Gemeenteraad

Maandag 29 mei 2017

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Peter Lacante, Kim Geys, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Beatrix Knaepkens, Mieke Laenen

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Elisabeth Joris

Raadslid:

Paul Wens

 

Afwezig

 

Raadslid:

Tineke Lambreghts

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 29 mei 2017.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Gemeenteraad - ontslag van mevrouw Tineke Lambreghts als gemeenteraadslid ingevolge ontslagbrief van 25 april 2017 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Mevrouw Tineke Lambreghts deelt per e-mail van 25 april 2017 en per ondertekende brief van 27 april 2017 aan de voorzitter van de gemeenteraad mee dat zij ontslag neemt in haar hoedanigheid van gemeenteraadslid aangezien zij verhuist naar Lier en bijgevolg haar ambt als gemeenteraadslid van Malle niet meer mag uitoefenen.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid artikels 15 en 16.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient kennis te nemen van dit schriftelijk ontslag.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het schriftelijk ontslag van 27 april 2017 van mevrouw Tineke Lambreghts in haar hoedanigheid van gemeenteraadslid.

 

Artikel 2 - Deze verklaring wordt vermeld in het proces-verbaal van deze zitting van de gemeenteraad.

 

Artikel 3 - Overeenkomstig artikel 15 van het gemeentedecreet zal belanghebbende ontslaggever in functie blijven tot de geloofsbrieven van haar opvolger zijn goedgekeurd en de aanstelling van de opvolger heeft plaatsgehad.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Gemeenteraad - onderzoek van de geloofsbrieven, aanstelling en eedaflegging van een opvolger als titelvoerend lid van de gemeenteraad in vervanging van mevrouw Tineke Lambreghts, uittredend titularis

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Mevrouw Tineke Lambreghts, titelvoerend gemeenteraadslid, heeft ontslag genomen per gehandtekende brief van 27 april 2017.

De gemeenteraad heeft in zitting van heden kennis genomen van voornoemde ontslagneming.

 

Het mandaat van titelvoerend lid is bijgevolg vacant en dus kan door aanstelling van een opvolger in de vacature voorzien worden.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid artikels 15 en 16.

 

Goedgekeurd proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012.

 

Motivering

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012 werd mevrouw Tineke Lambreghts als eerste opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 4. Zij werd dus reeds aangesteld als titelvoerend gemeenteraadslid.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012 werd de heer Daan Aerts als tweede opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 4.

 

De heer Daan Aerts heeft met brief van 11 mei 2017 ons meegedeeld dat hij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012 werd de heer Lowie Van Doninck als derde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 4.

 

De heer Lowie Van Doninck heeft met brief van 12 mei 2017 ons meegedeeld dat hij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012 werd de heer Frederik Etienne als vierde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 4.

 

De heer Frederik Etienne voldoet niet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden omdat hij niet gedomicilieerd is in Malle.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012 werd mevrouw Joke Kempenaers als vijfde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 4.

 

Mevrouw Joke Kempenaers heeft met brief van 16 mei 2017 ons meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2012 werd mevrouw Mieke Laenen als zesde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 4.

 

Mevrouw Mieke Laenen heeft met brief van 9 mei 2017 ons meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid wenst op te nemen.

 

Gezien deze omstandigheden alsmede op het verslag van de heer Harry Hendrickx, voorzitter van de gemeenteraad, blijkt dat mevrouw Mieke Laenen op dit ogenblik de eerste in aanmerking komende opvolger van de lijst nr. 4 is en bijgevolg, overeenkomstig de gemeentekieswet aangewezen is om mevrouw Tineke Lambreghts op te volgen.

 

In de voorgelegde documenten wordt aangetoond dat mevrouw Mieke Laenen sedert de verkiezing zonder onderbreking aan de voor de verkiesbaarheid gestelde vereisten voldaan heeft, derhalve tot op dit ogenblik niet heeft opgehouden er aan te voldoen, tevens dat zij zich niet bevindt in een van de gevallen van onverenigbaarheid met het mandaat van gemeenteraadslid.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - De geloofsbrieven van mevrouw Mieke Laenen worden goedgekeurd. Met het oog op haar aanstelling als titelvoerend lid van de gemeenteraad wordt zij uitgenodigd om de bij gemeentedecreet van 15 juli 2005 voorziene eed af te leggen.

Op verzoek van de voorzitter treedt mevrouw Mieke Laenen hierop in de vergaderzaal en legt in handen van de voorzitter de bedoelde eed af, namelijk: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen".

 

Artikel 2 - Mevrouw Mieke Laenen wordt derhalve als gemeenteraadslid aangesteld en neemt verder deel aan de beraadslaging van de gemeenteraad.

 

Artikel 3 - De in artikel 2 voornoemde aanstelling zal door de gemeentesecretaris gemeld worden aan de federale overheid via de internetapplicatie 'mandatenbeheer Vlaanderen'.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 24 april 2017 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 24 april 2017 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 24 april 2017 correct en volledig is opgesteld.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Thierry van der Straten Waillet)

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 24 april 2017 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Lokale Politie Voorkempen - jaarverslag 2016 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De politiezone Voorkempen stelde een jaarverslag op over de werking van de politiezone in 2016.

 

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt geeft een korte toelichting bij dit jaarverslag.

 

Via onderstaande link kan het jaarverslag elektronisch geconsulteerd worden:

Jaarverslag 2016

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst in kennis gesteld te worden van het jaarverslag 2016 van de Lokale Politie

Voorkempen.

 

Beraadslaging

 

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt licht het jaarverslag 2016 toe.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt naar de succesgraad inzake misdrijven die opgelost worden door camera's.

 

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt beantwoordt de vraag waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is geen goed nieuws show.

         Het belang van de bekentenis is in dossiers gedaald.

         De camera's vormen een extra middel om aan bewijsvoering te doen. Het geeft extra informatie om een misdrijf op te lossen.

         Het is moeilijk een correlatie te geven met betrekking tot opgeloste misdrijven en de camera's.

 

Raadslid Wim Jordens merkt op dat op de vorige politieraad een toelichting werd gegeven over de werking van ANPR camera's. Het zou zinvol zijn om dit ook in de gemeenteraad te doen. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen dit zal bekijken.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of er met de camera's vrachtvervoer kan gecontroleerd worden. Hij stelt dat het vrachtvervoer gevoelsmatig is toegenomen. Hoofdcommissaris Peter Muyshondt antwoordt dat trajectcontrole focust op snelheid. Het is geen vrachtwagensluis. Technisch zal er evenwel veel mogelijk zijn, mits de nodige aanpassingen en kosten, aldus hoofdcommissaris Peter Muyshondt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat op een traject waar vrachtwagens verboden zijn een vrachtwagensluis kan werken. Niettemin is het niet aan de gemeenten om aan te geven waar vrachtwagens al dan niet mogen rijden op gewestwegen. In het verleden werd al meermaals aangekaart dat vrachtwagens alternatieven zoeken door de tolwegen. Minister Weyts heeft reeds verscheidene keren gezegd dat hij voor camera's zou zorgen op gewestwegen.

 

Raadslid Wim Jordens vult aan dat met betrekking tot de vrachtwagensluis er ook met sensors wordt gewerkt. Deze blijken evenwel nog niet altijd operationeel te zijn.

 

Raadslid Pieter van Boxel merkt op dat er weinig cijfers waren over kleine criminaliteit zoals bijvoorbeeld interventies met betrekking tot hangjongeren en drugs. Gevoelsmatig verhoogt deze problematiek, aldus raadslid Pieter van Boxel.

 

Hoofdcommissaris Peter Muyshondt licht toe dat het zo is dat dealen en hangjongeren samen gaan. Hij licht toe dat hij op dit moment niet cijfermatig kan weergeven hoeveel incidenten er met betrekking tot dealen en hangjongeren zijn geweest. Hij merkt evenwel op dat er niet kan vastgesteld worden dat er meer druggebruik in het openbaar domein is.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het jaarverslag 2016 van de Lokale Politie Voorkempen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

OCMW - jaarrekening 2016 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Financieel beheerder Carine Van Deun stelde een ontwerp van jaarrekening 2016 op.

 

De jaarrekening 2016 werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 mei 2017.

 

Juridische gronden

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Verslag aan de Vlaamse Regering bij het Besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 23 november 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Ministerieel besluit van 01 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Ministerieel besluit van 26 november 2012 tot wijziging van het ministerieel besluit van 01 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Omzendbrief binnenlands bestuur 2013/4 van 22 maart 2013 met betrekking tot de strategische meerjarenplanning (meerjarenplan 2014-2019) en budgettering (budget 2014) volgens BBC.

 

Omzendbrief binnenlands bestuur 2013/7 van 06 september 2013 met betrekking tot digitale rapportering over BBC.

 

Omzendbrief binnenlands bestuur 2013/8 van 18 oktober 2013 met betrekking tot de veralgemeende invoering van BBC.

 

Omzendbrief binnenlands bestuur 2014/3 van 28 maart 2014 met betrekking tot de kwartaalrapportering en andere Europese rapporteringsverplichtingen.

 

Omzendbrief binnenlands bestuur 2014/4 van 08 september 2014 met betrekking tot de aanpassing van de meerjarenplannen 2014-2019 en de budgetten 2015.

 

Omzendbrief binnenlands bestuur 2015/2 van 27 juli 2015 met betrekking tot de aanpassing van de meerjarenplannen 2014-2019 en de budgetten 2016.

 

De organieke wet betreffende de OCMW's van 08 juli 1976.

 

De bepalingen van het OCMW-decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de OCMW's, in het bijzonder artikel 174 par 4.

 

Motivering

 

Het voorliggend ontwerp van jaarrekening 2016 werd conform de desbetreffende regelgeving tijdig opgesteld en bezorgd aan de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn en de gemeenteraad.

 

Financieel beheerder Carine Van Deun gaf een uitgebreide toelichting ter zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 3 mei 2017, waarna de raad voor maatschappelijk welzijn overging tot vaststelling van de jaarrekening 2016.

 

De jaarrekening 2016 wordt ter kennisgeving voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er is zorgvuldig met het belastingsgeld omgesprongen.

         De gemeentelijke bijdrage is in een dalende tendens.

         Een groot deel van het budget gaat naar personeel. Er zijn nieuwe mensen aangeworven omdat de groep van mensen die steun nodig hebben, toeneemt.

         De sociale dienst in Malle werkt niet met een wachtlijst maar helpt cliënten direct.

         Een ander groot deel van het budget gaat naar het woon- en zorgcentrum, dat volledig door het OCMW wordt beheerd. De bewoners zijn er tevreden, er wordt hard gewerkt, en men kan er terecht tegen een betaalbare prijs.

         Het hart van de dienstverlening is de sociale dienst. Het aantal leefloondossiers is toegenomen, maar de duurtijd ervan neemt af. Er is extra budget voorzien voor steun.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of de manager welzijn operationeel wordt ingezet voor de Handicar, aangezien een deel van haar loon onder de Handicar wordt gebracht. Secretaris Sven Brabants antwoordt dat zij niet operationeel is bij de Handicar, maar wel eindverantwoordelijke is voor deze dienstverlening. Daarom werd een deel van haar loon toegewezen aan de Handicar.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de jaarrekening 2016 van het OCMW, zoals geverifieerd en vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn in zitting van 3 mei 2017 met volgend resultaat:

 

• de financiële toestand van de jaarrekening per 31 december 2016 als volgt:

Resultaat op kasbasis

Budgettair resultaat boekjaar -432.489

Gecumuleerd budgettair resultaat vorig boekjaar3.213.265

Gecumuleerd budgettair resultaat2.780.776

Bestemde gelden1.026.017

Resultaat op kasbasis1.754.759

Autofinancieringsmarge

Financieel draagvlak657.296

Netto periodieke leningsuitgaven738.142

Autofinancieringsmarge -80.846

 

• de balans per 31 december 2016:

totaal activa23.798.997,71

totaal passiva23.798.997,71

 

• de staat van opbrengsten en kosten per 31 december 2016:

Operationeel overschot/tekort-263.852,07

Financieel overschot/tekort-158.430,43

Uitzonderlijk overschot/tekort           0

 

Artikel 2 - Kennis te nemen van de toelichting 2016 bij de exploitatierekening, de investeringsrekening en de liquiditeitenrekening van het OCMW.

 

Artikel 3 - Een uittreksel van onderhavige beslissing wordt voor verder gevolg aan de toezichthoudende overheid bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Grondafstand Vogelsanck 3 - finaal bod - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Vogelsanck is opgenomen in de atlas van de buurtwegen van Oostmalle van 1 april 1843, in toepassing van de wet van 10 april 1841, als zijnde buurtweg nr. 20, deze buurtweg behoort tot het openbaar domein.

 

Studieburo Schillebeeckx bvba, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle heeft een rooilijn- en onteigeningsplan van buurtweg nr. 20 (Vogelsanck) met referentie M080509 opgemaakt.

 

Op 31 maart 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen raadsman Adhemar Advocaten, Greenville-centrum Zuid 111 te 3530 Houthalen, aangesteld om ons te begeleiden in deze onteigeningsprocedure.

 

Op 18 juli 2014 heeft de gemeenteraad de gedeeltelijke verbreding van buurtweg nr. 20 (Vogelsanck) en het rooi- en onteigeningsplan vastgelegd.

 

Na een openbaar onderzoek heeft de gemeenteraad op 25 augustus 2014 het rooi- en onteigeningsplan goedgekeurd.

 

Op 16 oktober 2014 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen beslist dat de gedeeltelijke verbreding van buurtweg nr. 20 strookt met het algemeen belang en bijgevolg gedeeltelijk kan worden verbreed zoals voorzien.

 

Na de afkondiging op 3 november 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen op 10 november 2014 de aanvraag tot onteigeningsmachtiging vervolledigd.

 

Op 29 juni 2015 heeft de gemeenteraad de hoogdringende omstandigheden van de onteigening ingetrokken.

 

Op 10 oktober 2015 heeft de Vlaamse minister van binnenlands bestuur, inburgering, wonen, gelijke kansen en armoedebestrijding een onteigeningsmachtiging in dit dossier verleend.

 

Op 16 augustus 2016 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist om aangaande lot 18, Vogelsanck 3, de gerechtelijke fase op te starten.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 57 betreft de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

 

Motivering

 

Met uitzondering van Vogelsanck 3 werd met alle eigenaars een minnelijke schikking tot grondverwerving getroffen.

 

Er werden reeds verschillende pogingen ondernomen om met Vogelsanck 3 tot een minnelijke aankoop over te gaan. Dit is tot op heden niet gelukt.

 

In overleg met de aangestelde raadsman, Adhemar Advocaten, Greenville-centrum Zuid 1111, 3530 Houthalen, wordt voorgesteld om een laatste finaal bod uit te brengen van 4.823,89 EUR. Deze vergoeding wordt berekend als volgt:

         Grondaandeel: 2.268,00 EUR (90,00 EUR/m²)

         Raming van volgens BPA toegelaten opstanden: 1.305,25 EUR

          Betonplaten afsluiting op de scheidingslijn: 3m x 1m x 50,00 EUR/m = 150,00 EUR

          Haagbeuk: 16m x 39,41 EUR/lm = 630,56 EUR

          Haagbeuk: 19m x 25,51 EUR/lm = 484,69 EUR

          Siergras: 2 stuks x 20,00 EUR/stuk = 40,00 EUR

         Wederbeleggingsvergoeding: 2.268,00 EUR + 1.305,25 EUR = 3.573,25 EUR x 35% = 1.250,64 EUR.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zich zal onthouden bij de stemming, aangezien ze dit in het verleden in deze dossiers ook heeft gedaan én omdat ze niet kunnen beoordelen of de vergoeding billijk is.

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen en 3 onthoudingen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te geven aan de onteigeningsvergoeding van 4.823,89 EUR voor lot 18, Vogelsanck 3, van het rooi- en onteigeningsplan. Deze vergoeding wordt berekend als volgt:

         Grondaandeel: 2.268,00 EUR (90,00 EUR/m²)

         Raming van volgens BPA toegelaten opstanden: 1.305,25 EUR

          Betonplaten afsluiting op de scheidingslijn: 3m x 1m x 50,00 EUR/m = 150,00 EUR

          Haagbeuk: 16m x 39,41 EUR/lm = 630,56 EUR

          Haagbeuk: 19m x 25,51 EUR/lm = 484,69 EUR

          Siergras: 2 stuks x 20,00 EUR/stuk = 40,00 EUR

         Wederbeleggingsvergoeding: 2.268,00 EUR + 1.305,25 EUR = 3.573,25 EUR x 35% = 1.250,64 EUR.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Mobiliteit - permanente verkeersmaatregelen - afsluiten dreef tussen Epicealaan en Den Mostheuvel - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 21 maart 2016 werd er een overeenkomst over het herstel en onderhoud van de dreef Den Mostheuvel in Malle goedgekeurd tussen:

         Mevrouw Helene Van Gorp, De Stappe 52, 2640 Mortsel

         De Heer Karel Schellekens, Geleg 64, 2980 Zoersel

         Gemeente Malle, vertegenwoordigd door Harry Hendrickx, burgemeester en Sven Brabants, secretaris

         Regionaal Landschap De Voorkempen vzw (RLDV), vertegenwoordigd door Ines Van Limbergen, coördinator.

 

In deze overeenkomst werd opgenomen onder artikel 5 - toegankelijkheid:

         §1. De dreef is opgenomen in het Grote Routepaden-netwerk en het provinciaal wandelknooppuntennetwerk.

         §2. De eigenaars en de gebruikers van de aangrenzende landbouwpercelen stellen de dreef te allen tijde open voor zachte weggebruikers.

         §3. In de overeenkomst werd bepaald dat de gemeente de verantwoordelijkheid neemt voor het regelen en openstelling en handhaving door bijvoorbeeld het plaatsen van duidelijke bebording en eventueel het opstellen van een reglement.

 

In overleg met de eigenaars is het aangewezen om de dreef tussen de Epicealaan en Den Mostheuvel af te sluiten door middel van paaltjes en het plaatsen van de verkeersborden F45b, doorlopende straat voor voetgangers en fietsers.

 

Het is aangewezen om de dreef af te sluiten met paaltjes ter hoogte van Den Mostheuvel.

 

De dreef is een private weg met een openbaar karakter.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 119.

 

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie op het wegverkeer van de Vlaamse overheid.

 

Vademecum voetgangersvoorzieningen van de Vlaamse overheid.

 

College van burgemeester en schepenen van 15 mei 2017 aangaande 'mobiliteit - permanente verkeersmaatregelen - afsluiten dreef tussen Epicealaan en Den Mostheuvel - principiële goedkeuring'.

 

Motivering

 

Voor de verkeersveiligheid is het aangewezen om de dreef af te sluiten met paaltjes ter hoogte van Den Mostheuvel. Op deze manier blijft de dreef toegankelijk voor voetgangers en fietsers en zijn de paatltjes goed zichtbaar voor het verkeer.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan het afsluiten van de dreef tussen de Epicealaan en Den Mostheuvel te Westmalle.

 

Artikel 2 - Deze maatregel wordt kenbaar gemaakt op de bovenvermelde locatie door de plaatsing van:

         paaltjes, welke uitgerust zijn met voldoende reflectoren;

         het verkeersbord F45b op volgende locaties:

          in de Rode Kruislaan ter hoogte van het kruispunt met de Lacroixlaan (= reeds aanwezig);

          in de Epicealaan ter hoogte van het kruispunt met de Lacroixlaan (= reeds aanwezig);

         De verkeerstekens zullen geplaatst worden conform het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Artikel 3 - De dienst openbare werken de opdracht te geven om paaltjes te plaatsen in de dreef tussen de Epicealaan en Den Mostheuvel, en dit in het begin van de dreef komende van Den Mostheuvel.

 

Artikel 4 - De dienst mobiliteit de opdracht te geven om bovenvermelde maatregel te communiceren naar de betrokken bewoners.

 

Artikel 5 - Dit aanvullend reglement vervolgens ter kennisgeving toe te zenden aan de afdeling Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Intercommunales - IGEAN dienstverlening - agenda van de algemene vergadering van 16 juni 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarvergadering

Artikel 35 van de statuten bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt.

Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris-revisor.

De documenten voor deze vergadering worden samen met de uitnodiging ter beschikking gesteld van alle deelnemers.

De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de commissaris-revisor.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 26 april 2017 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in het GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 57 te 2520 Ranst - Broechem op 16 juni 2017 om 19 u met volgende dagorde:

1.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2016

2.Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2016

3.Jaarrekening 2016

4.Kwijting aan de bestuurders en commissaris-revisor over het boekjaar 2016

5.Benoemen leden van de raad van bestuur.

Diezelfde raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2016 evenals aan de jaarrekening 2016.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 27 april 2017 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 16 juni 2017 aan alle deelnemers bezorgd.

De daarbij documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 26 april 2017

2.het jaarverslag 2016 met de jaarrekening 2016.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 44 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2016 en de jaarrekening 2016 op de raad van bestuur van 26 april 2017.

 

Juridische gronden

 

Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd,

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking,

 

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in het GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 57 te 2520 Ranst - Broechem op 16 juni 2017 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2016

2.goedkeuren verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2016

3.goedkeuren jaarrekening 2016

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en commissaris-revisor over het boekjaar 2016

5.goedkeuren van de benoeming van leden van de raad van bestuur.

 

Artikel 2 - De heer Dries Van Dyck, gemeenteraadslid, wonende Salphensebaan 6 te 2390 Malle aan te duiden als vertegenwoordiger en mevrouw Sanne Van Looy, gemeenteraadslid, wonende Ticheltij 47 te 2390 Malle aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 16 juni 2017.

 

Artikel 3 - De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 16 juni 2017 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - agenda van de algemene vergadering van 16 juni 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarvergadering

Artikel 36 van de statuten bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt.

Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris-revisor.

De documenten voor deze vergadering worden samen met de uitnodiging ter beschikking gesteld van alle deelnemers.

De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de commissaris-revisor.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 26 april 2017 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in het GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 57 te 2520 Ranst - Broechem op 16 juni 2017 om 19 00 uur met volgende dagorde:

1.Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2016

2.Verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2016

3.Jaarrekening 2016

4.Kwijting aan de bestuurders en commissaris-revisor over het boekjaar 2016

5.Benoemen leden van de raad van bestuur

Diezelfde raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2016 evenals aan de jaarrekening 2016.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 27 april 2017 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 16 juni 2017 aan alle deelnemers bezorgd.

De daarbij documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 26 april 2017

2.het jaarverslag 2016 met de jaarrekening 2016.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 44 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2016 en de jaarrekening 2016 op de raad van bestuur van 26 april 2017.

 

Juridische gronden

 

Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd,

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking,

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in het GC Den Boomgaard, Antwerpsesteenweg 57 te 2520 Ranst - Broechem op 16 juni 2017 om 19 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2016

2.goedkeuren verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2016

3.goedkeuren jaarrekening 2016

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en commissaris-revisor over het boekjaar 2016

5.goedkeuren van de benoeming van leden van de raad van bestuur.

 

Artikel 2 - De heer Dries Van Dyck, gemeenteraadslid, wonende Salphensebaan 6 te 2390 Malle aan te duiden als vertegenwoordiger en mevrouw Sanne Van Looy, gemeenteraadslid, wonende Ticheltij 47 te 2390 Malle aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 16 juni 2017.

 

Artikel 3 - De vertegenwoordiger van de gemeente wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 16 juni 2017 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Intercommunales - PIDPA - agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De gemeente Malle werd per aangetekend schrijven van 24 april 2017 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van PIDPA die op maandag 19 juni 2017 om 11.00 uur plaats heeft op het administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt:

1.Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2016.

3.Verslag van de commissaris over het jaar 2016.

4.Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2016.

5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.Benoeming(en).

7.Verlenging lidmaatschap Synductis cvba.

8.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Brief van Pidpa van 24 april 2017 met agenda en bijlagen :

-verslag van de raad van bestuur over het jaar 2016

-de jaarrekening over het boekjaar 2016

-het verslag van de commissaris-revisor

-het voorstel van verlenging van het lidmaatschap van Synductis cvba

-model als raadsbeslissing

-een volmacht

 

Besluit van de gemeenteraad van 25 november 2013 betreffende de aanduiding van:

- de heer Jan Boeckx als afgevaardigde en

- mevrouw Elisabeth Joris als plaatsvervangend afgevaardigde

voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013, meerbepaald artikel 44 en artikel 59.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meerbepaald artikels 19 tot en met 26 en artikel 42.

 

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2016.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt wat Synductis juist is.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat het een platform is waar alle werken van alle nutsmaatschappijen op ingegeven worden zodat samengewerkt kan worden naar aannemers toe en dat eventuele overlast die met werken gepaard gaat, beperkt wordt en het nodige van de verschillende nutsmaatschappijen op elkaar kan afgestemd worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2016, de jaarrekening over het boekjaar 2016 en het verslag van de commissaris goed te keuren.

 

Artikel 2 - Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2016, goed te keuren.

 

Artikel 3 - Het voorstel van verlenging van het lidmaatschap van Synductis cvba goed te keuren.

 

Artikel 4 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Jan Boeckx, gemeenteraadslid, wonende Hoogstraatsebaan 170 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de  algemene vergadering van PIDPA.

 

Artikel 5 - Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 19 juni 2017, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de voorgestelde benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Artikel 6 - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Intercommunales - IKA - agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

De gemeente Malle werd per aangetekend schrijven opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 20 juni 2017 plaats heeft.

 

De agenda van de algemene vergadering van IKA van 20 juni 2017 is als volgt:

1) Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

2) Jaarrekening 2016

3) Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

4) Kwijting van de bestuurders en de commissaris

5) Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijke samenwerking.

 

Artikel 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Rondschrijven van de heer Van Walle, Commissaris van de Vlaamse Regering van 11 maart 2002 aan de colleges van burgemeester en schepenen waarin de modaliteiten van toepassing van het artikel 44 worden omschreven.

 

Conform de wettelijke en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IKA recht op één volmachtdrager.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales.

 

IKA-statuten.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

De gemeenteraad dient eveneens zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering, alsook van de balans, de resultatenrekening en de winstverdeling.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zal tegen stemmen vanwege de warmtenetten. Hij licht toe dat hij verder toelichting zal geven bij het agendapunt met betrekking tot Iveka.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen) en 3 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 20 juni 2017.

 

Artikel 2 - Zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

 

Artikel 3 - Zijn goedkeuring te verlenen aan de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2017.

 

Artikel 4 - In uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 25 november 2013 de heer Paul Van Ham (schepen), wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle en de heer Peter Lacante (gemeenteraadslid), wonende De Speelhoven 18 te 2390 Malle respectievelijk als volmachtdrager en als plaatsvervangend volmachtdrager te bevestigen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA op 20 juni 2017.

 

Artikel 5 - De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 20 juni 2017 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Artikel 6 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, Ravensteingalerij 4 bus 2 te 1000 Brussel, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Intercommunales - IVEKA - agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2017, statutenwijzigingen, uitbreiding van de aansluiting tot de activiteit warmte en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging IVEKA, Intercommunale Vereniging voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 21 maart 2017 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 20 juni 2017 zal plaatshebben in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

 

STATUTENWIJZIGINGEN

Het eerste agendapunt omvat de voorgestelde statutenwijzigingen die hun oorsprong vinden in meerdere domeinen:

- een verduidelijking van het doel van de vereniging om rekening te houden met de injectie-activiteit (bi-directionaliteit) en een preciezere omschrijving omtrent de aankoop en levering van energie in het kader van de openbaredienstverplichtingen en de activiteit warmtenetten

- vermelding van de bijkomende activiteit ‘warmte’ in het kader van de gesolidariseerde uitbouw van de activiteit warmte in alle Vlaamse gemeenten waarbij een ‘effectieve’ herroepbare beheersoverdracht wordt gerealiseerd, met specifieke aandelen en een aangepaste winstverdeling alsook met een mogelijk specifiek terugnamerecht door de gemeente

- de statutaire mogelijkheid om deelnemende publiekrechtelijke rechtspersonen/-verenigingen te laten toetreden in het kader van het vernieuwde artikel 10 §1. van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking

- de nieuwe benaming van de werkmaatschappij Eandis System Operator in de plaats van Eandis;

- vermelding van een aantal nieuwe definities, onder meer inzake warmte, de activiteiten ‘regulatoir’ en ‘niet-regulatoir’ en de kapitaalkostenvergoeding

- de creatie van aandelen AW en winstbewijzen CW in het kader van de activiteit warmte;

- het principe dat de gemeenten over ten minste 80% van het kapitaal dienen te beschikken en de modaliteiten inzake kapitaalverhogingen

- de mogelijkheid van schriftelijke en elektronische besluitvorming in de raad van bestuur

- het principe dat de gemeenten steeds over ten minste 80% + één stem van de stemrechten in de algemene vergadering beschikken

- de winstverdeling inzake netbeheer evenredig met de tegenwaarde binnen het eigen vermogen van de aandelen A en van de winstbewijzen C in hun bezit

- de winstverdeling inzake de nevenactiviteit tussen de groep van de gemeenten en de deelnemende publiekrechtelijke rechtspersoon/-vereniging op basis van de tegenwaarde van de aandelen binnen het totale eigen vermogen

- de winstverdeling inzake warmte tussen de individuele gemeenten evenredig met het aantal herleide equivalente EAN’s voor aardgas en warmte op het grondgebied van elke gemeente

- het principe dat bij de beëindiging van de intergemeentelijke samenwerking ingevolge het vernieuwde decreet de overname van installaties niet noodzakelijk dient te gebeuren tegen boekwaarde

- inlassing van het principe dat uittredingen van de gemeenten kunnen gerealiseerd worden in het kader van een gebiedsuitwisseling, mits de betrokken gemeenten en opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten tot uitvoering ervan

- de toekenning van de opdracht en goedkeuringsbevoegdheid inzake overheidsopdrachten aan de werkmaatschappij

 

UITBREIDING VAN DE AANSLUITING TOT DE ACTIVITEIT WARMTE

Het tweede agendapunt handelt over het voorstel waarbij de deelnemers verzocht worden om een eventuele beslissing te nemen over de uitbreiding van hun aansluiting tot de activiteit warmte.

 

In de huidige statuten wordt in de doelsomschrijving expliciet vermeld dat het distributienetbeheer ook de ontwikkeling, het aanleggen en de exploitatie van warmtenetten en de levering van al dan niet zelf geproduceerde warmte inhoudt.

 

De distributienetbeheerder Iveka doet voor de uitvoering van haar activiteiten en de daarmee verband houdende openbaredienstverplichtingen een beroep op de werkmaatschappij Eandis System Operator cvba.

 

Eandis System Operator cvba heeft samen met Infrax specifiek voor de (niet-gereguleerde) activiteiten inzake warmte een filiaal opgericht, zijnde Warmte@Vlaanderen, waar de warmte-expertise en assets zullen gebundeld worden om, onder opschortende voorwaarde van de eventueel te nemen beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit inzake aanmelding van Warmte@Vlaanderen, naar de toekomst toe warmte-activiteiten te ontwikkelen.

 

De gemeente neemt in het kader van de klimaatdoelstellingen reeds een sterk engagement op voor minder CO2-uitstoot. De gemeente wenst op zijn grondgebied maximaal in te zetten op groene energie. Warmtenetten vormen hierbij een belangrijke netinfrastructuur om de beoogde klimaatdoelstellingen te bereiken. Warmtenetten laten toe om duurzame warmtebronnen te koppelen aan de aanwezige warmtevraag. Vanuit ecologisch oogpunt biedt de aanleg van een warmtenet (gevoed door een duurzame bron) tal van voordelen, wat binnen de huidige regelgeving (EPB, belastingvoordeel) ook gehonoreerd wordt.

 

Deze energiedoelstellingen kaderen binnen het algemeen belang. De beslissing van de gemeente om, in uitvoering van haar beleid en binnen haar autonome bevoegdheid, te beslissen tot de aanleg van warmtenetten op haar grondgebied is een taak van gemeentelijk belang.

 

Aan de gemeenten wordt de keuze gelaten om hetzij de volledige activiteit warmte toe te vertrouwen aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, dan wel om enkel de ontwikkeling, de aanleg en de exploitatie toe te vertrouwen aan de opdrachthoudende vereniging Iveka. Deze keuzemogelijkheid is ingegeven door het feit dat een aantal gemeenten heeft laten weten dat ze recht heeft op Vlaamse en/of Europese subsidies, onder meer in het kader van stadsvernieuwingsprojecten. Het eigenaarschap van de warmtenetten is één van de vereisten voor het ontvangen van de subsidie. 

 

Om dit warmtenet te ontwikkelen, uit te bouwen en te exploiteren wenst de gemeente een beroep te doen op de opdrachthoudende vereniging Iveka die door middel van haar exploitatiemaatschappij Eandis System Operator cvba en op termijn via diens filiaal Warmte@Vlaanderen onder opschortende voorwaarde van de eventueel te nemen beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit inzake aanmelding van Warmte@Vlaanderen, zal instaan voor de aanleg van het warmtenet en de distributie van de warmte tot bij de verbruikers. Dit houdt concreet in dat aan Iveka, als distributienetbeheerder, en Eandis System Operator cvba, als exploitatiemaatschappij, en diens filiaal Warmte@Vlaanderen dat, onder opschortende voorwaarde van de eventueel te nemen beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit inzake aanmelding van Warmte@Vlaanderen, zal instaan voor de exploitatietaken inzake de activiteit warmte over heel Vlaanderen, de opdracht wordt gegeven voor:

- het coördineren van een warmtestudie

- het ontwerp en de aanleg van een warmtene,

- het aansluiten van een warmtebron op het warmtenet

- het monitoren en sturen van het warmtenet

- het preventief en correctief onderhouden van het warmtenet

- het aansluiten van de warmteklant op het warmtenet

- het toewijzen van energievolumes op het net

 

Door op termijn een beroep te doen op het filiaal Warmte@Vlaanderen, onder opschortende voorwaarde van de eventueel te nemen beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit inzake aanmelding van Warmte@Vlaanderen, zal de expertise omtrent de activiteit warmte gegroepeerd worden op het gehele Vlaamse grondgebied. Eandis System Operator cvba en Infrax organiseren op paritaire basis het aandeelhoudersschap en de werking en zijn bijgevolg elk voor 50% aandeelhouder binnen Warmte@Vlaanderen. Door de bundeling van de krachten rond warmte wordt voor deze activiteit, die een toegevoegde waarde levert aan een duurzaam energiebeleid, de kans geboden dat alle gemeenten via hun distributienetbeheerder bijdragen tot de realisatie van warmteprojecten. Dergelijke regeling kadert volledig in het engagement richting het behalen van de klimaatdoelstellingen.

 

De opdrachthoudende vereniging Iveka is van oordeel dat de kostprijs voor de aanleg van het warmtenet niet hoger mag zijn dan de kostprijs voor de aanleg van een aardgasdistributienet in combinatie met een gelijkwaardige energieprestatie van de op het aardgasnet aan te sluiten woningen. Indien aan dit criterium niet kan voldaan worden, zal er geen warmtenet worden aangelegd en kan desgevallend voorzien worden in de aanleg van een gasdistributienet. Het financieel risico voor de deelnemende gemeente wordt voor de projecten die in dit kader gerealiseerd worden, daardoor vermeden.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Motivering

 

Overeenkomstig artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd op 18 januari 2013, dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde statutenwijzigingen.

De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Een dossier met documentatiestukken uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 14 maart 2017 werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt waarbij hij benadrukt dat de gemeente op elk moment zonder schadevergoeding kan uitstappen uit het voorstel met betrekking tot de activiteit warmte.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zal tegen stemmen omwille van onder andere volgende redenen:

         Het is een te complexe constructie.

         Het is wel een goede zaak dat men vooruit kijkt.

         Er werd op een overlegvergadering gevraagd of er een business plan is. Hier kon niet echt op geantwoord worden.

         Het is te vroeg om de gemeente nu te laten instappen.

         Waarom komt dit dossier bijvoorbeeld niet via Igean?

 

Schepen Jules Mintjens beantwoordt de vragen, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het initiatief van de activiteit warmte kadert in de klimaatdoelstellingen.

         Er is heel wat expertise bij Eandis en Infrax.

         Er zijn heel wat bedrijven die warmte te veel hebben.

         In dit project zit heel wat in: verlaging CO2 uitstoot, efficiënte energiewinning, nieuwe energiebronnen, ...

         Er kan op elk moment uitgestapt worden.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat hij de strategie begrijpt, maar dat het ambitieniveau van Eandis te laag ligt. Bovendien komt warmte vooral van afvalverbranding wat niet duurzaam is. Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij eerder geloofd in kleine initiatieven.

 

Schepen Jules Mintjens licht toe dat de kleine initiatieven in beeld zullen worden gebracht door Eandis.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx merkt nog op dat Eandis en Infrax zullen gaan samen werken, wat goed is tegen de versnippering. Hij wijst ook op projecten binnen de gemeente zoals bijvoorbeeld bij Etap. Binnen de gemeente is er bovendien niet de know-how en capaciteit om dit op te volgen.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet merkt op dat vandaag de dag iets soortgelijk gebeurt met de zonnepanelen.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het financiële risico nihil is.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat het eerder aangewezen is om nog te wachten. Er zou minstens een business plan moeten voorliggen. Er zijn nog andere organisaties die het kunnen en mogelijk is er daar tevens een mindere overhaedkost, al kan dat op dit moment niet beoordeeld worden, aldus raadslid Alex Van Loon.

 

Raadslid Alain De Laet citeert een stuk tekst. Hij vraagt of het zo is dat doordat wij nu het één en ander overdragen naar Eandis, andere private initiatieven geen mogelijkheden meer zouden hebben.

 

Schepen Jules Mintjens benadrukt dat indien een private partner interesse heeft, dan moet die alle kansen krijgen. Hij merkt op dat er altijd kan uitgestapt worden bij Eandis.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat hij overtuigd is van deze keuze, mits de zekerheid dat je er op elk moment kan uitstappen.

 

Raadslid Alain De Laet besluit dat het belangrijk is om het dossier te blijven opvolgen.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen) en 3 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 20 juni 2017:

1. Statutenwijzigingen:

a. Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris met staat van activa en passiva per 31 december 2016 – in het kader van artikel 413 wetboek van vennootschappen – ter verantwoording van de wijziging van het doel

b. Goedkeuring van de statutenwijzigingen

c. Verlenen van machtiging om de beslissing genomen in dit agendapunt bij authentieke akte te doen vaststellen en de statuten dienovereenkomstig aan te passen.

2. Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van de deelnemers voor de activiteit warmte

3. Kennisneming verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2016

4. Goedkeuring van de jaarrekening afgesloten op 31 december 2016 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris met betrekking tot het boekjaar 2016

6. Bekrachtiging van de volmachtverlening inzake bestellingen van Iveka aan Eandis System Operator cvba en Fluvius cvba

7. Statutaire benoemingen

8. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 -

a.zijn goedkeuring te hechten aan de uitbreiding van de aansluiting van de gemeente tot de activiteit warmte bij de opdrachthoudende vereniging Iveka op voorwaarde dat de gemeente op elk moment terug kan uittreden zonder dat enige (schade)vergoeding dient te worden betaald door de gemeente

b.in het kader van punt a. de beheersoverdracht te verrichten met het oog op de ontwikkeling, het aanleggen en de exploitatie van warmtenetten en de levering van al dan niet zelf geproduceerde warmte op haar grondgebied in het kader van de doelsomschrijving van de opdrachthoudende vereniging; deze beheersoverdracht is steeds herroepbaar zonder recht op schadevergoeding voor de opdrachthoudende vereniging Iveka of haar deelnemers, onverminderd statutaire bepaalde vergoedingen in geval van overneming van installaties op basis van de uitoefening van een recht van voorkeur

c.ingevolge de beslissingen genomen in de punten a. en b. de aanleg van het warmtenet en de distributie van de warmte tot bij de verbruikers toe te vertrouwen aan de netbeheerder Iveka die door middel van haar exploitatiemaatschappij Eandis System Operator cvba hiervoor een beroep zal doen op haar filiaal Warmte@Vlaanderen onder opschortende voorwaarde van de eventueel te nemen beslissing van de Belgische Mededingingsautoriteit inzake aanmelding van Warmte@Vlaanderen

d.de inbreng die de gemeente gedaan heeft overeenkomstig artikel 9 van de statuten van Iveka uit te breiden tot de activiteit warmte

 

Artikel 3 - Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Artikel 4 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Paul Van Ham, schepen, wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Peter Lacante, gemeenteraadslid, wonende De Speelhoven 18 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Artikel 5 - De vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 20 juni 2017, op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1, 2 en 3 van onderhavige raadsbeslissing.

 

Artikel 6 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres (pdf) intercommunales@eandis.be.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Mededelingen - toelichting traject mobiliteitsplan Malle

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij het traject. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Malle moet uiterlijk op 29 maart 2018 een sneltoets doen. Afhankelijk van de resultaten van de sneltoets, zal de GBC beslissen over het te volgen spoor.

         Gezien het huidige mobiliteitsplan niet voldoende actueel is en er sedert opmaak ervan ook een aantal zaken gerealiseerd zijn, of al zeer concreet in de pijplijn zitten, zal er in het geval van Malle ongetwijfeld een 'spoor 1' moeten gevolgd worden. Dit betekent het opmaken van een compleet nieuw gemeentelijk mobiliteitsplan.

         Op 26 juni 2017 legt de administratie de sneltoets ter akkoord voor aan het college van burgemeester en schepenen.

         Op september 2017 wordt gemikt voor de organisatie van een GBC, waarbij voldoende inspraak zal worden voorzien.

         Vervolgens moet er na de beslissing van de GBC een studiebureau worden aangesteld om de opdracht uit te voeren. Vermoedelijk kan dit nog in 2017.

         Vervolgens krijgt het geselecteerde studiebureau de opdracht om dit plan uit te werken.

         Malle zal waarschijnlijk kunnen rekenen op een subsidie van 30.000 euro.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er een communicatiecampagne zal gebeuren in aanloop van de inspraakmomenten in september.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat het de bedoeling is, maar dat er einde juni meer zicht zal zijn op het volledige plaatje.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Mededelingen - doortocht Oost - toelichting stand van zaken

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij de stand van zaken waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er zijn heel veel tellingen geweest op verschillende momenten.

         Er is verschillende keren aan de middenstandsraad gevraagd wanneer er best geteld zou worden.

 

Tijdens de toelichting worden de volgende cijfers gepresenteerd wat betreft het aantal parkeerplaatsen:

 

Groot pleinKlein pleinHoogstraatsebaanZylhovenstraatTotaal

4136540131

41273419121

 

Tijdens de toelichting wordt onderstaande tabel gepresenteerd wat betreft de tellingen:

 

DatumUurTotaal

Maandag30/06/20146u1039

Dinsdag1/07/20146u1041

Woensdag2/07/20147u2541

Donderdag3/07/20146u1046

Donderdag3/07/201410u0094

Woensdag4/07/201413u4540

Donderdag5/07/201416u3057

Woensdag11/07/201410u1551

Donderdag12/07/201408u3050

Donderdag12/07/201416u1541

Woensdag18/07/201416u0051

Vrijdag20/07/201408u2046

Maandag23/07/201414u5057

Dinsdag24/07/201412u1551

Maandag11/08/201410.25u65

Maandag11/08/201415.00u62

Dinsdag12/08/201410.10u67

Dinsdag19/08/201409.30u78

Woensdag20/08/201411.50u58

Maandag1/09/20148.15u59

Woensdag3/09/20148.10u55

Donderdag4/09/201410.20u65

Vrijdag5/09/201412.40u75

Maandag8/09/201416.45u62

Zaterdag28/02/20151.00u72

Dinsdag28/04/201518u90

Dinsdag28/04/201519u82

Woensdag20/05/201516.30u106

Woensdag27/05/201519.15u83

Maandag8/06/201519.30u81

Woensdag10/06/201519.30u92

Woensdag24/06/201517.30u95

Dinsdag28/07/201519.00u77

Donderdag30/07/201515.00u76

Donderdag30/07/201519.30u91

Woensdag7/10/201514.00u81

Dinsdag13/10/201518.30u76

Donderdag29/10/201517.30u85

Donderdag5/11/201518.00u68

 

Raadslid Pieter van Boxel merkt op dat de parking in de Zylhovenstraat nuttig is, maar dat ze niet vlakbij het winkelcentrum is.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht toe dat in de Zylhovenstraat meestal langparkeerders staan.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx merkt op dat die langparkeerders nu dan niet meer op de Hoogstraatsebaan staan.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt wat het agendapunt juist wil aanbrengen, aangezien het geen nieuwe cijfers zijn. Bovendien blijven er minder parkeerplaatsen over dan het aantal dat hier wordt voorgesteld. Er zijn ook nog opritten bijgekomen die ook plaatsen innemen.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het punt hier gebracht wordt omdat er allerlei verhalen de ronde doen over het aantal parkeerplaatsen en het nodig is om de aantallen nog eens duidelijk naar voor te brengen.

 

Schepen Paul Van Ham wijst erop dat het nog altijd geen definitieve versie is van het plan, maar dat het wel rekening houdt met de opritten. Hij geeft aan dat er in dit dossier wel wat misverstanden en stemmingmakerij is. Daarom werden de cijfers nog eens gepresenteerd.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht toe dat er geen stemmingmakerij is, maar dat louter de waarheid wordt verteld.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat het standpunt van het Agentschap Wegen en Verkeer heel duidelijk is: ofwel is het enkelzijdig parkeren ofwel wordt er niets vernieuwd.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat als hij deze informatie eerder had gehad, hij er geen winkel meer gehouden zou hebben, maar geeft aan hierop niet verder in te gaan, aangezien het een persoonlijke kwestie is.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt naar de timing van het project.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat deze pas gekend zal zijn na de RMC.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of het plan nog hetzelfde is als toen het een jaar geleden aan de gemeenteraadsleden werd getoond.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat het plan nog grotendeels hetzelfde is, op enkele details na.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij enkele evenementen.

         Schepen Dries Van Dyck vraagt om nog even geduld uit te oefenen wat betreft het Molenhuis.

         Raadslid Walter Vermeylen merkt op dat er bomen gekapt worden in het donker bos. Hij vraagt of het in het kader van een bosbeheersplan is. Schepen Paul Van Ham antwoordt bevestigend. Raadslid Thierry van der Straten Waillet licht toe dat men al 2 jaar bezig is met het plan en dat voor de bewuste bomen een vergunning werd aangevraagd. Raadslid Walter Vermeylen vraagt: "Het is niet de bedoeling om het hele bos te kappen?" Raadslid Thierry van der Straten Waillet antwoordt dat dode bomen niet kunnen blijven staan.

         Raadslid Wim Jordens nodigt de gemeenteraadsleden uit om iets te komen drinken omdat hij 45 jaar geworden is. Schepen Paul Van Ham doet hetzelfde voor zijn 50ste verjaardag.

         Raadslid Pieter van Boxel vraagt om in geheime zitting nog iets toe te lichten.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Voorstel tot politieverordening betreffende nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie in Malle - stemming

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt de stemming over het voorstel zoals hieronder beschreven:

 

"Voorstel tot politieverordering betreffende nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie in Malle.

De gemeenteraad,

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald artikel 42, artikel 182, artikel 186 en artikel 187.

Gelet op de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, meer bepaald de artikelen 6 en 18.

Gelet op het feit dat bestaande nachtwinkels geen vestigingsvergunning meer kan opgelegd worden, maar wel een uitbatingsvergunning. 

Overwegende dat de vestiging van nachtwinkels in zones met een hoge concentratie van huisvesting niet opportuun is en gelet op de geluidshinder en de verstoring van de openbare orde die deze handelszaken kunnen veroorzaken.

Overwegende dat binnen onze politiezone, in de gemeente Schilde, reeds een gelijkaardig reglement bestaat.

Overwegende dat dit reglement gebaseerd is op het model van de VVSG.

Overwegende dat nachtwinkels in het uitgaanscentrum kunnen leiden tot overmatig drankgebruik bij uitgaande jeugd.

Overwegende dat we een leefbaar en veilig nachtleven voor alle inwoners willen blijven nastreven.

Overwegende dat de controle op het verbod van verkoop van alcohol aan minderjarigen minder evident blijkt te zijn in vergelijking met de reguliere daghandel.

Overwegende dat de aanwezigheid van nachtwinkels nog meer hangjongeren aan zou kunnen trekken.

Overwegende dat het gedrag van hangjongeren in het verleden al meermaals voor overlast zorgt in Malle.

Overwegende dat producten uit nachtwinkels extra zwerfvuil met zich meebrengt.

Overwegende dat er in onze dorpskernen reeds voldoende horecazaken zijn waar overlast, alcoholmisbruik, zwerfvuil en afval veel beter controleerbaar en hanteerbaar zijn.

Overwegende dat er tussen het gemeentebestuur en de uitbaters van horecazaken reeds afspraken bestaan om problemen rond overlast, onveiligheid en onleefbaarheid onder controle te houden, maar dat dit niet bestaat met uitbaters van nachtwinkels.

Overwegende dat dezelfde argumenten gelden voor private bureaus voor telecommunicatie, en we de komst van deze bureaus in Malle om deze redenen ook preventief wensen te voorkomen.

Op voorstel van Pieter van Boxel, gemeenteraadslid. 

Na beraadslaging.

Met ….stemmen voor, ……stemmen tegen en …..onthoudingen

Ontwerpbeslissing:

Artikel 1.  Begripsomschrijving

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

- uitbater: de natuurlijke persoon of rechtspersoon die eigenaar is van de handelszaak (maar niet noodzakelijk van het handelspand) en voor wiens rekening en risico de instelling wordt uitgebaat.

- vestigingseenheid: een plaats die men geografisch gezien kan identificeren door een adres en die voor de consument toegankelijk is waar activiteiten waarop de wet van 10 november 2006 van toepassing is, uitgeoefend worden.

- nachtwinkel: een vestigingseenheid die

a)  ingeschreven is in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) uitsluitend onder de rubriek “verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen”

b) geen andere handelsactiviteit uitoefent dan die hierboven bedoeld

c) een maximale netto-verkoopsoppervlakte heeft van 150 m²

d) en op een duidelijke en permanente manier de vermelding “Nachtwinkel” draagt. 

- privaat bureau voor telecommunicatie: iedere voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid voor het verlenen van telecommunicatiediensten.

- vestigingsvergunning: voorafgaande vergunning voor het vestigen van een nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie verleend door het college van burgemeester en schepenen zoals omschreven in artikel 18§1 van de wet van 10 november 2006.

- uitbatingsvergunning: vergunning voor het uitbaten van een nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie verleend door de burgemeester nadat voldaan is aan een aantal uitbatingsvoorwaarden.

Artikel 2. Toepassingsgebied

Dit reglement is van toepassing op alle nieuw te openen en bestaande vestigingseenheden op het grondgebied van de gemeente die, rekening houdend met de begripsomschrijvingen van artikel 1 van dit reglement, worden beschouwd als een nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie.

Artikel 3. Sluitingsuren van nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie

§ 1. In afwijking van artikel 6, c) van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, wordt de toegang van de consument tot nachtwinkels verboden: vóór 18 uur en na 02 uur van zondag tot en met donderdag, en vóór 18 uur en na 22 uur op vrijdag en zaterdag in de volgende zones:

a) Bebouwde kom van Oostmalle; 

b) Bebouwde kom van Westmalle.

vóór 18 uur en na 02 uur gedurende de hele week in de overige zones.

Artikel 4. Vestigingsvergunning voor nieuwe of toekomstige nachtwinkel en privaat bureau voor telecommunicatie

§ 1. De vestiging van een nachtwinkel of van een privaat bureau voor telecommunicatie is onderworpen aan een voorafgaande vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen. 

Voor het verkrijgen van een vestigingsvergunning dient de uitbater een schriftelijke aanvraag in bij het college van burgemeester en schepenen aan de hand van een daartoe voorzien aanvraagformulier. Binnen een termijn van 6 weken betekent het college van burgemeester en schepenen per aangetekend schrijven aan de uitbater zijn beslissing over de vestigingsvergunning. 

§ 2. Het college van burgemeester en schepenen kan de vergunning voor de vestiging van een nachtwinkel of van een privaat bureau voor telecommunicatie weigeren op grond van de ruimtelijke ligging van de handelszaak. Er wordt geen vergunning voor de vestiging van een nachtwinkel verleend indien de vestigingseenheid zich in een van de volgende zones bevindt:

a) De bebouwde kom van Oostmalle

b) De bebouwde kom van Westmalle.

Er wordt geen vergunning voor een nieuwe vestiging van een privaat bureau voor telecommunicatie verleend indien de vestigingseenheid zich in een van de volgende zones bevindt:

a) De bebouwde kom van Oostmalle

b) De bebouwde kom van Westmalle.

Onverminderd de bovenstaande afbakening van zones geldt zowel binnen als buiten deze gebieden dat het aantal vestigingen van nachtwinkels en/of privaat bureaus voor telecommunicatie de ruimtelijke draagkracht van het gebied niet mag worden overschreden.  

2.2. de handhaving van de openbare orde, veiligheid en rust.

Hiervoor baseert het college van burgemeester en schepenen zich op een advies van de politiediensten met betrekking tot de mogelijke verstoring van de openbare orde, veiligheid en rust door deze handelszaak en tot eventuele aanbevelingen om deze verstoring te voorkomen.

Artikel 5. Uitbatingsvergunning

§ 1. Voor elke uitbating van een nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie zoals bedoeld in artikel 1 van dit reglement, moet de uitbater schriftelijk een uitbatingsvergunning aanvragen bij de burgemeester door middel van een aanvraagformulier waarvan een model als bijlage is gehecht aan dit reglement.

§ 2. Voor de nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie die worden opgericht na de inwerkingtreding van dit reglement, moet de uitbater in alle gevallen een vestigingsvergunning kunnen voorleggen, voorafgaand aan de indiening van de aanvraag tot uitbatingsvergunning. 

§ 3. Voor de nachtwinkels en private bureaus voor telecommunicatie die bestaan op het ogenblik van de inwerkingtreding van dit reglement, moet de uitbater uiterlijk binnen een periode van 2 maanden na de inwerkingtreding van dit reglement een uitbatingsvergunning aanvragen. De aanvraag geldt als tijdelijke uitbatingsvergunning tot de definitieve vergunning wordt verleend of geweigerd.

§ 4. De uitbatingsvergunning wordt verleend door de burgemeester en kan enkel worden verleend na een administratief onderzoek dat volgende componenten bevat:

a) een brandveiligheidsonderzoek: een onderzoek of de vestigingseenheid waar de handelsactiviteit wordt uitgeoefend, voldoet aan de minimumnormen inzake brandpreventie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de brandweer van Malle (Brandweerzone Rand).

b) een financieel onderzoek: een onderzoek naar de betaling van alle verschuldigde stadsfacturen en aanslagbiljetten, van welke aard ook, die betrekking hebben op de vestigingseenheid en de uitbater. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de financiële dienst van de gemeente Malle.

c) een stedenbouwkundig onderzoek: een onderzoek naar de stedenbouwkundige conformiteit van de vestigingseenheid waarbij wordt onderzocht of de vestigingseenheid beschikt over de benodigde stedenbouwkundige vergunningen en in overeenstemming is met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de dienst “ruimtelijke ordening en mobiliteit” van de gemeente Malle. Dit onderzoek is niet van toepassing voor vestigingseenheden die over een vestigingsvergunning beschikken.

d) een moraliteitsonderzoek: een onderzoek inzake de zedelijkheid voor het exploiteren van een drankgelegenheid overeenkomstig de regeling van het KB van 3 april 1953 inzake de slijterijen van gegiste dranken, het KB van 4 april 1953 tot uitvoering van dit KB en de wet van 28 december 1983 betreffende de vergunning voor het verstrekken van sterke drank, verricht door het gemeentebestuur van de plaats van de drankgelegenheid.

e) een onderzoek naar de naleving van de hygiënevereisten: een onderzoek met betrekking tot de naleving van de vereisten inzake hygiëne, (zoals bepaald in het KB van 3 april 1953 inzake de slijterijen van gegiste dranken, het uitvoeringsbesluit van dit KB van 4 april 1953), uitgevoerd door het gemeentebestuur van de plaats van de drankgelegenheid. 

f) een onderzoek naar de vestigingsformaliteiten: een onderzoek naar de vestigingsformaliteiten als ondernemer (inclusief beroepskaart) of enige andere vergunning die wettelijk voorgeschreven is.

§ 5. De uitbatingsvergunning wordt verleend voor een termijn van maximum 5 jaar. Uiterlijk 3 maanden voor het verstrijken van voormelde termijn moet de uitbater schriftelijk een aanvraag indienen bij de burgemeester tot hernieuwing van de uitbatingsvergunning. 

De uitbater die nalaat binnen de voormelde termijn een hernieuwing van de uitbatingsvergunning aan te vragen, verliest zijn uitbatingsvergunning op de vervaldag van de duurtijd. De aanvraag tot hernieuwing van de uitbatingsvergunning geldt als voorlopige vergunning tot de definitieve inwilliging of weigering wordt verleend.

§ 6. De vergunning vervalt van rechtswege, op het ogenblik dat de uitbating van de inrichting voor een periode van langer dan zes maanden feitelijk onderbroken is.

§ 7. De burgemeester kan beslissen in de uitbatingsvergunning bijzondere voorwaarden op te nemen afhankelijk van specifieke omstandigheden, bv. de ligging van de inrichting.

§ 8. De uitbatingsvergunning is geldig, te rekenen vanaf de datum van ondertekening door de burgemeester.

§ 9. De uitbatingsvergunning wordt afgeleverd aan een uitbater voor een welbepaalde vestigingseenheid van nachtwinkel of privaat bureau voor telecommunicatie en kan niet worden overgedragen aan een andere uitbater of worden overgedragen naar een andere vestigingseenheid.

§ 10. De uitbater is verplicht alle wijzigingen in de inrichting die een verandering uitmaken ten opzichte van de veiligheid, onmiddellijk te melden aan de burgemeester.

§ 11. De uitbatingsvergunning moet steeds op eerste vordering van een bevoegde controlerende ambtenaar ter inzage worden voorgelegd.

Artikel 6. Politiemaatregelen en strafbepalingen

§ 1. Overeenkomstig artikel 18 § 3 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening kan de burgemeester de sluiting bevelen van de nachtwinkels en privaat bureaus voor telecommunicatie die worden uitgebaat in overtreding op onderhavig gemeentelijk reglement. 

§ 2. Bij het overtreden van de in artikel 3 voorziene openingsuren gelden de strafbepalingen zoals voorzien in artikelen 19 tot en met 22 van de wet van 10 november 2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening.

§ 3. Tenzij een wet of een decreet andere strafbepalingen bevat, wordt elke overtreding van deze politieverordening overeenkomstig artikel 119bis Nieuwe Gemeentewet bestraft met een administratieve geldboete van maximum 250 euro, een administratieve schorsing of intrekking van de door de gemeente afgeleverde toelating of vergunning voor de nachtwinkel of het privaat bureau voor telecommunicatie een tijdelijke of definitieve sluiting van de nachtwinkel of het privaat bureau voor telecommunicatie.

Artikel 7. Overige bepalingen

§ 1. Dit reglement treedt in werking op de dag van goedkeuring door de gemeenteraad van Malle

§ 2. Dit reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de bepalingen van artikel 186 van het gemeentedecreet.

§ 3. Afschrift van dit reglement zal, conform artikel 42 §3 van het gemeentedecreet, worden verzonden aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan die van de politierechtbank van het arrondissement.

Namens de gemeenteraad

gemeentesecretaris    voorzitter

Voor eensluidend uittreksel

gemeentesecretaris       burgemeester"

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx vraagt aan raadslid Pieter van Boxel of hij ermee akkoord is zijn punt op de volgende gemeenteraadszitting te behandelen. Er zijn namelijk Vlaamse decreten en er is federale wetgeving over deze materie. Het is belangrijk dat onze diensten het nodige kunnen controleren en toetsen aan de wetgeving. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx merkt nog op dat hij in het verleden reeds beslissing heeft genomen om een nachtwinkel niet toe te staan, maar dat hij door de gouverneur werd teruggefloten.

 

Raadslid Pieter van Boxel antwoordt dat hij akkoord is om het punt volgende zitting te behandelen. Hij merkt nog op dat de basis voor het reglement komt van een VVSG-model.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie rond gevaarlijke verkeerssituaties aan het kruispunt Antwerpsesteenweg en Brechtsesteenweg

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe waarbij volgende zes onderwerpen aan bod komen:

         Komende vanuit Brecht zie je het verkeerslicht zelf niet staan. Chauffeurs die de weg niet kennen, hebben soms laat door dat er ook verkeerslichten staan. Deze situatie kan gemakkelijk opgelost worden door de verkeersborden ervoor een beetje te verplaatsen.

         Op de hoek van het kapsalon is het voetpad wel héél erg smal. Wie het kapsalon buiten komt, zit ook meteen op het voetpad. Voetgangers worden op die hoogte weggedrukt door de fietsers. 

         Wie met de wagen vanuit het centrum komt, en hier niet regelmatig passeert, vergist zich wel eens van rijstrook als hij/zij het kruispunt net overgestoken is. Dan zit je meteen op de Oude Baan in plaats van op de N12 richting Schilde. Kunnen deze rijstroken iets beter aangegeven worden? Dit kan bijvoorbeeld door betere wegmarkering, aangevuld met een verkeersbord. Als je dan toch moet afdraaien, heeft men weinig zicht op de fietsers die in dezelfde richting wel richting Sint Antonius Zoersel rijden. Er staat een klein lastig boompje in de weg. 

         Er staat een verkeerslicht gedraaid en dus erg onhandig en moeilijk zichtbaar voor voetgangers die willen oversteken. Dit lijkt heel gemakkelijk op te lossen: gewoon even terug bijstellen. 

         Een fietser, komende vanuit de Hallebaan die wil oversteken richting Brechtsesteenweg heeft een probleem. Hij stopt uiteraard aan de witte lijn, maar kan van daaruit maar moeilijk zien wanneer het licht voor hem/haar op groen springt. De lichten staan iets te hoog en dus nogal onhandig. Iets vroeger gaan stilstaan lijkt wel een oplossing maar dan sta je midden op het fietspad en dus hinderlijk voor de fietsers die de N12 volgen. Een extra verkeerslicht voor fietsers aan de overkant zou wat gemakkelijker zijn. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld ook voor aan het Kruispunt van Oostmalle, maar daar sta je op een soort verkeerseiland, waardoor je zonder tegenliggers en kruisers te hinderen je beter kan positioneren. Er staan overal zebrapaden geschilderd op het wegdek, maar een wegmarkering voor fietsers ontbreekt als je de Antwerpsesteenweg wil oversteken. 

         In tegenstelling tot de zone rond de kapperszaak, is er aan de overkant aan de Hallebaan wel een héél breed voetpad, maar dit wordt dan weer als parking gebruikt. Kan er hier wat extra wegmarkering en/of extra verkeersbord aangegeven worden, zodat duidelijker wordt dat dit een voetpad en geen parkeerzone is? 

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt om bovenstaande gevaarlijke verkeerssituaties ter sprake te brengen op het volgende overleg met AWV.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat de opmerkingen zullen worden overgemaakt aan AWV, maar stelt dat hij net veel goede commentaar heeft gekregen van alle gebruikers sinds de nieuwe afstelling van de lichten.

 

Raadslid Pieter van Boxel merkt nog op dat er aan de ene kant van de weg wegmarkering is en aan de andere kant niet. Schepen Paul Van Ham stelt dat ze is weggenomen omdat ze niet reglementair was.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie rond situatie aan de "kruising/plein Kasteellaan-Berckhovenstraat-Sint-Jozeflei-Leemstraat"

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe waarbij volgende vijf punten aan bod komen:

         Als je van de kerk de Sint-Jozeflei wil oversteken, gebruik je normaliter het zebrapad, en je kan dan je pad vervolgen richting de Berckhovenstraat; maar wat als je wagen aan de andere kant van het pleintje geparkeerd staat? Dan loop je direct al midden op de weg (op een zeer gevaarlijke hoek) en nadien moet je ofwel door de perken ofwel op het nieuwe fietspad (zeer gevaarlijk op drukke momenten) je weg vervoegen. Naast de vele scholieren en schoolkinderen op de fiets, passeren er ook veel jonge ouders (soms ook met kinderwagen), die zich tussen de fietsers moeten wringen of tussen de planten. Kan hier daarom ook een extra zebrapad en een voetgangersweggetje tussen de perken aangelegd worden?

         Aan de kant van de Berckhovenstraat en de Leemstraat is een andere onveilige situatie. De oversteek voor fietsers en voetgangers liggen er mijlenver uiteen en dit zorgt voor verwarring bij de autobestuurders die uit de Leemstraat komen, zij moeten immers 2 keer stoppen. Als zij al voor het zebrapad moeten stoppen verwachten zij daarna geen fietspad meer. Een eventuele oplossing is om de stoep (en het zebrapad) op dat punt te verleggen tot naast het fietspad. De stoep verleggen tot aan de andere kant van de boom, maar de mogelijkheid om het net omgekeerd te doen (en dus het fietspad achter de boom aan te leggen) is ook een optie. Het groen dat aan de ene kant verloren gaat, kan aan de andere kant dan weer gewonnen worden. 

         Aan de Berckhovenstraat, vlakbij dit pleintje, komt een klein fietsweggetje uit. De jonge fietsers komen er uitgeraasd maar veel bestuurders hebben geen weet van dit weggetje. Bovendien zien ook de voetgangers op de stoep het gevaar helemaal niet aankomen. Een extra spiegel, zodat ook de fietsers de weg vanuit het fietsweggetje kunnen zien zou handig zijn. Voor de auto’s en voetgangers is in de Berkhovenstraat een extra aanduiding nodig. Het zou bijvoorbeeld een idee kunnen zijn om de wegmarkering die iets verder het fietspad aanduidt te verlengen tot aan die weg. Daarnaast is ook een extra verkeersbord met waarschuwing voor fietsers een must. 

         Er is een nieuw fietspad aangelegd tussen het groen, dat uitkomt op het bestaande fietspad aldaar. Dit is een kruispunt waar heel veel groepen fietsers samenkomen. Wie heeft er voorrang? Dit fietsknooppunt toch wat breder maken zou alvast veel helpen. De ruimte is erg klein en voor de fietsers uit de Sint-Jozeflei is de bocht ook vrij scherp. Het is voor hen echt niet evident om zich op zo’n kleine ruimte met zo’n scherpe bocht zich tussen de fietsers van de andere kant te wringen. Niet te vergeten dat hier nog tegenliggers kunnen komen.

         Een laatste probleem is het zebrapad van de Oude Molenstraat. Wie van Mariagaarde komt, steekt het zebrapad over, maar wordt dan geconfronteerd met een horde fietsers, en moet doorgaans wachten op het zebrapad (en dus op de rijbaan). Intussen komen er van alle kanten auto’s aan. Ook als je als voetganger naar de school stapt moet je daar half of helemaal op de stoep staan wachten om veilig over te steken (er is daar veel te weinig ruimte voor voetgangers) en daar veroorzaak je dan weer hinder mee voor de fietsers.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt het bestuur om samen te zitten met de eigen diensten om deze situaties aan te pakken. 

 

Schepen Paul Van Ham stelt dat hij de opmerkingen met de dienst zal overlopen, maar licht toe dat hij sinds de laatste wijzigingen, die in samenspraak zijn gebeurd met andere collega's uit de raad, enkel maar goede commentaar heeft gekregen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Voorstel tot invoering van vreemdelingentaks - stemming

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt de stemming over het volgende reglement:

 

"Gelet op de bestaande retributies die bepaalde onkosten doorrekenen aan de gebruikers.

 

Gelet op de financiële toestand van onze gemeente.

 

Gelet op de aanpassing van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfsbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953, gestemd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers op 24 november 2016, gepubliceerd in het Staatsblad op 2 februari

2017.

 

Gelet op het koninklijk besluit tot bepaling van de verblijfsvergunningen waarvoor de gemeenten retributies kunnen innen voor het vernieuwen, verlengen of vervangen ervan en tot bepaling van het maximumbedrag bedoeld in artikel 2, § 2, van de wet van 14 maart 1968 tot opheffing van de wetten betreffende de verblijfbelasting voor vreemdelingen, gecoördineerd op 12 oktober 1953, goedgekeurd in de ministerraad van 24 februari 2017, gepubliceerd in het Staatsblad van 20 maart 2017.

 

Gelet op de meting van de administratieve lasten voor de gemeenten omtrent de aanvragen tot verlenging van het verblijf van een vreemdeling uitgevoerd door het meetbureau van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) tussen juli 2015 en september 2015. Hierin werd zeer nauwkeurig in beeld gebracht wat de administratieve kosten zijn van een dergelijke verlenging en

welke verschillende stappen door de gemeenten dienen te worden doorlopen alvorens de documenten aan de vreemdeling kunnen worden afgeleverd. Hieruit bleek dat de administratieve afhandeling door de gemeenten beduidend omslachtiger was voor de verlenging van het bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf, dan voor de andere  verblijfsvergunningen.

 

Gelet op de gecoördineerde Grondwet verleent bij artikels 41, 162 2° en 170 §4, 1° en 173 fiscale autonomie aan de gemeenten.

 

Gelet op artikel 42 §3 van het Gemeentedecreet bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de gemeentelijke belastingen en retributies.

 

Gelet op artikel 43 §2 15° van het Gemeentedecreet bepaalt dat deze bevoegdheid niet aan het college van burgemeester en schepenen kan worden toevertrouwd.

 

Gelet op artikel 186 van het Gemeentedecreet bepaalt de wijze van bekendmaking van de reglementen.

 

Gelet op het KB van 5 maart 2017 dat het maximumbedrag voor deze retributie vastlegt op 50 euro.

 

Op voorstel van Pieter van Boxel, gemeenteraadslid. 

 

Na beraadslaging.

 

Met … stemmen voor, … stemmen tegen en …. onthoudingen

 

Voorstel van beslissing:

 

Artikel 1. Met ingang van heden en voor een termijn eindigend op 31 december 2019, wordt een retributie gevestigd voor het vernieuwen, verlengen of vervangen van de verblijfsvergunning 'bewijs van inschrijving in het vreemdelingenregister - tijdelijk verblijf' (i.e. de elektronische A- kaart).

 

Artikel 2. De retributie bedraagt 50 euro per persoon en kan slechts eenmaal per jaar worden geïnd.

 

Artikel 3. De retributie is verschuldigd door de aanvrager en dient vooraf te worden betaald, hetzij elektronisch of via overschrijving. De retributie is niet terugbetaalbaar.

 

Artikel 4. Een afschrift van deze gemeenteraadsbeslissing wordt overgemaakt aan de hogere overheid.

 

Namens de gemeenteraad

 

gemeentesecretaris       voorzitter

 

Voor eensluidend uittreksel

 

gemeentesecretaris     burgemeester"

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx vraagt aan raadslid Pieter van Boxel of hij akkoord is om het punt uit te stellen naar de volgende gemeenteraadszitting omdat er eerst duidelijk in kaart moet gebracht worden over wat het juist gaat, wat is de verhouding opbrengsten ten opzichte van het werk dat in de opvolging van de belasting kruipt, wat zijn de gevolgen van het reglement, welke werklast betekent het afleveren van de nodige documenten, ... Als dat in kaart is gebracht, moet ten gronde nog bekeken worden of een vreemdelingentaks aangewezen is.

 

Raadslid Pieter van Boxel antwoordt dat hij akkoord is met het uitstel en licht toe dat hij het positief vindt dat het onderzocht wordt.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie rond post op sociale media voor één Syrisch gezin

 

Raadslid Pieter van Boxel verwijst naar een facebookpost op de pagina van de gemeente Malle waarin gevraagd wordt of burgers een fiets hebben die ze niet meer nodig hebben. Een Syrisch gezin dat zich recent in Malle gevestigd heeft, zou er gebruik van kunnen maken.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat het goed is dat mensen via sociale media een oproep doen om elkaar te helpen, maar dat het gemeentebestuur er zich voor moet hoeden om ofwel een oproep te doen voor alle burgers die het moeilijk hebben ofwel voor niemand. Op deze manier wordt de indruk gewekt dat er voor nieuwkomers extra moeite wordt gedaan. Een algemene oproep was beter geweest, aldus raadslid Pieter van Boxel.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vragen:

         Is deze post op sociale media gedekt door het schepencollege? Of geplaatst in opdracht van het schepencollege?

         Waarom wordt er bewust gekozen om voor dit ene Syrisch gezin zo’n oproep via sociale media te doen?

         Wat zou het bestuur doen, als er nog andere vragen van gelijk welke kansengroep (bv. armen, bejaarden, alleenstaande moeders,….) ook allemaal vragen om voor hen een oproep te doen? 

         Kunnen de mogelijkheden rond de suggestie over het verzamelen en verdelen van occasiespulletjes door gemeente/OCMW verder onderzocht worden? 

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat de diensten te voortvarend te werk zijn gegaan in dit concrete geval, maar weliswaar te goeder trouw hebben gehandeld. Schepen Dries Van Dyck licht toe dat de connotatie die de vraag met zich meebrengt wel wat vragen oproept bij het college van burgemeester en schepenen.

 

Schepen Wouter Patho gaat hier verder op in waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is niet verstandig om individuele zaken te posten, maar het is wel te goeder trouw gebeurd.

         Het is goed dat discussies gebracht worden naar het publieke forum van de gemeenteraad, waar de discussie thuis hoort.

         Op facebook polariseert raadslid Pieter van Boxel veelvuldig.

         Zou raadslid Pieter van Boxel de bijkomende vraag ook hebben ingediend wanneer het niet om een Syrisch gezin zou hebben gegaan?

 

Schepen Wouter Patho stelt tot slot de vraag of raadslid Pieter van Boxel van oordeel is dat iemand die elders geboren is, een meerwaarde kan betekenen hier.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de boodschap die schepen Wouter Patho heeft gegeven, namens de volledige meerderheid is.

 

Raadslid Pieter van Boxel belicht in zijn tussenkomst onder andere volgende elementen:

         Er is geen probleem wanneer individuele mensen hier aankomen, hun weg zoeken en vinden. Er is een verschil wanneer er in een wijk een Syrisch of Marrokaans gezin komt wonen. Enkele in een wijk vormen geen probleem. Als er in een wijk allemaal Islamieten, Syriërs, Marrokanen of Chinezen komen wonen heeft dat wel een invloed op de wijk. Het is een probleem als de expansie zich uitbreidt. De wijkbarbecues zullen niet meer hetzelfde zijn. Het is belangrijk om dat goed in het oog te houden.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt over welke wijk in Malle het gaat. In de rand verwijst hij ook nog naar het concept van de weggeefwinkel.

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat hij zich aansluit bij de woorden van schepen Wouter Patho. Hij licht toe dat hij het er moeilijk mee heeft dat de woorden die uitgesproken worden of geschreven worden, uitgerekend worden uitgesproken of geschreven door raadslid Pieter van Boxel, die alle kansen in Malle heeft gekregen en terecht heeft gekregen.

 

Raadslid Pieter van Boxel belicht in zijn tussenkomst onder andere volgende elementen:

         Een kleine fractie vluchtelingen is echt, de rest zijn economische vluchtelingen.

         Er moet aandacht zijn voor de voedingsbodem van zaken die in Brussel en Manchester zijn gebeurd.

         Het is treffend dat er naar mijn persoonlijk verleden wordt verwezen. Er zijn kinderen uit arme gezinnen die ook minder geluk hebben gekend.

 

Schepen Paul Van Ham stelt dat het misschien onze taak is om het geluk te verspreiden en aan te bieden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie over een tijdelijke vergunning voor een breekinstallatie in de Sint-Laurentiuslaan

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe waarbij onder andere volgende elementen/vragen aan bod komen:

         In de GALM van 9 mei kwam een tijdelijke vergunning voor een breekinstallatie in de Sint-Laurentiuslaan aan bod.

         Deelt het schepencollege onze mening dat deze breekinstallatie niet thuishoort in een woonwijk?

         Overweegt het schepencollege een alternatieve locatie?

 

Schepen Paul Van Ham beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Aquafin gaat een project opstarten. Er wordt samengewerkt met DCA.

         Er werd door DCA een vergunning aangevraagd om een tijdelijke werf in te richten. De Vlaamse Overheid heeft vorige week laten weten dat Vlaanderen zich bevoegd acht. Het dossier met de bekommernissen zal dus overgemaakt worden aan Vlaanderen.

         De vergunning die werd aangevraagd betrof enkel de specifieke werken die Aquafin gaat uitvoeren en enkel voor de duur van deze specifieke werken.

         Aan Aquafin en DCA werd gevraagd een bewonersvergadering te organiseren.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet merkt op dat bij zijn weten de grond waarop men de werf wil installeren landbouwgrond is. Hij drukt zijn twijfel uit bij het tijdelijk karakter aangezien een grote investering nodig is om op de gevraagde plaats een werf op te bouwen. Hij stelt zich vragen bij hoe de werf er achteraf zal uitzien.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is belangrijk alles in een juist perspectief te zien: over hoeveel vrachtwagens gaat het juist, wat wordt er uitgebroken, welke afstanden moeten de vrachtwagen rijden, ...

         Het is belangrijk dat met de opmerkingen van de inwoners wordt rekening gehouden, maar dat naar het gehele plaatje wordt gekeken.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat er sprake is van een persleiding aan de Schepersdijk en vraagt of deze dan via de industrie verder gaat.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat vanuit de Schepersdijk, naar de Zoerselbaan wordt gegaan (waar al het nodige voor in orde is), verder door de industrie (waarschijnlijk in het najaar van dit jaar), langs Ehkam, pompstation, Zwaluwenlaan en verder.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie over de gemeentelijke productie van zonne-energie

 

Raadslid Alex Van Loon geeft toelichting bij onderhavig punt waarbij onder andere volgende elementen/vragen aan bod komen:

         De gemeenteraad besliste om beroep te doen op Igean voor de ontwikkeling en uitwerking van een lokaal klimaatbeleid. Zonne-energie komt hier niet aan bod.

         De zonnekaart van de Vlaamse Overheid geeft aan dat het dak van de technische dienst voor 95% geschikt is om zonnepanelen op te plaatsen.

         Heeft het gemeentebestuur al zonnepanelen geplaatst op eigen gebouwen?

         Overweegt het gemeentebestuur in de toekomst (eventueel bijkomende) zonnepanelen te plaatsen op eigen gebouwen?

 

Schepen Paul Van Ham beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het gemeentebestuur plaatste reeds zonnepanelen op volgende gebouwen, mede dankzij de vorige legislaturen:

          WZC ter Bleeke

          Sporthal, Berckhovenstraat

          De Notelaar, Lierselei

          Technische dienst, Nijverheidsstraat 7

         De zonnekaart geeft aan dat het dak van de technische dienst voor 95% geschikt is voor zonnepanelen. Deze kaart is echter enkel gebaseerd op luchtfoto's. Uit de stabiliteitsstudie bleek dat enkel het gedeelte boven de burelen geschikt was voor plaatsing van zonnepanelen. In het overige gedeelte van het dak, boven het magazijn, ligt in het midden ook nog een grote lichtkoepel. Er werden 51 panelen van 230 wp geplaatst.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie over het buurtvervoer MAZOEZA

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Kan er een stand van zaken worden gegeven na een jaar werking?

         Wat zeggen de cijfers en is er een financieel overzicht beschikbaar?

         Wat zijn de vooruitzichten en verdere verwachtingen naar de toekomst toe?

 

Schepen Wouter Patho beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Vorig jaar in juni is de buurtbus gestart.

         Uit het meest recente verslag van de stuurgroep blijkt dat het aantal unieke gebruikers voor Malle 9 is, voor Zoersel 39 en voor Zandhoven 4. Dit zijn gelijkaardige aantallen als de belbus.

         Financieel wordt een bescheiden winst gemaakt omdat de subsidie van de provincie binnen 2 jaar wegvalt.

         De bus wordt gebruikt op piekmomenten. Tijdens de laatste raad voor maatschappelijk welzijn werd beslist dat ook instellingen in groep beroep kunnen doen op de buurtbus.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie over te weinig fietsenstallingen in Oostmalle aan de statie

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat raadslid Ingrid Vrints heeft gemerkt dat er aan de statie in Oostmalle veel te weinig fietsenstallingen zijn en stelt volgende vraag:

         Kan er hier iets aan gebeuren daar het er nu behoorlijk rommelig bij staat en minder veilig is voor passanten ?

 

Schepen Paul Van Ham beantwoordt de vraag waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Tot nu toe werden er geen signalen ontvangen van te weinig fietsenstallingen.

         In ieder geval zal er op het einde van het schooljaar een labelactie gedaan worden bij de fietsen zodat de fietsen die niet worden opgehaald door de technische dienst kunnen worden verwijderd.

         Ondertussen werd wel aan De Lijn doorgegeven of er een oplossing geboden kan worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 29 mei 2017

 

Interpellatie over een breekinstallatie in de Salphensebaan

 

Raadslid Paul Wens licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Hoe is de stand van zaken hieromtrent daar de buurtbewoners zich vragen stellen omtrent de oprichting ervan enerzijds en de mogelijkheid om de vergunning te verlengen.

 

Onderhavig punt werd behandeld samen met punt 21 van de agenda.

 

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019