Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Ingrid Vrints Wim Vervloet Dirk Gerinckx Harry Hendrickx Wim Jordens Gert Peeters Jolien Vrints Dries De Vry Kim Geys Tom Lauryssen Peter Lacante Mieke Vermeyen Sanne Van Looy Yannis Leirs Wouter Patho Elisabeth Joris Eddy Krijnen Paul Van Ham Katleen Mintjens Alain De Laet Kris Mintjens Walter Vermeylen Alex Van Loon Mieke Laenen aantal voorstanders: 16 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 8 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Politieverordening - bekrachtiging van het besluit van de burgemeester van 14 mei 2021 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 14 mei 2021 nam burgemeester Harry Hendrickx volgende beslissingen in het besluit met als titel 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring':
"Artikel 1 - tot en met 31 mei 2021 de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op hybride wijze te laten doorgaan als volgt:
• Het fysieke gedeelte van de vergadering gaat door in de feestzaal van De Notelaar met inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker wanneer men rondloopt. Aan tafel kan het mondneusmasker worden afgenomen.
• Het digitale gedeelte van de vergadering wordt voorbehouden voor raadsleden die
• ziek zijn
• in quarantaine of zelfisolatie zitten
• behoren tot een risicogroep of waarvan een gezinslid behoort tot de risicogroep
• werken in de zorg.
Deze raadsleden kunnen via een audiovisuele live-verbinding de raden volgen en kunnen afzonderlijk deelnemen aan de beraadslaging en stemming, zowel voor wat betreft het openbare als het eventuele geheime gedeelte van de zitting.
• Alle leden zijn zichtbaar, hoorbaar en herkenbaar voor de andere leden en het publiek.
Artikel 2 - publiek toe te laten op de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in die zin dat in de foyer van De Notelaar maximaal 28 bezoekers kunnen plaatsnemen mits inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker. In de foyer zal via een audiovisueel systeem de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn live afgespeeld worden.
Artikel 3 - het aanwezige publiek mag conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn geen openlijke tekens van goedkeuring of afkeuring tonen of wanorde veroorzaken."
Juridische gronden
Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, §1 en artikel 135, §2
Motivering
De burgemeester nam op 14 mei 2021 een noodzakelijk besluit in het kader van de vrijwaring van de openbare gezondheid en de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De motieven om het besluit te nemen worden afdoende weergegeven in het besluit zelf en worden overgenomen.
Het besluit kan dan ook bekrachtigd worden.
Beraadslaging
Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Paul Van Ham licht toe dat zijn fractie tegen stemt net als de vorige keren.
De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 8 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)
Artikel 1 - het besluit van de burgemeester van 14 mei 2021 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring' te bekrachtigen.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Jolien Vrints Sanne Van Looy Mieke Vermeyen Wouter Patho Kris Mintjens Alain De Laet Peter Lacante Harry Hendrickx Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Gert Peeters Wim Vervloet Dries De Vry Elisabeth Joris Tom Lauryssen Mieke Laenen Yannis Leirs Alex Van Loon Walter Vermeylen Ingrid Vrints Eddy Krijnen Paul Van Ham Kim Geys Wim Jordens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 29 april 2021 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 29 april 2021. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32
Motivering
De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 29 april 2021 correct en volledig werden opgesteld.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 29 april 2021 goed te keuren.
GR van 27 mei 2021
Lokale Politie Voorkempen - jaarverslag 2020 - kennisneming
Toelichting
Aanleiding en context
De politiezone Voorkempen stelde een jaarverslag op over de werking van de politiezone in 2020.
De heer Geert Smet, korpschef, geeft een korte toelichting bij dit jaarverslag.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2018, artikels 40 en 41
Motivering
De gemeenteraad wenst in kennis te worden gesteld van het jaarverslag 2020 van de Lokale Politie Voorkempen.
Beraadslaging
Korpschef Geert Smet geeft toelichting bij dit punt.
De gemeenteraad besluit
Artikel 1 - kennis te nemen van het jaarverslag 2020 van de Lokale Politie Voorkempen.
GR van 27 mei 2021
Besluit deputatie van 18 maart 2021 met als onderwerp 'Beleidsmatige gewenste ontwikkeling - Kwaliteitsplan - Malle' - besluit gouverneur van 12 mei 2021 houdende vernietiging van de artikelen 5 en 6 van het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Malle van 25 februari 2021 betreffende "Ruimtelijke planning - ruimtelijk beleidsinstrument 'kwaliteitsplan' Malle met bijhorende kaart 'groeicontour' - beleidsmatig gewenste ontwikkeling - doorverwijzing naar de deputatie - goedkeuring" - kennisneming
Toelichting
Aanleiding en context
Op 25 februari 2021 nam de gemeenteraad van Malle het besluit "Ruimtelijke planning - ruimtelijk beleidsinstrument 'kwaliteitsplan' Malle met bijhorende kaart 'groeicontour' - beleidsmatig gewenste ontwikkeling - doorverwijzing naar de deputatie - goedkeuring".
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 332, §1
Motivering
Op 18 maart 2021 keurde de deputatie de aktename van het 'Kwaliteitsplan' met de bijhorende kaart 'groeicontour' in de gemeente Malle goedgekeurd door de gemeenteraad van 25 februari 2021, in kader van de provinciale omzendbrief beleidsmatig gewenste ontwikkeling d.d. 4 februari 2016 en herzien d.d. 3 september 2020, goed.
De deputatie zal het kwaliteitsplan met de bijhorende groeicontour bijgevolg als beleidsmatig gewenste ontwikkeling hanteren.
Op 1 april 2021 diende de heer Arne Vandaele, advocaat, namens zijn cliënten een klacht in bij de gouverneur van de provincie Antwerpen tegen de gemeenteraadsbeslissing van 25 februari 2021.
Op deze klacht werd door de gemeente Malle omstandig gereageerd bij brief van 19 april 2021.
De gemeenteraad moet overeenkomstig artikel 332, §1 decreet over het lokaal bestuur kennis nemen van het besluit van de gouverneur betreffende de klacht.
De gouverneur bevestigt dat de goedkeuring van het kwaliteitsplan door de gemeenteraad geen probleem is als de inhoud binnen de decretale marges als beleidsmatig gewenst ontwikkeling wordt aangewend.
De gouverneur bevestigt dat een beleidsmatig gewenste ontwikkeling via bepaalde detaillering of concrete elementen invulling kan geven aan de beleidsvisie inzake 'goede ruimtelijke ordening'.
Niettemin stelt de gouverneur dat artikel 5 en 6 van het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2021 te strikt geformuleerd zijn waardoor deze artikelen laten uitschijnen dat het kwaliteitsplan een alternatief ordeningsinstrument (zoals bijvoorbeeld een ruimtelijk uitvoeringsplan of stedenbouwkundige verordening) vormt dat zou kunnen ingaan tegen stedenbouwkundige voorschriften, minstens dat er verwarring kan optreden doordat de indruk wordt gewekt dat het bindend zou zijn zonder dat er nog een beoordeling in concreto gebeurt.
Het is evenwel nooit de intentie geweest om van het kwaliteitsplan een alternatief ordeningsinstrument te maken. Het kwaliteitsplan geldt als een richtinggevend ruimtelijk afwegingskader om de gemeentelijke omgevingsambtenaar samen met de dienst ruimtelijke ordening en het college van burgemeester en schepenen in staat te stellen op een consequente manier een doordachte beoordeling te maken van de goede ruimtelijke ordening. De legaliteitstoets en opportuniteitstoets door het college van burgemeester en schepenen zal altijd primeren. De intentie was en is om de goede ruimtelijke ordening te concretiseren zodat het college van burgemeester en schepenen ermee rekening kan houden in het kader van de toetsing aan de 'goede ruimtelijke ordening' zoals blijkt uit de motivering van het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2021.
De vernietiging van artikel 5 en 6 heeft als dusdanig geen invloed op de inhoud van het kwaliteitsplan, dat bijgevolg overeind blijft. Er dient dan ook geen verdere actie ondernomen te worden.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Walter Vermeylen vraagt of de vernietiging van artikel 5 en 6 dan geen enkele impact heeft.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het geen impact heeft. De gouverneur zegt eigenlijk dat de gemeenteraad niet de opdracht mag geven aan het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen wilde vooral de gemeenteraad bij dit dossier betrekken. Schepen Sanne Van Looy stelt dat het in deze gaat over een instrument dat helpt om de goede ruimtelijke ordening te beoordelen.
Raadslid Walter Vermeylen merkt op dat de klachtindieners niet zomaar eender wie hebben aangesproken. Wat zijn de gevolgen van de beslissing van de gouverneur voor de klachtindieners?
Schepen Sanne Van Looy stelt dat als er een concreet omgevingsdossier door de klachtindieners zou worden ingediend en het college van burgemeester en schepenen geen vergunning zou verlenen, dan kunnen de klachtindieners naar de deputatie gaan.
Raadslid Walter Vermeylen vraagt hoe schepen Van Looy de kans inschat dat de klachtindieners naar de deputatie zouden gaan.
Schepen Sanne Van Looy antwoordt dat er eerst een dossier moet worden ingediend en dat vervolgens het college van burgemeester en schepenen de vergunning moet weigeren, wat tot nu nog niet gebeurd is.
Raadslid Walter Vermeylen stelt dat er recent een advocaat voor de raad van state werd aangesteld. Heeft dat iets met dit dossier te maken?
Schepen Sanne Van Looy geeft aan dat het niet direct duidelijk is waar raadslid Walter Vermeylen op doelt, maar dat het in ieder geval niets met dit dossier te maken heeft.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat de twee belangrijkste artikelen zijn vernietigd. Er is 60.000 euro aan een studiebureau uitgegeven. Heel wat medewerkers van de gemeente hebben er ook uren voor gepresteerd. Het is een duur dossier voor wat het maar is. Het college van burgemeester en schepenen had beter het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan aangepakt.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het allerbelangrijkste is dat de beleidsmatig gewenste ontwikkeling overeind blijft. De deputatie heeft hierover bovendien ook een formeel besluit genomen. Schepen Sanne Van Looy wijst er op dat in het structuurplan letterlijk staat dat er een beeldkwaliteitsplan moet uitgewerkt worden. Tot slot benadrukt schepen Sanne Van Looy dat het kwaliteitsplan een globaal streefbeeld weergeeft om nadien een instrumentarium op te bouwen.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat de belangrijkste artikelen zijn vernietigd en dat het advies van het departement omgeving toch ook duidelijke vraagtekens plaatst.
De gemeenteraad besluit
Artikel 1 - kennis te nemen van het goedkeuringsbesluit van de deputatie van 18 maart 2021 met als onderwerp 'Beleidsmatige gewenste ontwikkeling - Kwaliteitsplan - Malle'.
Artikel 2 - kennis te nemen van de klacht bij de gouverneur door de heer Arne Vandaele, advocaat, namens zijn cliënten, tegen het besluit van de gemeenteraad van 25 februari 2021 betreffende "Ruimtelijke planning - ruimtelijk beleidsinstrument 'kwaliteitsplan' Malle met bijhorende kaart 'groeicontour' - beleidsmatig gewenste ontwikkeling - doorverwijzing naar de deputatie - goedkeuring".
Artikel 3 - kennis te nemen van het antwoord van 19 april 2021 van de gemeente Malle op de klacht zoals weergegeven in artikel 2.
Artikel 4 - kennis te nemen van het besluit van de gouverneur van 12 mei 2021 houdende de vernietiging van artikel 5 en 6 van het besluit van de gemeenteraad van de gemeente Malle van 25 februari 2021 betreffende "Ruimtelijke planning - ruimtelijk beleidsinstrument 'kwaliteitsplan' Malle met bijhorende kaart 'groeicontour' - beleidsmatig gewenste ontwikkeling - doorverwijzing naar de deputatie - goedkeuring".
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Katleen Mintjens Dries De Vry Wouter Patho Harry Hendrickx Peter Lacante Walter Vermeylen Wim Jordens Elisabeth Joris Yannis Leirs Jolien Vrints Mieke Vermeyen Kim Geys Gert Peeters Eddy Krijnen Tom Lauryssen Wim Vervloet Dirk Gerinckx Ingrid Vrints Mieke Laenen Alex Van Loon Kris Mintjens Paul Van Ham Alain De Laet Sanne Van Looy aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Agentschap Zorg en Gezondheid - addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei gewijzigde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
In de fase van de COVID-19-crisis waarin Vlaanderen zich momenteel bevindt, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.
Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.
Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.
Ter ondersteuning van de centrale contactopsporing heeft de Vlaamse regering op 16 oktober 2020 de lokale besturen gemobiliseerd om complementair in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en lokaal contactonderzoek.
De contouren werden verder uitgewerkt in het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.
Wat de aard van de engagementen betreft, konden lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 kiezen tussen de volgende opties:
• optie 1: inzet op sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching
• optie 2: inzet op sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én aanvullend lokaal contactonderzoek.
De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de eerstelijnszones alsook op de werking van de centrale contactcenters.
De lokale besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen als volgt:
• De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor maximum vijf maanden (ten vroegste start op 1 november 2020, uiterlijk tot 31 maart 2021).
• De gemeenten die inzetten op optie 2 (voorgaande engagementen optie 1 + aanvullend lokaal contactonderzoek) krijgen voorgaande forfaitaire subsidie en daarnaast nog een variabele subsidie van 100 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt, inclusief de werkorders/tickets van een evenwaardig aantal hoog risicocontacten.
De gemeenteraad besliste op 28 januari 2021 om complementair in te zetten op optie 1, namelijk sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching en keurde de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen met het Agentschap Zorg en Gezondheid goed.
De Vlaamse regering gaf op 23 april 2021 haar goedkeuring aan een nieuw besluit voor de lokale preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en contactonderzoek. De opties en de bijhorende financiering zijn ongewijzigd ten opzichte van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020.
De lokale besturen die zich reeds engageren voor optie 1 kunnen de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid verlengen voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.
De Vlaamse regering gaf op 7 mei haar definitieve goedkeuring aan een wijzigingsbesluit tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021. Het wijzigingsbesluit verlengt de subsidieperiode voor optie 1 en optie 2 tot 31 augustus 2021.
De lokale besturen die zich reeds engageren voor optie 1 kunnen dit engagement, mits de goedkeuring van een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid, verlengen tot en met 31 augustus 2021.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken
Besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken
Besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken
Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021 'Agentschap Zorg en Gezondheid - samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - goedkeuring'
Besluit van de gemeenteraad van 29 april 2021 'Agentschap Zorg en Gezondheid - addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - goedkeuring'
Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 17 mei 2021 'Agentschap Zorg en Gezondheid - addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei gewijzigde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - doorverwijzing naar de gemeenteraad'
Motivering
De lokale besturen van Eerstelijnszone Voorkempen vzw werken al geruime tijd nauw samen met het COVID-19-team van Eerstelijnszone Voorkempen vzw in het kader van preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen.
Deze samenwerking werd bestendigd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen en Eerstelijnszone Voorkempen vzw die de gemeenteraad op 26 november 2020 goedkeurde. Op basis van deze samenwerkingsovereenkomst kan Eerstelijnszone Voorkempen vzw subsidies ontvangen van de Vlaamse regering.
In het kader van besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 en de mogelijkheid om zelf subsidies te ontvangen voor de engagementen die gemeente Malle opneemt in de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie werd de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen goedgekeurd.
Gemeente Malle wil dit engagement ook voor de periode vanaf 1 april tot en met 31 augustus 2021, op zich nemen.
Het opnemen van dit engagement geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming.
De gemeente Malle zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen.
Het engagement dat de gemeente opneemt, doet geen afbreuk aan de engagementen die door de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van Eerstelijnszone Voorkempen vzw. Integendeel, ze is bedoeld om deze werking nog te versterken.
Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op het addendum en verwees het voor goedkeuring door naar de gemeenteraad.
Financiële gevolgen
Door het verlengen van de complementaire engagementen zoals voorzien in optie 1, met name sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching, in het kader van het besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021 (optie 1) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en de goedkeuring van het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst het Agentschap Zorg en Gezondheid, zal gemeente Malle van de Vlaamse regering een subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand ontvangen voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021.
Beraadslaging
Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - het 'addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse Regering 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19- pandemie te versterken en het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen in het kader van het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 – optie 1 – 27 mei 2021', bestaande uit drie pagina's, goed te keuren:
Addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse Regering 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19- pandemie te versterken en het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen in het kader van het wijzigingsbesluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021
– optie 1 – 27 mei 2021
Ondergetekenden:
• Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG), vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, bij delegatie, in de persoon van de leidend ambtenaar van agentschap zonder rechtspersoonlijkheid AZG, de heer Dirk Dewolf
ingeschreven in het KBO met ondernemingsnummer 0316.380.84 waarvan de administratieve zetel zich bevindt te Koning Albert II laan 35 / 33, 1030 Schaarbeek
hierna: “AZG”;
en
• Gemeente Malle, met zetel te Antwerpsesteenweg 146, 2390 Malle, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie tekenen: Harry Hendrickx, burgemeester, en Sven Brabants, algemeen directeur in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 27 mei 2021, ingeschreven in het KBO met nummer 0207537240
Hebben op 16 december 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten In het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1 .
Hebben op 29 april 2021 een addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse Regering 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen gesloten.
De samenwerkingsovereenkomst is op 1 november 2020 ingegaan en eindigt op 30 juni 2021.
In aanvulling op en zo nodig in afwijking van deze overeenkomst zijn partijen het volgende overeengekomen:
1) Gelet op de stijging van het aantal indexpatiënten in het voorjaar 2021, de toename aan verscheidenheid van varianten van het COVID-19 virus en de toename van de lokale verantwoordelijkheid omwille van het toegenomen belang van bronopsporing, werd het door het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 vastgestelde financieringsmodel verlengd door het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken. Omwille van dezelfde motieven als voor de verlenging door het bovenvermelde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 en omwille van de kennis waarover we vandaag beschikken, de vaccinatiecampagne die vermoedelijk nog tot het najaar zal duren, de huidige besmettingsgraad, de evolutie van de ziekenhuisopnames en overlijdens, de verschillende virusvarianten en aankomende versoepelingen is het risico op lokale opflakkeringen nog steeds zeer reëel en de noodzaak om snel te kunnen opsporen blijvend. Daarom werd het door het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 vastgestelde en door het bovenvermelde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 verlengde financieringsmodel nogmaals verlengd door het besluit van de Vlaamse Regering van 7 mei 2021 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken het te worden.
Partijen zijn een verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tot en met 31 augustus 2021 overeenkomstig artikel 10, 2°/1 van het geconsolideerde besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken overeengekomen, onder gelijke voorwaarden en bepalingen als opgenomen in de op 16 december 2020 ondertekende samenwerkingsovereenkomst.
2) Dit addendum zal aan de samenwerkingsovereenkomst gesloten op 16 december 2020 in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1 worden gehecht en maakt - na ondertekening - onlosmakelijk onderdeel uit van deze overeenkomst.
3) Gezien de huidige overeenkomst de rechtsgrond vormt voor verwerkingsovereenkomst en protocol, gesloten in het kader van de op 16 december 2020 gesloten samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1 , blijven deze verder bestaan.
Gemeente Malle verwerkt de persoonsgegevens conform de instructies van AZG.
4) Het afsprakenkader gesloten bij de samenwerkingsovereenkomst van 16 december 2020 ter uitvoering van de engagementen opgenomen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en het geconsolideerde besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing en het contactonderzoek ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken blijft onverkort van toepassing op dit addendum, behoudens het sluiten van een nieuw afsprakenkader dat in dat geval zal worden gevoegd als bijlage 1.
5) Artikel 7 van de initiële overeenkomst m.b.t. de mogelijke vervroegde beëindiging van de overeenkomst blijft ook op het addendum van toepassing.
Opgesteld op 27 mei 2021 in zoveel exemplaren als er partijen zijn.
Namens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Namens de gemeente
Dirk Dewolf Harry Hendrickx
Administrateur-Generaal Burgemeester
Sven Brabants
Algemeen directeur
Artikel 2 - Harry Hendrickx, burgemeester, en Sven Brabants, algemeen directeur, het mandaat te geven om het addendum vermeld in artikel 1 te ondertekenen.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Dries De Vry Wouter Patho Peter Lacante Harry Hendrickx Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Yannis Leirs Mieke Laenen Alex Van Loon Wim Jordens Walter Vermeylen Kim Geys Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Ingrid Vrints Wim Vervloet Jolien Vrints Gert Peeters Sanne Van Looy Katleen Mintjens Paul Van Ham Eddy Krijnen Alain De Laet Kris Mintjens aantal voorstanders: 19 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Meerjarenplan - aanpassing subsidies op naam 2021 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Het meerjarenplan 2020-2025 bevat een aantal subsidies op naam.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 23°
Motivering
De gemeenteraad wenst een aantal subsidies in het meerjarenplan aan te passen voor het jaar 2021.
Financiële gevolgen
De aanpassingen van de verschillende subsidies kunnen via verschuivingen in de exploitatie-kredieten opgevangen worden.
Beraadslaging
Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 5 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)
Artikel 1 - de volgende subsidies op naam te schrappen:
MJP | Omschrijving | Vorige bedrag | Nieuw bedrag |
MJP001036 | Subsidie - concert KHSL 100 jaar | 2.500 euro | 0 euro |
MJP001206 | Subsidie - 11 november Sint-Cecilia | 125 euro | 0 euro |
MJP001205 | Subsidie - 11 november De Noorderzonen | 125 euro | 0 euro |
MJP001223 | Subsidie - Muylenberg Oud-Turnhout | 25 euro | 0 euro |
Artikel 2 - de volgende subsidies op naam voor het jaar 2021 aan te passen:
MJP | Omschrijving | Vorige bedrag | Nieuw bedrag |
MJP000319 | Subsidie - Regionaal landschap De Voorkempen | 9.600 euro | 4.800 euro |
MJP001239 | Subsidie - orthopedagogisch centrum Clara Fey | 400 euro | 725 euro |
MJP001225 | Subsidie - oudercomité VIBO | 175 euro | 275 euro |
MJP001232 | Subsidie - de 3master campus Kasterlee basisonderwijs | 150 euro | 75 euro |
MJP001234 | Subsidie - dienstverleningscentrum Zwart Goor | 650 euro | 575 euro |
MJP001239 | Subsidie - orthopedagogisch centrum Clara Fey | 400 euro | 725 euro |
MJP001240 | Subsidie - revalidatiecentrum Noorderkempen Wuustwezel | 125 euro | 100 euro |
MJP001242 | Subsidie - sociaal-cultureel centrum spreek- en gehoorgestoorden Piramime | 200 euro | 150 euro |
MJP001244 | Subsidie - thuisbegeleiding autisme Raster | 525 euro | 350 euro |
MJP000320 | Subsidie - Kempens landschap | 3.150 euro | 3.122,60 euro |
MJP000635 | Subsidie - sportregio Vlaanderen - g-sport | 1.125 euro | 1.108 euro |
MJP001222 | Subsidie - Buso Zonnebos | 225 euro | 75 euro |
MJP001224 | Subsidie - oudercomité GIBLO Beerse | 600 euro | 550 euro |
MJP001225 | Subsidie - oudercomité VIBO | 175 euro | 275 euro |
MJP002563 | Subsidie - eindejaarsverlichting - Middenstand Oost | 8.000 euro | 6063,31 euro
|
MJP002564 | Subsidie - eindejaarsverlichting - Middenstand West | 8.000 euro | 6083,28 euro
|
Artikel 3 - de volgende extra subsidies op naam toe te kennen voor het jaar 2021:
MJP | Omschrijving | Vorige bedrag | Nieuw bedrag |
MJP002741 | Subsidie - Huisartsenwachtpost Malle | 0 euro | 7.715 euro |
MJP002714 | Subsidie - Heder | 0 euro | 225 euro |
MJP001206 | Subsidie - 11 november Muzalliek | 0 euro | 125 euro |
MJP002715 | Subsidie - GO! Nautica | 0 euro | 100 euro |
MJP002716 | Subsidie - VOC Kapellen | 0 euro | 100 euro |
MJP002370 | Subsidie - Chiro Oostmalle - kamp - Covid-19 | 0 euro | 200 euro |
MJP002366 | Subsidie - Chiro Westmalle - kamp - Covid-19 | 0 euro | 400 euro |
MJP002373 | Subsidie - KLJ Oostmalle - kamp - Covid-19 | 0 euro | 200 euro |
MJP002368 | Subsidie - KSA Roodkapjes - kamp - Covid-19 | 0 euro | 400 euro |
MJP002369 | Subsidie - KSA Westmalle - kamp - Covid-19 | 0 euro | 300 euro |
MJP002367 | Subsidie - Scouts Westmalle - kamp - Covid-19 | 0 euro | 400 euro |
Artikel 4 - de dienst financiën te machtigen om, indien nodig, bewijsstukken op te vragen om de subsidies te verantwoorden.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Gert Peeters Eddy Krijnen Walter Vermeylen Paul Van Ham Jolien Vrints Wim Vervloet Harry Hendrickx Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Kim Geys Mieke Vermeyen Wouter Patho Yannis Leirs Alex Van Loon Dries De Vry Sanne Van Looy Wim Jordens Peter Lacante Tom Lauryssen Alain De Laet Katleen Mintjens Kris Mintjens Dirk Gerinckx aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Straatnaamgeving - voorstellen van straatnamen in het proefproject trage wegen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Er wordt een proefproject opgestart voor het opwaarderen van trage wegen in onze gemeente door ze een effectieve naam te geven, ze vrij te maken zodat ze gebruikt kunnen worden en waar nodig beperkt infrastructureel onderhoud te doen zonder de eigenheid van de trage weg te veranderen.
In een eerste fase zijn er al een groot aantal verbindingen geïnventariseerd. Momenteel staat de teller op 120 stuks waarvan sommige al veelvuldig gebruikt worden, andere ongekend en soms niet toegankelijk zijn. Dit is natuurlijk een werk dat niet onmiddellijk stopt en waar ook input van meerdere partijen kan bijdragen om het te vervolledigen.
Als start van het proefproject zijn zeven verbindingen uitgekozen die de gemeente meer bekendheid wil geven door ze een effectieve naam toe te kennen.
In voorbereiding van de naamgeving werd de lijst van de zeven verbindingen overgemaakt aan de Heemkundige Kring vzw om te bekijken of er vanuit hun expertise mogelijke namen kunnen voorgesteld worden die een draagvlak vinden in de streek waar de weg ligt, refereren naar oude eigenaars, deel uitmaken van een overleveringsverhaal, …
De voorlopige voorstellen van de gemeenteraad zullen voorgelegd worden aan de bevolking via het participatieplatform om hen zo de kans te geven een voorkeur te geven aan één van de voorstellen.
De uitslag van het participatieplatform wordt terug voorgelegd aan het college voor de definitieve keuze van de straatnaam die we meenemen voor het openbaar onderzoek en het advies van Curama.
Het resultaat van de participatie, het openbaar onderzoek en het advies van Curama worden voorgelegd aan de gemeenteraad die de definitieve vaststelling van de verschillende namen doet.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 april 2021 betreffende het proefproject naamgeving Trage Wegen
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 10 mei 2021 betreffende "Straatnaamgeving – voorstellen van straatnamen in het proefproject Trage Wegen” - doorverwijzing naar de gemeenteraad
Motivering
In Oostmalle zijn er volgende verbindingen:
• de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat, vlak naast de school.
• Voor deze verbinding geeft de Heemkundige Kring vzw aan dat een toponiem van deze streek ‘Braeken’ was. Zij stellen daarom Braekenpad voor.
• De dienst toerisme werkte een wandeling uit die vlakbij (Het Chocoladehuisje) vertrekt. Deze wandeling heeft de naam Smullerpad.
• de verbinding tussen Salphen en de gemeente Zoersel.
• Voor deze verbinding bestaat reeds de naam Kalverstraat. Ook in Zoersel wordt deze verbinding Kalverstraat genoemd.
• de verbinding tussen de Akkerstraat en de Steenovenstraat.
• Volgens de Heemkundige Kring vzw is dit een heel oud pad. De velden hebben daar al lang de naam ‘De Akker’ en ‘Oostmalle-akker’ (met verschillende schrijfwijzen). Het was een gemeenschappelijk veld van de bewoners van Oostmalle. Daarom stellen ze Akkerpad voor.
• Wat ook een mogelijke naam is: Den Akker.
• de dreef in domein de Renesse vanaf de parkwachterswoning tot aan de Lierselei.
• Volgens de Heemkundige Kring vzw kunnen we deze dreef niet Kozakkendreef noemen omdat deze naam reeds bestaat en in ’s Herenbos gelegen is.
• De dreef waarvoor een naam gezocht wordt, werd aangelegd in 1853 en loopt dwars door het bos Wolfschot. Deze dreef kreeg geschiedkundig de naam Herendreef en diende dan ook als verbinding tussen het kasteel en ’s Herenbos.
In Westmalle zijn er volgende verbindingen:
• de verbinding tussen de Moerdreef en de Hallebaan.
• Hier heeft de Heemkundige Kring vzw reeds het voorstel Moerpad gedaan.
• Mogelijke andere naam is ook: Prinsenpad.
• de onverharde verbinding tussen de Sint-Pauluslaan en de Wijngaardstraat.
• De Heemkundige Kring vzw geeft aan dat dit een deel is van de Oude Baan of Oude Antwerpschebaen van Antwerpen naar Turnhout (zelfs al voordat de abdij er stond). Daarom kan misschien de naam Oude Baanpad.
• Omdat de abdij vlakbij ligt, kan Abdijpad natuurlijk ook.
• de verbinding tussen de Schapenstraat en de Steenovenstraat.
• Volgens de Heemkundige kring vzw bestaat de naam Kruishuishoeve daar al lange tijd (dit is de boerderij van de familie Verheyen, Steenovenstraat 4) dus zou een naam als Kruishoevepad een mogelijkheid zijn.
• Een andere mogelijke naam is Tjokkerspad.
Beraadslaging
Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - in het kader van het proefproject volgende trage wegen te weerhouden voor het krijgen van een naam:
• de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat, vlak naast de school
• de verbinding tussen Salphen en de gemeente Zoersel
• de verbinding tussen de Akkerstraat en de Steenovenstraat
• de dreef in domein de Renesse vanaf de parkwachterswoning tot aan de Lierselei
• de verbinding tussen de Moerdreef en de Hallebaan
• de onverharde verbinding tussen de Sint-Pauluslaan en de Wijngaardstraat
• de verbinding tussen de Schapenstraat en de Steenovenstraat.
Artikel 2 - in het kader van het proefproject trage wegen volgende voorstellen voor naamgeving te weerhouden die deel zullen uitmaken van het participatieproject:
• de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat vlak naast de school:
• Braekenpad en Smullerpad
• de verbinding tussen de Akkerstraat en de Steenovenstraat:
• Akkerpad en Den Akker
• de verbinding tussen de Moerdreef en de Hallebaan:
• Moerpad en Prinsenpad
• de onverharde verbinding tussen de Sint-Pauluslaan en de Wijngaardstraat:
• Oude Baanpad en Abdijpad
• de verbinding tussen de Schapenstraat en de Steenovenstraat:
• Kruishoevepad en Tsjokkerspad.
Artikel 3 - in het kader van het proefproject volgende voorstellen voor naamgeving te weerhouden en deze niet in het participatieproject voor te leggen:
• de verbinding tussen Salphen en de gemeente Zoersel:
• Kalverstraat
• de dreef in domein de Renesse vanaf de parkwachterswoning tot aan de Lierselei:
• Herendreef.
Artikel 4 - na het afsluiten van het participatietraject de dienst Infrastructuur en Mobiliteit de opdracht te geven om voor de uitslagen van het participatietraject, aangevuld met Kalverstraat en Herendreef, het openbaar onderzoek op te starten en het advies van CURAMA op te vragen.
Artikel 5 - de uitslagen van het openbaar onderzoek en het advies van CURAMA, na de wettelijke termijn van 30 dagen, voor te leggen aan de gemeenteraad op donderdag 26 augustus 2021 zodat de definitieve namen kunnen vastgelegd worden.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Peter Lacante Dries De Vry Wim Vervloet Jolien Vrints Wouter Patho Ingrid Vrints Gert Peeters Elisabeth Joris Dirk Gerinckx Wim Jordens Alex Van Loon Kris Mintjens Kim Geys Tom Lauryssen Harry Hendrickx Sanne Van Looy Walter Vermeylen Katleen Mintjens Alain De Laet Mieke Laenen Mieke Vermeyen Paul Van Ham Yannis Leirs Eddy Krijnen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Mobiliteit - permanente aanvullende verkeersreglementen - opheffing gemeenteraadsbeslissing van 22 oktober 2007 over 'Permanente verkeersmaatregelen - Dorpsplein Oostmalle en Sint-Jozeflei inzake het inrichten van parkeerplaatsen voor personen met een handicap' - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
In de Sint-Jozeflei ter hoogte van huisnummer 5 is een parkeerplaats voor personen met een handicap.
Deze parkeerplaats voor personen met een handicap werd voorzien in functie van de dokterspraktijk van dokter Geysen (huisnummer 6), maar de dokter is ondertussen met pensioen. Op de locatie van de vroegere dokterspraktijk met woonst werd gestart met de bouw van appartementen.
De locaties van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap in de Dorpsplaats en op het plein in de deelgemeente Oostmalle werden met de heraanleg gewijzigd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 286 tot en met 288
Koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten over de politie over het wegverkeer
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
Ministerieel besluit van 9 januari 2007 over de gemeentelijke parkeerkaart
Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 en 25 april 2003 over het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap
Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 135, § 2, 1°
Decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 over de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
Gemeenteraadsbeslissing van 22 oktober 2007 over 'Permanente verkeersmaatregelen - Dorpsplein Oostmalle en Sint-Jozeflei - Permanent aanvullend reglement op het wegverkeer inzake het inrichten van parkeerplaatsen voor personen met een handicap - Goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraadsbeslissing van 22 oktober 2007 over 'Permanente verkeersmaatregelen - Dorpsplein Oostmalle en Sint-Jozeflei - Permanent aanvullend reglement op het wegverkeer inzake het inrichten van parkeerplaatsen voor personen met een handicap - Goedkeuring' is niet meer correct wat de parkeerplaatsen op de Dorpsplaats betreft. De parkeerplaats in functie van de dokterspraktijk in de Sint-Jozeflei kan worden opgeheven omdat de dokterspraktijk er niet meer is.
De Sint-Jozeflei is een gemeenteweg. De gemeente Malle is wegbeheerder.
Het gedeelte van de Dorpsplaats met daarbij het dorpsplein in deelgemeente Oostmalle is een gemeenteweg. De gemeente Malle is wegbeheerder.
De aanvullende reglementering in verband met parkeren is een gemeentelijke bevoegdheid.
Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat parkeerplaatsen in de dorpskernen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden.
Elk aanvullend reglement of opheffing ervan dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Beraadslaging
Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - de gemeenteraadsbeslissing van 22 oktober 2007 over 'Permanente verkeersmaatregelen - Dorpsplein Oostmalle en Sint-Jozeflei - Permanent aanvullend reglement op het wegverkeer inzake het inrichten van parkeerplaatsen voor personen met een handicap - Goedkeuring' op te heffen vanaf 1 juni 2021.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Wouter Patho Kris Mintjens Mieke Laenen Tom Lauryssen Jolien Vrints Gert Peeters Wim Jordens Sanne Van Looy Mieke Vermeyen Wim Vervloet Yannis Leirs Katleen Mintjens Peter Lacante Walter Vermeylen Paul Van Ham Dries De Vry Elisabeth Joris Kim Geys Eddy Krijnen Ingrid Vrints Dirk Gerinckx Alex Van Loon Alain De Laet Harry Hendrickx aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Mobiliteit - permanente aanvullende verkeersmaatregelen - parkeerplaatsen voor personen met een handicap - Dorpsplaats en Hoogstraatsebaan - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De locaties van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap in de Hoogstraatsebaan, de Dorpsplaats en op het plein in deelgemeente Oostmalle werden met de heraanleg gewijzigd.
Het verkeersreglement dat van toepassing was op deze parkeerplaatsen werd bij besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2021 dan ook opgeheven.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 286 tot en met 288
Koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten over de politie over het wegverkeer
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
Ministerieel besluit van 9 januari 2007 over de gemeentelijke parkeerkaart
Ministeriële omzendbrief van 3 april 2001 en 25 april 2003 over het voorbehouden van parkeerplaatsen voor personen met een handicap
Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 135, § 2, 1°
Decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 over de aanvullende reglementen op het
wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
Besluit van de gemeenteraad van 27 mei 2021 'Mobiliteit - permanente aanvullende verkeersreglementen - opheffing gemeenteraadsbeslissing van 22 oktober 2007 over 'Permanente verkeersmaatregelen - Dorpsplein Oostmalle en Sint-Jozeflei inzake het inrichten van parkeerplaatsen voor personen met een handicap' - goedkeuring'
Motivering
Er moet een nieuw verkeersreglement worden goedgekeurd dat de ligging en inrichting van de parkeerplaatsen voor personen met een handicap bepaalt.
Het gedeelte van de Dorpsplaats, van huisnummer 2 tot en met huisnummer 16 met daarbij het dorpsplein in deelgemeente Oostmalle is een gemeenteweg. De gemeente Malle is wegbeheerder.
Het Agentschap Wegen en Verkeer is wegbeheerder van de gewestweg N14 bestaande uit:
• Dorpsplaats, van huisnummer 19 tot en met huisnummer 29
• Hoogstraatsebaan.
De aanvullende reglementering in verband met parkeren is een gemeentelijke bevoegdheid.
Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat parkeerplaatsen in de dorpskern zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden.
Elk aanvullend reglement of opheffing ervan dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Beraadslaging
Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - om de parkeerplaatsen voor personen met een handicap aan te geven met het verkeersbord E9a met het pictogram 'personen met een handicap' en met een blauwe tegel in het parkeervak voor:
• Hoogstraatsebaan (N14):
• ter hoogte van huisnummer 6
• Dorpsplaats:
• groot plein: de parkeerplaats het dichtst bij de ingang van de kerk
• klein plein: de eerste parkeerplaats op de parkeerzone links van de rijweg
• Dorpsplaats (N14) ter hoogte van huisnummer 20/22.
Artikel 2 - dat dit aanvullend verkeersreglement in werking treedt op 1 juni 2021.
Artikel 3 - dat de inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen bestraft worden met politiestraffen, voor zover de wetten, algemene of provinciale verordeningen, die op dit stuk bestaan, geen andere straffen voorzien zijn.
Artikel 4 - dit aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het Vlaams Huis voor de verkeersveiligheid van het departement mobiliteit en openbare werken van de Vlaamse overheid.”
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Mieke Laenen Ingrid Vrints Kris Mintjens Walter Vermeylen Alain De Laet Yannis Leirs Katleen Mintjens Wim Jordens Dirk Gerinckx Tom Lauryssen Gert Peeters Wim Vervloet Mieke Vermeyen Dries De Vry Harry Hendrickx Jolien Vrints Peter Lacante Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Kim Geys Alex Van Loon aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Reglement impulssubsidies voor sportverenigingen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Werkingsjaar 2020 viel ook voor de erkende sportverenigingen grotendeels in duigen omwille van de COVID-19-pandemie. Hierdoor kunnen de sportverenigingen geen normaal subsidiedossier in 2021 indienen (jaarlijkse puntenberekening op basis van werking, activiteiten, ... van het vorige werkingsjaar 2020).
Naar aanleiding hiervan wil het bestuur een wijziging aanbrengen aan het impulssubsidiereglement voor erkende sportverenigingen.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Erkenningsreglement voor sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019
Impulssubsidiereglement voor sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019
Verslag van de raad van bestuur van de sportraad van 9 maart 2021
Motivering
Het gemeentebestuur zocht naar een geschikt alternatief om de subsidies 2021 (voor
werkingsjaar 2020) te verdelen onder de erkende sportverenigingen.
De sportraad besprak deze vraag tijdens haar raad van bestuur op 9 maart 2021 en stelt voor om
het gemiddelde van de toegekende impulssubsidiebedragen van de afgelopen drie jaren (= subsidiebedrag voor werkingsjaar 2019, 2018 en 2017) te nemen.
De sportraad adviseert om een erkende sportvereniging die geen aanvraag in 2021 doet of niet in aanmerking komt voor subsidies in 2021 (op basis van de criteria in het impulssubsidiereglement), geen subsidie zal ontvangen, ook al kregen zij eerder (in 2019, 2018 of 2017) nog wel subsidies.
De voorgestelde wijziging moet worden opgenomen in het impulssubsidiereglement.
De doelstelling van het impulssubsidiereglement is de vereniging ertoe aanzetten om meer en beter gekwalificeerde jeugdtrainers en jeugdsportcoördinatoren in te schakelen in de werking van de vereniging.
Beraadslaging
Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - het impulssubsidiereglement voor de erkende sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019 op te heffen vanaf 1 juni 2021.
Artikel 2 - onderstaand gemeentelijk reglement impulssubsidies voor sportverenigingen goed te keuren en in te laten gaan vanaf 1 juni 2021:
SUBSIDIEREGLEMENT IMPULSSUBSIDIES TEN VOORDELE VAN ERKENDE SPORTVERENIGINGEN
(hierna genoemd: vereniging)
HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen
1.1. Doelstelling
De vereniging ertoe aanzetten om meer en beter gekwalificeerde jeugdtrainers en jeugdsportcoördinatoren in te schakelen in de werking van de vereniging.
1.2. Kader
Dit reglement is opgemaakt in de geest van geldende overkoepelende wetten en decreten:
• wet van 14 november 1983 betreffende de controle op toekenning en de aanwending van gemeentelijke subsidies;
• decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
1.3. Voorwaarden
Een vereniging die wil genieten van deze impulssubsidie, moet door de gemeente erkend zijn. Verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:
• de vereniging heeft een actieve werking op het grondgebied van Malle;
• de vereniging heeft minimum 20 sportende jeugdleden;
• de meerderheid (min 51%) van de sportende leden is ingeschreven in de gemeente Malle.
Een percentage van minimum 40% kan voldoende zijn en goedgekeurd worden op voorwaarde dat de betreffende vereniging aantoont dat zij een actief en kwaliteitsvol jeugdbeleid voert én een regionale uitstraling heeft:
• de vereniging heeft een zichtrekening in België op naam van de vereniging;
• de vereniging biedt gedurende een sportseizoen minstens wekelijks of tweewekelijks een sportactiviteit aan; voor 2021 (werkingsjaar 2020) vervalt deze voorwaarde.
• de vereniging is géén topsportvereniging of een vereniging die enkel competitiesport op hoog niveau aanbiedt;
• wanneer de vereniging ophoudt te bestaan of de erkenning tussentijds, d.w.z. tussen het ogenblik van de subsidie-aanvraag en het moment van uitbetaling van de subsidie, werd ingetrokken wordt er geen subsidie meer uitgekeerd.
1.4 Krediet
De impulssubsidie wordt uitgekeerd binnen de perken van de door de gemeenteraad in het meerjarenplan goedgekeurde kredieten. Een vereniging kan geen subsidie voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen.
1.5. Terminologie
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
• Sport: activiteiten die individueel of in ploegverband worden beoefend met een competitief of recreatief karakter waarbij vooral de fysieke inspanning centraal staat;
• Sportvereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als primaire doelstelling de beoefening van sport;
• Erkende sportvereniging: een sportvereniging die is aangesloten bij een erkende Vlaamse sportfederatie én die erkend is door het gemeentebestuur;
• Kalenderjaar: van 1 januari tot 31 december;
• Jeugdsport: sportparticipatie van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar;
• Jeugdtrainer: sporttechnisch begeleider voor jeugdsport, persoon die binnen de vereniging training geeft aan jeugdleden en hiervoor de nodige kwalificaties heeft;
• Jeugdsportcoördinator (hierna JSC): een sportgekwalificeerde jeugdtrainer (minstens VTS initiator of gelijkwaardig) die het jeugdsportbeleid in de vereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige en organisatorische vlak;
• Opleiding: een kadervormingscursus georganiseerd, of erkend door de Vlaamse Trainersschool (VTS);
• Bijscholing: een bijscholingscursus georganiseerd door VTS of de sportfederatie, de provincie, de Sportregio of de gemeente.
1.6. Termijn
Dit reglement is van toepassing voor de toewijzing en berekening van de subsidies van 2021 (werkingsjaar 2020).
HOOFDSTUK 2. Procedure en werkwijze
2.1 Aanvraagprocedure
De impulssubsidie kan men aanvragen door volgende hierna omschreven procedure te volgen:
• de vereniging richt, op eigen initiatief, de aanvraag tot subsidiëring via de dienst sport aan het college van burgemeester en schepenen (hierna genoemd: college) op de daarvoor bestemde aanvraagformulieren;
• het reglement en de aanvraagformulieren zijn vanaf 1 februari beschikbaar bij de dienst sport en kunnen daar opgevraagd worden; voor 2021 (werkingsjaar 2020) zijn de formulieren uitzonderlijk beschikbaar vanaf 1 juni 2021.
• de subsidieaanvraag moet tijdig en correct ingediend worden uiterlijk op 31 maart van het betrokken jaar. Voor 2021 (werkingsjaar 2020) is dit uiterlijk 30 juni 2021.
De bewijslast van de tijdige indiening van de subsidieaanvraag en -dossier wordt gespecificeerd in de aanvraagformulieren en ligt bij de vereniging. Indien nodig, kan het college via de dienst sport steeds bijkomende informatie en/of bewijsstukken opvragen. Deze bijkomende informatie en/of bewijsstukken moeten uiterlijk binnen de 10 dagen (datum van vraag geldt als aanvangsdatum) aan het college bezorgd worden via de dienst sport.
Een erkende sportvereniging die geen aanvraag doet of niet in aanmerking komt in 2021 (op basis van werkingsjaar 2020), zal ook geen subsidie ontvangen indien zij eerder (in 2019, 2018 of 2017) nog wel subsidies verkreeg.
2.2 Toewijzingsprocedure
Het college vraagt het advies van de sportraad over de ingediende subsidieaanvragen. Het bepaalt, aan de hand van de bepalingen in onderhavig subsidiereglement en rekening houdend met het advies van de sportraad, de berekening van en het voorstel tot verdeling.
De subsidie in dit reglement vermeld, wordt daarbij slechts definitief uitbetaald als de vereniging erkend is door de gemeente op het moment van de uitbetaling.
De gemeente behoudt zich daarbij het recht voor de gegeven informatie documenten en bewijsstukken te controleren. Het college kan daarbij personen aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien en/of bijkomende inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de subsidieverdeling.
Indien door een vereniging opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het college de uitbetaling van de subsidie geheel of gedeeltelijk schorsen, of terugvorderen en eventueel de betrokken vereniging van subsidie uitsluiten.
Het college maakt via de dienst sport het definitieve resultaat bekend aan de aanvragende vereniging en dit voor 15 november van het betrokken jaar. De subsidies worden uiterlijk op 31 december van het betrokken jaar aan de vereniging uitbetaald.
2.3. Beroep
Tegen elke beslissing die in het kader van dit reglement wordt genomen, kan de vereniging beroep aantekenen. Dat gebeurt uiterlijk binnen de 30 dagen na de bekendmaking van de beslissing met een schriftelijk en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het college. De bewijslast van de tijdige indiening van het bezwaarschrift ligt bij de vereniging.
Na onderzoek van het bezwaarschrift, zal het college een gemotiveerde beslissing treffen en de vereniging hierover inlichten. Hiertegen is geen administratief beroep mogelijk.
Over alle gevallen en uitzonderingen die niet voorzien zijn in dit reglement, beslist het college.
HOOFDSTUK 3: Subsidiebedrag
3.1 Berekening van de subsidie
Dit subsidiereglement tracht bij te dragen tot de kwaliteitsverbetering van de jeugdsportwerking en begeleiding van de jeugdsporters binnen de vereniging. Het impulssubsidiereglement beoogt dat meer verenigingen inzetten op een kwaliteitsvolle en doordachte jeugdwerking met en door inschakeling van meer en beter gekwalificeerde trainers. De subsidie wordt bepaald op basis van de beoordeling van de werking van de vereniging op het vlak van de hieronder omschreven en vastgestelde doelstellingen, criteria en parameters.
De subsidiëring van het huidige werkingsjaar wordt steeds bepaald op basis van de in het aanvraagdossier opgenomen gegevens van de vereniging met betrekking tot het voorgaande kalenderjaar.
De subsidie wordt daarbij verdeeld naar rato van het aantal behaalde punten door de vereniging volgens de hieronder vastgelegde bepalingen en puntenverdeling. Het beschikbaar gemeentelijk sportsubsidiebudget wordt gedeeld door het aantal gescoorde punten om een subsidiebedrag per punt te verkrijgen. Elk punt wordt daarbij omgezet in een subsidiewaarde. Hoe meer punten een vereniging haalt, hoe meer subsidie het in principe krijgt.
Omwille van de COVID-19 pandemie hanteren we voor 2021 (werkingsjaar 2020) volgende werkwijze: de werkingssubsidieverdeling 2021 (op basis van werkingsjaar 2020) voor erkende sportverenigingen wordt als volgt berekend: het gemiddelde van de toegekende subsidiebedragen van de afgelopen drie jaren (gemiddelde subsidiebedrag voor werkingsjaar 2019, 2018 en 2017).
Dit maakt dat punt 3.2 en 3.3 niet van toepassing zijn op 2021 (werkingsjaar 2020).
3.2 Samenstelling van de subsidie
A) Actieve jeugdsportcoördinator (JSC)
In de vereniging is een sportgekwalificeerde JSC actief die het jeugdsportbeleid in de vereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige en organisatorische vlak en de jeugdtrainers actief ondersteunt en begeleidt.
De JSC, actief in de vereniging, heeft een sportspecifiek diploma van minimum initiatorniveau van of erkend door de VTS.
Aanwezigheid: de vereniging beschikt over een sportgekwalificeerde JSC (minstens VTS-initiator in de betrokken sporttak of geassimileerd) die met naam, taak en contactgegevens expliciet vermeld moet worden in de informatiebrochure en/of website/social mediapagina van de vereniging:
• zonder specifiek diploma JSC: 10 punten
• met VTS-diploma JSC “basismodule”: 15 punten
• met VTS-diploma JSC “specialisatiemodule”: 25 punten
10, 15 of 25 punten
Opleiding: er worden extra punten toegekend naargelang de sportkwalificatie van de JSC hoger is dan de vereiste VTS-initiator of gelijkgestelde diploma. Deze extra punten worden toegekend volgens de recentste referentietabel voor sportkwalificaties van de VTS:
• waardering 2: 4 punten
• waardering 3: 5 punten
• waardering 4: 6 punten
• waardering 5: 7 punten
• waardering 6: 8 punten
• waardering 7: 9 punten
• waardering 8: 10 punten.
4, 5, 6, 7, 8, 9 of 10 punten
Bijscholing: de JSC volgt jaarlijks minimaal 1 beleidsmatige, sporttechnische of organisatorische bijscholing die aansluit bij zijn functie en doelstellingen binnen de vereniging.
10 punten
Taken en functies: de taken en functies van de JSC zijn formeel en doordacht vastgelegd in een functiebeschrijving en/of organogram.
5 punten
Organisatie: de JSC organiseert bijscholingen en vormingsmomenten voor de eigen jeugdtrainers.
5 punten per bijscholing / vormingsmoment met een maximum van 15 punten
Overleg: de JSC organiseert jaarlijks minstens 3 formele overlegvergaderingen met de eigen jeugdtrainers.
5 punten
Maximum 70 punten
B) Jeugdtrainers
De vereniging beschikt over een kwaliteitsvol en deskundig sporttechnisch kader dat de nodige opleiding genoten heeft. Jeugdtrainers hebben een sportspecifiek diploma of attest van, of erkend door de Vlaamse Trainersschool. Er worden punten toegekend volgens de referentietabel van de Vlaamse Trainersschool. De meest recente tabel wordt elk jaar samen met het aanvraagformulier aan de verenigingen bezorgd. Enkel het hoogste diploma komt per jeugdtrainer in aanmerking.
Waarderingsschaal 1 5 punten per jeugdtrainer
Waarderingsschaal 2 of 3 10 punten per jeugdtrainer
Waarderingsschaal 4 of 5 15 punten per jeugdtrainer
Waarderingsschaal 6 20 punten per jeugdtrainer
Waarderingsschaal 7 of 8 25 punten per jeugdtrainer
Maximum 100 punten
C) Bijscholing of opleiding van de jeugdtrainer
De jeugdtrainer volgt, met succes, een sporttechnische, tactische of sociaal-pedagogische bijscholing waarbij de vereniging de deelnamegelden betaalt of de bijscholing zelf organiseert. De bijscholingen moeten passen binnen de taken als jeugdtrainer in de vereniging en een effectieve meerwaarde bieden voor de jeugdtrainer binnen de verenigingsmissie en -opdracht. Indien de jeugdtrainer een sporttakspecifieke opleiding start bij de Vlaamse trainersschool, wordt dit extra gewaardeerd.
Per bijscholing (één halve dag of één avond)
2,5 punt/jeugdtrainer
Meerdaagse bijscholing
5 punten/jeugdtrainer
VTS opleiding Aspirant Initiator
5 punten/jeugdtrainer
VTS opleiding Initiator, Instructeur B/Trainer B, trainer A
15 punten/jeugdtrainer
Maximum 60 punten
D) Bijscholing of opleiding georganiseerd door of in samenwerking met de sportdienst
De vereniging krijgt extra punten per jeugdtrainer of –coördinator die bijscholingen volgen georganiseerd door of georganiseerd in samenwerking met de dienst sport.
Per door de sportdienst (mee-)georganiseerde bijscholing of opleiding
2,5 punten/JSB
Maximum 30 punten
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Kim Geys Paul Van Ham Mieke Laenen Dirk Gerinckx Kris Mintjens Alex Van Loon Katleen Mintjens Harry Hendrickx Tom Lauryssen Mieke Vermeyen Gert Peeters Jolien Vrints Yannis Leirs Eddy Krijnen Walter Vermeylen Ingrid Vrints Sanne Van Looy Elisabeth Joris Wim Vervloet Peter Lacante Wim Jordens Alain De Laet Wouter Patho Dries De Vry aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Reglement werkingssubsidies voor erkende sportverenigingen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Werkingsjaar 2020 viel ook voor onze erkende sportverenigingen grotendeels in duigen omwille van de COVID-19-pandemie. Hierdoor kunnen ze geen normaal subsidiedossier in 2021 indienen (jaarlijkse puntenberekening op basis van werking, activiteiten, ... van het vorige werkingsjaar 2020).
Naar aanleiding hiervan wil het bestuur een wijziging aanbrengen aan het werkingssubsidiereglement voor erkende sportverenigingen.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Erkenningsreglement voor sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019
Werkingssubsidiereglement voor sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019
Verslag van de raad van bestuur van de sportraad van 9 maart 2021
Motivering
Het gemeentebestuur zocht naar een geschikt alternatief om de subsidies 2021 (op basis van werkingsjaar 2020) te verdelen onder de erkende sportverenigingen.
De sportraad besprak deze vraag tijdens de raad van bestuur op 9 maart 2021 en stelt voor om
het gemiddelde van de toegekende werkingssubsidiebedragen van de afgelopen drie jaren (= subsidiebedrag voor werkingsjaar 2019, 2018 en 2017) te nemen.
De sportraad adviseert om een erkende sportvereniging die geen aanvraag in 2021 doet of niet in aanmerking komt voor subsidies in 2021 (op basis van de criteria in het werkingssubsidiereglement), geen subsidie zal ontvangen, ook al kregen zij eerder (in 2019, 2018 of 2017) nog wel subsidies.
De voorgestelde wijziging moet worden opgenomen in het werkingssubsidiereglement.
De doelstelling van het werkingssubsidiereglement is zoveel mogelijk Mallenaren aan het sporten krijgen op een kwaliteitsvolle manier.
Beraadslaging
Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Alex Van Loon vraagt of de samenwerking met de sportraad terug verbeterd is.
Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat er soms een andere visie is, waar op zich niets mis mee is. In dit dossier waren er binnen de sportraad verschillende meningen, waarbij de sportraad de visie naar voor bracht die de meeste stemmen had binnen de sportraad.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - het werkingssubsidiereglement voor de erkende sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019 op te heffen vanaf 1 juni 2021.
Artikel 2 - onderstaand gemeentelijk reglement werkingssubsidies voor sportverenigingen goed te keuren en in te laten gaan vanaf 1 juni 2021:
SUBSIDIEREGLEMENT WERKINGSSUBSIDIES TEN VOORDELE VAN ERKENDE SPORTVERENIGINGEN
(hierna genoemd: vereniging)
HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen
1.1. Doelstelling
Zoveel mogelijk Mallenaren aan het sporten krijgen op een kwaliteitsvolle manier.
1.2. Kader
Dit reglement is opgemaakt in de geest van geldende overkoepelende wetten en decreten:
• wet van 14 november 1983 betreffende de controle op toekenning en de aanwending van gemeentelijke subsidies;
• decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
1.3. Voorwaarden
Een vereniging die wil genieten van deze werkingssubsidie, moet door de gemeente erkend zijn. Verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:
• de vereniging heeft een actieve werking op het grondgebied van Malle;
• de meerderheid (min 51%) van de sportende leden is ingeschreven in de gemeente Malle.
Een percentage van minimum 40% kan voldoende zijn en goedgekeurd worden op voorwaarde dat de betreffende vereniging aantoont dat zij een actief en kwaliteitsvol jeugdbeleid voert én een regionale uitstraling heeft:
• de vereniging heeft een zichtrekening in België op naam van de vereniging;
• de vereniging biedt gedurende een sportseizoen minstens wekelijks of tweewekelijks een sportactiviteit aan; voor 2021 (werkingsjaar 2020) vervalt deze voorwaarde;
• de vereniging is géén topsportvereniging of een vereniging die enkel competitiesport op hoog niveau aanbiedt;
• wanneer de vereniging ophoudt te bestaan of de erkenning tussentijds, d.w.z. tussen het ogenblik van de subsidie-aanvraag en het moment van uitbetaling van de subsidie, werd ingetrokken wordt er geen subsidie meer uitgekeerd.
1.4 Krediet
De subsidie wordt uitgekeerd binnen de perken van de door de gemeenteraad in het meerjarenplan goedgekeurde kredieten. Een vereniging kan geen subsidie voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen.
1.5. Terminologie
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
• Sport: activiteiten die individueel of in ploegverband worden beoefend met een competitief of recreatief karakter waarbij vooral de fysieke inspanning centraal staat;
• Sportvereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als primaire doelstelling de beoefening van sport;
• Kalenderjaar: van 1 januari tot 31 december.
1.6. Termijn
Dit reglement is van toepassing voor de toewijzing en berekening van de subsidies van 2021 (werkingsjaar 2020).
HOOFDSTUK 2. Procedure en werkwijze
2.1 Aanvraagprocedure
De werkingssubsidie kan men aanvragen door volgende hierna omschreven procedure te volgen:
• de vereniging richt, op eigen initiatief, de aanvraag tot subsidiëring via de dienst sport aan het college van burgemeester en schepenen (hierna genoemd: college) op de daarvoor bestemde aanvraagformulieren;
• het reglement en de aanvraagformulieren zijn vanaf 1 februari beschikbaar bij de dienst sport en kunnen daar opgevraagd worden; voor 2021 (werkingsjaar 2020) zijn de formulieren uitzonderlijk beschikbaar vanaf 1 juni 2021.
• de subsidieaanvraag moet tijdig en correct ingediend worden uiterlijk op 31 maart van het betrokken jaar. Voor 2021 (werkingsjaar 2020) is dit uiterlijk 30 juni 2021.
De bewijslast van de tijdige indiening van de subsidieaanvraag en -dossier wordt gespecificeerd in de aanvraagformulieren en ligt bij de vereniging. Indien nodig, kan het college via de dienst sport steeds bijkomende informatie en/of bewijsstukken opvragen. Deze bijkomende informatie en/of bewijsstukken moeten uiterlijk binnen de 10 dagen (datum van vraag geldt als aanvangsdatum) aan het college bezorgd worden via de dienst sport.
Een erkende sportvereniging die geen aanvraag doet of niet in aanmerking komt in 2021 (op basis van werkingsjaar 2020), zal ook geen subsidie ontvangen indien zij eerder (in 2019, 2018 of 2017) nog wel subsidies verkreeg.
2.2 Toewijzingsprocedure
Het college vraagt het advies van de sportraad over de ingediende subsidieaanvragen. Het bepaalt, aan de hand van de bepalingen in onderhavig subsidiereglement en rekening houdend met het advies van de sportraad, de berekening van, en het voorstel tot verdeling.
De subsidie in dit reglement vermeld, wordt daarbij slechts definitief uitbetaald als de vereniging erkend is door de gemeente op het moment van de uitbetaling.
De gemeente behoudt zich daarbij het recht voor de gegeven informatie, documenten en bewijsstukken te controleren. Het college kan daarbij personen aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien en/of bijkomende inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de subsidieverdeling.
Indien door een vereniging opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, kan het college de uitbetaling van de subsidie geheel of gedeeltelijk schorsen, of terugvorderen en eventueel de betrokken vereniging van subsidie uitsluiten.
Het college maakt via de dienst sport het definitieve resultaat bekend aan de aanvragende vereniging en dit voor 15 november van het betrokken jaar. De subsidies worden uiterlijk op 31 december van het betrokken jaar aan de vereniging uitbetaald.
2.3. Beroep
Tegen elke beslissing die in het kader van dit reglement wordt genomen, kan de vereniging beroep aantekenen. Dat gebeurt uiterlijk binnen de 30 dagen na de bekendmaking van de beslissing met een schriftelijk en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het college. De bewijslast van de tijdige indiening van het bezwaarschrift ligt bij de vereniging.
Na onderzoek van het bezwaarschrift, zal het college een gemotiveerde beslissing treffen en de vereniging hierover inlichten. Hiertegen is geen administratief beroep mogelijk.
Over alle gevallen en uitzonderingen die niet voorzien zijn in dit reglement, beslist het college.
HOOFDSTUK 3: Subsidiebedrag
3.1 Berekening van de subsidie
De subsidie wordt bepaald op basis van de beoordeling van de werking van de vereniging op het vlak van de hieronder omschreven en vastgestelde doelstellingen, criteria en parameters.
De subsidiëring van het huidige werkingsjaar wordt steeds bepaald op basis van de in het aanvraagdossier opgenomen gegevens van de vereniging met betrekking tot het voorgaande kalenderjaar.
De mogelijke subsidie voor de vereniging bestaat uit hierna volgende onderdelen:
a) een basissubsidie: 40% van het globale gemeentelijk sportsubsidiebudget;
b) een kwaliteitssubsidie: 60% van het globale gemeentelijk sportsubsidiebudget.
Beide onderdelen van de subsidie worden verdeeld naar rato van het aantal door de vereniging behaalde punten volgens de hieronder vastgelegde bepalingen en puntenverdeling. Het beschikbaar gemeentelijk sportsubsidiebudget wordt gedeeld door het totaal aantal gescoorde punten om een subsidiebedrag per punt te verkrijgen. Elk punt wordt daarbij omgezet in een subsidiewaarde. Hoe meer punten een vereniging behaalt, hoe meer subsidie het in principe krijgt.
Omwille van de COVID-19 pandemie hanteren we voor 2021 (werkingsjaar 2020) volgende werkwijze: de werkingssubsidieverdeling 2021 (op basis van werkingsjaar 2020) voor erkende sportverenigingen wordt als volgt berekend: het gemiddelde van de toegekende subsidiebedragen van de afgelopen drie jaren (gemiddelde subsidiebedrag voor werkingsjaar 2019, 2018 en 2017).
Dit maakt dat punt 3.2 en 3.3 niet van toepassing zijn op 2021 (werkingsjaar 2020).
3.2 Samenstelling van de basissubsidie
De basissubsidie (40% van het globale gemeentelijk sportsubsidiebudget) wordt toegekend naar rato van het aantal behaalde punten door de verenigingen die een subsidieaanvraag indienen volgens volgende bepalingen:
A) LEDENAANTALLEN
Het aantal actieve leden woonachtig in Malle op 1 januari van het jaar waarop de subsidie wordt aangevraagd.
Totaal actieve leden 0,40 punt/lid met een maximum van 100 punten
Maximum 100 punten
Onder actieve leden wordt verstaan: voorzitter, secretaris, penningmeester van de vereniging, sportende leden, trainers, scheidsrechters, tijdopnemers en juryleden die allen voorkomen op de ledenlijst, afgeleverd door een door de Vlaamse regering erkende Vlaamse sportfederatie.
B) TRAININGSUREN
Het aantal trainingsuren per week in een vast uurrooster.
Training onder leiding van een gediplomeerde* lesgever 1,50 punt per uur
Training onder leiding van een niet-gediplomeerde lesgever 0,50 punt per uur
Maximum 60 punten
Onder gediplomeerd wordt verstaan: VTS-Aspirant Initiator - VTS-Initiator - VTS Trainer A of B - diploma opgenomen in de VTS assimilatietabel - bachelor of master LO - studenten geslaagd voor 1e jaar bachelor LO.
C) WEDSTRIJDEN
Het aantal wedstrijddagen per jaar in de eigen sporttak (geen competitiesport op hoog niveau en topsport).
Deelname aan een wedstrijd in de eigen sporttak 1 punt per wedstrijddag
Maximum 15 punten
3.3 Samenstelling van de kwaliteitssubsidie
De kwaliteitssubsidie (60% van het globale gemeentelijk sportsubsidiebudget) wordt toegekend naar rato van het aantal behaalde punten door de verenigingen die een subsidieaanvraag indienen volgens hierna volgende bepalingen.
De toekenning van de kwaliteitssubsidie gebeurt op basis van een aantal hoofdmodules en één bijmodule. De verschillende modules zijn facultatief, dus niet verplicht. Een vereniging kiest zelf hoeveel en aan welke modules ze wil voldoen. Per module kunnen punten bijverdiend worden. Alle gescoorde punten van de hoofd- en bijmodules worden samengeteld en in rekening gebracht.
KWALITEITSMODULE 1: de vereniging is een gestructureerde organisatie
De basis van een goede sportwerking is een goede en transparante organisatiestructuur met welomschreven doelstellingen en aan te wenden mensen en middelen. Verenigingen die dit kunnen aantonen, krijgen hiervoor werkingssubsidie.
Vzw-structuur: de vereniging is een vzw met een duidelijk omschreven statutair doel.
40 punten
Organogram: de vereniging heeft een autonoom bestuur van minimaal 3 personen en beschikt over een doordacht organogram waaruit taakverdeling, functies en bevoegdheden duidelijk blijken.
10 punten
Jaarwerkingsverslag: de vereniging heeft een jaarwerkingsverslag met ondermeer de vermelding van activiteiten, leden, doelgroepen, bijscholingen, lesgevers, inkomsten en uitgaven, …
10 punten
Financieel beheer: de vereniging voert een doordacht financieel beheer op basis van een eigen boekhouding en transparante begroting.
40 punten
Bestuursvergaderingen: de vereniging organiseert en houdt minimum 4 bestuursvergaderingen per jaar.
10 punten
Maximum 110 punten
KWALITEITSMODULE 2: de vereniging heeft een actieve sportwerking
De vereniging heeft vanuit haar doelstellingen een sportaanbod waarmee ze de bevolking op regelmatige basis en op gestructureerde wijze aanzet tot sporten. De vereniging besteedt daarbij aandacht aan de kwaliteit van het aanbod en begeleiding op sporttechnisch, sportpedagogisch en sportmedisch gebied. De vereniging erkent haar maatschappelijke functie in de lokale maatschappij en helpt mee aan de realisatie van activiteiten van de dienst sport of sportraad.
Trainingsplan: de vereniging heeft een pedagogisch doordacht en onderbouwd trainingsplan met aandacht voor didactische aanpak, sportmedische accenten, doelstellingen en eigenheid van de doelgroep.
30 punten
Jeugdwerking: de jeugdwerking van de vereniging is een afzonderlijke en actieve afdeling met minstens 1 gediplomeerde* jeugdtrainer per 40 jeugdleden.
20 punten
Participatie lokaal sportbeleid: de sportvereniging verleent per jaar minimaal 1 keer medewerking (administratief, logistiek, vrijwilligers, …) aan een activiteit van de gemeentelijke sportdienst of sportraad.
20 punten
Deelname algemene vergadering sportraad: de vereniging volgt het gemeentelijk sportbeleid op de voet en neemt deel aan de volledige algemene vergadering van de gemeentelijke sportraad.
10 punten
Aandacht kansengroepen: de vereniging heeft aandacht voor en organiseert drempelverlagende initiatieven voor of doet specifieke inspanningen naar de specifieke kansengroepen binnen de gemeente (anderstaligen, kansarmen, houders vrijetijdspas, …).
5 punten
G-sport: de vereniging richt een G-sport aanbod in binnen haar werking.
10 punten
Organisatie van open sportinitiatieven buiten de dagelijkse werking: de vereniging organiseert drempelverlagende sportinitiatieven voor de inwoners buiten de dagdagelijkse werking waarbij:
- deze sportinitiatieven openstaan voor niet-leden
- de initiatieven voor verschillende doelgroepen op verschillende niveaus bestemd zijn
- de initiatieven op het grondgebied van Malle doorgaan
- minstens 1 niet-lid actief deelneemt
- een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en sportongevallen ook wordt afgesloten voor niet-leden
- er verschillende communicatiekanalen gebruikt worden om de initiatieven aan te kondigen.
5 punten
Maximum 100 punten
* onder gediplomeerd wordt verstaan: VTS-Aspirant Initiator - VTS-Initiator - VTS Trainer A of B - diploma opgenomen in de VTS assimilatietabel - bachelor of master LO - studenten geslaagd voor 1e jaar bachelor LO.
KWALITEITSMODULE 3: de vereniging heeft aandacht voor duurzame kwaliteitszorg in haar organisatie en realisatie van haar doel(en)
De vereniging is een dynamische organisatie die oog en oor heeft voor de behoeftes van de leden en wil werken aan de duurzame kwaliteitsverbetering van haar werking. Ze wil haar leden het beste bieden via het realiseren van de doelstellingen.
Bijscholing bestuurders, begeleiders en trainers: de vereniging stimuleert sporttechnische, sportmedische, sportpedagogische of sportbestuurlijke bijscholing en opleiding van haar bestuurders, begeleiders, scheidsrechters, trainers , vrijwilligers of verenigingswerkers.
1 punt per vormingsuur met een maximum van 40 punten
Risico-analyse en veiligheidshandboek: de vereniging heeft in haar werking oog en aandacht voor veiligheid en beschikt over een onderbouwde risico-analyse van haar sportactiviteiten en een veiligheidshandboek.
20 punten
Ledenvergadering: de vereniging voert een doelgerichte en open communicatie naar haar leden en organiseert minstens 1 ledenvergadering per jaar.
20 punten
Tevredenheidsonderzoek leden: de vereniging organiseert een schriftelijk onderzoek bij de leden of ouders met betrekking tot het beleid.
20 punten
Maximum 100 punten
BIJMODULE
De objectieven van de bijmodule liggen meestal in het verlengde of sluiten aan bij een van de hoofdmodules.
Informatie: de vereniging heeft een website, pagina, blad of informatiebrochure met actuele informatie. De vereniging vermeldt in haar externe communicatie duidelijk zichtbaar het recentste logo van de gemeente Malle, samen met de vermelding “met steun van de gemeente Malle”. Indien de vereniging over een website beschikt, legt de vereniging een link naar de website van de gemeente Malle “www.malle.be.”.
20 punten
Vrijwilligers: de vereniging beschikt over een formele informatienota die de rechten en plichten van haar vrijwilligers en verenigingswerkers duidelijk omschrijft en voldoet aan de minimale verzekeringsvoorwaarden voor haar vrijwilligers en verenigingswerkers.
30 punten
Samenwerkingsverband vereniging/school: de vereniging werkt samen met een andere sportvereniging of school uit Malle.
20 punten
Fondsenwerving: de vereniging probeert bij andere overheden of organisaties subsidies of toelagen voor haar werking te krijgen en/of organiseert nevenactiviteiten (anders dan het eigen sportaanbod) voor het werven van financiële middelen.
10 punten
Logo: de vereniging beschikt over een eigen logo en vermeldt dit structureel op de social media, briefwisseling, infoblad, …
10 punten
Maximum 90 punten
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Eddy Krijnen Alain De Laet Yannis Leirs Kim Geys Walter Vermeylen Kris Mintjens Wim Vervloet Dries De Vry Mieke Vermeyen Gert Peeters Dirk Gerinckx Jolien Vrints Ingrid Vrints Paul Van Ham Tom Lauryssen Elisabeth Joris Harry Hendrickx Katleen Mintjens Alex Van Loon Peter Lacante Wouter Patho Mieke Laenen Sanne Van Looy Wim Jordens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Intercommunales - FLUVIUS - agenda van de algemene vergadering van 23 juni 2021 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 23 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die plaatsvindt op 23 juni 2021 in het ‘Kasteel van Brasschaat’, Hemelhoevedreef 1 te 2930 Brasschaat.
Aangezien we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.
Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3
Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IVEKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt per brief van 23 maart 2021.
De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Brechtsesteenweg 34 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekenbergstraat 18 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka, thans genaamd Fluvius Antwerpen.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 23 juni 2021:
1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2020.
5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
6. Statutaire benoemingen.
7. Statutaire mededelingen:
7.1 Actualisering van het register van de deelnemers
7.2 Definitieve creatie aandelen Apt n.a.v. kapitaalverhoging Publi-T.
Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 23 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Beide vertegenwoordigers wensen zich te verontschuldigen voor deze algemene vergadering van 23 juni 2021.
Artikel 3 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen, en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Mieke Laenen Yannis Leirs Dirk Gerinckx Walter Vermeylen Eddy Krijnen Wim Jordens Dries De Vry Alex Van Loon Paul Van Ham Harry Hendrickx Wouter Patho Tom Lauryssen Peter Lacante Gert Peeters Ingrid Vrints Alain De Laet Sanne Van Looy Wim Vervloet Elisabeth Joris Kim Geys Kris Mintjens Jolien Vrints Katleen Mintjens Mieke Vermeyen aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Intercommunales - IGEAN dienstverlening - statutenwijziging, agenda van de algemene vergadering van 25 juni 2021 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Algemeen
Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.
Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Op de algemene vergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.
Statutenwijziging
Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.
De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.
Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.
Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.
Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.
IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.
In een aparte nota van 17 maart 2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25 juni 2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:
1. Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming
2. Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging
3. Verdere timing en werkwijze.
In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.
De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:
1. een uittreksel uit de beslissing van de 450ste raad van bestuur van 17 maart 2021
2. het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.
Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.
Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19 maart 2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.
Jaarverslag en jaarrekening
Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.
De raad van bestuur van 5 mei 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.
Bedrijfsrevisor
Artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.
De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.
Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5 mei 2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN dienstverlening voor een forfaitair bedrag van 4.798,30 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25 juni 2021.
Uitnodiging algemene vergadering - dagorde
De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25 juni 2021 om 19 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.
De dagorde werd als volgt vastgelegd:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding
7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla
8. Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.
Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19 maart 2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.
Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6 mei 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:
1. uittreksels uit de beslissingen van de 451ste raad van bestuur van 28 april 2021 en van de 452ste raad van bestuur van 5 mei 2021
2. het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020
3. zelfstandige groepering – inwendig reglement.
Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.
Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering
De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
Voorafgaande bespreking en adviezen
Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021.
Goedkeuring van het inwendig reglement in het kader van de zelfstandige groepering op de raad van bestuur van 28 april 2021.
Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5 mei 2021.
Juridische gronden
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Statuten van IGEAN dienstverlening
Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IGEAN dienstverlening - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.
De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Dries De Vry, gemeenteraadslid, wonende Schildeken 4 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Mieke Vermeyen, gemeenteraadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25 juni 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding
7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla
8. Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.
Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Artikel 3 - ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 de heer Dries De Vry, gemeenteraadslid, wonende Schildeken 4 te 2390 Malle aan te duiden als vertegenwoordiger en mevrouw Mieke Vermeyen, gemeenteraadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.
Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Alain De Laet Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Ingrid Vrints Gert Peeters Paul Van Ham Harry Hendrickx Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Kris Mintjens Peter Lacante Eddy Krijnen Mieke Vermeyen Sanne Van Looy Mieke Laenen Wim Jordens Alex Van Loon Dries De Vry Elisabeth Joris Kim Geys Katleen Mintjens Jolien Vrints aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - statutenwijziging, agenda van de algemene vergadering van 25 juni 2021 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Algemeen
Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.
Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.
Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.
Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN
milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.
Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.
Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.
Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.
Statutenwijziging
Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.
De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.
Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.
Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.
Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.
IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.
In een aparte nota van 17 maart 2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25 juni 2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:
1. Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming
2. Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging
3. Verdere timing en werkwijze.
In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.
De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:
1. een uittreksel uit de beslissing van de 153ste raad van bestuur van 17 maart 2021
2. het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.
Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.
Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19 maart 2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.
Jaarverslag en jaarrekening
Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.
De raad van bestuur van 5 mei 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.
Bedrijfsrevisor
Artikel 32 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.
De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.
Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5 mei 2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN milieu & veiligheid voor een forfaitair bedrag van 5.864,58 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25 juni 2021.
Benoemen bestuurder met raadgevende stem - raad van bestuur
Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.
Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.
De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:
1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur
2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad
3. de jongste kandidaat.
Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid.
Intussen heeft Lisa Buysse, gemeente Brasschaat – regio noord, ontslag genomen als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. In dat geval wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Guy Van den Broek, gemeente Essen, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.
De raad van bestuur heeft in zitting van 28 april 2021 beslist de aanduiding van Guy Van den Broek, gemeente Essen – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021.
Benoemen leden adviescomités
Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.
Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.
Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.
Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.
Gelet op de toetreding van de politiezone Hekla wordt de benoeming van de aangestelde vertegenwoordigers voorgelegd aan de algemene vergadering.
Uitnodiging algemene vergadering - dagorde
De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25 juni 2021 om 19 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.
De dagorde werd als volgt vastgelegd:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding
7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla
8. Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.
Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19 maart 2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.
Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 6 mei 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 aan alle deelnemers bezorgd.
Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:
1. uittreksels uit de beslissingen van de 154ste raad van bestuur van 28 april 2021 en van de 155ste raad van bestuur van 5 mei 2021
2. het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020.
Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de gemeenteraad van mei – juni 2021.
Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering
De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.
Voorafgaande bespreking en adviezen
Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021.
Goedkeuring van het voorstel tot aanduiden van een bestuurder met raadgevende stem op de raad van bestuur van 28 april 2021.
Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5 mei 2021.
Juridische gronden
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Statuten van IGEAN milieu & veiligheid
Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.
De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25 juni 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:
1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020
2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020
3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020
4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020
5. Goedkeuren van de statutenwijziging
6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding
7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla
8. Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.
Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.
Artikel 3 - ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle aan te duiden als vertegenwoordiger en de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.
Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing aan IGEAN milieu & veiligheid te bezorgen.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Wouter Patho Peter Lacante Dries De Vry Kim Geys Katleen Mintjens Tom Lauryssen Walter Vermeylen Kris Mintjens Yannis Leirs Jolien Vrints Wim Vervloet Wim Jordens Mieke Vermeyen Mieke Laenen Elisabeth Joris Dirk Gerinckx Gert Peeters Paul Van Ham Alex Van Loon Alain De Laet Ingrid Vrints Eddy Krijnen Harry Hendrickx Sanne Van Looy aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Intercommunales - IKA - agenda van de algemene vergadering van 15 juni 2021 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.
De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 26 maart 2021 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die plaatsvindt op 15 juni 2021 in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.
Aangezien we heden geconfronteerd worden met het coronavirus COVID-19, staat het op heden niet vast onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden.
Gelet op de huidige federale richtlijnen alsook de politiebesluiten van de gouverneurs en de informatie via het Agentschap Binnenlands Bestuur omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een digitale algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.
De raad van bestuur van IKA heeft besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging ter dekking van de 100% van het kapitaal Storm Retie.
De kapitaalverhogingen wordt georganiseerd om de namens de gemeenten aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen.
Deze kapitaalverhoging kan gefinancierd worden met middelen beschikbaar in de schoot van IKA.
De gemeenteraad neemt kennis van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.
De gemeenteraad neemt kennis van de balans, resultatenrekening en winstverdeling.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3
Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.
De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IKA.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021:
1. Kennisneming verslagen van IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2020.
2. Goedkeuring van de jaarrekening van afgesloten op 31 december 2020 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).
3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.
4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2020.
5. Kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (Storm Retie).
6. Statutaire benoemingen en mededelingen.
1. Actualiseren van het register van de deelnemers.
Artikel 2 - in te tekenen op de kapitaalverhoging aandelen kengetal 9d (STORM Retie) van IKA voor 16 aandelen met nominale waarde per aandeel van 500 euro voor een totale waarde van 8.000 euro; te volstorten met 8.000 euro beschikbaar op rekening courant.
Artikel 3 - de gemeente wordt op de zitting van de algemene vergadering van IKA van 15 juni 2021 vertegenwoordigd door de heer Harry Hendrickx, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle.
Artikel 4 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 15 juni 2021 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 5 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Sanne Van Looy Alex Van Loon Harry Hendrickx Alain De Laet Wim Jordens Wouter Patho Eddy Krijnen Peter Lacante Kim Geys Tom Lauryssen Yannis Leirs Elisabeth Joris Kris Mintjens Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Ingrid Vrints Paul Van Ham Gert Peeters Mieke Laenen Wim Vervloet Dirk Gerinckx Jolien Vrints Dries De Vry Katleen Mintjens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Intercommunales - PIDPA - agenda van de algemene vergadering van 18 juni 2021 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.
Op vrijdag 18 juni 2021 om 11.30 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op afstand.
De agenda van deze algemene vergadering is als volgt:
1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020
3. Verslag van de commissaris over het jaar 2020
4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2020
5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
7. Benoemingen
8. Varia
a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering
b) Vragen van vennoten
9. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.
Pidpa bezorgde ons met brief van 26 april 2021 de nodige informatie en bijlagen:
- verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020 en het duurzaamheidsverslag 2020
- de jaarrekening over het boekjaar 2020
- het verslag van de commissaris over 2020
- Toelichting toetredingen/uitbreidingen
- Toelichting benoemingen
- model als raadsbeslissing.
Juridische gronden
De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - PIDPA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad dient goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.
De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2020. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.
De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 mevrouw Sanne Van Looy, schepen, aan als afgevaardigde en duidde de heer Wouter Patho, schepen, aan als plaatsvervangend afgevaardigde om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergaderingen van Pidpa tijdens de huidige legislatuur.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2020, de jaarrekening over het boekjaar 2020 en het verslag van de commissaris goed te keuren.
Artikel 2 - het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2020, goed te keuren.
Artikel 3 - goedkeuring te verlenen aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.
Artikel 4 - goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.
Artikel 5 - aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2021, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.
Artikel 6 - het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Mieke Vermeyen Mieke Laenen Elisabeth Joris Harry Hendrickx Gert Peeters Dries De Vry Katleen Mintjens Wouter Patho Yannis Leirs Paul Van Ham Kris Mintjens Dirk Gerinckx Wim Vervloet Peter Lacante Sanne Van Looy Alex Van Loon Alain De Laet Tom Lauryssen Kim Geys Eddy Krijnen Jolien Vrints Ingrid Vrints Wim Jordens aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
TMVS dv - agenda van de algemene vergadering van 15 juni 2021 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle is aangesloten bij de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) dv, aankoopcentrale CREAT.
De gemeente Malle ontving een aangetekende oproepingsbrief van 1 april 2021 voor de algemene vergadering van TMVS dv op 15 juni 2021 om 14.30 uur, waarin de agenda werd meegedeeld.
Deze algemene vergadering zal volledig digitaal plaatsvinden via interactieve video-conferencing.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 tot en met 460 betreffende de intergemeentelijke samenwerking
Statuten van de TMVS dv
Gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2019 'Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services - aankoopcentrale CREAT - aanduiding vertegenwoordiger - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.
De gemeenteraad duidde op 25 april 2019 de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Brechtsesteenweg 34 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van TMVS dv.
Beraadslaging
Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene vergadering TMVS dv van 15 juni 2021 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :
1. Toetreding van deelnemers en overdracht van deelnemers
2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge de toetreding van deelnemers en de overdracht van een deelnemer
3. Verslag van de raad van bestuur over boekjaar 2020
4. Verslag van de commissaris
5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over boekjaar 2020 afgesloten per 31 december 2020
b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over boekjaar 2020
6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
7. Aanpassing huishoudelijk reglement
8. Statutaire benoemingen - raad van bestuur
Varia en mededelingen
Artikel 2 - de gemeente wordt op de zitting van de algemene vergadering van TMVS dv van 15 juni 2021 vertegenwoordigd door de plaatsvervanger mevrouw Elisabeth Joris, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle (elisabeth.joris@malle.be).
Artikel 3 - de aangeduide plaatsvervangend vertegenwoordiger op te dragen om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 15 juni 2021, te onderschrijven en haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.
Artikel 4 - een afschrift van dit besluit zal:
• hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,
• hetzij per elektronische post, 20210615AVTMVS@farys.be,
gestuurd worden.
Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Sven Brabants Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Walter Vermeylen Gert Peeters Harry Hendrickx Wim Jordens Yannis Leirs Eddy Krijnen Kim Geys Wouter Patho Paul Van Ham Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Sanne Van Looy Kris Mintjens Ingrid Vrints Dries De Vry Peter Lacante Jolien Vrints Mieke Laenen Elisabeth Joris Wim Vervloet Alex Van Loon Mieke Vermeyen Eddy Krijnen Sanne Van Looy Peter Lacante Dirk Gerinckx Wim Vervloet Alex Van Loon Tom Lauryssen Harry Hendrickx Elisabeth Joris Alain De Laet Mieke Laenen Gert Peeters Wouter Patho Kim Geys Ingrid Vrints Dries De Vry Kris Mintjens Mieke Vermeyen Jolien Vrints Katleen Mintjens Paul Van Ham Wim Jordens Walter Vermeylen Yannis Leirs aantal voorstanders: 24 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 mei 2021
Overheidsopdracht - weg- en rioleringswerken - Beekstraat en Molenweg - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 29 januari 2018 werd een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de aanbestedende overheden, zijnde Pidpa-riolering en gemeente Malle. Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij Pidpa-Riolering optreedt in naam van gemeente Malle voor de gunning van de opdracht.
Op 13 maart 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen de opdracht ‘weg- en rioleringswerken - Beekstraat en Molenweg’ principieel goed.
Op 14 augustus 2017 gunde het college van burgemeester en schepenen de ontwerpopdracht aan Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle.
Op 28 december 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen het voorontwerp voor deze opdracht goed tegen een geraamd bedrag van 205.000 euro inclusief btw.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 92
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten
Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren
Motivering
In het kader van de opdracht ‘weg- en rioleringswerken - Beekstraat en Molenweg’ stelde de ontwerper, Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle een bestek met nr. M171003 op.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 310.452,50 euro exclusief btw of 331.185,49 euro inclusief btw.
Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij Pidpa-Riolering optreedt in naam van gemeente Malle bij de gunning van de opdracht.
Financiële gevolgen
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder de actie AC000187 'we investeren in een gescheiden rioleringsstelsel’' (MJP0001644).
Beraadslaging
Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen
Artikel 1 - het bestek met nr. M171003 en de raming voor de opdracht ‘weg- en rioleringswerken - Beekstraat en Molenweg’, opgesteld door de ontwerper, Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 310.452,50 euro exclusief btw of 331.185,49 euro inclusief btw.
Artikel 2 - dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.
GR van 27 mei 2021
Mededeling – tellingen mobiliteitsplan – stand van zaken
Schepen Sanne Van Looy geeft een stand van zaken van de tellingen in het kader van het mobiliteitsplan. Ze overloopt een excel document.
Raadslid Alex Van Loon vraagt hoeveel straten naar voor komen waar het schort aan de verkeersveiligheid.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het excel document een hulpmiddel is, maar dat dit zeker ook te bepalen is naar de concrete omstandigheden van een straat. Er zal gekeken worden naar de straten die hoog staan in de excel lijst en proberen dan prioriteiten vast te leggen.
Raadslid Paul Van Ham vraagt of het mogelijk is om het excel document te bezorgen.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat van zodra het document finaal is, het bezorgd zal worden.
Raadslid Paul Van Ham vraagt naar een timing.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het ofwel net voor of net na de zomer zal zijn.
Raadslid Walter Vermeylen vraagt wie er bepaalt wat er in een straat gaat gebeuren.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het gemeentebestuur dit zal bepalen, al dan niet geadviseerd door het studiebureau.
GR van 27 mei 2021
Vragen en mededelingen
• Schepen Wouter Patho komt terug op een vraag van raadslid Alain De Laet waarbij hij onder andere vroeg hoe het college van burgemeester en schepenen naar picknick zones kijkt. Schepen Wouter Patho licht toe dat de realiteit de vraag voor een stuk heeft ingehaald aangezien de horeca ondertussen terug open mag. Daarnaast is het college van burgemeester en schepenen van oordeel dat niet alles vastgelegd moet worden waar al dan niet gepicknickd kan worden. Er staat ook geen verbod in het algemeen politiereglement.
Schepen Wouter Patho licht ook toe dat in het park de Renesse de vuilbakken twee keer per week worden geledigd: net voor en net na het weekend. Het vuilbakkenbeleid zal geëvalueerd worden. Daarnaast wordt ook bekeken of er al dan niet met een weekendploeg gewerkt kan worden.
Raadslid Alain De Laet dankt schepen Wouter Patho om op zijn vraag terug te komen.
• Schepen Wim Jordens licht toe dat de jaarrekening normaal in juni op de gemeenteraad zou moeten komen. Niettemin moest er een conversie gebeuren van gegevens door een wissel in software. Er wordt vastgesteld dat die conversie niet vlot is gelopen. Dat is niet alleen in Malle, maar ook nog bij andere gemeenten die met dezelfde wissel zaten. Op dit moment doet men er alles aan om de jaarrekening klaar te krijgen, maar het is niet zeker dat dit lukt. Met de toezichthoudende overheid werd al afgetoetst wat de gevolgen zijn, mocht de jaarrekening niet in juni op de gemeenteraad komen. Zij gaven aan dat er geen sancties zijn. Mocht de jaarrekening in juni op de gemeenteraad komen, zal er een technische toelichting worden voorzien op 14 juni om 19.30 uur.
• Schepen Sanne Van Looy verwijst naar de ophoging van grond, Antwerpsesteenweg 134, links naast Etap, maar het heeft niets met Etap te maken. Er zijn in dat dossier twee trajecten lopende. Er is een stakingsbevel in het kader van ruimtelijke ordening. Er loopt daarnaast ook een milieutraject.
• Raadslid Wim Vervloet merkt op dat er in de Kasteellaan aan enkele opritten een verbodsteken geschilderd is zodat het duidelijk is dat er niet geparkeerd mag worden. Schepen Sanne Van Looy stelt dat er niet de intentie is om overal verbodstekens te schilderen, maar dat ze met de mobiliteitsdienst reeds heeft opgenomen om voldoende uniformiteit te krijgen in de gemeente.
• Raadslid Kris Mintjens feliciteert de medewerkers van het vaccinatiecentrum.
• Raadslid Paul Van Ham merkt op dat er aan het kruispunt van de Tichelmansstraat - Oude Baan vroeger een spiegel stond.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het vademecum afraadt om spiegels te zetten.
• Raadslid Paul Van Ham stelt dat er verregaande gesprekken zouden zijn met Dendra voor een ontwikkeling op de Sint-Lenaartsebaan. Hij vraagt hoe deze plannen kaderen in het kwaliteitsplan.
Schepen Sanne Van Looy stelt hierover bezorgde signalen te hebben opgevangen. Deze bezorgde signalen zijn terecht. De desbetreffende site komt niet in aanmerking voor ontwikkeling volgens de woonbehoeftestudie. Bovendien passen de plannen niet in het kwaliteitsplan.
Raadslid Paul Van Ham geeft mee dat het nodig is om de woonbehoeftestudie te actualiseren.
• Raadslid Walter Vermeylen stelt dat het volgende maand zijn laatste gemeenteraad is en dat Kirsten Dewaelheyns hem zal vervangen.
• Raadslid Paul Van Ham stelt dat in het laatste college van burgemeester en schepenen gesproken werd over een gespreksnota m.b.t. de Steenovenstraat.
Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat gesprekken werden aangeknoopt met de eigenaar van Steenovenstraat 1A omdat het te koop kwam. Er is evenwel een andere koper.
• Raadslid Alain De Laet stelt dat er bekeken zou worden om een veilige oversteek te maken ter hoogte van Bpost in Oostmalle. Hij vraagt naar de stand van zaken.
Schepen Sanne Van Looy licht toe dat het de bevoegdheid is van het Agentschap Wegen en Verkeer. Er zijn gesprekken lopende. Het plaatje wordt op dit moment wat ruimer getrokken. Er wordt ook gekeken naar de halte infrastructuur van De Lijn.
Raadslid Alain De Laet vraagt of er zicht is op een termijn.
Schepen Sanne Van Looy geeft aan dat er voor de winter geen zebrapad zal liggen.
GR van 27 mei 2021
Interpellatie over de conditie van de bomen in de Hallebaan
Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe en stelt:
"Van enkele buurtbewoners kwam er de vraag of er iets gedaan kan worden aan de staat van enkele bomen in het begin van de Hallebaan.
Deze bomen staan ook vermeld in het verslag van de bomen inspectie 2020. (CBS 31 augustus 2020)
Dit met als opmerking:
Ondanks de beperkte en verdichte groeiplaats hebben de bomen een redelijke conditie. In boom nr 280 is het noodzakelijk om de klimop te controleren en uit de kroon te houden (foto1-2). Tevens moeten de bomen bij onderhoud zijdelings worden uitgelicht of ingenomen om de gevel van de huizen vrij te houden.
We zijn nu bijna een jaar verder en tot op heden is hier nog steeds niets aan veranderd.
Een 2 de boom (zie foto 3) is ondertussen ook aangetast door Klimop."
Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vragen:
• "Worden deze bomen nu bijna een jaar later terug onderzocht op hun conditie?
• Staat de boom in deze conditie nog veilig op de kant van de beek?
• Wanneer word er hier concreet actie in ondernomen?"
Schepen Wouter Patho geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
• De bomen zijn opgenomen in de planning van de groendienst. Komende winterperiode worden de bomen aangepakt.
Raadslid Wim Vervloet geeft aan dat de klimop al doorgeknipt zou zijn en hij wijst er op dat er daar al eens een boom omgevallen is.
Schepen Wouter Patho licht toe dat de diensten zich op het verslag baseren. Er is in deze voorrang gegeven voor een aantal andere bomen.
GR van 27 mei 2021
Interpellatie over het cohousing project Abbeyfield Kasteellaan
Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe en stelt:
"In de Kasteellaan is men momenteel bezig aan het Cohousing project Abbeyfield.
Een project met 9 private appartementjes met gemeenschappelijke ruimtes en een gedeelde tuin.
Toch is er nog onduidelijkheid bij de mensen in de omgeving. Er zou daar gebruik worden gemaakt van een deelauto.
Mag men naast deze deelauto ook nog gebruik maken van een eigen auto want dit zou een grote impact hebben op de omgeving.
Als we de stedenbouwkundige verordening inzake parkeren erbij nemen dan staat daar:
• Minimum aantal parkeerplaatsen bij een meergezinswoning voor 9 woongelegenheden verplicht 14 parkeerplaatsen
• Minimum aantal parkeerplaatsen bij studio’s en kamers verplicht 1 parkeerplaats per woongelegenheid.
• Per schijf van 5 woongelegenheden 1 bezoekersplaats
• vanaf 9 parkeerplaatsen, bezoekersplaatsen niet meegerekend moet het parkeren ondergronds gebeuren."
Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vragen:
• "Hoeveel deelauto’s worden hier gebruikt en waar zullen deze staan?
• Mag men zelf nog in bezit zijn van een auto?
• Waarom moet hier niet voldaan worden aan het juiste aantal parkeerplaatsen zoals op andere projecten?
• Waarom is er geen rekening gehouden met de bezoekersplaatsen?"
Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
• Het is een uniek project in de gemeente.
• Het college van burgemeester en schepenen hecht in projecten ook veel belang aan het parkeren.
• Er wordt in dit dossier één deelauto voorzien. Het richt zich op niet auto bezitters.
• Het project is een seniorie.
• In de huurovereenkomst staan de voorwaarden. Deze zijn overgenomen van de stedenbouwkundige last, namelijk de specifieke doelgroep en de aanwezigheid van één deelauto.
• Als bestuur worden dergelijke innovatie projecten omarmd.
Raadslid Wim Vervloet stelt niets tegen cohousing op zich te hebben. Hij stelt door verschillende burgers te zijn gecontacteerd. Hij vraagt of het verplicht is dat je geen auto mag hebben. Waar kan de deelauto op het eigen terrein staan?
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het bestuur altijd op zoek gaat naar goede oplossingen voor het parkeren. Zo worden er bijvoorbeeld in verschillende projecten semi publieke parkings gecreëerd. Het bestuur is zich wel terdege bewust van een parkeerdruk in de kern. In dit cohousingsproject wordt privé auto bezit sterk afgeraden. Er worden intensieve gesprekken met geïnteresseerde kandidaten gevoerd. Dat element komt er ook in aan bod.
Raadslid Wim Vervloet stelt niets tegen het project te hebben, maar meent dat het daar niet op de juiste plaats staat.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het college van burgemeester en schepenen de goede ruimtelijke ordening moet beoordelen. De experten van de gecoro hebben in dit dossier ook een advies uitgebracht.
Raadslid Walter Vermeylen stelt de mening van raadslid Wim Vervloet te delen met betrekking tot de plaats van het project. Hij vraagt hoe ver het met het project staat.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat morgen de eerste steen wordt gelegd.
Raadslid Kris Mintjens vraagt of de gemeente een middel in handen heeft wanneer zou blijken dat er toch een auto zou gebruikt worden.
Schepen Sanne van Looy stelt dat de gemeente naar de aanvrager zal kijken om het nodige in orde te brengen in dat geval. De nodige garanties zijn door de aanvrager gegeven.
Raadslid Kris Mintjens stelt dat alles toch goed in het oog gehouden moet worden als we op goodwill moeten rekenen.
Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er mogelijk ook thuiszorgdiensten komen, ook daar moet mee rekening gehouden worden.
GR van 27 mei 2021
Interpellatie over sluikstorten
Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:
"Vlaanderen kampt jaarlijks met duizenden ton gedumpt en rondslingerend afval. Van het zwerfvuil vegen de steden en gemeenten elk jaar het grootste deel bij mekaar. Ook aan het opruimen van sluikstorten besteden de steden en gemeenten jaarlijks heel wat werkuren. Alles samen kost dat de lokale besturen handenvol geld. Er is niet alleen de kost van het machinaal en manueel opruimen van het afval, maar ook van het transport en de verwerking ervan."
Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:
• "Wat is de hoeveelheid van in Malle opgeruimd sluikstort en zwerfvuil?
• Wat zijn de gekende plaatsen in de gemeente waar sluikstorten en zwerfvuil regelmatig voorkomt?
• Wat is de jaarlijkse kostprijs voor de gemeente voor het opruimen en verwerken van het zwerfvuil en sluikstorten?
• Wat gaat er ondernomen worden om dit tegen te gaan of te voorkomen?
• Kunnen er bijvoorbeeld vaststellingen gedaan worden door burgers bij het op heterdaad betrappen van vervuilers?"
Schepen Wouter Patho geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
• De totale jaarlijkse hoeveelheid zwerfvuil en sluikstort bedraagt 30 ton. Dit is echter een raming. De afvalstroom wordt immers niet afzonderlijk gewogen, maar samen met het gemeentelijk bedrijfsafval weggevoerd. Naast die 30 ton is er nog voor een 10 ton afval van grote storten. Zo een groot stort gebeurt één tot drie keer per jaar.
• Een aantal gekende plaatsen zijn bushaltes, glasbollen, de dorpscentra en speelpleintjes. Specifiek gekende locaties zijn onder andere de Jagersweg (in de omgeving van Aldi), de Kasteellaan, de Steenovenstraat, Blommerschot en buurtweg nummer 4 bij de kruising met Heihuizen.
• De totale jaarlijkse kostprijs, met personeelskost, wordt geschat op 66.178 euro.
• De gemeente zet in op het subsidiëren van verenigingen die zwerfvuil ruimen en ondersteunt vrijwilligers.
• De gemeente tracht het openbaar domein ook rein te houden.
• In het najaar zal het straatvuilbakkenbeleid geëvalueerd worden.
• De gemeente tracht een correct afvalbeleid te voeren.
• De gemeente probeert bij sluikstorten zelf sporen van daders terug te vinden. Burgers kunnen zelf ook met meldingen terecht bij de lokale politie. Hierover werden de afspraken met de politie op punt gezet.
Raadslid Tom Lauryssen wijst er op dat Klokkeven ook een plaats is waar veel gestort wordt. Daarnaast licht hij toe dat glasbollen dikwijls staan in minder verlichte omgevingen. Het zou beter zijn om ze in het licht te zetten, aldus raadslid Tom Lauryssen.
Schepen Wouter Patho licht toe dat glasbollen meestal ook worden gezet waar ze niet te veel hinder vormen voor buren.
GR van 27 mei 2021
Interpellatie over huisdierstickers
Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:
"In mei 2018 werd een eerste versie van de ‘uniforme huisdiersticker’ gelanceerd.
De sticker moet in 1 oogopslag duidelijk maken welke huisdieren zich in een woning bevinden zodat hulpdiensten, bv in geval van brand, ook de dieren kunnen redden. De lokale besturen konden de sticker bestellen bij de Vlaamse overheid en ze gratis ter beschikking stellen van hun inwoners.
229 van de 308 Vlaamse steden en gemeenten bestelden in totaal 400 000 stickers.
Begin oktober 2020 kondigde de Vlaamse minister van Dierenwelzijn de lancering van 500 000 exemplaren van de vernieuwde huisdiersticker aan. De sticker kreeg een nieuwe opmaak en een betere kwaliteit dan de eerste versie. De Vlaamse steden en gemeenten konden de sticker bestellen via de webstek van de dienst dierenwelzijn. Opnieuw betaalde de Vlaamse overheid de druk en verzendkosten zodat de stickers gratis aan hun inwoners kunnen worden aangeboden."
Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:
• "Is de gemeente Malle hiervan op de hoogte?
• Zo ja, zijn deze stickers de eerste maal aangeboden aan de inwoners?
• Zo nee, is de gemeente van plan om deze stickers te bestellen en hoeveel exemplaren? En hoe gaan jullie dit bekend maken?
• Wanneer men van plan is dit niet te doen, waarom niet?"
Schepen Elisabeth Joris geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
• De gemeente is op de hoogte. Er lagen stickers op de onthaalpunten. Dat heeft ook in de krant gestaan.
• De nieuwe stickers zijn ook besteld. De oude zullen vervangen worden. Via de communicatiedienst zal er de aandacht op gevestigd worden.
GR van 27 mei 2021
Interpellatie over voorstel tot stemming
Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:
"Vlaams Belang Malle hecht veel belang aan de lokale middenstand. Het is geen geheim dat de coronacrisis gevolgen heeft gehad en zal hebben voor onze handelskernen. Een team van experten dat, voor de gemeente kosteloos, advies komt geven om onze handelskernen te versterken moeten we met 2 handen aannemen. Vlaams Belang Malle vraagt dan ook dat onze gemeente aan zich voor het concept van de ‘profploeg’ kandidaat stelt.
Overwegende de Vlaamse regering lokale besturen wenst te ondersteunen door een ploeg van
experten ten dienste stellen, de zogenaamde ‘profploeg’
Overwegende deze profploeg lokale besturen met raad en daad bijstaan om hun handelskernen nieuw leven in te blazen.
Overwegende het hierbij niet om advies of een audit op afstand gaat, maar om experten die naar de gemeente toekomen. Zij bezoeken dan fysiek de bewuste handelskern(en) om op basis van hun vaststellingen ter plaatse concrete acties en aandachtspunten voor te stellen. Het advies zal zich niet beperken tot de fysieke handelskern, maar ook gericht zijn op campagnes op sociale media, het uitdenken van innovatieve winkelconcepten op maat van de gemeente, acties om nieuwe ondernemingen aan te trekken tot zelfs het mee helpen uittekenen van een parkeerbeleid op maat.
Overwegende de profploeg zal werken via een overheidsopdracht bij VLAIO waarvoor de gemeente zich kandidaat kan stellen.
Overwegende dit kosteloos is voor het lokaal bestuur.
Overwegende de vraag vanuit het lokaal bestuur moet komen zodat er op maat gewerkt kan worden.
Op voorstel van de Vlaams Belang fractie vragen wij daarom een stemming om de profploeg in Malle aan het werk te zetten."
Burgemeester Harry Hendrickx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
• Het college van burgemeester en schepenen en de betrokken diensten zijn al een tijd op de hoogte van de aankondiging van dit nieuwe initiatief vanuit VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen. De coördinator vrije tijd en onderwijs volgde reeds op 3 mei een webinar, georganiseerd door VLAIO, dat aangekondigd was als een webinar over de oproepen voor de aankoop van handelspanden en over het concept van de profploeg. Enkel was het concept van de profploeg op dat moment nog niet voldoende uitgewerkt, en werd het op dat moment niet toegelicht. Ondertussen is hiervoor een nieuw webinar aangekondigd op 25 juni 2021, specifiek over dit concept. Ook hieraan zal worden deelgenomen.
• Momenteel is er dus onvoldoende concrete informatie om op een correcte manier te oordelen over deze oproep.
• In de tussentijd werd dit concept ook al besproken met onze detailhandelscoach die vanuit de provincie de gemeente begeleidt. Met een aantal van de voorgestelde acties binnen het concept van de profploeg is de gemeente namelijk ook bezig binnen het traject detailhandel. Vult het elkaar aan? Is het compatibel met elkaar? Dat moet bekeken worden.
• Als VLAIO de correcte en volledige informatie aan de gemeente bezorgt, zal deze zorgvuldig bekeken worden en kan beoordeeld worden of het concept een meerwaarde voor de gemeente Malle kan zijn of niet.
• De meerderheid zal tegen stemmen als de stemming door raadslid Tom Lauryssen gevraagd wordt omdat er vandaag de dag onvoldoende informatie is.
Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat de gemeente al heel wat gedaan heeft, maar vraagt of er op het concept van de profploeg zal ingetekend worden als het duidelijk is hoe het zal zijn.
Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat er eerst zal bekeken worden wat het juist is.
Raadslid Alex Van Loon stelt de redenering van de burgemeester te kunnen volgen. Het traject met de detailhandelscoach werkt. Het is goed om daar verder op in te zetten en dan verder te kijken, aldus raadslid Alex Van Loon.
Raadslid Paul Van Ham stelt ook voorgaande redenering te volgen. Hij geeft nog mee om zeker de middenstandsraad voldoende te betrekken.
Raadslid Walter Vermeylen stelt vanuit zijn rol als lid van de middenstandsraad zeer tevreden te zijn over de werking met de detailhandelscoach.
Burgemeester Harry Hendrickx licht de stand van zaken van het traject met de detailhandelscoach toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
• De detailhandelscoach heeft de analyse van de beide winkelkernen achter de rug en voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen en aan geïnteresseerde ondernemers.
• De bevraging en SWOT analyse bij de ondernemers is ook afgerond. Er waren 31 deelnemers aan de webinars. 24 deelnemers hebben nadien de bevraging ingevuld. Een analyse gebeurde en werd daarna voorgesteld aan de stuurgroep.
• Er zal nog een voorstelling van de analyse van de handelskernen en van de SWOT analyse volgen voor de leden van de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden zullen ook bevraagd worden.
• Het traject zal uitmonden in een ontwerp van detailhandelsvisie met concrete acties op korte, middellange en lange termijn.
Raadslid Kris Mintjens licht toe dat de detailhandelscoach een duidelijke analyse heeft voorgelegd.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.