Gemeenteraad

Maandag 27 augustus 2018

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Peter Lacante, Kim Geys, Beatrix Knaepkens, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Vanaf punt 3 verlaat Dries Van Dyck, Schepen de vergadering.

Overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet verlaat Katleen Mintjens, Raadslid, vanaf punt 11 de vergadering.

Vanaf punt 12 vervoegt Katleen Mintjens, Raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 27 augustus 2018.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 25 juni 2018 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 25 juni 2018 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 25 juni 2018 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 1 onthouding (Katleen Mintjens)

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 25 juni 2018 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Ruimtelijke planning - gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Hooybergh' - voorlopige vaststelling

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In opdracht van het college van burgemeester en schepenen werd in een voorgaande procedure een gemeenlijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opgemaakt door IGEAN dienstverlening voor het terrein Hooybergh aan de Antwerpsesteenweg.

 

Dit RUP moest het terrein herbestemmen van agrarisch gebied naar een lokaal en regionaal bedrijfsterrein en groene ruimte. De opmaak van dit RUP kent reeds een lange voorgeschiedenis, de eerste bespreking door de gemeenteraad dateert van 1991.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 3 maart 2008 het 'BPA Hooybergh' principieel goed. Om meer inzicht te krijgen in de ontsluitingsproblematiek en de mogelijke oplossingen, werd later een studieopdracht uitgevoerd in opdracht van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM), getiteld “De Schaaf-Delften, opmaken van een economische visie voor de gemeenten Malle/Zoersel met een tracé onderzoek voor de ontsluiting en de uitwerking van een herinrichtingsstudie voor het bedrijventerrein De Schaaf-Delften”. Ook de behoefte naar expansie van het industrieterrein 'De Schaaf-Delften' werd hierin onderzocht. Deze studie liep van einde 2008 tot begin 2012.

 

Na deze studie werd het BPA omgevormd tot een RUP (nieuwe vorm na inwerkingtreding van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening). Het plan werd aangepast aan de nieuwe inzichten uit de studie van de POM en werd aangepast aan de andere opmerkingen van de plenaire vergadering.

 

De gemeenteraad stelde het RUP definitief vast op 27 mei 2013. In een volgende fase van de procedure, weigerde de deputatie dit RUP omwille van het ontbreken van de MER-screening en omdat de vooruitzichten tot realisatie van de verbinding van het bedrijventerrein De Schaaf-Delften met de N14 onvoldoende concreet waren.

 

Op 15 juni 2015 gaf het college van burgemeester en schepenen de opdracht aan IGEAN om dit dossier opnieuw op te starten. Waarna een periode van studiewerk, besprekingen en aanpassingen plaatsvond. IGEAN maakte intussen een nieuw ontwerp.

 

Op 22 juni 2016 werd er een schrijven gericht aan de dienst MER met de vraag welke adviesinstanties moeten aangeschreven worden.

 

Op 4 juli 2016, gaf het college van burgemeester en schepenen goedkeuring aan het voorontwerp, waardoor de goedkeuringsprocedure formeel kon aanvatten. Deze start met een verzoek tot plan-MER-ontheffing aan departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) en het verzoek ons de bevoegde adviesinstanties te laten kennen.

 

Op 14 juli 2016 ontving de gemeente de lijst van de dienst MER met de te bevragen adviesinstanties.

 

Op 6 oktober 2016 werd er een adviesvraag verzonden aan de adviesinstanties m.b.t. de MER-screening. De termijn van terinzagelegging bedraagt 30 dagen of uiterlijk tot de datum van de plenaire vergadering 16 november 2016.

 

Op 19 oktober 2016 ging er een vooroverleg door met het provinciebestuur. De provincie meldt dat de deputatie haar bevoegdheid nog moet delegeren voor het regionale bedrijventerrein naar de gemeente en dat de dienst economie van de provincie advies zal uitbrengen over de grootschalige detailhandel. De gemeente kan de goedkeuringsprocedure van het RUP zodanig verder zetten.

 

Op 10 november 2016 nam de deputatie een delegatiebesluit waarin voor de opmaak van het RUP Hooybergh, de deputatie de bevoegdheden naar de gemeente delegeert om de bestemming “regionale bedrijvigheid” in een gemeentelijk RUP te organiseren. Op 7 maart 2017 ontving de gemeente Malle een brief van de provincie hieromtrent.

 

Op 16 november 2016 werd de plenaire vergadering georganiseerd. Tijdens deze vergadering brengen instanties, zoals bepaald door departement LNE, advies uit over het ontwerp van voorliggend RUP.

Volgende instanties werden verzocht om advies te verlenen over het RUP Hooybergh:

         Provincie Antwerpen – dienst Ruimtelijke Planning

         Agentschap voor Natuur en Bos

         De Lijn

         Departement LNE – Dienst Milieueffectrapportagebeheer en VR

         Departement LNE – Dienst Veiligheidsrapportagebeheer

         Departement LNE – Dienst Land en Bodembescherming

         Departement Landbouw en Visserij

         Agentschap Innoveren en Ondernemen

         Agentschap Ruimte Vlaanderen

         Vlaamse Milieumaatschappij

         Agentschap Wegen en Verkeer

         GECORO gemeente Malle

 

Op 18 november 2016 en 23 november 2016 werd er een herinneringsbrief aan de adviesinstanties die geen advies hebben uitgebracht met betrekking tot de MER-screening, met een nieuwe termijn van terinzagelegging van 14 dagen.

 

Op 14 december 2016 bezorgde de provinciale dienst ruimtelijke planning een schrijven waarin nog eens bevestigd wordt dat het voorzien van detailhandel in de zone voor regionale bedrijvigheid strijdig is met het GRS van Malle. Voor de provincie is het geen mogelijkheid om detailhandel in deze zone te voorzien, ook geen bedrijven met een netto-vloeroppervlakte van minimum 2000m².

 

Op 19 december 2016 nam het college van burgemeester en schepenen kennis van de resultaten van de plenaire vergadering van 16 november 2016.

 

De intekening van de reservatiestrook van de omleidingsweg op het grafisch plan van het ontwerp-RUP 'Hooybergh' werd aangepast aan het ontwerpplan van de omleidingsweg zoals besproken op de intergemeentelijke begeleidingscommissie (iGBC) van 11 september 2017.

 

Op 22 november 2017 werd er een verzoek tot vrijstelling tot plan MER plicht in het kader van de opmaak van het RUP Hooybergh bezorgd aan de dienst MER, gemotiveerd als volgt:

•Naar aanleiding van de opmerkingen van de plenaire vergadering werd grootschalige detailhandel geschrapt uit de bestemmingsvoorschriften van de zone voor regionaal bedrijventerein. De berekening van de mobiliteitseffecten van grootschalige detailhandel werd daarom geschrapt in de mer-screening (zie punt 12.5.5.).

•Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft op 9 november 2016 een  voorwaardelijk gunstig advies uitgebracht. Na aanvulling en aanpassing van punt 12.5.9 ‘effecten inzake biodiversiteit, fauna en flora’ heeft ANB met haar schrijven van 16. augustus 2017 gemeld dat er voldoende werd aangetoond dat er geen aanzienlijke milieueffecten op de aanwezige natuurwaarden zullen veroorzaakt worden en de screeningsnota goedgekeurd.

Dit heeft voor enkele maanden vertraging gezorgd in aanloop naar de aanvraag voor de vrijstelling voor de opmaak van een plan MER.

 

Op 18 januari 2018 werd er door de dienst MER een vrijstelling verleend voor de opmaak van een plan MER. Het screeningsdossier toont duidelijk aan dat de milieueffecten die het plan genereert niet van die aard zijn dat ze als aanzienlijk aanschouwd dienen te worden.  Het plan geeft geen aanleiding tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen.

De screeningsnota alsook de beslissing zijn raadpleegbaar in de 'dossierdatabank' op de website www.mervlaanderen.be. Het dossier werd behandeld onder het nummer SCRPL16134.

 

Op 12 februari 2018 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met het ontwerp-RUP 'Hooybergh', zoals opgemaakt door IGEAN dienstverlening volgens 'versie januari 2018'.

 

Op 26 februari 2018 werd het RUP 'Hooybergh' ter voorlopige vaststelling besproken op de gemeenteraad. Dit besluit werd uitgesteld naar een volgende zitting.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikelen 42-43.

 

Koninklijk besluit van 30 september 1977, dat het gewestplan van Turnhout vaststelt en verschillende bodembestemming vastlegt op het grondgebied van Malle.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) van 15 mei 2009, artikelen 2.2.13., §1, dat de modaliteiten rond adviesverlening en de plenaire vergadering regelt en 2.2.14 §1 betreffende de voorlopige vaststelling van het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), definitief vastgesteld bij het besluit van de Vlaamse Regering van 23 september 1997, dat een visie omschrijft van de gewenste ruimtelijke structuur in Vlaanderen. Herziening van het RSV, definitief vastgesteld op 17 december 2010 en bekrachtigd, wat de bindende bepalingen betreft, bij decreet van 25 februari 2011.

 

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS), definitief vastgesteld door de gemeenteraad van 19 december 2005 en goedgekeurd door de deputatie van de provincie Antwerpen op 2 maart 2006.

 

Plan-MER-decreet, met inzonderheid van artikel 4.2.6 §1 betreffende de plan-MER-plicht bij opmaak van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Delegatiebesluit van de deputatie van 10 november 2016 waarin voor de opmaak van het RUP Hooybergh de deputatie de bevoegdheden naar de gemeente delegeert om de bestemming “regionale bedrijvigheid” in een gemeentelijk RUP te organiseren.

 

Motivering

 

De site Hooybergh is onderhevig aan de bepalingen van het gewestplan Turnhout, waarin het de bodembestemming agrarisch gebied kreeg toebedeeld. Voor het gebied bestaat de visie om de planologische context te wijzigen. Het GRS duidt het industrieterrein 'De Schaaf-Delften' aan als economisch zwaartepunt van de gemeente en voorziet een uitbreiding tussen het bestaande industrieterrein en de N12. De voorschriften van het nieuwe RUP zullen de voorschriften van het gewestplan vervangen. De wijziging van het planologisch kader is noodzakelijk om economische activiteiten in Malle te kunnen laten voortbestaan, maar ook uitbreiden.

 

Het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid legt bepaalde verplichtingen op, die de watertoets worden genoemd. Deze watertoets houdt in dat moet nagegaan worden of het voorliggende plan (en de realisatie ervan) geen schadelijke effecten heeft op de waterhuishouding in het gebied. Indien dit het wel het geval is dan moeten deze effecten, indien mogelijk, zoveel mogelijk beperkt of gecompenseerd worden.

Het plangebied is gedeeltelijk gelegen in effectief overstromingsgevoelig gebied. In de noordwestelijke hoek van het plangebied heeft zich in het verleden namelijk een probleem voorgedaan, maar dit was te wijten aan een te kleine inbuizing. Dit probleem is opgelost bij de recente herinrichting van het kruispunt N12-Nijverheidsstraat.

De realisatie van het plan heeft wel een toename van de hoeveelheid verharde oppervlakte tot gevolg, waardoor er meer hemelwater versneld zal worden afgevoerd. Om dit te milderen moet er zoveel mogelijk plaatselijk geïnfiltreerd worden. Er wordt bovendien buffering van het hemelwater in de openbare groene ruimte en/of binnen de zone voor openbare wegenis en/of op privaat domein voorzien. Hiermee worden de schadelijke effecten op de waterhuishouding beperkt.

Bovendien blijven uiteraard de bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater onverminderd van kracht. Er kan dus in alle redelijkheid geoordeeld worden dat er geen schadelijke effecten op de waterhuishouding zullen zijn.

 

In het RUP wordt een behoefteraming geformuleerd, die voortgaat op de behoefteraming opgemaakt door de POM in 2012. Deze behoefte is nog actueel. Omwille van het uitblijven van het RUP Hooyberg zijn ondertussen reeds enkele bedrijven die opgenomen waren in de behoefteberekening verhuisd naar naburige gemeenten, maar zijn er ondertussen reeds andere geïnteresseerden. Dit is een dynamisch gegeven. De conclusies uit de behoeftestudie van de POM blijven accuraat en een uitbreiding van het industrieterrein blijft noodzakelijk.

 

In toepassing van artikel 2.2.13 §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, van kracht sedert 1 september 2009, dient er bij opmaak van een RUP een plenaire vergadering te worden georganiseerd. Deze ging door op 16 november 2016.

 

In het kader van de plenaire vergadering van 16 november 2016 werden volgende adviezen besproken:

         Agentschap voor Natuur en Bos (advies 9 november 2016 - kenmerk RUP/16-12449-AN)

ANB geeft een gunstig advies onder volgende voorwaarden:

- De stedenbouwkundige voorschriften voor de “zone voor open ruimte” (art.5) aanpassen zodat deze zone voor het grootste gedeelte als bos wordt aangelegd.

De plenaire vergadering stelt zich de vraag of hierdoor de open ruimte corridor niet verdwijnt. Moet de open ruimte corridor beschouwd worden als een visuele open ruimte of mag hier ook een bos aangeplant worden die de doorkijk wegneemt.

- De nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden dienen bij latere vergunningsaanvragen steeds getoetst worden aan de ecologische waarden, dit cfr. het decretaal kader terzake.

 

         De Lijn (advies 9 november 2016 - kenmerk /)

De Lijn is tevreden dat de toegang van het industrieterrein naar de bushalte mee is opgenomen in het RUP en vraagt om deze toegankelijk aan te leggen voor mindervalide personen.

Er zijn geen plannen om de buslijn op de N12 te vertrammen.

 

         Departement Landbouw en Visserij (advies 16 november 2016 - kenmerk 2016053546)

Het departement geeft een gunstig advies op voorwaarde dat alle buffers binnen de contouren van het plangebied voorzien worden en dat de getroffen landbouwers billijk vergoed worden voor het verlies aan productiegronden.

 

         Agentschap Innoveren en Ondernemen (advies 3 november 2016 - kenmerk /)

Waarom wordt de zone voor regionale bedrijven niet volledig voorzien voor regionale bedrijven gezien de grote vraag naar deze terreinen? Is de opname van grootschalige detailhandel in deze zone ingegeven door een concrete noodzaak?

Dit punt wordt verder behandeld onder het advies van provincie Antwerpen.

 

Het is onduidelijk van wanneer de update van de ruimtebehoefteraming dateert? De behoefteraming gaat voort op de behoefteraming opgemaakt door de POM in 2012. Deze behoefte is nog actueel. Omwille van het uitblijven van het RUP Hooybergh zijn ondertussen reeds enkele bedrijven die opgenomen waren in de behoefteberekening verhuisd naar naburige gemeenten, maar zijn er ondertussen reeds andere geïnteresseerden. Dit is een dynamisch gegeven. De conclusies uit de behoeftestudie van de POM blijven wel geldig. Dat er nog een concrete behoefte is wordt niet in vraag gesteld door de plenaire vergadering.

 

In de stedenbouwkundige voorschriften voor het lokaal bedrijventerrein is er sprake van een recyclagepark en een gemeentelijke zone voor grondopslag. Hierover is geen melding gemaakt in de toelichtingsnota. Dit zal aangepast worden in de toelichtingsnota. Het containerpark dat nu ten westen van de Nijverheidsstraat gesitueerd is, is te klein in omvang en moet volledig heringericht worden in functie van de invoering van DIFTAR waarbij voor sommige afvalfracties moet betaald worden en voor andere niet. Ook het aanpalende gemeentelijk terrein voor grondopslag zal verhuizen naar de zone voor lokaal bedrijvigheid. De vrijgekomen gronden van het bestaande recyclagepark en de bestaande grondopslag komen dan terug beschikbaar voor aanpalende bedrijven.

 

Het agentschap vraagt zich af of de ontwikkeling van Hooybergh afgestemd wordt op de realisatie van de omleidingsweg rond Zoersel? Dit punt wordt behandeld onder het punt van de provincie Antwerpen.

 

         GECORO (advies 25 oktober 2016 - kenmerk 'advies RUP Hooybergh')

De GECORO verleent een ongunstig advies. Er wordt onvoldoende rekening gehouden met het landschappelijke karakter en er wordt niet voldoende aangetoond wat de werkelijke behoefte is aan bijkomende bedrijfsruimte, waardoor het onomkeerbaar aansnijden van het open ruimtegebied globaal genomen niet wordt gedragen door de maatschappelijke geledingen.

De GECORO stelt voor om een gefaseerde ontwikkeling voorop te stellen, waarop men in eerste instantie de zone tussen de Nijverheidsstraat en de hoeve kan ontwikkelen. Pas wanner de behoefte of nood aan meer bedrijfsruimte wordt aangetoond aan de hand van een gedegen behoeftestudie, kan er overwogen worden dit verder uit te breiden.

 

Voor wat betreft de behoefteberekening wordt verwezen naar bovenstaande argumentering. De plenaire vergadering stelt de behoefteberekening door de POM niet in vraag. Er is dus geen reden om de realisatie van het bedrijventerrein te faseren.

Er wordt gemeld dat de intekening van de open ruimte corridor in het RUP gebeurd is volgens de gemaakte afspraken op de eerste plenaire vergadering van 3 april 2008. Het GRS van de gemeente stelt dat een gedeelte van de open ruimte corridor moet gevrijwaard worden.

 

         Departement LNE (advies 10 november 2016 - kenmerk 16-190)

- Dienst Milieueffectrapportagebeheer

Het advies is gunstig.

- Dienst Veiligheidsrapportering

Er dient geen ruimtelijk veiligheidsrapport opgemaakt te worden.

- Dienst Land en Bodembescherming

Geen opmerkingen op het RUP

 

         Provincie Antwerpen – dienst Ruimtelijke Planning (advies 10 november 2016 - kenmerk /)

- Delegatie bevoegdheid

De provincie is bevoegd voor de bestemming van regionale bedrijventerreinen. Art. 2.2.1§2 van de VCRO voorziet in de mogelijkheid om een planningsbevoegdheid over te dragen aan een ander planningsniveau. Deze delegatie wordt schriftelijk gegeven uiterlijk op of naar aanleiding van de plenaire vergadering.

De gemeente Malle vraagt een delegatie van de bevoegdheid voor regionale bedrijvigheid van de Provincie Antwerpen naar de gemeente.

De deputatie heeft deze delegatie voorzien bij beslissing van 10 november 2016.

- GRS

Voor de provincie is het RUP Hooybergh verenigbaar met het GRS van de gemeente Malle m.b.t. de realisatie van een regionaal en lokaal bedrijventerrein. Voorliggend RUP is niet conform met het GRS m.b.t het voorzien van detailhandel. Ruimte Vlaanderen sluit zich aan bij deze stelling.

Er wordt vermeld dat een doe-het-zelf zaak die 100 m verder op gesitueerd is langs de Antwerpsesteenweg zich wenst te herlokaliseren binnen de zone voor regionale bedrijventerrein op gronden die het daar in eigendom heeft. De huidige locatie van deze zaak is volledig bezet en de bedrijfsgebouwen zijn sterk verouderd.

Hierop wordt gereageerd dat het niet de bedoeling is om kleinhandelszaken die thuis horen in de dorpskern toe te laten op het regionaal bedrijventerrein. Op vraag van Ruimte Vlaanderen is naar aanleiding van de vorige plenaire vergadering in de voorschriften ingeschreven dat enkel bedrijven met een netto-vloeroppervlakte van minimum 2000m² worden toegelaten. Deze bedrijven hebben een grote parkeervraag en een grote ruimtebehoefte welke niet gemakkelijk terug te vinden is in de dorpskern. Een locatie binnen de zone voor regionaal bedrijventerrein kan niet beschouwd worden als lintbebouwing vermits de terreinen aansluiten bij een achterliggende bedrijventerrein. Bovendien sluiten de bedrijven niet rechtstreeks aan op de gewestweg, waardoor men hier niet zal geconfronteerd worden met verkeersproblemen die meestal typisch zijn voor linten.

- Ontsluiting plangebied

Er is momenteel nog geen duidelijkheid over de realisatie van de ontsluitingswegen. Er dient een afstemming te gebeuren tussen de ontwikkeling van het bedrijventerrein en de aanleg van de ontsluitingswegen. In de stedenbouwkundige voorschriften dient de voorwaarde opgenomen te worden dat de site Hooybergh ontwikkeld kan worden als de ontsluitingswegen N12-N14 en de rondweg rond Zoersel vergund zijn. Agentschap Ruimte Vlaanderen sluit zich hierbij aan.

Er wordt vermeld dat na de eerste plenaire vergadering heel wat onderzoek gebeurd is naar de ontsluiting van het bedrijventerrein De Schaaf-Delften. Op de eerste plenaire vergadering werd afgesproken dat de procedure tot goedkeuring van het RUP Hooybergh pas kon voortgezet worden nadat er duidelijkheid is over het tracé van de ontsluitingsweg en wie deze weg gaat betalen. Een studie van de POM getiteld “De Schaaf-Delften, opmaken van een economische visie voor de gemeenten Malle/Zoersel met een tracé onderzoek voor de ontsluiting en de uitwerking van een herinrichtingsstudie voor het bedrijventerrein De Schaaf-Delften” gaf duidelijkheid over het gewenste tracé. Dit tracé werd nog eens bevestigd in de provinciale mobiliteitsstudie voor de Noorderkempen. In opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer is vervolgens een startnota opgemaakt in functie van de realisatie van het gewenste tracé. In deze startnota werden verschillende tracé’s onderzocht op hun milieueffecten. Het tracé 'Voorkensheide' werd uiteindelijk verkozen door de intergemeentelijke begeleidingscommissie. Dit tracé wordt nu verder uitgewerkt in een concreet uitvoeringsplan. Er is dus voldoende duidelijkheid over het tracé en over wie de aanleg van deze weg gaat betalen.

Daarnaast, het RUP Hooybergh is een uitvoering van de bindende bepalingen van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. In dit structuurplan is geen enkele binding gemaakt tussen de realisatie van het bedrijventerrein Hooybergh en de aanleg van een ontsluitingsweg voor het bedrijventerrein De Schaaf-Delften.

 

         Ruimte Vlaanderen-departement Omgeving (advies 3 november 2016 - kenmerk /)

Het standpunt van Ruimte Vlaanderen over de grootschalige detailhandel en over de koppeling van het RUP Hooyberg aan de ontsluiting van De Schaaf-Delften is reeds weergegeven in bovenstaande uiteenzetting.

Men vraagt om de intekening van de open ruimte corridor te bekijken met de plannen voor de ontsluiting van De Schaaf-Delften ter hoogte van de aansluiting met de N12. Er wordt vermeld dat op het grafisch plan een reservatiestrook met een breedte van 35 m voorzien is in functie van de verbinding van de N14 met de N12. De breedte van deze reservatiestrook is gunstig geadviseerd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Deze reservatiestrook is zeer ruim ingetekend en zal slechts voor een beperkt gedeelte gereserveerd worden voor openbare wegenis. De visuele openheid tussen de open ruimte ten noorden en zuiden van de N12 blijft behouden.

Men staat positief tegenover het clusteren van parkeren en het schakelen van bedrijven. De kantoren in de zone voor kantoren (art.3) mogen ook gebruikt worden voor andere bedrijven op het bedrijventerrein De Schaaf-Delften.

 

Van deze instanties gaf enkel de GECORO van Malle een ongunstig advies. De motivatie hiertoe wordt weergegeven in het verslag, en heeft in hoofdzaak betrekking op:

         De teloorgang van het landschappelijk karakter en de open ruimte met een onvoldoende groene corridor volgens het nieuwe plan.

         Er wordt in vraag gesteld of de behoeftestudie wel behoorlijk opgemaakt is. De GECORO meent dat deze onvoldoende aantoont dat er nood is aan bijkomende bedrijfsruimte. De vraagstelling is niet gericht en het onderzoek is gedateerd.

 

De belangrijkste bemerkingen die worden gemaakt zijn de volgende:

         In de zone voor regionale bedrijven kan grootschalige detailhandel niet worden georganiseerd. Dit is in strijd met de gemeentelijk en provinciale strucuurplanning.

         De industriële ontwikkeling overstijgt de draagkracht van de bestaande verkeersinfrastructuren. Er moet minstens een bouwvergunning afgeleverd zijn voor de aangrenzende fase van de omleidingsweg N14, alvorens het RUP kan worden goedgekeurd.

 

Provincie Antwerpen en Agentschap Ruimte Vlaanderen zullen het door de gemeenteraad definitief goedgekeurde plan schorsen als er in het plan alsnog grootschalige detailhandel wordt voorzien.

Het ontbreken van de bouwvergunning voor de omleidingsweg, geeft volgens het verslag geen aanleiding tot schorsing.

 

De gemeenteraad is van oordeel dat er wordt aangetoond dat de behoeftestudie van de POM voldoende actueel is.

Tevens is de groene corridor voldoende groot om een groene verbindende functie te voorzien tussen de aangrenzende open ruimten. Er is een bufferstrook van 15 meter breed langs het volledige industrieterrein. Langs de N12 is er behalve deze bufferstrook een open ruimte van 60 meter breed, die versmalt naar het zuiden en aldaar samenkomt met de groenbuffer van het industriegebied.

 

De gemeenteraad is tevens van oordeel dat het niet opportuun is om grootschalige detailhandel te voorzien in het RUP 'Hooybergh', gezien deze een strijdigheid inhouden met de structuurplanning. Dit aspect dient te worden geschrapt uit het plan.

Het ontbreken van een bouwvergunning voor de omleidingsweg geeft geen aanleiding om het RUP te blokkeren. Het RUP 'Hooybergh' wordt opgemaakt in uitvoering van de bindende bepalingen uit het GRS van Malle, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in 2006, en is noodzakelijk om aan de behoefte aan bijkomende bedrijfsruimte te kunnen te kunnen beantwoorden.

 

Op basis van verdere studie van de opmerkingen van de plenaire vergadering, werd het ontwerpplan 'versie januari 2018' op verzoek van de gemeente verder aangepast door IGEAN dienstverlening.

 

Er werd een aanpassing doorgevoerd met betrekking tot de groenbuffer. De groenbuffer loopt in het huidige ontwerpplan, 'versie juli 2018', vanaf de linker-achterhoek van het perceel van notariaat Nouwkens haaks op de Antwerpsesteenweg naar het bestaande industrieterrein. Hiermee wordt de groenbuffer quasi verdubbeld qua oppervlakte.

Ongeacht of er in de toekomst mogelijk een omleidingsweg wordt aangelegd, bedraagt de groenbuffer tussen het industrieterrein 'Hooybergh' en de ingetekende reservatiestrook steeds minstens 50 meter, zoals wordt weergegeven op het grafisch plan 'versie juli 2018'.

 

De aanpassing van de groenbuffer heeft echter grote implicaties op de inrichting van het bedrijventerrein. Het mogelijk te ontwikkelen lokale bedrijventerrein verkleint aanzienlijk, waardoor de interne organisatie dient te worden herbekeken.

 

De wegenis die aanvankelijk werd voorzien, staat niet langer in verhouding tot de beperktere schaalgrootte van het nieuwe ontwerp. Er is een aanzienlijk verlies aan nuttige bedrijfsruimte. Om dit enigszins, doch beperkt te compenseren, is het aangewezen om de weginfrastructuur in te perken.

Naar ontsluiting van het nieuwe industrieterrein, lijkt het aangewezen dit te beperken tot 1 toegang. De weginfrastructuur is zo meer in evenwicht met het beoogde ruimtelijke ontwikkelingskader en de daarmee gepaard gaande exploitatie. De ontsluiting gebeurt in het nieuwe ontwerp uitsluitend via de Nijverheidsstraat, ter hoogte van de bestaande en te behouden hoogspanningsmast.

 

Het perceel langs de industrieweg, kadastraal gekend als afdeling 2, sectie D, nummer 51A, dat deel uitmaakte van de ontwerpplannen 'versie januari 2018', wordt uit dit ontwerp gesloten, vanwege bovenstaande overwegingen. Een wegenis overheen dit perceel, dat de nieuwe industriezone verbindt met de industrieweg, is overbodig geworden door het inkrimpen van het plangebied.
Het eigendom werd via het Koninklijk Besluit van 30 september 1977 reeds bestemd als industrieterrein, en zal ook in de toekomst op deze wijze ontwikkeld kunnen worden.

 

De gemeenteraad is van mening dat er in het laatste ontwerp, 'versie juli 2018', voldoende rekening wordt gehouden met de adviezen en opmerkingen van de plenaire vergadering. Met in het bijzonder de opmerkingen van de GECORO met betrekking tot de noodzakelijkheid om de groenbuffer te verruimen. Hieraan wordt sterk tegemoet gekomen.

Het concept blijft principieel ongewijzigd. Enkel wordt er een groter aandeel groen voorzien, waardoor er een compacter bedrijventerrein ontstaat, dat ontsloten wordt via een wegenis die aansluit op de Nijverheidsstraat, zonder een bijkomende ontsluiting naar de Industrieweg.

 

In toepassing van artikel 2.2.14 §1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening wordt het voorontwerp van een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad. Bovenstaande overwegingen indachtig, is het aangewezen het dossier voor te leggen aan de eerstvolgende gemeenteraad, met het oog op voorlopige vaststelling en de organisatie van het openbaar onderzoek.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

1419/008/001/001/001

Beleidscode

0600

Algemene rekening

21400007

Beschikbaar krediet

25.000 EUR

Raming

25.000 EUR

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het punt werd tijdens de zitting van februari 2018 uitgesteld omdat er wat onduidelijkheid was of schepen Jules Mintjens al dan niet mocht mee stemmen. Dit werd ondertussen onderzocht door het Agentschap Binnenlands Bestuur en door de VVSG. Zij zagen hier geen bezwaar in.

         Er werd tijdens de gemeenteraad van februari gevraagd dat de fractieleiders bijkomende onderzoeken zouden kunnen doen naar zowel de wenselijkheid als naar de weg die dit dossier heeft afgelegd.

         De fractieleiders hebben gesprekken gevoerd met Igean en met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM). De POM bevestigde dat er noodzaak is tot verdere ontwikkeling.

         Er loopt bovendien ook een lening voor de aankoop van de gronden, waarop uiteraard intresten lopen. De lening zal terugbetaald moeten worden.

         Het recyclagepark moet eveneens dringend worden aangepast.

         Het is dan ook noodzakelijk dit dossier voor te brengen.

         Het groene gebied werd groter gemaakt en het te ontwikkelen gebied kleiner.

         Dit is geen beslissing in extremis omdat het dossier al zeer lang lopende is en omdat ingegaan werd op de verzoeken van de fractieleiders. Het is belangrijk om nu af te ronden.

 

Raadslid Sanne Van Looy geeft een toelichting bij onderhavig punt. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Onderhavig punt is een verderzetting van het punt van de gemeenteraad van februari.

         Ondertussen werd tot nieuwe inzichten gekomen. Het was noodzakelijk om een aantal experten uit te nodigen, buiten de muren van de gemeenteraad, om een aantal vragen op te helderen.

         Een eerste vraag handelde voornamelijk over de bedragen. Uit de schattingsverslagen die zijn meegedeeld, blijkt dat het betaalde bedrag marktconform blijkt te zijn en in lijn ligt met het schattingsverslag.

         Een tweede vraag handelde voornamelijk over het al dan niet bestaan van de nood aan uitbreiding van het industriegebied. De POM heeft een toelichting gegeven waaruit bleek dat deze nood aanwezig is.

         Met de antwoorden op de vragen werd verder gegaan en werd besloten dat het dossier zoals het nu voorligt rekening houdt met de eis om meer groen te voorzien, de mogelijkheid creëert om het nieuwe recyclagepark te realiseren en er voor zorgt dat de industrie kan uitbreiden. De borg zal eveneens niet moeten worden aangesproken.

         Het is nu tijd om verantwoordelijkheid te nemen. Vandaag kan afgewerkt worden waar diverse bestuursmeerderheden zich voor geëngageerd hebben. De nieuwe bestuursploeg zal in 2019 dan ook kunnen starten zonder financiële kater. Een nieuw uitstel zal het volgende bestuur opzadelen met een factuur van bijna 1.500.000 euro.

 

Schepen Paul Van Ham geeft volgende toelichting bij onderhavig punt:

"Een hele legislatuur bepaalt dit dossier de politieke agenda. Jullie kennen ondertussen al mijn argumenten. Het meest sprekende argument staat in het begin van de toelichting: reeds 27 jaar wordt er in dit halfrond over dit dossier gediscussieerd. De laatste jaren werd mij veelvuldig verweten dat mijn houding in dit dossier een persoonlijke achtergrond heeft. Het zou zelfs een persoonlijke vete zijn t.o.v. de familie Vermeiren. Echter, niets is minder waar. Ik heb gewoon mijn job gedaan.

Er wordt en er werd mij ook verweten dat ik tegen de economische ontwikkeling van onze gemeente ben en dat ik de uitbreiding van onze industriezone zou dwarsbomen omwille van de daarnet genoemde vete. Laat het duidelijk zijn dat ik niet liever wil dat onze gemeente zich economisch ontwikkelt. Ik ben bovendien zelf werkzaam op onze industriezone en ben er ook zelf werkgever. Maar ik ben er meer en meer van overtuigd dat het een persoonlijk dossier van onze burgemeester is. Immers, als je 24 jaar nalaat om de nog beschikbare en bestemde industriegronden te ontwikkelen, dan is het doel van het RUP Hooybergh duidelijk.

Ik citeer nogmaals een quote uit een brief van onze burgemeester aan Ecover in 2003: ‘Mocht blijken dat de realisatie van de Hooyberg toch niet mogelijk is binnen de gestelde termijn,

wordt door ons samen met u overwogen om de gronden Mintjens, die terstond inzetbaar zijn, om te ruilen.’. Dus, het gaat hier duidelijk niet om broodnodige extra industriegrond, maar eerder om ‘brood’-nodige herbestemming ter wille van een vriend, herbestemming ter wille van familie van een collega.

Begin deze legislatuur heb ik onmiddellijk na onze eerste aanvaring contact genomen met de

eigenaar van een behoorlijk stuk reeds bestemde industriegrond. Nu, 5 jaar later, ligt er een

goedgekeurde verkavelingsvergunning van meer dan 10ha op de plank. Wie werkt onze economische ontwikkeling tegen? U mag het zelf invullen.

Als je er bovendien in slaagt om 24 jaar de infrastructuur van onze industriezone te verwaarlozen en nalaat om ook maar 1 voet- of fietspad aan te leggen, dan heb je geen oog voor economische ontwikkeling. Ik ervaar het elke dag, ’s morgens en ’s avonds, de  levensgevaarlijke situaties van fietsers en voetgangers op weg naar hun job, of op weg naar huis, in het donker laverend tussen het zware verkeer. Een regionaal bedrijventerrein waardig.

Ik zal mij dan ook verder blijven verzetten tegen deze ontwikkeling. Een ontwikkeling die niets maar dan ook niets te maken heeft met het algemeen belang, niets te maken heeft met het belang van Malle.

Verder wil ik er nog op wijzen dat het kunst en vliegwerk dat nu voorligt helemaal niets te zien heeft met de plannen waarop de ambtelijke niveaus hebben geadviseerd. Voor mij vandaag een afdoend argument om tegen te stemmen."

 

Raadslid Alex Van Loon geeft een toelichting bij onderhavig agendapunt. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De fractie zal tegen stemmen. De wettelijke adviezen moeten worden gerespecteerd en aangevraagd worden. Het is een nieuw ontwerp.

         In de commissie zijn er besprekingen geweest. Er werd vooruitgang geboekt. Deze agendering dwarsboomt het evenwel. Het dossier had in de commissie besproken moeten worden.

         Het verhaal van de financiering en de voorgaanden is nog niet volledig uitgeklaard. Door dit te doen, wordt er een voordeel gecreëerd. Komt er een planbatenheffing? Daarover werd nog niet gesproken.

         De burgemeester-voorzitter verwees kort naar het feit dat het geen beslissing in extremis zou zijn omdat het in de lijn ligt van wat er in het verleden is gezegd. Niettemin zijn de omstandigheden gewijzigd. Zo zijn er de EHKAM-gronden. Er is de omleidingsweg. De verkiezingen zijn op komst. Verschillende partijen hebben ideeën over wat er op de site allemaal gerealiseerd zou kunnen worden. Het zou dus wel in aanmerking kunnen komen voor een beslissing in extremis.

         De fractie stelt voor om het punt uit te stellen. Indien het niet wordt uitgesteld, zal de fractie tegen stemmen.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt zich voor een stuk aan te sluiten bij de toelichting van raadslid Alex Van Loon in die zin dat voornamelijk de koppeling met het dossier van de ringweg ontbreekt. De beide dossiers worden te veel als eilanden behandeld. Raadslid Pieter van Boxel besluit dat hij verbaasd was dat het punt op de agenda stond en dat hij het niet zal goedkeuren.

 

Raadslid Alain De Laet sluit zich aan bij wat reeds gezegd is en geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         In de omzendbrief van minister Homans over een beslissing in extremis staat het volgende: 'daarom verzoek ik de lokale en provinciale overheden om in het jaar van de verkiezingen en tot aan de installatie van de nieuwe raden met de nodige omzichtigheid op te treden en in extremis geen beslissingen te nemen die het beleid van de nieuwe raden of toekomstige ontwikkelingen van de financiën nodeloos zouden verstoren'. De meerderheid zal zeggen dat dit dossier reeds lang teruggaat. Niettemin is het verkiezingsperiode. Andere partijen zullen andere meningen en visies hebben die misschien mogelijk zijn. Er is bovendien een mobiliteitsdebat bezig vandaag de dag.

         In het verleden hebben wij als open VLD uiteraard gezegd dat we voor de ontwikkeling van de industrie waren. Er is evenwel ook zoiets als voortschrijdend inzicht. Gedurende jaren is er altijd in veel vertrouwen gewerkt. Je bekijkt het dossier, je hoort dingen enzovoort. Er wordt toelichting gegeven. Zo komt de directeur van Igean toelichting geven. Hij antwoordt negatief op de vraag of er een schattingsverslag is van het jaar 2000. Alle fractieleiders zullen kunnen bevestigen dat hij hierop neen antwoordde. De directeur van Igean zei dat er gestart was met op een bepaald moment een bedrag naar voor te brengen vertrekkende vanuit de aankoopprijs van de vorige eigenaars (30.000.000 Belgische frank) met daarbij rekeninghoudende met een wederbeleggingsvergoeding, wat tot een biedprijs komt van een 27.000.000 Belgische frank voor het lot. Dit is een 675.000 euro. Na de bespreking met de fractieleiders komt raadslid Sanne Van Looy ineens met twee schattingsverslagen die ze van Igean heeft ontvangen, waarbij één van het jaar 2000. Eerst was er geen verslag en dan is er plots wel een verslag van het jaar 2000. Het bedrag uit dat verslag komt overeen met 1.140.310 euro. Men begint dus te onderhandelen over 675.000 euro; je hebt een schattingsverslag van 1.140.310 euro. Er worden op een bepaald moment brieven geschreven dat er een akkoord zal zijn over het bedrag van 675.000 euro. Er gaan wat maanden over. Er komt de schatting van 1.140.310 euro. In 2004 is er dan een ander verslag ten belope van 1.381.000 euro. De schatting van het aankoopcomité is op 18 april 2004, terwijl er een getekende verkoopbelofte is op 3 maart 2004, getekend door Felix Vermeiren. De handtekening van Joannes Vermeiren ontbrak. Voor dat de schatting van 1.381.000 er was, werd er reeds tot een akkoord gekomen voor een hoger bedrag dan de schatting in 2000. Op 6 april 2004 is er een beslissing van het college van burgemeester en schepenen om de onderhandelingen stop te zetten en tot onteigening over te gaan. Er zijn heel wat zaken in dit dossier gebeurd die vragen kunnen oproepen.

         In het verleden is op zich niemand tegen de uitbreiding van de industrie geweest. Alleen is er vandaag de dag een nieuw element, namelijk de EHKAM gronden. In het verleden werd altijd gezegd dat er geen rekening mocht gehouden worden met de EHKAM gronden. Vandaar dat in het verleden de ontwikkeling van de Hooybergh naar voor werd geschoven. Nu lijkt het vandaag verstandig om te wachten met de Hooybergh, aangezien de EHKAM gronden worden ontwikkeld. In welke mate zal er achteraf nog een noodzaak tot ontwikkeling zijn?

         Het overleg met de fractieleiders was goed gestart. Plots belt raadslid Sanne Van Looy met de boodschap, wat correct van haar was, dat het dossier Hooybergh geagendeerd zal worden op de gemeenteraad. De verrassing was niettemin groot dat het geagendeerd werd.

         Kan er nu mee worden gestemd in dit dossier of niet? Er zijn algemene regels, maar je moet in eer en geweten kunnen stemmen. Raadslid Katleen Mintjens stemt bij de minste twijfel niet mee. Dit dossier lijkt gedragen te moeten worden door een meerderheid met één persoon, waarvan er toch een duidelijke betrokkenheid is. Het was al een zielige legislatuur, dit maakt het nog zieliger.

         Er wordt gesproken over intresten. Er wordt gesproken over financiële zaken. Maar het gaat ook over beleid.

         De burgers verwachten betrokkenheid. In dit dossier is het er niet geweest. Willen de burgers er industrie? Los van het antwoord moet er gedragenheid zijn voor dit dossier.

         De fractie zal dan ook tegen stemmen.

 

Raadslid Wim Jordens geeft een toelichting waarbij volgende elementen aan bod komen:

         De fractie voelt zich slecht bij dit dossier. Er is enerzijds het verhaal van continuïteit, maar anderzijds het verhaal van voortschrijdend inzicht.

         Ik heb het initiatief destijds genomen om het dossier uit de gemeenteraad te halen om zo samen tot een gedragen verhaal te komen. Er was een positieve teneur bij de vergadering van de fractieleiders. Plots is er dan ineens uit het niets de agendering op de gemeenteraad. Waarom kon dit dossier niet op het overleg met de fractieleiders gebracht worden? Eigenlijk zijn al de inspanningen van de commissie voor niets geweest.

         Het financieel verhaal is een kluwen aan data waar een kat zijn jongen niet meer in terug vindt. Wat er allemaal juist gebeurd is, zullen we waarschijnlijk nooit weten. Wat wel duidelijk vast te stellen is, is dat er op een bepaald moment een verkoopbelofte is. In dat document staat dat Igean de grond gaat verwerven voor een bepaald bedrag en dat de akte moet verleden worden binnen de vier maanden na de realisatie van het RUP. Dat was de slag achter de arm van de gemeente Malle. Het RUP wordt gerealiseerd en dan volgt de aankoop. Op een bepaald moment gebeurt dan toch de aankoop. De troef die de gemeente in handen had, werd dus weggegooid. Daar dragen we nu de gevolgen van. De financiële lasten lopen. De intresten lopen. Maar dat had eigenlijk dus niet nodig geweest. Dit aspect van het verhaal heb ik gecommuniceerd naar de directeur van Igean. Hierop volgde een mail met verwijten, maar geen antwoord op de vraag.

         Op dit moment, nu vlak voor de verkiezingen, in een gegevenheid dat we op het goede pad waren, maar dat het ineens afgesloten wordt, kan de fractie dit dossier niet ondersteunen. Het is met een heel dubbel gevoel omdat de fractie er altijd heeft achter gestaan.

 

De gemeenteraad besluit bij 12 ja stemmen en 11 neen stemmen (Paul Van Ham, Thierry van der Straten Waillet, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het delegatiebesluit van de deputatie van 10 november 2016 waarin de bevoegdheden voor het organiseren van een regionaal bedrijventerrein in het gemeentelijk RUP 'Hooybergh' wordt gedelegeerd aan gemeente Malle.

 

Artikel 2 - Kennis te nemen van het verslag van de plenaire vergadering over het voorontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hooybergh' van 16 november 2016.

 

Artikel 3 - Kennis te nemen van de plan-MER-ontheffing van 18 januari 2018 door de Vlaamse dienst Milieueffectenrapportage, met als kenmerk Omg/MER/SCRPL16134.

 

Artikel 4 - Het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hooybergh'  versie 'juli 2018', zoals opgemaakt door IGEAN diensverlening, voorlopig vast te stellen, met inbegrip van:

         het delegatiebesluit van de deputatie van 10 november 2016 waarin de bevoegdheden voor het organiseren van een regionaal bedrijventerrein in het gemeentelijk RUP 'Hooybergh' wordt gedelegeerd aan gemeente Malle.

         het verslag van de plenaire vergadering over het voorontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hooybergh' van 16 november 2016;

         de plan-MER-ontheffing van 18 januari 2018 door de Vlaamse dienst Milieueffectenrapportage, met als kenmerk Omg/MER/SCRPL16134;

         de toelichtingsnota met MER-screening, met weergave van de bestaande en feitelijke toestand, de relatie met het RSV, het provinciaal ruimtelijk structuurplan en het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan, een lijst van voorschriften die strijdig zijn met het voormelde RUP en die worden opgeheven, het register van de percelen waarop een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd die aanleiding kan geven tot een planschadevergoeding, een planbatenheffing, een kapitaalschadecompensatie of een gebruikerscompensatie;

         de stedenbouwkundige voorschriften van het RUP 'Hooybergh';

         de bestaande en juridische toestand voor het RUP 'Hooybergh';

         het grafische plan voor het RUP 'Hooybergh'.

 

Artikel 5 - Het voorlopig vastgestelde ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hooybergh' onmiddellijk op te sturen naar de deputatie van de Provincie Antwerpen, het Departement Omgeving van de Vlaamse Regering.

 

Artikel 6 - Opdracht te geven aan de gemeentelijke administratie om over te gaan tot organisatie van het openbaar onderzoek.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Aanpassing statuten KINA p.v. - verlenging KINA p.v. - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

OCMW Malle heeft op 5 mei 2018 een brief ontvangen van Kina samen met het beknopt overzicht '30 jaar KINA p.v.'.

 

Op 22 december 2017 werd het nieuwe decreet van het lokaal bestuur bekrachtigd.

Het nieuwe decreet over het lokaal bestuur heeft ook gevolgen voor KINA p.v. als OCMW-vereniging. Vanaf 1 januari 2019 worden voor KINA p.v. de bepalingen uit het hoofdstuk met betrekking tot de welzijnsvereniging van toepassing.

 

De statuten van KINA p.v. worden aangepast aan deze nieuwe regelgeving.

Daarmee samenhangend willen zij van deze gelegenheid gebruik maken om ook een aantal andere artikels uit de statuten te actualiseren, onder meer het artikel 5 waarin bepaald wordt dat de vereniging is opgericht voor een termijn van 30 jaar. Deze termijn van 30 jaar verstrijkt in januari 2020.

 

Juridische gronden

 

Artikel 219 en volgende van het OCMW-decreet betreffende de oprichting van de OCMW-verenigingen.

 

Notariële akte van 12 januari 1990 op basis van de bepalingen van hoofdstuk XII van de OCMW-wet van 8 juli 1976 - oprichting 'Regionaal Instituut voor Dringende Hulpvereniging Krisis-Info-Netwerk-Antwerpen' (afgekort KINA).

 

Beslissing van de algemene vergadering van 20 december 2017 waar principieel beslist werd om de duur van de vereniging te verlengen.

 

Artikel 220 en 224 van het OCMW-decreet.

 

Motivering

 

OCMW Malle is lid van de vereniging en heeft in de raadszitting van 4 juli 2018 ingestemd met de verlenging van de duur van de vereniging voor een nieuwe termijn van dertig jaren. Dit raadsbesluit is ook onderworpen aan de goedkeuring van de gemeenteraad en de Vlaamse regering.

 

KINA p.v. zal in een gecoördineerde actie alle individuele beslissingen bundelen en in één dossier overmaken aan de Vlaamse regering.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat tijdens de OCMW-raad het punt werd goedgekeurd door de fractie, maar dat er toch wat bedenkingen werden geuit. Zo werd het eerst uitgesteld en pas goedgekeurd nadat KINA extra toelichting had gegeven.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - De OCMW-raadsbeslissing van 4 juli 2018 inzake de aanpassing van de termijn zoals beschreven in artikel 5 van de statuten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Budgetwijziging BW 1 - 2018 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De rekeninguitslag 2017 dient nog verwerkt te worden in het budget 2018. Hierbij worden ook een

aantal investeringskredieten van 2017 overgedragen naar 2018.

De budgetten voor een aantal exploitatie-uitgaven werden aangepast.

Ook de investeringsuitgaven werden grondig bekeken en aangepast met het oog op de

budgetbesprekingen voor 2019.

 

Juridische gronden

 

Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de

gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 23 november 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de

provincies en de OCMW's.

 

Ministerieel besluit van 26 november 2012 tot wijziging van het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Motivering

 

De budgetwijziging is noodzakelijk om met een zo getrouw en realistisch mogelijk beeld te starten aan de opmaak van het budget 2019 en de update van het meerjarenplan.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 3 onthoudingen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - De bijgevoegde schema's bij de budgetwijziging BW1/2018 goed te keuren:

 

• schema BW1 - wijziging van het exploitatiebudget:

- verhoging van de uitgaven met 75.159 EUR

- verhoging van de ontvangsten met 274.000 EUR

- Saldo van het gewijzigd exploitatiebudget: 2.120.166 EUR

 

• schema BW2 - wijziging van een investeringsenveloppe-consolidatie:

- verlaging van de investeringsuitgaven met 422.695 EUR

- verhoging van de investeringsontvangsten met 94.700 EUR

 

• schema BW3 - wijziging van de transactiekredieten voor investeringsverrichtingen:

- overdracht van 3.373.732 EUR uitgavenkredieten van 2017 en verlaging van de

  investeringskredieten 2018 met 422.695 EUR

- overdracht van 682.050 EUR ontvangstkredieten van 2017 en verhoging van investeringsontvangsten 2018 met 94.700 EUR

- Saldo van het gewijzigd investeringsresultaat : -5.790.012 EUR

 

• schema BW4 - wijziging van het liquiditeitenbudget:

- het saldo van het exploitatiebudget stijgt met 198.841 EUR; van 1.921.325 EUR naar 2.120.166 EUR

- het saldo van het investeringsbudget bedraagt na wijziging -5.790.012 EUR, dit is 517.395 EUR gunstiger

- het budgettaire resultaat van het boekjaar wordt 716.236 EUR gunstiger en is dan -3.379.732 EUR

- het geraamde gecumuleerde budgettair resultaat van 2017, 2.754.605 EUR, wordt vervangen door de rekeninguitslag van 2017, nl. 5.932.299 EUR

- het resultaat op kasbasis stijgt na overdracht van de investeringskredieten, de inbreng van het rekeningresultaat 2017 en de wijziging van kredieten 2018 naar 2.044.409 EUR

 

• schema B1 - doelstellingenbudget:

- saldo exploitatiebudget: 2.120.166 EUR

- saldo investeringsbudget: -5.790.012 EUR

- saldo "andere": 290.114 EUR

- er werden enkel bedragen gewijzigd, geen doelstellingen of acties.

 

Artikel 2 -

         Het resultaat op kasbasis van budgetwijziging bedraagt 2.552.567 EUR, dit is 1.202.248 EUR gunstiger dan deze van het budget 2018.

 

         De autofinancieringsmarge na budgetwijziging bedraagt 1.410.280 EUR, dit is 198.841 EUR gunstiger dan deze van het budget 2018

 

De voorwaarden om geen aanpassing meerjarenplan te moeten doen zijn hiermee vervuld.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Kerkfabriek Sint-Laurentius - akte van aankoop van onroerend goed van 18 mei 2004 - dading - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 18 mei 2004 werd een akte tot aankoop van een onroerend goed voor Jozef Grieten verleden tussen de gemeente Malle, koper, en de kerkfabriek van Sint-Laurentius, verkoper, betreffende het onroerend goed gelegen in de gemeente Malle, 2de afdeling, sectie D nummer 335, weiland, dertien are en vijftien centiare.

 

De akte formuleert het volgende:

"Doel van de aankoop

De aankoop gebeurt in opdracht van de gemeente Malle, omwille van het openbaar nut, met name ter realisatie van de aanleg van het gemeentelijk ontmoetingscentrum.

Voorwaarde

In het geval het te verkopen pand niet zal gebruikt worden voor openbaar nut en aldus voorbijgaat aan het doel van de vooropgestelde aankoop zal de eventuele meerwaarde voor minimaal dertig jaar na het verlijden der verkoopakte toekomen aan de kerkfabriek Sint-Laurentius te Oostmalle."

 

Juridische gronden

 

Artikel 43, 19° van het gemeentedecreet.

 

Motivering

 

De kerkfabriek meent dat het doel van de aankoop zoals geformuleerd in de akte van 18 mei 2004 niet werd gerespecteerd.

 

De gemeente meent dat het doel van de aankoop zoals geformuleerd in de akte van 18 mei 2004 wel werd gerespecteerd.

 

Gedurende de afgelopen jaren zijn er verschillende informele en formele contacten geweest tussen de gemeente en de kerkfabriek. Hieruit is gebleken dat het noodzakelijk is dat beide partijen toegevingen doen om het gerezen geschil op te lossen en te vermijden dat het geschil in de toekomst door een rechtbank beslecht dient te worden.

 

Na onderhandelingen tussen de kerkfabriek en de gemeente én nadat beide partijen wederzijdse toegevingen deden werd tot een besluit gekomen dat resulteerde in een dading.

 

In deze dading neemt de gemeente de verplichting op om 75.000 euro te betalen in drie schijven gespreid over drie jaren.

 

De gemeente meent dat

         rekening houdende met de reeds betaalde prijs van 52.710 EUR,

         rekening houdende met een billijke prijs per m²,

         rekening houdende met infrastructuurwerken (wegenis, grachten, ...) die sowieso betaald hadden moeten worden door de kerkfabriek,

         rekening houdende met het feit dat er ten tijde van de aankoop geen zekerheid was dat er een bouwvergunning (ondertussen omgevingsvergunning) ooit kon verkregen worden,

         rekening houdende met het feit dat minstens de geest van het doel zoals in de aankoopakte werd geformuleerd gerealiseerd is door enerzijds de focus op publieke dienstverlening op de gehele site te leggen én anderzijds door een substantieel deel van de private ontwikkeling die werd opgetrokken een maatschappelijk verantwoorde invulling te geven, te weten sociale huisvesting en een woonproject met pedagogische begeleiding,

         rekening houdende met het feit dat er geen loutere 'vermarkting' van de site is gebeurd,

75.000,00 EUR een billijke prijs is waarbij beide partijen tegemoetkomingen doen.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt waarom het bedrag zo hoog moet zijn. Bovendien is het een en ander beperkt gemotiveerd. Er is altijd het idee geweest om in het kader van een PPS een ontmoetingscentrum te realiseren. Het is merkwaardig dat dit als oplossing naar voor wordt geschoven.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat vanuit de kerkfabriek berekeningen naar voor gebracht werden die het dubbel waren dan de bedragen die er nu staan.

 

Raadslid Alain De Laet licht toe dat hij zich aansluit bij raadslid Alex Van Loon. Er zijn blijkbaar veel gesprekken geweest. Het had zinvol geweest om hiervan op de hoogte gehouden te worden.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat dit nu naar boven komt, 14 jaar na de feiten. Hopelijk komen er geen andere lijken uit de kast vallen. Het zou zinvol zijn om eens een eindafrekening te bekomen van het PPS Oost dossier.

 

Schepen Jules Mintjens licht toe dat er altijd transparante communicatie is geweest over de cijfers en dat deze in het verleden reeds op de gemeenteraad zijn toegelicht geweest.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen) en 4 onthoudingen (Paul Van Ham, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Volgende dading goed te keuren:

 

Dadingsovereenkomst

 

De ondergetekenden

 

De Gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, hierbij vertegenwoordigd door burgemeester Harry Hendrickx en algemeen directeur Sven Brabants, in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 27 augustus 2018, hierna genoemd de Gemeente

 

en

 

De Kerkfabriek Sint-Laurentius, Dorpsweg 4, 2390 Malle, hierbij vertegenwoordigd door voorzitter Vic Bertels en secretaris Jan Francken, hierna genoemd de Kerkfabriek

 

zetten uiteen wat volgt:

 

1.      Op 18 mei 2004 werd een akte tot aankoop van een onroerend goed voor Jozef Grieten verleden tussen de gemeente Malle, koper, en de kerkfabriek van Sint-Laurentius, verkoper, betreffende het onroerend goed, gemeente Malle, 2de afdeling, sectie D nummer 335, weiland, dertien are en vijftien centiare.

 

De akte formuleert het volgende:

"Doel van de aankoop

De aankoop gebeurt in opdracht van de gemeente Malle, omwille van het openbaar nut,               met name ter realisatie van de aanleg van het gemeentelijk ontmoetingscentrum.

Voorwaarde

In het geval het te verkopen pand niet zal gebruikt worden voor openbaar nut en aldus               voorbijgaat aan het doel van de vooropgestelde aankoop zal de eventuele meerwaarde                             voor minimaal dertig jaar na het verlijden der verkoopakte toekomen aan de kerkfabriek                             Sint-Laurentius te Oostmalle."

 

2.      De kerkfabriek meent dat het doel van de aankoop zoals geformuleerd in de akte van 18 mei 2004 niet werd gerespecteerd.

De gemeente meent dat het doel van de aankoop zoals geformuleerd in de akte van 18               mei 2004 wel werd gerespecteerd.

 

3.      Gedurende de afgelopen jaren zijn er verschillende informele en formele contacten geweest tussen de gemeente en de kerkfabriek. Hieruit is gebleken dat het noodzakelijk is dat beide partijen toegevingen doen om het gerezen geschil op te lossen en te vermijden dat het geschil in de toekomst door een rechtbank beslecht dient te worden.

 

en komen het volgende overeen:

 

Artikel 1

De Gemeente en de Kerkfabriek verklaren een akkoord bereikt te hebben over het gerezen geschil met betrekking tot de akte tot aankoop van 18 mei 2004 van een onroerend goed.

De Gemeente en de Kerkfabriek verklaren beide toegevingen te hebben gedaan om het gerezen geschil op te lossen en te vermijden dat het geschil in de toekomst door een rechtbank beslecht dient te worden.

 

Artikel 2

De Gemeente betaalt een bedrag van 75.000 euro aan de Kerkfabriek in drie schijven. Op 1 december 2018 wordt 15.000 euro betaald. Op 1 september 2019 wordt 30.000 euro betaald. Op 1 september 2020 wordt 30.000 betaald.

 

Artikel 3

Deze overeenkomst geldt als dading tussen de Gemeente en de Kerkfabriek ter beëindiging van het tussen hen gerezen geschil met betrekking tot de akte tot aankoop van een onroerend goed van 18 mei 2004 tussen de Gemeente en de Kerkfabriek en geldt tot slot van alle rekeningen tussen de Gemeente en de Kerkfabriek.

De Gemeente en de Kerkfabriek verklaren aldus voldaan te zijn in al hun rechten en mits naleving van huidige overeenkomst van elkaar niets meer te vorderen te hebben uit hoofde van de akte van aankoop van een onroerend goed van 18 mei 2004 tussen de Gemeente en de Kerkfabriek.

De Gemeente en de Kerkfabriek verklaren aldus dat er tussen hen geen enkele schuld meer bestaat uit hoofde van de akte van aankoop van een onroerend goed van 18 mei 2004 tussen de Gemeente en de Kerkfabriek én doen uitdrukkelijk afstand van elke vordering hieromtrent.

 

Gemeente MalleKerkfabriek Sint-Laurentius

 

Burgemeester Harry HendrickxVoorzitter Vic Bertels

 

Algemeen directeur Sven BrabantsSecretaris Jan Francken

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Weg- en rioleringswerken - verkaveling Zonnedauwlaan - lastvoorwaarden, plannen, meetstaat en raming - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 24 juni 2015 werd door De Ideale Woning cvba een aanvraag stedenbouwkundige vergunning ingediend voor het bouwen van 14 sociale koopwoningen en 56 sociale huurwoningen verspreid over 5 woonblokken, het uitvoeren van weg- en rioleringswerken en de omgevingsaanleg bij het nieuwbouwproject, voor een eigendom gelegen te Malle, Zonnedauwlaan / zijstraat Begonialaan zn, kadastraal bekend 2de afdeling, sectie A nrs. 388a - 389z - 390v - 390t - 392a - 393g4 - 393f4 - 393e4.

 

Op 28 september 2015 heeft de gemeenteraad de ontworpen rooilijn en het wegtracé van bovenvermeld project goedgekeurd.

 

Op 19 oktober 2015 heeft het college van burgemeester en schepenen een stedenbouwkundige vergunning voor bovenvermeld project afgeleverd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42 en 43 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Motivering

 

De Ideale Woning heeft in overleg met de stafdienst ruimte & wonen de lastvoorwaarden, plannen, meetstaat en raming opgemaakt voor het uitvoeren van de weg- en rioleringswerken en de omgevingsaanleg.

 

De totale bouwkost wordt geraamd op 1.637.334,97 EUR waarvan 1.422.478,72 EUR ten laste is van het Vlaamse gewest en 214.856,25 EUR ten laste van De Ideale Woning.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te geven aan de lastvoorwaarden, plannen, meetstaat en raming, met ref. WI 2008/1324/01, betreffende verkaveling Zonnedauwlaan, opgemaakt door tijdelijke handelsvennootschap Groep Infrabo nv - Carlier.

 

Artikel 2 - De paaltjes moeten worden vervangen door fietsvriendelijke varianten.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Berckhovenstraat 19 - ontwerpakte tot aankoop - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De woning Berckhovenstraat 19 te Malle is gelegen tussen de toegang tot de sporthal en de pastorie. Het eigendom is volledig ingesloten door gemeentelijke eigendommen. Deze woning werd recent te koop aangeboden.

 

Op 25 juni 2018 besliste de gemeenteraad om goedkeuring te hechten aan de belofte tot aankoop van dit pand.

 

Het ontwerp van akte 'verkoop' opgemaakt door notaris Nouwkens & Portier te Malle wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Motivering

 

Het gemeentebestuur wenst de dorpskern van Westmalle te herontwikkelen. Het lijkt ruimtelijk interessant om deze locatie toe te voegen aan het masterplan. Zo kan er een samenhangend ruimtelijk geheel worden gevormd bij verdere ontwikkeling van de dorpskern.

 

Igean dienstverlening maakte op 30 mei 2018 een schattingsverslag op in opdracht van het gemeentebestuur. De waarde bij vrijwillige verkoop wordt geraamd op 280.000,00 EUR, op voorwaarde dat er geen vervuiling is van het goed.

 

Op 25 juni 2018 keurde de gemeenteraad de aankoop van het pand voor het bedrag van 279.000,00 EUR en de tijdelijke verkoop- en aankoopbelofte met ref. CC/KV/1275/18-2180960 opgemaakt door notaris Nouwkens & Portier te Malle, goed.

 

Bij aankoop van onroerende goederen voor algemeen nut, dienen er geen registratierechten te worden betaald. De aktekosten komen als kost nog bovenop het aankoopbedrag voor de woning van 279.000,00 EUR.

 

De definitieve akte 'verkoop' met referentie CC/CC/1275/18-2180960 opgemaakt door notaris Nouwkens & Portier te Malle, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze luidt als volgt:

'VERKOOP

 

Dossier: CC/CC/1275/18-2180960

 

Vrij van Registratierechten ingevolge artikel 2.9.6.0.3,1 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (een overdracht voor openbaar nut),  en vrij van recht op geschriften ingevolge artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen.

 

Te Malle (Oostmalle), Antwerpsesteenweg 93;

Op * van het jaar tweeduizend achttien.

Zijn voor mij, Wouter NOUWKENS, notaris met standplaats te Malle, die zijn ambt uitoefent in de vennootschap “Notariaat Nouwkens & Portier”, met zetel te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 93;;

VERSCHENEN

A. 1. De heer VAN LOON Walter Maria Franciscus, geboren te Brecht(district 2) op 9 maart 1963 (Rijksregisternummer: 63.03.09-355.40) echtgenoot van mevrouw MERTENS Hilde Leonia Jan, geboren te Deurne (Ant.) op 20 mei 1967 (Rijksregisternummer: 67.05.20-470.81), wonend te 2980 Zoersel, Schriekbos 53.

Gehuwd onder het wettelijk stelsel bij gebrek aan huwelijkscontract, ongewijzigd tot op heden volgens zijn verklaring.

2. Mevrouw VAN LOON Karin Dymphna Henricus, geboren te Antwerpen op 27 maart 1966 (Rijksregisternummer: 66.03.27-262.44) echtgenote van de heer VERCAMMEN Marc Pierre Irène, geboren te Wilrijk op 24 augustus 1961 (Rijksregisternummer: 61.08.24-457.63), wonend te 2970 Schilde, Baron Delbekelaan 19.

Gehuwd onder het wettelijk stelsel blijkens huwelijkscontract verleden voor notaris De Cleene Van Der Avoort Pieter te Antwerpen op 7 november 1988, ongewijzigd tot op heden volgens haar verklaring. 

Hierna te noemen: DE VERKOPERS.

B. De GEMEENTE MALLE, ondernemingsnummer: 0207.537.240, alhier vertegenwoordigd door:

- de heer HENDRICKX Harry, burgemeester, Rijksregisternummer: 50.01.25-271.36,

wonende te 2390 Malle, Hoge Warande 1;

- de heer BRABANTS Sven, algemeen directeur, Rijksregisternummer: 84.07.24-083.40,

wonende te 2390 Malle, De Lollepot 2. 

Ingevolge beslissing van de gemeenteraad van de gemeente Malle op *.

Hierna te noemen: DE KOOPSTER.

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

Alle verschijnende partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling bewindvoerder over persoon en goederen, enzovoort.

OVEREENKOMST

De verkopers verklaren hierbij te verkopen aan de koopster, die deze koop aanvaardt voor rekening van het maatschappelijk vermogen en wel het hierna vermeld onroerend goed:

Beschrijving van het eigendom

GEMEENTE MALLE/eerste afdeling/WESTMALLE

Een woonhuis op en met grond en alle aanhorigheden, gelegen Berckhovenstraat 19, thans op het kadaster gekend sectie A, nummer(s) 0382NP0000, met een oppervlakte van vijfhonderdzevenenzeventig vierkante meter (577 m²).

Volgens titel ten kadaster gekend, sectie An, nummer 382/K met een grotere oppervlakte.

Oorsprong van het eigendom

Voorschreven eigendom hoorde oorspronkelijk toe aan de heer VAN LOON Adriaan Jozef te Malle om het te hebben aangekocht ingevolge proces-verbaal van eindelijke toewijs opgemaakt door notaris Jean Verbelen te Malle op 20 augustus 1962.

*

VOORWAARDEN

FEITELIJKE EN JURIDISCHE TOESTAND

Het goed wordt verkocht onder de wettelijke vrijwaring en onder meer:

1. voor vrij, zuiver en niet belast met enige schuld, voorrecht, hypotheek, in- of overschrijving of ontbindende voorwaarde.

2. met al zijn lijdende en heersende, durende en niet-voortdurende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de koopster vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in haar voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.

De verkopers verklaren zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in voor- of nadeel van het bij deze verkochte goed, en geen kennis te hebben van dergelijke erfdienstbaarheden, ter uitzondering van hetgeen nagemeld.

Gekende erfdienstbaarheden:

In voormelde eigendomsakte verleden voor notaris Jean Verbelen te Malle op 20 augustus 1962 wordt het volgende letterlijk vermeld:

“Ingevolge het Koninklijk Besluit van zeventien april negentienhonderd tweeënzestig, verschenen in het Belgisch Staatsblad van negentien mei negentienhonderd tweeënzestig, bladzijde 4401, zal op het te koopgestelde perceel enkel de oprichting toegelaten zijn van woonhuizen, handelshuizen, koffiehuizen, artisanaalbedrijven, garages en instellingen van openbaar nut.”

Voor zover deze bedingen nog van toepassing zijn wordt de koopster in alle rechten en verplichtingen gesteld van de verkopers.

De koopster erkent een kopie te hebben ontvangen van hogervermelde akte.

3. in de staat waarin het zich bevindt, met alle zichtbare en verborgen gebreken, zowel wat betreft het gebouw als de grond; de verkopers zijn niet gehouden tot vrijwaring voor zichtbare of verborgen gebreken, ter uitzondering van deze die de verkopers gekend hebben doch niet aan de koopster hebben meegedeeld; de verkopers verklaren dat zij geen weet hebben van verborgen gebreken in de constructies of de grond. De verkopers verklaren dat alle door hen opgerichte vergunningsplichtige constructies vergund werden en dat er bij hun weten geen stedenbouwkundige overtredingen inzake het verkochte goed zijn vastgesteld, ter uitzondering van het hetgeen vermeld staat in nagemeld schrijven van de gemeente Malle: “Voor de garage en het aangebouwde gedeelte met zadeldak rechts op het eigendom is geen stedenbouwkundige vergunning verleend” . De koopster verklaart op de hoogte te zijn van de risico’s verbonden aan de aankoop van constructies die zonder vergunning zijn opgericht, zowel op burgerlijk als op strafrechtelijk vlak. De eventuele gevolgen hiervan zullen uitsluitend ten laste zijn van, en gedragen worden door de koopster in deze, zonder enig verhaal dienaangaande te kunnen uitoefenen tegen de verkopers in deze of de instrumenterende notaris.

4. zonder waarborg over de uitgedrukte oppervlakte, ook al is het verschil meer dan één/twintigste met de werkelijke grootte.

5. vrij van enige erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader.

6. De koopster zal alle bestaande contracten betreffende water-, gas- of elektriciteitsvoorziening of enige andere distributiedienst overnemen.

7. De koopster verklaart vanaf heden haar eigen zaak te maken van de verzekering tegen brand, wetende dat de bestaande verzekeringsovereenkomst van rechtswege vervalt binnen drie maanden vanaf heden, tenzij het contract reeds eerder zou vervallen.

OVERHEIDSVOORSCHRIFTEN

STEDENBOUW

De koopster zal zich moeten schikken naar alle wetten en besluiten van de bevoegde overheden met het oog op gebeurlijke onteigening, rooilijn, urbanisatie of stedenbouwkundige vergunning, zonder voor verlies of onbruikbaarheid van grond, voor weigering van bouwtoelating of anderszins enig verhaal tegen de verkopers te kunnen uitoefenen of hun tussenkomst of waarborg te kunnen inroepen.

De verkopers verklaren dat het verkochte goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken. Zij verklaren hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

De verkopers verklaren dat het verkochte goed thans niet het voorwerp uitmaakt van enige voorlopige of definitieve beschermingsmaatregel als monument, stads- of dorpsgezicht of archeologisch patrimonium.

De verkopers verklaren dat er hen voor het verkochte goed geen enkel onteigeningsbesluit werd betekend en dat zij geen kennis hebben van specifieke urbanisatievereisten, noch van inventarisatie wegens leegstand of omdat het goed verwaarloosd, ongeschikt of onbewoonbaar zou zijn.

Ondergetekende notaris wijst de koopster er op dat het verkochte goed:

- geheel niet gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen;

De koopster verklaart een kopie van het schrijven van de gemeente de dato * ontvangen te hebben van ondergetekende notaris  en aldus voldoende kennis te hebben gekregen van de stedenbouwkundige toestand van het eigendom.

STEDENBOUW - Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

A. De notaris vermeldt en informeert, met toepassing van de artikelen 5.2.1., 5.2.3. Vlaamse codex ruimtelijke ordening en overeenkomstig het uittreksel uit het vergunningen- en plannenregister, waarvan sprake in artikel 7.6.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, afgeleverd door de gemeente op datum zoals voormeld:

1) dat voor het onroerend goed een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd uitgereikt op 23 oktober 1969 voor het bouwen van een eengezinswoning en autobergplaats;

2) dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens voormeld schrijven van de gemeente is woongebied;

3) dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV (zijnde een rechterlijke of bestuurlijke maatregel) noch is er een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende

4) dat het onroerend goed niet is gelegen in een zone die in een definitief vastgesteld uitvoeringsplan zou zijn aangeduid als een zone met voorkooprecht, zoals bedoeld in artikel 2.4.1 van voormelde codex of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5) dat voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

6) dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of projectbesluit.

De koopster verklaart dat zij voormeld stedenbouwkundig uittreksel afgeleverd betreffende het onroerend goed heeft ontvangen.

B. De notaris verwijst partijen naar artikel 4.2.1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.

POSTINTERVENTIEDOSSIER

Op vraag van de notaris of er voor het hoger beschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoorden de verkopers ontkennend, en bevestigen zij dat er aan het eigendom sinds één mei tweeduizend en één (01/05/2001) geen werken werden uitgevoerd door één of meerdere aannemers waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld.

ENERGIEPRESTATIECERTIFCAAT (te ontvangen)

Een geldig energieprestatiecertificaat werd opgemaakt met betrekking tot het goed, voorwerp van huidige verkoop, door energiedeskundige * gedateerd op * met vermelding van unieke code * en een waarde van * kWh/m2.

De verkopers en koopster verklaren uitdrukkelijk dat de koopster voor het verlijden van huidige akte op de hoogte werd gebracht van het bestaan en de inhoud van dit energieprestatiecertificaat.

Het origineel van dit certificaat wordt heden door de verkopers aan de koopster overhandigd.

STOOKOLIETANK (te ontvangen)

De verkopers verklaren dat in het bij deze verkochte goed een bovengrondse/ondergrondse stookolietank aanwezig is met een inhoud van ... liter in ... (materiaal waaruit tank is gemaakt). De verkopers verklaren dat deze stookolietank door een erkende technicus werd uitgerust met een overvulbeveiliging zoals voorgeschreven door VLAREM II.

De koopster verklaart een kopie van het conformiteitsattest ontvangen te hebben van de verkopers. 

ELEKTRISCHE INSTALLATIES (te ontvangen)

De verkopers verklaren dat het voorwerp van deze verkoop een wooneenheid is in de zin van artikel 276 bis van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 10 maart 1981, waarvan de elektrische installatie niet het voorwerp is geweest van een volledig controleonderzoek in de zin van het reglement voorafgaandelijk de ingebruikname van de installatie.

Bij proces-verbaal op datum van * werd door * vastgesteld dat de installatie niet voldoet aan de voorschriften van dit reglement. Na afloop van een termijn van 18 maanden vanaf heden zal vastgesteld moeten worden of de overtredingen verdwenen zijn. De koopster is verplicht haar identiteit en de datum van deze akte mee te delen aan voornoemd erkend organisme dat de controle heeft uitgevoerd.

De koopster behoudt evenwel de vrijheid om na deze mededeling vrij een ander erkend organisme aan te stellen om de keuring in de toekomst te verrichten.

De koopster erkent door de notaris op de hoogte gesteld te zijn van zowel de sancties voorzien in het Algemeen Reglement alsook de gevaren en aansprakelijkheden bij het gebruik van een installatie die niet voldoet aan de vereisten van dit Reglement, alsook het feit dat de kosten van herkeuring door het organisme aan haar zullen aangerekend worden.

De koopster erkent een exemplaar van het proces-verbaal uit handen van de verkopers ontvangen te hebben.

VOORKOOPRECHTEN

De verkopers verklaren geen kennis te hebben van conventionele voorkooprechten, noch van een voorkooprecht in het kader van de ruilverkaveling of in toepassing van artikel 85/1 van de Vlaamse Wooncode, of van het Vlaams decreet op het natuurbehoud of van het Vlaamse decreet op de Ruimtelijke Ordening of enige andere overheidsregeling.

BODEMDECREET

De verkopers verklaren dat het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, bij hun weten geen risicogrond is die opgenomen is in de lijst van risico-inrichtingen  zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.

De verkopers leggen het bodemattest voor dat betrekking heeft op het bij deze verkochte goed en dat werd afgeleverd door OVAM op 22 mei 2018 en waarvan de inhoud luidt als volgt:

“2. Inhoud van het bodemattest

De OVAM heeft voor deze grond geen relevante gegevens over de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

Overeenkomstig artikel 117 van het Bodemdecreet verklaart ondergetekende notaris dat de bepalingen van Hoofdstuk VIII van het Bodemdecreet werden nageleefd.

BOSDECREET VAN DERTIEN JUNI NEGENTIENHONDERD NEGENTIG

De verkopers verklaren dat het hierbij verkochte goed niet onder de toepassing van het Bosdecreet valt.

GEBRUIK - GENOT - BELASTINGEN

De koopster verkrijgt de volle eigendom van het goed vanaf heden.

De verkopers verklaren dat het goed niet verhuurd is; de koopster verkrijgt het genot door het vrij gebruik vanaf heden.

Vanaf de ingenottreding neemt de koopster de onroerende voorheffing en alle andere belastingen en retributies voor haar rekening.

De verkopers verklaren dat er geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn.

De milieubelastingen van het Vlaams Gewest, berekend op het waterverbruik, blijven ten laste van verkopers, hun huurders of diegenen die het genot hebben gehad tot heden.

Verrekening belastingen tussen koopster en verkopers voor het lopende jaar:

De verkopers erkennen op heden ontvangen te hebben van de koopster haar op forfaitaire wijze bepaald aandeel in de onroerende voorheffing van het lopende jaar, zijnde een bedrag van * EURO (€ *), waarvoor kwijting.

PANDWET

De verkopers verklaren dat  de onroerende goederen door bestemming en incorporatie die zich in en aan het goed bevinden vrij, zuiver en niet belast met enige schuld, enig pand, eigendomsvoorbehoud of ontbindende voorwaarde.

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook blijkt uit een opzoeking in het Nationaal Pandregister, door hem/haar uitgevoerd op *.

PRIJS - KWIJTING

Partijen verklaren dat onderhavige verkoop toegestaan en aanvaard is voor en mits de prijs van TWEEHONDERDNEGENENZEVENTIGDUIZEND EURO (€ 279.000,00) die de verkopers verklaren ontvangen te hebben van de koopster, waarvoor kwijting, dubbel uitmakend met elke andere kwijting, reeds gegeven voor het geheel of een deel van zelfde som, voor de bedragen aldus betaald.

Wijze van betaling:

- Een deel van de prijs groot zevenentwintigduizend negenhonderd euro (€ 27.900,00), werd reeds vóór heden betaald bij wijze van voorschot door middel van overschrijving op rekening van ondergetekende notaris, komende van rekeningnummer BE73 0910 0011 9560 op naam van de gemeente Malle.

- Het saldo, hetzij tweehonderdeenenvijftigduizend honderd euro (€ 251.100,00), wordt op heden betaald door middel van overschrijving op rekening van ondergetekende notaris, komende van rekeningnummer * op naam van *.

FISCALE VERKLARINGEN

I. BTW

Er wordt lezing gegeven aan partijen van artikel 62 paragraaf 2 en van artikel 73 van het Wetboek der Belastingen op de Toegevoegde Waarde.

De verkopers verklaren dat zij geen belastingplichti
ge voor de belasting over de toegevoegde waarde zijn; dat zij evenmin binnen de vijf jaren voor heden een gebouw vervreemd hebben onder voormeld fiscaal regime en dat zij tenslotte geen deel uitmaken van een feitelijke of tijdelijke vereni
ging die zulke belastingplichtige is.

II. REGISTRATIERECHTEN.

Prijsbewimpeling.

Er wordt lezing gegeven aan partijen van artikel 3.4.7.0.6 VCF.

In geval van bewimpeling aangaande prijs en lasten of overeengekomen waarde, is elke der contracterende partijen een boete verschuldigd gelijk aan het ontdoken recht. Dit recht is ondeelbaar door alle partijen verschuldigd.

Verlaagd tarief

De koopster vraagt niet om de toepassing van het verlaagde tarief van artikel 2.9.4.2.11. VCF (aankoop woning) aangezien de voorwaarden daartoe niet vervuld zijn.

Teruggave.

De verkopers verklaren geen aanspraak te kunnen maken op teruggave van registratierechten zoals be
paald in artikel 3.6.0.0.6 VCF.

SLOTBEPALINGEN

Alle kosten, rechten en erelonen van deze akte en haar gevolgen zijn ten laste van de koopster.

Partijen ontslaan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de verplichting tot het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte.

Tot uitvoering van deze akte doen de partijen keuze van woonst in hun woonplaats en/of zetel.

BEVESTIGING IDENTITEIT

Ondergetekende notaris bevestigt aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige identiteitskaarten de identiteiten van partijen en om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, dat de namen, voornamen, plaatsen en data van geboorte van de partijen, alsmede hun woonplaats zoals zij hierboven geschreven staan, overeenstemmen met de trouwboekjes van partijen en/of de registers van de burgerlijke stand.

TOELICHTING - AANVAARDING

De comparanten bevestigen dat ondergetekende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

Zij erkennen dat hen door de ondergetekende notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Zij verklaren hierop dat zich hier volgens hen geen tegenstrijdigheid van belangen voordoet en verklaren de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

BIJZONDERE VERMELDINGEN

1. De comparanten erkennen ieder een ontwerp van onderhavige akte ontvangen te hebben minstens vijf werkdagen voor het verlijden dezer.

2. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel twaalf, alinea's één en twee van de organieke Wet Notariaat.

3. De gehele akte werd door de ondergetekende notaris ten behoeve van de comparanten toegelicht.

WAARVAN AKTE

Opgemaakt en verleden te Oostmalle (gemeente Malle) op datum als hoger gemeld.

Na de lezing en vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de partijen in hun opgegeven hoedanigheid met de notaris ondertekend.'

 

De gemeenteraad is bevoegd voor zaken met betrekking tot verwerving van het gemeentelijk patrimonium.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

1419/6/1/1/1

Beleidscode

0050

Algemene rekening

22199000

Beschikbaar krediet

850.000,00 EUR

Raming

279.000,00 EUR + 3.000,00 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 neen stem (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan de aankoop van de woning Berckhovenstraat 19 te Malle, voor het bedrag van 279.000,00 EUR, wat in overeenstemming is met het geschatte bedrag vermeld in het schattingsverslag van 30 mei 2018, opgemaakt door Igean dienstverlening.

 

Artikel  2 - Goedkeuring te hechten aan de definitieve akte 'verkoop' met ref. CC/CC/1275/18-2180960 opgemaakt door notaris Nouwkens & Portier te Malle, tot aankoop van het pand Berckhovenstraat 19 te Malle.

 

Artikel 3 - De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel  4 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 5 - De burgemeester en de algemeen directeur zullen de gemeente vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van het gemeentebestuur (de koopster).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Sint-Jozeflei 24 - kennisneming geactualiseerd schattingsverslag 25 juli 2018 en goedkeuring ontwerpakte tot aankoop

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De woning Sint-Jozeflei 24 te Malle is gelegen tussen het gemeenschapscentrum en de harmonie Sint-Cecilia. Reeds in het verleden werd er geopperd door de gemeente dat zij interesse heeft in het pand. Er werden recent gesprekken gevoerd om hier verder gevolg aan te geven.

 

Op 25 juni 2018 besliste de gemeenteraad om goedkeuring te hechten aan de belofte tot aankoop van dit pand.

 

In het schattingverslag met betrekking tot de Berckhovenstraat 19 te Malle werd vanwege de strategische ligging de gelegenheidswaarde mee opgenomen. In het schattingsversalg van 18 oktober 2017 met betrekking tot de Sint-Jozeflei 24 had IGEAN deze nog niet opgenomen. Op 25 juli 2018 bezorgde de landmeter-expert van IGEAN een geactualiseerd schattingsverslag waarbij de waarde bij vrijwillige verkoop geraamd wordt op 325.000 euro, op voorwaarde dat het goed onvervuild is.

 

Het ontwerp van akte 'verkoop' met referentie CC/CC/1275/18-2181091, opgemaakt door notaris Nouwkens & Portier te Malle met tussenkomst van notarissen De Smedt & Jansen te Wommelgem, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze luidt als volgt:

'VERKOOP

 

Dossier: CC/CC/1275/18-2181091

 

Vrij van Registratierechten ingevolge artikel 2.9.6.0.3,1 van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (een overdracht voor openbaar nut),  en vrij van recht op geschriften ingevolge artikel 21, 1° van het Wetboek Diverse Rechten en Taksen.

 

Te Malle (Oostmalle), Antwerpsesteenweg 93;

Op * van het jaar tweeduizend achttien.

Zijn voor mij, Wouter NOUWKENS, notaris met standplaats te Malle, die zijn ambt uitoefent in de vennootschap “Notariaat Nouwkens & Portier”, met zetel te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 93;, minuuthouder, en met tussenkomst en in aanwezigheid van * DE SMEDT & JANSEN, notaris te Wommelgem die zijn ambt uitoefent in de vennootschap ... (volledige benaming van de vennootschap), met zetel te ...;

VERSCHENEN

A. De heer JACOBS Jozef Albert, geboren te Meerle op 8 januari 1929 (Rijksregisternummer: 29.01.08-195.84) en zijn echtgenote mevrouw MERTENS Liberta Maria Alouisa Theresia, geboren te Meer op 30 november 1929 (Rijksregisternummer: 29.11.30-188.83), samenwonend te 2390 Malle, Sint Jozeflei 24.

Gehuwd onder *(geen) blijkens huwelijkscontract verleden voor notaris * te * op *, ongewijzigd tot op heden volgens hun verklaring. 

Hierna te noemen: DE VERKOPERS.

B. De GEMEENTE MALLE, ondernemingsnummer: 0207.537.240, alhier vertegenwoordigd door:

- de heer HENDRICKX Harry, burgemeester, Rijksregisternummer: 50.01.25-271.36,

wonende te 2390 Malle, Hoge Warande 1;

- de heer BRABANTS Sven, algemeen directeur, Rijksregisternummer: 84.07.24-083.40,

wonende te 2390 Malle, De Lollepot 2. 

Ingevolge beslissing van de gemeenteraad van de gemeente Malle op *.

Hierna te noemen: DE KOOPSTER.

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

Alle verschijnende partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling bewindvoerder over persoon en goederen, enzovoort.

OVEREENKOMST

De verkopers verklaren hierbij te verkopen aan de koopster, die deze koop aanvaardt voor rekening van het maatschappelijk vermogen en wel het hierna vermeld onroerend goed:

 

Beschrijving van het eigendom

GEMEENTE MALLE/eerste afdeling/WESTMALLE

Een woonhuis op en met grond en alle aanhorigheden, gelegen Sint-Jozeflei 24, thans op het kadaster gekend sectie A, nummer 0392H2P0000, met een oppervlakte van vijfhonderdachtentachtig vierkante meter (588 m²).

Volgens titel ten kadaster gekend sectie A, delen van nummers 392/T, 392/Z en 395/W met eenzelfde oppervlakte.

Oorsprong van het eigendom

Voorschreven eigendom hoort toe aan de echtgenoten JACOBS-MERTENS, verkopers in deze om het te hebben aangekocht van de samenwerkende vennootschap INTERCOOPERATIVE ZUIVELFABRIEK VAN ANTWERPEN, ingevolge akte verleden voor notaris Frans Anthonis te Antwerpen op 13 november 1970, behoorlijk overgeschreven op het kantoor van rechtszekerheid van Antwerpen II.

VOORWAARDEN

FEITELIJKE EN JURIDISCHE TOESTAND

Het goed wordt verkocht onder de wettelijke vrijwaring en onder meer:

1. voor vrij, zuiver en niet belast met enige schuld, voorrecht, hypotheek, in- of overschrijving of ontbindende voorwaarde.

2. met al zijn lijdende en heersende, durende en niet-voortdurende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de koopster vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in haar voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.

De verkopers verklaren zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in voor- of nadeel van het bij deze verkochte goed, en geen kennis te hebben van dergelijke erfdienstbaarheden, ter uitzondering van hetgeen nagemeld.

Gekende erfdienstbaarheden:

In voormelde eigendomsakte verleden voor notaris Frans Anthonis te Antwerpen op 13 november 1970 wordt het volgende letterlijk vermeld:

“Er wordt hier uitdrukkelijk bedongen dat de nieuwe eigenaars van het eigendom te Westmalle, hiervoren omschreven, zullen gehouden zijn tot nakoming en uitvoering van volgende verplichtingen, zoals aangeduid op het aan onderhavige akte gehechte grondplan, houdende afbeelding onder lot 1 van het eigendom door voornoemde maatschappij “Inza” verkocht aan de Gemeente Westmalle bij akte verleden voor notaris Jean Verbelen te Oostmalle op negen november negentienhonderd zeventig, en onder lot 2 van het eigendom afgestaan, ten titel van ruiling, door  zelfde maatschappij “INZA” aan voornoemde echtgenoten Jacobs- Mertens bij onderhavige akte, te weten :

a) De openingen op het gelijkvloers en de verdieping tussen de loten 1 en 2, op vorenberoepen grondplan, aangeduid onder de letter A, zullen op gemene kosten der eigenaars moeten worden dichtgemetst;

b) De openingen tussen loten 1 en 2, op vorenberoepen grondplan aangeduid onder de letters B en C, zullen eveneens op gemene kosten der eigenaas moeten worden dichtgemetst, doch enkel op het gelijkvloers;

c) Op de nieuwe grenzen van loten 1 en 2, op vorenberoepen grondplan aangeduid respectievelijk onder letters D en E en onder de letters F en G, zullen op gemene kosten der eigenaars tussen de gemetste posten muren in betonplaten moeten worden opgericht;

d) Op lot 1 zal er een servitude van doorrij ter breedte van vijf meters zijn ten gunste van lot 2, zoals deze doorrij op vorenberoepen grondplan afgebeeld staat onder de letters H-I-K en L; deze doorrij zal steeds moeten vrij blijven;

e) Op lot 2, zal er ten behoeve van lot 1, steeds parkeergelegenheid toegestaan worden op het gedeelte op vorenberoepen grondplan aangeduid onder de letters M.N.O. en P., met dien verstande dat deze parkeermogelijkheid beperkt blijft tot de oppervlakte aangegeven door deze letters;

f) De waterafloop, op vorenberoepen grondplan aangeduid onder de letter R, zal

door lot 2 steeds moeten gedoogd worden ten behoeve van lot 1;

g) De ondergrondse riolering, op vorenberoepen grondplan aangeduid onder de letters R en S, zal eveneens door lot 2 steeds moeten worden gedoogd ten behoeve van lot 1; en

h) Alle water-en elektriciteitsleidingen zullen op eigen erf moeten worden geplaatst.”

Voor zover deze bedingen nog van toepassing zijn wordt de koopster in alle rechten en verplichtingen gesteld van de verkopers.

De koopster erkent een kopie te hebben ontvangen van hogervermelde akte.

3. in de staat waarin het zich bevindt, met alle zichtbare en verborgen gebreken, zowel wat betreft het gebouw als de grond; de verkopers zijn niet gehouden tot vrijwaring voor zichtbare of verborgen gebreken, ter uitzondering van deze die de verkopers gekend hebben doch niet aan de koopster hebben meegedeeld; de verkopers verklaren dat zij geen weet hebben van verborgen gebreken in de constructies of de grond.

De verkopers verklaren dat alle door hen opgerichte vergunningsplichtige constructies vergund werden en dat er bij hun weten geen stedenbouwkundige overtredingen inzake het verkochte goed zijn vastgesteld.

4. zonder waarborg over de uitgedrukte oppervlakte, ook al is het verschil meer dan één/twintigste met de werkelijke grootte.

5. vrij van enige erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader.

6. De koopster zal alle bestaande contracten betreffende water-, gas- of elektriciteitsvoorziening of enige andere distributiedienst overnemen.

7. De koopster verklaart vanaf heden haar eigen zaak te maken van de verzekering tegen brand, wetende dat de bestaande verzekeringsovereenkomst van rechtswege vervalt binnen drie maanden vanaf heden, tenzij het contract reeds eerder zou vervallen.

OVERHEIDSVOORSCHRIFTEN

STEDENBOUW

De koopster zal zich moeten schikken naar alle wetten en besluiten van de bevoegde overheden met het oog op gebeurlijke onteigening, rooilijn, urbanisatie of stedenbouwkundige vergunning, zonder voor verlies of onbruikbaarheid van grond, voor weigering van bouwtoelating of anderszins enig verhaal tegen de verkopers te kunnen uitoefenen of hun tussenkomst of waarborg te kunnen inroepen.

De verkopers verklaren dat het verkochte goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken. Zij verklaren hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

Ondergetekende notaris-minuuthouder bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

De verkopers verklaren dat het verkochte goed thans niet het voorwerp uitmaakt van enige voorlopige of definitieve beschermingsmaatregel als monument, stads- of dorpsgezicht of archeologisch patrimonium.

De verkopers verklaren dat er hen voor het verkochte goed geen enkel onteigeningsbesluit werd betekend en dat zij geen kennis hebben van specifieke urbanisatievereisten, noch van inventarisatie wegens leegstand of omdat het goed verwaarloosd, ongeschikt of onbewoonbaar zou zijn.

Ondergetekende notaris-minuuthouder wijst de koopster er op dat het verkochte goed:

- geheel niet gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen;

De koopster verklaart een kopie van het schrijven van de gemeente de dato 25 juni 2018 ontvangen te hebben van ondergetekende notaris-minuuthouder  en aldus voldoende kennis te hebben gekregen van de stedenbouwkundige toestand van het eigendom.

STEDENBOUW - Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

A. Ondergetekende notaris-minuuthouder vermeldt en informeert, met toepassing van de artikelen 5.2.1., 5.2.3. Vlaamse codex ruimtelijke ordening en overeenkomstig het uittreksel uit het vergunningen- en plannenregister, waarvan sprake in artikel 7.6.4 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, afgeleverd door de gemeente op datum zoals voormeld:

1) dat voor het onroerend goed een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen werd uitgereikt op:

- 16 september 1929 voor het bouwen van een woning;

- 29 september 1966 voor het uitvoeren van verbeteringswerken aan bestaande voorgevel van directiegebouw;

- 24 september 1970 voor het verbouwen van een eengezinswoning.

2) dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van het onroerend goed volgens voormeld schrijven van de gemeente is woongebied;

3) dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV (zijnde een rechterlijke of bestuurlijke maatregel) noch is er een procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende

4) dat het onroerend goed niet is gelegen in een zone die in een definitief vastgesteld uitvoeringsplan zou zijn aangeduid als een zone met voorkooprecht, zoals bedoeld in artikel 2.4.1 van voormelde codex of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5) dat voor het onroerend goed geen omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

6) dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of projectbesluit.

De koopster verklaart dat zij voormeld stedenbouwkundig uittreksel afgeleverd betreffende het onroerend goed heeft ontvangen.

B. Ondergetekende notaris-minuuthouder verwijst partijen naar artikel 4.2.1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.

POSTINTERVENTIEDOSSIER

Op vraag van de instrumenterende notaris of er voor het hoger beschreven eigendom reeds een postinterventiedossier werd opgesteld, antwoorden de verkopers ontkennend, en bevestigen zij dat er aan het eigendom sinds één mei tweeduizend en één (01/05/2001) geen werken werden uitgevoerd door één of meerdere aannemers waarvoor een postinterventiedossier diende te worden opgesteld.

ENERGIEPRESTATIECERTIFCAAT (nog te ontvangen)

Een geldig energieprestatiecertificaat werd opgemaakt met betrekking tot het goed, voorwerp van huidige verkoop, door energiedeskundige * gedateerd op * met vermelding van unieke code * en een waarde van * kWh/m2.

De verkopers en koopster verklaren uitdrukkelijk dat de koopster voor het verlijden van huidige akte op de hoogte werd gebracht van het bestaan en de inhoud van dit energieprestatiecertificaat.

Het origineel van dit certificaat wordt heden door de verkopers aan de koopster overhandigd.

STOOKOLIETANK (nog te ontvangen)

De verkopers verklaren dat in het bij deze verkochte goed een bovengrondse/ondergrondse stookolietank aanwezig is met een inhoud van ... liter in ... (materiaal waaruit tank is gemaakt). De verkopers verklaren dat deze stookolietank door een erkende technicus werd uitgerust met een overvulbeveiliging zoals voorgeschreven door VLAREM II.

De koopster verklaart een kopie van het conformiteitsattest ontvangen te hebben van de verkopers. 

ELEKTRISCHE INSTALLATIES (nog te ontvangen)

De verkopers verklaren dat het voorwerp van deze verkoop een wooneenheid is in de zin van artikel 276 bis van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties van 10 maart 1981, waarvan de elektrische installatie niet het voorwerp is geweest van een volledig controleonderzoek in de zin van het reglement voorafgaandelijk de ingebruikname van de installatie.

Bij proces-verbaal op datum van * werd door * vastgesteld dat de installatie niet voldoet aan de voorschriften van dit reglement. Na afloop van een termijn van 18 maanden vanaf heden zal vastgesteld moeten worden of de overtredingen verdwenen zijn. De koopster is verplicht haar identiteit en de datum van deze akte mee te delen aan voornoemd erkend organisme dat de controle heeft uitgevoerd.

De koopster behoudt evenwel de vrijheid om na deze mededeling vrij een ander erkend organisme aan te stellen om de keuring in de toekomst te verrichten.

De koopster erkent door de ondergetekende notaris-minuuthouder op de hoogte gesteld te zijn van zowel de sancties voorzien in het Algemeen Reglement alsook de gevaren en aansprakelijkheden bij het gebruik van een installatie die niet voldoet aan de vereisten van dit Reglement, alsook het feit dat de kosten van herkeuring door het organisme aan haar zullen aangerekend worden.

De koopster erkent een exemplaar van het proces-verbaal uit handen van de verkopers ontvangen te hebben.

VOORKOOPRECHTEN

De verkopers verklaren geen kennis te hebben van conventionele voorkooprechten, noch van een voorkooprecht in het kader van de ruilverkaveling of in toepassing van artikel 85/1 van de Vlaamse Wooncode, of van het Vlaams decreet op het natuurbehoud of van het Vlaamse decreet op de Ruimtelijke Ordening of enige andere overheidsregeling.

BODEMDECREET

De verkopers verklaren dat het eigendom, voorwerp van onderhavige akte, bij hun weten geen risicogrond is die opgenomen is in de lijst van risico-inrichtingen  zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.

De verkopers leggen het bodemattest voor dat betrekking heeft op het bij deze verkochte goed en dat werd afgeleverd door OVAM op 7 juni 2018 en waarvan de inhoud luidt als volgt:

“2. Inhoud van het bodemattest

De OVAM heeft voor deze grond geen relevante gegevens over de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

Overeenkomstig artikel 117 van het Bodemdecreet verklaart ondergetekende notaris-minuuthouder dat de bepalingen van Hoofdstuk VIII van het Bodemdecreet werden nageleefd.

BOSDECREET VAN DERTIEN JUNI NEGENTIENHONDERD NEGENTIG

De verkopers verklaren dat het hierbij verkochte goed niet onder de toepassing van het Bosdecreet valt.

GEBRUIK - GENOT – BELASTINGEN (opgelet voor 1/10?)

De koopster verkrijgt de volle eigendom van het goed vanaf heden.

De verkopers verklaren dat het goed niet verhuurd is; de koopster verkrijgt het genot door het vrij gebruik vanaf heden.

Vanaf de ingenottreding neemt de koopster de onroerende voorheffing en alle andere belastingen en retributies voor haar rekening.

De verkopers verklaren dat er geen verhaalbelastingen verschuldigd zijn.

De milieubelastingen van het Vlaams Gewest, berekend op het waterverbruik, blijven ten laste van verkopers, hun huurders of diegenen die het genot hebben gehad tot heden.

Verrekening belastingen tussen koopster en verkopers voor het lopende jaar:

De verkopers erkennen op heden ontvangen te hebben van de koopster haar op forfaitaire wijze bepaald aandeel in de onroerende voorheffing van het lopende jaar, zijnde een bedrag van * EURO (€ *), waarvoor kwijting.

PANDWET

De verkopers verklaren dat  de onroerende goederen door bestemming en incorporatie die zich in en aan het goed bevinden vrij, zuiver en niet belast met enige schuld, enig pand, eigendomsvoorbehoud of ontbindende voorwaarde.

PRIJS - KWIJTING

Partijen verklaren dat onderhavige verkoop toegestaan en aanvaard is voor en mits de prijs van DRIEHONDERDTWINTIGDUIZEND EURO (€ 320.000,00), die de verkopers verklaren ontvangen te hebben van de koopster, waarvoor kwijting, dubbel uitmakend met elke andere kwijting, reeds gegeven voor het geheel of een deel van zelfde som, voor de bedragen aldus betaald.

Wijze van betaling:

- Een deel van de prijs groot tweeëndertigduizend euro (€ 32.000,00), werd reeds vóór heden betaald bij wijze van voorschot door middel van overschrijving op rekening van ondergetekende notaris, komende van rekeningnummer BE73 0910 011 9560 op naam van gemeente Malle.

- Het saldo, hetzij tweehonderdachtentachtigduizend euro (€ 288.000,00), wordt op heden betaald door middel van overschrijving op rekening van ondergetekende notaris, komende van rekeningnummer * op naam van *.

VERKLARING PRO FISCO

FISCALE VERKLARINGEN

I. BTW

Er wordt lezing gegeven aan partijen van artikel 62 paragraaf 2 en van artikel 73 van het Wetboek der Belastingen op de Toegevoegde Waarde.

De verkopers verklaren dat zij geen belastingplichtige voor de belasting over de toegevoegde waarde zijn; dat zij evenmin binnen de vijf jaren voor heden een gebouw vervreemd hebben onder voormeld fiscaal regime en dat zij tenslotte geen deel uitmaken van een feitelijke of tijdelijke vereniging die zulke belastingplichtige is.

II. REGISTRATIERECHTEN.

Prijsbewimpeling.

Er wordt lezing gegeven aan partijen van artikel 3.4.7.0.6 VCF.

In geval van bewimpeling aangaande prijs en lasten of overeengekomen waarde, is elke der contracterende partijen een boete verschuldigd gelijk aan het ontdoken recht. Dit recht is ondeelbaar door alle partijen verschuldigd.

Verlaagd tarief

De koopster vraagt niet om de toepassing van het verlaagde tarief van artikel 2.9.4.2.11. VCF (aankoop woning) aangezien de voorwaarden daartoe niet vervuld zijn.

Teruggave.

De verkopers verklaren geen aanspraak te kunnen maken op teruggave van registratierechten zoals bepaald in artikel 3.6.0.0.6 VCF.

SLOTBEPALINGEN

Alle kosten, rechten en erelonen van deze akte en haar gevolgen zijn ten laste van de koopster.

Partijen ontslaan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de verplichting tot het nemen van enige ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van deze akte.

Tot uitvoering van deze akte doen de partijen keuze van woonst in hun woonplaats en/of zetel.

BEVESTIGING IDENTITEIT

Ondergetekende notaris-minuuthouder bevestigt aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige identiteitskaarten de identiteiten van partijen en om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, dat de namen, voornamen, plaatsen en data van geboorte van de partijen, alsmede hun woonplaats zoals zij hierboven geschreven staan, overeenstemmen met de trouwboekjes van partijen en/of de registers van de burgerlijke stand.

TOELICHTING - AANVAARDING

De comparanten bevestigen dat ondergetekende notaris-minuuthouder hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

Zij erkennen dat hen door de ondergetekende notaris-minuuthouder gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Zij verklaren hierop dat zich hier volgens hen geen tegenstrijdigheid van belangen voordoet en verklaren de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

BIJZONDERE VERMELDINGEN

1. De comparanten erkennen ieder een ontwerp van onderhavige akte ontvangen te hebben minstens vijf werkdagen voor het verlijden dezer.

2. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen bevat in artikel twaalf, alinea's één en twee van de organieke Wet Notariaat.

3. De gehele akte werd door de ondergetekende notaris-minuuthouder ten behoeve van de comparanten toegelicht.

WAARVAN AKTE

Opgemaakt en verleden te Oostmalle (gemeente Malle) op datum als hoger gemeld.

Na de lezing en vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de partijen in hun opgegeven hoedanigheid met de notarissen ondertekend.'

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Motivering

 

Gezien de gemeente de dorpskern van Westmalle wenst te herontwikkelen, lijkt deze locatie ruimtelijk interessant om bij het masterplan te voegen. Zo kan er een samenhangend ruimtelijk geheel worden gevormd bij verdere ontwikkeling van de dorpskern.

 

Bij aankoop van onroerende goederen voor het algemeen nut, dienen er geen registratierechten te worden betaald. In dit geval bedragen de aankoopkosten volgens een eerste berekening door de notaris 2.630,00 EUR (inclusief btw)). Dit bedrag komt als kost dus bovenop het geschatte aankoopbedrag voor de woning van 320.000,00 EUR.

 

De gemeenteraad is bevoegd voor zaken met betrekking tot verwerving of vervreemding van het gemeentelijk patrimonium.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

1419/6/1/1/1

Beleidscode

0050

Algemene rekening

22199000

Beschikbaar krediet

850.000,00 EUR

Raming

320.000,00 EUR + 3.000,00 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Wim Jordens stelt bij dit dossier een wrang gevoel te hebben. Raadslid Wim Jordens geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is een belangrijk pand. Het is cruciaal dat de gemeente het kan verwerven. Niettemin heeft de fractie een wrang gevoel bij het procedurele. Vorige gemeenteraadszitting werd gevraagd waarom hier gebruik gemaakt werd van een schattingsverslag van de verkoper en in een ander dossier van de gemeente zelf, via de schatter van Igean. Er werd vorige zitting bovendien geen melding gemaakt van een schattingsverslag van Igean van eind 2017 met betrekking tot dit pand. Wellicht is de carrousel vervolgens gaan draaien en werd er vervolgens een geactualiseerd schattingsverslag aangevraagd.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat er een schattingsverslag was van Igean. De prijs werd destijds meegedeeld aan de verkopers, die onmiddellijk aangaven niet akkoord te zijn. De verkoper heeft dan zelf een schatting naar voor gebracht. Uit dat verslag van de verkoper is niet afgeklopt op het hoogste bedrag. Uiteraard wisten de verkopers ook dat het onmisbaar is in de verdere ontwikkeling van het PPS dossier. Op dat ogenblik was het de juiste beslissing om er een princiepsakkoord rond te maken. Aan Igean werd vervolgens ook nog gevraagd waarom met een aantal elementen geen rekening was gehouden in het schattingsverslag. Er is niets vreemd aan deze redenering.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt waarom Igean een schattingsverslag moet maken, terwijl er gespecialiseerde firma's zijn. We weten bovendien niet wat er exact met de PPS zal gebeuren. Het lijkt dan ook riskant om dit pand te kopen, vlak voor het einde van de legislatuur.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat de fractie akkoord is met het principe dat het pand gekocht wordt, maar dat de combinatie schattingsverslagen en Igean niet is wat het moet zijn. Daarom zal de fractie principieel tegen stemmen om dwars te doen.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat hij geen antwoord heeft gekregen op zijn vraag en vraagt zich af of de oppositie voor niks zit te praten.

 

Raadslid Alain De Laet geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het blijft maar komen. Schepen Paul Van Ham haalde vorige zitting het verslag van Igean nog aan. Toen kwam er ook geen reactie.

         Over het eerste verslag van Igean werd niets gezegd vorige zitting. Op de vergadering  met de fractieleiders werd toegelicht dat nagevraagd zou worden hoe het juist zat aangezien de fractieleiders van de meerderheid hierover ook niets wisten. Er zou over bericht worden wat er juist aan de hand was. Er is evenwel geen enkel antwoord gegeven.

         De gelegenheidswaarde van de Berckhovenstraat wordt niet exact begroot. In dit dossier wordt gesteld dat de gelegenheidswaarde 15% is. Vervolgens wordt nog een aanpassing gedaan aan de grondwaarde. Bij de Berckhovenstraat wordt een minwaarde op de grond toegepast omdat het een bebouwd perceel betreft. Voor de Sint-Jozeflei wordt die minwaarde niet toegepast, de vorm van het perceel speelt niet meer mee, omdat het geïntegreerd wordt in het PPS project. De oppositie is niet op de hoogte van wat de meerderheid van plan is met het PPS project. Maar nu moet er wel mee rekening gehouden worden in de schatting.

         Als dan de woning van dokter Gysen erbij betrokken wordt, dan stellen we vast dat er daar niets van gelegenheidswaarde in staat.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de raadsleden de informatie hebben gehad via de notulen van het college van burgemeester en schepenen.

 

Raadslid Alain De Laet licht toe dat het punt vorige zitting bij hoogdringendheid werd geagendeerd.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat hij vorige zitting heeft gezegd dat er gesteund werd op het verslag van de verkopers.

 

Raadslid Wim Jordens stelt dat hij zich niet kan herinneren dat er een verslag was van Igean.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat hij dat inderdaad niet gezegd heeft.

 

Raadslid Wim Jordens betreurt dat het niet gezegd werd. Hij licht toe dat hij achter de aankoop staat, zelfs voor het overeengekomen bedrag. Maar wat vandaag werd toegelicht, had vorige gemeenteraad toch gezegd kunnen worden. Op die manier kon het dossier door heel de gemeenteraad gedragen worden. Het is spijtig dat de gemeenteraad een stembarak geworden is. De fractie zal zich onthouden omdat de fractie het dossier genegen is, maar dat de manier waarop het dossier gevoerd is, niet door de beugel kan.

 

Raadslid Alain De Laet licht toe dat zijn fractie zich ook zal onthouden.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt een antwoord op de vraag waarom Igean het verslag opstelde.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat Igean een intercommunale is waarvan Malle lid is en die tot taak heeft om alles wat met grondbeleid te maken heeft te organiseren.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij zich daarnet wat cynisch heeft uitgelaten, maar dat hij zich inhoudelijk aansluit bij wat raadslid Alain De Laet erover gezegd heeft. De fractie is niet tegen de aankoop op zich, maar de manier waarop wordt wel wat veel. Als de fractie na de verkiezingen eventueel zou kunnen deelnemen aan een meerderheid, zal er aangedrongen worden dat op vlak van aankopen, op vlak van schattingen, op vlak van plannen anders zal worden gewerkt. Er is expliciet vorige keer gevraagd geweest of er al een schattingsverslag was, waarop nee werd geantwoord.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat dit niet gevraagd is geweest. De vraag werd gesteld waarom in het ene dossier het verslag van de verkoper werd gebruikt en in het andere niet en mogelijk werd daar dan niet accuraat genoeg op geantwoord.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat hij het pand absoluut noodzakelijk vindt voor het PPS project, maar stelt vast dat de manier van onderhandelen in het dossier Sint-Jozeflei nr. 8 zeer verschillend is van Sint-Jozeflei nr. 24.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de Sint-Jozeflei nr. 8 een bouwtoelating heeft, verstrekt door de provincie. Dat maakt de zaken toch heel wat ingewikkelder. Het echtpaar Jacobs heeft eind vorig jaar de woning verlaten, dan zijn de onderhandelingen begonnen. Igean heeft destijds een schattingsverslag opgemaakt. De eigenaars gaven aan dat het geen basis was om over te onderhandelen. De gemeente vroeg aan de eigenaars om dan zelf zaken naar voor te brengen. Het bedrag dat naar voor kwam, leek, mede gelet op de andere aankoop, redelijk. Het was dan zaak om zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat in zijn herinnering de onderhandelingen met Sint-Jozeflei nr. 8 werden opgestart voor de bouwaanvraag.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt de discussie hierover niet aan te gaan, maar meent dat dit betwistbaar is, maar het verder na zou moeten zien in het dossier.

 

Raadslid Alain De Laet licht toe dat hetgene dat nu in alle rust werd toegelicht door burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx, als dat vorige gemeenteraad op die manier had toegelicht geweest, dan had alles onmiddellijk duidelijk geweest.

 

De gemeenteraad besluit bij 12 ja stemmen en 1 neen stem (Pieter van Boxel) en 9 onthoudingen (Thierry van der Straten Waillet, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het schattingsverslag van 25 juli 2018, ter actualisatie van het schattingsverslag van 18 oktober 2017, opgemaakt door IGEAN dienstverlening, waarin de waarde van het onroerend goed, gelegen op Sint-Jozeflei 24 te Malle, bij vrijwillige verkoop wordt geraamd op 325.000,00 EUR, op voorwaarde dat het goed onvervuild is.

 

Artikel 2 - Goedkeuring te hechten aan de aankoop van de woning Sint-Jozeflei 24 te Malle, volgens de overeengekomen prijs van 320.000 EUR, rekening houdend met het schattingsverslag van 25 juli 2018, opgemaakt door IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - Goedkeuring te hechten aan de definitieve akte 'verkoop' met ref. CC/CC/1275/18-2181091 opgemaakt door notaris Nouwkens & Portier te Malle met tussenkomst van notarissen De Smedt & Jansen te Wommelgem, tot aankoop van het pand Sint-Jozeflei 24 te Malle.

 

Artikel 4 - De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 6 - De burgemeester en de algemeen directeur zullen de gemeente vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van het gemeentebestuur (de koopster).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Verheyen Guido en Van Sprengel Ludo - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Smekenstraat en de Hoogstraatsebaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 18 juni 2018 werd de omgevingsvergunning  nr. 2018/062, afgegeven aan Lauryssen Bart voor het bouwen van een meergezinswoning met 17 woongelegenheden met een ondergrondse parkeergarage, het slopen van de bestaande gebouwen en het rooien van bomen op het eigendom te Malle, Hoogstraatsebaan 50-52-54 en Smekenstraat 2A, kadastraal gekend 2e afd., sectie B, nrs. 147n - 147t - 147v - 148p, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

5° het gedeelte van het eigendom, gelegen op minder dan 6 meter uit de as van de Smekenstraat en het gedeelte van het eigendom dat binnen de voorziene hoekafschuining van 6 meter x 6 meter valt, kosteloos aan de gemeente af te staan en dit op eerste verzoek van het gemeentebestuur.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel heeft het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand', met referentie AVDM/10380/039, opgemaakt.

 

Er werden opmetingsplannen opgemaakt door landmeter Bart Luyckx te 2980 Zoersel op 3 augustus 2018.

 

Ons bestuur zal in gevolge de grondafstand respectievelijk zes komma zevenenveertig vierkante meter (6,47 m²) en zevenenveertig komma negenentachtig vierkante meter (47,89 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Smekenstraat en de Hoogstraatsebaan, aangeduid op de opmetingsplannen als lot A en lot C, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel worden voorgesteld:

Mevrouw Mariën Lynn Ingrid Roger, wonende te 2310 Rijkevorsel, Hoge-Heideweg 7.

Mevrouw Van De Mierop An, wonende te 2310 Rijkevorsel, Stevennekens 17.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Verheyen Guido en Van Sprengel Ludo, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Smekenstraat en de Hoogstraatsebaan, aangeduid als lot A en lot C op de plannen opgemaakt door landmeter Bart Luyckx te Zoersel op 3 augustus 2018, kadastraal gekend 2e afd., sectie B, deel van nrs. 147t - 147v, met een oppervlakte van respectievelijk zes komma zevenenveertig vierkante meter (6,47 m²) en zevenenveertig komma negenentachtig vierkante meter (47,89 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand', opgemaakt door notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

Mevrouw Mariën Lynn Ingrid Roger, wonende te 2310 Rijkevorsel, Hoge-Heideweg 7.

Mevrouw Van De Mierop An, wonende te 2310 Rijkevorsel, Stevennekens 17.

 

Artikel  6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de overdragende partij (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Buelens Maxime en Charline - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van het Lang Ossegoor - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 28 mei 2018 werd een stedenbouwkundig attest nr. 2018/03 afgegeven aan Bart Verhoeven voor het bouwen van een vrijstaande eengezinswoning en een tuinberging voor het eigendom te Malle, Lang Ossegoor 22, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 490c, waarin o.a. de volgende opmerking werd opgenomen:

'Bij de eventuele afgifte van een omgevingsvergunning voor het betrokken eigendom zal het gemeentebestuur o.a. volgende voorwaarden ten lasten leggen van de aanvrager:

- de aanleg van eventueel ontbrekende nutsleidingen, t.w. gas- en waterleiding, elektriciteit, TV-distributienet, telecommunicatienet en openbare verlichting.

- het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van het Lang Ossegoor dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.'

 

Voor het Lang Ossegoor bestaat een rooilijn- en onteigeningsplan. Dit is definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 21 mei 2012 (BS 28 juni 2012), welke voorziet in de inneming van private gronden begrepen in de wegzate van het Lang Ossegoor. Voor het betrokken eigendom wordt deze inname aangeduid als lot 2 met een oppervlakte van 244,40 m². Bij nauwkeurige opmeting rekening houdend met de eigendomsstatuten en de opmaak van het opmetingsplan door landmeter Bart Verhoeven, blijkt de oppervlakte slechts 214,20 m² te bedragen.

 

Het gedeelte van het eigendom, niet gelegen in de ontworpen wegzate, werd ondertussen verkocht. Deze oorspronkelijke eigenaars voeren voormelde opmerking van het stedenbouwkundig attest uit. Voor de aanvraag van het stedenbouwkundig attest werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter Bart Verhoeven en notaris Marnix De Sadeleer heeft een ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand' opgemaakt.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Marnix De Sadeleer te Brecht heeft het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand' opgemaakt.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter Bart Verhoeven op 29 april 2018.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand tweehonderd veertien komma twintig vierkante meter (214,20 m²) grond in de ontworpen wegzate van het Lang Ossegoor verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerkers van het notariskantoor van notariaat De Sadeleer te Brecht worden voorgesteld:

- de heer Koenraad Verheyen, notarieel bediende, geboren te Turnhout op 18 mei 1965 (identiteitskaart nummer 591-9385378-51, nationaal nummer 65.05.18-509.60), wonende te 2960 Brecht, Nieuw Rommersheide 5E.

- mevrouw Herlinda Rombouts, notarieel bediende, geboren te Brasschaat op 30 december 1959 (identiteitskaart nummer 592-1192064-15, nationaal nummer 59.12.30-240.86), wonende te 2990 Wuustwezel, Brekelen 10.

 

De gemeenteraad heeft op 7 maart 2016 beslist dat eventuele opmetingskosten en aktekosten die gepaard gaan met een kosteloze grondafstand, die voortvloeit uit de lasten van een stedenbouwkundige vergunning voor het oprichten van een eengezinswoning, ten laste worden genomen door het gemeentebestuur.

 

Het opmetingsplan werd opgemaakt in functie van de aanvraag van het stedenbouwkundig attest om de grond als bouwgrond te kunnen verkopen. Deze dienen niet door het gemeentebestuur gedragen te worden.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

1419/008/001/001/001

Beleidscode

0600

Algemene rekening

61399999

Beschikbaar krediet

10.000,00 EUR

Raming

600,00 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Buelens Maxime en Charline, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van het Lang Ossegoor, zoals voorgesteld op het plan opgemaakt door landmeter Bart Verhoeven op 29 april 2018, thans kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 490n, met een oppervlakte van tweehonderd veertien komma twintig vierkante meter (214,20 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand' opgemaakt door notaris Marnix De Sadeleer te Brecht, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Volgende medewerkers van het notariaat De Sadeleer te Brecht worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

- de heer Koenraad Verheyen, notarieel bediende, geboren te Turnhout op 18 mei 1965 (identiteitskaart nummer 591-9385378-51, nationaal nummer 65.05.18-509.60), wonende te 2960 Brecht, Nieuw Rommersheide 5E.

- mevrouw Herlinda Rombouts, notarieel bediende, geboren te Brasschaat op 30 december 1959 (identiteitskaart nummer 592-1192064-15, nationaal nummer 59.12.30-240.86), wonende te 2990 Wuustwezel, Brekelen 10.

 

Artikel  6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van het gemeentebestuur (de verkrijger).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Mintjens Invest & Management bvba - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat en buurtweg 31 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 9 april 2018 werd de verkavelingsvergunning nr. 2018/03 afgegeven aan Kris Mintjens namens Mintjens Invest & Management bvba voor het eigendom te Malle, Hoge Weg en Schapenstraat zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie A, nrs. 375/02a - 375w3 - 375n9, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

"4° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat (4 m²) en de buurtweg nr. 31 (110 m²) (cfr. gemeenteraadsbesluit van 26 februari 2018) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan."

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referentie WS/WS/1507/18-2180880, opgemaakt. Hierin werd de clausule betreffende de kosteloze grondafstand opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba te Malle op 6 juni  2018.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand vier vierkante meter (4 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat en honderd en tien vierkante meter (110 m²) grond in de wegzate van buurtweg nr. 31, respectievelijk aangeduid als lot A en lot B op het opmetingsplan, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerker van het notariskantoor van notaris Wouter Nouwkens te Malle wordt voorgesteld:

- Wynants Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonende De Zwaantjes 15 te 2390 Malle.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Mintjens Invest & Management bvba, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat en buurtweg 31, aangeduid als lot A en lot B op het plan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba op 6 juni 2018, kadastraal gekend 1e afd., sectie A, nrs. 789d en 789e, met een oppervlakte van respectievelijk vier vierkante meter (4 m²) en honderd en tien vierkante meter (110 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met kosteloze grondafstand, met referentie WS/WS/1507/18-2180880, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Volgende medewerker van het notariskantoor van notaris Wouter Nouwkens te Malle wordt aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

- Wynants Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonende De Zwaantjes 15 te 2390 Malle.

 

Artikel  6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Skimmo nv - Leenaerts Jozef en Theys Maria - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Elsten en de Schaggeleweg - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Naar aanleiding van de beroepsprocedure tegen de verkavelingsvergunning nr. 2016/12 verleend door het college van burgemeester en schepenen op 1 augustus 2016, werd op 10 november 2016 de verkavelingsvergunning nr. PSTV-2016-0508 (ons nr. 2016/12), door de deputatie van de provincie Antwerpen afgegeven aan Koen Wouters namens Skimmo nv - Leenaerts Jozef en Theys Maria voor het eigendom te Malle, Schaggeleweg zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nrs. 341b2 -363m2, onder de voorwaarden en lasten zoals opgenomen in de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van Malle van 1 augustus 2016 en van de gemeenteraad van 30 mei 2016.

 

In de verkavelingsvergunning nr. 2016/12 van 1 augustus 2016 afgegeven aan Koen Wouters voor het eigendom te Malle, Schaggeleweg zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nrs. 341b2 -363m2 werd o.a. de volgende voorwaarde opgenomen:

"7° Na aanleg van de opgelegde infrastructuurwerken tot uitrusting van de verkaveling dienen de infrastructuur, uitgezonderd de rioleringsinfrastructuur, en de private gronden, begrepen in de nieuwe wegzaten en de groenzones, zoals in grijs aangeduid op het verkavelingsontwerp (ca. 2.777,48 m²) (cfr. gemeenteraadsbesluit van 30 mei 2016), voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan."

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Eric Laenens te Zoersel heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referte dc, opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen. De ontwerpakte bevat ook een clausule betreffende de overdracht van het rioleringsstelsel aan Pidpa.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Koen Wouters te Lille op 13 december 2016.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand tweeduizend zevenhonderd zevenenzeventig komma achtenveertig vierkante meter (2.777,48 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Elsten en de Schaggeleweg, aangeduid als loten A1 - A2 - B op het opmetingsplan van 13 december 2016, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond. De infrastructuurwerken werden reeds uitgevoerd en voorlopig aanvaard op 7 juni 2018.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Laenens te Zoersel worden voorgesteld:

- mevrouw Grupping Patricia Maria Ghislena, bediende, geboren te Schoten op 27 januari 1956, wonende te Malle, Lang Ossegoor 36, identiteitskaartnummer 592-1217663-06

- mevrouw Laenen Dorien, geboren te Turnhout op 22 april 1987, wonende te Zoersel, Withoevelaan 29, identiteitskaartnummer 591-5083418-41

- mevrouw Chabot Gaëlle Simone, geboren te Wilrijk op 29 mei 1980, wonende te Malle, Hallebaan 197, identiteitskaartnummer 592-1753086-86.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Skimmo nv - Leenaerts Jozef en Theys Maria, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Elsten en de Schaggeleweg, aangeduid als loten A1 - A2 en B op het plan opgemaakt door landmeter-expert Koen Wouters te Lille op 13 december 2016, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, deel van nrs. 341b2 en 363m2 (thans nrs. 658h - 658k - 658L), met een oppervlakte van tweeduizend zevenhonderd zevenenzeventig komma achtenveertig vierkante meter (2.777,48 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referte dc, opgemaakt door notaris Eric Laenens te Zoersel, waarin de clausule van kosteloze grondafstand is opgenomen, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Eric Laenens te Zoersel worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

- mevrouw Grupping Patricia Maria Ghislena, bediende, geboren te Schoten op 27 januari 1956, wonende te Malle, Lang Ossegoor 36, identiteitskaartnummer 592-1217663-06

- mevrouw Laenen Dorien, geboren te Turnhout op 22 april 1987, wonende te Zoersel, Withoevelaan 29, identiteitskaartnummer 591-5083418-41

- mevrouw Chabot Gaëlle Simone, geboren te Wilrijk op 29 mei 1980, wonende te Malle, Hallebaan 197, identiteitskaartnummer 592-1753086-86.

 

Artikel  6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Patrimonium - schenking van een bosgrond aan gemeente Malle, kadastraal gekend als afdeling 1, sectie D, nr. 438v - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Rositta en Maria Caremans zijn eigenaar van een stuk grond van 2.000 vierkante meter in de Heikantstraat, kadastraal gelegen afdeling 1, sectie D, nummers 438v.

 

Het betreft een agrarisch gebied volgens het gewestplan, dat momenteel bebost is.

Tevens werd er een 'weekendverblijf' opgericht. Dit moest gesloopt worden bij verkoop. Deze verplichting ligt vast in een vonnis.

 

Gezien de leeftijd van de eigenaars, wensen zij het stuk grond gewoon te schenken op voorwaarde dat het weekendverblijf gesloopt wordt voor schenking. Het slopen van het aanwezige bijgebouw dient te gebeuren tussen de voorlopige overeenkomst tot schenking en de definitieve akte. Er is namelijk een hypotheek gevestigd op het onroerend goed, vanwege het niet-vergunde bijgebouw. Na sloop van het bijgebouw kan een eigendomsoverdracht geschieden.

 

Dit voorstel werd voorgelegd aan Natuurpunt, zij wensen hier niet op in te gaan. Het perceel ligt niet in hun focusgebied. De bijkomende kosten wenst men daarom niet te maken.

 

Het verwerven van het bos vergroot het bosareaal van de gemeente Malle. Hierbij gaan slechts de kosten gepaard om de schenking te voltrekken, men wenst het eigendom namelijk te schenken.

 

De gemeente moet hiervoor rekening houden met volgende kosten en werken:

•schenkingskosten (1.500,00 EUR);

•sloop bijgebouw (2.000,00 EUR in eigen uitvoering);

•onderhoud van de bomen (opnemen in planning van technische dienst);

•jaarlijkse onroerende voorheffing (zeer beperkt 10,00 tot 50,00 EUR).

 

Op 9 april 2018 heeft het college van burgemeester en schepenen principieel goedkeuring verleend aan de schenking aan de gemeente Malle van de bosgrond, onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.

 

Op 22 mei 2018 werd een belofte tot schenking ondertekend door Rosita en Maria Caremans, waarin de uiterste datum voor ondertekening van de authentieke akte werd bepaald op uiterlijk 4 maanden na ondertekening van de overeenkomst, zijnde 22 september 2018.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 57 betreffende de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

 

Motivering

 

Rekening houdend met de uiterste datum voor het verlijden van de schenkingsakte werd het vervallen vakantieverblijf reeds afgebroken door onze technische dienst op 19 juli 2018.

 

Er werd aan de gewestelijk stedenbouwkundig inspecteur gevraagd om een proces-verbaal van uitvoering vonnis op te maken. Dit werd nog niet bekomen.

 

De Gemeente Malle werkt gebruikelijk samen met het notariaat van geassocieerde notarissen Nouwkens & Portier.

 

Er werd door notaris Ann Van Laere te Antwerpen met tussenkomst van notaris Wouter Nouwkens te Malle een ontwerp van schenkingsakte opgemaakt met referentie 2171976 en luidend als volgt:

'SCHENKING 2171976

Caremans Rositta en Maria aan Gemeente Malle GB2390

Malle, Heikantstraat

# 2018

rep. nr.

 

Het jaar tweeduizend achttien.

Op #.

Voor mij, Ann VAN LAERE, notaris te Antwerpen, geassocieerd in de vennootschap “Notariskantoor Dick Van Laere & Ann Van Laere, geassocieerde notarissen” met maatschappelijke zetel te 2020 Antwerpen, Jan Van Rijswijcklaan 162 bus 2, houder der minuut en # met tussenkomst van Wouter NOUWKENS, geassocieerd notaris te Malle.

Zijn gekomen :

1. Mevrouw CAREMANS Rositta Louisa, geboren te Hemiksem op 14 november 1944, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 44.11.14-170.23, echtgenote van de heer DE SMEDT Raymond Madeleine, geboren te Blaasveld op 2 januari 1943, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 43.01.02-199.69, wonend te 2630 Aartselaar, Tulpenlaan 4.

Zij verklaart gehuwd te zijn te Hemiksem op 27 augustus 1966, onder het stelsel van de gemeenschap van aanwinsten blijkens huwelijkscontract verleden voor notaris Pieter Genard te Borgerhout op 29 juli 1966. Gewijzigd bij akte verleden voor geassocieerd notaris Dick Van Laere te Antwerpen op 30 maart 2015, welke wijzigingen geen dadelijke verandering in de samenstelling van hun vermogens, noch de vereffening van het bestaande stelsel tot gevolg had en dat sedertdien ongewijzigd is gebleven. 

2. Mevrouw CAREMANS Maria Jacqueline, geboren te Hemiksem op 28 juni 1946, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 46.06.28-202.63, echtgenote van de heer LE CLERC Georges, geboren te Marchienne-au-Pont op 6 september 1945, ingeschreven in het rijksregister onder nummer 45.09.06-151.95, wonend te 2620 Hemiksem, Tulpenlaan 13.

Zij verklaart gehuwd te zijn te Hemiksem op 8 mei 1965, onder het stelsel van de gemeenschap van aanwinsten blijkens huwelijkscontract verleden voor notaris Jan Van der Aa te Antwerpen op 22 april 1965. Zij verklaart geen enkele akte van wijziging, vereffening of verklaring aangaande haar huwelijkse voorwaarden verleden te hebben. 

Hierna "Schenkers" genoemd.

De schenkers verklaren schenking onder levenden te doen bij vooruitgift en buiten deel, en bijgevolg met ontslag van inbreng in hun nalatenschap.

Aan en ten behoeve van :

2. “Gemeente Malle”, met zetel te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 246, ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen met ondernemingsnummer 0207.537.240, RPR Antwerpen afdeling Antwerpen.

Hier vertegenwoordigd door haar college van burgemeester en schepenen, voor wie hier optreedt:

1.de heer HENDRICKX Harry, burgemeester, wonende te Malle, Hoge Warande 1,

2.de heer BRABANTS Sven, gemeentesecretaris, wonende te 2390 Malle, De Lollepot 2. 

Handelend ingevolge het besluit van de gemeenteraad genomen op 27 augustus 2018, waarvan een uittreksel aan deze akte gehecht zal blijven.”

De gemeente Malle verklaart bij monde van haar vertegenwoordiger(s) dat de toezichthoudende overheid op de hoogte werd gebracht van gemelde beslissing van de gemeenteraad van # 2018 en dat deze overheid haar geen schorsing noch vernietiging heeft laten kennen binnen de door de wet bepaalde termijnen en dat zodoende tot de schenking kan worden overgegaan.

Hierna " begiftigde " genoemd.

hier aanwezig en welke verklaart in dank te aanvaarden.

Van de geheelheid in volle eigendom het volgend onroerend goed :

BESCHRIJVING :

Een perceel (waardeloze) grond ter streke “Convooyslagen” en alle aanhorigheden (volgens kadaster vakantieverblijf) gelegen Heikantstraat, volgens titel kadastraal bekend wijk D nummer 438/V voor een oppervlakte van tweeduizend vierkante meter (2.000 m²) en thans kadastraal bekend, wijk D, nummer 0438VP0000, voor eenzelfde oppervlakte van tweeduizend vierkante meter (2.000 m²).

Kadastraal inkomen : € 116,00.

OORSPRONG VAN EIGENDOM :

Oorspronkelijk hoorde voorschreven eigendom toe aan de heer CAREMANS Emiel Joseph en zijn echtgenote mevrouw VEREYCKEN Theresia Francisca, samen te Hemiksem om het als grond (loten 19 en 20) te hebben aangekocht van de heer DE SCHUTTER Jozef Leo Lodewijk, en zijn echtgenote mevrouw VAN HERCK Simonne Maria Jozef, samen te Kessel ingevolge akte verleden voor notaris Dirk Van der Aa te Antwerpen op 5 september 1974, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 11 september daarna, deel 6536 nummer 20.

De echtgenoten Caremans-Vereycken zijn beiden overleden, zij te Hemiksem op 18 juni 2010 en hij te Hemiksem op 24 november 2015, nalatende voor enige wettelijke en voorbehouden erfgenamen hun twee dochters, mevrouw Rositta Caremans en Maria Caremans, beiden voornoemd.

Alle partijen bij deze akte geven door ondertekening ervan de toestemming dat hun gegevens in latere akten worden herhaald in functie van de eigendomsgeschiedenis. Zij wensen van dit later gebruik niet telkens op de hoogte te worden gebracht.

Tussenkomst van de echtgenoot van de Schenkers

1)De heer DE SMEDT Raymond,  voornoemde echtgenoot van mevrouw CAREMANS Rositta

2)De heer LE CLERC Georges, voornoemde echtgenoot van mevrouw CAREMANS Maria;

zijn alhier tussengekomen en verklaren voor zoveel als nodig:

dat de door hun respectievelijke echtgenote gedane schenking de belangen van het gezin niet in gevaar brengt. Zij verklaren deze schenking goed te keuren en bijgevolg zuiver en eenvoudig te verzaken aan alle vorderingen tot nietigverklaring van de door hun respectievelijke echtgenote gedane schenking op grond van artikel 224 van het Burgerlijk Wetboek.

te weten dat de schenking van hun respectievelijke echtgenote ten hunnen opzichte geacht wordt te zijn gedaan met vrijstelling van inbreng overeenkomstig artikel 858 bis van het Burgerlijk Wetboek.

VOORWAARDEN.

Verder heeft deze schenking plaats mits volgende voorwaarden :

1. Hoger beschreven eigendom wordt geschonken vrij en onbelast van alle schulden, voorrechten en rechten van hypotheek hoegenaamd met uitzondering van de kantmelding van de nagemelde bouwovertreding/vonnis (#hyp. staat nog te ontvangen);

2. In de staat waarin het zich thans bevindt en de begiftigde zal uit dien hoofde geen klacht of vordering kunnen doen gelden tegen de schenkers om welke reden ook. Het verschil van maat of oppervlakte, zelfs al overtrof het één/twintigste of meer moet aanzien worden als winst of verlies voor de begiftigde;

3. Met voor- of nadeel van al de rechten en erfdienstbaarheden die er zouden kunnen aan verbonden zijn.

In de akte verleden voor notaris Dirk Van der Aa te Antwerpen op 5 september 1974, staat letterlijk vermeld wat volgt:

“Dienaangaande doen de verkopers alhier opmerken dat in hoger aangehaalde akte verleden voor notaris Roevens te Brasschaat op zesentwintig november negentienhonderd drie en zestig letterlijk bedongen staat wat volgt:

De hagen en afsluitingen mogen op de uiterste scheilinie geplaatst worden en de muren half overgebouwd worden.

De percelen genummerd twee, drie, vier, tien tot en met dertien, zestien, zeventien, vier- en vijfentwintig hebben recht van wegenis over de servitudeweg van vijf meter breedte welke gelegen is langs de zuid-westelijke grens van die percelen, maar voor hun gehele breedte medegemeten: dit om uit te wegen naar de Heikantstraat.

De overige loten wegen uit naar voormelde servitudewegenis van vijf meter breedte over servitudewegenissen van vier meter breedte, welke bij deze worden daargesteld in voordeel van de aanpalende loten.

Voor wat betreft het bij deze verkochte perceel is deze wegenis daargesteld op de scheiding tussen de loten zeventien, achttien en negentien enerzijds, en de loten twee en twintig, drie en twintig, en vier en twintig anderzijds, en is gelegen voor de helft op ieder van deze loten.

De onderhoud van deze wegenissen is ten gemeenschappelijke last van al de eigenaars, die ervan gebruik maken.

Voorschreven eigendom wordt verkocht als bosgrond en thans niet als bouwgrond. De verkoper waarborgt niets dienaangaande de gebeurlijke toelating tot bouwen en aangaande de doorgevoerde verkaveling, en neemt geen enkele verantwoordelijkheid dienaangaande.

Dienaangaande worden de kopers in de plaats gesteld in al de rechten en verplichtingen van de verkopers.”

De schenkers verklaren dat sinds vermelde akte bij hun weten geen erfdienstbaarheden werden overeengekomen met wie ook; zij verklaren er ook geen andere te kennen, tenzij in deze akte vermeld.

De begiftigde wordt zuiver en eenvoudig in de plaats gesteld in alle rechten en verplichtingen van de schenkers betreffende het geschonken eigendom, zonder mogelijkheid van verhaal of vergoeding tegen de schenkers.

4. De begiftigde komt in genot door vrij gebruik van het eigendom vanaf heden.

5. Alle taksen en lasten alsook de onroerende voorheffing zijn voor rekening van de begiftigde vanaf heden.

RUIMTELIJKE ORDENING & STEDENBOUW

De schenkers verklaren :

-dat er hen geen rangschikkingsvoorstel of besluit tot definitieve rangschikking werd betekend in het kader van regelgeving op de bescherming van monumenten, landschappen, stads- en dorpsgezichten, archeologisch patrimonium, duingebied, met uitzondering van de opname inventaris beschermd cultuurhistorisch landschap, Brechtse heide ID 4506;

-dat er hen geen betekening werd gedaan van een onteigeningsbesluit, rooilijn, opeisingrecht ten aanzien van verlaten gebouwen of enig ander overheidsbesluit terzake;

-dat het eigendom naar hun weten niet is opgenomen op een inventaris van leegstaande, verwaarloosde of ongeschikte en/of onbewoonbare gebouwen, woningen of bedrijfsruimten en dat hem geen voornemen daartoe vanwege de overheid bekend is;

-dat het goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken, met uitzondering van de opname inventaris beschermd erfgoed Brechtse heide ID 4506.

Ondergetekende notaris-minuuthouder bevestigt dat dit blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld. Zij verklaren voor het overige geen betekening of kennisgeving te hebben ontvangen;

-dat zij voor alle door hen of in hun opdracht uitgevoerde vergunningsplichtige werken de nodige vergunningen werden bekomen en dat tevens, voor zover hem bekend, het geschonken goed niet het voorwerp uitmaakt van een bouwmisdrijf, behoudens nagemelde. Er werd een proces-verbaal van bouwmisdrijf vastgesteld op 23 oktober 1965 lastens De Schutter Jozef voor het plaatsen van een houten zomerverblijf met gemetste funderingen en afgedekt door een zadeldak in roofing. Bij vonnis van de rechtbank van eerste aanleg de dato 16 april 1966 (met randmelding op 9 mei 1966 nummer 1026 bij de overschrijving deel 4563 nummer 33 van 29 maart 1966) werd de afbraak bevolen (herstel oorspronkelijke staat binnen een termijn van drie jaar). De begiftigde bevestigt dat zij zelf de nodige afbraak reeds heeft uitgevoerd, welke geregulariseerde toestand werd vastgesteld bij proces-verbaal de dato # 2018 en waarvan de schenkers verklaren een kopie te hebben ontvangen.

De gemeente Malle beschikt over een goedgekeurd plannen- en vergunningenregister, waarvan sprake in artikel 7.6.4 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (vanaf nu ‘Vlaamse Codex’ genoemd).

Het stedenbouwkundig uittreksel werd afgeleverd door de gemeente Malle op 11 juni 2018.

In toepassing van artikel 5.2.1 van de Vlaamse Codex wordt vermeld:

1.dat voor vermeld onroerend goed geen stedenbouwkundige vergunningen en/of omgevingsvergunningen voor stedenbouwkundige handelingen werden afgeleverd;

2.dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit onroerend goed met de benaming gebruikt in het plannenregister is: volgens het gewestplan Turnhout de dato 30 september 1977: landschappelijk waardevol agrarisch gebied;

3.dat het voorschreven goed, geen voorwerp uitmaakt van een (rechterlijke of bestuurlijke) maatregel als vermeld in titel VI, hoofdstuk III en IV van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, en dat er geen procedure voor het opleggen van een dergelijke maatregel hangende is;

4.dat naar zijn weten er op de goederen geen voorkooprecht rust, zoals bedoeld in artikel 2.4.1 of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5.dat voor het goed geen verkavelingsvergunning en/of omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden van toepassing is;

6.dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit.

Uit voormeld uittreksel blijkt onder meer nog dat het onroerend goed:

1.gelegen is in een bos;

2.gelegen is volgens de lokale archeologische advieskaart Malle, versie november 2002, opgesteld door het Ministerie van Vlaamse Gemeenschap, Instituut voor het Archeologisch Patrimonium in beschermd onroerend erfgoed: type H “algemene onderlaag” en type F ”Archeologische aandachtspunten”;

3.gelegen is in een beschermd landschap “Brechts Heide” besluit tot goedkeuring de dato 27 mei 1977;

4.gelegen is in een beschermd landschap “Brechts Heide” besluit tot goedkeuring de dato 24 december 2008.

De begiftigde erkent een kopie van dit uittreksel ontvangen te hebben.

Ondergetekende notaris-minuuthouder wijst partijen op artikel 4.2.1 van de Vlaamse Codex, dewelke de vergunningsplichtige werken opsomt.

De begiftigde verklaart te weten dat:

Alle toekomstige, bestaande of voorgenomen initiatieven die verband houden met ruimtelijke ordening en stedenbouw komen uitsluitend voor rekening en risico van de begiftigde.  De schenkers zullen enkel tot vrijwaring of vergoeding van mogelijke schade gehouden zijn in zoverre zij op de hoogte waren of moesten zijn van initiatieven en/of beslissingen in dit verband waarvan zij de begiftigde niet op de hoogte stelden. De schenkers verklaren terzake niet op de hoogte te zijn van enige beslissing of initiatief.

De begiftigde verklaart zich aan de toepasselijke stedenbouwkundige voorschriften terzake te zullen onderwerpen, zonder, wegens verlies van grond, verbod tot bouwen of enige andere reden, verhaal tegen de schenkers te kunnen uitoefenen.

Ondergetekende notaris Van Laere wijst er de begiftigde op dat geen bouwwerk noch enige vaste of verplaatsbare inrichting die voor bewoning kan worden gebruikt mag opgericht worden op de grond waarop onderhavige akte betrekking heeft zolang de stedenbouwkundige vergunning niet is verkregen.

Decreet Integraal Waterbeleid / Risicozone voor overstromingen (Wet op de Landverzekeringsovereenkomst):

Ondergetekende notaris geeft de comparanten uitleg over het decreet integraal waterbeleid waarin volgende definities zijn opgenomen:

effectief overstromingsgevoelige gebieden: zijn gebieden die recent nog onder water liepen of waarvan modellen aangeven dat het er om de 100 jaar of frequenter overstroomt;

mogelijk overstromingsgevoelige gebieden: zijn gebieden die overstromen uitsluitend bij heel extreme weersomstandigheden of bij een defect aan de waterkering, zoals een dijkbreuk;

afgebakende overstromingsgebieden: er zijn momenteel 13 overstromingsgebieden afgebakend in de bekkenbeheerplannen;

afgebakende oeverzones: er zijn momenteel 2 afgebakende oeverzones (oeverzone Dijle en oeverzone Molenbeek).

De instrumenterende notaris verklaart op basis van de informatie verstrekt door de Vlaamse Overheid (http://www.integraalwaterbeleid.be) dat het goed niet gelegen is:

1.in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse Regering;

2.in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone.

3.in een plaats die aan terugkerende en belangrijke overstromingen blootgesteld werd en/of kan worden en als zodanig krachtens artikel 68-7 van de wet op de Landverzekeringsovereenkomst bij Koninklijk Besluit als risicozone werd afgebakend.

De volgende waterbeheerder is gekend: Provincie Antwerpen – Schijn.

BOSDECREET

De schenkers verklaren dat het geschonken goed valt onder het toepassingsgebied van het bosdecreet.

De schenkers verklaren dat zij hun informatieplicht bedoeld in artikel 91 §2 van het Bosdecreet heeft nageleefd en, in voorkomend geval, de nodige stukken hebben overgedragen.

BODEMDECREET - MILIEU

1. De schenkers verklaren dat op het goed bij hun weten geen inrichting gevestigd is of was, of geen activiteit wordt of werd uitgevoerd die opgenomen is in de lijst van inrichtingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken, zoals bedoeld in het Bodemdecreet.

2. De schenkers verklaren met betrekking tot het geschonken goed geen weet te hebben van bodemverontreiniging die schade kan veroorzaken aan de begiftigde of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, tot gebruiksbeperkingen of tot andere regelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Voor zover voorgaande verklaringen door schenkers te goeder trouw werden afgelegd, neemt de begiftigde de risico's voor eventuele bodemverontreiniging alsook zowel de schade als de kosten die daaruit kunnen voortvloeien op zich, en verklaart de begiftigde dat de schenker ervoor tot geen vrijwaring zal gehouden zijn.

3. De schenkers verklaren dat OVAM op 17 mei 2018 voor het goed een bodemattest heeft afgeleverd waarvan de inhoud luidt:

“2. Inhoud van het bodemattest

De OVAM heeft voor deze grond geen relevante gegevens met betrekking tot de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.

Opmerkingen:

1.Risicogronden kunnen slechts overgedragen worden als er vooraf een oriënterend bodemonderzoek aan de OVAM is bezorgd met melding van de overdracht.

2.Meer informatie over de gemeentelijke inventaris vindt u op www.ovam.be/gemeentelijke-inventaris.

3.Bijkomende informatie over de overdrachtsregeling: www.overdracht.ovam.be.

4.Als er bodem wordt uitgegraven, afgevoerd of ontvangen, gelden de regels van grondverzet. Meer informatie: www.ovam.be/grondverzet.”

5.Meer informatie over de gegevensstromen die door de OVAM worden gebruikt vindt u op http://www.ovam.be/disclaimer.

6.De OVAM staat niet in voor de juistheid van de aan haar verstrekte gegevens.

4. Uit een schrijven van de milieudienst van de gemeente Malle de dato 11 juni 2018 blijkt dat voor dit eigendom geen vergunning werd afgeleverd voor activiteiten die volgens het decreet aanleiding moeten geven tot een oriënterend bodemonderzoek.

5. De instrumenterende notaris verklaart tenslotte dat de bepalingen van artikel 101 van het Bodemdecreet werden nageleefd.

6. Uit een KLIM opzoeking (Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt) is het volgende gebleken:

“In antwoord op uw aanvraag delen wij u mee dat het betrokken perceel gelegen is boven een site van ondergrondse aardgasopslag.

Deze ondergrondse stockagezone bevindt zich op een aanzienlijke diepte onder het betrokken terrein.

Onze installaties vallen onder de bepalingen van de wet van 18 juli 1975 en de bijhorende uitvoeringsbesluiten. Onze ondergrondse opslagsite valt onder de bepalingen van het koninklijk besluit van 28 september 2006, die Fluxys een vergunning toekent voor de exploitatie van deze ondergrondse site waar aardgas wordt opgeslagen.

Dit koninklijk besluit bepaalt dat binnen de veiligheids- en opslagzone geen andere werken dieper dan 100 meter onder de zeespiegel mogen uitgevoerd worden dan deze noodzakelijk voor de exploitatie en het onderhoud van de site.

De wettelijke erfdienstbaarheden, die u vindt als bijlage, zijn dus van toepassing voor dit terrein.

De aanwezigheid van deze installaties en de wettelijke erfdienstbaarheid van openbaar nut die eraan verbonden is dienen in de akte vermeld te worden.

ERFDIENTSBAARHEDEN OP TE NEMEN IN DE AKTE

Artikel 1

Een wettelijke erfdienstbaarheid van openbaar nut ten gunste van de gasinstallaties van Fluxys Belgium, Kunstlaan 31, 1040 Brussel bezwaart het/de bij deze akte verkochte perceel/percelen.

Artikel 2

A. Activiteiten die niet zijn toegelaten

Verticale boringen dieper dan 100 meter onder de zeespiegel zijn in de regel niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van Fluxys Belgium.

B. Wettelijke meldingsplicht

Elk werk/ontwerp dient minstens vijftien (15) werkdagen vóór de start van de werken aan Fluxys Belgium voorgelegd te worden om de te respecteren veiligheidsvoorschriften vóór en/of tijdens de uitvoering van de werken vast te leggen.

Deze procedure is verplicht voor de eigenaar / (erf)pachter / huurder / bouwheer / studiebureau / architect / aannemers en onderaannemers die de werken uitvoeren.

De melding gebeurt via:

de KLIM-website (Federaal Kabels en Leidingen Informatie Meldpunt) – www.klim-cicc.be

e-mail : infoworks@fluxys.com

brief t.a.v. Fluxys Belgium – c/o Infoworks: Kunstlaan 31, 1040 Brussel;

fax : 32 2 282 75 54.

Indien de bouwheer de werken, of een gedeelte van de werken laat uitvoeren door een derde, is hij verplicht om de onderhavige informatie en de veiligheidsvoorschriften aan de derde te bezorgen.

Artikel 3

Wordt de grond door een derde gebruikt, dan zal de grondeigenaar de gebruiker van de bovenvermelde bepalingen in kennis stellen.

In geval van overdracht of afstand van zakelijke rechten op de bezwaarde grond zal de eigenaar de bovenvermelde bepalingen in de authentieke akte moeten vermelden. De eigenaar dient, door tussenkomst van de instrumenterende notaris, een kopie van elke akte houdende afstand van het terrein te bezorgen aan Fluxys Belgium, Kunstlaan 31 te 1040 Brussel.”

PANDENREGISTER

Na ingelicht te zijn geweest door de notaris over de Pandwet van 11 juli 2013, verklaren de schenkers dat:

er zich in of op het geschonken goed geen roerende goederen bevinden die deel uitmaken van deze schenking en die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud;

er evenmin goederen werden geïncorporeerd in het geschonken goed, die belast zijn met een pandrecht of die het voorwerp uitmaken van een eigendomsvoorbehoud.

SLOTBEPALINGEN

Alle kosten, rechten en erelonen van deze akte zijn ten laste van de begiftigde.

Partijen ontslaan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie ambtelijke inschrijving te nemen bij de overschrijving van deze akte.

Tot uitvoering dezer kiezen partijen woonplaats in hun respectievelijke woning.

Ondergetekende notaris minuuthouder bevestigt dat de identiteit van de comparanten hem werd aangetoond aan de hand van hogervermelde bewijskrachtige identiteitsbewijzen.

Om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, heeft ondergetekende notaris minuuthouder de namen, voornamen, datum en plaats van geboorte en woonplaats van de partijen gewaarmerkt aan de hand van één van de door de wet vereiste stukken.

De schenkers verklaren dat zij niet in faling zijn, dat zij geen gerechtelijk akkoord hebben aangevraagd en dat zij geen verzoek tot collectieve schuldenregeling hebben ingediend.

De comparanten verklaren voor zoveel als nodig dat de vroegere akten waarnaar in deze akte wordt verwezen, samen met onderhavige akte één geheel vormen, om samen als authentieke akte te gelden.

VERKLARINGEN VOOR REGISTRATIE.

Comparanten verklaren :

1. de waarde in volle eigendom van hoger beschreven onroerend goed voor de geheelheid te schatten op duizend euro (€ 1.000,00).

2. dat er tussen hen geen schenkingen zijn voorgekomen die vastgesteld werden door akten die dagtekenen van minder dan drie jaar vóór het verlijden dezer en vóór dezelfde datum tot de formaliteit der Registratie aangeboden werden of verplichtend registreerbaar geworden.

3.  dat de fiscale woonplaats van de schenkers in de periode van vijf jaar voorafgaand aan de datum der schenkingsakte gelegen is op hun voormelde adressen.

De begiftigde verklaart:

4. dat conform artikel 2.8.4.1.1§1 en 1.1.0.0.2 zesde lid 5° d)V.C.F. zij geen verwantschap heeft met de schenkers.

5. toepassing van artikel 2.8.4.1.1 §3, 5° Vlaamse Codex Fiscaliteit (5,5% schenkbelasting).

Recht op geschriften.

Het recht bedraagt zeven en een halve euro (€ 7,50).

B.T.W. VERKLARING.

Ondergetekende notaris geeft lezing aan comparanten van artikelen 61 §6 en 73 §1 van het B.T.W.-Wetboek en op vraag van zelfde notaris naar hun hoedanigheid van B.T.W.-plichtige hebben de schenkers geantwoord deze niet te bezitten en daarenboven geen deel uit te maken van een feitelijke vereniging die BTW-plichtig is, noch gedurende de laatste vijf jaar een gebouw te hebben vervreemd onder toepassing van het BTW-stelsel.

ORGANIEKE WET NOTARIAAT

A. De comparanten erkennen dat de instrumenterende notaris elke partij naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten die voortvloeien uit de rechtshandelingen waarbij zij in onderhavige akte betrokken zijn en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

B. De comparanten erkennen dat de notaris-minuuthouder hen meegedeeld heeft dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of om zich te laten bijstaan door een raadsman, en desgevallend hun aandacht gevestigd heeft op de tegenstrijdige en onevenwichtige bedingen die hij zou vastgesteld hebben.

C. Onderhavige akte werd integraal voorgelezen voor wat betreft de vermeldingen van artikel 12, eerste en tweede alinea van de Organieke wet notariaat, evenals de eventuele wijzigingen die werden aangebracht aan het vooraf meegedeelde ontwerp van de akte.

D. De partijen erkennen en verklaren uitdrukkelijk dat deze akte de juiste weergave is van hun bedoeling zelfs indien de bedingen en voorwaarden van deze akte zouden afwijken van deze vermeld in vorige geschriften.

E. De gehele akte werd door de instrumenterende notaris ten behoeve van de comparanten toegelicht.

F. De comparanten erkennen het ontwerp ontvangen te hebben op 13 augustus 2018.

WAARVAN AKTE.

Verleden te Antwerpen.

Na vervulling van alles wat hierboven staat, hebben de comparanten getekend met ons, notarissen.'

 

Daar het niet mogelijk is om bij een schenking met sterkmaking te werken werd er door notaris Wouter Nouwkens te Malle een akte 'volmacht tot aanvaarding schenking' met ref. EP/EP/1693/18-2181268 opgemaakt. Hiermee wordt de macht verleent aan alle medewerkers van het kantoor van notariaat Nouwkens & Portier en van notariaat Dick Van Laere & Ann Van Laere, om voor de gemeente Malle en in haar naam de schenking onder levenden te aanvaarden. Deze akte luidt als volgt:

'Te Malle (Oostmalle), Antwerpsesteenweg 93;

Op * van het jaar tweeduizend achttien.

Is voor mij, Wouter NOUWKENS, notaris met standplaats te Malle, die zijn ambt uitoefent in de vennootschap “Notariaat Nouwkens & Portier”, met zetel te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 93;

VERSCHENEN

De GEMEENTE MALLE, ondernemingsnummer: 0207.537.240, hier vertegenwoordigd door haar college van burgemeester en schepenen, voor wie optreedt:

- De heer HENDRICKX Harry burgemeester, Rijksregisternummer: 50.01.25-271.36, wonende te 2390 Malle, Hoge Warande 1;

- De heer BRABANTS Sven, gemeentesecretaris, Rijksregisternummer: 84.07.24-083.40, wonende te 2390 Malle, De Lollepot 2.

Ingevolge beslissing van de gemeenteraad van de Gemeente Malle van * waarvan een exemplaar aan deze akte gehecht zal worden.

In deze akte onveranderlijk "lastgever" genoemd.

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN

Alle verschijnende partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling bewindvoerder over persoon en goederen, enzovoort.

VOLMACHT

Die verklaart als bijzondere lasthebbers aan te stellen alle medewerkers van het kantoor van:

- Notariaat Nouwkens & Portier”, met zetel te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 93;

- Notariaat Dick Van Laere & Ann Van Laere met zetel te Antwerpen, Jan Van Rijswijcklaan 162, bus 2

Iedere medewerker met de macht om afzonderlijk te handelen

Aan wie zij de macht verleent om voor haar en in haar naam de schenking onder levenden te aanvaarden, welke 1. Mevrouw CAREMANS Maria Jacqueline, geboren te Hemiksem op 28 juni 1946 (Rijksregisternummer: 46.06.28-202.63), echtgenote van de heer DE SMEDT Raymond Madeleine, geboren te Blaasveld op 2 januari 1943 (Rijksregisternummer: 43.01.02.199.69), wonend te 2620 Hemiksem, Tulpenlaan 13 en 2. Mevrouw CAREMANS Rositta Louisa, geboren te Hemiksem op 14 november 1944 (Rijksregisternummer: 44.11.14-170.23), echtgenote van de heer LE CLERC Georges, geboren te Marchienne-au-Pont op 6 september 1945 (Rijksregisternummer: 46.06.28-202.63), wonend te 2630 Aartselaar, Tulpenlaan 4, wensen te doen aan de gemeente Malle, vooruit en buiten deel, van de volle eigendom van volgend  onroerend goed:

GEMEENTE MALLE – EERSTE AFDELING – WESTMALLE:

Een vakantieverblijf op en met grond en alle aanhorigheden gelegen Heikantstraat, thans ten kadaster gekend sectie D, nummer 0438V P0000, met een oppervlakte van tweeduizend vierkante meter (2.000 m²)

KI: honderdzestien euro (€ 116,00)

De lastgever machtigt de lasthebber hiertoe alle noodzakelijke en nuttige daden te verrichten, die rechtstreeks of onrechtstreeks in verband staan met de aanvaarding van de voorgenomen schenking.

Derhalve kan de lasthebber de notariële akte van schenking laten verlijden en deze mede namens de lastgever ondertekenen, onder de lasten en voorwaarden die de lasthebber zal goedvinden.

De lastgever te verplichten tot alle vrijwaring en tot het verlenen van alle rechtvaardigingen en opheffingen.

Het ambtshalve nemen van inschrijving te vorderen of daarvan geheel of gedeeltelijk te ontslaan om welke reden ook; opheffing te verlenen van verzet, inbeslagnemingen en andere beletsels, opheffing te verlenen en in de doorhaling toe te stemmen van alle inschrijvingen hoegenaamd en randmeldingen van inpandgeving, met of zonder verzaking aan voorrechten, hypotheek, ontbindende rechtsvordering en alle zakelijke rechten; af te zien van alle vervolgingen en dwangmiddelen.

Bij gebrek aan uitvoering van voorwaarden, lasten of bedingen, alsmede in geval van welke betwistingen ook, te dagvaarden en voor het gerecht te verschijnen als eiser of als verweerder, te doen pleiten, verzet te doen, in beroep te gaan en zich in verbreking te voorzien, kennis te nemen van alle titels en stukken, vonnissen en arresten te bekomen; alle zelfs buitengewone middelen van uitvoering aan te wenden; steeds verdrag te sluiten, dading te treffen en compromis aan te gaan.

Wanneer één of verschillende van de hoger vermelde rechtshandelingen bij sterkmaking verricht werden, deze goed te keuren en te bekrachtigen.

De lastgever verbindt er zich toe niets te doen dat van die aard zou zijn de uitvoering van onderhavige lastgeving in het gedrang te brengen.

Hiertoe alle rechtshandelingen te sluiten, alle akten en stukken te tekenen, in de plaats te stellen, woonplaats te kiezen, en in het algemeen alles te doen wat noodzakelijk of nuttig zou zijn, zelfs indien niet uitdrukkelijk in deze vermeld.

De kosten en erelonen van deze akte en alle verrichtingen krachtens deze lastgeving uitgevoerd, zijn in verhouding ten laste van de lastgever.

BEVESTIGING IDENTITEIT

Ondergetekende notaris bevestigt aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige identiteitskaarten de identiteiten van partijen en om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, dat de namen, voornamen, plaatsen en data van geboorte van de partijen, zoals zij hierboven geschreven staan, overeenstemmen met de trouwboekjes van partijen en/of de registers van de burgerlijke stand.

TOELICHTING - AANVAARDING

De comparanten bevestigen dat ondergetekende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

Zij erkennen dat hen door de ondergetekende notaris gewezen werd op het recht dat elke partij de vrije keuze heeft om een andere notaris aan te wijzen of zich te laten bijstaan door een raadsman, in het bijzonder wanneer tegenstrijdige belangen of onevenwichtige bedingen worden vastgesteld.

Zij verklaren hierop dat zich hier volgens hen geen tegenstrijdigheid van belangen voordoet en verklaren de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

WAARVAN AKTE

Verleden te Malle, op datum als hoger gemeld.

Nadat de akte integraal werd voorgelezen en werd toegelicht, ondertekenen comparanten en de notaris.'

 

De gemeenteraad is bevoegd voor zaken met betrekking tot verwerving of vervreemding van het gemeentelijk patrimonium.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/8/1/1/1

Beleidscode

0600

Algemene rekening

61399999

Beschikbaar krediet

19.903,93 EUR

Raming

3.500,00 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of er toegang toe is.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat hij vermoedt van wel.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet stelt dat er best afspraken gemaakt worden met de eigenaars er rond.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - De schenking aan de gemeente Malle, door Rositta en Maria Caremans, van de bosgrond, Heikantstraat zn te Malle, kadastraal gekend 1e afd., sectie D, nr. 438v, wordt aanvaard.

 

Artikel 2 - Het ontwerp van akte 'schenking' met ref. 2171976 opgemaakt door notaris Ann Van Laere te Antwerpen met tussenkomst van notaris Wouter Nouwkens te Malle, tot verwerving van de bosgrond Heikantstraat zn te Malle, kadastraal gekend 1e afd., sectie D, nr. 438v, en het ontwerp van akte 'volmacht tot aanvaarding schenking' met ref. EP/EP/1693/18-2181268 opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3 - De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 4 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 5 - De burgemeester en de algemeen directeur zullen de gemeente vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De kosten verbonden aan de afbraak van de vakantiewoning en de notariële akte zijn ten laste van het gemeentebestuur.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Toekenning noodhulp aan Syrië - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017, voorziet dat maximum 1/5de van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van een natuurramp en/of burgeroorlog.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen. Het advies van de Mondiale Raad is gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2018 werd goedkeuring gehecht aan het voorstel om een gift ten bedrage van 1.000 EUR over te maken aan Artsen zonder grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van Syrië.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet 15 juli 2005, artikel 42.

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017.

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis gesteld te worden van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/002/009/001/001

Beleidscode

0160

Algemene rekening

64930000

Beschikbaar krediet

82.000 EUR

Raming

1.000 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2018 om een gift ten bedrage van 1.000 EUR over te maken aan Artsen zonder grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van Syrië.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Toekenning noodhulp aan Zuid-Soedan - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017, voorziet dat maximum 1/5de van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van een natuurramp en/of burgeroorlog.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen. Het advies van de Mondiale Raad is gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2018 werd goedkeuring gehecht aan het voorstel om een gift ten bedrage van 1.000 EUR over te maken aan Artsen zonder grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van Zuid-Soedan.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet 15 juli 2005, artikel 42.

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017.

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis gesteld te worden van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/002/009/001/001

Beleidscode

0160

Algemene rekening

64930000

Beschikbaar krediet

81.000 EUR

Raming

1.000 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2018 om een gift ten bedrage van 1.000 EUR over te maken aan Artsen zonder grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van Zuid-Soedan.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Toekenning noodhulp aan Democratische Republiek Congo - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017, voorziet dat maximum 1/5de van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van een natuurramp en/of burgeroorlog.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen. Het advies van de Mondiale Raad is gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2018 werd goedkeuring gehecht aan het voorstel om een gift ten bedrage van 2.000 EUR over te maken aan Artsen zonder grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van de Democratische Republiek Congo.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet 15 juli 2005, artikel 42.

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017.

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis gesteld te worden van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/002/009/001/001

Beleidscode

0160

Algemene rekening

64930000

Beschikbaar krediet

80.000 EUR

Raming

2.000 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 juni 2018 om een gift ten bedrage van 2.000 EUR over te maken aan Artsen zonder grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van de Democratische Republiek Congo.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Gemeentepersoneel - lokale rechtspositieregeling - wijziging personeelsformatie en organogram - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 22 december 2017 bekrachtigde de Vlaamse regering het nieuwe decreet lokaal bestuur. Op 15 februari 2018 verscheen het decreet in het Belgisch Staatsblad.

 

Het decreet voorziet, met behoud van de afzonderlijke rechtspersonen, in een gezamenlijke ambtelijke leiding van gemeente en OCMW. Deze ambtelijke integratie krijgt in de eerste plaats vorm door een eenduidige aansturing van het personeel in de nieuwe figuren van de algemeen directeur en de financieel directeur die de huidige functies van gemeente- en OCMW-secretaris en financieel beheerder vervangen.

 

Op 25 juni 2018 stelde de gemeenteraad Hans Suykens aan als financieel directeur.

 

Hans Suykens nam daarop ontslag als coördinator organisatie & ondersteuning.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 §1, artikel 57 §2 en artikel 75 over het organogram.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 §1, artikel 57 §2 en artikel 103 over de personeelsformatie.

 

Decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, art. 43, § 2, 4° dat stelt dat het vaststellen van het organogram, de aanduiding in dat organogram van de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam is gekoppeld, de personeelsformatie en de rechtspositieregeling niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden gedelegeerd.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2008 met betrekking tot de rechtspositieregeling en latere wijzigingen.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2015 met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, bijlage personeelsformatie.

 

Motivering

 

Door de selectie van de coördinator organisatie & ondersteuning als financieel directeur ontstaan er een aantal opties om organisatorisch wijzigingen door te voeren.

 

Er zijn in grote lijnen drie mogelijke scenario’s.

 

         Scenario 1: Invullen van de functie van coördinator organisatie & ondersteuning

         een eerste mogelijkheid is uiteraard de vervanging van de coördinator organisatie & ondersteuning.

         Dit is de duurste optie en hierdoor lopen we een aantal voordelen mis die in de andere scenario’s mogelijk zijn.

         Scenario 2: Samenvoegen van de dienst financiën en het departement organisatie & ondersteuning

         Een tweede mogelijkheid voorziet in de samenvoeging van de dienst financiën met het departement organisatie & ondersteuning.

         Deze optie is financieel interessant en het samenbrengen van financiën en organisatie & ondersteuning biedt de mogelijkheid om een aantal efficiëntiewinsten te realiseren in de interne dienstverlening.

         Een belangrijk nadeel van dit scenario is dat hierdoor de problematiek van inhoudelijke ondersteuning die er nu al is (zie verder) groter zal worden.

         Scenario 3: Samenvoegen van de dienst financiën en het departement organisatie & ondersteuning, aanpassen van de functie coördinator organisatie & ondersteuning

         Een derde mogelijkheid is de samenvoeging van financiën en organisatie & ondersteuning te combineren met een aanpassing van de functie van de coördinator organisatie & ondersteuning naar deskundige organisatie/jurist.

         We vullen de functie dan in als een inhoudelijk ondersteunende functie zonder leidinggevende verantwoordelijkheid.

         Deze optie is financieel een tussenoplossing tussen scenario 1 en 2.

 

Het managementteam adviseert het derde scenario.

 

Dit scenario biedt de volgende voordelen:

         Een aantal taken kunnen onvoldoende of niet opgenomen worden. Bijvoorbeeld een degelijke juridische ondersteuning van de organisatie ontbreekt. De deskundige kan deze ondersteuning bieden.

         Er zijn een aantal, eerder administratieve taken, die de algemeen directeur opvolgt. Door het wegvallen van de coördinator organisatie & ondersteuning, die nu de algemeen directeur deels inhoudelijk ondersteunt, verergert dit probleem.

         De dienst secretariaat & aankoop heeft een capaciteitsprobleem door het wegvallen van 1 VTE en het niet invullen van vervangingen (0,6 VTE) en het uitbreiden van het systeem voor opvolging van aankopen. Dit is voorlopig opgelost door een tijdelijke vervanging. Doordat de coördinator O&O in zijn rol als financieel directeur niet langer overheidsopdrachten kan begeleiden, verergert de noodzaak om hiervoor een structurele oplossing te bieden.

         De komende periode (verkiezingen waarna een nieuwe legislatuur start met een nieuw decreet, een nieuw meerjarenplan en nieuwe BBC-regels) zal extra inspanningen vragen van de ondersteunde diensten. Dit kan op deze manier beter opgevangen worden.

         De verdeling van leidinggevende en inhoudelijke taken tussen twee personen kan er voor zorgen dat beide takenpakketten efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

         Het samenvoegen van financiën en de andere ondersteunende diensten creëert de mogelijkheid om op administratief vlak op zoek te gaan naar efficiëntiewinsten en betere samenwerking.

         De huidige samenwerking en dynamiek binnen het departement organisatie & ondersteuning kan verder gezet worden.

         De statutaire functie van coördinator kan vervangen worden door een contractuele functie. Hierdoor is de scenario ook financieel interessanter dan een loutere vervanging van de coördinator (scenario 1).

 

Sven Brabants, algemeen directeur, en Hans Suykens, financieel directeur, lichtten deze wijzigingen verder toe aan de fractieleiders op de infovergaderingen van 13, 14 en 16 augustus 2018.

 

Het managementteam stelt voor het organogram als volgt te wijzigen:

 

 

Beraadslaging

 

Algemeen directeur Sven Brabants geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Wim Jordens dankt de algemeen directeur en de financieel directeur voor de toelichting. Het geeft de kans om een dossier in een rustige sfeer toe te lichten. Hij merkt op dat het een mooi voorbeeld is van hoe het ook anders kan.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het op het verzoek van het college van burgemeester en schepenen was.

 

Raadslid Alain De Laet merkt op dat het maar de tweede keer is dat er een toelichtingsvergadering is geweest. Het is een goede manier om zaken uit te leggen. De nieuwe functie is een mooie combinatie, het zal niet zo evident zijn om iemand te vinden.


Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij het reeds heeft zien werken bij een andere overheid, één leidinggevende voor alle ondersteunende diensten. Het is misschien ongebruikelijk, maar het kan mogelijk wel de nodige synergie opleveren waardoor het werk beter georganiseerd kan worden. Raadslid Alex Van Loon denkt dat op de nieuwe functie best wel wat mensen gaan solliciteren.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan de volgende wijziging van de personeelsformatie - bijlage 9 aan de rechtspositieregeling:

 

ORGANIEK KADER

Huidig

Nieuw

Toelichting

NIVEAU

GRAAD

VTE

VTE

 

Administratieve graden

 

 

 

Decretaal

algemeen directeur

1

1

 

Decretaal

financieel directeur

1

1

 

A1a - A3a

expert financiën

2

2

 

A1a - A3a

coördinator

3

2

Schrappen van de functie coördinator organisatie & ondersteuning

A1a - A3a

stafmedewerker

1

1

 

A1a - A3a

stedenbouwkundig ambtenaar

1

1

 

B4 - B5

bibliothecaris

1

1

 

B4 - B5

stafmedewerker

1

1

 

B1 - B3

teamverantwoordelijke leefmilieu

1

1

 

B1 - B3

deskundige communicatie

1

1

 

B1 - B3

deskundige sport

1

1

 

B1 - B3

deskundige bib

0,5

0,5

 

C4 - C5

teamverantwoordelijke burgerzaken

1

1

 

C1 - C3

administratief medewerker

14,8

14,8

 

 

 

 

 

 

Technische graden

 

 

 

C4 - C5

teamverantwoordelijke openbare werken

1

1

 

C1 - C3

werkleider

3

3

 

D4

technisch hoofdassistent

1

1

 

D1 - D3

technisch assistent

6

6

 

TOTAAL

STATUTAIR KADER

41,3

40,3

 

 

 

 

 

 

OVERGANGSKADER

Huidig

Nieuw

Toelichting

NIVEAU

GRAAD

VTE

VTE

 

Administratieve graden

 

 

 

A1a - A3a

deskundige cultuur

1

1

uitdovend en blokkeert 1 voltijdse functie van deskundige cultuur op niveau B

C1 - C3

administratief medewerker

0,5

0,5

uitdovend en blokkeert 1 contractuele, halftijdse functie van administratief medewerker leefmilieu

Technische graden

 

 

 

D4 - D5

Ploegbaas

1

1

uitdovend en blokkeert 1 voltijdse functie van werkleider op niveau C

D1 - D3

technisch assistent

2

2

uitdovend en blokkeert gelijknamige contractuele functies

TOTAAL

OVERGANGSKADER

4,5

4,5

 

 

 

 

 

 

CONTRACTUEEL KADER

Huidig

Nieuw

Toelichting

NIVEAU

GRAAD

VTE

VTE

 

A1 - A3

deskundige organisatie/jurist

0

1

 

B4 - B5

teamverantwoordelijke informatica

1

1

 

B4 - B5

teamverantwoordelijke personeel

1

1

 

B1 - B3

teamverantwoordelijke communicatie

1

1

 

B1 - B3

teamverantwoordelijke facilitaire diensten

1

1

 

B1 - B3

teamverantwoordelijke secretariaat en aankoop

1

1

 

B1 - B3

deskundige jeugd

0,5

0,5

 

B1 - B3

deskundige duurzaamheid

1

1

 

B1 - B3

deskundige ruimtelijke ordening

1

1

 

B1 - B3

deskundige toerisme

1

1

 

B1 - B3

deskundige personeel

1

1

 

B1 - B3

deskundige informatica

1,5

1,5

 

B1 - B3

deskundige financiën

1

1

 

B1 - B3

deskundige mondiaal beleid

0,5

0,5

 

B1 - B3

deskundige communicatie

0,5

0,5

 

C1 - C3

werkleider

1

1

Geblokkeerde functie tot de functie ploegbaas is uitgedoofd.

C1 - C3

administratief medewerker team openbare werken

1,5

1,5

 

C1 - C3

administratief medewerker team financiën

2

2

 

C1 - C3

administratief medewerker team vrije tijd (bib)

2

2

 

C1 - C3

administratief medewerker team vrije tijd (cultuur)

1

1

0,5 uitdovend

C1 - C3

administratief medewerker team personeel

1

1

 

C1 - C3

administratief medewerker team ruimtelijke ordening en mobiliteit

1

1

 

C1 - C3

administratief medewerker stafdienst ruimte en wonen

0,5

0,5

 

C1 - C3

administratief medewerker team vrije tijd (sport)

1

1

 

C1 - C3

administratief medewerker team vrije tijd (jeugd)

1

1

 

C1 - C3

administratief medewerker team burgerzaken

1

1

 

C1 - C3

hoofdanimator

0,2

0,2

bepaalde duur - bijkomende hulp bij jeugdwerking tijdens vakantieperiodes

D1 - D3

technisch assistent

17

17

2 VTE zijn geblokkeerd door gelijknamige uitdovende functie.

D1 - D3

administratief assistent

1,5

1,5

 

D1 - D3

toezichter

2

2

 

E1 - E3

technisch beambte - arbeidshandicap

2

2

 

E1 - E3

technisch beambte

15

15

 

E1 - E3

technisch beambte schoonmaak

10,5

10,5

 

E1 - E3

bode

1

1

 

E1 - E3

toezichter

1,5

1,5

 

E1 - E3

conciërge

0,5

0,5

 

E1 - E3

verkeerstoezichter

1,6

1,6

uitbreiding met 6 werkuren per week

E1 - E3

animator

0,8

0,8

bepaalde duur - bijkomende hulp bij jeugdwerking tijdens vakantieperiodes

TOTAAL

CONTRACTUEEL KADER

79,6

80,6

 

 

Artikel 2 - De volgende wijziging van het organogram goed te keuren:

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Financieel directeur - aanpassing functiebeschrijving - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 27 augustus 2018 keurde de gemeenteraad een wijziging van de personeelsformatie en het organogram goed. Bij deze wijziging bepaalde de gemeenteraad dat de financieel directeur de diensten informatica, personeel, communicatie en secretariaat & aankoop aanstuurt.

 

De functiebeschrijving van de financieel directeur moet in die zin aangepast worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

 

Decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor

maatschappelijk welzijn.

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 162 voorziet dat er in elke gemeente één financieel directeur aanwezig is die zowel de gemeente als het OCMW bedient, waarbij beide ambten worden uitgeoefend door een personeelslid van de gemeente.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2008 met betrekking tot de rechtspositieregeling en latere wijzigingen.

 

Beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van 30 juni 2008 als aanvulling op de rechtspositieregeling.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2015 met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, wijziging organogram en personeelskader.

 

Motivering

 

De gemeenteraad bepaalt de functiebeschrijving van de financieel directeur.

 

De financieel directeur oefent minimum de taken uit die door of krachtens de wet of het decreet aan de gemeenteontvanger, aan de financieel beheerder van de gemeente, aan de ontvanger van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en aan de financieel beheerder van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn zijn toevertrouwd.

 

De beroepsvereniging voor secretarissen, ECG, maakte een standaard functiebeschrijving voor de financieel directeur. Deze standaard is volledig conform de decretale regels en tewerkstellling.

 

Op 27 augustus 2018 keurde de gemeenteraad een wijziging van de personeelsformatie en het organogram goed. Bij deze wijziging bepaalde de gemeenteraad dat de financieel directeur de diensten informatica, personeel, communicatie en secretariaat & aankoop aanstuurt.

 

De dienst personeel maakte een aangepaste functiebeschrijving op. Dit gebeurde op basis van de ECG standaard, de functiebeschrijving voor financieel directeur, de functiebeschrijving van de coördinator organisatie & ondersteuning en het sjabloon voor functiebeschrijvingen.

 

De aangepaste functiebeschrijving is een uitbreiding, actualisering en verduidelijking van de oude functiebeschrijving.

 

Het vaststellen van een aangepaste functiebeschrijving is geen grondregeling zoals beschreven in de wet van 1974 betreffende het syndicaal statuut. Hierover is dus geen onderhandeling met de vakbonden nodig.

 

Beraadslaging

 

Algemeen directeur Sven Brabants geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - De volgende functiebeschrijving voor financieel directeur goed te keuren:

 

1. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE

De financieel directeur is belast met de leiding (plannen, organiseren, opvolgen en coördineren) over de financiële activiteiten van de diensten van de gemeente en het OCMW en kijkt erop toe dat de financiële situatie van deze instellingen steeds correct wordt weergegeven. Verder staat hij/zij in voor de financiële analyse, advisering en de controle van het beleid en draagt hij/zij bij tot een effectief, efficiënt en zuinig bestuur.

 

De financieel directeur heeft de coördinerende leiding van het departement Financien & ondersteuning. Hij/zij stelt de medewerkers van de verschillende diensten die deel uitmaken van het departement in staat om, ieder op zijn domein, kwaliteitsvolle dienstverlening te leveren aan de burgers.

 

De voornaamste taken van de financieel directeur zijn decretaal bepaald en zullen verder worden besproken in de verschillende resultaatsgebieden.

 

2. PLAATS IN DE ORGANISATIE

De financieel directeur werkt onder leiding van de algemeen directeur, rapporteert aan de algemeen directeur, aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau, aan de gemeenteraad en aan de raad voor maatschappelijk welzijn, al naargelang hun bevoegdheden.

 

Hij/zij geeft leiding aan de financiële dienst en is ambtshalve lid van het managementteam.

 

Hij/zij is een personeelslid van de gemeente, die ook het OCMW bedient.

 

De financieel directeur staat voor bepaalde taken (o.m. beleidsrapporten, boekhouding, financiële beleidsadvisering en thesauriebeheer) onder de functionele leiding van de algemeen directeur. De financieel directeur rapporteert ook aan de algemeen directeur over deze taken.

 

Voor andere taken (o.m. voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole en debiteurenbeheer) staat de financiële directeur in volledige onafhankelijkheid in. In zulk een gevallen rapporteert de financieel directeur aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen en aan het vast bureau

 

3. NIVEAU

Decretale graad - financieel directeur

 

Salarisschaal: financieel beheerder + 30%

 

4. RESULTAATGEBIEDEN EN TAAKOMSCHRIJVING

Beleidsvoorbereiding, rapportering en planning

 

De financieel directeur is, in overleg met het managementteam, verantwoordelijk voor de opmaak van de voorontwerpen van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering van de gemeente en het OCMW. Het opstellen van de beleidsrapporten is een gedeelde verantwoordelijkheid voor zowel de financieel directeur als de algemeen directeur, waarbij het financiële en het beleidsmatige niet los van elkaar kunnen worden bekeken.

 

Voorts staat de financieel directeur ook in voor de financiële planning op lange termijn (meerjarenplan), middellange termijn (budgetten) en korte termijn (thesauriebeheer).

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

  • Het opstellen van een meerjarenplan, bestaande uit een strategische nota, een financiële nota en een toelichting.
  • Het maken van simulaties ter voorbereiding van het meerjarenplan.
  • Het instaan voor het thesauriebeheer, met behoud van de toepassing van de bepalingen daarover in het organisatiebeheersingssysteem.
  • Het permanent bewaken van de kredieten en bijsturen indien nodig.
  • Het rapporteren over de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole en de evolutie van de budgetten aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau.

 

De boekhouding en de jaarrekeningen

 

De financieel directeur staat in voor het voeren en afsluiten van de boekhouding en stelt, in overleg met het managementteam, de jaarrekening van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

  • Het voeren van de boekhouding en toezien op de correcte implementatie van de regels en procedures voor de boekhouding.
  • De opmaak van de jaarrekening, die bestaat uit een beleidsevaluatie, een financiële nota en een toelichting.
  • Het uitvoeren van eindcontroles van de maand- en kwartaalafsluitingen en van de jaarrekeningen.
  • Het toezien op de naleving van de diverse fiscale verplichtingen.
  • Het behandelen en opvolgen van complexe dossiers.

 

Debiteurenbeheer

 

De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor het debiteurenbeheer en in het bijzonder voor de invordering van de fiscale en niet-fiscale ontvangsten en het verlenen van kwijting.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

  • Het uitvaardigen van dwangbevelen om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen.
  • Het rapporteren over dwangbevelen aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau.
  • Het behandelen en opvolgen van de moeilijke debiteuren- en subsidiedossiers.
  • Verrichten van alle handelingen tot stuiting van verjaring en verval.
  • Het opvolgen, adviseren en controleren van subsidiedossiers teneinde bijkomende werkingsmiddelen te verwerven.
  • Het opvolgen van betekeningen.

 

Rapportering en analyse

 

De financieel directeur is verantwoordelijk voor de financiële analyses en stelt rapporten op om inzichten in financiële processen door te geven.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

  • Het uitvoeren van de decretaal voorziene rapportagetaken.
  • Het rapporteren over dwangbevelen aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, en aan het vast bureau.
  • Het maken van financiële analyses en ad hoc rapporteringen ter ondersteuning van belangrijke bestuursbeslissingen over dossiers als opstart van nieuwe dienstverleningen, reorganisaties van diensten, opstart van grote investeringsdossiers.
  • Het rapporteren aan de algemeen directeur over:

o         Het voorontwerp van de beleidsrapporten en de opvolgingsrapportering;

o         Het voeren en het afsluiten van de boekhouding;

o         De financiële analyse en financiële beleidsadvisering;

o         Het thesauriebeheer.

  • Het regelmatig rapporteren aan de betrokken raad over de uitvoering van de taak van voorafgaande controle van de wettigheid en regelmatigheid van financiële verbintenissen.
  • Het jaarlijks toelichting verschaffen bij de jaarrekening aan de beleidsorganen en het managementteam.

 

Financieel management

 

De financieel directeur stuurt het financieel management van de organisatie. Hij/zij staat in voor een correcte toepassing van de fiscale wetgeving en ziet toe op de wettelijkheid en regelmatigheid van de financiële verrichtingen.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

  • Instaan voor de financiële beleidsadvisering.
  • Opvolgen van falingen, fiscale en sociale toestand van leveranciers en dienstverleners.
  • Opvolgen van de relevante wetgeving en indien nodig de financiële processen daaraan aanpassen.
  • Instaan voor het thesauriebeheer, het schuldbeheer, het debiteurenbeheer, etc. 

         Het plegen van overleg met de bijzonder rekenplichtigen bij politiezone en brandweerzone.

 

Interne financiële controle

 

De financieel directeur is mee verantwoordelijk voor het opzetten van interne financiële controlemechanismen en oefent zelf ook preventief bepaalde controletaken uit.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

  • Rapporteren van de financiële risico’s.
  • Het verzorgen van de financiële analyses.
  • Instaan in volle onafhankelijkheid voor de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact.
  • Het verzorgen van de begeleiding in financiële procedures.
  • Anticiperen op financiële problemen en proactief zoeken naar oplossingen.

 

Externe communicatie

 

De financieel directeur streeft een goed extern contact na. Dit doet hij/zij door een goede externe communicatie te onderhouden met de relevante personen en instanties en door het OCMW en de gemeente te vertegenwoordigen.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

         Het te woord staan van burgers en helpen bij het oplossen van problemen die niet door de medewerkers konden opgelost worden.

         Het onderhouden van contacten met de financiële- en verzekeringsinstellingen.

         Het uitbouwen van netwerken met actoren die bij de financiële werking van de gemeente en het OCMW kunnen betrokken zijn.

 

Andere specifieke taken eigen aan het departement

1)      Functioneren als aanspreekpunt voor de mandatarissen met betrekking tot het eigen departement.

2)      Op regelmatige basis overlegmomenten organiseren tussen de teamverantwoordelijken van het departement.

3)      Verantwoording dragen voor het dagelijks functioneren van het eigen departement met in het bijzonder op het vlak van het budgetbeheer, het personeelsbeheer, de werkprocessen, de communicatie, ...

4)      Eindverantwoordelijke inzake dossiervorming, opvolging en afhandeling van beslissingen van de bestuursorganen met betrekking tot het eigen departement.

         Het personeelsbeleid inhoudelijk vorm geven in samenwerking met de dienst personeel.

         Het aankoopbeleid inhoudelijk vorm geven in samenwerking met de dienst secretariaat & aankoop.

         Het communicatiebeleid inhoudelijk vorm geven in samenwerking met de dienst communicatie.

         Het informaticabeleid inhoudelijk vorm geven in samenwerking met de dienst informatica.

 

Andere specifieke taken eigen aan de functie

  • In overleg met de algemeen directeur beleidsvoorbereidend werken rond de materies van het departement financiën & ondersteuning.
  • In belangrijke dossiers of op cruciale momenten fungeren als contactpersoon met andere lokale besturen, intercommunales, voogdijoverheden, politiezone, andere openbare en parastatale diensten en particuliere organisaties.
  • Het ophalen, verzamelen en coördineren van informatie die naar de bevolking of naar andere diensten toe nuttig kan vertaald worden in sterke en gerichte communicatieve boodschappen waarin de diensten qua inhoud en vorm goed naar voor komen.
  • Onder toezicht van de algemeen directeur verantwoordelijk voor de uitbouw en continue evaluatie van het intern controlesysteem.

 

Management

 

De financieel directeur geeft hiërarchisch leiding aan de medewerkers van de verschillende diensten. Dit doet hij/zij met respect voor de regels van het personeelsbeleid. Hij/zij beschikt over een competent en gemotiveerd team dat de opdrachten en de doelstellingen kan realiseren.

 

Dit omvat onder andere volgende taken:

 

  • Leiding geven aan de functioneel verantwoordelijken van het departement.
  • Voeren van functionerings- en evaluatiegesprekken met medewerkers van het departement.
  • Het werken aan een geschikte organisatiecultuur samen met het managementteam.
  • Het zorgen voor een efficiënte en motiverende delegatie van bevoegdheden naar de directe medewerkers.
  • Het maken van afspraken met de directe medewerkers, doelstellingen overeenkomen, functioneringsgesprekken houden, hen motiverend coachen, hun prestaties evalueren, etc.
  • Instaan voor de opleiding, coaching en ontwikkeling van de directe medewerkers.
  • Instaan voor een adequate interne communicatie en het behoud van goede interne contacten.

 

5. PROFIEL

 

Specifieke kennis bij aanwerving

  • Grondige kennis van regelgeving financiën en beleids- en beheerscyclus gemeente en OCMW
  • Grondige kennis financieel management
  • Grondige kennis lokale belastingen
  • Grondige kennis boekhouding
  • Grondige kennis van de meest courante informaticasystemen en –pakketten
  • Grondige kennis van de toepasselijke vakgebieden binnen het departement
  • Algemene kennis van de wetgeving overheidsopdrachten
  • Algemene kennis van de werking van een lokaal bestuur
  • Algemene kennis van management- en organisatietechnieken

 

Te verwerven bij de uitoefening van de functie

  • Grondige kennis van de wetgeving overheidsopdrachten
  • Grondige kennis van management- en organisatietechnieken
  • Grondige kennis van de werking van een lokaal bestuur
  • Grondige kennis van strategische planning, organisatiemanagement, projectmanagement
  • Algemene kennis van administratief en grondwettelijk recht

 

6. Competenties – Administratief –leidinggevend

 

Wegingsfactor

A1 Werkinzet en dynamisme

1

A2 Deskundigheid en bekwaamheid

1

A3 Verantwoordelijkheid en betrokkenheid

4

A4 Samenwerking en aandacht voor groepsgeest

2

A5 Openheid in communicatie

1

A6 Efficiënt materiaalbeheer

1

A7 Efficiëntie en werkorganisatie

2

A8 Klantvriendelijkheid

2

A9 Vakkennis

1

C1 Leiderschapsvaardigheden

2

C2 Organisatorische vaardigheden

2

C3 Communicatievaardigheid

3

C4 Financieel management

4

C5 Personeelsmanagement

2

C6 Beleidsvoorbereiding en adviesondersteuning

3

C7 Veiligheid

1

 

Hoe hoger de wegingsfactor, hoe groter het belang voor de functie.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Functiebeschrijving - nieuwe functiebeschrijving deskundige organisatie/jurist - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 27 augustus 2018 keurde de gemeenteraad een wijziging van de personeelsformatie en het organogram goed. Bij deze wijziging schrapte de gemeenteraad de functie van coördinator organisatie & ondersteuning. De gemeenteraad voegde de functie van deskundige organisatie/jurist toe aan de formatie.

 

De functiebeschrijving van de deskundige organisatie/jurist moet opgemaakt worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

 

Decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor

maatschappelijk welzijn.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2008 met betrekking tot de rechtspositieregeling en latere wijzigingen.

 

Beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van 30 juni 2008 als aanvulling op de rechtspositieregeling.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2015 met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, wijziging organogram en personeelskader.

 

Motivering

 

De gemeenteraad bepaalt de functiebeschrijving van de deskundige organisatie/jurist.

 

Op 27 augustus 2018 keurde de gemeenteraad een wijziging van de personeelsformatie en het organogram goed. Bij deze wijziging schrapte de gemeenteraad de functie van coördinator organisatie & ondersteuning. De gemeenteraad voegde de functie van deskundige organisatie/jurist toe aan de formatie.

 

De dienst personeel maakte een nieuwe functiebeschrijving op. Dit gebeurde op basis van een analyse van de mogelijke taken, de functiebeschrijving van de coördinator organisatie & ondersteuning en het sjabloon voor functiebeschrijvingen.

 

Het vaststellen van een aangepaste functiebeschrijving is geen grondregeling zoals beschreven in de wet van 1974 betreffende het syndicaal statuut. Hierover is dus geen onderhandeling met de vakbonden nodig.

 

Beraadslaging

 

Algemeen directeur Sven Brabants geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - De volgende functiebeschrijving voor deskundige organisatie/jurist goed te keuren:

 

1. GLOBAAL DOEL VAN DE FUNCTIE

 

Je staat in voor de ondersteuning van de organisatie en de medewerkers op verschillende vlakken.

 

Je trekt en beheert initiatieven en projecten op het vlak van organisatiebeheersing, juridische dossiers, openbaarheid van bestuur en noodplanning.

 

Je ondersteunt de projectwerking binnen de organisatie.

 

2. PLAATS IN DE ORGANISATIE

 

Departement: algemeen directeur

Je directe leidinggevende is de algemeen directeur.

 

3. NIVEAU

 

Salarisschaal A1a-A2a-A3a

 

4. RESULTAATGEBIEDEN EN TAAKOMSCHRIJVING

 

Ondersteuning

  • Je adviseert het bestuur, het managementteam en de medewerkers over bestuurlijke en juridische vraagstukken.
  • Je volgt lopende juridische dossiers en de bijhorende briefwisseling op.
  • Je volgt actief relevante wetgeving op en vertaalt de impact hiervan naar de organisatie.
  • Je ondersteunt medewerkers bij grotere overheidsopdrachten.
  • Je volgt lopende contracten, abonnementen en onderhoudsovereenkomsten op.
  • Je volgt de uitvoering van de besluiten van bestuursorganen op.
  • Je kijkt ontwerpbesluiten, besluiten en notulen na.
  • Je staat in voor het secretariaat van het managementteam.
  • Je beheert de administratie in verband met het legaat Geldern.
  • Je beheert het overzicht aan samenwerkingsverbanden en staat in voor het secretariaat van de commissie intergemeentelijke samenwerking

 

Organisatiebeheersing

  • Je coördineert het systeem voor organisatiebeheersing, betrekt de juiste medewerkers op het juiste moment en communiceert vlot de richtlijnen.
  • Je neemt initiatieven om de kwaliteitscontrole binnen de organisatie te verbeteren.
  • Je analyseert de werking en kwaliteit van de dienstverlening. Je stelt verbeteringen voor en ondersteunt de medewerkers bij veranderingen.
  • Je ontwikkelt en beheert systemen met een juridische toets.
  • Je leidt projecten die de werking en beheersing van de organisatie verbeteren.
  • Je rapporteert over het systeem van organisatiebeheersing aan de bestuursorganen.

 

Openbaarheid van bestuur

  • Je behandelt aanvragen van burgers in het kader van openbaarheid van bestuur.
  • Je behandelt aanvragen van raadsleden in verband met het inzagerecht.
  • Je behandelt schriftelijke vragen van raadsleden.
  • Je behandelt vragen tot schorsingen van raadsleden.
  • Je beheert de verschillende registers in dit verband.

 

Noodplanning

  • Je bent het aanspreekpunt voor burgers, brandweer, politie en federale diensten in verband met de gemeentelijke noodplanning.
  • Je beheert het algemeen nood- en interventieplan en de bijzondere nood- en interventieplannen.
  • Je staat in voor de organisatie en opvolging van de gemeentelijke veiligheidscel.

 

Projectondersteuning

  • Je volgt de planning, uitvoering en evaluatie van organisatiebrede projecten op.
  • Je traint projectleiders en medewerkers zodat ze projecten vlot en kwaliteitsvol kunnen  uitvoeren.
  • Je ondersteunt projectleiders en projectteams bij de uitvoering van projecten.
  • Je voert projecten uit die administratieve vereenvoudiging realiseren.

 

Beheer van patrimonium

  • Je volgt huur/verhuur/pacht/concessies/... van het patrimonium actief op.
  • Je bereidt het opstarten en hernieuwen van concessiedossiers op.
  • Je volgt het algemeen beheer van het patrimonium op.

 

Organisatie van de afdeling/dienst

  • Je neemt actief deel aan periodieke teamgesprekken (naargelang de noodzaak: dagelijks, wekelijks, tweewekelijks, …).
  • Je zet je, samen met de hele organisatie, in voor de realisatie van de doelstellingen van de organisatie.

 

  • Er kunnen steeds bijkomende taken en verantwoordelijkheden worden opgenomen als de werking en de dienstverlening dit vereisen.

 

  • Van de deskundige organisatie/jurist worden, inherent aan de functie, zo nodig prestaties verwacht die, hoewel zij buiten de normale diensttijd dienen verricht te worden, beschouwd worden als gewone arbeidstijd.

 

5. PROFIEL

 

Specifieke kennis bij aanwerving

  • Grondige kennis van bestuursrecht/administratief recht
  • Grondige kennis van organisatiebeheersing
  • Algemene kennis van de meest courante informaticasystemen en –pakketten
  • Algemene kennis van de werking van een lokaal bestuur
  • Algemene kennis van de structuur en de diensten van Malle

Te verwerven bij de uitoefening van de functie

  • Grondige kennis van nood- en interventieplanning
  • Grondige kennis van strategische planning, organisatiebeheersing en projectmanagement
  • Grondige kennis van de werking van een lokaal bestuur

 

6. Competenties – Beleidsvoorbereidend

 

Wegingsfactor

A1 Werkinzet en dynamisme

(2)

A2 Deskundigheid en bekwaamheid

(4)

A3 Verantwoordelijkheid en betrokkenheid

(3)

A4 Samenwerking en aandacht voor groepsgeest

(2)

A5 Openheid in communicatie

(1)

A6 Efficiënt materiaalbeheer

(1)

A7 Efficiëntie en werkorganisatie

(2)

A8 Klantvriendelijkheid

(2)

A9 Vakkennis

(3)

C2 Organisatorische vaardigheden

(2)

C3 Communicatievaardigheid

(2)

C4 Financieel management

(1)

C6 Beleidsvoorbereiding en adviesondersteuning

(4)

C7 Veiligheid

(1)

 

Hoe hoger de wegingsfactor, hoe groter het belang voor de functie.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij een aantal evenementen.

         Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat aan het fietspad Oude Baan - Tichelmansstraat aanpassingen zijn gebeurd. De schildering gebeurt deze week.

         Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat de fietsstraat op 5 september om 10.20 uur wordt geopend.

         Schepen Jules Mintjens licht toe dat er een infosessie is van de provincie op 6 september over het delen van zonnepanelen.

         Raadslid Wim Jordens verwijst naar de zwerfvuilproblematiek. In het bijzonder verwijst hij naar zijn toelichting vorig jaar eind augustus waarbij hij meldde dat de vuilbakken overvol zaten tijdens de kermis. Dat was dit jaar opnieuw. De gemeente zou er voor moeten zorgen dat deze geledigd worden. Er is uiteraard een verantwoordelijkheid van de (horeca)zaken zelf ook. Zo was het in de omgeving van Déjà Vu zeer vuil 's morgens. Het lijkt aangewezen om hen in een brief hierop te wijzen.

         Raadslid Wim Jordens licht toe dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de ene kant van de Lierselei wordt vernieuwd en de andere kant niet. Dat moet misschien toch ook eens aangekaart worden bij de hogere overheid.

         Raadslid Wim Jordens merkt op dat aan de hoeve aan de Beersendijk 's avonds en in het weekend vrachtwagens met allerhande puin vastgesteld worden.

         Raadslid Wim Jordens maakt volgende opmerkingen met betrekking tot de werken aan de doortocht en de verkeersafwikkeling:

         Het is momenteel chaos tot en met en volgende week moeten de scholen nog beginnen. Het zal er niet op beteren.

         Een fietssuggestiestrook zou kunnen helpen in de Slachterijstraat. Het is niet volledig zaligmakend, maar het kan helpen.

         Het zou zinvol zijn om een snelheidsmeter in de Slachterijstraat te zetten zodat bestuurders zien welke snelheid ze rijden.

         De gemachtigde opzichter die nu aan de post staat, zou aan de Bloemenstraat gezet kunnen worden.

         Over de blokken in de Slachterijstraat zou ook eens nagedacht moeten worden. Het is natuurlijk een moeilijk punt. Maar nu rijdt er een vrachtwagen tussen, deze staat bijna stil, want heeft weinig plaats. Dit heeft als gevolg dat de auto's die aan de andere kant staan helemaal aan de zijkant gaan staan. Ze staan dan op dat moment op de plaats waar de fietsers rijden.

         Eén van de grote fouten die er momenteel nog zijn, is dat al het verkeer dat van Rijkevorsel van de vaart komt, geen bord tegen komt.

         In Rijkevorsel dorp staat op het bord dat het over de N53 gaat. Raadslid Alex Van Loon merkt op dat het op alle borden consequent foutief wordt aangeduid.

         Het lijkt aangewezen dat een aantal extra schilderingen gebeuren om de voorrang van rechts voldoende aan te geven.

         Neem de maatregelen die kunnen genomen worden.

         Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat het van de gemachtigd opzichter een goed idee is, want de lichten komen vierkant groen voor fietsers en voetgangers. De noodzakelijke aanpassingen in Rijkevorsel werden reeds doorgegeven. Aan bussen Verhoeven werd gevraagd om de omleiding te volgen. De mensen die de signalisatie regelen stellen dat het een twee weken duurt vooraleer het verkeer zijn weg gevonden heeft. De politie verbaliseert momenteel.

         Raadslid Wim Jordens stelt dat het misschien zinvol is om een brief aan de scholen mee te geven met de meest veilige route.

         In Zoersel staat er geen bord dat de Hoogstraatsebaan onderbroken is, stelt raadslid Thierry van der Straten Waillet. Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat er een bord staat met omleiding.

         Raadslid Thierry van der Straten Waillet stelt dat als je van Vlimmeren komt en het kruispunt voorbij bent, kan je rechts blijven om af te draaien naar de Sint-Lenaartsebaan of je kan kiezen om rechtdoor te rijden. Dit zou duidelijker moeten worden aangegeven want verschillende mensen blijven in de file staan. Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat de belijning hierop ook nog wordt aangepast.

         Raadslid Peter Lacante licht toe dat er in Zoersel blijkbaar geen bord zou mogen staan dat de Hoogstraatsebaan onderbroken is omdat de omleiding dan via Westmalle zou gaan en de omleiding is aangelegd via Sint-Lenaarts.

         Raadslid Pieter van Boxel merkt op dat de planning voor het dorpsplein al een paar keer is gewijzigd. Schepen Jules Mintjens licht toe dat er iedere week werfvergadering is. Schepen Jules Mintjens dankt de mensen van de middenstand om regelmatig aanwezig te zijn. Alle praktische problemen worden er wekelijks doorgesproken. En men tracht te corrigeren wat er gecorrigeerd kan worden. Aan de planning is niets gewijzigd, licht schepen Jules Mintjens toe.

         Raadslid Pieter van Boxel stelt dat er nu nog geparkeerd mag worden op de pleintjes. Schepen Jules Mintjens licht toe dat er in de Speelhoven een tijdelijke parking is aangelegd. Van zodra de Blijkerijstraat klaar is, zal de parking in de Speelhoven een parking met parkeerschijf worden en zal er plaats voorzien worden voor personen met een handicap. Het parkeren op de pleintjes wordt zo lang als mogelijk toegelaten.

         Raadslid Alex Van Loon verwijst naar de vraag van de vereniging voor chronisch zieken. Schepen Wouter Patho geeft aan dat erop geantwoord zal worden.

         Raadslid Ingrid Vrints licht toe dat ze een bericht heeft gekregen om het personeel van het WZC ter Bleeke te bedanken voor de goede zorgen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Interpellatie over de kindarmoede in Malle, volgens de armoede-index van Kind & Gezin

 

Raadslid Pieter van Boxel geeft een toelichting bij onderhavig punt:

"Enkele jaren geleden heb ik reeds een debat over armoede op de agenda van deze gemeenteraad gezet. De cijfers van Kind & Gezin werden toen al aangehaald. Toen ging het over cijfers van 2015, waarbij Malle met 7,9%, veel hoger scoorde in vergelijking met al haar buurgemeenten. Intussen kennen we ook de cijfers van 2016 en 2017. De stijging in Rijkevorsel en Beerse valt erg op, maar verder liggen onze cijfers in 2016 en 2017 nog hoger dan in 2015.

 

Misschien eerst voor alle duidelijkheid, deze cijfers geven het percentage weer van het aantal kinderen dat per jaar in armoede wordt geboren.

 

Is dit maar een deel van de armoedecijfers? Ja.

Is dit echter een momentopname? Neen, dit is een negatieve tendens. 

Is dit een tendens in heel Vlaanderen? Ja, maar…. Een duidelijke maar, want we zien toch belangrijke verschillen in vergelijking met onze buurgemeenten.

 

Wat zijn de oorzaken? 

En waarom is er zo’n wezenlijk verschil met onze buurgemeenten?

 

Ik heb ook het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement hierover gevolgd, en het viel mij op dat dit debat (zowel door rechtse als door linkse partijen) enorm “verengd” werd door de armoede-import vanuit vooral vluchtelingen als bijna enige oorzaak te benoemen. Dit kan voor steden zo gelden, maar is dit ook de oorzaak in Malle? Er is wel wat toenemende “vervreemding” in Malle, maar van een echte vluchtelingenstroom, die zodanig invloed zou hebben op de hoge armoedecijfers is hier helemaal geen sprake. 

Bovendien erger ik mij evenzeer aan het feit dat het gebrek aan “werk” of inkomen als énige bijkomende oorzaak wordt vernoemd. Want het gebrek aan werk hebben is ook lang niet de énige oorzaak van armoede. Het feit dat er vele scholen zijn in onze gemeente, waarbij Malle aantrekkelijk wordt voor alleenstaande moeders, kan zeker meespelen maar we mogen ook hier het debat niet “verengen”. 

 

Mijn inziens gaat het om een combinatie van meerdere oorzaken:

De torenhoge rusthuis- en andere zorgfacturen en de gezondheidszorg in het algemeen bij ouderen en chronisch zieken (bijvoorbeeld mensen met een handicap, MS-patiënten, kankerpatiënten, CVS, en vele anderen).

De ouderdomsplicht lijkt een nobel principe maar duwt de kinderen en kleinkinderen (uit de lagere werkende middenklasse) wel sneller in armoede.

De energiefacturen wegen steeds zwaarder, doordat we (via IKA) persé dure alternatieve energiebronnen financieren waarvoor de burger zowel als consument én als belastingbetaler voor moet mee betalen.

Ik ken persoonlijk ook iemand die nu een lening afbetaald omdat hij deze winter anders geen stookolie kon laten leveren, maar die werkt en dus niet in aanmerking komt voor het stookoliefonds.

De ziektes van deze tijd bij jongeren, zoals depressies, afzien van scheidingen, druggebruik, spijbelen, geen diploma halen,… hebben een grote invloed op latere armoede,  dat doorgegeven wordt aan de volgende generaties,…

Een hoog aantal alleenstaande moeders, waarna we doelgericht moeten werken.

De problematiek bij de lokale en algemene economie zorgt voor faillissementen bij zelfstandigen en voor werkloosheid bij personeel. Ook het lokale mobiliteitsprobleem heeft hier een drastische negatieve invloed op.

De wachtlijsten voor sociale woningen lopen ondanks het hoge aantal sociale woningen in Malle toch nog op.

De onderwijskosten in scholen.

Het probleem van de huurders, waarbij vooral de waarborgen veel hoger liggen.

 

Kunnen we heel dit lijstje helemaal oplossen als lokaal bestuur? Neen, maar we kunnen wel bij vele oorzaken een belangrijke bijdrage leveren rond het aanpakken van die oorzaken en het bijstaan bij de gevolgen.

 

Hiervoor moeten we meer concrete oplossingen naar voren schuiven. Het is immers niet voldoende om gewoon vast te stellen dat er veel alleenstaande moeders in Malle wonen wegens onze scholen, en dat zij hun stookolie of energiefactuur niet meer kunnen betalen. We moeten uitzoeken hoe we “op lokaal niveau”, deze alleenstaande moeders dan effectief kunnen helpen, zodat hun kinderen een evenwaardige opvoeding en opleiding kunnen genieten als alle andere kinderen met twee werkende ouders.

Maar ook kinderen met twee ouders groeien op in armoede, zelfs als beide ouders werken. Veelal kunnen we armoede bij deze gezinnen, “uit de lagere werkende middenklasse”, nog voorkomen. Ook daar stellen we gelijkaardige problemen vast.

 

Ikzelf heb in het verleden reeds meerdere constructieve voorstellen gedaan. Zorgen voor een jeugdzorgbeleid om jongeren uit problemen te helpen is hiervan een voorbeeld. Daarnaast heb ik ook al gepleit om de rusthuisfactuur betaalbaarder te maken, zodat armoede bij zowel ouderen als bij hun onderhoudsplichtige kinderen kan worden voorkomen. Ook hier zijn de kleinkinderen het slachtoffer als hun ouders moeten bijdragen voor de zorg en opvang van hun grootouders. Daarom heeft Lijst Van Boxel (LVB) reeds voorgesteld om sneller tussen te komen bij ouderen waarvan hun kinderen uit de lagere werkende middenklasse komen.

 

Er is ook een integraal armoedebeleid nodig dat grenzen van beleidsdomeinen en bevoegdheden overschrijdt. Het moet niet gaan om alleen sociale bijstand, alleen om kinderopvang, alleen om ouderenzorg, of alleen om sociaal woonbeleid. Het gaat dus ook over energie, over onderwijs, over lokale economie, industrie en mobiliteit. Het zijn allemaal factoren die meespelen, en vanuit elke lokale bevoegdheid of beleidsdomein kan er bijgedragen worden.

 

En ik geef grif toe dat er al heel wat gedaan wordt als het gaat om sociale bijstand, waarbij aanvullende initiatieven als de vrijetijdspas ook heel belangrijk zijn. Maar we moeten hier veel verder in gaan. En vooral als het om preventie gaat, moeten we kijken naar die groep die nog net niet in armoede zit, die groep waarvoor “hulp vragen aan het OCMW” nog steeds taboe is. 

 

Deze meerderheid is nu meer dan 5 jaar bezig en de cijfers liegen niet. Zoals reeds is aangehaald is de tendens belangrijk. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 is het aantal kinderen dat wordt geboren in armoede alleen maar gestegen, van 5,6% in 2012 naar 8,5% in 2017. In 2016 hadden we zelfs een triestig hoogtepunt van bijna 9%. Deze meerderheid neemt ook positieve initiatieven, zoals reeds aangehaald en dat wil ik echt wel nogmaals benadrukken.  Maar ondanks het hoge aantal sociale woningen, ondanks de vrijetijdspas, ondanks de verhoogde budgetten voor sociale bijstand, ondanks de inrichting van “het huis van het kind”, ondanks stookoliefondsen en budgetmeters, ondanks enz. kan er dus véél meer gebeuren. Want nu is het nog voor veel mensen, net onder én net boven de armoedegrens, TE LAAT EN TE WEINIG!

 

Daarom pleit LVB om meer te focussen op die preventie en het voorkomen van armoede bij de lagere werkende middenklasse. Daarom pleit LVB voor een integraal beleid over die beleidsdomeinen heen.

 

Laat mij één van die genoemde voorbeelden, “het huis van het kind”, even aanhalen. Je zou denken dat dit een (bijna) ideaal middel is om net te werken rond die kwetsbare doelgroep van alleenstaande moeders. En als dat dan wel (onzichtbaar??) gebeurd, waarom zien we hier dan geen resultaten? 

 

Een ander genoemd voorbeeld is de grotere aantrek van het aantal éénoudergezinnen. Het groot aantal scholen in Malle wordt alleen als oorzaak hiervan gezien. Maar waarom zien we dit net niet als tool om nakende armoede op te sporen en alsnog te voorkomen? Een groot deel van alle jonge Malse kinderen gaat ook in Malle naar een lagere school. Is het dan niet nuttig dat we net via deze weg, via deze lagere scholen armoede, of nakende armoede opsporen en de koe concreet bij de horens vatten?

 

Een andere sterkte van Malle, is ons actief verenigingsleven. Laten we ook dit als opportuniteit gebruiken om armoede op te sporen. Laten we onze verenigingen (of het nu om jeugdbewegingen gaat, sportclubs of andere) mee uitnodigen en informeren om dit probleem mee aan te pakken.  Mensen kunnen ook mensen, die via eenzelfde vereniging met elkaar verbonden zijn, elkaar informeren en helpen. Het zou dan ook interessant zijn, om via de clubbesturen en de adviesraden informatie en tools aan te bieden om dit te stimuleren. Hierbij kan vooral het “taboe-probleem” concreet mee aangepakt worden.

 

Ik heb dus heel wat bedenkingen en vragen, rond waarom mogelijke voorstellen (bv. jeugdzorgbeleid) in Malle niet kunnen, of bestaande opportuniteiten (zoals bv. huis van het kind, groot aantal scholen) niet ten volle worden benut. Ik probeer deze samen te vatten in de volgende concrete vragen:

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

1.Wat zijn volgens het schepencollege de oorzaken van stijgende armoede in Malle? Of is er toch een rechtstreeks gevolg van de vluchtelingencrisis in Malle?

2.Welke initiatieven zijn er vanuit het gemeentebestuur zoal genomen tijdens deze legislatuur? Kan hier een overzicht van gegeven worden?

3.Hoe kunnen we als beleidsmakers van de grote aanwezigheid van scholen in onze gemeente een opportuniteit maken om armoede te bestrijden en vooral te voorkomen?

a.Hoe wordt hierover samengewerkt met de scholen?

b.Wordt hier aandacht besteed in het scholenoverleg?

4.Hoe heeft, “het huis van het kind”, reeds kunnen bijdragen aan het voorkomen van armoede?

a.Welke initiatieven werden daar bijvoorbeeld genomen?

b.Hoe wordt er daar samengewerkt met de partners die via dit “huis van het kind” aan het bestuur verbonden zijn (o.a. Kind & Gezin, maar ook andere diensten), om armoede te bestrijden en te voorkomen?

5.Moeten we niet een tandje bijsteken en meer tussenkomen rond de torenhoge energiekost die steeds minder mensen kunnen betalen?

a.Welke verantwoordelijkheden/bevoegdheden heeft het lokaal bestuur hier?

b.Ik hoor wel eens klachten over budgetmeters, is het systeem rond budgetmeters wel helemaal waterdicht? Is dit al eens geëvolueerd?

c.Kan/mag een lokaal bestuur of sociaal huis, binnen de wettelijke/decretale mogelijkheden, inspanningen doen rond meer/snellere steun via bv. het stookoliefonds? Welke mogelijkheden zijn hier? En kan dit ook met andere energiebronnen zoals aardgas? 

d.In hoeverre kan het sociaal huis de burgers informeren over alle vormen van steun en begeleiding betreffende de (te) dure energiefacturen?

6.Ik heb 2 jaar geleden in een interpellatie gevraagd om eens na te denken over de mogelijkheid tot concrete jeugdzorgbeleid, is daar verder intern of met de diensten over nagedacht?

7.In hoeverre zijn de meerderheidspartijen bereid om extra te investeren in betaalbare ouderenzorg en opvang, door bijvoorbeeld door meer mensen uit de “lagere werkende middenklasse” van de onderhoudsplicht te ontlasten?

8.Is er een soort beleidsplan of actieplan voor mensen met chronische ziekten (zoals Kanker, MS, CVS, HIV-besmet,…)? Worden zij geïnformeerd en/of begeleid of rechtstreeks geholpen, bijvoorbeeld rond hun extra medische kosten?

9.Hoe verloopt de samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen?

a.Hoe komt het dat sociale huurwoningen, ondanks beperkte renovatiewerken, soms toch voor lange tijd leegstaan?

b.Kan dit eens aangekaart worden in overleg met deze sociale huisvestingsmaatschappijen?

10.Is het schepencollege bereid om mee te denken, over hoe we armoede ook bespreekbaar maken, mee te voorkomen via een beleid naar adviesraden en verenigingen toe?

 

Ik heb dus heel wat concrete vragen, en het zou misschien ook interessant zijn dat vanuit de verschillende beleidsdomeinen binnen het schepencollege bekeken en beantwoord wordt. (het is maar een suggestie)

 

Tenslotte geloof ik er ook in, dat ook andere fracties heel wat boeiende ideeën naar voor kunnen brengen om dit probleem eens echt aan te pakken. Want ik denk dat we alleen SAMEN, door bv. het samenvoegen en het aanvullen van elkaars ideeën en voorstellen tot een echte oplossing kunnen komen.

 

Het armoededebat mag geen opbod zijn tussen partijen. En het mag zeker geen “of-verhaal” zijn of blijven, dit is een “EN-verhaal”. Ook mijn ideeën en voorstellen zoals vandaag (en eerder) genoemd zullen niet voldoende zijn. Ik zal dan ook zeer graag, met veel interesse en respect, luisteren naar andere, en vooral aanvullende, voorstellen vanuit andere fracties."

 

Schepen Wouter Patho beantwoordt de vragen. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De cijfers van kinderarmoede stijgen nationaal. In Malle zijn de cijfers lichtjes gedaald, maar blijven ze hoog.

         De grootste reden voor dit hoge cijfer is te vinden in de geografische ligging van Malle tussen Antwerpen en Turnhout, in de aanwezigheid van heel wat scholen en in de inspanningen over de legislaturen heen om sociale woningen te voorzien.

         Het aantal leefloondossiers is stijgende. Er zijn heel wat alleenstaande moeders die zich hier vestigen omwille van de aanwezigheid van heel wat scholen. Verschillende erkende gezinnen blijven eveneens in Malle, al is dat absoluut zeker niet de belangrijkste reden van het hoge cijfer.

         In vergelijking met de regio zit Malle ruimschoots boven het sociaal objectief.

         De sociale dienst werkt op verschillende pijlers: het uitputten van rechten, het mogelijk maken van betaalbaar wonen, inzetten op activering en waar mogelijk extra steun verlenen.

         De sociale dienst werd uitgebreid.

         Er is geen wachtlijst in Malle voor hulpverlening.

         Er worden extra mensen ingezet rond activering.

         De scholengemeenschap is een troef, maar het maakt ons ook kwetsbaar. Uit het scholenoverleg komen nuttige zaken. De samenwerking met de scholen kan nog verder gemaximaliseerd worden.

         In het huis van het kind komen heel wat mensen en diensten samen. Het is een belangrijk speerpunt in de strijd tegen kinderarmoede.

         De nationale en provinciale middelen om tegemoet te komen aan de energiekosten worden ingezet. Het stookoliefonds wordt gebruikt. Er is een nauwe samenwerking met Pidpa en Eandis.

         De OCMW-raad heeft beslist om de onderhoudsplicht te hanteren. De onderhoudsplicht wordt onderzocht want het is de enige manier om zicht te krijgen op de rekeningen. In veel concrete gevallen wordt ze niet toegepast omdat er beperkte middelen zijn. Het is ook niet correct dat er een verdeling van de middelen gebeurt twee of drie jaar vooraleer men naar een woonzorgcentrum komt om dan daarna terug op de gemeenschap te vallen.

         De samenwerking met de sociale huisvestingsmaatschappijen verloopt goed. Er zijn heel wat contacten. Arro, De Ideale Woning en SVK zijn de belangrijkste partners.

         De vrijetijdspas is een belangrijk instrument in het kader van vrijetijdsparticipatie.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Interpellaties over federale beslissing om het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers bij de OCMW's (via het LOI) te verminderen, en de gevolgen daarvan voor het LOI in Malle

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe:

"Als gevolg van het dalend aantal “verzoekers om internationale bescherming” (asielzoekers) heeft de federale overheid dit voorjaar besloten om de opvangcapaciteit voor asielzoekers te verminderen.

 

Fedasil werkt op dit moment nog aan een afbouwplan, ook bij OCMW’s, die asielzoekers opvangen via het “Lokaal Opvang Initiatief” (LOI).

Tegen eind december 2018 zouden in België zo’n 3.600 OCMW-plaatsen gesloten moeten zijn. De OCMW-besturen zouden intussen ook reeds de nodige toelichting en informatie gekregen hebben, rond hoe dit in de praktijk in zijn werk zal gaan.

 

Blijkbaar zijn er OCMW’s die vrijwillig hun opvangcapaciteit willen verminderen, of Fedasil kan zelf beslissen om opvangplaatsen te sluiten, op basis van enkele criteria zoals geografische spreiding, het type plaats (vb. plaatsen voor alleenstaande mannen, grote gezinnen,…) en de aangeboden opvangkwaliteit.

 

Mijn vragen zijn dan eigenlijk evident, en draaien rond de keuze van OCMW-Malle en de gevolgen voor onze huidige capaciteit in Malle. Bovendien zijn er ook financiële gevolgen. De LOI-woningen zijn immers gekocht en ingericht dankzij volledige subsidiëring vanuit Fedasil. Er is ook altijd gesteld dat gekregen subsidies moeten worden terugbetaald als deze centen niet in functie van het LOI worden voorzien. Indien er in Malle een LOI-woning (met meerdere opvangplaatsen) moet sluiten, komt die woning dus vrij en kunnen we deze opvangplaatsen misschien benutten voor “onze eigen mensen eerst”. Al is de hamvraag of dit mogelijk is, en of Fedasil een deel van de gekregen subsidies hiervoor kan/mag terugvorderen?"

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vragen:

         Zal OCMW Malle bereid zijn om vrijwillig opvangplaatsen voor asielzoekers (via LOI) te sluiten? Waarom wel, of waarom niet?

         Indien geen vrijwillige sluiting, zullen er gedwongen sluitingen van opvangplaatsen in Malle komen? Worden we met andere woorden verplicht om ook opvangplaatsen te sluiten?

         Wat zijn de praktische gevolgen en hoe ziet het “financiële plaatje” er dan uit? Wat gaan we met die vrijgekomen woningen, eigendom van OCMW Malle maar 100% gesubsidieerd door Fedasil, kunnen doen?

 

Schepen Wouter Patho beantwoordt de vragen. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het aantal plaatsen in het LOI is een aantal jaren geleden gestegen van 15 naar 20, verdeeld over drie locaties. Het laatste jaar was de bezetting verminderd. Als OCMW-raad was er de intentie om de aantallen naar beneden te halen omdat ze niet meer met de realiteit strookten.

         Fedasil heeft zelf de oefening ook gedaan. De staatssecretaris is van oordeel dat het aantal plaatsen in de gemeenten moet dalen en dat er meer ingezet moet worden op grote opvangcentra.

         De oefening van het OCMW en Fedasil is samengekomen. Fedasil voorziet een afbouw voor Malle naar 10 plaatsen. De 10 plaatsen komen exact overeen met twee locaties.

         Twee van de drie woningen is in eigendom. Het derde werd gehuurd. Die huur werd opgezegd.

         Er wordt gekozen voor 10 opvangplaatsen waarbij er een voorkeur is voor resettlement, waarbij er gekozen wordt voor een gezin van 6 en dan aangevuld met 4 individuele opvangplaatsen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Interpellatie over het oude schoolgebouw op de site Oost en de plannen die mogelijk voorhanden zijn, oplossingen voor dit gebouw, ...

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         De onderhandelingen met Van Roey over de afbraak van het oude schoolgebouw op de site Oost: hoe staat het daarmee?

         Is er een bestemming gegeven aan dit deel van de site?

         Is dit een stuk dat Van Roey in handen heeft en moet herbestemmen? Is dit van de gemeente?

         Kunnen we daar geen Fietshaven, extra parking en een groenscherm suggereren? Het is daar nu al drummen en veel te druk.

         Zijn alle problemen met de gebouwen opgelost en is er een evaluatie in het algemeen gemaakt? Is dit project volgens jullie geslaagd? Is de formule volledig gelopen volgens plan? PPS?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx verwijst naar een beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 maart 2018 waar een standpunt werd ingenomen. Hij licht toe dat er op 3 september 2018 een overleg is met Van Roey waar ze een voorstel zullen doen.

 

Raadslid Wim Jordens herhaalt het standpunt van zijn fractie hierover. Hij licht toe dat de site misschien toch iets zwaarder is uitgevallen dan verwacht. Het gebouw afbreken en ruimte voor fietsers, groen of iets dergelijks lijkt dan ook aangewezen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Interpellatie over de rol van De Ideale Woning en de gemeente in het project De Notelaar/site Oost, specifiek de bescheiden woningen en de sociale woningen

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

         Op de gemeenteraadszitting van 26 februari 2018 heb ik een vraag gesteld i.v.m. de bekommernissen omtrent mankementen aan de appartementen boven de Notelaar en het uitblijven van oplossingen voor de zich daar voordoende problemen. Nu zes maanden later heeft men ons terug gecontacteerd om ons te wijzen op het feit dat er nog steeds geen fundamentele wijzigingen zijn gebeurd aan enkele van de toen opgesomde problemen.

         We weten dat niet de gemeente voor alles verantwoordelijk is maar dat ook de Ideale Woning zijn responsabiliteit in deze moet nemen. Ik gebruik dit forum om te duiden dat wij als bestuur de verantwoordelijken op hun verantwoordelijkheid moeten duiden. Voor enkele opmerkingen echter is ook het college van burgemeester en schepenen de aan te spreken instantie.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         Lift 2 noemen de mensen het daar; er is nog steeds geen oplossing voor die sluitend is. Daarmee bedoel ik dat die gedurende de afgelopen zes maanden nauwelijks heeft gefunctioneerd. Er is zelfs meer, het zou om een lift gaan die eigenlijk niet aan de buitenkant van een gebouw zou mogen worden geïnstalleerd. Het zou een lift zijn voor een binnen-koker. Is dit gebeurd voor de kostprijs? Ik weet het niet.

Ook zouden de premies die maandelijks door de Ideale Woning moeten worden betaald aan Europa Lift, de beheerder/installateur, niet consequent gebeuren en dat daardoor de lift meer stil ligt dan de bewoners lief is. Zij moeten echter wel boven op hun huur die huurlast (vaste kosten op de huurprijs) mee dragen.

 

         In verband met de huurlasten zou men ook jaarlijks een overzicht-factuur willen van de huurlast om zo te kunnen bekijken of alles wat wordt aangerekend ook effectief aangeleverd is, bv. de lift waarvoor kosten worden aangerekend maar die niet werkt naar behoren.

 

         Bij zware regenval is er nog steeds vorming van plassen op de overloop tussen etage drie en één en dit komt door de verstopping van een van de buisjes. Hier sijpelt water in de muren en veroorzaakt natte plekken binnen.

Op plaatsen rond het gebouw zijn er buisjes verbonden met die overloop zodat het water netjes naar beneden wordt gevoerd. Aan de Schoolstraat echter is dit nog steeds niet gebeurd. Ook hier wandelen mensen onder de afloop door maar loopt het water van boven rechtstreeks ‘watervalgewijs’ naar beneden. Kan aan deze zijde op vraag van de bewoners ook een buizenconstructie komen? Aan de andere zijde zou dit gevraagd en verkregen zijn door de onderliggende winkels.

 

         Wanneer een klacht over een tekortkoming wordt gerapporteerd aan de verantwoordelijke van De Ideale Woning duurt het een eeuwigheid voor er wordt ingegaan op die klacht, bv. tochtband aan de deur. Slot aan de hoofdingang, toch niet onbelangrijk?

 

         Het groen-dak is en blijft een raadsel. Ik weet niet wat men er precies op wil laten groeien en wat de voorziening was. Ik veronderstel dat er geen voetbalveld op zou gepland zijn, en raad het ook niet aan. Ik weet wel dat het momenteel vol berken staat en dat wortels van bomen enorme ravage kunnen aanrichten aan het gebouw. Insijpelend vocht enz., ik zou toch ingrijpen als ik van de gemeente was.

 

         In de rand zou ik ook nog willen opmerken dat wat de evenementen betreft die worden georganiseerd op deze site, wij met Progressief Malle willen voorstellen om in de toekomst ergens in de gemeente een evenementenweide te willen voorzien. Ergens naast de bedrijven richting Westmalle N12 om de Hooyberg maar niet te noemen.

 

         Onze vraag is en ik stel ze voor alle opgesomde problemen: Wat gaan we hier aan doen met zijn allen?

 

Schepen Wouter Patho beantwoordt de vragen. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Er zijn nog altijd verschillende mankementen die nog niet zijn opgelost.

         Als OCMW is er contact met De Ideale Woning. De mankementen worden regelmatig gemeld.

         Ondertussen is er ook een nieuwe syndicus op de site. De aanstelling is ergens april/mei geweest. Dat kantoor neemt nu een aantal zaken opnieuw op.

         Van De Ideale Woning werd nog geen concreet antwoord verkregen op alle vragen. Maar volgende week maandag is het woonoverleg. Deze vragen werden er geagendeerd. Het meest handige is om na dit overleg erop terug te komen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2018

 

Interpellatie over de wegenwerken aan de N14 in Zoersel in de dorpskern, te weten het stuk tussen de Mastentop en de Westmallebaan

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"Afgelopen zondag was ik gaan fietsen richting Zoersel over de Zoerselbaan en nam de fietsroute N14 richting Oostmalle.

Daar heeft men afgelopen maand de fietspaden en de parkeerplaatsen vernieuwd. Ik meen te weten dat AWV hier ook de wegbeheerder is. Dat het gaat om de N14 die Oostmalle kruist richting Rijkevorsel.

Mij viel meteen op dat hier nauwelijks voetpaden waren aangelegd. Ik bedoel dat daar zeker niet de voorgeschreven afmetingen, laat staan de minimale afmetingen zijn gehanteerd.

Dit beeld gaf mij als fietser toch een veilig gevoel. Ik passeerde zelfs een rolstoelgebruiker zonder enige verhindering.

Hier heeft duidelijk het gezond verstand geprimeerd in dienst van de gemeenschap en heeft men de breedte benut die voor handen was. Parkeerplaatsen behouden daar waar het kon in evenwicht met de omgeving.

Zelfs aan de winkels net voor de afslag Westmalle heeft men geopteerd aan één zijde voor een smal voetpad en een breder voetpad aan de overzijde."

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Kon dit niet in Oostmalle? Het is dezelfde N14 en AWV de beheerder van de weg? Ook daar is er geen probleem met de rijweg? Het is dezelfde weg de N14.

         Is hier beter onderhandeld met AWV? Mocht dit op deze plaats op die manier ontwikkeld worden? Is er controle op die werken en door wie? AWV? Waar zit dan de nuance dat hier wel kan en in Oostmalle niet?

         De werken hier vlotter verlopen door het gebruik van lichten en wisselende verkeersdoorstroming?

         De afstand van de werken is zelfs vergelijkbaar met Oostmalle van café de Mastentop tot aan de Westmallebaan. 

         Men gebruikt naar mijn gevoel het gezond verstand, daar waar het kan bredere voetpaden in de ‘kern’ en waar het niet kan aangepaste. De fietser 1.50 m. krijgt en geen 1.75m. zoals steeds is voorgesteld bij onze plannen."

 

Schepen Jules Mintjens geeft een antwoord op de vragen. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het grote verschil tussen Malle en Zoersel is dat Malle een module 13 dossier is. Dat wil zeggen dat Malle zich te houden heeft aan de richtlijnen van AWV en Pidpa. Zij nemen het grootste deel van de werken ter hunne laste. Zij hebben strikte richtlijnen voor de fiets- en voetpaden wat de afmetingen betreft. In Zoersel is het geen module dossier. Al die lasten zijn 100% ten laste van de gemeente. Zij hebben geen goedkeuring moeten vragen aan AWV en hebben zonder ontwerpplan hun eigen visie doorgedrukt.

         De uitvoering van de werken is in Zoersel ook eerder pover. De straatgoten en -kolken liggen midden in het fietspad. De fietsstrook is heel wat smaller op verschillende plaatsen. Het autoverkeer heeft er duidelijk voorrang gekregen op de zwakke weggebruiker.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt schepen Jules Mintjens voor een stuk te kunnen volgen inzake module 13 waar waarschijnlijk wel een aantal voorwaarden aan verbonden zijn, anderzijds is het niet correct dat in Zoersel niet in functie van de zwakke weggebruiker is aangelegd. Het blijft merkwaardig omdat het dezelfde weg is en dezelfde wegbeheerder.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019