Gemeenteraad

Maandag 28 mei 2018

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Peter Lacante, Kim Geys, Beatrix Knaepkens, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Maria Vermeyen

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 28 mei 2018.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 23 april 2018 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 23 april 2018 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 23 april 2018 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 23 april 2018 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Gemeentelijk belastingreglement op nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie - aanpassing gemeenteraadsbeslissing 26 februari 2018

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 26 februari 2018 keurde de gemeenteraad het belastingreglement op nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie goed.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Belastingreglement op nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 februari 2018.

 

Politiereglement op nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 februari 2018.

 

Motivering

 

De in artikel 3 opgenomen zin "De jaarlijkse belasting gaat in volgend op het aanslagjaar van de inkohiering van de openingsbelasting" wordt vervangen door "de jaarlijkse belasting gaat in volgend op het aanslagjaar van de inkohiering van de openingsbelasting of bij gebreke hiervan vanaf de inwerkingtreding van huidig belastingreglement". Het is de bedoeling zoals blijkt uit het besluit van 26 februari 2018 om reeds gevestigde nachtwinkels eveneens te belasten.

 

De motivering vanuit het besluit van 26 februari 2018 blijft overeind.

 

Nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie verstoren de openbare orde, tasten de netheid aan en belasten de ordehandhavers en de gemeentelijke openbare diensten extra. Dit blijkt uit verschillende klachten en vaststellingen van bewoners evenals politie hieromtrent. Het afgelopen jaar vond er een sterke toename plaats van het aantal nachtwinkels op grondgebied van Malle. Dit ging duidelijk gepaard met een verhoging van overlast in de vorm van enerzijds afvalvorming in de wijde buurt van de nachtwinkels en anderzijds aantasting van de openbare rust.

 

Het is dan ook gewettigd om nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie financieel te laten bijdragen ten gunste van het gemeentebestuur.

 

Nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie schaden daarnaast de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van het winkelapparaat en deze neerwaartse spiraal moet geremd worden door gerichte acties om een ommekeer teweeg te brengen op het vlak van verscheidenheid en kwaliteit van handelszaken.

Enerzijds zullen de ontvangsten die hieruit voortvloeien bijdragen in de kosten voor het bestrijden van de overlast en toelaten een doordacht lokaal economisch beleid te voeren in de handelskernen en anderzijds zal de invoering van een belasting op nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie dit soort van uitbating ontmoedigen.

 

De eigenaars van de panden moeten zich bewust zijn van het feit dat zij een grote

medeverantwoordelijkheid dragen bij verhuur van hun onroerend goed voor activiteiten die de

openbare orde verstoren, de netheid en het imago van het winkelapparaat schaden. Daarom worden zij solidair en ondeelbaar gehouden tot betaling van de belasting.

 

De financiële toestand van de gemeente verantwoordt het heffen van een belasting op nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie.

 

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zal tegenstemmen zoals bij de vorige stemming met betrekking tot dit punt. De fractie staat achter het politiereglement, maar een belastingsreglement is niet nodig, aldus raadslid Alex Van Loon.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - Met ingang van 1 januari 2018, en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt zowel een openingsbelasting als een jaarlijkse belasting geheven op nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie gelegen op het grondgebied van Malle.

 

Artikel 2 - Definitie

Nachtwinkels: een vestigingseenheid die

a) ingeschreven is in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) uitsluitend onder de rubriek "verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen";

b) en geen andere handelsactiviteit uitoefent dan die hierboven bedoeld;

c) en een maximale netto verkoopoppervlakte heeft van 150m²;

d) en op een duidelijke en permanente manier de vermelding "Nachtwinkel" draagt.

Automatenshop: een van op de openbare weg toegankelijke bedrijfsruimte waar de hoofdactiviteit bestaat in het ter beschikking stellen van automatische apparaten voor de verdeling, tegen betaling, van consumptie- en gebruiksartikelen. Als automatisch wordt beschouwd elk apparaat dat een mechanisch, elektrisch of elektronisch onderdeel bevat voor de werking, en dat op gang wordt gebracht door inbreng van geldstukken, van een penning of van gelijk welk ander middel dat ervoor in de plaats komt.

Privaat bureauvoor telecommunicatie: iedere voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid voor het verlenen van telecommunicatiediensten.

 

Artikel 3 - De aanslagvoet van de openingsbelasting wordt vastgesteld op 6.000 EUR en is verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit van een nachtwinkel, automatenshop, privaat bureau voor telecommunicatie. De openingsbelasting is een eenmalige belasting en verschuldigd bij elke opening van een nachtwinkel, automatenshop, privaat bureau voor telecommunicatie, zoals gedefinieerd in artikel 2 van het huidig reglement. Elke wijziging van uitbating is gelijkgesteld met een nieuwe handelsactiviteit.

De aanslagvoet van de jaarlijkse belasting wordt vastgesteld op 1.500 EUR per handelszaak. De openingsbelasting en jaarlijkse belasting zijn ondeelbaar en verschuldigd voor het ganse jaar ongeacht de stopzetting van de economische activiteit of de wijziging van uitbating in het jaar van de inkohiering.

De jaarlijkse belasting gaat in volgend op het aanslagjaar van de inkohiering van de openingsbelasting of bij gebreke hiervan vanaf de inwerkingtreding van huidig belastingreglement.

Er wordt geen enkele korting of teruggave van de belasting gedaan om welke reden dan ook.

 

Artikel 4 - De belasting is solidair en ondeelbaar verschuldigd door de eigenaar van de handelszaak, de uitbater ervan en de eigenaar van het pand waar de economische activiteit wordt gehouden.

 

Artikel 5 - De belastingplichtigen zijn ertoe gehouden aangifte te doen bij het college van burgemeester en schepenen. De aangifteformulieren die hiertoe door het college van burgemeester en schepenen ter beschikking gehouden worden, vermelden de periode binnen welke de aangifte dient te geschieden. Het niet ontvangen van een dergelijk aangifteformulier ontslaat de gebruiker niet van zijn aangifteplicht.

Bij gebreke van een aangifte of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, kan de

belastingplichtige ambtshalve belast worden volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur

beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde

werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te

dragen.

De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd

gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn

wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van de belastingverordening met het oogmerk te

bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen.

Het gemeentebestuur is te allen tijde gerechtigd controle uit te oefenen met het oog op een

correcte toepassing van deze reglementering.

 

Artikel 6 - In geval van tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de zaak omwille van een sanctie opgelegd krachtens artikel 43 van het Gemeentedecreet of in geval van tijdelijke of definitieve sluiting omwille van elke andere mogelijke sanctie opgelegd door daartoe bevoegde overheden, kunnen de belastingplichtigen op geen enkele schadeloosstelling aanspraak maken.

 

Artikel 7 - De overeenkomstig artikel 5 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met

- 10% bij een eerste overtreding, met een maximum van 1.500 EUR;

- 20% bij een tweede overtreding;

- 50% bij een derde en volgende overtreding, met dien verstande dat een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig herstelt.

 

Artikel 8 - Elke wijziging of stopzetting van een economische activiteit dient onder verantwoordelijkheid van de belastingplichtigen onmiddellijk en per aangetekend schrijven te worden meegedeeld aan het gemeentebestuur.

 

Artikel 9 - De overtredingen vermeld in artikel 5 worden vastgesteld door de beëdigde ambtenaren, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 10 - De vestiging en de invordering van de belasting evenals de regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten vervat in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Aanstelling studiebureau voor opmaak gemeentelijk mobiliteitsplan inclusief bijhorend participatietraject 2018 - lastvoorwaarden, participatietraject en uit te nodigen firma's - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 22 november 2000 werd het vorige mobiliteitsplan van de gemeente Malle conform verklaard.

 

In 2008 werd een update van het gemeentelijk mobiliteitsplan goedgekeurd.

 

Op 4 oktober 2017 werd op de GBC (gemeentelijke begeleidingscommissie) via een spoor 1 de vernieuwing van het gemeentelijk mobiliteitsplan goedgekeurd. Dit werd 16 november 2017 bevestigd door de RMC (regionale mobiliteitscommissie).

 

Juridische gronden

 

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 42 en 43, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van 144.000,00 EUR niet).

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Aanstelling studiebureau voor opmaak gemeentelijk mobiliteitsplan inclusief bijhorend participatietraject 2018” werd een bestek en bijhorende participatietraject met nr. 2018002 opgesteld door de stafdienst ruimte & wonen.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 36.125,00 EUR + 7.586,25 EUR btw = 43.711,25 EUR incl. btw.

 

De raming excl. btw bereikt de limiet van 144.000,00 EUR voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Als limietdatum voor het indienen van de offertes wordt 22 juni 2018 om 11.00 uur voorgesteld.

 

 

Financiële gevolgen

 

BudgetInvesteringsbudget

Actie1419/005/002/001/001

BeleidscodeGEM/21400007/0200

Beschikbaar krediet55.000,00 EUR

Raming43.711,25 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt hoe het mobiliteitsplan gekoppeld wordt met het provinciaal mobiliteitsplan.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat het gekoppeld wordt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de provincie en het Vlaams gewest partners zijn bij de opmaak van het mobiliteitsplan en uiteraard worden betrokken.

 

Raadslid Pieter van Boxel merkt op dat tellingen niet automatisch worden opgenomen.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat dit niet wil zeggen dat ze er geen deel van uitmaken. Het is in surplus.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt naar de timing.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat de offertes einde juni zullen binnenkomen. Vervolgens zal bekeken worden met welke partner in zee gegaan kan worden.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of er meer duidelijkheid is over hoe de gemeenteraad betrokken zal worden.

 

Schepen Wouter Patho verwijst naar het participatietraject dat omschreven staat op pagina 12 van het bestek.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx leest de bepalingen van het participatietraject voor.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt blij te zijn met dit voorstel zowel naar participatie als naar inhoud. Hij vraagt of ook het effect dat de ringweg zal hebben op de mobiliteit in Malle aan bod komt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt bevestigend.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het bestek met nr. 2018002 en de raming voor de opdracht “Aanstelling studiebureau voor opmaak gemeentelijk mobiliteitsplan inclusief bijhorend participatietraject 2018”, opgesteld door de stafdienst ruimte & wonen goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 36.125,00 EUR + 7.586,25 EUR btw = 43.711,25 EUR incl. btw.

 

Artikel 2 - Het participatietraject voor de opmaak van het mobiliteitsplan zoals opgenomen in het bestek goed te keuren.

 

Artikel 3 - Bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 4 - Volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

- MINT NV, Hendrik Consciencestraat 1B te 2800 Mechelen;

- VECTRIS CVBA, Vital Decosterstraat 67A, Bus 0201 te 3000 Leuven;

- TRAJECT NV, Koningin Maria Hendrikaplein 65C te 9000 Gent;

- Tridée, Quellinstraat 6 te 2018 Antwerpen;

- ARCADIS BELGIUM HOLDING NV, Posthofbrug 12, City Link te 2600 Berchem(Antw);

- ANTEA BELGIUM NV, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem(Antw).

- STRAMIEN, ARCHITECTUUR EN RUIMTELIJKE PLANNING BV CVBA, Broederminstraat 52 te 2018 Antwerpen 1.

 

Artikel 5 - Dat de offertes het bestuur dienen te bereiken uiterlijk op 22 juni 2018 om 11.00 uur.

 

Artikel 6 - Dat de uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2018, op budgetcode GEM/21400007/0200 (actie 1419/005/002/001/001).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Mobiliteit - permanente verkeersmaatregelen - aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer - parkeerplaats voor personen met een handicap in de Vrijwilligersstraat, ter hoogte van huisnummer 10 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Twee bewoners van de Vrijwilligersstraat deden een aanvraag voor de aanduiding van een parkeerplaats voor personen met een handicap nabij hun woning, Vrijwilligersstraat 10.

Deze aanvraag werd gunstig beoordeeld.

 

Beide personen zijn houder van een parkeerkaart voor mensen met een handicap.

 

Ter hoogte van Vrijwilligersstraat 10 zijn 3 parkeerplaatsen waarvan de middelste breed genoeg is om een parkeerplaats voor personen met een handicap in te richten.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.

 

Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

 

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

 

Ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart.

 

Artikelen 119 en 130bis van de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988.

 

Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.

 

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.

 

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 betreffende de aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer.

 

Motivering

 

De Vrijwilligersstraat is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom.

 

De parkeerplaatsen ter hoogte van Vrijwilligersstraat 10 liggen op het openbaar domein.

 

In de onmiddellijke omgeving is er geen parkeerplaats voor personen met een handicap.

 

De bestaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg moeten aangepast en aangevuld worden met nieuwe aanvullende reglementen naar aanleiding van de aanduiding van een parkeerplaats voor personen met een handicap.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 – Ter hoogte van Vrijwilligersstraat 10 een parkeerplaats voor personen met een handicap te voorzien, en dit op de middelste (breedste) parkeerplaats.

 

Artikel 2 - De nieuwe parkeerplaats voor personen met een handicap aan te geven met een blauwe schildering op de verharding en met het bijhorende verkeersbord E9a met pictogram ‘persoon met een handicap’.

 

Artikel 3 - Dat de inbreuken op de beschikkingen van deze verordening zullen bestraft worden met politiestraffen, voor zover door wetten, algemene of provinciale verordeningen die op dit stuk bestaan, geen andere straffen voorzien zijn.

 

Artikel 4 - Dat dit reglement wordt overgemaakt aan de Afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Overheid te Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Patrimonium - verzaking recht van opstal - gemeentehuis - Antwerpsesteenweg 246

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 3 juli 1990 werd een leasingsakte verleden door de toenmalige burgemeester van de gemeente Malle, Robert Mintjens tussen de gemeente Malle en het Gemeentekrediet van België nv voor de oprichting van een administratief gebouw op het eigendom van de gemeente Antwerpsesteenweg 246.

 

Er werd een recht van opstal verleend voor een periode startend op datum van de terbeschikkingstelling van het onroerend goed door de gemeente en eindigend op de dag dat de gemeente de schuld zal hebben afgelost welke zij heeft ten opzichte van het Gemeentekrediet, dit wil zeggen de 31ste december van het twintigste jaar na de terbeschikkingstelling van het gebouw.

 

Belfius Bank heeft op 11 september 2015 en op 25 september 2017 een schrijven gericht aan het Gemeentebestuur Malle waarin meegedeeld wordt dat de betreffende financiering integraal werd afbetaald en dat conform de bepalingen van de leasingsakte, ook het opstalrecht op de grond van de gemeente dient te worden opgeheven op basis van een authentieke akte, zodat het gemeentebestuur Malle ten volle eigenaar kan worden van het opgerichte gebouw.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

Uit de bodemattesten van 29 januari 2016 voor de kadastrale percelen 1e afd., sectie A, 385g3 en 396L, bleek dat er een oriënterend bodemonderzoek vereist was.

 

Dit oriënterend bodemonderzoek werd uitgevoerd door Rimeco en op 7 maart 2018 werd het rapport met projectnummer M17593 opgemaakt.

 

Op 8 mei 2018 ontving het gemeentebestuur Malle van OVAM nieuwe bodemattesten voor de kadastrale percelen 1e afd., sectie A, 385g3 en 396L.

 

Belfius Bank bezorgde een ontwerp van akte 'verzaking recht van opstal' die verder diende aangevuld te worden door het gemeentebestuur.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het schrijven van Belfius Bank van 11 september 2015 en 25 september 2017 en het bijgevoegd ontwerp van akte 'verzaking recht van opstal'.

 

Artikel 2 - Kennis te nemen van de bodemattesten afgeleverd door OVAM op 29 januari 2016 en 8 mei 2018.

 

Artikel 3 - De door het gemeentebestuur aangevulde ontwerpakte 'verzaking recht van opstal', goed te keuren

'Het jaar tweeduizend en achttien

 

De $

 

Voor ons, Harry Hendrickx burgemeester van de gemeente Malle,

 

Zijn verschenen :

 

1.Het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Malle

voor hetwelk hiervoor tegenwoordig zijn :

 

-de heer Jules Mintjens, schepen van Malle, bijgestaan door,

-de heer Sven Brabants, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van ... 2018, waarvan akte ,

 

Hierna genoemd "het bestuur"

 

en

 

2.De naamloze vennootschap “BELFIUS BANK”, met zetel van de vennootschap te 1000 Brussel, Pachecolaan 44, ingeschreven in het Rechtspersonenregister, onder nummer 0403.201.185, ressorterend onder het rechtsgebied van de rechtbank van Brussel, en onderworpen aan de B.T.W. onder nummer BE403.201.185, CBFA nr. 19649 A,

 

Opgericht onder de benaming “Financieringsbank” krachtens een akte verleden door notaris Albert Raucq te Brussel, op drieëntwintig oktober negentienhonderd tweeënzestig, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van acht november daarna, onder nummer 29878,

Waarvan de statuten verschillende keren gewijzigd werden en in laatste instantie krachtens een akte verleden door notaris Carole Guillemyn, vennoot van de burgerlijke vennootschap met de vorm van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid “Marcelis & Guillemyn, geassocieerde notarissen” met zetel te 1000 Brussel, Joseph Stevensstraat 7, op twee december tweeduizend dertien, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van tien januari tweeduizend veertien, onder nummers 14011044 en 14011045.”

 

Hier vertegenwoordigd door mevrouw Berlinde Matton, wonende te Zottegem, Godveerdegemstraat 213 en de heer Cédric Laloux, wonende te Namen, Avenue de Marlagne 163     OF Peter Janssens, wonende te Kessel-Lo, Jozef Wautersstraat 88, beiden handelend in hun gezegde hoedanigheid en krachtens de machten hen verleend blijkens de akte verleden voor Meester Philippe Degomme, notaris te Brussel, , op veertien oktober tweeduizend en zestien, bekendgemaakt in de Bijlage tot het Belgisch Staatsblad van negen december tweeduizend en zestien onder nr. 16168693.

 

Hierna genoemd "Belfius Bank".

 

Die ons hebben verklaard overeen te komen hetgeen volgt :

 

Voorafgaande uiteenzetting:

 

Het bestuur is eigenaar van het hieronder beschreven goed.

Voor de realisatie van  de uitbreiding van het gemeentehuis werd door Belfius Bank  aan het bestuur een financiering met projectbeheer toegestaan.

 

De akte financiering met projectbeheer houdende onder meer de toekenning van het recht van opstal  werd verleden  voor ere-burgemeester Robert Mintjens op drie juli negentienhonderd negentig,

Geregistreerd te Zandhoven op 26 juli 1990 Boek 59, blad 83, vak 11

 

De akte voorziet dat het bestuur aan Belfius Bank een recht van opstal verleent voor een periode die aanvangt op de datum van de terbeschikkingstelling van het onroerend goed door het bestuur en die eindigt op de dag waarop het bestuur haar schuld zal hebben afgelost.

 

De schuld werd volledig terugbetaald zodat aan het recht van opstal kan verzaakt worden.

 

ARTIKEL 1

 

Dit zijnde uiteengezet, verzaakt Belfius Bank hierbij definitief aan het opstalrecht dat haar verleend werd op het hierna beschreven perceel grond.

Ten gevolge van vermelde verzaking en ingevolge de wet van tien januari achttienhonderdvierentwintig op het recht van opstal treedt het bestuur in de eigendomsrechten van het gebouw.

 

Beschrijving van het onroerend goed

 

Bouwgrond gelegen te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 246 / hoek Sint Jozeflei , kadastraal gekend 1ste afedeling, sectie A, nrs. 386L (met oud gedeelte gemeentehuis), groot 28a 80ca) , 386k (met nieuw gedeelte gemeentehuis), groot 2a 70ca en 385g3 met bestaande brandweerkazerne, groot 4a 51ca)

 

Oorsprong van eigendom

 

De eigendommen, thans gekadastreerd 1ste afdeling, sectie A, nrs. 386L, 386k en 385g3, waarop het gemeentehuis en de brandweerkazerne werden opgericht haren aan de gemeente toe ingevolge aankopen en een ruiling:

 

- 26.05.1932 : Ruiling met Van Bavel Constant waarbij deze 190 m² (sectie A, nr. 385g3/deel) afstaat aan de gemeente en de gemeente 114 m² afstaat aan Van Bavel.

(akte verleden voor notaris A. Van Olmen te Brecht)

 

- 17.02.1949 : Aankoop van perceel grond sectie A, nr. 385b2, groot 6a 74ca van de heer Constant Van Bavel.

(akte door burgemeester Baron. M. van der Straten Waillet overeenkomstig wet van 27.05.1870)

 

- 19.12.1956 : Aankoop van perceel grond, sectie A, nr. 385c2, groot 3a 05ca, van Margaretha De Cnodder.

(akte door burgemeester Baron M. van der Straten Waillet overeenkomstig wet van 27.05.1870)

 

- 10.12.1960 : Aankoop gebouwen en gronden, sectie A, nr. 385 e2 en 385f2, groot 26a 70ca en volgens meting 26a 14ca, van de nv Avanti te Antwerpen.

(akte verleden voor notaris J. Verbelen te Oostmalle)

 

ARTIKEL 2

 

1. Algemeen

 

Het opheffen van een opstalrecht maakt een overdracht van grond uit volgens artikel 2, 18°, b  van het Vlaams Decreet van 27 oktober 2006 betreffende de bodemsanering (“het Decreet”).

 

In overeenstemming met artikel 101 verklaart het bestuur hierbij dat OVAM een bodemattest afleverde betreffende het betrokken kadastraal perceel en dat het vóór het sluiten van deze overeenkomst op de hoogte werd gebracht van de inhoud van dit bodemattest.

 

Bij deze bevestigt het bestuur als gebruiker van de grond dat het - afgezien van wat staat vermeld in dit artikel - geen weet heeft van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan Belfius Bank of aan derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsverplichting, gebruiksbeperking of tot andere maatregelen die de overheid in dit verband kan opleggen.

Mocht een bodemonderzoek, bodemsaneringsproject en/of bodemsanering zich om welke reden ook opdringen, dan verbindt het bestuur zich ertoe de last hiervan op zich te nemen en Belfius Bank in dit verband volledig te vrijwaren.

 

2. Overdracht niet-risicogrond

 

2.1  Verklaring niet-risicogrond

 

Het bestuur verklaart dat bij haar weten op beschreven goed 1e afd., sectie A, nr. 386k, geen risico-inrichting gevestigd is of was, zoals gedefinieerd in artikel 2, 14° van het Decreet.

 

2.2. Inhoud bodemattest met attestnummer 20160072777

 

'De OVAM beschikt voor deze grond niet over relevante gegevens met betrekking tot de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.'

 

3.  Overdracht risicogrond

 

Aangezien op de percelen 1e afd, sectie A, nrs 385g3 en 386L, voorwerp van de financiering met projectbeheer, een risico-inrichting, zoals omschreven in artikel 2, 14° van het Decreet, gevestigd is of was, maakt deze grond ingevolge artikel 2, 13° van het Decreet een risicogrond uit .

 

Het aangaan en de beëindigen van het opstalrecht maken een overdracht van een risicogrond uit die dient te geschieden overeenkomstig de artikelen 102 tot en met 113 van het Decreet.

 

Het bestuur verklaart dat in uitvoering van artikel 102 van het Decreet op 7 maart 2018 het laatste oriënterend bodemonderzoek werd uitgevoerd en dat er aan OVAM een verslag van het laatste oriënterend bodemonderzoek werd overgemaakt.

 

Het bestuur verklaart hierbij dat OVAM op 8 mei 2018 een bodemattest afleverde betreffende het betrokken kadastraal perceel 1e afd., sectie A, nr. 385g3.

 

Inhoud van het attest met attestnummer 20180274909

'2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris

Gemeentelijke informatie toont aan dat op deze grond een risico-inrichting aanwezig is of was.

Bijgevolg is deze grond een risicogrond.

2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit

Volgens het Bodemdecreet moeten op deze grond geen verdere maatregelen worden uitgevoerd.

2.2.1 Extra informatie

Volgens het Bodemdecreet moet er geen beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd worden op deze grond. De OVAM baseert zich voor deze uitspraak op het oriënterend bodemonderzoek van 07.03.2018.

2.3. Documenten over de bodemkwaliteit

2.3.1 Extra informatie

DATUM: 07.03.2018

TYPE: Oriënterend bodemonderzoek

TITEL: Oriënterend bodemonderzoek, Antwerpsesteenweg +246 te 2390 Malle

AUTEUR : Rimeco nv

 

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.'

 

Het bestuur verklaart hierbij dat OVAM op 8 mei 2018 een bodemattest afleverde betreffende het betrokken kadastraal perceel 1e afd., sectie A, nr. 386L.

 

Inhoud van het attest  met attestnummer 20180274912

'2 Inhoud van het bodemattest

Deze grond is opgenomen in het grondeninformatieregister.

2.1 Informatie uit de gemeentelijke inventaris

Gemeentelijke informatie toont aan dat op deze grond een risico-inrichting aanwezig is of was.

Bijgevolg is deze grond een risicogrond.

2.2 Uitspraak over de bodemkwaliteit

Volgens het Bodemdecreet moeten op deze grond geen verdere maatregelen worden uitgevoerd.

2.2.1 Extra informatie

Volgens het Bodemdecreet moet er geen beschrijvend bodemonderzoek uitgevoerd worden op deze grond. De OVAM baseert zich voor deze uitspraak op het oriënterend bodemonderzoek van 07.03.2018, en op de hierin opgenomen bodemkenmerken en functie van de grond.

2.3. Documenten over de bodemkwaliteit

2.3.1 Historische verontreiniging

DATUM: 30.09.2002

TYPE: Beschrijvend bodemonderzoek

TITEL: Beschrijvend Bodemonderzoek Tweede Fase, Antwerpsesteenweg 236 te Westmalle. (R020113.010)

AUTEUR : Amberco bvba

 

DATUM: 27.03.2003

TYPE: Beschrijvend bodemonderzoek

TITEL: Beschrijvend Bodemonderzoek, Antwerpsesteenweg 236 te Westmalle. (R020318.010)

AUTEUR : Amberco bvba

 

DATUM: 11.09.2003

TYPE: Bodemsaneringsproject

TITEL: Bodemsaneringsproject Voormalige Loda (Daemen), Antwerpsesteenweg 236 - Malle (Westmalle) - (R030289.010

AUTEUR : Amberco bvba

 

DATUM: 22.11.2012

TYPE: Eindevaluatieonderzoek

TITEL: Eindevaluatieonderzoek Loda site, Antwerpsesteenweg 236 - Malle

AUTEUR : Grontmij Belgium nv

 

DATUM: 07.03.2018

TYPE: Oriënterend bodemonderzoek

TITEL: Oriënterend bodemonderzoek, Antwerpsesteenweg +246 te 2390 Malle

AUTEUR : Rimeco nv

 

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.'

 

Het bestuur bevestigt dat er bij haar weten sinds het laatste oriënterend bodemonderzoek geen risico-inrichtingen in de zin van artikel 2, 14°  van hoger genoemd Decreet  gevestigd zijn geweest op de betrokken percelen, dat zij sindsdien niet door OVAM in kennis is gesteld van enige wijziging aan het attest of van enige vervuiling op belendende percelen met een mogelijke invloed op de kwaliteit van de betreffende grond.

 

Artikel 3

 

Onderhavige overeenkomst wordt aangegaan om reden van openbaar nut en krachtens het besluit van de raad van xxxxxxxx.

 

Alle kosten van registratie en ereloon, voortvloeiend uit de huidige overeenkomst zijn ten laste van het bestuur.

 

Belfius Bank verklaart, voor de uitvoering van huidige overeenkomst, keuze van woonst te doen in haar maatschappelijke zetel, Pachecolaan vierenveertig te duizend Brussel.

Het bestuur doet keuze van woonst te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 246.

 

De heer Hypotheekbewaarder wordt uitdrukkelijk vrijgesteld van de ambtshalve inschrijving hem opgelegd door artikel vijfendertig van de wet van zestien december achttienhonderd éénenvijftig op de voorrechten en hypotheken.

 

Waarvan akte.

 

Gedaan en verleden te xxxxxxxxxx en door de verschijners en de openbare ambtenaar, na voorlezing, getekend.'

 

Artikel 4 - De eerste schepen en de algemeen directeur zullen de gemeente vertegenwoordigen bij het verlijden van de akte.

 

Artikel 5 – De kosten verbonden aan de opmaak van de akte zijn ten laste van het gemeentebestuur.

 

Artikel 6 - De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de akte.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Sportregio Noorderkempen ILV  - werkingsverslag 2017 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de gemeenteraad van 15 december 2014 werd de overeenkomst van de interlokale vereniging

Sportregio Noorderkempen verlengd voor de periode 2015-2019. Volgens artikel 12 van deze

overeenkomst moeten de respectievelijke gemeenteraden van de aangesloten gemeenten de rekening van de interlokale vereniging jaarlijks goedkeuren.

 

Juridische gronden

 

Gemeenteraadsbeslissing van 15 december 2014 betreffende de goedkeuring van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2015-2019.

 

Overeenkomst interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen periode 2015-2019, artikel 12.

 

Motivering

 

Het werkingsverslag 2017 werd goedgekeurd door de algemene vergadering op 19 april 2018. Het is dan ook aangewezen om het werkingsverslag 2017 goed te keuren.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het werkingsverslag 2017 van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Intercommunales - PIDPA - goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van 18 juni 2018 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Op maandag 18 juni 2018 om 11.00 uur organiseert Pidpa de statutaire jaarvergadering op het  administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

De agenda van deze vergadering is als volgt :

1.Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2017.

3.Verslag van de commissaris over het jaar 2017.

4.Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2017.

5.Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris.

6.Benoeming(en).

7.Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013, meerbepaald artikel 44 en artikel 59.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meerbepaald artikels 19 tot en met 26 en artikel 42.

 

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Besluit van de gemeenteraad van 27 november 2017 betreffende de aanduiding van de heer Dominique Defossez als afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

Besluit van de gemeenteraad van 25 november 2013 betreffende de aanduiding van mevrouw Elisabeth Joris als plaatsvervangend afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

Brief van Pidpa van 23 april 2018 met agenda en bijlagen:

-verslag van de raad van bestuur over het jaar 2017

-de jaarrekening over het boekjaar 2017

-het verslag van de commissaris-revisor

-model als raadsbeslissing

-een volmacht.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2017.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2017, de jaarrekening over het boekjaar 2017 en het verslag van de commissaris worden goedgekeurd.

 

Artikel 2 - Het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2017, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 3 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2017 wordt de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van PIDPA.

 

Artikel 4 - Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de algemene vergadering van 18 juni 2018, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de voorgestelde benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Artikel 5 - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Intercommunales - IKA - goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2018 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger.

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

De gemeente Malle werd per aangetekend schrijven opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 19 juni 2018 plaats heeft.

 

De agenda van de algemene vergadering van IKA van 19 juni 2018 is als volgt:

1.Strategie en begroting 2018

2.Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

3.Jaarrekening 2017

4.Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

5.Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6.Statutaire benoemingen en mededelingen

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijke samenwerking.

 

Artikel 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales.

 

IKA-statuten.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

De gemeenteraad dient eveneens zijn goedkeuring te hechten aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering, de balans, de resultatenrekening en de winstverdeling.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

Raadslid Alex Van Loon wijst op punt 9 waar staat dat IKA zal ingekanteld worden in Iveka en vraagt of er iets over beslist moet worden bij IKA.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat IKA zal blijven bestaan.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 19 juni 2018.

 

Artikel 2 - Zijn goedkeuring te verlenen aan de strategie en begroting 2018.

 

Artikel 3 - Zijn goedkeuring te verlenen aan het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering.

 

Artikel 4 - Zijn goedkeuring te verlenen aan de balans, resultatenrekening en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2017.

 

Artikel 5 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 26 februari 2018 wordt de heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IKA.

 

Artikel 6 - De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 19 juni 2018 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Artikel 7 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p.a. Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle , t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Intercommunales - IVEKA - goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van 19 juni 2018, verzoek tot verschuiven einddatum van IVEKA van 9 november 2019 naar 1 april 2019, voorstel tot verlenging van 1 april tot en met 29 maart 2037, statutenwijzigingen en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voor de Energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De gemeente Malle werd per aangetekend schrijven van 20 maart 2018 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 19 juni 2018 zal plaatshebben in de E10 Hoeve, Kapelstraat 8 te 2960 Brecht.

 

Een  dossier  met  documentatiestukken uitgewerkt  door  de  raad  van  bestuur  in  zitting  van

13 maart 2018 werd aan de gemeente Malle overgemaakt.

 

VERZOEK TOT VERSCHUIVEN EINDDATUM VAN 9 NOVEMBER 2019 NAAR 1 APRIL 2019

 

De statuten van alle Vlaamse distributienetbeheerders, waaronder Iveka (met uitzondering van

PBE) vermelden de datum van 9 november 2019 als einddatum.

Artikel 603 van het decreet over het lokaal bestuur voorziet de mogelijkheid voor de opdrachthoudende verenigingen die overeenkomstig het Energiedecreet werden aangewezen als distributienetbeheerder om in de loop van het jaar 2018 via hun algemene vergadering een verzoek te richten aan de Vlaamse regering om in te  stemmen dat de einddatum van de statutaire duur verschoven (vervroegd) wordt naar 1 april 2019. De beslissing van de algemene vergadering dient verantwoord te worden in een omstandig verslag dat de noodzakelijkheid aantoont. De Vlaamse regering kan bij gemotiveerd besluit instemmen met het aan haar gerichte verzoek.

 

Vermits de bestuursorganen uiterlijk 31 maart 2019 vernieuwd worden ingevolge de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, bestaat het risico dat er op een korte tijdsspanne twee verschillende raden van bestuur dienen samengesteld te worden. Vandaar wordt voorgesteld om de aanstelling van de nieuwe bestuurders zo dicht mogelijk bij de inwerkingtreding van de verlengde  distributienetbeheerder te plaatsen. Deze aanpassing ondersteunt niet alleen de uniformiteit en continuïteit van de bestuurlijke werking, maar draagt door een identieke behandeling in alle distributienetbeheerders bij tot de uniformiteit van de verlengde duurtijd.

 

VOORSTEL TOT VERLENGING VAN DE TIJDSDUUR VAN 1 APRIL 2019 TOT EN MET 29 MAART 2037

 

Naast hogervermeld verzoek tot verschuiving van de huidige einddatum wordt overeenkomstig artikel 603 van het decreet over lokaal bestuur van 22 december 2017 voorgesteld om de duurtijd van de opdrachthoudende vereniging met 18 jaar te verlengen vanaf 1 april 2019 tot en met 29 maart 2037. Deze nieuwe einddatum geldt voor alle opdrachthoudende verenigingen – distributienetbeheerders binnen de toekomstige Fluvius-groep en is gebaseerd op deze van PBE, vermits de verlenging van PBE reeds ingang vindt vanaf 29 maart 2019.

 

Overeenkomstig artikel 35 van het decreet houdende de Intergemeentelijke Samenwerking (artikel 423 van het decreet over lokaal bestuur van 22 december 2017) kan op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierde meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, de algemene vergadering tot de verlenging beslissen met een drievierde meerderheid van het aantal stemmen.

De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aandienen. Uiterlijk 90 dagen vόόr de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering.  Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de opdrachthoudende vereniging.

 

Het genoemde tijdstip van verlenging situeert zich op het moment van de vernieuwing van de gemeentelijke mandaten. Vermits het einde van de legislatuur praktisch bereikt is, is het aangewezen dat de raad van bestuur in zijn huidige vorm overeenkomstig artikel 70 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking een evaluatierapport opstelt over de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige zes jaar en eveneens een ondernemingsplan voor de volgende zes jaar. Deze documenten bevatten samen de motiveringselementen in functie van het onderzoek van het verlengingsvoorstel.

 

STATUTENWIJZIGINGEN

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden hun oorsprong in meerdere domeinen:

-aanpassingen n.a.v. de fusie van de werkmaatschappijen Eandis System Operator cvba en Infrax cvba en in het kader van de ‘multi utility’ activiteiten met inwerkingtreding op 1 juli 2018:

*   naamwijziging van Eandis System Operator cvba in Fluvius System Operator;

*   doelwijziging met toevoeging van de activiteiten riolering en (kabel)netwerken;

*   introductie van aandelen Ar en Ak m.b.t. de activiteiten riolering en (kabel)netwerken;

*   regeling inzake toewijzing van kosten en opbrengsten vόόr en na 1 juli 2018 over de verschillende distributienetbeheerders en andere betrokken entiteiten;

*   winstverdeling m.b.t. de activiteiten riolering en (kabel)netwerken;

*   vastleggen van verdeelsleutel voor de GIS-activiteit;

*   actualisering van de exploitatie-overeenkomst (bijlage 3);

-aanpassingen ingevolge het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 met principiële inwerkingtreding op 1 januari 2019:

*   aantal leden van de raad van bestuur;

*   genderbepaling;

*   mogelijkheid van meervoudige voordracht m.b.t. kandidaat-bestuurders;

*   inlassing opstelling code goed bestuur;

*   mogelijkheid voor samengevoegde gemeenten om eenzelfde activiteit van gemeentelijk belang toe te vertrouwen aan één opdrachthoudende vereniging.

 

Overeenkomstig artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde verschuiving van de einddatum, de verlenging van de tijdsduur van de opdrachthoudende vereniging en aan de statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Een nieuwe vertegenwoordiger voor IKA wordt aangeduid.

 

In openbare zitting worden 22 stembrieven uitgedeeld voor de aanduiding van een vertegenwoordiger op de algemene vergadering vaan 19 juni 2018. Vervolgens wordt geheim gestemd met als resultaat:

- Harry Hendrickx: 18 ja stemmen;

- Dominique Defossez: 3 ja stemmen;

- Paul Van Ham: 1 ja stem.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat dit niets veranderd aan de opdracht van Iveka en is blij dat verder ingezet wordt op decentrale energiebronnen.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 19 juni 2018:

 

1.  Goedkeuring van het voorstel tot het verzoek van verschuiven van de einddatum van Iveka, zijnde 9 november 2019, naar 1 april 2019 overeenkomstig artikel 603 van het decreet over lokaal bestuur.

2.  Goedkeuring van het voorstel tot verlenging van de duurtijd van Iveka van 1 april 2019 tot 29 maart 2037 met o.m. goedkeuring van het evaluatierapport met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige zes jaar en van het ondernemingsplan 2019-2024.

3.  Statutenwijzigingen:

3.1. Kennisneming bijzondere verslagen van de raad van bestuur en van de commissaris met staat van activa en passiva per 31 december 2017 – in het kader van artikel 413 wetboek van vennootschappen – ter verantwoording van de wijziging van het doel

3.2. Goedkeuring van de statutenwijzigingen.

4.  Inkanteling van deel IKA – Vaststelling van de (niet-)vervulling van de opschortende voorwaarden.

5.  Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 tot en met 3 bij authentieke akte vast te stellen.

6.  Kennisneming van voorstel fusie door overneming van Infrax cvba door Eandis System Operator cvba met naamwijziging in ‘Fluvius System Operator’ – bevestiging van participatie van Iveka in de nieuwe werkmaatschappij Fluvius System Operator cvba overeenkomstig    artikel 78 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.

7.  Kennisneming verslagen Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2017.

8.  Goedkeuring van de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2017 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

9.  Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2017.

10.  Statutaire benoemingen.

11.  Benoeming van een commissaris.

12.  Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 -

•  Een verzoek te formuleren en te ondersteunen tot verschuiving van de huidige statutaire einddatum van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 9 november 2019 naar 1 april 2019 (*);

•  Een verzoek te formuleren en goed te keuren tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 1 april 2019 tot en met 29 maart 2037 en haar deelneming in de opdrachthoudende vereniging Iveka te verlengen voor deze duurtijd na onderzoek van onder meer de documenten die bij de oproeping inzake agendapunt 2 zijn gevoegd (*);

•  Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

(*)  onder de opschortende voorwaarde van de inwerkingtreding van het artikel 603 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 3 - De heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle wordt aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Peter Lacante, gemeenteraadslid, wonende De Speelhoven 18 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de  algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 19 juni 2018.

 

Artikel 4 - De vertegenwoordigers van de gemeente die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 19 juni 2018 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige raadsbeslissing.

 

Artikel 5 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres (pdf) intercommunales@eandis.be.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Intercommunales - IGEAN dienstverlening - goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van 22 juni 2018 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarvergadering

Artikel 35 van de statuten bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt.

Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris-revisor.

De documenten voor deze vergadering worden samen met de uitnodiging ter beschikking gesteld van alle deelnemers.

De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de commissaris-revisor.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 2 mei 2018 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in het Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69 te 2920 Kalmthout op 22 juni 2018 om 19.00 uur met volgende dagorde:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2017

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2017

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2017

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2017

5.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

6.Toetreding aanvaarden van de politiezone Rupel en de woonzorggroep van het OCMW Schoten en het OCMW Wijnegem.

Diezelfde raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2017 evenals aan de jaarrekening 2017.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 3 mei 2018 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2018 aan alle deelnemers bezorgd.

De daarbij horende documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 2 mei 2018

2.het jaarverslag 2017 met de jaarrekening 2017.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 44 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2017 en de jaarrekening 2017 op de raad van bestuur van 2 mei 2018.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in het Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69 te 2920 Kalmthout op 22 juni 2018 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2017

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2017

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2017

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2017

5.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

6.Toetreding aanvaarden van de politiezone Rupel en de woonzorggroep van het OCMW Schoten en het OCMW Wijnegem.

 

Artikel 2 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2017 wordt mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 22 juni 2018 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - goedkeuring van de agenda van de algemene vergadering van 22 juni 2018 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarvergadering

Artikel 36 van de statuten bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt.

Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris-revisor.

De documenten voor deze vergadering worden samen met de uitnodiging ter beschikking gesteld van alle deelnemers.

De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de commissaris-revisor.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 2 mei 2018 heeft beslist om de jaarvergadering te organiseren in het Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69 te 2920 Kalmthout op 22 juni 2018 om 19.00 uur met volgende dagorde:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2017

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2017

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2017

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2017

5.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

6.Toetreding aanvaarden van de politiezone Rupel en de woonzorggroep van het OCMW Schoten en het OCMW Wijnegem

7.Benoemen van leden van de adviescomités.

Diezelfde raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2017 evenals aan de jaarrekening 2017.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 3 mei 2018 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2018 aan alle deelnemers bezorgd.

De daarbij horende documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 2 mei 2018

2.het jaarverslag 2017 met de jaarrekening 2017.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 44 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2017 en de jaarrekening 2017 op de raad van bestuur van 2 mei 2018.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in het Strijboshof, Achterbroeksteenweg 69 te 2920 Kalmthout op 22 juni 2018 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2017

2.Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2017

3.Goedkeuren van de jaarrekening 2017

4.Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2017

5.Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

6.Toetreding aanvaarden van de politiezone Rupel en de woonzorggroep van het OCMW Schoten en het OCMW Wijnegem

7.Benoemen van leden van de adviescomités.

 

Artikel 2 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 27 november 2017 wordt mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Artikel 3 - De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 juni 2018 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Lokale Politie Voorkempen - jaarverslag 2017 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De politiezone Voorkempen stelde een jaarverslag op over de werking van de politiezone in 2017.

 

Korpschef Geert Smet geeft een korte toelichting bij dit jaarverslag.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst in kennis gesteld te worden van het jaarverslag 2017 van de Lokale Politie Voorkempen.

 

Beraadslaging

 

De heer Geert Smet, korpschef van de lokale politiezone Voorkempen, geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt hoe het zit met ongevallen en de invloed van alcohol erop.

 

Korpschef Geert Smet merkt op dat het een rare vraag is. Er zijn drie mogelijkheden bij een ademtest: ofwel wordt aangegeven dat er geen alcohol werd gedronken, ofwel dat het verder na dient te worden gegaan ofwel is het ineens positief. Hij verwijst naar de getoonde cijfers.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt hoe het komt dat scholen niet altijd ingaan op acties die worden voorgesteld met betrekking tot drugspreventie of -controle.

 

Korpschef Geert Smet antwoordt dat er in overleg met de scholen wordt gegaan en een aanbod kenbaar wordt gemaakt. De aanwezigheid van de politie geeft een bepaalde visibiliteit. Het is aan de school om te beslissen om op het aanbod in te gaan of niet.

 

Raadslid Pieter van Boxel merkt op dat 16 vaststellingen van zwerfvuil eerder weinig zijn.

 

Korpschef Geert Smet antwoordt dat in het kader van de handhavingsweek 108 hotspots werden gedetecteerd. In die week werden 16 vaststellingen gedaan.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt hoe het de rest van het jaar verloopt. Worden er mobiele camera's ingezet om de pakkans te verhogen?

 

Korpschef Geert Smet verwijst naar zijn toelichting over wat de politie allemaal doet met de prioriteiten die bepaald worden door de politieke verantwoordelijken.

 

Raadslid Alex Van Loon uit zijn waardering voor de kwaliteitszorg in de werking en de toenemende kwaliteit in dienstverlening.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het jaarverslag 2017 van de Lokale Politie Voorkempen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Dries Van Dyck verwijst naar enkele evenementen.

         Raadslid Pieter van Boxel stelt dat het gerucht de ronde gaat dat de werken op de Hoogstraatsebaan met 2 jaar zouden worden uitgesteld, maar dat het pleintje wel zou doorgaan. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat de werken gewoon worden voortgezet zoals voorzien.

         Raadslid Wim Jordens hekelt de gebrekkige communicatie met betrekking tot het Molenhuis. Hij begrijpt niet waarom het zo moeilijk is om bijvoorbeeld per mail aan de raadsleden te laten weten dat het Molenhuis verkocht is. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat er twee biedingen waren binnengekomen. De koper heeft gevraagd zijn identiteit niet bekend te maken. Schepen Dries Van Dyck licht toe dat aan de dienst toerisme was gevraagd om de raadsleden in kennis te stellen, maar dat dit uit het oog verloren is.

         Raadslid Wim Jordens merkt op dat er in de toekomst meer aandacht zou moeten zijn voor de omleiding bij werken zodat de circulatie beter kan zijn. Hij verwijst naar de werken op de Turnhoutsebaan. Zoals het nu was, was het levensgevaarlijk. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat er heel wat alternatieven werden onderzocht. Het was een hopeloze situatie, niettemin waren er niet veel andere mogelijkheden. Bovendien werden de omleidingen niet altijd gevolgd. Schepen Jules Mintjens licht toe dat de aannemer er alles aan gedaan heeft om de tijdsspanne van de werken zo kort mogelijk te houden. Er werd zelfs beslist om 's nachts door te werken.

         Raadslid Pieter van Boxel wijst erop dat de naamswijziging van zijn fractie geen probleem leek te zijn.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie over de stand van zaken detailhandelplan

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe:

         Vorig jaar werd aangekondigd dat er een detailhandelplan zou uitgewerkt worden onder begeleiding van een detailhandelcoach. Aanvankelijk werd ook het nachtwinkelreglement in dat project opgenomen maar later er terug uitgehaald.

         Het nachtwinkelreglement is intussen van kracht, maar de doelstellingen rond het komende detailhandelplan liggen toch veel verder. Ik had begrepen dat men hiermee vooral de steeds groeiende leegstand van winkelpanden in onze dorpskernen wou aanpakken. Intussen hebben we nog maar weinig gehoord over dit detailhandelplan.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vraag:

         Kan er een stand van zaken gegeven worden rond de opmaak van een detailhandelplan?

 

Schepen Dries Van Dyck geeft een toelichting waarbij volgende elementen aan bod komen:

         De gemeente Malle heeft in juni 2017 ingeschreven op het project "Coachoperatie Detailhandel" van de provincie Antwerpen.

         Vervolgens werd voor dit project een detailhandelcoach aangesteld, en werd een stuurgroep opgericht. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de middenstand van Oost- en Westmalle, uit een politieke afvaardiging en de betrokken ambtenaren Sofie De Keuster en Hans Van der Heyden. De stuurgroep kwam een eerste keer samen in augustus 2017.

         Binnen het project werden dan 2 doelen vooropgesteld:

         Het afbakenen van detailhandelszones in Oostmalle en Westmalle;

         Het opstellen van een commercieel-strategisch plan, met doelstellingen, maatregelen en acties voor de detailhandelskernen.

         Deel 1 is ondertussen afgerond: de detailhandelszones zijn afgebakend voor zowel Oost- als Westmalle. De afbakening is gebeurd in overleg met de stuurgroep. Voor Oostmalle werd een extra overleg ingepland, waarbij alle middenstanders hun zeg konden doen.

         Momenteel zijn we, samen met de coach en de stuurgroep, bezig met het uitwerken van maatregelen en acties voor de beide kernen. Dit wordt dan samengevat in een commercieel-strategisch plan, dat goedgekeurd zal worden door het college van burgemeester en schepenen en gemeenteraad. Eventuele reglementen moeten ook nog door de gemeenteraad goedgekeurd worden.

         We hopen inhoudelijk het project af te ronden eind juni 2018. Eventueel kunnen bepaalde beslissingen in het najaar nog verder uitgewerkt worden.

         Eventuele budgetten, en dus ook effectieve acties, kunnen pas voorzien worden in het budget van 2019.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie rond invoering van "huisdierstickers"

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe:

         Ben Weyts wil in alle Vlaamse gemeenten een uniforme huisdierensticker voor noodgevallen verspreiden. Zo’n sticker maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de hulpdiensten in het geval van een brand ook de huisdieren kunnen redden. Ben Weyts geeft steden en gemeenten nu de mogelijkheid om in te tekenen op een uniforme huisdiersticker, die gedrukt wordt op kosten van de Vlaamse overheid. De lokale besturen moeten dan enkel nog instaan voor de verdeling. Weyts: “Steden en gemeenten hebben nu geen enkele reden meer om nee te zeggen tegen de huisdiersticker. Wie zijn huisdier graag ziet, maakt het de brandweer gemakkelijk”.

         Vlamingen houden van dieren: 1 op 5 Vlaamse huishoudens heeft minstens één hond en 1 op 4 huishoudens minstens één kat. Om maar te zwijgen over reptielen, vogels en andere huisdieren. Maar veel dieren in vele huizen betekent jammer genoeg ook dat er elk jaar tientallen tot zelfs honderden dieren het slachtoffer worden van een woningbrand, een CO2-vergiftiging of zelfs wateroverlast. Vaak omdat de brandweer onvoldoende zicht heeft op het aantal dieren aanwezig in een woning, zodat het huisdier niet op tijd gered wordt.

         Ik vind dit alvast een goed idee. De prioriteiten bij ontruimingen ingevolge van brand of andere rampspoed ligt natuurlijk bij mensen, laat daar alvast geen twijfel over bestaan. Maar alle beetjes helpen om ook huisdieren gemakkelijker te kunnen redden in deze situaties.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vraag:

         Is het gemeentebestuur bereid om in te gaan op het aanbod van de Vlaamse Overheid, en minister Ben Weyts in het bijzonder, betreffende huisdierstickers?

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De brief van minister Weyts is nog niet zo lang geleden toegekomen, namelijk op 8 mei 2018.

         Het is belangrijk dat dit eerst wordt doorgesproken met alle hulpverleningsdiensten.

         Bovendien zijn er nog wat vragen waar ook over nagedacht moet worden: is het in één oogopslag duidelijk dat er dieren aanwezig zijn; welke dieren zijn dit dan; wat als mensen op reis zijn; moet de sticker dan ook niet best op eenzelfde uniforme plaats overal.

         De prioriteit moet uiteraard bij het redden van mensen liggen.

         Vooraleer te beslissen, is het aangewezen om dit eerst met de hulpdiensten door te nemen.

 

Raadslid Alain De Laet licht toe dat het interessant kan zijn. Bovendien zou men in deze digitale tijd kunnen bekijken of er mogelijkheden zijn om informatie op de identiteitskaart te zetten in verband met het al dan niet hebben van dieren.

 

Raadslid Sanne Van Looy licht toe dat het goed is dat het voorstel besproken wordt met de hulpdiensten.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt hoe de brandweer er vandaag de dag mee omgaat.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat de brandweer ter plaatse komt en dan vaststelt over wat het gaat, over wie, enzovoort.

 

Schepen Paul Van Ham stelt dat het een nobel initiatief is, maar dat het zinvol is om eerst advies in te winnen bij de brandweerzone.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat er uiteraard een overleg kan gebeuren met de hulpdiensten, niettemin zal minister Weyts dit ongetwijfeld ook al gedaan hebben.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie rond de stand van zaken en mogelijke aanpassingen van ringwegplannen ten gevolge van infomarkt en dialoogsessies

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe:

         De infomarkt en de dialoogsessies rond de ringweg (fase 1) zijn intussen al een tijdje geleden afgerond. Het verslag van deze infosessies is ook al langer te vinden op de website van AWV.

         Ik neem aan dat AWV intussen ook aan de slag is gegaan met de resultaten van hun infosessies. Er is ons immers verzekerd dat deze inspraakoperatie geen “operatie schone schijn” zou zijn, maar dat er wel degelijk nog zaken konden veranderen. We zijn intussen al enkele maanden verder na die dialoogsessies, dus ben ik eens benieuwd naar een stand van zaken.

         Wat er uit die verslagen bijvoorbeeld uitermate naar voor komt is de ondertunneling van de ringweg ter hoogte van de kruising met de N12. Een idee dat ik voorheen ook al naar boven had gebracht. Maar dat is natuurlijk een serieuze ingreep op de huidige plannen die ook budgettaire gevolgen zal hebben.

         Frappant is ook, dat vele partijen (van meerderheid en oppositie) een aantal opties die ook in het verslag voorkomen reeds bij voorbaat verhinderd hebben door tijdens vorige raadszitting goedkeuring te geven aan de verkavelingsaanvraag op de Ekham-gronden.

         Ook de voorliggende plannen uit het RUP Hooyberg zullen aangepast dienen te worden als men wil ingaan op een aantal ideeën uit de dialoogsessies, zoals een ondertunnelde kruising of een vroegere knik in de ringweg zodat deze ringweg meer richting de notaris en verder weg van de school komt te liggen.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vragen:

         Wat hebben AWV en het gemeentebestuur reeds met de opmerkingen en voorstellen uit de dialoogsessies gedaan? Kan er een stand van zaken gegeven worden van de werkzaamheden?

         In hoeverre is men bereid om in te gaan op deze voorstellen?

         Welke timing heeft men nu voor ogen, wanneer krijgen we aangepaste plannen te zien?

         Zal er dan teruggekoppeld worden naar de inwoners of toch zeker naar de gemeenteraad?

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat AWV alle feedback van de infomomenten en dialoogsessies heeft verzameld. De info wordt nu verwerkt. Vanaf het moment dat hier info over is, zal deze gecommuniceerd worden. Er zal dan bij alle punten vermeld worden wat weerhouden werd en wat niet met daarbij de nodige motivatie.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er ook rekening wordt gehouden met de infosessie bij de raadsleden.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat er mee rekening wordt gehouden, net als met de andere infosessies.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie rond onderzoek betreffende haalbaarheid van papiercontainers

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe:

         Bijna alle kempische gemeenten die aangesloten zijn bij de afvalintercommunale IOK voeren dit jaar nog de “gele papiercontainer” in. Malle is echter aangesloten bij Igean, dat het systeem blijkbaar (nog) niet wenst in te voeren.

         De gele papiercontainer om papier- en kartonafval in te zamelen lijkt mij veel handiger dan het systeem dat we bij Igean kennen. Dan is het gedaan met dat vele papier dat in dozen wordt gepropt en veelal verkeerd op straat wordt gezet. Maar ook als het correct wordt buitengezet maar de weersomstandigheden zijn ongunstig, kan dit leiden tot overlast en vuiligheid op straat. In plaats van minder zwerfvuil kan dit systeem dus ook meer zwerfvuil veroorzaken. Bovendien kan rondvliegend karton ook voor onveiligheid in het verkeer zorgen. Daarom is mijn partij, Lijst van Boxel, grote voorstander van het IOK-systeem met de gele papiercontainers in kunststof. Het papier- en kartonafval is gemakkelijker te verzamelen voor de mensen thuis, het verhindert losvliegend papier en karton op de weg, het is properder en handiger zowel voor de mensen als voor de ophalers.

         We vragen ons dan ook af waarom Igean dit nog niet ingevoerd heeft. Heeft Igean deze mogelijkheid al voldoende onderzocht? Waarom hebben ze het wel en niet overwogen? Ik wens er alvast voor te pleiten om deze mogelijkheid te laten onderzoeken. Ik hoop dat onze vertegenwoordigers binnen Igean er alvast voor willen pleiten om dit onderzoek alvast te voeren.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vragen:

         Hoe denkt Igean over het initiatief van IOK rond gele papiercontainers? Is deze mogelijkheid binnen Igean reeds besproken met de gemeentebesturen?

         Hoe denkt het college van burgemeester en schepenen (bij uitbreiding de meerderheidspartijen) over het idee van gele papiercontainers?

         Is het gemeentebestuur van Malle bereid om een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan te vragen?

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting waarbij volgende elementen onder andere aan bod komen:

         In een aantal gemeenten heeft Igean een test gedaan.

         Igean gelooft dat er wel wat voorstanders zijn. Niettemin laat Igean nog wel de vrijheid, waar dat bij IOK niet is.

         In de proef wordt er ook gediversifieerd tussen de vier gemeenten. Het is uitkijken naar de evaluatie.

         Na de evaluatie zal Igean terugkoppelen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie over het intekenen op de Vlaamse huisdierensticker in Malle

 

Raadslid Sanne Van Looy licht onderhavig punt toe:

         In één op de vijf Vlaamse huishoudens loopt een hond rond en in één op vier een kat. De Gemeentemonitor geeft aan dat er in Malle 6.093 huishoudens zijn. Als we die cijfers doortrekken, wil dat zeggen dat er 1.219 gezinnen met een hond en 1.523 gezinnen met een kat in Malle zijn. Het gemeentebestuur is erg begaan met het welzijn van dieren. Overigens groeit in heel onze maatschappij de aandacht voor dierenwelzijn. En dat is een goede zaak.

         Elk jaar worden dieren het slachtoffer van rampen zoals een woningbrand, CO2-vergiftiging of wateroverlast. Alle instrumenten om dierenleed te voorkomen zijn het waard om in overweging te nemen. Elk gered dierenleven is er één. Daarom stelt de N-VA-fractie voor om in te tekenen op de Vlaamse huisdierensticker.

         De Vlaamse huisdierensticker informeert in één oogopslag over de aanwezigheid van dieren in noodgevallen. De sticker kan dus een belangrijk hulpmiddel zijn bij interventies. Niet alleen voor de veiligheid van aanwezige dieren, maar ook voor de veiligheid van de interventieteams. Zij worden door de sticker immers geïnformeerd over mogelijk in paniek geslagen beestjes.

         Op initiatief van minister Ben Weyts (N-VA) kunnen gemeenten nu intekenen op een uniforme huisdierensticker. De drukkosten worden betaald door de Vlaamse overheid. Het gemeentebestuur moet de sticker enkel verspreiden.

 

Raadslid Sanne Van Looy stelt volgende vragen:

         Is het gemeentebestuur bereid om in te tekenen op de Vlaamse huisdierensticker?

         Zo ja,

a.Hoeveel exemplaren zal het gemeentebestuur via de Vlaamse overheid aanvragen?

b.Hoe zal de sticker verder worden verspreid?

 

Voor het antwoord op de vragen, wordt verwezen naar punt 15 van onderhavige agenda.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie over de uitrol van de Jeugdmonitor in Malle

 

Raadslid Sanne Van Looy licht onderhavig punt toe:

         Het Agentschap Binnenlands Bestuur publiceerde op 19 maart 2018 voor het eerst de Gemeentemonitor, een grootschalig tevredenheidsonderzoek gebaseerd op een bevraging die via een steekproef werd uitgevoerd bij de inwoners van Malle van 16 jaar en ouder. De resultaten waren zeer positief en daar mogen we trots op zijn.

         De doelgroep die niet werd opgenomen in de Gemeentemonitor – namelijk kinderen en tieners – is echter niet minder belangrijk. Net zoals volwassenen bekijken ze de omgeving vanuit een eigen leefwereld. Om lokale besturen te ondersteunen in het verder uitwerken van een lokaal jeugdbeleid ontwikkelde de Vlaamse overheid een handig instrument: de Jeugdmonitor.

         De Jeugdmonitor is een online bevragingstool die ter beschikking staat van alle Vlaamse gemeenten. Malle kan met dit instrument groepen kinderen en tieners van het derde leerjaar tot en met het tweede middelbaar bevragen over hoe ze het wonen en leven in hun eigen buurt of gemeente ervaren.

         De Jeugdmonitor is opgebouwd rond drie thema’s: (1) spelen, buiten zijn, dingen doen met vrienden, (2) iets doen voor andere mensen, zorgen voor mijn buurt en (3) school en hobby’s.

 

Raadslid Sanne Van Looy stelt volgende vragen:

         Heeft het gemeentebestuur van Malle intenties om aan de slag te gaan met de Jeugdmonitor? Zo ja:

a.Welke stappen heeft de bevoegde schepen reeds ondernomen en welke zal ze nog nemen?

b.Welk budget staat tegenover dit initiatief?

c.Tot welke thema’s zal de bevraging zich richten?

         Hoe wenst het gemeentebestuur van Malle de Jeugdmonitor in te zetten om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren bij de jeugd?

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De Jeugdmonitor werd reeds bekeken en is een zeer interessant instrument.

         Heel wat thema's leunen aan bij de leefwereld van kinderen.

         Voor het moment is er geen concreet project om deze tool te gebruiken. De tool kan best gebruikt worden naar aanleiding van concrete projecten. In het kader van de omgevingsanalyse voor een volgend meerjarenplan kan het ook interessante informatie opleveren.

         Voor de toekomst kan het dus zeker interessant zijn om de tool te gebruiken.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie betreffende de milieuschade - stookolieverontreiniging in de Tappelbeek ter hoogte van de Schepersdijk 15

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         In de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 23 januari 2017 wordt gewag gemaakt van een verontreiniging op de waterloop Tappelbeek.

         Meer recent, mei 2018, zou er weer een nieuwe verontreiniging zijn vastgesteld waarbij enkele schapen, het zou om een 5 tal dieren gaan, het leven hebben gelaten?

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         Wat is er van dit toch aanzienlijk milieu incident geworden?

         Wat was de uiteindelijke oorzaak?

         Blijkbaar is herhaling niet uitgesloten?

         Wat is er gekend over het laatste verontreinigingsincident recentelijk in mei 2018?

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Tot op vandaag is de oorzaak niet aangetoond.

         Uit de gegevens van Aquafin is wel naar voor gekomen dat het overstort daags voordien werkte. Dit overstort treedt in werking bij hevige regenval en zorgt ervoor dat verontreiniging vanuit de riool rechtstreeks in de waterloop terecht komt.

         De realisatie van het Aquafin project 'Schaaf-Schepersdijk' zal dit probleem grotendeels oplossen. In de toekomst zal het overstort veel minder werken.

         Bij het aangrenzend landbouwbedrijf kon geen bron van verontreiniging worden gevonden.

         Over het incident met de schapen is geen melding binnengekomen bij de dienst leefmilieu.

         Afgelopen maand zouden 5 schapen ziek zijn geworden. Deze dieren graasden langsheen de waterloop Tappelbeek. De dierenarts kon nog één van de schapen redden, de overige vier stierven. De dierenarts zou verklaard hebben dat de dood te wijten kon zijn aan verkeerd voedsel, een schimmelziekte of de verontreiniging op de waterloop. De heer Van Rompaey oordeelde dat het niet nodig was dit voorval bij de dienst leefmilieu te melden.

         Aan de provincie zal de vraag gesteld worden of zij een controleprogramma hebben wat betreft de kwaliteit van de waterbodems en de afzettingen op oevers.

         Verontreinigde waterbodems en oevers vormen een problematiek in heel Vlaanderen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie over de ontwikkeling van site Torenhof, inplanting gebouwen Emmaüs en de ontwikkeling van een gemeentelijk park

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

         De site rond Torenhof in Westmalle is reeds geruime tijd in ontwikkeling en er staan nog ontwikkelingen op het programma op deze site. Emmaüs heeft hier een project op stapel staan en CW ontwikkelaar wil het gebouw van Torenhof ontwikkelen tot een heus hotel met 24 kamers. Ook de gemeente Malle wil achteraan het park een publieke functie geven.

         De omliggende bewoners hebben naar ik vernam nog heel wat vragen bij deze situatie en hebben een bezwaarschrift ingediend bij de bevoegde instantie.

         Ook hier stellen we vast dat er vooraf weinig met de buurt is overlegd.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         Kan op kaart getoond worden waar welke inplanting zal gebeuren? M.a.w. waar bevindt zich het gebouw van Emmaüs en wat is de verhouding van het hotel, is het enkel het huidige gebouw dat in aanmerking komt of komen er enkele bijgebouwen, keuken, garages,… bij?

         Parkeeraangelegenheden voor bijvoorbeeld het park, het hotel en de gebouwen van Emmaüs? Hoe is de inplanting?

         Inkom ten opzichte van de Hallebaan? Dit is een smalle straat en is het aangewezen om hier een ingang/uitgang van het park te ontwikkelen? Ook de overkant van de straat wacht op een heus groot ontwikkelingsproject met nieuwe straat? Hoe moeten we dit ontwikkelingsgebied zien in verhouding tot het park?

         Wordt de Hallebaan enkelrichting tot de bocht naar Zoersel?

         Wat zijn de kosten voor de gemeente momenteel voor het ganse project?

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Morgen is er een bewonersvergadering van Emmaüs.

         Emmaüs heeft in januari de bevestiging gekregen dat er middelen zijn om een project te starten met 60 bedden.

         Voor het park specifiek zijn geen extra parkeerplaatsen voorzien. Wel zijn er naast het hotel 5 openbare plaatsen en aan de overkant van de Antwerpsesteenweg zijn er 11 openbare parkeerplaatsen voorzien. Emmaüs heeft in haar ingediend ontwerp 25 parkeerplaatsen voorzien.

         De mobiliteitsdienst bekijkt of er extra maatregelen noodzakelijk zijn op het gebied van mobiliteit.

         Bezoekers van het park die met de auto komen, kunnen langs de Antwerpsesteenweg komen. Bezoekers die te voet of met de fiets komen, kunnen uiteraard ook langs de Hallebaan.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het lijkt dat er veel functies samenkomen en dat de draagkracht van de omgeving zeker bekeken moet worden.

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat de aanleg van het park en de Finse piste ongeveer een 37.000 euro heeft gekost. De speeltoestellen kostten een 43.000 euro. De sporttoestellen kostten een 17.500 euro. In totaal geeft dit ongeveer 98.000 euro, wat nog binnen het budget is dat werd voorzien.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 mei 2018

 

Interpellatie over een fietsverbinding in het verlengde van de Akkerstraat

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

         In de studie over de mobiliteit in de Noorderkempen is een groene fietsroute voorzien tussen Turnhout en Oostmalle. Die loopt in Oostmalle over de Beersedijk.

         Progressief Malle heeft enkele jaren geleden voorgesteld om die route door te trekken richting Westmalle via de Slachterijstraat over de Akkerstraat tot aan de Steenovenstraat en de Schapenstraat. Daarvoor is een verharding nodig van de zandweg in het verlengde van de Akkerstraat.

         In de notulen van het college van burgemeester en schepenen van 29 augustus 2016 las ik dat het college van burgemeester en schepenen beslist heeft om te starten met de heropmaak van het onverhard deel van de Akkerstraat voor een totaal geraamd bedrag van 71.066 EUR incl. btw. Daarin was o.a. opgenomen om de weg te verharden met vermalen asfalt en een slagboom te voorzien. Nadien is het project stopgezet.

         Vandaag stel ik aan de gemeenteraad voor om dit project opnieuw op te starten. Mijn voorstel luidt als volgt:

"De gemeenteraad,

Overwegende dat er alsmaar meer gefietst wordt en dat er nood is aan bijkomende veilige en kwaliteitsvolle fietsroutes.

Gelet op het eenparig besluit van het college van burgemeester en schepenen van 29 augustus 2016 om goedkeuring te hechten aan de start van het project ‘heropmaak onverhard deel Akkerstraat’ voor een totaal geraamd bedrag van 71.066 EUR incl. btw, om overleg op te starten met de betrokken landbouwers en eigenaars, om opdracht te geven aan de dienst mobiliteit het politiereglement op het wegverkeer aan te passen en de nodige bebording te voorzien en om de vergunningsaanvraag ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Overwegende dat het aangewezen lijkt om alternatieve uitvoeringen van de verharding van het verlengde van de Akkerstraat te onderzoeken, zoals de uitvoering in asfalt of het aanleggen van een fietspad naast buurtweg 34.

Besluit:

Artikel 1

Het project ‘heropmaak onverhard deel Akkerstraat’ opnieuw op te starten.

Artikel 2

Aan het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning op te maken en voor te leggen aan de gemeenteraad, ten laatste in de gemeenteraad van 24 september 2018."

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat met het oog op de realisatie van de ringweg fase 2 afdeling Wegen en Verkeer een startnota wordt opmaakt. De gemeente zal in dat verband vragen of een fietsdoorsteek gerealiseerd kan worden. Daarnaast moeten ook nog onderhandelingen met eigenaars worden aangevat. Vroeger werd er voorbarig nieuws verspreid.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt de stemming niet te vragen, gelet op de vraag die de gemeente zal stellen met betrekking tot de fietsdoorsteek.

 

Raadslid Walter Vermeyelen vraagt welk studiebureau werd aangesteld.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx meent dat het Sweco is.

 

Raadslid Wim Jordens stelt dat de aansluiting met de Sint-Lenaartsebaan goed bekeken moet worden.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of de opwaardering van de Beersendijk voorzien is.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat er nog heel wat missing links zijn. Die zullen uiteraard moeten worden meegenomen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019