Gemeenteraad

Donderdag 25 mei 2023

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Lennert Vorsselmans, Tinne Simons

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Elisabeth Joris

Raadslid:

Peter Lacante

 

Vanaf punt 3 verlaat Kris Mintjens, raadslid de vergadering.

Vanaf punt 3 verlaat Eddy Krijnen, raadslid de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 25 mei 2023.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 27 april 2023 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 27 april 2023. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 27 april 2023 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 1 onthouding (Mieke Vermeyen)

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 27 april 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Stichting Kempens Landschap - aankoop van de aandelen van het Kasteel van Westmalle nv conform de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Kempens Landschap en de gemeente Malle zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2021 - vraag tot instemming met aankoop van de aandelen van het Kasteel van Westmalle nv door Stichting Kempens Landschap - voorwaardelijke goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Stichting Kempens Landschap, stichting van openbaar nut, met ondernemingsnummer 0749.895.122 en zetel te 2018 Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, wil overgaan tot de aankoop van 100 % van de aandelen van de nv Kasteel van Westmalle. De activa van de vennootschap zullen op het moment van de verkoop bestaan uit het kasteelgebouw, het domein en het ronde gebouw. De boswachterswoning, de aandelenportefeuille en liquide middelen zullen op het moment van de verkoop niet meer tot de activa van de vennootschap behoren. Stichting Kempens Landschap vraagt aan de gemeente Malle of er tot aankoop kan worden overgegaan van 100 % van de aandelen van de nv Kasteel van Westmalle rekening houdende met de bepalingen uit de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Kempens Landschap en de gemeente Malle, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van Malle op 24 juni 2021.

 

De eigenaars van nv Kasteel van Westmalle en Stichting Kempens Landschap sloten een intentieverklaring af met betrekking tot de aankoop van 100 % van de aandelen van de nv Kasteel van Westmalle. In deze intentieverklaring staat onder punt 9 het volgende: "Indien er op datum van 26 mei 2023 nog geen goedkeuring is van het College en de Gemeenteraad van Malle, hebben de Eigenaars eenzijdig en onvoorwaardelijk het recht om met onmiddellijke ingang en zonder enige vergoeding huidige intentieverklaring op te zeggen, inclusief de onmiddellijke beëindiging van de exclusiviteitsclausule." In dat kader wordt onderhavige beslissing ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021 'Stichting Kempens Landschap stichting van openbaar nut - statuten - kennisneming - samenwerkingsovereenkomst aangaande Stichting Kempens Landschap voor de herbevestiging van de samenwerkingsprincipes - goedkeuring'

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 13 maart 2023 reeds dat verdere onderhandelingen konden gevoerd worden door de Stichting Kempens Landschap met het oog op de verwerving van 100 % van de aandelen van de nv Kasteel van Westmalle waarbij de maximale inbreng van de gemeente Malle in het kader van de aankooptransactie 853.050 euro zou bedragen.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 13 maart 2023 eveneens aan Stichting Kempens Landschap een audit van de boekhouding van de nv Kasteel van Westmalle te vragen en een technische, fiscale en juridische due diligence te organiseren.

 

De gemeente ontving tot nu toe geen resultaten van een audit of due diligence.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste op 13 maart 2023 daarnaast ook dat een participatiemoment voor de bevolking moest georganiseerd worden.

 

De gemeente informeerde de inwoners van Malle hierover via een artikel in het gemeentelijk infoblad De Malse Courant, via haar website en via de sociale mediakanalen. Er werd een specifiek e-mailadres aangemaakt waarop inwoners met hun vragen terecht konden. De vaak gestelde vragen werden met een antwoord op de website bijgehouden.

 

Het participatiemoment werd georganiseerd van 24 maart 2023 tot en met 30 april 2023. In het participatiemoment werd de volgende vraag aan de Mallenaar gesteld: "Wil jij dat het gemeentebestuur het kasteeldomein van Westmalle aankoopt samen met Stichting Kempens Landschap?" Aan deze bevraging namen 1.343 unieke bewoners van de gemeente Malle deel. Op deze vraag antwoordden 1.038 inwoners ja en 305 inwoners nee. Dat betekent een resultaat van 77 % ja en 23 % nee.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints stelt voor dat elke fractie zijn standpunt weergeeft met betrekking tot de aankoop.

 

Raadslid Dominique Defossez licht toe dat het hart ja zegt en dat de bevraging ook ja zegt. De verschillende financiële mogelijkheden werden evenwel bekeken. De invloed op het beleid werd bekeken. Het is een kwestie van prioriteiten. In de visie van DBM past de aankoop van het kasteel gelet op het voorgaande niet, aldus raadslid Dominique Defossez.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat N-VA volmondig ja zegt tegen de aankoop van het kasteel. Er gebeurde een bevraging. Die is niet georganiseerd om er niets mee te doen. Er is ongezien geparticipeerd. Niettemin is er begrip voor twijfels met betrekking tot de budgettaire impact. Maar, als het financiële plaatje gemaakt wordt en je gaat een lening aan en je bekijkt het geheel over 30 jaar, dan gaat het hier over 1% van heel het budget van de gemeente Malle. N-VA is er van overtuigd dat zowel het kasteel als de dorpskernhernieuwing mogelijk zijn. Cijfers van 50.000.000 en 60.000.000 euro die werden uitgesproken, zijn niet aan de orde. Burgemeester Sanne Van Looy besluit dat er een verschil in visie is en dat iedereen vrij is om te stemmen zoals hij wil. Er werden geen afspraken over gemaakt. Het is een dossier dat en cours de route op de weg is gekomen.

 

Schepen Yannis Leirs licht toe dat CD&V Malle tegen de aankoop van het kasteel is. Hij stelt dat de fractie er lang over wakker gelegen heeft. De fractie heeft zich verdiept in het financiële aspect en is tot de conclusie gekomen om volop voor de dorpskernontwikkeling te willen gaan. Het cijfer van 50.000.000-60.000.000 euro is het cijfer waar de CD&V fractie vanuit gaat. Dat is het kostenplaatje met financiering. De fractie wil de kaart van de verenigingen trekken. De fractie wil liever investeren in verenigingen. Moest de gemeenteraad evenwel anders beslissen, dan zal de fractie zich achter het standpunt van de gemeenteraad scharen. De fractie wil evenwel niet dat de belastingen exuberant de hoogte inschieten en dat een zoektocht naar extra inkomsten moet gebeuren en dienstverlening afgebouwd moet worden.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat hij raadslid Dominique Defossez en schepen Yannis Leirs gerust kan stellen. Hij stelt dat op lange termijn gedacht moet worden. Het gaat over 1% van het budget van de gemeente. Er moet niet met doemscenario's afgekomen worden. Het verhaal is veel genuanceerder dan enkele rigide cijfers die in de wandelgangen rondgaan. Als morgen het kasteel kan opgewaardeerd worden en je kan er een deel van verhuren aan minstens 7.500 euro per maand geeft dat op 30 jaar tijd 2.700.000 euro. Als je het eigen patrimonium bekijkt en herschikt, zijn er ongetwijfeld ook mogelijkheden. Er moet commerciëler gedacht worden. De investering in het kasteel komt de bewoners van Malle ten goede. Om de dorpskernhernieuwing te realiseren zal er nog tijd nodig zijn, dus uitgaven zullen niet ineens gebeuren. Je moet bijvoorbeeld eerst de sporthal weghalen, die kan pas weg als er een nieuwe is, een nieuwe kan er pas komen nadat er planinitiatieven zijn genomen. Wat is er de laatste 25 jaar in Westmalle gebeurd, vraagt raadslid Kris Mintjens zich af. Als er tegen hetzelfde tempo gewerkt wordt, zullen er niet direct uitgaven moeten gebeuren, terwijl ze niettemin nodig zijn. Raadslid Kris Mintjens stelt de attitude van CD&V en DBM niet te begrijpen. Het Kempens Landschap betaalt ook nog eens 2.000.000 euro. Bovendien ontlast het de gemeente qua administratie. Ze kunnen subsidies genereren. Het is ongelofelijk wat het Kempens Landschap al gerealiseerd heeft. De investeringen in gemeentelijke infrastructuur moeten gebeuren, zoals bijvoorbeeld de sporthal, maar die zullen niet lijden onder de aankoop van het kasteel. Vandaag is er een mogelijkheid om aan te kopen, morgen is die er misschien niet meer. Er hebben 1.300 mensen mee gedaan aan de bevraging waarvan een 1.000 hebben gezegd dat ze akkoord zijn met een aankoop. Een 300 hebben gezegd dat ze niet akkoord zijn, maar die zijn niet goed geïnformeerd. De gemeente kan dit wel betalen en het gaat ten koste van niets. Er is 25 jaar stilstand geweest, die het gevolg is van een attitude van CD&V en DBM. Raadslid Kris Mintjens roept op om ondernemend te zijn, om ambitie te tonen. Het is nu het moment.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat Vlaams Belang akkoord is met een aankoop. De financiën moeten als een goede huisvader beheerd worden, maar berekende risico's moeten genomen kunnen worden. De gemeente mag ambitieuzer zijn. Dat werd de afgelopen 25 jaar gemist. Dit is een eenmalige kans. Het kan niet genegeerd worden dat 77% voor de aankoop is. Raadslid Wim Vervloet hoop dat in andere dossiers ook rekening wordt gehouden met de visie van de mensen. Hij besluit dat de aankoop van het kasteel een enorme toeristische meerwaarde is.

 

Raadslid Tom Lauryssen verwijst naar de infovergadering van afgelopen dinsdag. Hij stelt er bewust enkel geluisterd te hebben. Twee meerderheidspartijen zijn sceptisch en dat stelt raadslid Tom Lauryssen ongerust. Raadslid Kris Mintjens heeft zijn verhaal met overtuiging gebracht. Het verhaal van N-VA was eerder plat. Het Kempens Landschap heeft misschien een goede uitleg gegeven, maar ze komen het verhaal ook wat verkopen. Het is bovendien ook een overheidsinstelling. Het is ook geld van de burger. De gemeente blijft bovendien met de verbouwingskost zitten. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het verhaal van 25 jaar stilstand genuanceerd moet worden. Verenigingen en clubs zijn altijd sterk ondersteund geweest. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het kasteel binnen zoveel jaren misschien ook wel terug te koop komt. Hij besluit om nee te stemmen. Hij stelt dat als je springt, je zeker moet zijn dat je met twee voeten op de grond komt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie ja zal stemmen. Het kasteeldomein heeft een grote erfgoedwaarde, bovendien is het groendomein niet toegankelijk vandaag. De Renesse is destijds open gesteld, waaraan zijn fractie destijds heeft meegewerkt. In het financiële luik wordt weinig inzicht gegeven vandaag. De dorpskernhernieuwing in Westmalle is voor de fractie ook een prioriteit, maar dan wel specifiek met betrekking tot de jeugdlokalen, de culturele infrastructuur en de sportinfrastructuur. Dat moeten de drie prioritaire functies zijn. Zo is het dossier destijds ook gestart. Raadslid Alex Van Loon stelt dat hij de indruk heeft dat er nu extra functies bij betrokken worden die niet prioritair zijn. Misschien is de dorpskernhernieuwing op zich het probleem met betrekking tot financiering en niet de aankoop van het kasteel.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat in de simulaties die gebeurd zijn, de jaarlijkse investeringen die de gemeente normaal doet, zijn meegeteld. Alles kan doorlopen. Hij verwijst naar de prachtige parktuin, waar ongelofelijke dingen in kunnen gebeuren.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat dit een dossier is die het verschil maakt. Dat is ook een belangrijk argument. Op de poort van het oudste natuurreservaat staat: for the benefit and enjoyment of the people. Vrij vertaald wordt dit: voor de beleving en het welzijn van iedereen. Bossen zijn ook belangrijk. Natuur dichtbij houden is ook belangrijk voor mensen die niet naar de andere kant van de wereld kunnen reizen. Hij wijst erop dat er dikwijls langs een bos kan gewandeld worden, maar niet in het bos. De gemeente zal toezien op de toegankelijkheidsregeling aan het vliegveld. Het bos aan de Lange Dreef zal open gesteld worden. Het kasteeldomein zou een mooie derde in dit rijtje zijn. De combinatie van een kasteel, dreef en kerk is uniek. Het moet gekoesterd worden. Het contrast met het centrum is groot. De deelnemers aan de bevraging hebben ook een belangrijk signaal gegeven.

 

Raadslid Paul Van Ham wijst er op dat het Kempens Landschap niet zomaar een organisatie is. Die mensen engageren er zich voor dat het een zelfbedruipend verhaal wordt binnen afzienbare tijd. Het is niet nodig om de burgers bang te maken.

 

Schepen Dries Van Dyck betreurt het dat 50 jaar na de fusie de woorden nog zo hard tegenover elkaar staan. Er zou zogezegd 25 jaar stilstand geweest zijn. Schepen Dries Van Dyck verwijst naar De Notelaar, waar alle inwoners van Malle gebruik van maken. Bovendien is daar ook ingezet op sociale huisvesting. Het kasteel heeft de fractie slapeloze nachten bezorgd. Er werd hard nagedacht over de opportuniteit van de aankoop. Niettemin moet ook aan het budget gedacht worden. De fractie meent dat de aankoop een bepaalde hypotheek legt. De fractie wil de dorpskernhernieuwing er echt en dan wordt door niet tot aankoop over te gaan, eerder gekozen voor het voorzichtigere traject met meer garantie op de dorpskernhernieuwing. Schepen Dries Van Dyck besluit dat de fractie het resultaat van de stemming zal respecteren.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er nog een gezonde strijd mag zijn tussen Westmalle en Oostmalle. Hij vraagt of die 1% enkel de aankoop is.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat het de aankoop is met de renovatie verspreid over heel de periode.

 

Raadslid Tom Lauryssen wijst er op dat nog geen 10% van de gemeente heeft gestemd. Als heel de gemeente zou stemmen, kom je mogelijk tot een ander resultaat. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij niet wil dat wat er in Oostmalle in het bos in het domein de Renesse allemaal gebeurt ook gaat gebeuren in Westmalle.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt om ambitie te tonen en Malle op de kaart te zetten.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 9 neen stemmen (Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Ingrid Vrints, Kim Geys, Gert Peeters, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Tinne Simons, Jolien Vrints)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het resultaat van het participatiemoment en te besluiten dat er draagvlak is bij de bevolking van Malle om het kasteeldomein van Westmalle samen met Stichting Kempens Landschap aan te kopen.

 

Artikel 2 - vast te stellen dat één van de twee voorwaarden zoals omschreven in artikel 4 van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023 'Stichting Kempens Landschap - aankoop van de aandelen van het Kasteel van Westmalle nv conform de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Kempens Landschap en de gemeente Malle zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2021 - vraag tot instemming tot het voeren van verdere gesprekken, onderhandelingen en het voeren van een due diligence - participatiemoment - goedkeuring', namelijk de voorwaarde met betrekking tot het participatiemoment, vervuld is

 

Artikel 3 - vast te stellen dat de tweede voorwaarde zoals omschreven in artikel 4 van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 maart 2023 'Stichting Kempens Landschap - aankoop van de aandelen van het Kasteel van Westmalle nv conform de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Kempens Landschap en de gemeente Malle zoals goedgekeurd in de gemeenteraad van 24 juni 2021 - vraag tot instemming tot het voeren van verdere gesprekken, onderhandelingen en het voeren van een due diligence - participatiemoment - goedkeuring', namelijk de voorwaarde met betrekking tot de audit en de due diligence, nog niet vervuld is.

 

Artikel 4 - dat de gemeenteraad onder volgende voorwaarden akkoord is met de verwerving van 100% van de aandelen van het Kasteel van Westmalle nv door Stichting Kempens Landschap in overeenstemming met de modaliteiten zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting Kempens Landschap en de gemeente Malle, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 24 juni 2021, wat in concreto onder andere betekent dat de gemeente financieel verantwoordelijk is inzake onderhoud, beheer, inrichting en restauratie van het verworven goed, bovenop de tussenkomst van de gemeente in het kader van de aankooptransactie en dit onder coördinatie en goed rentmeesterschap van de Stichting Kempens Landschap:

         een maximale tussenkomst van de gemeente in het kader van de aankooptransactie van 853.050 euro

        de gemeenteraad het resultaat van de audit van de boekhouding en de technische, fiscale en juridische due diligence bevredigend vindt.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Lokale Politie Voorkempen - jaarverslag 2022 - kennisneming

 

Dit punt werd uitgesteld naar een volgende zitting.

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Intercommunales - PIDPA - agenda van de gewone en buitengewone algemene vergadering van 16 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

(a) Deelnemerschap van de gemeente

De gemeente Malle is voor de activiteiten watervoorziening en riolering aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

(b) Voorgenomen transactie

De bestuursorganen van Pidpa en water-link hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een herstructureringsoperatie teneinde hun krachten geografisch te bundelen en samen aan integraal waterbeheer te doen. De voorgenomen herstructurering zal leiden tot een schaalvergroting, risicospreiding, de mogelijkheid tot slim investeren en synergievoordelen.

 

In het kader van deze verregaande samenwerking wordt gekozen voor een opsplitsing tussen water en riolering in twee juridische entiteiten. De achterliggende redenen hiervoor zijn de verschillende achtergronden en historieken van beide bedrijven alsook de verschillende organisatie van de twee hoofdactiviteiten (drinkwater en riolering) waardoor er juridische, financiële en fiscale belemmeringen zouden ontstaan in geval van de keuze voor één entiteit. Daarnaast zullen de entiteiten onderworpen worden aan een verschillend belastingstatuut. De fusie tussen Pidpa en water-link zal aldus bestaan uit twee fusie-entiteiten: Water-Entiteit (het huidige water-link) en Rio-Entiteit (het huidige Pidpa).

 

De Water-Entiteit zal alle watervoorzieningsactiviteiten (distributie, productie, transport en industrie) van beide verenigingen combineren. De Rio-Entiteit zal de rioleringsactiviteiten van beide verenigingen samenbrengen, vertrekkende vanuit de huidige rioleringsformules bij Pidpa en water-link. De Water-Entiteit zal alle personeel van de huidige waterbedrijven Pidpa en water-link omvatten en fungeren als werkmaatschappij voor de Rio-Entiteit. Dit laat toe om maximaal de beoogde synergie-effecten te realiseren.

 

De duurtijden van Pidpa respectievelijk water-link verstrijken in principe eind 2023 respectievelijk eind 2025. Om te vermijden dat op korte termijn na goedkeuring van de transactie door de algemene vergaderingen moet worden besloten tot verlenging, hebben de raden van bestuur van beide verenigingen ervoor gekozen om het verlengingsbesluit samen met de transactie ter goedkeuring voor te leggen aan hun respectievelijke algemene vergaderingen. Tevens zullen de duurtijden van de verenigingen in het kader van de transactie worden gelijkgeschakeld, zodat zij beide een resterende duurtijd van 18 jaar zullen hebben.

 

De voorgenomen transactie is deels goed te keuren door de algemene vergaderingen van de betrokken verenigingen en deels goed te keuren door hun respectievelijke raden van bestuur. Aan de algemene vergaderingen van de verenigingen die worden gehouden in juni 2023 wordt gevraagd onder meer de aan de transactie verbonden statutenwijzigingen en verlengingsdossiers goed te keuren. De raden van bestuur van de verenigingen zullen worden gemachtigd de inwerkingtreding van de besluiten van de respectievelijke algemene vergaderingen vast te stellen in functie van de goedkeuring van de overige transactiestappen. De raden van bestuur zullen vervolgens in het najaar van 2023 de meer technische aspecten verbonden aan de transactie goedkeuren en de inwerkingtreding vaststellen.

 

Momenteel is voorzien dat de inwerkingtreding op of omstreeks het jaareinde zal plaatsvinden. De inwerkingtreding van de transactie zal in ieder geval na het behalen van alle goedkeuringen binnen een korte tijdsperiode gefaseerd plaatsvinden. Er wordt echter over gewaakt dat er volledige continuïteit van de dienstverlening is.

 

(c) Procedurele aspecten

Op hoofdlijnen zal de realisatie van de transactie tot stand komen door (1) het onderbrengen van de bestaande rioleringsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit Pidpa, (2) het onderbrengen van de bestaande watervoorzieningsactiviteiten van water-link en Pidpa in de bestaande entiteit water-link, en (3) het omvormen van de bestaande entiteit Pidpa tot de Rio-Entiteit en de bestaande entiteit water-link in de Water-Entiteit. De deelnemers die op vandaag aangesloten zijn bij de ene vereniging voor de activiteit die wordt ingekanteld in de andere vereniging, zullen in het kader van de transactie deelnemer worden van de andere entiteit.

 

Concreet zullen daartoe volgende stappen moeten worden doorlopen.

 

(i) water-link treedt uit Pidpa aan nominale waarde

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link als deelnemer uittreden uit Pidpa aan nominale waarde overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Ingevolge de uittreding worden 4.550 aandelen Pidpa vernietigd en ontvangt water-link een scheidingsaandeel van 11.375 euro van Pidpa (zijnde 2,50 euro per aandeel). Ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten moet voorafgaand aan de algemene vergadering met deze uittreding instemmen. Bovendien moet deze uittreding worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

 

(ii) Verlenging watervoorzieningsactiviteit water-link

 

In de marge van de voorgenomen transactie werd overwogen dat de duurtijd van water-link eind 2025 zou verstrijken.

 

Teneinde te vermijden dat deelnemers van de Water-Entiteit zich na de inwerkingtreding van de transactie op korte termijn opnieuw zouden moeten buigen over de verlenging van de vereniging, is ervoor gekozen om als onderdeel van de transactie de buitengewone algemene vergadering te laten besluiten tot verlenging van de duur voor de activiteit watervoorziening van water-link. Sinds het decreet van 17 februari 2023 tot wijziging van het Decreet Lokaal Bestuur dient dit besluit in bepaalde gevallen niet langer genomen te worden door de laatste algemene vergadering voorafgaand aan het verstrijken van de duurtijd. De transactie bevindt zich in het toepassingsgebied van het nieuwe decreet.

 

De verlenging van de watervoorzieningsactiviteit tot en met 31 december 2041 zal aan de algemene vergadering worden voorgelegd, zodat deze een resterende duurtijd van 18 jaar heeft.

 

De algemene vergadering van water-link heeft op 18 december 2013 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot 31 december 2025. Gezien deze verlengingsbeslissing, zal de algemene vergadering van water-link tevens moeten besluiten tot niet-verlenging en vervroegde ontbinding van diens rioleringsactiviteit overeenkomstig artikel 425 van het Decreet Lokaal Bestuur.

 

(iii) Verlenging rioleringsactiviteit Pidpa

 

Eind 2023 verstrijkt de duurtijd van Pidpa in ieder geval.

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal aan de algemene vergadering van Pidpa de verlenging van de rioleringsactiviteit ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

In navolging van het bovenstaande wordt aan de deelnemers van Pidpa verzocht te besluiten tot verlenging van Pidpa en, in de mate zij op vandaag zijn aangesloten bij de rioleringsactiviteit, deel te nemen aan de verlenging. De verlenging van de rioleringsactiviteit zal aan de algemene vergadering van Pidpa worden voorgelegd voor een periode van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041.

 

Pidpa werd ruim 110 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Sinds meer dan 15 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 46 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze gemeente. Met het oog op een verhoogde samenwerking tussen verschillende actoren binnen de watersector zal Pidpa samen met water-link ingevolge de transactie een integraal waterbedrijf vormen, bestaande uit twee afzonderlijke entiteiten.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Zij voorziet voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa staat ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen centraal in haar werking, waarbij Pidpa in een duurzaam rioleringsbeleid investeert door middel van het voldoen van wettelijke verplichtingen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in haar werking.

 

Pidpa blinkt uit in haar activiteiten. De kwaliteit van de door haar geleverde goederen en diensten staan steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over. Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Daardoor wordt niet alleen het comfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogd, maar ook aandacht gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van en investeren in haar werking met een nadrukkelijke focus op kostenbesparing en efficiëntieverbetering.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten steden en gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

 

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor onze gemeente concreet als volgt:

         Aangezien onze gemeente aangesloten is bij HidroRio, dienen er geen financiële tussenkomsten te gebeuren voor wat betreft de door VMM gesubsidieerde werken. Pidpa zet zich bovendien maximaal in om de beschikbare subsidies te verkrijgen.

         Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per rioleringsleiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven inspectieplanning op te maken die vastleggen welke riolen wanneer en met welke techniek zullen geïnspecteerd worden. Op die manier worden de nodige maatregelen, evaluaties en potentiële synergieën geïdentificeerd. Op basis daarvan kan ook een up-to-date toestandskaart vorm krijgen.

         Door het professioneel assetmanagement blijven het aantal incidenten en de omvang van de schade die daaruit voortvloeit in onze gemeente beperkt.

         Via de inzet van het personeel van water-link/de Water-Entiteit kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

         Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

         Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van onze gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z via advisering, concept en exploitatie.

         Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds tijdig en op een correcte wijze wordt verder geholpen.

         In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

         Via de opmaak van hemelwater –en droogteplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken en overleg te plegen met de gemeentelijke diensten met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van onze gemeente.

         Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de VMM over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

         In het kader van het rioleringsbeheer dient onze gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

         Onze gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een bedrag ter aflossing van de achtergestelde lening die werd afgesloten ingevolge de toetreding tot de activiteit solidaire sanering van Pidpa.

         Onze gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van de activiteit solidaire sanering - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht.

         Als gemeente aangesloten bij Pidpa hebben wij het voordeel dat Pidpa door haar gespreide aanwezigheid in verschillende steden en gemeenten een gecoördineerde aanpak mogelijk maakt. Zo worden via Pidpa schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van de unieke veldkennis bij de exploitatie van het rioleringsstelsel (ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations) en risico-gebaseerd assetmanagement.

         Pidpa onderschrijft een degelijk, duurzaam rioleringsbeleid, hetgeen onze gemeente als een noodzakelijk uitgangspunt beschouwt. Daarbij zorgt Pidpa sinds kort ook voor de mogelijkheid tot uitwerking en uitvoering van projecten die het mogelijk maken om de doelstellingen van reduceren van vuilvracht te behalen. De duurzaamheid blijkt ook uit de ambitieuze hemelwater- en droogteplannen die Pidpa voor onze gemeente zal voorbereiden, en de ondersteuning bij het opmaken en opvolgen ervan, wat onze gemeente zal toelaten om naar de toekomst toe een duurzaam waterbeleid te voeren en daartoe watergerelateerde subsidies te ontvangen.

         Voor het buitengebied van onze gemeente, waar geen riolering is voorzien, neemt Pidpa dankzij haar uitstekende expertise het voortouw bij de aankoop, plaatsing, controle en onderhoud van IBA’s.

         Doorheen de voorbije jaren heeft Pidpa getimmerd aan een uitgebreid gamma van innovatieve producten en diensten, gericht op het beperken van watergebruik, het hergebruiken en het recycleren van water. In het kader daarvan kunnen binnen onze gemeente de inwoners en actieve ondernemingen bijgestaan worden door middel van een door Pidpa uitgevoerde wateraudit. Tevens kan onze gemeente genieten van de onderzoeksresultaten die Pidpa hierbij behaalt.

         In december 2022 heeft Pidpa een strategische samenwerking afgesloten met Aquafin, waardoor ook onze gemeente mee de vruchten kan plukken van de ervaring van Aquafin in de sector van het (boven)gemeentelijk rioleringsbeheer. Dit zal bijkomende efficiëntiewinsten opleveren en meer waarborgen bieden bij het behalen van de reductiedoelstellingen.

Rekening houdende met de elementen aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier en de bovenstaande argumenten, verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor wat de rioleringsactiviteit betreft, gaat onze gemeente akkoord met een deelname aan de verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdracht aan Pidpa voor de rioleringsactiviteit.

 

De duurtijd van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa zal bijgevolg niet worden verlengd. Om aan de raad van bestuur van de Vereniging de nodige flexibiliteit te bieden met betrekking tot de inwerkingtreding van die ontbinding, wordt voorgesteld aan de gemeenten om voor de goede orde en voor zoveel als nodig te verzoeken en te besluiten tot vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit.

 

(iv) Omvorming tot Rio- en Water-Entiteit

 

In het kader van de voorgenomen transactie zal water-link nadien worden omgevormd tot de nieuwe Water-Entiteit, waarin de watervoorzieningsactiviteit van water-link behouden blijft. Tevens zal Pidpa worden omgevormd tot nieuwe Rio-Entiteit, waarin de rioleringsactiviteit van Pidpa behouden blijft.

 

Naar aanleiding van de omvorming tot de Rio-Entiteit respectievelijk de Water-Entiteit dienen de statuten van Pidpa en water-link gewijzigd te worden teneinde ze in overeenstemming te brengen met de principes die waren overeengekomen tussen de raden van bestuur van de betrokken verenigingen op vlak van compartimentering, bestuur, e.d. De gemeente heeft samen met de oproepingsbrief de ontwerpen van nieuwe statuten en artikelsgewijze commentaren ontvangen.

 

Als onderdeel van het globaal akkoord met betrekking tot de transactie werd onder meer overeengekomen op welke manier de aandelen in de betrokken verenigingen moeten worden aangehouden na inwerkingtreding van de transactie. De aandelenverdeling binnen de Rio-Entiteit zal volledig worden bepaald op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023. De aandelenverdeling binnen de Water-Entiteit zal worden bepaald op basis van een economische waardering van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa en water-link. Vervolgens zal afhankelijk van de deelactiviteit het aantal aandelen verder worden verdeeld op basis van het bevolkingsaantal van de deelnemers per 1 januari 2023 of worden toegewezen aan een specifieke deelnemer. Dat betekent dat de aandelenverdeling binnen de bestaande verenigingen dient te worden herschikt ingevolge de transactie. Iedere individuele deelnemer heeft in dat verband ook een technische fiche ontvangen waarin zijn huidige en toekomstige situatie wordt beschreven.

 

(v) Overdracht watervoorzieningsactiviteit Pidpa

 

Uit het voorgaande blijkt dat enkel de rioleringsactiviteit van Pidpa zal worden verlengd in het kader van de omvorming van de Rio-Entiteit, terwijl diens watervoorzieningsactiviteit niet zal worden verlengd. Bijgevolg dient naar een alternatieve beheersvorm te worden gezocht voor de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa. In het kader van de beoogde samenwerking werd geoordeeld dat water-link daarvoor de meest geschikte partner is.

 

Om die reden zal Pidpa op haar beurt door middel van een koop-verkoop haar watervoorzieningsactiviteit overdragen aan water-link. De koopprijs voor deze koop-verkoop zal blijven uitstaan als een vordering, waarna deze door Pidpa in water-link zal worden ingebracht tegen uitgifte van aandelen door deze laatste. Overeenkomstig artikel 420, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur dient de toetreding van een opdrachthoudende vereniging tot een andere opdrachthoudende vereniging te worden goedgekeurd door de algemene vergadering van de toetredende opdrachthoudende vereniging. Bijgevolg zal de toetreding door Pidpa ter goedkeuring worden voorgelegd aan de algemene vergadering van Pidpa. Aangezien Pidpa op vandaag nog niet is aangesloten bij water-link/de Water-Entiteit, dient ook de algemene vergadering van water-link haar goedkeuring te verlenen aan deze toetreding.

 

(vi) Rioleringsgemeenten water-link treden uit water-link en treden toe tot Pidpa

 

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen uittreden uit water-link overeenkomstig de procedure gebiedsuitwisseling zoals voorzien in artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur. Deze uittreding behoeft in principe geen voorafgaand besluit van de algemene vergadering.

 

De gemeenten die op vandaag zijn aangesloten bij water-link voor de activiteit riolering, zullen in het kader van dezelfde procedure kort nadien toetreden tot Pidpa.

 

De steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove zijn op vandaag nog geen deelnemer van Pidpa. Bijgevolg moet de toetreding van de steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa worden goedgekeurd door de algemene vergadering van Pidpa.

 

Bij de inwerkingtreding wordt erover gewaakt dat er volledige continuïteit van dienstverlening is.

 

(vii) Watergemeenten Pidpa treden toe tot water-link

 

Pidpa zal deze aandelen in de watervoorzieningsactiviteit water-link slechts voor een zeer beperkte periode aanhouden. Kort na de aandelenuitgifte zal Pidpa de betrokken aandelen overdragen aan haar deelnemers die waren aangesloten bij diens watervoorzieningsactiviteit. Deze uitkering zal gebeuren overeenkomstig hun bevolkingscijfer per 1 januari 2023. Pidpa zal een aandeel in water-link blijven aanhouden in het kader van de dienstverlening door water-link. In het kader van die overdrachten dienen de deelnemers van Pidpa toe te treden tot water-link, welke toetreding overeenkomstig artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur de goedkeuring vereist van de algemene vergadering van water-link.

 

In navolging van het voorgaande wordt aan de deelnemers van Pidpa voorgelegd om in het kader van de transactie toe te treden tot water-link en om aan deze laatste een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening op hun grondgebied betreft. Voor de gemeente Baarle-Hertog zal deze beheersoverdracht beperkt zijn tot het gedeelte van het grondgebied dat niet in de exclave ligt.

 

Voor deze toetreding en beheersoverdracht verwijst onze gemeente naar de elementen aangehaald in de beschrijvende nota die zij samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering heeft ontvangen. In het bijzonder verwijst zij naar het feit dat de Water-Entiteit als integraal waterbedrijf als gevolg van de voorgenomen fusie tussen Pidpa en water-link een circulair waterbeheer zal aanbieden. Daarmee kan de Water-Entiteit onder meer snel en efficiënt inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen, ...) en de waterhuishouding van onze gemeente beter afstemmen in het groter geheel waar ook de Rio-Entiteit deel van zal uitmaken.

 

Rekening houdende met de elementen aangehaald in de begeleidende nota, de unieke samenwerking die wordt beoogd tussen de Rio-Entiteit (het huidige Pidpa) en de Water-Entiteit (het huidige water-link) ingevolge de inwerkingtreding van de transactie en het feit dat water-link/de Water-Entiteit de watervoorzieningsactiviteit van het huidige Pidpa vanuit een continuïteitsgedachte zal verderzetten, besluit onze gemeente:

         dat een toetreding tot water-link/de Water-Entiteit de meest passende beheersvorm is onder de vormen die zich reëel aanbieden;

         om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie toe te treden tot de opdrachthoudende vereniging water-link;

         om met ingang van de inwerkingtreding van de transactie een beheersoverdracht te doen voor wat de watervoorziening van de gemeente betreft; en

         akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment van Pidpa, daarbij bevestigend dat ons scheidingsaandeel zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de transactie geïmplementeerd wordt.

(viii) Afsluiten concessieovereenkomst met Water-Entiteit

 

Onze gemeente zal naar aanleiding van de toetreding tot de Water-Entiteit een concessieovereenkomst afsluiten met de Water-Entiteit. Die concessieovereenkomst zal de samenwerking tussen onze gemeente en Water-Entiteit mee vorm geven. Via deze overeenkomst zal onze gemeente immers bepaalde algemene exploitatierechten en concessies op infrastructuur toestaan aan Water-Entiteit teneinde deze laatste toe te laten om haar voorwerp en maatschappelijke doelstelling na te streven. Aldus is het noodzakelijk voor de goede werking van Water-Entiteit en dus de productie, transport en distributie van water om deze concessieovereenkomst af te sluiten. In ruil voor de onder de concessieovereenkomst toegestane rechten kan onze gemeente aanspraak maken op de vergoedingen die in deze overeenkomst zijn voorzien.

 

Daarnaast regelt de concessieovereenkomst andere rechten en plichten van zowel onze gemeente als de Water-Entiteit. Het afsluiten van deze overeenkomst zal dus eveneens de rechtszekerheid van onze gemeente met betrekking tot de watervoorziening ten goede komen.

 

(ix) Afsluiten overeenkomst met betrekking tot deelnemerschap Water-Entiteit

 

In het kader van de transactie wenst de gemeente, samen met de andere deelnemers van de Water-Entiteit die daartoe bereid zijn, een overeenkomst af te sluiten teneinde bepaalde van de rechten en verplichtingen als deelnemers van de Water-Entiteit vast te leggen. In het bijzonder zullen deze afspraken onder meer betrekking hebben op de modaliteiten van mogelijke dividenduitkeringen door de Water-Entiteit aan de gemeentelijke deelnemers. De partijen bij deze overeenkomst zijn mening dat de betrokken afspraken in het belang van de Water-Entiteit zijn.

 

Buitengewone algemene vergaderingen

Om tot voornoemde transactie te kunnen komen, dienen de buitengewone algemene vergaderingen van Pidpa en water-link zich over de transactie in het algemeen en de daarmee samenhangende besluiten te buigen.

 

In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 16 juni 2023 om 11.30 uur te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:

1. Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden;

 

2. Kennisname en goedkeuring van het voorstel tot herstructureringsoperatie tussen de Vereniging en water-link, een opdrachthoudende vereniging opgericht onder het Decreet Lokaal Bestuur, met zetel te Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen en geregistreerd bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder het nummer (RPR Antwerpen, afdeling Antwerpen) 0476.567.235 (hierna “water-link”), bestaande uit:

(i) de uittreding van water-link uit de Vereniging aan nominale waarde;

(ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

(iii) de partiële vereffening en verlenging van de Vereniging voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

(iv) de wijziging van de statuten van water-link en de Vereniging;

(v) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van de Vereniging aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

(vi) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

(vii) de inbreng door de Vereniging in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

(viii) de gehele resp. gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

(ix) de toetreding tot de Vereniging van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

(x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van de Vereniging voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door de Vereniging in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in de Vereniging;

(xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link; en

(xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

(hierna de “Transactie”);

 

3. Kennisname van de instemming door ten minste drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten met en goedkeuring van de uittreding van water-link uit de Vereniging in toepassing van artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur en van de ontwerpovereenkomst die in dat verband zal worden afgesloten tussen water-link en de Vereniging;

4. Kennisname van het verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en van ten minste een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten tot en goedkeuring van de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging en dit voor een bijkomende duurtijd van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041;

5. Goedkeuring en bevestiging van de niet-verlenging en invereffeningstelling van de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging (ingevolge vervroegde ontbinding of verstrijken van de duur);

6. Kennisname van de deelname door de deelnemers van de Vereniging aan de verlenging van de duurtijd van de rioleringsactiviteit van de Vereniging, respectievelijk de uittreding van deelnemers uit de Vereniging ingevolge niet-deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van de Vereniging;

7. Verplaatsing van de zetel van de Vereniging naar Desguinlei 246, 2018 Antwerpen;

8. Kennisname van het ontwerp van statutenwijziging en begeleidende artikelsgewijze commentaar gevoegd als bijlage [•] en artikelsgewijze goedkeuring van de statutenwijziging door algehele vervanging van de huidige tekst van de statuten door de tekst gevoegd als bijlage [•];

9. Goedkeuring van de herverdeling van de aandelen van de rioleringsactiviteit uitgegeven door de Vereniging conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan:

a) de aandelencategorie B (HidoRio) wordt afgeschaft en ingekanteld in het toekomstige Compartiment Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

b) de aandelencategorieën C (HidroSan) worden afgeschaft en ingekanteld in het hoofdcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

c) de aandelencategorie D (HidroGem) wordt afgeschaft en ingekanteld in het subcompartiment van het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering en de aandelen in dit toekomstige compartiment zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023;

 

10. Goedkeuring van de toetreding van de steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot het toekomstige Compartiment Niet-Solidaire Sanering van de Vereniging ingevolge gebiedsuitwisseling;

11. Goedkeuring van de toetreding van de Vereniging tot water-link in het kader van de inbreng van de schuldvordering die zij zal verkrijgen ingevolge koop-verkoop van vermogensbestanddelen verbonden aan de watervoorzieningsactiviteit van de Vereniging, alsook tot het toekomstige Compartiment Dienstverlening van water-link;

12. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de Transactie;

13. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen in het kader van de Transactie;

 

14. Verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de Transactie, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur van de Vereniging om:

a) de inwerkingtreding van (de verschillende tussenstappen van) de Transactie, met inbegrip van de respectieve besluiten goedgekeurd door de algemene vergadering, vast te stellen;

b) het bovenstaande te bevestigen en bijgevolg de verwezenlijking van de Transactie vast te stellen;

c) daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn; en

d) alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de gewone en buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de Transactie in de meest brede zin.

Samen met deze oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering, ontving de gemeente eveneens een kopie van een beschrijvende nota, een technische presentatie, een individuele fiche, het verlengingsdossier van Pidpa, de template concessieovereenkomst voor de deelnemers van Pidpa, het ontwerp van overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit, het ontwerp van uittredingsovereenkomst tussen Pidpa en water-link en de ontwerpstatuten voor zowel Pidpa als water-link na inwerkingtreding van de voorgestelde transactie. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden. Een kopie van deze documenten wordt bij dit gemeenteraadsbesluit gevoegd.

 

Gewone algemene vergadering

Op vrijdag 16 juni 2023 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering.

 

De agenda van deze algemene vergadering is als volgt :

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022
  3. Verslag van de commissaris over het jaar 2022
  4. Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2022
  5. Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris
  6. Toetredingen/uitbreidingen van opdracht
  7. Benoemingen
  8. Varia

a) Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – mondelinge toelichting ter vergadering

b) Vragen van vennoten

  1. Goedkeuring van het verslag van de algemene vergadering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

Juridische gronden

 

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de toetreding van een gemeente afhankelijk is van een beslissing van de gemeenteraad die daarvoor wordt genomen op basis van een onderzoek

 

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur voorziet dat toetredingsbeslissing van een opdrachthoudende vereniging wordt genomen door de algemene vergadering

 

Artikel 420, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat alle toetredingen worden aanvaard door de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging

 

Artikel 422, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat een beslissing tot uittreding van een deelnemer tijdens de duur die bij de oprichting van een opdrachthoudende vereniging is vastgesteld, alleen mogelijk is als drie vierde van het aantal deelnemende gemeenten vóór de algemene vergadering waarop over de uittreding wordt beslist, daarmee instemt. Voor die beslissing is een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen vereist van het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen en van de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten

 

Artikel 422, tweede lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat uittreding uit een opdrachthoudende vereniging, die een opdracht hebben verkregen die een onderdeel vormt van het beheer van de waterketen ten gevolge van een gebiedsuitwisseling, mogelijk is als de gemeente en de betrokken opdrachthoudende verenigingen daarmee instemmen en afspraken hebben over de modaliteiten voor de uitvoering ervan

 

Artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat een opdrachthoudende vereniging in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum tot haar verlenging besluiten

 

Artikel 425, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de verlenging van een opdrachthoudende vereniging een verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers vereist dat gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten. Het besluit tot verlenging dient bovendien te worden goedgekeurd met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen

 

Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd

 

Artikel 432 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering

 

Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen

 

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 'Intercommunales - Pidpa - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering en de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

Pidpa bezorgde per brief van 21 april 2023 de agenda met bijlagen:

         geïntegreerd jaarverslag 2022

         de jaarrekening over het boekjaar 2022

         het verslag van de commissaris over 2022

         Toelichting toetredingen/uitbreidingen

         Toelichting benoemingen

         model als raadsbeslissing.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2022. Daarnaast worden nog volgende punten behandeld: toetredingen en/of uitbreidingen van de opdracht van Pidpa bij verschillende gemeenten en benoemingen.

 

Bij besluit van de gemeenteraad van 28 februari 2019 werden mevrouw Sanne Van Looy als afgevaardigde en de heer Wouter Patho als plaatsvervangend afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa aangeduid.

 

Financiële gevolgen

Ingevolge deelname aan de transactie en toetreding tot de concessieovereenkomst, zal de gemeente op het moment van de inwerkingtreding van de transactie aanspraak kunnen maken op de volgende vergoedingen:

         Ingevolge deelname aan het A-compartiment, een forfaitaire onkostenvergoeding in functie van het aantal inwoners respectievelijk het aantal brandkranen op het grondgebied van de gemeente;

         Ingevolge deelname aan het B-compartiment: een variabele vergoeding berekend op basis van de omzet gerealiseerd binnen het Compartiment Productie, Transport en Industrie voor water bestemd voor menselijke aanwending en dit pro rata het aantal gehouden B-aandelen.

Deze vergoedingen komen in de plaats van de bestaande vergoedingen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat er een belangrijke beslissing op de agenda staat in verband met de fusie. Het lijkt erop dat de fusie zou kunnen lukken. Het zou een historische beslissing zijn, mocht het lukken.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 met bijhorende agenda en stukken te bevestigen.

 

Artikel 2 - kennis te nemen van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 16 juni 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.

 

Artikel 3 - de deelname aan de transactie bestaande uit:

(i) de uittreding van water-link uit Pidpa aan nominale waarde;

(ii) de partiële vereffening en verlenging van water-link voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens rioleringsactiviteit betreft;

(iii) de partiële vereffening en verlenging van Pidpa voor wat diens rioleringsactiviteit betreft en de partiële niet-verlenging en vervroegde ontbinding voor wat diens watervoorzieningsactiviteit betreft;

(iv) de wijziging van de statuten van water-link en Pidpa;

(v) de herschikking van de bestaande aandelen onder de huidige deelnemers van water-link aangesloten bij de watervoorzieningsactiviteit en onder de huidige deelnemers van Pidpa aangesloten bij de rioleringsactiviteit;

(vi) de overdracht van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa naar water-link via een koop-verkoop conform de procedure overdracht van bedrijfstak in de zin van artikel 12:103 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen;

(vii) de inbreng door Pidpa in water-link van diens vordering op deze laatste ingevolge voormelde koop-verkoop in ruil voor nieuwe aandelen in water-link;

(viii) de gehele respectievelijk gedeeltelijke uittreding uit water-link van de gemeenten-deelnemers aangesloten bij water-link voor hun rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

(ix) de toetreding tot Pidpa van de gemeenten-deelnemers voordien aangesloten bij water-link voor de rioleringsactiviteit via gebiedsuitwisseling;

(x) de toetreding tot water-link van de huidige deelnemers van Pidpa voor de activiteit watervoorziening door middel van een toekenning van aandelen water-link aan die deelnemers door Pidpa in ruil voor de vernietiging van hun huidige aandelen watervoorziening in Pidpa;

(xi) het afsluiten van een concessieovereenkomst met water-link door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link, en

(xii) het afsluiten van een overeenkomst met betrekking tot het deelnemerschap van de Water-Entiteit door de deelnemers die aangesloten zijn of zich in het kader van de operatie dienen aan te sluiten bij water-link met de overige gemeenten-deelnemers van water-link,

 

(hierna de “Transactie”), goed te keuren, met dien verstande dat de verschillende deelbesluiten pas uitwerking zullen hebben in de mate de volledige Transactie wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 - in te stemmen met de voorgestelde uittreding van water-link uit Pidpa, evenals met het feit dat het scheidingsaandeel van water-link gelijk zal zijn aan de nominale waarde van 2,50 euro per aandeel waarop water-link had ingeschreven.

 

Artikel 5 - de statutenwijziging van Pidpa zoals zij haar werd voorgelegd integraal goed te keuren.

 

Artikel 6 - het voorstel tot toetreding van de steden Antwerpen en Mortsel en de gemeenten Edegem en Hove tot Pidpa goed te keuren.

 

Artikel 7 - de deelname aan de herschikking van de aandelen uitgegeven door Pidpa conform het criterium voorzien in de voorgestelde statutenwijziging, als gevolg waarvan de aandelen uitgegeven door Pidpa na inwerkingtreding van de Transactie zullen worden aangehouden in functie van het bevolkingsaantal van de gemeenten-deelnemers op 1 januari 2023 conform de individuele fiche die de gemeente samen met de oproeping voor de buitengewone algemene vergadering ontvangen heeft goed te keuren.

 

Artikel 8 - te verzoeken, overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041, en tot niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit.

 

Artikel 9 - overeenkomstig artikel 423, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur, tot deelname aan de verlenging van de rioleringsactiviteit van Pidpa voor een duur van 18 jaar met ingang van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2041. Zij besluit deelnemer te blijven van Pidpa voor de rioleringsactiviteit en de daarbij horende beheersoverdracht te bevestigen.

 

Artikel 10 - tot toetreding tot de opdrachthoudende vereniging water-link voor diens activiteit watervoorziening, en verzoekt de toetreding van de gemeente tot de opdrachthoudende vereniging door de algemene vergadering te laten aanvaarden en besluit tot beheersoverdracht aan water-link voor wat de watervoorziening betreft.

Tevens keurt de gemeenteraad de concessieovereenkomst met en de overeenkomst betreffende deelnemerschap van de Water-Entiteit goed.

Tevens keurt de gemeenteraad, voor zover dat vereist zou zijn voor een ordelijke inwerkingtreding van de Transactie, de vervroegde ontbinding van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa goed. In ieder geval verzoekt de gemeenteraad akte te nemen van de niet-verlenging van de watervoorzieningsactiviteit en de uittreding van de gemeente uit het betrokken compartiment, daarbij bevestigend dat het scheidingsaandeel van onze gemeente zal worden uitbetaald in aandelen water-link/Water-Entiteit gelet op de opdracht die de gemeente geeft aan water-link/de Water-Entiteit en de manier waarop de Transactie geïmplementeerd wordt.

 

Artikel 11 - alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed te keuren.

 

Artikel 12 - het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2022, de jaarrekening over het boekjaar 2022 en het verslag van de commissaris goed te keuren.

 

Artikel 13 - het verlenen van decharge aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2022, goed te keuren.

 

Artikel 14 - goedkeuring te verlenen aan de toetredingen/uitbreidingen van opdracht.

 

Artikel 15 - goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Artikel 16 - om ingevolge de beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 mevrouw Sanne Van Looy, burgemeester, aan te duiden als afgevaardigde op de algemene vergadering en de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, met als plaatsvervanger de heer Wouter Patho, waarbij de afgevaardigde handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad. De afgevaardigde kan zijn volmacht tevens laten uitvoeren door enig ander persoon, mits deze handelt volgens de steminstructies van de gemeenteraad.

 

Artikel 17 - opdracht te geven aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering en de buitengewone algemene vergadering van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.

 

Artikel 18 - het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

TMVS dv - agenda van de algemene vergadering van 20 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) dv, aankoopcentrale CREAT.

 

De gemeente Malle ontving een aangetekende oproepingsbrief van 6 april 2023 voor de algemene vergadering van TMVS dv op 20 juni 2023 om 17.30 uur in Flanders Expo, Maaltekouter 1 te 9051 Gent, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 tot en met 460 betreffende de intergemeentelijke samenwerking

 

Statuten van de TMVS dv

 

De beslissing van de gemeenteraad van 25 april 2019 'Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services - aankoopcentrale CREAT - aanduiding vertegenwoordiger - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 25 april 2019 de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Brechtsesteenweg 34 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van TMVS dv.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de algemene jaarvergadering TMVS dv van 20 juni 2023 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. Wijziging van vermogen
  2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen
  3. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2022
  4. Verslag van de commissaris
  1. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2022 afgesloten per 31 december 2022

 b. Goedkeuring van de voorgestelde winstverdeling over het boekjaar 2022

  1. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris
  2. Actualisering presentievergoeding
  3. Statutaire benoemingen
  4. Varia.

 

Artikel 2 - dat de gemeente op de zitting van de algemene vergadering van TMVS dv van 20 juni 2023 vertegenwoordigd wordt door de heer Dries Van Dyck, wonende Brechtsesteenweg 34 te 2390 Malle (dries.van.dyck@malle.be) of door de plaatsvervanger mevrouw Elisabeth Joris, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle (elisabeth.joris@malle.be).

 

Artikel 3 - dat de raad de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger opdraagt om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 20 juni 2023, te onderschrijven en zijn/haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 4 - een afschrift van dit besluit zal :

 hetzij per post t.a.v. TMVS dv, p/a Intercommunaal Beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

 hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20230620AVTMVS@farys.be

verzonden worden.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Intercommunales - FLUVIUS - agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 3 april 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die plaatsvindt op 21 juni 2023 in het Lindner Hotel, Lange Kievietstraat 125 te 2018 Antwerpen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 'Intercommunales - IVEKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt per brief van 3 april 2023.

 

De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Brechtsesteenweg 34 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekenbergstraat 18 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka, thans genaamd Fluvius Antwerpen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 21 juni 2023:

  1. Kennisneming verslagen van Fluvius Antwerpen van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Antwerpen afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Fluvius Antwerpen met betrekking tot het boekjaar 2022
  5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten 
  6. Aanvaarding intrekking beheersoverdracht Nijlen voor het IBA-beheer
  7. Statutaire benoemingen
  8. Benoemingen van een commissaris
  9. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 21 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Intercommunales - IGEAN dienstverlening - agenda van de algemene vergadering van 22 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25 juni 2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN dienstverlening.

 

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

 

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Met de brief van IGEAN dienstverlening van 27 april 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 471ste raad van bestuur van 26 april 2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN dienstverlening

 

De beslissing van de gemeenteraad van 19 mei 2022 'Intercommunales - IGEAN dienstverlening - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tot het einde van de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 19 mei 2022 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Artikel 2 - dat ingevolge de beslissing van de gemeenteraad van 19 mei 2022 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle zal optreden als vertegenwoordiger en de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle zal optreden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige beslissing van de gemeenteraad aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - agenda van de algemene vergadering van 22 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25 juni 2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister  van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

 

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

 

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

 

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

 

De heer Karel Van Elshocht werd als schepen van leefmilieu in de gemeente Kontich vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans en maakt in die functie deel uit van het adviescomité milieu.

 

De heer Karel Van Elshocht werd als lid van het adviescomité veiligheid voor de gemeente Kontich, het OCMW Kontich en het AGB Kontich eveneens vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans.

 

Mevrouw Brigitte Vermeulen-Goris wordt door het WoonZorgNetwerk Edegem voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid.

 

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN milieu & veiligheid.

 

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

 

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Met de brief van IGEAN milieu & veiligheid van 27 april 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 171ste raad van bestuur van 26 april 2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

 

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 'Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Artikel 2 - dat ingevolge de beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle zal optreden als vertegenwoordiger en de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle zal optreden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Artikel 3 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige beslissing van de gemeenteraad aan IGEAN milieu & veiligheid te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Intercommunales - IKA - agenda van de algemene vergadering van 29 juni 2023, intekening verhoging inbreng en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 31 maart 2023 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die plaatsvindt op 29 juni 2023 in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 'Intercommunales - IKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Beslissing van de gemeenteraad van 27 januari 2022 'IKA - vertegenwoordiger algemene vergadering in vervanging van Harry Hendrickx - aanduiding'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt met brief van 31 maart 2023.

 

De gemeenteraad duidde op 27 januari 2022 de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde op 28 februari 2019 de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IKA.

 

Financiële gevolgen

IKA keert haar resultaat deels cash uit aan de gemeenten, maar ook deels op rekening courant.

 

De financiering verloopt via de middelen die IKA ter beschikking stelt op de rekening courant en door middel van aanwending van reserves.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alain De Laet stelt dat hij aanwezig was op de technische toelichting door IKA. Het gaat over veel geld. Het is een rendabele zaak voor de gemeente.

 

Raadslid Dominique Defossez licht toe dat IKA elk jaar hetzelfde dividend tracht uit te keren.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wie naar de vergadering gaat.

 

Raadslid Dominique Defossez bevestigt dat hij gaat.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 29 juni 2023:

  1. Kennisneming verslagen van IKA van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022
  2. Goedkeuring van de jaarrekening van IKA afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)
  3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV
  4. Verhoging inbreng aandelen kengetal 5g, 9e en 10
  5. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en de commissaris van IKA met betrekking tot het boekjaar 2022  
  6. Statutaire benoemingen
  7. (her)benoeming van een commissaris
  8. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 - in te tekenen op de verhoging van de inbreng voor

         49 aandelen kengetal 5g (Publi-T) van IKA met nominale waarde per aandeel van 1.934 euro voor een totale waarde van 94.766 euro.

         11 aandelen kengetal 9e (Storm Zoersel/Zandhoven) van IKA met nominale waarde per aandeel van 500 euro voor een totale waarde van 5.500 euro.

         11 aandelen kengetal 10 (Pampero Wind) van IKA met nominale waarde per aandeel van 500 euro voor een totale waarde van 5.500 euro.

 

En deze te volstorten met 44.041,35 euro beschikbaar op rekening courant en 61.724,65 euro uitkering van reserves IKA.

 

Artikel 3 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 29 juni 2023 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Overheidsopdracht - instap 'raamovereenkomst voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post' - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente en het OCMW wensen in te stappen in de raamovereenkomst voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post van CREAT.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 2, 6° en 47 § 2 die de aanbestedende overheid vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 ‘intergemeentelijke samenwerking – toetreding TMVS voor het gebruik van Creat als aankoopcentrale – goedkeuring’

 

Motivering

 

De gemeente en het OCMW wil de fysiek uitgaande post laten verwerken bij één firma.

 

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

 

Creat is de aankoopdienst van de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS), een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging opgericht in 2017. Creat treedt op als aankoopcentrale voor de gemeente Malle bij de gunning van de opdracht. Dit werd door de gemeenteraad beslist in de zitting van 31 januari 2019.

 

Creat sloot een raamovereenkomst 'raamovereenkomst voor de behandeling van fysiek aangeleverde uitgaande (rest)post’ met Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen, onder de merknaam EasyPost.

 

De overeenkomst loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2027. Er kan ingestapt en besteld worden gedurende de volledige looptijd van de overeenkomst.

 

De dienst secretariaat & aankoop stelt voor om de verwerking van de fysiek aangeleverde post te laten gebeuren via de raamovereenkomst van Creat ‘raamovereenkomst voor de behandeling van fysiek aangeleverde uitgaande (rest)post’, gegund aan Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen.

 

Financiële gevolgen

 

Het krediet voor deze kosten is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder actie AC000008 'De ondersteunende diensten zorgen dat alle randvoorwaarden voor een goede werking van onze organisatie' met nummer MJP00212 (gemeente) en MJP00269 (OCMW) 'post en frankeringskosten'. De kosten worden geregeld via de aankoopprocedure.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat Creat de overheidsopdracht heeft uitgeschreven en dat Easypost eruit gekomen is. Hij vraagt wie er nog werd aangeschreven.

 

Schepen Yannis Leirs stelt hier geen zicht op te hebben.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er nog bedrijven in de omtrek zijn. Had dat ook niet bekeken kunnen worden?

 

Schepen Yannis Leirs stelt dat hij vermoedt dat het bekeken werd.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het interessant had geweest om de twee naast elkaar te kunnen zien.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)

 

Artikel 1 - in te stappen op de 'raamovereenkomst voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post' die CREAT heeft gegund aan Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen. De overeenkomst loopt tot 31 januari 2027.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Overheidsopdracht - lastvoorwaarden, gunningswijze en starten procedure 2023015 - leveren van bestratingsmaterialen in beton - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raamovereenkomst voor het leveren van bestratingsmateriaal is ten einde en moet opnieuw opgestart worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57 en artikel 43

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Leveren van bestratingsmaterialen in beton” werd een bestek met nr. 2023015 opgesteld door de ontwerper.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

         Basisopdracht (Leveren van bestratingsmaterialen in beton), raming: 101.737,34 euro + 21.364,84 euro btw = 123.102,18 euro inclusief btw.

         Verlenging 1 (Leveren van bestratingsmaterialen in beton), raming: raming: 101.737,34 euro + 21.364,84 euro btw = 123.102,18 euro inclusief btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 203.474,68 euro + 42.729,68 euro btw = 246.204,36 euro inclusief btw.

 

Het maximale bestelbedrag over de volledige looptijd van de raamovereenkomst bedraagt 206.611,57 euro + 43.388,43 euro btw = 250.000 euro inclusief btw.

 

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden en kan eenmaal stilzwijgend verlengd worden.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Financiële gevolgen

 

In het meerjarenplan 2022-2025 zijn op meerdere MJP's de nodige kredieten voorzien.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 203.474,68 euro + 42.729,68 euro btw = 246.204,36 euro inclusief btw (inclusief verlenging).

 

Het maximale bestelbedrag over de volledige looptijd van de raamovereenkomst bedraagt 206.611,57 euro + 43.388,43 euro btw = 250.000 euro inclusief btw. (inclusief verlenging)

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of het op afroep is.

 

Schepen Yannis Leirs bevestigt dat het op afroep is.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt over welke betonproducten het gaat.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat dit in het bestek staat.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - het bestek met nr. 2023015, opgesteld door de ontwerper, en de raming voor de opdracht “Leveren van bestratingsmaterialen in beton” goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Omgeving - gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Speelhoven - Akker' - definitieve vaststelling - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen stelde in de zitting van 19 juni 2017 Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel aan als ontwerper voor de opmaak van een voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) De Speelhoven – Akker. Het RUP omvatte zes deelgebieden: CRV-site, Projectgebied Akkerstraat, De Speelhoven, De Houwer, Zone Antwerpsesteenweg en zone Hoogstraatsebaan.

 

Op 19 juni 2017 werd het planteam samengesteld. Op 28 augustus 2017 werd het planteam gewijzigd.

 

De participatieperiode werd georganiseerd tussen 1 augustus 2017 en 29 september 2017, waarbij de startnota, grafische plannen en scopingnota konden worden geconsulteerd. Op 6 september 2017 werd een participatievergadering georganiseerd.

 

Op 9 oktober 2017 heeft het college van burgemeester en schepenen kennisgenomen van de scopingnota en geactualiseerde procesnota, waarin de opmerkingen en adviezen werden verzameld die ontvangen werden tijdens de participatieperiode.

 

In afwachting van de samenstelling en het aantreden van de nieuwe bestuursploeg naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2018 besliste het toenmalige college van burgemeester en schepenen om de verderzetting van het dossier tijdelijk op te schorten. Dit werd op 9 oktober 2018 via een aangetekende brief aan Sweco Belgium nv gemeld.

 

Op 18 februari 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen een wijziging van het planteam goed omwille van de nieuwe legislatuur en een nieuwe schepen bevoegd voor ruimtelijke ordening.

 

Op 25 februari 2019 besloot het college van burgemeester en schepenen om enkel de deelgebieden 'CRV’, 'Akker' en 'De Speelhoven' te weerhouden. Tevens werd beslist om vooraleer het planningsinitiatief terug op te starten, een kwaliteitsplan op te maken waarop het ruimtelijk uitvoeringsplan afgestemd zou worden. Het kwaliteitsplan werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 februari 2021 waarna het planningsproces werd verdergezet.

 

Op 14 juni 2021 werd de heropstart van deze opdracht gegund aan de firma Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel, tegen de voorwaarden vermeld in de offerte van deze inschrijver en voor een bedrag van 16.536,08 euro + 3.472,58 euro btw = 20.008,66 euro inclusief btw.

 

Op 25 april 2022 werd de uitbreiding van de opdracht ‘studieopdracht - RUP Speelhoven-Akker’ gegund aan de firma Sweco Belgium nv, Arenbergstraat 13 bus 1 te 1000 Brussel voor het bedrag van 4.956,60 euro + 1.040,89 euro btw = 5.997,49 inclusief btw.

 

Op 23 mei 2022 werd het voorontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’ goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. De plenaire vergadering werd gehouden op 16 juni 2022. Op basis van de binnengekomen adviezen werden een aantal aanpassingen aangebracht aan het voorontwerp om zo tot het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan te komen.

 

Op 22 juni 2022 werd een verzoek tot vrijstelling van een plan-MER-plicht in het kader van de opmaak van het RUP ‘Speelhoven – Akker’ bezorgd aan de dienst MER. Het dossier werd behandeld onder het nummer SCRI22051. Op 26 juli 2022 werd door de dienst MER een vrijstelling verleend voor de opmaak van een plan-MER voor het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’.

 

Op 18 juli 2022 formuleerde het college van burgemeester en schepenen geen opmerkingen op het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’ en werd het dossier voor voorlopige vaststelling doorverwezen naar de gemeenteraad.

 

Op 25 augustus 2022 stelde de gemeenteraad het ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’, zoals opgemaakt door Sweco Belgium nv voorlopig vast.

 

Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 1 oktober tot en met 29 november 2022 en aangekondigd in het Belgisch Staatsblad, het gemeentelijk infoblad ‘De Malse Courant’, de gemeentelijke website en via aanplakking.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet houdende de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen

 

Besluit betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017

 

Motivering

 

Tijdens het openbaar onderzoek werd advies uitgebracht door de provincie Antwerpen en werden in totaal vier bezwaarschriften ingediend.

 

Op de zitting van 10 januari 2023 van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) werden alle adviezen, opmerkingen en bezwaren gebundeld en gecoördineerd, met het oog op een advies aan de gemeenteraad in uitvoering van artikel 2.2.21.§5 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Aangezien het advies van de gecoro goed onderbouwd is en aangezien de gemeenteraad van oordeel is dat de bezwaarschriften op een degelijke en grondige manier behandeld zijn, wordt het advies van de gecoro integraal gevolgd door de gemeenteraad en moet het bijgevolg beschouwd worden als de eigen motivatie van de gemeenteraad voor de aanpassingen die aan het definitieve ruimtelijke uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’ worden doorgevoerd met uitzondering van volgende punten:

         de ontsluiting van deelgebied ‘CRV-site’, artikelen 1.2.2, 1.2.3, 1.2.4 en 1.2.7:

         De bezwaarindiener stelt voor om de verplichting houdende het voorzien van de toegang voor gemotoriseerd verkeer langs de Sint Lenaartsebaan te schrappen aangezien dit strijdig is met de visie van het Agentschap Wegen en Verkeer die van oordeel is dat projecten zoveel mogelijk via secundaire wegen dienen te ontsluiten.

         De gecoro is van mening dat de ontsluiting vrijgelaten moet worden en afhankelijk moet gesteld worden van het ontwerp. De juiste locatie van deze toegang kan beter niet gedefinieerd worden. Wel dient in de voorschriften opgenomen worden dat er maximaal 1 toegang mag voorzien worden.

         de negatie van de voorbespreking:

         De bezwaarindiener vindt dat de gemeente de voorbespreking in het kader van het beoogde project volledig heeft genegeerd. De bezwaarindiener meent dat zij sinds 2017 in nauw overleg met de gemeente bezig is met het realiseren van een project op deze site. Er werden volgens de bezwaarindiener door de gemeente in het proces nadien enkel opmerkingen gemaakt die betrekking hadden op de concrete uitwerking van het project, niet over essentiële elementen zoals de densiteit van het project. De bezwaarindiener stelt dat deze opmerkingen aanleiding gaven tot een aangepast ontwerp dat door de bezwaarindiener en diens architect opnieuw aan de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente werd voorgelegd.

         De bezwaarindiener verwijst naar de bespreking van 6 juli 2020 waarin het college van burgemeester en schepenen oordeelt dat de procedure van de omgevingsvergunning aanvaardbaar is, onder voorbehoud van het rekening houden met de opmerkingen die het college formuleert (over procedure RUP vs. omgevingsvergunning, boszone, speelzone, het ontwerpmatig aspect, huisnummering en de “added value” als stedenbouwkundige last). De gemeente gaf volgens de bezwaarindiener duidelijk en expliciet aan dat het beoogde project van bezwaarindiener conform het nieuw vast te stellen RUP realiseerbaar zou blijven.

         De bezwaarindiener zegt dat de gemeente – zonder bezwaarindiener hiervan op de hoogte te brengen – de procedure tot vaststelling van het RUP heeft hernomen. De bezwaarindiener vindt dat er met de opmaak van het RUP wordt teruggekomen op een aantal essentiële elementen zoals de toezegging van het aantal wooneenheden (zie ook 3.1.4).

         De gecoro neemt akte van het initiatief van de gemeente om hierover juridisch advies in te winnen.

         de miskenning van de beginselen van behoorlijk bestuur:

         De bezwaarindiener stelt dat het voorgenomen RUP strijdig zou zijn met het rechtszekerheidsbeginsel omdat in de start- en scopingnota de mogelijkheid zou zijn voorzien om haar beoogde project te ontwikkelen, terwijl dit met het thans voorlopig vastgestelde RUP niet langer het geval zou zijn.

         De bezwaarindiener stelt ook dat de gemeente het vertrouwensbeginsel zou miskennen. De houding van gemeente Malle zou thans in strijd zijn met de beloftes die de gemeente in het verleden zou hebben gedaan.

         De gecoro neemt akte van het initiatief van de gemeente om hierover juridisch advies in te winnen.

 

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat de ontsluiting van de site gebeurt via de Bruintjensweg omwille van verkeersveiligheid. Een ontsluiting via de Sint Lenaartsebaan kruist het fietspad hetgeen tot conflicten kan leiden tussen gemotoriseerd verkeer en trage weggebruikers. De ontsluiting via de Bruintjensweg wordt opgenomen op het grafisch plan en in de bijhorende stedenbouwkundige voorschriften.

 

De gemeenteraad neemt wat betreft de beweerde negatie van de voorbespreking en de beweerde miskenning van de beginselen van behoorlijk bestuur volgend standpunt in:

 

Particuliere of rechtspersonen kunnen niet bepalen wat de bestemming is van hun grond of beslissen wanneer de bestemming van hun grond wordt gewijzigd. Zowel de beslissing om de bestemming van de grond te wijzigen als het ogenblik waarop deze beslissing wordt genomen behoort uitsluitend tot de discretionaire bevoegdheid van de betreffende overheid.

 

Het rechtszekerheidsbeginsel vereist dat de bestemmingen die een ruimtelijk uitvoeringsplan aangeeft rechtszekerheid moeten verschaffen omtrent de rechtstoestand van de eigendommen hetgeen betekent dat bestemmingsvoorschriften voldoende duidelijk moeten zijn. De stedenbouwkundige voorschriften van het ruimtelijke uitvoeringsplan zijn voldoende duidelijk zodat het voor de eigenaar voldoende duidelijk moet zijn om in te schatten welke ontwikkelingsmogelijkheden toegelaten zijn. Er is geen sprake van een miskenning van het rechtszekerheidsbeginsel.

 

Evenmin is er sprake van een schending van het vertrouwensbeginsel. De Raad voor Vergunningsbetwistingen stelt dat uit een startnota geen 'verworven rechten' kunnen worden afgeleid. De bezwaarindiener kan derhalve geen rechten putten uit de startnota. Bovendien blijkt uit de communicatie en verslaggeving van de gemeente dat steeds in voorwaardelijke zin werd gesproken en dat er nooit zekerheid was omtrent het al dan niet vergunbaar karakter van het voorgenomen project. De bezwaarindiener heeft nooit over een omgevingsvergunning beschikt, en beschikt daar thans ook niet over, zodat zij geen verworven recht had en heeft om haar voorgenomen project uit te voeren.

 

In navolging van het advies van de gecoro en het voorstel van de te weerhouden en de niet te weerhouden standpunten worden volgende aanpassingen aangebracht aan het ontwerp ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’:

         de stedenbouwkundige voorschriften

         Algemene bepalingen: artikel 1.9 de minimale oppervlakte van een collectieve voor het opslaan van huishoudelijk afval met een minimale oppervlakte van 2m² per woongelegenheid te schrappen

         deelgebied 1 ‘CRV-site‘: artikel 1.1.1 verweefbare kleinschalige bedrijvigheid toe te laten maar te beperken tot een totale bruto-vloeroppervlakte van 100m²

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.2 de bouwvrije afstand van de hoofdgebouwen ten opzichte van het kerkhofpad aan de westelijke zijde te verbreden van 15 naar 20 meter

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.2 dakkapellen toe te staan maar te beperken tot maximaal ¼ van de gevelbreedte en een maximale breedte van 2 meter

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.2 bijgebouwen uniform uitgevoerd moeten worden, echter niet noodzakelijk in gelijkaardige materialen als het hoofdgebouw

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikelen 1.2.2, 1.2.3, 1.2.4 en 1.2.7 de ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer moet voorzien worden via de Bruintjensweg

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.5 er wordt verduidelijkt hoe de paden voor langzaam verkeer ingevuld moeten worden

         deelgebied 2 ‘Akkerstraat – Kapelakkers’: artikel 3.2.10 de waardevolle bomen, het structurerend groen binnen deze zone dient behouden te blijven en kwalitatief versterkt te worden als onderdeel van de globale wooninrichting. De vermelding ‘bij voorkeur’ in dit voorschrift dient geschrapt te worden.

         de grafische plannen

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.3 de ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer moet voorzien worden via de Bruintjensweg omwille van verkeersveiligheid

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.9 de overdruk groenzone met waardevolle bomen te verbreden van 15 naar 20 meter om de waardevolle bomen te beschermen.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat zijn fractie zich zal onthouden omdat hij het spijtig vindt, los van de inhoud, dat niet tot een consensus kon worden gekomen met betrekking tot de CRV site.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat sinds de wetswijziging er geen RUP meer nodig is om een woonontwikkeling te realiseren op de CRV site. In omgevingsvergunningen wordt getracht om naar een consensus te werken. Met de ene projectontwikkelaar lukt dit vlotter dan met de andere. De gemeente heeft haar principes en trekt de lijn. Er wordt niet plat op de buik gegaan voor projectonwikkelaars. Er zijn te veel appartementen in Malle.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat voorbesprekingen dikwijls lang duren. De theorie en de praktijk zouden beter gemengd moeten worden. Hij stelt dat betaalbaar wonen belangrijk is.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat betaalbaar wonen belangrijk is en dat er aan gewerkt wordt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het voor hem allemaal niet heel duidelijk meer is. De bussen van De Lijn moeten stoppen op de baan, maar als er auto's op de baan moeten stoppen, wordt een project afgekeurd.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het hier over het RUP gaat en niet over een individueel omgevingsdossier.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie het RUP zal goedkeuren. Hij stelt eveneens dat de gemeente de belangen van projectontwikkelaars niet moet dienen. Het proces om tot een individuele omgevingsvergunning te komen, moet misschien wel eens bekeken worden.

 

Burgemeester Sanne Van Looy dankt voor de suggestie, die op zich Malle overstijgt. De Vlaamse overheid is bezig met een traject/leidraad voor voorbesprekingen. Dit zou in oktober landen. Niettemin volgt na een voorafgaand traject, de eigenlijke aanvraag met een openbaar onderzoek, waar uiteraard ook nog zaken naar boven kunnen komen. Louter op basis van een voortraject ben je niet zeker van een vergunning.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 5 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de bundeling, coördinatie van de adviezen, opmerkingen en bezwaren door de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) en het advies aan de gemeenteraad met betrekking tot deze adviezen, opmerkingen en bezwaren, zoals weergegeven in het verslag van de vergadering van de gecoro van 10 januari 2023.

 

Artikel 2 – zich aan te sluiten bij het advies van de gecoro, zoals weergegeven in het verslag van de vergadering van de gecoro van 10 januari 2023, en zich de motivering van de gecoro eigen te maken met uitzondering van volgend punt:

         de ontsluiting van deelgebied 1 ‘CRV-site’.

 

Artikel 3 - met betrekking tot de behandeling van de bezwaarschriften bijkomende argumentatie aan te voeren voor de volgende punten:

         de beweerde negatie van de voorbespreking

         de beweerde miskenning van de beginselen van behoorlijk bestuur.

 

Artikel 4 – volgende punten aan te passen aan het ontwerp gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’, zoals opgemaakt door Sweco Belgium nv

         de stedenbouwkundige voorschriften

         Algemene bepalingen: artikel 1.9 de minimale oppervlakte van een collectieve voor het opslaan van huishoudelijk afval met een minimale oppervlakte van 2m² per woongelegenheid te schrappen

         deelgebied 1 ‘CRV-site‘: artikel 1.1.1 verweefbare kleinschalige bedrijvigheid toe te laten maar te beperken tot een totale bruto-vloeroppervlakte van 100m²

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.2 de bouwvrije afstand van de hoofdgebouwen ten opzichte van het kerkhofpad aan de westelijke zijde te verbreden van 15 naar 20 meter

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.2 dakkapellen toe te staan maar te beperken tot maximaal ¼ van de gevelbreedte en een maximale breedte van 2 meter

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.2 bijgebouwen uniform uitgevoerd moeten worden, echter niet noodzakelijk in gelijkaardige materialen als het hoofdgebouw

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikelen 1.2.2, 1.2.3, 1.2.4 en 1.2.7 de ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer moet voorzien worden via de Bruintjensweg

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.5 er wordt verduidelijkt hoe de paden voor langzaam verkeer ingevuld moeten worden

         deelgebied 2 ‘Akkerstraat – Kapelakkers’: artikel 3.2.10 de waardevolle bomen, het structurerend groen binnen deze zone dient behouden te blijven en kwalitatief versterkt te worden als onderdeel van de globale wooninrichting. De vermelding ‘bij voorkeur’ in dit voorschrift dient geschrapt te worden.

         de grafische plannen

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.3 de ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer moet voorzien worden via de Bruintjensweg omwille van verkeersveiligheid

         deelgebied 1 ‘CRV-site’: artikel 1.2.9 de overdruk groenzone met waardevolle bomen te verbreden van 15 naar 20 meter om de waardevolle bomen te beschermen.

 

Artikel 5 – het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Speelhoven – Akker’ definitief vast te stellen met inbegrip van:

         de verordenende stedenbouwkundige voorschriften

         de verordenende grafische plannen van deelgebieden 1, 2 en 3

         de toelichtingsnota met bijlagen

         de procesnota

         het verslag van de vergadering van de gecoro van 10 januari 2023.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Vragen en mededelingen

 

         Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij het bekenplan. Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er rekening wordt gehouden met het broedseizoen. Schepen Yannis Leirs licht toe dat hij dit zal opnemen. Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de nieuwe schep goed werkt. Schepen Yannis stelt dat deze goed werkt.

         Schepen Yannis Leirs geeft een toelichting over hoe het Agentschap Wegen en Verkeer te werk gaat bij dringende herstellingen. Raadslid Alain De Laet stelt dat als de herstellingen vanuit het Agentschap Wegen en Verkeer toch uitblijven, het misschien zinvol is dat de gemeente vroeger tussen komt.

         Raadslid Paul Van Ham stelt zich te storen aan de misplaatste communicatie en geldingsdrang. De verplichte gemeenschapsdienst is nergens besproken en staat ineens in de krant. Dinsdag in de ochtend stond dan ineens het standpunt van N-VA over het kasteel in de krant en kwam het op ATV. Een uur geleden, tijdens de gemeenteraad, zet de burgemeester een post op facebook over het kasteel.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt te begrijpen wat raadslid Paul Van Ham weergeeft, maar stelt het er niet mee eens te zijn. Het is belangrijk dat een boodschap snel gecommuniceerd wordt. Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de gemeenschapsdienst in het college van burgemeester en schepenen beslist is.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er nog evolutie is in het dossier van de verkeerslichten aan de Zoerselbaan. Schepen Dirk Gerinckx stelt dat het Agentschap Wegen en Verkeer het ging bekijken.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er al meer geweten is over de gevaarlijke stoffen aan het vliegveld. Schepen Wouter Patho licht toe dat het wordt nagekeken.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er al iets geweten is over de milieudelicten waar hij melding van gemaakt had. Schepen Wouter Patho stelt dat het in onderzoek is geweest op het niveau dat nodig was. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij er verder niets van weet en dat er een knoop in de communicatie zit.

         Raadslid Tom Lauryssen wijst op een wandelweg door landbouwgebied die weggeploegd zou zijn. Schepen Dries Van Dyck veronderstelt dat raadslid Tom Lauryssen naar het Tichelgatpad verwijst. Hij stelt het te zullen laten nakijken.

         Raadslid Wim Vervloet verwijst naar de Brechtsesteenweg waar de verkeerslichten door een bord niet zichtbaar zijn als je van Brecht naar Westmalle rijdt. Schepen Dirk Gerinckx stelt dat destijds de verkeersborden verlaagd werden, maar ondertussen terug omhoog gezet zijn. Het werd aan het Agentschap Wegen en Verkeer gesignaleerd.

         Raadslid Gert Peeters verwijst naar enkele evenementen.

         Raadslid Ingrid Vrints stelt blij te zijn dat er vanaf 1 juni 2023 een boom kan besteld worden.

         Raadslid Dries De Vry verwijst naar enkele evenementen.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Interpellatie over parkeeronderzoek dorpskern Westmalle

 

Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe:

"In de notulen van het college van burgemeester en schepen van 2 mei 2023 lees ik dat er een parkeeronderzoek zal gedaan worden en of al gedaan zal zijn.

Dit ter hoogte van de dorpskern en het Bergplein te Westmalle.

Het totale kostenplaatje 14.520 euro inclusief btw.

 

Volgens ons zijn dit te dure kosten en zou men beter naar de omwonenden, inwoners en handelaars luisteren die gratis en voor niets hun ervaringen meedelen.

Deze mensen die de problematiek kennen en er dagdagelijks mee geconfronteerd worden.

 

Als men dan nog stelt dat er aan deze opdracht geen ruchtbaarheid mag komen opdat ze zonder enige vorm van manipulatie waarheidsgetrouw kan worden uitgevoerd, dan gaat dit toch echt een stap te ver. En stel ik me de vraag hoe het schepencollege over onze inwoners denkt."

 

Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vragen:

         "Is deze opdracht al uitgevoerd?

         Waarom luistert men niet meer naar de omwonenden, handelaars en inwoners die er dagdagelijks gebruik van maken?

         Excuses van het schepencollege naar onze inwoners toe is hier wel op zijn plaats."

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        De opdracht is uitgevoerd. Alles wordt nu digitaal verwerkt.

        Het is op vraag van de handelaars dat bijkomend onderzoek gebeurt. Er worden objectieve data verzameld, waarbij de gemeente zich op ratio kan baseren om beslissingen te nemen.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het te ver gaat om te stellen dat er gemanipuleerd gaat worden.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het allemaal een hoog big brother gehalte heeft. De teneur was duidelijk op de infovergadering. Misschien moet hier ook een referendum over georganiseerd worden, aldus raadslid Paul Van Ham.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat het onderzoek gebeurt om juiste data ter beschikking te hebben. Het is volledig conform de privacy wetgeving. De tijd om met een briefje te tellen is voorbij.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Interpellatie over een update rond Jong in Malle

 

Raadslid Lennert Vorsselmans licht onderhavig punt toe:

"Ik zette in de gemeenteraad van 24 november 2022 al een punt op de agenda over Malle als ‘Kindvriendelijke gemeente’. Ondertussen zien we kleine zaken verschijnen op sociale media en in het straatbeeld. Buiten deze zichtbare zaken zegt het programma voor velen in de gemeenteraad nog niet veel. Daarom zou een toelichting over de actie welkom zijn op de gemeenteraad. Aangezien het label voor 6 jaar verkregen is, en het daarom over beleidstermijnen heen loopt, is het zeker zinvol om een toekomstige meerderheid ook mee in dit verhaal te hebben.

 

Het label vraagt om met een kindvriendelijke bril naar het eigen beleid te kijken en deze bril in ALLE domeinen op te zetten. Ook politiek is hier een belangrijk domein van. Worden jongeren ook betrokken bij het leren kennen of eventueel deelnemen aan zittingen van onze gemeente-, of andere, raden?

 

In 2023 zou het hele jaar in het teken van kinderen en jongeren staan. Ook hier kunnen we als raadsleden meer op de hoogte worden gebracht."

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt volgende vragen:

         "Hoe evalueert het bestuur het eerste half jaar van Jong in Malle?

         Welke acties zijn opgezet? Welke moeten nog komen in de nabije toekomst? Waar zijn er uitdagingen om meer te doen? Waar liggen op dit moment de grootste kansen?

Dit is een vervolg op vraag van de gemeenteraad van november 2022

 (Hoe gaan jullie de werking van kindvriendelijke gemeente inbedden in alle beleidsdomeinen van de gemeente? Zijn hier al acties voorzien in 2023?)

         Welke structurele acties zijn aangegaan om kinderen en jongeren te betrekken in alle beleidsdomeinen? Hoe zorgt het beleid voor een jongerenparticipatie die een meerwaarde is voor beide partijen en niet louter tokenisme is?

         Is er ook verder in gesprek gegaan met jeugd, -huizen en -organisaties rond de tweede vraag van november?

 (Is het college bereid het inzetten van een voltijdse jeugd(huis)werker, volwaardig en in dialoog met de jeugdhuizen en jeugdraad, te onderzoeken?)"

 

Voorzitter Jolien Vrints licht toe dat omwille van de afwezigheid van de schepen van jeugd met raadslid Lennert Vorsselmans werd afgesproken om het punt tijdens volgende zitting te hernemen.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Interpellatie over de openbare toiletten in het gemeenschapscentrum, De Notelaar en de sporthal

 

Raadslid Lennert Vorsselmans licht onderhavig punt toe:

"Ik stelde in de gemeenteraad van 2 maart 2023 al vragen over het gebruik van de openbare toiletten in de gemeentelijke gebouwen. Aangezien deze sinds kort met badges werken. Hierdoor kan enkel een badgehouder de deur openen op momenten dat zij deze gebruiken.

 

Tijdens de reguliere openingsuren van de Notelaar en het gemeenschapscentrum is dit geen probleem, dan is de deur gewoon open. Ook tijdens het weekend was de sporthal nog vaak toegankelijk door de aanwezigheid van de sportclubs.

 

Nu het seizoen voorbij is verkleint de beschikbaarheid van de sporthal als plaspunt in het weekend en ’s avonds in de week. De zomermaanden zorgen er ook voor dat er meer mensen gebruik maken van onze openbare ruimte na de reguliere openingsuren van de gemeenschapsgebouwen. De nood aan openbare plaspunten gaat dus ook weer de hoogte in.

 

Toen ik deze vraag stelde op een vorige gemeenteraad, kreeg ik hier eigenlijk (nog) geen antwoord op. Gaat de gemeente hier andere punten voorzien? Of is het aan de burger om zich te ontlasten op de openbare ruimte zelf?"

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt volgende vragen:

         "Wordt deze nood opgelost met de huidige plaspunten? Of komen er alternatieve, openbare plaspunten?"

 

Schepen Dries Van Dyck geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Sinds maart is het toegangscontrolesysteem uitgebreid naar de sporthal, GC Alice Forceville en de Sint-Martinuspastorij.

         Het heeft heel wat voordelen:

         beter beheer

         geen extra sleutels in omloop, wat de inbraakpreventie verhoogt

         zicht op wie de locatie betreedt en wanneer

         het houdt de tijdsbesteding van de onthaalmedewerkers van de gebouwen en conciërges beter in de hand doordat zij niet overal op het moment zelf moeten openen en sluiten

         het is veiliger want na gebruik van de locatie wordt de locatie meteen afgesloten, ook als de onthaalmedewerker niet meteen ter plaatse kan zijn

         het is gemakkelijk voor de gebruiker, die met één badge op de verschillende gereserveerde plaatsen en tijdstippen binnen kan; er moet geen sleutel worden opgehaald of teruggegeven worden

         Vroeger waren ook enkel de locaties open als er activiteiten waren. In de zomerperiode waren de sporthal en GC Alice Forceville ook overdag al gesloten als er geen activiteit was. Specifiek voor de zomerperiode maakt de introductie van het badgesysteem dus geen verschil uit voor wat betreft toegang tot gebouwen en toiletten. Het klopt wel dat locaties meer consequent gesloten zullen zijn als er geen gebruiker aanwezig is.

         Er bestaat een overzicht van de momenten waarop welke toiletten open zijn. Schepen Dries Van Dyck stelt het overzicht te zullen doorsturen.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat het best kenbaar voor iedereen is.

 

Schepen Dries Van Dyck licht nog toe dat in het kader van de ontwikkeling van het Torenhof ook gesprekken bezig zijn om te bekijken of een openbaar toilet daar mogelijk is. Ook aan het Molendomein wordt bekeken wat er kan.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat hij voorstander is van meer openbare toiletten.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Interpellatie over de afwerking van de oversteekplaats aan de Albert Heijn

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Recent werd een oversteekplaats op de Antwerpsesteenweg gerealiseerd aan de Kapelstraat, tegenover de Albert Heijn. Een goede zaak!

 

Ik vermoed dat er nog afwerking volgt, omdat er geen stenen voor slechtzienden zijn gelegd. Klopt dat?

 

Op die plaats mogen auto’s die komen van de richting Oostmalle 70 km per uur rijden, omdat het verkeersbord dat de bebouwde kom van Westmalle aanduidt, even verderop staat. Het lijkt mij aangewezen om het verkeersbord van de bebouwde kom vlak voor de oversteekplaats te zetten."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Wordt de oversteekplaats nog verder afgewerkt met stenen voor slechtzienden?

         Wat vindt het schepencollege van het voorstel om het verkeersbord dat de bebouwde kom aan duidt te verplaatsen tot voor de oversteekplaats, komend van Oostmalle?"

 

Raadslid Alex Van Loon licht nog toe dat hij zich vergist had en dat het bord wel vlak voor de oversteekplaats staat.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat voor het Agentschap Wegen en Verkeer de oversteekplaats afgewerkt is. Op de halteperrons zijn noppen-, geleide- en rubbertegels aanwezig. Aan de oversteek zijn deze tegels niet aanwezig, omdat er op die locatie geen voetpad aanwezig is.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat er een bord vlak voor de oversteekplaats staat. Er zal bekeken worden of er nog andere borden van bebouwde kom moeten verhuisd worden, zodat alles in één beweging kan gebeuren.

 

Schepen Dirk Gerinckx besluit met de boodschap dat aan het Agentschap Wegen en Verkeer werd gevraagd om giraffennekken te plaatsen. Het budget was op dit moment evenwel op.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Interpellatie over de stelplaats van De Lijn

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Bij de bespreking van het hopinpunt aan de Turnhoutsebaan ging het even over de stelplaats van de bussen van De Lijn. Die zou niet geschikt zijn om het hopinpunt te realiseren, omwille van de ligging in een bocht en het drukke verkeer op de N12 in diezelfde bocht. Nochtans zijn er daar nauwelijks verkeersmoeilijkheden of ongevallen.

 

In het verkiezingsprogramma van N-VA Malle voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en in het bestuursakkoord van de huidige coalitie staat de intentie om een andere plaats te zoeken voor de stelplaats van De Lijn, die eigenaar is van de grond.

 

Heeft de gemeente inspraak in wat er nadien mee zal gebeuren? Komt daar een bouwproject met nog meer appartementen?"

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Is er onderzoek gedaan naar alternatieve locaties voor de stelplaats van De Lijn?

         Zo ja, wat heeft dit onderzoek opgeleverd? Is er al een nieuwe site gevonden? Bestaat de mogelijkheid dat de stelplaats verhuist naar het industrieterrein?

         Heeft de meerderheid nog steeds de intentie om de stelplaats van De Lijn te verplaatsen?

         Wat is De Lijn van plan met de huidige site? Wordt die verkocht om er woningen of appartementen op te bouwen?"

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de gemeente afhankelijk was van het RUP Hooybergh om te bekijken of een grondruil mogelijk zou geweest zijn. Voorlopig is er geen opportuniteit, maar de meerderheid is het idee nog wel genegen dat er beter andere zaken in de kern gebeuren dan er bussen te laten slapen.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

GR van 25 mei 2023

 

Interpellatie over werken in Heikant Oost/Klokkeven

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Ik stelde in de gemeenteraad van 26 januari 2023 al vragen over de werken die Elia uitvoert in Heikant Oost / Klokkeven werken om een nieuwe hoogspanningsleiding aan te leggen. Ik vroeg toen of de rijweg volledig zal worden vernieuwd.

 

Schepen Leirs antwoordde toen dat het project nog niet afgerond was en dat de gemeente vindt dat de rijweg nog niet is afgewerkt.

 

Ik ben op zondag 14 mei nog eens door de straat gefietst, vertrekkend van de Hoogstraatsebaan. Ik merkte dat er een verkeersbord is geplaatst om te waarschuwen voor de slechte staat van de weg. Zo’n verkeersbord staat er ook aan het begin van het Klokkeven. In het begin van Heikant Oost was er een verzakking, die is hersteld. Maar over de hele lengte van de weg zie je een rand in het midden, die op heel wat plaatsen zorgt voor verbrokkeling. Ik verwacht dat het geen jaar zal duren vooraleer de straat volledig zal moeten vernieuwd worden.

 

Aan de kant van het Klokkeven is de fietsoversteek niet meer zichtbaar. Nochtans steken hier veel fietsers de Sint-Lenaartsebaan over, zowel scholieren die naar Westmalle rijden als recreatieve fietsers die fietsroutes volgen. Ook voor voetgangers is het gevaarlijk om hier over te steken."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Zal de rijweg volledig worden vernieuwd? Wanneer zal dat gebeuren?

         Kan de signalisatie van de fietsoversteek aan de kant van het Klokkeven worden verbeterd?"

 

Schepen Yannis Leirs stelt dezelfde bevindingen als raadslid Alex Van Loon te hebben. Schepen Yannis Leirs geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Elia heeft de weg vernieuwd, maar niet volgens de afspraken. De werken werden niet aanvaard en Elia werd in gebreke gesteld.

        Een brief zal ook nog gericht worden aan Elia waarin hen gevraagd wordt de kost voor de heraanleg van de weg, voor wat betreft de rijweghelft waarop zij gewerkt hebben, te voldoen, waarna de gemeente binnen een aantal jaar de volledige rijweg kan vernieuwen met de opbouw zoals door de gemeente gewenst en volgens de uitvoeringsprincipes van het standaardbestek 250.

        Het ligt in de bedoeling om de heraanleg mee te voorzien met de heraanleg van een aantal andere straten en dit te bundelen in één dossier dat volgens planning zal uitgevoerd worden in 2025.

        Zoals het er nu bij ligt, kan het niet blijven liggen en zullen er oplapwerken gebeuren.

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        De markering op gewestwegen wordt uitgevoerd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

        De gemeente heeft naar aanleiding van de vraag contact opgenomen met AWV om dit door te geven.

        AWV geeft echter aan dat de blokmarkering niet zal vernieuwd worden. De oversteekplaats ligt binnen een kruispuntzone waardoor de blokmarkering op deze locatie niet meer mag aangebracht worden. In 2017 werd voor zulke situaties een alternatieve markering gepresenteerd, zijnde de fietslogo-verbindingsmarkering.

        Als de gemeente een fietsoversteekplaats wil, dan moet het dossier geagendeerd worden voor de Provinciale Commissie Veiligheid.

        Op basis van tellingen kwamen er 700 tweewielers op een week tijd door Klokkeven. Het is een belangrijke oversteekplaats. De gemeente zal dan ook een dossier agenderen.

 

Raadslid Gert Peeters meent dat het wenselijk is om een knip te realiseren. Het komt de veiligheid ten goede en je doet er niemand kwaad mee.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023