Gemeenteraad

Donderdag 27 februari 2025

 

Aanwezig:

 

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Wouter Patho, Kris Mintjens, Dirk Gerinckx, Paul Van Ham, Lennert Vorsselmans

raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alex Van Loon, Elisabeth Joris, Ingrid Vrints, Dominique Defossez, Wim Vervloet, Jolien Vrints, Yannis Leirs, Tinne Simons, Lode Hendrickx, Nicole Nagels, May Van Rompaey, Lotte Noelants, Siegfried Laenen, Sonia Van Hoof, Robbe De Colfmaeker, Inneke Broeckx

Voorzitter:

Maïthé van Dorst

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 27 februari 2025.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 30 januari 2025 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 30 januari 2025. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 30 januari 2025 correct en volledig werden opgesteld.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 30 januari 2025 goed te keuren mits vervollediging van de afgebroken zin bij het agendapunt vragen en mededelingen bij de interpellatie van raadslid Yannis Leirs met betrekking tot de schimmelvorming in het kasteel van Westmalle.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Domein de Renesse vzw - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van de afgevaardigden als effectieve leden voor de algemene vergaderingen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is eigenaar van het Domein de Renesse. Voor het beheer van Domein de Renesse sloot gemeente Malle een concessieovereenkomst af met Domein de Renesse vzw van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2045. De gemeenteraad keurde de concessieovereenkomst goed op 26 maart 2018.

 

De statuten van de vzw bepalen in artikel 7.2 dat elke fractie van de gemeenteraad een afgevaardigde kan voordragen als effectief lid en deel kan uitmaken van de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw:

"[...]

Twee schepenen aangeduid door het college van burgemeester en schepenen en afgevaardigden aangeduid door de gemeenteraad, a rato van één afgevaardigde per fractie. Indien de fractie niemand voordraagt, blijft de plaats vacant.

[...]"

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 februari 2025 'Domein de Renesse vzw - aanduiding van twee schepenen als effectief lid voor de legislatuur 2025-2030 - goedkeuring'

 

Statuten van de Domein de Renesse vzw, artikel 7,2,b) betreffende de samenstelling van de algemene vergadering

 

Statuten van Domein de Renesse vzw, titel IV betreffende de algemene vergadering

 

Motivering

 

De algemene vergadering van Domein de Renesse vzw wordt door de raad van bestuur samengeroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging dit vereist maar ten minste eenmaal per jaar.

 

Volgende gemeenteraadsleden worden door de fracties voorgedragen om deel uit te maken van de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw als effectief lid:

         Voor de fractie NV-A: Wouter Patho

         Voor de fractie OOSTWEST: Kris Mintjens

         Voor de fractie Progressief Malle: Mieke Laenen

         Voor de fractie DBM-CD&V: Yannis Leirs

         Voor de fractie Vlaams Belang: Jens Melis.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 3 neen stemmen (Wim Vervloet, Robbe De Colfmaeker, Inneke Broeckx) en 8 onthoudingen (Elisabeth Joris, Ingrid Vrints, Dominique Defossez, Jolien Vrints, Yannis Leirs, Tinne Simons, Lode Hendrickx, Nicole Nagels)

 

Artikel 1 - volgende vertegenwoordigers aan te duiden voor de legislatuur 2025-2030 als effectief lid in de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw:

         Voor de fractie NV-A: Wouter Patho

         Voor de fractie OOSTWEST: Kris Mintjens

         Voor de fractie Progressief Malle: Mieke Laenen

         Voor de fractie DBM-CD&V: Yannis Leirs

         Voor de fractie Vlaams Belang: Jens Melis.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - Bosgroep Kempen Noord vzw - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is lid van Bosgroep Kempen Noord vzw.

 

Bosgroep Kempen Noord vzw is een samenwerkingsverband tussen (openbare en private) boseigenaars en helpt deze eigenaars bij het duurzaam beheer van hun bossen. De bosgroep geeft advies aan boseigenaars rond hun rechten en plichten, helpt hen met de nodige administratie en zorgt desgewenst ook voor de uitvoering van beheerwerken.

 

Bosgroep Kempen Noord vzw is door het Vlaams Gewest erkend overeenkomstig de bepalingen uit het besluit van de Vlaamse Regering van 4 juli 2003 en wijzigingen betreffende de erkenning en de subsidiëring van bosgroepen en de wijze waarop leden van het Bosbeheer kunnen meewerken in erkende bosgroepen.

 

De gemeente Malle en Bosgroep Kempen Noord vzw sloten een samenwerkingsovereenkomst, die werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2022.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Beslissing van de gemeenteraad van 27 januari 2022 'Bosgroep Kempen Noord vzw - voorstel tot afsluiten samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeente moet een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger aanduiden voor de algemene vergaderingen van Bosgroep Kempen Noord vzw.

 

De eerste algemene vergadering vindt plaats op zaterdag 22 maart 2025 om 13.30 uur.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger van de gemeente Malle te zetelen in de algemene vergadering van de Bosgroep Kempen Noord vzw:

         Wouter Patho

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         19 ja stemmen op naam van Wouter Patho

         3 ja stemmen op naam van Robbe De Colfmaeker

         2 neen stemmen

         1 ongeldig.

 

Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Malle te zetelen in de algemene vergadering van de Bosgroep Kempen Noord vzw:

         Sanne Van Looy.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergadering. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         21 ja stemmen

         2 neen stemmen

         2 onthoudingen.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint Lenaartsebaan 32 in Malle, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de Bosgroep Kempen Noord vzw voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 2 - mevrouw Sanne Van Looy, burgemeester, wonende Wijngaardstraat 11 in Malle, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van de Bosgroep Kempen Noord vzw voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - Creat Services dv - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen - aanduiding van een vertegenwoordiger voor de raad van bestuur - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 25 maart 2025 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Creat Services (Creat Services dv).

 

De gemeente Malle ontving een oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Creat Services dv op 25 maart 2025, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 tot en met 460 betreffende de intergemeentelijke samenwerking

 

Statuten van Creat Services dv

 

Motivering

 

De gemeente is lid van Creat Services dv en moet bij het begin van de nieuwe legislatuur vertegenwoordigers aanduiden of voordragen in de verschillende organen van Creat Service dv.

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 25 maart 2025 vermeldt volgende agendapunten:

  1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten
  2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de Raad van Bestuur
  3. Varia

 

Creat Services dv bezorgde ook een dossier met documentatiestukken bij de agendapunten.

 

De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op het dossier met documentatiestukken en de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van 25 maart 2025 2025.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Paul Van Ham

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         15 ja stemmen op naam van Paul Van Ham

         3 ja stemmen op naam van Robbe De Colfmaeker

         2 neen stemmen

         5 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Alain De Laet.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         23 ja stemmen

         1 neen stem

         1 onthouding.

 

Volgend raadslid is kandidaat als bestuurder voor de raad van bestuur:

         Lotte Noelants

         Inneke Broeckx.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een bestuurder voor de raad van bestuur. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen op naam van Lotte Noelants

         3 ja stemmen op naam van Inneke Broeckx

         2 onthoudingen.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Paul Van Ham, schepen, wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle, paul.van.ham@malle.be, aan te duiden om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv en te volmachtigen om in naam van de gemeenteraad deel te nemen aan al de beraadslagingen en stemmingen, alle notulen, de aanwezigheidslijst en andere documenten te tekenen, en in het algemeen alles te doen wat nodig is om de belangen van de gemeenteraad te behartigen op deze vergaderingen.

 

Artikel 2 - de heer Alain De Laet, gemeenteraadslid, wonende Meirakkerweg 18 te 2390 Malle, alaindelaet66@gmail.com, aan te duiden als plaatsvervanger om de gemeenteraad te vertegenwoordigen in de algemene vergaderingen van Creat Services dv.

 

Artikel 3 - mevrouw Lotte Noelants, gemeenteraadslid, wonende Antwerpsesteenweg 453 te 2390 malle, lottenoelants@hotmail.com, aan te duiden als bestuurder voor de raden van bestuur van Creat Services dv (regio 2).

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 4 - dat indien de gemeenteraad dit besluit niet herroept, het geldig blijft tot de eerstvolgende algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Artikel 5 - goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de bijzondere algemene vergadering Creat Services dv van 25 maart 2025 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten:

  1. Stand van zaken van bijlagen 1 en 2 aan de statuten
  2. Ontslag en benoeming van de bestuurders in de raad van bestuur
  3. Varia.

 

Artikel 6 - dat de gemeente op de zitting van de buitengewone algemene vergadering van Creat Services dv van 25 maart 2025 vertegenwoordigd wordt door de heer Paul Van Ham, schepen, wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle, (paul.van.ham@malle.be) of door de plaatsvervanger de heer Alain De Laet, gemeenteraadslid, wonende Meirakkerweg 18 te 2390 Malle, (alaindelaet66@gmail.com).

 

Artikel 7 - dat de gemeenteraad de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger opdraagt om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de algemene vergadering van Creat Services dv vastgesteld op 25 maart 2025, te onderschrijven en zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 8 - een afschrift van dit besluit te verzenden:

 hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

 hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20250325BAV@farys.be.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - Europees Regionaal Samenwerkingsverband Provincie Antwerpen vzw - ontbinding en uittreding - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Sinds 1 juli 2005 was de vzw Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Provincie Antwerpen actief in de provincie Antwerpen. De vzw ERSV Provincie Antwerpen werd opgericht op basis van het decreet van 7 mei 2004.

 

De vzw ERSV heeft in het recente verleden een evolutie gekend van toenemende inkrimping qua bevoegdheden en is nu een vzw zonder inhoud.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen, artikel 6, §1

 

Motivering

 

Aan de leden van de vzw ERSV wordt gevraagd om formeel in te stemmen met de ontbinding en vereffening van de vzw in één akte en uit te treden.

 

De gemeente zal geen vertegenwoordiger meer aanduiden voor de legislatuur 2025-2030 in dit intergemeentelijk samenwerkingsverband.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontbinding en vereffening van de vzw ERSV Provincie Antwerpen goed te keuren.

 

Artikel 2 - in te stemmen om uit te treden als lid van de vzw ERSV Provincie Antwerpen in overeenstemming met artikel 6, §1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen en geen vertegenwoordiger meer aan te duiden in de vzw ERSV Provincie Antwerpen.

 

Artikel 3 - een afschrift van deze beslissing per aangetekend schrijven te verzenden aan de vzw ERSV Provincie Antwerpen ter attentie van de voorzitter van de vzw ERSV Provincie Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - Fluvius Antwerpen ov - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen - voordracht van een kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité Regio - voordracht van een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen (Fluvius Antwerpen ov).

 

De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 7 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die plaatsvindt op 19 maart 2025 in het Business Center Van der Valk, Joe Englishstraat 56 te 2140 Antwerpen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Motivering

 

De gemeente is lid bij Fluvius Antwerpen ov en moet bij het begin van de nieuwe legislatuur vertegenwoordigers aanduiden voor de algemene vergaderingen van Fluvius ov.

 

Volgens artikel 17 punt 2 van de statuten heeft elke gemeente het recht om één kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) per begonnen schijf van 100.000 toegangspunten/overnamepunten met actieve en niet-actieve levering elektriciteit en gas en warmte en leidingwater en riolering en openbare elektronische-communicatienetwerken en het aantal toegangspunten/overnamepunten met actieve en niet-actieve levering wordt bepaald voor de ganse legislatuur op basis van de stand op 31 december van het jaar vóór de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Volgens artikel 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen.

 

Een kandidaat-bestuurder dient eveneens te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC.

 

De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op (buitengewone) algemene vergaderingen en vertegenwoordigers mogen niet als kandidaat-lid voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité of voor de raad van bestuur.

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 vermeldt volgende agendapunten:

 1. Statutaire ontslagnemingen/benoemingen

 

Fluvius Antwerpen ov bezorgde ook een dossier met documentatiestukken bij de agendapunten.

 

De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op het dossier met documentatiestukken en de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Lennert Vosselmans

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         14 ja stemmen op naam van Lennert Vorsselmans

         4 ja stemmen op naam van Robbe De Colfmaeker

         2 neen stemmen

         5 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Maïthé van Dorst.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         24 ja stemmen

         1 neen stem.

 

Volgend raadslid is kandidaat als lid van het Regionaal Bestuurscomité Regio:

         Wouter Patho

         Wim Vervloet.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een lid van het Regionaal Bestuurscomité Regio. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen op naam van Wouter Patho

         3 ja stemmen op naam van Wim Vervloet

         2 neen stemmen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als bestuurder van de raad van bestuur:

         Wouter Patho

         Inneke Broeckx.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een bestuurder van de raad van bestuur. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen op naam van Wouter Patho

         4 ja stemmen op naam van Inneke Broeckx

         1 neen stem.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Lennert Vorsselmans, schepen, wonende Jan van Renesselaan 14 te 2390 Malle, aan te duiden als effectieve vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 2 - mevrouw Maïthé van Dorst, gemeenteraadslid, wonende Antwerpsesteenweg 232 te 2390 Malle, aan te duiden als plaatsvervangende vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de huidige gemeentelijke legislatuur.

 

Artikel 3 - de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle, wouter.patho@malle.be, voor te dragen als kandidaat-lid voor het Regionaal Bestuurscomité Regio van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, voor een duur van zes jaar, vanaf de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste (buitengewone) algemene vergadering in het jaar 2031.

 

Artikel 4 - dezelfde persoon vermeld in artikel 3 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, voor een duur van zes jaar, vanaf de buitengewone algemene vergadering van 19 maart 2025 tot aan de eerste (buitengewone) algemene vergadering in het jaar 2031.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 5 - zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025 met als enig agendapunt:

1. Statutaire ontslagnemingen/benoemingen.

 

Artikel 6 - dat de gemeente op de zitting van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen van 19 maart 2025 vertegenwoordigd wordt door de heer Lennert Vorsselmans, schepen, wonende Jan van Renesselaan 14 te 2390 Malle (lennert.vorsselmans@malle.be) of door de plaatsvervanger mevrouw Maïthé van Dorst, gemeenteraadslid, wonende Antwerpsesteenweg 232 te 2390 Malle (maithe.vandorst@malle.be).

 

Artikel 7 - dat de gemeenteraad de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger opdraagt om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de bijzondere algemene vergadering van Fluvius Antwerpen, vastgesteld op 19 maart 2025, te onderschrijven en zijn/haar stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 8 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te geven aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN dienstverlening dv - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen - voordracht van een lid voor het adviescomité EnergieK huis - aanduiding van een lid voor de stuurgroep wonen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 33§1 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers.

 

Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

 

Iedere gemeente duidt minstens één vertegenwoordiger en ook één plaatsvervanger aan.  

 

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger/plaatsvervanger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen (raad van bestuur of adviescomités van IGEAN dienstverlening).

 

De aanduiding van een vertegenwoordiger/plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger/plaatsvervanger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Adviescomité EnergieK huis

De intergemeentelijke werking van het EnergieK huis is een van de activiteiten die IGEAN dienstverlening uitvoert als zelfstandige groepering. Om deze intergemeentelijke werking invulling te geven en op te volgen, werd in 2019 de vroegere beleidsgroep Energie omgevormd tot een adviescomité EnergieK Huis.

 

Enkel de gemeenten die deel uitmaken van het EnergieK Huis zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité met één effectief lid. Het adviescomité bestaat bij voorkeur uit de bevoegde schepen (energie, klimaat of duurzaamheid).

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en artikel 27 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur leden voor de adviescomités voordragen, die door de algemene vergadering worden benoemd.

 

De voordracht én het mandaat van het lid van het adviescomité geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Stuurgroep wonen

Opmerking:

Het aanstellen van een vertegenwoordiger en plaatsvervanger voor de stuurgroep wonen, geldt enkel voor die gemeenten die deel uitmaken van een Interlokale Vereniging voor het Lokaal Woonbeleid IVLW.

 

Concreet gaat het om volgende gemeenten:

- IVLW Midden: Malle, Ranst, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven en Zoersel

- IVLW Rivierenland: Boom, Hemiksem, Niel, Rumst en Schelle

- IVLW SKS: Schoten, Kalmthout en Stabroek

- IVLW WEBB: Brasschaat, Brecht, Essen en Wuustwezel

- IVLW Zuidrand 1: Aartselaar, Edegem, Hove, Kontich en Lint

- IVLW Zuidrand 2: Boechout en Mortsel.

 

De intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid is een van de activiteiten die IGEAN dienstverlening uitvoert als zelfstandige groepering. Voor de realisatie van de beleidsprioriteiten in het kader van wonen en om uitvoering te geven aan de verplichte en aanvullende activiteiten die hieraan gekoppeld zijn, heeft IGEAN samen met de verschillende gemeenten interlokale verenigingen voor lokaal woonbeleid opgericht (IVLW’s), met eigen statuten.

 

Het beheer van deze IVLW wordt toevertrouwd aan een stuurgroep, die samengesteld is uit één afgevaardigde van elke deelnemer, door de gemeenten aan te wijzen onder de gemeenteraadsleden, de burgemeester of de schepenen. Bij voorkeur wordt de schepen bevoegd voor wonen aangeduid.

 

De leden dienen eveneens een plaatsvervanger aan te wijzen die de vertegenwoordiger vervangt bij afwezigheid.

 

De aanwijzing én het mandaat van deze vertegenwoordiger en plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Bijeenkomst met de algemeen en financieel directeurs van de lokale besturen op 18.10.2024.

 

Mail van IGEAN van 25.10.2024 aan de algemeen en financieel directeurs met een verwijzing naar diverse documenten die vanaf dan beschikbaar zijn op het infonet van IGEAN (aparte tegel).

 

Bijeenkomst met de (nieuwe) burgemeesters op 18.12.2024 in het kader van de consultatie- en formatieopdracht i.f.v. de samenstelling van de raad van bestuur.

 

Mail van IGEAN van 19.12.2024 aan de burgemeesters en de algemeen directeurs met een aangepaste timing voor de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN dienstverlening (gecoördineerde tekst van 2021)

 

Statuten IVLW

 

Motivering

 

De gemeente is lid bij de dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening (IGEAN dienstverlening dv) en moet bij het begin van een nieuwe legislatuur volgende vertegenwoordigers aanduiden, leden aanwijzen of leden voordragen:

         algemene vergadering – vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden

         adviescomité EnergieK huis – lid voordragen

         stuurgroep wonen – lid en plaatsvervanger aanwijzen.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Paul Van Ham

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         15 ja stemmen op naam van Paul Van Ham

         4 ja stemmen op naam van Robbe De Colfmaeker

         2 neen stemmen

         4 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Alex Van Loon.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         17 ja stemmen

         4 neen stemmen

         4 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat om voorgedragen te worden als lid voor het adviescomité EnergieK huis:

         Wouter Patho

         Inneke Broeckx.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de voordracht van een lid voor het adviescomité EnergieK huis. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen op naam van Wouter Patho

         3 ja stemmen op naam van Inneke Broeckx

         2 neen stemmen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als lid voor de stuurgroep wonen:

         Dirk Gerinckx

         Wim Vervloet.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een lid voor de stuurgroep wonen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         15 ja stemmen op naam van Dirk Gerinckx

         4 ja stemmen op naam van Wim Vervloet

         3 neen stemmen

         3 onthoudingen.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - volgende vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergaderingen van IGEAN dienstverlening:

         Vertegenwoordiger: de heer Paul Van Ham, schepen, wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle, paul.van.ham@malle.be

         Plaatsvervanger: de heer Alex Van Loon, gemeenteraadslid, wonende Oude Meirstraat 3 bus 3 te 2390 Malle, alex.van.loon.malle@gmail.com.

Deze aanduiding geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2 - volgend lid voor te dragen voor het adviescomité EnergieK huis van IGEAN dienstverlening:

         Lid: de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle, wouter.patho@malle.be.

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 3 - volgend lid aan te wijzen voor de stuurgroep wonen van IGEAN dienstverlening:

         Lid: de heer Dirk Gerinckx, schepen, wonende Kort Ossegoor 7/A te 2390 Malle, dirk.gerinckx@malle.be.

Deze aanwijzing geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 4 - een uittreksel van onderhavige beslissing wordt digitaal aan IGEAN dienstverlening bezorgd.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN dienstverlening dv - legislatuur 2025-2030 - lijst met kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur - aanduiding van een vertegenwoordiger uit de lijst van kandidaat-bestuurders met stemrecht - voordracht van een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de raad van bestuur - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

In uitvoering van artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 17 van de statuten dragen de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur kandidaat-bestuurders voor die door de algemene vergadering worden benoemd.

 

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Raad van bestuur – bestuurders met stemrecht

Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 15§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Iedere bestuurder met stemrecht heeft één stem.

 

De concrete voordracht regeling is opgenomen in artikel 17 van de statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na elke algehele vernieuwing van de gemeenteraden, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Indeling in regio’s – 6 leden

De gemeenten worden onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Per regio (noord, midden, zuid) worden er 2 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens inwonersaantal– 7 leden

Alle gemeenten worden onderverdeeld in categorieën volgens inwonersaantal en wel als volgt:

Categorie 1 - klein:   tot 13.000 inwoners

Categorie 2 - middelgroot:  > 13.000  tot 20.000 inwoners

Categorie 3 - groot:   > 20.000 inwoners

Voor categorie 1 en 2 worden er 2 leden aangeduid; voor categorie 3 worden er 3 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens geslacht

Maximaal twee derden (2/3) van de leden is van hetzelfde geslacht.

 

Op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters die IGEAN op 18.12.2024 organiseerde, heeft de vergadering volgende beslissing genomen:

Besluit de vergadering

Art. 1: De vergadering onderschrijft de leidraad waarin de consultatie- en formatieopdracht vervat zit.  Een exemplaar van deze leidraad zal aan het verslag gehecht worden.

Art. 2: De vergadering keurt het voorstel goed om volgende formateurs aan te stellen:

1. De heer Jurgen Callaerts

2. De heer Lukas Jacobs.

Art. 3: De vergadering vraagt aan de formateurs om maximaal rekening te houden met:

- De voorkeur te komen tot een identieke raad van bestuur voor IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid.

- De oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.

Art. 4: De formateurs zullen het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht zo snel mogelijk aan IGEAN bezorgen.

Art. 5: De vergadering geeft IGEAN de opdracht het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht te verwerken in een ontwerpbeslissing en deze tijdig aan alle deelnemers te bezorgen.

Art. 6: IGEAN bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de timing van de eerste buitengewone algemene vergadering aan te passen en zal daar nog voor de kerstperiode duidelijkheid over geven.

 

Intussen hebben de formateurs het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht aan IGEAN bezorgd. Op basis hiervan heeft IGEAN voorliggende ontwerpbeslissing voorbereid.

Aan alle deelnemers wordt het volgende gevraagd:

  1. kennis te nemen van de lijst van de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening en deze goed te keuren,
  2. voor zover de betrokken deelnemer op deze lijst geen kandidaat-bestuurder heeft die deel uitmaakt van de betrokken deelnemer: één van de kandidaat-bestuurders met stemrecht die op de lijst staan aan te duiden als “vertegenwoordiger”.

Belangrijke opmerking

Punt 2 is van cruciaal belang om te voldoen aan de voorwaarden die gelden in het kader van het “in house-principe” (artikel 30 wet overheidsopdrachten), op basis waarvan elke deelnemer de mogelijkheid heeft een welbepaalde opdracht of activiteit rechtstreeks toe te vertrouwen aan IGEAN (vb. in het kader van de zelfstandige groepering).

Zo is het o.m. noodzakelijk dat elke deelnemer toezicht uitoefent op IGEAN zoals op hun eigen diensten. Aan deze voorwaarde is voldaan als elk van de volgende voorwaarde vervuld is:

1. De besluitvormingsorganen van IGEAN zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele deelnemers meerdere of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

2. De deelnemers zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van IGEAN.

3. IGEAN streeft geen belangen na die in strijd zijn met de belangen van de deelnemers.

 

In het kader van een intergemeentelijke werking overeenkomstig het decreet lokaal bestuur worden alle belangrijke beslissingen genomen door de algemene vergadering en/of de raad van bestuur. De algemene vergadering vertegenwoordigt alle deelnemers. In de raad van bestuur kunnen evenwel maximum 15 bestuurders met stemrecht benoemd worden. Bijgevolg zijn in de raad van bestuur niet alle deelnemers vertegenwoordigd. Om ook in dit orgaan aan de toezichtsvereiste te voldoen, is het noodzakelijk dat élke deelnemer, die zelf geen bestuurder met stemrecht heeft in de raad van bestuur, één van de bestuurders aanduid als vertegenwoordiger.

 

De aanduiding én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met stemrecht gelden voor de volledige legislatuur.

 

Raad van bestuur – leden met raadgevende stem

Overeenkomstig artikel 440, 4de lid van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximum aantal leden van de raad van bestuur, vermeld in artikel 434§ 1 van het decreet lokaal bestuur.

 

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 15§2 van de statuten van IGEAN dienstverlening geeft concreet uitvoering aan voormelde bepaling van het decreet lokaal bestuur.

 

Per regio kan er maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem benoemd worden.

 

Hiertoe worden alle gemeenten onderverdeeld in de regio, noord, midden en zuid en de stad Antwerpen en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Elke gemeente kan bijgevolg één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen (geen plaatsvervanger).

 

Indien binnen elke regio slechts één afgevaardigde wordt aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

Indien binnen één of meerdere regio’s meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wordt er per regio een rangorde gemaakt op basis van de volgende criteria in dalende volgorde:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

 

De aanstelling én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem gelden voor de volledige legislatuur.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Bijeenkomst met de algemeen en financieel directeurs van de lokale besturen op 18.10.2024.

 

Mail van IGEAN van 25.10.2024 aan de algemeen en financieel directeurs met een verwijzing naar diverse documenten die vanaf dan beschikbaar zijn op het infonet van IGEAN (aparte tegel).

 

Bijeenkomst met de (nieuwe) burgemeesters op 18.12.2024 in het kader van de consultatie- en formatieopdracht i.f.v. de samenstelling van de raad van bestuur.

 

Mail van IGEAN van 19.12.2024 aan de burgemeesters en de algemeen directeurs met een aangepaste timing voor de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN dienstverlening (gecoördineerde tekst van 2021)

 

Motivering

 

De dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening (IGEAN dienstverlening dv) bezorgde gemeente Malle een lijst met kandidaat-bestuurders met stemrecht in de raad van bestuur.

 

De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op deze lijst.

 

De gemeenteraad moet een kandidaat-bestuurder uit deze lijst als vertegenwoordiger aanduiden voor gemeente Malle om te voldoen aan de voorwaarden die gelden in het kader van het “in house-principe” (artikel 30 wet overheidsopdrachten), op basis waarvan elke deelnemer de mogelijkheid heeft een welbepaalde opdracht of activiteit rechtstreeks toe te vertrouwen aan IGEAN (vb. in het kader van de zelfstandige groepering).

 

Gemeente Malle kan een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening voordragen.

 

Stemming

 

Volgende kandidaat-bestuurder uit de lijst van kandidaat-bestuurders met stemrecht in de raad van bestuur is kandidaat om aangeduid te worden als vertegenwoordiger voor gemeente Malle:

         Dirk Bauwens, burgemeester Schilde.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder met stemrecht om gemeente Malle te vertegenwoordigen in de raad van bestuur. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         15 ja stemmen

         4 neen stemmen

         6 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als bestuurder met raadgevende stem:

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         7 ja stemmen

         7 neen stemmen

         8 onthoudingen.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Dirk Bauwens, burgemeester Schilde, aan te duiden om de gemeente Malle te vertegenwoordigen als bestuurder in de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2 - geen kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor te dragen voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 3 - kennis te nemen van de lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening:

 

 

Artikel 4 de lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening goed te keuren.

 

Artikel 5een uittreksel van onderhavige beslissing digitaal aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN dienstverlening - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3.01.1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8.07.1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8.11.2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19.12.2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 19.06.2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25.01.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Raad van bestuur – benoemen bestuurders met stemrecht

Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN dienstverlening naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 15§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Iedere bestuurder met stemrecht heeft één stem.

 

De concrete voordracht regeling is opgenomen in artikel 17 van de statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na elke algehele vernieuwing van de gemeenteraden, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Indeling in regio’s – 6 leden

De gemeenten worden onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Per regio (noord, midden, zuid) worden er 2 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens inwonersaantal– 7 leden

Alle gemeenten worden onderverdeeld in categorieën volgens inwonersaantal en wel als volgt:

Categorie 1 - klein:   tot 13.000 inwoners

Categorie 2 - middelgroot:  > 13.000  tot 20.000 inwoners

Categorie 3 - groot:   > 20.000 inwoners

Voor categorie 1 en 2 worden er 2 leden aangeduid; voor categorie 3 worden er 3 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens geslacht

Maximaal twee derden (2/3) van de leden is van hetzelfde geslacht.

 

Op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters die IGEAN op 18.12.2024 organiseerde, heeft de vergadering volgende beslissing genomen:

"Besluit de vergadering

Art. 1: De vergadering onderschrijft de leidraad waarin de consultatie- en formatieopdracht vervat zit.  Een exemplaar van deze leidraad zal aan het verslag gehecht worden.

Art. 2: De vergadering keurt het voorstel goed om volgende formateurs aan te stellen:

1. De heer Jurgen Callaerts

2. De heer Lukas Jacobs.

Art. 3: De vergadering vraagt aan de formateurs om maximaal rekening te houden met:

- De voorkeur te komen tot een identieke raad van bestuur voor IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid.

- De oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.

Art. 4: De formateurs zullen het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht zo snel mogelijk aan IGEAN bezorgen.

Art. 5: De vergadering geeft IGEAN de opdracht het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht te verwerken in een ontwerpbeslissing en deze tijdig aan alle deelnemers te bezorgen.

Art. 6: IGEAN bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de timing van de eerste buitengewone algemene vergadering aan te passen en zal daar nog voor de kerstperiode duidelijkheid over geven."

 

De formateurs het hebben het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht aan IGEAN bezorgd, die op basis hiervan ontwerpbeslissingen aan de deelnemers heeft bezorgd.

Met een afzonderlijk besluit hebben alle deelnemers de voordracht of vertegenwoordiging in de raad van bestuur aan IGEAN bezorgd. Aan de buitengewone algemene vergadering wordt gevraagd de voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur te benoemen.

De aanduiding én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met stemrecht gelden voor de volledige legislatuur.

 

Raad van bestuur – benoemen leden met raadgevende stem

Overeenkomstig artikel 440, 4de lid van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximum aantal leden van de raad van bestuur, vermeld in artikel 434§ 1 van het decreet lokaal bestuur.

 

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 15§2 van de statuten van IGEAN dienstverlening geeft concreet uitvoering aan voormelde bepaling van het decreet lokaal bestuur.

Per regio kan er maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem benoemd worden.

 

Hiertoe worden alle gemeenten onderverdeeld in de regio, noord, midden en zuid en de stad Antwerpen en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Elke gemeente kan bijgevolg één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen (geen plaatsvervanger).

 

Indien binnen elke regio slechts één afgevaardigde wordt aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

Indien binnen één of meerdere regio’s meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wordt er per regio een rangorde gemaakt op basis van de volgende criteria in dalende volgorde:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

 

Met een afzonderlijk besluit hebben de gemeenten de voordracht van een bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur aan IGEAN bezorgd. Aan de buitengewone algemene vergadering wordt gevraagd om per regio de best gerangschikte kandidaat-bestuurders met raadgevende stem voor de raad van bestuur aan te stellen, rekening houdend met de statutair voorziene criteria.

 

De aanstelling én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem gelden voor de volledige legislatuur.

 

Benoemen leden algemeen comité en adviescomités

Artikel 27 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat er algemeen comité en één of meerdere adviescomités kunnen opgericht worden.

 

      adviescomités

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen.

 

De intergemeentelijke werking van het EnergieK huis is een van de activiteiten die IGEAN dienstverlening uitvoert als zelfstandige groepering. Om deze intergemeentelijke werking invulling te geven en op te volgen, werd in 2019 de vroegere beleidsgroep Energie omgevormd tot een adviescomité EnergieK Huis.

 

Enkel de gemeenten die deel uitmaken van het EnergieK Huis zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité met één effectief lid. Het adviescomité bestaat bij voorkeur uit de bevoegde schepen (energie, klimaat of duurzaamheid). De voordracht én het mandaat van het lid van het adviescomité geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en artikel 27 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepalen dat de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur leden voor de adviescomités voordragen, die door de algemene vergadering worden benoemd.

 

      algemeen comité

Het algemeen comité heeft als doel de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen en is samengesteld uit uitvoerende mandatarissen van de deelnemende gemeenten. IGEAN dienstverlening heeft tot op heden geen algemeen comité.

 

In voorbereiding op de nieuwe legislatuur 2025-2030 heeft IGEAN een “Inspiratienota voor een efficiënt bestuur van IGEAN – governance 2025-2030” opgemaakt. In zitting van 16.10.2024 heeft de raad van bestuur van IGEAN dienstverlening kennis genomen van deze inspiratienota en deze eveneens onderschreven. In de nota wordt verwezen naar de (statutair voorziene) mogelijkheid om een algemeen comité op te richten om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en stroomlijnen en te zorgen voor de informatiedoorstroming, maar ook om een orgaan te hebben waarop regionale thema’s kunnen besproken worden en gezamenlijke prioriteiten kunnen worden vastgelegd. Het algemeen comité bestaat uit de burgemeesters van de aangesloten besturen.

 

De inspiratienota werd kort besproken met de algemeen en financieel directeurs op de bijeenkomst van 18.10.2024. Nadien werd de nota op het infonet ter beschikking gesteld.

 

Voormelde nota werd eveneens voorgelegd en besproken op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters van 18.12.2024, op basis waarvan aan de formateurs (die aangesteld werden om uitvoering te geven aan de consultatie- en formatieopdracht in het kader van de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur) werd gevraagd om maximaal rekening te houden met de oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.

 

Op basis van dit alles en rekening houdend met artikel 27 van de statuten van IGEAN dienstverlening, zal de oprichting van een algemeen comité voorgelegd worden aan de eerste raad van bestuur van IGEAN dienstverlening in de nieuwe legislatuur (voorzien op 19.03.2025), waarna dit ter bekrachtiging aan de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening zal worden voorgelegd (juni 2025). Bij die gelegenheid kunnen dan eveneens de leden van het algemeen comité benoemd worden.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 22.01.2025 heeft beslist om de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur te organiseren op woensdag 12.03.2025 om 19.00 uur in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur

2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 23.01.2025 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 12.03.2025 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 22.01.2025

2. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
 

Met onderstaande beslissing wordt aan de vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking op de raad van bestuur van 22.01.2025.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Beslissing van de gemeenteraad van 27 februari 2025 'Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN dienstverlening - aanduiding vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen - voordracht lid voor het adviescomité EnergieK huis - aanduiding lid voor de stuurgroep wonen - goedkeuring'

 

Statuten van Igean dienstverlening (gecoördineerde versie 2021)

 

Motivering

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 vermeldt volgende agendapunten:

1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur

2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

 

IGEAN dienstverlening bezorgde ook de een dossier met documentatiestukken bij de agendapunten.

 

De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op het dossier met documentatiestukken en de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op woensdag 12 maart 2025 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur

2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 12 maart 2025 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3 - een uittreksel van onderhavige beslissing van de gemeenteraad digitaal aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN milieu & veiligheid - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen - voordracht lid voor het adviescomité veiligheid - voordracht lid voor het adviescomité milieu - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 34§1 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepalen dat de algemene vergadering samengesteld is uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Voor de gemeenten worden ze rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden.

 

Iedere gemeente duidt minstens één vertegenwoordiger en ook één plaatsvervanger aan.  

 

Artikel 447 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat er een onverenigbaarheid bestaat tussen vertegenwoordiger/plaatsvervanger op de algemene vergadering en lid van een van de andere organen (raad van bestuur of adviescomités van IGEAN milieu & veiligheid).

 

De aanstelling van een vertegenwoordiger/plaatsvervanger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger/plaatsvervanger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Adviescomité veiligheid

In uitvoering van artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en van artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid is er een adviescomité “veiligheid”, dat invulling geeft aan de intergemeentelijke werking van de gemeenschappelijke dienst PBW en de werking opvolgt.

 

Dit adviescomité bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

 

Elke gemeente die beroep doet op de gemeenschappelijke dienst PBW draagt op basis hiervan één vertegenwoordiger voor, die minstens gemeenteraadslid is. Deze vertegenwoordiger wordt door de algemene vergadering benoemd.

 

De voordracht én het mandaat van het lid van het adviescomité geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Adviescomité milieu

In uitvoering van artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en van artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid is er een adviescomité “milieu”, dat invulling geeft aan de intergemeentelijke werking en deze werking opvolgt.

 

Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, met één effectief lid. Dit adviescomité bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken gemeenten.

 

De vertegenwoordigers worden door de algemene vergadering benoemd.

 

De voordracht én het mandaat van deze vertegenwoordiger geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Bijeenkomst met de algemeen en financieel directeurs van de lokale besturen op 18.10.2024.

 

Mail van IGEAN van 25.10.2024 aan de algemeen en financieel directeurs met een verwijzing naar diverse documenten die vanaf dan beschikbaar zijn op het infonet van IGEAN (aparte tegel).

 

Bijeenkomst met de (nieuwe) burgemeesters op 18.12.2024 in het kader van de consultatie- en formatieopdracht i.f.v. de samenstelling van de raad van bestuur.

 

Mail van IGEAN van 19.12.2024 aan de burgemeesters en de algemeen directeurs met een aangepaste timing voor de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid (gecoördineerde tekst van 2021)

 

Motivering

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid en moet bij het begin van een nieuwe legislatuur volgende vertegenwoordigers aanduiden of leden voordragen:

      algemene vergadering – vertegenwoordiger en plaatsvervanger aanduiden

      adviescomité veiligheid – lid voordragen

      adviescomité milieu – lid voordragen.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Paul Van Ham

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         13 ja stemmen op naam van Paul Van Ham

         3 ja stemmen op naam van Robbe De Colfmaeker

         2 neen stemmen

         7 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Alex Van Loon.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         13 ja stemmen

         6 neen stemmen

         6 onthoudingen.

 

Volgend raadslid wordt voorgedragen als lid voor het adviescomité veiligheid:

         Sanne Van Looy

         Wim Vervloet.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de voordracht van een lid voor het adviescomité veiligheid. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen op naam van Sanne Van Looy

         3 ja stemmen op naam van Wim Vervloet

         2 neen stemmen.

 

Volgend raadslid wordt voorgedragen als lid voor het adviescomité milieu:

         Wouter Patho

         Inneke Broeckx.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de voordracht van een lid voor het adviescomité milieu. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         21 ja stemmen op naam van Wouter Patho

         3 ja stemmen op naam van Inneke Broeckx

         1 onthouding.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - volgende vertegenwoordiger en plaatsvervanger aan te duiden voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid:

         Vertegenwoordiger: de heer Paul Van Ham, schepen, wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle, paul.van.ham@malle.be

         Plaatsvervanger: de heer Alex Van Loon, gemeenteraadslid, wonende Oude Meirstraat 3 bus 3 te 2390 Malle, alex.van.loon.malle@gmail.com.

Deze aanduiding geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2 - volgend lid voor te dragen voor het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid:

         Lid: mevrouw Sanne Van Looy, burgemeester, wonende Wijngaardstraat 11 te 2390 Malle, sanne.vanlooy@malle.be.

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 3 - volgend lid voor te dragen voor het adviescomité milieu van IGEAN milieu & veiligheid:

         Lid: de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle, wouter.patho@malle.be.

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 4 - een uittreksel van onderhavige beslissing digitaal aan IGEAN milieu & veiligheid te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN milieu & veiligheid - legislatuur 2025-2030 - lijst van de kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur - aanduiding van een vertegenwoordiger uit de lijst van kandidaat-bestuurders met stemrecht - aanduiding van een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor de raad van bestuur - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8.11.2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19.12.2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1.04.2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15.06.2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13.08.2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18.12.2013 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10.04.2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17.06.2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21.06.2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3.10.2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19.12.2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27.03.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28.06.2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17.10.2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25.06.2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23.11.2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

In uitvoering van artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 18 van de statuten dragen de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur kandidaat-bestuurders voor die door de algemene vergadering worden benoemd.

 

Raad van bestuur – bestuurders met stemrecht

Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 16§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Iedere bestuurder met stemrecht heeft één stem.

 

De concrete voordrachtregeling is opgenomen in artikel 18 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na elke algehele vernieuwing van de gemeenteraden, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Indeling in regio’s – 6 leden

De gemeenten worden onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Per regio (noord, midden, zuid) worden er 2 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens inwonersaantal– 7 leden

Alle gemeenten worden onderverdeeld in categorieën volgens inwonersaantal en wel als volgt:

Categorie 1 - klein:   tot 13.000 inwoners

Categorie 2 - middelgroot:  > 13.000  tot 20.000 inwoners

Categorie 3 - groot:   > 20.000 inwoners

Voor categorie 1 en 2 worden er 2 leden aangeduid; voor categorie 3 worden er 3 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens geslacht

Maximaal twee derden (2/3) van de leden is van hetzelfde geslacht.

 

Op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters die IGEAN op 18.12.2024 organiseerde, heeft de vergadering volgende beslissing genomen:

Besluit de vergadering

Art. 1: De vergadering onderschrijft de leidraad waarin de consultatie- en formatieopdracht vervat zit.  Een exemplaar van deze leidraad zal aan het verslag gehecht worden.

Art. 2: De vergadering keurt het voorstel goed om volgende formateurs aan te stellen:

1. De heer Jurgen Callaerts

2. De heer Lukas Jacobs.

Art. 3: De vergadering vraagt aan de formateurs om maximaal rekening te houden met:

- De voorkeur te komen tot een identieke raad van bestuur voor IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid.

- De oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.

Art. 4: De formateurs zullen het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht zo snel mogelijk aan IGEAN bezorgen.

Art. 5: De vergadering geeft IGEAN de opdracht het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht te verwerken in een ontwerpbeslissing en deze tijdig aan alle deelnemers te bezorgen.

Art. 6: IGEAN bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de timing van de eerste buitengewone algemene vergadering aan te passen en zal daar nog voor de kerstperiode duidelijkheid over geven.

 

Intussen hebben de formateurs het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht aan IGEAN bezorgd. Op basis hiervan heeft IGEAN voorliggende ontwerpbeslissing voorbereid.

Aan alle deelnemers wordt het volgende gevraagd:

  1. kennis te nemen van de lijst van de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid en deze goed te keuren,
  2. voor zover de betrokken deelnemer op deze lijst geen kandidaat-bestuurder heeft die deel uitmaakt van de betrokken deelnemer: één van de kandidaat-bestuurders met stemrecht die op de lijst staan aan te duiden als “vertegenwoordiger”.

Belangrijke opmerking

Punt 2 is van cruciaal belang om te voldoen aan de voorwaarden die gelden in het kader van het “in house-principe” (artikel 30 van de wet van 17.06.2016 inzake overheidsopdrachten), op basis waarvan elke deelnemer de mogelijkheid heeft een welbepaalde opdracht of activiteit rechtstreeks toe te vertrouwen aan IGEAN (vb. in het kader van de zelfstandige groepering).

 

Zo is het o.m. noodzakelijk dat elke deelnemer toezicht uitoefent op IGEAN zoals op hun eigen diensten. Aan deze voorwaarde is voldaan als elk van de volgende voorwaarde vervuld is:

1. De besluitvormingsorganen van IGEAN zijn samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers, waarbij individuele deelnemers meerdere of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

2. De deelnemers zijn in staat gezamenlijk beslissende invloed uit te oefenen op de strategische doelstellingen en belangrijke beslissingen van IGEAN.

3. IGEAN streeft geen belangen na die in strijd zijn met de belangen van de deelnemers.

 

In het kader van een intergemeentelijke werking overeenkomstig het decreet lokaal bestuur worden alle belangrijke beslissingen genomen door de algemene vergadering en/of de raad van bestuur. De algemene vergadering vertegenwoordigt alle deelnemers. In de raad van bestuur kunnen evenwel maximum 15 bestuurders met stemrecht benoemd worden. Bijgevolg zijn in de raad van bestuur niet alle deelnemers vertegenwoordigd. Om ook in dit orgaan aan de toezichtsvereiste te voldoen, is het noodzakelijk dat élke deelnemer, die zelf geen bestuurder met stemrecht heeft in de raad van bestuur, één van de bestuurders aanduid als vertegenwoordiger.

 

De voordracht en/of vertegenwoordiging én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met stemrecht gelden voor de volledige legislatuur.

 

Raad van bestuur – leden met raadgevende stem

Overeenkomstig artikel 440, 4de lid van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximum aantal leden van de raad van bestuur, vermeld in artikel 434§ 1 van het decreet lokaal bestuur.

 

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid geeft concreet uitvoering aan voormelde bepaling van het decreet lokaal bestuur.

Per regio kan er maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem benoemd worden.

 

Hiertoe worden alle gemeenten onderverdeeld in de regio, noord, midden en zuid en de stad Antwerpen en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Elke gemeente kan bijgevolg één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen (geen plaatsvervanger).

 

Indien binnen elke regio slechts één afgevaardigde wordt aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

Indien binnen één of meerdere regio’s meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wordt er per regio een rangorde gemaakt op basis van de volgende criteria in dalende volgorde:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

 

De voordracht én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem gelden voor de volledige legislatuur.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Bijeenkomst met de algemeen en financieel directeurs van de lokale besturen op 18.10.2024.

Mail van IGEAN van 25.10.2024 aan de algemeen en financieel directeurs met een verwijzing naar diverse documenten die vanaf dan beschikbaar zijn op het infonet van IGEAN (aparte tegel).

 

Bijeenkomst met de (nieuwe) burgemeesters op 18.12.2024 in het kader van de consultatie- en formatieopdracht i.f.v. de samenstelling van de raad van bestuur.

Mail van IGEAN van 19.12.2024 aan de burgemeesters en de algemeen directeurs met een aangepaste timing voor de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid (gecoördineerde tekst van 2021)

 

Motivering

 

IGEAN milieu & veiligheid bezorgde gemeente Malle een lijst met kandidaat-bestuurders met stemrecht in de raad van bestuur.

 

De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op deze lijst.

 

De gemeenteraad moet een kandidaat-bestuurder uit deze lijst als vertegenwoordiger aanduiden voor gemeente Malle om te voldoen aan de voorwaarden die gelden in het kader van het “in house-principe” (artikel 30 wet overheidsopdrachten), op basis waarvan elke deelnemer de mogelijkheid heeft een welbepaalde opdracht of activiteit rechtstreeks toe te vertrouwen aan IGEAN (vb. in het kader van de zelfstandige groepering).

 

Gemeente Malle kan een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid voordragen.

 

Stemming

 

Volgende kandidaat-bestuurder uit de lijst van kandidaat-bestuurders met stemrecht in de raad van bestuur is kandidaat om aangeduid te worden als vertegenwoordiger voor gemeente Malle:

         Dirk Bauwens, burgemeester Schilde.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder met stemrecht om gemeente Malle te vertegenwoordigen in de raad van bestuur. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         16 ja stemmen

         4 neen stemmen

         5 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als bestuurder met raadgevende stem:

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder met raadgevende stem. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         8 ja stemmen

         10 neen stemmen

         6 onthoudingen

         1 ongeldig.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Dirk Bauwens, burgemeester Schilde, aan te duiden om de gemeente Malle te vertegenwoordigen als bestuurder in de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid.

Deze voordracht geldt in principe voor de volledige legislatuur.

 

Artikel 2 - geen kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voor te dragen voor de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 3 - kennis te nemen van de lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid:

 

 

Artikel 4 de lijst met de 15 voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid goed te keuren.

 

Artikel 5een uittreksel van onderhavige beslissing digitaal aan IGEAN milieu & veiligheid te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN milieu & veiligheid - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de jaarvergadering van 25 juni 2021 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd om digitale vergaderingen mogelijk te maken. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen getekend op 23 november 2021.

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Raad van bestuur – benoemen bestuurders met stemrecht

Overeenkomstig artikel 431 van het decreet lokaal bestuur beschikt IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur en artikel 16§1 van de statuten bepalen dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Iedere bestuurder met stemrecht heeft één stem.

 

De concrete voordracht regeling is opgenomen in artikel 18 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Een vergadering van de burgemeesters die door de deelnemende gemeenten worden voorgedragen na elke algehele vernieuwing van de gemeenteraden, werkt een consultatie- en formatieopdracht uit, waarbij formateurs de opdracht krijgen om in overleg met de deelnemers tot een lijst van 15 kandidaat-bestuurders te komen aan de hand van volgende bindende criteria:

  1. Indeling in regio’s – 6 leden

De gemeenten worden onderverdeeld in de regio’s noord, midden en zuid en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Per regio (noord, midden, zuid) worden er 2 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens inwonersaantal– 7 leden

Alle gemeenten worden onderverdeeld in categorieën volgens inwonersaantal en wel als volgt:

Categorie 1 - klein:   tot 13.000 inwoners

Categorie 2 - middelgroot:  > 13.000  tot 20.000 inwoners

Categorie 3 - groot:   > 20.000 inwoners

Voor categorie 1 en 2 worden er 2 leden aangeduid; voor categorie 3 worden er 3 leden aangeduid.

  1. Indeling volgens geslacht

Maximaal twee derden (2/3) van de leden is van hetzelfde geslacht.

 

Op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters die IGEAN op 18.12.2024 organiseerde, heeft de vergadering volgende beslissing genomen:

Besluit de vergadering

Art. 1: De vergadering onderschrijft de leidraad waarin de consultatie- en formatieopdracht vervat zit.  Een exemplaar van deze leidraad zal aan het verslag gehecht worden.

Art. 2: De vergadering keurt het voorstel goed om volgende formateurs aan te stellen:

1. De heer Jurgen Callaerts

2. De heer Lukas Jacobs.

Art. 3: De vergadering vraagt aan de formateurs om maximaal rekening te houden met:

- De voorkeur te komen tot een identieke raad van bestuur voor IGEAN dienstverlening en IGEAN milieu & veiligheid.

- De oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.

Art. 4: De formateurs zullen het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht zo snel mogelijk aan IGEAN bezorgen.

Art. 5: De vergadering geeft IGEAN de opdracht het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht te verwerken in een ontwerpbeslissing en deze tijdig aan alle deelnemers te bezorgen.

Art. 6: IGEAN bekijkt wat de mogelijkheden zijn om de timing van de eerste buitengewone algemene vergadering aan te passen en zal daar nog voor de kerstperiode duidelijkheid over geven.

 

De formateurs het hebben het resultaat van de consultatie- en formatieopdracht aan IGEAN bezorgd, die op basis hiervan ontwerpbeslissingen aan de deelnemers heeft bezorgd.

 

Met een afzonderlijk besluit hebben alle deelnemers de voordracht of vertegenwoordiging in de raad van bestuur aan IGEAN bezorgd. Aan de buitengewone algemene vergadering wordt gevraagd de voorgestelde kandidaat-bestuurders met stemrecht voor de raad van bestuur te benoemen.

 

De aanduiding én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met stemrecht gelden voor de volledige legislatuur.

 

Raad van bestuur – benoemen leden met raadgevende stem

Overeenkomstig artikel 440, 4de lid van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem. Deze afgevaardigden worden niet meegeteld in het maximum aantal leden van de raad van bestuur, vermeld in artikel 434§ 1 van het decreet lokaal bestuur.

 

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid geeft concreet uitvoering aan voormelde bepaling van het decreet lokaal bestuur.

Per regio kan er maximaal 1 bestuurder met raadgevende stem benoemd worden.

 

Hiertoe worden alle gemeenten onderverdeeld in de regio, noord, midden en zuid en de stad Antwerpen en wel als volgt:

Regio noord:   Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Stabroek, Wuustwezel

Regio midden:  Borsbeek, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zandhoven, Zoersel

Regio zuid: Aartselaar, Boechout, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove, Kontich, Lint, Niel, Rumst, Schelle, Zwijndrecht

Elke gemeente kan bijgevolg één kandidaat-bestuurder met raadgevende stem voordragen (geen plaatsvervanger).

 

Indien binnen elke regio slechts één afgevaardigde wordt aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wonen de aldus aangeduide leden met raadgevende stem vanaf dat ogenblik de zittingen van de raad van bestuur bij.

 

Indien binnen één of meerdere regio’s meerdere afgevaardigden worden aangeduid, dan neemt de algemene vergadering akte van de betrokken gemeenteraadsbeslissingen en wordt er per regio een rangorde gemaakt op basis van de volgende criteria in dalende volgorde:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

 

Met een afzonderlijk besluit hebben de gemeenten de voordracht van een bestuurder met raadgevende stem in de raad van bestuur aan IGEAN bezorgd. Aan de buitengewone algemene vergadering wordt gevraagd om per regio de best gerangschikte kandidaat-bestuurders met raadgevende stem voor de raad van bestuur aan te stellen, rekening houdend met de statutair voorziene criteria.

 

De aanstelling én het mandaat van de leden van de raad van bestuur met raadgevende stem gelden voor de volledige legislatuur.

 

Benoemen leden algemeen comité en adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er algemeen comité en één of meerdere adviescomités kunnen opgericht worden.

      adviescomités

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen.

IGEAN milieu & veiligheid heeft een adviescomité “veiligheid”, dat invulling geeft aan de intergemeentelijke werking van de gemeenschappelijke dienst PBW en de werking opvolgt.

Dit adviescomité bestaat uit één vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

 

Elke deelnemer die beroep doet op de gemeenschappelijke dienst PBW draagt op basis hiervan één vertegenwoordiger voor, die minstens (gemeente)raadslid is.

Daarnaast heeft IGEAN milieu & veiligheid een adviescomité “milieu”, dat eveneens invulling geeft aan de intergemeentelijke milieuwerking en deze werking opvolgt.

 

Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, met één effectief lid. Dit adviescomité bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken gemeenten.

 

Artikel 442 van het decreet lokaal bestuur en artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepalen dat de deelnemers bij het begin van een nieuwe legislatuur leden voor de adviescomités voordragen, die door de algemene vergadering worden benoemd.

 

De voordracht én het mandaat van het lid van het adviescomité geldt bij voorkeur voor de volledige legislatuur.

 

      algemeen comité

Het algemeen comité heeft als doel de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en te stroomlijnen en is samengesteld uit uitvoerende mandatarissen van de deelnemende gemeenten. IGEAN milieu & veiligheid heeft tot op heden geen algemeen comité.

In voorbereiding op de nieuwe legislatuur 2025-2030 heeft IGEAN een “Inspiratienota voor een efficiënt bestuur van IGEAN – governance 2025-2030” opgemaakt. In zitting van 16.10.2024 heeft de raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid kennis genomen van deze inspiratienota en deze eveneens onderschreven. In de nota wordt verwezen naar de (statutair voorziene) mogelijkheid om een algemeen comité op te richten om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren en stroomlijnen en te zorgen voor de informatiedoorstroming, maar ook om een orgaan te hebben waarop regionale thema’s kunnen besproken worden en gezamenlijke prioriteiten kunnen worden vastgelegd. Het algemeen comité bestaat uit de burgemeesters van de aangesloten besturen.

 

De inspiratienota werd kort besproken met de algemeen en financieel directeurs op de bijeenkomst van 18.10.2024. Nadien werd de nota op het infonet ter beschikking gesteld.

 

Voormelde nota werd eveneens voorgelegd en besproken op de ontbijtvergadering met de (nieuwe) burgemeesters van 18.12.2024, op basis waarvan aan de formateurs (die aangesteld werden om uitvoering te geven aan de consultatie- en formatieopdracht in het kader van de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur) werd gevraagd om maximaal rekening te houden met de oprichting van een algemeen comité bestaande uit de burgemeesters.

 

Op basis van dit alles en rekening houdend met artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid, zal de oprichting van een algemeen comité voorgelegd worden aan de eerste raad van bestuur van IGEAN milieu & veiligheid in de nieuwe legislatuur (voorzien op 19.03.2025), waarna dit ter bekrachtiging aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid zal worden voorgelegd (juni 2025). Bij die gelegenheid kunnen dan eveneens de leden van het algemeen comité benoemd worden.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 22.01.2025 heeft beslist om de eerste buitengewone algemene vergadering in de nieuwe legislatuur te organiseren op woensdag 12.03.2025 om 19.00 uur in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur

2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 23.01.2025 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 12.03.2025 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1. de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 22.01.2025

2. de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
 

Met onderstaande beslissing wordt aan de vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Beslissing van de gemeenteraad van 27 februari 2025 'Intergemeentelijke samenwerking - IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen - voordracht lid voor het adviescomité veiligheid - voordracht lid voor het adviescomité milieu - goedkeuring'

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid (gecoördineerde versie 2021)

 

Motivering

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025 vermeldt volgende agendapunten:

1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur

2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

 

IGEAN milieu & veiligheid bezorgde ook een dossier met documentatiestukken bij de agendapunten.

 

De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op het dossier met documentatiestukken en de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van 12 maart 2025.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op woensdag 12.03.2025 om 19.00 u evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Benoemen van de leden van de raad van bestuur

2. Benoemen van de leden van het algemeen comité en van de leden van de adviescomités.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 12.03.2025 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3 - een uittreksel van onderhavige beslissing digitaal aan IGEAN milieu & veiligheid te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - IKA dv - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 17 maart 2025 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2025-2030 - voordracht kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur voor de legislatuur 2025-2030 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij de dienstverlenende vereniging Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA dv).

 

De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 8 januari 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die plaatsvindt op 17 maart 2025 om 18.30 uur in de E10 Hoeve, Kapelstraat 8 a, 2960 Brecht.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun ver­te­gen­woordigers voor een algemene vergadering van een dienstverlenende vereniging bij ge­meen­teraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoor­diger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Statuten van IKA, inzonderheid de bepalingen betreffende de voordracht en aandui­ding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging

 

Artikel 18 van de statuten bepaalt dat alle huidige mandaten bij IKA onmiddellijk vervallen na voornoemde alge­mene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan

 

Artikel 10 van de statuten bepaalt dat de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt met brief van 8 januari 2025.

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030.

 

De gemeente kan een kandidaat-lid voordragen voor de Raad van Bestuur van IKA. Er kunnen uit de 48 deelnemende gemeenten slechts 15 bestuurders worden benoemd.

 

De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente/stad overgemaakt werd, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering. De vertegen­woordigers mogen niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor de Raad van Bestuur.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Paul Van Ham

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         15 ja stemmen op naam van Paul Van Ham

         3 ja stemmen op naam van Robbe De Colfmaeker

         2 neen stemmen

         5 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Alain De Laet.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         21 ja stemmen

         3 neen stemmen

         1 onthouding.

 

Volgend raadslid is kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur:

         Inneke Broeckx.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder voor de raad van bestuur. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         7 ja stemmen

         11 neen stemmen

         7 onthoudingen.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Paul Van Ham, schepen, wonende Kempendreef 1 te 2390 Malle, paul.van.ham@malle.be, aan te duiden als effectief vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 2 - de heer Alain De Laet, gemeenteraadslid, wonende Meirakkerweg 18 te 2390 Malle, alaindelaet66@gmail.com, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 3 - niemand voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de dienstverlenende vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 17 maart 2025 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2031.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 4 - zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging op 17 maart 2025 met als agendapunten:

  1. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen.

 

Artikel 5 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging op 17 maart 2025, op te dragen zijn stem­gedrag af te stemmen op de beslissingen ge­no­men in de gemeenteraad van heden inzake voormelde arti­kelen.

 

Artikel 6 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de dienstverlenende vere­niging IKA, ter attentie van het secre­tariaat, p/a Brusselsesteenweg 199 te 9090 Melle of op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - Land van Playsantiën vzw - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van de vertegenwoordigers als vaste leden voor de algemene vergaderingen - voordracht van de bestuurders voor de raad van bestuur - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is lid van Land van Playsantiën vzw.

 

Land van Playsantiën vzw is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Lille, Malle, Ranst, Zandhoven en Zoersel op het vlak van toerisme.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Statuten van Land van Playsantiën vzw

 

Motivering

 

De statuten bepalen in artikel 6 dat de burgemeester en de schepen van toerisme de deelnemende gemeenten als vaste leden vertegenwoordigen mits hun aanduiding door de gemeenteraad.

 

Artikel 23 van de statuten bepaalt dat de bestuurders de schepen van toerisme en de deskundige toerisme van de gemeente zijn. Zij worden benoemd door de algemene vergadering op voordracht van de gemeenteraad.

 

De eerste vergadering van de algemene vergadering en het bestuursorgaan van de vzw vinden plaats in maart 2025.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger als vast lid voor de algemene vergaderingen: 

         Sanne Van Looy, burgemeester

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger als vast lid voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet. 

 

Het volgende resultaat wordt bekomen: 

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming 

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden 

         19 ja stemmen 

         1 neen stemmen 

         5 onthoudingen. 

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger als vast lid voor de algemene vergaderingen: 

         Dirk Gerinckx, schepen

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger als vast lid voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet. 

 

Het volgende resultaat wordt bekomen: 

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming 

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden 

         15 ja stemmen 

         1 neen stemmen 

         9 onthoudingen. 

 

Volgend raadslid is kandidaat om voorgedragen te worden als bestuurder voor de raad van bestuur:

         Dirk Gerinckx, schepen

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger als vast lid voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet. 

 

Het volgende resultaat wordt bekomen: 

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming 

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden 

         16 ja stemmen 

         9 onthoudingen. 

 

Volgende medewerker vanuit de administratie is kandidaat om voorgedragen te worden als bestuurder voor de raad van bestuur:

         Karin Verheyen, deskundige toerisme

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger als vast lid voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet. 

 

Het volgende resultaat wordt bekomen: 

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming 

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden 

         23 ja stemmen 

         2 onthoudingen. 

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - mevrouw Sanne Van Looy, burgemeester, wonende in de Wijngaardstraat 11 in 2390 Malle, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de gemeente Malle als vast lid van Land van Playsantiën vzw voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 2 - de heer Dirk Gerinckx, schepen, wonende in het Kort Ossegoor 7/A in 2390 Malle, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de gemeente Malle als vast lid van Land van Playsantiën vzw voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 3 - de heer Dirk Gerinckx, schepen, wonende in het Kort Ossegoor 7/A in 2390 Malle, voor te dragen als bestuurder van Land van Playsantiën vzw voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 4 - mevrouw Karin Verheyen, deskundige toerisme, voor te dragen als bestuurder van Land van Playsantiën vzw voor de legislatuur 2025-2030.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - LEADER-gebied MarkAante Kempen+ - legislatuur 2025-2030 - aanduiding van een stemgerechtigd lid en een plaatsvervanger in de Lokale Actiegroep - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Europa, Vlaanderen en de provincie Antwerpen voorzien middelen voor plattelandsprojecten die uitgevoerd worden binnen afgebakende plattelandsgebieden (LEADER-gebieden).

 

Gemeente Malle maakt deel uit van het LEADER-gebied MarkAante Kempen+ (MAK+). LEADER MarkAante Kempen+ bestaat verder nog uit de gemeenten Baarle-Hertog, Beerse, Brecht, Essen, Hoogstraten, Kapellen, Kalmthout, Merksplas, Rijkevorsel, Stabroek (zonder Hoevenen), Wuustwezel en Zoersel.

 

De lokale ontwikkelingsstrategie van LEADER-gebied MAK+ voor de periode 2023-2027 draait om volgende thema's:

         leefbare en levendige dorpen

         landschapskwaliteit en biodiversiteit

         landbouw en biomassavalorisatie.

 

De Lokale Actiegroep (LAG) is het bestuursorgaan van het LEADER-gebied en organiseert elk jaar projectoproepen voor plattelandsprojecten. De LAG beoordeelt de aangemelde projecten en kent al dan niet subsidies toe.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Motivering

 

De gemeente kan een stemgerechtigd lid in de LAG afvaardigen en ook een plaatsvervanger.

 

LEADER-gebied MarkAante Kempen+ vraagt om de engagementsverklaring opnieuw ingevuld en ondertekend te bezorgen als de vertegenwoordiger wijzigt ten opzichte van de vorige legislatuur. De gemeenteraad formuleert geen opmerkingen op de engagementsverklaring.

 

Stemming

 

Volgende persoon stelt zich kandidaat als stemgerechtigd lid in de Lokale Actiegroep van LEADER-gebied MarkAante Kempen+ voor de legislatuur 2025-2030:

         Wouter Patho

         Jens Melis.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van het stemgerechtigd lid in de LAG. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         21 ja stemmen op naam van Wouter Patho

         3 ja stemmen op naam van Jens Melis

         1 neen stem.

 

Volgende medewerker uit de administratie stelt zich kandidaat als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de LAG:

         Sofie De Keuster, clustermanager vrije tijd, ondernemen & onderwijs

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van het stemgerechtigd lid in de LAG. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         25 ja stemmen.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint Lenaartsebaan 32 in 2390 Malle, aan te duiden als stemgerechtigd lid in de Lokale Actiegroep van het LEADER-gebied MarkAante Kempen+ voor de legislatuur 2025-2030.

 

Artikel 2 - mevrouw Sofie De Keuster, clustermanager vrije tijd, ondernemen & onderwijs, aan te duiden als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de Lokale Actiegroep van het LEADER-gebied MarkAante Kempen+ voor de legislatuur 2025-2030.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 3 - de 'engagementsverklaring tot actieve deelname aan de Lokale ActieGroep (LAG) LEADER MarkAante Kempen', bestaande uit 1 bladzijde, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Intergemeentelijke samenwerking - Pidpa ov - aanduiding van een vertegenwoordiger en een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen voor de legislatuur 2025-2030 - voordracht van een lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur voor de legislatuur 2025-2030 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger over de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente is deelnemer aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa (Pidpa ov).

 

Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt in artikel 423:

"Na afloop van de statutair bepaalde duur of in geval van enige vorm van herstructurering, zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, in een periode van drie jaren voorafgaand aan de statutair bepaalde einddatum, kan de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

 

Op verzoek van de gewone meerderheid van het totale aantal deelnemers en op voorwaarde dat het verzoek gedragen wordt door een drievierdemeerderheid van het aantal deelnemende gemeenten, kan de laatste algemene vergadering vóór het verstrijken van de duur of, in het geval van enige vorm van herstructurering zoals bedoeld in boek 12 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen, de algemene vergadering die over de herstructurering beslist, tot de verlenging beslissen met een drievierdemeerderheid van het aantal stemmen. De gemeenteraadsbeslissingen die daarvoor worden genomen, worden bij het verslag van de algemene vergadering gevoegd en zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden.

 

Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die beslist over de verlenging wordt de agenda door de raad van bestuur aan alle deelnemers toegezonden.

 

De deelnemers die niet willen verlengen, kunnen daartoe niet verplicht worden en houden op deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging op het einde van het jaar waarin de algemene vergadering tot de verlenging heeft beslist. Vooraf leggen ze hun beslissing daartoe voor, die wordt gevoegd bij het verslag van de algemene vergadering. Ze leven de door hen aangegane contractuele verbintenissen na, maar zijn voor het overige geen schadevergoeding verschuldigd. Artikel 425, vierde en vijfde lid, zijn op hen van toepassing.

 

Deelnemers die nalaten over de verlenging te beslissen of hun beslissing mee te delen, worden geacht verder deel uit te maken van de dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging."

 

Artikel 424 bepaalt:

 

"Als de duur van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging verstrijkt in de loop van het jaar waarin de verkiezingen voor een algehele vernieuwing van de gemeenteraden worden georganiseerd, wordt over de verlenging pas beslist in het daaropvolgende jaar, zowel door de betrokken gemeenteraden als door de eerste algemene vergadering in de loop van dat jaar. Zolang wordt de oorspronkelijke duur verlengd."

 

De gemeente ontving een oproepingsbrief van Pidpa van 20 december 2024 voor deelname aan de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 met het voorstel tot verlenging van de vereniging en het voorstel van statutenwijziging, met als bijlage het verlengingsdossier samen met het advies van de Vlaamse regering.

 

In deze oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld :

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden.
  2. Verlenging Pidpa. 
  3. Statutenwijziging - goedkeuring.
  4. Benoemingen nieuwe bestuurders
  5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem
  6. Varia

 

Pidpa bezorgde de gemeenten ook volgende bijlagen:

         Een indicatief model van raadsbesluit

         Het verlengingsdossier

         Het voorstel van statutenwijziging met artikelsgewijze toelichting

         Het advies van de Vlaamse Regering op het ontwerp van statutenwijziging

         V/A AV bestuursorganen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 423, 424, 426 en 427

 

Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid

 

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, artikel 22, §1

 

Motivering

 

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet voor elke algemene vergadering herhaald worden.

 

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 28 maart 2025 2025 vermeldt volgende agendapunten:

  1. Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden
  2. Verlenging Pidpa
  3. Statutenwijziging - goedkeuring
  4. Benoeming nieuwe bestuurders
  5. Bepaling rangorde voorgedragen bestuurders met raadgevende stem
  6. Varia

      Vragen van deelnemers

 

De Raad van Bestuur van Pidpa heeft de ontwerpstatuten, vergezeld van een artikelsgewijze commentaar waarin enkele vernieuwingen worden geïntroduceerd, bezorgd aan de deelnemende gemeenten en Water-link. Pidpa stelt voor de bestaansduur met achttien jaar te verlengen, wat overeenkomt met de maximale verlengingsduur. De Raad van Bestuur geeft echter geen enkele toelichting over de specifieke keuze voor een verlenging direct met de maximale duur.

 

Gemeente Malle stelt vast dat de sector inzake drinkwatervoorziening en beheer van rioleringen in volle evolutie is onder meer ingevolge Europese initiatieven en regels evenals dat er vandaag diverse spelers actief zijn waarbij onder meer wordt overwogen om in bepaalde sectoren te consolideren en te reorganiseren. Die evolutie is ook Pidpa niet vreemd aangezien in het verleden reeds werd overwogen te fusioneren met Water-Link en er studies zijn uitgevoerd onder meer door KPMG de afgelopen jaren inzake mogelijke reorganisaties. Dat de sector voor grote uitdagingen staat (digitalisering, investeringen, etc.) is eveneens geweten. In lijn hiervan stelt gemeente Malle vast dat er theoretisch effectief verschillende beheersvormen mogelijk zijn voor de verschillende activiteiten en dat er verschillende spelers bestaan die betrokken activiteiten of minstens een deel daarvan kunnen uitvoeren. Een engagement met beheersoverdracht van 18 jaar waarbij de gemeente tijdens deze duur volledig haar eigen beslissingsbevoegdheid overdraagt inzake watervoorziening en riolering kan absoluut niet lichtzinnig worden genomen. Dit wordt uitdrukkelijk bevestigd in het decreet over het lokaal bestuur waar wordt gesteld dat een beslissing moet zijn gebaseerd op een onderzoek, in voorkomend geval op basis van een vergelijkend onderzoek als er zich verschillende beheersvormen reëel aanbieden. Een beslissing waarbij direct wordt geopteerd voor een maximale duur dient dus in ieder geval zeer overwogen en goed geïnformeerd te gebeuren.

 

Gemeente Malle stelt vast dat er in verleden alvast enige terughoudendheid was en dat in 2019 werd besloten tot een verlenging van circa vier jaar. Concreet heeft de algemene vergadering van Pidpa op 18 oktober 2019 beslist de verlenging toe te passen tot 1 januari 2024.

Op basis van artikel 424 van het decreet over het lokaal bestuur lijkt thans bovendien te worden beargumenteerd dat het afgelopen jaar de vereniging van rechtswege verlengd was. De gemeente Malle moet evenwel vaststellen dat de verlenging niet werd geïmplementeerd in de statuten wat vennootschapsrechtelijke ernstige juridische onzekerheid met zich meebrengt. Daarenboven werd tot verlenging gemandateerd en beslist voor een periode tot 1 januari 2024 en niet tot en met 1 januari 2024 waardoor ook publiekrechtelijk de vraag rijst of wel nuttig gebruik kon worden gemaakt van artikel 424. Daarmee rijst meteen ook de vraag vanaf wanneer de vereniging moet worden verlengd en tot wanneer ze maximaal kan worden verlengd, gesteld dat ze nog kan verlengd worden. De huidige ontwerpen en documenten bieden daarop geen antwoord en laten bijgevolg niet toe daarover in de gemeenteraad een debat te voeren en met kennis van zaken een weloverwogen standpunt in te nemen en de vertegenwoordiger van de gemeente te mandateren.

 

Terzelfdertijd wordt erkend dat de activiteiten van Pidpa zeer belangrijk zijn en wordt er ook kennis genomen van het verlengingsdossier dat getuigt van een zekere visie op de toekomst maar waarbij evenwel een grondige vergelijking met andere spelers evenals hun activiteiten en een (recente) benchmarking lijkt te ontbreken.

 

De gemeenteraad werd in ieder geval slechts recent geïnstalleerd en de informatie die door Pidpa werd aangeleverd is al bij al relatief beperkt.

 

Van een gemeente mag voorzichtigheid en terughoudendheid worden verwacht wanneer beslissingen worden genomen die voor zeer lange tijd een impact gaan hebben op de bevoegdheidsuitoefening van de gemeenten en de financiële situatie van de gemeente in positieve of negatieve zin kunnen beïnvloeden. Dat de gemeente vertegenwoordigd is in de algemene vergadering van de betrokken vereniging en de raad van bestuur doet aan deze vaststellingen gaan afbreuk. Een uittreding tijdens de duur ligt immers absoluut niet voor de hand en zal gepaard gaan met schadevergoeding en erg moeilijke waarderingsdiscussies.

 

De gemeente meent dan ook dat het niet opportuun is om ‘holder de bolder’ en op basis van slechts beperkte informatie zwaarwichtige beslissingen te nemen die deze en volgende legislaturen binden. Daarentegen lijkt het wel raadzaam dat -mede gelet op de continuïteit van de openbare dienstverlening- wel stappen worden gezet om de werking van de vereniging niet in het gedrang te brengen. In die optiek dringt zich opnieuw zoals in 2019 een verlenging op van enkel jaren. De nieuwe tijdsperiode zal Pidpa en de deelgenoten toelaten om het dossier juridisch, financieel en administratief door te spreken en tot gedragen, weloverwogen toekomstbestendige beslissingen te komen, rekening houdend met evoluties en consolidaties op de markt van de watervoorziening en het rioleringsbeheer.

 

Gemeente Malle wenst om bovenstaande redenen derhalve gebruik te maken van de beoordelingsvrijheid ook af te leiden uit artikel 427 van het decreet over het lokaal bestuur. De bijbehorende memorie van toelichting stelt immers expliciet dat "De wijzigingen in de statuten behoeven voor goedkeuring een bijzondere meerderheid in de algemene vergadering, én worden in alle gevallen aan de deelnemende gemeenten voorgelegd met het oog op een raadsbeslissing. (…) Iedere gemeente steeds de kans moet krijgen te oordelen over elke wijziging die in de door haar aangegane samenwerkingsovereenkomst wordt aangebracht".

 

Rekening houdende met bovenstaande argumenten, het zorgvuldigheidsbeginsel, het continuïteitsbeginsel en het voorzorgsbeginsel is gemeente Malle van oordeel dat niet zomaar kan ingestemd worden met de voorliggende statuten en de verlengingsduur van 18 jaar. Wel past het na onderzoek van het dossier en rekening houdend met de noodzakelijke continuïteit, de afgevaardigde te mandateren om een verlenging van wederom 2 jaar voor te stellen en in die zin ook te stemmen.

 

Bij de algehele vernieuwing van de gemeenteraden dienen er voor de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden de nodige voordrachten gedaan te worden voor de vorming van een nieuwe raad van bestuur en de afgevaardigden op de algemene vergadering.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Sanne Van Looy

         Inneke Broeckx.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         15 ja stemmen op naam van Sanne Van Looy

         3 ja stemmen op naam van Inneke Broeckx

         4 neen stemmen

         3 onthoudingen.

 

Volgend raadslid is kandidaat als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen:

         Paul Van Ham.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         18 ja stemmen

         2 neen stemmen

         5 onthoudingen.

 

Volgend oppositieraadslid is kandidaat als lid met raadgevende stem voor de raad van bestuur:

         Robbe De Colfmaeker.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         25 raadsleden nemen deel aan de stemming

         25 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         9 ja stemmen

         10 neen stemmen

         5 onthoudingen

         1 ongeldig.

 

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de periode van de ganse legislatuur 2025-2030 aan te duiden:

        mevrouw Sanne Van Looy, burgemeester, wonende in de Wijngaardstraat 11 in 2390 Malle

en als plaatsvervanger

        de heer Paul Van Ham, schepen, wonende in Kempendreef 1 in 2390 Malle.

 

Artikel 2 - niemand voor te dragen als kandidaat mandataris met raadgevende stem voor de raad van bestuur van Pidpa.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 8 neen stemmen (Elisabeth Joris, Ingrid Vrints, Dominique Defossez, Jolien Vrints, Yannis Leirs, Tinne Simons, Lode Hendrickx, Nicole Nagels)

 

Artikel 3 - niet akkoord te gaan met de voorliggende wijziging van de statuten en de verlengingsduur van 18 jaar.

 

Artikel 4 - voor te stellen de vereniging te verlengen met een periode van 2 jaar.

 

Artikel 5 - akkoord te gaan met een verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en te stemmen voor een verlenging van 2 jaar. 

 

Artikel 6 - Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit HidroRio en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen voor de duur dat de vereniging verlengd wordt.

 

Artikel 7 - kennis te nemen van het voorstel betreffende de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur. Alle voorgestelde mandatarissen worden voorgedragen als kandidaat lid voor de raad van bestuur.

 

Artikel 8 - aan de vertegenwoordiger de opdracht te geven om op de algemene vergadering van 28 maart 2025, evenals op elke andere algemene vergadering ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering, overeenkomstig dit besluit te stemmen en de benoemingen van de bij dit besluit voorgedragen kandidaten goed te keuren.

 

Artikel 9 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Overheidsopdracht - lastvoorwaarden en gunningswijze 2025006 - heraanleg parking Schepersdijk - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle zal de parking aan de Schepersdijk heraanleggen.

 

De aanleg van de parking komt in aanmerking voor subsidies van de Vlaamse overheid voor de aanleg van een Hoppinpunt. Het maximale bedrag van deze subsidies is 250.000 euro.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Motivering

  

In het kader van de opdracht “Heraanleg parking Schepersdijk” werd een bestek met projectnummer 22150A-3 opgesteld door de ontwerper groep Infrabo, Langestraat 65 te 2260 Westerlo.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 507.160,79 euro + 106.503,77 euro btw = 613.664,56 euro inclusief btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het bestek met projectnummer 22150A-3 en de raming voor de opdracht “Heraanleg parking Schepersdijk”, opgesteld door de ontwerper groep Infrabo, Langestraat 65 te 2260 Westerlo, goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 507.160,79 euro + 106.503,77 euro btw = 613.664,56 euro inclusief btw.

 

Artikel 2 - dat bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3 - dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Omgeving - gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Oude Meirstraat ten behoeve van een te behouden boszone met ijskelder – Herentalsebaan/Oude Meirstraat zn - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 24 april 2024 werd door Buuurt nv een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning met 26 woongelegenheden met een ondergrondse parkeergarage, het oprichten van een fietsenberging en een hoogspanningscabine, de buitenaanleg en het ontbossen van het perceel en de exploitatie van een tijdelijke bronbemaling (afwijking verkaveling en parkeerverordening) ingediend voor een eigendom gelegen te Malle, Herentalsebaan zn - 2e afdeling, sectie D, nummers 325L2 – 325m2. Deze aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 8 oktober 2024.

 

De aanvraag is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg of binnen de grenzen van een RUP.

 

Het eigendom is gelegen binnen de grenzen van de van de behoorlijk vergunde en niet-vervallen verkaveling nr. 1981/11 (138/121 – 138/122) van 15 april 1981, zijnde kavels 5 tot en met 8.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 15 oktober 2024 tot 13 november 2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden zes bezwaarschriften of opmerkingen ingediend. De bezwaarschriften bevatten geen argumenten over de zaak der wegen die ter beoordeling aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd.

 

Bij de omgevingsaanvraag werd een rooilijnplan gevoegd dat werd opgemaakt door landmeter – expert Bart Palmers op 1 oktober 2024. Hierop werd de zone gelegen in de ontworpen wegzate van de Herentalsebaan en de boszone met ijskelder met een totale oppervlakte van 2.681,98 m² aangeduid als inname 1 en 2. Op het rooilijnplan werd de meer- of minderwaarde voor deze zone geschat op 0 euro. Beide zones zullen kosteloos overgedragen worden aan de gemeente. Op dit plan is ook een zone aangeduid voor de plaatsing van een distributiecabine met een oppervlakte van 27,50 m². Om toegang te verlenen tot de distributiecabine wordt een erfdienstbaarheid van overgang met een breedte van 2 meter ten voordele van Fluvius voorzien. Deze erfdienstbaarheid is gelegen in de zone die kosteloos wordt overgedragen aan de gemeente.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt

 

Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014, inzonderheid artikel 47, stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak der wegen. Dit gaat over de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de Oude Meirstraat ten behoeve van de te behouden boszone met ijskelder en wandelpad naar het jeugdcentrum.

 

Bij de aanvraag werd een schattingsverslag gevoegd, opgemaakt door beëdigd landmeter – expert Bart Palmers op 1 oktober 2024, waarin de waardevermeerdering of -vermindering bij de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn wordt geraamd op één euro.

 

Het rooilijnplan opgemaakt door landmeter – expert Bart Palmers op 1 oktober 2024 voldoet aan de bepalingen van artikel 16 § 2 en § 3 van het gemeentewegendecreet.

 

De ontworpen rooilijn ten opzichte van de gewestweg N153 Herentalsebaan is vastgelegd op 18 meter uit de rooilijn van de overzijde van de weg. Het gedeelte van het projectgebied gelegen binnen deze wegzate zal na realisatie van het woningbouwproject kosteloos overgedragen worden aan de gemeente.

 

Behoudens de toegang tot de meergezinswoning en de toegang tot de distributiecabine met een breedte van 2 meter dient deze zone gevrijwaard te worden van verhardingen ten behoeve van het woningbouwproject en dienen de bomen zoveel mogelijk behouden te blijven. Ten behoeve van het woningbouwproject wordt een onverharde zone voor afvalophaling van 10 m² voorzien binnen de ontworpen wegzate van de gewestweg N153 Herentalsebaan. Dit is niet aanvaardbaar en deze zone dient voorzien te worden achter de ontworpen rooilijn op het eigen terrein. Dit zal als uitdrukkelijke voorwaarde opgelegd worden.

 

In het woningbouwproject wordt een meergezinswoning met ondergrondse parkeergarage, een fietsenstaling en een hoogspanningscabine voorzien op het linker gedeelte van het projectgebied. Het rechter en achterste gedeelte wordt als bos behouden. In dit te behouden bos bevindt zich een ijskelder en een wandelpad vanaf de Oude Meirstraat tot aan het jeugdcentrum. Na realisatie van het woningbouwproject zal de te behouden boszone met ijskelder kosteloos overgedragen worden aan de gemeente.

 

De huidige rooilijn van de Oude Meirstraat wordt gewijzigd en voorzien rondom de te behouden boszone met ijskelder, aangeduid in gele kleur op het rooilijnplan.

 

De zone die wordt overgedragen wordt beschouwd als een gemeenteweg. Een gemeenteweg wordt immers in het gemeentewegendecreet gedefinieerd als “een openbare weg die onder het rechtstreeks en onmiddellijk beheer van de gemeente valt, ongeacht de eigenaar van de grond.”

 

Deze definitie omvat twee aspecten. Ten eerste moet het over een openbare weg gaan. Het gemeentedecreet bevat geen definitie van een openbare weg. In de memorie van toelichting bij dit decreet kan men lezen dat “niet het eigendomsstatuut van de wegzate (privé- of publieke eigendom), doch de bestemming die eraan gegeven wordt het openbaar karakter van de weg bepaalt”. Op het rooilijnplan wordt de te behouden boszone met ijskelder en het wandelpad doorheen de boszone weergegeven, wat duidelijk het openbaar karakter van de wegenis bepaalt.

 

Een tweede aspect die het openbaar karakter bepaalt, is het rechtstreeks en onmiddellijk beheer. Er is slechts sprake van een gemeenteweg in zoverre de weg onder rechtstreeks en onmiddellijk beheer staat van de gemeente. Het beheer wordt volgens het gemeentewegendecreet gedefinieerd als “het onderhoud, de vrijwaring van de toegankelijkheid en de verbetering van een gemeenteweg, alsook de nodige maatregelen tot herwaardering van een in onbruik geraakte gemeenteweg”. Na overdracht van deze zone zal de gemeente instaan voor het onderhoud en de vrijwaring van de toegankelijkheid van het wandelpad.

 

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet moet minimaal rekening gehouden met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.

 

De overdracht van boszone met ijskelder naar het openbaar domein garandeert dat deze zone met grote natuur- en erfgoedwaarde te allen tijde bewaard blijft. Tevens bevindt zich in deze boszone een wandelpad vanaf de Oude Meirstraat tot aan de ijskelder en verder door het bos tot aan het gemeentelijke eigendom waarop zich het jeugdcomplex bevindt. De voorgestelde wijzigingen staan ten dienste van het algemeen belang.

 

Het gedeeltelijk verleggen van de rooilijn versterkt het fijnmazig wegennet en versterkt het netwerk van gemeentewegen, daar het wandelpad doorheen de te behouden boszone een doorgangsfunctie heeft. Het is niet de bedoeling om dit wandelpad in de boszone te gaan verharden, daar dit schade kan toebrengen aan de bomen en de natuurwaarde van dit te behouden bos.

 

De wijziging aan de rooilijn van de Oude Meirstraat zijn in overeenstemming met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.

 

Indien het voorliggend woningbouwproject niet wordt uitgevoerd, is het niet opportuun dat de rooilijn van de Oude Meirstraat wordt gewijzigd. Dit hypothekeert immers een gewijzigde invulling van het projectgebied. De opheffing van huidige beslissing dient dan terug voorgelegd te worden aan de gemeenteraad.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de door Buuurt nv ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning met 26 woongelegenheden met een ondergrondse parkeergarage, het oprichten van een fietsenberging en een hoogspanningscabine, de buitenaanleg en het ontbossen van het perceel en de exploitatie van een tijdelijke bronbemaling (afwijking verkaveling en parkeerverordening) ingediend voor een eigendom gelegen te Malle, Herentalsebaan zn - 2e afdeling, sectie D, nummers 325L2 – 325m2, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 15 oktober 2024 tot 13 november 2024.

 

Artikel 2 – kennis te nemen van de zes bezwaarschriften die naar aanleiding van het openbaar onderzoek omtrent deze aanvraag tot omgevingsvergunning werden ingediend en vast te stellen dat deze bezwaarschriften niet handelen over de zaak der wegen.

 

Artikel 3 – als uitdrukkelijke voorwaarde in de omgevingsvergunning op te leggen dat:

         behoudens de toegang tot de meergezinswoning en de toegang tot de distributiecabine met een breedte van 2 meter dient de zone gelegen binnen de ontworpen rooilijn ten opzichte van de gewestweg N153 Herentalsebaan gevrijwaard te worden van verhardingen ten behoeve van het woningbouwproject en dienen de bomen zoveel mogelijk behouden te blijven.

         de onverharde zone voor afvalophaling van 10 m² voorzien binnen de ontworpen wegzate van de gewestweg N153 Herentalsebaan is niet aanvaardbaar en dient voorzien te worden achter en aansluitend op de ontworpen rooilijn op het eigen terrein.

         de brievenbussen dienen georganiseerd te worden achter en aansluitend op de ontworpen rooilijn.

 

Artikel 4 - het standpunt in te nemen dat de ontworpen rooilijn ten opzichte van de gewestweg N153 Herentalsebaan niet valt onder de definitie van een gemeenteweg volgens het gemeentewegendecreet waardoor het de gemeenteraad niet toekomt om zich erover uit te spreken.

 

Artikel 5 – kennis te nemen van het schattingsverslag opgemaakt door beëdigd landmeter – expert Bart Palmers op 1 oktober 2024, waarin de waardevermeerdering of -vermindering bij de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn wordt geraamd op één euro.

 

Artikel 6 - gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg gekend Oude Meirstraat, in functie van de omgevingsaanvraag ingediend op 24 april 2024 door Buuurt nv en zoals voorgesteld op het rooilijnplan, opgemaakt door landmeter – expert Bart Palmers op 1 oktober 2024, goed te keuren.

 

Artikel 7 - indien het voorliggend woningbouwproject niet wordt uitgevoerd zal de opheffing van huidige beslissing terug voorgelegd worden aan de gemeenteraad.

 

Artikel 8 - dat tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg beroep kan aangetekend worden conform artikel 31/1 van het omgevingsvergunningsdecreet:

"§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.

 

Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

 

§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dat na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

 

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.

 

§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

 

§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.

 

De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

 

§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste."

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Trage wegen - project naamgeving fase III - voorlopige vaststelling - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Met het oog op het opwaarderen van trage wegen in onze gemeente, werden in 2021 in het kader van een proefproject zeven trage wegen van een naam voorzien. In 2022 volgde een tweede fase waarbij 11 trage wegen benoemd werden.

 

Voor de derde fase selecteerde de gemeente 17 trage verbindingen, verspreid over het grondgebied.

 

Deelgemeente Oostmalle

         de verbinding tussen het Klokkeven/Heikant-Oost en de wandelweg richting Galgevoort

         de verbinding tussen het Klokkeven en de Galgevoort

         de verbinding tussen de Sint Lenaartsebaan (N153) en de Kapselstraat/Gemeentebos

         de verbinding tussen de Sint Lenaartsebaan (N153) en de Steenovenstraat

         de verbinding tussen het Hippelpad en de Goudveillaan

         de verbinding tussen de Beekstraat en de Prinses Elisabethlei

         de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat

         de verbinding tussen de Blijkerijstraat en de Turnhoutsebaan (N12)

 

Deelgemeente Westmalle

         de verbinding tussen de Heidsiebaan en de Heikantstraat

         de verbinding tussen de Brechtsesteenweg (N133) en de Oude Holstraat

         de verbinding tussen AZ Voorkempen en Drieboomkensberg

         de verbinding tussen de Nooitrust en de trage verbinding 93

         de verbinding tussen de Oude Holstraat en de Oude Molenstraat (achter de begraafplaats)

         de verbinding tussen de Kasteellaan en de Holstraat (naast het kerkhof)

         de verbinding tussen de Sint Jozeflei en de Berckhovenstraat

         de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan

         de verbinding tussen de Berkenlaan en de Oude Baan

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

 

Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer goedgekeurd door het BeSt-Adrescomité op de vergadering van 24 september 2020

 

Motivering

 

Trage wegen zijn verbindingspaadjes bedoeld voor niet-gemotoriseerd verkeer. Ze bieden veilige, maar ook aangename verbindingen naar de school of het dorpscentrum. Ze vormen vaak levend erfgoed waarover al veel verhalen bestaan. Daarnaast worden ze ook recreatief gebruikt om op adem te komen buiten de drukte van het centrum en het verkeer.

 

De naamgeving van trage wegen verloopt via een vastgestelde procedure.

 

Om de inbreng van de Mallenaren te verhogen, zijn in het traject 2 participatiemomenten voorzien. In een eerste participatiemoment werden de bewoners uitgenodigd om via het participatieplatform voorstellen van namen voor de geselecteerde trage wegen in te dienen. Deze participatiefase liep van 6 april 2024 tot 20 april 2024.

 

Twee trage wegen werden niet mee opgenomen in de eerste participatieronde, zijnde de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan, waarvoor een naam refererend aan André Baillon zal gezocht worden, en de verbinding tussen de Berkenlaan en de Oude Baan, waar de voorstellen op vraag van de raad van bestuur van Heibrand door hen gesuggereerd zullen worden naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van Heibrand in 2025.

 

De uit de eerste participatieronde voortkomende namen werden ter advies en eventuele aanvulling voorgelegd aan de Heemkundige Kring Malle vzw.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde op 23 september 2024 per verbinding twee voorstellen goed, die werden meegenomen in de tweede participatieronde. Deze participatieronde, gekoppeld aan de dag van de Trage Weg, liep van 14 oktober 2024 tot en met 3 november 2024 met volgend resultaat:

 

Deelgemeente Oostmalle

         de verbinding tussen het Klokkeven/Heikant-Oost en de wandelweg richting Galgevoort

         De Kleiputten

         de verbinding tussen het Klokkeven en de Galgevoort

         Kleipad

         de verbinding tussen de Sint Lenaartsebaan (N153) en de Kapselstraat/Gemeentebos

         Armstede

         de verbinding tussen de Sint Lenaartsebaan (N153) en de Steenovenstraat

         Steengroevepad

         de verbinding tussen het Hippelpad en de Goudveillaan

         Meer'r'akker

         de verbinding tussen de Beekstraat en de Prinses Elisabethlei

         't Beekske

         de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat

         't Spoor

         de verbinding tussen de Blijkerijstraat en de Turnhoutsebaan (N12)

         't Bakkersstraatje

 

Deelgemeente Westmalle

         de verbinding tussen de Heidsiebaan en de Heikantstraat

         Blauwhoef

         de verbinding tussen de Brechtsesteenweg (N133) en de Oude Holstraat

         Kerkenbosch

         de verbinding tussen AZ Voorkempen en Drieboomkensberg

         Hegte Heydepad

         de verbinding tussen de Nooitrust en de trage verbinding 93

         Den Lizzie Marsely

         de verbinding tussen de Oude Holstraat en de Oude Molenstraat (achter de begraafplaats)

         De Stilte

         de verbinding tussen de Kasteellaan en de Holstraat (naast het kerkhof)

         De Garage

         de verbinding tussen de Sint Jozeflei en de Berckhovenstraat

         Van Dijckpad

         de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan

         Klompenpad

         de verbinding tussen de Berkenlaan en de Oude Baan

         Arie Peeterspad

 

Tijdens de eerste participatieronde werd, voor de verbinding tussen de Oude Holstraat en de Oude Molenstraat, een bezwaar ontvangen van de aanpalende eigenaar. In dit bezwaar wordt aangehaald dat op het perceel gelegen langsheen de Oude Holstraat aanpalend aan de bedoelde trage verbinding, slechts een recht van doorgang over een servitudeweg gevestigd is ten aanzien van een achterliggend perceel, dat geen openbaar karakter heeft. De bezwaarindiener wenst dan ook dat het gemeentebestuur afziet van de realisatie van een trage verbinding tussen de Oude Holstraat en de Oude Molenstraat, gelet op het privatieve karakter. Op 25 november 2024 ontving gemeente Malle een brief, afkomstig van dezelfde aanpalende, waarin aangegeven wordt dat de eigenaar van het betreffende perceel op de hoek van de Oude Holstraat en de bedoelde trage verbinding tot verkoop van de woning wenst over te gaan en de kopers correct wenst te informeren over het statuut van de wegverbinding. Gelet op de historiek van het dossier wordt de trage verbinding tussen de Oude Holstraat en de Oude Molenstraat geschrapt uit het huidige naamgevingsdossier, maar wordt de intentie tot het binnen afzienbare tijd realiseren van deze trage verbinding, meegegeven aan de huidige eigenaars teneinde toekomstige kopers correct te kunnen informeren.

 

Tijdens de tweede participatieronde werd, voor de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan, een bezwaar ontvangen van de aanpalende eigenaar, die aangeeft dat de bedoelde trage verbinding privatief is en zich op zijn eigendom bevindt. Uit stukken in het bezit van de gemeente blijkt dat het eigendom van iemand anders is die zich niet verzet tegen de naamgeving van de wegverbinding. De verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan wordt geschrapt uit het huidige naamgevingsdossier, maar aan de bezwaarindiener wordt meegegeven dat verwacht wordt dat hij voor de start van de volgende naamgevingsronde bewijst dat de beoogde trage verbinding zich op zijn eigendom bevindt. Zoniet zal de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan mee opgenomen worden in de volgende naamgevingsronde.

 

Na afloop van de tweede participatieronde ontving de gemeente twee mails in verband met de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan. Eén van de mails was afkomstig van de Heemkundige Kring, waarin zij aangeven de voorkeur te geven aan André Baillonwegel in plaats van Klompenpad. Een tweede mail, afkomstig van de voorzitter van 'Présence d'André Baillon', bevatte dezelfde vraag. Omdat, volgend op een bezwaar ingediend tijdens de twee participatieronde, de verbinding tussen de Wijngaardstraat en de Berkenlaan uit dit naamgevingsdossier geschrapt wordt, zal de gemeente deze opmerkingen meenemen wanneer deze wegverbinding opnieuw wordt opgenomen in een volgend naamgevingsdossier.

 

Na de voorlopige vaststelling van de namen door de gemeenteraad, kan het openbaar onderzoek opgestart worden en het advies van Curama opgevraagd worden.

 

De laatste stap in de procedure betreft het voorleggen van het resultaat van het openbaar onderzoek en het advies van Curama aan de gemeenteraad, waaruit de definitieve vaststelling van een straatnaam per trage weg kan volgen.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - volgende straatnamen voorlopig vast te stellen:

Deelgemeente Oostmalle

         de verbinding tussen het Klokkeven/Heikant-Oost en de wandelweg richting Galgevoort

         De Kleiputten

         de verbinding tussen het Klokkeven en de Galgevoort

         Kleipad

         de verbinding tussen de Sint Lenaartsebaan (N153) en de Kapselstraat/Gemeentebos

         Armstede

         de verbinding tussen de Sint Lenaartsebaan (N153) en de Steenovenstraat

         Steengroevepad

         de verbinding tussen het Hippelpad en de Goudveillaan

         Meer'r'akker

         de verbinding tussen de Beekstraat en de Prinses Elisabethlei

         't Beekske

         de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat

         't Spoor

         de verbinding tussen de Blijkerijstraat en de Turnhoutsebaan (N12)

         't Bakkersstraatje

 

Deelgemeente Westmalle

         de verbinding tussen de Heidsiebaan en de Heikantstraat

         Blauwhoef

         de verbinding tussen de Brechtsesteenweg (N133) en de Oude Holstraat

         Kerkenbosch

         de verbinding tussen AZ Voorkempen en Drieboomkensberg

         Hegte Heydepad

         de verbinding tussen de Nooitrust en de trage verbinding 93

         Den Lizzie Marsely

         de verbinding tussen de Kasteellaan en de Holstraat

         Den Garage

         de verbinding tussen de Sint Jozeflei en de Berckhovenstraat

         Van Dijckpad

         de verbinding tussen de Berkenlaan en de Oude Baan

         Arie Peeterspad

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Samenwerkingsovereenkomst Muzix gcv voor organisatie musicalstages in Malle - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gewone commanditaire vennootschap Muzix (Muzix gcv) organiseert al vele jaren musicalstages in Malle. De gemeente Malle heeft met enkele partners reeds samenwerkingsovereenkomsten voor de organisatie van sportkampen en sportstages tijdens de vakanties. In deze samenwerkingsovereenkomsten worden telkens specifieke afspraken gemaakt, waarbij de garantie van een kwaliteitsvol aanbod voorop staat.

 

De gemeente vindt de stages van Muzix vzw een zinvolle aanvulling op het aanbod, en wil ook met Muzix gcv een samenwerkingsovereenkomst afsluiten.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Motivering

 

De gemeente Malle wil inzetten op een kwalitatief en divers vakantieaanbod voor kinderen en jongeren in Malle, en wenst hiervoor samen te werken met verschillende partners. De gemeente Malle oordeelt dat de musicalstages van Muzix gcv hiervoor in aanmerking komen en wenst een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met deze partner. In de samenwerkingsovereenkomst worden afspraken tussen gemeente Malle en Muzix gcv vastgelegd met betrekking tot de organisatie van musicalstages in Malle.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Malle en Muzix gcv goed te keuren:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Tussen

 

  1. Gemeente Malle, ondernemingsnummer 0207.537.240, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Maïthé van Dorst, voorzitter van de gemeenteraad, en Sven Brabants, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van [datum] ‘[titel]’

 

Hierna genoemd “de gemeente”

 

En

 

  1. Muzix gewone commanditaire vennootschap, ondernemingsnummer 0561.807.964, Oude Steenweg 136, 2530 Boechout, vertegenwoordigd door Mieke Van Berendoncks, zaakvoerder

 

Hierna genoemd “Muzix”

 

 

Wordt het volgende uiteengezet:

 

De gemeente biedt op haar grondgebied een kwalitatief aanbod aan voor kinderen en jongeren tijdens de schoolvakanties en doet voor de organisatie daarvan beroep op partners.

 

Deze partners nemen de organisatie en de volledige praktische uitwerking van het vakantieaanbod op zich. De gemeente ondersteunt de partners hierin op verschillende manieren.

 

In deze overeenkomst leggen de gemeente en Muzix de concrete afspraken voor de organisatie van het vakantieaanbod dat Muzix in samenwerking met de gemeente organiseert vast.

 

 

Wordt het volgende overeengekomen:

 

Artikel 1 – voorwerp

 

Muzix organiseert in Malle musicalstages voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar gedurende één week in de paasvakantie en één week in de zomervakantie van ieder kalenderjaar waarop deze overeenkomst van toepassing is.

 

De exacte weken waarin de musicalstage doorgaat, worden door de gemeente en Muzix in onderling overleg bepaald, uiterlijk tegen 15 juni voor het volgende kalenderjaar.

 

Artikel 2 – duurtijd

 

Deze overeenkomst geldt van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030.

 

Deze overeenkomst kan door iedere partij jaarlijks tegen de verjaardag schriftelijk opgezegd worden, met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden. De opzegtermijn neemt een aanvang op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzeg werd gedaan.


In het geval de stage niet kan doorgaan om welke reden dan ook en door één van beide partijen wordt geannuleerd, zijn partijen elkaar daarvoor niets verschuldigd.
 

Artikel 3 – programma

 

Muzix bepaalt het programma van de musicalstages en zorgt voor de volledige (inhoudelijke, kwalitatieve, praktische, logistieke, administratieve, financiële, …) uitwerking daarvan.

 

Artikel 4 - lesgevers

 

Muzix zorgt voor een officiële tewerkstelling en vergoeding van haar lesgevers.

 

Muzix stelt lesgevers tewerk die referenties kunnen voorleggen uit de musicalwereld die de kwaliteit van de lesgever in kwestie op het gebied van musical aantonen. Muzix staat garant voor de kwaliteit van de lesgevers.

 

Gemeente Malle kan de referenties van de lesgevers altijd opvragen ter inzage.

 

Artikel 5 – kosten, inkomsten en tarieven

 

Muzix draagt alle kosten voor de organisatie van de musicalstages en ontvangt alle inkomsten die uit de musicalstages verkregen worden.

 

Muzix bepaalt de tarieven voor deelname aan de musicalstages. Muzix staat op de lijst van verenigingen die de vrijetijdspas aanvaarden en past de vrijetijdspas toe op de inschrijvingen van de deelnemers die deze kunnen voorleggen. Een deelnemer die beschikt over een vrijetijdspas betaalt slechts de helft van het inschrijvingsgeld. OCMW Malle neemt de andere helft van het inschrijvingsgeld ten laste als Muzix daarom verzoekt.

 

Artikel 6 - administratie

 

Muzix verzorgt de volledige administratieve afhandeling van de (organisatie van de) musicalstages. Dit omvat onder meer:

         het verstrekken van informatie

         het opvolgen van inschrijvingen

         de opmaak en verdeling van fiscale en deelnameattesten.

 

Artikel 7 – promotie

 

De gemeente zorgt voor de promotie van de musicalstages van Muzix in Malle via het gemeentelijk infoblad De Malse Courant, via de gemeentelijke website en via sociale media.

 

Muzix zorgt voor de regionale promotie van de musicalstages in Malle via sociale media en via Uit In Vlaanderen.

 

De promotie vermeldt dat het gaat om een samenwerking tussen de gemeente en Muzix en vermeldt de officiële logo’s van de beide organisaties.

 

Artikel 8 – lokalen

 

De gemeente stelt voor de duur van de musicalstages volgende lokalen kosteloos ter beschikking van Muzix gedurende de duur van de musicalstage:

         de feestzaal in ontmoetingscentrum De Notelaar

         de danszaal in ontmoetingscentrum De Notelaar

         de cafetaria in ontmoetingscentrum De Notelaar

         zaal F in ontmoetingscentrum De Notelaar

         Klub. K op de site van De Notelaar.

 

Artikel 9 – materialen

 

Muzix kan aan het tarief van erkende verenigingen gebruik maken van de materialen van de uitleendienst van de gemeente in toepassing van het reglement op de uitleendienst, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 mei 2022, en het gemeentelijk retributiereglement materiële steun (uitleendienst), goedgekeurd door de gemeenteraad op 21 december 2023, of latere goedgekeurde versies van deze reglementen als deze zouden worden gewijzigd/aangepast gedurende de duurtijd van deze overeenkomst.

 

Artikel 10 – verzekeringen

 

Muzix zorgt voor de nodige verzekeringen voor haar lesgevers en de deelnemers aan de musicalstages en voor de schade die zij zou toebrengen aan de lokalen en het materiaal van de gemeente.

 

Artikel 11 – persoonsgegevens en gebruik beeldmateriaal

 

Muzix zorgt voor een correcte verwerking van de persoonsgegevens van haar lesgevers en de deelnemers aan de musicalstage in toepassing van de algemene verordening gegevensbescherming.

 

Muzix zorgt voor de toestemming van de betrokkenen of de ouders/voogd in het geval van minderjarigen als zij beeldmateriaal wil (her)gebruiken.

 

Muzix stelt beeldmateriaal ter beschikking van de gemeente in het kader van de promotie die de gemeente zal voeren voor de musicalstages.

 

Artikel 12 – andere afspraken

 

Alles wat niet geregeld is in deze overeenkomst of (nog) gedetailleerder afgesproken moet worden, wordt afgesproken tussen Muzix en de dienst vrije tijd van de gemeente. De contactpersoon voor muzix is Martine Eelen, deskundige jeugd.

 

 

Opgemaakt te Malle op [datum] in [aantal] exemplaren. Iedere partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

 

Gemeente Malle Muzix gewone commanditaire vennootschap

 

 

 

 

 

 

Sven Brabants   Maïthé van Dorst  Mieke Van Berendoncks
algemeen directeur  voorzitter gemeenteraad zaakvoerder

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Opheffing van de beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2013 'Gemeentelijke basisschool De Horizon - verkiezingsprocedure nieuwe schoolraad - goedkeuring' - gemeentelijke basisschool De Horizon - verkiezingsreglement vertegenwoordigers voor de geleding van het personeel in de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schoolraden werden ingevoerd op 1 april 2005 via het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad. Dit schooljaar loopt de huidige periode van 4 jaren af, en dienen er voor een volgende periode (2025-2029) nieuwe schoolraden te worden samengesteld, hetzij door verkiezingen, hetzij door aanduiding vanuit ouderraad en pedagogische raad.

 

Er bestaat momenteel geen pedagogische raad binnen de gemeentelijke basisschool. De directie bevroeg personeelsleden over de eventuele oprichting van een pedagogische raad. Er zijn geen kandidaten om in de pedagogische raad te zetelen. Daarom moeten er verkiezingen worden georganiseerd om de geleding van het personeel vast te stellen. Het verkiezingsreglement dient hiervoor te worden geactualiseerd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april 2004

 

Beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2013 ' Gemeentelijke basisschool De Horizon - verkiezingsprocedure nieuwe schoolraad - goedkeuring'

 

Motivering

 

Het huidige verkiezingsreglement is niet meer actueel. Bijgevolg moet het bestuur een nieuw reglement vaststellen dat voldoet aan de voorwaarden van het participatiedecreet.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2013 ' Gemeentelijke basisschool De Horizon - verkiezingsprocedure nieuwe schoolraad - goedkeuring' op te heffen.

 

Artikel 2 - onderstaand reglement voor de verkiezingen van de geleding van het personeel in de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon goed te keuren:

 

Verkiezingsreglement vertegenwoordigers voor de geleding van het personeel in de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon

 

Hoofdstuk 1 - Voorwaarde om stemgerechtigd te zijn

 

Artikel 1

Alle voltijds of deeltijds vastbenoemde en tijdelijke gesubsidieerde personeelsleden, behorend tot de categorieën:

         van het bestuurs- en onderwijzend personeel

         opvoedend hulppersoneel

         paramedisch personeel

         psychologisch, orthopedagogisch, sociaal en medisch personeel

         technisch personeel

         administratief personeel

         ondersteunend personeel

         beleids- en ondersteunend personeel

die effectief zijn tewerkgesteld in de school - met uitzondering van de directeur - zijn stemgerechtigd.

 

 

Hoofdstuk 2 - Voorwaarde om gekozen te worden

 

Artikel 2

Alle gesubsidieerde personeelsleden zoals vermeld in artikel 1 kunnen worden verkozen, met uitzondering van de directeur.

 

 

Hoofdstuk 3 - Voorwaarden om te zetelen: onverenigbaarheden

 

Artikel 3

Voor de installatie van de schoolraad moet de verkozene nagaan of hij zich in een onverenigbaarheid bevindt. In dat geval kan de verkozene niet zetelen. Wanneer een lid van de schoolraad tijdens zijn lidmaatschap in een onverenigbaarheid terechtkomt, vervalt zijn lidmaatschap.

 

Artikel 4

De verkozene  mag geen lid zijn van een schoolbestuur, een andere schoolraad, pedagogische raad, ouderraad of enige andere ouderwerking van een onderwijsinstelling van een ander net.

 

Artikel 5

Een verkozene kan slechts één geleding vertegenwoordigen.

 

Artikel 6

Een verkozene kan niet tegelijkertijd personeelslid zijn van:

         het begeleidend CLB van de school;

         Het ondersteunend leercentrum van de school.

 

Artikel 7

Bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad en alle personen die onder hetzelfde dak wonen kunnen niet tegelijkertijd lid zijn van een zelfde schoolraad.

 

 

Hoofdstuk 4 - De organisatie van de verkiezingen

 

Het kiesbureau

 

Artikel 8

Ten laatste op 3 maart 2025 stelt het college van burgemeester en schepenen een kiesbureau samen bestaande uit een afgevaardigde van het schoolbestuur en minstens twee afgevaardigden van het personeel.

 

Artikel 9

De leden van het kiesbureau mogen geen kandidaat zijn voor een mandaat in de schoolraad.

 

De kiezerslijst

 

Artikel 10

De kiezerslijst wordt opgemaakt door de directeur en omvat alle kiesgerechtigde personen, met vermelding van hun naam.

De directeur moet waken over de correctheid en volledigheid van de lijst, zodat ieder personeelslid op rechtmatige wijze aan de verkiezingen kan deelnemen.

 

Artikel 11

Ten laatste op 4 maart 2025 wordt ad valvas in het personeelslokaal een bericht opgehangen door de directeur. Dit bericht maakt melding van het feit dat de kiezerslijst kan worden geraadpleegd op het schoolsecretariaat.

 

Artikel 12

Elk personeelslid krijgt tien werkdagen vanaf de bekendmaking het recht om foutieve gegevens in de kiezerslijst te corrigeren of om zich alsnog op de kiezerslijst te laten inschrijven. Na afloop van deze termijn wordt de lijst definitief afgesloten.

 

De kandidatuurstelling en oproeping

 

Artikel 13

Na het afsluiten van de kiezerslijsten maakt de directeur deze lijst over aan het kiesbureau.

 

Artikel 14

Onder verantwoordelijkheid van het kiesbureau gebeurt er een schriftelijke en/of elektronische oproep tot kandidaatstelling naar alle stemgerechtigden met vermelding van verkiesbaarheidsvoorwaarden en onverenigbaarheden, de wijze waarop en de termijn waarbinnen moet worden gekandideerd.

 

Artikel 15

Deze oproep tot kandidaatstelling wordt tegelijkertijd ad valvas bekendgemaakt in het personeelslokaal.

 

Artikel 16

De kandidaturen worden binnen de tien werkdagen na het afsluiten van de kiezerslijst neergelegd bij de directeur, die ze op zijn beurt bekendmaakt aan het personeel.

 

 

Hoofdstuk 5 - De verkiezingsprocedure

 

Algemeen

 

Artikel 17

De verkiezingen worden georganiseerd per vestigingsplaats. Er worden hierbij 2 effectieve vertegenwoordigers verkozen voor de volledige school, namelijk diegenen met de meeste stemmen per vestigingsplaats.

 

Verkiezing van rechtswege

 

Artikel 18

Indien er niet meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, dan worden deze kandidaten van rechtswege als verkozen beschouwd.

 

Artikel 19

Indien bij gebrek aan voldoende kandidaten de geleding van het personeel niet volledig kan worden samengesteld, bestaat de schoolraad rechtsgeldig voor zover alle nodige decretaal vastgelegde stappen met het oog op de samenstelling van de schoolraad zijn ondernomen.

 

Artikel 20

De directeur maakt een proces-verbaal op dat onmiddellijk wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Een stemming is dan niet noodzakelijk.

 

Verkiezing na stemming

 

Artikel 21

Indien er meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, dan moet er worden gestemd.

 

Artikel 22

De directeur brengt de kiesgerechtigden op de hoogte via een oproepingsbrief.

 

Artikel 23

De directeur organiseert een stemming tijdens een personeelsvergadering. Een proces-verbaal wordt onmiddellijk opgemaakt en wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 24

De kandidaten met het grootst aantal stemmen volgens het aantal te begeven mandaten zijn verkozen.

 

Artikel 25

Bij gelijk aantal stemmen wordt voorrang gegeven aan de kandidaat met de grootste dienstanciënniteit bij het schoolbestuur.

 

 

Hoofdstuk 6 - De verkiezingswerkzaamheden

 

De stemming

 

Artikel 26

Het kiesbureau legt in overleg met het college van burgemeester en schepenen de verkiezingsdatum en het stembiljet vast.

De afgevaardigde van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de ordehandhaving.

 

Artikel 27

Meldt men zich bij de stemming aan zonder oproepingsbrief, dan is stemmen toegestaan mits men voorkomt op de kiezerslijst en zijn identiteit kan bewijzen.

 

Het tellen van de stemmen

 

Artikel 28

Het tellen van de stemmen gebeurt onmiddellijk na de stemming. Er wordt voor het beëindigen van de vergadering een proces-verbaal gemaakt met de kiesuitslag, dat zal worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen ter bekrachtiging.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - verkiezingsreglement vertegenwoordigers voor de geleding van de ouders in de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schoolraden werden ingevoerd op 1 april 2005 via het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad. Dit schooljaar loopt de huidige periode van 4 jaren af, en dienen er voor een volgende periode (2025-2029) nieuwe schoolraden te worden samengesteld, hetzij door verkiezingen, hetzij door aanduiding vanuit ouderraad en pedagogische raad.

 

Er bestaat momenteel geen ouderraad binnen de gemeentelijke basisschool. De directie bevroeg de ouders over de eventuele oprichting van een ouderraad. Er zijn gaan kandidaten voor de ouderraad. Daarom moeten er verkiezingen worden georganiseerd om de geleding van ouders vast te stellen. Het verkiezingsreglement dient hiervoor te worden geactualiseerd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april 2004

 

Beslissing van de gemeenteraad van 28 januari 2013 ' Gemeentelijke basisschool De Horizon - verkiezingsprocedure nieuwe schoolraad - goedkeuring'

 

Motivering

 

Het huidige verkiezingsreglement is niet meer actueel. Bijgevolg moet het bestuur een nieuw reglement vaststellen dat voldoet aan de voorwaarden van het participatiedecreet.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaand reglement voor de verkiezingen van de geleding van de ouders in de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon goed te keuren:

 

Verkiezingsreglement vertegenwoordigers voor de geleding van de ouders in de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon

 

Hoofdstuk 1 - Voorwaarden om kiesgerechtigd te zijn

 

Artikel 1

Iedereen die naar Belgisch recht in het bezit is van het ouderlijk gezag, of die de voogdij of de pleegvoogdij uitoefent over de regelmatig ingeschreven leerlingen van de onderwijsinstellingen die onder de schoolraad ressorteren, heeft per schoolraad één stem.

 

Artikel 2

Ingeval van pleegvoogdij hebben de natuurlijke ouders geen stemrecht.

 

Artikel 3

Ingeval van feitelijke of wettelijke scheiding hebben beide ouders stemrecht, ongeacht wie het exclusief ouderlijk gezag uitoefent.

 

Artikel 4

De ouders die uit de ouderlijke macht ontzet zijn, hebben geen stemrecht.

 

 

Hoofdstuk 2 - Voorwaarden om gekozen te worden

 

Artikel 5

Iedere stemgerechtigde kan zich kandidaat stellen en worden verkozen.

 

 

Hoofdstuk 3 - Voorwaarden om te zetelen (onverenigbaarheden)

 

Artikel 6

Voor de installatie van de schoolraad moet de verkozene nagaan of hij zich in een onverenigbaarheid bevindt. In dat geval kan de verkozene niet zetelen. Wanneer een lid van de schoolraad tijdens zijn lidmaatschap in een onverenigbaarheid terechtkomt, vervalt zijn lidmaatschap.

 

Artikel 7

De verkozene  mag geen lid zijn van een schoolbestuur, een andere schoolraad, pedagogische raad, ouderraad of enige andere ouderwerking van een onderwijsinstelling van een ander net.

 

Een verkozene kan niet tegelijkertijd lid zijn van het schoolbestuur van de school.

 

Een verkozene kan slechts één geleding vertegenwoordigen.

 

Artikel 8

Een verkozene kan niet tegelijkertijd personeelslid zijn van:

         de betrokken scholen die vallen onder de schoolraad;

         het begeleidend CLB van de school:

         Het ondersteunend leersteuncentrum van de school.

 

 

Hoofdstuk 4 - De organisatie van de verkiezingen

 

Het kiesbureau

 

Artikel 9

§1. Ten laatste op 3 maart 2025 stelt het college van burgemeester en schepenen een kiesbureau samen bestaande uit een afgevaardigde van het schoolbestuur en minstens twee afgevaardigden van de oudervereniging.

 

§2. Het kiesbureau duidt onder zijn leden een voorzitter aan.

 

Artikel 10

De leden van het kiesbureau mogen geen kandidaat zijn voor een mandaat in de schoolraad.

 

De kiezerslijst

 

Artikel 11

De kiezerslijst wordt opgemaakt door de directeur en omvat alle kiesgerechtigde personen, met vermelding van hun naam.

De directeur moet waken over de correctheid en volledigheid van de lijst, zodat iedere ouder op rechtmatige wijze aan de verkiezingen kan deelnemen.

 

Artikel 12

Ten laatste op 4 maart2025 wordt ad valvas aan de schoolingangen een bericht opgehangen door de directeur. Dit bericht maakt melding van het feit dat de kiezerslijst kan worden geraadpleegd op het schoolsecretariaat.

 

Artikel 13

Elke ouder, voogd of pleegvoogd krijgt tien werkdagen vanaf de bekendmaking het recht om foutieve gegevens in de kiezerslijst te corrigeren of om zich alsnog op de lijst te laten inschrijven. Na afloop van deze termijn wordt de lijst definitief afgesloten.

 

De kandidatuurstelling en oproeping

 

Artikel 14

Na het afsluiten van de kiezerslijsten maakt de directeur deze lijst over aan het kiesbureau.

 

Artikel 15

Onder verantwoordelijkheid van het kiesbureau gebeurt er een schriftelijke en/of elektronische oproep tot kandidaatstelling naar alle stemgerechtigden met vermelding van verkiesbaarheidsvoorwaarden en onverenigbaarheden, de wijze waarop en de termijn waarbinnen moet worden gekandideerd.

 

Artikel 16

Deze oproep tot kandidaatstelling wordt tegelijkertijd ad valvas bekendgemaakt aan de schoolingang(en).

 

Artikel 17

De kandidaturen worden binnen de tien werkdagen na het afsluiten van de kiezerslijst neergelegd bij de directeur, die ze op zijn beurt bekendmaakt aan de ouders.

 

 

Hoofdstuk 5 - De verkiezingsprocedure

 

Algemeen

 

Artikel 18

De verkiezingen worden georganiseerd per vestigingsplaats. Er worden hierbij 2 effectieve vertegenwoordigers verkozen voor de volledige school, namelijk diegenen met de meeste stemmen per vestigingsplaats.

 

Artikel 19

Indien bij gebrek aan voldoende kandidaten de geleding van de ouders niet volledig kan worden samengesteld, bestaat de schoolraad rechtsgeldig voor zover alle nodige decretaal vastgelegde stappen met het oog op de samenstelling van de schoolraad zijn ondernomen.

 

Verkiezing  van rechtswege

 

Artikel 20

Indien er niet meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, dan worden deze kandidaten van rechtswege als verkozen beschouwd.

 

Artikel 21

Het kiesbureau maakt een proces-verbaal op dat onmiddellijk wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen. Een stemming is dan niet noodzakelijk.

 

Verkiezing na stemming

 

Artikel 22

Indien er meer kandidaten zijn dan de op het niveau van de school effectief te begeven zetels, moet er worden gestemd.

 

Artikel 23

De directeur brengt de kiesgerechtigden op de hoogte via een oproepingsbrief.

 

Artikel 24

De directeur organiseert een stemming. Een proces-verbaal wordt onmiddellijk opgemaakt en wordt overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 25

De kandidaten met het grootst aantal stemmen volgens het aantal te begeven mandaten zijn verkozen.

 

Artikel 26

Bij gelijk aantal stemmen wordt voorrang gegeven aan de jongste kandidaat.

 

 

Hoofdstuk 6 - De verkiezingswerkzaamheden

 

De stemming

 

Artikel 27

Het kiesbureau legt in overleg met het college van burgemeester en schepenen de verkiezingsdatum en het stembiljet vast.

De afgevaardigde van het schoolbestuur is verantwoordelijk voor de ordehandhaving.

 

Artikel 28

Meldt men zich bij de stemming aan zonder oproepingsbrief, dan is stemmen toegestaan mits men voorkomt op de kiezerslijst en zijn identiteit kan bewijzen.

 

Het tellen van de stemmen

 

Artikel 29

Het tellen van de stemmen gebeurt onmiddellijk na de stemming. Er wordt voor het beëindigen van de vergadering een proces-verbaal gemaakt met de kiesuitslag, dat zal worden overgemaakt aan het college van burgemeester en schepenen ter bekrachtiging.

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Opmaak meerjarenplan 2025-2030 – dialoogsessie gemeenteraad

 

Burgemeester Sanne Van Looy wijst op de map die de gemeenteraadsleden hebben gekregen in verband met de dialoogsessie over de opmaak van het meerjarenplan. Ze nodigt de raadsleden uit om hier aan deel te nemen en eventuele andere onderwerpen waarover de raadsleden graag in dialoog gaan te laten weten.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Vragen en mededelingen

 

Raadslid Dominique Defossez stelt dat als het koud is en er veel wind is, de petanquebaan in Oostmalle niet gebruikt wordt. Hij vraagt om meer beschutting te voorzien. Schepen Kris Mintjens stelt er eens te gaan zien zijn. Hij stelt dat de petanquebaan redelijk beschut is aan drie kanten. Hij vraagt of het de bedoeling is om ook de voorkant dan dicht te maken. Raadslid Dominique Defossez stelt dat aan de zijkant de wind er door komt. Een soort gordijn aan de voor - en zijkant kan helpen. Schepen Kris Mintjens stelt dat het esthetisch ook zeker in orde zou moeten zijn als er iets komt. Hij stelt te zullen bekijken wat mogelijk is.

 

Schepen Lennert Vorsselmans wijst op de kleuren die aan het gemeentehuis 'hangen' in het kader van de dag van de zeldzame ziekte.

 

Raadslid Elisabeth Joris stelt dat ze in de verslagen van het college van burgemeester en schepenen niets is tegengekomen over de verwarming van de jeugdlokalen die in januari geplaatst zou worden. Ze geeft aan hier zwaar teleurgesteld door te zijn. Ze geeft aan dat de verwarming van de jeugdlokalen in november 2024 in het college van burgemeester en schepenen is besproken. Ze geeft aan dat ze voldoende budget had voorzien om de verwarming aan te pakken. De jeugdverenigingen zitten nu in de koude. Dat zorgt voor vocht en schimmel enzovoort. Dat is zeer jammer en onbehoorlijk bestuur.

 

Schepen Kris Mintjens stelt dat hij het woord aan schepen Lennert Vorsselmans zal geven, want dat hij anders spijt zal krijgen van wat hij gaat zeggen.

 

Schepen Lennert Vorsselmans stelt dat de staat van de jeugdlokalen niet ok is. Hij geeft aan dat de communicatie naar hem toe was dat de verwarming in maart 2025 geplaatst kon worden. Het college van burgemeester en schepenen is dan dieper op het probleem ingegaan en heeft de ambitie getoond om er voor te zorgen dat de jeugdverenigingen volgende winter warm zitten. Er zijn ondertussen al veel gesprekken over geweest en er zijn al veel stappen gezet, die verder gaan dan louter de verwarming. Er zal met een uitgewerkt plan naar het college van burgemeester en schepenen gegaan worden. Dat het over onbehoorlijk bestuur zou gaan, is de mening van raadslid Elisabeth Joris, maar schepen Lennert Vorsselmans stelt het daar niet mee eens te zijn. Het college van burgemeester en schepenen gaat voor een oplossing op korte termijn en op lange termijn. Er werden bijvoorbeeld ook al leefweken gefaciliteerd in andere gebouwen.

 

Schepen Kris Mintjens stelt alle jeugdlokalen te hebben bezocht. Hij stelt dat hij heeft vastgesteld dat het niet om een normaal gebruik gaat. De staat van de gebouwen is te betreuren. Het is niet te begrijpen dat deze gebouwen er nog staan. Achttien jaar geleden waren er ook problemen en er werd telkens gewacht op PPS West om iets te doen aan de gebouwen. Er wordt op dit moment kei hard gewerkt. Er wordt veel tijd en moeite in gestoken, ook door de diensten.

 

Raadslid Elisabeth Joris stelt dat ze er zelf ook veel tijd en moeite heeft ingestoken. Ze wijst erop dat de diensten de verwarming altijd zeer goed hebben opgevolgd en dat het probleem met de verwarming maar iets is van het afgelopen jaar.

 

Raadslid Jolien Vrints vraagt wat er concreet gaat gebeuren.

 

Schepen Lennert Vorsselmans stelt dat het te vroeg is om alles op tafel te gooien op dit moment. Het doel is er voor te zorgen dat de jeugdverenigingen de volgende 20 jaar goed zitten en dat volgende winter iedereen in een verwarmd lokaal zit. Hij wijst er nog op dat de verwarmingstoestellen die geplaatst zouden worden, geen duurzame oplossing zijn.

 

Raadslid Jolien Vrints stelt dat de jeugdverenigingen haar en haar fractie nauw aan het hart liggen en vraagt om op de hoogte gehouden te worden.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het goed is dat het aangepakt wordt, dat had achttien jaar geleden al moeten gebeuren. Er is drie legislaturen niets gebeurd. Dat had vermeden kunnen worden.

 

Raadslid Inneke Broeckx stelt dat het goed is dat gekeken wordt naar een oplossing op lange termijn.

 

Raadslid Elisabeth Joris wijst erop dat de toestellen die in Westmalle gehangen zouden worden dezelfde zijn als die in Oostmalle en daar dan terug zouden gebruikt kunnen worden.

 

Raadslid Yannis Leirs stelt dat hij van schepen Kris Mintjens het verwijt hoorde dat hijzelf en raadslid Elisabeth Joris niet met een structurele oplossing kwamen. Hij wijst erop dat destijds 80.000 euro budget door hen was voorzien, maar dat het geschrapt werd omdat het kasteel van Westmalle aangekocht moest worden.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het al achttien jaar een probleem is. Hij stelt dat hij er in de afgelopen legislaturen al dikwijls naar gevraagd heeft, maar zonder concreet resultaat.

 

Schepen Kris Mintjens stelt dat in de toekomst ook nog zeker gepraat moet worden over het responsabiliseren van de jeugdverenigingen over het gebruik van hun lokalen.

 

Raadslid Dominique Defossez wijst op een beslissing in het college van burgemeester en schepenen van 27 januari 2025 waaruit blijkt dat de gemeente een 7.000 euro ontvangt met betrekking tot het kasteel van Westmalle voor 2024. Raadslid Dominique Defossez stelt graag een overzicht te krijgen van de kosten en ontvangsten die los van het zomerprogramma gegenereerd zijn, inclusief de uren van het personeel. Daarnaast vraagt hij hoeveel kandidaten er hebben ingetekend op de open oproep voor de invulling van het kasteel. Raadslid Dominique Defossez geeft mee dat op de eerste vraag waarschijnlijk niet onmiddellijk kan geantwoord worden, maar op de tweede vraag mogelijk wel.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de vraag naar de kosten op dit moment niet beantwoord kan worden, maar dat een antwoord binnen de 30 dagen bezorgd zal worden. Ze geeft daarnaast aan dat er twaalf dossiers werden ingediend.

 

Raadslid Inneke Broeckx stelt dat het drugs dealen aan het skatepark een probleem is. In het verslag van de jeugdraad staat dat het plaatsen van een paaltje een oplossing is. Ze geeft aan dat ze niet in die oplossing gelooft.

 

Schepen Lennert Vorsselmans stelt dat er auto's gaan staan en dat het een probleem is.

 

Raadslid Inneke Broeckx stelt dat het niet het enige probleem is.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het paaltje uiteraard niet het enige is. Ze roept op om van zodra je iets ziet onmiddellijk de politie te bellen. Er wordt al hard op ingezet. Er is een probleem en het wordt ook aangepakt.

 

Raadslid Inneke Broeckx stelt dat ze altijd gaat wandelen zonder gsm. Ze stelt dat ze jongeren ook al heeft aangesproken waarop dan bedreigingen volgen.

 

Schepen Lennert Vorsselmans stelt dat het jeugdhuis aangeeft dat de wagens een belangrijk onderdeel van het probleem zijn. Hij geeft aan dat door het paaltje te zetten dit een onderdeel van de oplossing kan zijn. Hij geeft ook aan dat er een moedige zaalwachter is die ook in gesprek gaat met verschillende jongeren. Het drugsprobleem is geen probleem alleen van Malle.

 

Raadslid Inneke Broeckx stelt dat ze niet beweert dat het paaltje niets zal doen, maar ze geeft aan schepen Lennert Vorsselmans aan te spreken omdat de bevoegdheid jeugd bij hem zit.

 

Schepen Lennert Vorsselmans stelt dat er over heel Vlaanderen en België moet nagedacht worden over het drugsprobleem en dat hij dat als schepen zeker niet alleen zal kunnen oplossen.

 

Raadslid Elisabeth Joris stelt dat het voor de politie heel belangrijk is om het merk, de kleur en de nummerplaat van de auto te noteren.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt of de camera er kan worden ingezet.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het zeker een optie is, maar geeft ook nog mee dat het park de Renesse ook hoog op het lijstje staat.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Interpellatie over cashpunten in Malle

 

Raadslid Elisabeth Joris licht onderhavig punt toe:

"Zoals we allemaal weten is er in Malle maar één cashpunt voorzien door geldautomatenbeheerder Batopin, namelijk op de Dorpsplaats 29 te Oostmalle. Gelukkig is er nog een tweede afhaalpunt bij Argenta. Dit cashpunt is echter voor mensen met beperkte mobiliteit te ver uit de dorpskern van Westmalle gelegen. Als er één zaak is dat mensen niet graag snel uit handen geven, zijn het geldzaken.

In het memorandum, dat de Seniorenraad opstelde naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, staat dit vermeld als aandachtspunt.

Daarnaast hebben we de opmerking gekregen van een jonge vrouw in een rolstoel die haar zelfstandigheid beetje bij beetje probeert terug te winnen maar bij het cashpunt te Oostmalle botst op onder andere rolstoeltoegankelijkheid.

Er is namelijk een zware deur om binnen te gaan én een drempel. Een drempel zoals daar is in principe wel haalbaar. Echter niet in combinatie met een zware deur open duwen want je hebt als rolstoelgebruiker je 2 handen nodig op je wielen om de drempel te kunnen nemen. Hierdoor kan zij geen geld meer gaan ophalen of storten. Zonder hulp van haar moeder kan de jonge vrouw het gebouw niet betreden. En dit zal ongetwijfeld niet alleen voor haar een probleem zijn… Daarnaast gaf ze aan dat de automaten te hoog zijn voor een persoon in een rolstoel.

Indien we naar de website van cashpunten netwerk gaan kijken, lezen we: 'Bij CASH geloven we in de kracht van samenwerking met lokale autoriteiten om ervoor te zorgen dat iedereen vlot toegang blijft houden tot cash.'

Ondertussen hebben we ook in de media mogen vernemen dat verschillende gemeenten in samenwerking met Cash Batopin extra cashpunten voorzien zoals oa in Vlimmeren.

Daar er wordt aangegeven dat Cash wil samenwerken met lokale autoriteiten willen jullie met hen contact opnemen voor onze burgers."

 

Raadslid Elisabeth Joris stelt volgende vragen:

         "De inkom van het CASH-punt op de Dorpsplaats 29 te Oostmalle toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator.

         Een lagere geldautomaat te voorzien op maat van personen in een rolstoel? Hierbij is de zichtbaarheid van het scherm belangrijk.

         Een extra cashpunt te voorzien in de dorpskern van Westmalle dat ineens rolstoeltoegangkelijk en inclusief is?"

 

Schepen Kris Mintjens geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         het is een terechte opmerking en een bezorgdheid voor iedereen

         Batopin heeft drie soorten cashpunten, waarbij de groene toegankelijk zijn voor iedereen en de oranje zijn toegankelijk met hulp. Het cashpunt in Oostmalle is een oranje punt. Het is niet evident om hier met een rolstoel binnen te kunnen.

         Batopin wil 75% van de cashpunten groen maken voor 1 januari 2026. De gemeente zal hierop blijven aandringen, maar de gemeente heeft dat natuurlijk niet in eigen handen.

         Een bijkomend punt in Westmalle zou een meerwaarde zijn. Er is vorig jaar een aanbod geweest van Euronet. Dat waren toen redelijke voorwaarden. Dat is nu een heel ander verhaal. Zij willen een automaat zetten, maar er is een installatiekost van 23.000 euro exclusief btw en een maandelijkse huur van 500 euro exclusief btw. Ze willen eventueel een proefproject van zes maanden uitrollen, maar dan zouden er minstens 3.000 transacties per maand moeten gebeuren. Voorlopig wordt deze bal wat afgehouden.

 

Raadslid Inneke Broeckx stelt dat er ook nog andere bedrijven zijn. Misschien is het zinvol om een vergelijkende studie te maken.

 

Schepen Kris Mintjens stelt dat eerst de Batopin piste zal bekeken worden. De vraag is in deze ook in welke mate de gemeente het een en ander moet faciliteren. Schepen Kris Mintjens stelt dit voorlopig in het midden te laten.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Overzicht punten

GR van 27 februari 2025

 

Interpellatie over vissen aan het kasteel van Westmalle

 

Raadslid Robbe De Colfmaeker licht onderhavig punt toe:

"CONTEXT

De mogelijkheden om te vissen in Malle zijn zeer beperkt. De enige mogelijkheden voor jeugdige vissers in Malle – die nog geen auto bezitten – om te gaan vissen zijn:

- Klokkeven: (aan grens met Rijkevorsel)

o Hier mag met een visverlof gevist worden. Echter is het moeilijk bereikbaar, vooral bij regen.

- Visclub De Kempen: (Delften Westmalle)

o Hier kan gevist worden indien lid van de club.

o Vooral gericht op brasem- en wedstrijdvissers.

 

In Brecht, Beerse en Rijkevorsel zijn er veel meer opties voor sportvissers. In vergelijking met onze buurgemeenten zijn er in Malle dus weinig mogelijkheden, wat vooral spijtig is voor jeugdige vissers zonder auto en onze senioren.

 

VOORSTEL

Het domein van het kasteel van Westmalle bevat een prachtige vijver en gracht. Dit water bevat een mooi visbestand, perfect voor zowel jeugdige als oudere sportvissers.

Het vissen op deze vijver mogelijk maken heeft de volgende voordelen:

- Gezonde buitenactiviteiten bij kinderen, jongeren, volwassenen én senioren mogelijk maken en promoten.

- Extra inkomsten genereren door middel van vergunningen.

- Onrechtstreeks extra inkomsten door drankverkoop.

 

PRAKTISCH

Om overlast te voorkomen kan het vissen op het domein misschien enkel mogelijk gemaakt worden voor inwoners van onze gemeente, zoals vaak het geval is bij gemeentelijke visvijvers. Dit zou mogelijk gemaakt worden met jaarvergunningen die in het gemeentehuis verkocht worden. Voor kinderen, jongeren en senioren passen we dan een lager tarief toe. Het controleren van de vergunningen zal gebeuren door de politie en indien nodig door een ambtenaar.

 

BIJLAGEN

Bron: https://www.hln.be/malle/kasteelvijver-domein-de-renesse-staat-helemaal-droog-dit-hebben-we-nog-nooit-meegemaakt~a8ac46d6/ "

 

Raadslid Robbe De Colfmaeker stelt volgende vragen:

         "Aangezien het kasteel grotendeels eigendom is van Stichting Kempens Landschap zal er met hen hiervoor in gesprek moeten gegaan worden. Is het bestuur bereid dit voorstel met hen te bespreken?

         Het kasteel van Oostmalle zou een alternatief kunnen zijn. Echter stond deze in 2020 nog volledig droog, waardoor alle vissen overgeplaatst zijn moeten worden. Wat was de oorzaak dat de vijver toen volledig leeg stond? Is het zeker dat dit in de toekomst niet opnieuw gebeurt gezien de vijver nogal ondiep is?

         Is er sinds 2020 opnieuw vis uitgezet op deze vijver of zijn er toekomstige uitzettingen gepland?"

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Er zijn inderdaad weinig plaatsen om te vissen in Malle.

         Het is iets te vroeg om nu al een antwoord te kunnen geven over wat al dan niet mogelijk is in Westmalle aan het kasteel. De open oproep is gelanceerd en de dossiers komen deze periode binnen. Er zal bekeken moeten worden wat er concreet met het kasteel gaat gebeuren.

         Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er een beheersplan rust op het kasteeldomein. Het is in deze niet zo evident om de vijver zonder meer om te vormen naar een visvijver. De Delfte Beek ontspringt in de vijver en komt vervolgens in ecologisch waardevol gebied terecht. Daar zal ook zeker rekening mee gehouden moeten worden.

         De problemen in Oostmalle waren destijds vooral te wijten aan de combinatie van een hete zomer en enkele grote werven in de buurt. De vissen werden weggehaald en op een andere plaats terug uitgezet. Vzw Domein de Renesse geeft nu op de website aan dat vissen niet mogelijk is, maar het kan uiteraard voor de toekomst nog wel bekeken worden.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat er vroeger aan de gracht aan het kasteel in Westmalle al wel eens gevist werd.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat dit inderdaad wel eens gedaan werd, maar dat er nog een verschil is tussen zeer sporadisch eens een lijntje uitgooien of het echt gaan organiseren.

 

Raadslid Robbe De Colfmaeker vraagt of er dan in gesprek gegaan wordt met vzw Domein de Renesse.

 

Schepen Wouter Patho bevestigt dit.

 

 

 

Publicatiedatum: 02/04/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.