Gemeenteraad

Donderdag 17 december 2020

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 17 december 2020.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.27 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Politieverordening - besluit burgemeester 8 december 2020 - bekrachtiging - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 8 december 2020 nam burgemeester Harry Hendrickx volgende beslissingen in het besluit met als titel 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring':

 

"Artikel 1 - tot en met 31 december 2020 de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op hybride wijze te laten doorgaan als volgt:

         Het fysieke gedeelte van de vergadering gaat door in de feestzaal van De Notelaar met inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker wanneer men rondloopt. Aan tafel kan het mondneusmasker worden afgenomen.

         Het digitale gedeelte van de vergadering wordt voorbehouden voor raadsleden die

         ziek zijn

         in quarantaine of zelfisolatie zitten

         behoren tot een risicogroep of waarvan een gezinslid behoort tot de risicogroep

         werken in de zorg.

Deze raadsleden kunnen via een audiovisuele live-verbinding de raden volgen en kunnen afzonderlijk deelnemen aan de beraadslaging en stemming, zowel voor wat betreft het openbare als het eventuele geheime gedeelte van de zitting.

         Alle leden zijn zichtbaar, hoorbaar en herkenbaar voor de andere leden en het publiek.

 

Artikel 2 - publiek toe te laten op de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in die zin dat in de foyer van De Notelaar maximaal 28 bezoekers kunnen plaatsnemen mits inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker. In de foyer zal via een audiovisueel systeem de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn live afgespeeld worden.

 

Artikel 3 - het aanwezige publiek mag conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn geen openlijke tekens van goedkeuring of afkeuring tonen of wanorde veroorzaken."

 

Juridische gronden

 

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, §1 en artikel 135, §2

 

Motivering

 

De burgemeester nam op 8 december 2020 een noodzakelijk besluit in het kader van de vrijwaring van de openbare gezondheid en de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De motieven om het besluit te nemen worden afdoende weergegeven in het besluit zelf en worden overgenomen.

 

Het besluit kan dan ook bekrachtigd worden.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat zijn fractie principieel zal tegen stemmen omdat de fractie niet begrijpt dat nog altijd wordt vastgehouden aan een fysieke vergadering.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 8 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - het besluit van de burgemeester van 8 december 2020 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring' te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 26 november 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 26 november 2020. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 26 november 2020 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 26 november 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Organisatiebeheersing - rapport over de opvolging van de aanbevelingen van Audit Vlaanderen naar aanleiding van de thema-audit instroom van medewerkers - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 16 november 2017 leverde Audit Vlaanderen een auditrapport op over de thema-audit "Instroom van medewerkers" bij gemeente en OCMW Malle (auditopdracht 1706 036). Dit rapport bevatte vier aanbevelingen, waarvoor het management een streefdatum, een verantwoordelijke en een actieplan bepaalde.

 

Jaarlijks volgt Audit Vlaanderen via een steekproef een of meerdere aanbevelingen bij lokale besturen op. Audit Vlaanderen vat haar bevindingen vervolgens samen in een opvolgingsrapport.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 221

 

Motivering

 

Audit Vlaanderen geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor de opvolging van de

aanbevelingen in eerste instantie bij het lokaal bestuur zelf ligt en dat het bestuur dit op een goede manier kan vormgeven door in de jaarlijkse verplichte rapportering over organisatiebeheersing een stand van zaken te geven van de realisatie van deze aanbevelingen.

 

Het managementteam van gemeente en OCMW Malle opteerde ervoor om dit op deze manier aan te pakken bij de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem van 2018.

 

Audit Vlaanderen ging steekproefsgewijs na of de rapportering over de realisatie van de aanbevelingen correct is. Voor gemeente en OCMW Malle gingen Audit Vlaanderen de status van

onderstaande aanbevelingen na:

1)      Om een goed zicht te krijgen op de risico’s die het behalen van de doelstellingen van de organisatie bedreigen, ontwikkelen de gemeente en het OCMW een aanpak m.b.t. hun interne controle/organisatiebeheersing. De organisatie werkt een kader uit en rapporteert hierover op systematische wijze aan het politieke niveau.

2)      De organisatie bepaalt hoe ze het instroomproces bij verkorte procedures wil organiseren en hoe ze dit wenst te documenteren, zodat de transparantie wordt verzekerd en de organisatie eventuele klachten kan weerleggen.

 

Het managementteam bezorgde een overzicht van de stand van zaken aan Audit Vlaanderen. Audit Vlaanderen heeft haar bevinden geformuleerd in een rapport 'resultaten opvolging aanbevelingen bij gemeente en OCMW Malle' van 24 september 2019.

 

Audit Vlaanderen besluit: "De gemeente en het OCMW Malle hebben de opgevolgde aanbevelingen gedeeltelijk gerealiseerd tegen de vooropgestelde timing en hebben een degelijk systeem ontwikkeld om de geformuleerde aanbevelingen op te volgen. De nodige bijkomende acties werden geformuleerd om de nog niet gerealiseerd aanbeveling te realiseren. De hiervoor vooropgezette timing is realistisch."

 

De opvolging van de aanbevelingen die nog niet volledig gerealiseerd waren, gebeurt door het managementteam via de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem van 2019, die op 17 december 2020 ter kennisgeving wordt voorgelegd aan de raden.

Beraadslaging

 

Algemeen directeur Sven Brabants geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het rapport 'resultaten opvolging aanbevelingen bij gemeente en OCMW Malle' van Audit Vlaanderen van 24 september 2019.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Organisatiebeheersing - rapportage over het organisatiebeheersingssysteem in 2019 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De algemeen directeur moet jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau en de raden rapporteren over het organisatiebeheersingssysteem.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 219, lid 2

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 217 tot en met 220 die de invulling van de organisatiebeheersing bepalen

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 176, 180, 181, 188, 193, 266, 272 en 303 die concrete bepalingen bevatten over het organisatiebeheersingssysteem

 

Motivering

 

Die rapportage moet jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar gebeuren.

 

Door de crisis tengevolge van het coronavirus COVID-19 lag de focus van de algemeen directeur en de deskundige organisatiebeheersing sinds maart 2020 tot op heden op het beheersen van deze crisis op lokaal niveau. Er is daarnaast gekozen om bij voorrang de opvolgingsrapportering bij voorrang af te werken omdat deze meer rechtstreeks zicht geeft over de stand van zaken van realisatie van het meerjarenplan en bijgevolg meer rechtstreeks aan het beleid raakt. Deze opvolgingsrapportering moest uiterlijk in september 2020 aan de raden worden voorgelegd. De gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn namen op 24 september 2020 kennis van de opvolgingsrapportering.

 

Hoewel het agentschap Audit Vlaanderen niet de bevoegdheid heeft om uitzonderingen toe te staan op de regels over de rapportage zoals voorzien in het decreet over het lokaal bestuur, heeft het agentschap toegezegd begrip op te zullen brengen voor de besturen die hun rapportage (beperkt) zouden uitstellen.

 

De rapportage voor het jaar 2019 is nu beschikbaar. Ook in uitzonderlijke tijden is het immers van belang verantwoording af te leggen over de beheersing van de organisatie.

 

De algemeen directeur bezorgde de raadsleden voor de zitting de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem. Hij was ook ter beschikking voor de leden die daarover vragen hadden.

Beraadslaging

 

Algemeen directeur Sven Brabants geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem in 2019.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement voor de activeringsheffing - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad het gemeentelijk reglement voor de activeringsheffing goed. Dit reglement geldt tot 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, artikel 3.2.5 tot en met 3.2.16

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 1 september 2009, hierna afgekort als VCRO, in het bijzonder artikels 4.3.5 en 5.6.1 betreffende de voldoende uitrusting van wegen en het register onbebouwde percelen

 

Wet van 4 november 1969 op de landpacht

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Door het heffen van een activeringsheffing leveren deze eigenaars ook een rechtstreekse financiële bijdrage aan het gemeentebestuur voor het onderhoud van de wegen waarlangs ze gelegen zijn, zoals structureel onderhoud, reinigen van straatkolken, straatverlichting, vegen van de straat, maaien van bermen, opruimen van zwerfvuil, ...

 

Omdat de gemeenteraad vaststelt dat er een maatschappelijke evolutie is waarbij steeds meer koppels uit elkaar gaan, werd overwogen hoe de beide partijen gelijk te behandelen in het kader van de activeringsheffing. Elk kind geeft recht op de vrijstelling voor 1 volledige bouwgrond. Echter, bij scheidingen wordt deze vrijstelling gelijkwaardig verdeeld als de ouders elk in het bezit zijn van 1 of meerdere bouwgronden.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - niet-bebouwde percelen/activeringsheffing

Code

MJP000674

Geraamde ontvangst

150.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Bouwgronden: gronden, met uitsluiting van kavels, die palen aan een voldoende uitgeruste weg in de zin van artikel 4.3.5 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en gelegen zijn in een woongebied of woongebied met landelijk karakter zoals bepaald door de uitvoeringsplannen of plannen van aanleg.

 

Kavels: de in een omgevingsvergunning van een niet vervallen verkaveling afgebakende percelen.

 

Onbebouwd: beantwoordend aan de criteria voor opname in het register van onbebouwde percelen, gesteld bij en krachtens artikel 5.6.1 VCRO. Een kavel of bouwgrond wordt als bebouwd aanzien wanneer de oprichting van een woning erop is aangevat op 1 januari van het aanslagjaar, overeenkomstig een stedenbouwkundige of omgevingsvergunning. De belastingontheffing zal verleend worden aan de belastingplichtige die, alhoewel op 1 januari van het belastingjaar bedoelde werken niet aangevat werden, het bewijs voorlegt dat hij/zij in de loop van het belastingjaar op het belaste perceel bouwwerken voor een voor bewoning bestemd gebouw onder dak heeft gebracht. Hij/zij dient hiertoe een verzoekschrift, (gestaafd met foto’s), aan het college van burgemeester en schepenen toe te zenden, uiterlijk op 31 december van het betreffende belastingjaar.

 

Register onbebouwde percelen: het register, vermeld in artikel 5.6.1 VCRO.

 

Sociale woonorganisatie: een organisatie, vermeld in artikel 2, §1, eerste lid, 26° Vlaamse Wooncode.

 

Artikel 2 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 een activeringsheffing op de onbebouwde bouwgronden en kavels die voorkomen in het gemeentelijk register onbebouwde percelen.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

§1 De belasting is verschuldigd door de persoon die op 1 januari van het aanslagjaar eigenaar is van de bouwgrond of kavel. Indien er een recht van opstal of erfpacht bestaat, is de heffing verschuldigd door de eigenaar.

 

§2 Ingeval van vruchtgebruik wordt de heffing gevestigd ten laste van de naakte eigenaar.

 

§3 Ingeval van mede-eigendom, is iedere niet-vrijgestelde mede-eigenaar belastingschuldig voor zijn wettelijk aandeel van het eigenaarschap.

 

§4 In geval van eigendomsoverdracht onder levenden is de nieuwe eigenaar de belasting verschuldigd met ingang van 1 januari volgend op de datum van de authentieke akte die hem het eigendom toekent. Er zal geen rekening gehouden worden met de tussen partijen gesloten overeenkomst.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

§1 Het standaardtarief bedraagt 15,00 euro per strekkende meter.

 

§2 Wanneer een perceel paalt aan twee of meer wegen, zal de belasting berekend worden op basis van de kleinste perceelsbreedte, gemeten op de voorgevelbouwlijn, langs een van die wegen.

 

§3 De minimale aanslag bedraagt 150,00 euro per kavel of bouwgrond. De belastbare lengte wordt steeds in volle meter uitgedrukt. Elk gedeelte van een strekkende meter wordt als volledige meter beschouwd.

 

Artikel 5 - vrijstellingen

 

§1 Van de belasting zijn vrijgesteld:

 

1° De eigenaars van één enkele onbebouwde bouwgrond of onbebouwde kavel, bij uitsluiting van enig ander onroerend goed, gelegen in België of het buitenland, dat bebouwd is met een woning of voor woningbouw in aanmerking komt.

 

2° De Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen en de door de Vlaamse Maatschappij Voor Sociaal Wonen erkende sociale huisvestingsmaatschappijen.

 

3° De houders van een, in laatste administratieve aanleg, verleende omgevingsvergunningen voor het verkavelen van gronden:

 

Als de verkavelingvergunning de aanleg van een uitgeruste weg omvat en dit vanaf het jaar volgend op het jaar waarin de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, in laatste administratieve aanleg, werd toegekend tot en met het jaar dat volgt op het jaar waarin het attest, bedoeld in artikel 4.2.16 §2 VCRO, werd toegekend.

 

Wanneer de verwezenlijking van de verkaveling in fasen wordt vergund, zijn de bepalingen van dit artikel “mutatis mutandis” op de delen van elke fase van toepassing.

 

4° Door de overheid erkende jeugd- en sportverenigingen.

 

5° Een vrijstelling beperkt tot 1 onbebouwde bouwgrond in woongebied of 1 onbebouwde kavel per kind wordt tevens toegekend aan ouders met kinderen die al dan niet ten laste zijn. Deze vrijstelling wordt toegekend indien het kind op 1 januari van het aanslagjaar voldoet aan één van de hiernavolgende voorwaarden:

         het kind heeft de leeftijd van 25 jaar nog niet bereikt;

         het kind valt onder de beschermingsmaatregel in de zin van artikel 487bis e.v. van het Burgerlijk Wetboek inzake verlengde minderjarigheid.

 

Als de ouders niet op hetzelfde adres wonen en elk minstens 1 bouwgrond bezitten, wordt de vrijstelling toegepast, met dien verstande dat de ouders in dat geval per kind voor de helft worden vrijgesteld voor een overeenkomstig aantal onbebouwde bouwgronden en/of kavels.

 

6° Minderjarigen

 

7° Personen met een verminderde zelfredzaamheid. Het college van burgemeester en schepenen beoordeelt of personen hiervoor in aanmerking komen op basis van de aangeleverde bewijsstukken.

 

§2 De belasting wordt niet geheven op bouwgronden en kavels die tijdens het aanslagjaar niet voor bebouwing kunnen worden bestemd:

 

1° Ingevolge hun inrichting als collectieve voorzieningen, met inbegrip van hun aanhorigheden.

 

2° Ingevolge de bepalingen van de wet op de landpacht, niet voor bebouwing kan worden bestemd.

 

3° Ingevolge een bouwverbod of enige andere erfdienstbaarheid tot openbaar nut die woningbouw onmogelijk maakt.

 

§3 Indien sommige mede-eigenaars, krachtens de bovenstaande bepalingen zijn vrijgesteld, wordt de belasting onder de overige mede-eigenaars, in verhouding tot hun deel in het perceel, verrekend.

 

Artikel 6 - aangifteplicht van verkoop

 

De verkoper van een onbebouwd perceel of een onbebouwde kavel is verplicht, binnen de maand na het verlijden van de notariële akte, bij ter post aangetekende brief of tegen ontvangstbewijs, bij het gemeentebestuur aangifte te doen van de eigendomsoverdracht en dit met opgave van:

         De volledige identiteit en het adres van de nieuwe eigenaar;

         De datum van de authentieke akte tot vaststelling van de overdracht en de naam van de notaris;

         Een nauwkeurige aanduiding van het verkochte perceel.

 

Artikel 7 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 8 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 9 - Inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk reglement voor de activeringsheffing goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op administratieve stukken - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2019 het gemeentelijk belastingreglement op administratieve stukken goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - afgifte van administratieve stukken

Code

MJP000890

Geraamde ontvangst

20.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een belasting op de afgifte door het gemeentebestuur van administratieve stukken.

 

Artikel 2 - belastingplichtige

 

Deze belasting is verschuldigd door de personen of instellingen aan wie deze stukken door het gemeentebestuur op hun verzoek of ambtshalve worden uitgereikt. De belasting is steeds verschuldigd, ongeacht of de vergunning wordt verleend of niet of in beroep wordt vernietigd.

 

Artikel 3 - berekening van de belasting

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven:

 

Stuk

tarief

Identiteitsbewijzen

Identiteitsstuk voor een kind onder de 12 jaar

gratis bij eerste inschrijving

 

1,00 euro bij vernieuwing in geval van verlies of beschadiging

 

Identiteitsbewijs voor een niet-Belgisch kind onder de 12 jaar

1,00 euro bij afgifte

Elektronische identiteitskaart (kids-ID) voor Belgische kinderen onder de 12 jaar

gratis bij eerste afgifte (exclusief kostprijs van de identiteitskaart), eventueel verhoogd met de aangerekende kosten voor een spoedprocedure

 

Elektronische identiteitskaarten en vreemdelingenkaarten voor personen vanaf 12 jaar

gratis bij eerste afgifte (exclusief kostprijs van de identiteitskaart/vreemdelingenkaart)

 

2,00 euro bij eerste duplicaat (exclusief kostprijs van de identiteitskaart/vreemdelingenkaart)

 

5,00 euro bij tweede duplicaat (exclusief kostprijs van de identiteitskaart/vreemdelingenkaart)

 

bij afgifte volgens de dringende procedure met transport door Group 4 wordt de gemeentebelasting verhoogd met de aangerekende kosten voor een spoedprocedure

 

bij afgifte volgens de zeer dringende procedure met transport door Group 4 wordt de

gemeentebelasting verhoogd met de aangerekende kosten voor een spoedprocedure

 

Attest van immatriculatie

3,75 euro bij eerste afgifte en voor iedere vervanging tegen teruggave van het vervallen attest

 

gratis bij verlenging

 

Reispassen

Reispas voor personen vanaf 18 jaar

5,00 euro bij afgifte (exclusief consulaire zegel en kostprijs boekje)

 

buitengewoon tarief bij uitzonderlijke afhaling buiten de kantooruren op uitdrukkelijk verzoek van de aanvrager + dringende procedure (exclusief consulaire zegel en kostprijs boekje): 12,50 euro voor een nieuw exemplaar of bij vervanging van een vervallen exemplaar

 

Reispas voor personen onder 18 jaar

gratis bij afgifte (exclusief kostprijs boekje)

 

buitengewoon tarief bij uitzonderlijke afhaling buiten de kantooruren op uitdrukkelijk verzoek van de aanvrager + dringende procedure (exclusief kostprijs boekje): 12,50 euro voor een nieuw exemplaar of bij vervanging van een vervallen exemplaar

 

Trouwboekje

Trouwboekje

gratis bij afgifte (exclusief kostprijs van het trouwboekje)

 

Rijbewijzen

Elektronisch Europees rijbewijs

5,00 euro bij afgifte (exclusief kostprijs van het rijbewijs)

 

Internationaal rijbewijs

3,75 euro bij afgifte (exclusief kostprijs van het rijbewijs)

 

Elektronisch voorlopig rijbewijs

5,00 euro bij afgifte (exclusief kostprijs van het rijbewijs)

 

Stedenbouwkundig en planologisch attest

Stedenbouwkundig attest

50,00 euro

 

Planologisch attest

75,00 euro

 

Omgevingsvergunning

Dossiers waarbij enkel advies wordt gegeven en de gemeente niet vergunt

 

gratis

Project dat vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen omvat en waarbij de gemeente beslist over de vergunningsaanvraag

 

Melding

 

gratis

Gewone en vereenvoudigde procedure met medewerking architect

 

50,00 euro

Gewone en vereenvoudigde procedure zonder medewerking architect

 

20,00 euro

Verkavelingsvergunning

 

Verkavelingsvergunning

100,00 euro

 

Bijstelling van een verkavelingsvergunning

100,00 euro

 

Project dat de vergunningsplichtige exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten omvat,

zoals bedoeld in de indelingslijst van Vlarem

Klasse 2, gewone procedure

65,00 euro

 

Klasse 2, gewone procedure waarbij een MER of veiligheidsrapportage vereist is en/of gekend als GPBV

 

75,00 euro

Klasse 2, vereenvoudigde procedure

 

gratis

Klasse 2, wijziging v/d voorwaarden of tijdelijk

 

gratis

Klasse 2, omzetting naar eeuwigdurend

 

65,00 euro

Omzetting vergunning op proef naar gewone vergunning

 

gratis

Melding

 

gratis

Gemengd project dat zowel vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen als de vergunningsplichtige exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten omvat

Gemengd project

de som van de bedragen die respectievelijk verschuldigd zijn

 

 

Artikel 4 - vrijstellingen

 

§1 Enkel de vrijstellingen en ontheffingen opgenomen in dit artikel zijn van toepassing in de gemeente.

 

§2 Van de belasting zijn vrijgesteld:

 

1° de gerechtelijke overheden, de openbare besturen en de instellingen van openbaar nut.

 

§3 De belasting wordt niet geheven op:

 

1° de stukken die de gemeente kosteloos moet afleveren volgens een wet, een decreet of een reglement;

 

2° de stukken die de gemeente aflevert aan behoeftige personen: de behoeftigheid wordt door elk overtuigend bewijsstuk bewezen;

 

3° de stukken, uitgezonderd de reispassen, onderworpen aan de betaling van een speciaal recht ten voordele van de gemeente volgens een wet, een decreet of een reglement.

 

Artikel 5 - vestiging en invordering

 

§1 De gemeente int deze belasting contant tegen afgifte van een betalingsbewijs.

 

§2 Bij gebrek aan contante inning en bij aanvragen en meldingen die niet bij de gemeente gebeuren, vordert de financieel directeur de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het kohier uitvoerbaar.

 

§3 De belastingplichtige moet de factuur betalen binnen 30 dagen na verzending.

 

§4 De vestiging en invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 6 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 7 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op administratieve stukken goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op het ophalen van rest- en PMD-afval in standaard huisvuilzakken - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde het gemeentelijk belastingreglement op het ophalen van rest- en PMD-afval in gestandaardiseerde huisvuilzakken op 19 december 2019 goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Het toepassen van het principe 'de vervuiler betaalt' kadert in een gezond milieubeleid, zoals ook is vastgelegd in artikel 1.2.1, hoofdstuk II, van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - termijn en belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een belasting op het ophalen van rest- en PMD-afval in gestandaardiseerde zakken.

 

Artikel 2 - berekening van de belasting

 

De basisbelasting bedraagt:

         Standaardzakken voor restafval van circa 60 liter per voorverpakte hoeveelheid van 10 stuks: 15,00 euro per pak;

         Standaardzakken voor restafval van circa 30 liter per voorverpakte hoeveelheid van 10 stuks: 7,50 euro per pak;

         Standaardzakken voor PMD-afval van circa 60 liter per voorverpakte hoeveelheid van 20 stuks: 2,50 euro per pak.

 

Artikel 3 - vestiging en invordering

 

§1 De belasting wordt contant ingevorderd op het ogenblik van de afgifte van de afvalzakken en zal ten opzichte van de belastingplichtige met een kwitantie worden bevestigd.

 

§2 Bij gebrek aan contante inning, vordert de financieel directeur de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het kohier uitvoerbaar.

 

§3 De vestiging en invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 4 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 5 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op het ophalen van rest- en PMD-afval in gestandaardiseerde huisvuilzakken goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op inname van het openbaar domein voor bouw- en verbouwingswerken - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2019 het gemeentelijk belastingreglement op inname openbaar domein voor bouw- en verbouwingswerken goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2011 betreffende het algemeen reglement op inname van het openbaar domein

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Retributie - inname openbaar domein

Code

MJP001019

Geraamde ontvangst

5.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kris Mintjens merkt op dat het bedrag snel kan oplopen, ook al is het maar 0,5 euro per m² per dag. Hij licht toe dat hij recent een 10.000 euro moest betalen. Hij stelt dat deze belasting niet ondernemersvriendelijk is.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 5 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Oppervlakte: voor de berekening van de belasting wordt de oppervlakte beschouwd van de omschreven veelhoek begrensd door enerzijds de rooilijn of ontworpen rooilijn en anderzijds de uiterste punten van de werfinrichting welke het voorwerp van de inname uitmaakt. Indien een rooilijn ontbreekt, geldt de inname vanaf de grens met de privé-eigendommen.

 

Artikel 2 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een belasting op de inname van het openbaar domein, langer dan 8 uur, door het plaatsen van voorwerpen in het kader van bouw- en verbouwingswerken op het privédomein.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

De belasting is verschuldigd door de aanvrager van de inname van het openbaar domein voor bouw- of verbouwingswerken op privédomein en, bij het ontbreken van een aanvraag, de uitvoerder van de werken of de innemer van het openbaar domein.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

De belasting wordt vastgesteld op 0,50 euro per begonnen m² per dag ingenomen oppervlakte van het openbaar domein, met een minimum bedrag van 25,00 euro.

 

Artikel 5 - vrijstellingen

 

§1 Enkel de vrijstellingen en ontheffingen opgenomen in dit artikel zijn van toepassing in de gemeente.

 

§2 Van de belasting zijn vrijgesteld:

 

1° inname van het openbaar domein voor bouw- of verbouwingswerken op het privédomein korter dan één week;

 

2° bij het bouwen of bij werken door of voor rekening van een gewest, provincie, gemeente, openbare instelling of erkende instellingen van openbaar nut;

 

3° bij het bouwen van gemeenschapsvoorzieningen waarvoor een gemeentelijke toelage verleend wordt;

 

4° bij mobiele bouwplaatsen voor de aanleg van openbare nutsleidingen.

 

Artikel 6 - aangifte

 

§1 Een aanvrager moet voor de inname van het openbaar domein een aanvraag indienen zoals voorzien in het algemeen gemeentelijk reglement op inname van het openbaar domein en hiervan een aangifte doen bij de gemeente.

 

§2 Wanneer een aangifte ontbreekt of bij een onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, belast de gemeente de belastingplichtige ambtshalve volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§3 De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 7 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 8 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 9 - inwerkingtreding

 

§ 1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§ 2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op inname openbaar domein voor bouw- en verbouwingswerken goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op leegstaande woningen en gebouwen -  goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 28 mei 2018 het gemeentelijk reglement inzake het register van leegstand van gebouwen en woningen goed. In dit reglement bepaalde de gemeenteraad de objectieve indicaties aan de hand waarvan de gemeentelijke administratie de leegstand van een woning of gebouw moet beoordelen.

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2019 de wijziging van het gemeentelijk reglement inzake het register van leegstand van gebouwen en woningen goed.

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2019 het gemeentelijk belastingreglement op leegstaande woningen en gebouwen goed. Dit reglement geldt tot 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Decreet van 15 juli 1997 en latere wijzigingen, houdende de Vlaamse Wooncode

 

Decreet van 14 oktober 2016 houdende de wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen

 

Decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid

 

Besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 aangaande Lokaal Woonbeleid

 

Gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2010 betreffende de goedkeuring van een gemeentelijke reglement inzake het register van leegstand van gebouwen en woningen waarbij de objectieve indicaties werden vastgelegd aan de hand waarvan de gemeentelijke administratie de leegstand van een woning of gebouw moet beoordelen

 

Gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2012 betreffende de wijziging van het gemeentelijk reglement inzake het register van leegstand van gebouwen en woningen

 

Gemeenteraadsbeslissing van 20 oktober 2014 betreffende de wijziging van het gemeentelijk reglement inzake het register van leegstand van gebouwen en woningen

 

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 betreffende de wijziging van het gemeentelijk reglement inzake het register van leegstand van gebouwen en woningen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Sinds 23 december 2016, na de wijziging van het decreet Gronden- en pandenbeleid, heeft de gemeente de bevoegdheid om een eigen beleid te voeren rond leegstand.

 

Op 15 september 2017 heeft de Vlaamse regering de opheffing goedgekeurd van het besluit van de Vlaamse regering van 10 juli 2009 houdende de nadere regels betreffende het leegstandsregister en houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 2 april 1996 betreffende de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting van gebouwen en/of woningen.

 

De gemeenteraad wil de langdurige leegstand van woningen en gebouwen in de gemeente voorkomen. Hiervoor houdt de gemeentelijke administratie een jaarlijks geactualiseerde inventaris van leegstaande gebouwen en woningen bij.

 

De gemeente Malle maakt deel uit van de intergemeentelijke samenwerking IVLW Midden en waarbij de gemeente Malle zich engageert tot het voorkomen en bestrijden van leegstaande gebouwen en woningen door middel van het bijhouden van een inventaris van leegstaande woningen en gebouwen en het activeren van deze woningen en gebouwen door middel van een leegstandsheffing.

 

In uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst IVLW midden, thans de verlenging ervan met ingang op 1 januari 2020, is het een verplichte activiteit om een gemeentelijk leegstandsreglement bij te houden en leegstandsbelasting toe te passen op de woningen en gebouwen die in het register werden opgenomen. Dit wordt in het richtlijnenkader van Wonen Vlaanderen in artikel 13, eerste lid, §3, beschreven als verplichte activiteit voor elke gemeente in een intergemeentelijk samenwerkings(IGS)-project. Het richtlijnenkader geeft uitvoering aan het besluit van de Vlaamse regering ‘Lokaal Woonbeleid’.

 

In het lokaal woonbeleidsplan, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 25 november 2013, werd onder punt OD 4.2 "Het invoeren van een leegstandsheffing" voorzien als operationele

doelstelling.

 

De Vlaamse Wooncode stelt de gemeente aan als coördinator en regisseur van het lokale woonbeleid en kan de gemeente onder meer een langdurige leegstand van woningen en gebouwen voorkomen en bestrijden. Dit gebeurt in eerste instantie door het jaarlijks bijhouden van een gemeentelijk leegstandsregister. Daarnaast moet het heffingsreglement ertoe bijdragen om leegstand op te lossen.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - leegstaande woningen en gebouwen

Code

MJP000677

Raming ontvangst

50.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement gelden de volgende definities:

 

1° De definities van woningen en gebouwen uit artikel 1.2 van het decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid zijn toepasselijk, evenals de andere definities van artikel 1.2 van het decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid.

 

2° Leegstaande gebouwen zijn gebouwen als omschreven in artikel 2.2.6 van het decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid.

 

3° Leegstaande woningen zijn woningen als omschreven in artikel 2.2.6 van het decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid..

 

Artikel 2 - belastbare grondslag

 

§1 De gemeente Malle vestigt voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 een jaarlijkse gemeentebelasting op de woningen en gebouwen die gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden zijn opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

 

Het leegstandsregister wordt opgemaakt en bijgehouden overeenkomstig artikel 2.2.6 en volgende van het decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid.

 

§2 De belasting voor een leegstaande woning of een leegstaand gebouw is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat die woning of dat gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

 

Zolang het leegstaand gebouw of de leegstaande woning niet uit het leegstandsregister is geschrapt, is de belasting van het aanslagjaar verschuldigd op het ogenblik dat een nieuwe termijn van twaalf maanden verstrijkt.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

§1 De belasting is verschuldigd door de houder van het zakelijk recht van het leegstaande gebouw of de leegstaande woning op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt, dus het ogenblik dat die woning of dat gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden is opgenomen in het gemeentelijk leegstandsregister.

 

Ingeval er een recht van opstal, erfpacht of vruchtgebruik bestaat, is de belasting verschuldigd door de houder van dat zakelijk recht van opstal, van erfpacht of van vruchtgebruik op het ogenblik dat de belasting van het aanslagjaar verschuldigd wordt.

 

§2 Ingeval van mede-eigendom, is iedere niet-vrijgestelde mede-eigenaar belastingschuldig voor zijn wettelijk deel.

 

Als er in geval van mede-eigendom aan één van de mede-eigenaars vrijstelling wordt verleend, zal deze vrijstelling van de totale belastingschuld, proportioneel met het eigendomsrecht van de betrokken mede-eigenaar, afgetrokken worden.

 

§3 In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de instrumenterende ambtenaar de verkrijger van het nieuwe zakelijk recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het leegstandsregister.

 

De instrumenterende ambtenaar stelt de gemeentelijke administratie binnen de twee maanden na het verlijden van de authentieke overdrachtsakte in kennis van de overdracht met aard (volle eigendom, vruchtgebruik, blote eigendom, ….) en aandeel, de datum ervan, en de identiteitsgegevens van de nieuwe eigenaar.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

§1 De minimumaanslag (basisbelasting) bedraagt:

 

1° 1.150,00 euro voor een leegstaand gebouw in de zin van artikel 2.2.6, §2 of §4;

 

2° voor een leegstaande woning in de zin van artikel 2.2.6, §3 of §4 van het decreet van 27 maart 2009 betreffend het grond- en pandenbeleid:

a) 1.150,00 euro voor een woning (eengezinswoning of appartement);

b) 100,00 euro voor een kamer als vermeld in artikel 2, §1, eerste lid, 10° bis, van de Vlaamse Wooncode;

c) 350,00 euro voor elke andere woning dan deze, vermeld onder a) en b).

 

§2 Het bedrag van de belasting bedraagt:

         1ste heffingsjaar: de basisbelasting;

         2de heffingsjaar: de basisbelasting verhoogd met 25%;

         3de heffingsjaar: de basisbelasting verhoogd met 50%;

         4de heffingsjaar: de basisbelasting verhoogd met 75%;

         5de en volgende heffingsjaren: de basisbelasting verhoogd met 100%.

 

De minimumaanslag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast aan het ABEX-indexcijfer.

 

Artikel 5 - vrijstellingen

 

§1 Enkel de vrijstellingen en ontheffingen opgenomen in dit artikel zijn van toepassing in de gemeente.

 

§2 De toekenning van de vrijstelling impliceert vrijstelling van de belasting die zou verschuldigd zijn in het aanslagjaar of de aanslagjaren waarvoor de vrijstelling werd verleend, tenzij expliciete afwijkingen zijn bepaald.

 

§3 Van de belasting zijn vrijgesteld (persoonsgebonden vrijstellingen):

 

1° de belastingplichtige waarvan de handelingsbekwaamheid beperkt werd ingevolge een gerechtelijke beslissing. Het bewijs daarvan wordt geleverd door het voorleggen van de betreffende uitspraak;

 

2°  de belastingplichtige die sinds minder dan één jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het heffingsjaar volgend op het verkrijgen van het zakelijk recht. Deze vrijstelling geldt niet voor overdrachten aan vzw’s waarvan de vroegere zakelijk gerechtigde lid van is, noch voor overdrachten aan vennootschappen waarin de vroegere zakelijk gerechtigde rechtstreeks of onrechtstreeks participeert;

 

3° de belastingplichtige die in een erkende ouderenvoorziening verblijft, of voor een langdurig verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling. De vrijstelling geldt maximum voor 1 woning van de belastingplichtige en voor maximum 2 jaar. Het bewijs wordt geleverd door een attest afgegeven door de instelling.

 

§4 De belasting wordt niet geheven op (objectgebonden vrijstellingen):

 

1° het gebouw of de woning die binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid goedgekeurd onteigeningsplan ligt;

 

2° het gebouw of de woning geen voorwerp meer kan uitmaken van een stedenbouwkundige of omgevingsvergunning omdat een voorlopig of definitief onteigeningsplan is vastgesteld;

 

3° het gebouw of de woning die decretaal beschermd is als monument, of opgenomen is op een bij besluit vastgesteld ontwerp van lijst tot bescherming als monument;

 

4° een gebouw of woning die vernield of beschadigd door een plotse ramp. Een ramp is een gebeurtenis die zich voordoet buiten de wil van de belastingplichtige, en waardoor de schade zo groot is dat een normaal gebruik onmogelijk is. Deze vrijstelling geldt slechts voor een periode van drie jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;

 

5° een gebouw of woning die onmogelijk daadwerkelijk gebruikt kan worden omwille van een verzegeling in het kader van een strafrechtelijk onderzoek of omwille van een expertise in het kader van een gerechtelijke procedure. Deze vrijstelling geldt gedurende de periode vanaf het begin van de onmogelijkheid tot effectief gebruik tot één jaar na het einde van de onmogelijkheid tot daadwerkelijk gebruik;

 

6° een woning die niet afsplitsbaar is van een gebouw dat voor meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte overeenkomstig de functie van dat gebouw wordt aangewend. Een woning is pas afsplitsbaar als het na sloping van de overige gedeelten kan worden beschouwd als afzonderlijke woning die voldoet aan de bouwfysische vereisten. Dit op voorwaarde dat het gebouw en de betreffende woning(en) een gemeenschappelijke toegang hebben, en het voorzien van afzonderlijke toegangen de ruimtelijke draagkracht van het gebouw met zijn inpandige woning(en) overstijgt;

 

7° een gebouw of woning die gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen melding of stedenbouwkundige of omgevingsvergunning. Deze aanvraag moet jaarlijks worden aangevraagd met de nodige bewijsstukken en kan maximum drie opeenvolgende jaren worden toegekend volgend op de aanvang van de werken;

 

8° een gebouw of woning waarvoor een aanvraag tot omgevingsvergunning tot regularisatie van de wijziging van de functie in overeenstemming met het effectief gebruik werd ingediend. Dit is een eenmalige vrijstelling;

 

9° een gebouw dat of woning die gerenoveerd wordt door niet meldings- of vergunningsplichtige handelingen. Dit is een eenmalige vrijstelling. De werken moeten gestaafd worden aan de hand van bewijsstukken, zoals bijvoorbeeld recente foto's, planning, duur en berekening van de kosten, premieaanvragen, …;

 

10° een gebouw of woning die het voorwerp uitmaakt van een overeenkomst met het oog op renovatie-, verbeterings- of aanpassingswerkzaamheden in de zin van artikel 18  §2, van de Vlaamse Wooncode;

 

11° een woning die in het aanbod zit van een sociaal verhuurkantoor en waarvan de verhuur bemoeilijkt wordt door gerechtelijke of administratieve procedures zoals uitzetting, ambtshalve uitschrijving, ….;

 

12° een gebouw of woning die het voorwerp uitmaakt van een door de gemeente, het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn of een sociale woonorganisatie verkregen sociaal beheersrecht, overeenkomstig artikel 90 van de Vlaamse Wooncode;

 

13° als op datum van de inkohiering een inschrijving in het bevolkings- of vreemdelingenregister van minimum drie maanden geldt;

 

14° bij de start van de werken aan een gebouw of woning na een melding kan de belastingplichtige ambsthalve vrijgesteld worden voor 1 jaar;

 

15° bij de start van de werken aan een gebouw of woning na het verlenen van een omgevingsvergunning kan de belastingplichtige ambsthalve vrijgesteld worden voor 3 jaar;

 

16° het voorgenomen project dat onder de bouwpauze valt én waarvoor één jaar na het einde van de bouwpauze een omgevingsvergunning wordt ingediend op basis van een principiële goedkeuring van het project door het college van burgemeester en schepenen. De vrijstelling wordt verleend op basis van een schriftelijk ondertekende verklaring door de belastingplichtige waarin deze verklaart één jaar na het einde van de bouwpauze een omgevingsvergunning in te dienen op basis van een principiële goedkeuring van het project door het college van burgemeester en schepenen. Deze vrijstelling geldt voor de duur van de bouwpauze zoals beslist door de gemeenteraad.

 

§4 Als verschillende vrijstellingen van toepassing zijn voor eenzelfde woning of gebouw en dezelfde belastingplichtige en deze vrijstellingen beperkt zijn in tijd, dan kunnen deze vrijstellingen niet gecumuleerd worden in tijd. De vrijstelling met de langste duur is geldig en moet jaarlijks worden aangevraagd.

 

Artikel 6 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 Wanneer een gebouw omwille van ingebruikname uit het leegstandregister geschrapt is na de inventarisatie, kan een ambsthalve ontheffing verleend worden.

 

Artikel 7 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 8 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op leegstaande woningen en gebouwen goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op masten en pylonen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2019 het gemeentelijk belastingreglement op masten en pylonen goed. Het reglement geldt tot 31 december 2025.

 

Een aantal technische wijzigingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Masten en pylonen worden als landschapsverstorend ervaren en brengen hinder mee voor de lokale bevolking en het gemeentelijk landschap. De gemeenteraad wil deze landschapshinder compenseren.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - masten en pylonen

Code

MJP001792

Geraamd ontvangst

55.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

mast: een verticale structuur die op een dak of een andere bestaande constructie is geplaatst en waarbij de hoogte van constructie en mast samen minstens 20 meter boven het maaiveld bedraagt.

pyloon: een individuele verticale structuur opgericht op het niveau van het maaiveld en met een hoogte van minstens 20 meter boven het maaiveld.

 

Artikel 2 - termijn en belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 een belasting op masten en pylonen met een hoogte van minimaal 20 meter boven het maaiveld die zich op 1 januari van het aanslagjaar op het grondgebied van de gemeente bevindt.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

De belasting is verschuldigd door de eigenaar van de mast of pyloon. De eigenaar van de constructie en of de grond waarop de masten en pylonen werden opgericht, is mee hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

De basisbelasting bedraagt 2.000,00 euro per jaar per mast of pyloon.

 

Artikel 5 - aangifte

 

§1 De belastingplichtigen zijn ertoe gehouden aangifte te doen bij het college van burgemeester en schepenen. De aangifteformulieren die hiertoe door het college van burgemeester en schepenen ter beschikking gehouden worden, vermelden de periode binnen welke de aangifte dient te geschieden. Het niet ontvangen van een dergelijk aangifteformulier ontslaat de gebruiker niet van zijn aangifteplicht.

 

§2 Als een aangifte ontbreekt of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, kan de belastingplichtige ambtshalve belast worden volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§3 Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

§4 De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van de belastingverordening met het oogmerk te bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen.

 

§5 Het gemeentebestuur is te allen tijde gerechtigd controle uit te oefenen met het oog op een correcte toepassing van deze reglementering.

 

§6 Beëdigde ambtenaren, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen stellen de overtredingen vermeld in dit artikel vast.

 

Artikel 6 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 7 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 8 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op masten en pylonen goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad het belastingreglement op nachtwinkels,

automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie verstoren de openbare orde, tasten de netheid aan en belasten de ordehandhavers en de gemeentelijke openbare diensten extra. Dit blijkt uit verschillende klachten en vaststellingen van bewoners evenals politie hieromtrent. Het afgelopen jaar vond er een sterke toename plaats van het aantal nachtwinkels op grondgebied van Malle. Dit ging duidelijk gepaard met een verhoging van overlast in de vorm van enerzijds afvalvorming in de wijde buurt van de nachtwinkels en anderzijds aantasting van de openbare rust. Het is dan ook gewettigd om nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie financieel te laten bijdragen ten gunste van het gemeentebestuur.

 

Nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie schaden daarnaast de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van het winkelapparaat en deze neerwaartse spiraal moet geremd worden door gerichte acties om een ommekeer teweeg te brengen op het vlak van verscheidenheid en kwaliteit van handelszaken. Enerzijds zullen de ontvangsten die hieruit voortvloeien bijdragen in de kosten voor het bestrijden van de overlast en toelaten een doordacht lokaal economisch beleid te voeren in de handelskernen en anderzijds zal de invoering van een belasting op nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie dit soort van uitbating ontmoedigen.

 

De eigenaars van de panden moeten zich bewust zijn van het feit dat zij een grote medeverantwoordelijkheid dragen bij verhuur van hun onroerend goed voor activiteiten die de openbare orde verstoren, de netheid en het imago van het winkelapparaat schaden. Daarom worden zij solidair en ondeelbaar gehouden tot betaling van de belasting.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - nachtwinkels en phoneshops

Code

MJP000847

Geraamde ontvangst

7.500 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er nachtwinkels zijn die achter staan met hun betalingen.

 

Schepen Wim Jordens stelt het te zullen navragen.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Nachtwinkels: een vestigingseenheid die

a) ingeschreven is in de KBO (Kruispuntbank van Ondernemingen) uitsluitend onder de rubriek "verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen";

b) en geen andere handelsactiviteit uitoefent dan die hierboven bedoeld;

c) en een maximale netto verkoopoppervlakte heeft van 150 m²;

d) en op een duidelijke en permanente manier de vermelding "Nachtwinkel" draagt.

 

Automatenshop: een van op de openbare weg toegankelijke bedrijfsruimte waar de hoofdactiviteit bestaat in het ter beschikking stellen van automatische apparaten voor de verdeling, tegen betaling, van consumptie- en gebruiksartikelen. Als automatisch wordt beschouwd elk apparaat dat een mechanisch, elektrisch of elektronisch onderdeel bevat voor de werking, en dat op gang wordt gebracht door inbreng van geldstukken, van een penning of van gelijk welk ander middel dat ervoor in de plaats komt.

 

Privaat bureau voor telecommunicatie: iedere voor het publiek toegankelijke vestigingseenheid voor het verlenen van telecommunicatiediensten.

 

Artikel 2 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt voor de periode vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 zowel een openingsbelasting als een jaarlijkse belasting op nachtwinkels, automatenshops en private bureaus voor telecommunicatie gelegen op het grondgebied van Malle.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

De belasting is solidair en ondeelbaar verschuldigd door de eigenaar van de handelszaak, de

uitbater ervan en de eigenaar van het pand waar de economische activiteit wordt gehouden.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

§1 De aanslagvoet van de openingsbelasting wordt vastgesteld op 6.000 euro en is verschuldigd bij elke opening van een nieuwe handelsactiviteit van een nachtwinkel, automatenshop, privaat bureau voor telecommunicatie. De openingsbelasting is een eenmalige belasting en verschuldigd bij elke opening van een nachtwinkel, automatenshop, privaat bureau voor telecommunicatie, zoals gedefinieerd in artikel 1 van het reglement. Elke wijziging van uitbating is gelijkgesteld met een nieuwe handelsactiviteit.

 

§2 De aanslagvoet van de jaarlijkse belasting wordt vastgesteld op 1.500 euro per handelszaak. De openingsbelasting en jaarlijkse belasting zijn ondeelbaar en verschuldigd voor het ganse jaar ongeacht de stopzetting van de economische activiteit of de wijziging van uitbating in het jaar van de inkohiering. De jaarlijkse belasting gaat in volgend op het aanslagjaar van de inkohiering van de openingsbelasting of bij gebreke hiervan vanaf de inwerkingtreding van het belastingreglement.

 

§3 Er wordt geen enkele korting of teruggave van de belasting gedaan om welke reden dan ook.

 

§4 De overeenkomstig artikel 5 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met

         10% bij een eerste overtreding, met een maximum van 1.500 euro;

         20% bij een tweede overtreding;

         50% bij een derde en volgende overtreding, met dien verstande dat een correcte aangifte gedurende twee opeenvolgende jaren de goede trouw in hoofde van de belastingplichtige volledig herstelt.

 

Artikel 5 - aangifte

 

§1 De belastingplichtigen zijn ertoe gehouden aangifte te doen bij het college van burgemeester en schepenen. De aangifteformulieren die hiertoe door het college van burgemeester en schepenen ter beschikking gehouden worden, vermelden de periode binnen welke de aangifte dient te geschieden. Het niet ontvangen van een dergelijk aangifteformulier ontslaat de gebruiker niet van zijn aangifteplicht.

 

§2 Als een aangifte ontbreekt of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte, kan de belastingplichtige ambtshalve belast worden volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§3 Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de verzending van de kennisgeving om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

§4 De ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van de belastingverordening met het oogmerk te bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen.

 

§5 Het gemeentebestuur is te allen tijde gerechtigd controle uit te oefenen met het oog op een correcte toepassing van deze reglementering.

 

§6 Beëdigde ambtenaren, aangewezen door het college van burgemeester en schepenen stellen de overtredingen vermeld in dit artikel vast.

 

Artikel 6 - sluiting of stopzetting

 

§1 In geval van tijdelijke of definitieve administratieve sluiting van de zaak omwille van een

sanctie opgelegd krachtens artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur of in geval van tijdelijke of definitieve sluiting omwille van elke andere mogelijke sanctie opgelegd door daartoe bevoegde overheden, kunnen de belastingplichtigen op geen enkele schadeloosstelling aanspraak maken.

 

§2 Elke wijziging of stopzetting van een economische activiteit moet onder verantwoordelijkheid van de belastingplichtigen onmiddellijk en per aangetekend schrijven te worden meegedeeld aan het gemeentebestuur.

 

Artikel 7 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 8 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 9 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het belastingreglement op nachtwinkels, automatenshops, private bureaus voor telecommunicatie goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op het ontbreken van parkeerplaatsen bij woningen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad het gemeentelijk belastingreglement op het ontbreken van parkeerplaatsen goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Gemeenteraadsbesluit van 25 oktober 2010 betreffende de stedenbouwkundige verordening inzake parkeren en stallen van auto’s en fietsen en realisatie van bergruimten bij woningen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Bewoners die niet over een parkeerplaats beschikken aan hun woning, nemen het openbaar domein in. Personen die permanent het openbaar domein innemen bij gebrek aan een eigen parkeerruimte, moeten hiervoor een bijdrage leveren om nieuwe parkeerplaatsen te kunnen inrichten.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - ontbrekende parkeerplaatsen

Code

MJP001147

Raming ontvangst

50.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht toe dat hij het niet kunnen vindt dat parkeerplaatsen kunnen afgekocht worden.

 

Schepen Sanne Van Looy licht toe dat er een clausule is ingebouwd om gemotiveerd in projecten een afwijking te kunnen voorzien, bijvoorbeeld wanneer er parkeerplaatsen op maaiveldniveau worden voorzien die publiek toegankelijk zijn.

 

Raadslid Kris Mintjens licht toe dat de praktijk uitwijst dat de parkeernorm van 1,5 parkeerplaatsen te veel is.

 

Raadslid Walter Vermeylen wijst er op dat de kosten om af te kopen er bij de kopers zullen bijkomen.

 

Raadslid Paul Van Ham wijst er op dat hij meent dat bij het project van de oude jongensschool werd afgeweken.

 

Raadslid Kris Mintjens wijst er op dat projecten worden belast voor de verre toekomst. Binnen enkele jaren zullen er waarschijnlijk veel minder auto's zijn waardoor heel veel parkeerplaatsen leeg zullen komen te staan.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 8 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt voor de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een belasting op het ontbreken van voldoende parkeerplaatsen bij het optrekken van nieuwe gebouwen en/of bij bestemmingswijzigingen aan bestaande gebouwen volgens de bepalingen van de stedenbouwkundige verordening inzake parkeren en stallen van auto’s en fietsen en realisatie van bergruimten.

 

Artikel 2 - belastingplichtige

 

§1 De belasting is verschuldigd door de houder van een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd volgens de bepalingen van de stedenbouwkundige verordening inzake parkeren en stallen van auto’s en fietsen en realisatie van bergruimten en

a) aan wie in deze vergunning minder parkeerplaatsen werden vergund dan voorgeschreven volgens de normen;

b) die één of meer van de in deze stedenbouwkundige vergunning verplicht aan te leggen parkeerplaatsen niet heeft aangelegd.

 

§2 De belasting is verschuldigd door de titularis van een zakelijk recht inzake een parkeerplaats, die een bestemmingswijziging doorvoert aan één of meer parkeerplaatsen, dusdanig dat niet meer voldaan wordt aan de verleende stedenbouwkundige vergunning.

 

§3 De belasting is solidair verhaalbaar op de rechtsopvolgers ten algemene of bijzondere titel van voormelde belastingplichtigen.

 

Artikel 3 - berekening van de belasting

 

§1 De belasting bedraagt:

         19.000,00 euro per ontbrekende ondergrondse parkeerplaats;

         11.000,00 euro per ontbrekende bovengrondse parkeerplaats;

         8.000,00 euro per ontbrekende ondergrondse parkeerplaats die bovengronds gerealiseerd wordt;

         1.000,00 euro per ontbrekende fietsstalplaats.

 

§2 De belasting is verschuldigd:

a) nadat aanvang werd genomen met de uitvoering van de verleende stedenbouwkundige vergunning;

b) op het ogenblik dat de bestemming van een aangelegde parkeer- en/of fietsstalplaats gewijzigd wordt;

c) op het ogenblik dat vastgesteld wordt dat de in de verleende stedenbouwkundige vergunning voorziene parkeer- en/of fietsstalplaats niet werden aangelegd en het gebouw reeds in gebruik genomen werd.

 

Artikel 4 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 5 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie

maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het

aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 6 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op het ontbreken van parkeerplaatsen goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad het gemeentelijk belastingreglement op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, gewijzigd bij decreten van 21 december 2012 en 1 maart 2013

 

Besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA), met latere wijzigingen

 

Milieubeleidsovereenkomst reclamedrukwerkafvalstoffen van 18 juli 2008

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Omwille van de economische impact van de coronacrisis voorziet de gemeenteraad een vrijstelling voor alle drukwerken en gelijkstelde producten verspreidt in de periode vanaf 18 maart 2020 tot en met 4 mei 2020.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - reclamedrukwerk

Code

MJP001012

Geraamde ontvangst

75.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij niet tegen de retributie is, maar meent dat gelet op corona overwogen moet worden om de gelden niet te innen.

 

Schepen Wim Jordens meent dat er sowieso uitzonderingen zijn voor middenstanders van Malle en dat er naar aanleiding van de eerste coronagolf het drukwerk niet aangerekend zal worden.

 

Schepen Paul Van Ham vraagt om te bekijken om voor de tweede golf hetzelfde te doen.

 

Schepen Wim Jordens bevestigt het te zullen bekijken.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt voor de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een gemeentelijke belasting op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten, ongeacht of ze in de brievenbussen worden gedeponeerd of op de openbare weg worden verspreid.

 

Onder gelijkgestelde producten wordt onder meer verstaan: alle stalen en reclamedragers, door de adverteerder aangeboden, die diensten, producten of transacties doen gebruiken, verbruiken of aankopen. De opsomming is niet limitatief.

 

Collectieve adresaanduiding per straat of gedeeltelijke adresvermelding wordt niet beschouwd als zijnde geadresseerd.

 

Artikel 2 - belastingplichtige

 

§1 De belasting is verschuldigd door de fysieke persoon of rechtspersoon die de opdracht gaf aan de drukker om te drukken, of die opdracht gaf om het gelijkgestelde product te produceren.

 

§2 Wanneer deze persoon geen aangifte heeft gedaan of niet gekend is, is de belasting verschuldigd door de persoon die op het drukwerk als verantwoordelijke uitgever wordt vermeld.

 

§3 De drukker en de fysieke of rechtspersoon onder wiens naam, handelsnaam, logo of embleem het drukwerk of product wordt verspreid zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting.

 

Artikel 3 - berekening van de belasting

 

§1 De tarieven bedragen:

         0,007 euro per bedeeld exemplaar voor reclamedrukwerk tot en met 10 gram;

         0,015 euro per bedeeld exemplaar voor reclamedrukwerk van meer dan 10 gram en tot en met 75 gram;

         0,030 euro per bedeeld exemplaar voor reclamedrukwerk van meer dan 75 gram en tot en met 225 gram;

         0,050 euro per bedeeld exemplaar voor reclamedrukwerk van meer dan 225 gram.

 

§2 Per verspreiding bedraagt de heffing minimum 30,00 euro.

 

§3 De overeenkomstig artikel 5 ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan de verschuldigde belasting en in geval van herhaling aan het dubbele van het bedrag. Het bedrag van deze verhoging wordt ingekohierd.

 

Artikel 4 - vrijstellingen

 

§1 Enkel de vrijstellingen en ontheffingen opgenomen in dit artikel zijn van toepassing in de gemeente.

 

§2 Van de belasting zijn vrijgesteld:

 

1° per jaar voor de eerste twee verspreide drukwerken;

 

2° wanneer de in artikel 2 bedoelde opdracht tot drukken of produceren uitgaat van politieke partijen die een lijst indienden voor de Europese, de federale, de gewestelijke, provinciale of gemeentelijke verkiezingen, of van kandidaten die op een dergelijke lijst voorkomen, en dit voor zover de drukwerken of gelijkgestelde producten verspreid worden in de periode tussen de in de betreffende kieswetgeving vastgestelde datum van terhandstelling van de voordrachten van de kandidaten en dat van de verkiezing;

 

3° wanneer de verspreide drukwerken of gelijkgestelde producten hoofdzakelijk verband houden met een gemeentelijke volksraadpleging, en dit voor zover de drukwerken of producten verspreid worden in de periode tussen de indiening van het verzoek bedoeld in artikel 310 van het decreet over het lokaal bestuur en de beslissing van de gemeenteraad om op een dergelijk verzoek niet in te gaan, of in de periode tussen de indiening van het verzoek bedoeld in artikel 310 van het decreet over het lokaal bestuur en dat van de volksraadpleging of in de periode tussen de beslissing van de gemeenteraad op eigen initiatief en de dag van de volksraadpleging;

 

4° voor drukwerken en gelijkgestelde producten van socio-culturele, jeugd- en sportverenigingen, erkende gemeentelijke verenigingen en vormings- en onderwijsinstellingen.

 

5° voor drukwerken en gelijkgestelde producten verspreid in de periode vanaf 18 maart 2020 tot en met 4 mei 2020.

 

Artikel 5 - aangifte

 

§1 De belastingplichtige moet binnen de veertien dagen na de verspreiding aangifte doen bij het gemeentebestuur. Deze aangifte bevat alle noodzakelijke inlichtingen voor het vestigen van de aanslag en een specimen van het verspreide drukwerk of het gelijkgesteld product.

 

§2 In geval van periodieke verspreidingen kan een aangifte binnen de veertien dagen na de eerste verspreiding, ook gelden voor de daaropvolgende verspreidingen tijdens hetzelfde aanslagjaar. In dit geval, kan de belastingplichtige tussen 1 en 15 december een regularisatie-aangifte voor het ganse aanslagjaar indienen.

 

§3 Bij gebrek van een aangifte binnen de in paragraaf 1 vastgestelde termijn of bij onvolledige, onjuiste of onnauwkeurige aangifte wordt de belastingplichtige ambtshalve belast volgens de gegevens waarover het gemeentebestuur beschikt, onverminderd het recht van bezwaar en beroep.

 

§4 Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige, per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag is gebaseerd evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting.

 

§5 De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig dagen te rekenen vanaf de derde werkdag die volgt op de verzending van die betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

 

Artikel 6 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 7 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaarschrift moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. Deze indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven, binnen vijftien dagen na de indiening ervan.

 

Artikel 8 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op de verspreiding van niet-geadresseerde drukwerken en van gelijkgestelde producten goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op tweede verblijven - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 19 december 2019 keurde de gemeenteraad het gemeentelijk belastingreglement op tweede verblijven goed. Het reglement geldt tot 31 december 2025.

 

Een aantal technische aanpassingen zijn nodig.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

Personen met een tweede verblijf kunnen een extra bijdrage leveren aan de financiële toestand van de gemeente.

 

Doordat tweede verblijven niet als hoofdverblijfplaats kunnen gebruikt worden loopt de gemeente inkomsten uit de aanvullende personenbelasting mis. Een billijke compensatie is dan ook aangewezen.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - tweede verblijven

Code

MJP001286

Geraamde ontvangst

25.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Tweede verblijf: elke woongelegenheid waarvan diegene die er kan verblijven, voor deze woongelegenheid niet ingeschreven is in de bevolkingsregisters, ongeacht het feit of het gaat om landhuizen, bungalows, appartementen, grote of kleine weekendhuizen of buitengoederen, optrekjes, chalets en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans.

 

Als tweede verblijf worden niet beschouwd:

         het lokaal uitsluitend bestemd voor het uitoefenen van een beroepsactiviteit;

         verplaatsbare caravans en woonaanhangwagens, tenzij ze tenminste zes maanden van het belastingjaar opgesteld blijven om als woongelegenheid aangewend te worden.

 

Artikel 2 - belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt voor de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 een directe gemeentebelasting op tweede verblijven.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

De belasting is ondeelbaar en voor het volledige jaar verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die eigenaar is van het tweede verblijf op 1 januari van het aanslagjaar.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

De belasting wordt vastgesteld op 250 euro per jaar per tweede verblijf.

 

Artikel 5 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 6 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 7 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op tweede verblijven goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement voor verwaarloosde woningen en gebouwen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2019 het gemeentelijk belastingreglement voor verwaarloosde woningen en gebouwen goed. Het reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Besluit van het Vlaams parlement van 22 december 2016 draagt de bevoegdheid voor het bestrijden van verwaarlozing over aan de gemeenten

 

Besluit van de Vlaamse regering van 16 november 2018 aangaande Lokaal Woonbeleid

 

Beslissing van het beheerscomité van IVLW Midden van 12 mei 2017 waarin de zes deelnemende gemeenten besloten een gezamenlijk gemeentelijk beleid tegen verwaarlozing te voeren

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk.

 

De verwaarlozing van woningen en gebouwen op het grondgebied van de gemeente moet voorkomen en bestreden worden om verloedering van de leef- en woonomgeving tegen te gaan.

 

In uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst IVLW midden is het een doelstelling om verwaarloosde gebouwen en woningen op te sporen, te registreren en aan te pakken. Dit wordt in het richtlijnenkader van Wonen Vlaanderen in artikel 14, tweede lid, beschreven als facultatieve activiteit voor elke gemeente in een intergemeentelijk samenwerkings(IGS)-project. Het richtlijnenkader geeft uitvoering aan het besluit van de Vlaamse regering ‘Lokaal Woonbeleid’.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

/

Code

/

geraamde ontvangst

/

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 – definities

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

 

Beveiligde zending: één van de hiernavolgende betekeningswijzen:

a) een aangetekend schrijven

b) een afgifte tegen ontvangstbewijs.

 

Bezwaarinstantie: het college van burgemeester en schepenen

 

Gebouw: elk bebouwd onroerend goed, dat zowel het hoofdgebouw als de bijgebouwen omvat, met uitsluiting van bedrijfsruimten, vermeld in artikel 2, 1° van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten.

 

Register: gemeentelijke inventarislijst waarop de verwaarloosde woningen en gebouwen worden opgenomen.

 

Administratie: de dienst ruimtelijke ordening & mobiliteit van de gemeente Malle wordt belast met het beheer en actualisering van een register voor verwaarloosde woningen en gebouwen en de vaststelling van verwaarlozing bij woningen en gebouwen.

 

Registratiedatum: de datum waarop een woning of een gebouw voor de eerste maal in het register voor verwaarloosde woningen en gebouwen wordt ingeschreven.

 

Verwaarlozing: een gebouw of woning wordt beschouwd als verwaarloosd wanneer het ernstige zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval vertoont aan buitenmuren, voegwerk, schoorstenen, dakbedekking, dakgebinte, buitenschrijnwerk, kroonlijst of dakgoten... en wanneer deze 12 strafpunten behaalt op het technisch verslag voor verwaarloosde woningen en gebouwen.

 

Woning: elk onroerend goed of deel ervan dat hoofdzakelijk bestemd is voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande; zoals bepaald in artikel 24, 5° van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996 (het Heffingsdecreet).

 

Zakelijk gerechtigde: de houder van één van de volgende zakelijke rechten:

a) de volle eigendom

b) het recht van opstal of van erfpacht

c) het vruchtgebruik.

 

10° Feitenonderzoek: een plaatsbezoek dat door de administratie wordt uitgevoerd met als doel de aangehaalde argumenten vermeld in de ontvangen bezwaarschriften en schrappingaanvragen te controleren op de feitelijke toestand.

 

11° Technisch verslag: het verslag van de administratie dat de gebreken inzake verwaarlozing aan de buitenzijde van een woning of een gebouw vaststelt en de behaalde strafpunten weergeeft, alsook de identificatiegegevens van het onderzoek, de woning of het gebouw, de zakelijk gerechtigde.

 

12° Aanslagjaar: is het jaar voorafgaand aan het jaar waarin de belasting wordt betaald. Het betreft de periode vanaf de opname in het register tot de verjaardag van de inventarisatiedatum. Deze periode herhaalt zich jaarlijks zolang de woning of het gebouw niet uit het register geschrapt wordt.

 

13° Instrumenterende ambtenaar: iedere persoon of instelling die ertoe gemachtigd is aktes van eigendomsoverdracht te verlijden.

 

Artikel 2 - belastbare grondslag

 

§1 De gemeente Malle vestigt voor de aanslagjaren 2021 tot en met 2025 een gemeentebelasting op de woningen en gebouwen die, gedurende minstens twaalf opeenvolgende maanden opgenomen zijn in het register.

 

§2 De belasting is voor het eerst verschuldigd vanaf het ogenblik dat de woning of het gebouw gedurende twaalf opeenvolgende maanden opgenomen is in het register. Zolang de verwaarloosde woning of het gebouw niet is geschrapt uit dit register, blijft de belasting verschuldigd bij het verstrijken van elke opeenvolgende periode van twaalf maanden.

 

Artikel 3 - belastingplichtige

 

§1 De belasting is verschuldigd door de zakelijk gerechtigde van de verwaarloosde woning of van het verwaarloosd gebouw op de verjaardag van de registratiedatum.

 

§2 Ingeval van mede-eigendom zijn de mede-eigenaars hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de totale belastingschuld. Indien er meerdere zakelijk gerechtigden zijn, zijn zij allen hoofdelijk gehouden tot betaling van de totale belastingschuld.

 

§3 In geval van overdracht van het zakelijk recht stelt de instrumenterende ambtenaar de verkrijger van het nieuwe zakelijke recht er voorafgaandelijk van in kennis dat het goed is opgenomen in het register. De instrumenterende ambtenaar of de overdrager stelt de gemeentelijke administratie binnen de twee maanden na het verlijden van de authentieke overdrachtsakte in kennis van de overdracht, de datum ervan, en de identiteitsgegevens van de nieuwe houder(s) van het zakelijk recht. Bij ontstentenis van deze kennisgeving wordt de overdrager van een zakelijk recht, in afwijking van §1, als belastingschuldige beschouwd voor de eerstvolgende belasting die na de overdracht van het zakelijk recht wordt gevestigd.

 

Artikel 4 - berekening van de belasting

 

§1 De basisbelasting bedraagt 1.000,00 euro per woning of gebouw.

 

§2 Het bedrag van de belasting bedraagt:

         1ste heffingsjaar: de basisbelasting

         2de heffingsjaar: de basisbelasting verhoogd met 25 %

         3de heffingsjaar: de basisbelasting verhoogd met 50%

         4de heffingsjaar: de basisbelasting verhoogd met 75%

         5de en volgende heffingsjaren: de basisbelasting verhoogd met 100%.

 

Artikel 5 - vrijstellingen

 

§1 Enkel de vrijstellingen en ontheffingen opgenomen in dit artikel zijn van toepassing in de gemeente.

 

§2 Van de belasting zijn vrijgesteld (persoonsgebonden vrijstellingen):

 

1° de belastingplichtige die sinds minder dan een jaar zakelijk gerechtigde is van het gebouw of de woning, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt voor het heffingsjaar volgend op het verkrijgen van het zakelijk recht;

 

2° de belastingplichtige die in een erkende ouderenvoorziening verblijft, of voor een langdurig verblijf werd opgenomen in een psychiatrische instelling. De vrijstelling geldt maximum voor 1 woning van de belastingplichtige en voor maximum 2 jaar. Het bewijs wordt geleverd door een attest afgegeven door de instelling.

 

§3 De belasting wordt niet geheven op (objectgebonden vrijstellingen):

 

1° de woning die of het gebouw dat, krachtens decreet, beschermd is als monument, stads- of dorpsgezicht, of opgenomen is op een bij besluit vastgesteld ontwerp van lijst tot bescherming als monument, stads- of dorpsgezicht en waarvoor een restauratiepremiedossier bij de bevoegde overheid is ingediend en ontvankelijk verklaard;

 

2° de woning die of het gebouw dat vernield of beschadigd werd ten gevolge van een plotse ramp, met dien verstande dat deze vrijstelling jaarlijks opnieuw moet aangevraagd worden en slechts geldt gedurende een periode van drie jaar volgend op de datum van de vernieling of beschadiging;

 

3° de woning die of het gebouw dat gerenoveerd wordt blijkens een niet vervallen omgevingsvergunning (stedenbouwkundige of omgevingsvergunning) voor stabiliteitswerken of sloopwerkzaamheden, met dien verstande dat deze vrijstelling slechts geldt gedurende een termijn van drie jaar volgend op het uitvoerbaar worden van de stedenbouwkundige vergunning;

 

4° de woning die of het gebouw dat gerenoveerd wordt zonder omgevingsvergunning (stedenbouwkundige vergunning), mits de betrokkene door middel van een gedetailleerd dossier (timing, aard werken, kostprijs) aantoont dat het een totale verbouwing betreft en waarbij de woning wordt aangepast aan de huidige woningkwaliteitsnormen. De werken worden jaarlijks aangetoond aan de hand van foto’s en bijgevoegde facturen. De vrijstelling wordt jaarlijks opnieuw aangevraagd en is verlengbaar tot maximum drie jaar.

 

5° de woning die of het gebouw dat eigendom is van: een erkende sociale huisvestingsmaatschappij, een erkend sociaal verhuurkantoor, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, IGEAN, AGB of OCMW, voor een periode van maximum twee jaar.

 

6° de woning die of het gebouw dat gelegen is binnen de grenzen van een door de bevoegde overheid voorlopig of goedgekeurd onteigeningsplan;

 

§4 De belastingplichtige vraagt een vrijstelling schriftelijk, via beveiligde zending, met toevoeging van de nodige bewijsstukken, aan bij het college van burgemeester en schepenen. De belastingplichtige gebruikt daarbij het aanvraagformulier dat het gemeentebestuur ter beschikking stelt.

 

§5 Het college van burgemeester en schepenen kan een vrijstelling van de belastingen toekennen als voldaan is aan de voorwaarden tot het bekomen van één van de mogelijke vrijstellingen zoals bepaald in §3.

 

§6 De vrijstelling dient jaarlijks aangevraagd te worden.

 

Artikel 6 - vestiging en invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het uitvoerbaar.

 

§2 De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De vestiging en de invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 7 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 8 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement voor verwaarloosde woningen en gebouwen goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - opcentiemen op de onroerende voorheffing - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad stelde op 19 december 2019 de gemeentelijke opcentiemen vast op 614.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, §4

 

Wetboek Inkomstenbelasting van 10 april 1992, artikel 464/1 1°

 

Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit, artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4

 

Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 41, derde en vierde lid

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingsdruk.

 

De opcentiemen op de onroerende voorheffing maken een belangrijk deel uit van de fiscale ontvangsten van de gemeente. Deze ontvangsten zijn noodzakelijk om de dagelijkse werking te garanderen.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Belasting - opcentiemen op de onroerende voorheffing

Code

MJP000893

Geraamde ontvangst

5.052.271,42 per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 worden ten bate van de gemeente 614 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

 

Artikel 2 - invordering

 

De Vlaamse belastingsdienst vestigt en int deze belasting.

 

Artikel 3 - inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt op de datum van de beslissing in werking.

 

Artikel 2 - het belastingreglement voor de opcentiemen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf de inwerkingtreding van dit reglement.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 19 december 2020 het retributiereglement voor het recyclagepark goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

De inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken gebeurt conform de bepalingen van de omzendbrief LNE/2008/2. Deze omzendbrief adviseert dat bij de inzameling van asbesthoudend afval stofvorming maximaal dient vermeden te worden. Een nieuwe geactualiseerde omzendbrief, die in voorbereiding is, voorziet dat asbesthoudend materiaal door bezoekers alleen nog verpakt zal mogen aangeleverd worden op het recyclagepark.

 

De raad van bestuur van IGEAN heeft op 9 september 2020 beslist dat het asbesthoudend afval vanaf 1 januari 2021 alleen verpakt mag worden aangeleverd in verpakkingen die via het recyclagepark worden verdeeld. Op deze manier wordt het asbest steeds goed verpakt aangeboden in uniforme verpakkingen over alle recyclageparken heen en is er zekerheid dat dit aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Zo is het belangrijk dat de nodige asbestlogo’s vermeld worden en dat de dikte van het verpakkingsmateriaal steeds aan alle minimumeisen voldoet.

 

Afhankelijk van de grootte en de hoeveelheid van het asbestmateriaal zullen er 2 soorten verpakkingen aangeboden worden:

1)      Buisfolie: de buisfolie is een transparantie LDPE-folie met een dikte van 100 micron.  De folie dient voor het verpakken van asbestplaten en worden aangeboden in 3 verschillende lengtes (m): 1,25 – 2,25 – 3,25 m. In de buisfolie passen 2 à 3 golfplaten.

2)      Minibag: de minibag is een transparante LDPE-folie met een dikte van 100 micron.  De folie dient voor het verpakken van losse stukken asbest (bloembakken, dakleien, …).  De minibag heeft een afmeting van 1 x 1,2 m. De inhoud is 150 liter

 

Om te vermijden dat er onterecht en voor andere doeleinden folies worden afgehaald, besliste de raad van bestuur van IGEAN om een uniforme retributie per verpakking te vragen. De retributie vermijdt misbruiken maar blijft laag genoeg om op het recyclagepark het nodige materiaal aan te kopen. De retributie dekt louter de kosten voor aankoop van de verpakkingen.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 173

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt

 

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering

 

Omzendbrief LNE/2008/2 over de inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2009 waarbij de exploitatie van het gemeentelijk recyclagepark wordt overgedragen aan IGEAN milieu & veiligheid

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.

 

Financiële gevolgen

IGEAN verrekent de opbrengst van deze retributie in de jaarafrekening.

 

De retributie voor de verpakking dekt louter de kosten voor aankoop van de verpakkingen.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor de afgifte van bepaalde afvalsoorten op het gemeentelijk recyclagepark.

 

Artikel 2 - gebruikers

 

§1 De retributie is verschuldigd door de begunstigde van de overheidsprestatie.

 

§2 De toegangscontrole gebeurt aan de hand van een identiteitskaart of aan de hand van een speciale toegangskaart.

 

§3 Een speciale toegangskaart wordt aangemaakt voor KMO’s (tot 5 werknemers), mensen met een 2de verblijf in Malle, particulieren die een extra toegangskaart wensen, verenigingen, scholen en openbare diensten. De retributie voor een toegangskaart bedraagt 3,50 euro.

 

§4 Er wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van het gemeentelijk recyclagepark voor het aanleveren van huishoudelijke of daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. De maximale hoeveelheid die een particulier per afvalsoort mag aanleveren per week is beperkt tot 2 m³ voor recycleerbare fracties.

 

Artikel 3 - tarief en berekening

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven voor de verschillende afvalsoorten:

 

 

Laag tarief

Hoog tarief

Gratis

<0,5 m³:5,00 euro

>0,5 en <1 m³:10,00 euro

>1 en <2 m³:15,00 euro

<0,5 m³:15,00 euro

>0,5 en <1 m³:25,00 euro

>1 en <2 m³:50,00 euro

- harde kunststoffen

- bloempotjes en plantentrays

- metalen

- papier en karton

- glazen flessen en bokalen

- pmd

- herbruikbare goederen

- kga

- zuiver eps

- zuivere plastic folie

- kaarsresten en kurken stoppen

- textiel

- alle fracties die in kader van de afvalstoffenwetgeving gratis moeten aanvaard worden (cementgebonden asbest, recupel-goederen)

- cellenbeton

- kalkplaten

- zuiver steenpuin

- houtafval

- groenafval

- vlak glas

 

- grof vuil

- gemengd bouw- en sloopafval

- zuivere grond (incl. graszoden)

- boomstronken:

2,00 euro/stuk

- autobanden (max. 4 per jaar): 2,00 euro/stuk

 

 

§2 De retributie voor KMO’s bedraagt 2,50 euro, aan te rekenen per beurt en dit gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m³ per week en dit voor de aanvoer van glas, schroot, PMD en isomo. Voor landbouwfolie dient men een retributie van 8,50 euro/m³ te betalen. De aanvoer van papier en karton is gratis, maar gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m³ per week.

 

§3 Voor verkoop van materialen voor thuiscompostering worden volgende tarieven aangerekend:

         compostbak : 60,00 euro

         compostvat: 35,00 euro (inclusief beluchtingsstok)

         beluchtingsstok: 5,00 euro

         aanbouwmodule van compostbak: 50,00 euro

         dak voor compostbak: 20,00 euro

         zak compost 40 liter: 3,00 euro

 

§4 Verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken: 1 euro per verpakking, ongeacht het type en de grootte.

 

Artikel 4 - vrijstellingen

 

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente gemeenten worden vrijgesteld van de retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recylageparken.

 

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente gemeente en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recylageparken. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Artikel 5 - invordering

 

§1 Het verschuldigde bedrag dient te worden vastgesteld door de containerparkwachter alvorens de betrokkene mag overgaan tot afgifte en zal gebeuren op de werf van het recyclagepark.

 

§2 De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met bancontact of kredietkaart. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het containerpark geweigerd worden.

 

Artikel 6 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 18 december 2020.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Artikel 2 - het reglement voor het recyclagepark goedgekeurd door de gemeenteraad op 19 december 2019, op te heffen vanaf 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Ondersteunende maatregelen vrije tijd - corona - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de loop van de voorbije maanden nam het bestuur verschillende beslissingen om verenigingen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Sommige van deze beslissingen moeten nog bevestigd worden door de gemeenteraad, voor andere moeten de desbetreffende reglementen worden aangepast. We verzamelen de genomen beslissingen hier in een kort overzicht.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

 

Gemeentelijk retributiereglement voor het gebruik van gemeentelijke lokalen van 19 december 2019.

 

Huishoudelijk reglement gemeenschapscentrum van 26 januari 2015.

 

Subsidiereglement voor de socioculturele verenigingen aangesloten bij Curama, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 april 2004.

 

Motivering

 

Het bestuur wil haar verenigingen zo veel mogelijk ondersteunen tijdens de coronacrisis. Het bestuur wenst daarom bepaalde voordelen toe te kennen aan de verenigingen, die niet altijd conform de huidige reglementen of overeenkomsten zijn.

Zo wilde het bestuur, omwille van de onvoorspelbaarheid van de coronapandemie, en bijhorende beperkende maatregelen, aan alle verenigingen de kans geven om eerder gereserveerde lokalen gratis te annuleren, ongeacht of aan de geldende regels met betrekking tot annuleren voldaan werd. Het bestuur wenst deze uitzondering toe te staan tot en met juni 2021.

Voor de sportinfrastructuur zijn de annulatievoorwaarden opgenomen in de bijlage aan de gebruikersovereenkomst tussen huurder en de gemeente Malle. Het college van burgemeester en schepenen besliste om de modaliteiten, overeengekomen in de gebruikersovereenkomst, niet op te leggen.

Voor de culturele infrastructuur zijn de annulatievoorwaarden opgenomen in het huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement zal hierop aangepast worden.

 

Voor de verenigingen, die een vast lokaal huren, wenst het bestuur ook tussen te komen in de kosten. Voor de jeugdverenigingen wil het bestuur de volledige jaarlijkse huurprijs niet aanrekenen.

Voor de andere verenigingen wil het bestuur de jaarlijkse huur niet aanrekenen a rato van de maanden dat de verenigingen geen gebruik konden maken van de infrastructuur. Deze uitzonderingen zijn momenteel niet voorzien in het retributiereglement. Het retributiereglement zal hierop worden aangepast.

 

Het bestuur wil bovendien vermijden dat culturele verenigingen extra financiële schade lijden. In het subsidiereglement cultuur worden punten gegenereerd door onder andere de organisatie van activiteiten. Doordat vele van deze activiteiten niet konden doorgaan vanaf maart 2020, zou dit een vertekend beeld geven. Daarom wil het bestuur, in overleg met Curama, dat de werkingssubsidies voor het werkjaar 2019-2020 gebaseerd worden op de werkingsverslagen van het vorige werkjaar 2018-2019. Op deze manier blijven de normale verhoudingen tussen de verenigingen behouden. Voor die verenigingen, waarvan geen werkingsverslag beschikbaar is voor het werkjaar 2018-2019, wordt de berekening wel gebaseerd op het werkingsverslag van 2019-2020. Deze wijziging wordt opgenomen in het subsidiereglement.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 -  om eventuele annulaties voor gereserveerde lokalen kosteloos te maken, en dit vanaf 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2021. Het huishoudelijk reglement van het gemeenschapscentrum wordt in een aparte gemeenteraadsbeslissing aangepast.

 

Artikel 2 - om de jaarlijkse huur voor de lokalen van de jeugdverenigingen niet aan te rekenen. Het retributiereglement voor het gebruik van de gemeentelijke lokalen wordt in een aparte beslissing aangepast aan deze wijziging.

 

Artikel 3 - om de jaarlijkse huur voor de socio-culturele verenigingen, die gebruik maken van een vast lokaal, niet aan te rekenen voor de maanden dat ze geen gebruik konden maken van de infrastructuur. Het retributiereglement voor het gebruik van de gemeentelijke lokalen wordt in een aparte beslissing aangepast aan deze wijziging.

 

Artikel 4 - om de verdeling van de subsidies van de culturele verenigingen, die verdeeld worden volgens het subsidiereglement voor socio-culturele verenigingen, voor het werkjaar 2019-2020 uitzonderlijk te baseren op de werkingsverslagen van het werkjaar 2018-2019 in plaats van 2019-2020. Voor de verenigingen, waarvoor geen werkingsverslag beschikbaar is voor het werkjaar 2018-2019, wordt wel het werkingsverslag van 2019-2020 als basis genomen voor de berekening van de subsidies. Het subsidiereglement voor de socioculturele verenigingen aangesloten bij Curama wordt in een aparte beslissing gewijzigd.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Huishoudelijk reglement voor het gebruik van culturele infrastructuur - aanpassing - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020 met betrekking tot een aantal ondersteunende maatregelen voor de verenigingen, moet het huishoudelijk reglement van het gemeenschapscentrum aangepast worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Huishoudelijk reglement gemeenschapscentrum, goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 januari 2015

 

Motivering

 

Voor het gebruik van de gemeentelijke culturele infrastructuur wenst het bestuur regels en afspraken vast te leggen in een huishoudelijk reglement.

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het huishoudelijk reglement voor het gebruik van de culturele infrastructuur goed te keuren als volgt:

 

“HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR HET GEBRUIK VAN CULTURELE INFRASTRUCTUUR

 

Algemene bepalingen

 

Artikel 1 - Toezicht

De verantwoordelijken (zaalwachters, cultuurbeleidscoördinator, conciërge of andere bevoegde personen) in elk gebouwencomplex zullen toezicht houden op de lokalen en op de naleving van het reglement. Zij hebben steeds toegang tot alle lokalen.

 

Artikel 2 - Indeling lokalen

De lokalen worden als volgt ingedeeld:

Gemeenschapscentrum 'Alice Forceville', Sint-Jozeflei 26, 2390 Malle

         Zaal A (+/- 160 zitplaatsen)

         Zaal B (+/- 40 zitplaatsen)

         Zaal C (+/- 25 zitplaatsen)

         Zaal E (+/- 40 zitplaatsen)

         Cafetaria (+/- 50 zitplaatsen)

 

Ontmoetingscentrum De Notelaar, Lierselei 15, 2390 Malle

         Feestzaal (+/- 200 zitplaatsen)

         Kleedkamers

         Keuken

         Cafetaria (+/- 50 zitplaatsen)

         Zaal A (+/- 50 zitplaatsen)

         Zaal B (+/- 20 zitplaatsen)

         Zaal C (+/- 20 zitplaatsen)

         Zaal D (+/- 20 zitplaatsen)

         Zaal E (+/- 20 zitplaatsen)

         Zaal F (+/- 25 zitplaatsen)

         Regiekamer (inclusief micro's en podium)

 

Oud gemeentehuis, Dorpsplaats 1, 2390 Malle

         Trouwzaal

         Leslokalen

         Oude Sint-Martinuspastorij, Berckhovenstraat 11, 2390 Malle

         Zolder

         Tentoonstellingsruimtes

         Jeugdcomplex, Lierselei 19, 2390 Malle

         Polyvalente zaal (De Kelder) (+/- 120 zitplaatsen)

         Keuken

 

Gebruikers

 

Artikel 3 - gebruik tegen voordeeltarief

De volgende gebruikers krijgen toelating om de gemeentelijke lokalen te huren tegen voordeeltarieven zoals bepaald in het retributiereglement:

         De erkende verenigingen van Malle

         De politieke partijen van Malle

         De onderwijsinstellingen, gevestigd op het grondgebied van Malle evenals hun oud-leerlingenbonden, ouderverenigingen, sportgroeperingen, enz...

         De onderafdelingen van vakverbonden, van nationale en regionale organisaties, gevestigd te Malle

         Buurtverenigingen van Malle. Dit zijn verenigingen, gevormd door Mallenaren, met een gemeenschapsbevorderende werking of een bijdrage tot het algemeen nut van de gemeente.

 

Artikel 4 - gebruik tegen verhoogd tarief

Onderstaande verenigingen of personen kunnen ook gebruik maken van de culturele accommodatie na betaling van een verhoogd tarief dat bepaald wordt in het geldende retributiereglement voor gebruik van gemeentelijke lokalen zoals goedgekeurd door de gemeenteraad:

         Verenigingen, waarvan de zetel niet gevestigd is in Malle en die niet erkend zijn door de culturele raad van Malle en het gemeentebestuur. Dit kan alleen indien de gemeentelijke lokalen één maand voor het gebeuren nog vrij zijn.

         Verenigingen, die over een handelsregister beschikken, en onder dezelfde omstandigheden zoals hiervoor, voor handelsdoeleinden gebruik maken van de gemeentelijke lokalen.

 

Artikel 5 - particulier gebruik

Particulieren kunnen alleen gebruik maken van de oude Sint-Martinuspastorij en van de Kelder in het jeugdcomplex, verbonden aan De Notelaar. Hiervoor gelden aparte tarieven. Voor het gebruik van de Kelder geldt bovendien een apart reglement.

 

Artikel 6 - afwijkingen

Afwijkingen van de geldende reglementering kunnen worden toegestaan door het college van burgemeester en schepenen.

 

Reservaties

 

Artikel 7 - reserveren

De lokalen kunnen maximum één jaar op voorhand worden vastgelegd. Reservaties kunnen telefonisch gebeuren, maar bij voorkeur via het digitaal reservatieprogramma. Elke vereniging ontvangt een persoonlijke code na aanvraag bij de dienst cultuur.

Er kan ook een optie worden genomen op een lokaal, maar deze vervalt automatisch na 10 dagen.

Uitzonderlijke (meestal grote, eenmalige) activiteiten hebben voorrang op regelmatig weerkerende (wekelijkse, maandelijkse,... ) activiteiten. Deze uitzonderlijke activiteiten dienen daarvoor minstens 3 maanden op voorhand vastgelegd te worden, zodat de vereniging die (mogelijk) in haar wekelijkse werking hierdoor gestoord wordt, dit tijdig weet en er dus rekening mee kan houden. De uiteindelijke beslissing hierover zal genomen worden door de bevoegde diensten.

 

Artikel 8 - prijzen en annuleringen

De huurprijzen worden bepaald in een apart retributiereglement. De prijzen omvatten het gebruik van het lokaal, het gebruik van het meubilair, verlichting, verwarming en het normale onderhoud. Annulering van een activiteit kan tot twee maanden voor de geplande datum. Daarna wordt het volledige bedrag aangerekend. Het verschuiven van een activiteit naar een andere datum wordt ook als een annulering beschouwd.

De verhuurder behoudt zich het recht om een geplande activiteit niet te laten doorgaan bij onderverhuring van de lokalen en bij niet-naleving van het huishoudelijk reglement. Hetzelfde geldt voor misleidende aanvragen. Deze annulering geeft geen aanleiding tot schade-eisen vanwege de huurder.

 

Artikel 8bis - annuleringen in 2020 en 2021

In afwijking van de regels met betrekking tot annuleren, zoals vermeld in artikel 8, worden vanaf 1 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 geen kosten aangerekend bij annulatie van eerder gereserveerde lokalen.

 

Gebruiksvoorwaarden

 

Artikel 9 - verhuur per dagdeel

De lokalen worden verhuurd per dagdeel. Eén dagdeel omvat 6 uur. Na het verloop van deze 6 uur treedt een nieuw dagdeel in werking. De betalingen per dagdeel worden geregeld door het retributiereglement.

 

Artikel 10- gebruik lokalen en reinigen

Elk lokaal moet in dezelfde orde verlaten worden als bij aankomst. Dit betekent: schikking van tafels en stoelen, deponering van afval in vuilnisbakken, afwassen van de gebruikte materialen. De vloer dient geveegd te worden en deze moet met water gereinigd worden op plaatsen waar zich klevende of uitermate vuile vlekken voordoen. Toog en tap moeten met water worden gereinigd. Gebruikt materiaal moet terug op zijn plaats worden gezet. Eventuele affiches en aankondigingen moeten worden verwijderd.

Indien de keuken wordt gebruikt dan moet de vloer proper worden gemaakt en moeten hardnekkige vlekken worden verwijderd. Wandtegels proper maken indien nodig. Kookvuren en andere toestellen reinigen. Etensresten verwijderen.

Bij gebruik van de toiletten moet de vloer proper worden gemaakt en de lavabo gereinigd.

Verenigingen die huren bij concessie moeten hun lokaal zelf poetsen op een grondige manier.

Een boete voor buitengewone schoonmaak zal aangerekend worden aan de vereniging die in gebreke blijft. Deze boete zal afhangen van het aantal gepresteerde werkuren door de poetsdienst.

Bij herhaling zullen de lokalen niet meer verhuurd worden aan de desbetreffende vereniging.

 

Het is uitdrukkelijk verboden om muren, deuren of ramen te gebruiken als publiciteitsborden of aanhechtingspunten. Gebruik van plakband, duimspijkers, haken, nagels, krammen en dergelijke is verboden. Het uithangen van affiches of versieringen gebeurt op de daartoe voorziene plaatsen.

 

Artikel 11 - schade aan lokalen

Eventuele beschadigingen, tijdens het gebruik toegebracht aan de lokalen en/of uitrusting, moeten op kosten van de huurder/gebruiker van de lokalen worden hersteld. Een gebruiker is verplicht om de aangebrachte schade te melden aan de zaalwachter.

Ook alle beschadigingen die rechtstreeks verband houden met een geplande activiteit dienen vergoed te worden door de organisator.

 

Artikel 12 - fuiven en teerfeesten

Elke vereniging mag maximum eenmaal per jaar een bal, danspartij, fuif of instuif en dergelijke organiseren in de feestzaal van De Notelaar.

 

Teerfeesten, warme maaltijden met of zonder traiteur en koud buffet en dergelijke zijn alleen toegelaten onder de volgende voorwaarde: De activiteiten moeten worden ingericht door de erkende verenigingen van Malle. Het moet hierbij gaan om een daadwerkelijke verenigingsactiviteit. M.a.w.: een eigen feestje van één van de leden die boekt in naam van de vereniging is uitgesloten.

De keuze van de traiteur is vrij.

 

Artikel 13 - veiligheid en geluid

Elke vereniging verbindt er zich toe te zullen voldoen aan de voorschriften inzake taksen op vertoningen en vermakelijkheden (Unisono) en inzake de politiereglementen, zoals bijvoorbeeld: leeftijdsgrens, geluidsoverlast en preventie van gehoorschade, ...

Er mogen niet meer mensen in een lokaal worden toegelaten dan de gangbare richtlijnen inzake veiligheid aangeven. De capaciteit van elk lokaal wordt bepaald door een advies van de brandweer.

Er mogen geen activiteiten plaatshebben die de veiligheid van het gebouw en omgeving in gevaar kunnen brengen.

 

Artikel 14 - geschillen

Geschillen en betwistingen zullen voorgelegd worden aan het college van burgemeester en schepenen. Bij duidelijke overtredingen kan het college het gebruik van eender welk lokaal ontzeggen aan de betrokken vereniging.

Elke vereniging is verantwoordelijk voor de handelingen van haar leden. Het gemeentebestuur is niet verantwoordelijk voor schade, diefstal of gebeurlijke ongevallen.

 

Artikel 15 - materialen gemeente

Het materiaal dat het gemeentebestuur ter beschikking stelt aan de verenigingen (tentoonstellingspanelen, ...) zal door de dienst openbare werken ter plaatse worden gebracht. Het zal steeds op het gelijkvloers van de gebouwen worden gezet. Voor een mogelijke verplaatsing naar een verdieping zorgt de vereniging zelf.

 

Artikel 16 - Drank

De verenigingen zijn verplicht hun drank af te nemen van de daartoe bestemde stocks. Bestellingen gebeuren bij de zaalwachters, minimum twee weken voor de geplande activiteit. Er mogen geen eigen dranken worden meegenomen, uitgezonderd wijn, cava of champagne. Ook koffie en thee mag worden meegebracht. De verbruikskosten worden na de activiteit gefactureerd volgens de geldende drankprijzen. Er is geen bediening voorzien.

 

Artikel 17 - Concessiecontract

Wanneer een lokaal in permanent gebruik wordt gegeven, wordt onderstaand concessiecontract afgesloten:

 

"Tussen de ondergetekenden:

- Het gemeentebestuur van Malle, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen en

- De vereniging …, waarvan de maatschappelijke zetel is gevestigd te …, is overeengekomen:

1) De overeenkomst neemt een aanvang op … Zij is van onbepaalde duur. Beide partijen kunnen er op het einde van ieder kalenderjaar een einde aan stellen mits betekening van een aangetekend schrijven voor 1 oktober. Het college van burgemeester en schepenen is gerechtigd deze overeenkomst te verbreken indien zij grote tekortkomingen of zware overtredingen vaststelt tegen de bepalingen hierin vervat. De vastgestelde tekortkomingen of overtredingen zullen per aangetekend schrijven aan de vereniging betekend worden.

2) Worden ter beschikking gesteld van de vereniging: de gebouwen, de technische uitrustingen, zetels, tafels, stoelen, enz. Deze worden opgelijst in een inventaris en vastgehecht aan deze overeenkomst.

3) De vereniging erkent de onroerende en roerende goederen in goede staat te hebben ontvangen en draagt zorg voor het onderhoud. Zij verbindt zich ertoe de roerende goederen zo nodig te herstellen en eventueel te vernieuwen. Zij mag geen enkele wijziging aanbrengen aan de gebouwen zonder toestemming van het college van burgemeester en schepenen.

4) De vereniging zal de gebouwen slechts mogen gebruiken om haar maatschappelijk doel, zoals voorzien in haar statuten, te verwezenlijken. Zij verbindt zich er toe het beheer waar te nemen en zij mag in geen geval dit beheer aan een derde afstaan of overdragen. Zij mag de lokalen niet onderverhuren.

5) De vereniging zal verzekeringscontracten afsluiten tegen volgende risico’s: burgerlijke verantwoordelijkheid, gevolgen van brand, verhaal tegen derden en alle mogelijke risico's. Een afschrift van de verzekeringspolis zal worden overgemaakt aan het gemeentebestuur.

6) Binnen het kader van de door de toezichthoudende overheid goedgekeurde gemeentebegroting, draagt de gemeente de kosten van verwarming, elektriciteit en water en het normale onderhoud.

7) De vereniging is verplicht de nodige lokalen gratis ter beschikking van de gemeente Malle te stellen, telkens deze erom verzoekt.

8) De vereniging zal bij het einde van de overeenkomst de gebouwen en de roerende goederen in goede staat van onderhoud overmaken. Er zal een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Alle door de vereniging aangebrachte verbeteringen blijven bij het einde van de overeenkomst zonder vergoeding eveneens eigendom van de gemeente.

9) De leden van het college van burgemeester en schepenen, evenals de daartoe aangeduide ambtenaren, houden toezicht op de stipte naleving van de bepalingen van deze overeenkomst. Zij hebben een onbeperkte bevoegdheid van controle en toezicht.

 

Opgemaakt te Malle in 2 exemplaren waarbij elke partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen.

Datum:

 

Aldus gedaan te Malle, datum als voormeld

 

De algemeen directeurDe burgemeester,

(get.) Sven Brabants(get.) Harry Hendrickx"

 

Artikel 2 - het huishoudelijk reglement gemeenschapscentrum, goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 januari 2015, op te heffen.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Subsidiereglement cultuur - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van 17 december 2020 met betrekking tot een aantal ondersteunende maatregelen voor verenigingen naar aanleiding van de coronacrisis, moet een toevoeging gebeuren aan het subsidiereglement cultuur.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Subsidiereglement voor de socio-culturele verenigingen, aangesloten bij Curama, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 april 2004

 

Motivering

 

Het bestuur wenst de socio-culturele verenigingen, die actief zijn in Malle, te ondersteunen met werkingssubsidies.

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaand subsidiereglement goed te keuren:

 

“Subsidiereglement  CURAMA

 

Dit reglement treedt in werking op 23 december 2020. Het wordt dus toegepast na afloop van het culturele werkjaar 2019-2020, voor de berekening van de subsidies, door het gemeentebestuur aan de erkende socio-culturele verenigingen verleend.

Doel van de subsidiëring :

     *   het socio-culturele leven in Malle bevorderen ;

*   waardevolle maar financieel risicodragende evenementen een betere kans bieden ;

     *   de samenwerking tussen de verenigingen aanmoedigen ;

     *   de inwoners van Malle bij het lokale verenigingsleven betrekken.

 

1.   Projectmatig deel     

 

1.1. Kleine projecten

Als een erkende vereniging een evenement organiseert dat haar gewone werking overstijgt, kan ze daarvoor onder bepaalde voorwaarden een subsidie krijgen.

 

1.1.1. Het evenement :

*  moet gratis toegankelijk zijn;

*  mag geen andere gemeentelijke financiële ondersteuning genieten;

*  moet op minder dan 1.500 € begroot zijn;

*  dient te steunen op een degelijk dossier, ten minste 2 maanden vooraf aan Curama voorgelegd.

 

1.1.2. De subsidie :

*  bedraagt max. 150 €  per project;

*  wordt beperkt tot max. 10  - bij voorkeur vernieuwende - projecten per jaar;

*  valt ten laste van 

° Curama als het potentieel van Curama groter is dan 1.250 €, op de eerste dag van de maand voorafgaand aan het bewuste evenement;         

° de gemeentelijke begroting (post t.v.v. de culturele verenigingen van Malle) van het jaar waarin het Curama-werkjaar eindigt, als het potentieel van Curama kleiner is dan 1.250 € .

 

1.2  Grote projecten

Het betreft projecten, georganiseerd door een vereniging die lid is van Curama en uitgevoerd in samenwerking mét Curama. Deze samenwerking moet uitdrukkelijk vermeld worden bij iedere publieke informatie.

 

1.2.1. Het evenement  moet :

*  cultuurverspreidend zijn;

*  het plaatselijke belang overstijgen;

*  bij voorkeur een vernieuwend aspect vertonen;

*  in Malle plaatsvinden;

*  voor iedereen toegankelijk zijn;

*  publiek aangekondigd worden d.m.v. affichering en via de pers en het gemeenteblad.

 

1.2.2. De organiserende vereniging :

* dient ten laatste drie maanden vooraf bij Curama een overzichtelijke begroting in;

* bezorgt op het secretariaat van Curama uiterlijk twee maanden na het evenement :

° een verslag van het verloop, een evaluatie en een financieel rapport;

° een artikel verschenen in de algemene en/of de regionale pers, het bericht verschenen in het gemeentelijk informatieblad en een affiche;

° de nodige bewijsstukken (facturen, …) ter staving van de uitgaven.

 

1.2.3. Samenwerkingsverbanden tussen verenigingen bij het realiseren van een ‘groot project’ worden door Curama extra aangemoedigd, maar alleen de hoofdorganisator bekomt een subsidie; Curama brengt de mede-organisator(en) op de hoogte van de aard en de omvang van de subsidiëring.

 

1.2.4. Het financiële aspect :

* Een commissie, bestaande uit leden van het Curamabestuur en ad hoc door dat bestuur samengesteld, beslist autonoom over het advies aan het gemeentebestuur              

°  omtrent de voorlopig toe te kennen subsidie : na onderzoek van de aanvraag;

°  omtrent de definitief toe te kennen subsidie : na  evaluatie van het einddossier.

* Na indiening van het advies voor de voorlopig toe te kennen subsidie, treedt Curama met het gemeentebestuur in overleg om de eventuele tenlasteneming te regelen.

* De toegekende subsidie bedraagt ten hoogste 10% van de bewezen uitgaven die rechtstreeks verband houden met de organisatie van het evenement.

* Curama bezorgt aan de gemeenteontvanger een kopie van het advies aan het gemeentebestuur omtrent de definitief toe te kennen subsidie.

* Deze subsidie wordt overgeschreven op het rekeningnummer van de hoofdorganisator van het evenement, uiterlijk zes maanden nadat het definitieve verslag bij Curama werd ingediend.

 

 

2. Niet-projectmatig deel

 

2.1. Te vervullen voorwaarden zijn:

 

2.1.1. Een vereniging kan slechts voor een Curama-subsidie in aanmerking komen indien het gemeentebestuur ze als culturele vereniging erkend heeft; om die erkenning te verkrijgen, moet ze:

* naam en adres van de voorzitter, de secretaris en de penningmeester opgeven;

* de doelstelling(en) van de vereniging bekend maken;

* gericht zijn op cultuur, in de brede betekenis van het woord;

* haar werking naar minimum één van beide deelgemeenten richten;

* voldoen aan de reglementaire bepalingen van Curama (huishoudelijk reglement).

 

2.1.2. Een subsidie kan aan een erkende vereniging toegekend worden als zij :

* tijdig een jaarverslag inlevert, d.w.z. voor de door Curama aan de verenigingen meegedeelde datum;

* haar doelstelling(en) haalt tijdens het jaar waarvoor de subsidie wordt toegekend.

 

2.2. Uitwerking

Zie bijlage : ‘Schema voor het niet-projectmatig deel’.

 

2.3. Toelichting

 

2.3.1.Elk  Curama-werkjaar begint op 1 september en eindigt op 31 augustus van het daaropvolgend kalenderjaar.

2.3.2.De berekeningscommissie, d.i. de commissie die tot taak heeft de Curama-subsidies voor de verenigingen te berekenen, wordt aangesteld door het bestuur van Curama en bestaat uit bestuursleden van Curama; deze commissie bepaalt jaarlijks in overleg met het bestuur

° de grootte van de post BASIS;

° de gewichten G1, G2, G3 en G4 , gebruikt voor het berekenen  van de posten S1, S2, S3 en S4;

° de index I, gehanteerd voor het bepalen van de subsidie die een vereniging maximaal voor  de post S3 kan verwerven.

2.3.3.De post S1 (interne werking) wordt toegekend aan een vereniging - inclusief de plaatselijke afdeling van een koepelorganisatie – die in het lopende werkjaar

° een redelijk aantal, vooraf  aan alle bestuursleden aangekondigde, bestuursvergaderingen organiseerde;

° ten minste één, vooraf aan alle leden aangekondigde, algemene vergadering organiseerde;

° een redelijk aantal, vooraf aan alle leden aangekondigde, activiteiten organiseerde, uitsluitend voor leden.

Een alternatieve grond tot het bekomen van de post S1 is het uitgeven van een degelijk, effectief aan alle leden bezorgd ledenblad - of analoog,  bv. een regelmatig aangepaste website.

2.3.4.De post S2 (externe werking) wordt toegekend aan een vereniging die activiteiten organiseerde, gericht naar een ruimer publiek (dus ook bewoners van Malle die geen lid van de vereniging zijn).

2.3.5.De post S3 (professionele hulp) wordt toegekend aan een vereniging die gedurende het ganse werkjaar of in een beperkte periode binnen het werkjaar, betaalde professionele lesgevers of begeleiders in dienst had.

Een vereniging komt alleen in aanmerking voor deze vorm van subsidiëring als de lesgevers, dirigenten, cursusleiders, … betrokken bij de vorming van de leden, zelf geen lid van de vereniging zijn. Indien eigen leden of leden van de bij de vereniging horende koepelorganisatie de vorming verzorgen, moet het officieel aan hen uitgekeerde loon worden opgegeven. Leden van een vereniging worden immers geacht die taken binnen hun vereniging onbezoldigd uit te voeren. Personen die een mandaat binnen het bestuur van de vereniging vervullen, worden in geen geval als professionelen aanvaard.

Voor de professionele ondersteuning kan een vereniging ten hoogste een bepaald percentage van het voor dat jaar beschikbaar restbedrag ( zie punt 2.4.1.) bekomen.

Het eventuele overschot dat hierbij ontstaat zal gelijkmatig toegevoegd worden aan de basissubsidie van de rechthebbende verenigingen. 

Het  gewicht G3 (zie verder, 2.4.2.) bepaalt  de grootte  van de subsidie voor één uur professionele prestatie, en dat gedurende het hele  werkjaar .

 

2.3.6.De post S4 (samenwerking) wordt toegekend aan een vereniging die voor één of meerdere evenementen met één of meerdere verenigingen van Malle samenwerkt op het  organisatorische vlak (= merkelijk meer het verlenen van hand- en spandiensten bij wijze van ‘vriendendienst’)

 

2.3.7.Voor BASIS, S1, S2, S3 en S4 mag het totale subsidiebedrag voor elke post afzonderlijk niet hoger zijn dan 50% van de op de gemeentebegroting ingeschreven Curamapost, na aftrek van het totaal bedrag dat in het bewuste werkjaar aan kleine projecten door Curama als subsidie uitbetaald wordt.

 

2.3.8.Alle door de vereniging aangevoerde argumenten en verklaringen moeten afdoend bewezen worden aan de hand van de nodige documenten. De commissie berekent de subsidie op basis van de bewijsstukken die haar bezorgd werden. Het is niet haar taak een onvolledig dossier te vervolledigen of zelf op zoek te gaan naar (aanvullend) bewijsmateriaal. Een verwijzing naar een website wordt bv. niet als bewijsmateriaal aanvaard.

 

2.3.9Een evenement waarvoor reeds een projectsubsidie verkregen of toegezegd werd, mag niet in aanmerking komen bij het berekenen van de niet-projectmatige subsidie.

 

2.3.10Verenigingen die zich opsplitsen in deelverenigingen, moeten voor ieder deel afzonderlijk de nodige bewijsstukken aan Curama voorleggen. Als blijkt dat de opsplitsing louter tot doel heeft voor iedere deelvereniging een gemeentelijke subsidie op te strijken - een sociaal onaanvaardbaar manoeuvre dat de verenigingen die zich niet opsplitsen, benadeelt -, dan vervalt de subsidie voor de deelverenigingen.

 

2.3.11Een vereniging die reeds een gemeentelijke subsidie ontvangt via een andere gemeentelijke adviesraad, kan geen aanspraak maken op een subsidie via Curama.

 

2.3.12Een overzicht van de gemeentelijke subsidies die verleend worden aan de socio-culturele verenigingen van Malle, zal ieder jaar toegevoegd worden aan het verslag van de Algemene Vergadering terzake.

 

2.3.13

In afwijking van de voorwaarden, vermeld in 2.1.2 (het tijdig indienen van een jaarverslag) en 2.3.1 (bepalen van het werkingsjaar) , wordt de subsidie voor het werkingsjaar 2019-2020 niet berekend op basis van het jaarverslag van dat werkjaar, maar op basis van het werkingsverslag van het werkjaar 2018-2019. Voor de verenigingen die in het werkingsjaar 2018-2019 geen jaarverslag indienden, wordt wel gekeken naar het verslag van het werkingsjaar 2019-2020.

 

2.4. Berekeningsmethode

 

2.4.1. Bepaling van het ‘restbedrag’ (te verdelen onder de posten S1, S2, S3 en S4) :

* Conform de beslissing van de berekeningscommissie (zie 2.3.2.) wordt de totale basissubsidie als volgt berekend :

   totale basissubsidie = BASIS x aantal hiervoor gunstig beoordeelde verenigingen.

* Bepaling van het bedrag uit te keren voor kleine projecten.

* Restbedrag  = Totale Curamapost – (totale basissubsidie + kleine projecten)

 

2.4.2. Verdeling van het restbedrag onder de rechthebbende verenigingen :

* De gewichten G1, G2, G3 en G4 drukken de waardering uit die Curama verhoudingsgewijs toekent aan de posten S1, S2, S3 en S4. (Betekenis en belang van het deel in het geheel)

* N1, N2, N3 en N4 staan voor de aantallen van de verenigingen  die door de berekeningscommissie gunstig beoordeeld werden, respectievelijk voor de posten S1, S2, S3 en S4.

* Gewogen aantal = N1 x G1  +  N2 x G2  +  N3 x G3  +  N4 x G4

  Eenheid = Rest / Gewogen aantal

 

* Berekening van de subsidie voor een positief  beoordeelde post :

  S1 : E  x   G1     S2 : E  x  G2     S3 : E   x  G3     S4 : E  x  G4

 

2.4.3. Totale subsidie per vereniging  = BASIS  +  S1  +  S2  +  S3  +  S4

 

2.4.4. Voorbeeld

Het gemeentebestuur stelt op zijn begroting 2976 EUR ter beschikking van de culturele verenigingen

Er wordt dat jaar 100 EUR van de Curama-post afgenomen voor kleine projecten

 

Samengevat levert het onderzoek van de berekeningscommissie volgende tabel op:

 

VERBS1S2S3S4

 

1+++5-

2+++-+

3++---

4+++--

5+----

6+++0,3+

7-----

8+-+2,5-

9+++-+

10+-+1-

11+++--

Dit levert op:     10 = aantal verenigingen met basissubsidie N1 = 7    N2 = 8    N3 = 8,8   N4 = 3

 

Eerste situatie

 

Het bestuur van Curama besliste, op advies van de berekeningscommissie:

BASIS = 50 EUR

G1 = G2 = G3 = G4 = 1

 

De algemene berekeningen lopen nu als volgt:

Rest = (2976 – (50 x 10  + 100)) EUR = 2376 EUR

Gewogen aantal =  7 x 1  + 8 x 1  +  8,8 x 1  +  3 x 1 = 26,8

Eenheid = 2376 EUR /  26,8 = 88,656716 EUR afgerond naar 88,6 EUR

 

De basisbedragen waarmee de subsidies van de verenigingen post per post kunnen berekend worden zijn :

BASIS = 50 EUR

Voor S1 : 1 x 88,6 EUR =  88,6 EUR

Voor S2 :1 x 88,6 EUR =   88,6 EUR

Voor S3 :1 x 88,6 EUR =   88,6 EUR  per toegekend uur

Voor S4 : 1 x 88,6 EUR =  88,6 EUR

 

De uiteindelijke subsidie kan afgelezen worden, telkens in EUR, in :

 

VER 1 bekomt 50 + 88,6 + 88,6 + 5 x 88,6  +   0    = 670,2

VER 2              50 + 88,6 + 88,6 +         0     + 88,6 = 315,8

VER 3              50 + 88,6 +   0    +         0     +   0    = 138,6

VER 4              50 + 88,6 + 88,6 +         0     +   0    = 227,2

VER 5              50 +   0    +   0    +         0     +   0    =   50

VER 6               50 + 88,6 + 88,6 +  0,3x88,6 + 88,6 =342,3

VER 7                 0=     0

VER 8               50 +   0    + 88,6 +  2,5x88,6 =  0    = 360,1

VER 9               50 + 88,6 + 88,6 +         0     + 88,6 = 315,8

VER 10             50 +   0    + 88,6 +  1 x 88,6 +   0    = 227,2

VER 11             50 + 88,6 + 88,6 +         0     +   0    = 227,2

 

Totaal      = 2874,4

 

Tweede situatie

 

Het bestuur van Curama besliste, op advies van de berekeningscommissie:

BASIS = 50 EUR

G1 = 2

G2 = 3

G3 = 1

G4 = 2

 

De algemene berekeningen lopen nu als volgt:

Rest = (2976 – (50 x 10  + 100)) EUR = 2376 EUR

Gewogen aantal =  7 x 2  + 8 x 3  +  8,8 x 1  +  3 x 2 = 52,8

Eenheid = 2376 EUR /  52,8 = 45 EUR

 

De basisbedragen waarmee de subsidies van de verenigingen post per post kunnen berekend worden zijn :

BASIS = 50 EUR

Voor S1 : 2 x 45 EUR =   90 EUR

Voor S2 :3 x 45 EUR = 135 EUR

Voor S3 :1 x 45 EUR =   45 EUR  per toegekend uur

Voor S4 : 2 x 45 EUR =   90 EUR

 

De uiteindelijke subsidie kan afgelezen worden, telkens in EUR, uit :

 

VER 1 bekomt   50 + 90 + 135 + 5 x 45  +    0  =  500

VER 2                50 + 90 + 135 +         0  +  90  =  365

VER 3                50 + 90 +     0 +         0  +    0  =  140

VER 4                50 + 90 + 135 +         0  +    0  =  275

VER 5                50 +   0 +     0 +         0  +    0  =    50

VER 6                50 + 90 + 135 + 0,3 x 45 + 90 =  378,5

VER 7                 0=      0

VER 8               50 +  0 + 135 + 2,5 x 45 +   0  = 297,5

VER 9               50 + 90 + 135 +        0  +   90  = 365

VER 10             50 +   0 + 135 +  1 x 45  +   0  = 230

VER 11             50 + 90 + 135 +        0  +     0  = 275

 

Totaal        = 2876

 

2.5 Berekening van het maximum percentage bij de berekening van de post S3

 

FormuleP =((100/N) x I)  %

 

Hierbij betekenen

P: maximaal percentage

N: aantal te subsidieren verenigingen

I : index, vast te leggen door de berekeningscommiissie van Curama

 

Voorbeeld  Stel : de Curamapost op de gemeentelijke begroting is 15000 EUR

 

1) Aantal verenigingen = 60

Index45678

Percentage6,68,31011,613,3

 

Max. subs. (in EUR)9901245150017401945

 

2) Aantal verenigingen = 70

Index45678

 

Percentage5,77,18,51011,4

 

Max. Subs. (in EUR)8551065128315001710

 

3. Verhaal

 

De beslissingen van Curama i.v.m. de subsidiëring worden door de berekeningscommissie genomen in overleg met het bestuur van Curama. Zij hebben slechts een adviserend karakter. Het gemeentebestuur neemt in alle gevallen de uiteindelijke beslissing.

Indien een vereniging meent dat Curama een foute adviesbeslissing nam, kan zij deze beslissing aanvechten.

Het spreekt voor zichzelf dat bewuste vereniging ondubbelzinnig moet kunnen aantonen dat Curama een beoordelingsfout of een vergissing beging.

 

Het verhaal dient bij Curama toe te komen, uiterlijk drie maanden na bekendmaking van het advies door het gemeentebestuur. Curama neemt een beslissing in zijn daaropvolgende bestuursvergadering en deelt deze mee aan de verhaalnemer en aan het gemeentebestuur.

 

Schema voor het niet-projecmatig deel (**)

 

Voldoet VER aan de beginvoorwaardenneeVER komt niet in aanmerking

voor subsidiëring?voor een  Curama-subsidie

 

jaOp aanvraag bekomt VER het basispakket

aan  LOGISTIEKE STEUN

 

Wenst VER langs Curama eenVER komt niet in aanmerking

niet-projectmatige subsidieneevoor een niet-projectmatige

te bekomen?Curama-subsidie

 

 jaVER bekomt de BASISSUBSIDIE (*)

 

Heeft VER een bewezenjaVER verkrijgt de post S1 (*)

NTERNE WERKING ?

neeVoor VER geldt S1 = 0

 

Heeft VER een bewezenjaVER verkrijgt de post S2 (*)

EXTERNE WERKING ?

neeVoor VER geldt S2 = 0

VER doet beroep op bewezenjaVER verkrijgt de post S3 (*)

en erkende professionele hulp

om haar basisdoelstellingen te

verwezenlijken ? neeVoor VER geldt S3 = 0

 

VER organiseert samen jaVER verkrijgt de post S4 (*)

met een andere vereniging

van Malle, een op haar

basisdoelstellingen gericht

evenement in MalleneeVoor VER geldt S4 = 0

 

Niet-proj. Curama-subsidie voor VER

=(*)  berekening van de grootte van de posten 

        BASIS + S1 + S2 + S3 + S4BASIS, S1,S2,S3, S4 : zie toelichting

(**) : de niet-proj subsidie toegekend aan een VER, kan nooit lager zijn dan de nominatief op de gemeentelijke begroting toegekende post aan die VER

 

Artikel 2 - het subsidiereglement voor de socio-culturele verenigingen, aangesloten bij Curama, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 april 2004, op te heffen vanaf 23 december 2020.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement voor gebruik van gemeentelijke lokalen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 18 december 2017 het retributiereglement voor gebruik van gemeentelijke lokalen goed.

 

De gemeenteraad keurde op 17 december 2020 enkele ondersteunende maatregelen voor verenigingen goed. Het reglement wordt hierdoor aangepast.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 173

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt

 

Retributiereglement voor gebruik van gemeentelijke lokalen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2017

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Verhuur zalen en lokalen

Code

MJP000577

Raming ontvangst

35.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor het gebruik van gemeentelijke lokalen.

 

Artikel 2 - gebruikers

 

De retributie is verschuldigd door de aanvrager.

 

Artikel 3 - tarief en berekening

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven:

         De tarieven zijn vastgelegd in bijlagen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

 

§2 De gemeente Malle hanteert de volgende verhogingen:

         De tarieven worden jaarlijks op 1 juli verhoogd met 3%

         De drankprijzen worden halfjaarlijks aangepast aan de geldende prijzen

 

§3 De gemeente Malle hanteert de volgende afrondingsregels:

         Bedragen worden afgerond naar onder of boven tot op 0,01 euro

 

Artikel 4 - vrijstellingen

 

De politiezone en brandweerzone worden vrijgesteld van dit reglement voor activiteiten (bv. vergaderingen, informatiesessies, vormingen, ...) die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van hun kerntaken.

 

De jeugdverenigingen worden vrijgesteld van dit reglement voor 2020.

De vaste gebruikers worden voor 2020 en 2021 vrijgesteld van dit reglement voor die maanden, dat ze hun vaste lokaal niet konden gebruiken omwille van de beperkende maatregelen ter bestrijding van COVID-19.

 

Artikel 5 - invordering

 

§1 De financieel directeur vordert de retributie in.

 

§2 De gebruiker betaalt de retributie binnen de dertig dagen na verzending van de factuur.

 

§3 Als de gebruiker de retributie niet binnen de dertig dagen betaalt, zal de financieel directeur de retributie invorderen volgens de volgende regels:

         Voor het betwiste gedeelte gelden de regels van de burgerlijke rechtspleging

         Voor het niet-betwiste gedeelte kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen.

 

Artikel 6 - bezwaren

 

De gebruiker kan binnen de dertig dagen na de verzending van de factuur bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

Artikel 7 - inwerkingtreding

 

§1 De gemeente Malle maakt dit reglement bekend op 20 december 2019.

 

§2 Het reglement treedt in werking op 1 januari 2020.

 

 

BIJLAGE 1 - Socio-culturele infrastructuur

 

Prijzen per DAGDEEL

(1/3e dag) (2) (3)

Manifestaties

(eenmalig)

 

Activiteiten in reeksverband

(vanaf 6x/jaar)

Forfait

(vanaf 25x/jaar)

(8) (9)

ALICE FORCEVILLE (6)

 

Zaal A

26,14 euro

10,15 euro

254,32 euro

Zaal B, C en E (4)

10,15 euro

6,57 euro

164,78 euro

Cafetaria (5)

6,57 euro

5,38 euro

 

DE NOTELAAR (6)

 

 

 

Feestzaal

26,14 euro

10,15 euro

254,33 euro

Kleedkamers

6,57 euro

3,59 euro

 

Keuken

6,57 euro

6,57 euro

164,78 euro

Cafetaria

15,19 euro

6,57 euro

164,78 euro

Zaal A, B, C, D, E en F

9,57 euro

6,57 euro

164,78 euro

Regiekamer (incl. micro's en podium)

16,71 euro

16,71 euro

 

JEUGDCOMPLEX (6)

 

 

 

Polyvalente zaal (kelder)

16,72 euro

7,17 euro

254,33 euro

Keuken

6,57 euro

6,57 euro

164,78 euro

OUD-GEMEENTEHUIS

 

 

 

Trouwzaal

10,15 euro

6,57 euro

164,78 euro

Andere lokalen

 

 

164,78 euro

 

Prijzen per DAG (2) (3)

Manifestaties

(eenmalig) (1)

Activiteiten in reeksverband

Privépersonen & -organisaties

ALICE FORCEVILLE (6)

 

Zaal A

48,95 euro

26,27 euro

 

Zaal B, C en E (4)

26,27 euro

16,12 euro

 

Cafetaria (5)

16,12 euro

11,95 euro

 

DE NOTELAAR (6)

 

 

 

Feestzaal

48,95 euro

26,26 euro

 

Kleedkamers

13,13 euro

6,57 euro

 

Cafetaria

35,82 euro

16,71 euro

 

Zaal A, B, C, D, E en F

26,27 euro

16,71 euro

 

Regiekamer (incl. micro's en podium)

16,12 euro

16,71 euro

 

JEUGDCOMPLEX (6)

 

 

 

Polyvalente zaal (kelder)

16,71 euro

7,17 euro

214,93 euro

Keuken

6,57 euro

6,57 euro

Waarborg

 

 

350,00 euro

OUD-GEMEENTEHUIS

 

 

 

Trouwzaal

26,27 euro

16,12 euro

 

 

(1) Elke activiteit, die niet behoort tot een reeks van steeds weerkerende activiteiten (zoals: maandelijkse, wekelijkse activiteiten) en die dus een eenmalig karakter hebben, onder leden of niet onder leden van de betreffende vereniging, wordt als een manifestatie aanzien. Een regelmatig weerkerende activiteit wordt als zodanig beschouwd als ze minstens 6 maal per jaar wordt georganiseerd. Repetities, oefeningen, gewone vergaderingen onder eigen leden, cursussen en lessenreeksen (minimum 3 gelijkaardige lessen) worden niet als manifestatie aanzien.

Worden steeds als manifestatie aanzien: tentoonstellingen, lezingen, spreekbeurten, film- en diaavonden, toneelopvoeringen, alle soorten podiumactiviteiten, speel- en opvangactiviteiten met kinderen, feestvieringen, recepties, ontmoetingsactiviteiten van verschillende aard, conferenties, …

(2) Jeugdverenigingen (leden tot 30 jaar) alsook gepensioneerdenverenigingen en verenigingen voor personen met een handicap betalen 50% op de vermelde prijzen.

(3) Verenigingen, waarvan de zetel niet gevestigd is in de gemeente Malle en die niet erkend zijn door de culturele raad Malle en het gemeentebestuur, kunnen in principe geen gebruik maken van de gemeentelijke lokalen. Indien de gemeentelijke lokalen echter één maand voor het gebeuren nog vrij zijn, kunnen deze verhuurd worden aan het overeenstemmend tarief te vermenigvuldigen met factor 3.

Verenigingen, die over een handelsregister beschikken, en onder dezelfde omstandigheden zoals hiervoor, voor handelsdoeleinden gebruik maken van de gemeentelijke lokalen, betalen het overeenstemmend tarief te vermenigvuldigen met factor 10. Hiervoor is bovendien een toestemming van het college van burgemeester en schepenen vereist.

Als motivatie voor de toepassing van de factor geldt dat buitendorpse verenigingen niet hebben bijgedragen tot de kosten van de algemene infrastructuur via onze gemeentelijke belastingen.

(4) Zaal F (keuken) wordt niet afzonderlijk ter beschikking gesteld. Deze ruimte is inbegrepen bij gebruik van zaal E.

(5) De cafetaria wordt als afzonderlijke ruimte alleen ter beschikking gesteld indien alle andere zalen volzet zijn en indien zij nog niet ter beschikking is gesteld, samen met een ander lokaal.

(6) Alle dranken zijn verplicht af te nemen van het gemeentebestuur met uitzondering van wijnen, schuimwijnen en champagne en worden na het gebeuren gefactureerd op basis van de inkoopprijs die de gemeente aan de brouwer betaalt + 10% administratie- en exploitatiekosten en naar boven

afgerond tot op een veelvoud van 0,05 euro. De drankprijzen worden halfjaarlijks aangepast aan de geldende prijzen.

(7) Bij verhuring aan privépersonen en –organisaties overeenkomstig de bij gemeenteraad vastgestelde contractuele bepalingen:

         is zowel de retributie als de waarborg voorafgaandelijk te betalen

         zijn alle dranken verplicht af te nemen van het gemeentebestuur met uitzondering van wijnen,

         schuimwijnen en champagne en worden na het gebeuren gefactureerd op basis van tweemaal

         de inkoopprijs die de gemeente aan de brouwer betaalt en naar boven afgerond tot op een veelvoud van 0,05 euro. De drankprijzen worden halfjaarlijks aangepast aan de geldende prijzen.

(8) Deze tarieven gelden per lokaal/per vastgestelde dag. Een vereniging die meerdere dagen per week een lokaal gebruikt, betaalt dus het geldende tarief te vermenigvuldigen met het aantal gebruiksdagen.

(9) Toegelaten soorten activiteiten: lessen, oefeningen, repetities en ontspanningsactiviteiten.

 

BIJLAGE 2 – Sint-Martinuspastorij

 

SINT-MARTINUSPASTORIJ (1)

TENTOONSTELLINGEN

Erkende verenigingen en scholen

Per weekend of per week (2)

Gelijkvloers of 1ste verdieping (3)

Van Malle

71,64 euro

Buiten Malle (4)

95,53 euro

Gelijkvloers én 1ste verdieping (3)

Van Malle

107,46 euro

Buiten Malle (4)

143,06 euro

Kunstenaars en niet-erkende kunstenaarsvereniging

Per weekend of per week (2)

Gelijkvloers of 1ste verdieping (3)

Van Malle

119,40 euro

Buiten Malle (4)

143,29 euro

Gelijkvloers of 1ste verdieping (3)

Van Malle

179,11 euro

Buiten Malle (4)

214,93 euro

Gebruik zolder

Per dag

 

35,82 euro

RECEPTIES

Erkende verenigingen en scholen

Per dag

Gelijkvloers

(incl. keuken) (3)

Van Malle

149,26 euro

Buiten Malle (4)

238,81 euro

Bedrijven, privépersonen

Per dag

Gelijkvloers

(incl. keuken) (3)

Van Malle

298,52 euro

Buiten Malle (4)

358,21 euro

 

(1) Alle dranken zijn verplicht af te nemen van het gemeentebestuur met uitzondering van wijnen, schuimwijnen en champagne en worden na het gebeuren gefactureerd op basis van:

         voor alle activiteiten met uitzondering van activiteiten georganiseerd door bedrijven, privépersonen en -organisaties:

         de inkoopprijs die de gemeente aan de brouwer betaalt + 10% administratie- en exploitatiekosten en naar boven afgerond tot op een veelvoud van 0,05 euro.

         voor activiteiten georganiseerd door bedrijven, privépersonen en – organisaties:

         tweemaal de inkoopprijs die de gemeente aan de brouwer betaalt naar boven afgerond tot op een veelvoud van 0,05 euro.

De drankprijzen worden halfjaarlijks aangepast aan de geldende prijzen.

De traiteurkeuze is vrij.

(2) Per weekend = vrijdag, zaterdag en zondag; per week = maandag tot en met donderdag

(3) De pastorijtuin kan op uitdrukkelijk verzoek daarin betrokken worden, maar doet geen exclusief gebruiksrecht ontstaan en blijft aldus publiek toegankelijk, evenals het sanitair.

(4) Als motivatie voor de toepassing van deze retributie geldt dat buitendorpse kunstenaars, verenigingen, scholen, bedrijven en privépersonen niet hebben bijgedragen tot de kosten van de algemene infrastructuur via onze gemeentelijke belastingen.

 

BIJLAGE 3 – Vaste gebruikers

 

Lokaal

Per jaar

Sint-Martinuspastorij (1 lokaal gelijkvloers)

143,29 euro

Sint-Martinuspastorij (zolder)

143,29 euro

Polyvalente ruimte Huis van het Kind

254,33 euro

Berging Huis van het Kind

71,64 euro

 

BIJLAGE 4 - Jeugdlokalen

 

Lokaal

Per jaar

Jeugdlokalen Chiro Westmalle

358,21 euro

Jeugdlokalen KSJ Westmalle

358,21 euro

Jeugdlokalen Scouts Westmalle

358,21 euro

 

 

Jeugdlokalen Chiro Oostmalle

358,21 euro

Jeugdlokalen VKSJ Oostmalle

358,21 euro

Jeugdlokalen KLJ Oostmalle

298,52 euro

 

 

Jeugdhuis Babylon Westmalle

358,21 euro

Jeugdhuis Malmejo Oostmalle

358,21 euro

Bergingen jeugd

71,64 euro

 

BIJLAGE 5 – Gebruik repetitieruimte De Notelaar

 

De tarieven voor het gebruik van de repetitieruimte in het jeugdcomplex van De Notelaar bedraagt voor een blok van drie uur 11,26 euro.

 

Er wordt telkens verhuurd in blokken van 3 uur opgedeeld als volgt: 10-13 uur, 13-16 uur, 16-19 uur en 19-22 uur.

 

Het tarief geldt per blok/per vastgestelde dag. Maak je meer dan 1 blok per dag gebruik van de repetitieruimte, dan betaal je het geldende tarief vermenigvuldigd met het aantal verbruiksblokken.

 

BIJLAGE 6 – Toegang lokalen De Notelaar

 

Elke vereniging en zijn bijhorende afdelingen: 1 badge gratis.

Bijkomende badge: 15,00 euro.

Bij aflevering van een nieuwe badge bij verlies: 15,00 euro.

Bijkomende sleutel sleutelplan: 30,00 euro.

 

BIJLAGE 7 – Huis van het Kind

 

De consultatieruimte en wachtzaal in het Huis van het Kind kunnen gehuurd worden door organisaties met een sociaal doel, en een duidelijk aantoonbaar publiek belang, dat kadert in de doelstellingen van het Huis van het Kind. Het college van burgemeester en schepenen moet goedkeuring geven over elke aanvraag.

 

Lokalen

Prijzen per DAGDEEL (1)

Forfait (vanaf 10x/maand)

Consultatieruimte & wachtzaal (2)

16,39 euro

125,66 euro

 

(1) een dagdeel bestaat uit 5 uren.

(2) consultatieruimte en wachtzaal kunnen niet afzonderlijk gebruikt worden, zij vormen één geheel.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Subsidiereglement voor de toekenning van een subsidie voor de organisatie van een evenement of activiteit, tijdens de coronapandemie - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle ontving van de Vlaamse overheid 171.478,92 euro om de sport-, cultuur- en jeugdsector te ondersteunen bij de gevolgen van de coronapandemie. Er werd beslist om een gedeelte van deze middelen in te zetten om organisatoren die een evenement willen organiseren, te ondersteunen met een subsidie. Hiervoor creëren we een evenementenfonds.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40.

 

Motivering

 

Het bestuur wenst de extra toegekende middelen te besteden op een zo effectief mogelijke wijze. Het bestuur kijkt naar de toekomst en wil volgend voorjaar verenigingen en andere organisatoren die een evenement willen organiseren, ondersteunen met een subsidie uit een evenementenfonds. Op deze manier wil het bestuur het gemeenschapsgevoel in onze gemeente bevorderen.

Voor het evenementenfonds moet een reglement goedgekeurd worden.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP002504

Omschrijving

Noodfonds Vlaamse gemeenschap - uitgaven - COVID-19

Beschikbaar krediet

176.415,92 euro

Raming (inclusief btw)

30.000 euro

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het een goed initiatief is, maar vraagt waarom het begrensd wordt tot augustus 2021. Mogelijk is het zinvol om het te verlengen tot het einde van het jaar.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat er van wordt uitgegaan dat de zomer dit jaar toch anders zal zijn. Maar het gemeentebestuur wil ook duidelijk maken dat het graag heeft dat er snel initiatief genomen wordt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaand reglement goed te keuren:

 

" Subsidiereglement voor de toekenning van een subsidie voor de organisatie van een evenement of activiteit, tijdens de coronapandemie

 

Artikel 1 – Wie kan deze subsidie aanvragen?

 

Inwoners uit Malle, verenigingen uit Malle of bedrijven uit Malle.

 

Artikel 2 – Waarvoor kan je deze subsidie aanvragen?

 

Je kan de subsidie aanvragen voor de organisatie van een evenement of activiteit, die voldoet aan alle volgende voorwaarden:

         Het evenement of de activiteit staat open voor iedereen, niet enkel voor leden

         Het evenement of de activiteit wordt georganiseerd op het grondgebied van Malle

         Het evenement of activiteit voldoet aan de geldende richtlijnen met betrekking tot de bestrijding van de corona-pandemie

         Het evenement of activiteit valt buiten de reguliere werking van de organisatie, in die zin dat wekelijkse of andere periodieke activiteiten uitgesloten zijn.  Jaarlijkse evenementen of activiteiten, die open staan voor iedereen, komen wel in aanmerking.

         Het evenement of activiteit vindt plaats in de periode van 01/01/2021 tem 30/08/2021.

 

Artikel 3 – Welke kosten komen in aanmerking?

 

Binnen dit reglement worden de kosten gecompenseerd, veroorzaakt door een aangepaste organisatie van je evenement of activiteit, omwille van de geldende maatregelen met betrekking tot de coronacrisis, zoals bijvoorbeeld extra kosten voor beschermingsmaterialen, huur van een grotere ruimte, minderinkomsten door beperking van het aantal bezoekers, …

Je kan alle kosten inbrengen, die nodig zijn voor de organisatie van het evenement of activiteit.

Vaste kosten, die je als vereniging of organisator sowieso hebt (bv. voor huur of nutsvoorzieningen van eigen lokalen), komen niet in aanmerking. Indien het evenement of activiteit uiteindelijk niet kan doorgaan omwille van de op dat moment geldende coronamaatregelen, komen de reeds gemaakte en niet terugvorderbare kosten in aanmerking voor terugbetaling. De dienst vrije tijd controleert en adviseert de aanvraag met kostenraming, en legt deze ter goedkeuring voor aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4 – Subsidiebedragen en uitkering

 

Het maximumbedrag per evenement bedraagt 2.000 EUR.

Het subsidiebedrag wordt toegekend op basis van een kostenraming, die de organisator maakt.

Bewijsstukken van de kostenraming kunnen worden opgevraagd.

 

De helft van het toegekende subsidiebedrag kan op vraag als voorschot worden uitbetaald. Het saldo wordt uitbetaald na afloop van het evenement of de activiteit, en op basis van facturen of andere betaalbewijzen.

 

Artikel 5 -  De aanvraagprocedure

 

Vanaf 4 januari 2021 is een aanvraagformulier beschikbaar op www.malle.be. Bij dit aanvraagformulier moet een kostenraming toegevoegd worden.

Tot en met 30 april 2021 wordt slechts één aanvraag per organisator bekeken, en eventueel goedgekeurd. De aanvragen worden behandeld in volgorde van ontvangst, en tot uitputting van het budget.

Indien er na 30 april 2021 nog voldoende middelen in het evenementenfonds overblijven, kunnen organisatoren een aanvraag voor een tweede evenement doen. De gemeente Malle zal hierover tijdig communiceren.

 

Artikel 6 - Beoordeling van de aanvraag

 

Het college van burgemeester en schepenen beslist over elke aanvraag, na controle door en advies van de betrokken vrijetijdsdiensten.

 

Artikel 7 – Procedure in geval van wijzigingen

 

Indien de gegevens uit de aanvraag wijzigen moet de organisator de gemeente hiervan onmiddellijk op de hoogte stellen. Het college van burgemeester en schepenen kan zich genoodzaakt zien de toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk in te trekken of terug te vorderen als blijkt dat de vereniging verkeerde informatie verstrekte.

 

Artikel 8 - Bewijs en uitbetaling

 

De subsidies worden uitbetaald na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. De organisator wordt geacht de toegekende subsidie aan te wenden in overeenstemming met haar doel. Het lokaal bestuur behoudt zich het recht voor om controles te verrichten op de aanwending van de middelen. Bij vaststelling van misbruik kan het college van burgemeester en schepenen zich genoodzaakt zien de toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk in te trekken of terug te vorderen.

 

Artikel 9 - Betwistingen

 

Betwistingen in verband met de uitvoering van dit reglement worden voorgelegd aan en beslist door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Malle.

 

Artikel 10 – Slotbepalingen

 

Dit reglement werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 17 december 2020 en wordt van kracht vanaf 1 januari 2021.".

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Toekennen subsidies op naam voor erkende sport-, jeugd- en socio-culturele verenigingen om financiële verliezen omwille van de coronacrisis te compenseren - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Ook de verenigingen in Malle leden onder de gevolgen van de coronacrisis. Zij konden minder of geen activiteiten organiseren, hadden daardoor minder inkomsten, maar moesten soms wel dezelfde of zelfs extra uitgaven doen om hun werking coronaveilig te laten verlopen.

De gemeente Malle ontving van Vlaanderen 171.478,92 euro om de sport, cultuur- en jeugdsector te ondersteunen. Het bestuur werkte een voorstel tot besteding van deze middelen uit, waarbij een groot gedeelte van deze extra middelen wordt voorbehouden om aan de financiële verliezen van verenigingen tegemoet te komen.

Het bestuur kiest ervoor om deze middelen nominatief toe te kennen, op basis van een aantal vooraf vastgestelde criteria.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

Het bestuur wenst een groot deel van de toegekende middelen uit het Vlaamse Noodfonds voor de sport-, cultuur- en jeugdsector te besteden aan de binnen Malle erkende verenigingen, die financiële schade hebben geleden ten gevolge van de beperkende maatregelen, opgelegd ter bestrijding van de coronapandemie. Het bestuur kent hiervoor subsidies op naam toe, op basis van een aantal criteria:

 

Algemeen:

Domein de Renesse vzw is voor de gemeente Malle een belangrijke partner in het onderhoud en beheer van het gemeentelijke patrimonium. Gezien de uitzonderlijke grootte van het te beheren goed, de grote erfgoedwaarde ervan, en het belang van het domein voor de lokale gemeenschap, wil het bestuur de vzw extra ondersteunen met een subsidie van 20.000 euro.

 

Den Grooten Buurt neemt in de deelgemeente Oostmalle een belangrijke rol op in het bevorderen van het gemeenschapsleven. Het bestuur wenst hen hierin in te ondersteunen met een subsidie van 1.000 euro.

 

Sport:

         categorie 1: sportclubs die een jeugdwerking hebben, en kosten voor onderhoud van terreinen of infrastructuur - 5.000 euro

         categorie 2: sportclubs die een jeugdwerking hebben, geen kosten voor onderhoud van terreinen of infrastructuur, maar wel verliezen leden door het gebrek aan inkomsten uit kantinewerking - 3.000 euro

         categorie 3: sportclubs met een jeugdwerking - 1.000 euro

         categorie 4: sportclubs, die verlies leden omwille van het niet kunnen organiseren van een publieksactiviteit - 250 euro

 

We beschouwen een sportclub als een club met jeugdwerking, als de club minimum 10 jeugdleden heeft, waarvoor ook aparte jeugdtraingingen worden voorzien.

 

Jeugd:

Alle erkende jeugdverenigingen krijgen een subsidie a rato van 10 euro per lid.

 

Cultuur:

         categorie 1: muziekverenigingen met jeugdwerking, vaste kosten (jaarcontract dirigent, partituren,.. ) en onderhoud van eigen infrastructuur en instrumenten - 3.000 euro

         categorie 2: koorverenigingen, met vaste kosten - 1.000 euro

         categorie 3: verenigingen die zorg voor anderen centraal in hun werking stellen - 500 euro

         categorie 4: verenigingen, die verlies leden omwille van het niet kunnen organiseren van een publieksactiviteit - 250 euro.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP002504

Omschrijving

Noodfonds Vlaamse gemeenschap - uitgaven - Covid-19

Beschikbaar krediet

171.478,92 euro

Raming (inclusief btw)

89.110,00 euro

Vastlegging (inclusief btw)

89.110,00 euro

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat de mondiale verenigingen er niet tussen staan. Hij licht ook toe dat hij er geen probleem mee heeft dat er nominatief subsidies worden toegekend zodat administratie vermeden wordt, maar merkt op dat de voorzitter van de sportraad blijkbaar vindt dat de sportraad niet voldoende geconsulteerd is.

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat de mondiale verenigingen er niet tussen staan omdat Vlaanderen de middelen naar sport, jeugd en cultuur wilde laten gaan. Daarnaast licht schepen Elisabeth Joris toe dat er heel wat gediscussieerd is binnen de diensten om tot een goede verdeling te komen. Door tijdsnood en corona werden de raden er niet in betrokken.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt te begrijpen dat er snel geschakeld moet worden, maar via e-mail had bijvoorbeeld ook een advies kunnen gevraagd worden. Raadslid Alex Van Loon stelt voor om het punt een maand uit te stellen.

 

Raadslid Paul Van Ham steunt het voorstel om het punt een maand uit te stellen. Hij merkt daarnaast op dat de Sinterklaasvrienden er niet tussen staan. Raadslid Paul Van Ham stelt dat heel wat subsidies worden uitgekeerd, maar dat er in het algemeen weinig info is en onduidelijkheid met betrekking tot de criteria.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt de visie van raadslid Alex Van Loon en raadslid Paul Van Ham te volgen. Hij stelt voor dat de gemeente eens met de leden van de sportraad rond de tafel gaat zitten.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat bij sommige verenigingen het water aan de lippen staat, zo heeft een sportvereniging hier ook gewag van gemaakt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het voorstel zoals het nu voorligt niet evenwichtig is. Er zullen veel reclamaties komen.

 

Burgemeester Harry Hendrickx vraagt waar het dan concreet over gaat. Er is sterk over het voorstel nagedacht.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt met de sportraad te willen samen zitten, maar kan zich niet van de indruk ontdoen dat sommige leden er enkel in zitten voor hun eigen vereniging. Schepen Elisabeth Joris wijst er ook op dat er in het verleden met de sportraad is samen gezeten. Toen gaf de sportraad aan dat ze er geen voorstander van waren om geld uit te keren.

 

Burgemeester Harry Hendrickx merkt op dat de brief van de voorzitter van de sportraad gestuurd is vooraleer de sportraad was geraadpleegd. Bovendien is vijf tegen drie geen unaniem standpunt van de sportraad.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat er geen officieel advies van de sportraad is geweest.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat schepen Elisabeth Joris bereid is om het dossier met de sportraad te bespreken. Raadslid Alex Van Loon stelt dan ook voor om de subsidies uit onderhavig punt goed te keuren, behalve de subsidies met betrekking tot de sportverenigingen. Deze kunnen dan na een overleg met de sportraad beslist worden.

 

Schepen Paul Van Ham merkt op dat het Vlaams noodfonds er is om financiële verliezen te compenseren van verenigingen. Hij vraagt of er verantwoording voor gevraagd wordt bij de verenigingen.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat er vanzelfsprekende verliezen zijn. De gemeente kan nu toch niet gaan vragen om voor 250 euro heel wat administratie te gaan doen. Daar is niemand mee gediend. Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat er een overleg geweest is met de sportraad en stelt dat er opnieuw een gesprek zal volgen. Niettemin is er de indruk dat heel dit verhaal niet over alle sportverenigingen gaat.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat er op zich geen problemen zijn, maar dat er een verschil in visie is.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 8 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen) en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - de volgende subsidies op naam toe te kennen voor 2021:

 

ALGEMEEN

         Domein de Renesse vzw20.000 euro

SPORT

         KVC Oostmalle Sport 5.000 euro

         KVK Westmalle5.000 euro

         Basket Malle3.000 euro

         OVO Malle3.000 euro

         ZVC Club 803.000 euro

         Rap en Knap turnkring 1.000 euro

         DAL Atletiekclub1.000 euro

         BGLG Turnkring1.000 euro

         De Eendracht Westmalle1.000 euro

         Elegantia turnkring1.000 euro

         Kaido Dojo1.000 euro

         Play&Sport1.000 euro

         WTC Tornadospurters250 euro

         De Lustige Trappers Malle250 euro

         KWB Westmalle fietsclub250 euro

         White Cliffs of Malle 250 euro

         WTC Trappistenboys en -girls250 euro

         FC Charly's250 euro

         ZVC Westmalle250 euro

         LRV Sint-Laurentius250 euro

 

JEUGD

         Scouts Westmalle1.760 euro

         KLJ Oostmalle1.500 euro

         KSA Roodkapjes1.320 euro

         KSA Westmalle1.860 euro

         Chiro Westmalle1.080 euro

         Chiro Oostmalle840 euro

 

CULTUUR

         Koninklijke Harmonie Sint-Laurentius3.000 euro

         Muzalliek3.000 euro

         kinderkoor Wielewalen1.000 euro

         jeugdkoor Keramiek1.000 euro

         Carpe Diem1.000 euro

         Musica Vera1.000 euro

         De Kaaters1.000 euro

         Canzoenia1.000 euro

         uitvaartkoor Ad infinitum 1.000 euro

         parochiekoor Sint-Laurentius1.000 euro

         zangkoor Sint-Martinus1.000 euro

         zangkoor Sint-Paulus1.000 euro

         zang en uitvaartkoor Sjaloom1.000 euro

         zangkoor Watatoe1.000 euro

         Den Grooten Buurt1.000 euro

         Samana West500 euro

         Samana Oost500 euro

         KVG Malle500 euro

         Club Chronische Zieken500 euro

         Helpinaut500 euro

         Malle Inclusief500 euro

         De Waldenaars500 euro

         Zanggroep De Walnoten500 euro

         Welzijnsschakel Malubimpa500 euro

         Welzijnsschakel Malle-Zoersel500 euro

         Artpoeztiek250 euro

         Atelier Beeldende Expressie250 euro

         Atelier Kreatieve Vorming250 euro

         Beweging.net250 euro

         Brek250 euro

         Broederschap O.L.V. Scherpenheuvel250 euro

         Curieus Malle250 euro

         De Nief Poerels van Malle250 euro

         Femma Oostmalle 250 euro

         Femma Westmale 250 euro

         Fotoclub250 euro

         Gezinsbond afd. Oostmalle250 euro

         Gezinsbond afd. Westmalle 250 euro

         Hobbykring Fresia Oostmalle250 euro

         Hobbykring Fresia Westmalle250 euro

         Kempische Pluimveevereniging Oostmalle 250 euro

         Kon. Sint-Jorisgilde Oostmalle250 euro

         KWB Oostmalle250 euro

         KWB Westmalle250 euro

         Landelijke Gilde Oostmalle250 euro

         Landelijke Gilde Westmalle250 euro

         Malle Leeft250 euro

         Mariapark vzw250 euro

         NEOS Malle250 euro

         OKRA Oostmalle250 euro

         OKRA Westmalle250 euro

         Ontspanningsgroep De Waldenaars250 euro

         Postzegel- en verzamelclub250 euro

         Sint-Ambrosiusgilde Oostmalle250 euro

         Toneelkring De Schalmei250 euro

         Vekempago250 euro

         Vereniging Kasteelconcerten250 euro

         Vogelkring De Roze Spreeuw250 euro

         Zanzilan250 euro

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Meerjarenplan - subsidies op naam 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het ontwerp van het meerjarenplan 2020-2025 bevat een aantal subsidies op naam.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 23°

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst een aantal subsidies op naam op te nemen in het meerjarenplan en toe te kennen voor het jaar 2021.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat zijn fractie zich vorig jaar onthouden heeft. Er werden verantwoordingsstukken gevraagd, maar nooit werd iets gegeven. Hij licht toe dat vanaf een subsidie van 5.000 euro er een minimale verantwoording zou moeten zijn. Er werd nooit enige verantwoording verkregen voor bijvoorbeeld Muzika, Renessesound of Pop in Malle.

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen en 5 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen) en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - de volgende subsidies op naam toe te kennen voor het jaar 2021:

MJP001605Investeringssubsidie - Sint-Pauluskerk135.792,33 euro

MJP000654Subsidie - schoolzwemmen81.147,12 euro

MJP000656Subsidie - naschools zwemmen61.710,00 euro

MJP001044Subsidie - toegang zwembad leerlingen12.000,00 euro

MJP000944Subsidie - kerkfabriek Sint-Paulus - tekort exploitatie en huurtoelage                                                                                                                                            11.506,05 euro

MJP001038Subsidie - Muzika - tent10.000,00 euro

MJP001996Subsidie - Pop in Malle10.000,00 euro

MJP000319Subsidie - Regionaal landschap De Voorkempen - klimaatplan9.600,00 euro

MJP002563Subsidie - eindejaarsverlichting - Middenstand Oost8.000,00 euro

MJP002564Subsidie - eindejaarsverlichting - Middenstand West8.000,00 euro

MJP001196Subsidie - Renessound 6.500,00 euro

MJP002605Subsidie - piste Mariagaarde5.400,00 euro

MJP001219Subsidie - KVC Oostmalle Sport5.030,00 euro

MJP001216Subsidie - KVK Westmalle5.030,00 euro

MJP001106Subsidie - Muzika - programmatie5.000,00 euro

MJP001213Subsidie - verbroedering Europese gemeenten4.100,00 euro

MJP000320Subsidie - Kempens landschap - klimaatplan3.150,00 euro

MJP002565Subsidie - braderijcomité Westmalle2.500,00 euro

MJP001036Subsidie - concert KHSL 100 jaar2.500,00 euro

MJP000655Subsidie - mobiliteitsraad2.500,00 euro

MJP002326Subsidie - zomeractie middenstandsverenigingen2.500,00 euro

MJP000537Subsidie - feestcomité2.175,00 euro

MJP000204Subsidie - jeugdraad1.860,00 euro

MJP000317Subsidie - milieuraad1.764,00 euro

MJP000623Subsidie - sportregio Vlaanderen1.608,00 euro

MJP001769Subsidie - feestvarken vzw1.566,00 euro

MJP001197Subsidie - jeugdraad - organisatie Dag van de Jeugd 1.240,00 euro

MJP000951Subsidie - de schakel1.200,00 euro

MJP000519Subsidie - PIH-intercommunale milieudienst1.200,00 euro

MJP000635Subsidie - sportregio Vlaanderen - g-sport1.125,00 euro

MJP001211Subsidie - heemkundige kring1.000,00euro

MJP001250Subsidie - adviesraad lok868,00 euro

MJP001251Subsidie - adviesraad voor mensen met een handicap868,00 euro

MJP000206Subsidie - curama868,00 euro

MJP000209Subsidie - gecoro868,00 euro

MJP002580Subsidie - lokale economieraad868,00 euro

MJP000871Subsidie - oudercomité De Horizon868,00 euro

MJP001249Subsidie - seniorenraad868,00 euro

MJP000205Subsidie - sportraad868,00 euro

MJP000207Subsidie - toerismeraad868,00 euro

MJP001195Subsidie - vriendenkring brandweer oost en west740,00 euro

MJP001248Subsidie - dwaallicht700,00 euro

MJP001234Subsidie - dienstverleningscentrum Zwart Goor650,00 euro

MJP001241Subsidie - rode kruis620,00 euro

MJP001210Subsidie - Den Grooten Buurt618,00 euro

MJP001224Subsidie - oudercomité GIBLO Beerse600,00 euro

MJP001246Subsidie - ziekenzorg558,00 euro

MJP001244Subsidie - thuisbegeleiding autisme Raster525,00 euro

MJP000415Subsidie - kringloopwinkel De Cirkel - De Enter - klimaatplan500,00 euro

MJP001226Subsidie - ouderverenigingen scholen Malle434,00 euro

MJP001239Subsidie - orthopedagogisch centrum Clara Fey400,00 euro

MJP001198Subsidie - kerkfabrieken375,00 euro

MJP001229Subsidie - AA Malle250,00 euro

MJP001215Subsidie - gordel Den Grooten Buurt250,00 euro

MJP001237Subsidie - katholieke vereniging gehandicapten250,00 euro

MJP001218Subsidie - SVG Oostmalle250,00 euro

MJP001217Subsidie - triatlon Lollepotters250,00 euro

MJP001222Subsidie - Buso Zonnebos225,00 euro

MJP001242Subsidie - sociaal-cultureel centrum spreek- en gehoorgestoorden Piramime                                                                                                                                            200,00 euro

MJP001225Subsidie - oudercomité VIBO175,00 euro

MJP001232Subsidie - de 3 master150,00 euro

MJP001205Subsidie - 11 november De Noorderzonen125,00 euro

MJP001206Subsidie - 11 november Sint-Cecilia125,00 euro

MJP001207Subsidie - 11 november Sint-Laurentius125,00 euro

MJP001231Subsidie - Belgische MS liga125,00 euro

MJP001230Subsidie - brailleliga125,00 euro

MJP001233Subsidie - dienst opvanggezinnen125,00 euro

MJP001236Subsidie - kankerfonds125,00 euro

MJP001238Subsidie - kinderwelzijn125,00 euro

MJP001208Subsidie - Oud-strijders125,00 euro

MJP001240Subsidie - revalidatiecentrum Noorderkempen Wuustwezel125,00 euro

MJP001243Subsidie - tele-onthaal125,00 euro

MJP001247Subsidie - werkplaats Monikkenheide125,00 euro

MJP001245Subsidie - wit-geel kruis125,00 euro

MJP001842Subsidie - gebuurt Schrobbershoek124,00 euro

MJP001202Subsidie - onderlinge bedrijfshulp landbouw124,00 euro

MJP001203Subsidie - provinciale fokveedag124,00 euro

MJP001212Subsidie - Sinterklaasvrienden124,00 euro

MJP001214Subsidie - vriendenkring Hoogstraatsebaan124,00 euro

MJP001201Subsidie - landbouwcommissie62,00 euro

MJP001252Subsidie - bijdrage in de financiële kosten NMVB60,00 euro

MJP001209Subsidie - cultuurraad Voor- en Noorderkempen50,00 euro

MJP001200Subsidie - gewestelijke fokveedag50,00 euro

MJP001199Subsidie - bedrijfsgilde rundveehouders37,00 euro

MJP001227Subsidie - de Mast Kasterlee25,00 euro

MJP001235Subsidie - Ganspoel centrum voor begeleiding25,00 euro

MJP001223Subsidie - Muylenberg Oud-Turnhout25,00 euro

MJP001204Subsidie - Sint-Ambrosiusgilde25,00 euro

 

Artikel 2 - de dienst financiën te machtigen om, indien nodig, bewijsstukken op te vragen om de subsidies te verantwoorden.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Meerjarenplan - gemeentelijke bijdrage 2021 aan de politiezone Voorkempen - vaststelling

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenten die deel uitmaken van de politiezone Voorkempen financieren het saldo van de zone.

 

Het budget 2021 werd ter goedkeuring voorgelegd in zitting van de politieraad van 16 december 2020.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, artikel 40 dat bepaalt dat elke gemeenteraad van de zone de dotatie stemt die aan de politiezone wordt betaald

 

Koninklijk besluit van 16 november 2001 houdende vaststelling van de nadere regels inzake de berekening en de verdeling van de gemeentelijke dotatie in de schoot van een meergemeentenzone

 

Motivering

 

Om te komen tot een positief algemeen begrotingsresultaat 2021 wordt de dotatie van de gemeente Malle voor 2021 vastgelegd op 2.013.559 euro exploitatietoelage.

 

Financiële gevolgen

 

budget

Gemeente

omschrijving

Dotatie - politiezone Voorkempen

code

MJP 000813

geraamde uitgave

2.013.559 euro

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat er een stijging is van 1.600.000 euro naar een 2.000.000 euro in 2021. Hij vraagt hoe dit wordt verantwoord? Wordt er extra personeel aangenomen? Hij merkt eveneens op dat er nog niet met een investeringssubsidie wordt gewerkt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat het oorspronkelijk voorzien was om vanaf 2021 met een investeringssubsidie te werken. Door federale regelgeving die van toepassing is op de politie en de inwerking op de Vlaamse regelgeving die van toepassing is op de gemeenten, is dit nog niet geheel het geval.

 

Schepen Wim Jordens licht toe dat er in 2020 gestart is met een 2.000.000 euro, maar dat dit omwille van de reserves is bijgesteld met een 300.000 euro naar beneden.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat het voor hem duidelijk is. Het verschil is te verantwoorden door de reserves. Hij vraagt om zeker aandachtig te blijven dat de laatste reserves ook worden weggewerkt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de bijdrage van de gemeente Malle, zoals ingeschreven in het politiebudget 2021, namelijk 2.013.559 euro, goed te keuren.

 

Artikel 2 - te bevestigen dat deze bedragen werden ingeschreven in het meerjarenplan 2020-2025 in het jaar 2021.

 

Artikel 3 - een afschrift van dit besluit te bezorgen aan de provinciegouverneur en aan de politiezone.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Meerjarenplan - gemeentelijke bijdrage 2021 aan de Brandweerzone Rand - vaststelling

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenten die deel uit maken van de Brandweerzone Rand financieren jaarlijks het saldo van de zone.

 

De zoneraad van de Brandweerzone Rand keurde de begroting 2021 op vrijdag 27 november 2020 goed.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, inzonderheid art. 68: “De gemeentelijke dotatie wordt ingeschreven in de uitgaven van elke gemeentebegroting.”

 

Omzendbrief BB 2014 van het Vlaams Ministerie van Bestuurszaken, ABB, Boudewijnlaan 30 bus 70, 1000 Brussel van 5 september 2014 waarbij gemeld wordt dat vanaf 1 januari 2015 de brandweerzones actief worden

 

Raadsbesluit van 28 augustus 2017 'goedkeuring waardebepaling en verrekening van de roerende goederen binnen Brandweerzone Rand', waarin werd beslist om het verschil tussen de waarde van de inbreng volgens verdeelsleutel en onze ingebrachte waarde, nl. 626.233 euro gespreid over een periode van 10 jaar in mindering te brengen van onze gemeentelijke dotatie

 

Motivering

 

Om te komen tot een positief algemeen begrotingsresultaat 2020 wordt de dotatie van de gemeente Malle voor 2020 vastgelegd op:

         532.814 euro exploitatietoelage

         195.482 euro investeringstoelage.

 

Financiële gevolgen

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Investeringssubsidie - brandweerzone Rand

Code

MJP000817

Geraamde uitgave

195.482 euro

 

Budget

Gemeente

Omschrijving

Dotatie - brandweerzone Rand

Code

MJP000816

Geraamde uitgave

532.814 euro

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de bijdrage van de gemeente Malle, zoals ingeschreven in de begroting 2021 van de Brandweerzone Rand, namelijk 532.814 euro exploitatietoelage en 195.482 euro investeringstoelage, goed te keuren.

 

Artikel 2 - te bevestigen dat de bedragen respectievelijk werden ingeschreven onder registratiesleutels MJP000816 en MJP000817 in het meerjarenplan 2020-2025 in jaar 2021.

 

Artikel 3 - een afschrift van dit besluit te bezorgen aan de provinciegouverneur en aan de Brandweerzone Rand.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Meerjarenplan - aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - deel gemeente - vaststelling

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel gemeente, wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 171 §4 en 176, 249 tot en met 256

 

Besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van 30 maart 2018

 

Ministerieel besluit over de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018

 

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 inzake strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen van 3 mei 2019

 

Motivering

 

Het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan werd bezorgd aan de gemeenteraadsleden op 3 december 2020.

 

De financieel directeur lichtte de technische opbouw van het meerjarenplan toe aan de raadsleden op 8 december 2020.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel gemeente, vast te stellen.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Meerjarenplan - aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - deel OCMW - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW vast.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 171 §4 en 176, 249 tot en met 256

 

Besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van 30 maart 2018

 

Ministerieel besluit over de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018

 

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 inzake strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen van 3 mei 2019

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW vast.

 

De gemeenteraad is bevoegd om de aanpassing van het meerjarenplan, deel OCMW, goed te keuren

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW, dat door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld, goed te keuren.

 

Artikel 2 - vast te stellen dat door deze goedkeuring de volledig aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 is vastgesteld.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Heraanleg gemeentebos - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 2 december 2019 principiële goedkeuring aan de opdracht “Heraanleg gemeentebos en herstel asfaltwegen” tegen een initieel geraamd bedrag van 400.000,00 EUR incl. btw, alsook aan de lastvoorwaarden voor de ontwerpopdracht.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 2 december 2019 de ontwerpopdracht voor deze opdracht toe te wijzen aan Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 24 februari 2020 goedkeuring aan het voorontwerp voor deze opdracht tegen een geraamd bedrag van 478.488,45 EUR incl. btw.

 

Juridische gronden

 

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “Heraanleg gemeentebos en herstel asfaltwegen” werd een bestek en ontwerpplan met nr. M160321/3 opgesteld door de ontwerper, Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 393.215,00 EUR + 82.575,15 EUR btw = 475.790,15 EUR incl. btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft het dossier op 30 november 2020 doorverwezen naar de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP002321

Omschrijving

Heraanleg gemeentebos

Beschikbaar krediet

500.000,00 euro

Raming (inclusief btw)

475.790,15 euro

Vastlegging (inclusief btw)

nvt

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het dossier al een hele geschiedenis kent. Er wordt opnieuw samengewerkt met studiebureau Schillebeeckx terwijl er een juridische procedure is geweest. De fractie zal zich dan ook onthouden.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of het de bedoeling is dat het bedrijf dat er gevestigd is opnieuw zal meebetalen zoals dat in het verleden gebeurd is.

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat ze niet meebetalen, maar dat er een stuk van hun terrein wordt meegebruikt. Dat is ook zo voor de kerkfabriek Sint-Martinus.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 8 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - het bestek en ontwerpplan met nr. M160321/3 en de raming voor de opdracht “Heraanleg gemeentebos en herstel asfaltwegen”, opgesteld door de ontwerper, Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 393.215,00 EUR + 82.575,15 EUR btw = 475.790,15 EUR incl. btw.

 

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3 - de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 4 - de uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2020, op budgetcode 22400500/RW/0200/020002 (actie/raming AC000215/MJP002321).

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Handhaving - voorstel tot aanpassing politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In overleg met Politiezone Voorkempen stelt IGEAN voor het politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties te wijzigen. Het huidig reglement werd door de gemeenteraad van Malle voor de laatste maal gewijzigd op 14 december 2015.

 

Samengevat gaan voorgestelde wijzigingen over het volgende:

         toevoeging artikel rond lachgas

         toevoeging artikel rond affichering van de huurprijs

         toevoeging artikel over een verbod op het achterlaten van reclamekaartjes bij geparkeerde voertuigen (genre 'Uw voertuig interesseert ons')

         artikel rond het niet naleven van besluiten burgemeester

         aanpassing boetebedrag 1e en 2de categorie inbreuken

         invoeren van administratieve schorsing, intrekking of sluiting.

 

In bijlage zijn volgende documenten opgenomen:

         voorstel van nieuw reglement

         idem voorstel van nieuw reglement, maar met wijzigingen zichtbaar.

 

Het politiecollege stelt voorts ook nog het volgende voor:

         1 januari 2021 vast te leggen als gemeenschappelijke datum van inwerkingtreding van het aangepast reglement.

         De communicatieverantwoordelijke van de politie, Greet Wouters, zal in nauwe samenwerking met de vier communicatiediensten van de gemeenten een communicatiecampagne opstarten.

         In het gemeenteraadsbesluit mee op te nemen dat een revisie van het volledige GAS-reglement later doorgevoerd zal worden.

 

De jeugdraad heeft op 20 november 2020 een positief advies gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

 

Artikelen 119 bis, 134 en 135 §2 van de Nieuwe gemeentewet

 

Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 januari 2001 betreffende de vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 betreffende de invoering van gemeentelijke administratieve sancties

 

Koninklijk besluit van 9 maart 2014 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende verkeersbord C3 en F103 uitsluitend vastgesteld door automatisch werkende toestellen

 

Wet van 19 juli 2013 tot wijziging van de wet van 8 april 1965 betreffende de jeugdbescherming, het ten laste nemen van minderjarigen die een als een misdrijf omschreven feit hebben gepleegd en het herstel van de door dit feit veroorzaakte schade

 

Motivatie

 

De gemeente moet, ten behoeve van de inwoners, waken over de openbare orde en meer bepaald de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare gezondheid, de openbare overlast en de zindelijkheid op de openbare wegen, plaatsen en in openbare gebouwen.

 

De gemeente Malle vormt samen met de gemeentes Zoersel, Brecht en Schilde de politiezone Voorkempen. Het uniform gemeentelijk politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties werd een laatste keer in 2018 aangepast.

 

Door veranderingen in de wet en evoluties in de samenleving is het aangewezen het reglement aan te passen.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan het gewijzigde politiereglement over de toepassing van de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 2 - het aangepast politiereglement bekend te maken overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur en overeenkomstig artikel 15 van de wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 3 - een afschrift van dit reglement te verzenden aan:

         het Parket van de procureur des Konings te Antwerpen

         de Politierechtbank te Antwerpen, griffie

         de Rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen, griffie

         IGEAN milieu & veiligheid.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Interlokale vereniging - Sportregio Noorderkempen - werkingsverslag 2019 - kennisneming - jaarrekening 2019 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De samenwerkingsovereenkomst van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen voor de periode 2020 - 2025 werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2019.

 

Volgens artikel 11 van deze overeenkomst moeten de respectievelijke gemeenteraden van de aangesloten gemeenten jaarlijks de rekening van de interlokale vereniging goedkeuren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 395

 

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 betreffende de goedkeuring van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst periode 2020 - 2025

 

Overeenkomst interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen periode 2020-2025, artikel 11

 

Motivering

 

Het werkingsverslag 2019 werd goedgekeurd door de algemene vergadering van Sportregio Noorderkempen op 12 november 2020.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op het werkingsverslag en de jaarrekening 2019 in zitting van 30 november 2020.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het werkingsverslag 2019 van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen.

 

Artikel 2 - goedkeuring te hechten aan de jaarrekening 2019 van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Project Brede School - IN-Z Plus - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 25 juni 2018 keurde het college van burgemeester en schepenen de deelname goed aan het project Brede School, een samenwerking tussen Selab, IN-Z vzw en verschillende gemeenten, met als doel het uitvoeren van een sociale economieproject in de zorg- en onderwijssector.

 

Concreet voor Malle was het doel om 1 VTE in te zetten via Lokale Diensten Economie (LDE), en dit zowel in de ondersteuning van de gemeentelijke basisschool (GBS) De Horizon (voor- en naopvang, slaapklas, logistieke ondersteuning) als binnen het sociaal huis/Huis van het Kind. In beide locaties is het uiteindelijke doel om via deze personen bruggen te creëren naar kansengroepen (brugfunctie).

 

Het eerste jaar van de tewerkstelling werd grotendeels gesubsidieerd door subsidies van de provincie Antwerpen. Daarna werd de werking verdergezet op basis van de reële kostprijs.

 

Het project loopt sedert 1 september 2019, maar bepaalde afspraken moeten nog geformaliseerd worden in een samenwerkingsovereenkomst.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet betreffende de lokale diensteneconomie van 22 november 2013

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 25 juni 2018 'Project Brede School - deelname - goedkeuring'

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 7 december 2020 'Project Brede School - samenwerkingsovereenkomst met IN-Z Plus - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Sedert de start van het project veranderden enkele parameters binnen het project.

 

Allereerst werd het decreet betreffende de lokale diensteneconomie aangepast, waardoor de bijdrage in de tewerkstelling voor alle partners verdubbelde. IN-Z vzw heeft deze verhoging de eerste maanden van het project op zich genomen, maar kon dit niet blijven financieren.

 

Verder vond gemeente Malle ook geen geschikte kandidaten voor de invulling van de brugfiguurfunctie binnen sociaal huis/huis van het Kind. De halftijdse functie binnen GBS De Horizon is wel al een hele tijd ingevuld. Het is wenselijk om alleszins aan deze persoon de kans te geven om haar traject volledig af te kunnen werken. Bovendien wordt de samenwerking goed geëvalueerd.

 

Daardoor stelden de betrokken partijen voor om de geplande tewerkstelling terug te brengen van 1 VTE naar een halftijdse VTE, met behoud van het voorziene budget. Zo wordt in de praktijk de verdubbeling van de kostprijs opgevangen. 

 

De gemeente Malle wil inzetten op creëren van kansen voor sociale economie. Tegelijk wil het bestuur proberen om onderwijskansen, participatie en betrokkenheid van kansengroepen te bevorderen. Met dit project hoopt het bestuur op deze beide doelstellingen in te zetten.

 

Door de gewijzigde omstandigheden moet een samenwerkingsovereenkomst waarin de afspraken geformaliseerd worden, goedgekeurd worden.

 

De gemeenteraad is bevoegd om deze samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP001162

Omschrijving

erelonen en vergoedingen - project brugfiguren

Beschikbaar krediet

15.000,00 euro

Raming (inclusief btw)

15.000,00 euro

Vastlegging (inclusief btw)

/

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het jammer is dat het wordt teruggeschroefd. Hij stelt voor om toch ook 0,5 VTE in het sociaal huis te voorzien.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat als we het goede profiel zouden hebben gevonden, zouden we de functie hebben ingevuld. Hij licht toe dat er een hele waaier aan initiatieven is rond tewerkstelling.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - onderstaande samenwerkingsovereenkomst goed te keuren:

 

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST LOKALE DIENSTENECONOMIE

TUSSEN GEMEENTE MALLE EN VZW IN-Z

 

Gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle vertegenwoordigd door Dirk Gerinckx, voorzitter van de gemeenteraad, en Sven Brabants, algemeen directeur, handelend in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 17 december 2020

 

en

 

vzw IN-Z met zetel te Schaapsdries 2, 3600 Genk, hier vertegenwoordigd door Ruth Claes, algemeen directeur vzw IN-Z,

 

komen het volgende overeen

 

ALGEMEEN KADER

Artikel 1

 

Beide partijen verklaren met elkaar samen te werken in het kader van het decreet Lokale Diensteneconomie van 22 november 2013.

 

Het doel van deze samenwerking is een toegankelijke, kwalitatieve en aanvullende dienstverlening voor de inwoners van MALLE, binnen het project Brede School - IN-Z PLUS, gebaseerd op duurzame tewerkstellingscreatie voor doelgroepwerknemers.

 

De dienstverlening is van algemeen belang en loopt in opdracht van het lokale bestuur.

 

DUUR

Artikel 2

 

Deze overeenkomst wordt gesloten voor de periode van 1 september 2019 tot en met 31 december 2025.

 

De stilzwijgende verlenging van de overeenkomst is uitgesloten.

 

Om de samenwerking te verlengen of de dienstverlening uit te breiden binnen de periode waarop deze overeenkomst van toepassing is, dienen de partijen, na overleg en indien wenselijk, een nieuwe overeenkomst of addendum af te sluiten.

 

DE LOKALE DIENSTVERLENING

Artikel 3

 

§1. IN-Z verzorgt een brede school-werking (IN-Z PLUS) met outreachende medewerkers die fungeren als brugfiguren tussen gezinnen, scholen en opvanginitiatieven van Malle binnen een (boven)lokaal netwerk van integrale hulpverlening en gezinszorg.

 

§2. De dienstverlening wordt uitgevoerd door outreachende brugfiguren ikv een LDE-tewerkstellingsstatuut binnen een contingent van 0,5 VTE, die worden begeleid door een maatschappelijk werker van vzw IN-Z.

 

§3. De tewerkstelling, de begeleiding en de opleiding van de doelgroepwerknemers, alsook de opmaak van de uurroosters, gebeuren door het begeleidend personeel van vzw IN-Z.

 

FINANCIERING

Artikel 4

 

§1. De financiering van deze lokale dienst, gebeurt op basis van aantoonbare prestaties en behaalde resultaten betreffende de doelstellingen van het project zoals bepaald in artikel 3, zoals geformuleerd in een eindrapport conform artikel 5.

 

§2. Het lokale bestuur co-financiert op jaarbasis 0,5 VTE doelgroepwerknemer(s) aan een maximum totaal jaarbudget van 14.250 euro.

 

§3. De toelage mag alleen aangewend worden voor de uitvoering van de in artikel 3 gestipuleerde acties. In het geval er een wijziging gebeurt aan het projectopzet dient vzw IN-Z dit mee te delen en toe te lichten aan het lokale bestuur.

 

Artikel 5

 

De toelage zoals bepaald in artikel 4 wordt door de lokale overheid overgemaakt op rekeningnummer 784–5869882–50 van vzw IN-Z, Schaapsdries 2 te 3600 GENK met vermelding ‘IN-Z Plus Malle’.

 

Een jaarlijkse voorschot op de toelage van 80% (11.400 euro) wordt jaarlijks overgemaakt na ondertekening van huidige samenwerkingsovereenkomst en binnen 3 maanden na de start van elk werkjaar, zijnde uiterlijk 31 maart. 

 

Het lokale bestuur betaalt jaarlijks het saldo (2.850 euro) na afloop van het betreffende werkjaar en na ontvangst van het eindrapport van de dienstverlening of facturatie dat door vzw IN-Z wordt overgemaakt twee maanden na afloop van elk werkjaar, zijnde uiterlijk 28 februari. 

 

In het geval de lokale overheid de dienstverlening geleverd en/of geformuleerd in het eindrapport betwist, komen partijen overeen een oplossing na te streven in gezamenlijk overleg.

 

In het geval er geen onderling akkoord betreffende de geleverde prestaties, wordt bereikt, kan vzw IN-Z afzien van het saldo of een teveel aan uitbetaalde voorschotten terugbetalen of toepassing maken van artikel 7 bij geschil tussen de partijen.

 

Artikel 6

 

De betalingen worden uitgevoerd door het lokale bestuur conform de goedkeuringen van de eindrapportering en de wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

 

Vzw IN-Z houdt een analytische boekhouding bij en verleent inzage in de financiering van de dienst.

 

GESCHILLEN

Artikel 7

 

In geval van geschillen tussen de beide partijen is de rechtbank van XXXX bevoegd.

 

SLOTBEPALING

Artikel 8

 

Deze overeenkomst is alleen aanpasbaar mits schriftelijk akkoord tussen beide partijen. 

 

Opgemaakt te Malle op 17 december 2020 in 2 exemplaren waarvan beide partijen verklaren één exemplaar ontvangen te hebben.

 

Voor vzw IN-Z

Ruth Claes, algemeen directeur

 

Voor gemeente Malle

Dirk Gerinckx, voorzitter van de gemeenteraad, en Sven Brabants, algemeen directeur

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Gemeenteraad - vergaderingen/zittingen - vaststelling data voor 2021

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De voorzitter doet, op advies van het college van burgemeester en schepenen, een voorstel voor de data van de gemeenteraadszittingen in 2021.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 18 en 19

 

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 over de goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, artikel 1, §1

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen wenst de gemeenteraad op de hoogte te brengen van de data van de zittingen in 2021.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de mededeling van de voorzitter van de gemeenteraad inzake de data van de gemeenteraadszittingen voor 2021. Volgens deze kennisgeving vergadert de gemeenteraad in 2021 op navermelde data om 20.00 uur en zo dikwijls als de zaken, die tot zijn bevoegdheid behoren, het vereisen:

 

Datum GR-zittingverschil in weken met vorige zittingargumentatie

Donderdag 28 januari6

Donderdag 25 februari 4

Donderdag 25 maart 4

Donderdag 29 april 5

Donderdag 27 mei 4

Donderdag 24 juni4

Donderdag 26 augustus9

Donderdag 30 september5

Donderdag 28 oktober 4

Donderdag 25 november4

Donderdag 23 december *4  do 30 december: kerstvakantie

 

* afwijkend van laatste donderdag van de maand.

 

Artikel 2 - de in artikel 1 voornoemde data worden ter informatie opgenomen op de gemeentelijke website en in het gemeentelijk informatieblad. Daarnaast zal elke gemeenteraadszitting aangekondigd worden op de elektronische lichtkranten.

 

Artikel 3 - dat de raadsleden voor elke zitting een uitnodiging zullen ontvangen.

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Vragen en mededelingen: De Notelaar – liftproblematiek – stand van zaken

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting over de stand van zaken met betrekking tot de liftproblematiek in De Notelaar. Gemeente Malle en De Ideale Woning zullen de herstelling laten uitvoeren. Later zal bekeken worden wie uiteindelijk verantwoordelijk is.

 

Raadslid Wim Vervloet wijst op nog enkele andere mankementen in het gebouw. Schepen Wim Jordens stelt dat het zaken zijn die via De Ideale Woning moeten lopen, niettemin kan de gemeente wel proberen te bemiddelen. Schepen Wim Jordens vraagt om de mankementen op te lijsten en ze op mail naar hem te zetten.

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Sanne Van Looy nodigt de raadsleden uit voor een infovergadering over de ringweg op 12 januari 2021.

         Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat er ondertussen een bank aan het kerkhof is gekomen, maar dat er nog geen vuilbak is. Schepen Wim Jordens stelt het nodige te zullen navragen. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat al het afval nu samen komt in de grote bakken.

         Raadslid Alex Van Loon vraagt of de brief met betrekking tot de LGTBG-vrije zones verstuurd is. Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat deze verstuurd is, maar dat er nog geen reactie is ontvangen.

         Raadslid Thierry van der Straten Waillet licht toe dat dit zijn laatste gemeenteraad was omdat hij de gemeenteraad zal verlaten. Hij geeft aan zeker niet minder enthousiast te zijn of moe te zijn, maar wil opvolger Yannis Leirs een kans geven. Raadslid Thierry van der Straten Waillet benadrukt dat hij veel geleerd heeft, veel mensen heef leren kennen, ... Hij geeft aan dat hij vanuit de oppositie als vanuit de meerderheid altijd getracht heeft om mee te denken en om bruggen te bouwen.
Burgemeester Harry Hendrickx geeft aan dat raadslid Thierry van der Straten Waillet hem wat overvalt met de boodschap. Het zal meer dan 100 jaar geleden zijn dat er geen van der Straten Waillet in de gemeenteraad zat. Burgemeester Harry Hendrickx dankt raadslid Thierry van der Straten Waillet voor zijn plichtsbewustheid, zijn gedrevenheid, zijn inzicht en doorzicht. Hij licht toe dat raadslid Thierry van der Straten Waillet zijn stempel heeft gedrukt en nog altijd drukt op Malle. Hij bedankt raadslid Thierry van der Straten Waillet voor de serene wijze van samenwerking.
Schepen Wim Jordens dankt raadslid Thierry van der Straten Waillet voor zijn jarenlang engagement: gestart als raadslid in 1983, verschillende legislaturen in de meerderheid, verschillende legislaturen als schepen (2001 en 2007) en verschillende legislaturen in de oppositie. Schepen Wim Jordens overhandigt namens CD&V een cadeau.

Raadslid Ingrid Vrints dankt raadslid Thierry van der Straten Waillet met enkele persoonlijke woorden.

         Burgemeester Harry Hendrickx wenst iedereen een prettig eindejaar.

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Interpellatie over de verkaveling aan de Vogelsanck

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"In de gemeenteraad van 26 november 2020 had ik het over de omgevingsvergunning die de deputatie van de provincie Antwerpen op 15 oktober 2020 afleverde voor een verkaveling gelegen langs de Vogelsanck. Dat was een beslissing in beroep tegen de beslissing van het schepencollege van 28 mei 2020 om de verkavelingsvergunning te weigeren, op basis van de beslissing van de gemeenteraad van 28 mei 2020 om de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 146 te weigeren én om het wegtracé van de aangevraagde verkaveling te weigeren.

 

In mijn tussenkomst verwees ik naar een juridisch advies, waarin wordt gesteld dat de gemeenteraad wel degelijk heeft beslist om het volledige wegtracé te weigeren, dat de aanvrager van de vergunning niet tegen die weigering in beroep is gegaan en dat de gemeenteraad zich alleszins moet uitspreken over het intussen gewijzigde wegtracé. Op grond van die argumenten leek het mij aangewezen dat het gemeentebestuur in hoger beroep zou gaan bij de raad voor vergunningsbetwistingen.

 

Ik heb begrepen dat het schepencollege het niet opportuun acht om hoger beroep in te stellen. Daarom dien ik hierbij alsnog mijn voorstel in om het gemeenteraadsbesluit van 21 augustus 1979 houdende vaststelling van het BPA en het wegtracé (en de voorbereidende gemeenteraadsbesluiten) in te trekken en een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor heel het gebied op te maken waarin het deel van de verkaveling langs de Vogelsanck wordt bestemd als landbouwgebied en het reeds gerealiseerde deel van het BPA wordt bestendigd. Uiteraard heeft dit voor gevolg dat de eigenaar van de gronden langs de Vogelsanck, die momenteel een omgevingsvergunning heeft voor een verkaveling, moet vergoed worden via planschade.

 

Daarnaast stel ik mij nog enkele vragen:

1)Wat betekent het politieke akkoord binnen de Vlaamse coalitie over de betonstop voor de gemeente Malle? Eigenaars van gronden waar niet meer mag gebouwd worden, zullen voortaan een vergoeding van 100% van de geschatte marktwaarde krijgen. De gemeentebesturen zullen deze schadevergoedingen moeten betalen. Is deze verkaveling hier een voorbeeld van?

2)De gemeente ontvangt de komende jaren tussen 277.878 (2020) en 596.902 (2025) EUR vanuit het Vlaams open ruimtefonds. Dat is 2,4 miljoen EUR in de komende 5 jaar. Is het schepencollege bereid om een deel van deze middelen in te zetten voor beleid om de open ruimte te vrijwaren?

 

Ik leg het volgende voorstel voor aan de gemeenteraad.

 

De gemeenteraad,

Gelet op de beslissing van de beslissing van de deputatie van 15 oktober 2020 om in beroep een verkavelingsvergunning af te leveren voor een verkaveling gelegen langs de Vogelsanck,

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende weigering van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 146 en weigering van het wegtracé van de aangevraagde verkaveling,

Gelet op het besluit van het schepencollege van 28 mei 2020 houdende weigering van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in de Vogelsanck, waarin het schepencollege het volgende overweegt: “De ligging van het te verkavelen gebied ligt buiten de dorpskern, en is dus niet aangewezen om te bebouwen. Het ontwikkelen van dit gebied kadert niet binnen de doelstellingen van nabijheid, noch bereikbaarheid. De eigenheid van de open ruimte langs het bebouwde weefsel wordt geschaad. Dit ruimtelijk kenmerk is typerend langs de rand van de bebouwde ruimte. Het gebied is hoofdzakelijk gelegen in woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan, maar werd in 1980 geordend door het BPA. Het BPA is gedateerd en voldoet niet meer aan de ruimtelijke kwaliteitsvereisten waarmee we vandaag ruimtelijke ontwikkelingen sturing willen geven. We stellen tot slot vast dat er volgens het gemeentelijk register onbebouwde percelen nog een voldoende aanbod aan onbebouwde percelen is gelegen, die onmiddellijk aansnijdbaar zijn.”

Besluit:

Artikel 1: Het gemeenteraadsbesluit van 21 augustus 1979 houdende het definitief aannemen van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken. Het gemeenteraadsbesluit van 26 april 1979 houdende de definitieve vaststelling van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken. Het gemeenteraadsbesluit van 5 februari 1979 houdende de voorlopige vaststelling van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken.

Artikel 2: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor heel het gebied Haard-Meir waarin het deel van de verkaveling langs de Vogelsanck wordt bestemd als landbouwgebied en het reeds gerealiseerde deel van het BPA wordt bestendigd.

Artikel 3: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om gesprekken op te starten met de eigenaar voor de gronden waarvoor een verkavelingsvergunning werd afgeleverd, met het oog op een planschaderegeling.

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Van een bezwaarindiener werd een juridisch advies ontvangen.

         Het college van burgemeester en schepenen heeft de slaagkansen van een beroep ingeschat en een afweging gemaakt. Planschade zal boven het hoofd blijven hangen, wat de uitspraak ook zou zijn.

         Er is al heel wat te doen geweest over de bouwshift. Er zijn nog geen teksten beschikbaar, dus een inschatting van de impact is dus moeilijk te voorspellen.

         Het open ruimte fonds is een algemene werkingssubside als correctie op het gemeentefonds. De ontvangst is gekoppeld aan actieplan 34. Het actieplan heeft een negatief saldo, dat betekent dat er dus meer uitgegeven wordt dan ontvangen.

         Het college van burgemeester en schepenen heeft laten berekenen wat het zou kosten aan planschade voor de Vogelsanck. Het gaat over meer dan 2.000.000 euro volgens de inschatting van Igean. De nieuwe regelgeving kan er bovendien voor zorgen dat het bedrag nog verhoogd moet worden.

 

Burgemeester Harry Hendrickx merkt op dat de berekening enkel voor een gedeelte van het BPA was. Als het helemaal wordt afgeschaft dan zal er nog een deel bijkomen. De 2.000.000 euro is gebaseerd op 80%. De nieuwe regelgeving lijkt naar een vergoeding van 100% te gaan. Dat kan ook een verhoging met zich meebrengen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat de hamvraag is of we daar een verkaveling willen of niet. Raadslid Paul Van Ham stelt in het midden te laten of er planschade moet betaald worden.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat niemand die ontwikkeling daar wil. Er is geen draagvlak voor. Daarom werd alles gedaan om de verkaveling tegen te houden. Door achterhaalde plannen krijgt de gemeente nu het deksel op de neus. Stel dat de gemeente de procedure wint, dan moet er nog steeds planschade betaald worden. Heeft het dan zin om nu middelen aan een procedure te besteden?

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat als de gemeente de procedure nu wint, planschade niet aan de orde lijkt.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het dossier telkens zal terugkomen. Het zal uiteindelijk aan de gemeente zijn om met een RUP af te komen.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat als je met het algemeen belang rekening houdt, je met de planschade moet rekening houden.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx gaat over tot de stemming van het volgende voorstel van raadslid Alex Van Loon:

 

"De gemeenteraad,

Gelet op de beslissing van de beslissing van de deputatie van 15 oktober 2020 om in beroep een verkavelingsvergunning af te leveren voor een verkaveling gelegen langs de Vogelsanck,

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende weigering van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 146 en weigering van het wegtracé van de aangevraagde verkaveling,

Gelet op het besluit van het schepencollege van 28 mei 2020 houdende weigering van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in de Vogelsanck, waarin het schepencollege het volgende overweegt: “De ligging van het te verkavelen gebied ligt buiten de dorpskern, en is dus niet aangewezen om te bebouwen. Het ontwikkelen van dit gebied kadert niet binnen de doelstellingen van nabijheid, noch bereikbaarheid. De eigenheid van de open ruimte langs het bebouwde weefsel wordt geschaad. Dit ruimtelijk kenmerk is typerend langs de rand van de bebouwde ruimte. Het gebied is hoofdzakelijk gelegen in woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan, maar werd in 1980 geordend door het BPA. Het BPA is gedateerd en voldoet niet meer aan de ruimtelijke kwaliteitsvereisten waarmee we vandaag ruimtelijke ontwikkelingen sturing willen geven. We stellen tot slot vast dat er volgens het gemeentelijk register onbebouwde percelen nog een voldoende aanbod aan onbebouwde percelen is gelegen, die onmiddellijk aansnijdbaar zijn.”

Besluit:

Artikel 1: Het gemeenteraadsbesluit van 21 augustus 1979 houdende het definitief aannemen van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken. Het gemeenteraadsbesluit van 26 april 1979 houdende de definitieve vaststelling van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken. Het gemeenteraadsbesluit van 5 februari 1979 houdende de voorlopige vaststelling van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken.

Artikel 2: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor heel het gebied Haard-Meir waarin het deel van de verkaveling langs de Vogelsanck wordt bestemd als landbouwgebied en het reeds gerealiseerde deel van het BPA wordt bestendigd.

Artikel 3: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om gesprekken op te starten met de eigenaar voor de gronden waarvoor een verkavelingsvergunning werd afgeleverd, met het oog op een planschaderegeling."

 

Volgende raadsleden stemmen tegen het voorstel: Gert Peeters, Kim Geys, Jolien Vrints, Peter Lacante, Dries De Vry, Mieke Vermeyen, Thierry van der Straten Waillet, Ingrid Vrints, Wim Jordens, Wouter Patho, Sanne Van Looy, Harry Hendrickx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Dirk Gerinckx

 

Volgende raadsleden onthouden zich betreffende het voorstel: Wim Vervloet, Tom Lauryssen

 

Volgende raadsleden stemmen voor het voorstel: Paul Van Ham, Alain De Laet, Katleen Mintjens, Kris Mintjens, Eddy Krynen, Alex Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen

 

Bijgevolg aanvaardt de gemeenteraad het voorstel niet.

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021
Overzicht punten

GR van 17 december 2020

 

Interpellatie over de procedure voor verloren voorwerpen

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"In het televisieprogramma Factcheckers van 9 december 2020 bleek dat verloren portefeuilles die binnengebracht worden in gemeentehuizen en politiekantoren in 1 op de 5 gevallen verloren gaan."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vraag:

         "Welke procedure heeft de gemeente Malle voor verloren voorwerpen?"

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat het op zich niet om een uitgebreide procedure gaat. Vandaag de dag houdt de politie in eerste instantie de goederen bij. Wat daar niet wordt opgehaald wordt naar de dienst openbare werken gebracht. Als het daar niet wordt opgehaald, wordt het uiteindelijk verkocht. Er werd ondertussen wel afgesproken om gemeente en politie nog eens samen te brengen om de afspraken hierover nog eens onder de loep te nemen.

 

 

Publicatiedatum: 04/02/2021