Gemeenteraad

Donderdag 27 augustus 2020

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Kris Mintjens

 

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Elisabeth Joris, schepen, vanaf punt 5 de vergadering.

Vanaf punt 6 vervoegt Elisabeth Joris, schepen, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 27 augustus 2020.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Politieverordening - besluit burgemeester 11 augustus 2020 - bekrachtiging - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 11 augustus 2020 nam burgemeester Harry Hendrickx volgende beslissingen in het besluit met als titel 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring':

 

"Artikel 1 - tot en met 31 augustus 2020 de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn fysiek te laten doorgaan in de feestzaal van De Notelaar, met inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondmasker dat mond en neus bedekt.

 

Artikel 2 - publiek toe te laten op de vergadering van de gemeenteraad in die zin dat in de foyer van De Notelaar maximaal 10 bezoekers kunnen plaatsnemen mits inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondmasker dat mond en neus bedekt. In de foyer zal via een geluidssysteem de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn live afgespeeld worden.

 

Artikel 3 - het aanwezige publiek mag conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn geen openlijke tekens van goedkeuring of afkeuring tonen of wanorde veroorzaken."

 

Juridische gronden

 

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, §1 en artikel 135, §2

 

Motivering

 

De burgemeester nam op 11 augustus 2020 een noodzakelijk besluit in het kader van de vrijwaring van de openbare gezondheid en de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De motieven om het besluit te nemen worden afdoende weergegeven in het besluit zelf en worden overgenomen.

 

Het besluit kan dan ook bekrachtigd worden.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het besluit van de burgemeester van 11 augustus 2020 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring' te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 25 juni 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 25 juni 2020. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 25 juni 2020 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 25 juni 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Mobiliteit - opheffing aanvullend reglement op het wegverkeer - schrapping van openbare taxistandplaats ter hoogte van Schaggeleweg 2a - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de Schaggeleweg, ter hoogte van huisnummer 2a, is er een openbare taxistandplaats.

 

De openbare taxistandplaats in de Schaggeleweg bevindt zich langs een gemeenteweg en ligt net buiten de blauwe zone.

 

Het enige taxibedrijf dat een vergunning had om gebruik te mogen maken van de taxistandplaats heeft dit in zijn vergunning laten schrappen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 286 tot en met 288

 

Nieuwe Gemeentewet, artikels 119 en 130bis over de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen voor de tijdelijke politieverordening op het wegverkeer

 

Koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot de coördinatie van de wetten over de politie op het wegverkeer, zoals tot op heden gewijzigd

 

Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg (wegcode), zoals tot op heden gewijzigd

 

Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, artikel 17.1

 

Decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen over het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens, artikels 5, 7 en 10

 

Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 over de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens

 

Omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 over de gemeentelijke aanvullende reglementen op de politie over het wegverkeer

 

Gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2012 over 'Verkeersmaatregelen - Schaggeleweg - permanente aanvullende maatregelen - invoeren taxistandplaats ter hoogte van huisnummer 2a'

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 juni 2020 'Mobiliteit - Taxi ERA - afstand van het gebruik van de openbare taxistandplaats door de vergunninghouder - kennisneming - aanpassing taxivergunning - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad voerde de openbare taxistandplaats ter hoogte van huisnummer 2a op 26 november 2012 in.

 

De enige vergunninghouder van deze openbare taxistandplaats liet de vergunning voor het gebruik ervan uit zijn taxivergunning schrappen.

 

De taxistandplaats kan hierdoor niet meer gebruikt worden en kan terug omgevormd worden naar een gewone parkeerplaats.

 

Het gemeentebestuur vindt het van belang dat parkeerplaatsen in de dorpskern zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de opheffing van de beslissing van de gemeenteraad van 26 november 2012 over 'Verkeersmaatregelen - Schaggeleweg - permanente aanvullende maatregelen - invoeren taxistandplaats ter hoogte van huisnummer 2a' goed te keuren.

 

Artikel 2 - dit aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het Vlaamse Huis voor de Verkeersveiligheid, departement mobiliteit en openbare werken van de Vlaamse overheid.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Immo Villa Nova bvba en David & Maaike Willemsens - De Herdt - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Ticheltij - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 9 mei 2016 werd de wijziging van de verkavelingsvergunning nummer 2016/04, afgegeven aan Immo Villa Nova bvba voor het eigendom te Malle, Brechtsesteenweg 45 / Ticheltij zonder nummer, kadastraal gekend 1e afd., sectie C, nummers 5v - 7g2, waarin onder andere de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

"5° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de groenzone langsheen de Ticheltij (kadastraal gekend afd. 1, sectie C, nummer 7g2, met een oppervlakte van 102 m²) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan."

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand + wijzigende verkavelingsakte' met referentie JDJ/VL/1709/20-2200939, opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba te Malle op 3 juli 2020.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand honderdentwee vierkante meter (102 m²) grond in de groenzone langsheen de Ticheltij, aangeduid op het opmetingsplan als lot 3B, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerker van het Notariaat Nouwkens & Portier te Malle wordt voorgesteld:

Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Immo Villa Nova bvba en Willemsens - De Herdt David & Maaike, van de grond begrepen in de groenzone langsheen de Ticheltij, aangeduid als lot 3B op het opmetingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba te Malle op 3 juli 2020, kadastraal gekend 1e afd., sectie c, nr. 7g2, met een oppervlakte van honderdentwee vierkante meter (102 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en dat de bestemming bijgevolg van openbaar nut is.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand + wijzigende verkavelingsakte' met referentie JDJ/VL/1709/20-2200939, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond vrij moet zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het notariskantoor van notariaat Nouwkens & Portier te Malle aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

 

Artikel 6 – de hypotheekbewaarder te ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaars (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Patrimonium - weigering tot vestiging erfdienstbaarheid ten behoeve van windturbines - Industrieweg - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 31 maart 2020 werd bij de deputatie van de provincie Antwerpen een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Carl Mintjens namens Ehkam nv, Gert Van Cauwenbergh namens Fingo nv en Anna Maria Joris namens Tri, Investering-Industrie-Immobiliën nv. De aanvraag heeft betrekking op het oprichten en het exploiteren van vier windturbines, vier cabines en bijhorende terreinaanlegwerken gelegen in de Ambachtsstraat 16, 17, 21, Antwerpsesteenweg 130, Industrieweg 17, 19, 22, Nijverheidsstraat 21, 32 en Zoersel adres onbekend, en met als kadastrale omschrijving sectie A nummer 382b, afdeling 1sectie B nummers 55/2x2, 55/2c2, 56v, 60b2, afdeling 2 sectie A nummers 641L, 642x, 646b, 647c, 656, 660b, sectie D nummers 11d, 75t en 75c2.

 

Voor deze aanvraag is de deputatie bevoegd om een beslissing te nemen. Het college van burgemeester en schepenen verleent advies. Het college van burgemeester en schepenen werd gevraagd om een openbaar onderzoek te organiseren. Dit gebeurde van 7 mei 2020 tot en met 5 juni 2020. Op maandag 15 juni 2020 gaf het college van burgemeester en schepenen een negatief advies.

 

De gemeente Malle is wegbeheerder van haar gemeentewegen. In de projectzone van windturbine WT3 wordt voorzien dat de wieken kunnen bewegen boven de aangrenzende openbare weg, namelijk de Industrieweg. WT3 is gelegen op het perceel van Fingo langs de voorkant van het perceel, vlakbij de Industrieweg. De wieken hebben overslag over vier aanpalende percelen en de gemeenteweg.

 

De omgevingsvergunningsaanvraag omvat een erfdienstbaarheid op de betreffende gemeenteweg. Hiervoor moet met de gemeente Malle een overeenkomst worden afgesloten zodat een erfdienstbaarheid van wiekoverslag over deze wegen, behorend tot het openbaar domein, zal kunnen worden gevestigd.

 

De vestiging van een erfdienstbaarheid op het openbaar domein behoort uitsluitend tot de bevoegdheid van de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (omgevingsvergunningsdecreet)

 

Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (omgevingsvergunningsbesluit)

 

Besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 20 augustus 2009 (VCRO), en de bijhorende uitvoeringsbesluiten

 

Motivering

 

De gemeente Malle is als wegbeheerder van de Industrieweg niet akkoord met een erfdienstbaarheid ten gunste van overzwaaiende wieken boven haar weg. Gemeentewegen dienen onbelast te blijven van private erfdienstbaarheden.

 

De gemeente wenst zicht te vrijwaren van een eventuele aansprakelijkheid door een bovengrondse inname. De erfdienstbaarheid van de windvang en vrije wiekoverslag wordt door de gemeenteraad als te risicovol bevonden en is niet in het algemeen belang. De veiligheidsstudie van de indiener bevat een opsomming van scenario’s met windturbines als relevant in het kader van het externe mensrisico. Een van de scenario’s betreft het naar beneden vallen van de gondel en/ of de rotor van de windturbine (gondelbreuk) waarbij personen en installaties op een afstand van minder dan de halve rotordiameter getroffen kunnen worden door de impact van de gondel of rotor. Een ander scenario houdt het structureel falen van de mast van de windturbine (mastbreuk) in waarbij personen of installaties op een afstand van minder dan de tiphoogte getroffen kunnen worden. Een ander scenario calculeert het afwerpen van een rotorblad in (bladbreuk) waarbij personen en installaties die zich op een grote afstand bevinden, getroffen kunnen worden door de impact van een (fragment van een) rotorblad. Tot slot is er ook een kans dat er ijsafzetting op de bladen komt die kan leiden tot ijsbrokken die naar beneden vallen.

 

De al dan niet vestiging van de erfdienstbaarheid is een belangrijk element in het aanvraagdossier voor het oprichten en exploiteren van vier windturbines.

 

De niet vestiging van de erfdienstbaarheid heeft tot gevolg dat de aanvragers niet over de vereiste zakelijke rechten beschikken om windturbine 3 WT3 in bedrijf te kunnen stellen. Daardoor kan windturbine 3 WT3 aan de Industrieweg niet gebouwd worden en blijven er slechts drie  windturbines over, waarvan windturbine 1 WT1 (Zoersel) slechts kan worden opgericht met een beperkte hoogte die leidt tot een rendementsverlies van 50% voor de respectievelijke windturbine, en 12% voor heel het windturbineproject. Het sterk reduceren van de energieproductie heeft als gevolg dat de grote landschappelijke en maatschappelijke impact niet meer in de weegschaal kan worden gelegd tegenover de geringe positieve bijdrage dat het project nog kan geven. Het gegeven dat de wieken over gemeentewegen moeten kunnen draaien, toont aan dat er geen ademruimte is voor de aangevraagde windturbines.

 

Wanneer de niet vestiging van de erfdienstbaarheid ertoe leidt dat windturbine 3 WT3 niet kan worden opgericht, is het principe van ‘clustering’ achterhaald. Dit principe is nochtans een belangrijk gegeven in het kader van de beoordeling van de aanvraag van de omgevingsvergunning, hetgeen door de vergunningverlenende overheid meegenomen dient te worden in haar afweging.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat de fractie het openbaar onderzoek steunt en vraagt hoe ver het staat met de procedure.

 

Schepen Sanne Van Looy licht toe dat het openbaar onderzoek tot 5 juni liep. Normaal zou er een beslissing gevolgd zijn begin augustus na de provinciale omgevingscommissie van 14 juli. De uitspraak van het Hof van Justitie heeft de Vlaremwetgeving op de helling gezet. Er is dan nog een wetgevend initiatief genomen. Er komt een nieuwe zitting van de provinciale omgevingscommissie rond 15 september. De aanvragers zelf hebben ook om uitstel gevraagd.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of de aanvragers op de hoogte zijn van deze beslissing.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat deze beslissing een belangrijk element is in de bespreking van de provinciale omgevingscommissie. De aanvragers zullen van dit besluit op de hoogte gebracht worden.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt waarom dit punt nu pas komt. Is het iets van het college van burgemeester en schepenen of hoe komt dat er nu sprake is van dit punt?

 

Schepen Sanne Van Looy licht toe dat dit reeds in het advies stond en dat het nu beslist wordt omdat de vraag in het dossier stond.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen

 

Artikel 1 – de vestiging van een erfdienstbaarheid over de Industrieweg niet goed te keuren. Er wordt geen overeenkomst afgesloten voor het vestigen van een erfdienstbaarheid.

 

Artikel 2 – dat daardoor het oprichten en de exploitatie van windturbine 3 WT3 aan de Industrieweg niet langer mogelijk is, gelet op het ontbreken van de noodzakelijke erfdienstbaarheid van windvang en vrije wiekoverlast.

 

Artikel 3 – een afschrift van dit besluit ter kennisgeving te bezorgen aan de deputatie en de aanvragers.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Lokaal woonbeleid - wijziging verordening conformiteitsattest - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 2 mei 2011 haar goedkeuring gehecht aan de oprichting van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden (hierna IVLW Midden) en deelname er aan.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 27 november 2017 haar goedkeuring gehecht aan de verlenging van IVLW Midden en de deelname er aan.

 

Het subsidiedossier betreffende de intergemeentelijke samenwerking IVLW Midden bevat zowel verplichte als aanvullende activiteiten. Eén van de aanvullende activiteiten betreft het invoeren van een verordening conformiteitsattesten.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 11 maart 2019 beslist de verordening conformititeitsattesten ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 28 maart 2019 de gemeentelijke verordening conformiteitsattest goedgekeurd.

 

De gemeentelijke verordening conformiteitsattest werd bij ministerieel besluit goedgekeurd op 26 juni 2019.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet houdende Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997, artikels 6 tot en met 11, 15, 20, 20bis en 20ter

 

Decreet van 29 maart 2013 houdende de wijziging van diverse decreten wat betreft de woonkwaliteitsbewaking

 

Besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen

 

Ministerieel besluit van 29 juli 2013 tot vaststelling van de modellen van conformiteitsattesten voor woningen en kamerwoningen

 

Besluit van de Vlaamse regering van 15 juli 2016 tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen, wat betreft de procedure en de technische normen

 

Decreet van 29 maart 2019 tot wijziging van het decreet van 22 december 1995 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 1996, het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode en de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013

 

Besluit van de Vlaamse regering van 24 mei 2019 betreffende de woningkwaliteitsbewaking

 

Motivering

 

IVLW Midden heeft op basis van de evaluaties gehouden door IVLW Zuidrand en Rivierenland betreffende de toepassing van de verordening conformiteitsattesten enkele suggesties tot aanpassing geformuleerd qua fasering alsook voor de quotering in functie van de toepassing van het nieuw technisch verslag vanaf 2021.

 

Deze aanpassingen werden voorgelegd aan de stuurgroep van 22 juni 2020.

 

Er wordt voorgesteld om huidige fasering (2019 - 2023: woningen van 50 jaar en ouder; 2024 - 2026: woningen van 40 jaar en ouder; 2027 - 2029: woningen van 30 jaar en ouder; 2030: alle huurwoningen) te wijzigen naar volgende fasering:

         2021: woningen van 50 jaar en ouder (bouwjaar 1971 en vroeger)

         2022-2025: woningen van 40 jaar en ouder

         2026-2028: woningen van 30 jaar en ouder

         2029: woningen van 20 jaar en ouder.

 

Deze wijziging in fasering wordt voorgesteld om de faseringen tussen de verschillende intergemeentelijke projecten gelijk te laten lopen. Bijkomend worden woningen jonger dan 20 jaar vrijgesteld van het conformiteitsattest omdat deze woningen zijn gebouwd met strengere EPB normen.

 

Het optimalisatiedecreet en -besluit veranderen de wijze van beoordelen bij een conformiteitsonderzoek en daar horen uiteraard nieuwe technische verslagen bij.

De geldigheidsduur kan dus vanaf 2021 niet meer afgestemd worden op het aantal strafpunten van het technisch verslag, maar zal moeten bepaald worden op basis van een aantal “kleine” gebreken (uit categorie 1).

Het nieuwe technisch verslag bestaat dan uit volgende 3 categorieën:

Categorie I:  zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken.

Categorie II: zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning.

Categorie III: zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.

 

Vanaf 2021 zal de de ongeschiktheid of onbewoonbaar van een woning op volgende manier worden bepaald:

         7 gebreken (of meer) in categorie I = advies ongeschikt.

         1 gebrek in categorie II = advies ongeschikt.

         1 gebrek in categorie III = advies onbewoonbaar.

 

Verder kan de burgemeester ook het advies geven om de brandveiligheid te controleren of een stabiliteitsonderzoek uit te voeren, ...

 

Er wordt voorgesteld om de geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers aan te passen afhankelijk van het aantal gebreken in categorie I op het technisch verslag:

         Indien de gebreken voor een woning of kamer beperkt blijft tot en met 4 gebreken in categorie I is de geldigheidsduur 10 jaar.

         Indien de gebreken voor een woning of kamer beperkt blijft tot 5 of 6 gebreken in categorie I is de geldigheidsduur beperkt tot 5 jaar.

 

Met deze aanpassingen wenst het woonteam van IVLW Midden de haalbaarheid van de toepassing van de verordening conformiteitsattesten te garanderen.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er al een aanpak is voor huurders van wie de woning onbewoonbaar wordt verklaard.

 

Schepen Sanne Van Looy antwoordt dat er telkens naar oplossingen op maat zal worden gezocht.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat als de besluitvorming wordt voorbereid er reeds een zicht zal zijn op wat de beslissing mogelijk zal worden. Dat geeft de kans om reeds alternatieven voor de bewoner te voorzien.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het OCMW over een ruim patrimonium beschikt en dat er een ruim aanbod is aan sociale woningen in Malle. Het is soms wat zoeken en improviseren, maar doorgaans is het patrimonium van het OCMW niet volledig volzet. Het OCMW tracht dan te bemiddelen met immo kantoren.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het belangrijk is om te blijven nadenken hoe het helpen van mensen versneld kan worden.

 

Schepen Wouter Patho licht nog toe dat bij uithuiszettingen er altijd contact wordt opgenomen met de bewoners.

 

Schepen Wouter Patho besluit dat er ook een mogelijkheid is voor het OCMW om in bijzondere gevallen een versnelde toewijzing te verkrijgen bij een sociale huisvestingsmaatschappij.

 

Raadslid Alex Van Loon besluit dat de fractie onderhavig punt steunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de gewijzigde verordening conformiteitsattesten als volgt goed te keuren:

 

"Verordening conformiteitsattesten

 

Artikel 1 - voor elke woning die verhuurd, te huur of ter beschikking wordt gesteld als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten, moet de verhuurder een conformiteitsattest kunnen voorleggen.

 

Deze verplichting wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen gefaseerd op basis van de leeftijd van de huurwoning:

         2021: woningen van 50 jaar en ouder (bouwjaar 1971 en vroeger)

         2022-2025: woningen van 40 jaar en ouder

         2026-2028: woningen van 30 jaar en ouder

         2029: woningen van 20 jaar en ouder.

 

Artikel 2 - vanaf 1 januari 2021 de geldigheidsduur van het conformiteitsattest voor woningen en kamers welke verhuurd, te huur of ter beschikking worden gesteld als hoofdverblijfplaats of met het oog op de huisvesting van een of meer studenten als volgt afhankelijk te stellen van het aantal gebreken op het technisch verslag:

         Indien de gebreken voor een woning of kamer beperkt blijft tot en met 4 gebreken in categorie I is de geldigheidsduur 10 jaar.

         Indien de gebreken voor een woning of kamer beperkt blijft tot 5 of 6 gebreken in categorie I is de geldigheidsduur beperkt tot 5 jaar.

 

Artikel 3 - het conformiteitsattest wordt gratis afgeleverd.

 

Artikel 4 - de gewijzigde verordening treedt in werking na de goedkeuring van de gemeenteraad en de goedkeuring van de Vlaamse minister van Wonen."

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - aanwending lestijdenpakket schooljaar 2020-2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Elk schooljaar worden er lestijden toegekend aan de gemeentelijke basisschool De Horizon, op basis van het aantal leerlingen (teldatum 1 februari) en de leerlingenkenmerken.

Het schoolbestuur moet beslissen op welke manier deze worden ingezet, en of er extra lestijden worden aangekocht om bepaalde doelstellingen te verwezenlijken.

Na bericht van het departement onderwijs over het exact aantal toegekende lestijden, maakt de directie van GBS De Horizon een voorstel op, dat nu voorligt.

 

Het departement onderwijs kende aan GBS De Horizon de volgende pakketten toe:

         115 lestijden voor de kleuterschool

         138 lestijden voor de lagere school

         6 aanvullende lestijden katholieke godsdienst

         6 aanvullende lestijden zedenleer

         6 aanvullende lestijden islam

         8 uren kinderverzorger

         3 punten ICT-coördinatie

         40 punten administratieve ondersteuning.

 

Voor schooljaar 2020-2021 wordt door de directie voorgesteld om 27 lestijden en 2/36 uren administratieve ondersteuning extra ten laste te nemen.

 

Ter vergelijking: in het schooljaar 2019-2020 waren dit 36 lestijden, in 2018-2019 waren dit 37 lestijden, in het schooljaar 2017-2018 waren dit 41 lestijden.

 

De verdeling van het lestijdenpakket werd besproken op de schoolraad van 28 mei 2020 en in het afzonderlijk hoog overlegcomité van 8 juni 2020. Het voorstel kreeg van beide organen een positief advies.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Besluit van de Vlaamse regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs van sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse gemeenschap, goedgekeurd op 17 april 1991 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 juli 1991, artikels 6, 9 en 10

 

Motivering

 

Het schoolbestuur wil in de kleuterschool 4 klassen organiseren, in de lagere school 6 aparte leerjaren blijven inrichten, en de inzet van een aantal ondersteunende uren (zorg, begeleiding zwemmen) blijven garanderen.

Dit vraagt in schooljaar 2020-2021 om 27 extra lestijden en 2/36 uren administratieve ondersteuning.

 

Financiële gevolgen

 

Jaar

2020

Volgnummer

MJP 000955

Omschrijving

onderwijzend personeel - gemeente

Beschikbaar krediet

58.340,36 euro

Raming (inclusief btw)

36.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

36.000 euro

 

Jaar

2021

Volgnummer

MJP 000955

Omschrijving

onderwijzend personeel - gemeente

Beschikbaar krediet

86.700 euro

Raming (inclusief btw)

36.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

36.000 euro

 

Het schooljaar overspant telkens 2 budgetjaren. Bovendien komt de afrekening vanuit de departement Onderwijs ook nog eens later. Voor schooljaar 2020-2021 zijn er voldoende budgetten voorzien op de beide budgetjaren.

 

De financieel directeur leverde op 19 augustus 2020 een visum af.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - goedkeuring te geven aan de vraag om voor het schooljaar 2020-2021 27 extra, niet-gesubsidieerde lestijden en 2/36 uren administratieve ondersteuning voor de gemeentelijke basisschool ten laste te nemen van het gemeentebestuur Malle.

 

Artikel 2 - goedkeuring te geven aan het voorstel voor aanwending van het lestijdenpakket voor de gemeentelijke basisschool De Horizon voor het schooljaar 2020-2021.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - vaststellen facultatieve verlofdagen en pedagogische studiedagen schooljaar 2020-2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het schoolbestuur moet jaarlijks voor de gemeentelijke basisschool De Horizon bepalen op welke momenten tijdens het schooljaar ze de facultatieve verlofdagen en de pedagogische studiedagen wil inplannen. De planning gebeurt op voorstel van de directie, na advies van de schoolraad, en na bespreking op het afzonderlijk hoog overlegcomité voor het gemeentelijk onderwijs.

 

In principe zijn er elk schooljaar 3 halve dagen voorzien als pedagogische studiedagen. Hierop kan een uitzondering gevraagd worden bij het departement onderwijs. GBS De Horizon wil in het schooljaar 2020-2021 een extra pedagogische studiedag organiseren met het samenwerkingsverband Bruggen Bouwen. Deze studiedag zal plaatsvinden op 15 maart 2021, en hiervoor werd reeds toelating gevraagd.

 

Het afzonderlijk hoog overlegcomité nam kennis van het voorstel voor het volgende schooljaar tijdens haar overleg op 8 juni 2020.

De schoolraad gaf in haar overleg van 28 mei 2020 een gunstig advies op het voorstel van de directie.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42

 

Besluit van de Vlaamse regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, goedgekeurd op 17 april 1981 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 juli 1991, artikel 6,9 en 10

 

Motivering

 

Het schoolbestuur wenst de facultatieve verlofdagen en pedagogische activiteiten zo vast te stellen, dat de optimale werking van de gemeentelijke basisschool De Horizon gegarandeerd blijft.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - goedkeuring te verlenen aan het voorstel om de facultatieve verlofdagen voor het schooljaar 2020-2021 voor de gemeentelijke basisschool De Horizon vast te stellen als volgt: vrijdag 2 oktober 2020 en maandag 1 maart 2021.

 

Artikel 2 - goedkeuring te verlenen aan het voorstel om de pedagogische studiedagen voor het schooljaar 2020-2021 voor de gemeentelijke basisschool De Horizon vast te stellen als volgt: woensdag 14 oktober 2020, vrijdag 22 januari 2021 en maandag 15 maart 2021.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Gemeentepersoneel - toepassing sectoraal akkoord rond koopkrachtverhoging - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De onderhandelingen tussen de vakorganisaties en de VVSG resulteerden in een nieuw sectoraal akkoord met als doel een koopkrachtverhoging van het personeel van de lokale besturen.

 

Op 2 juni 2020 ontving het college van burgemeester en schepenen een ministeriële omzendbrief van minister Bart Somers met de verplichtingen voor de lokale besturen.

 

Samengevat moet het lokaal bestuur voorzien in een koopkrachtverhoging van 300 euro per jaar per personeelslid, met ingang vanaf 1 januari 2020.

 

Hierop zijn de volgende regels van toepassing:

 

         100 euro moet gaan naar een verhoging van de maaltijdcheques. Belangrijk hierbij is dat recente verhogingen hiervoor nog mee verrekend mogen worden.

 

         200 euro moet toegekend worden in de vorm van een verdere verhoging van de maaltijdcheques, op voorwaarde dat het bestuur nog niet aan zijn fiscaal maximum (8 euro) zit, OF in de vorm van lokale handelaarsbons, ecocheques, cultuur- of sportcheques, of andere, of een combinatie hiervan. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de fiscale regels rond de toekenning van deze voordelen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Besluit van de de Vlaamse regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel

 

Collegebeslissingen van 30 juni 2008 als aanvulling op de rechtspositieregeling

 

Gemeenteraadsbeslissing van 28 mei 2020 betreffende de wijziging van de rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

 

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 in verband met de vaststelling van het organogram en de opname van het personeelsplan als een beheersinstrument in het kader voor organisatiebeheersing

 

Ministeriële omzendbrief rond het sectoraal akkoord 2020 voor de lokale en provinciale besturen

 

Protocolakkoord van het hoog overlegcomité van 18 augustus 2020 in verband met de toepassing van het sectoraal akkoord in Malle, uitgezonderd van het ACOD (niet-akkoord)

 

Motivering

 

In Malle verhoogden we in 2019 de maaltijdcheques van 6,5 euro naar 7 euro, wat overeenkomt met een verhoging van 110 euro per persoon. De VVSG, het ACV en het VSOA zijn akkoord met de verrekening van deze verhoging in de toepassing van het sectoraal akkoord in Malle. Het ACOD is hiermee niet akkoord, omdat het bijhorende akkoord voor de verhoging niet in 2019 werd afgesloten en strikt genomen niet geldt, volgens een e-mail van 9 juli 2020 van Ken Zegers, bestendig secretaris van het ACOD.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om de verhoging mee te verrekenen, en het sectoraal akkoord als volgt verder uit te werken voor het gemeentepersoneel van Malle:

 

         De maaltijdcheques worden vanaf 1 juli 2020 met terugwerkende kracht verhoogd van 7 euro naar 7,7 euro (het equivalent van een verhoging van 150 euro per persoon per jaar).

 

         Iedere personeelslid ontvangt jaarlijks 40 euro aan lokale handelaarbons (dit is het fiscale maximum). In 2020 worden deze verdeeld met Sinterklaas, vanaf 2021 worden deze naar aanleiding van Nieuwjaar verdeeld.

 

         Omdat het personeel in 2020 slechts een half jaar van de verhoogde maaltijdcheques geniet, wil dit zeggen dat ze in 2020 slechts een verhoging krijgen van 115 euro, en we dus niet aan de verplichte verhoging van 190 euro (300 euro - 110 euro uit het verleden) komen. Het bij te passen verschil bedraagt 75 euro.

 

Het sectoraal akkoord voorziet dat het lokaal bestuur een correctie moet maken voor de eerste helft van 2020, in de vorm van de eerder vernoemde cheques. Omdat we al aan ons fiscaal maximum zitten wat betreft de handelaarbons, wordt er voorgesteld om éénmalig acht ecocheques van 10 euro (de minimumwaarde) uit te keren. Deze hebben dan een totale waarde van 80 euro.

 

Als de regering omwille van de coronamaatregelen de fiscale grens van de handelaarbons optrekt, worden de ecocheques vervangen door bijkomende handelaarbons ter waarde van 75 euro per persoon.

 

Financiële gevolgen

Wat betreft de financiering van de koopkrachtverhoging, moet het bestuur eigen middelen voorzien. Over een mogelijke financiering met VIA-middelen bestaat er op dit moment geen duidelijkheid.

 

Maaltijdcheques

 

In het meerjarenplan voorzag de raad al op twee momenten een verhoging van de maaltijdcheques (van 7 euro naar 7,5 euro in 2021, en van 7,5 naar 8 euro in 2022).

 

Gemeente - MJP00586 - maaltijdcheques

 

Jaar

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Origineel krediet

187.015

201.500

215.500

218.500

218.500

218.500

Nieuwe Raming

195.000

213.000

215.500

218.500

218.500

218.500

Verschuiving

+7.985

+11.500

/

/

/

/

Beschikbaar krediet

195.000

213.000

215.500

218.500

218.500

218.500

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP000414.

 

OCMW - MJP000338 - maaltijdcheques

 

Jaar

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Origineel krediet

55.021

58.207

61.421

61.421

61.421

61.421

Nieuwe raming

60.000

64.000

61.421

61.421

61.421

61.421

Verschuiving

+ 4.979

+ 5.796

/

/

/

/

Beschikbaar krediet

60.000

64.000

61.421

61.421

61.421

61.421

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP00414.

 

Woonzorgcentrum - MJP000388 - maaltijdcheques

 

Jaar

2020

2021

2022

2023

2024

2025

Origineel krediet

71.228

71.010

75.392

75.392

75.392

75.392

Nieuwe raming

79.000

82.000

75.392

75.392

75.392

75.392

Verschuiving

+ 7.772

+ 10.990

/

/

/

/

Beschikbaar krediet

79.000

82.00

75.392

75.392

75.392

75.392

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP000288.

 

Malse cadeaubons

 

Gemeente

 

Volgnummer

MJP002312

Omschrijving

Malse cadeaubons - personeel

Beschikbaar krediet

7.250 euro

Raming (inclusief btw)

7.250 euro

Vastlegging (inclusief btw)

7.250 euro

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP000414.

 

OCMW

 

Volgnummer

MJP002314

Omschrijving

Malse cadeaubons - personeel

Beschikbaar krediet

5.300 euro

Raming (inclusief btw)

5.300 euro

Vastlegging (inclusief btw)

5.300 euro

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP000288.

 

Ecocheques

 

Volgnummer

MJP002313

Omschrijving

Ecocheques - personeel

Beschikbaar krediet

14.500 euro

Raming (inclusief btw)

14.500 euro

Vastlegging (inclusief btw)

14.500 euro

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP000414.

 

Volgnummer

MJP002315

Omschrijving

Ecocheques - personeel

Beschikbaar krediet

10.600 euro

Raming (inclusief btw)

10.600 euro

Vastlegging (inclusief btw)

10.600 euro

 

De dienst financiën verschoof de nodige kredieten van MJP000288.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht onderhavig punt toe.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het een creatieve oplossing is, maar dat het aantoont dat de grenzen van de maaltijdcheques zijn bereikt. De fractie zal zich principieel onthouden, niet omwille van de hier voorgestelde maatregelen voor de medewerkers van Malle, maar er zou op Vlaams niveau nagedacht moeten worden over een algemene loonsverhoging.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 3 onthoudingen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - de maaltijdcheques van het gemeentepersoneel te verhogen van 7 euro naar 7,7 euro met ingang vanaf 1 juli 2020. De werknemersbijdrage blijft 1,09 euro per maaltijdcheque.

 

Artikel 2 - jaarlijks ter attentie van Nieuwjaar elk personeelslid Malse cadeaubons te schenken ter waarde van 40 euro, met uitzondering van personeelsleden die langer dan één jaar voltijds afwezig zijn, en met uitzondering van personeelsleden die geen salaris ontvangen van het gemeentebestuur. In 2020 worden de cadeaubons uitzonderlijk ter attentie van Sinterklaas verdeeld.

 

Artikel 3 - op referentiedatum 1 december 2020 elk personeelslid éénmalig ecocheques te schenken ter waarde van 80 euro, met uitzondering van personeelsleden die langer dan één jaar voltijds afwezig zijn, en met uitzondering van personeelsleden die geen salaris ontvangen van het gemeentebestuur.

Als de fiscale grens van de handelaarbons uitzonderlijk wordt opgetrokken, of als er een ander soort bon komt ter ondersteuning van de middenstand, worden de ecocheques vervangen door bijkomende Malse cadeaubons, of deze andere bons, ter waarde van 75 euro, volgens de regels uit artikel 2.

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Brandweer Zone Rand - gebruiksovereenkomst en plaatsbeschrijvingen van de kazernes in Oostmalle en Westmalle - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De Brandweer Zone Rand huurt de kazernes West- en Oostmalle en de conciërgewoning in Oostmalle van gemeente Malle.

 

Er werden in de zoneraad nieuwe gebruiksovereenkomsten inclusief de plaatsbeschrijvingen van de kazernes en conciërgewoning goedgekeurd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 augustus 2020 "Brandweer Zone Rand - gebruiksovereenkomst en plaatsbeschrijvingen van de kazernes in Oostmalle en Westmalle - doorverwijzing naar de gemeenteraad"

 

Motivering

 

De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de contractvoorwaarden als het om de verhuring van meer dan negen jaar gaat.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen opmerkingen bij de overeenkomsten die voorliggen, met inbegrip van de plaatsbeschrijvingen.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx benadrukt dat het belangrijk is dat de kantine kan blijven waar ze is in de kazerne en dat de overeenkomst op die manier geïnterpreteerd moet worden.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat er een verkeerde datum in artikel 13 staat.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat de datum zal aangepast worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de gebruiksovereenkomst voor de kazernes in West- en Oostmalle en van de conciërgewoning in Oostmalle met inbegrip van de plaatsbeschrijving als volgt goed te keuren:

 

"Overeenkomst m.b.t. het gebruik van de onroerende goederen

voor Brandweer Zone Rand

 

De ondergetekenden:

 

1.   Hulpverleningszone Brandweer Zone Rand, ondernemingsnummer 500.914.730, gevestigd te Ruiterijschool 1 bus 2 - 2930 Brasschaat, hierna aangeduid als ‘de zone’, vertegenwoordigd door haar voorzitter, burgemeester Koen Metsu;

 

en

 

2.   De gemeente Malle gevestigd te Antwerpsesteenweg 246 - 2390 Malle, hierna aangeduid als

‘de gemeente’, vertegenwoordigd door burgemeester Harry Hendrickx

 

Hierna ook aangeduid als ‘een partij’ of gezamenlijk ‘de partijen’. Verklaren het volgende te zijn overeengekomen:

 

Artikel 1 – Beschrijving van het onroerend goed

 

De gemeente stelt de gebouwen waarin de brandweerkazernes gehuisvest zijn, gelegen te Turnhoutsebaan 8 - 2390 Malle en Antwerpsesteenweg 246 - 2390 Malle , ter beschikking van de zone. De zone aanvaardt de brandweerkazernes in de staat waarin deze zich bevinden, zoals beschreven in de plaatsbeschrijvingen conform bijlage 2, die verklaart de kazernes te hebben bezichtigd.

 

Artikel 2 - Bestemming

 

De kazernes worden ter beschikking gesteld om er gebruik van te maken als brandweerposten van de zone. De zone mag deze bestemming niet wijzigen, behoudens voorafgaand en schriftelijk akkoord van de gemeente. De zone verbindt zich ertoe in de kazernes gedurende de volledige gebruiksperiode voornoemde activiteit uit te voeren.

 

Artikel 3 – Duur en einde van de gebruiksovereenkomst

 

Deze gebruiksovereenkomst wordt afgesloten voor de duur van de gemeentelijke legislatuur.

 

De gebruiksovereenkomst gaat in op 01/01/2020 en eindigt op 31/12/2024. Ze is telkens verlengbaar voor een duur van de opeenvolgende gemeentelijke legislaturen onder dezelfde voorwaarden. De verlenging van deze gebruiksovereenkomst zal automatisch gebeuren indien de gebruiksovereenkomst niet wordt opgezegd en indien de gemeente deel blijft uitmaken van de zone.

 

Iedere partij kan de gebruiksovereenkomst opzeggen mits akkoord van respectievelijk de zoneraad of de gemeenteraad. Deze opzegging kan schriftelijk of per mail gebeuren, gericht aan respectievelijk de voorzitter en de zonecommandant van de zone of de burgemeester van de gemeente en met inachtname van een opzegtermijn van minstens 12 maanden voor het verstrijken van de gemeentelijke legislatuur.

 

Iedere partij kan ten allen tijde de gebruiksovereenkomst opzeggen per mail of per brief gericht aan respectievelijk de voorzitter en de zonecommandant van de zone of de burgemeester van de gemeente in geval van zware contractuele wanprestatie van de andere partij.

 

Aan deze overeenkomst komt van rechtswege een einde wanneer de gemeente de zone verlaat.

 

Artikel 4 – Gebruiksvergoeding

 

De gemeente ontvangt een gebruiksvergoeding per m² vloeroppervlakte per jaar gelijk aan:

Lokalen voor het personeel:60 €/m2

Garage:40 €/m2

Andere:45 €/m2

De gebruiksvergoeding bedraagt bijgevolg 102.369,25 euro per jaar.

 

De gebruiksvergoeding is jaarlijks betaalbaar uiterlijk op de 30ste kalenderdag van het jaar waarop het gebruik betrekking heeft.

 

Het bedrag van de gebruiksovereenkomst, bepaald in de zoneraad van 28 juni 2019 wordt niet geïndexeerd.

 

De betalingen moeten verricht worden op de bankrekening van de gemeente met nummer BE73

0910 0011 9560.

 

Artikel 5 - Staat van de ruimten – teruggave van het gebruikte goed / plaatsbeschrijving

 

De kazernes worden opgeleverd in de staat waarin ze zich bevinden, goed gekend door de zone. Uiterlijk bij aanvang van de gebruiksovereenkomst zal door partijen in onderling overleg een staat

van plaatsbeschrijving opgemaakt worden. Deze wordt toegevoegd aan de overeenkomst als bijlage 2.

 

De zone zal bij het einde van de gebruiksovereenkomst de ruimten teruggeven in de staat zoals beschreven in de plaatsbeschrijving bij aanvang van deze overeenkomst en onder voorbehoud van de normale slijtage. Op het einde van het gebruik zal eveneens door partijen onderling een plaatsbeschrijving opgemaakt worden en dit uiterlijk binnen zeven dagen.

 

Als beide partijen niet overeenkomen inzake de plaatsbeschrijving bij intrede en/of bij uittrede zal in onderling overleg een deskundige worden aangesteld. Bereiken de partijen geen overeenstemming, dan wijst de zoneraad een deskundige aan die de plaatsbeschrijving opmaakt en hierover een bindende derdenbeslissing neemt.

 

Artikel 6 - Verandering van de ruimten

 

Behoudens voorafgaand schriftelijk akkoord van de gemeente, dewelke niet kan weigeren zonder gegronde redenen, mag de zone geen verbouwingen of renovatiewerkzaamheden uitvoeren in de gebruikte ruimten.

 

Artikel 7 - Gebruik

 

De gemeente stelt haar kazernes ter beschikking aan de zone in zodanige staat onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het ter beschikking werd gesteld en het rustig genot verzekerd wordt.

 

De zone moet de kazernes beheren als een goed huisvader.

 

De zone staat in voor het gebruikersonderhoud zoals bepaald in het Vlaams huurdecreet (bijlage 1 van deze overeenkomst). Het eigenaarsonderhoud is voor de gemeente.

 

Artikel 9 - Verzekeringen

 

De zone is aansprakelijk voor brand en waterschade, tenzij de zone bewijst dat de brand buiten haar schuld is ontstaan.

 

De zone zal haar aansprakelijkheid voor brand en waterschade verzekeren door een verzekering waarvan de werking niet is geschorst.

 

De gemeente zal haar aansprakelijkheid voor brand en waterschade verzekeren door een verzekering waarvan de werking niet is geschorst.

 

Artikel 10 -Schade

 

Schade in welke vorm ook dient onmiddellijk aan de gemeente te worden gemeld.

 

De zone is verantwoordelijk voor de schade die ontstaan is door gebruik in strijd met de bestemming of met een gebruik als een goede huisvader, of door een tekortkoming aan voormelde meldingsplicht

 

Artikel 11 - Overmacht

 

Geen van de partijen zal aansprakelijk zijn of zal geacht worden in gebreke te zijn voor het niet-uitvoeren van een taak of het niet-nakomen van een verplichting uit hoofde van deze overeenkomst, indien dit niet mogelijk is als gevolg van overmacht, brand, een staking, een onvermijdelijk ongeval, oorlog of een andere factor waarover die partij redelijkerwijze geen controle heeft en die plaatsvindt zonder dat er sprake is van verzuim of nalatigheid vanwege die partij. De partij die op die manier tijdelijk verhinderd wordt deze overeenkomst uit te voeren, dient de andere partij in kennis te stellen van deze onderbreking en de oorzaak ervan en dient alle redelijke middelen aan te wenden om deze overeenkomst zo snel mogelijk weer volledig uit te voeren.

 

Artikel 12 - Geldigheid

 

Indien enige bepaling van deze overeenkomst ongeldig of onafdwingbaar wordt geacht of zou blijken te zijn, komen de partijen overeen dat dit niet zal leiden tot de ongeldigheid of niet-afdwingbaarheid van de overige bepalingen van deze overeenkomst en dat ze alles in het werk zullen stellen om de betrokken bepaling te vervangen door een geldige en afdwingbare bepaling die, in de mate van het mogelijke, de economische, commerciële of andere doelstelling van de te vervangen bepaling realiseert.

 

Artikel 13 – Geschillenregeling – toepasselijk recht

 

Situaties waarin deze overeenkomst niet voorziet zullen in goed overleg worden geregeld in de zoneraad.

 

Alle geschillen, onenigheden of vorderingen die voortvloeien uit of verband houden met deze overeenkomst en die niet in goed overleg tussen de partijen kunnen worden geregeld, zullen exclusief worden voorgelegd aan de zoneraad. De onderhavige overeenkomst is in tweevoud opgemaakt en ondertekend te Brasschaat op .... Elke partij verklaart een exemplaar te hebben ontvangen.

 

Handtekening van de zonevoorzitter                                       Handtekening van de burgemeester

Burgemeester Koen Metsu                                                     Burgemeester Harry Hendrickx

 

 

Bijlage 1 :  Gebruikers- en eigenaarsonderhoud

 

1.   Algemeen

 

1.1Herstellingen die nodig zijn door ouderdom of overmacht, zijn op basis van artikel 26, 1ste lid van het Vlaams Woninghuurdecreet altijd voor rekening van de verhuurder.

 

1.2Herstellingen die nodig zijn door foutief gebruik door de huurder, zijn op basis van artikel 26, 1ste lid van het Vlaams Woninghuurdecreet altijd voor rekening van de huurder.

 

1.3Onderhoud en reinigen is altijd voor rekening van de huurder.

 

1.4.Technische installaties die een specifiek onderhoud vragen, zoals domotica, zonneboilers, warmtepompen,.... moeten worden onderhouden volgens de instructies van de fabrikant, die aan de huurder ter beschikking gesteld worden door de verhuurder.

 

1.5De huurder is op basis van artikel 28, §2 van het Vlaams Woninghuurdecreet verplicht om de verhuurder op de hoogte te brengen van de herstellingen die nodig zijn en door de verhuurder moeten worden uitgevoerd. Als de huurder deze meldingsplicht niet respecteert, is de schade die daaruit voortvloeit voor zijn rekening.

 

1.6 Herstellingen door de huurder moeten altijd vakkundig worden uitgevoerd. Als de huurder onvakkundige herstellingen uitvoert, is de schade die daaruit voortvloeit voor zijn rekening.

 

1.7 De herstellingsplicht voor de huurder is beperkt tot plaatsen die bereikbaar zijn (gebruik van een ladder van een redelijke afmeting, maar niet van een steiger).

 

1.8 De onderstaande lijst is niet-limitatief. Herstellingen die niet op de lijst staan, moeten toebedeeld worden aan de huurder of de verhuurder volgens het algemene verdelingsprincipe van artikel 26 van het Vlaams Woninghuurdecreet.

 

1.9  Van de onderstaande lijst kan altijd afgeweken worden in het voordeel van de huurder. Onderstaande lijst van kleine herstellingen is gebaseerd op het Vlaams Woninghuurdecreet vermeld in artikel 26, 2de lid van

 

2.   Lijst van kleine herstellingen als vermeld in artikel 3 van het Vlaams Woninghuurdecreet

 

Buitenzijde van de woning

 

Beschrijving onderdeel

Te herstellen/onderhouden door de zone

Afsluiting

Loskomende elementen vastzetten en oliën van sloten.

(Voor)tuin

Bomen en struiken snoeien volgens de regels van de kunst.

Grasperk maaien en verticuteren.

Voorkomen dat buitenkranen, waterbekkens, fonteinen, … bevriezen.

Balkon/terras

Voorkomen dat de afvoer verstopt.

Brievenbus

Hengels en sloten oliën.

Sleutels vervangen bij verlies.

Ramen

         Glas

 

         Raamkader

 

 

 

 

 

         Rolluiken

 

 

Gebroken glas vervangen.

Ontbrekende stopverf en silicone vervangen.

Afvoerkanaal voor condensatie vrijhouden.

Verluchtingsroosters of -systemen vrijhouden.

Hengsels en sloten oliën.

Scharnieren vastschroeven als ze loskomen en oliën.

Schrammen bijwerken.

Instaan voor de goede werking door ze geregeld te gebruiken.

Rolluiklint vervangen indien nodig.

Smeren.

Deuren

Scharnieren vastschroeven als ze loskomen en oliën.

Sleutels vervangen bij verlies.

Batterijen van de bel, parlofoon, videofoon of beveiligingssysteem vervangen.

Garagepoort

Instaan voor de goede werking door ze geregeld te gebruiken.

Gleuven oliën.

Batterijen van de afstandsbediening vervangen.

Sleutels of afstandsbediening vervangen bij verlies.

Dak

●   Dakgoot en afvoerpijp

 

●   Schouwen

 

●   Extensieve groendaken

 

●   Lichtkoepels

 

 

Voorkomen dat ze verstoppen door ophoping van dode bladeren.

Periodiek vegen van de schoorsteen (zie ook verwarming/warm water).

Periodiek onderhoud (spontaan gegroeide planten verwijderen, bijmesten, …)

Hengsels en sloten oliën.

Scharnieren vastschroeven als ze loskomen en oliën.

Regenwaterput en septische put

Ruimen indien nodig.

 

Binnenzijde van de woning (lokalen)

 

Beschrijving onderdeel

Te herstellen/onderhouden door de zone

Muren / plafonds

Nagels, krammen en vijzen verwijderen en de schade herstellen.

Schade door onvoldoende verluchting herstellen (als er voldoende verluchting mogelijkheden voorhanden zijn).

Het schilderwerk in goede staat onderhouden (vegen, vuil, vet vlekken, tekeningen, … verwijderen en schade

aan de muur (putten, gaten, …)

herstellen). Kleurverschil door meubels

of kaders valt niet onder de verantwoordelijkheid van de huurder. De huurder moet herschilderen als hij moeilijk overschilderbare kleuren heeft gekozen.

Het behangpapier in goede staat onderhouden (vegen, vuil, vet vlekken, tekeningen, … verwijderen). Kleurverschil door meubels of kaders valt niet onder de verantwoordelijkheid van de huurder. De huurder moet opnieuw behangen als hij onredelijke kleuren heeft gekozen.

Binnendeuren

Scharnieren vastschroeven als ze loskomen en oliën.

Sleutels vervangen bij verlies.

Parketvloer

Plastificeren mag niet zonder de toestemming van de verhuurder.

Kleurverschil door meubels of tapijten valt niet onder de verantwoordelijkheid van de huurder.

Verluchting(srooster)

Niet afdekken.

Trap

Loskomende leuning of balustrade vastzetten, tenzij de leuning of balustrade moet vervangen worden.

 

Binnenzijde van de woning (technische installaties)

Beschrijving onderdeel

Te herstellen/onderhouden door de zone

Elektriciteit:

●   Zekeringskast

●   Stopcontacten

●   Verlichting

 

 

 

●   Zonneboiler / warmtepomp

 

 

Defecte zekeringen vervangen.

Niet behoorlijk werkende stopcontacten vervangen.

Niet behoorlijk werkende schakelaars vervangen.

Elektriciteitsdraden van het lichtpunt afschermen met klemmen als ze niet gebruikt worden.

Wachtdraden niet inkorten.

Periodiek laten nakijken.

Specifieke onderdelen reinigen en werkingsvloeistof bijvullen of vervangen.

Verwarming / Warm water / Airco-installatie:

●    (centrale) verwarmingsketel /waterverwarmer

 

 

 

 

 

●   Radiatoren / convectoren

 

●   Airco-installatie / ventilatiesystemen

 

 

Periodiek laten reinigen volgens de relevante regelgeving (zie de relevante bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2006 betreffende het onderhoud en het nazicht van centrale stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater, BS 27 april 2007).

Ontkalken en gasmonden en kranen reinigen.

Radiatorkranen regelmatig gebruiken.

Ontluchten.

Periodiek laten nakijken.

Filter reinigen en koelvloeistof bijvullen of vervangen.

Rookmelders / branddetectiesysteem /beveiligingssysteem

Batterijen rookmelders vervangen.

Brandblusapparaten periodiek laten nakijken.

Beveiligingssysteem periodiek laten nakijken.

Leidingen:

●   Waterleidingen

●   Riolering, afvoerbuizen en sifons(waterslot):

 

Voorkomen dat waterleidingen bevriezen.

Voorkomen dat ze verstoppen.

Sanitair:

         Bad / Douche / lavabo (meubel)

 

 

 

 

 

●   Toilet

 

Kalkaanslag verwijderen, geen bijtende producten gebruiken.

Lekkende kranen herstellen, tenzij de kraan volledig vervangen moet worden.

Ontbrekende silicone tussen bad/douche/lavabo en de muur vervangen.

Bij lekken toilet: vlotter vervangen, tenzij die niet toegankelijk is.

Trekkoord en hendel vervangen.

Scharnieren en vijzen van toiletbril en deksel vastschroeven.

Ontbrekende silicone tussen toilet en muur of vloer vervangen.

Voorkomen dat het toilet verstopt.

Keuken:

●   Gootsteen

 

 

 

 

 

 

●   Fornuis

 

●   Dampkap

 

Kalkaanslag verwijderen, geen bijtende producten gebruiken.

Voorkomen dat gootsteen verstopt.

Lekkende kranen hestellen, tenzij de kraan volledig vervangen moet worden.

Ontbrekende silicone tussen gootsteen en de muur vervangen.

Gasdarm van het fornuis vervangen bij vervaldatum als het fornuis geplaatst is door de huurder.

Filter en lampen vervangen.

Ongedierte

Ongedierte bestrijden, tenzij het al aanwezig was bij de aanvang van de huur.

 

3.   Lijst van kosten die aan huurder of verhuurder mogen worden aangerekend als vermeld in artikel 4 van het Vlaams Woninghuurdecreet

 

Omschrijving soort kosten

voor huurder

voor verhuurder

Verbruik water/stookolie/aardgas/

X

 

Verbruik stookolie / aardgas

X

 

Verbruik elektriciteit gemeenschappelijke delen

X

 

Kosten vuilnisinzameling (indien collectief georganiseerd)

X

 

Schoonmaak en onderhoud gemeenschappelijke delen

X

 

Kleine herstellingen gemeenschappelijke delen (volgens de lijst van kleine herstellingen)

Dit omvat o.m. het vervangen van defecte lamp, het vervangen van batterijen van rookmelders in de gemeenschappelijke delen, het herstellen van defecte sloten, het herstellen en vervangen van dienstkranen, stopcontacten en (licht)schakelaars.

X

 

Grote herstellingen gemeenschappelijke delen/installaties (die niet op de lijst van kleine herstellingen voorkomen), behalve herstellingen ten gevolge van oneigenlijk gebruik door huurders.

 

X

Aankoop/vervangen meters nutsvoorzieningen

 

X

Kosten voor de lift

Het onderhoud en de herstelling van de lift valt in principe onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Bepaalde onderdelen waarvan de vervanging of de herstelling te wijten is aan het gebruik en die daarom periodiek moeten gebeuren, vallen evenwel ten laste van de huurder. Om ingewikkelde berekeningen te vermijden, wordt geopteerd voor een forfaitaire verdeling.

● Periodiek onderhoud

● Het uitvoeren van de risicoanalyse en het uitvoeren van een preventieve inspectie.

● Het vervangen van grote onderdelen en het uitvoeren van de nodige modernisaties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50%

100%

 

100%

 

4.   Betwistingen

 

Bij betwisting tussen de gemeente en de zone, over het gebruikers- of eigenaarsonderhoud, zal de zoneraad, na overleg een oordeel vellen en de indicatieve lijst aanvullen.

 

Bijlage 2 : Plaatsbeschrijving

 

Plaatsbeschrijving, in aparte bijlage, opgesteld door gemeente Malle, vertegenwoordigd door burgemeester Harry Hendrickx en de zone, vertegenwoordigd door voorzitter Koen Metsu.

 

Voor akkoord

 

Voorzitter Brandweer Zone Rand                                                  Gemeente Malle

 

Burgemeester Koen Metsu                                                           Burgemeester Harry Hendrickx"

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Elisabeth Joris doet een aantal mededelingen. Volgende zaken komen onder andere aan bod:

         Het onderwijs in Malle start in code geel.

         In de 2de week van het schooljaar vindt een vergadering met alle directies plaats.

         De zomerschool is goed verlopen.

         De jeugdverenigingen werden expliciet bedankt voor de goede organisatie van hun kampen.

         Met de seniorenraad zal terug van start gegaan worden 14 dagen na de start van het schooljaar.

         De zwerfkattenactie blijft doorlopen.

         De meeste sportclubs zijn klaar om terug te starten volgens de geldende protocols.

         In juli is de sportraad samen gekomen. Het reglement over de erkenningen en de organisatie van de kampioenenviering zal verder gefinetuned worden.

         Raadslid Alex Van Loon meldt dat hij de organisatie van de zomerschool een interessant initiatief vond. Hij vraagt hoeveel deelnemers er waren. Schepen Elisabeth Joris licht toe dat de scholen van Malle de ouders aanspraken van leerlingen waarbij het iets moeilijker ging. 20 kinderen stonden op deze lijst. 2 ervan hebben geannuleerd omwille van corona en 2 omdat de moeder positief getest was.

         Raadslid Wim Vervloet merkt op dat de verbroederingsgemeente in Polen zich zou hebben uitgeroepen tot een LGBT-vrije zone. Hoe staat de gemeente hier tegenover? Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat er binnen twee weken een vergadering met de verbroedering over is. Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij er vandaag niet verder op ingaat, maar er in de toekomst waarschijnlijk nog wel een vraag over zal stellen.

         Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat er een nood is aan extra banken op het kerkhof in Westmalle. Schepen Wim Jordens stelt dat aan hem bevestigd werd dat de banken er komen.

         Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat aan de Merksplassebaan de stenen van het fietspad niet juist liggen. De tekening van de fiets klopt niet meer.

         Raadslid Alain De Laet verwijst naar zijn tussenkomst tijdens de vorige gemeenteraad in verband met het reserveren van materialen. Schepen Wim Jordens licht toe dat de wijze van aanvraag op dit moment nogal omslachtig is, maar dat het meest logische waarschijnlijk wel is dat de materialen opnieuw worden aangevraagd.

         Raadslid Tom Lauryssen meldt dat er een fout in de Malse Courant is geslopen in het artikel over de zorgprojecten en vraagt of er een rechtzetting kan gebeuren. Schepen Dries Van Dyck antwoordt dat er zeker een rechtzetting kan gebeuren.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt om het onderhoud aan de finse piste aan het woon- en zorgcentrum sneller te laten gebeuren.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de werken aan Papenschildeken af zullen zijn bij de start van het schooljaar. Schepen Wim Jordens stelt dat dit juist wel of niet het geval zal zijn. Schepen Wim Jordens wijst er ook op dat er veel verkeerstechnisch gemaaid is in de afgelopen periode.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt om de beken ook voldoende na te kijken.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Interpellatie over premie voor startende handelaars

 

Raadslid Alex Van Loon geeft volgende toelichting:

"Bij het begin van deze legislatuur kondigde het schepencollege in de pers aan dat de gemeente een premie zou uitkeren aan startende handelaars. Er zou een subsidiereglement worden opgesteld waardoor een startende handelaar een premie van 5.000 EUR zou ontvangen. In het meerjarenplan is een budget van 20.000 EUR voorzien. Collega Wim Vervloet stelde hier eerder al vragen over.

 

Recent zijn er in Malle 6 nieuwe handelszaken gestart, ondanks de coronacrisis.

 

Bij mijn weten is het subsidiereglement nog niet goedgekeurd."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vraag:

         "Gaat de gemeente Malle alsnog werk maken van de premie voor startende handelaars?"

 

Schepen Dries Van Dyck geeft een antwoord waar onder andere volgende elementen in aan bod komen:

         In het meerjarenplan zijn twee acties opgenomen die relevant zijn in dit kader: actie 156 en actie 158, namelijk 'We werken aan aantrekkelijke detailhandelskernen' en 'We ondersteunen startende handelszaken in onze handelskernen'.

         De twee acties zijn met elkaar verbonden. We kiezen ervoor om ons te focussen op de detailhandelskernen. De financiële middelen zetten we gericht in om startende handelaren te ondersteunen, maar enkel in de detailhandelskernen.

         In 2018 werd de oefening al gemaakt om de detailhandelskernen af te bakenen. Na overleg met een werkgroep en de middenstandsraad werd uiteindelijk een finaal voorstel afgeklopt, dat ook reeds goedgekeurd werd door het college van burgemeester en schepenen. In het subsidiereglement moet de omschrijving van deze detailhandelskernen worden opgenomen.

         Ondertussen zijn we 2020 en gaan we de afbakening ook nog voorstellen aan de gecoro en de commissie omgeving.

         De planning ziet er als volgt uit:

         bespreking middenstandsraad 7 september

         bespreking gecoro eind september

         bespreking commissie eind september

         goedkeuring gemeenteraad oktober

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of het geen risico is om subsidies te weigeren buiten de detailhandelskern.

 

Schepen Dries Van Dyck licht toe dat het bestuur een financieel duwtje wil geven binnen de kern.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat dat niet evident zal zijn. Het is mogelijk niet verenigbaar met het gelijkheidsbeginsel.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat de POM de gemeente destijds ondersteund heeft en dat hij er vanuit gaat dat het juridisch steek houdt.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het goed is dat het er komt. Hij geeft nog mee dat hij niet begrijpt waarom er 1,5 jaar geleden mee op tv werd uitgepakt, terwijl het er nu pas komt.

 

Schepen Dries Van Dyck wijst op enkele personeelsproblemen.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt begrip te hebben voor personeelstekort, maar maak het dan pas bekend wanneer het reglement er is.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat er niets mis is met het meedelen van een planning, maar dat iedereen het er uiteraard wel over eens is dat het sneller mocht gaan.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht toe dat hij het dossier op de middenstandsraad mee heeft opgevolgd. Hij stelt dat het dossier nog niet is afgerond. Hij meent zich te herinneren dat de burgemeester destijds ook niet zo gelukkig was met het dossier.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Interpellatie over ‘Vlaanderen herleeft’ wij zijn open, aanbevelingen van het MRC naar aanleiding van Covid-19

 

Raadslid Mieke Laenen geeft volgende toelichting:

 

"De coronacrisis heeft onze samenleving dooreengeschud. De schade aan het maatschappelijk weefsel is zeer groot. Om de curve naar beneden te krijgen en af te vlakken bij de eerste golf kwam er een volledige lockdown. Dit was nodig en omdat wij allen de nodige verantwoordelijkheid namen konden we de besmettingen terug dwingen maar de medaille heeft ook een keerzijde.

 

Zo kreeg het MRC: “maatschappelijk relancecomite opgericht door de Vlaamse regering”, de vraag aanbevelingen te formuleren om de samenleving snel en goed te laten hernemen (korte termijn), en ze zelfs te verbeteren tegenover vroeger (lange termijn), daarbij ook verder bouwend op de positieve evoluties die men zag. De Vlaamse Regering stelde ook de vraag naar aanbevelingen met betrekking tot een eventuele nieuwe golf van COVID-19 met als doel de schade aan het maatschappelijk weefsel in te perken.

 

Want schade is er toch gebleken:

Hulpvragen bleven onder de radar

Sterk verminderde maatschappelijke dienstverlening

Stijging werkloosheid

Sterk verminderde consumptie gezondheidszorg

Sterk verminderde cultuur en vrijetijdsaanbod

Geen of gebrekkige toegang tot de digitale samenleving

Publieke communicatie die bepaalde doelgroepen niet bereikt

Dalend welzijn

 

Zo kwam er een expertadvies op 13 juli 2020. Zij stelden volgende aanbevelingen voor bij een eventuele tweede golf om de schade te beperken.

 

Wat bij een tweede golf?

 

We formuleerden, zoals al aangegeven, ook een pakket aan maatregelen om bij een eventuele nieuwe golf van COVID-19 de schade in te perken. Het MRC pleit daarbij voor een grondige afweging van alle epidemiologische, gezondheids- en maatschappelijke aspecten. Op basis van de huidige inzichten stellen we als standaard voorop dat maatschappelijke diensten niet mogen sluiten. Via een aanpak gebaseerd op een combinatie van Maskers, Afstand respecteren, Testen en traceren, handhygiëne en Sociale verantwoordelijkheid (MATHS) kan men dat realiseren.

 

Wanneer sluiten toch – op basis van genoemde afweging – gedeeltelijk of lokaal nodig is, dan dient men via duidelijke richtlijnen voorbereid te zijn voor het digitale aanbod en het actief uitreiken naar mensen en samenwerkingen stimuleren (zie ook de regelluwe benadering).

We vragen ook communicatie die waakzaamheid en solidariteit cultiveert in plaats van angst, en die meer op maat is van de verschillende doelgroepen. ( zie bijlage MRC)

Op basis van de huidige stand van zaken van de kennis van de pandemie en de gevolgen van de crisis betekent dit een advies richting optimaal openhouden van alle belangrijke dienstverlening als standaard. Dat betekent dat men in alle omstandigheden terecht moet kunnen bij welzijns- en zorgverleners, de politie, het OCMW, de voedselbank, gemeentehuis, enzovoort.

 

De coronacrisis heeft geleerd dat het niet evident is om op het moment van een pandemie de continuïteit van dienstverlening te blijven garanderen. Tegelijk mochten we ervaren hoe een lockdown, zelfs in de ‘light’-versie die we in Vlaanderen gekend hebben, in negatieve zin weegt op de kwaliteit van leven en van het samenleven. De voorbije maanden hebben bewezen dat mits beschermende maatregelen en door het inzetten van alternatieve kanalen en instrumenten een sterke vermindering van de dienstverlening bijna altijd kan worden vermeden. De ambitie moet dan ook zijn om een sluiting zoveel mogelijk te voorkomen

 

Want uit het onderzoek is gebleken dat waar de OCMW’s en gemeentebesturen toch met open deuren werkten minder schade is gebleken."

 

Raadslid Mieke Laenen stelt volgende vraag:

         "Welke argumenten heeft het gemeentebestuur en het sociaal huis anders dan het MRC om zoveel mogelijk op afstand te werken en/of op afspraak en de deuren gesloten te houden?"

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het een en ander verdient wat nuance omdat het nu lijkt alsof de medewerkers van Malle niet gewerkt hebben.

         De nationale veiligheidsraad en het crisiscomité hebben constant adviezen gegeven. Malle heeft deze adviezen goed proberen op te volgen.

         Raadslid Mieke Laenen stelt dat uit onderzoek gebleken is dat waar de OCMW's en gemeenten met open deuren werkten, er minder schade geleden is. Dit staat evenwel nergens in het rapport. Er staat wel dat het optimaal openhouden van de belangrijke dienstverlening niet noodzakelijk impliceert dat met open deuren gewerkt moet worden. Het belangrijkste is dat een algemene stopzetting wordt vermeden. Dat is in Malle ook gelukt.

         Tijdens de eerste golf werd een onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet essentiële verplaatsingen en werkomstandigheden voor essentiële en niet essentiële sectoren. Lokale overheden vielen onder de noemer essentiële sectoren. Het Nationaal Crisiscentrum heeft vervolgens verduidelijkt dat de verplichting van telewerk niet van toepassing was voor de essentiële sectoren, maar dat deze indien mogelijk ook een telewerksysteem in werking moesten stellen en de regels van de sociale afstand moesten respecteren: "Deze administraties moeten blijven functioneren om hun hoofdtaken te blijven garanderen en erover waken dat social distancing maatregelen en/of telewerken in werking wordt gesteld. De overheidsdiensten moeten de bevolking informeren over de mogelijkheden om documenten en informatie te verkrijgen via alternatieve manieren (online). De administratie moet de voorkeur geven aan deze alternatieve manieren om het aantal verplaatsingen te beperken."

         De dienstverlening van de gemeente werd dan ook als volgt aangepast:

         De loketten in het gemeentehuis, vrije tijd, de sociale dienst, ruimtelijke ordening, leefmilieu en mobiliteit waren gesloten tot en met 10 mei, maar de medewerkers bleven aan het werk.

         Telefonisch bleven we bereikbaar en we werkten op afspraak voor dringende zaken.

         Vanaf 11 mei werd de dienstverlening verruimd:

         We zorgen voor de gezondheid van de inwoners en de medewerkers en proberen zoveel mogelijk zaken telefonisch, via e-mail of online te regelen. Zo vermijden we onnodige verplaatsingen.

         We promoten het digitale loket om online iets aan te vragen.

         Als de inwoner liever persoonlijk langskomt of een vraag kan moeilijk telefonisch beantwoord worden, kunnen inwoners een afspraak maken.

         Het toerismekantoor opende de deuren samen met de winkels.

         Sinds 11 mei kunnen ouders terug een afspraak maken bij Pinkeltje om nieuwe kindjes in te schrijven.

         Thuiswerk voor wie kan en mag blijft de norm, maar een inwoner moet een afspraak kunnen maken tijdens de openingsuren. Deze afspraken mogen niet afhankelijk zijn van het thuiswerk.

         Op afspraak werken heeft het voordeel dat de medewerkers zich kunnen voorbereiden. Bovendien is er in het gemeentehuis en het sociaal huis te weinig plaats om bij geopende deuren de sociale afstand tussen burgers te garanderen.

         De werkwijze zoals toegepast in Malle stemt overeen met de maatregelen van de federale overheid en de gouverneur, evenals met de aanbevelingen van de zogenaamde management risk group.

         De continuïteit in dienstverlening is blijvend gegarandeerd.

         Telethuiswerk was in de provincie Antwerpen verplicht de regel van 29 juli tot en met 25 augustus 2020.

         Het personeel van Malle verdient een pluim voor het werk van de afgelopen maanden.

 

Raadslid Mieke Laenen geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er wordt niet in twijfel getrokken dat het personeel van Malle hard gewerkt heeft om alle maatregelen om te zetten en te volgen.

         Verschillende doelgroepen worden niettemin te weinig bereikt.

         Het gaat over meer dan de gemeente alleen. Mensen staan dikwijls voor een gesloten deur, bijvoorbeeld ook bij kantoren van de vakbond.

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is een interessant document.

         Het geeft een beeld hoe we in een volgende fase corona kunnen aanpakken.

         In de beginfase van de crisis was het vooral beredderen.

         De maatschappelijk assistenten zijn heel begaan met de situatie van hun cliënten. Ze hebben zaken gedaan waar ze strikt gezien niet toe verplicht waren volgens de richtlijnen. Sommige huisbezoeken zijn nog wel doorgegaan. Er is frequent contact geweest met cliënten.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Interpellatie over de lift naar de woningen boven zaal De Notelaar en het overleg hieromtrent

 

Raadslid Walter Vermeylen geeft volgende toelichting:

"De laatste keer dat onze fractie hierover informatie vroeg was er overleg tussen de verschillende betrokkenen en de verzekeringen?

 

Als dit een particulier dossier betrof zouden er andere wapenen worden bovengehaald vrees ik. Juridisch en technisch gesproken."

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vraag:

         "Hoe ver staat het in dit dossier en wat vertellen we de bewoners over eventuele oplossingen in deze soap?"

 

Schepen Wim Jordens geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De laatste interpellatie hierover dateert van februari.

         Op 2 april stond er een algemene vergadering gepland met een aantal punten over de lift.

         Alle vergaderingen werden eind maart evenwel opgeschort tot en met 30 juni.

         In augustus 2020 vond er een nieuwe algemene vergadering plaats. Deze vond plaats zonder de gemeente Malle. De syndicus was in maart gevraagd om alle communicatie met de algemeen directeur te laten verlopen (omwille van ziekte van een medewerker). Dit is niet gebeurd. De syndicus excuseerde zich hier reeds voor. De syndicus meldde dat het dossier nog steeds bij de expert van de verzekering zit. Eind juli heeft de syndicus hierover nog contact gehad met de verzekeraar.

         Als er in september geen duidelijke actie komt vanuit de expert van de verzekeraar, neemt de gemeente Malle initiatief om een algemene vergadering samen te roepen om de zaak juridisch op te lossen. Het blijft wel raar dat de gemeente Malle hier initiatief neemt aangezien het appartementen van De Ideale Woning zijn.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Interpellatie over de veldweg tussen de Akkerstraat en de Steenhovenstraat

 

Raadslid Walter Vermeylen geeft volgende toelichting:

"De verbindingsweg tussen de Akkerstraat en de Steenhovenstraat wordt volgens sommigen de laatste tijd vaak gebruikt als vluchtweg door auto’s en motoren. Sommigen suggereren om ook hier een tractorsluis te installeren om de veiligheid voor voetgangers en fietsers te garanderen .

 

In de vorige legislatuur is reeds min of meer besloten om deze weg te ontwikkelen tot trage weg, fietsweg richting Turnhout?"

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vraag:

         "Is het nog denkbaar om de ontwikkeling naar een trage weg en fietsweg deze legislatuur tegemoet te zien?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De kostprijs werd berekend en zou neerkomen op een 150.000 euro voor de aanleg van een trage weg van een 1.200 meter. Baangrachten zijn nodig. Er moet met ingangen gewerkt worden voor landbouwers. Zij moeten kunnen draaien.

         Op dit moment gaat de prioriteit naar schoolomgevingen.

         Er wordt niettemin gezocht naar andere financiële kanalen. Zo wordt er onderzocht of subsidies binnen gehaald kunnen worden door samen te werken met het Regionaal Landschap.

         Een tractorsluis is op zich geen grote kost, maar heeft mogelijk niet het juiste effect. Een gewone auto rijdt voor zijn plezier ook niet over deze weg. Er rijden vooral motors.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat een controle op wildcrossen misschien wel aangewezen is. Er is inderdaad een problematiek met motors.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020
Overzicht punten

GR van 27 augustus 2020

 

Interpellatie over de (her) aanleg van de Mostheuvellaan en daar uitgevoerde werken van vorige week

 

Raadslid Walter Vermeylen geeft volgende toelichting:

"Afgelopen week zijn er bijkomende of zeg ik voorbereidende werken geweest in de Mostheuvellaan.

- aan het einde van de weg ter hoogte van de inrit van de school zijn er werken gebeurd aan het wegdek? Na een hevige regenbui was daar water blijven staan vermoeden we en heeft men besloten het einde van de weg nu al te herstellen. Daarbij zijn er ‘blokskes’ weggevoerd en in bewaring gehouden bij een bedrijf in Rijkevorsel.

- bewoners van de Mostheuvellaan dachten dat de werken van start gingen en waren enigszins verbaasd en ongerust."

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vraag:

         "Is er eigenlijk geweten wanneer de werken zullen starten in de Mostheuvellaan?

 

Schepen Wim Jordens geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Waar de werken gebeurd zijn, staat het constant onder water. Dat is dan ook de reden dat de werken gebeurd zijn. Het is dus geen voorbereiding op de toekomstige werken.

         De 'blokskes' liggen op de kaai bij de dienst openbare werken.

         Aangezien een aantal bewoners zich mogelijk juridisch willen verweren tegen de voorgenomen werken en het mogelijk nog even duurt alvorens deze kunnen aanvatten, leek het opportuun om dit waterprobleem toch al op te lossen.

 

 

Publicatiedatum: 01/10/2020