Gemeenteraad

Donderdag 28 april 2022

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs, Kirsten Dewaelheyns, Dominique Defossez

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 28 april 2022.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 31 maart 2022 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 31 maart 2022. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 31 maart 2022 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 31 maart 2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Onteigening voor het algemeen nut - Antwerpsesteenweg 170 - bestuurlijke fase - vaststelling van het definitief onteigeningsbesluit - projectnota met bijlagen - onteigeningsplan - verslag van het openbaar onderzoek - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het voormalig handelspand gelegen Antwerpsesteenweg 170 te Malle staat reeds jaren leeg en verkeert in erbarmelijke staat. Het omliggend terrein en bijgebouwen zijn totaal verwaarloosd. Het pand is al jarenlang onafgebroken opgenomen op de inventaris van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten, zowel voor leegstand als verwaarlozing.

 

De gemeente heeft reeds verschillende gesprekken gehad met de eigenaar en een concreet voorstel tot minnelijke aankoop overgemaakt, doch zonder resultaat.

 

Het gemeentebestuur startte - gezien de ligging van het pand op een zichtfunctie en dicht bij de dorpskern van deelgemeente Westmalle en de afbreuk die het pand doet aan het imago van de dorpskern - de onteigeningsprocedure op.

 

De gemeenteraad keurde op 25 maart 2021 de vaststelling van het voorlopig onteigeningsbesluit goed. Dat besluit werd per aangetekende brief aan de eigenaar ter kennis gebracht.

 

Het openbaar onderzoek liep van 5 april tot en met 4 mei 2021.

 

De gemeenteraad keurde op 24 juni 2021 een afwijking op de termijn voor de vaststelling van het definitief onteigeningsbesluit goed omwille van de lopende minnelijke onderhandelingstermijn en omwille van de lopende termijn voor het hernieuwingsvoorstel van de eigenaar.

 

Het hernieuwingsvoorstel werd door de eigenaar niet gerealiseerd. Aan de minnelijke onderhandelingstermijn kwam inmiddels een einde. De eigenaar en het gemeentebestuur kwamen niet tot een minnelijke regeling wat de aankoop van het handelspand betreft.

 

Juridische gronden

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikels 40 en 41

 

Decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten, artikel 50

 

Decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut ("het Vlaams Onteigeningsdecreet")

 

Besluit van de Vlaamse regering van 27 oktober 2017 tot uitvoering van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017

 

Beslissing van de gemeenteraad van 25 maart 2021 'Onteigening voor het algemeen nut - Antwerpsesteenweg 170 - bestuurlijke fase - vaststelling van het voorlopig onteigeningsbesluit - projectnota met bijlagen - onteigeningsplan - goedkeuring'

 

Beslissing van de gemeenteraad van 24 juni 2021 'Onteigening voor het algemeen nut - Antwerpsesteenweg 170 - bestuurlijke fase - afwijking van de termijn voor de definitieve vaststelling van het onteigeningsbesluit - goedkeuring'

 

Motivering

 

Door verwerving kan de gemeente overgaan tot gehele afbraak van de constructies en zo een einde stellen aan de leegstand en verwaarlozing die reeds 20 jaar aanhoudt. Aansluitend kan er een kwalitatief project voor betaalbaar wonen worden gerealiseerd.

 

Het Vlaams Onteigeningsdecreet beschrijft de mogelijkheid die de gemeente heeft om tot onteigening over te gaan en de procedure die de gemeente daarbij moet volgen.

 

De procedure vangt aan met een voorlopig onteigeningsbesluit dat goedgekeurd wordt door de gemeenteraad. Dit gebeurde op 25 maart 2021.

 

In uitvoering van artikel 15 van het Vlaams Onteigeningsdecreet werd de eigenaar van het goed met aangetekende brief van 26 maart 2021 na de goedkeuring van de beslissing van 25 maart 2021 geïnformeerd over de minnelijke onderhandelingstermijn van maximaal één jaar, die aanvangt op de derde dag na de postdatum, en over de start en looptijd van het openbaar onderzoek.

 

Tijdens het openbaar onderzoek, dat liep van 5 april 2021 tot en met 4 mei 2021, werd één bezwaarschrift ingediend. Het verslag van het openbaar onderzoek maakt integraal deel uit van dit besluit, in toepassing van artikel 28, §2 van het Vlaams Onteigeningsdecreet. De conclusie van het verslag is dat het bezwaarschrift in haar geheel ongegrond is.

 

De minnelijke onderhandelingstermijn startte op 29 maart 2021. Op 16 juni 2021 werd de eigenaar per aangetekende zending uitgenodigd voor een gesprek en formuleerde het gemeentebestuur, volgens de bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet, een bod op het handelspand.

 

Omdat het gemeentebestuur de minnelijke onderhandelingstermijn van maximum één jaar maximaal wilde benutten en omdat het gemeentebestuur er na de vaststelling van het voorlopig onteigeningsbesluit door de eigenaar van in kennis werd gesteld dat er een hernieuwingsvoorstel lopende was, besliste de gemeenteraad op 24 juni 2021 om af te wijken van de termijn voor de vaststelling van het definitief onteigeningsbesluit. 

 

De termijn voor het hernieuwingsvoorstel liep tot en met 31 december 2021. Uit een gesprek met de eigenaar op 10 maart 2022 bleek dat het hernieuwingsvoorstel niet gerealiseerd werd. Evenmin ondernam de eigenaar acties om het hernieuwingsvoorstel aan te vatten.

 

De eigenaar antwoordde op 21 maart 2022 schriftelijk op het bod dat het gemeentebestuur - nogmaals - had geformuleerd. Daaruit blijkt dat er niet tot een minnelijke regeling voor een aankoop kan worden gekomen. De eigenaar blijft volhouden dat hij grootse plannen heeft met (de renovatie van) het handelspand en dat hij daartoe al concrete stappen zou hebben gezet. Hij blijft echter in gebreke om daarvan enig bewijs voor te leggen. De eigenaar beweert dat zijn plannen vertraging opliepen omdat het pand gedurende enkele weken onbeschikbaar zou zijn geweest wegens een gerechtelijk onderzoek. Hij stelt bovendien een jaar arbeidsongeschikt te zijn geweest. Ook van deze elementen liggen geen stukken ter staving voor. Het gemeentebestuur moet besluiten dat deze redenen alleszins geen overmachtssituatie in hoofde van de eigenaar bewijzen. Het gaat om "enkele weken" en één jaar en verklaren geenszins waarom het pand en het omliggend terrein al gedurende 20 jaar totaal worden verwaarloosd. Het is volstrekt onduidelijk hoe de eigenaar binnen een redelijke termijn aan de leegstand verwaarlozing kan en wil verhelpen.

 

Het gemeentebestuur probeerde in het kader van haar minnelijke onderhandelingsplicht tot een akkoord met de eigenaar te komen, hetgeen niet is gelukt. Aan de minnelijke onderhandelingstermijn is inmiddels een einde gekomen. Deze vatte immers aan op 29 maart 2021 en duurt maximaal één jaar.

 

De onteigeningsnoodzaak zoals hieronder uitvoering beschreven, is bijgevolg nog steeds actueel. Het pand en het omliggend terrein verkeren nog steeds in erbarmelijke staat. Het gemeentebestuur is bijgevolg genoodzaakt om de onteigeningsprocedure verder te zetten.

 

Artikel 28, §1 van het Vlaams Onteigeningsdecreet stelt dat het definitief onteigeningsbesluit op straffe van nietigheid een aantal elementen moet bevatten:

 

  1. De omschrijving van de te onteigenen onroerende goederen

Het te onteigenen goed betreft het eigendom gelegen Antwerpsesteenweg 170 te Malle, kadastraal gekend onder Malle – 1e Afdeling – Sectie A - perceel 327c2, met een oppervlakte van 817 m² en gekend als handelshuis. Het is gelegen binnen het gewestplan Turnhout (K.B. 30.09.1977) met de bestemming woongebied. Er is geen gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan of verkavelingsvergunning van kracht. Het staat op het onteigeningsplan, dat als bijlage aan onderhavige beslissing is gevoegd en er integraal deel van uitmaakt, aangeduid in groene kleur als lot 1.

 

  1. De vermelding van de onteigenende instantie

De onteigenende instantie is de gemeente Malle. De gemeente is op grond van artikels 6 en 7 van het Vlaams Onteigeningsdecreet bevoegd om tot onteigening over te gaan in gemeentelijke aangelegenheden. De onteigening gebeurt eveneens ter voorkoming van leegstand en verwaarlozing zoals bepaald in artikel 50 van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten. De gemeente is eveneens op grond van dit artikel bevoegd tot onteigening.

 

  1. De rechtsgrond voor de onteigening

         Algemene habilitatie

Het Vlaams Onteigeningsdecreet voorziet een expliciete algemene habilitatie voor gemeenten, die immers democratisch gelegitimeerde instellingen zijn, en die alle beleidsdomeinen bestrijken die een grondgebonden impact hebben op lokaal niveau.

Ingevolge de artikel 6, 1° van het Vlaams Onteigeningsdecreet is de gemeente bevoegd om tot onteigening over te gaan. Ingevolge artikel 7, lid 3 van het Vlaams Onteigeningsdecreet kan de gemeente tot onteigening overgaan in de gevallen waarin ze oordeelt dat de onteigening noodzakelijk is voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid inzake respectievelijk de gemeentelijke aangelegenheden. Het bestrijden van leegstand, in het bijzonder van eigendommen op zichtfuncties, opwaardering van de dorpskern en het realiseren van betaalbare woningen zijn van essentieel belang binnen het gemeentelijk beleid en bijgevolg een gemeentelijke aangelegenheid. Deze actie is opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente Malle onder beleidsdoelstelling 5, actieplan 00034 'Malle is een aantrekkelijke gemeente om te wonen met veel natuur en open ruimten'. De gemeenteraad keurde op 25 februari 2021 het kwaliteitsplan Malle goed, mede ter realisatie van de actieplannen en acties opgenomen in het meerjarenplan onder beleidsdoelstelling 5 'Malle is een groene en milieuvriendelijke gemeente die ruimtelijk geordend is'.

         Bijzondere habilitatie

Er wordt in het bijzonder verwezen naar het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten. Artikel 50 van het decreet stelt:

"§ 1. Op initiatief van een publiekrechtelijk rechtspersoon kan de Vlaamse regering machtiging verlenen om  bedrijfsruimten die in de Inventaris zijn geregistreerd ten algemene nutte te onteigenen. De Vlaamse regering bepaalt de voorwaarden hiertoe.

Een lokale overheid die onteigeningsbevoegdheid bezit, kan bedrijfsruimten die in de inventaris zijn geregistreerd, voor het algemeen nut onteigenen.

§ 2. De onteigening wordt uitgevoerd overeenkomstig de bepalingen van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017."

De gemeente beroept zich op de mogelijkheid die expliciet is voorzien in artikel 50, §1 van het decreet van 19 april 1995 houdende maatregelen ter bestrijding en voorkoming van leegstand en verwaarlozing van bedrijfsruimten om over te gaan tot onteigening van het eigendom Antwerpsesteenweg 170 te Malle.

 

  1. De omschrijving van het onteigeningsdoel van algemeen nut

De eerste paragraaf van artikel 3 van het Vlaams Onteigeningsdecreet luidt als volgt:

"Onteigening is, overeenkomstig artikel 16 van de Grondwet, slechts mogelijk ten algemenen nutte. Indien zij ook een privaat belang dient, kan dat slechts in zoverre het algemeen nut primeert."

 

In de memorie van toelichting bij het Vlaams Onteigeningsdecreet wordt vermeld dat uit de analyse van de rechtspraak en rechtsleer blijkt dat het dienen van private belangen niet onverenigbaar hoeft te zijn met de onteigening. Er wordt immers aangenomen dat een onteigeningsdoel een privaat belang kan bevatten, doch in de eerste plaats het algemeen belang moet beogen. De doelstelling mag er immers niet louter op gericht zijn een particulier belang te dienen. Het openbaar belang moet bovendien doorwegen en mag geen toevoegsel zijn van het private belang.

 

In casu betreft het doel van de onteigening het beëindigen van de leegstand en verwaarlozing van het pand. Het bestrijden van verkrotting is immers één van de beleidsinstrumenten van de gemeente om op actieve wijze de kwaliteit van zowel private (woningen, handelshuizen) als publieke gebouwen op peil te houden. De staat van gebouwen, zeker in een dorpskern heeft immers een rechtstreekse invloed op de leefomgeving van de inwoners.

 

Daarnaast beoogt de gemeente na afbraak de realisatie van een woonproject voor betaalbaar wonen zoals omschreven in de projectnota, die als bijlage gevoegd wordt aan onderhavige beslissing en er integraal deel van uitmaakt. Het aanbieden van sociale en/of betaalbare woningen behoort tot de opdracht van het gemeentebestuur.

 

Uit het voorgaande blijkt ontegensprekelijk het algemeen nut van het onteigeningsdoel.

 

  1. De omschrijving en de motivering van de onteigeningsnoodzaak

Om de onteigeningsnoodzaak te beoordelen wordt volgens de memorie van toelichting bij het Vlaams Onteigeningsdecreet in het specifieke onteigeningsgeval nagegaan:

         of het doel van de onteigening noodzakelijk is. Dit wil zeggen dat het doel van de onteigening een dwingende reden van algemeen belang uitmaakt.

Hierboven werd reeds aangetoond dat het beëindigen van de leegstand en verwaarlozing en het realiseren van betaalbaar wonen van algemeen belang zijn.

         of dit doel enkel kan worden bereikt door onteigening. Dit wil zeggen dat er redelijkerwijze geen alternatief bestaat voor het gebruik van de onteigeningsdwang wanneer de onteigenende instantie het onroerend goed wenst te verwerven. Er werden sinds mei 2019 reeds diverse pogingen ondernomen om tot een oplossing te komen, waaronder de  minnelijke verwerving, zoals blijkt uit het overzicht van de minnelijke onderhandelingen als bijlagen 2 en 4 bij de projectnota, die als bijlage aan onderhavige beslissing wordt gevoegd en er integraal deel van uitmaakt. Tot op heden, en ondanks gemaakte afspraken met het gemeentebestuur en beloften vanwege de eigenaar, is er geen enkele wijziging in de situatie. Aangezien er met de eigenaar geen minnelijk akkoord kan worden bereikt, rest enkel de gerechtelijke onteigening van het goed zoals dit voorkomt op het onteigeningsplan.

         of wel degelijk het geviseerde goed moet onteigend worden en niet een ander goed.

De onteigening van het betrokken goed is noodzakelijk om een einde te kunnen stellen aan de leegstand en verwaarlozing ervan. Het doel van de onteigening is dus onlosmakelijk verbonden met de staat van dit bewust pand. Het pand moet geheel worden verworven om tot afbraak te kunnen overgaan, zodat een gedeeltelijke onteigening van het pand niet aan de orde is. Zo kan het voorgenomen onteigeningsdoel immers niet gerealiseerd worden.

 

Artikel 28, §2 van het Vlaams Onteigeningsdecreet stelt dat het voorlopig onteigeningsbesluit op straffe van nietigheid altijd volgende bijlagen moet bevatten:

         een onteigeningsplan

         een projectnota

         een verslag van het openbaar onderzoek.

 

Aan onderhavige beslissing worden het onteigeningsplan, de projectnota en het verslag van het openbaar onderzoek toegevoegd om er integraal deel van uit te maken.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat zijn fractie zal tegen stemmen. Hij licht toe dat zijn fractie ook wil dat de site opgekuist wordt, maar dat een onteigening niet de te volgen weg is. Hij licht toe dat zijn fractie vragen heeft bij de beweerde dialoog die er geweest zou zijn.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt zich aan te sluiten bij de argumentatie van raadslid Paul Van Ham.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt zich aan te sluiten bij de argumentatie van raadslid Paul Van Ham.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt als we iets aan de site willen doen, een onteigening de enige manier is. Anders zou er niets gebeuren. Er werd verscheidene malen met de eigenaar samen gezeten, zonder evenwel een resultaat. De onteigening is de enige mogelijk te bewandelen weg.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 10 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - het definitief onteigeningsbesluit met betrekking tot het eigendom Antwerpsesteenweg 170 te Malle, kadastraal gekend onder 1e Afdeling – Sectie A - perceel 327c2, met een oppervlakte van 817 m² en gekend als handelshuis, met volgende bijlagen:

         het onteigeningsplan van 4 februari 2021, opgemaakt door IGEAN dienstverlening

         de projectnota, met daaraan gehecht:

         de foto’s van de toestand van het handelshuis

         een overzicht van de gesprekken en minnelijke onderhandelingen met de eigenaar

         de stukken van registratie in de inventaris van leegstaande en/of verwaarloosde bedrijfsruimten

         het verslag van het overleg op 10 maart 2022

         het verslag van het openbaar onderzoek

vast te stellen in toepassing van het decreet van 24 februari 2017 betreffende onteigening voor het algemeen nut ("het Vlaams Onteigeningsdecreet").

 

Artikel 2 - dat het onteigeningsplan van 4 februari 2021, opgemaakt door IGEAN dienstverlening, de projectnota met bijlagen en het verslag van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1, integraal deel uitmaken van het definitief onteigeningsbesluit.

 

Artikel 3 - dat gemeente Malle optreedt als onteigenende instantie en dat gemeente Malle het in artikel 1 vermeld onroerend goed zal verwerven. De gemeente is op grond van artikels 6 en 7 van het Vlaams Onteigeningsdecreet bevoegd om tot onteigening over te gaan.

 

Artikel 4 - de omschrijving van het onteigeningsdoel van algemeen nut als volgt goed te keuren:

         De eerste paragraaf van artikel 3 van het Vlaams Onteigeningsdecreet luidt als volgt:

"Onteigening is, overeenkomstig artikel 16 van de Grondwet, slechts mogelijk ten algemenen nutte. Indien zij ook een privaat belang dient, kan dat slechts in zoverre het algemeen nut primeert."

         In de memorie van toelichting bij het Vlaams Onteigeningsdecreet wordt vermeld dat uit de analyse van de rechtspraak en rechtsleer blijkt dat het dienen van private belangen niet onverenigbaar hoeft te zijn met de onteigening. Er wordt immers aangenomen dat een onteigeningsdoel een privaat belang kan bevatten, doch in de eerste plaats het algemeen belang moet beogen. De doelstelling mag er immers niet louter op gericht zijn een particulier belang te dienen. Het openbaar belang moet bovendien doorwegen en mag geen toevoegsel zijn van het private belang.

         In casu betreft het doel van de onteigening het beëindigen van de leegstand en verwaarlozing van het pand. Het bestrijden van verkrotting is immers één van de beleidsinstrumenten van de gemeente om op actieve wijze de kwaliteit van zowel private (woningen, handelshuizen) als publieke gebouwen op peil te houden. De staat van gebouwen, zeker in een dorpskern heeft immers een rechtstreekse invloed op de leefomgeving van de inwoners.

         Daarnaast beoogt de gemeente na afbraak de realisatie van een woonproject voor betaalbaar wonen zoals omschreven in de projectnota, die als bijlage gevoegd wordt aan onderhavige beslissing en er integraal deel van uitmaakt. Het aanbieden van sociale en/of betaalbare woningen behoort tot de opdracht van het gemeentebestuur.

         Uit het voorgaande blijkt ontegensprekelijk het algemeen nut van het onteigeningsdoel.

 

Artikel 5 - de omschrijving en de motivering van de onteigeningsnoodzaak als volgt goed te keuren:

         Om de onteigeningsnoodzaak te beoordelen wordt volgens de memorie van toelichting bij het Vlaams Onteigeningsdecreet in het specifieke onteigeningsgeval nagegaan:

  1. of het doel van de onteigening noodzakelijk is. Dit wil zeggen dat het doel van de onteigening een dwingende reden van algemeen belang uitmaakt.

Gemeente Malle toonde reeds aan dat het beëindigen van de leegstand en verwaarlozing en het realiseren van betaalbaar wonen van algemeen belang zijn.

  1. of dit doel enkel kan worden bereikt door onteigening. Dit wil zeggen dat er redelijkerwijze geen alternatief bestaat voor het gebruik van de onteigeningsdwang wanneer de onteigenende instantie het onroerend goed wenst te verwerven. Er werden sinds mei 2019 reeds diverse pogingen ondernomen om tot een oplossing te komen, waaronder de  minnelijke verwerving, zoals blijkt uit het overzicht van de minnelijke onderhandelingen als bijlagen 2 en 4 bij de projectnota, die als bijlage aan onderhavige beslissing wordt gevoegd en er integraal deel van uitmaakt. Tot op heden, en ondanks gemaakte afspraken met het gemeentebestuur en beloften vanwege de eigenaar, is er geen enkele wijziging in de situatie. Aangezien er met de eigenaar geen minnelijk akkoord kan worden bereikt, rest enkel de gerechtelijke onteigening van het goed zoals dit voorkomt op het onteigeningsplan.
  2. of wel degelijk het geviseerde goed moet onteigend worden en niet een ander goed.

De onteigening van het betrokken goed is noodzakelijk om een einde te kunnen stellen aan de leegstand en verwaarlozing ervan. Het doel van de onteigening is dus onlosmakelijk verbonden met de staat van dit bewust pand. Het pand moet geheel worden verworven om tot afbraak te kunnen overgaan, zodat een gedeeltelijke onteigening van het pand niet aan de orde is. Zo kan het voorgenomen onteigeningsdoel immers niet gerealiseerd worden.

 

Artikel 6 - het college van burgemeester en schepenen in uitvoering van artikel 30 en titel 4 van het Vlaams Onteigeningsbesluit te gelasten met:

         het verzenden binnen de vijftien werkdagen na de vaststellingvan een kopie van het definitieve onteigeningsbesluit en haar bijlagen per beveiligde zending aan de te onteigenen partijen

         het bekendmaken van een uittreksel van het definitieve onteigeningsbesluit in het Belgisch Staatsblad

         het aanvatten en voeren van de gerechtelijke fase van de onteigeningsprocedure.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Biodiversiteit - voorstel tot afsluiten van samenwerkingsakkoord met Bosgroep Kempen Noord vzw met het oog op de aanplanting van een bos in de Leemstraat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het gemeentelijk meerjarenplan voorziet in de versterking van de biodiversiteit en de aanplanting van bos.

 

Op 27 januari 2022 keurde de gemeenteraad het afsluiten van een samenwerkingsovereenkomst met Bosgroep Kempen Noord vzw goed.

 

In de Leemstraat zonder nummer heeft het gemeentebestuur een weiland in eigendom, kadastraal gekend als 1ste afdeling sectie A, nr. 415. Dit perceel kan bebost worden. Volgens het gewestplan heeft het perceel de bestemming woonuitbreidingsgebied. Bebossing houdt uiteraard in dat er niet meer zal gebouwd worden op dit perceel. Volgens het kwaliteitsplan valt dit perceel buiten de contour voor kernversterking. Het situeert zich in een zone die niet meer kan verdicht worden. Bebossing druist dan ook niet in tegen deze visie.

 

Gemeente Malle wil voor dit project de ondersteuning van Bosgroep Kempen Noord vzw op basis van de eerder goedgekeurde samenwerkingsovereenkomst.

 

Concreet voor dit project ligt thans een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Beslissing van de gemeenteraad van 27 januari 2022 'Bosgroep Kempen Noord vzw - voorstel tot afsluiten samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring'

 

Motivering

 

Bosgroep Kempen Noord vzw kan een groot deel van de taken in verband met de aanplant van het bos op zich nemen. In dat kader is een ontwerp van samenwerkingsovereenkomst opgesteld. De bosgroep vraagt aan het gemeentebestuur om deze goed te keuren. Nadien zal er een subsidieaanvraag ingediend worden bij het agentschap voor Natuur en Bos en zal het plantgoed besteld worden.

 

De samenwerkingsovereenkomst houdt in dat de bosgroep instaat voor:

         Bebossing van het desbetreffende perceel via een aanplantactie in november of december 2022. Er wordt gewerkt met een bosrand en een centraal bosgedeelte. In het bos wordt er met plantvakken gewerkt. Dat betekent dat binnen een bepaalde zone dezelfde bomen worden geplant. Op die manier zullen bepaalde soorten minder makkelijk andere soorten kunnen domineren. Alle planten worden met een plantafstand van twee bij twee meter geplant. Op termijn valt er een deel uit door natuurlijke selectie. Volgende soorten zullen worden aangeplant: haagbeuk, winterlinde, zomereik, boskers, esdoorn, veldesdoorn, hazelaar en iep. Tussen de bosrand en de perceelsgrenzen wordt een afstand van minstens twee meter gehouden.

         Inboeten. Dit betekent dat er na de heraanplant nog gemaaid zal worden om te beletten dat de aanwezige grassen de jonge aanplant zouden gaan overheersen.

         Aanvraag en opvolging subsidiedossier. De subsidie wordt aangevraagd bij het agentschap voor Natuur en Bos en wordt geraamd op 2.969,94 euro.

 

De totale kostprijs die de bosgroep voor dit project aanrekent bedraagt 3.250 euro. Deze kosten worden in het voorstel van samenwerkingsovereenkomst verantwoord als volgt:

         Aankoop van plantgoed: 1.950 euro.

         Inboeten: 1.300 euro.

 

De groendienst adviseert om het inboeten door Bosgroep Kempen Noord te laten doen.

 

Naast de samenwerkingsovereenkomst is er ook een draaiboek opgemaakt. Hierin worden een aantal praktische aspecten van de aanplanting behandeld. Er is ook in opgenomen welke taken het gemeentebestuur dan wel de bosgroep op zich neemt.
In eerste instantie is de bosgroep verantwoordelijk voor de aanplant. De gemeente engageert zich er wel toe om jeugdverenigingen en de buurt bij de aanplant te betrekken.

De dag van de aanplant is nog niet bekend, maar zou doorgaan eind november of begin december.

De gemeente zal voorzien in een tentje en catering.

 

Bereikbaarheid en openstelling:

Het perceel grenst niet aan de openbare weg. Om het te kunnen bereiken, moet het gemeentebestuur gebruik maken van een perceel dat niet tot haar eigendom behoort. Uiteraard heeft het gemeentebestuur het recht om via dit perceel toegang te krijgen tot haar eigen perceel.

Indien het toekomstige bos permanent zou worden opengesteld voor het publiek, moet het gemeentebestuur haar eigen terrein eerst bestemmen tot het openbaar domein. Wat het privaat perceel betreft zou het bestuur vervolgens via een overeenkomst een erfdienstbaarheid met een recht van doorgang kunnen verwerven. Thans is dit nog niet aan de orde omdat openstelling van het bos de eerste jaren nog niet aangewezen is. De jonge aanplantingen zouden hier teveel door geschaad worden.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op het voorstel van samenwerkingsovereenkomst en verwees ze voor goedkeuring door naar de gemeenteraad op 19 april 2022.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP001641

Omschrijving

Bebossingsproject - inrichting en plantgoed - klimaatplan

Beschikbaar krediet

45.000 euro

Raming (inclusief btw)

3.250 euro

 

De financieel directeur leverde op 20 april 2022 een visum af.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Yannis Leirs stelt blij te zijn dat de buren en jeugdverenigingen betrokken worden bij de aanleg van het bos. Hij vraagt in hoeverre de buurt betrokken zal worden na de aanleg.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat het de intentie is om de buurt te betrekken. Hij verwijst naar een voorbeeld van project in de Kapelstraat. Hij stelt ook dat de bosgroep de eerste jaren een aantal belangrijke zaken op zich zal nemen. Er kunnen mogelijk samenwerkingen ontstaan met de vrijwilligers van de bosgroep.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt over welk perceel het juist gaat.

 

Schepen Wouter Patho verwijst naar het draaiboek waarin het perceel omschreven staat.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt zich af of er woonuitbreidingsgebieden opgeofferd moeten worden.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat geoordeeld werd dat ook dicht bij kernen bomen geplant moeten worden. Bovendien is het perceel in eigendom van het OCMW waardoor een aanplant op een gemakkelijke manier gerealiseerd kan worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er landbouw op het perceel gebeurde. Er was gezegd dat er geen landbouwactiviteiten zouden verdwijnen door de aanplant van de bomen.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat er geen gebied gebruikt zou worden waar professionele landbouw op gebeurt. Dat is hier niet het geval.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of je deze aanplant een bos kan noemen.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat het een kwalitatief stuk groen is dat wordt aangeplant.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er toch grotere bossen zijn waar je in kan gaan wandelen.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat de meerderheid ook het belang van kleinere bossen erkent.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt toe te juichen dat er in de kernen groen gerealiseerd wordt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - de samenwerkingsovereenkomst opgesteld op 30 maart 2022 tussen gemeente Malle en Bosgroep Kempen Noord vzw met het oog op de bebossing van het perceel gelegen in de Leemstraat zonder nummer, eerste afdeling sectie A nr. 415, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Danneels Projects nv - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de nieuwe zijstraat van de Vogelsanck, de groenzone, de voetweg en het restperceel - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 15 oktober 2020 heeft de deputatie van de provincie Antwerpen een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden verleend met nummer OMBER-2020-0437 (OMV_2019129800 – intern nummer gemeente Malle 2020/12), afgegeven aan Mathieu Descamps namens Danneels Projects nv voor het eigendom te Malle, Vogelsanck en nieuwe zijstraat Vogelsanck, kadastraal gekend 2e afd., sectie D, nummers 414e – 415b – 420f3 – 399c – 416f – 414d – 417f – 416g – 416h – 420m2 (thans 719a), waarin o.a. de volgende lasten werden opgenomen:

"9° Na aanleg van de opgelegde infrastructuurwerken tot uitrusting van de verkaveling dienen de infrastructuur, uitgezonderd de rioleringsinfrastructuur en de private gronden, begrepen in de nieuwe wegzate en de groenzones, zoals in rood aangeduid op het plan, ten behoeve van de grondafstand (ca. 3.839 m²), voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.

15° als bijdrage voor het gemeentelijk speelpleinpatrimonium (inrichting en onderhoud) dient een forfaitair bedrag van 1.000,00 euro per goedgekeurde kavel (i.c. 19.000,00 EUR) in de gemeentekas gestort te worden."

 

Het wegtracé, de groenzone en de voetweg staan aangeduid op het bijzonder plan van aanleg 'De Haard - Meir nr. 1ter -deel A', goedgekeurd op 28 april 1980.

 

In zitting van 29 november 2021 heeft het college van burgemeester en schepenen beslist dat voormelde verkaveling voor de aflevering van een verkoopattest in aanmerking kan komen na kosteloze overdracht van het restperceel en betaling van 6.870 euro in plaats van de betaling van 19.000 euro als bijdrage voor het gemeentelijk speelpleinpatrimonium, zoals opgenomen in last nummer 15 van de omgevingsvergunningsvergunning voor het verkavelen van gronden OMBER-2020-0437.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van akte ‘kosteloze grondafstand' met referte CC/CC/1708/21-2211432-2, opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen. De ontwerpakte bevat ook een clausule betreffende de overdracht van het rioleringsstelsel aan Pidpa.

 

Er werd een opmetingsplan ’Restpercelen verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’ opgemaakt door landmeter Jo Schillebeeckx op 29 juni 2021.

 

Er werd een opmetingsplan ’Verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’ opgemaakt door landmeter Jo Schillebeeckx op 29 november 2021.

 

Het gemeentebestuur zal ingevolge de grondafstand drieduizend honderdzestig vierkante meter (3.160 m²) grond in de ontworpen wegzate van de nieuwe zijweg Vogelsanck en de groenzone, aangeduid in gele en groene kleur op het opmetingsplan ’Verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’ en driehonderd drieëntwintig vierkante meter (323 m²) in de wegzate van de voorziene voetweg, aangeduid als lot 23 op het opmetingsplan ’Verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

Het gemeentebestuur zal ingevolge de grondafstand duizend zevenhonderd vijfenveertig vierkante meter (1.745 m²) grond, aangeduid als lot 1r op het opmetingsplan ’Restpercelen verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’, verwerven en de grond is gelegen in agrarisch gebied volgens het gewestplan.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond. De infrastructuurwerken werden uitgevoerd en voorlopig aanvaard op 9 maart 2022.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerker van het notariskantoor van notariaat Nouwkens & Portier te Malle wordt voorgesteld:

         Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 –de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Danneels Projects nv, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de nieuwe zijweg Vogelsanck, de groenzone en de ontworpen wegzate van de voorziene voetweg, aangeduid in gele en groene kleur en als lot 23 op het opmetingsplan ’Verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’, opgemaakt door landmeter Jo Schillebeeckx op 29 juni 2021 en de grond, aangeduid als lot 1r op het opmetingsplan ’Restpercelen verkaveling “Danneels” ter streke Vogelsanck’, opgemaakte door landmeter Jo Schillebeeckx op 29 november 2021, thans kadastraal gekend 2e afd., sectie D, nummer 719a, met een oppervlakte van respectievelijk drieduizend honderdzestig vierkante meter (3.160 m²), driehonderd drieëntwintig vierkante meter (323 m²) en duizend zevenhonderd vijfenveertig vierkante meter (1.745 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand' met referte CC/CC/1708/21-2211432-2, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het notariaat Nouwkens & Portier te Malle aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine.

 

Artikel 6 – dat de hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Mondiaal beleid - toekenning noodhulp aan Oost- en Centraal-Afrika - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 31 maart 2022, voorziet dat maximum 12.000 euro van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van natuurrampen, humanitaire rampen of gewapende conflicten.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen.
 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 4 april 2022 werd goedkeuring verleend aan het voorstel om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Oxfam België op het rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 voor hulp aan de bevolking van Oost- en Centraal-Afrika.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 31 maart 2022

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis te worden gesteld van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 april 2022 om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Oxfam België op het rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 voor hulp aan de bevolking van Oost- en Centraal-Afrika.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Gemeentepersoneel - aansluiting bij pensioenfonds OFP Prolocus - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle voorziet in een tweede pensioenpijler voor het contractuele personeel om de pensioenkloof tussen het statutair en contractueel personeel te verkleinen. Tot op heden was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die, na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Echter hebben deze verzekeraars in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst per 1 januari 2022 opgezegd.

 

Het bestuur wil graag eenzelfde tweede pensioenpijler blijven aanbieden. Enerzijds is het aanbieden van een tweede pensioenpijler verplicht op basis van een sectoraal akkoord uit 2020. Anderzijds is het percentage een vrije keuze van het bestuur en geeft een tweede pensioenpijler van minimum 3% recht op een korting op de responsabiliseringsbijdrage.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel

 

Verklaring inzake beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het kaderreglement en de beheersovereenkomst van OFP Prolocus

 

Protocol van het onderhandelingscomité C1

 

Protocol van het bijzonder onderhandelingscomité van 20 april 2022

 

Motivering

 

Het bestuur heeft voor het voorzien in een tweede pensioenpijler de keuze tussen enerzijds het voeren van een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioen-voorziening (pensioenfonds).

 

Na onderhandelingen met de VVSG, werd OFP Provant omgevormd tot OFP Prolocus (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537.155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden. Door de toetreding bij dergelijk pensioenfonds is het bestuur meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering, door middel van een afvaardiging in de algemene vergadering. Bovendien streeft OFP Prolocus geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na, in tegenstelling tot een groepsverzekering. 

 

OFP Prolocus heeft ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, echter zonder enige garantie. Het bestuur moet de vastgestelde minimumbijdrage betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement echter niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen zodat in elk geval voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) behaald wordt.

 

Als bijkomende veiligheid zal het bestuur de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, voorzien in een extra prefinanciering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

 

De kosten voor de werking van OFP Prolocus voor 2022 worden forfaitair vastgelegd op 1.000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene en deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien wordt een meer stabiel systeem van kostenvergoeding uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.

 

Het bestuur kan toetreden tot OFP Prolocus zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een inhouse-opdracht voldaan is, gezien het bestuur lid wordt van de algemene vergadering en zo toezicht uitoefent op de werking van OFP Prolocus. Ten tweede behelst meer dan 80% van de activiteiten van de OFP Prolocus de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende  overheden, namelijk het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in de OFP Prolocus en ten vierde is OFP Prolocus zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

 

OFP Prolocus zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.

 

Het aanbod van OFP Prolocus vereist, net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance, geen werknemersbijdragen en voorziet in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering.

 

De voorgestelde formule van OFP Prolocus is een vastebijdragenplan, waarin de werkgever belooft een bepaalde bijdrage  (een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement.

 

Alle deelnemende besturen van een 'MIPS-groep' zijn elk voor zich lid van de algemene vergadering van OFP Prolocus, met dus elk een eigen stem. Ze kunnen uiteraard wel een gezamenlijke permanente vertegenwoordiger aanstellen, die dan over verschillende stemmen beschikt, op voorwaarde dat de vertegenwoordiger met elk van de entiteit(en) een juridische band heeft.

De vertegenwoordiger en plaatsvervanger moeten nog aangeduid worden.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Procolus te zetelen:

  Dirk Gerinckx.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de verkiezing.

 

De stemming gebeurt schriftelijk en de raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

  25 raadsleden nemen deel aan de stemming

  21 ja stemmen

  3 nee stemmen

  0 onthoudingen

  1 ongeldig stembiljet.

 

Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van OFP Procolus te zetelen:

  Dries De Vry.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de verkiezing.

 

De stemming gebeurt schriftelijk en de raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

  25 raadsleden nemen deel aan de stemming

  23 ja stemmen

  1 nee stem

  0 onthoudingen

  1 ongeldig stembiljet.

 

Financiële gevolgen

De tweede pensioenpijler via de OFP Prolocus vereist een jaarlijkse bijdrage van het bestuur van 3% van het pensioengevend jaarloon van elk contractueel personeelslid dat onder de toepassing van de rechtspositieregeling valt.

 

De eerste vijf jaren vraagt de OFP Prolocus een bijkomende prefinanciering 5% van de jaarlijkse bijdrage om voldoende kapitaal te kunnen opbouwen.

 

De werkingskosten van de OFP Prolocus bedragen 1.000 euro per jaar per werkgever, en 10 euro per jaar per aangeslotene.

 

Als het minimumrendement niet behaald wordt, moet het bestuur bijkomende bijdragen betalen.

 

De nodige kredieten zullen voorzien worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.

 

De financieel directeur leverde een visum af op 19 april 2022, onder voorbehoud van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit eenparig

 

Artikel 1 - kennis te nemen van en in te stemmen met:

         de beheersovereenkomst en het financieringsplan via de toetredingsakte van OFP Prolocus

         het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement

         de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) en de statuten.

 

Artikel 2 - om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus, en hiertoe een verzoek tot aanvaarding als lid van de algemene vergadering te richten tot OFP Prolocus.

 

Artikel 3 - in te stemmen met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP Prolocus zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP Prolocus.

 

Artikel 4 - de pensioentoezegging vast te leggen op 3% van het pensioengevend loon.

 

Artikel 5 - een MIPS-groep te vormen met het OCMW-bestuur van Malle, om de interne mobiliteit tussen beide entiteiten te bevorderen.

 

Artikel 6 - de heer Dirk Gerinckx af te vaardigen als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus.

De heer Dries De Vry aan te duiden als vervanger indien hij niet aanwezig kan zijn.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Overheidsopdracht - aankoop vrachtwagen uitleendienst - lastvoorwaarden en gunning - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In het kader van de opdracht “Aankoop vrachtwagen uitleendienst” werd een bestek met nr. 2022149 opgesteld door de dienst infrastructuur & mobiliteit.

 

De uitgave voor deze opdracht werd geraamd op 61.983,47 euro + 13.016,53 euro btw = 75.000 euro inclusief btw.

 

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 140.000 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in zitting van 10 januari 2022 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, de raming en de plaatsingsprocedure van deze opdracht, met name de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 10 januari 2022 om de plaatsingsprocedure te starten en volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

         GARAGE KANT BEERSE NV, Prins Boudewijnlaan 177-179 te 2610 Wilrijk

         TRUCKLAND BVBA, Lilsedijk 19 te 2340 Beerse

         WILJAN GARAGE BVBA, Steenweg Op Turnhout 87 te 2330 Merksplas

         Noord Trucks bvba, Heihoefke 4 E te 2960 Brecht.

 

Bij ontvangst van de offertes werd vastgesteld dat alle offertebedragen zich boven de limiet van het 'dagelijks bestuur' bevonden en bijgevolg enkel de gemeenteraad bevoegd is.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 140.000 euro niet).

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Motivering

 

De offertes dienden het bestuur ten laatste op 16 februari 2022 om 11.00 uur te bereiken.

 

De verbintenistermijn van 120 kalenderdagen eindigt op 16 juni 2022.

 

Er werden 2 offertes ontvangen:

         TRUCKLAND BVBA, Lilsedijk 19 te 2340 Beerse (94.385 euro + 19.820,85 euro btw = 114.205,85 euro inclusief btw)

         Noord Trucks bvba, Heihoefke 4 E te 2960 Brecht (92.777,86 euro + 19.483,35 euro btw = 112.261,21 euro inclusief btw).

 

De dienst secretariaat & aankoop stelde op 1 april 2022 het verslag van nazicht van de offertes op.

 

De dienst secretariaat & aankoop stelt voor om, rekening houdende met het voorgaande, deze opdracht te gunnen aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Noord Trucks bvba, Heihoefke 4 E te 2960 Brecht tegen het nagerekende offertebedrag van 92.777,86 euro + 19.483,35 euro btw = 112.261,21 euro inclusief btw.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP 001629

Omschrijving

rollend materiaal - gemeenschapsgoederen

Beschikbaar krediet

112.314,20 euro

Raming (inclusief btw)

75.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

112.261,21 euro

 

De financieel directeur leverde op 19 april 2022 een visum af, onder voorbehoud van de goedkeuring van de lastvoorwaarden door de gemeenteraad.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de prijs onderschat was. Hij vraagt hoe dat komt.

 

Schepen Wim Jordens stelt ook verrast te zijn geweest door de prijs.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de vrachtwagen ook wordt ingezet voor andere zaken.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat de vrachtwagen voor andere zaken kan ingezet worden, maar dat hij vooral gebruikt wordt voor de uitleendienst. Het betreft de vervanging van een andere vrachtwagen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt waarom voor benzine gekozen werd.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat diesel eerder aangewezen is voor grotere afstanden.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of het niet mogelijk is om met een andere gemeente de vrachtwagen aan te kopen.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat dit mogelijk is, maar dat de gemeente Malle hem quasi permanent nodig heeft voor de ondersteuning van de verenigingen.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of er een beleid is rond de aankoop van voertuigen, bijvoorbeeld elektrische voertuigen.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat bij elke aankoop telkens gekeken wordt of elektrisch mogelijk is.

 

Raadslid Kristen Dewaelheyns vraagt of er een groeiscenario is uitgezet: tegen datum x, is bijvoorbeeld 50% van het wagenpark elektrisch.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat telkens bij een aankoop de overweging naar elektrisch wordt gemaakt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of er ook benchmark met andere gemeenten gebeurt.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat er uiteraard contacten zijn met andere gemeenten, maar dat er geen specifieke benchmark gebeurt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - goedkeuring te verlenen aan lastvoorwaarden 'aankoop vrachtwagen uitleendienst'.

 

Artikel 2 - goedkeuring te verlenen aan het verslag van nazicht van de offertes van 1 april 2022, opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop.

 

Artikel 3 - dat het verslag van nazicht van de offertes integraal deel uit maakt van deze beslissing.

 

Artikel 4 - de opdracht “Aankoop vrachtwagen uitleendienst” te gunnen aan de economisch meest voordelige bieder (op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding), zijnde Noord Trucks bvba, Heihoefke 4 E te 2960 Brecht tegen het nagerekende offertebedrag van 92.777,86 euro + 19.483,35 euro btw = 112.261,21 euro inclusief btw.
 

Artikel 5 - dat de uitvoering moet gebeuren overeenkomstig de lastvoorwaarden vastgelegd in het bestek met nr. 2022149.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Overheidsopdracht - redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De Malse Courant is hét communicatiemiddel bij uitstek naar de burger. De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in de opfrissing van het blad zodat we Malle nog meer kunnen uitbouwen als merk. We zetten deze trend graag verder en doen opnieuw een overheidsopdracht.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag exclusief btw bereikt de drempel van 215.000 euro niet) en artikel 57 en artikel 43

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Motivering

 

De gemeente liet de Malse Courant in 2020 evolueren van een push communicatieblad naar een leesbaar magazine met meer witruimte, afgelijnde rubrieken, eigen beeldmateriaal, verwijzingen naar de nieuwe website en ruimte voor een themadossier per editie. Deze omschakeling was een zeer intensieve oefening die we niet konden realiseren zonder de externe hulp van een professionele bladenmakersfirma.

 

In het kader van de opdracht “Redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant” werd een bestek met nr. 2022008 opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld: basisopdracht met 3 stilzwijgende verlengingen.

         basisopdracht (Redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant), raming: 42.975,20 euro + 9.024,79 euro btw = 51.999,99 euro inclusief btw

         verlenging 1 (Redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant), raming: 42.975,20 euro + 9.024,79 euro btw = 51.999,99 euro inclusief btw

         verlenging 2 (Redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant), raming: 42.975,20 euro + 9.024,79 euro btw = 51.999,99 euro inclusief btw

         verlenging 3 (Redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant), raming: 42.975,20 euro + 9.024,79 euro btw = 51.999,99 euro inclusief btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 171.900,80 euro + 36.099,16 euro btw = 207.999,96 euro inclusief btw.

 

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden.

 

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 215.000 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat de opdracht vorige keer samen met de opdracht voor het drukken in de markt werd gezet. Waarom werd er nu enkel voor het redactionele gekozen en niet voor het drukken?

 

Schepen Wim Jordens stelt dat hij zal navragen waarom de drukker niet in deze opdracht is meegenomen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat de kostprijs neerkomt op een 7.000-8.000 euro per blaadje. Raadslid Paul Van Ham stelt bovendien dat het vorige bestuur zichzelf niet promootte in de Malse Courant. Ondertussen staat er in elke Malse Courant een interview met bijvoorbeeld een schepen. Er wordt propaganda gemaakt in de Malse Courant. De gemeente Malle heeft bovendien een uitgebreide communicatiedienst. Raadslid Paul Van Ham besluit dat het zeer veel geld is voor een gemeenteblad.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat een tijd geleden een bevraging bij de inwoners gebeurde waaruit naar boven kwam dat de Malse Courant zeer veel gelezen werd. Schepen Dries Van Dyck stelt dat hij dan ook overtuigd is dat het geld dat aan de Malse Courant besteed wordt, zeer goed besteed is. Bovendien wordt de nieuwe look and feel ook goed gesmaakt.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt of een tweemaandelijkse uitgave ook niet voldoende is. Eventueel kan de uitgave dan wat dikker gemaakt worden.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat de cultuurgids in het verleden niet mee in het blad zat, ondertussen werd deze er terug ingevoegd. De boodschap kwam dat men dit liever één keer per maand had.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de timing per maand belangrijk is om snel te kunnen communiceren met de burger.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat communicatie belangrijk is, maar dat het hier wel zeer veel kost.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat het een aanzienlijk bedrag is, maar zelfs nu het maandelijks is, stoten we nog op deadlines en zou een extra exemplaar soms handig zijn.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het toch ook op een goedkopere manier gedrukt zou kunnen worden. Hij vraagt of ook bevraagd is wat de burgers van de kostprijs vinden.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat dit niet bevraagd werd.

 

Schepen Paul Van Ham stelt dat de laatste 11 uitgaven er niets van de Wissel in stond. Over de inhoud van de Malse Courant kan je je dan toch ook vragen stellen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat wat niet is, nog kan komen. De Wissel is nog recent nieuws.

 

Schepen Paul Van Ham stelt dat het verschrikkelijk veel geld is.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat de look and feel inderdaad geld kost, maar stelt het moeilijker te hebben met de profileringsdrang. Het gemeenteblad dient om te informeren.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er in de Malse Courant heel wat informatie staat. Er is ook een vaste rubriek waarbij drie vragen gesteld worden aan een lid van het college van burgemeester en schepenen. Daar worden beleidskeuzes toegelicht.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat het inderdaad veel geld is, dat hij er voorstander van is om de activiteiten mee in de Malse Courant op te nemen en dat hij er voorstander van is om de Malse Courant maandelijks uit te geven.

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen en 5 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen) en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het bestek met nr. 2022008 en de raming voor de opdracht “Redactionele begeleiding en lay-out van het gemeentelijk magazine De Malse Courant”, opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop, goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 171.900,80 euro + 36.099,16 euro btw = 207.999,96 euro inclusief btw.

 

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3 - dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Openbare opdracht wegmarkeringen 2022-2025 - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De wegmarkeringen op het openbaar terrein in Malle dienen vernieuwd te worden zodat de zichtbaarheid behouden blijft.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 57 en artikel 43.

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Motivering

 

De bestaande wegmarkering moet vernieuwd worden zodat de zichtbaarheid gehandhaafd kan worden.

 

In het kader van de opdracht “Wegmarkeringen 2022-2025” werd een bestek met nr. 2022006 opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

         Basisopdracht (Wegmarkeringen 2022), raming: 33.057,85 euro + 6.942,15 euro btw = 40.000 euro inclusief btw

         Verlenging 1 (Wegmarkeringen 2022), raming: 33.057,85 euro + 6.942,15 euro btw = 40.000 euro inclusief btw

         Verlenging 2 (Wegmarkeringen 2022), raming: 33.057,85 euro + 6.942,15 euro btw = 40.000 euro inclusief btw

         Verlenging 3 (Wegmarkeringen 2022), raming: 33.057,85 euro + 6.942,15 euro btw = 40.000 euro inclusief btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 132.231,40 euro + 27.768,60 euro btw = 160.000 euro inclusief btw.

 

De opdracht zal worden afgesloten voor een duur van 12 maanden.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of straten die toekomen op gewestwegen ook gemarkeerd worden door het gewest.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat hij meent dat het inderdaad het gewest is.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of de wegmarkeringen vroeger niet in eigen beheer gedaan werden.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat dit correct is, maar dat het eigenlijk niet te doen is. Hij merkt ook op dat er meer en meer getracht wordt om met tegels te werken in plaats van bijvoorbeeld een parkeerverbod te schilderen.

 

Raadslid Paul Van Ham wijst erop dat de kostprijs van de wegmarkeringen goedkoper zijn dan de communicatie erover.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het bestek met nr. 2022006 en de raming voor de opdracht “Wegmarkeringen 2022”, opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop, goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 132.231,40 euro + 27.768,60 euro btw = 160.000 euro inclusief btw.

 

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3 - dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Overheidsopdracht 'ereloonovereenkomst voor de vernieuwing en herstelling van wegen op het industrieterrein van Malle - aanleg fietspad' - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Er wordt een studiebureau aangesteld voor het groot onderhoud van de wegen van het industrieterrein en de aanleg van een fietspad langsheen de Nijverheidsstraat.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag exclusief btw bereikt de drempel van 215.000 euro niet)

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht “ereloonovereenkomst voor de vernieuwing en herstelling van wegen op het industrieterrein van Malle - aanleg fietspad” werd een bestek met nr. 2022009 opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop.

 

Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:

         Perceel 1 (ereloon overeenkomst studiebureau voor het vernieuwen en herstellen van betonnen industriewegen), raming: 123.966,94 euro exclusief btw of 150.000 euro inclusief 21 % btw

         Perceel 2 (communicatie met de betrokken bedrijven voor en tijdens de uitvoering van de werken), raming: 41.322,31 euro exclusief btw of 50.000 euro inclusief 21 % btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 165.289,25 euro exclusief btw of 200.000 euro inclusief 21 % btw.

 

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 215.000 euro voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kris Mintjens merkt op dat er 50.000 euro aan communicatie begroot is. Dat betekent aan 50 euro per uur 23 weken werk aan communicatie. Dat is wel heel veel.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat er veel tijd en energie zal gaan naar communicatie in dat project. Het is een belangrijk project, maar we hopen dat het zal meevallen.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of Igean niet de beheerder is van het industriepark. Kunnen zij die communicatie niet doen? Wat doet Igean nog voor de gemeente m.b.t. het industriepark?

 

Schepen Wim Jordens stelt dat Igean bijvoorbeeld tussen komt bij verkopen of zij geven bijvoorbeeld ondersteuning bij RUP-dossiers.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat er 1.950.000 euro voorzien is voor de werken. De kosten voor het ereloon zijn in verhouding dan wel heel hoog.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns verwijst naar een bezwaarschrift dat ze heeft ingediend waar ze vroeg om er voor te zorgen dat er een fietspad voorzien zou worden in het nieuw stuk van Ekham. Dat fietspad was niet mee ingetekend. De gemeente heeft de straat overgenomen en er geen probleem van gemaakt dat er geen fietspad is. Het is heel goed dat de mensen nu een fietspad krijgen. Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt zich evenwel de vraag wat als fietsers afslaan in een straat die aansluit op de Nijverheidsstraat. Gaan er dan overal fietspaden komen?

 

Schepen Wim Jordens stelt dat over andere straten op dit moment geen uitspraak wordt gedaan.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of op het stuk van Ekham dan terug een fietspad zal ingetekend worden. Het plan van Ekham zal dan aangepast moeten worden, anders zal er nooit op de tangent aangesloten kunnen worden. Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt om dit zeker goed te bekijken.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er ook gedacht wordt, in de toekomst dan, aan een voetpad.

 

Schepen Wim Jordens voegt toe dat momenteel bekeken wordt om aan de bushalte een fietshalte te voorzien zodat bedrijven er bijvoorbeeld ook fietsen kunnen zetten. Op die manier moet er zo min mogelijk gewandeld worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 5 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - het bestek met nr. 2022009 en de raming voor de opdracht “ereloonovereenkomst voor de vernieuwing en herstelling van wegen op het industrieterrein van Malle - aanleg fietspad”, opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop, goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 165.289,25euro exclusief btw of 200.000euro inclusief 21% btw.

 

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3 - dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekend gemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Vragen en mededelingen

 

         Schepen Wouter Patho stelt geen voorstander te zijn van de verruiging van de politiek in de gemeenteraad, maar wel van de verruiging van de gazon. Hij verwijst naar het project 'bye bye gazon'.

         Schepen Wouter Patho geeft een pluim aan de milieuraad voor het organiseren van twee infosessies over energie.

         Raadslid Wim Vervloet stelt dat er vroeger grotere groencontainers stonden voor het afval tijdens de kermis. Schepen Dries Van Dyck stelt dat deze er nu ook stonden. Raadslid Wim Vervloet stelt dat er misschien wat meer gezet moeten worden of dat ze tijdig leeg gemaakt moeten worden. Raadslid Kris Mintjens stelt dat aan het popcornkraam geen vuilbak stond. Dat zou het kraam zelf moeten voorzien.

         Raadslid Wim Vervloet stelt dat er vooraan in de Hallebaan wat problemen waren met bomen en klimop. Er zijn wat kleine bomen omgevallen, maar niet opgeruimd. Schepen Wouter Patho stelt het te zullen bekijken.

         Raadslid Wim Vervloet stelt dat er in de Voetbalstraat bomen gekortwiekt zijn en vraagt of schepen Wouter Patho er iets over weet. Schepen Wouter Patho stelt er niets over te weten.

         Raadslid Tom Lauryssen dankt de gemeente om in de Oude Molenstraat de nodige verbreding voorzien te hebben voor de landbouwvoertuigen. Hij dankt eveneens de gemeente voor de omheining die voorzien werd rond het bufferbekken.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Interpellatie over het niet herstellen van de frigo in de cafetaria en de defecte verlichting aan de buitenzijde van de inkomdeur van het gemeenschapscentrum Alice Forceville

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe en stelt:

"Reeds vele maanden is het licht aan de buitenzijde van het gemeenschapscentrum defect. Dit zorgt voor heel wat moeilijkheden bij het verlaten van het gebouw en het vinden van het fietsslot. Ook geeft het een verwaarloosde indruk en zorgt het zeker niet voor een gevoel van veiligheid. Een lichtmelder – die enkel zou aanspringen wanneer er beweging is – zou al heel wat soelaas brengen. Ondertussen blijkt het licht wel gemaakt te zijn

 

Bijkomend merken alle verenigingen die er de afgelopen tijd activiteiten hebben gehad, dat de frigo nu zeker meer dan 4 maanden defect is. Dit heeft een danig effect op hun activiteiten en zorgt het voor een enorm gedoe met aanlevering van koude dranken.

Op eerste zicht zijn dit futiliteiten. Maar niets is minder waar.

 

Het getuigt van weinig respect voor de verenigingen die als vrijwilligers de gemeente cultureel en sociaal doen openbloeien. En zoals Sanne het zo mooi verwoordde tijdens de speech bij de dorpsreceptie laatstleden: SAMEN betekent heel wat voor Malle. Laten we hopen dat SAMEN ook betekent dat de gemeente Malle de verenigingen dan ook maximaal ondersteunt en dus hen ontzorgt door alle faciliteiten zo veilig en praktisch mogelijk in orde te houden."

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

         "Sinds wanneer zijn jullie op de hoogte van deze mankementen?

         Welke stappen hebben jullie intern ondernomen om deze op te lossen? Welk actieplan voorzien jullie tot de oplossing van het probleem?

         Op welke manier hebben jullie de verenigingen hiervan op de hoogte gebracht?

         Wat is jullie besluit? Wat kunnen jullie hier zelf uit leren?"

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat het kort door de bocht is van raadslid Kirsten Dewaelheyns om te beweren dat het verenigingsleven niet ondersteund wordt. De gemeente geeft altijd zeer veel kansen aan het verenigingsleven.

 

Schepen Dries Van Dyck licht toe dat twee maanden geleden voor een alternatief is gezorgd voor de frigo die stuk was. Er is een koelkist neergezet. De technische dienst en de zaaltoezichters hebben vervolgens bekeken welke structurele oplossing er geboden kan worden. Op vrij korte termijn zal het nodige structureel vervangen worden. Een actieplan voor de vervanging van de koeling gaan we niet opstellen, we gaan het oplossen, aldus schepen Dries Van Dyck. De zaaltoezichters begeleiden de verenigingen.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Interpellatie over de aanleg van het hopinpunt van De Lijn aan de Turnhoutsebaan

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt dat hij in de toelichting bij zijn punt had geschreven dat er niets over het hopinpunt in het verslag van de gemeenteraad van april stond. Hij licht toe dat dit een vergissing was en dat de algemeen directeur hem had toegelicht dat het onder punt 8 stond. Raadslid Alex Van Loon vervolgt met volgende toelichting:

"Schepen Dirk Gerinckx zei in die gemeenteraad dat de middenstand betrokken werd en akkoord ging met het plan zoals voorgesteld door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Volgens mij klopt dat niet: de Middenstandsraad (de adviesraad voor Oost- en Westmalle samen en ondersteund door een ambtenaar van het gemeentebestuur), Middenstand Oostmalle en de handelaars van de Turnhoutsebaan werden niet betrokken.De Middenstandsraadheeft bij mijn weten zelfs nog geen standpunt ingenomen. Mijn conclusie is dat schepen Gerinckx hierover heeft gelogen.

 

Nochtans heeft Middenstand Oostmalle in de Middenstandsraad meermaals gevraagd wat de stand van zaken was. Telkens was het antwoord van het gemeentebestuur dat er geen verdere ontwikkelingen waren.

 

In het verslag van de Middenstandsraad van 21 juni 2021 wordt voor het eerst iets verteld over werkzaamheden aan De Wissel (waar het hopinpunt komt):

         Stavaza werkzaamheden De Wissel

         Aandachtspunt van minimum 20 parkeerplaatsen wordt als suggestie meegenomen door de betrokken dienst

         Er is momenteel geen zicht op plan of timing

 

Er is ook via een mail van Middenstand Oostmalle rechtstreeks aan De Lijn gevraagd wat de stand van zaken was in dit dossier. De Lijn heeft geantwoord dat men zijn informatie moet halen bij het gemeentebestuur. Sanne Van Looy stond in kopie van deze mail (mail van 27 april 2021 om 16:50u aan Stefan vanden Abbeele (De Lijn) met op 28 april 2021 een antwoord om 9:19u).

 

Vandaag ligt er een ontwerp, waarvoor op korte termijn een bouwvergunning zal worden gevraagd. Wie bezwaren heeft tegen het ontwerp, moet maar een bezwaar indienen tijdens het openbaar onderzoek. Dat vind ik geen behoorlijke manier van werken: het is de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur om participatie te organiseren over projecten van AWV, die worden besproken in de begeleidingscommissie.

 

Wat de inhoud van het dossier betreft: handelaars van de Turnhoutsebaan klagen over een te beperkte laadzone voor leveranciers, die voor sommige handelszaken te ver af ligt. Zij verwachten ook dat het aantal voorziene parkeerplaatsen niet zal volstaan.

 

Ik stel mij ook vragen bij de verkeersafwikkeling. Als ik het goed begrijp, moeten bussen die van Turnhout komen en verder rijden richting Westmalle, de rijbaan twee maal kruisen om het hopinpunt in te rijden. Zal dat geen files veroorzaken?"

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Kan het ontwerp nog worden aangepast vooraleer de bouwvergunning wordt ingediend?

         Wat is het effect op de doorstroming wanneer bussen twee maal de rijbaan moeten kruisen?

         Hoe ziet de meerderheid de participatie rond mobiliteit vermits de Morama wordt afgeschaft?

Op dit moment heeft mijn fractie geen vertrouwen meer in schepen Dirk Gerinckx, vermits hij gelogen heeft over de betrokkenheid van de middenstand. Wij vragen daarom het ontslag van schepen Gerinckx."

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat hij de toelichting van raadslid Alex Van Loon straffe taal vindt. Hij stelt dat het jammer is dat raadslid Alex Van Loon niet aanwezig kon zijn op de vorige raadszitting zodat de geest van het gesprek toen aangevoeld kon worden. Schepen Dirk Gerinckx stelt dat hij verwezen had naar de twee vertegenwoordigers van de middenstand die daar aanwezig waren. De twee mensen die daar aanwezig waren, verwezen naar de eerder gevraagde inspanningen om het project samen met de middenstand te doen slagen. De twee mensen die daar aanwezig waren zeiden dat de gemeente gescoord had en dat er meer was gebeurd dan er was gevraagd. Er waren 20 parkeerplaatsen gevraagd en er zijn er 24 voorzien. Er moet dan toch communicatie geweest zijn met de middenstand. Schepen Dirk Gerinckx stelt dat als hij middenstandsraad zou gezegd hebben, dat hij dan heel duidelijk de delegatie van de middenstand die daar aanwezig was, bedoelde. Hij licht toe dat hij tijdens de zitting eerder ook al naar deze twee mensen had verwezen. Misschien is het in het vuur van het gesprek een verspreking geweest, maar het ging, aldus schepen Dirk Gerinckx, voor hem heel duidelijk over de twee vertegenwoordigers die er aanwezig waren.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat er nog aanpassingen kunnen gebeuren aan het plan, daarvoor dient ook zo een belanghebbendenvergadering. Vandaag is er nog een vergadering geweest met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Ze bekijken zeker nog input die komt, wat daarom niet wil zeggen dat ze het sowieso aanpassen. Het ontwerp kan nog aangepast worden, maar niettemin zijn er ook randvoorwaarden zoals het aantal bussen dat er moet kunnen passeren, de grootte van de draaicirkels, aantal parkeerplaatsen, ...

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat De Lijn heeft toegelicht dat er geen doorstromingsstudie is uitgevoerd, maar dat men verwacht dat het effect op de doorstroming klein zal zijn. In de spitsuren staat het verkeer stil en kan er gemakkelijk ingevoegd worden. Buiten de spitsuren kan er gebruik gemaakt worden van het rode licht aan het kruispunt in het centrum waardoor de verkeersstroom tijdelijk stopt, om dan op de baan te komen, aldus De Lijn.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat de mobiliteitsraad een tijdelijke raad was voor de opmaak van het mobiliteitsplan. Bepaalde projecten kunnen een op maat participatie nodig hebben zoals infomomenten, bevragingen, bepaalde interactieve zaken, ... Voor grotere mobiliteitsvragen die zich uitstrekken op het hele grondgebied zal de gemeente graag beroep doen op inwoners met kennis en visie.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het duidelijke antwoorden zijn, maar dat hij ermee zit. Schepen Dirk Gerinckx ging voort op wat er daar op de vergadering gezegd werd door twee mensen, maar het punt was nooit geagendeerd op de middenstandsraad. Die twee mensen hebben enkel hun mening gegeven. Er zou toen ook gezegd zijn dat het nog met de achterban besproken moest worden. De mensen zagen het plan voor de eerste keer. Het is dan ook niet zorgvuldig om er vanuit te gaan dat na een eerste confrontatie met het plan er zomaar vanuit gegaan wordt dat dit het standpunt van de middenstandsraad was. Bovendien had de middenstandsraad ook al meermaals gevraagd hoe het met dat dossier stond. Het is onzorgvuldig om dan niet naar de middenstandsraad met het project te trekken, aldus raadslid Alex Van Loon. AWV wil blijkbaar snel handelen, dus hopelijk kunnen er effectief nog zaken aangepast worden, aldus raadslid Alex Van Loon.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat er opmerkingen gegeven kunnen worden, maar dat hij niet in de hand heeft wat AWV ermee zal doen. AWV zal zeker de mogelijkheden onderzoeken, maar schepen Dirk Gerinckx stelt dat hij niet de indruk wil wekken dat er sowieso zal aangepast worden.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij het moeilijk heeft met hoe met de middenstandsraad is omgegaan. Er had meer respect getoond moeten worden door hen te informeren en door een formeel advies te vragen, aldus raadslid Alex Van Loon. Nu wordt de indruk gewekt dat alles er op een drafje door moet omwille van de planningsagenda van de hogere overheid. De gemeente moet er zorg voor dragen dat communicatie en participatie bij de stakeholders van de gemeente gegarandeerd wordt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij wel aanwezig was op de vorige vergadering. In het verslag staat dat er geparticipeerd werd met de middenstandsraad. Raadslid Paul Van Ham licht toe dat hij gebeld heeft met de voorzitter en de secretaris van de middenstandsraad. Hij stelt dat die mensen geschoffeerd waren door de situatie, te meer omdat ze niet uitgenodigd waren. Het is dan ook nogal sterk dat er gebruik gemaakt wordt van de aanwezigheid van de twee personen om te zeggen dat de middenstandsraad geparticipeerd heeft. Raadslid Paul Van Ham wijst op de aanwezigheid van de vele handelszaken. Raadslid Paul Van Ham stelt in het midden te laten of het participeren met de middenstandsraad om een slip of the tongue ging of om een fout begrip. Raadslid Paul Van Ham besluit dat het wel onvoorstelbaar is dat de middenstandsraad niet geraadpleegd is.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat er destijds toch met de middenstandsraad gepraat zal geweest zijn. In het verslag wordt er gewezen op 20 parkeerplaatsen.

 

Schepen Dries Van Dyck licht toe dat de middenstanders die hij gezien heeft, het optimaal vinden, niettemin zullen er ook zeker zijn die het niet optimaal vinden.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat vooraleer er gepraat kan worden moet er wel eerst iets van plan zijn. Dat kan dan naar het college van burgemeester en schepenen gaan, vervolgens naar een gemeenteraadscommissie, vervolgens naar de aangelanden en vervolgens kan nog ruimer gekeken worden. Die volgorde zet toch het een en ander in perspectief en wordt niet meegenomen in het debat, aldus burgemeester Sanne Van Looy.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt het intriest te vinden dat dit soort politieke spelletjes naar de gemeenteraad komt. Hier wordt gesproken over leugens, terwijl raadslid Alex Van Loon zelf aanhaalt dat men zich kan vergissen. Een leugen of een vergissing is niet hetzelfde, achter een leugen zit een intentie. Als er al sprake zou zijn van een vergissing, dan moeten we hier eerder spreken van een vergissing. Al is dat allemaal moeilijk te bepalen, als je niet aanwezig kon zijn op de zitting. Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat ze verontwaardigd is dat dergelijke essentiële zaken door elkaar worden gehaald. Excuses zouden dan ook op zijn plaats zijn zowel voor collega Dirk Gerinckx als voor de geloofwaardigheid van de gemeenteraad.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij de vraag tot ontslag begrijpt. Er is iets gezegd dat niet correct was, maar dat kan iedereen overkomen, maar het is ook spijtig dat anderen van de fractie van schepen Dirk Gerinckx niet hebben gereageerd als het niet correct is wat schepen Dirk Gerinckx heeft gezegd. Schepen Dirk Gerinckx heeft het dossier nog maar net over genomen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt even getwijfeld te hebben om tussen te komen, maar het was duidelijk dat hij naar de twee aanwezigen verwees. Burgemeester Sanne Van Looy besluit dat dit soort spelletjes niet in de gemeenteraad thuis horen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat als participatie belangrijk is, dan ga je eerst, voor enig plan, vragen wat de bezorgdheden zijn.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt het daar mee eens te zijn. Je start niet vanuit een plan, maar vanuit de stakeholders. Dit is zeker ook belangrijk voor de toekomst voor de tangent. AWV kan blijkbaar doen wat ze willen. De participatie en communicatie er rond wordt niet goed gevoerd. Zo blijft de burger in de koude staan. AWV en De Lijn doen goede dingen, maar ook zaken als we die als gemeente niet beter beheren, die de gemeente voor een voldongen feit zetten.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat er afgelopen week toch een leuke vergadering was met betrekking tot het traject van de tangent voor het traject beslist is, waar raad is gevraagd, waar ruimte was voor participatie.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat als de middenstandsraad al meermaals gevraagd heeft naar een stand van zaken, dan moet je de mensen van de middenstandsraad op zijn minst iets laten weten als er een plan binnen komt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het spijtig is dat het overkomt als een politiek spelletje. Hij licht toe dat hij beseft dat het sterk verwoord is. Hij licht toe dat hij dit gedaan heeft omdat hij vindt dat niet op deze manier mag gehandeld worden met adviesraden. Hij stelt dat de uitleg duidelijk was en dat hij deze aanvaardt. Raadslid Alex Van Loon besluit dat het zijn intentie niet was om er een politiek spel van te maken.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat ze van mening is dat een groot woord gebruikt werd en dat ze graag excuses zou krijgen voor schepen Dirk Gerinckx.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt te stoppen met de spelletjes.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Interpellatie over PFAS-vervuiling op het terrein van de brandweerkazerne in Oostmalle

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt:

"De Vlaamse overheid heeft in kaart gebracht waar de grond vervuild is met poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Op die kaart staat de brandweerkazerne in Oostmalle in het rood aangeduid. In een zone van 100 meter rond de perceelsgrens gelden maatregelen voor de bodem en in een bredere zone gelden maatregelen voor het grondwater."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Is een sanering van het terrein van de brandweerkazerne in Oostmalle noodzakelijk?

         Zijn er andere maatregelen nodig?

         Hoe zullen de inwoners worden geïnformeerd?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Naar de omwonenden is met een brief gecommuniceerd. De inwoners die binnen een straal van 100 meter afstand tot de brandweerkazerne wonen, kregen een brief van het gemeentebestuur om hen in de eerste plaats te informeren over de voorzorgsmaatregelen.

        De gemeente zal zelf in de omgeving ook nog onderzoek doen.

        Mogelijk is sanering mogelijk, dat zal uit verder onderzoek blijken. De eerstvolgende stap is de uitvoering van het beschrijvend bodemonderzoek. Dat onderzoek zal uitspraak doen over de noodzaak tot sanering.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Interpellatie over adviezen voor toekenningen vergunningen

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:

"Ik las bij de notulen van CBS op 4 april dat er een negatief advies werd gegeven voor de uitbreiding van een uniek landbouwbedrijf.

Uniek, daar zij de enigste in Vlaanderen zijn en iets willen betekenen voor mensen met een beperking. 2 sectoren die het sowizo al moeilijk hebben op vlak van regeltjes en wachtlijsten."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:

         "Hoe wordt er uiteindelijk tot een advies gekomen (theoretisch en praktisch)?

         Kan men niet meer in samenspraak gaan om tot een gunstig advies te komen?

         Laat Malle hier niet een grote kans liggen?

         Kan dit in de toekomst nog aangepast worden?"

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De deputatie heeft een aanvraag gekregen.

         Er zijn geen voorbesprekingen geweest. De mensen zijn niet langs geweest. De gemeente geeft ook enkel een advies en organiseert een openbaar onderzoek. Het is de deputatie die beslist.

         In het advies is getracht naar een evenwicht te zoeken. Er werd een ophoging gevraagd. Daarnaast kwamen ook bezwaarschriften binnen. De waterproblematiek was doorslaggevend om een negatief advies te geven.

         Ondertussen is er ook een negatief advies van de dienst integraal waterbeleid.

         De aanvrager kan naar aanleiding van de negatieve adviezen een wijzigingsverzoek indienen.

         Na de beslissing van de deputatie is er ook nog beroep mogelijk.

         Het indienen van een nieuwe aanvraag behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het klopt dat alles juist moet verlopen, maar hij stelt dat het hier niet om een zwembad gaat, maar over het inkomen van mensen. Hij vraagt of er iemand van de gemeente ter plaatse gaat kijken.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er niemand ter plaatse is gaan kijken. Dat is ook niet de gang van zaken.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat het een uniek project is waar Malle meer ondersteuning had kunnen geven.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat een bestuur rekening moet houden met alle regels.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat de milieuraad een raad is die altijd zeer bezorgd is omwille van de waterproblematiek. Zij hebben evenwel een gunstig advies gegeven.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat er door de administratie en het bestuur geen rekening wordt gehouden met het menselijk aspect.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat er toch een mogelijkheid zou moeten zijn dat het lokaal bestuur mensen mee in het proces begeleidt, zoals vakbonden helpen bij het invullen van documenten.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de dienst integraal waterbeleid een dienst met experten is. Als zij advies geven, moeten we er op kunnen vertrouwen. Iemand aannemen om meer te begeleiden is op zich een goed idee, maar er is vandaag geen ruimte voor.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Interpellatie over landelijke wegen en ontharding

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:

"Het weer wordt beter, ’s morgens vroeg licht, de avonden worden langer en we zien de boeren weer verschijnen op de landelijke wegen, dit samen met vele fietsers en wandelaars.

Op vele van deze landelijke wegen zien we dat de bermen stelselmatig verbreed worden met een dikke, brede laag gebroken steenpuin."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:

         "Maakt de gemeente de gebruikers van deze landelijke wegen attent dat er nu deze periode meer landbouwers actief zijn én dus moeten opletten?

         Kan het niet onderzocht worden dat een aanleg van uitwijkstroken beter is voor een veiligere passage? Zo kan er meer onthard worden en kunnen de bermen in oorspronkelijke staat hersteld worden."

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat dit op dit moment niet gebeurt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het in Ravels wel gebeurt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het misschien in de Malse Courant kan aangekondigd worden.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat landelijke wegen frequent gebruikt worden door landbouwvoertuigen. Misschien worden burgers minder attent als het bord er dan niet staat. Wat de uitwijkstroken betreft, licht schepen Dirk Gerinckx toe dat het op zich een logische redenering lijkt, maar dat de vraag zal zijn of mensen voldoende gemotiveerd zullen zijn om op de uitwijkstrook te wachten. Het zal vooral gezond boerenverstand zijn dat voor een veilige passage zorgt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt de vraag van raadslid Tom Lauryssen wel te begrijpen. Ze verwijst naar het Pajottenland als voorbeeld waar er op bepaalde punten op lange wegen gewacht kan worden.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022
Overzicht punten

GR van 28 april 2022

 

Interpellatie over veiligheid tijdens fuiven in Malle

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:

"Nu corona bijna verleden tijd is, mag er weer gefeest worden.

Zo mocht Chiro Oostmalle weer de welbekende fuif ‘la nuit fatale’ begin april organiseren.

Fataal mag hier wel letterlijk genoemd worden, want voor velen werd dit feestje onvergetelijk.

Er waren vechtpartijen, en er was drugs en alcoholmisbruik.

Feesten moet kunnen maar liefst op een veilige en gezonde manier."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:

         "Heeft men dit onderschat na corona-tijd?

         Hoe werd de veiligheid voor dit evenement voorzien?

         Klopt het dat er geen veiligheidsfirma was, terwijl dit toch wel 1 van de vereiste is voor een fuif waarop meer dan 1000 man verwacht wordt?

         Wat heeft men hieruit geleerd?

         Werden er pv’s opgesteld tijdens dit evenement?

         Hoe pakt de gemeente het vandalisme in de ruime omgeving aan?"

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Op 9 september 2021 diende Chiro Sint-Laurentius haar evenementaanvraag in.

        De toelating van het college van burgemeester en schepenen volgde op 28 februari 2022. De toelating bevat een aantal voorwaarden, waaronder dat het veiligheidsoverleg moest plaatsvinden.

        Men heeft dit evenement niet onderschat. De voorbereidingen voor het evenement werden op dezelfde wijze aangepakt, zowel door de Chiro als door de gemeente, als voorgaande jaren.

        De burgemeester krijgt telkens een dagverslag van de politie. Daarna worden pas in veel gevallen de PV's opgesteld. Die info stroomt niet verder door naar de burgemeester.

         Op de site van De Notelaar is er zowel de toezichter als de conciërge die een oogje mee in het zeil houden.

        Er zijn ook twee jongerencoaches van Arktos actief op deze site.

        Er wordt onderzocht of het opportuun is om bewakingscamera's in te zetten. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat bij het inzetten van een camera het probleem mogelijk verschuift.

        Er wordt ook een aanpassing aan het politiereglement bekeken waarbij een verbod op alcoholconsumptie op het openbaar domein wordt ingevoerd op bepaalde plekken in de gemeente en een verbod op de verkoop van alcohol door nachtwinkels bij bepaalde evenementen.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat de gemeente in de loop van de vroege namiddag te horen kreeg dat er geen externe security was. De leiding heeft de security zelf gedaan. Er was contact met de politie hierover.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er geen externe security gevonden was.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er een firma was aangemeld. Hij stelt eveneens dat als ze het zelf doen er ook door de politie een lijst moet goedgekeurd worden.

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat er 18 firma's gebeld werden door de Chiro. Op het veiligheidsoverleg hadden ze gemeld dat ze nog bezig waren met firma's. Uiteindelijk hadden ze beslist om het toch maar zelf te doen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt hoe het komt dat er in het college van burgemeester en schepenen een verwijzing naar een veiligheidsfirma staat. Vanaf 9 oktober wist men dat die firma niet kon komen.

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat als er security is, er dikwijls meer incidenten zijn.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat gewone burgers geen toestemming tot fouilleren hebben.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat er toestemming was van de politie om te fouilleren.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er extra politiecapaciteit was gevraagd en dat ze vanaf een bepaald moment permanent aanwezig waren.

 

Raadslid Gert Peeters licht toe dat de Chiro de fuif inricht om geld te verdienen om op kamp te gaan. Ze doen dit niet voor hun plezier. Ze hebben dit op een goede wijze georganiseerd. Twee jaar geleden waren er geen 1.000 personen aanwezig.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt wie oplegt om met een veiligheidsfirma te werken, aangezien uit de toelichting van schepen Elisabeth Joris en raadslid Gert Peeters afgeleid kan worden dat het beter is zonder een veiligheidsfirma te werken.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat het een aanbeveling is om vanaf 1.000 bezoekers externe security te voorzien.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat de kaartenverkoop misschien ook beperkt had kunnen worden.

 

 

Publicatiedatum: 23/05/2022