Gemeenteraad

Donderdag 20 februari 2020

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadsleden:

Alexander Van Loon, Kim Geys, Mieke Laenen

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 20 februari 2020.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 30 januari 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 30 januari 2020. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 30 januari 2020 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Walter Vermeylen verwijst naar punt 5 van de zitting van januari. Hij licht toe dat hij het een en ander is gaan uitpluizen. Hij vraagt zich af of er toch geen precedent wordt geschapen door in de rand van Malle dergelijke verkaveling toe te laten. De Gecoro spreekt over een landmetersverkaveling, met andere woorden een verkaveling die enkel uit is op geldgewin. Raadslid Walter Vermeylen besluit met de boodschap dat als hij dit vooraf had geweten, hij dit punt niet had goedgekeurd.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat op de vorige gemeenteraad het wegtracé werd goedgekeurd. Het college van burgemeester en schepenen heeft nu de vergunningsaanvraag behandeld. Het college van burgemeester en schepenen heeft de vergunning geweigerd.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 30 januari 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Jaarrekening 2018 - besluit van de gouverneur van de provincie Antwerpen van 20 januari 2020 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 27 juni 2019 stelde de gemeenteraad de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018 van de gemeente vast.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 332, §1

 

Motivering

 

Op 23 januari 2020 bezorgde het Agentschap Binnenlands Bestuur het besluit van de gouverneur van de provincie Antwerpen van 20 januari 2020 waaruit blijkt dat de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018 van de gemeente werd goedgekeurd.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het besluit van de gouverneur van de provincie Antwerpen van 20 januari 2020 waaruit blijkt dat de jaarrekening van het financiële boekjaar 2018 van de gemeente werd goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Omgevingsvergunning - aanwijzing gemeentelijke omgevingsambtenaar (GOA) ruimtelijke ordening - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 1 januari 2018 trad het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning in werking.

 

Artikel 9 van het decreet stelt:

"Iedere gemeente wijst bij gemeenteraadsbeslissing minimaal één gemeentelijke omgevingsambtenaar aan."

 

De omgevingsambtenaar heeft als verplichte taak het opmaken van een advies aan het college van burgemeester en schepenen. Artikel 29 van het decreet stelt:

"Als het college van burgemeester en schepenen de bevoegde overheid is, maakt de gemeentelijke omgevingsambtenaar voor elke beslissing over een vergunningsaanvraag een verslag op, dat deel uitmaakt van het vergunningendossier. Het verslag toetst de aanvraag aan de beoordelingsgronden vermeld in titel IV van de VCRO en titel V van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid. Het verslag omvat in voorkomend geval een voorstel van antwoord op de tijdens het eventuele openbaar onderzoek ingediende standpunten, opmerkingen en bezwaren."

(idem artikel 48, in geval van vereenvoudigde procedure).

Voormelde taken vertalen zich in het uitvoeringsbesluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015, artikel 17 (openbaar onderzoek, opvragen bijkomende stukken) en artikel 27: "Het verslag toetst de aanvraag aan de beoordelingsgronden vermeld in titel IV van de VCRO en titel V van het DABM."

 

Met de introductie van de omgevingsambtenaar heeft de Vlaamse overheid in de eerste plaats willen afdwingen dat de gemeenten voldoende know-how in huis hebben. De gemeente Malle voldeed op dit vlak al sedert jaren aan de voorwaarden.

 

Op 18 december 2017 nam de gemeenteraad kennis van het feit dat Hans Van der Heyden, stedenbouwkundig ambtenaar, van rechtswege omgevingsambtenaar is. Lies Aernouts, de deskundige ruimtelijke ordening, werd daarnaast als omgevingsambtenaar aangewezen. Dit om in geval van afwezigheid van omgevingsambtenaar Hans Van der Heyden op te treden als zijn vervanger.

 

Sedert 1 juni 2019 is Lies Aernouts, deskundige ruimtelijke ordening, niet langer werkzaam bij het gemeentebestuur van Malle.

 

De teamverantwoordelijke van de dienst leefmilieu, Peter De Cap, werd aangewezen als omgevingsambtenaar milieu. Gezien diens expertise in het vak leefmilieu, komt deze niet in aanmerking om op te treden als omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening.

 

Het is aangewezen om een tweede omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening aan te wijzen die kan optreden in afwezigheid van omgevingsambtenaar Hans Van der Heyden.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Besluit van de Vlaamse regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning

 

Gemeenteraadsbeslissing 'omgevingsvergunning - gemeentelijke omgevingsambtenaar - aanduiding' van 18 december 2017

 

Motivering

 

De gemeente moet bij gemeenteraadsbeslissing minimaal 1 gemeentelijk omgevingsambtenaar aanwijzen. De ambtenaar (of ambtenaren) moet(en) (samen) voldoende kennis hebben, die wordt aangetoond door (volgens artikel 9 van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en artikel 146 van het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning):

         Master- of bachelordiploma inzake stedenbouw, ruimtelijke ordening of ruimtelijke planning, of een relevante beroepservaring inzake ruimtelijke ordening van minstens 2 jaar.

         Master- of bachelordiploma inzake leefmilieu, of een relevante beroepservaring inzake leefmilieu van minstens 2 jaar.

 

Naast de vereisten inzake kennis bepaalt het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 in artikel 143 ook wie er effectief kan worden aangewezen als gemeentelijk omgevingsambtenaar op basis van algemene diplomavereisten:

         Houder van diploma A of B en beschikken over relevante beroepservaring van minstens 2 jaar.

         Houder van diploma B of C en op 27 november 2015 de administratieve behandeling van aanvragen tot milieuvergunning, stedenbouwkundige vergunning of verkavelingsvergunning als hoofdtaak uitvoeren.
Een bijkomende vereiste bij niveau C is dat dit al 5 jaar de situatie was.

 

Op 1 september 2019 startte Sigrid Van Beylen als teamverantwoordelijke ruimtelijke ordening. Deze functie vervangt de functie van deskundige ruimtelijke ordening. Door de functiehouder verantwoordelijk te maken voor het team ruimtelijke ordening, kan de dagelijkse en praktische aansturing voor de afhandeling van omgevingsvergunningen vlotter verlopen.

 

Omgevingsambtenaar Hans Van der Heyden is overkoepelend verantwoordelijk voor de diensten ruimtelijke ordening en leefmilieu, zoals beslist door de gemeenteraad op 30 januari 2020.

 

Sigrid Van Beylen is sedert 1 maart 2012 in dienst bij gemeente Malle, en heeft gedurende 7,5 jaar ervaring en expertise uitgebouwd als dossierbehandelaar van stedenbouwkundige vergunningen en later omgevingsvergunningen. Sigrid Van Beylen is daarenboven houder van een diploma dat toegang geeft tot niveau B.

 

Op basis van de vereisten met betrekking tot de algemene diplomavoorwaarden van het decreet en de relevante beroepservaring van meer dan twee jaar in het vakgebied van ruimtelijke ordening, kan Sigrid Van Beylen aangewezen worden als omgevingsambtenaar. Zij zal de rol van omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening opnemen wanneer Hans Van der Heyden dit vanwege afwezigheid niet kan.

 

Op deze manier wordt zowel op vlak van procedures als van inhoud continuïteit gegarandeerd.

 

De aanwijzing van een omgevingsambtenaar heeft geen enkele invloed op het statuut van het personeel of op het organogram. Binnen de organisatie hoeven ook de functie- en taakomschrijvingen niet te worden aangepast.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - Sigrid Van Beylen, teamverantwoordelijke ruimtelijke ordening aan te wijzen als gemeentelijk omgevingsambtenaar ruimtelijke ordening. Zij krijgt de opdracht om de verplichte taken van Hans Van der Heyden volgens het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning waar te nemen in het geval van diens afwezigheid.

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Vragen en mededelingen

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of sportclubs die bijvoorbeeld 20 of 30 jaar bestaan mee gevierd kunnen worden op de kampioenenviering.

Schepen Elisabeth Joris stelt dat ze het meeneemt naar de sportraad ter bespreking.

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er een bon van de middenstand gegeven kan worden in plaats van een stuk zeep.

Schepen Elisabeth Joris stelt dat er op zoek werd gegaan naar een duurzaam aandenken. Eerst werd bekeken of er iets van Ecover gegeven kon worden. Dat bleek niet het geval. Op het stuk zeep werden zowel negatieve als positieve reacties gegeven.

         Raadslid Paul Van Ham wijst op het vele grondverzet van DCA op het stuk grond over het recyclagepark. Schepen Wim Jordens stelt dat dit bekeken zal worden.

         Schepen Elisabeth Joris verwijst naar de infobrochure van de school. Deze wordt in crèches uitgedeeld. Raadslid Wim Vervloet vraagt of het ook bij onthaalouders wordt bedeeld. Schepen Elisabeth Joris stelt dit te zullen navragen. Raadslid Peter Lacante meldt dat men dergelijke brochure in Zoersel vanuit de gemeente stuurt.

         Raadslid Tom Lauryssen meldt dat het goed is dat fietsen die er een tijd staan, worden gelabeld. Recent zijn er evenwel veel fietsdiefstallen geweest. Raadslid Wim Vervloet bevestigt dit. De fiets van zijn zoon werd ook gestolen.
Schepen Elisabeth Joris merkt op dat het belangrijk is om fietsen altijd op slot te doen. Recent heeft ze er verschillende jongeren in de sporthal op aangesproken. Hun fietsen stonden buiten los.
Burgemeester Harry Hendrickx meldt dat er met een lokfiets gewerkt wordt door de politie. Op termijn kan de aanschaf van een mobiele camera ook helpen.

         Schepen Wouter Patho nodigt iedereen uit voor de open algemene vergadering van de milieuraad.

         Schepen Dries Van Dyck verwijst naar de jeugdboekenweek in maart.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de stand van zaken PPS West

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:

"Er werd mij gemeld dat er onlangs burgers werden uitgenodigd op het gemeentehuis om de voorlopige ontwerpen van PPS West in te zien.

 

In uw bestuursakkoord lees ik:

 

onder Ruimtelijke Ordening:

 

We voeren een gedragen ruimtelijk ordeningsbeleid gebaseerd op inspraak en expertise. We richten daarom een aparte gemeenteraadscommissie in rond ruimtelijke ordening en laten ons adviseren door de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (Gecoro).

 

en onder Algemeen Bestuur:

 

“Een sterk gemeentebedrijf is er voor onze inwoners, maar ook  door onze inwoners. We betrekken de burger maximaal via gerichte communicatie en participatie”

 

Bij oprichting van de Gemeenteraadscommissie Omgeving werd het volgende gestipuleerd:

 

“Deze commissie heeft als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht in het kader van omgevingsdossiers.”

 

En tijdens de GR van november ll lichtte Voorzitter Dirk Gerinckx nog toe dat deze commissie iets is dat moet groeien, en dat dit moet leiden tot meer inspraak en samenspraak."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Hoever staan we met de ontwerpen van PPS West? Is er al een visie over inhoud en vorm?

         Werden er inderdaad voorlopige ontwerpen ter inzage voorgelegd aan burgers?

         Heeft de GECORO deze ontwerpen al eens kunnen inkijken/bespreken?

         Vind het beleid dat PPS West belangrijk genoeg is om de Commissie Omgeving te betrekken in deze?"

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er zijn nog geen ontwerpen van PPS West. Het traject voor de dorpskernontwikkeling in Westmalle moet nog gestart worden.

         Op de gemeenteraad van 24 oktober 2019 werd het bestek goedgekeurd om een begeleider te zoeken voor dit project. De begeleider heeft tot taak om tot een sluitende overeenkomst te komen tussen de gemeente Malle en de externe partij die de dorpskernontwikkeling zal uitvoeren.

         Het 'Best and Final Offer' van deze begeleiders moest binnen zijn op vrijdag 7 februari. Drie partijen schreven in en bezorgden een 'BAFO'. Deze worden nu onderzocht. Een gunning wordt in de loop van maart verwacht. Vervolgens zal de inhoud en de vorm in de maanden daaropvolgend duidelijk worden.

         Aangezien er geen ontwerpen bestaan, werden er ook geen voorgelegd aan de GECORO.

         Het college van burgemeester en schepenen vindt het belangrijk om heel de gemeenteraad te betrekken. Gedragenheid in dit dossier is belangrijk.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat er mogelijk verwarring is ontstaan omdat er in het kader van een denkoefening met burgers over ruimtelijke ordening een aantal sites werden bekeken. De dorpskern in Westmalle kwam hierbij ook ter sprake.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de financiële afhandeling feestweekend 40 jaar Malle van 14 en 15 september 2019

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:

"Tijdens de GR van 24/10/19 vroeg ik naar de financiële afhandeling van het feestweekend 40 jaar  Malle.

 

Schepen Dries Van Dyck antwoordde dat hij aan ieder van ons een gedetailleerd verslag zou bezorgen."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Kan er een gedetailleerd overzicht gegeven worden van de kosten? (drank, muziek, eetstandjes, …)

         Kan er een gedetailleerd overzicht gegeven worden van de opbrengsten? (inkom, sponsoring, …)

         Bestemming opbrengst/verlies?"

 

Schepen Dries Van Dyck geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er werd reeds een document met kosten verstuurd.

         Er werd voor een 30.000 euro aan drank verkocht.

         Er werd een oproep gedaan aan verenigingen om die dag vorm te geven. Renessound is hierop ingegaan. Zij zorgden voor de muzikale programmatie, het opbouwen van het evenement, personeel, het opruimen en reclame. De winst, of desgevallend het verlies, was voor Renessound. Er werd ongeveer 6.000 euro winst gemaakt. Die vereniging kan deze gelden gebruiken.

         Er werden ongeveer een 605 uren gepresteerd door Renessound.

         Ook andere verenigingen of horeca uitbaters geeft de gemeente op eenzelfde wijze kansen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij de kost van 22.000 euro veel vindt om een feest te organiseren. Er zijn bovendien weinig verenigingen die 6.000 euro over houden door de gemeente te helpen bij de organisatie van evenementen.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat hij dit niet veel geld vindt, als je ziet wat er allemaal mee bereikt werd.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de stelplaats in Oostmalle

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"De stelplaats in Oostmalle is nog steeds een belangrijke knoop in het mobiliteitsplan van Malle met het oog op het openbaar vervoer. De stelplaats was in het verleden ook al onder de aandacht gekomen via het Pegasus plan waarbij een sneltramlijn zou worden getrokken vanuit Antwerpen over de N12 naar Oostmalle met eventueel in een latere fase  een verdere verbinding met Turnhout. De voorlopige eindterminus was voorzien voor de stelplaats in Oostmalle. Nu echter is in de nieuwe ontwikkelingen rond mobiliteit specifiek in onze vervoersregio met het vervoersplan 2030 een andere visie ontwikkeld.

In het vervoersplan 2030 dat nu naar voor wordt geschoven zullen naar alle waarschijnlijkheid  sneltramsporen worden aangelegd langs de autosnelweg (E 313) Antwerpen Ranst in een eerste fase en deze zal vermoedelijk later worden doorgetrokken naar Zoersel (E 34) met mogelijk in een nog later stadium de verbinding Ranst Massenhoven, (zie de werken daar momenteel). Er komt een eindterminal ofwel in Zoersel aan de P + R van De Haan of P + R in Massenhoven, of wie weet beiden? ..… Langs de N 19 naar Breda zou een sneltramlijn worden getrokken tot St.-Job en dit naast de bestaande HST lijnen Parijs Rotterdam. Dan zal Oostmalle als knoop via de feederbuslijnen Brecht (station) - Oostmalle en Oostmalle - Zoersel - Massenhoven worden opgenomen in de nieuwe plannen …

In dit kader kan de huidige stelplaats naar het industrieterrein worden gebracht temeer omdat de drukte op de N12 en de aankomende en vertrekkende bussen min of meer conflictsituaties in het verkeer veroorzaken zo dicht bij de dorpskern. De oude stelplaats kan een nieuwe invulling krijgen in de vorm van een groot inbreidingsproject met hopelijk een P – plaats die naam waardig voor Oostmalle van waaruit de bezoekers en bewoners de mogelijkheid krijgen om te gaan winkelen of wandelen in het tegenovergelegen park… Het inbreidingsproject waar in navolging van het project De Notelaar een groot aantal nieuwe woningen kan worden ontwikkeld.

Het geeft maar aan hoe snel onze kernen zullen aangroeien in de nabije toekomst en op die manier onze bevolking explosief zal toenemen. De N 12 is de meest succesvolle as en blijft voor De Lijn. Een snel fietspad langs deze as naar de stad zal het fietsverkeer ten goede komen. De verbinding met Zoersel via de dwarsassen van De Lijn met het oog op de sneltrams van zowel Zoersel, Massenhoven of het station in Brecht dragen bij tot het gebruik van het openbaar vervoer."    


Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Hoe ver staat het met deze eventuele invulling? 

         Wat is de kans voor dit project? Heeft De Lijn hierover al gesproken met de gemeente?

         Heeft men een zicht op een eventuele start onafgezien van de bouwstop?

         Wie is de eigenaar van de gronden momenteel?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De actie werd ook in het bestuursakkoord opgenomen.

         Vandaag de dag is dit nog niet concreet.

         De gemeente heeft een initiatief genomen om in gesprek te gaan. De Lijn heeft er wel oren naar.

         Een start is nog niet aan de orde.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat De Lijn eigenaar is.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de plannen van PPS West

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"Ook dit project blijft bij ons de aandacht opeisen. Hier en daar werden zelfs al plannen getoond horen we zeggen. Misschien zijn er nog geen maquettes beschikbaar maar kan er toch informatie worden gegeven naar de bevolking toe, het verenigingsleven, middenstand, en niet te vergeten de omwonenden die toch recht hebben op die info want zij zijn de belangrijkste betrokkenen. Ook wij oppositieleden zijn nieuwsgierig naar een stand van zaken omdat dit dossier de komende jaren toch een hoofditem is voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van de dorpskern Westmalle. Bovendien denk ik te kunnen stellen dat de bevolking breed mag worden geïnformeerd over deze toch ingrijpende plannen voor de dorpskern. Deze plannen zullen ons beeld bepalen de komende vijftig jaar voor wat betreft de dorpskern van Westmalle."

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vraag:

         "Hoever staat het met de plannen voor site West?"

 

Voor het antwoord wordt verwezen naar punt 5 van onderhavige agenda.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over trage wegen en de plannen hierrond

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"Is er al een inventarisatie gedaan en zijn er opties genomen om trage wegen terug verplicht open te stellen? Om Zoersel - Westmalle maar te noemen naar de Schepersdijk toe (huidig voetbalveld van Westmalle FC ?) Een plan dat ook wij destijds hebben voorgelegd en waar toenmalig schepen Mieke Vermeyen destijds toch enig enthousiasme over toonde? Ik denk ook aan de verbinding tussen Tri en Oostmalle waar destijds nog initiatieven zijn genomen door schepen Van Ham …"

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vraag:

         "Kan je ons enige toelichting geven over de plannen omtrent de trage wegen van Malle en de eventuele inventarisatie?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Voor het eerst is er een specifiek budget in het meerjarenplan voorzien.

         Het Regionaal Landschap heeft twee dossiers ingediend.

         Grote delen van het grondgebied werden geïnventariseerd.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over een nieuwe nota omtrent het bomenplan voor Malle

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt voor om onderhavig punt naar de gemeenteraad van maart of april uit te stellen. Er werd in de afgelopen commissie ruimtelijke ordening informatie gegeven. Er werd daar afgesproken dat het punt op de gemeenteraad van maart of april behandeld zou worden.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over het vliegveld en verdere afhandeling

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         "Dit dossier is in zoverre wij kunnen vaststellen in een eindfase beland?

         Kan dit worden toegelicht?

         Hoe is de verdeling voor de eigenaren?

         Wat kan er nog gebeuren voor het recreatieve in deze zone? (Paardensport en cross, wandelen en fietsen) Landbouw? 

         Wat is de taak voor Natuurpunt? 

         Waterwinning door PIDPA is en blijft die gegarandeerd?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er werd eind vorig jaar een belangrijke stap gezet. Eind januari vond de definitieve vaststelling door de Vlaamse regering plaats. Het gaat in deze over de bestemming van het gebied. De publicatie in het Belgisch Staatsblad moet nog gebeuren.

         In de media werd er over de eigendomsstructuur al wel wat gezegd. Dit zit in de pijplijn. De betrokken partijen zullen er ongetwijfeld zelf wel over communiceren als alles definitief is.

         Zowel het recreatief vliegen, de ruitersport, de cross en de waterwinning worden verankerd en gegarandeerd.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over het Masterplan

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"Op de gemeenteraad van december is door onze fractie een vraag gesteld rond de bouwplannen van de gebouwen naast de Colruyt. Onze schepen maakte toen gewag over een masterplan? Achteraf is door onze fractie de vraag gesteld op onze vergadering of iemand weet had van dit masterplan in Westmalle?"

 

Raadsid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Wat behelst dit plan precies?

         Valt de volledige dorpskern van Westmalle hieronder en over welke werken gaat het hier dan precies?

         Of berust dit masterplan op een spraakverwarring?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het masterplan is eerder een visieplan dat niet bindend is. Het bestuur van toen vond het opportuun om over een aantal zaken goed na te denken, zoals over het binnengebied Hallebaan - Schaggeleweg.

         Het is wenselijk om deze visie op een commissie voor te stellen. Schepen Sanne Van Looy tracht het te organiseren in april.

         Als er een ontwikkeling op termijn komt, dan heeft de gemeente een visie op het gebied.

 

Schepen Paul Van Ham vindt het merkwaardig dat er een niet bindende visie is, maar er toch al een stuk grond verkocht wordt.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het belangrijk is dat er een visie is, maar het is uiteraard geen bindend instrument zoals bijvoorbeeld een RUP.

 

Schepen Paul Van Ham stelt het merkwaardig te vinden dat er een stuk grond verkocht wordt zonder zicht te krijgen op die visie.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de omleidingsweg rond/door Malle

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         "Hoe ver staat het met de omleidingsweg? Is er nog een GBC geweest met de omliggende gemeente Zoersel om een overzicht te krijgen over de voorliggende plannen?

         Wat is de strategie in deze? Heeft men zicht op de directe toekomst en vorderingen in de plannen?

         In het vervoersplan is wel de omleidingsweg van Zoersel ingetekend en niet die van Malle? Is daar info over?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij volgende elementen onder andere aan bod komen:

         Er is geen nieuwe stand van zaken.

         De laatste GBC was in 2018.

         Een projectnota is in voorbereiding.

         In Zoersel zijn onteigeningen lopende. Sweco is aan het werk voor fase 1 in Malle.

         De ringweg van Malle is niet van het programma verdwenen, maar staat nog wel degelijk ingetekend.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de ontwikkeling in het Ekham dossier

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"De ontwikkeling in het Ekham dossier die eigenlijk ook in verband kan worden gebracht met de omleidingsweg om tot de ontsluiting te komen van het gebied?"

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Hoe ver staat het met dit dossier?

         Zijn hiervoor de nodige vergunningen al toegekend?

         Is er een termijn te plakken op de ontwikkeling van het gebeid?

         Is de aanleg van de wegenis al voorzien?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het aanbestedingsdossier van de wegeniswerken werd in augustus 2019 goedgekeurd op de gemeenteraad. De aanbesteding zou nu afgelopen zijn en de aannemer zou aangesteld zijn door de verkavelaar.

         19 maart is overleg met alle partijen inclusief aannemer en nutsmaatschappijen om de planning en uitvoering te bespreken.

         De verkavelaar en aannemer hebben aangegeven snel te willen starten. De start van de uitvoering zal waarschijnlijk dit voorjaar zijn.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de categorisering van de wegen met het oog op de toekomst van het mobiliteitsplan voor Malle en het interregionaal mobiliteitsplan

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

"De nieuwe wegencategorisering (voor bestaande en nieuwe wegen), momenteel in uitwerking op Vlaams niveau. Ook de omleidingsweg rond Oostmalle zal een impact hebben op deze categorisering."


Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Welke wegen komen in aanmerking voor een hercategorisering en is het een “upgrade of een downgrade”. Ik lees in enkele documenten dat hierover intergemeentelijk overleg is en niet altijd overeenstemming wordt bereikt?

         Wie zal uiteindelijk de verantwoordelijkheid hebben en de knopen doorhakken?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het maakt deel uit van het mobiliteitsplan. De oriëntatiefase is achter de rug. Op dit moment zitten we in de synthesefase. Een eventuele hercategorisering zal er in vastgelegd worden. Welke wegen er voor in aanmerking komen, wordt nog onderzocht.

         Voor de lokale wegen is de gemeente verantwoordelijk. Mocht het grensoverschrijdend zijn, dan is elke gemeente voor haar eigen grondgebied verantwoordelijk.

         Voor de N wegen is het de provincie en het MOW aan zet.

         Voor primaire wegen is het MOW bevoegd.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020
Overzicht punten

GR van 20 februari 2020

 

Interpellatie over de lift in complex De Notelaar

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         "De lift in het complex De Notelaar wacht nog steeds op herstel?

         Hoe ver staat het daar mee ondertussen?

         Wat is er al ondernomen om herstel te bekomen?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         In dit dossier is er heel wat naar elkaar gekeken.

         Er is heel wat tijd gespendeerd om een oplossing te zoeken.

         Begin februari vond een overleg plaats met alle partijen.

         Na de eerste waterinfiltratie is er een eerste herstelling geweest. Er vond een tweede waterinfiltratie plaats. Van Roey heeft beide lekken gedicht.

         De motor van de lift zou moeten vervangen worden. De syndicus heeft hiervoor een schrijven gericht aan de verzekeraar.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat het dan een juridische kwestie wordt waarschijnlijk.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat hij hier niet op vooruit kan lopen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt hoe lang de lift al niet werkt.

 

Schepen Wouter Patho meent dat er van in het begin problemen waren.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt zich af waarom het zolang moest duren om iedereen samen te roepen.

 

Schepen Wouter Patho wijst op de problematiek van de failliete syndicus.

 

 

Publicatiedatum: 06/05/2020