Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Wouter Patho Tinne Simons Dominique Defossez Peter Lacante Dries De Vry Alex Van Loon Kris Mintjens Mieke Vermeyen Dries Van Dyck Sanne Van Looy Dirk Gerinckx Elisabeth Joris Jolien Vrints Katleen Mintjens Kim Geys Alain De Laet Mieke Laenen Yannis Leirs Ingrid Vrints Eddy Krijnen Lennert Vorsselmans Wim Vervloet aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 28 maart 2024 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 28 maart 2024. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32
Motivering
De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 28 maart 2024 correct en volledig werden opgesteld.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Lennert Vorsselmans)
Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 28 maart 2024 goed te keuren.
GR van 25 april 2024
Lokale Politie Voorkempen - jaarverslag 2023 - kennisneming
Toelichting
Aanleiding en context
De politiezone Voorkempen stelde een jaarverslag op over de werking van de politiezone in 2023.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2018, artikels 40 en 41
Motivering
De gemeenteraad wenst in kennis te worden gesteld van het jaarverslag 2023 van de Lokale Politie Voorkempen.
Korpschef Geert Smet lichtte het jaarverslag toe op de zitting van 25 april 2024.
Beraadslaging
Korpschef Geert Smet geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Wim Vervloet merkt op dat de handel in drugs met 40 procent gestegen is. Hij vraagt of er zicht is van waar het komt. Hij merkt eveneens op dat de woningdiefstallen gestegen zijn en vraagt van waar het komt.
Raadslid Kris Mintjens stelt dat heel wat zaken recht evenredig zijn met de grootte van de gemeente, maar bij drugs springt Malle er wel uit.
Korpschef Geert Smet geeft mee dat de vaststellingen in Malle vaststellingen betreft op het grondgebied van Malle, maar dat het niet per definitie inwoners zijn van Malle.
Burgemeester Sanne Van Looy licht ook toe dat er specifieke interventies geweest zijn in Malle, zoals onder andere op bussen.
Korpschef Geert Smet stelt dat er geen tastbaar element is waarom er bij de woningdiefstallen een stijging was dit jaar.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat de verkeersgerelateerde drugsfeiten enorm gestegen zijn. Daarnaast licht hij toe dat er een sterk subjectief onveiligheidsgevoel leeft bij de burgers. Ze durven niet meer in het park in Oostmalle. De drugsfeiten gaan naar beneden, maar het subjectief gevoel gaat net de andere richting uit. Het lijkt elkaar tegen te spreken.
Raadslid Kim Geys stelt dat er veel middelbare scholen zijn in Malle. Ze licht toe dat ze voorstander is om een controle met drugshonden te doen op de scholen. De directies staan er wat weigerachtig tegenover. Ouders zouden niettemin dankbaar zijn dat het zou gebeuren. Raadslid Kim Geys vraagt wat de visie van de politie is.
Korpschef Geert Smet stelt dat zij zich richten naar de instructies van de inrichtende macht.
Raadslid Kim Geys stelt dat het goed zou zijn om eens samen aan tafel te zitten.
Korpschef Geert Smet licht toe dat er op het scholenoverleg voorstellen door de politie worden gedaan.
Raadslid Kim Geys stelt dat zij als leerkrachten bijvoorbeeld zelf ook niet in rugzakken mogen kijken.
Schepen Wouter Patho geeft aan dat hij de weerstand op zich niet zo voelt vanuit de scholen. Niettemin is het wel belangrijk dat iedereen of niemand wordt gecontroleerd en dat er niet een bepaalde school wordt uitgepikt.
Schepen Paul Van Ham vraagt of het volgende scholenoverleg de vraag zal worden voorgelegd om controles met honden uit te voeren.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat het al verschillende keren ter sprake is gekomen, maar dat er telkens wordt geantwoord dat het intern bekeken zal worden.
Schepen Dirk Gerinckx stelt dat op de school waar hij les geeft er een drugspreventieteam is die wel controles doen met honden. Hij stelt dat het een aanrader is om het te doen.
Korpschef Geert Smet stelt dat een controle bij de schoolbussen wel al eens gebeurt.
Raadslid Wim Vervloet stelt dat het belangrijk is om van de scholen input te krijgen. Hoe denken zij erover? Wat is het standpunt van de scholen? Hij vraagt om zeker de vraag te stellen tijdens het scholenoverleg.
Raadslid Lennert Vorsselmans vraagt of de vijf scholen waar aan preventie rond drugs werd gedaan door de politie vijf scholen van Malle zijn of vijf in de gehele zone.
Korpschef Geert Smet meent dat het allemaal scholen op grondgebied Malle waren.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat alle scholen vandaag de dag rond drugs bezig zijn, elk op hun eigen manier. Schepen Elisabeth Joris bevestigt het terug op de agenda te zetten op het volgende scholenoverleg in juni.
Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat het sensibiliseren rond alcohol voor de oudere generaties ook belangrijk is.
De gemeenteraad besluit
Artikel 1 - kennis te nemen van het jaarverslag 2023 van de Lokale Politie Voorkempen.
Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Peter Lacante Alex Van Loon Elisabeth Joris Alain De Laet Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Jolien Vrints Dries Van Dyck Dries De Vry Paul Van Ham Wouter Patho Ingrid Vrints Kris Mintjens Mieke Laenen Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Mieke Vermeyen Tinne Simons Kim Geys Sanne Van Looy Eddy Krijnen Wim Vervloet aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Intercommunales - Fluvius Antwerpen - agenda van de algemene vergadering van 12 juni 2024 - oprichting onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.
De agenda voor de algemene vergadering op 12 juni 2024 met documentatiestukken werd door de raad van bestuur opgesteld in zitting van 13 maart 2024.
De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 2 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Antwerpen die plaatsvindt op 12 juni 2024 in het Lindner Hotel (zaal Meir, 2de verdieping), Lange Kievitstraat 125 te 2018 Antwerpen.
De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen besliste op 13 maart 2024 over het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV. De raad van bestuur wil de beslissingen over de oprichting, de inbreng in geld (2.000 euro), de goedkeuring van de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening ter bekrachtiging voorleggen aan de algemene vergadering van 12 juni 2024.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 472 waarbij bepaald wordt dat de beslissing tot deelneming van een dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging in een andere rechtspersoon dient te worden genomen door de algemene vergadering op grond van een verslag dat de raad van bestuur heeft opgemaakt waarin de voor- en nadelen van de deelneming worden afgewogen en waarin wordt aangetoond dat de opdrachthoudende vereniging zelf niet die voordelen kan bieden
Beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 'Intercommunales - IVEKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering, de oprichting van de onthaalstructuur voor belangen in Publi-T en Publigas en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt per brief van 2 april 2024.
De raad van bestuur van Fluvius Antwerpen keurde in de zitting van 13 maart 2024 het verslag aan de algemene vergadering goed. Samengevat zijn de voordelen van de oprichting van TRANSCO ENERGY CV o.a. het bestendigen van de gemeentelijke controle en strategische verankering van Elia (via Publi-T) en Fluxys (via Publigas) zonder de gemeente financieel te belasten (een goedkeuring van deze oprichting impliceert geenszins onomkeerbare stappen, noch onomkeerbare financiële engagementen voor Fluvius Antwerpen of de gemeente), het gegeven dat dergelijke structuur veel toegankelijker is voor, en gekend door, externe investeerders dan de publiekrechtelijke figuur van de opdrachthoudende vereniging, zonder daarbij de rechten en belangen van de gemeenten uit het oog te verliezen (waarbij Fluvius Antwerpen recht heeft op minstens één bestuurder, die regelmatig verslag moet uitbrengen). Ook de gefaseerde aanpak in dit dossier heeft een aantal duidelijke voordelen zoals de eenvoudige mogelijkheid tot vereffening indien nodig, het sneller kunnen schakelen bij een eerstvolgende kapitaaloperatie van Elia/Publi-T (of Fluxys/Publigas), de creatie van een duidelijk afgelijnde overlegstructuur en het feit dat er nu nog geen verregaande akkoorden moeten worden gesloten met niet-gemeentelijke partners, waarbij nu enkel sprake is van een minimale cash-inbreng zonder het beleid van de nieuwe gemeenteraad in de volgende legislatuur of de toekomstige ontwikkeling van de financiën van de gemeente nodeloos te verstoren (geen substantiële financiële impact op het gemeentebestuur).
De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Brechtsesteenweg 34 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekenbergstraat 18 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka, thans genaamd Fluvius Antwerpen.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)
Artikel 1 - zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 12 juni 2024:
Artikel 2 - zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel tot oprichting van de wachtstructuur TRANSCO ENERGY CV door Fluvius Antwerpen.
De algemene vergadering van Fluvius Antwerpen wordt verzocht de oprichting, de inbreng in geld (2.000 euro), de ontwerpstatuten, het financieel plan, de motiveringsnota, de nota mogelijke aandeelhoudersovereenkomst en de gevraagde volmachtverlening te willen bekrachtigen.
Artikel 3 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen op 12 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.
Artikel 4 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat, (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Wouter Patho Tinne Simons Peter Lacante Elisabeth Joris Eddy Krijnen Kim Geys Katleen Mintjens Jolien Vrints Mieke Laenen Dominique Defossez Paul Van Ham Ingrid Vrints Dirk Gerinckx Kris Mintjens Yannis Leirs Sanne Van Looy Mieke Vermeyen Alex Van Loon Dries De Vry Lennert Vorsselmans Alain De Laet Dries Van Dyck Wim Vervloet aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Intercommunales - IKA - agenda van de algemene vergadering van 13 juni 2024 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.
De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 2 april 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die plaatsvindt op 13 juni 2024 in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3 waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering
Beslissing van de gemeenteraad van 28 februari 2019 'Intercommunales - IKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'
Beslissing van de gemeenteraad van 27 januari 2022 'IKA - vertegenwoordiger algemene vergadering in vervanging van Harry Hendrickx - aanduiding'
Motivering
De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.
Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt met brief van 2 april 2024.
De gemeenteraad duidde op 27 januari 2022 de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde op 28 februari 2019 de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IKA.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)
Artikel 1 - na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 13 juni 2024:
Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 13 juni 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be.
Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Elisabeth Joris Kim Geys Yannis Leirs Dirk Gerinckx Paul Van Ham Ingrid Vrints Kris Mintjens Jolien Vrints Alex Van Loon Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wim Vervloet Peter Lacante Sanne Van Looy Tinne Simons Dries De Vry Dries Van Dyck Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Mieke Vermeyen Wouter Patho Mieke Laenen Alain De Laet aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Politieverordening - openbare orde en veiligheid - verbod op het bezit van pyrotechnische middelen en wensballonnen in de openbare ruimte vanaf 26 april 2024 tot en met 26 september 2024 - bestuurlijke inbeslagneming en vernietiging van de pyrotechnische middelen en wensballonnen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 18 december 2023 keurde de burgemeester een besluit goed dat personen jonger dan 16 jaar verbood om pyrotechnische middelen en wensballonnen in hun bezit te hebben in de openbare ruimte tijdens de eindejaarsperiode. Die materialen konden bestuurlijk in beslag worden genomen bij vaststelling van het bezit en elke voorbereidende handeling voor het afsteken van vuurwerk.
Dit burgemeestersbesluit kwam er na overleg binnen het politiecollege. Ook de burgemeesters van de andere gemeenten van politiezone namen een gelijkaardig besluit.
Op 27 september 2024 zal een nieuw artikel toegevoegd worden aan het koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen, luidende: "Het is verboden voor personen jonger dan 18 jaar om kruit, lonten, elektrische ontvlammingsmiddelen, slaghoedjes of vuurwerk onder zich te houden, met uitzondering van klappertjes die speciaal zijn ontworpen voor speelgoed."
Lokale Politie Voorkempen vraagt aan de gemeenten om het bezit op pyrotechnisch materiaal tot aan de wetswijziging alvast (terug) te willen verbieden. Zo kan er binnen de politiezone uniform worden opgetreden tegen het bezit van pyrotechnisch materiaal in de openbare ruimte.
Juridische gronden
Nieuwe Gemeentewet, artikel 119 en artikel 135, § 2
Wet op het politieambt van 5 augustus 1992, artikels 30 §§ 1 en 2
Algemeen politiereglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 16 december 2013, hoofdstuk 18, artikel 10
Uniform politiereglement Voorkempen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2022, artikels 4.5.10 en 4.5.11
Besluit van de burgemeester van 18 december 2023 'Politieverordening - openbare orde en veiligheid - verbod op het bezit van pyrotechnische middelen en wensballonnen in de openbare ruimte van 19 december 2023 tot en met 3 januari 2024 - bestuurlijke inbeslagneming en vernietiging van de pyrotechnische middelen en wensballonnen – goedkeuring’
Motivering
In Malle is het oplaten van wensballonnen altijd verboden. Het afsteken van vuurwerk is eveneens verboden, tenzij de burgemeester er toelating voor verleende. Die toelating moet uiterlijk twee weken voordien aangevraagd worden.
Desalniettemin worden er wensballonnen opgelaten en wordt er vuurwerk afgestoken zonder toelating. Deze situaties handhaven, is evenwel niet gemakkelijk. Betrappingen op heterdaad en bijgevolg het doen van de nodige vaststellingen zijn bijzonder moeilijk.
Het staat vast dat het gebruik van vuurwerk en wensballonnen niet zonder risico is en dat het gebruik door niet-professionelen veiligheids- en gezondheidsgevaren inhoudt, zowel voor de gebruiker zelf als voor de omstaanders.
Via een wijziging in de regelgeving zal het bezit van pyrotechnisch materiaal verboden worden voor personen jonger dan 18 jaar vanaf 27 september 2024.
Het is aangewezen om het bezit van pyrotechnische artikelen en wensballonnen voor jongeren die de leeftijd van de volle 18 jaar nog niet hebben bereikt in de openbare ruimte alvast te verbieden in afwachting van de wijziging in de regelgeving. Het tonen of uitstallen van de pyrotechnische middelen en wensballonnen wordt eveneens verboden, alsook het treffen van voorbereidende handelingen voor het ontsteken of doen knallen van de pyrotechnische middelen of voor het oplaten van de wensballonnen.
Artikel 30, §§ 1 en 2 van de wet op het politieambt van 5 augustus 1992 bepaalt:
"§ 1. De leden van het operationeel kader mogen, in de plaatsen waartoe zij wettelijk toegang hebben, de voorwerpen of dieren die een gevaar betekenen voor het leven of de lichamelijke integriteit van personen of de veiligheid van goederen aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de houder onttrekken, zolang zulks met het oog op de openbare veiligheid of de openbare rust vereist is.
Deze bestuurlijke inbeslagneming geschiedt overeenkomstig de richtlijnen en onder de verantwoordelijkheid van een officier van bestuurlijke politie.
§ 2. De voorwerpen die zijn in beslag genomen bij wijze van bestuurlijke maatregel, worden gedurende maximaal zes maanden ter beschikking gehouden van de houder, bezitter of eigenaar tenzij het om dwingende redenen van openbare veiligheid gerechtvaardigd is om ze onmiddellijk te vernietigen.
Tot die vernietiging wordt besloten door de bevoegde overheid van bestuurlijke politie."
Met het oog op de vrijwaring van de openbare veiligheid en de openbare rust is het daarom ook aangewezen om Lokale Politie Voorkempen toe te laten de pyrotechnische middelen of wensballonnen die worden aangetroffen bij jongeren die de leeftijd van 18 jaar nog niet bereikt hebben bestuurlijk in beslag te nemen als de jongere in kwestie daar niet vrijwillig afstand van zou doen.
Omwille van dwingende redenen van openbare orde en veiligheid is het ook aangewezen om de bestuurlijk in beslag genomen voorwerpen onmiddellijk te (laten) vernietigen. Het zou immers niet verantwoord zijn om de bestuurlijk in beslag genomen voorwerpen terug te moeten geven. Enkel op die wijze kan vermeden worden dat de pyrotechnische artikelen of wensballonnen opnieuw in het bezit van de jongeren zouden komen.
De gemeente zal instaan voor de bewaring en vernietiging van de bestuurlijk in beslag genomen goederen.
Deze politieverordening treedt in werking op 26 april 2024 en geldt tot en met 26 september 2024. Hierdoor is de periode afgedekt tot aan het in werking treden van het nieuwe artikel in het koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Eddy Krijnen vraagt waarom het reglement tot die specifieke datum geldt.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er vanaf dan hogere regelgeving van toepassing wordt.
Raadslid Wim Vervloet stelt dat de aantallen van hoeveel er gecontroleerd waren nog zouden worden gegeven.
Burgemeester Sanne Van Looy meent dat ze die reeds gegeven heeft.
Raadslid Wim Vervloet stelt het te zullen nakijken.
Raadslid Eddy Krijnen vraagt waarom het enkel in de openbare ruimte geldt en niet op privé terrein.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat dat de wet is.
De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen
Artikel 1 - het bezit, het tonen, het uitstallen en het treffen van elke voorbereidende handeling voor het ontsteken of doen knallen van pyrotechnische middelen of voor het oplaten van wensballonnen in de openbare ruimte door personen die de volle leeftijd van 18 jaar nog niet hebben bereikt te verbieden. De burgemeester kan toelating geven om hiervan af te wijken.
Artikel 2 - dat Lokale Politie Voorkempen de pyrotechnische middelen en wensballonnen, die in strijd met artikel 1 van deze politieverordening in het bezit waren van een persoon die de volle leeftijd van 18 jaar nog niet had bereikt, bestuurlijk in beslag kan nemen overeenkomstig artikel 30, § 1 van de wet op het politieambt van 5 augustus 1992.
Artikel 3 - de overeenkomstig artikel 30, § 1 van de wet op het politieambt van 5 augustus 1992 bestuurlijk in beslag genomen pyrotechnische middelen en wensballonnen, die in strijd met artikel 1 van deze politieverordening in het bezit waren van een persoon die de volle leeftijd van 18 jaar nog niet had bereikt, niet ter beschikking te houden van en terug te geven aan de houder, bezitter of eigenaar maar ze om dwingende redenen van openbare veiligheid onmiddellijk te vernietigen.
Artikel 4 - dat deze politieverordening in werking treedt op 26 april 2024 en geldt tot en met 26 september 2024.
Artikel 5 - dat deze politieverordening zal worden bekendgemaakt overeenkomstig de artikels 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Dries Van Dyck Alex Van Loon Yannis Leirs Lennert Vorsselmans Mieke Laenen Kim Geys Ingrid Vrints Jolien Vrints Dirk Gerinckx Dominique Defossez Wim Vervloet Tinne Simons Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Dries De Vry Wouter Patho Sanne Van Looy Peter Lacante Katleen Mintjens Alain De Laet Eddy Krijnen Kris Mintjens Paul Van Ham aantal voorstanders: 18 , aantal onthouders: 5 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Omgeving - gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Slachterijstraat - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 15 januari 2024 werd bij de deputatie van de provincie Antwerpen door gemeente Malle een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het uitvoeren van rioleringswerken en het heraanleggen van de Slachterijstraat, het vellen van 23 hoogstammige bomen, werken aan de waterloop, het aanleggen van een wadi, het wijzigen van het wegtracé en een tijdelijke grondwaterwinning klasse 2 noodzakelijk voor de bouwwerken ingediend voor het openbaar domein gelegen te Malle, Slachterijstraat zn - 2e afdeling, sectie A. Deze aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 12 februari 2024.
De aanvraag is gelegen in woongebied en gebied voor milieubelastende industrieën volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).
De aanvraag is deels gelegen in het bijzonder plan van aanleg ‘Speelhoven-Akker’ van 21 april 2004 en het bijzonder plan van aanleg ‘Slachthuis’ van 24 april 2006.
Het eigendom is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurde en niet vervallen verkaveling.
De aanvraag is deels gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013 (BS 28 mei 2013) door de deputatie van de provincie Antwerpen.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 20 februari 2024 tot 20 maart 2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden vier bezwaarschriften of opmerkingen ingediend.
Slechts één bezwaarschrift vermeldt een argument over de zaak der wegen. Dit bezwaarschrift luidt als volgt: “Wij stellen vast dat er bij deze nieuwe plannen een andere rooilijn wordt gehanteerd. Deze neemt 18m² in van onze grond vooraan. De Slachterijstraat is een zware verkeersader, met sluipverkeer, school werk /verkeer en ook het vrachtverkeer voor de Delhaize. Wij begrijpen dat een vrachtwagen moeilijker zijn bocht kan nemen. Zoals de straat nu is neemt hij de hele rijweg in. Dat nu, van de werken gebruik wordt gemaakt om de bocht groter te maken en daarbij grond in te nemen vinden wij onbegrijpelijk! Wij weten hoeveel vrachtwagens hier passeren en zijn meer dan andere bewoners bewust van de overlast die dit met zich mee brengt (dag, nacht, weekend). Een maatregel of visie rond een beperking van het aantal leveringen, is misschien een beter plan. Sommige transporten zijn telkens voor 1 palletje. Het zou ecologischer zijn indien dit gegroepeerd kan worden en dat er minimaal aantal leveringen zijn. Ook zou het aangenamer zijn indien de leveringen niet ‘s nachts zouden gebeuren. Het blijft een woonwijk. Onze grond innemen voor het transport van de vrachtwagens is voor ons een brug te ver.”
Bij de omgevingsaanvraag werd een rooilijnplan gevoegd dat werd opgemaakt door Landmeterskantoor Van Eester op 5 december 2023. Hierop werden de innames ter hoogte van de hoekafschuiningen aangeduid in gele kleur. Aan de noordzijde van de Slachterijstraat worden hoekafschuiningen van 6 meter op 6 meter voorzien ter hoogte van de aansluiting op de Sint-Lenaartsebaan, de Begonialaan, de Tulpenlaan en de Hoogstraatsebaan. Aan de zuidzijde van de Slachterijstraat worden hoekafschuiningen van 6 meter op 6 meter voorzien ter hoogte van de aansluiting op de Zylhovenstraat en De Speelhoven. Voor het overige blijft de bestaande rooilijn behouden.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder artikels 3, 4 en 12 §2
Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt
Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014, inzonderheid artikel 47, stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek
Motivering
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de zaak der wegen. Dit gaat enerzijds over het bezwaarschrift dat werd ontvangen tijdens het openbaar onderzoek en anderzijds over de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Slachterijstraat.
Het rooilijnplan opgemaakt door Landmeterskantoor Van Eester op 5 december 2023 voldoet aan de bepalingen van artikel 16 §2 en §3 van het gemeentewegendecreet.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet moet minimaal rekening gehouden met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid van artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen te realiseren, voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
"1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak."
Conform artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen dient bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden te worden met de volgende principes:
"1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen."
Een minimale rooilijnbreedte van 12 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs beide zijden. Een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter is nodig om de nodige zichtbaarheid te garanderen.
Ter hoogte van de aansluiting van de Sint-Lenaartsebaan, Begonialaan, Tulpenlaan, De Speelhoven en Zylhovenstraat op de Slachterijstraat worden hoekafschuiningen van 6 meter op 6 meter voorzien in functie van de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en het algemeen belang. De nieuwe rooilijnen op de aansluiting van de Slachterijstraat met De Speelhoven en de Zylhovenstraat wijken af van het rooilijnenplan van het BPA ‘Speelhoven – Akker’.
Ook de aansluiting van het fietspad in de Slachterijstraat op de Hoogstraatsebaan aan de noordzijde van de werken wijkt af van de huidige rooilijn. Om de kans op mogelijke conflicten tussen gemotoriseerd verkeer en zachte weggebruikers te verkleinen, wordt langs beide zijden van de Slachterijstraat een vrijliggend fietspad voorzien. Vrijliggende fietspaden zijn belangrijk in functie van de verkeersveiligheid van de vele schoolkinderen die hier dagelijks passeren tijdens het schooljaar. Dit fietspad wordt deels voorzien in de in te nemen hoekafschuining met de Hoogstraatsebaan en vandaar dat de rooilijn wordt aangepast.
De wijzigingen aan de rooilijn van de Slachterijstraat zijn in overeenstemming met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
De wijzigingen van de rooilijn ter hoogte van de hoekafschuiningen met de zijwegen zijn noodzakelijk in functie van de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en dienen het algemeen belang. Een hoekafschuining van 6 op 6 meter biedt een strategische oplossing voor het verbeteren van zowel de zichtbaarheid als de veiligheid op cruciale kruispunten binnen dorpsgebieden. Door deze afschuining te implementeren, worden blinde hoeken verminderd, wat de veiligheid van voetgangers en weggebruikers verhoogt, vooral in gebieden waar verkeersstromen samenkomen.
Deze ruimte kan in de toekomst ook als een multifunctionele zone worden ingericht waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid en infrastructuur. Door groene infrastructuren te integreren, zoals regenwaterinfiltratievoorzieningen, wordt niet alleen de waterafvoer tijdens hevige regenval verbeterd, maar wordt ook bijgedragen aan klimaatadaptatie in dorpsgebieden. Tegelijkertijd biedt de ruimte ondergronds een geschikte locatie voor de aanleg van nutsleidingen, wat de efficiënte werking van de dorpsinfrastructuur ten goede komt.
Door deze geïntegreerde benadering vervult de hoekafschuining niet alleen een belangrijke rol bij het verbeteren van de verkeersveiligheid en het verminderen van wateroverlast, maar draagt het ook bij aan de algehele duurzaamheid en veerkracht van het dorpslandschap. Deze aanpak is niet alleen functioneel, maar ook in overeenstemming met de specifieke behoeften en schaal van dorpsgemeenschappen, waarbij rekening wordt gehouden met hun unieke kenmerken en uitdagingen.
Er kan dus niet gesteld worden dat de voorziene hoekafschuiningen op het rooilijnplan worden benut om meer ruimte te creëren voor het vrachtverkeer. Het ingediende bezwaarschrift dat handelt over de zaak der wegen wordt bijgevolg ongegrond verklaard en niet weerhouden.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Alex Van Loon licht toe dat er één bezwaar is over de leveringen van Delhaize. Dit is niet nieuw. Hij vraagt in welke mate er met de buurt over gepraat is geweest.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er al langer misnoegdheden spelen. Er is destijds een route afgesproken. Er is al heel wat gedaan om het zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Raadslid Kris Mintjens stelt reclamaties te hebben gekregen van mensen die parkeerplaatsen voor hun huis zien verdwijnen. Er is wel wat tumult.
Schepen Dirk Gerinckx stelt niet voor iedereen een parkeerplaats te kunnen voorzien. Er werd getracht om zoveel als mogelijk parkeerplaatsen in te tekenen. Er moet gekozen worden tussen veiligheid en het comfort om twee of drie auto's voor de deur te kunnen stallen.
Raadslid Paul Van Ham meent, na een snelle telling, dat er nog maar een zevental parkeerplaatsen blijven in de Slachterijstraat.
Schepen Yannis Leirs stelt dat het er meer zijn. Hij meent dat het er een 20 à 30 zijn.
Raadslid Kris Mintjens stelt dat het er heel weinig zijn.
Raadslid Wim Vervloet stelt dat hij hier de keuze voor veiligheid begrijpt.
Raadslid Kris Mintjens stelt dat er toch wel wat oudere woningen staan, waar weinig plaats is voor het parkeren. Het gaat praktische problemen geven.
De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen en 5 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)
Artikel 1 - kennis te nemen van de bij de deputatie van de provincie Antwerpen door gemeente Malle ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het uitvoeren van rioleringswerken en het heraanleggen van de Slachterijstraat, het vellen van 23 hoogstammige bomen, werken aan de waterloop, het aanleggen van een wadi, het wijzigen van het wegtracé en een tijdelijke grondwaterwinning klasse 2 noodzakelijk voor de bouwwerken ingediend voor het openbaar domein gelegen te Malle, Slachterijstraat zn - 2e afdeling, sectie A, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 20 februari 2024 tot 20 maart 2024.
Artikel 2 - kennis te nemen van de vier bezwaarschriften die naar aanleiding van het openbaar onderzoek omtrent deze aanvraag tot omgevingsvergunning werden ingediend waarvan één bezwaarschrift handelt over de zaak der wegen.
Artikel 3 - het standpunt in te nemen dat de argumentatie in het bezwaarschrift dat handelde over de zaak der wegen en dat werd ingediend tijdens het openbaar onderzoek niet weerhouden kan worden in functie van de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en het algemene belang.
Artikel 4 - de gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Slachterijstraat, in functie van de omgevingsaanvraag, ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen op 15 januari 2024 door gemeente Malle en zoals voorgesteld op het rooilijnplan, opgemaakt door Landmeterskantoor Van Eester op 5 december 2023, goed te keuren.
Artikel 5 - dat tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg beroep kan worden aangetekend conform artikel 31/1 van het omgevingsdecreet:
"§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.
Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.
§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:
1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;
2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;
3° de dat na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.
De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.
§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.
De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.
§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:
1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;
3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste."
GR van 25 april 2024
Omgeving - wijziging rooilijn Oude Holstraat en nieuwe verbindingsweg van Oude Holstraat naar Grootakker - 1e afdeling, sectie A, nummer 674a - uitstel - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 9 mei 2023 werd door Koen Wouters Landmeters bv, Bert Coenen en Kristiaan Mintjens, namens vzw Zusters der Christelijke Scholen Vorselaar een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend, voor een eigendom gelegen te Malle, Oude Holstraat zn, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie A nummers 674a – 673f – 673g – 673e – 673d – 673c – 671d – 671e – 671h – 670g – 670f – 670e.
De aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd volledig en ontvankelijk verklaard op 24 juli 2023.
De aanvraag betreft een verkaveling van 14 kavels waarvan 9 kavels voor vrijstaande eengezinswoningen en 4 bescheiden kavels voor gekoppelde eengezinswoningen, 1 kavel voor een elektriciteitscabine en het uitvoeren van weg- en rioleringswerken.
De grond is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).
Het eigendom is gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013.
Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Het perceel 674a is niet gelegen binnen de omschrijving van de behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan en het RUP 'gebied voor eengezinswoningen', zoals hoger omschreven.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 31 juli 2023 tot 29 augustus 2023. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder artikels 3, 4 en 12 §2
Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek
Motivering
Het verkavelingsontwerp paalt aan de gemeenteweg Oude Holstraat (buurtweg 26). Het te ontwikkelen perceel is eveneens belast met de ligging van buurtweg 28, voetweg 38 en voetweg 37 uit de atlas van de buurtwegen van de deelgemeente Westmalle.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de gemeentewegen, in het bijzonder over het rooilijnplan “Oude Holstraat” en het verkavelingsontwerp opgemaakt door Koen Wouters Landmeters bv op 5 april 2023 met de ontworpen rooilijn van de Oude Holstraat, ter hoogte van de aangevraagde verkaveling.
Het decreet houdende de gemeentewegen heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen (artikel 3).
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid van artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen te realiseren, voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
"1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak."
Conform artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen dient bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden te worden met de volgende principes:
"1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen."
Een minimale rooilijnbreedte van 12 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs beide zijden en een minimale rooilijnbreedte van 10 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs één zijde. Normaliter wordt er op de kruising van 2 wegen een hoekafschuining voorzien van 6 meter x 6 meter.
Het verkavelingsontwerp voorziet een rooilijnbreedte van 12 meter voor de Oude Holstraat met achteraan, op de grens met het agrarisch gebied, een pijpenkop om het keren van vrachtwagens mogelijk te maken. Voor de ontsluiting wordt er een nieuwe weg voorzien naar de gemeenteweg Grootakker met een rooilijnbreedte van 10 meter, omdat er slechts langs één zijde gebouwen ontsluiten via deze verbindingsweg. De bouwlijn voor de woningen op de kavels is gelegen op minimum 6 meter uit de ontworpen rooilijn van de Oude Holstraat en voor kavel 1 en 14 op minimum 5 meter uit de ontworpen rooilijn van de nieuwe verbindingsweg.
Het gedeelte van het perceel gelegen in de ontworpen wegzate van de Oude Holstraat, de verbindingsweg naar de Grootakker en het gedeelte van buurtweg 28, palend aan kavel 13 met een grootte van 3.387,64 m², zoals in geel aangeduid op het rooilijnplan, opgemaakt door Koen Wouters Landmeters op 5 april 2023, zal na goedkeuring van de verkavelingsvergunning en uitvoering van de infrastructuurwerken kosteloos worden afgestaan aan de gemeente Malle voor inlijving bij het openbaar domein.
Met het oog op de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen dient het algemeen belang van alle buurt- en voetwegen op het kadastrale perceel 1e afdeling, sectie A, nummer 674a in rekening genomen te worden.
Zo dient het volledige tracé van buurtweg 28, gelegen op het perceel 1e afdeling, sectie A, nummer 674a vrijgemaakt te worden van obstakels.
Voetweg nr. 38 is een trage verbindingsweg tussen het sociaal woonproject langs de Pastoor Van Loenhoutlaan met het aanpalend gemeentelijk speelplein en gemeenteweg Grootakker. Deze voetweg werd heraangelegd door het gemeentebestuur over een breedte van 2 meter. De rooilijn van deze voetweg dient afgestemd te worden op de aangelegde verharding en verbreed te worden naar 2 meter in plaats van de huidige 1,50 meter.
Voetweg nr. 37 is in de atlas van de buurtwegen opgetekend met een breedte van 1,50 meter. Deze weg vormt een trage verbindingsweg tussen de Grootakker palend aan de Brechtsesteenweg en de Grootakker in de verkaveling 138/059(2) en wordt dagelijks veel gebruikt door fietsende scholieren die naar het Mariagaarde Instituut gaan. Het is nodig om deze trage verbindingsweg op te waarderen naar de breedte van een dubbelzijdig fietspad met nog ruimte om verlichtingspalen te plaatsen. Daarom dient de rooilijnbreedte van deze weg van 1,50 meter naar 4 meter gebracht te worden.
Alle gemeentewegen op het perceel 1e afdeling, sectie A, nummer 674a, namelijk Oude Holstraat, de nieuw aan te leggen verbindingsweg tussen de Oude Holstraat en Grootakker, buurtweg 28, voetweg 37 en voetweg 38 dienen kosteloos overgedragen te worden aan de gemeente.
Het ingediende rooilijnplan is hiermee niet in overeenstemming. Er dient een aangepast rooilijnplan, conform bovenstaande voorwaarden toegevoegd te worden aan het dossier via een gewijzigde projectinhoud. Dit rooilijnplan dient opnieuw voorgelegd te worden aan de gemeenteraad voor goedkeuring na een nieuw openbaar onderzoek.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy stelt de vraag of er iemand de zitting moet verlaten.
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt en stelt dat de aanvrager gevraagd heeft om het punt nog even uit te stellen. Er zijn vandaag nog onvolledigheden.
Raadslid Paul Van Ham vraagt welke onvolledigheden.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er nog geen consensus is over de rooilijnen, maar dat er bereidheid is om naar een compromis te werken.
Raadslid Kris Mintjens stelt dat het probleem was of is dat de gemeente vraagt om voetpaden af te staan die geen eigendom zijn van de verkavelaar. Ondertussen is er overleg bezig, waardoor het moeilijk is om nu reeds te beslissen.
Raadslid Alex Van Loon stelt dat het punt geagendeerd werd als een weigering. Hij vraagt waarom het nu dan op de agenda werd gezet.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de gemeenteraad er uitspraak over moet doen in het kader van de beroepsprocedure die nu hangende is voor de deputatie.
De gemeenteraad besluit
nadat raadslid Kris Mintjens de zitting heeft verlaten,
bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - onderhavig punt uit te stellen naar een volgende zitting.
Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sanne Van Looy Dries De Vry Yannis Leirs Kim Geys Dominique Defossez Kris Mintjens Lennert Vorsselmans Peter Lacante Dries Van Dyck Mieke Vermeyen Alex Van Loon Alain De Laet Wim Vervloet Jolien Vrints Dirk Gerinckx Elisabeth Joris Mieke Laenen Wouter Patho Paul Van Ham Tinne Simons Katleen Mintjens Ingrid Vrints Eddy Krijnen aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Omgeving - gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeenteweg Tichelmanstraat - 1e afdeling, sectie C, nummer 14c - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 8 november 2023 werd door Trippp Invest nv een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend, voor een eigendom gelegen te Malle, hoek Tichelmanstraat/Oude Baan, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C nummer 14c.
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd volledig en ontvankelijk verklaard op 6 februari 2024.
De aanvraag betreft het realiseren van groepswoningbouw met 10 woongelegenheden met carports/autostaanplaatsen, het oprichten van een tuinberging bij elke woongelegenheid, het oprichten van een distributiecabine, de exploitatie van warmtepompen en het wijzigen van het wegtracé. Langsheen de Tichelmanstraat wordt lot 1 op het rooilijnplan aangeduid met een oppervlakte van 9 m² om kosteloos en zonder kosten te worden overgedragen aan de gemeente.
De grond is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).
Het eigendom is gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013.
Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Het perceel is niet gelegen binnen de omschrijving van de behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan en het RUP 'gebied voor eengezinswoningen, zoals hoger omschreven.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 13 februari 2024 tot 13 maart 2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder artikels 3, 4 en 12 §2
Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek
Motivering
Het eigendom paalt aan de gemeentewegen Tichelmanstraat en Oude Baan.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de gemeentewegen, in het bijzonder over de ontworpen rooilijnen van de Tichelmanstraat, ter hoogte van de aangevraagde omgevingsvergunning.
Het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023 met de ontworpen rooilijnen van de Tichelmanstraat, ter hoogte van de aangevraagde omgevingsvergunning, voldoet aan de bepalingen van artikel 16 §2 en §3 van het gemeentewegendecreet.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet moet minimaal rekening gehouden met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid van artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen te realiseren, voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
"1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak."
Conform artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen dient bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden te worden met de volgende principes:
"1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen."
Een minimale rooilijnbreedte van 12 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs beide zijden. Een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter is nodig om de nodige zichtbaarheid te garanderen.
Het rooilijnplan voorziet een ontworpen rooilijn op 6 meter uit de as van de Tichelmanstraat, in functie van de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en het algemeen belang. De rooilijn ten opzichte van de Oude Baan is gelegen op minimum 6,02 meter uit de as van de Oude Baan. Op de hoek van beide straten is reeds een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter gerealiseerd.
Het gedeelte van het perceel, gelegen binnen de ontworpen wegzate van de Tichelmanstraat, werd aangeduid als lot 1 op het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023. Het lot 1 met een oppervlakte van 9 m² wordt na goedkeuring van de omgevingsvergunning, kosteloos en zonder kosten afgestaan aan de gemeente Malle voor inlijving bij het openbaar domein.
Door voorliggende verbreding van het wegtracé van de gemeenteweg Tichelmanstraat wordt er bijkomende ruimte in het openbaar domein gecreëerd voor de aanleg van onder andere nutsleidingen, grachten en straatbomen. De verbreding is ten dienste van het algemeen belang.
De bestaande wegverharding blijft ongewijzigd behouden, zodat de voorliggende verbreding van het wegtracé geen nadelige invloed heeft op het bestaande wegennet, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de aangrenzende percelen. De actuele functie en doorwaadbaarheid van de gemeenteweg blijven behouden.
De wijziging aan de rooilijn van de Tichelmanstraat is in overeenstemming met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen
Artikel 1 - kennis te nemen van de door Trippp Invest nv ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het realiseren van groepswoningbouw met 10 woongelegenheden met carports/autostaanplaatsen, het oprichten van een tuinberging bij elke woongelegenheid, het oprichten van een distributiecabine, de exploitatie van warmtepompen en het wijzigen van het wegtracé, voor een eigendom gelegen te Malle, hoek Tichelmanstraat/Oude Baan, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C nummer 14c, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 13 februari 2024 tot 13 maart 2024.
Artikel 2 - de ontworpen rooilijn en het wegtracé van de Tichelmanstraat ter hoogte van de aangevraagde omgevingsvergunning aangeduid als lot 1 op het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023, gevoegd bij de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het eigendom gelegen op de hoek van de Tichelmanstraat en de Oude Baan, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C nummer 14c, goed te keuren.
Artikel 3 - dat tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg beroep kan worden aangetekend conform artikel 31/1 van het omgevingsdecreet:
"§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.
Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.
§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:
1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;
2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;
3° de dat na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.
De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.
§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.
De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.
§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:
1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;
3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste."
Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sven Brabants Alain De Laet Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Dominique Defossez Jolien Vrints Ingrid Vrints Wouter Patho Paul Van Ham Sanne Van Looy Eddy Krijnen Dirk Gerinckx Dries De Vry Mieke Vermeyen Kim Geys Kris Mintjens Dries Van Dyck Mieke Laenen Peter Lacante Katleen Mintjens Elisabeth Joris Tinne Simons Wim Vervloet Alex Van Loon Sanne Van Looy Ingrid Vrints Mieke Laenen Dominique Defossez Peter Lacante Alain De Laet Wouter Patho Dries Van Dyck Tinne Simons Katleen Mintjens Mieke Vermeyen Kim Geys Dirk Gerinckx Kris Mintjens Paul Van Ham Jolien Vrints Elisabeth Joris Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Eddy Krijnen Wim Vervloet Dries De Vry Alex Van Loon aantal voorstanders: 23 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 25 april 2024
Omgeving - gedeeltelijke wijziging van de rooilijn van de gemeentewegen Tichelmanstraat en Oude Baan - 1e afdeling, sectie C, nummers 161k - 162 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Op 8 november 2023 werd door Trippp Invest nv een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend, voor een eigendom gelegen te Malle, hoek Tichelmanstraat/Oude Baan, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C nummers 161k - 162.
De aanvraag tot omgevingsvergunning werd volledig en ontvankelijk verklaard op 6 februari 2024.
De aanvraag betreft het realiseren van groepswoningbouw met 5 woongelegenheden met carports/autostaanplaatsen, het oprichten van een tuinberging bij elke woongelegenheid, het oprichten van een distributiecabine, de exploitatie van warmtepompen en het wijzigen van het wegtracé. Langsheen de Tichelmanstraat en de Oude Baan wordt lot 1 op het rooilijnplan aangeduid met een oppervlakte van 58 m² om kosteloos en zonder kosten te worden overgedragen aan de gemeente. Langsheen de Oude Baan wordt lot 3 op het rooilijnplan aangeduid met een oppervlakte van 3 m² om kosteloos en zonder kosten te worden overgedragen aan de gemeente.
Het perceel nummer 161k is gelegen in woongebied en het perceel nummer 162 is deels gelegen in woongebied en deels gelegen in woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).
Het eigendom is deels gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013.
Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.
Het perceel is niet gelegen binnen de omschrijving van de behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.
De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan en het RUP 'gebied voor eengezinswoningen, zoals hoger omschreven.
Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 13 februari 2024 tot 13 maart 2024. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werd geen bezwaarschrift ingediend.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder artikels 3, 4 en 12 §2
Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt
Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek
Motivering
Het eigendom paalt aan de gemeentewegen Tichelmanstraat en Oude Baan.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de gemeentewegen, in het bijzonder over de ontworpen rooilijnen van de Tichelmanstraat en de Oude Baan, ter hoogte van de aangevraagde omgevingsvergunning.
Het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023 met de ontworpen rooilijnen van de Tichelmanstraat en de Oude Baan, ter hoogte van de aangevraagde omgevingsvergunning, voldoet aan de bepalingen van artikel 16 §2 en §3 van het gemeentewegendecreet.
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet moet minimaal rekening gehouden met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid van artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen te realiseren, voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
"1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak."
Conform artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen dient bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden te worden met de volgende principes:
"1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen."
Een minimale rooilijnbreedte van 12 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs beide zijden. Een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter is nodig om de nodige zichtbaarheid te garanderen.
Het rooilijnplan voorziet een ontworpen rooilijn op 6 meter uit de as van de Tichelmanstraat en de Oude Baan en een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter, in functie van de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en het algemeen belang.
Het gedeelte van het perceel nummer 161k, gelegen binnen de ontworpen wegzate van de Tichelmanstraat en de Oude Baan, werd aangeduid als lot 1 op het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023. Het gedeelte van het perceel nummer 162, gelegen binnen de ontworpen wegzate van de Tichelmanstraat, werd aangeduid als lot 3 op het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023. De loten 1 en 3 met een oppervlakte van respectievelijk 58 m² en 3 m² worden na goedkeuring van de omgevingsvergunning, kosteloos en zonder kosten afgestaan aan de gemeente Malle voor inlijving bij het openbaar domein.
Door voorliggende verbreding van het wegtracé van de gemeentewegen Tichelmanstraat en Oude Baan wordt er bijkomende ruimte in het openbaar domein gecreëerd voor de aanleg van onder andere nutsleidingen, grachten en straatbomen. De verbreding is ten dienste van het algemeen belang. Een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter is nodig om de nodige zichtbaarheid te garanderen.
De bestaande wegverharding blijft ongewijzigd behouden, zodat de voorliggende verbreding van het wegtracé geen nadelige invloed heeft op het bestaande wegennet, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de aangrenzende percelen. De actuele functie en doorwaadbaarheid van de gemeentewegen blijven behouden.
De wijzigingen aan de rooilijn van de Tichelmanstraat en de Oude Baan zijn in overeenstemming met de doelstellingen en principes overeenkomstig artikelen 3 en 4 van het gemeentewegendecreet.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen
Artikel 1 - kennis te nemen van de door Trippp Invest nv ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het realiseren van groepswoningbouw met 5 woongelegenheden met carports/autostaanplaatsen, het oprichten van een tuinberging bij elke woongelegenheid, het oprichten van een distributiecabine, de exploitatie van warmtepompen en het wijzigen van het wegtracé, voor een eigendom gelegen te Malle, hoek Tichelmanstraat/Oude Baan, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C nummers 161k - 162, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 13 februari 2024 tot 13 maart 2024.
Artikel 2 - de ontworpen rooilijn en het wegtracé van de Tichelmanstraat en de Oude Baan ter hoogte van de aangevraagde omgevingsvergunning aangeduid als loten 1 en 3 op het rooilijnplan opgemaakt door Delcour Tom Landmeter bvba op 7 december 2023, gevoegd bij de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het eigendom gelegen op de hoek van de Tichelmanstraat en de Oude Baan, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C nummers 161k en 162, goed te keuren.
Artikel 3 - dat tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg beroep kan worden aangetekend conform artikel 31/1 van het omgevingsdecreet:
"§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.
Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.
§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:
1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;
2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;
3° de dat na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.
De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.
§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.
§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.
De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.
§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:
1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;
2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;
3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste."
GR van 25 april 2024
Vragen en mededelingen
● Raadslid Alain De Laet wijst op de vraag vanuit senioren voor een buurthuis voor senioren. De ene keer lijkt de gemeente er voorstander van, dan weer niet. Er wordt geïnvesteerd in jeugdhuizen, in Oostmalle is er De Ring, maar in Westmalle is er minder. De pastorij is misschien interessant om als buurthuis te dienen. Raadslid Alain De Laet vraagt om te bekijken of een buurthuis gerealiseerd kan worden.
Schepen Elisabeth Joris stelt een gesprek hierover gehad te hebben. Er wordt nu een moment gezocht om met iedereen die rond senioren werkt samen te zitten om te bekijken wat er al dan niet kan.
Raadslid Wim Vervloet stelt dat er nood aan is. Voor jongeren is er al redelijk wat.
● Raadslid Alain De Laet stelt aan te nemen dat er spontaan terugkoppeling zal worden gegeven over de Mostheuvellaan.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de vergadering van vorige week, waar in de vorige gemeenteraadszitting naar verwezen werd, een interne vergadering was. Er werden voorstellen overgemaakt om in mei samen te zitten.
● Raadslid Kris Mintjens stelt dat hij hoopt dat de Hickendorfdreef ook niet uit de hand gaat lopen.
● Raadslid Lennert Vorsselmans licht toe dat hij de vraag had gekregen om eens te horen achter de cultuursubsidie die de Malmejo had aangevraagd voor de optredens tijdens de Week van de Malmejo. Het zou besproken geweest zijn op de cultuurraad in april.
Schepen Dries Van Dyck stelt dat er bekeken wordt in welke mate er budgetten voor vrij gemaakt kunnen worden. Er zal met het bestuur van Malmejo over gecommuniceerd worden.
● Raadslid Wim Vervloet vraagt om aan de laan aan het kasteel in Westmalle een vuilbak te zetten, mocht er geen staan.
Schepen Wouter Patho stelt het te zullen bekijken.
Schepen Dirk Gerinckx geeft nog mee dat Stichting Kempens Landschap in principe nergens vuilbakken zet omdat het vuil aantrekt.
● Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat het eerste volledige werkjaar met het werken met toegangsbadges achter de rug is. Hij vraagt of er een evaluatie met de clubs komt.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat er een evaluatie komt.
Raadslid Lennert Vorsselmans vraagt om er zeker voor te zorgen dat alles op één badge komt.
Schepen Elisabeth Joris vraagt om het zeker aan te geven.
GR van 25 april 2024
Interpellatie over de toegankelijkheid van de bibliotheek in Westmalle
Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:
"In de gemeenteraad van 26 oktober 2023 stelde ik vragen over de toegankelijkheid van de bibliotheek van Westmalle. Toen vroeg ik of het schepencollege overweegt om de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers te verbeteren.
Schepen Dries Van Dyck antwoordde dat de diensten het voorstel om dit aan te pakken terug naar voor hebben geschoven."
Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vraag:
● "Wat is de stand van zaken van de verbetering van de toegankelijkheid van de bibliotheek in Westmalle?"
Schepen Yannis Leirs licht toe dat bij de laatste aanpassing van het meerjarenplan 50.000 euro was voorzien. Een eerste technisch plaatsbezoek is er reeds geweest. Een inkom in U vorm is voorlopig het idee. De uitwerking van het bestek zal na de zomer gebeuren. Een definitieve oplossing is er hopelijk eind dit jaar en anders begin volgend jaar.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.