Gemeenteraad

Maandag 27 november 2017

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Kim Geys, Beatrix Knaepkens, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Paul Van Ham

Raadsleden:

Jan Boeckx, Peter Lacante

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 27 november 2017.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 23 oktober 2017 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 23 oktober 2017 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 23 oktober 2017 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Wim Jordens verwijst naar zijn tussenkomst tijdens de vorige gemeenteraad waarbij hij vroeg om bij de werken in het Klaverblad en omgeving zo weinig mogelijk te leveren tijdens de piekuren van de scholen. Hij merkt op dat de diensten drie weken na de gemeenteraad nog van niets wisten.

 

Raadslid Wim Jordens merkt in de rand van dit punt op dat hij het van weinig respect getuigen vindt dat de raadsleden tijdens de ontvangst van de nieuwe inwoners niet werden voorgesteld.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat hij zich daarvoor onmiddellijk geëxcuseerd heeft; dat hij de presentatie heeft gevolgd en dat ze alsnog werden voorgesteld door schepen Wouter Patho.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 23 oktober 2017 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Mededelingen - toelichting nieuwe visie communicatie

 

Coördinator ondersteunende dienstverlening geeft een toelichting bij de nieuwe visie m.b.t. communicatie.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat er heel wat informatie wordt gegeven over hoe informatie zal worden verstrekt, maar vraagt dat er voldoende aandacht is voor inspraak.

 

Raadslid Alain De Laet merkt op dat burgers zich meer en meer organiseren. Burgerbewegingen ontstaan. Er zal bekeken moeten worden hoe hiermee omgegaan wordt zodat we niet telkens achterna moeten hollen. Hierin kan de gemeente nog leren.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat voldoende communiceren belangrijk is. Het is uiteraard wel belangrijk om volledige en juiste informatie te hebben. Er worden infovergaderingen georganiseerd, zoals bijvoorbeeld m.b.t. de doortocht in Oostmalle of over BPA's.

 

Raadslid Walter Vermeylen merkt op dat de opgenoemde zaken eerder van de laatste tijd waren, maar dat het daarvoor eerder moeizaam liep.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of de communicatiedienst een rol speelt in de kwaliteit van de communicatie erover. Coördinator Hans Suykens antwoordt dat dit zo is. Kwaliteitsondersteuning bieden vanuit de communicatiedienst is de richting die de dienst mee uitgaat. Er worden bescheiden stappen gezet in die richting.

 

Raadslid Pieter van Boxel meldt dat zijn vader regelmatig iets stuurt naar de gemeente, maar dat het langer duurt vooraleer hij een antwoord krijgt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het een fout idee is dat e-mails onmiddellijk beantwoord moeten worden.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat vroeger minstens een antwoordbevestiging werd gestuurd. Dit zou nu niet meer gebeuren.

 

Schepen Dries Van Dyck licht toe dat dit in principe vandaag nog altijd zo zou moeten zijn.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Lokaal woonbeleid - Interlokale vereniging Lokaal Woonbeleid Regio Midden (IVLW Midden) - subsidiesdossier verleningsaanvraag, huishoudelijk reglement, statuten en aanvullende activiteiten - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 2 mei 2011 haar goedkeuring gehecht aan de oprichting van IVLW Midden en de deelname aan dit project, goedkeuring van de statuten, huishoudelijk reglement en de activiteiten.

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 15 november 2014 haar goedkeuring gehecht aan de verlenging van IVLW Midden en de deelname aan deze vereniging alsook de statuten, de werkingskosten en de activiteiten van IVLW Midden.

 

De vereniging werd opgestart met 5 gemeenten, Malle, Zoersel, Schilde, Wommelgem en Zandhoven. In 2014, bij aanvang van de 2de subsidie periode, is de gemeente Wijnegem toegetreden tot IVLW Midden.

 

Deze gemeenten hebben beslist hun engagement op vlak van wonen maximaal verder te zetten.

De gemeenteraad heeft in zitting van 25 september 2017 haar goedkeuring gehecht aan de engagementsverklaring tot deelname aan de Interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden en aanduiding van een afgevaardigde en plaatsvervanger voor de stuurgroep.

 

Op 2 oktober 2017 heeft een overleg plaatsgevonden tussen afgevaardigden van Wonen-Vlaanderen en een mandataris van elke deelnemende gemeente. Tijdens dit overleg zijn de aanvullende activiteiten besproken en weerhouden door Wonen-Vlaanderen.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Decreet van de Vlaamse Regering van 6 juli 2001, houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 8 juli 2016, houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

 

Motivering

 

Igean Dienstverlening heeft, samen met de 6 gemeenten van IVLW Midden, een nieuw subsidie dossier voorbereid. De periode van deze verlening loopt van 1 juli 2018 tot 31 december 2019.

Het subsidie dossier moet ingediend worden voor 31 december 2017.

 

De reglementering voor het indienen van een projectaanvraag is gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016 houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid.

Volgens de nieuwe reglementering kan de gemeente subsidies ontvangen voor het realiseren van verplichte doelstellingen (basispakket) en aanvullende doelstellingen. De subsidies zullen niet meer berekend worden op basis van de loonkost van de huisvestingsambtenaar. De subsidies worden uitgekeerd aan de hand van een puntensysteem en afhankelijk van de realisatie van de opgenomen activiteiten.

IVLW Midden kan 80.000,00 EUR subsidies ontvangen door de verplichte doelstellingen te realiseren. Dit bedrag kan maximaal verdubbeld worden door de aanvullende activiteiten.

 

De gemeente verbindt zich ertoe volgende beslissing uit te voeren:

- deelname aan de Interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden;

- het organiseren van twee bijeenkomsten van het lokaal woonoverleg per werkingsjaar;

- uitvoering van het project met oog op vier doelstellingen in elk van de deelnemende gemeenten, zoals vermeld in het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016, houdende subsidiëring van intergemeentelijke projecten ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid:

- zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod

- werken aan de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving

- informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met woonvragen

- ondersteunen van de lokale private huurmarkt;

- het activiteiten pakket bevat minstens de verplichte doelstellingen, maar wordt aangevuld door de aanvullende activiteiten;

- het ondersteunen en begeleiden van het project door de stuurgroep (nieuwe benaming voor het beheerscomité), waarin minstens elke deelnemende gemeente is vertegenwoordigd;

- er wordt een afgevaardigde en een plaatsvervanger aangeduid, voor het deelnemen aan de vergaderingen van de stuurgroep, uit het college van burgemeester en schepenen of uit de gemeenteraad.

 

De uitwerking van de verplichte en aanvullende activiteiten gebeurt in samenwerking met IGEAN. De halftijdse projectcoördinator begeleidt en ondersteunt de gemeenten bij de uitvoering van hun taken. Het Wooninfopunt wordt verder uitgebouwd door de voltijds medewerker wonen. De taken op vlak van woningkwaliteit zullen uitgevoerd worden door een halftijdse, intergemeentelijke technisch medewerker.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Deel te nemen aan de Interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden.

 

Artikel 2 - Akkoord te gaan met de doelstellingen en aanvullende activiteiten, zoals beschreven in het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2016.

 

Artikel 3 - Akkoord te gaan met de statuten van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid Midden, het huishoudelijk reglement en de taken van de stuurgroep.

 

Artikel 4 - Akkoord te gaan met de geraamde projectbegroting (subsidies).

 

Artikel 5 - De subsidieaanvraag voor IVLW Midden, zoals opgemaakt door IGEAN Dienstverlening, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Aanpassing subsidiereglement mondiaal beleid - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Heden vermeldt artikel B.2.3. in het subsidiereglement mondiaal beleid dat aan 'Erkende NGO’s & erkende Malse mondiale verenigingen' max. 1/4 van het bedrag onder B. 2 'Projectondersteuning' mag verdeeld worden. Omwille van het toenemend aantal 4de pijler-organisaties dat erkend werd de afgelopen jaren is dit niet langer houdbaar en stelt de Mondiale Raad voor om de vermelding  'max. 1/4' te verwijderen bij artikel B.2.3. 'Erkende NGO’s & erkende Malse mondiale verenigingen' in het subsidiereglement mondiaal beleid.

 

De aanpassing werd voor advies voorgelegd op de mondiale raad van 24 oktober 2017 en werd daar positief geadviseerd.

 

Juridische gronden

 

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2016 betreffende goedkeuring aanpassing subsidiereglement mondiaal beleid.

 

Motivering

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 6 november 2017 ging het college van burgemeester en schepenen principieel akkoord met de aanpassing van het subsidiereglement mondiaal beleid zoals positief geadviseerd door de mondiale raad.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat het fijn is dat 4de pijler-organisaties toenemen.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat hij een amendement wenst aan te brengen aan het voorgestelde punt. Hij geeft volgende toelichting:

         Het huidige reglement is mijn inziens achterhaald, onvolledig en te “politiek correct”. Zo beschouwt men het nog steeds als een “evidentie” dat bedenkelijke NGO’s als “bevoorrechte partner” wordt beschouwd. Nochtans berichten steeds meer bronnen over bedenkelijke werking van grote NGO’s als 11.11.11. Het lijkt mij dan ook niet meer dan logisch dat zulke NGO’s op regelmatige basis worden beoordeeld. Of die bronnen nu de waarheid over 11.11.11 vertellen of niet is bijzaak, een evaluatie of herbeoordeling kan nooit geen kwaad.

         Verder worden subsidies uitgekeerd aan scholen voor hun mondiale projecten. De ervaring en berichten die ik binnen krijg hierover zijn echter niet altijd zo positief. Mondiale vorming dient neutraal te zijn, en geen vrijgeleide voor een bepaalde politiek correcte ideologie. Om een voorbeeld te geven: de rol van de Islamitische veroveringsdrang met bloedige gevolgen en massale vluchtelingenstromen wordt in het onderwijs steevast verzwegen. Dat de subsidieaanvraag wordt beoordeeld door de mondiale raad is eveneens achterhaald. De mondiale raad bestaat uit mensen die het goed bedoelen maar kan moeilijk een eerlijke afspiegeling van de samenleving genoemd worden. Nu lijkt het een clubje van mondiale verenigingen en NGO’s die een goedgevulde subsidiepot onder elkaar mag verdelen. Natuurlijk gaan de leden van deze raad positief advies uitbrengen als hun of bevriende club een mooi bedrag krijgt. In mijn ogen is de mondiale raad dan ook geen representatieve raad maar eerder een zelfbedieningsclubje. De mondiale raad dient mijn inziens dan ook vervangen te worden door een gemeenteraadscommissie.

         Dit zijn maar enkele voorbeelden van scheeftrekkingen die dringend eens goed moeten geëvalueerd worden. Ik vraag hier dus geen afschaffing van het mondiaal beleid. Ik vraag wel om een grondige evaluatie en hervorming van het mondiale beleid, de mondiale raad en het mondiale subsidiereglement.

         Tenslotte zal er met dit voorstel een aanzienlijk kleiner budget aan mondiaal beleid jaarlijks mogen uitgegeven worden. Dit lijkt een vrij drastisch voorstel, daar ben ik mij van bewust. Maar het toekomstige beleid moet een hedendaags beleid op maat zijn dat past in de sociale en financiële context van de gemeente.

         Daarom vraag ik concreet, bij wijze van “mondeling amendement” om de ontwerpbeslissing te vervangen door volgende beslissing:

"Artikel 1

De gemeenteraad vraagt een grondige evaluatie van het mondiaal beleid.

Artikel 2

De gemeenteraad verzoekt het CBS en de mondiale ambtenaar het mondiaal beleid te hervormen. Bij deze hervorming moet rekening gehouden worden door deze principes:

• De mondiale raad wordt afgeschaft en wordt vervangen door een gemeenteraadscommissie. Deze gemeenteraadscommissie wordt samengesteld naar analogie met de verkiezingsuitslag.

• De basis moet liggen op effectieve en concrete hulp. De rechtstreekse en concrete steun aan plaatselijke ontwikkelingshelpers is prioritair.

• We laten het principe van 0,7 % dan ook volledig los. Ongeacht de financiële toestand van de gemeente dient elk project (vorming, project, noodhulp, plaatselijke ontwikkelingshelpers) onderzocht en beoordeeld te worden door de bevoegde gemeenteraadscommissie. Het is deze gemeenteraadscommissie die advies verleent aan het CBS en/of de gemeenteraad.

• Nu wordt er een kleine 120.000 euro uitgegeven in het kader van mondiaal beleid (o.a. subsidies, werkingskosten, scholierenparlement, fair trade,… inbegrepen). De maximale uitgave (alles zoals net beschreven inbegrepen) wordt vastgelegd op maximaal 60.000 euro.

• Voor die 60.000 euro (of minder) wordt volgende verdeelsleutel gehanteerd:

o Steun ontwikkelingssamenwerkers ter plaatse: 40 %

o Mondiale vorming (gemeente, verenigingen en scholen): 30 %

o Werkingskosten: 10 %

o Projectondersteuning (van bvb. 11.11.11 of Broederlijkdelen): 20 %

• De mondiale dienst wordt afgeschaft. Vanuit de dienst burgerzaken en het secretariaat kan ook het nodige gebeuren ter ondersteuning van de gemeenteraadscommissie (met maximaal 10 % van het mondiale budget).

• Er worden geen “bevoorrechte partners” meer aangeduid. Elke vorm van steun zoals projectondersteuning, campagnes en noodhulp worden per aanvraag grondig geëvalueerd. Dit wil bijvoorbeeld zeggen dat 11.11.11 elk jaar opnieuw een projectaanvraag zal moeten indienen voor hun jaarlijkse 11.11.11 actie.

• De voorwaarden voor subsidies (aan scholen, verenigingen) voor mondiale vorming moeten worden aangescherpt. Men moet ook oog hebben voor de echte naakte waarheid en realiteit, ook al past deze niet in het “politiek correcte” plaatje."

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         11.11.11. helpt onder andere 4de pijler organisaties op gang.

         11.11.11. zorgt mee voor mondiale vorming.

         Op school gebeurt de mondiale vorming neutraal. Er worden tips en tricks gegeven.

         Vlaanderen zit vol warme mensen die mee aan de medemens denken en die acties op poten zetten.

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat zijn fractie het amendement niet zal steunen. Het beeld dat raadslid Pieter van Boxel schetst is niet correct. Er worden trouwens ook subsidies verdeeld in de jeugdraad, sportraad,... Zijn deze raden dan ook zo maar een zelfbedieningsclubje?

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat hij zich aansluit bij de reacties van schepen Elisabeth Joris en raadslid Wim Jordens. Hij merkt op dat raadslid Pieter van Boxel 11.11.11. verdacht maakt. Hij vraagt wat er zo bedenkelijk is aan 11.11.11.

 

Raadslid Katleen Mintjens stelt dat ze zich aansluit bij de gedane tussenkomsten en merkt op dat als er iets geëvalueerd moet worden, dit moet gebeuren aan het begin van de nieuwe legislatuur.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat hij niets wil afschaffen, maar een beperking van het budget wil. De vrij gekomen gelden kunnen gebruikt worden voor het OCMW. Bovendien zouden de gelden die gebruikt worden voor mondiaal beleid, veel rechtstreekser gebruikt moeten worden zoals bijvoorbeeld gebeurt bij micro-mondial. De sportraad en jeugdraad zijn niet ideologisch getint, wat wel het geval is bij de mondiale raad. Tot slot besluit raadslid Pieter van Boxel dat hij de artikels zal bezorgen waar het een en ander instaat met betrekking tot 11.11.11. Hij besluit dat hij in het midden laat of het waar is of niet, maar benadrukt dat er voldoende kritisch gekeken moet worden.

 

Schepen Elisabeth Joris merkt op dat 11.11.11. heel wat NGO's, jeugdverenigingen, middenveldorganisaties, ... overkoepelt.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat hij heel blij is met de steun van de jeugdbewegingen voor 11.11.11.. Zij halen heel wat geld rond voor 11.11.11.

 

Schepen Wouter Patho merkt op dat raadslid Pieter van Boxel de mondiale raad wil afschaffen. Vorig jaar had raadslid Pieter van Boxel ook bedenkingen bij de KRAS-werking. Schepen Wouter Patho nodigt raadslid Pieter van Boxel uit om eens te komen kijken naar zo'n namiddag. Alle stemmen komen daar aan bod. Zowel progressieve als conservatieve standpunten komen aan bod.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx vraagt over te gaan tot de stemming betreffende het amendement ingediend door raadslid Pieter van Boxel. De stemming geeft het volgende resultaat:

- 19 stemmen tegen (Harry Hendrickx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Jules Mintjens, Dominique Defossez, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Wouter Patho, Sanne Van Looy, Beatrix Knaepkens, Thierry van der Straten Waillet, Wim Jordens, Ingrid Vrints, Paul Wens, Alex Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen, Alain De Laet, Katleen Mintjens);

- 1 stem voor (Pieter van Boxel).

Het amendement wordt bijgevolg niet aanvaard.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 1 neen stem (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan navolgende versie van de subsidieregeling mondiaal beleid:

 

SUBSIDIEREGLEMENT MONDIAAL BELEID

 

Jaarlijks voorziet de gemeente een bedrag voor mondiaal beleid. Dit bedrag is steeds 0,7% van het gemeentebudget en wordt verdeeld in enerzijds toelagen, anderzijds wordt er een deel van het bedrag vastgelegd in de gemeentebegroting als exploitatiekosten, om de werking van de dienst mondiaal beleid te verzekeren. In de exploitatiekosten zit ook het loon voor een halftijds ambtenaar vervat.

 

Om als vereniging in aanmerking te komen voor deze subsidieregeling moet de betrokken vereniging erkend zijn door het college van burgemeester en schepenen.

 

De verdeelsleutel vertrekt van een grote opdeling in enerzijds mondiale vorming & werking en anderzijds projectondersteuning.

 

De bedoelde subsidies, verleend in functie van de voorziene kredieten in het budget van het lopende dienstjaar, worden toegekend op basis van de werking tussen 1 september van het vorige jaar en 31 augustus van het lopende jaar.

 

Alle aanvragen dienen voor 25 september ingediend te worden bij het college van burgemeester en schepenen. De aanvraag omvat:

•een gedetailleerd werkingsverslag van het afgelopen jaar

•een financiële verantwoording van de gemaakte werkingskosten

•een beschrijving van de educatieve activiteiten en een financiële afrekening met de nodige bewijsstukken

•eventueel een aanvraag voor projectondersteuning, met een omschrijving van het project.

 

Op basis van de verschillende aanvragen maakt het dagelijks bestuur van de mondiale raad een voorstel tot verdeling en legt dit, na advies van de mondiale raad, voor toekenning voor aan het college van burgemeester en schepenen. De subsidies worden uitgekeerd voor 31 december op de rekening van de vereniging.

 

A. Mondiale vorming en werking: 50% van totaal

 

Om het belang van mondiale vorming en werking ten opzichte van fondsenwerving te benadrukken wordt de helft van het totale bedrag voor mondiale vorming en werking voorbehouden.

 

Onder werkingskosten worden verstaan: alle uitgaven die gepaard gaan met een jaarwerking en die geen educatieactiviteiten of fondsenwervingsactiviteiten zijn. Denk hierbij aan huur, verzekering, kopies, drukwerk en verzendingskosten voor gewone administratie en verslagen.

 

Onder kosten voor mondiale vorming wordt verstaan alle kosten nodig om de boodschap inhoudelijk over te brengen: bv. de aankoop van spelmateriaal, lesmateriaal, didactisch en audiovisueel materiaal, honoraria voor sprekers, kosten voor het drukken en verspreiden van folders, huur van lokalen voor een activiteit rond mondiale vorming, e.d.

 

Om een autonome werking te kunnen uitbouwen, beschikt 11.11.11 over een provisie van 4.000,00 euro en de mondiale raad over een provisie van 3.000,00 euro. Zowel 11.11.11. als de mondiale raad verplichten zich ertoe om dit bedrag goed te beheren en ieder jaar terug op peil te brengen via de werkingstoelagen van de gemeente. Dit dient bewezen te worden aan de hand van rekeninguittreksels.

 

Indien 11.11.11. of de mondiale raad ophoudt te bestaan, wordt de provisie terug ter beschikking gesteld van de gemeente die zich ertoe verbindt dit bedrag te besteden aan ondersteuning van een project in de Derde Wereld.

 

1. Mondiale raad

Naast eigen activiteiten kan de mondiale raad activiteiten die in samenwerking tussen verenigingen worden georganiseerd en goedgekeurd werden door de mondiale raad, voorfinancieren. Op basis van het financieel verslag van de mondiale raad wordt ieder jaar de provisie terug aangevuld.

 

2. 11.11.11.-comité: maximum 1/4

De 11.11.11.-actie is de gemeentelijke activiteit bij uitstek. Het is immers de gemeenschappelijke actie van alle gezindheden en daardoor uiterst geschikt voor ondersteuning vanuit de gemeente. De werkingskosten worden toegekend op basis van een financieel verslag. De educatieve activiteiten van het 11.11.11-comité, die niet in samenwerking met andere verenigingen worden georganiseerd, worden voor 100% gefinancierd, beperkt evenwel tot 1/4 van het beschikbare budget. Indien het beschikbare budget niet voldoende is, kan na een positief advies van de mondiale raad een verhoging worden toegestaan. Van dit krediet kan een voorafbetaling gebeuren, op basis van een begroting van de educatieve activiteit.

 

3. Scholen

Educatieve projecten mondiale vorming van scholen kunnen financieel ondersteund worden. Scholen dienen hiervoor 30 kalenderdagen vooraf een aanvraag in bij de dienst mondiaal beleid, met een beschrijving van het project en een begroting van de kosten. Om de aanvraag te vereenvoudigen wordt een invulformulier aangeboden aan de scholen. Elke aanvraag wordt onderzocht en geadviseerd door het bestuur van de mondiale raad, dat een advies geeft aan het gemeentebestuur. Binnen de twee maanden krijgen de scholen een antwoord omtrent de toegekende subsidie. De uitbetaling van de eventuele subsidie geschiedt voor 31 december.

 

4. Eenmalige mondiale activiteiten

Eenmalige mondiale activiteiten, niet georganiseerd door de erkende mondiale verenigingen kunnen financieel ondersteund worden. Dit gebeurt steeds na advies van de mondiale raad of het bestuur van de mondiale raad. (Een jeugdbeweging kan bijvoorbeeld een activiteit organiseren.)

 

5. Verenigingen: resterend bedrag

Een aanvraag tot subsidiëring bestaat uit een werkingsverslag én een financieel verslag van het afgelopen werkingsjaar (1 september t.e.m. 31 augustus). Uit het werkingsverslag moet blijken dat de vereniging op het grondgebied van Malle activiteiten ontplooit die bijdragen tot een groter mondiaal bewustzijn bij de bevolking en dat de werking meer omhelst dan een eenmalige activiteit. Uitgaven voor fondsenwerving komen niet in aanmerking voor subsidiëring. Aanvragen voor terugbetaling van kosten voor mondiale vorming bevatten een beschrijving van de activiteit en een financiële afrekening met de nodige bewijsstukken. Indien het voorziene krediet niet volstaat om aan alle aanvragen te voldoen, wordt het bedrag procentueel en evenredig verminderd.

 

Op basis van alle aanvragen maakt het bestuur een voorstel tot afrekening. De subsidies worden voor 31 december op rekening van de verenigingen gestort.

 

Indien post A niet is opgebruikt, wordt de rest toegevoegd bij post B, projectondersteuning.

 

B. Projectondersteuning: 50%

 

Onder projectondersteuning wordt verstaan, noodhulp, ondersteuning van NGO’s werkzaam in de gemeente en/of met een zetel in de gemeente, ondersteuning van projecten van plaatselijke ontwikkelingshelpers en ondersteuning van eenmalige projectaanvragen van inwoners van de gemeente. Dit bedrag, eventueel aangevuld met de overblijvende som uit post A.2. wordt als volgt verdeeld:

 

B.1. Noodhulp: max. 1/5

 

Naar aanleiding van een natuurramp en / of humanitaire ramp kan het college van burgemeester en schepenen, na advies van de mondiale raad, beslissen om een eenmalige noodhulp toe te kennen.

Het advies van de mondiale raad wordt gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land. Aan de hand hiervan wordt geadviseerd om 1.000,00, 2.000,00 of 3.000,00 EUR noodhulp te geven. Het gemeentebestuur kan hier gemotiveerd van afwijken.

 

Indien post B.1. niet is opgebruikt, wordt de rest toegevoegd bij post B.2., projectondersteuning.

 

B.2. Projectondersteuning: 4/5

 

Dit bedrag, aangevuld met de overblijvende som uit post B.1. wordt als volgt verdeeld:

 

1. 11.11.11: 1/4

1/4 van het bedrag wordt rechtstreeks overgemaakt aan de nationale koepel 11.11.11, de bevoorrechte partner voor de gemeente.

 

2. Broederlijk Delen: 1/5

Broederlijk Delen heeft een heel actieve werking in de parochies en de scholen in Malle en ontvangt 1/5 van het bedrag.

 

3. Erkende NGO’s & erkende Malse mondiale verenigingen: forfaitair bedrag

Erkende NGO’s en erkende Malse mondiale verenigingen met een actieve werking in Malle hebben recht op een forfaitair bedrag van 2.000,00 EUR.

Erkende NGO’s en erkende Malse mondiale verenigingen, zonder actieve werking in Malle maar met een aanspreekpunt in Malle, kunnen, na advies van de mondiale raad, een forfaitaire toelage van 1.000,00 EUR krijgen. Voldoet het voorziene bedrag niet, dan wordt de verdeling procentueel verminderd.

 

4. Bijzondere projecten gesteund door de gemeente: max. 1/10

Alle andere aanvragen voor projectensteun kunnen, na advies van de mondiale raad, een toelage krijgen.

 

5. Projecten van plaatselijke ontwikkelingshelpers: rest (= min. 1/5)

 

5.1. Algemene voorwaarden

•Uitgangspunt is dat de ontwikkelingshelper (een individuele persoon) binding heeft met de gemeente Malle. De ontwikkelingshelper moet gedurende een periode van 5 jaar voor zijn of haar vertrek in Malle gedomicilieerd geweest zijn.

•Er kan jaarlijks slechts één toelage per ontwikkelingshelper worden uitgekeerd.

•Het project waar de ontwikkelingshelper actief is, betreft een initiatief in een land dat behoort tot de midden of laagst ontwikkelde landen op de Human Development-index (HDI) of in aantoonbaar minder ontwikkelde regio's van de overige landen.

•Het project moet een positieve impact hebben op het vlak van ontwikkeling in het land of de regio.

•De aanvraag omvat:

◦Een korte beschrijving van de organisatie, het project en de taken.

◦Een vermelding van de verblijfsduur.

◦De contactgegevens van twee relevante personen die gedomicilieerd zijn in Malle. Deze worden in kennis gesteld van de toegekende subsidies.

•Om de aanvraag te vereenvoudigen wordt een aanvraagformulier aangeboden.

 

5.2. Kortverblijf

Elke inwoner van Malle die als vrijwilliger of stagiair meedraait in een ontwikkelingsproject kan een toelage krijgen van 500,00 euro voor dat project. De aanvraag wordt minimum 30 kalenderdagen voor vertrek ingediend bij de dienst mondiaal beleid. Elke aanvraag wordt onderzocht en geadviseerd door het bestuur van de mondiale raad, dat een advies geeft aan het college van burgemeester en schepenen. Binnen de maand na de aanvraag krijgt de aanvrager een antwoord. De aanvrager zorgt na afloop voor een verantwoording van de besteding van de toelage. De mondiale raad organiseert of faciliteert deze verantwoording.

 

5.3. Plaatselijke ontwikkelingshelpers: rest

Voor iedere ontwikkelingshelper die het komende werkjaar minstens 6 maanden in een ontwikkelingsproject werkt, kan een toelage aangevraagd worden. De aanvraag kan gebeuren door de ontwikkelingshelper zelf of door de contactpersoon in Malle die de ontwikkelingshelper vertegenwoordigt. Bij de aanvraag wordt een korte beschrijving gegeven van de besteding van de toelage van het voorgaande jaar (indien van toepassing). Het resterende bedrag wordt gelijk verdeeld over het aantal aanvragen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Intercommunales - PIDPA - goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

De gemeente Malle werd per aangetekend schrijven van 16 oktober 2017 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van PIDPA met volgende bijlagen:

-begroting 2018 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2018 

-model als basis voor raadsbeslissing

-een volmacht

 

Op maandag 18 december 2017 om 11.00 uur organiseert Pidpa de buitengewone algemene vergadering in het congrescentrum van het Aldhem Hotel, Jagersdreef 1 te 2280 Grobbendonk.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

1.Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden.

2.Begroting 2018 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en te volgen strategieën in 2018.

3.Benoeming(en).

4.Goedkeuring van het verslag staande de vergadering.

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren.

 

De heer Jan Boeckx wenst ontslag te nemen als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Pidpa en dient bijgevolg vervangen te worden.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013, meerbepaald artikel 44 en artikel 59.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meerbepaald artikels 19 tot en met 26 en artikel 42.

 

Artikel 22 van de statuten van Pidpa.

 

Besluit van de gemeenteraad van 25 november 2013 betreffende de aanduiding van mevrouw Elisabeth Joris als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

Mevrouw Sanne Van Looy maakt deel uit van de raad van bestuur.

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, inzonderheid artikel 29, goedgekeurd op 28 september 2015, dat vermeldt dat de diverse fracties van de gemeenteraad uiterlijk de derde kalenderdag vóór de dag van de gemeenteraadszitting mededeling kunnen doen van de naam en voornaam van hun eventuele kandidaat voor elk van de te begeven mandaten hetzij schriftelijk tijdens de kantooruren, hetzij via e-mail vóór middernacht aan de gemeentesecretaris (e-mail: gemeenteraad@malle.be).

 

Motivering

 

Navolgende kandidatuur is tijdig binnengekomen bij de gemeentesecretaris voor vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Pidpa tot het einde van deze legislatuur:

         Dominique Defossez (DBM).

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de begroting voor 2018 met kennisgeving van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategieën in 2018.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De stemming voor aanduiding van een vertegenwoordiger geeft het volgende resultaat:

- 18 stemmen worden uitgebracht voor de aanduiding van Dominique Defossez;

- 2 stemmen worden uitgebracht tegen de aanduiding van Dominique Defossez.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Akte te nemen van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa m.b.t. het boekjaar 2018.

 

Artikel 2 - Goedkeuring te verlenen aan de door de Raad van Bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2018 en het toelichtend verslag.

 

Artikel 3 - De heer Dominique Defossez, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle wordt aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van PIDPA.

 

Artikel 4 - Aan de vertegenwoordiger wordt de opdracht gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2017, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de benoeming(en) goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

 

Artikel 5 - Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Intercommunales - IGEAN dienstverlening - goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het ministerieel besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het ministerieel besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Buitengewone algemene vergadering

Artikel 44 van het decreet en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 25 oktober 2017 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering te organiseren in de burelen van IGEAN, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op woensdag 20 december 2017 om 19.00 uur met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018

2.goedkeuren van de begroting 2018

3.benoemen leden raad van bestuur

4.toetreding aanvaarden van politiezones en hulpverleningszones.

 

Diezelfde raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018 evenals aan de begroting 2018.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 27 oktober 2017 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2017 aan alle deelnemers bezorgd.

 

De daarbijhorende documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 25 oktober 2017

2.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018

3.de begroting 2018.

 

Artikel 44 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening aangeduid.

 

Met onderstaande beslissing wordt het mandaat van deze vertegenwoordiger bepaald.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018 en van de begroting 2018 op het directiecomité van 20 september 2017 en 11 oktober 2017 en op de raad van bestuur van 25 oktober 2017.

 

De heer Jan Boeckx wenst ontslag te nemen als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Igean dienstverlening en dient bijgevolg vervangen te worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd.

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Statuten van IGEAN dienstverlening.

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, inzonderheid artikel 29, goedgekeurd op 28 september 2015, dat vermeldt dat de diverse fracties van de gemeenteraad uiterlijk de derde kalenderdag vóór de dag van de gemeenteraadszitting mededeling kunnen doen van de naam en voornaam van hun eventuele kandidaat voor elk van de te begeven mandaten hetzij schriftelijk tijdens de kantooruren, hetzij via e-mail vóór middernacht aan de gemeentesecretaris (e-mail: gemeenteraad@malle.be).

 

Motivering

 

Navolgende kandidatuur is tijdig binnengekomen bij de gemeentesecretaris voor vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Igean dienstverlening tot het einde van deze legislatuur:

         Elisabeth Joris (DBM).

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt.

 

De stemming voor aanduiding van een vertegenwoordiger geeft het volgende resultaat:

- 19 stemmen worden uitgebracht voor de aanduiding van Elisabeth Joris;

- 1 stem wordt uitgebracht tegen de aanduiding van Elisabeth Joris.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op woensdag 20 december 2017 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018

2.goedkeuren van de begroting 2018

3.benoemen leden raad van bestuur

4.toetreding aanvaarden van politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 2 - Mevrouw Elisabeth Joris, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle wordt aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 20 december 2017 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN dienstverlening worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het ministerieel besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het ministerieel besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Buitengewone algemene vergadering

Artikel 44 van het decreet en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

 

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 25 oktober 2017 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering te organiseren in de burelen van IGEAN, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 20 december 2017 om 19.00 uur met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018

2.goedkeuren van de begroting 2018

3.innovatiefonds – bepalen bijdrage

4.benoemen leden adviescomités

5.toetreding politiezones en hulpverleningszones.

 

Diezelfde raad van bestuur heeft haar goedkeuring gehecht aan de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018 evenals aan de begroting 2018. De nota over het innovatiefonds werd eveneens goedgekeurd.

 

Met het aangetekend schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 27 oktober 2017 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2017 aan alle deelnemers bezorgd.

 

De daarbijhorende documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1.uittreksels uit de beslissing van de raad van bestuur van 25 oktober 2017

2.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018

3.de begroting 2018

4.de nota over het innovatiefonds.

 

Artikel 44 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid aangeduid.

 

Met onderstaande beslissing wordt het mandaat van deze vertegenwoordiger bepaald.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018 en van de begroting 2018 op het directiecomité van 5 oktober 2016 en op de raad van bestuur van 25 oktober 2017. De nota voor het innovatiefonds werd eveneens besproken op het directiecomité van 5 oktober 2016 en op de raad van bestuur van 25 oktober 2017.

 

De heer Jan Boeckx wenst ontslag te nemen als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Igean milieu & veiligheid en dient bijgevolg vervangen te worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd.

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, inzonderheid artikel 29, goedgekeurd op 28 september 2015, dat vermeldt dat de diverse fracties van de gemeenteraad uiterlijk de derde kalenderdag vóór de dag van de gemeenteraadszitting mededeling kunnen doen van de naam en voornaam van hun eventuele kandidaat voor elk van de te begeven mandaten hetzij schriftelijk tijdens de kantooruren, hetzij via e-mail vóór middernacht aan de gemeentesecretaris (e-mail: gemeenteraad@malle.be).

 

Motivering

 

Navolgende kandidatuur is tijdig binnengekomen bij de gemeentesecretaris voor vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Igean milieu & veiligheid tot het einde van deze legislatuur:

         Elisabeth Joris (DBM).

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De stemming voor aanduiding van een vertegenwoordiger geeft het volgende resultaat:

- 18 stemmen worden uitgebracht voor de aanduiding van Elisabeth Joris;

- 2 stemmen worden uitgebracht tegen de aanduiding van Elisabeth Joris.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De gemeenteraad neemt kennis van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, gelegen aan de Doornaardstraat 60 te Wommelgem op 20 december 2017 om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2018

2.goedkeuren van de begroting 2018

3.innovatiefonds – bepalen van de bijdrage

4.benoemen leden adviescomités

5.aanvaarden van de toetreding politiezones en hulpverleningszones.

 

Artikel 2 - Mevrouw Elisabeth Joris, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle wordt aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Dominique Defossez, gemeenteraadslid, wonende Aardekensweg 11 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Artikel 3 - De vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 20 december 2017 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - Twee uittreksels van onderhavige gemeenteraadsbeslissing zullen aan IGEAN milieu & veiligheid worden bezorgd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Intercommunales - IVEKA - goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2017, voorstel tot herstructureringsoperatie van de Vlaamse financieringsverenigingen met inkanteling van deel IKA in IVEKA, statutenwijziging en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente neemt voor de activiteit distributienetbeheer elektriciteit en/of gas deel aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, Intercommunale Vereniging voor de Energie
distributie in de Kempen en het Antwerpse.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 21 september 2017 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Iveka die op 21 december 2017 zal plaatshebben in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

 

Een dossier met documentatiestukken uitgewerkt door de raad van bestuur in zitting van 19 september 2017 werd aan de gemeente overgemaakt.  Er wordt eveneens verwezen naar het dossier dat de dienstverlenende vereniging IKA aan de gemeente heeft overgemaakt in het kader van haar algemene vergadering die zij in december e.k. organiseert.

 

INKANTELING VAN DEEL IKA IN IVEKA – SPLITSING DOOR OVERNEMING

 

De bestuursorganen van de dienstverlenende vereniging IKA, van de opdrachthoudende vereniging Iveka en van de nieuw opgerichte vennootschap Zefier cvba hebben te kennen gegeven te willen overgaan tot een algehele splitsing van de activa en passiva van IKA waarbij Iveka en Zefier elk een gedeelte van de activiteiten van IKA overnemen.

 

Deze splitsing kadert in een globale herstructureringsoperatie van de zes huidige Vlaamse financieringsverenigingen die ertoe strekt om de activiteiten van deze verenigingen beter te laten aansluiten bij de huidige organisatie van de energiemarkt en de Vlaamse intergemeentelijke structuren te rationaliseren. Concreet leidt dit ertoe dat de productiebelangen in ondernemingen actief in milieuvriendelijke energieopwekking, aangehouden door IKA en de andere financieringsverenigingen, afgesplitst worden naar Zefier cvba, terwijl de belangen in de transportnetbeheerders ingekanteld worden in Iveka, wat IKA betreft, en in de andere zuster-distributienetbeheerders (DNB’s), wat de andere financieringsverenigingen betreft.

 

De belangen in de transportnetbeheerders Elia en Fluxys zijn gebundeld in de Strategische participaties Publi-T en Publigas die worden overgenomen door de distributienetbeheerders, waaronder Iveka. Samen met deze activa nemen de distributienetbeheerders eveneens de eventuele betrokken leningen over.

 

Ook de bestaande leningen die in opdracht van de gemeenten/steden zijn aangegaan vóór 1 januari 2018 met het oog op de verwerving van aandelen in de distributienetbeheerder (Ae en Ag)  en van het realiseren van investeringen van gemeenten/steden zelf worden ondergebracht bij Iveka, samen met de zogeheten “gouden aandelen” in Telenet Group Holding nv.

 

Iveka verkrijgt alle rechten en plichten beschreven in de overeenkomsten waarbij IKA partij is en die met voormelde vermogensbestanddelen verband houden.

 

Binnen Iveka worden afzonderlijke rekeningsectoren met individuele rekeningstaten gecreëerd teneinde het afzonderlijke beheer van de ingevolge de splitsing ingebrachte vermogens-bestanddelen mogelijk te maken. Zo blijven de bestaande rechten en plichten van de deelnemers ook na de splitsing gerespecteerd. Er wordt voorzien in een voorkeurrecht bij toekomstige kapitaalverhogingen van de rekeningsectoren die op de ingevolge de splitsing ingebrachte vermogensbestanddelen betrekking hebben.

 

Ingevolge de voorgestelde splitsing bekomt de gemeente aandelen Iveka en Zefier in overeenstemming met de proportionele rechten ten aanzien van het resultaat van de deelnemingen die ingebracht worden. De wijze van toekenning van de nieuwe aandelen wordt toegelicht en verantwoord in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag van de raad van bestuur en is gebaseerd op de rechten van de deelnemers op de strategische participaties die voor rekening van de deelnemers gefinancierd werden.

 

STATUTENWIJZIGINGEN

 

Het voorstel brengt eveneens een aantal statutenwijzigingen met zich mee die ervoor zorgen dat de bestaande rechten van de deelnemers gerespecteerd blijven en de nieuw verkregen vermogensbestanddelen afzonderlijk beheerd worden.

 

De voornaamste statutenwijzigingen zijn :

-de uitbreiding van het doel van de vereniging met de subactiviteit inzake het beheer van strategische participaties, waaronder het verwerven en/of het financieren ervan, en bijkomend: het verzorgen en opvolgen van financieringen die door de voormalige financierings-vereniging IKA vόόr 1 januari 2018 zijn verstrekt aan de deelnemende gemeenten met het oog op de verwerving van aandelen distributienetbeheer Ae en Ag en/of het realiseren van investeringen die voorzien zijn in hun budget, het beheer van de Gouden aandelen (Telenet) en de daaraan verbonden rechten;

-de toevoeging van een aantal definities, zoals o.m. deze van de strategische participaties, de rekeningsectoren en de gouden aandelen;                            

-de creatie van aandelen Apt voor Publi-T en Apg voor Publigas;

-de vermelding van de ‘Gouden aandelen’ in Telenet Group Holding nv en de creatie van aandelen Ate per gemeente/stad;              

-het principe dat elke gemeente/stad inbreng doet van de subactiviteit beheer van strategische participaties;

-de opname van de verbintenissen van de gemeenten/steden inzake financiering die vanuit de financieringsvereniging worden overgenomen en de machtiging door de gemeenten/ steden verleend om voormelde financiële lasten, beheerskosten en tekorten te laten verrekenen op de aan de gemeente/stad toekomende dividenden;

-een aangepaste omschrijving van de bevoegdheden van de bestuursorganen;

-een beperking van de stemrechten van de nieuwe aandelen op de algemene vergadering in het kader van beslissingen die verband houden met het distributienetbeheer van elektriciteit en gas, in die zin dat de deelnemers nooit meer stemrechten kunnen uitoefenen dan dat zij hebben in functie van hun aandelenbezit in het kader van het distributienetbeheer. Met betrekking tot de nieuw ingebrachte vermogensbestanddelen wordt echter gestemd in functie van de aandelen Apt en Apg;

-de invoering van de mogelijkheid om subrekeningsectoren te creëren;

-de verdeling van de winst met betrekking tot de aandelen Apt, Apg en Ate overeenkomstig de participaties binnen de verschillende soorten aandelen;

-bij de beëindiging van de intergemeentelijke samenwerking en de uittreding van een deelnemer worden in het kader van de subactiviteit beheer van strategische participaties en de overgenomen financieringen de bestaande statutaire bepalingen van de financieringsvereniging overgenomen.

 

Overeenkomstig artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001 dient de gemeenteraad zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en onder meer op expliciete wijze aan de voorgestelde splitsing door overneming en aan de voorgestelde statutenwijzigingen. De gemeenteraad dient tevens het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         DBM zal tegen stemmen.

         IKA is een gezonde intercommunale die volgens het voorstel zou ingekanteld worden in een grote intercommunale. De vraag kan gesteld worden of dat grote vehikel nog wel een intercommunale is. Vijftien bestuurders moeten het leiden. De lokale betrokkenheid zal volledig uitgeschakeld worden. De zeggenschap van de lokale besturen wordt beknot. De partijbonzen van de nationale partijen zullen beslissen.

         Het is belangrijk dat er zeggenschap gehouden wordt over de centen die er zijn om lokale projecten te ondersteunen. 1/3 van het kapitaal is van IKA. Wanneer het kapitaal vermengd wordt, zal het een en ander door 6 gedeeld moeten worden. Dit betekent bijgevolg een halvering van het dividend en het verliezen van de zeggenschap.

         36 jaar geleden is IKA gestart met 12.000 euro. Nu heeft men 300.000.000 euro en worden er belangrijke dividenden uitgekeerd.

         Het voorstel dat gedaan wordt, zal alle macht concentreren.

         Het is niet omdat er in sommige intercommunales zaken zijn misgelopen, dat dit overal zo is en dat alles over één en dezelfde kam geschoren moet worden.

 

Raadslid Sanne Van Looy geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         N-VA gaat het voorstel wel steunen.

         De bekommernissen die geuit worden, zijn te begrijpen. Niettemin maakt de Vlaamse regering zich sterk dat er voldoende garanties zijn voor een hoge betrokkenheid.

         Het voorstel kadert in het installeren van een nieuwe politieke cultuur, conform het regeerakkoord, waarbij onder andere transparantie en de vermindering van het aantal mandaten voorop gesteld wordt.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat hij de burgemeester volledig volgt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat meerdere gemeenten al hebben tegen gestemd.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zal tegenstemmen zoals ze in het verleden gedaan hebben. Waarom moeten er gelden van de gemeenten hier getransfereerd worden? Is het nog een intercommunale? Hij merkt op dat het merkwaardig is dat N-VA dit voorstel steunt omdat alles minder transparant wordt en de macht meer geconcentreerd wordt. Wie gaan die 15 bestuurders zijn? Wat gaan ze verdienen?

 

Raadslid Alain De Laet geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is ingewikkelde materie.

         Dit dossier moet met een lokale bril bekeken worden en vanuit een lokale insteek benaderd worden. Het standpunt van N-VA is in deze dan ook raar. Hier in de gemeenteraad zitten lokale vertegenwoordigers. Dat is ook hoe onze fractie zal stemmen.

         Er worden vandaag de dag lokale projecten in de streek opgezet waar je nog medezeggenschap hebt.

         In de nieuwe structuur, zal je als lokaal bestuur nog weinig kunnen betekenen/zeggen. Welke invloed zal de gemeente nog hebben?

         Het is belangrijk dat niet iedereen over eenzelfde kam wordt geschoren. Het is al te gemakkelijk om telkens te zeggen dat iedereen in de politiek zit om zijn zakken te vullen. Als er problemen zijn, moeten ze aangepakt worden. Mensen die op een positieve manier bezig zijn met politiek, moeten hierin gestimuleerd worden.

 

Raadslid Wim Jordens merkt op dat het een technische materie is waar het niet altijd gemakkelijk is om te beoordelen waar je al dan niet goed mee doet. Hij licht toe dat zijn fractie niet in een keurslijf zit en de lokale kaart trekt. De fractie zal tegen stemmen, besluit raadslid Wim Jordens.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht nog toe dat IKA vorig jaar de verlenging heeft bekomen met 20 jaar.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of het voor de afgevaardigde van de gemeente op menselijk vlak niet moeilijk is om naar de vergadering te gaan met dit standpunt.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat de afgevaardigde het mandaat dat van de gemeenteraad wordt verkregen professioneel zal uitdragen, wat dat ook is. Dat zal geen probleem zijn. Hij merkt op op basis van de voorgaande tussenkomsten dat er kritiek is op de houding van N-VA in deze. Hij licht toe dat er sterk en voornamelijk lokaal gedacht wordt door N-VA Malle. Maar af en toe wordt een voorstel/lijn gevolgd dat vanuit de regering wordt voorgesteld, als lid zijnde van een regeringspartij. In casu betreft het een initiatief van minister Bart Tommelein om een Vlaamse groene energieholding op te richten.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of de leden van N-VA het stemgedrag zelf mochten kiezen, waar dit bij CD&V blijkbaar het geval was. Schepen Wouter Patho antwoordde dat men vrij was.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat gesproken wordt over de oprichting van een Vlaamse energieholding. Er mag niet vergeten worden dat er nog het Vlaams Energiebedrijf is. Waarom moet er nu geld van de gemeenten onttrokken worden om daar een Vlaams beleid mee te gaan voeren? Dit is niet correct, aldus raadslid Alex Van Loon. Bovendien moet de bestuurskracht bij de gemeenten zitten. De toekomst zit bij steden en gemeenten. De keuze die hier wordt voorgesteld is volledig verkeerd.

 

De gemeenteraad besluit bij 4 ja stemmen en 16 neen stemmen (Harry Hendrickx, Jules Mintjens, Dries Van Dyck, Elisabeth Joris, Thierry van der Straten Waillet, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Kim Geys, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen)

 

over het voorstel zoals weergegeven in de artikelen 1, 2 en 3 hieronder, waardoor de artikelen 1, 2 en 3 zoals weergegeven hieronder verworpen worden.

 

Artikel 1 - Zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 21 december 2017:

 

1.Voorstel tot herstructureringsoperatie van de Vlaamse financieringsverenigingen en inkanteling van deel IKA in Iveka.

 

1.1.Toestandsverklaring betreffende het voorstel tot herstructureringsoperatie van de Vlaamse financieringsverenigingen en inkanteling van een deel van de activiteiten van IKA in Iveka.

 

1.2.Kennisname van het verzoek tot toetreding van de gemeenten Boechout en Nijlen en goedkeuring van deze toetredingen onder opschortende voorwaarde van verwezenlijking van de voorgenomen splitsing.

 

1.3.Bespreking van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking zijn gesteld van de deelnemers van de te splitsen dienstverlenende vereniging IKA, de overnemende opdrachthoudende vereniging Iveka en de overnemende coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, overeenkomstig de bepalingen van artikel 733 van het Wetboek van vennootschappen, met name:

a.het splitsingsvoorstel opgesteld overeenkomstig artikel 728 van het Wetboek van vennootschappen door de raden van bestuur van de te splitsen dienstverlenende vereniging en van de overnemende opdrachthoudende vereniging en de overnemende coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid;

b.de volgende bijzondere verslagen:

(i)het bijzonder verslag van de raad van bestuur over het splitsingsvoorstel overeenkomstig artikel 730 van het Wetboek van vennootschappen;

(ii)het verslag van de commissaris over het splitsingsvoorstel overeenkomstig artikel 731 van het Wetboek van vennootschappen.

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730 en 731 van het Wetboek van vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 

1.4.In voorkomend geval, mededeling van de belangrijke wijzigingen die zich hebben voorgedaan in de activa en passiva van het vermogen van de bij de splitsing betrokken verenigingen en vennootschap tussen de datum van het splitsingsvoorstel en de datum van de algemene vergadering die tot de splitsing besluit.

 

1.5.Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 

1.6.Onder voorbehoud van de vervulling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden of de afstand van deze opschortende voorwaarden door de raden van bestuur van de bij de splitsing betrokken rechtspersonen in wiens voordeel de relevante opschortende voorwaarden bedongen zijn en alleszins onder de opschortende tijdsbepaling opgenomen in het splitsingsvoorstel:

a.Goedkeuring, overeenkomstig voormeld splitsingsvoorstel, van de splitsing door overneming, ten gevolge van ontbinding zonder vereffening van het gehele vermogen, zowel de rechten als de verplichtingen van de dienstverlenende vereniging IKA:

(i)deels aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, met zetel te Koningin Elisabethlei 38, 2300 Turnhout;

(ii)deels aan de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, met zetel te Ravensteingalerij 4, bus 2, 1000 Brussel;

b.Beschrijving van de over te nemen activa en passiva;

c.Vaststelling van de boekhoudkundige bestemming van de overdracht ten gevolge van de splitsing;

d.Goedkeuring van de verhoging van het vaste en het variabele gedeelte van het kapitaal ingevolge splitsing en bijgevolg van aanpassing van artikel 8 van de statuten om dit in overeenstemming te brengen met de verhoging van het vaste gedeelte van het kapitaal;

e.Overeenkomstig artikel 738 van het Wetboek van vennootschappen, wijziging van het doel door toevoeging van volgende activiteiten:

(i)het beheer, verwerven en of financieren van strategische participaties in Publigas en Publi-T,

(ii) het verzorgen en opvolgen van andere financieringen die door de voormalige financieringsvereniging vόόr 1 januari 2018 zijn verstrekt aan de deelnemende gemeenten met het oog op de verwerving van aandelen Ae en Ag van de verkrijgende vereniging en/of het realiseren van investeringen die voorzien zijn in hun budget en (iii) het beheer van de gouden aandelen in Telenet,

en kennisneming in dit verband van het bijzonder verslag van de raad van bestuur en van het verslag van de commissaris met betrekking tot de staat van activa en passiva per 30 juni 2017 in het kader van artikel 413 van het Wetboek van vennootschappen;

f.Artikelsgewijze wijziging van artikel 2bis, 3, 8, 9, 10, 15, 17, 25, 26, 27, 28, 30, 31, 32 en 37bis van de statuten ten einde onder meer de werking van de vereniging in overeenstemming te brengen met de ingevolge de splitsing verkregen vermogensbestanddelen, dit conform het ontwerp van statutenwijziging gevoegd bij de agenda.

 

1.7.Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van de deelnemers voor de subactiviteit strategische participaties alsook het verzorgen en opvolgen van andere financieringen die door de voormalige financieringsvereniging vόόr 1 januari 2018 zijn verstrekt aan de deelnemende gemeenten met het oog op de verwerving van aandelen Ae en Ag en/of het realiseren van investeringen die voorzien zijn in hun budget inclusief het beheer van de gouden aandelen en de daaraan verbonden rechten.

 

1.8.Goedkeuring van de deelneming van de vereniging in de ondernemingen waarvan participaties overgedragen worden aan de vereniging in het kader van de splitsing, in het bijzonder de ondernemingen Publi-T en Publigas.

 

1.9.In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de splitsing, al dan niet beschreven in het splitsingsvoorstel of het bijzonder verslag van de raad van bestuur.

 

1.10.Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de splitsing en statutenwijziging, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur, met mogelijkheid van subdelegatie voor de punten g., h. en i., om:

a.van de opschortende voorwaarden zoals vastgesteld in agendapunt 1.5. afstand te doen, voor zover bedongen in het voordeel van de vereniging en voor zover het volgens het splitsingsvoorstel mogelijk is afstand te doen van deze opschortende voorwaarden;

b.de al dan niet verwezenlijking van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de splitsing, zoals vermeld onder agendapunt 1.5., vast te stellen;

c.het overgedragen vermogen verder te beschrijven overeenkomstig de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel;

d.de definitieve ruilverhouding in het kader van de splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de te splitsen vereniging en de overnemende vereniging per 31 december 2017, berekend volgens de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2017;

e.op basis van de definitieve ruilverhouding zoals vastgesteld door de raad van bestuur, de nieuwe aandelen in de vereniging te verdelen over de deelnemers van de te splitsen vereniging, berekend volgens de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel en dit in te schrijven in het register van deelnemers;

f.het definitief bedrag van de kapitaalverhoging ingevolge de splitsing in boekhoudkundige continuïteit per 1 januari 2018 vast te stellen, en artikel 8 van de statuten hieraan aan te passen;

g.het bovenstaande te bevestigen voor de instrumenterende notaris en bijgevolg de verwezenlijking van de splitsing van de te splitsen vereniging en de daaruit vloeiende kapitaalverhoging van de overnemende vereniging, authentiek vast te stellen;

h.daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

i.alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de splitsing in de meest brede zin.

 

2.Bespreking in het kader van artikel 44 van het Vlaams decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2018 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2018.

 

3.Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van de deelnemers voor de subactiviteit warmte.

 

4.Bekrachtiging van de volmachtverlening voor het jaar 2018 inzake bestellingen van Iveka aan Eandis System Operator cvba.

 

5.Statutaire benoemingen.

 

6.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 - Zijn goedkeuring te hechten aan:

a.het voorstel tot splitsing door overneming door de opdrachthoudende vereniging Iveka van een deel van de dienstverlenende vereniging IKA, waarbij op 1 januari 2018 alle betrokken activa en passiva en alle rechten en plichten, boekhoudkundig overgedragen worden aan Iveka, mits toekenning aan de deelnemende gemeenten van Iveka van aandelen Apt voor de deelnemingen in Publi-T, aandelen Apg voor de deelnemingen in Publigas en aandelen Ate voor de deelneming in de ‘Gouden aandelen’ van Telenet Group Holding nv, zonder aanduiding van nominale waarde, volledig volgestort;

b.de inbreng door de gemeente van de activiteit beheer van Strategische participaties bij de opdrachthoudende vereniging Iveka;

c.de voorgestelde doel- en statutenwijzigingen van de opdrachthoudende vereniging Iveka,

onder de opschortende voorwaarden van de verwezenlijking van de voorgenomen splitsing van IKA.

 

Artikel 3 - Zijn goedkeuring te hechten aan de aanvaarding van de toetreding van de gemeenten Boechout en Nijlen tot de opdrachthoudende vereniging Iveka in het kader van de subactiviteit kabelnet-werkparticipaties (beheer van de ‘Gouden aandelen’ in Telenet Group Holding nv), onder opschortende voorwaarde van de verwezenlijking van de voorgenomen splitsing van IKA.

 

Artikel 4 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 28 augustus 2017 wordt mevrouw Sanne Van Looy, gemeenteraadslid, wonende Ticheltij 47 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Peter Lacante, gemeenteraadslid, wonende De Speelhoven 18 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Artikel 5 - De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 21 december 2017, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1, 2 en 3 van onderhavige raadsbeslissing.

 

Artikel 6 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op het e-mailadres (pdf) intercommunales@eandis.be.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Intercommunales - IKA - toetreding tot IVEKA - goedkeuring van de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 21 december 2017 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

De gemeente Malle werd per aangetekend schrijven van 20 september 2017 opgeroepen deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA die op 21 december 2017 plaats heeft.

 

De raad van bestuur van IKA stelt de splitsing van IKA voor, door afsplitsing enerzijds naar IVEKA en anderzijds naar Zefier CVBA.

 

De raad van bestuur van IKA heeft te dien einde een splitsingsvoorstel opgemaakt samen met de raden van bestuur van IVEKA en Zefier CVBA en dat de raad van bestuur van IKA daarnaast een bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel heeft opgesteld en dit voorstel en verslag aan de gemeente bezorgd zijn naar aanleiding van de oproeping tot de algemene vergadering.

 

De commissaris heeft een verslag zonder voorbehoud opgemaakt met betrekking tot het splitsingsvoorstel en dit verslag is nagezonden naar de gemeente per aangetekend schrijven van 17 oktober 2017.

 

Het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag van de raad van bestuur maken melding van bepaalde balanswijzigingen die nodig zijn in het kader van de splitsing (meer bepaald een incorporatie van reserves in kapitaal tot volstorting van die aandelen die nog niet volgestort zijn en een kapitaalvermindering tot vereffening van de rekeningsector met kengetal 1) en die eveneens aan de algemene vergadering worden voorgelegd samen met een statutenwijziging die betrekking heeft op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1.

 

De algemene vergadering van IKA heeft op 19 december 2016 besloten om de duur van de vereniging te verlengen tot en met 31 december 2034.

 

Als gevolg van deze recente verlengingsbeslissing, dient de splitsing gepaard te gaan met een verzoek tot splitsing door ten minste drie vierden van het aantal gemeentelijke deelnemers naar analogie met artikel 37 van het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Wet van 21 december 1994 houdende sociale en diverse bepalingen, artikel 180.

 

Artikel 44, 1° en 3° alinea van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, waarin opgenomen is dat de gemeenten, deelnemers van een intergemeentelijk samenwerkingsverband hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van het intergemeentelijk samenwerkingsverband bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat dergelijke benoemingsprocedure met de vaststelling van het stemgedrag van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Conform de wettelijke en statutaire bepalingen heeft elke vennoot bij IKA recht op één volmachtdrager.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zijn goedkeuring te hechten aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhaving punt. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         DBM zal tegen stemmen.

         IKA is een gezonde intercommunale die volgens het voorstel zou ingekanteld worden in een grote intercommunale. De vraag kan gesteld worden of dat grote vehikel nog wel een intercommunale is. Vijftien bestuurders moeten het leiden. De lokale betrokkenheid zal volledig uitgeschakeld worden. De zeggenschap van de lokale besturen wordt beknot. De partijbonzen van de nationale partijen zullen beslissen.

         Het is belangrijk dat er zeggenschap gehouden wordt over de centen die er zijn om lokale projecten te ondersteunen. 1/3 van het kapitaal is van IKA. Wanneer het kapitaal vermengd wordt, zal het een en ander door 6 gedeeld moeten worden. Dit betekent bijgevolg een halvering van het dividend en het verliezen van de zeggenschap.

         36 jaar geleden is IKA gestart met 12.000 euro. Nu heeft men 300.000.000 euro en worden er belangrijke dividenden uitgekeerd.

         Het voorstel dat gedaan wordt, zal alle macht concentreren.

         Het is niet omdat er in sommige intercommunales zaken zijn misgelopen, dat dit overal zo is en dat alles over één en dezelfde kam geschoren moet worden.

 

Raadslid Sanne Van Looy geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         N-VA gaat het voorstel wel steunen.

         De bekommernissen die geuit worden, zijn te begrijpen. Niettemin maakt de Vlaamse regering zich sterk dat er voldoende garanties zijn voor een hoge betrokkenheid.

         Het voorstel kadert in het installeren van een nieuwe politieke cultuur, conform het regeerakkoord, waarbij onder andere transparantie en de vermindering van het aantal mandaten voorop gesteld wordt.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat hij de burgemeester volledig volgt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat meerdere gemeenten al hebben tegen gestemd.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zal tegenstemmen zoals ze in het verleden gedaan hebben. Waarom moeten er gelden van de gemeenten hier getransfereerd worden? Is het nog een intercommunale? Hij merkt op dat het merkwaardig is dat N-VA dit voorstel steunt omdat alles minder transparant wordt en de macht meer geconcentreerd wordt. Wie gaan die 15 bestuurders zijn? Wat gaan ze verdienen?

 

Raadslid Alain De Laet geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is ingewikkelde materie.

         Dit dossier moet met een lokale bril bekeken worden en vanuit een lokale insteek benaderd worden. Het standpunt van N-VA is in deze dan ook raar. Hier in de gemeenteraad zitten lokale vertegenwoordigers. Dat is ook hoe onze fractie zal stemmen.

         Er worden vandaag de dag lokale projecten in de streek opgezet waar je nog medezeggenschap hebt.

         In de nieuwe structuur, zal je als lokaal bestuur nog weinig kunnen betekenen/zeggen. Welke invloed zal de gemeente nog hebben?

         Het is belangrijk dat niet iedereen over eenzelfde kam wordt geschoren. Het is al te gemakkelijk om telkens te zeggen dat iedereen in de politiek zit om zijn zakken te vullen. Als er problemen zijn, moeten ze aangepakt worden. Mensen die op een positieve manier bezig zijn met politiek, moeten hierin gestimuleerd worden.

 

Raadslid Wim Jordens merkt op dat het een technische materie is waar het niet altijd gemakkelijk is om te beoordelen waar je al dan niet goed mee doet. Hij licht toe dat zijn fractie niet in een keurslijf zit en de lokale kaart trekt. De fractie zal tegen stemmen, besluit raadslid Wim Jordens.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht nog toe dat IKA vorig jaar de verlenging heeft bekomen met 20 jaar.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of het voor de afgevaardigde van de gemeente op menselijk vlak niet moeilijk is om naar de vergadering te gaan met dit standpunt.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat de afgevaardigde het mandaat dat van de gemeenteraad wordt verkregen professioneel zal uitdragen, wat dat ook is. Dat zal geen probleem zijn. Hij merkt op op basis van de voorgaande tussenkomsten dat er kritiek is op de houding van N-VA in deze. Hij licht toe dat er sterk en voornamelijk lokaal gedacht wordt door N-VA Malle. Maar af en toe wordt een voorstel/lijn gevolgd dat vanuit de regering wordt voorgesteld, als lid zijnde van een regeringspartij. In casu betreft het een initiatief van minister Bart Tommelein om een Vlaamse groene energieholding op te richten.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of de leden van N-VA het stemgedrag zelf mochten kiezen, waar dit bij CD&V blijkbaar het geval was. Schepen Wouter Patho antwoordde dat men vrij was.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat gesproken wordt over de oprichting van een Vlaamse energieholding. Er mag niet vergeten worden dat er nog het Vlaams Energiebedrijf is. Waarom moet er nu geld van de gemeenten onttrokken worden om daar een Vlaams beleid mee te gaan voeren? Dit is niet correct, aldus raadslid Alex Van Loon. Bovendien moet de bestuurskracht bij de gemeenten zitten. De toekomst zit bij steden en gemeenten. De keuze die hier wordt voorgesteld is volledig verkeerd.

 

De gemeenteraad besluit bij 4 ja stemmen en 16 neen stemmen (Harry Hendrickx, Jules Mintjens, Dries Van Dyck, Elisabeth Joris, Thierry van der Straten Waillet, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Kim Geys, Ingrid Vrints, Paul Wens, Mieke Laenen)

 

over het voorstel zoals weergegeven in de artikelen 1 en 2 hieronder, waardoor de artikelen 1 en 2 zoals weergegeven hieronder verworpen worden.

 

Artikel 1 - Om een verzoek tot splitsing van de dienstverlenende vereniging IKA te doen naar analogie met artikel 37, lid 1 van het decreet van 6 juli 2001 betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

 

Artikel 2 - Om zich, na onderzoek van de documenten die bij de oproeping en de nazending zijn gevoegd, de motieven die hierin vervat zijn eigen te maken en zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en alle afzonderlijke punten van de dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IKA van 21 december 2017, zijnde

 

Gewone gedeelte van de buitengewone algemene vergadering

 

1. Statutaire benoemingen.

 

2. Statutaire mededelingen.

 

3. Verhoging van het variabel gedeelte van het kapitaal door incorporatie van reserves.

 

4. Inschrijvingen op de kapitaalverhoging.

 

5. Vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging.

 

Notariële gedeelte van de BAV

 

6. Toestandsverklaring betreffende het voorstel tot herstructureringsoperatie van de Vlaamse financieringsverenigingen en inkanteling van een deel van de activiteiten van IKA in Iveka en Zefier CVBA.

 

7. Incorporatie van reserves in het kapitaal van de rekeningsector van de vereniging met kengetal 4a derwijze dat de aandelen van de gemeente Edegem in rekeningsector 4a volledig volgestort zijn.

 

8. Incorporatie van reserves in het kapitaal van de rekeningsector van de vereniging met kengetal 4b derwijze dat de aandelen van de gemeente Edegem en de gemeente Schelle in rekeningsector 4b volledig volgestort zijn.

 

9. Wijziging van artikel 7 van de statuten met het oog op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1.

 

10. Wijziging van artikel 7 - bis van de statuten met het oog op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1.

 

11. Wijziging van artikel 40 van de statuten met het oog op de vereffening van de rekeningsector met kengetal 1.

 

12. Vereffening van de algemene rekeningsector van de vereniging met kengetal 1, kapitaalvermindering in dat verband en uitkering aan de relevante deelnemers van de vereniging ingevolge deze kapitaalvermindering tegen vernietiging van de aandelen met kengetal 1.

 

13. Kennisname van het voornemen tot uittreding van de provincie Antwerpen, vereffening van de rekeningsector van de vereniging met kengetal 2, kapitaalvermindering in dat verband en uitkering van de waarde van de kapitaalvermindering aan de provincie Antwerpen.

 

14. Kennisname van het verzoek tot splitsing, uitgaande van ten minste drie vierden van de gemeentelijke deelnemers van de vereniging, naar analogie met artikel 37 van het decreet betreffende de intergemeentelijke samenwerking.

 

15. Bespreking van de documenten en verslagen die kosteloos ter beschikking zijn gesteld van de deelnemers van de te splitsen dienstverlenende vereniging Investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse, de overnemende opdrachthoudende vereniging Intercommunale Vereniging voor de energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse en de overnemende coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, overeenkomstig de bepalingen van artikel 733 van het Wetboek van vennootschappen, met name:

a)het splitsingsvoorstel opgesteld overeenkomstig artikel 728 van het Wetboek van vennootschappen door de raden van bestuur van de te splitsen dienstverlenende vereniging en van de overnemende opdrachthoudende vereniging en de overnemende coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

b)de volgende bijzondere verslagen:

(i)het bijzonder verslag van de raad van bestuur over het splitsingsvoorstel overeenkomstig artikel 730 van het Wetboek van vennootschappen;

(ii)het verslag van de commissaris over het splitsingsvoorstel overeenkomstig artikel 731 van het Wetboek van vennootschappen;

De deelnemers kunnen één maand voor de algemene vergadering op de zetel van de vereniging kennis nemen van het splitsingsvoorstel, voormelde bijzondere verslagen en de overige stukken bedoeld in de artikelen 730 en 731 van het Wetboek van vennootschappen en kosteloos een kopie van deze stukken verkrijgen.

 

16. In voorkomend geval, mededeling van de belangrijke wijzigingen die zich hebben voorgedaan in de activa en passiva van het vermogen van de bij de splitsing betrokken verenigingen en vennootschap tussen de datum van het splitsingsvoorstel en de datum van de algemene vergadering die tot de splitsing besluit.

 

17. Vaststelling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden en tijdsbepaling.

 

18. Onder voorbehoud van de vervulling van de in het splitsingsvoorstel opgenomen opschortende voorwaarden of de afstand van deze opschortende voorwaarden door de raden van bestuur van de bij de splitsing betrokken rechtspersonen in wiens voordeel de relevante opschortende voorwaarden bedongen zijn en alleszins onder de opschortende tijdsbepaling opgenomen in het splitsingsvoorstel:

a)Goedkeuring, overeenkomstig voormeld splitsingsvoorstel, van de splitsing door overneming, ten gevolge van ontbinding zonder vereffening, van het gehele vermogen, zowel de rechten als de verplichtingen van de dienstverlenende vereniging Investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse:

(i)deels aan de opdrachthoudende vereniging Intercommunale Vereniging voor de energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse, met zetel te Koningin Elisabethlei 38, 2300 Turnhout;

(ii)deels aan de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Zefier, met zetel te Ravensteingalerij 4, bus 2, 1000 Brussel;

b)Beschrijving van de over te dragen activa en passiva;

c)Vaststelling van de boekhoudkundige bestemming van de overdracht ten gevolge van de splitsing;

 

19. In het algemeen, casu quo goedkeuring van alle handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de splitsing, al dan niet beschreven in het splitsingsvoorstel of het bijzonder verslag van de raad van bestuur.

 

20. Vaststelling van de noodzakelijke uitvoeringsmaatregelen en verlenen van de desbetreffende machten naar aanleiding van de besluitvorming omtrent de splitsing, met inzonderheid machtiging aan de raad van bestuur om:

a)van de opschortende voorwaarden en tijdsbepaling zoals vastgesteld in agendapunt 14 afstand te doen, wat de opschortende voorwaarden betreft, voor zover bedongen in het voordeel van de vereniging en voor zover het volgens het splitsingsvoorstel mogelijk is hiervan afstand te doen;

b)de al dan niet verwezenlijking van de opschortende voorwaarden die gelden ten aanzien van de splitsing, zoals vermeld onder agendapunt 14, vast te stellen;

c)het overgedragen vermogen verder te beschrijven overeenkomstig de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel;

d)de definitieve ruilverhouding in het kader van de splitsing vast te stellen op basis van de geactualiseerde netto en bruto-waarde van de activa en passiva van de te splitsen vereniging, de overnemende vereniging en de overnemende vennootschap per 31 december 2017, berekend volgens de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel, dit na revisorale controle van de cijfers per 31 december 2017;

e)op basis van de definitieve ruilverhouding zoals vastgesteld door de raad van bestuur, de nieuwe aandelen in de Iveka OV en Zefier CVBA te verdelen over de deelnemers van de vereniging, berekend volgens de principes vastgelegd in het splitsingsvoorstel en het bijzonder verslag over het splitsingsvoorstel en dit in te schrijven in het register van deelnemers;

f)het bovenstaande te bevestigen voor de instrumenterende notaris en bijgevolg de verwezenlijking van de splitsing van de te splitsen vereniging en haar ontbinding zonder vereffening als gevolg hiervan, authentiek vast te stellen;

g)daartoe alle akten en stukken te tekenen, woonplaats te kiezen en alles te doen wat nodig of nuttig kan zijn;

h)alle formaliteiten te vervullen m.b.t. de neerlegging en publicatie van de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering en de uitvoering van de splitsing in de meest brede zin.

 

Artikel 3 - Ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 28 augustus 2017 wordt mevrouw Sanne Van Looy, gemeenteraadslid, wonende Ticheltij 47 te 2390 Malle aangeduid als vertegenwoordiger en ingevolge de gemeenteraadsbeslissing van 25 november 2013 wordt de heer Peter Lacante, gemeenteraadslid, wonende De Speelhoven 18 te 2390 Malle aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IKA.

 

Artikel 4 - De vertegenwoordiger van de gemeente die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 21 december 2017 op te dragen haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Artikel 5 - Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, Ravensteingalerij 4 bus 2 te 1000 Brussel, t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

IKA - kapitaalverhoging - incorporatie reserves - liquidatie rekening courant - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De financieringsvereniging IKA houdt in opdracht van de gemeenten in haar werkingsgebied verschillende strategische participaties aan. In uitvoering van het splitsingsvoorstel van IKA naar Zefier en Iveka dient een beperkte kapitaalverhoging en volledige volstorting van voorgaande kapitaalverhogingen doorgevoerd te worden, deze maken deel uit van de opschortende voorwaarden.

 

Ook na deze operatie worden nog niet alle financieel vaste activa door het kapitaal gedekt, voor sommige besturen zijn er ruim voldoende reserves opgebouwd, voor enkele dient bijgestort te worden. De raad van bestuur wenst dit correct in de boeken te laten opnemen en tegelijk de mogelijkheid te bieden overtollige reserves uit te keren aan de gemeenten.

 

Naar aanleiding hiervan legt de raad van bestuur een bijkomende kapitaalverhoging voor, ook deze wordt maximaal gedekt door de incorporatie van reserves en aanwending van rekening courant middelen.

 

Juridische gronden

 

Vlaams decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking, zoals gewijzigd op 18 januari 2013.

 

Omzendbrief van 11 januari 2002 betreffende de toepassing van het decreet intergemeentelijke samenwerking.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen.

 

Wet van 22 december 1986 betreffende de intercommunales.

 

IKA-statuten.

 

Motivering

 

Onze gemeente is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

De Raad van Bestuur van IKA heeft op 9 oktober 2017 besloten over te gaan tot een kapitaalverhoging om namens de gemeenten de aangehouden financieel vaste activa ook in de gemeentelijke boekhouding te kunnen opvolgen.

 

Deze kapitaalverhoging wordt maximaal gedekt door incorporatie van reserves en aanwending van rekening courant middelen.

 

De overtollige reserves zullen uitgekeerd worden als tussentijds dividend.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zal tegenstemmen.

 

Raadslid Pieter van Boxel merkt op dat zonet werd beslist om IKA niet te laten opgaan in het groter geheel, maar nu wordt een kapitaalverhoging voorgesteld. Wat als IKA toch zou opgaan in het groter geheel? Wat is de garantie dat de gelden binnen IKA blijven?

 

Raadslid Wim Jordens merkt op dat de einduitslag nog niet met zekerheid gekend is waardoor het spijtig is dat het punt er nu is. De vraag stelt zich of de gemeente met dit punt akkoord zou gaan als de inkanteling zou doorgaan.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt voor om in artikel 1, achter het eerste bolletje het volgende toe te voegen: "op voorwaarde dat IKA niet ingekanteld wordt in IVEKA noch in Zefier".

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 4 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te geven aan:

         het voorstel van kapitaalverhoging voor een totaalbedrag van 15.564.109,72 EUR, op voorwaarde dat IKA niet ingekanteld wordt in IVEKA noch in Zefier;

         de incorporatie van reserves voor een totaal bedrag van 15.121.602,01 EUR;

         de aanwending en storting van de rekening courant voor een totaalbedrag van

           13.722.384,55 EUR;

         de storting van de overtollige reserves bij wijze van tussentijds dividend voor een      totaalbedrag van 8.331.077,92 EUR.

 

Artikel 2 - In te tekenen op:

         aandelen KG 4a Publigas voor een nominaal bedrag van 50.551,71 EUR

         aandelen KG 4b Publigas voor een nominaal bedrag van 59.634,00 EUR

         aandelen KG 4c Publigas voor een nominaal bedrag van 38.940,00 EUR

         aandelen KG 5e Publi T voor een nominaal bedrag van 4.448,30 EUR

         aandelen KG 6b W4F voor een nominaal bedrag van 84.900,00 EUR

         aandelen KG 9c  Storm Hoogstraten Meer voor een nominaal bedrag van 12.000,00 EUR

              aandelen KG 9c  Storm Hoogstraten Minderhout voor een nominaal bedrag van 2.000,00 EUR

         aandelen KG 10  Eneco Turnhout voor een nominaal bedrag van 5.000,00 EUR.

 

Artikel 3 - Voorgaande te volstorten door incorporatie van reserves voor een bedrag van 257.474,01 EUR en IKA te verzoeken de rekening courant te lichten.

 

Artikel 4 - IKA te verzoeken het aan de gemeente cash uitkeerbaar bedrag naar aanleiding van incorporatie reserves (270.151,94 EUR) en liquidatie rekening courant (508.138,02 EUR) voor een totaalbedrag van 778.289,96 EUR te storten aan de gemeente voor 31 december 2017.

 

Artikel 5 - Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van de hierbij genomen beslissing en er onder meer kennis van te geven aan IKA, p/a INTERMIXT, Ravensteingalerij 4 bus 2, 1000 Brussel.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Mededelingen - problematiek door herlocalisering van de post

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Bpost heeft plots gemeld dat ze verhuisd zijn. Er is vooraf geen enkel overleg geweest.

         De nieuwe locatie geeft veel problemen. De toegankelijkheid is zeer beperkt. Het oversteken is moeilijk. Het kantoor zit achter de bushalte. Het is ongeveer de slechtste plaats die kon uitgekozen worden.

         Er zal een brief gericht worden om te vragen om uit te zien naar een meer geschikte plaats die beantwoordt aan voldoende bereikbaarheid en toegankelijkheid. Er zal ook een overleg plaats vinden met Bpost.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of ze huren.

 

Burgemeester-voorzitter antwoordt dat dit het geval is.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt of het mogelijk is om voor bakker Boeckx een parkeerplaats voor mindervaliden te maken, zodat ze minstens al aan de juiste kant van de weg zitten.

 

Burgemeester-voorzitter stelt dat dit mogelijk dan weer problemen oplevert voor de bakker en de beenhouwer die er gevestigd zijn.

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat hij er voor gewonnen is om het toch te doen. Iemand die mobiel is, kan gemakkelijker de weg oversteken.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat het bekeken zal worden.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat het eventueel ook bekeken kan worden om in de Blijkerijstraat iets te voorzien.

 

Raadslid Ingrid Vrints merkt op dat er aan Leunen ook nog een heel stuk grond is waar eventueel een parkeerplaats van gemaakt kan worden.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx besluit dat alle mogelijke oplossingen problematisch blijven omdat het kantoor zelf niet toegankelijk is voor mindervaliden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Elisabeth Joris verwijst naar enkele evenementen.

         Schepen Dries Van Dyck verwijst naar enkele evenementen.

         Schepen Jules Mintjens licht toe dat de door AWV beloofde geluidsstudie in het kader van de ring fase I vertraging heeft opgelopen. Hierdoor is de voorziene planning van de startnota en communicatiemomenten niet meer mogelijk. Alles zal dus minstens met één maand uitgesteld worden. De infomarkt zal waarschijnlijk februari/maart doorgaan. Voor ring fase II zal eerstdaags een studiebureau worden aangesteld.

         Schepen Jules Mintjens licht toe dat er een infovergadering over het budget voorzien wordt op dinsdag 12 december 2018 om 19.00 uur.

         Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de aanleg van het fietspad van Westmalle naar Sint Antonius zou verschoven zijn naar 2022. Dat moet de gemeente vernemen via de krant. Dat is ongehoord. Op de begroting staan telkens de nodige middelen. Dit is onbehoorlijk bestuur van de hogere overheid.

         Raadslid Wim Jordens merkt op dat je op het fietspad lans de Antwerpsesteenweg los door het water moet rijden omdat het er niet meer weg kan.

         Raadslid Alain De Laet merkt op dat als je van de Lierselei de Schoolstraat inrijdt, er geen naambord staat. Kan er een bord worden gehangen?

         Raadslid Alain De Laet stelt vast dat bij de ontvangst van de nieuwe inwoners de voorstelling van de raadsleden werd vergeten.

         Raadslid Alain De Laet vraagt in welke mate we op gemeentelijk vlak bezig zijn met GDPR. Raadslid Alain De Laet stelt vast dat er toelichtingen gegeven werden. Normaal is het wat de ongeschreven regel dat organisaties als Unizo dat doen. Nu was daar ook een plaatselijk advocatenkantoor dat een toelichting gaf. Het was een evenement dat wordt georganiseerd door de gemeente, op uitnodiging van de gemeente en met een receptie van de gemeente. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het een organisatie was van het bedrijvenpark en de twee middenstandsverenigingen waarbij één van de vennoten van het kantoor Hendrickx - Schryvers gevraagd was omdat zij daarin gespecialiseerd is. Zij heeft daarin toegestemd gratis en voor niks. Schepen Dries Van Dyck licht toe dat het het bedrijvenpark en de middenstandsraad zijn die de organisatie op zich hebben genomen. Zij hebben de invulling gegeven van het programma. De gemeente heeft enkel gefaciliteerd.

         Raadslid Thierry van der Straten Waillet merkt op dat de hagen op het kerkhof in Westmalle zijn doorgegroeid. De hagen komen nu op een hoogte dat het een ingesloten indruk geeft. Is het mogelijk om te snoeien? Schepen Jules Mintjens stelt dat het in orde komt.

         Raadslid Paul Wens vraagt of er rekening is gehouden met de opmerkingen van vorig jaar op de afvalkalender. Schepen Mieke Vermeyen antwoordt dat de opmerkingen verwerkt zijn. De kalenders zijn terug duidelijker.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over het toegenomen vrachtvervoer op de N14 en de N153

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Sinds de tolheffing op de autosnelwegen is ingevoerd, is er behoorlijk wat bijkomend vrachtvervoer in de dorpskernen van Malle. Dat komt omdat er heel wat gewestwegen door onze gemeente lopen, waar geen tolheffing op is voorzien.

         Onlangs debatteerde men hierover in de commissie mobiliteit van het Vlaams parlement, omdat minister Weyts inziet dat dit een probleem is. Uit tellingen blijkt immers dat er een significante toename van vrachtverkeer is op 73 gewestwegen. Hij heeft beslist om op enkele gewestwegen onmiddellijk tolheffing te voorzien. Zo bijvoorbeeld ook op een stuk van de N14, in de buurt van Lier.

         In de studie over de mobiliteit in de Noorderkempen wordt gesteld dat het niet de bedoeling is om doorgaand vrachtvervoer te stimuleren op de noord-zuidas. Ook de in de studie voorziene omleidingsweg mag niet dienen voor doorgaand verkeer tussen de E34 en de E313; enkel voor de ontsluiting van bedrijventerreinen in Malle en Brecht. De studie stelt onder meer vrachtwagensluizen voor om dit te voorkomen.

         Ik heb vernomen dat de gemeente Brecht ook last heeft van toegenomen vrachtvervoer. Ik neem aan dat dit ook het geval is in andere gemeenten in de Noorderkempen. Daarom stel ik voor om via de stuurgroep van de mobiliteit in de Noorderkempen aan de minister te vragen maatregelen te nemen op twee gewestwegen waar wij een gevoelige toename van vrachtvervoer merken:

         de N14 (Lierselei - Hoogstraatsebaan): van de grens met Zoersel tot de grens met Rijkevorsel

         de N153 (Heihuizen – Herentalsebaan - Sint-Lenaartsebaan): van de grens met Wechelderzande tot de grens met Sint-Lenaarts

         Mogelijke maatregelen zijn vrachtwagensluizen of het invoeren van tolheffing. Wij stellen voor dat het Vlaams gewest zou nagaan welke maatregelen aangewezen zijn om doorgaand vrachtvervoer te vermijden of te ontraden, zonder dat er sluipverkeer ontstaat op andere wegen.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt om volgende beslissing te nemen:

"De gemeenteraad van Malle,

 

Overwegende dat sinds de tolheffing op de autosnelwegen het vrachtvervoer in de dorpskernen van Malle gevoelig is toegenomen,

 

Beslist:

 

Het Vlaams gewest te vragen om na te gaan welke maatregelen aangewezen zijn om doorgaand vrachtvervoer te vermijden of te ontraden op de volgende gewestwegen op het grondgebied van Malle, zonder dat er sluipverkeer ontstaat op andere wegen:

-de N14 van de grens met Zoersel tot de grens met Rijkevorsel

-de N153 van de grens met Lille (Wechelderzande) tot de grens met Brecht (Sint-Lenaarts)

 

Deze vraag te stellen via de stuurgroep van de mobiliteit in de Noorderkempen."

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Ik volg de stuurgroep al vele jaren.

         In de laatste stuurgroep is beslist om gezamenlijk een brief te sturen naar de minister. Enerzijds om maatregelen te vragen, maar anderzijds om er op te wijzen dat de uitgevoerde tellingen niet kunnen kloppen. Rond half december zou er een ontwerpbrief klaar moeten zijn. Er zal gevraagd worden naar duidelijke en consistente maatregelen. Het is belangrijk dat voor de minister duidelijk wordt dat het een regionaal probleem is en niet zomaar een occasioneel probleem. Het moet in zijn geheel bekeken worden.

         Vooraleer men zaken afschaft/verbiedt, moet men ook voor alternatieven zorgen. Louter zeggen 'hier mag je niet komen en daar ook niet', helpt niet.

         Alle gemeenten stonden achter deze werkwijze.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of het vrachtwagenroutenetwerk een impact heeft op die wegen. Het vrachtwagenroutenetwerk verbindt verschillende industriegebieden met elkaar. De N14 en N153 vallen binnen het netwerk.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx merkt op dat de vraag is of een tolheffing de maatregel is die aangewezen is. Het een en ander moet sterk overdacht worden.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat de studie zegt dat men doorgaand verkeer wil vermijden op de noord-zuidas, zelfs op de omleidingsweg. Is het dan wel een goed idee om de omleidingsweg door te trekken?

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet stelt dat vrachtwagens de snelweg verlaten omdat ze vast zitten.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat ze de snelweg verlaten omdat ze vast staan en omdat ze moeten betalen.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt zich af wat het alternatief dan wel is als de ring niet wordt doorgetrokken.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat hij citeert uit het mobiliteitsplan van Vlaanderen en de studie van de Noorderkempen. De hoofdwegen zijn de wegen waarop in eerste instantie het vrachtvervoer moet worden toegeleid. De autosnelwegen zijn de eerste en primaire assen voor vrachtvervoer. De gewestwegen, en dus ook de omleidingsweg, zijn bedoeld om de industrieterreinen te ontsluiten. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben of maatregelen een effect gaan hebben.  Wordt er niet te veel verwacht van de omleidingsweg? Zijn er geen andere zaken nodig? Zoals bijvoorbeeld het ontlasten van de dorpskernen, zone 30 in woonwijken, ... Dit zijn alternatieven die de verkeersveiligheid in de gemeente bevorderen. Welke concrete maatregelen helpen de mobiliteit verbeteren in Malle?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx besluit dat het een ingewikkeld gegeven is waarover diverse standpunten zijn. Het is belangrijk om een gezamenlijk standpunt te proberen in te nemen op regionaal gebied samen met de Noorderkempen. Dat is wat er vandaag de dag ook gebeurt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx vraagt aan raadslid Alex Van Loon of de behandeling van het punt op deze wijze volstaat. Raadslid Alex Van Loon bevestigt dit.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over het Routeplan 2030

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Op de agenda van de gemeenteraad van 23 oktober 2017 deed ik het voorstel om toe te treden tot de Regioraad voor mobiliteit die is opgericht om te adviseren over het Routeplan 2030.

         Toen antwoordde de meerderheid dat het momenteel onduidelijk is bij welke vervoersregio Malle zal worden ingedeeld, maar dat het verkieslijk is dat Malle bij de vervoersregio Antwerpen zou behoren.

         Intussen heb ik vernomen dat de gemeente Malle begin 2018 de mogelijkheid zal krijgen om toe te treden tot de vervoersregio Antwerpen. Vandaar dat ik mijn voorstel opnieuw agendeer.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt dat de gemeenteraad onderhavige beslissing neemt:

"De gemeenteraad van Malle,

 

Overwegende dat de gemeente Malle belang heeft bij de investeringen die in het kader van het Routeplan 2030 zullen worden gedaan om de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de ruime regio rond Antwerpen te verbeteren,

 

Besluit:

 

Toe te treden tot de Antwerpse Regioraad voor mobiliteit die is opgericht om te adviseren over het Routeplan 2030, in uitvoering van het toekomstverbond tussen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de burgerbewegingen stRatengeneraal, Ademloos en Ringland."

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er is een voorstel van indeling in 15 vervoerregio's.

         Onder de coördinatie van de betrokken provinciegouverneurs zal nu een consultatie-oefening met de lokale besturen starten om tegen het voorjaar 2018 over een definitieve regio-indeling te kunnen beschikken. Hier zal de gemeente Malle kunnen aangeven of zij bij de vervoerregio Antwerpen dan wel bij de vervoerregio Kempen ingedeeld wil worden. Vandaag de dag volgt Malle de beide regio's Antwerpen en Kempen.

         Het lijkt aangewezen om even af te wachten vooraleer een definitieve keuze te maken. Het is belangrijk om goed de gevolgen in kaart te hebben van de keuze. Zo zal er maar bij één van de regio's een stemrecht zijn. Wat zijn de verdere implicaties? Het is aangewezen om de consultatieronde van de provinciegouverneurs af te wachten.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat hij er niets verkeerd in ziet om de voorgestelde principebeslissing te nemen.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat de implicaties van de keuze vandaag de dag niet duidelijk zijn. De voorkeur vandaag de dag gaat uit naar Antwerpen, maar het is aangewezen niet overhaast te beslissen.

 

Raadslid Pieter van Boxel betreurt dat Malle op mobiliteitsdossiers altijd passief reageert zoals bijvoorbeeld in het ringdossier.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat het voor hem niet noodzakelijk is om vandaag hierover te beslissen.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of er juist geweten is wanneer de gesprekken met de gouverneur plaats vinden.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat erop zal terug gekomen worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over adviezen van de seniorenraad

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Klopt het dat adviezen van de seniorenraad niet worden beantwoord?

         Hoe vaak is dit voorgevallen in 2016 en 2017?

         Indien het klopt, hoe komt dat dan?

 

Schepen Mieke Vermeyen geeft een toelichting waarbij volgende elementen aan bod komen:

         In 2017 is er geen advies binnen gekomen.

         In 2016 is er een advies vertrokken bij de seniorenraad, maar niet bij het college van burgemeester en schepenen aangekomen.

         Samen met de voorzitter en de secretaris van de adviesraad zal bekeken worden hoe de werking nog verbeterd kan worden. De seniorenraad werkt vandaag de dag goed.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over de trage wegen in Malle en specifiek de verbinding tussen de Steenovenstraat en Akkerstraat

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Raadslid Alain De Laet verzocht op 31 maart 2014 om een inventaris van trage wegen in Malle op te stellen.

         De GALM stelt over de trage wegen in het militair domein en omgeving het volgende. Het is belangrijk dat er gewerkt wordt aan een goede toegankelijkheidsregeling. Wegen langs de bosrand. Zuidoostelijk deel, langsheen de landingsbaan: eventueel pad door heide. Noordwestelijk deel, langsheen de taxibaan: de vraag stelt zich of een pad langsheen de bosrand wel een goede zaak is.

         Op de laatste bijeenkomst van de GALM is er op de vraag naar een stand van zaken naar de aanleg van de trage weg Steenovenstraat - Akkerstraat meegedeeld dat de budgetten niet toelaten de aanleg nog te voorzien in deze legislatuur.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         Is er nu al een inventaris beschikbaar zoals Alain dit vroeg in 2014?

         Wordt de aanleg van de verbinding Steenovenstraat - Akkerstraat daadwerkelijk uitgesteld en wat is de ‘echte’ reden? De 70.000 euro die hiervoor was uitgetrokken is toch niet onoverkomelijk.

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er is een inventaris. Er zijn er twee. De atlas van de buurtwegen en een gedigitaliseerde versie in ons gis-systeem.

         Een brochure om de trage wegen in kaart te brengen of er promotie rond te maken hebben we vandaag de dag niet. Dat is jammer dat het nog niet gebeurd is. Het zou zinvol zijn om ze iets meer in de picture te zetten.

 

Schepen Jules Mintjens geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De vorige schepen van mobiliteit is iets te enthousiast geweest in de pers. Er is vandaag de dag geen akkoord met de landbouwers rond de weg.

         Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft deze week bericht dat eerstdaags een studiebureau zal aangesteld worden voor het realiseren van de ringweg fase 2. Fase 2 kruist de Akkerstraat. Het zou zinloos zijn om daar nu kosten te gaan maken.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over het stukje natuurgebied dat te koop staat aan de Kapelstraat

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen met betrekking tot het stukje natuurgebied dat te koop staat aan de Kapelstraat:

         Waarom deze plotse ingeving? En waarom koopt de gemeente dit niet?

         Is dit geen buffer met het achterliggende industrieterrein?

         Wat mag hier, mocht een privé persoon dit kopen, mee gebeuren? Kan hierop wegenis en industrie ontwikkeld worden?

         Bestaat het gevaar dat dit stukje natuur verdwijnt?

         Is dit niet het verblijfsgebied van ons aller geliefd oranjetipje?

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting waarbij volgende elementen aan bod komen:

         Het stuk dat te koop staat, grenst aan dat van het OCMW. Het is dus niet het stuk van het OCMW dat recent werd opgewaardeerd.

         Het gaat over bufferzone. Daar kan je niet zomaar alles mee doen. Je moet die buffer open laten, groen laten als buffer tussen woonruimte en de industrie.

         Het stuk wordt openbaar verkocht. De eerste zitdag is achter de rug.

         Er werd geïnformeerd om te bekijken of een aankoop aangewezen zou zijn. De vraagprijs ligt evenwel te hoog.

         De nieuwe eigenaar moet het laten zoals het is. Het moet een buffer blijven. Een tennisveld of voetbalterrein kan er bijvoorbeeld niet van gemaakt worden.

 

Raadslid Walter Vermeylen hoopt dat de buffer even groot blijft.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over het vliegveld in Oostmalle

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Ik verneem heel toevallig in de wandelgangen dat de Vlaamse Regering een voorakkoord tot aankoop zou afgesloten hebben met een aantal vroegere eigenaars; dus van voor de onteigening in functie van bouw NATO-vliegveld.

         Die mensen zijn fervente jagers en je kan je al inbeelden wat er zal gebeuren als ze straks het vliegveld in hun “wildbeheerseenheid” kunnen opnemen.

         Een gebied boordevol rode lijstersoorten, een natuurgebied op zich van enorm belang voor de Kempen; een perfecte link tussen het kasteeldomein Voorkempen en de Visbeekvallei.

         Vliegen en natuur zijn in pure synergie, zie hierbij de nota die Natuurpunt enkele jaren geleden bijeen schreef. Een nota waar de clubs achter staan, zo ook Natuurpunt lokaal en nationaal én de burgemeesters van Zoersel en Malle.

         De vraag is of zo een stoemelings voorakkoord wel kan. Ook Natuurpunt was kandidaat-koper, net zoals heel uitgesproken het ANB; mogelijk teruggefloten door de minister.

         We weten dat een onteigening die werd uitgevoerd (ook al is het gedeeltelijk) geen rechten meer geeft aan de oude “eigenaars” om de boel terug te kopen. Waar is dan de gelijkberechtiging, waar is de kans voor derden (zoals Natuurpunt) om aan te kopen.

         Het gebied zal trouwens beheerd moeten worden conform de IHD’s.

         Momenteel wordt alles strikt geheim gehouden. Ik weet via via dat er niet teveel investeringen meer gedaan worden, “want dat zijn kosten op het kerkhof”.

         Het gebied is ook van groot belang voor toeristische ontsluiting (mits vrijwaring startbaan actief vliegveld natuurlijk), terwijl het als jachtgebied niet ten goede zal komen aan de lokale bevolking.

         We weten ook dat de Boerenbond druk zet; men wil drijfmest over de hooilanden dumpen.

         Het voorstel van raadslid Alex Van Loon van de gemeenteraad van 26 mei 2014 mag in deze ook niet vergeten worden.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vraag:

         Is onze beleidsploeg hiervan enigszins op de hoogte? Van deze ontwikkeling?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft een toelichting waarbij volgende elementen aan bod komen:

         Het college van burgemeester en schepenen heeft geen weet van een voorakkoord.

         Het MER-rapport, dat voorafgaat aan het GRUP, is bijna afgerond. Enkele kleinere zaken dienen nog toegevoegd te worden. Het is in dat kader dat de GALM haar advies heeft gegeven over de trage wegen.

         Van zodra het MER-rapport binnen is, zal binnen het GRUP een definitieve bestemming gegeven worden aan het gebied, normaal conform het MER-rapport.

         Het ANB is de minister zelf.

         Eén van de vorige eigenaars die onteigend is geweest, althans zijn vader, zou via een gerechtelijke procedure willen afdwingen dat hij de gronden bij voorrang terug zou mogen verkrijgen.

         Moest er een voorakkoord zijn, dan is dat te betreuren. Ook het Kempisch Landschap houdt het dossier mee in het oog.

 

Raadslid Alex Van Loon meent dat het één en ander juridisch aanvechtbaar zou zijn als er een voorakkoord is.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat een verkoop openbaar zal moeten verlopen, behalve als de eigenaar van de rechtbank gelijk krijgt en op die manier een soort voorkooprecht kan afdwingen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over het aantal parkeerplaatsen zoals vernoemd in het verslag van de kwaliteitsadviseur: 120 parkeerplaatsen zouden beschikbaar zijn...

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         In een aantal pogingen om ons samen te krijgen op de technische dienst zoals afgesproken vorige gemeenteraad en dit maar niet wilde lukken ben ik genoodzaakt om nog eens terug te komen op dit punt.

         Ik had verwacht hierover op een dinsdagavond te kunnen afspreken maar geen van beide, schepen Mintjens noch de betreffende ambtenaar konden zich vrijmaken. De voorstellen om dit in de week te doen tijdens de werkuren lukte voor mij ook al niet.

         De ambtenaar heeft dan een poging ondernomen om de parkeerplaatsen te tonen aan de hand van een stuk gesneden plan. Hierdoor is de onduidelijkheid nog groter. Ook al omdat je het geheel uit het oog verliest. Het is een verdienstelijke poging van de ambtenaar en ik neem hem ook niks kwalijk in deze. Alleen blijf ik op mijn honger. Volgende informatie werd meegedeeld: 42 parkeerplaatsen aan het grote plein, 8 parkeerplaatsen langs de Hoogstraatsebaan voor het Kruidvat, 26 parkeerplaatsen aan het kleine plein, 9 parkeerplaatsen naast de Hoogstraatsebaan oostkant richting Rijkevorsel, 15 parkeerplaatsen naast de Hoogstraatsebaan westkant richting Rijkevorsel en tot slot de 19 parkeerplaatsen die publiek toegankelijk zijn via de Zylhovenstraat en werden opgelegd via een bouwvergunning. Die parkeerplaatsen behoren niet tot het huidige ontwerp. Het is dan wel raar dat deze in de telling worden meegenomen, als ze niet tot het ontwerp behoren. Bijgevolg zijn het dan nog maar 100 parkeerplaatsen. Uiteindelijk zal het eindigen op 94 tot 96 parkeerplaatsen.

         Ik betwijfel dat het 120 parkeerplaatsen zullen zijn. Ik weet dat er nog veel appartementen komen tegen de Hoogstraatsebaan die het verlies van parkeerplaatsen tot gevolg zal hebben.

         Ik nog eens zou willen aandringen om de minimum afmetingen te bepleiten.

         Met het oog op de toekomst voor het middenstandsapparaat in Oostmalle en de herziening van de dorpskern met de daaraan verbonden plannen tot wijziging, zou het geen slecht idee zijn om maatregelen te nemen die de omgeving dienen en niet de doorstromers alleen; meestal zwaar vervoer die totaal niets te zoeken heeft in de kern. Ruimtelijke ordening, mobiliteit en milieu gaan samen en verdienen een minimum aan inspraak en participatie door de omwonenden en werkenden in het centrum. Het zijn tenslotte zij die werken en leven in hun dorpskern. Deze leefbaar houden en kleur geven aan de omgeving. Maak er alstublieft geen onleefbaar dorp van.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht tot slot een foto toe:

         Stel dat ik daar in het midden sta en ik ben de burgemeester. Ik kom in uw wijk en ik stel daar vast dat er een enorme toename is van sluipverkeer. Men verplicht mij om drastische maatregelen te nemen. Samen met het college van burgemeester en schepenen sluit ik de straten af aan de Antwerpsesteenweg en aan het kerkhof. Ik ga twee parkeerplaatsen voorzien waar ongeveer 15 auto's kunnen staan aan de Sint Lenaartsebaan en 15 auto's aan de Antwerpsesteenweg. Alleen de fietsers en voetgangers mogen er komen. U, burgemeester-voorzitter, zal mij snel tot de orde roepen want uw advocatenbureau is dan niet meer bereikbaar.

 

Schepen Jules Mintjens geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De regionale mobiliteitscommissie schrijft het volgende in zijn advies: "Vanuit de huidige verkeersituatie en het streven naar verkeersveiligheid kiezen de initiatiefnemer en wegbeheerder ervoor om bij de profilering van voetpaden, fietspaden en rijweg de aanbevolen breedtes uit de vademeca en richtlijnen te volgen. Dit wordt gewaardeerd: daarmee vermijdt men immers een veelheid aan problemen die eigen zijn aan een smal ontwerp op basis van minimumafmetingen (conflicten fiets / voetganger, fiets / auto, afgereden spiegels, slechte doorstroming wegverkeer...). In tegenstelling tot wat het bezwaarschrift aangeeft, is de toepassing van deze aanbevolen breedtes zeker niet afwijkend, integendeel. In de recente praktijk blijkt dat de meeste fietsdossiers in de provincie deze aanbevolen breedte zelfs als te smal beschouwen en uitgaan van een fietspadbreedte van 2m voor enkele rijrichting. De term "bovenminimaal" die in het bezwaarschrift gebruikt wordt om de gebruikte normbreedtes aan te duiden, is dan ook zeer tendentieus en doet afbreuk aan de kwaliteit van de gemaakte keuze." De regionale mobiliteitscommissie besluit met een gunstig eindadvies.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de meerderheid gaat voor veiligheid van voetgangers en fietsers boven dat van de auto's. Er kan nog uren over gediscussieerd worden. Het is te betreuren dat raadslid Walter Vermeylen namens de middenstand een schrijven heeft gericht, zonder dat de middenstand daarvan op de hoogte was.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht toe dat dit zo is, maar dat er te weinig tijd was. Hij licht toe dat hij zich daarvoor verontschuldigd heeft, maar dat het niet anders ging. Niettemin stelt de middenstandsraad dat ze nog steeds achter het eerste bezwaarschrift staan, aldus raadslid Walter Vermeylen.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat er veel te veel met het doorstromend verkeer wordt rekening gehouden en niet met de burgers die er nauwelijks kunnen bewegen.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt verbaasd te zijn dat net de partij van raadslid Walter Vermeylen tegen al de principes van de partij in hierop blijft terugkomen.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat de voetpaden en fietspaden inderdaad moeten aangepakt worden. Het gaat in deze slechts over een aantal centimeters en een lengte van 500 meter in een dorpskern die historisch gegroeid is.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat er een mogelijkheid is om parkeerplaatsen af te kopen wanneer er te weinig worden voorzien conform de reglementering in Malle. Het is positief dat er een aantal minimum parkeerplaatsen worden opgelegd. Het kunnen afkopen is een minder positief aspect, ook al is te begrijpen dat het minimum aantal parkeerplaatsen niet altijd overal kan. Een aspect dat niet uit het oog mag worden verloren is de manier waarop een parkeergarage wordt uitgevoerd. De hellingsgraden zijn dikwijls scherp en de breedtes smal. Het moet een aandachtspunt blijven. Er moet zorg voor gedragen worden, aldus raadslid Alex Van Loon.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx merkt op dat de boete meer kost dan een staanplaats. Het is geenszins een symbolisch bedrag.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet licht toe dat er destijds een bouwverordening werd goedgekeurd over de hellingen. Het probleem is dat de kelders niet worden uitgevoerd zoals op de plans. De stabiliteitsstudie komt later, waardoor er soms palen een belemmering vormen.

 

Raadslid Pieter van Boxel vraagt of de rooilijn in de toekomst naar achter kan en merkt op dat het aantal parkeerplaatsen die verplicht worden opgelegd in sommige gemeenten worden opgetrokken.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het minimum 1,5 is, maar dat het wordt opgetrokken vanaf er een bepaald aantal slaapkamers zijn.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat de slinger ook niet mag doorslaan. Men kan extra parkeerplaatsen blijven opleggen zodat alle achtertuinen verdwijnen. De ondergrondse parking in de Notelaar staat vandaag de dag niet vol. 1,5 parkeerplaats is niet weinig. Het aantal optrekken is zeker niet zaligmakend.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt wat de reden is dat de parking leeg staat.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat er mensen wonen die geen auto hebben. Er zijn gezinnen die maar 1 auto hebben. Er wordt in overleg gegaan met De Ideale Woning om te bekijken of ze een stuk publiek gemaakt kunnen worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over verkeersonveilige situatie aan KVK Westmalle en de noden van deze club

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Onlangs was ik, na heel lange tijd, nog eens op bezoek bij KVK Westmalle. Ik had immers melding gekregen rond enkele problemen betreffende in en rond deze club zoals bijvoorbeeld een zeer gevaarlijke verkeerssituatie.  Bij mijn plaatsbezoek heb ik een aantal zaken opgemerkt en deze punten dan ook meteen besproken met enkele mensen van de club zelf.

         De club is vanuit de Zoerselbaan en Westmalle-centrum via 2 toegangswegen bereikbaar: de Schepersdijk en de Voetbalstraat. Via deze wegen fietsen ook ‘s avonds in het donker veel jonge voetballers richting de club om te trainen. De staat van deze wegen zijn eigenlijk schandalig. Er zitten veel putten in de weg, de Schepersdijk wordt immers veel gebruikt door zware landbouwvoertuigen. Er zijn ook al enkele onveilige conflicten geweest tussen landbouwvoertuigen en kinderen. Daarnaast is er heel weinig verlichting, zo staat er in het begin van de voetbalstraat één straatlantaarn en de volgende verlichtingspaal vinden we pas terug aan de club zelf. De trainingen zijn ook ‘s avonds dus moeten zij in de pikkedonker door de Voetbalstraat fietsen. In de Schepersdijk zijn er dan nog die putten die door de plassen in het donker nauwelijks zichtbaar zijn.  Deze situatie is levensgevaarlijk. De weg is ook te smal voor een veilige kruising tussen landbouwvoertuigen en fietsers. Fietsers moeten, voor hun veiligheid, al afstappen en in de berm gaan staan als een landbouwvoertuig moet passeren.

         De parking is een zandparking. Het regent echter heel veel in Vlaanderen dus is deze parking veelal ook een slijkparking. Voetbal is nu wel niet de meest nette sport in Vlaanderen maar het is toch een schandaal om, naast eigen spelers en supporters, ook andere ploegen met supporters in deze modderpoel te moeten ontvangen.

         Ik hoor op de club dat arbeiders van de gemeente regelmatig moeten langskomen om de parking telkens opnieuw en opnieuw te herstellen. Waarom wordt er dan geen verharde parking voorzien? 

         Blijkbaar wordt op deze parking door jongeren met hun wagens graag op geracet en slippartijen gehouden tijdens de avonduren. Ook dit zijn zeker gevaarlijke toestanden op een locatie waar veel jonge voetballers komen trainen. In afwachting op een verharde parking kan dit probleem heel goedkoop en gemakkelijk verhopen worden. Een paar betonblokken om de parkeerplaatsen af te bakenen zouden al wonderen kunnen doen, het hoeft (tijdelijk) niet altijd moeilijk te zijn.

         Op en rond de parking is het ook erg donker, men kan onmogelijk de putten in de weg zien, dus ook daar moet iets aan gedaan worden.

         Eens binnen in de club valt vooral de veroudering van de gebouwen en infrastructuur op. Moest je niet weten dat dit een professionele club is, je zou denken dat je op het pattatenveld van FC De Kamioenen zou staan. KVK Westmalle verdient echter véél beter dan de huidige uitstraling van een caféploegje die het nu heeft. Ook hier schiet het gemeentebestuur in hun steun aan deze club schromelijk tekort.

         Blijkbaar waren er ook al plannen om de kleedkamers te vernieuwen en uit te breiden.  Volgens de clubleden heeft het gemeentebestuur deze plannen afgeketst. Klopt dit? En waarom?

         Achter de “hoofdtribune”, als we dit zo mogen noemen, ligt nog een klein trainingsveldje achter een put. De totale grond zou nochtans opgehoogd moeten worden zodat hier nog een mooi veld kan aangelegd worden. Maar ook hiervoor werden de plannen van uit het gemeentebestuur afgeketst, als ik de leden en bestuursleden mag geloven.

         Dit zijn maar enkele concrete voorbeelden van tekortkomingen die ik heb gehoord en gezien. Ik voelde ook een zekere frustratie bij meerdere leden en bestuursleden. Men heeft daar duidelijk het gevoel dat hun club minder aandacht krijgt dan de vrienden van KVK Oostmalle sport. “Alles wat wij vragen is er bij de gemeente teveel aan, terwijl er in Oostmalle wel veel aandacht wordt besteed aan de noden van de club”, is er te horen. Het is waarschijnlijk vooral een gevoel, maar ik heb met mijn eigen ogen de triestige toestand qua veiligheid en infrastructuur kunnen vaststellen.

         Verder werd me ook opgemerkt dat heel veel nieuwe voetballers (of vooral hun ouders) uit Westmalle ervoor kiezen om bij de club in Zoersel te gaan voetballen. 

         Kortom, er moet iets gebeuren en het is vrij dringend. Ik roep het college op, om eens samen te zitten met de club over de problemen die ik reeds heb geschetst.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt volgende vragen:

         Is men bereid om de genoemde problemen te bespreken?

         Kan er verlichting worden geplaatst op de toegangswegen (Voetbalstraat en deel Schepersdijk) naar de voetbalterreinen en club?

         Wanneer is de volgende opwaardering van de weginfrastructuur (o.a. nieuwe opwaardering wegdek) gepland?

         Wordt er ooit een verharding van de parking voorzien? Zo ja, wanneer?

         Kunnen er maatregelen voorzien worden om op die parking ongewenste bezoekers, die er komen racen/slippartijen, weg te houden zoals bijvoorbeeld betonblokken?

         Welke plannen zijn er destijds gemaakt voor de vernieuwing en uitbreiding van de kleedkamers?

a.Hoe concreet waren deze plannen?

b.Waarom zijn ze nooit ten uitvoering gebracht?

         Zal de grond achter de hoofdtribune worden opgehoogd en gereed gemaakt om daar nog een extra en volwaardig veld te kunnen aanleggen?

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Afgelopen weekend vond een gesprek plaats met de voorzitter van KVK die het volgende zei: "Dergelijke interpellaties zijn een smet op de goede verstandhouding die er is tussen het bestuur van KVK en de gemeente. Tevens zijn de insinuaties rond de vrienden van KVC Oostmalle uit de lucht gegrepen. Het lijkt de bedoeling om tweestrijd te veroorzaken.".

         Als KVK een vraag stelt aan de gemeente, dan wordt die ter harte genomen.

         Het plaatsen van verlichting is tot op heden nog niet officieel gevraagd door KVK.

         Een verharding van de parking is niet mogelijk want dit mag niet. Ze is nu eigenlijk al zonevreemd. Daarom dat ook een RUP geïnitieerd werd.

         De parking wordt onderhouden op vraag van KVK of uit eigen beweging.

         De strook vooraan die vooral door vrachtwagens gebruikt wordt, wordt beperkt onderhouden, omdat ze zeer snel terug kapot gereden wordt door vrachtwagens. De parking afsluiten voor vrachtwagens zou ook geen goed alternatief zijn, want dan plaatsen ze zich elders.

         Op 11 september 2017 werd het plaatsen van betonblokken besproken en de gemeente is er in meegegaan. De vraag van het bestuur van KVK was als volgt: "Mogen wij blokken zetten?" De gemeente heeft hierop bevestigend geantwoord. Het is aan KVK om dit nu uit te voeren.

         KVK heeft op 18 juni 2012 een project ingediend betreffende het vernieuwen van accomodatie. Ze zijn het komen voorleggen aan het college van burgemeester en schepenen. De gemeente heeft vervolgens een brief gericht aan KVK met nog enkele vragen ter verduidelijking. Hierop is destijds geen reactie gekomen. Er heeft dan een bestuurswissel plaats gevonden bij KVK waarbij het bestuur beslist heeft om eerst te renoveren met sponsoring, te investeren in een professionele grasmaaier en met de medewerking van de gemeente de nieuwe ingang te realiseren. Daarna wilden zij inzetten op een nieuw businessplan en de uitrol van een bouwfonds om de financiën aan te dikken.

         Wat betreft de grond achter de hoofdtribune. De gemeente heeft beslist om een RUP op te maken omdat ze de noden van de vereniging kennen en een oplossing willen bieden aan het zonevreemd gebruik. Het RUP zal de bestemming wijzigen van agrarisch gebied naar zone voor dagrecreatie. In juni 2017 stelde de gemeenteraad het RUP voorlopig vast. In augustus-september 2017 werd een openbaar onderzoek georganiseerd. De bezwaren worden behandeld in de GECORO-zitting van 28 november 2017. Een definitieve vaststelling van het RUP zal in januari-februari 2018 mogelijk kunnen gebeuren.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx vult aan dat er werken door Aquafin gebeuren in de Schepersdijk. In dat kader zal de Schepersdijk opgewaardeerd worden op het bestaande gabarit. Dit zal gebeuren na de werken van Aquafin.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat hij met iemand anders dan de voorzitter van het bestuur heeft samen gezeten. De voorzitter geeft dan blijkbaar een ander signaal. Raadslid Pieter van Boxel benadrukt dat de opmerkingen rechtstreeks vanuit de club komen en niet van hemzelf.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat los van het feit of er nu al dan niet een vraag is geweest uit de club m.b.t. de verlichting, dat het een openbare weg is waar heel wat voetballers passeren en dat het misschien toch aangewezen is om extra verlichting te voorzien.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het is bedroevend hoe KVK wordt afgeschilderd door raadslid Pieter van Boxel.

         Het lijkt wel de moeite om eens te bekijken of extra verlichting toch niet aangewezen is.

         De bereikbaarheid van de club moet tijdens de werken ook voldoende in het oog gehouden worden.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx bevestigt dat in het kader van de werken sowieso de bedoeling is dat wordt nagezien of er effectief een probleem m.b.t. de verlichting is en hoe dit eventueel kan worden opgelost.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat zijn toelichting volledig bestond uit uitspraken en toelichting die hij gekregen heeft van twee mensen van het bestuur van KVK, of minstens toch van mensen die zich uitgaven als bestuursleden. Enkel de uitspraak m.b.t. FC De Kampioenen kwam van hem zelf.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat het mogelijk mensen zijn die voeden dat er een verschil in behandeling is tussen de ploeg van Westmalle en Oostmalle. Dat is volledig onjuist. De pleinverlichting wordt zo al eens als punt naar boven gehaald. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx benadrukt dat de pleinverlichting in Oostmalle door de club zelf is betaald en niet door de gemeente. De palen van de verlichting in Westmalle zijn mee gezet door de gemeente. Het is niet netjes dat men twee clubs op deze manier tegen elkaar wil uitspelen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 27 november 2017

 

Interpellatie over de openbare straatverlichting

 

Raadslid Wim Jordens licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         In het voorjaar 2017 heeft het college van burgemeester en schepenen zich, op één van de gemeenteraden, geëngageerd om in de zomer van 2017, een evaluatie te maken van de openbare straatverlichting. Dit met het oog op de, al dan niet terechte, vroegtijdige doving van deze verlichting.

         Graag bespreking van de resultaten van dit onderzoek.

 

Schepen Jules Mintjens geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De evaluatie is gebeurd en is gunstig.

         Malle was één van de eerste gemeenten die gestart zijn met het verminderen van de verlichting waardoor minder CO2 wordt uitgestoot en waardoor een besparing van een 30.000 euro wordt gerealiseerd.

         Op de hele periode zijn twee concrete vragen geweest waarop geantwoord geweest is en waar een aanpassing gebeurd is. In het begin was er uiteraard wel wat commotie.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat er in het begin wel wat algemene klachten waren, maar op dit moment zijn er die eigenlijk niet meer.

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat zijn fractie er het destijds mee eens was. Er kan inderdaad een besparing gerealiseerd worden, bovendien is het niet noodzakelijk dat in het midden van de nacht overal de straatverlichting brandt. Niettemin leek een diepgaander onderzoek wel aangewezen, aldus raadslid Wim Jordens. Op sommige plaatsen is het echt zeer donker 's nachts wanneer de jeugd op stap gaat. Bovendien vertrekken mensen steeds vroeger om te gaan werken en komen later thuis. Misschien kan de tijdsspanne eens bekeken worden? Misschien is het aangewezen om op bepaalde plaatsen toch nog verlichting te voorzien. Op verschillende tijdstippen heeft de fractie eens rondgereden waarbij toch een aantal situaties om een aanpassing lijken te vragen, aldus raadslid Wim Jordens.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat als er kritische bemerkingen komen, deze bekeken zullen worden.

 

Raadslid Wim Jordens wijst erop dat sommige burgers hun buitenverlichting laten branden omdat ze het te gevaarlijk vinden. Raadslid Wim Jordens benadrukt dat het geen pleidooi is om een lichtostrade te maken. Hij verwijst naar de Slachterijstraat waarbij destijds ook werd mee beslist om het aantal lichtpunten te verminderen. De hamvraag is op welke tijdstippen de lichten wel moeten branden.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of er punctueel is rondgereden. De fractie CD&V heeft dit gedaan en er zijn nog verschillende lichtpunten die kunnen verdwijnen.

 

Schepen Jules Mintjens roept op om ze door te geven zodat er iets mee kan gebeuren.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet betreurt dat er geen punctuele evaluatie is gebeurd, maar dat alles algemeen gehouden wordt. Als voorbeeld wijst hij nog op de palen aan de kerk die in de bomen staan. Het licht is niet zichtbaar.

 

Schepen Jules Mintjens stelt dat dan ofwel de bomen moeten gesnoeid worden of het licht gedoofd moet worden.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx wijst er op dat in het begin alles punctueel is afgewogen. Vervolgens zijn er een aantal correcties gebeurd. Als er bekommernissen zijn over het uit kunnen of net aandoen van bepaalde lichtpunten, mogen deze altijd worden meegedeeld en zal dit bekeken worden.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt hoe het zit met de omschakeling naar led. Is er een planning?

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat overal in verkavelingen waar nieuwe lichtpunten worden geplaatst steeds op zoek gegaan wordt naar de meeste efficiënte oplossing. Daar worden led-lampen geplaatst. Lampen die nog een zekere levensduur hebben, worden niet automatisch systematisch vervangen.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er een systematisch vervangingsplan is.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat IVEKA bezig is met een vervangingsplan voor alle gemeenten.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019