Gemeenteraad

Donderdag 29 oktober 2020

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Ingrid Vrints, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur, wnd:

Karen Van Erck

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Elisabeth Joris

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 29 oktober 2020.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.10 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Politieverordening - besluit burgemeester 20 oktober 2020 - bekrachtiging - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 20 oktober 2020 nam burgemeester Harry Hendrickx volgende beslissingen in het besluit met als titel 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring':

 

"Artikel 1 - tot en met 31 oktober 2020 de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn fysiek te laten doorgaan in de feestzaal van De Notelaar, met inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker wanneer men rondloopt. Aan tafel kan het mondneusmasker worden afgenomen.

 

Artikel 2 - publiek toe te laten op de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in die zin dat in de foyer van De Notelaar maximaal 28 bezoekers kunnen plaatsnemen mits inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker. In de foyer zal via een audiovisueel systeem de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn live afgespeeld worden.

 

Artikel 3 - het aanwezige publiek mag conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn geen openlijke tekens van goedkeuring of afkeuring tonen of wanorde veroorzaken."

 

Juridische gronden

 

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, §1 en artikel 135, §2

 

Motivering

 

De burgemeester nam op 20 oktober 2020 een noodzakelijk besluit in het kader van de vrijwaring van de openbare gezondheid en de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De motieven om het besluit te nemen worden afdoende weergegeven in het besluit zelf en worden overgenomen.

 

Het besluit kan dan ook bekrachtigd worden.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt het woord namens de voltallige oppositie. Niettegenstaande hij zelf voorstander is van een fysieke vergadering stelde de oppositie toch al diverse keren de vraag om de gemeenteraad digitaal te organiseren. De oppositie meent dat een kans werd gemist.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat een digitale vergadering nog niet volledig optimaal uitgewerkt kon worden omwille van de geheime stemming. Hij stelt dat dit tegen de volgende gemeenteraad wel het geval zal zijn en benadrukt dat interactie en overleg belangrijk zijn. De kwaliteit van een vergadering daalt als er uitsluitend digitaal vergaderd wordt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hijzelf wel voorstander is van een fysieke vergadering want dat digitaal vergaderen inderdaad niet vanzelfsprekend is.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx benadrukt dat ervoor zal worden gezorgd dat iedereen de nodige instructies en ondersteuning krijgt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de gemeenteraad zou worden uitgesteld als de oppositie met meer aanwezigen zou zijn dan de meerderheid.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat deze vraag niets te maken heeft met het al dan niet digitaal organiseren van de vergadering.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt waarom de deur van het gemeentehuis werd geopend zodat mensen vrij binnen kunnen lopen hoewel er nog steeds uitsluitend op afspraak wordt gewerkt. Er is nu al veel uitval van het personeel en de druk op de aanwezige collega's stijgt zodat je daar mogelijk ook uitval krijgt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx zegt dat de deuren werden geopend zodat de onthaalmedewerkers de mensen wegwijs kunnen maken en hen desgevallend een afspraak kunnen geven. Door de afwezigheid van enkele medewerkers werd de deur van het gemeentehuis weer gesloten. Het is belangrijk dat de gemeente als dienstverlenend bedrijf openstaat voor de burgers.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - het besluit van de burgemeester van 20 oktober 2020 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring' te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 24 september 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 24 september 2020. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 24 september 2020 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat zijn fractie betreurt dat de interpellatie van raadslid Wim Vervloet namens de fractie Vlaams Belang over de gemachtigde verkeersopzichters tijdens de zitting van 24 september 2020 niet in openbare zitting werd behandeld. De situatie is niet verbeterd. De voorbije twee weken stond er op een bepaald punt geen gemachtigde verkeersopzichter. Hij stelde wel vast dat er recent een nieuwe gemachtigde verkeersopzichter werd aangeworven.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx herhaalt dat personeelsgebonden materie met de algemeen directeur kan worden opgenomen en dat algemene zaken wel tijdens de zitting kunnen worden behandeld.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat in een buurgemeente personeelskwesties wel tijdens de zitting kunnen worden besproken.

 

Schepen Sanne Van Looy antwoordt dat tijdens de vorige zitting abstractie is gemaakt van de zaken waarover tijdens de zitting wel gedebatteerd kon worden en wat desgevallend kon worden opgenomen met de algemeen directeur. Zo werd er tijdens de vorige zitting geantwoord dat er gezocht werd naar een oplossing omdat er inderdaad op een bepaald punt geen gemachtigde verkeersopzichter staat op woensdag. Recent is die oplossing gevonden voor woensdagen zodat er nu elke dag op elke post een gemachtigde verkeersopzichter staat als iedereen aanwezig is.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of deze persoon kan invallen bij ziekte van collega's.

 

Schepen Sanne Van Looy bevestigt dat het personeelslid in kwestie bereid is om zieke collega's te vervangen als zij beschikbaar is.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 24 september 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Openbare verlichting - inbrengen van verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen bij de distributienetbeheer IVEKA - notariële akte - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 26 september 2019 gaf de gemeenteraad goedkeuring aan het aanbod van Fluvius om toe te treden tot Iveka voor de activiteit openbare verlichting.

 

De raad van bestuur van Iveka besliste op 13 december 2019 tot kapitaalverhoging per 13 december 2019 van het variabel kapitaal ten bedragen van 14.884.000,00 euro door middel van 595.360 Aov-aandelen.

 

De buitengewone algemene vergadering van Iveka van 13 december 2019 aanvaardde de gemeente Malle als deelnemer voor de activiteit openbare verlichting met ingang 13 december 2019.

 

De inbreng voor de gemeente Malle bestaat uit een definitieve inbrengwaarde van 690.594,77 euro, vertegenwoordigd door 20.717 aantal aandelen Aov en 172.669,77 euro in cash.

 

Het cashgedeelte werd door Iveka gestort op 14 februari 2020 aan de gemeente Malle

 

Juridische gronden

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid de artikelen 41, 279, 281, 283 en Deel III, Titel III betreffende de Intergemeentelijke samenwerking

 

Motivering

 

Om de overdracht van de openbare verlichting te finaliseren en formaliseren werd een ontwerp van notariële akte houdende de inbreng in natura en de vaststelling van de verwezenlijking van de kapitaalverhoging opgemaakt en aan de gemeente bezorgd op 17 september 2020.

 

Het is noodzakelijk deze notariële akte goed te keuren zodat de overdracht kan afgerond worden.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP001449

Omschrijving

Inbreng openbare verlichting

Ontvangst

172.669,77 euro

 

De financieel directeur bevestigt dat de gemeente Malle op14 februari 2020 172.669,77 euro ontvangen heeft van IVEKA.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt welke onderdelen van de openbare verlichting worden ingebracht.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat alles, dus de toestellen, lichtbronnen en steunen, wordt ingebracht.


Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij vernam dat er ook verlichtingstoestellen zijn die bepaalde metingen kunnen doen, bijvoorbeeld van snelheid. Mogelijk is dit ook wel interessant.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat nu wordt ingebracht wat we hebben. Daarnaast is er het engagement van Fluvius om in het vervangingsprogramma om te schakelen naar ledverlichting. Momenteel is dit type toestellen niet voorzien.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of het gemeentebestuur daar interesse voor heeft.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat dit nog niet besproken werd.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Iveka van 13 december 2019 houdende de aanvaarding van de toetreding per 13 december 2019 van de gemeente Malle voor de activiteit openbare verlichting tot Iveka en van de ermee gepaard gaande kapitaalverhoging ingevolge de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van 13 december 2019.

 

Artikel 2 - goedkeuring te hechten aan het ontwerp van notariële akte houdende formalisering van hogervermelde inbreng in natura.

 

Artikel 3 - de heer Dirk Gerinckx, voorzitter gemeenteraad, en de heer Sven Brabants, algemeen directeur, te bevestigen om als gevolmachtigde van de gemeente de authentieke akte te ondertekenen op 23 november 2020 om 14u00 in het regiogebouw te Turnhout, Koningin Elisabethlei 38.

 

Artikel 4 - het college van burgemeester en schepenen te belasten met de uitvoering van voormelde beslissingen alsook kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Mondiaal beleid - toekenning noodhulp aan Gambia via Nema Foundation - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017, voorziet dat maximum 1/5de van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van een natuurramp en/of burgeroorlog.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen. Het advies van de Mondiale Raad is gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 werd goedkeuring verleend aan het voorstel om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Nema Foundation op het rekeningnummer BE10 7360 5401 3304 voor hulp aan de bevolking van Gambia.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis te worden gesteld van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000939

Omschrijving

Subsidie - mondiale verenigingen

Beschikbaar krediet

90.000 euro

Raming (inclusief btw)

2.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

2.000 euro

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vindt dit een goed doel om te steunen omdat het werd opgestart door een inwoner uit Malle die zijn hart en ziel in dit project steekt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Nema Foundation op het rekeningnummer BE10 7360 5401 3304 voor hulp aan de bevolking van Gambia.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Mondiaal beleid - toekenning noodhulp aan Libanon via Oxfam Solidariteit - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017, voorziet dat maximum 1/5de van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van een natuurramp en/of burgeroorlog.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen. Het advies van de Mondiale Raad is gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 werd goedkeuring verleend aan het voorstel om een gift ten bedrage van 1.000 euro over te maken aan Oxfam Solidariteit op het rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 voor hulp aan de bevolking van Libanon.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis te worden gesteld van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000939

Omschrijving

Subsidie - mondiale verenigingen

Beschikbaar krediet

90.000 euro

Raming (inclusief btw)

1.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

1.000 euro

 

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 oktober 2020 om een gift ten bedrage van 1.000 euro over te maken aan Oxfam Solidariteit op het rekeningnummer BE37 0000 0000 2828 met vermelding 9234 voor hulp aan de bevolking van Libanon.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Lokale economie - reglement voor de Malse cadeaubon - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het gemeentebestuur besliste tijdens de coronacrisis om, naast de Malse cadeaubonnen, ook horecabonnen uit te geven ter ondersteuning van de horecazaken in Malle.

 

Bij de opmaak van het reglement voor de Malse horecabon werd ook het reglement van de reeds bestaande Malse cadeaubon aangepast.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Motivering

 

De systemen voor de Malse horecabon en de Malse cadeaubon zijn gelijklopend. Het is bijgevolg logisch dat ook de reglementen gelijkaardig worden opgemaakt.

 

Aan het systeem voor de Malse cadeaubon wordt daarom een wijziging aangebracht. Daar waar de Malse cadeaubon vroeger door de ondernemers bij de financiële dienst van de gemeente binnengebracht werd, zal de Malse cadeaubon voortaan, net zoals de Malse horecabon, via het toerismekantoor aan de deskundige toerisme en lokale economie bezorgd worden die vervolgens voor de uitbetaling zorgt.

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij de horecabon een goed initiatief vindt maar stelt vast dat de geldigheidsduur slechts één jaar bedraagt. Hij vraagt of de geldigheidsduur van de bons verlengd kan worden.

 

Schepen Dries Van Dyck antwoordt dat de geldigheidsduur van de Malse cadeaubon omwille van de coronacrisis verlengd werd met drie maanden en dat dit ook mogelijk is voor de Malse horecabon als dat nodig zou blijken. Het gemeentebestuur gaat er wel vanuit dat, van zodra de horeca terug opengaat, de horecabons gebruikt zullen worden ter ondersteuning van de lokale horeca.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat, als iedereen ineens terug de horeca opzoekt, we naar een derde golf van besmettingen gaan.

 

Schepen Dries Van Dyck verduidelijkt dat het gemeentebestuur hoopt dat iedereen de horeca, die nu een tweede kaakslag krijgt, zal steunen.

 

Burgemeester Harry Hendrickx benadrukt dat het inderdaad de bedoeling is om de bons te gebruiken en niet om ze te laten liggen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of het toch niet mogelijk is deze kleine aanpassing aan het reglement te doen.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx antwoordt dat het gemeentebestuur hoopt dat de horeca niet voor een erg lange periode zal moeten sluiten maar dat, indien nodig, een verlenging van de geldigheidsduur van de bons bekeken kan worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - het reglement voor de Malse cadeaubon goed te keuren:

 

Reglement voor de Malse cadeaubon

 

Artikel 1 – Vanaf 1 april 2015 geeft het gemeentebestuur van Malle Malse cadeaubonnen uit om Malse ondernemers te ondersteunen.

 

Dit reglement regelt de uitgifte en de bijhorende modaliteiten van de waardebon.

 

Artikel 2 – De Malse cadeaubon heeft een waarde van 5 euro of 15 euro. Daarnaast zijn er ook blanco bonnen waarop een bedrag naar keuze ingevuld kan worden.

 

De Malse cadeaubon kan worden aangekocht bij:

         het toerismekantoor van gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246

         de bibliotheek in Westmalle, Sint-Jozeflei 26

         de bibliotheek in Oostmalle, Lierselei 15

         het onthaal in het gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 246

         het onthaal van het sociaal huis, Blijkerijstraat 53.

 

Artikel 3 – De Malse cadeaubon heeft een geldigheidsduur van 1 jaar na de uitgifte ervan. De datum van uitgifte wordt op de waardebon vermeld. Vervallen bonnen worden niet verlengd of omgeruild en worden evenmin aanvaard door de aangesloten ondernemers.

 

De Malse cadeaubon kan bij de deelnemende Malse ondernemers als betaalmiddel gebruikt worden. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het gemeentebestuur, noch bij de aangesloten ondernemer. De aangesloten ondernemer mag geen contanten teruggeven als de waarde van het aangekochte product lager zou zijn dan de waarde van de bon.

 

De waardebon dient in één keer volledig gebruikt te worden en kan niet gebruikt worden voor verschillende aankopen bij verschillende aangesloten ondernemers.

 

Artikel 4 – Elke Malse cadeaubon heeft een unieke identificatiecode.

 

De aangesloten ondernemers mogen enkel de originele bon in ontvangst nemen.

 

De waardebon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging.

 

Artikel 5 – De Malse cadeaubon kan enkel gebruikt worden bij een natuurlijke persoon of rechtspersoon die is ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen voor activiteiten die als voorwerp kleinhandel, horeca, dienstverlening hebben en die zich hebben aangesloten bij het systeem van de Malse cadeaubon.

 

Artikel 6 – Ondernemers, zoals vermeld in artikel 5, die willen deelnemen aan het systeem van de waardebon en hun maatschappelijke zetel of een vestiging hebben op het grondgebied van Malle, nemen contact op met gemeente Malle via toerisme@malle.be of 03 310 05 14.

 

Gemeente Malle bezorgt de ondernemers een overeenkomst voor het systeem van de Malse cadeaubon die hij ondertekend moet terugbezorgen. De burgemeester en de algemeen directeur ondertekenen de overeenkomst namens gemeente Malle.

 

De lijst met aangesloten ondernemers wordt meegegeven bij de aankoop van de Malse cadeaubon en is terug te vinden op www.malle.be of www.toerisme-malle.be.

 

De aangesloten ondernemers gaan ermee akkoord dat de verwijzing naar en de gegevens van hun zaak worden bekend gemaakt op deze lijst en op de websites van gemeente en toerisme Malle.

 

Elke aangesloten ondernemer ontvangt een affiche over de Malse cadeaubon die hij in zijn zaak kan ophangen.

 

De overeenkomst voor de Malse cadeaubon kan door de ondernemer en door gemeente Malle opgezegd worden met een gewone brief en zonder inachtneming van een opzegtermijn. Als de overeenkomst beëindigd wordt, moet de betrokken ondernemer de Malse cadeaubonnen die hij nog niet inwisselde, binnenbrengen bij gemeente Malle uiterlijk één maand na het einde van de overeenkomst.

 

Artikel 7 – De aangesloten ondernemer brengt de Malse cadeaubonnen die hij ontving binnen bij de dienst toerisme van gemeente Malle. De waardebonnen kunnen binnengebracht worden tot 15 maanden na uitgiftedatum.

 

Gemeente Malle zorgt voor de uitbetaling van de waardebonnen op het door de ondernemer opgegeven bankrekeningnummer.

 

Artikel 8 – Betwistingen of discussies over de toepassing van dit reglement moeten worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen via aangetekende brief of afgifte tegen ontvangstbewijs.

 

Artikel 9 – Gemeente Malle maakt dit reglement bekend op haar webtoepassing.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Lokale economie - reglement voor de Malse horecabon - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Ter ondersteuning van de Malse horecazaken tijdens de coronacrisis, besliste het gemeentebestuur om naast de Malse cadeaubon ook een Malse horecabon uit te geven.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Motivering

 

Het systeem van de Malse horecabon heeft succes en de gemeente wil het systeem bestendigen. Daarvoor moet de gemeenteraad een reglement goedkeuren.

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - het reglement voor de Malse horecabon goed te keuren:

 

Reglement voor de Malse horecabon

 

Artikel 1 – Vanaf 1 juli 2020 geeft het gemeentebestuur van Malle Malse horecabonnen uit om Malse horeca-uitbaters extra te ondersteunen.

 

Dit reglement regelt de uitgifte en de bijhorende modaliteiten van de waardebon.

 

Artikel 2 – De Malse horecabon heeft een waarde van 5 euro of 15 euro.

 

De Malse horecabon kan worden aangekocht bij:

         het toerismekantoor van gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246

         de bibliotheek in Westmalle, Sint-Jozeflei 26

         de bibliotheek in Oostmalle, Lierselei 15

         het onthaal in het gemeentehuis, Antwerpsesteenweg 246

         het onthaal van het sociaal huis, Blijkerijstraat 53.

 

Artikel 3 – De Malse horecabon heeft een geldigheidsduur van 1 jaar na de uitgifte ervan. De datum van uitgifte wordt op de waardebon vermeld. Vervallen bonnen worden niet verlengd of omgeruild en worden evenmin aanvaard door de aangesloten horeca-uitbaters.

 

De Malse horecabon kan bij de deelnemende Malse horecazaken als betaalmiddel gebruikt worden. Hij is niet inwisselbaar voor contanten of een ander betaalmiddel, zelfs niet gedeeltelijk, noch bij het gemeentebestuur, noch bij de aangesloten horeca-uitbater. De aangesloten horeca-uitbater mag geen contanten teruggeven als de waarde van het aangekochte product lager zou zijn dan de waarde van de bon.

 

De waardebon dient in één keer volledig gebruikt te worden en kan niet gebruikt worden voor verschillende aankopen bij verschillende aangesloten horeca-uitbaters.

 

Artikel 4 – Elke Malse horecabon heeft een unieke identificatiecode.

 

De aangesloten horeca-uitbaters mogen enkel de originele bon in ontvangst nemen.

 

De waardebon wordt niet vervangen in geval van verlies, diefstal of beschadiging.

 

Artikel 5 – De Malse horecabon kan enkel gebruikt worden bij een natuurlijke persoon of rechtspersoon die is ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen voor activiteiten die als voorwerp horeca hebben en die zich hebben aangesloten bij het systeem van de Malse horecabon.

 

Artikel 6 – Horeca-uitbaters, zoals vermeld in artikel 5, die willen deelnemen aan het systeem van de waardebon en hun maatschappelijke zetel of een vestiging hebben op het grondgebied van Malle, nemen contact op met gemeente Malle via toerisme@malle.be of 03 310 05 14.

 

Gemeente Malle bezorgt de horeca-uitbater een overeenkomst voor het systeem van de Malse horecabon die hij ondertekend moet terugbezorgen. De burgemeester en de algemeen directeur ondertekenen de overeenkomst namens gemeente Malle.

 

De lijst met aangesloten horeca-uitbaters wordt meegegeven bij de aankoop van de Malse horecabon en is terug te vinden op www.malle.be of www.toerisme-malle.be.

 

De aangesloten horeca-uitbaters gaan ermee akkoord dat de verwijzing naar en de gegevens van hun horecazaak worden bekend gemaakt op deze lijst en op de websites van gemeente en toerisme Malle.

 

Elke aangesloten horeca-uitbater ontvangt een affiche over de Malse horecabon die hij in zijn horecazaak kan ophangen.

 

De overeenkomst voor de Malse horecabon kan door de horeca-uitbater en door gemeente Malle opgezegd worden met een gewone brief en zonder inachtneming van een opzegtermijn. Als de overeenkomst beëindigd wordt, moet de betrokken horeca-uitbater de Malse horecabonnen die hij nog niet inwisselde, binnenbrengen bij gemeente Malle uiterlijk één maand na het einde van de overeenkomst.

 

Artikel 7 – De aangesloten horeca-uitbater brengt de Malse horecabonnen die hij/zij ontving binnen bij gemeente Malle. De waardebonnen kunnen binnengebracht worden tot 15 maanden na uitgiftedatum.

 

Gemeente Malle zorgt voor de uitbetaling van de waardebonnen op het door de horeca-uitbater opgegeven bankrekeningnummer.

 

Artikel 8 – Betwistingen of discussies over de toepassing van dit reglement moeten worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen via aangetekende brief of afgifte tegen ontvangstbewijs.

 

Artikel 9 – Gemeente Malle maakt dit reglement bekend op haar webtoepassing.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Detailhandel - afbakening kernwinkelgebieden - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De laatste jaren werd het probleem van de groeiende leegstand van handelspanden in onze

dorpskernen meermaals aangehaald en besproken, onder meer in de middenstandsraad.

 

Ook de dienst ruimtelijke ordening voelt op verschillende momenten en in verschillende besprekingen de behoefte aan een afbakening van een kernwinkelgebied.

 

Daarom stapte de gemeente in 2017 in het coachingstraject COOP-DH (COach-OPeratie DetailHandel) van de provincie en POM Antwerpen.

 

In april 2018 werd een eerste voorstel tot afbakening kernwinkelgebieden goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

 

Het bestuur wenst twee jaar later enkele aanpassingen te doen aan het voorstel van 2018, waarna de nieuwe afbakening mee wordt opgenomen als basis voor toekenning van subsidies in het kader van het nieuwe subsidiereglement ter bevordering van het kernversterkend detailhandelsbeleid.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 april 2018 'Lokale economie - detailhandel - kernafbakening winkelgebieden - goedkeuring'

 

Motivering

 

Het bestuur wil inzetten op de versterking van het detailhandelsapparaat in haar beide dorpskernen. Een afbakening van het kernwinkelgebied voor Oostmalle en Westmalle is een eerste stap in de uitwerking van een strategisch-commercieel plan. Op deze manier kunnen gerichte acties genomen worden ter ondersteuning van de detailhandelaars.

 

De oorspronkelijke afbakening, zoals bepaald in 2018, wordt op verschillende punten aangepast.

 

Voor Oostmalle wordt een gedeelte van de Antwerpsesteenweg mee opgenomen, en verder werden enkele technische aanpassingen gedaan, om de afbakening zo precies mogelijk te omschrijven.

 

In Oostmalle wordt gekozen voor een omschrijving van twee gebieden, waarbij het tweede gebied een uitbreiding is van het eerste. Er wordt gekozen voor deze opdeling, met de bedoeling om andere maatregelen uit te kunnen werken voor het echte kerngebied (gebied 1) en het meer uitgebreide gebied (gebied 2). Zo kan het bestuur er eventueel voor kiezen om in gebied 1 meer ruimtelijke maatregelen op te leggen bij nieuwe ontwikkelingen.

 

Ook kunnen voor de kernwinkelgebieden in Oostmalle en Westmalle andere maatregelen uitgewerkt worden, afhankelijk van de noden en eigenschappen van deze kernwinkelgebieden.

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt waarom de Dorpsweg in deelgemeente Oostmalle niet helemaal opgenomen werd.

 

Schepen Dries Van Dyck verduidelijkt dat de afbakening gebeurde in overleg met de detailhandelscoach en de middenstandsraden van Oost- en Westmalle.

 

Raadslid Tom Lauryssen vindt het vreemd dat het kernwinkelgebied in Westmalle niet tot aan het kruispunt gaat.

 

Schepen Dries Van Dyck antwoordt dat er een traject van twee jaar werd doorlopen waarin heel grondig werd nagedacht over de afbakening van het gebied en waarbij veel actoren betrokken werden. De bedoeling is om de detailhandelskernen af te bakenen om ondernemers te kunnen ondersteunen. Het is voor lokale handelaars niet gemakkelijk omwille van het internet, de baanwinkels in Zoersel, het shoppingcenter, ... Bovendien is het ook de bedoeling om de meer beleving in de kernen te creëren. Als we de kernen te ruim maken, lukt het niet om deze doelstellingen te bereiken.

 

Raadslid Tom Lauryssen begrijpt waarom in Oostmalle de Dorpsweg niet volledig opgenomen wordt, maar stelt dat Westmalle toch een mooie 'inkom' heeft als je tot aan het kruispunt zou gaan. Niet alleen de detailhandel heeft het moeilijk.

 

Schepen Dries Van Dyck herhaalt dat de kernen ergens moeten worden afgebakend. De beide middenstandsraden werden betrokken vanaf de eerste stap tot nu.

 

Burgemeester Harry Hendrickx verduidelijkt dat er voor de afbakening van het kernwinkelgebied in Westmalle meteen een consensus was tussen de middenstanders.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - volgend voorstel van afbakening van kernwinkelgebied voor deelgemeente Oostmalle goed te keuren:

         gebied 1 (beperkte versie): het gebied liggende op de N14 vanaf kruising Turnhoutsebaan met Hoogstraatsebaan en tot Hoogstraatsebaan 11 en 16. De gehele Dorpsplaats behoort tot het gebied. De panden 22, 25 en 27 van de Dorpsweg worden meegenomen, aangezien deze visueel mee de wand van het plein vormen.

         gebied 2 (uitgebreide versie): het gebied liggende op de N14 vanaf de kruising Herentalsebaan met Lierselei tot kruising Hoogstraatsebaan met Zylhovenstraat. De gehele Dorpsplaats behoort tot het gebied. De panden 22, 25 en 27 van de Dorpsweg worden meegenomen, aangezien deze visueel mee de wand van het plein vormen. Ook het gebied liggende op de N12, vanaf de kruising met N14 tot en met de kruising met Rooistraat en het pand gelegen Antwerpsesteenweg 32a wordt meegenomen in het kernwinkelgebied.

 

Artikel 2 - volgend voorstel van afbakening van kernwinkelgebied voor deelgemeente Westmalle goed te keuren: het gebied liggende op de N12 vanaf kruising Antwerpsesteenweg met Kasteellaan tot aan kruising Antwerpsesteenweg met Berckhovenstraat en Zandstraat. Op de Zoerselbaan zelf wordt het handelspand met adres Zoerselbaan 4 meegenomen. Aan de kruising met de Kasteellaan wordt het hoekpand met adres Antwerpsesteenweg 326 meegenomen. Aan de overkant van de Antwerpsesteenweg wordt het pand met huisnummer 335 meegenomen. Aan de kruising met de Zandstraat behoort het hoekpand met adres Antwerpsesteenweg 207 tot het gebied. Aan de kruising met de Berckhovenstraat worden alle panden die mee de pleinwand vormen, meegenomen, inclusief het handelspand met adres  Antwerpsesteenweg 204.

 

Artikel 3 - voor gebied 1 en gebied 2 in Oostmalle kunnen andere maatregelen worden uitgewerkt. Doel van de opdeling is om in gebied 1 meer ruimtelijke maatregelen op te kunnen leggen.

 

Artikel 4 - voor de gebieden in Oostmalle en Westmalle kunnen eventueel andere maatregelen uitgewerkt worden, afhankelijk van de noden en eigenschappen van de kernwinkelgebieden.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Detailhandel - subsidiereglement ter bevordering van het kernversterkend detailhandelsbeleid - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle wil de aantrekkelijkheid van haar detailhandelskernen vergroten, en zo de leegstand van handelspanden tegengaan, en de lokale detailhandel promoten. Daarom bakent ze zowel in Oostmalle als in Westmalle een kernwinkelgebied af. Voor die kernwinkelgebieden worden verschillende acties en maatregelen uitgewerkt. Door te focussen op de kerngebieden, bundelen we de middelen om maximaal effect te kunnen creëren.

 

Het reglement, dat hier voorligt, is hiervan een concrete uitwerking. Om handelaars te stimuleren zich te vestigen in onze kernwinkelgebieden, geven we een subsidie onder bepaalde voorwaarden. 

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

De gemeente Malle wil de aantrekkelijkheid van haar detailhandelskernen vergroten, en zo de leegstand van handelspanden tegengaan, en de lokale detailhandel promoten. Door het invoeren van dit subsidiereglement willen we meer handelaars stimuleren om zich te vestigen in de kernwinkelgebieden van Oostmalle en Westmalle.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP000844

Omschrijving

Subsidie detailhandelskernen

Beschikbaar krediet

20.000 euro

Raming (inclusief btw)

20.000 euro

 

Dit budget is jaarlijks voorzien in het meerjarenplan 2020-2025.

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de subsidie maximaal 5.000 euro bedraagt of dat ze ook minder kan bedragen.

 

Schepen Dries Van Dyck antwoordt dat het om een eenmalige subsidie van 5.000 euro gaat.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt welk budget jaarlijks voorzien is voor de uitbetaling van deze subsidies.

 

Schepen Dries Van Dyck antwoordt dat het om 20.000 euro per jaar gaat.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het dus om vier panden in de gemeente gaat en vraagt wat er gebeurt als zes handelaars recht hebben op de subsidie.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat dit voorzien is in het reglement. De aanvraag kan dan goedgekeurd worden maar de uitbetaling zal gebeuren in het volgend jaar.


Raadslid Tom Lauryssen hoopt dat de subsidies juist terechtkomen en bijvoorbeeld niet bij bepaalde massagesalons waarvan de uitbating onder de noemer schoonheidsspecialist gebeurt.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaand subsidiereglement ter bevordering van het kernversterkend detailhandelsbeleid goed te keuren:

 

Subsidiereglement ter bevordering van het kernversterkend detailhandelsbeleid

 

HOOFDSTUK 1 : ALGEMENE BEPALINGEN

 

Doelstelling

 

Artikel 1

 

Het gemeentebestuur wil de aantrekkelijkheid van en het ondernemerschap in de detailhandelskernen verhogen. Deze subsidieregeling heeft tot doel het ondernemerschap te ondersteunen, de herinvulling van de leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied te stimuleren, en de detailhandel binnen het kernwinkelgebied te concentreren, te stimuleren en te activeren.

 

Subsidie

 

Artikel 2

 

Binnen de perken van het in het meerjarenplan voorziene krediet verleent de gemeente Malle subsidies om de handel in Malle, en specifiek in het kernwinkelgebied te stimuleren. Handelaars kunnen een subsidie aanvragen bij de vestiging van een detailhandelszaak in het kernwinkelgebied of herlokalisatie van een detailhandelszaak naar het kernwinkelgebied.

 

Definities

 

Artikel 3

 

Volgende definities worden gehanteerd in dit reglement:

         Handelszaak: elke commerciële onderneming waarvoor een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) vereist is, en die tot hoofddoel heeft de uitoefening van kleinhandel, namelijk een rechtstreekse en persoonlijke verkoop van goederen aan eindgebruikers (ook horeca)

         Handelspand: een pand of deel van een pand, ingericht voor de uitoefening van een commerciële activiteit

         Vestiging: de plaats van uitbating van een handelszaak. Een handelszaak kan meerdere vestigingen hebben

         Handelaar: de uitbater, in de hoedanigheid van natuurlijke persoon of rechtspersoon, van de handelszaak

         Detailhandel, als synoniem voor kleinhandel: activiteiten waarbij goederen verkocht worden aan de eindgebruiker

         Horeca: commerciële eet- en drankgelegenheden waar ter plaatse voedingswaren en/of dranken genuttigd kunnen worden

         Herlokalisatie: het verhuizen van een bestaande handelszaak naar een nieuwe locatie. Binnen het kader van dit reglement gaat het specifiek over de verhuis van een bestaande handelszaak van buiten het afgebakende kernwinkelgebied naar een locatie binnen het afgebakende kernwinkelgebied

         Overname: de overname door een nieuwe uitbater van een bestaande handelszaak in het kernwinkelgebied. Louter de verandering van rechtspersoonlijkheid (bv. van eenmanszaak naar vennootschap) wordt niet beschouwd als een overname

         Kernwinkelgebied: de zone zoals afgebakend door de gemeenteraad,  en bestaande uit

         Deelgemeente Oostmalle:

         gebied 1 (beperkte versie): het gebied liggende op de N14 vanaf kruising Turnhoutsebaan met Hoogstraatsebaan en tot Hoogstraatsebaan 11 en 16. De gehele Dorpsplaats behoort tot het gebied. De panden 22,25 en 27 van de Dorpsweg worden meegenomen, aangezien deze visueel mee de wand van het plein vormen

         gebied 2 (uitgebreide versie): het gebied liggende op de N14 vanaf de kruising Herentalsebaan met Lierselei tot kruising Hoogstraatsebaan met Zylhovenstraat. De gehele Dorpsplaats behoort tot het gebied. De panden 22,25 en 27 van de Dorpsweg worden meegenomen, aangezien deze visueel mee de wand van het plein vormen. Ook het gebied liggende op de N12, vanaf de kruising met N14 tot en met de kruising met Rooistraat en het pand gelegen Antwerpsesteenweg 32a wordt meegenomen in het kernwinkelgebied.

         Deelgemeente Westmalle: het gebied liggende op de N12 vanaf kruising Antwerpsesteenweg met Kasteellaan tot aan kruising Antwerpsesteenweg met Berckhovenstraat en Zandstraat. Op de Zoerselbaan zelf wordt het handelspand met adres Zoerselbaan 4 meegenomen. Aan de kruising met de Kasteellaan wordt het hoekpand met adres Antwerpsesteenweg 326 meegenomen. Aan de overkant van de Antwerpsesteenweg wordt het pand met huisnummer 335 meegenomen. Aan de kruising met de Zandstraat behoort het hoekpand met adres Antwerpsesteenweg 207 tot het gebied. Aan de kruising met de Berckhovenstraat worden alle panden die mee de pleinwand vormen, meegenomen, inclusief het handelspand met adres  Antwerpsesteenweg 204.

 

HOOFDSTUK 2 :  PROCEDURE, VOORWAARDEN EN WERKWIJZE

 

Begunstigden

 

Artikel 4

 

§1. De subsidie kan worden aangevraagd door handelaars:

         die binnen de looptijd van dit reglement een nieuwe handelszaak opstarten binnen de grenzen van het afgebakende kernwinkelgebied, zoals bepaald in artikel 3, én die niet opgenomen zijn in de lijst in artikel 5. Overname van een bestaande handelszaak binnen het kernwinkelgebied geldt ook als opstart van een nieuwe zaak.

         die hun bestaande handelszaak, die gelegen is buiten het kernwinkelgebied op het grondgebied van Malle, verhuizen naar het afgebakende kernwinkelgebied

 

§2. De subsidie kan worden aangevraagd door handelaars met een commerciële activiteit die rechtstreeks in contact staan met het publiek, meer bepaald het uitbaten van een kleinhandels-, detailhandels- of horecazaak, kapperszaak of schoonheidssalon, én die voldoen aan de vooropgestelde voorwaarden.

 

Als handelaar met commerciële activiteit worden beschouwd:

         Personen onderworpen aan het sociaal statuut van zelfstandigen

         Vennootschappen met voornoemde kleinhandelsactivitieten.

 

Artikel 5

 

Komen niet in aanmerking voor de subsidies:

         Diensten en vrije beroepen; met uitzondering van kappers en schoonheidssalons

         kantoren

         Nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie en automatenshops, kansspelinrichtingen, seksinrichtingen

         louter groothandelszaken

         ketenfilialen, tenzij de uitbating gebeurt onder het statuut zelfstandig concessiehouder of franchisenemer.

 

Algemene principes en voorwaarden

 

Artikel 6

 

De subsidie wordt toegekend als aan volgende voorwaarden voldaan is:

         Het handelspand gelegen is in het afgebakende kernwinkelgebied

         De aanvraag een nieuwe handelszaak, een nieuwe vestiging van een reeds bestaande handelszaak of een herlokalisatie van een bestaande handelszaak betreft  in bestaande of nieuwe gebouwen

         Het handelspand/de handelszaak vrij toegankelijk is voor het publiek

         Deze handelsactiviteit onder de definitie van detailhandel valt

         Het handelspand stedenbouwkundig vergund is en conform de vergunning uitgevoerd is of geacht wordt stedenbouwkundig vergund te zijn

         de handelszaak indien vereist over een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten beschikt

         de uitbater zijn zaak uitbaat conform alle wettelijke verplichtingen voor de uitoefening van de desbetreffende handelszaak.

 

Artikel 7

 

De handelaar/ondernemer die de subsidie ontvangt verbindt zich ertoe ten minste 3 jaar na uitkering van de subsidie zonder onderbreking een handelszaak uit te baten, die het hele jaar door, minstens 4 dagen per week geopend is (met uitzondering van het jaarlijkse verlof), en dit op de locatie waarvoor de uitbater de subsidie aanvroeg.

 

Indien niet aan deze voorwaarden voldaan wordt, kan het gemeentebestuur overgaan tot de terugvordering van de subsidie. Bij stopzetting van de handelszaak binnen de 3 jaar na opening, kan een terugvordering van de subsidie gevraagd worden pro rata van het aantal overblijvende jaren.

 

Bedrag, aanvraag en uitbetaling

 

Artikel 8

 

De subsidie is éénmalig en bedraagt 5.000 euro per nieuwe handelszaak of herlokalisatie van een reeds bestaande handelszaak indien voldaan is aan alle voorwaarden.

 

Bij start van de nieuwe handelszaak of herlokalisatie wordt een voorschot van 2.500 euro uitbetaald, na ontvangst van het aanvraagfomulier. Het saldo wordt uitbetaald, ten vroegste 12 maanden na start van de handelszaak of herlokalisatie van de bestaande handelszaak, opnieuw na ontvangst van een aanvraag tot uitbetaling van het saldo van de subsidie.

 

Artikel 9

 

Bij de aanvraag worden de nodige bewijsstukken gevoegd waaruit blijkt dat men voldoet aan de voorwaarden. Als bewijsstukken worden aanvaard:

         Inschrijving in de kruispuntbank van de ondernemingen

         Een attest van aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen

         Oprichtingsakte van de vennootschap

         Huurcontract of aankoopakte aangaande het pand waar de handelszaak gevestigd is.

 

De aanvraagformulieren zijn terug te vinden op de website van de gemeente Malle.

 

Artikel 10

 

De aanvrager kan na de inwerkingtreding van dit reglement de subsidieaanvraag indienen ten vroegste 3 maanden voor de voorziene openingsdatum van de handelszaak tot 6 maanden na de effectieve opening van de handelszaak. Uitzonderlijk worden voor het eerste jaar, waarin het reglement van kracht is, aanvragen toegestaan voor handelszaken, die gestart zijn vanaf 1 januari 2020. De termijn van 6 maanden na opening van de zaak, is dus niet van toepassing voor aanvragen van handelszaken, die startten in 2020 en voor goedkeuring van dit reglement. 

 

Artikel 11

 

De aanvrager van de subsidie is verantwoordelijk voor de juistheid van de door hem/haar ingevulde gegevens op het aanvraagformulier. Indien de aanvraag gebeurt door een rechtspersoon dient het aanvraagformulier ondertekend te worden door de personen die gemachtigd zijn de rechtspersoon te verbinden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt uitsluitend bij de rechtspersoon zelf. De gemeente is niet gehouden deze machtiging te controleren. Indien een subsidieaanvraag wordt ingediend waarbij het aanvraagformulier niet of niet volledig is ingevuld en/of waarbij de nodige stukken ontbreken, zal de aanvraag als onontvankelijk worden afgewezen.

 

Artikel 12

 

Indien de aanvraag beantwoordt aan de voorwaarden, wordt de subsidie toegekend en wordt tot uitbetaling overgegaan. De beoordeling van de aanvraag gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, na controle van de aanvraagformulieren door de dienst lokale economie.

 

Aanvragen worden behandeld in volgorde van aanvraag.

 

Indien het voorziene krediet niet toereikend blijkt in het jaar, waarin de subsidie aangevraagd wordt, kan de toekenning van de subsidie al gebeuren, maar zal de uitbetaling van de subsidie in een volgend boekjaar gebeuren. 

 

Artikel 13

 

Indien de begunstigde van de subsidie nog openstaande schulden heeft aan het gemeentebestuur, behoudt deze laatste het recht de subsidie te verrekenen met de openstaande schuld.

 

HOOFDSTUK 3 : SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 14

 

In toepassing van de wet van 14 november 1983, betreffende de toekenning en aanwending van subsidies, is de begunstigde van de subsidie ertoe gehouden:

         De gemeente toe te laten, voor zover als nodig, de echtheid van de gegevens van de subsidieaanvraag te controleren en hieromtrent inlichtingen in te winnen met alle middelen die zij hieromtrent nodig acht

         De subsidie uitsluitend aan te wenden voor het doel waarvoor zij werd toegekend.

 

Artikel 15

 

Alle betwistingen over de toepassing van dit reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen. Betwistingen moeten, binnen één maand na kennisgeving van de beslissing over de toekenning van de subsidie aan de subsidieaanvrager, per aangetekende brief of afgifte tegen ontvangstbewijs gericht worden aan het college van burgemeester en schepenen, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle. De postdatum of datum op het ontvangstbewijs gelden als bewijs.

 

Artikel 16

 

De verzamelde persoonsgegevens worden enkel gebruikt in het kader van dit subsidiereglement en worden geregistreerd en bewaard overeenkomstig de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.

 

Artikel 17

 

Dit toelagereglement treedt in werking op 1 november 2020 en is geldig voor de dienstjaren 2020 tot en met 2025.

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Dries Van Dyck meldt dat het aanbod van lokale horeca-ondernemers die gerechten aanbieden om af te halen of thuis te laten leveren werd verzameld op de gemeentelijke website. Hij doet een warme oproep om de lokale horeca te steunen.

         Burgemeester Harry Hendrickx doet twee mededelingen:

         De 11-novemberplechtigheid wordt dit jaar ingekort. Er zal geen busje rijden en de burgemeester zal een krans leggen aan het monument in Westmalle. Om 9.30 uur vindt de viering plaats met maximaal 40 mensen. De Koninklijke Harmonie Sint-Laurentius zal niet voor muziek zorgen. De Aero Para Club Kempen zorgt misschien in de loop van de dag voor enkele vliegtuigen die over Malle zullen vliegen. Iedereen is welkom, maar met respect voor de geldende maatregelen. Alleszins gaat de plechtigheid door zonder toespraken en dergelijke. Er is ook geen receptie.

         De mountainbiketoertocht op 11 november zal niet doorgaan.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt om op 11 november speciale aandacht te hebben voor de volgorde waarin de vlaggen uit zullen hangen.

         Schepen Wim Jordens deelt mee dat er een technische vergadering over de aanpassing van het meerjarenplan is voorzien op 8 december 2020. De raadsleden zullen daarvoor nog een uitnodiging via e-mail ontvangen.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er al een evaluatie werd opgemaakt van de tractorsluis in de Sint-Jobbaan. Schepen Sanne Van Looy antwoordt dat de evaluatie pas wordt opgemaakt nadat de tractorsluis minstens een volledig jaar in gebruik is geweest zodat de effecten van de tractorsluis doorheen alle seizoenen in kaart kunnen worden gebracht. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat vooral landbouwers last zouden ondervinden. De tractorsluis zou iets breder moeten zijn en in het midden iets hoger. Schepen Sanne Van Looy herhaalt dat de evaluatie van de tractorsluis ten gepaste tijde zal gebeuren.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er via de politie campagnes rond woninginbraken, fietsdiefstal en inbraken in voertuigen zullen worden gedaan nu het weer sneller donker wordt 's avonds. Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat zo'n campagnes jaarlijks plaatsvinden. Raadslid Tom Lauryssen vindt dat deze campagnes verbeterd zouden kunnen worden. Burgemeester Harry Hendrickx suggereert om het hierover specifiek met de politiezone te hebben wanneer deze haar verslag een volgende keer komt toelichten.

         Raadslid Tom Lauryssen meldt dat Mooimakers een campagne rond zwerfvuil heeft lopen. Hij suggereert om samen te werken op vlak van de straatvuilnisbakken. Dit zijn enkele suggesties die hij naar voor wil schuiven. Raadslid Tom Lauryssen vraagt ook om eens samen te zitten over de glasbollen. Schepen Wouter Patho antwoordt dat het meerjarenplan de opmaak van een vuilnisbakkenplan voorziet in 2021. Er zal worden bekeken waar er staan, waar er bij moeten komen, waar ze het beste staan, bijvoorbeeld niet op een donkere plaats omwille van het risico op sluikstort en zwerfvuil. Voor wat betreft de glasbollen heeft gemeente Malle minder mogelijkheden om deze te plaatsen. De gemeente zoekt naar plaatsen waar de overlast voor de omgeving beperkt is, maar dit blijft een uitdaging. Het college van burgemeester en schepenen bekeek de vraag van raadslid Tom Lauryssen rond de glasbollen en schepen Wouter Patho geeft aan dat hij een overleg met raadslid Tom Lauryssen zal inplannen om naar zijn idee te luisteren. Mooimakers is een partner waar gemeente Malle mee samenwerkt als het over afval en zwerfvuil gaat. Alle voorstellen voor projecten van Mooimakers komen binnen en het college van burgemeester en schepenen oordeelt vervolgens of zij in een bepaald project wil instappen of niet. Mooimakers heeft heel wat mooie projecten.

         Voorzitter Dirk Gerinckx deelt mee dat er een foutje is geslopen in de Nederlandstalige versie van de brief die naar Polen vertrok. Het moet "De gemeenteraad veroordeelt unaniem en stellig" zijn in plaats van "oordeelt". De Engelse en Poolse vertalingen zijn wel in orde. De brieven worden ook verstuurd naar de bevolking daar via ons netwerk. Voorzitter Dirk Gerinckx bedankt de raadsleden voor hun steun bij deze brief.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2020
Overzicht punten

GR van 29 oktober 2020

 

Interpellatie over de Lamskroon

 

Raadslid Tom Lauryssen neemt de vraag van raadslid Wim Vervloet, die verontschuldigd is, over en geeft volgende toelichting bij dit punt:

"Op het schepencollege van 28 september 2020 werd er een positief advies en goedkeuring gegeven over de vraag tot verhuring van een woning in de Lamskroon."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vraag:

         Aangezien er eerder in deze verkaveling al een weigering is geweest vragen wij ons af waarom dit nu wel word toegestaan?

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Oorspronkelijk gaf het college van burgemeester en schepenen op vraag van IGEAN voor dezelfde aanvrager een jaar of 8 geleden een positief advies. IGEAN besliste uiteindelijk om een verhuring van maximaal twee jaar toe te staan omdat het eigenlijk niet de bedoeling is dat deze woning langdurig verhuurd wordt. Die verhuring is toen echter niet doorgegaan.

         Later is er nog een negatief advies verleend na een soortgelijke vraag van een andere aanvrager. IGEAN weigerde toen de aanvraag. De aanvrager verkocht toen zijn woning.

         Daarom is er nu beslist om een positief advies te geven om de woning te verhuren voor een maximale duur van twee jaar en de eigenaar de kans te geven om te beslissen wat hij na die periode wil doen, namelijk blijven wonen of verkopen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de boete die eigenaars moeten betalen als ze voor een bepaalde termijn verkopen ook geldt bij verhuring van de woning.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat dit niet het geval is.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wat er gebeurt als de eigenaar door de verhuring van twee jaar aan zijn termijn van 15 jaar wonen komt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat de eigenaar er 15 jaar moet wonen. De verhuring van twee jaar telt dus niet mee.


Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de woning privé of via een sociaal verhuurkantoor verhuurd wordt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat IGEAN dit moet afspreken.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt om dit alsnog aan IGEAN mee te geven.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat met IGEAN bekeken zal worden wat mogelijk is.

 

 

Publicatiedatum: 10/12/2020