Gemeenteraad

Maandag 26 oktober 2015

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Peter Lacante, Tineke Lambreghts, Kim Geys, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Paul Wens, Beatrix Knaepkens

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadsleden:

Alexander Van Loon, Dominique Defossez

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 26 oktober 2015.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.30 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 28 september 2015 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 28 september 2015 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 42, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 25 maart 2013.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 28 september 2015 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Thierry van der Straten Waillet)

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 28 september 2015 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Oprichting investeringsfonds - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het uitgangspunt is dat men tracht om voor elk rioleringsproject subsidie te verkrijgen maar dat niet voor elk project een subsidie kan bekomen worden op het ogenblik dat de uitvoering ervan van belang is voor de gemeente, waardoor sommige werken met een gemeentelijke tussenkomst moeten gebeuren wat voor de gemeente niet altijd haalbaar is.

 

Enkele HidroRio-gemeenten hebben de vraag gesteld aan Pidpa-HidroRio om een systematiek uit te werken waarbij de uitvoering van rioleringswerken met een gemeentelijke tussenkomst kan gestimuleerd en gefaciliteerd worden. De prijs voor de inbreng in de rioolinfrastructuur in Pidpa-HidroRio bestaat onder andere uit een achtergestelde lening met een duurtijd gelijk aan de duur van de HidroRio-overeenkomst waarbij de gemeente jaarlijks een bedrag ter aflossing krijgt van deze achtergestelde lening.

 

Pidpa-HidroRio kan tegemoet komen aan de vraag door jaarlijks eenzelfde bedrag als dat van de kapitaalaflossing op de achtergestelde lening individueel per gemeente om te zetten naar een investeringsfonds zodat de gemeente deze middelen kan aanwenden voor de financiering van investeringsprojecten binnen HidroRio. De duur van de achtergestelde lening zal bijgevolg ingekort worden en de bestaansduur van het investeringsfonds wordt bepaald door de resterende periode van de kapitaalaflossing. Het totaalbedrag wordt aan de gemeente ter beschikking gesteld bij het begin van elke legislatuur, zijnde 6 keer het bedrag gelijk aan dat van de jaarlijkse kapitaalaflossing. Voor deze legislatuur vanaf 2015 is dit vier keer het bedrag gelijk aan dat van de jaarlijkse kapitaalaflossing.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid de artikelen 2, 42 en 43 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, en latere wijzigingen.

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

 

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald de artikelen 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Decreet Intergemeentelijke Samenwerking van 6 juli 2001.

 

Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2005 betreffende de toetreding van de gemeente tot Pidpa-HidroRio.

 

Beslissing van 27 april 2015 van de raad van bestuur van Pidpa tot goedkeuring van de oprichting van een investeringsfonds en de vastlegging van de modaliteiten ervan, zoals deze door de gemeentelijke leden van het adviescomité B van Pidpa op 24 februari 2015 gunstig werden geadviseerd.

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 oktober 2015 waarbij principiële goedkeuring werd gehecht aan dit investeringsfonds.

 

Motivering

 

Pidpa-HidroRio kan tegemoet komen aan de vraag door jaarlijks eenzelfde bedrag als dat van de kapitaalaflossing op de achtergestelde lening individueel per gemeente om te zetten naar een investeringsfonds zodat de gemeente deze middelen kan aanwenden voor de financiering van investeringsprojecten binnen HidroRio. De duur van de achtergestelde lening zal bijgevolg ingekort worden en de bestaansduur van het investeringsfonds wordt bepaald door de resterende periode van de kapitaalaflossing. Het totaalbedrag wordt aan de gemeente ter beschikking gesteld bij het begin van elke legislatuur, zijnde 6 keer het bedrag gelijk aan dat van de jaarlijkse kapitaalaflossing. Voor deze legislatuur vanaf 2015 is dit vier keer het bedrag gelijk aan dat van de jaarlijkse kapitaalaflossing.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt of het de bedoeling is dat alles via het fonds verloopt of enkel projecten waar geen subsidies voor voorzien zijn.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat de voorgestelde werkwijze een manier is om niet subsidieerbare zaken sneller te realiseren.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of het correct is dat het geld komt uit de kapitaalaflossing.

 

Schepen Jules Mintjens antwoordt dat het fonds geen bijkomende inkomsten genereert, maar dat inderdaad via de kapitaalaflossing wordt gewerkt.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of het voor alle HidroRio gemeenten geldt. Raadslid Alain De Laet vraagt of de 'pot' gezamenlijk wordt samengesteld of dat er een afzonderlijke berekening is per gemeente.

 

Voorzitter-burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat het voor alle HidroRio gemeenten geldt en dat de bedragen afzonderlijk per gemeente worden berekend.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Walter Vermeylen, Tineke Lambreghts)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te verlenen aan onderstaand addendum bij artikel 5.3 van de HidroRio - overeenkomst. Burgemeester en secretaris worden gemachtigd om dit addendum te ondertekenen.

 

"Betalingsmodaliteiten wordt met ingang vanaf boekjaar 2015 als volgt gewijzigd:

 

Voor een derde gedeelte van de prijs, waarvan het bedrag wordt vastgesteld overeenkomstig dit artikel 5.3, wordt door de gemeente aan Pidpa een uitstel van betaling verleend (zulk gedeelte van de prijs in deze overeenkomst aangeduid als de “uitgestelde tranche”):

 

(i)Het bedrag van de uitgestelde tranche wordt ter gelegenheid van de overdracht vastgesteld als een bedrag gelijk aan de prijs verminderd met:

-het overeenkomstig artikel 5.1. vastgestelde bedrag van de aandelentranche; en

-het overeenkomstig artikel 5.2. vastgestelde bedrag van de cashtranche;

-de bijdrage in de reserveopbouw.

 

(ii)Ten belope van het van tijd tot tijd vastgestelde bedrag van de uitgestelde tranche verwerft de gemeente een achtergestelde schuldvordering op Pidpa, die onderworpen is aan de navolgende voorwaarden en modaliteiten (in deze overeenkomst aangeduid als de “achtergestelde schuldvordering”):

-De achtergestelde schuldvordering is slechts betaalbaar na de ontbinding van Pidpa (c.q. haar compartiment “afvalwater en hemelwater”) in het kader van de vereffening van Pidpa (c.q. het bedoelde compartiment).

Evenwel zal Pidpa het bedrag van deze achtergestelde schuldvordering aflossen:

 

(a)via een jaarlijkse terugbetaling aan de gemeente van 1/Xe van het initiële bedrag van de achtergestelde schuldvordering.

Ingeval het resultaat van het betrokken kalenderjaar onvoldoende positief saldo vertoont en/of de kaspositie van het compartiment “afvalwater en hemelwater” en/of de investeringsvooruitzichten van dat compartiment onvoldoende positief worden ingeschat voor een gehele of gedeeltelijke betaling van de kapitaalaflossing, dan kan de raad van bestuur op advies van het adviescomité B beslissen de jaarlijks over te maken aflossing geheel of gedeeltelijk op te schorten voor ten minste één jaar. De niet uitbetaalde schijf wordt overgemaakt samen met een volgende jaarlijkse aflossing zodra er voldoende financiële ruimte is.

 

(b)door de terbeschikkingstelling van een bedrag gelijk aan het jaarlijkse bedrag vermeld in (a) aan een investeringsfonds dat door de gemeente kan worden aangewend voor de financiering van investeringsprojecten binnen de werking van HidroRio. Het totale bedrag dat per legislatuur door de gemeente kan worden opgenomen zal vanaf het begin van elke legislatuur ter beschikking gesteld worden. Ingeval het resultaat van het kalenderjaar voorafgaand aan een nieuwe legislatuur, onvoldoende positief saldo vertoont en/of de kaspositie van het compartiment “afvalwater en hemelwater” en/of de investeringsvooruitzichten van dat compartiment onvoldoende positief worden ingeschat voor een gehele of gedeeltelijke uitbetaling aan het investeringsfonds, dan kan de raad van bestuur, na advies van het adviescomité B, beslissen de over te maken bedragen geheel of gedeeltelijk te beperken tijdens de duur van eerstvolgende legislatuur.

Het bedrag dat via het investeringsfonds ter beschikking gesteld werd, kan door de gemeente worden aangesproken tot in het kalenderjaar dat het bedrag van de achtergestelde schuldvordering door Pidpa volledig werd afgelost. Het in het investeringsfonds na die datum eventueel nog openstaande saldo zal dan in eenmaal worden uitgekeerd aan de gemeente.

 

-De achtergestelde schuldvordering zal worden achtergesteld op en ten gunste van alle overige schuldvorderingen die van tijd tot tijd bestaan ten laste van Pidpa, met uitzondering van de eventuele schuldvorderingen van de aandeelhouders van Pidpa tot uitbetaling van het hen in het kader van de vereffening toekomende vereffeningssaldo.

 

-Op het bedrag van het (rekening houdend met voormelde kapitaalaflossingen en de terbeschikkingstellingen aan het investeringsfonds) uitstaande gedeelte van de achtergestelde schuldvordering zal per kalenderjaar een rente verschuldigd zijn waarvan het percentage telkens door de raad van bestuur op advies van het adviescomité B bij de goedkeuring van de begroting wordt vastgesteld voor het betreffende kalenderjaar. De effectieve rente wordt afhankelijk gesteld van het resultaat van het boekjaar alsook van de kaspositie van het compartiment 'afvalwater en hemelwater' en van de investeringsvooruitzichten van dat compartiment en wordt berekend op basis van een jaar met 365 dagen en is betaalbaar in de loop van het kalenderjaar volgend op het desbetreffende kalenderjaar, na goedkeuring van de jaarrekening."

 

Artikel 2 - Het college van burgemeester en schepenen staat in voor de uitvoering van dit besluit en zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Patrimonium - vervreemding van eigendom - openbare verkoop van loten 1, 2, 3 en 4 van de verkaveling Oude Holstraat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 2 mei 2014 werd door de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een verkavelingsvergunning nr. 5.00/11057/1380358.2 (ons nr. 2014/03) verleend aan de gemeente Malle voor een perceel grond gelegen te Malle, Oude Holstraat zn, kadastraal bekend 1e afd., sectie A, nr. 676a voor een verkavelingsontwerp van 3 kavels voor gekoppelde eengezinswoningen. Lot 4 aangeduid op het verkavelingsontwerp werd voorzien om gevoegd te worden bij het rechtsaanpalend eigendom en maakt geen deel uit van deze verkaveling.

 

In de zitting van 7 april 2015 besliste het college van burgemeester en schepenen om aan notaris Nouwkens de opdracht te geven tot het aanstellen van een landmeter voor de opmaak van een schattingsverslag, het opmaken van een ontwerpakte voor de openbare verkoop van de loten 1 tot en met 3 en het opmaken van een ontwerpakte voor de verkoop van lot 4 aan de eigenaars van het rechtsaanpalend eigendom.

 

Landmeter-expert Koen Wouters heeft op 2 juni een schattingsverslag opgemaakt, dat de waarde van:

lot 1, met een oppervlakte van 501 m², schat op 120.000,00 EUR;

lot 2, met een oppervlakte van 342 m², schat op 85.000,00 EUR;

lot 3, met een oppervlakte van 455 m², schat op 110.000,00 EUR;

lot 4, met een oppervlakte van 31 m², schat op 6.500,00 EUR.

 

Notaris Wouter Nouwkens heeft een ontwerpakte opgemaakt met referte EC/EC/1360/15-2150754 voor de verkoop van lot 4 aan de eigenaars van het rechtsaanpalend eigendom.

 

Notaris Wouter Nouwkens heeft een ontwerpakte 'Openbare Verkoop - Lastenkohier - Instel' opgemaakt met referte AJ/1360/15-2150753 voor de openbare verkoop van de loten 1 tot en met 3, die werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 31 augustus 2015.

 

Vooraleer het schattingsverslag en de ontwerpakte met referte EC/EC/1360/15-2150754 opgemaakt door notaris Nouwkens ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad, werden de aanpalende eigenaars in kennis gesteld van de geschatte waarde en zij wensen niet over te gaan tot de aankoop ervan tegen deze prijs.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 § 2 12°.

 

De omzendbrief BB 2010/02 van 12 februari 2010 van de viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse Rand, betreffende de vervreemding van onroerende goederen door provincies, gemeenten, OCMW's en besturen van de erkende erediensten.

 

Motivering

 

Er werd gekozen voor een openbare verkoop van de loten 1 tot en met 3, omdat deze procedure de algemene regel moet zijn en het best het algemeen belang dient. Het is wettelijk vereist om de bevolking met gepaste publiciteit in te lichten over de geplande verkoop. De publiciteit rond de openbare verkoop zal drie weken lopen.

 

De minimale verkoopprijs moet minstens de geschatte prijs zijn zoals geschat door landmeter-expert Koen Wouters in zijn schattingsverslag opgemaakt op 2 juni 2015, nl. 120.000,00 EUR voor lot 1, 85.000,00 EUR voor lot 2 en 110.000,00 EUR voor lot 3.

 

Het is aangewezen om nu ook lot 4 te verkopen via deze openbare verkoop. Daar de geschatte waarde vrij hoog is voor deze beperkte oppervlakte is het niet aangewezen om deze waarde als minimale verkoopprijs te voorzien. Indien de totale verkoopprijs van de 4 loten hoger is dan de totale geschatte waarde ervan is het redelijk lot 4 te verkopen aan de prijs geboden tijdens de openbare verkoop.

 

Notaris Wouter Nouwkens heeft een aangepaste ontwerpakte 'Openbare Verkoop - Lastenkohier - Instel' opgemaakt met referte AJ/1360/15-2150753 voor de openbare verkoop van de loten 1 tot en met 4.

Alle onkosten die gepaard gaan met de vervreemding worden normaal gedragen door de koper(s), waaronder o.m. de notariële en aktekosten, de opmetings- en schattingskosten.

De schatting werd aangevraagd in voorbereiding van de verkoop van de 4 loten uit de verkaveling. De oppervlakte en geschatte waarde van lot 4 staat niet in verhouding met de 3 andere loten. In plaats van de schattingskosten door 4 te delen, is het beter deze kosten te delen door 1.329 en te verdelen a rato van de vierkante meters van elk lot.

 

De middelen die voortvloeien uit de verkoop van deze vier loten uit de verkaveling Oude Holstraat, zullen worden aangewend ten behoeve van investeringen die nodig zijn voor de uitbouw en exploitatie van het overige gemeentelijke patrimonium en dienstverlening.

 

Om de openbare verkoop verder in goede banen te leiden is het aangewezen de uitvoering van deze opdracht te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen. Zij zullen zich over de verdere details buigen om dit tot een goed einde te brengen.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

ontvangsten verkoop

Beleidscode

0050-patrimonium zonder maatschappelijk doel

Algemene rekening

22900020

Beschikbaar krediet

300.000,00 EUR

Raming

321.500,00 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Walter Vermeylen, Tineke Lambreghts)

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het schattingsverslag, opgemaakt door Landmeter-expert Koen Wouters op 2 juni 2015, dat de waarde van

lot 1, met een oppervlakte van 501 m², schat op 120.000,00 EUR;

lot 2, met een oppervlakte van 342 m², schat op 85.000,00 EUR;

lot 3, met een oppervlakte van 455 m², schat op 110.000,00 EUR;

lot 4, met een oppervlakte van 31 m², schat op 6.500,00 EUR.

 

Artikel 2 - De aangepaste ontwerpakte 'Openbare Verkoop - Lastenkohier - Instel' met referte AJ/1360/15-2150753, opgemaakt door notaris Nouwkens te Malle, goed te keuren.

"KOHIER VAN LASTEN, BEDINGEN EN VOORWAARDEN op welke Wouter NOUWKENS, geassocieerd notaris te Malle, openbaar zal verkopen, de hierna beschreven onroerende goederen;

OP VERZOEK VAN:

De “GEMEENTE MALLE”, alhier vertegenwoordigd door haar college van burgemeester en schepenen, voor wie hier optreedt:

- de heer HENDRICKX Harry, burgemeester, Rijksregisternummer: 50.01.25-271.36, wonende te 2390 Malle, Hoge Warande 1;

- de heer BRABANTS Sven, gemeentesecretaris, Rijksregisternummer: 84.07.24-083.40, wonende te 2390 Malle, De Lollepot 2.

Beiden handelend ingevolge het besluit van de gemeenteraad genomen op 26 oktober 2015, waarvan een uittreksel aan deze akte gehecht zal blijven.

BEKWAAMHEID VAN PARTIJEN:

Alle verschijnende partijen verklaren bevoegd en bekwaam te zijn tot het stellen van de bij deze akte vastgestelde rechtshandelingen en niet het voorwerp te zijn van enige maatregel die een onbekwaamheid daartoe in het leven zou kunnen roepen zoals faillissement, collectieve schuldenregeling, aanstelling voorlopige bewindvoerder, enzovoort.

BESCHRIJVING VAN DE TEKOOPGESTELDE GOEDEREN:

GEMEENTE MALLE/1° afdeling/WESTMALLE

LOT 1

Een perceel bouwgrond gelegen aan de Oude Holstraat, kadastraal gekend sectie A, deel van nummer 676/A, met een oppervlakte volgens meting van 501 m², zijnde kavel één van nagemelde verkaveling en lot één van nagemeld opmetingsplan.

LOT 2

Een perceel bouwgrond gelegen aan de Oude Holstraat, kadastraal gekend sectie A, deel van nummer 676/A, met een oppervlakte volgens meting van 342 m², zijnde kavel twee van nagemelde verkaveling en lot twee van nagemeld opmetingsplan.

LOT 3

Een perceel bouwgrond gelegen aan de Oude Holstraat, kadastraal gekend sectie A, deel van nummer 676/A, met een oppervlakte volgens meting van 455 m², zijnde kavel drie van nagemelde verkaveling en lot drie van nagemeld opmetingsplan.

LOT 4

Een perceel grond met alle aanhorigheden gelegen aan de Oude Holstraat, kadastraal gekend sectie A, deel van nummer 676/A, met een oppervlakte volgens meting van 31 m², zijnde lot vier van nagemeld opmetingsplan.

 

Grondplan:

Voormelde eigendommen komen voor respectievelijk onder loten 1, 2, 3 en 4 op een opmetingsplan ervan opgemaakt op 26 maart 2015 door Jo Schillebeeckx van Studieburo Schillebeeckx bvba te Westmalle.

Deze plannen zijn opgenomen in de databank van de plannen van afbakening van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie onder refertenummer 111049-10247 en werden sindsdien niet meer gewijzigd.

Deze grondplannen werden gehecht aan de verkavelingsakte verleden voor ondergetekende notaris op heden, voorafgaandelijk dezer, doch worden daarbij niet ter registratie noch ter overschrijving op het hypotheekkantoor aangeboden.

Perceelsidentificatienummers:

Lot 1: ### / Referentie MEOW-2015-###

Lot 2: ### / Referentie MEOW-2015-###

Lot 3: ### / Referentie MEOW-2015-###

Lot 4: ### / Referentie MEOW-2015-###

OORSPRONG VAN EIGENDOM

Voorschreven eigendommen horen toe aan de gemeente MALLE om ze verkregen te hebben samen met andere goederen ingevolge akte van overdracht voor openbaar nut voor de burgemeester van Malle op 23 april 2012.

VOORWAARDEN VAN DE VERKOPING

ALGEMEEN LASTENKOHIER

Behoudens de afwijkingen en aanvullingen vervat in tegenwoordig lastenkohier zal de openbare verkoping gehouden worden op basis van de “eenvormige algemene verkoopsvoorwaarden voor buitengerechtelijke openbare verkopingen”, in gebruik bij de notarissen van de provincie Antwerpen, van welke verkoopsvoorwaarden een exemplaar gevoegd werd bij het proces-verbaal verleden voor ondergetekende notaris op 24 februari 2014, overgeschreven op het tweede hypotheekkantoor te Antwerpen op 2 mei 2014 onder formaliteitennummer 58-T-02/05/2014-07599.

BIJZONDERE VERKOOPSVOORWAARDEN

Verder als aanvulling en/of afwijking van gemelde "algemene verkoopsvoorwaarden", worden de volgende bijzondere verkoopsvoorwaarden bedongen:

1. Aantal zittingen - instelpremie

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden wordt hier bepaald dat de verkoping plaats heeft bij opbod in TWEE ZITTINGEN, waarvan de eerste voor de voorlopige en de tweede voor de definitieve toewijzing bij geven van geluk aan de meestbiedende.

De verkoop geschiedt met instelpremie van één procent (1 %) voor de bieder aan wie het goed op de eerste zitting voorlopig is toegewezen, mits hij aanwezig of vertegenwoordigd is op de definitieve toewijzing en het eigendom definitief verkocht wordt.

De VOORLOPIGE TOEWIJZING heeft plaats op dinsdag 1 december 2015 om 17.00 uur en de DEFINITIEVE TOEWIJZING heeft plaats op dinsdag 15 december 2015 om 17.00 uur telkens in De Kasteelhoeve te 2390 Malle, Kasteellaan 81.

2. Kosten en lasten

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden, wordt hier bepaald:

a) dat het kostenpercentage, te betalen door de kopers, vastgesteld wordt overeenkomstig de beslissing van het Genootschap van Notarissen van de provincie Antwerpen op drieëntwintig december tweeduizend dertien, waarbij het kostenpercentage werd bepaald als volgt:

- negenendertig procent (39,00%), voor prijzen van nul euro (€ 0,00) tot en met dertigduizend euro (€ 30.000,00);

- dertig procent (30,00%), voor prijzen boven dertigduizend euro (€ 30.000,00) tot en met veertigduizend euro (€ 40.000,00);

- zesentwintig komma vijftig procent (26,50%), voor prijzen boven veertigduizend euro (€ 40.000,00) tot en met vijftigduizend euro (€ 50.000,00);

- drieëntwintig procent (23,00%), voor prijzen boven vijftigduizend euro (€ 50.000,00) tot en met zestigduizend euro (€ 60.000,00);

- tweeëntwintig procent (22,00%), voor prijzen boven zestigduizend euro (€ 60.000,00) tot en met zeventigduizend euro (€ 70.000,00);

- eenentwintig komma vijftig procent (21,50%), voor prijzen boven zeventigduizend euro (€ 70.000,00) tot en met tachtigduizend euro (€ 80.000,00);

- twintig komma vijftig procent (20,50%), voor prijzen boven tachtigduizend euro (€ 80.000,00) tot en met negentigduizend euro (€ 90.000,00);

- twintig procent (20,00%), voor prijzen boven negentigduizend euro (€ 90.000,00) tot en met honderdduizend euro (€ 100.000,00);

- negentien komma vijftig procent (19,50%), voor prijzen boven honderdduizend euro (€ 100.000,00) tot en met honderd en tienduizend euro (€ 110.000,00);

- negentien komma vijfentwintig procent (19,25%), voor prijzen boven honderd en tienduizend euro (€ 110.000,00) tot en met honderdvijfentwintigduizend euro (€ 125.000,00);

- achttien komma vijftig procent (18,50%), voor prijzen boven honderdvijfentwintigduizend euro (€ 125.000,00) tot en met honderdvijftigduizend euro (€ 150.000,00);

- achttien komma vijfentwintig procent (18,25%), voor prijzen boven honderdvijftigduizend euro (€ 150.000,00) tot en met honderdvijfenzeventigduizend euro (€ 175.000,00);

- zeventien komma vijfenzeventig procent (17,75%), voor prijzen boven honderdvijfenzeventigduizend euro (€ 175.000,00) tot en met tweehonderdduizend euro (€ 200.000,00);

- zeventien procent (17,00%), voor prijzen boven tweehonderdduizend euro (€ 200.000,00) tot en met tweehonderdvijfentwintigduizend euro (€ 225.000,00);

- zestien komma vijftig procent (16,50%), voor prijzen boven tweehonderdvijfentwintigduizend euro (€ 225.000,00) tot en met tweehonderdvijftigduizend euro (€ 250.000,00);

- zestien procent (16,00%), voor prijzen boven tweehonderdvijftigduizend euro (€ 250.000,00) tot en met tweehonderdvijfenzeventigduizend euro (€ 275.000,00);

- vijftien komma vijfenzeventig procent (15,75%), voor prijzen boven tweehonderdvijfenzeventigduizend euro (€ 275.000,00) tot en met driehonderdduizend euro (€ 300.000,00);

- vijftien komma vijfentwintig procent (15,25%), voor prijzen boven driehonderdduizend euro (€ 300.000,00) tot en met driehonderdvijfentwintigduizend euro (€ 325.000,00);

- vijftien procent (15,00%), voor prijzen boven driehonderdvijfentwintigduizend euro (€ 325.000,00) tot en met driehonderdvijfenzeventigduizend euro (€ 375.000,00);

- veertien komma vijftig procent (14,50%), voor prijzen boven driehonderdvijfenzeventigduizend euro (€ 375.000,00) tot en met vierhonderdduizend euro (€ 400.000,00);

- veertien komma vijfentwintig procent (14,25%), voor prijzen boven vierhonderdduizend euro (€ 400.000,00) tot en met vierhonderdvijfentwintigduizend euro (€ 425.000,00);

- veertien procent (14,00%), voor prijzen boven vierhonderdvijfentwintigduizend euro (€ 425.000,00) tot en met vijfhonderdduizend euro (€ 500.000,00);

- dertien komma vijfenzeventig procent (13,75%), voor prijzen boven vijfhonderdduizend euro (€ 500.000,00) tot en met vijfhonderdvijftigduizend euro (€ 550.000,00);

- dertien komma vijftig procent (13,50%), voor prijzen boven vijfhonderdvijftigduizend euro (€ 550.000,00) tot en met zeshonderdduizend euro (€ 600.000,00);

- dertien komma vijfentwintig procent (13,25%) voor prijzen boven zeshonderdduizend euro (€ 600.000,00) tot en met zevenhonderdvijftigduizend euro (€ 750.000,00);

- dertien procent (13,00%), voor prijzen boven zevenhonderdvijftigduizend euro (€ 750.000,00).

Het kostenpercentage vormt een forfait en omvat het registratierecht, het ereloon, en een provisie voor publiciteitskosten, overschrijvingskosten en de gebruikelijke andere vaste aktekosten.

Het barema is opgesteld op basis van een registratierecht van tien procent en het volle ereloon.

De verkopers staan in voor de nagerekende kosten, rechten en erelonen, waarop de door de kopers betaalde kosten in mindering worden gebracht. Het tekort wordt door hen betaald; het batig saldo komt hen toe.

Het toe te passen kostenpercentage wordt enkel door de bekomen prijzen bepaald. Het wordt echter zowel op de prijzen als op alle andere in de verkoopsvoorwaarden voorziene kosten en de inzetpremie berekend.

b) dat de eventuele kosten van plan en opmeting, te betalen door de kopers, alle eventuele overnamekosten en alle andere eventuele kosten te betalen door de kopers, in fine van dit lastenkohier zullen vermeld worden.

3. Verwijlintresten

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden wordt hier bedongen dat de verwijlintresten thans negen procent per jaar bedragen.

4. Lastgeving - sterkmaking - command

In afwijking van de algemene verkoopsvoorwaarden, wordt hier bedongen:

- dat een toegewezen goed en/of massa niet door aanwijzing van lastgeving of command kan gesplitst worden.

- dat de bieder een lastgever of command kan aanwijzen binnen de vijf werkdagen na de verkoop.

5. VLAAMSE CODEX RUIMTELIJKE ORDENING

A. Ondergetekende notaris vermeldt en informeert, met toepassing van de artikelen 5.2.1., 5.2.3. Vlaamse codex ruimtelijke ordening en overeenkomstig het uittreksel uit het vergunningen- en plannenregister, waarvan sprake in artikel 7.6.4 van de Vlaamse codex ruimtelijke ordening, afgeleverd door de gemeente Malle op 1 juni 2015, betreffende bovenvermelde eigendommen:

1) dat voor deze onroerende goederen géén stedenbouwkundige vergunningen werden uitgereikt;

2) dat de meest recente stedenbouwkundige bestemming van de onroerende goederen volgens het gewestplan Turnhout d.d. 30/09/1977 “woongebied” is;

3) dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift en de verklaring van de verzoekende partij, voor de onroerende goederen geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 60.1.43;

4) dat de onroerende goederen niet gelegen zijn in een zone die in een definitief vastgesteld uitvoeringsplan zouden zijn aangeduid als een zone met voorkooprecht;

5) - dat voor de onroerende goederen sub 1, 2 en 3 volgende meest recente verkavelingsvergunning van toepassing is: verkaveling van 3 kavels voor gekoppelde eengezinswoningen (1 gesloten bebouwing en 2 half-open bebouwingen), het ontbossen van het perceel en het uitvoeren van infrastructuurwerken, waarvoor vergunning werd uitgereikt op 2 mei 2014 onder stedenbouwkundig nummer 5.00/11057/1380358.2;

- dat voor het onroerend goed sub 4 geen verkavelingsvergunning van toepassing is;

6) dat voor de overdracht geen as-builtattest is uitgereikt en gevalideerd, overeenkomstig artikel 4.2.12, §2,2° van voormelde Vlaamse codex, vermits deze bepaling nog niet in werking is getreden.

De definitieve kopers zullen een kopie van het stedenbouwkundig uittreksel afgeleverd door de gemeente Malle de dato 1 juni 2015 betreffende de onroerende goederen ontvangen.

B. De notaris verwijst partijen naar artikel 4.2.1 Vlaamse codex ruimtelijke ordening. Deze bepaling omschrijft de vergunningsplichtige handelingen.

ONROEREND ERFGOED

De verkoper verklaart dat het verkochte goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken. Hij verklaart hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld.

6. Bodemtoestand

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden verklaren de verzoekers dat de eigendommen, voorwerp van onderhavige akte, bij hun weten geen risicogronden zijn die opgenomen werden in de lijst van risico-inrichtingen zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.

De verzoekers leggen het bodemattest voor dat betrekking heeft op de hierbij verkochte eigendommen dat werd afgeleverd door OVAM op 8 mei 2015.

De inhoud van dit bodemattest luidt:

“2. Inhoud van het bodemattest

De OVAM beschikt voor deze grond niet over relevante gegevens met betrekking tot de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

VOORKOOPRECHTEN

De verkopers verklaren geen kennis te hebben van conventionele voorkooprechten, noch van een voorkooprecht in het kader van de ruilverkaveling of in toepassing van artikel 85/1 van de Vlaamse Wooncode, of van het Vlaams decreet op het natuurbehoud of van het Vlaamse decreet op de Ruimtelijke Ordening of enige andere overheidsregeling.

WATERPARAGRAAF

De verzoekers verklaren dat het hierbij verkochte goed:

- geheel niet gelegen is in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- geheel niet gelegen is in een risicozone voor overstromingen.

BOSDECREET van DERTIEN JUNI NEGENTIENHONDERD NEGENTIG

Een grondoppervlakte valt onder de voorschriften van het Bosdecreet wanneer deze beantwoordt aan de wettelijke definitie van bos (Bosdecreet artikel 3). Het bosdecreet blijft van toepassing op onwettig ontboste grondoppervlakten.

Inzonderheid gelden voor beboste grondoppervlakten volgende verplichtingen:

- Bij elke kap of bij elke grondige wijziging aan de bosbodem, de strooisellaag of de kruidenlaag, dient een machtiging bekomen te worden van het Bosbeheer, tenzij anders voorzien in een wettelijk goedgekeurd beheerplan.

- Een beheerplan is wettelijk vereist voor alle aaneengesloten beboste eigendommen van minstens vijf hectare, en voor alle bossen gelegen in het Vlaams Ecologisch Netwerk, zodra dit laatste wettelijk van kracht zal zijn.

- Met het oog op de gehele of gedeeltelijke ontbossing van een perceel, geldt dat hiervoor een stedenbouwkundige vergunning met voorafgaand advies van het Bosbeheer vereist is, evenals naleving van de compensatieregeling (Bosdecreet artikel 90bis, Besluit van Vlaamse Regering van zestien februari tweeduizend en één). Hiervan kan enkel afgeweken worden op grond van artikel 47 en artikel 87 van het Bosdecreet.

- De verwerver neemt alle rechten en verplichtingen over die op het eigendom rusten, namelijk door het Bosbeheer verleende machtigingen, subsidies of goedgekeurd bosbeheerplan.

ERFDIENSTBAARHEDEN

Het goed wordt verkocht onder de wettelijke vrijwaring en onder meer met al zijn lijdende en heersende, durende en niet-voortdurende, zicht- en onzichtbare erfdienstbaarheden waarmee het belast of bevoordeeld zou kunnen zijn. Het staat de kopers vrij zich tegen de nadelige te verzetten en de voordelige in hun voordeel te doen gelden, doch dit alles voor eigen rekening en op eigen risico.

De verkopers verklaren zelf geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in voor- of nadeel van de bij deze verkochte goederen, en geen kennis te hebben van dergelijke erfdienstbaarheden.

7. Ingenottreding

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden, verklaart de verzoekende partij dat de bij deze te koop gestelde goederen niet verhuurd noch verpacht zijn.

De kopers zullen het genot en het gebruik ervan bekomen vanaf de betaling van de volledige koopprijs, kosten en toebehoren.

8. Belastingen

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden, wordt hier bedongen dat de belastingen die met betrekking tot de te koop gestelde goederen worden geheven, door de kopers zullen gedragen en betaald worden te rekenen vanaf 1 januari 2016.

9. Roeploon – Meetloon - Instelpremie

In aanvulling van de algemene verkoopsvoorwaarden, wordt hier bedongen dat de kopers moeten betalen:

- voor ROEPLOON: zeventig euro (€ 70,00) voor de twee zitdagen;

- voor MEETLOON: ### per lot inclusief BTW.

- voor INSTELPREMIE: 1%, berekend op de instelprijs.

VOORLOPIGE TOEWIJZING

Op heden dinsdag 1 december 2015 om 17.00 uur, in De Kasteelhoeve te 2390 Malle, Kasteellaan 81.

Op verzoek van de gemeente Malle, voornoemd.

Na de gewone bekendmakingen en het vergaderd publiek ingelicht te hebben over de algemene en bijzondere verkoopsvoorwaarden,

Heeft ondergetekende Wouter NOUWKENS, geassocieerd notaris te Malle, de te koop gestelde eigendommen opgeroepen, en VOORLOPIG TOEGEWEZEN als volgt:

 

De voorlopige kopers, hier tegenwoordig, verklaren te aanvaarden.

TOELICHTING - AANVAARDING

De comparanten bevestigen dat de instrumenterende notaris hen naar behoren heeft ingelicht over de rechten, verplichtingen en lasten, die voortvloeien uit onderhavige akte en hen op een onpartijdige wijze raad heeft verstrekt.

Zij verklaren dus de overeenkomst, voorwerp van deze akte, en de eraan verbonden rechten en verplichtingen, voor evenwichtig te houden en uitdrukkelijk te aanvaarden zowel voor zichzelf als voor hun rechtsopvolgers.

BEVESTIGING IDENTITEIT

Ondergetekende notaris bevestigt aan de hand van hoger vermelde bewijskrachtige identiteitskaarten de identiteiten van partijen en om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de Hypotheekwet, dat de namen, voornamen, plaatsen en data van geboorte van de partijen, zoals zij hierboven geschreven staan, overeenstemmen met de trouwboekjes van partijen en/of de registers van de burgerlijke stand.

WAARVAN PROCES-VERBAAL

Opgemaakt te Malle, op plaats en datum als gemeld.

En na volledige voorlezing en toelichting, hebben de verzoekers en de voorlopige kopers getekend met de notaris."

 

Artikel 3 - De kopers de integrale verkoopprijs te laten betalen tegen kwijting aan de notaris bij het verlijden van de authentieke akte. Alle kosten voortvloeiend uit de verkoop zijn ten laste van de kopers, zoals honoraria, registratierechten, overschrijvingskosten, vaste aktekosten, kosten voor de opmaak van het opmetingsplan en het schattingsverslag e.d., maar de schattingskosten dienen verdeelt te worden a rato van de vierkante meters van elk lot.

 

Artikel 4 - De minimale verkoopprijs van de loten als volgt vast te leggen:

lot 1, met een oppervlakte van 501 m², op 120.000,00 EUR;

lot 2, met een oppervlakte van 342 m², op 85.000,00 EUR;

lot 3, met een oppervlakte van 455 m², op 110.000,00 EUR;

lot 4, met een oppervlakte van 31 m², op 6.500,00 EUR, maar indien de totale verkoopprijs van de 4 loten hoger is dan de totale geschatte waarde ervan is het redelijk lot 4 te verkopen aan de prijs geboden tijdens de openbare verkoop ook al bedraagt die geen 6.500,00 EUR.

 

Artikel 5 - De middelen die voortvloeien uit de verkoop van de loten 1 tot en met 4 van de verkaveling Oude Holstraat, aan te wenden ten behoeve van investeringen die nodig zijn voor de uitbouw en exploitatie van het overige gemeentelijke patrimonium en dienstverlening.

 

Artikel 6 - Het college van burgemeester en schepenen de opdracht te geven om dit besluit verder uit te voeren, om de opdracht tot openbare verkoop verder te vervullen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Straatnaamgeving - zijstraat Begonialaan - definitieve goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 24 juni 2015 heeft de gemeente een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ontvangen van De Ideale Woning - Arrondissement Antwerpen voor het bouwen van 14 sociale koopwoningen en 56 sociale huurwoningen verspreid over 5 woonblokken, het uitvoeren van weg- en rioleringswerken en de omgevingsaanleg bij het nieuwbouwproject op percelen te Malle, 2de afd., sectie A, nrs. 388a - 389z - 390v - 390t - 392a - 393e4 - 393f4 - 393g4.

 

Ten behoeve van dit sociaal woningbouwproject worden twee nieuwe wegen aangelegd. Eén weg wordt aangelegd in het verlengde van de Zonnedauwlaan en één weg wordt aangelegd aan de linkerzijde van de Begonialaan, waar de aanzet van deze weg reeds aanwezig is. Beide wegen zijn doodlopend.

 

Het is noodzakelijk aan deze wegen een straatnaam toe te kennen.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 § 12°.

 

Decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen.

 

Motivering

 

De gemeenteraad heeft in zitting van 31 augustus 2015 beslist aan de zijweg links van de Begonialaan, die wordt aangelegd ten behoeve van het sociaal woningbouwproject van De Ideale Woning, principieel de naam 'Klaverveld' toe te kennen en aan de nieuwe weg in het verlengde van de Zonnedauwlaan geen nieuwe straatnaam toe te kennen en hier de bestaande straat 'Zonnedauwlaan' verder door te nummeren.

 

Uit het proces-verbaal van openbaar onderzoek opgemaakt door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 12 oktober 2015 blijkt dat deze gemeenteraadsbeslissing van 31 augustus 2015 openbaar werd gemaakt van 8 september 2015 tot en met 7 oktober 2015 en dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaren of opmerkingen werden ingediend.

 

De raad van bestuur van de Culturele Raad van Malle (CURAMA) heeft een gunstig advies verleend op 15 september 2015.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - Aan de zijweg links van de Begonialaan, die wordt aangelegd ten behoeve van het sociaal woningbouwproject van De Ideale Woning, definitief de naam 'Klaverveld' toe te kennen.

 

Artikel 2 - Aan de nieuwe weg in het verlengde van de Zonnedauwlaan geen nieuwe straatnaam toe te kennen en hier de bestaande straat 'Zonnedauwlaan' verder door te nummeren.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Eikendreef - indienen stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor het rooien van bomen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de Eikendreef bevinden zich straatbomen (zomereiken). 25 van deze bomen zijn ziek (zwarte bloedvlekken, zwam, schimmel).

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42 en 58.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

Motivering

 

De 25 eiken moeten gerooid worden omdat ze een gevaar vormen voor het doorgaand verkeer.

 

De gemeente staat al meer dan 30 jaar in voor het onderhoud van de Eikendreef en zal nu ook zelf instaan voor het rooien van de zieke bomen.

 

Voor deze werken moet een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd worden. De gemeenteraad moet eerst het aanvraagdossier goedkeuren. Vervolgens zal er een openbaar onderzoek opgestart worden en kan het college van burgemeester en schepenen een bouwvergunning verlenen.

 

Het is hierbij belangrijk dat er goed gecommuniceerd wordt naar de inwoners en de eigenaars van de betrokken percelen.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of het niet beter is om alle bomen te rooien als we zien welke bomen na het rooien nog blijven staan. Desgevallend lijkt het zinvol om minstens de boom die zich tussen twee zieke bomen bevindt, mee te kappen, aldus raadslid Thierry van der Straten Waillet.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt of het bestuur de intentie heeft om andere bomen te plaatsen.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat er beslist werd om enkel de zieke bomen te rooien, maar dat het wel de bedoeling is om bij mogelijke rioleringswerken de laan opnieuw aan te planten. Eveneens stelt hij dat de suggestie tot het kappen van een boom die zich tussen twee zieke bomen bevindt mee zal genomen worden naar de dienst.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of er duidelijkheid is wanneer de rioleringswerken zullen plaats vinden en of de bomen eigendom zijn van de gemeente.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat de gemeente de bomen reeds meer dan 30 jaar onderhoudt. Een timing voor de rioleringswerken is nog niet bekend, aldus schepen Paul Van Ham.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 neen stemmen (Walter Vermeylen, Tineke Lambreghts)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan het indienen van de stedenbouwkundige vergunningsaanvraag voor het rooien van 25 zieke zomereiken in de Eikendreef.

 

Artikel 2 - Bij de opstart van het openbaar onderzoek zullen de inwoners en eigenaars van de betrokken percelen per brief geïnformeerd worden. Een tweede brief zal gestuurd worden kort voor de uitvoering van de werken.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Delegatie handtekening secretaris aan de stedenbouwkundige ambtenaar - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In het kader van de implementatie van een nieuw softwareprogramma voor ruimtelijke ordening en leefmilieu, stelt zich de mogelijkheid om de handtekening van de secretaris te delegeren naar de stedenbouwkundig ambtenaar voor bepaalde routinematige briefwisseling.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 184 dat de mogelijkheid voorziet voor de gemeentesecretaris om personeel van de gemeente te machtigen om de tekenbevoegdheid van de secretaris over te nemen.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, artikels 4.7.14, 4.7.15 en 4.7.16.

 

Motivering

 

Door de delegatie zal de tekenlast van de secretaris afnemen en de administratieve procedure vereenvoudigen.

 

De gemeenteraad dient kennis te nemen van deze delegatie die reeds bij secretarisbesluit van 8 oktober 2015 werd goedgekeurd.

 

Beraadslaging

 

Secretaris Sven Brabants geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het secretarisbesluit van 8 oktober 2015 waarbij de stedenbouwkundig ambtenaar werd gemachtigd om het volledigheidsbewijs stedenbouwkundige aanvraag, proces-verbaal openbaar onderzoek en de adviesvraag bij een stedenbouwkundige aanvraag te tekenen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Elisabeth Joris vraagt aandacht voor verschillende evenementen waaronder de komende sportkampen, de activiteiten van de Speelplaneet, de evenementen van 11.11.11.

         Schepen Dries Van Dyck vraagt aandacht voor verschillende evenementen in het kasteel de Renesse, een filmvoorstelling, ...

         Voorzitter-burgemeester Harry Hendrickx wijst op de komende 11-novemberviering, Mallifiësta en de ontvangst van de nieuwe inwoners.

         Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat op de markt van Westmalle (morgen 27 oktober) de politie een stand heeft.

         Raadslid Tineke Lambreghts bedankt iedereen om op boom Leopold te stemmen.

         Schepen Paul Van Ham licht toe dat de steunlichten aan de verkeerslichten van de Brechtsesteenweg worden gerealiseerd. Raadslid Wim Jordens vraagt of dit ook kan aan de Zoerselbaan. Schepen Paul Van Ham antwoordt dat de wetgeving dit niet toelaat.

         Raadslid Walter Vermeylen vraagt of het mogelijk is om een zebrapad te maken aan het Molenhuis. Schepen Paul Van Ham antwoordt dat wanneer het fietspad gerealiseerd wordt de veiligheid erop vooruit zal gaan. Bij de realisatie zal daar bovendien een snelheidsbeperking van 50 km/u gelden in plaats van 70 km/u.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Interpellatie over de aanleg van een voet- en fietspad in de Slachterijstraat te Oostmalle

 

Raadslid Tineke Lambreghts licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Is deze meerderheid bereid deze legislatuur maatregelen te nemen om de Slachterijstraat  opnieuw zodanig in te richten dat er een fiets– en voetpad komt om op die manier de veiligheid te garanderen van het fiets- en voetverkeer?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen uiteraard voorstander is van maatregelen die de veiligheid verhogen.

Hij verwijst naar het dossier van de Smekenstraat waar vanuit de hogere overheden het gemengd verkeer bepleit en gestimuleerd wordt in tegenstelling tot het aanleggen van voet- en fietspaden. Het gemengd verkeer wordt vanuit de hogere overheden gestimuleerd vanwege het feit dat dit voorop wordt geschoven als een veilige verkeerssituatie, ook al lijkt dit mogelijk contradictorisch.

 

Fietssuggestiestroken lijken geenszins een goed idee, aldus schepen Paul Van Ham. Ze geven enkel en alleen een subjectief gevoel van veiligheid en hebben geen enkele juridische waarde. In de Slachterijstraat zou men er bijvoorbeeld op kunnen parkeren aangezien er geen parkeerstrook is zoals in de Sint-Jozeflei.

 

Schepen Paul Van Ham licht eveneens toe dat er contact is geweest met De Lijn die ondertussen de opdracht aan haar chauffeurs heeft gegeven om vanuit de stelplaats te vertrekken en niet te wachten in de Slachterijstraat.

 

Raadslid Ingrid Vrints merkt op dat die oplossing van De Lijn er gekomen is na een brief en foto's van haar.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat hij in het verleden reeds contact heeft gehad met De Lijn, maar dat de foto's van raadslid Ingrid Vrints ook nog bezorgd zijn aan De Lijn.

 

Raadslid Wim Jordens licht toe dat de fractie niet wil beweren dat er in het verleden geen inspanningen gedaan zijn, maar dat het enkel jammer is dat er niet sneller gereageerd wordt. Hij merkt op dat na het versturen van de brief van raadslid Ingrid Vrints er blijkbaar wel snel een oplossing kon komen.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat hij in het verleden al meermaals gewaarschuwd heeft voor de gevaarlijke situatie die gecreëerd zou worden. Hij merkt op dat hij in het verleden ook al eens een fotoreportage heeft gemaakt van de problematiek rond Mariagaarde.

 

Voorzitter-burgemeester Harry Hendrickx stelt dat rond elke school in Malle een overvloed aan mensen passeert 's morgens en 's avonds. Het is logisch dat dit overlast meebrengt. In de eerste plaats zal er aan de attitude van de weggebruikers moeten worden gewerkt.

 

Raadslid Ingrid Vrints vraagt of het fietsplan kan worden geüpdatet.

 

Het college van burgemeester en schepenen engageert zich om de verkeerssituatie grondig te onderzoeken.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Interpellatie over sluipverkeer in de Sint-Jozeflei

 

Raadslid Tineke Lambreghts licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Welke ideeën heeft de meerderheid om deze schoolroute veiliger te maken?

         Is de meerderheid bereid te onderzoeken om van de Sint-Jozeflei een fietsstraat te maken? Een fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn, maar waar ook motovoertuigen zijn toegestaan en waar er specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers. Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Auto's mogen de fietsers niet inhalen en de snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/u.

         Hoe zit het met het onderzoek naar de invoering van schoolstraten, dat ik vorig jaar heb gevraagd?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat de invoering van een schoolstraat niet haalbaar is. Dit betekent dat de straat gedurende een periode afgesloten moet worden voor auto's. Op die manier gaan verschillende scholen bijna niet meer bereikt kunnen worden. Bovendien komen ook heel wat leerlingen van verder dan enkel van Malle.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt zich af of we door de invoering van een schoolstraat een attitudewijziging toch niet mee vorm kunnen geven.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Interpellatie over de impact van Vlaamse belastingkortingen op de gemeentefinanciën - vraag tot stemming van een motie

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt onderhavig punt uit te stellen naar de volgende zitting van de gemeenteraad aangezien raadslid Alex Van Loon verontschuldigd is.

 

Voorzitter-burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat hij reeds een agendapunt hieromtrent voorzien heeft op de burgemeestersconferentie en stelt dat hij op de volgende gemeenteraad hier dan ook meer informatie over zal kunnen geven.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 26 oktober 2015

 

Interpellatie over de verkeerssituatie Slachterijstraat/Hoogstraatsebaan

 

Raadslid Ingrid Vrints licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         De situatie in de Slachterijstraat met de bussen van De Lijn is onhoudbaar. Wat gaat het bestuur hier tegen doen?

 

Voor de antwoorden op bovenstaande vraag, wordt verwezen naar agendapunt acht van deze gemeenteraadszitting.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019