Gemeenteraad

Maandag 21 maart 2016

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Alain De Laet, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Peter Lacante, Kim Geys, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Paul Wens, Beatrix Knaepkens

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alexander Van Loon, Tineke Lambreghts

 

Vanaf punt 2 vervoegt Wim Jordens, Raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 21 maart 2016.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.10 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 29 februari 2016 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 29 februari 2016 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 29 februari 2016 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen en 1 onthouding (Elisabeth Joris)

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 29 februari 2016 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Overheidsopdrachten - vervanging bij hoogdringendheid van twee verwarmingsketels van het veiligheidscentrum brandweer - kennisgeving van de collegebeslissing van 22 februari 2015 en goedkeuring van de uitgaven (art. 157 van het gemeentedecreet)

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De twee gasverwarmingsketels van het Veiligheidscentrum, deel brandweer (oud gedeelte) werden per 15 januari 2016 afgekeurd via het verplichte verbrandingsattest cfr. besluit Vlaamse Regering van 8 december 2006, betreffende het onderhoud en het nazicht van centrale stooktoestellen voor de verwarming van gebouwen of voor de aanmaak van warm verbruikswater.

 

De ketels vertonen dergelijke gebreken dat een herstelling niet meer aangewezen of mogelijk is. Beide ketels moeten worden vervangen én dit zo snel mogelijk gezien het veiligheidsgevaar dat werd geconstateerd door de keurder.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft de opdracht op 22 februari 2016 bij hoogdringendheid gegund aan Deservis nv voor een totaalbedrag van 22.045,20 EUR incl. btw. Hiervoor beroept het college van burgemeester en schepenen zich op titel III.2 Herstellingen - dringende interventies van raamovereenkomst 015/02-04 "Raamcontract voor onderhoud van en herstellingen aan de HVAC installaties van gemeente en OCMW", gegund op 28 september 2015 aan Deservis nv.

 

In het budget 2016 werd hiervoor geen krediet voorzien.

 

Omwille van het actueel veiligheidsgevaar wordt artikel 157 van het Gemeentedecreet toegepast.

 

"Art. 157. De gemeenteraad kan zonder voorafgaande budgetwijziging over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daartoe een met redenen omkleed besluit neemt.

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad en de externe auditcommissie daarvan onverwijld op de hoogte.

De bevoegdheid om over de uitgaven te beslissen, houdt de bevoegdheid in tot het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, het vaststellen van de wijze van gunning van overheidsopdrachten, het voeren van de gunningsprocedure, de gunning en de uitvoering van de overheidsopdrachten.

In de gevallen, bedoeld in het eerste en het tweede lid, worden de nodige kredieten onverwijld ingeschreven door een budgetwijziging. De betaling mag evenwel worden uitgevoerd, zonder de budgetwijziging af te wachten."

 

Motivering

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 februari 2016 en goedkeuring te hechten aan de uitgaven.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 februari 2016 houdende toewijzing bij hoogdringendheid van de vervanging van twee verwarmingsketels van het veiligheidscentrum, deel brandweer.

 

Artikel 2 - Goedkeuring te hechten aan de uitgaven die met de in artikel 1 voormelde vervanging gepaard gaan en die geraamd worden op 22.045,20 EUR incl. btw.

 

Artikel 3 - Bij de eerstvolgende begrotingswijziging de nodige kredieten te voorzien.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Onze Lieve Vrouwstraat 42 - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate Zwaluwkens - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 29 april 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen de principes van innamen en het voorontwerp betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte)", principieel goedgekeurd.

 

Op 12 augustus 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen de opmaak van de innameplannen Onze Lieve Vrouwstraat en Zwaluwkens betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte)", goedgekeurd.

 

Op 26 augustus 2013 heeft de gemeenteraad de wijziging van het besluit betreffende “Financieel beleid - gemeentelijk belastingsreglement op de verwerving van de zate van de openbare wegen", goedgekeurd.

 

Op 12 november 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de voorlopige ramingen van de opstanden Zwaluwkens betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte)”.

 

Op 2 december 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen een beslissing genomen betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte) - innames - opvraging bodemattesten”.

 

Op 9 december 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de  definitieve innameplannen en ramingen van de opstanden betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte) - Zwaluwkens”.

 

Op 9 december 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen de provisie voor de dienst vastgoedakten betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte)", vastgesteld.

 

Op 27 januari 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen een beslissing genomen betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte) - opmaak schattingsverslagen onteigeningsprocedure”.

 

Op 27 januari 2014 heeft de gemeenteraad het rooilijn- en onteigeningsplan Zwaluwkens voorlopig vastgesteld.

 

Op 14 april 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van de schattingsverslagen Registratiekantoor Kadaster betreffende “Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Onze Lieve Vrouwstraat (gedeelte), Zwaluwkens, Oude Hofstede, Oude Meirstraat (gedeelte), Vogelsanck, Molendreef (gedeelte)".

 

Op 28 april 2014 heeft de gemeenteraad het onteigeningsplan Zwaluwkens definitief vastgesteld.

 

Op 5 mei 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen een beslissing genomen betreffende “Aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning Pidpa-Riolering - uitvoeren van weg- en rioleringswerken langsheen de Oude Meirstraat - Onze Lieve Vrouwstraat - Molendreef - Vogelsanck - IJkelvoort - Oude Hofstede - afdeling 2, sectie D”.

 

De Zwaluwkens is opgenomen in de atlas van de buurtwegen van Oostmalle van 1 april 1843, in toepassing van de wet van 10 april 1841, als zijnde buurtweg nr. 133. Deze buurtweg behoort tot het openbare domein.

 

Het rooilijn- en onteigeningsplan is het gevolg van de wens om het rooilijnplan houdende gedeeltelijke verbreding van buurtweg nr. 133 te realiseren, zodat aangewezen is de eerdere beslissing omtrent definitieve vaststelling van het rooilijn– en onteigeningsplan van 28 april 2014 in te trekken, het rooilijn– en onteigeningsplan opnieuw vast te stellen en te beraadslagen over de wijziging van de wet op de buurtwegen en een openbaar onderzoek te organiseren.

 

Op het uittreksel uit de atlas der buurtwegen van Oostmalle werd buurtweg nr. 133 aangeduid.

Studieburo Schillebeeckx bvba, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle heeft het ontwerp voor de verbreding van buurtweg nr. 133 met ref. M080509, opgemaakt. 

 

Het gemeentebestuur wenst over te gaan tot de gedeeltelijke verbreding van buurtweg nr. 133 tot een breedte van 10 meter met een hoekafschuining met de Oude Meirstraat en de Onze Lieve Vrouwstraat van 6 x 6 meter, overeenkomstig het rooilijn- en onteigeningsplan van Zwaluwkens zoals definitief vastgesteld tijdens de gemeenteraadszitting van 28 april 2014.

 

Door het verbreden van buurtweg nr. 133 ontstaat voldoende ruimte voor de aanleg van een aangepaste wegenis in combinatie met riolering, baangrachten en nutsleidingen, wat bijdraagt tot een beter en veiliger gebruik door het publiek en mogelijk ook ruimer publiek.

 

Op 18 juli 2014 heeft de gemeenteraad de beslissing van 28 april 2014 tot definitieve vaststelling van het rooilijn- en onteigeningsplan van de Onze Lieve Vrouwstraat ingetrokken en beraadslaagd  over de verbreding van buurtweg nr. 133 en het rooilijn- en onteigeningsplan Onze Lieve Vrouwstraat (deel) vastgesteld.

 

Op 25 augustus 2014 heeft de gemeenteraad definitieve goedkeuring gehecht aan “Ruimtelijke ordening - Gedeeltelijke verbreding buurtweg nr. 133 (Zwaluwkens) – Rooilijn- en onteigeningsplan - Definitieve goedkeuring”.

 

Op 25 augustus 2014 heeft de gemeenteraad een beslissing genomen betreffende "Patrimonium - Verwerving van eigendom - Zwaluwkens - Kosteloze grondafstand in ontworpen wegzate Zwaluwkens - Goedkeuring".

 

Op 6 oktober 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen een beslissing genomen betreffende “Patrimonium - verwerving van eigendom - Zwaluwkens - Kosteloze grondafstand in ontworpen wegzate Zwaluwkens - principiële goedkeuring”.

 

De Zwaluwkens is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (KB van 30 september 1977).

 

De Zwaluwkens is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd plan van aanleg.

 

De Zwaluwkens is gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013 (BS 28 mei 2013) door de deputatie van de provincie Antwerpen. Het is een zogenaamd overdruk-RUP dat door middel van een stedenbouwkundig voorschrift in overdruk op het gewestplan en/of BPA de hoofdbestemming wonen beperkt. Het RUP vervangt het gewestplan en/of BPA niet en bepaalt ook geen rooilijnen.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 tot uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex.

 

Ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse Commissarissen, gewijzigd op 2 maart 2015.

 

Motivering

 

Op 8 februari 2016 heeft het college van burgemeester en schepenen zich akkoord verklaard met de voorwaarden tot minnelijke schikking met De Meyer Marc en Moris Anita voor Onze Lieve Vrouwstraat 42, zijnde:

De opstanden worden vergoed voor een totaal bedrag van 2.586,42 EUR.

Er wordt door het gemeentebestuur kosteloos een procedure gevoerd om de buurtweg nr. 134, thans gelegen onder de woning, te verleggen.

Er worden twee overwelvingen van 5 meter toegestaan, één vooraan de woning en één achteraan de woning.

 

De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid heeft het ontwerp van akte grondafstand met dossiernummer 2130 0374 opgemaakt voor de grondafstand van De Meyer Marc & Moris Anita aan de gemeente Malle.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba op 16 januari 2014.

 

De grondafstand gebeurt conform het plan 'gedeeltelijke verbreding buurtweg nr. 133 en rooilijn- en onteigeningsplan Zwaluwkens', definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 25 augustus 2014.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand negenenvijftig komma tachtig vierkante meter (59,80 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Zwaluwkens verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

1419.5.2.3.7

Beleidscode

0200

Algemene rekening

22400500

Beschikbaar krediet

240.000,00 EUR

Raming

2.586,42 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door De Meyer Marc & Moris Anita, samenwonend Onze Lieve Vrouwstraat 42 te Malle, van de grond, aangeduid als lot 8 op het plan 'gedeeltelijke verbreding buurtweg nr. 133 en rooilijn- en onteigeningsplan Zwaluwkens' van 16 januari 2014, opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Onze Lieve Vrouwstraat 42 (kad. nr. 2-D-446d), met een oppervlakte van 59,80 m², wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte van grondafstand opgemaakt door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid voor Onze Lieve Vrouwstraat 42, 2e afd., sectie D, nr. 446d met dossiernr. 2130 0374 voor een oppervlakte van 59,80 m², wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – De heer Marc Luyckx, Vlaamse commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties wordt gemachtigd om de gemeente Malle te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële aktes van grondafstand zijn ten laste van het gemeentebestuur.

 

Artikel 8 - De dienst financiën opdracht te geven om de afgesproken vergoeding zo snel mogelijk uit te betalen aan de betrokken eigenaars.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Smekenstraat - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Smekenstraat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De bestaande toestand van de Smekenstraat ter hoogte van de voorziene wegeniswerken werd volledig ingemeten en voor de realisatie van de wegeniswerken moeten enkele grondinnames gebeuren, doch voor het overgrote deel kan de bestaande rooilijn behouden blijven. Voor de Smekenstraat bestaat geen rooilijnplan en het is aangewezen voor het gedeelte van de Smekenstraat ter hoogte van de wegeniswerken een rooilijnplan eventueel in combinatie met een onteigeningsplan op te maken.

 

Op 4 maart 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen goedkeuring gehecht aan “Weg- en rioleringswerken - heraanleg schoolomgeving Smekenstraat - opmaak innameplannen”.

 

Op 29 april 2014 heeft de gemeenteraad de “Weg- en rioleringswerken - Heraanleg schoolomgeving Smekenstraat - Aanleg gescheiden rioleringstelsel - Samenwerkingsovereenkomst gemeente Malle, AWV en Pidpa-Riolering”, goedgekeurd.

 

Op 17 juni 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen kennis genomen van “Weg- en rioleringswerken - heraanleg schoolomgeving Smekenstraat - innameplannen”.

 

Op 2 september 2013 heeft het college van burgemeester en schepenen de “Weg- en rioleringswerken - schoolomgeving Smekenstraat - kosteloze grondafstanden”, principieel goedgekeurd.

 

Studieburo Schillebeeckx bvba heeft het ontwerp van rooilijn- en onteigeningsplan voor de Smekenstraat opgemaakt met kenmerk M 120730.

 

Op 27 januari 2014 heeft de gemeenteraad “Ruimtelijke ordening - Rooilijn- en onteigeningsplan gedeelte Smekenstraat", definitief vastgesteld.

 

Op 31 maart 2014 heeft de gemeenteraad goedkeuring gehecht aan “Patrimonium - Verwerving van eigendom - Smekenstraat - Kosteloze grondafstand in ontworpen wegzate Smekenstraat”.

 

Op 2 juni 2014 heeft het college van burgemeester en schepenen “Patrimonium - verwerving van eigendom - Smekenstraat - kosteloze grondafstand in ontworpen wegzate Smekenstraat", principieel goedgekeurd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 19 december 2014 tot uitvoering van het decreet van 19 december 2014 houdende de Vlaamse Vastgoedcodex.

 

Ministerieel besluit van de Vlaamse minister van Begroting, Financiën en Energie van 12 januari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse Commissarissen, gewijzigd op 2 maart 2015.

 

Motivering

 

De volledige rijweg van de Smekenstraat vanaf de Hoogstraatsebaan tot voorbij het kruispunt met Kwaad Einde werd volledig opnieuw ingericht.

 

Er werd een akkoord bereikt tot minnelijke schikking met de volgende eigenaars langs de Smekenstraat, namelijk:

door private stichting "Donchéstichting Kempen", Kerkstraat 13 te 2290 Vorselaar en VZW "Onderwijsinrichtingen Zusters der Christelijke Scholen Midden-Kempen", Oude Molenstraat 11 te 2390 Malle, van de grond zoals aangeduid als inname 8 op het innameplan van 27 november 2013 opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Smekenstraat (kad. nr. 2-B-150d), met een oppervlakte van 35,40 m², in ruil voor een vergoeding van 0,00 EUR;

door Elza Melis, Antwerpseweg 208 te 2340 Beerse, Sonja Van den Langenbergh, Sonsheide 3 te 2310 Rijkevorsel, Sam Van den Langenbergh, Vlimmersebaan 28 te 2310 Rijkevorsel en Miranda Van den Langenbergh, Den Abt 131 te 2340 Beerse, van de grond zoals aangeduid als inname 9 op het innameplan van 27 november 2013 door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Smekenstraat 2 (kad. nr. 2-B-147r), met een oppervlakte van 11 m², in ruil voor een vergoeding van 0,00 EUR;

door Jan Mertens en Tinne Schellekens, Smekenstraat 14 te 2390 Malle, van de grond zoals aangeduid als inname 10 op het innameplan van 27 november 2013 door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Smekenstraat 14 (kad. nr. 2-B-151y), met een oppervlakte van 23,20 m², in ruil voor een vergoeding van 273,34 EUR.

 

De afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse overheid heeft volgende ontwerpen van aktes grondafstand opgemaakt:

Smekenstraat met dossiernummer 2130 0397, voor een oppervlakte van 35,40 m² - inname 8;

Smekenstraat 2 met dossiernummer 2130 0398, voor een oppervlakte van 11 m² - inname 9;

Smekenstraat 14 met dossiernumer 2130 0399, voor een oppervlakte van 23,20 m² - inname 10.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba op 27 november 2013.

 

De grondafstand gebeurt conform het plan 'rooilijn- en onteigeningsplan Smekenstraat', definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 27 januari 2014.

 

De verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente/OCMW

Actie

1419.5.2.3.17

Beleidscode

0200

Algemene rekening

22400500

Beschikbaar krediet

250.000,00 EUR

Raming

273,34 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 – Onderstaande grondafstanden aan de gemeente Malle te aanvaarden:

door private stichting "Donchéstichting Kempen", Kerkstraat 13 te 2290 Vorselaar en VZW "Onderwijsinrichtingen Zusters der Christelijke Scholen Midden-Kempen", Oude Molenstraat 11 te 2390 Malle, van de grond zoals aangeduid als inname 8 op het innameplan van 27 november 2013 opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Smekenstraat (kad. nr. 2-B-150d), met een oppervlakte van 35,40 m², in ruil voor een vergoeding van 0,00 EUR;

door Elza Melis, Antwerpseweg 208 te 2340 Beerse, Sonja Van den Langenbergh, Sonsheide 3 te 2310 Rijkevorsel, Sam Van den Langenbergh, Vlimmersebaan 28 te 2310 Rijkevorsel en Miranda Van den Langenbergh, Den Abt 131 te 2340 Beerse, van de grond zoals aangeduid als inname 9 op het innameplan van 27 november 2013 door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Smekenstraat 2 (kad. nr. 2-B-147r), met een oppervlakte van 11 m², in ruil voor een vergoeding van 0,00 EUR;

door Jan Mertens en Tinne Schellekens, Smekenstraat 14 te 2390 Malle, van de grond zoals aangeduid als inname 10 op het innameplan van 27 november 2013 door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het perceel gelegen Smekenstraat 14 (kad. nr. 2-B-151y), met een oppervlakte van 23,20 m², in ruil voor een vergoeding van 273,34 EUR.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Goedkeuring te hechten aan onderstaande ontwerpen van aktes van grondafstand opgemaakt door de afdeling Vastgoedtransacties van de Vlaamse Overheid voor:

Smekenstraat met dossiernummer 2130 0397, voor een oppervlakte van 35,40 m² - inname 8;

Smekenstraat 2 met dossiernummer 2130 0398, voor een oppervlakte van 11 m² - inname 9;

Smekenstraat 14 met dossiernumer 2130 0399, voor een oppervlakte van 23,20 m² - inname 10.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – De heer Marc Luyckx, Vlaamse commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties wordt gemachtigd om de gemeente Malle te vertegenwoordigen bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële aktes van grondafstand zijn ten laste van het gemeentebestuur.

 

Artikel 8 - De dienst financiën opdracht te geven om de afgesproken vergoeding zo snel mogelijk uit te betalen aan de betrokken eigenaars.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Vaststelling wegtracé in de verkaveling 2016/A3 - Kempendreef / Wilgenlaan - 1ste afdeling, sectie B nummer 599N13

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 19 januari 2016 werd door studiebureel Kris Mintjens namens De Noo - De Paepe een verkavelingsaanvraag ingediend tot het bekomen van een verkavelingsvergunning, voor een eigendom gelegen te Malle, Kempendreef 10 - Wilgenlaan zn, kadastraal bekend 1ste afdeling, sectie B nummer 599 N13.

 

De aanvraag betreft een verkavelingsontwerp voor het afsplitsen van 1 kavel voor een vrijstaande eengezinswoning.

 

Het eigendom is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

Het eigendom is gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'gebied voor eengezinswoningen', goedgekeurd op 4 april 2013. Het is een zogenaamd overdruk-RUP dat door middel van een stedenbouwkundig voorschrift in overdruk op het gewestplan en/of BPA de hoofdbestemming wonen beperkt. Het RUP vervangt het gewestplan en/of BPA niet. Binnen het RUP zijn enkel grondgebonden eengezinswoningen toegelaten. Het oprichten van meergezinswoningen alsook bestemmingswijzigingen naar een meergezinswoning zijn niet toegestaan.

 

Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg, noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan en het RUP 'gebied voor eengezinswoningen', zoals hoger omschreven.

 

Eandis heeft op 09 februari 2016 haar advies gegeven met referentie MALL_41818 en deelt mee dat in voorliggende verkaveling geen behoefte is aan een lokaal voor de oprichting van een hoogspanningscabine.

 

Het advies van Pidpa Riolering werd gevraagd op 25 januari 2016, maar werd tot op heden nog niet ontvangen.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 01 februari 2016 tot 1 maart 2016. Uit het proces-verbaal van bekendmaking van de verkavelingsaanvraag van 8 maart 2016, blijkt dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaarschriften of opmerkingen werden ingediend.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 57 §1.

 

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, inzonderheid artikel 4.2.17 §2, stelt dat indien een verkavelingsaanvraag de aanleg van nieuwe verkeerswegen, de tracéwijziging, verbreding of opheffing van bestaande gemeentelijke verkeerswegen omvat en het vergunningsverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, de gemeenteraad dan een besluit over de weg dient te nemen alvorens het vergunningsverlenende bestuursorgaan over de vergunningsaanvraag kan beslissen.

De gemeenteraad beslist uiterlijk op de tweede raadszitting waarop de zaak van de wegen geagendeerd is, zo niet wordt de beslissing over de wegenis geacht ongunstig te zijn.

 

Artikel 10 van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen en latere wijzigingen, stelt dat indien de gemeenteraad een gemotiveerd besluit moet nemen over de zaak der wegen, de gemeenteraad dan eveneens kennis neemt van de ingediende bezwaren en opmerkingen.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de wegen, in het bijzonder over het grondplan van de ontworpen verkaveling met de ontworpen rooilijn van de Kempendreef en de Wilgenlaan, op 6 meter uit de wegas van beide gemeentewegen, opgemaakt door studiebureel Kris Mintjens op 02 januari 2016.

 

Voor de Kempendreef en de Wilgenlaan wordt de wegzate ingenomen zodanig dat een ontworpen rooilijnbreedte van circa 12 meter kan worden gehandhaafd. De rooilijn zelf wordt, ter hoogte van de verkaveling ingeplant op 6 meter uit de wegas van beide gemeentewegen. De bouwlijn voor de woning is gelegen op 6 meter uit de ontworpen rooilijn van de Wilgenlaan. De strook voor bijgebouwen is ingeplant op 16,50 meter uit de ontworpen rooilijn van de Kempendreef.

 

Het gedeelte van het perceel gelegen binnen de ontworpen rooilijnen betreft een oppervlakte van 236 m² langsheen de Wilgenlaan, aangeduid als lot 2 en een oppervlakte van 256 m² langsheen de Kempendreef, aangeduid als lot 3 op het verkavelingsplan, welk na goedkeuring van de verkavelingsvergunning kosteloos worden afgestaan aan de gemeente Malle voor inlijving bij het openbaar domein.

 

Het aanvraagdossier bevat een belofte van kosteloze grondafstand van 15 december 2015, ondertekend door de heer en mevrouw Denoo - De Paepe Philippe, waarbij verklaard wordt dat overgegaan wordt tot gratis grondafstand van de gronden gelegen binnen de ontworpen rooilijn van de Kempendreef en de Wilgenlaan, zoals aangeduid op het verkavelingsplan als lot 2 en 3, en dit onder uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van het bekomen van een verkavelingsvergunning.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het proces-verbaal van bekendmaking van de verkavelingsaanvraag van 8 maart 2016, waaruit blijkt dat de aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 1 februari 2016 tot 1 maart 2016 en dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaarschriften of opmerkingen werden ingediend.

 

Artikel 2 - De ontworpen rooilijn en het wegtracé van de Wilgenlaan en de Kempendreef, zoals voorgesteld op het grondplan van de ontworpen verkaveling van 2 januari 2016, opgemaakt door
studiebureel Kris Mintjens en ingediend op 19 januari 2016, tot het verkavelen van grond gelegen langs de Kempendreef en de Wilgenlaan, kadastraal bekend 1ste afdeling, sectie B, nummer 599N13, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Dreef Rode-Kruislaan - voorstel regionaal landschap tot ondertekening samenwerkingsakkoord - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het oostelijk deel van de Rode-Kruislaan, deel Epicealaan - Den Mostheuvel, maakt voorwerp uit van een eikendreef. Deze dreef is deels eigendom van Karel Schellekens, deels eigendom van Helene Van Gorp.

 

In de praktijk is de dreef ook een voor het publiek toegankelijk trage weg: fietsers en wandelaars maken er al jarenlang gebruik van.

 

Karel Schellekens, eigenaar en tevens landbouwer, voert reeds enkele jaren aan dat de bomen in slechte toestand verkeren en dat ze bijgevolg een gevaar zijn voor de gebruikers van de dreef. Zo schreef hij hierover op 31 januari 2008 een brief aan het gemeentebestuur.

 

Op 28 april 2014 verleende het college van burgemeester en schepenen een bouwvergunning voor het rooien en heraanplanten van eiken, met volgende voorwaarden:

         1° de eerste Amerikaanse eik beginnend vanaf Den Mostheuvel te behouden. Deze boom is in het groen aangeduid op het plan gevoegd bij onderhavige vergunning;

         2° de zieke boom achteraan de dreef eveneens te vellen. Deze boom is in het blauw aangeduid op het plan gevoegd bij onderhavige vergunning;

         3° de wortels van de reeds gerooide bomen, uit te frezen, teneinde volwaardige plantvakken te voorzien voor de heraanplant van nieuwe bomen;

         4° te voorzien in een heraanplanting van minimum 37 inlandse eiken (Quercus Robur) met een plantafstand van 10 meter en een plantmaat van 16/18 cm;

         5° de heraanplant dient te gebeuren met het oog op de realisatie van een nieuwe, volwaardige dreef die aansluit bij de nog bestaande dreef;

         6° alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen met het oog op het welslagen van de nieuwe aanplant. Dit veronderstelt niet alleen een met zorg uitgevoerde aanplanting met kwalitatief degelijk plantgoed, maar ook het gebruik van twee steunpalen of wortelverankering;

         7° bij uitval dient het eerstvolgende plantseizoen de opengevallen plaats terug te worden ingevuld.

 

De bouwvergunning werd aangevraagd nadat de overheid in 2013 had vastgesteld dat er zonder vergunning bomen gerooid werden, en dat bij een aantal bomen ook de wortels waren doorsneden als gevolg van de aanleg van een silo. Door de politie werd een proces-verbaal opgemaakt.

 

Momenteel is de situatie op het terrein ongewijzigd: de bouwaanvraag werd nog niet uitgevoerd. In 2014 werd de dreef enkele dagen afgesloten door de heer Karel Schellekens. Naar aanleiding van dit incident werd aan het regionaal landschap De Voorkempen gevraagd om te bemiddelen.

 

Op 24 februari 2015 vond er een informeel overleg plaats met het regionaal landschap, Karel Schellekens, schepen Paul Van Ham en de milieudienst.

 

Op 3 augustus 2015 ging het college van burgemeester en schepenen akkoord om met het oog op dreefherstel en duurzame openstelling een financiële ondersteuning te voorzien van 1.500,00 EUR.

 

Het regionaal landschap heeft nadien een voorstel van overeenkomst opgemaakt. Op 26 augustus 2015 gaf het gemeentebestuur zijn opmerkingen op dit voorstel van overeenkomst door aan het regionaal landschap.

 

Na overleg met de private eigenaars werd er in februari 2016 een nieuw voorstel van overeenkomst opgemaakt door het regionaal landschap. Gevraagd wordt nu om dit voorstel goed te keuren.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42 en 43.

 

Motivering

 

Het is belangrijk dat de dreef op een veilige manier toegankelijk blijft voor wandelaars en fietsers. Van de totale kostprijs, die 7.114,80 EUR incl. btw bedraagt, moet de gemeente 1.500,00 EUR betalen. Voor het overige komt het regionaal landschap tussen in de kosten.

 

Het voorstel van overeenkomst met de private eigenaars werd op verzoek van het gemeentebestuur op een aantal cruciale punten aangepast:

         De rol van het gemeentebestuur beperkt zich in het voorzien van een bijdrage van 1.500,00 EUR. Overige taken zijn ten laste van de boomverzorger, het regionaal landschap en de eigenaar(s), inclusief het uitvoeren en opvolgen van een kwalitatieve heraanplanting, zoals opgelegd in de bouwvergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 28 april 2014. Het gemeentebestuur blijft wel verantwoordelijk voor het voorzien van eventuele wegsignalisatie en wegreglementering.

         Het regionaal landschap legt alle verdere contacten met de eigenaars.

         In het nieuwe voorstel van overeenkomst werd het regionaal landschap duidelijker beschreven als betrokken partij.

         In de overeenkomst staat dat de dreef te allen tijde toegankelijk moet zijn voor het publiek.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/004/002/006/001

Beleidscode

680

Algemene rekening

61599999

Beschikbaar krediet

49.239,45 EUR

Raming

  1.500,00 EUR

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt waarom niet wordt overgegaan tot het instellen van een effectieve trage weg.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat het een terechte vraag is, maar dat deze werkwijze de meest efficiënte en vlotte leek te zijn waar alle partijen zich in konden vinden.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De hierna volgende overeenkomst goed te keuren:

 

Artikel 1 - Doel van de overeenkomst:

§.1. Met het oog op het beheer en herstel van de dreef die Den Mostheuvel met de Rode Kruislaan verbindt (Malle, 1ste afdeling sectie B, nr. 633m9) wordt er een overeenkomst gesloten tussen het gemeentebestuur van Malle, het regionaal landschap de Voorkempen vzw en de private eigenaars van de dreef. Dit zijn mevrouw Helene van Gorp (5/6 eigenaar) en de heer Karel Schellekens (1/6 eigenaar en gebruiker van de dreef en aangrenzende landbouwpercelen).

§.2. Het regionaal landschap staat in voor het achterstallig onderhoud van de bomen in de dreef en het frezen van de stronken van de gekapte bomen.

§.3. De heer Karel Schellekens realiseert de nodige aanplantingen van nieuwe bomen in de opengevallen gaten in de dreven.

§.4. De realisatie van de herstelwerkzaamheden opgenomen in §1, §2 en §3 doen geen afbreuk aan de invulling die de eigenaars nu of in de toekomst aan het eigendom wensen te geven.

 

Artikel 2 - Algemene afspraken:

§.1. Het regionaal landschap heeft toegang tot het perceel met het oog op de uitvoering van de herstelwerkzaamheden in de dreef.

§.2. Alle in deze overeenkomst genoemde werken worden door het regionaal landschap uitgevoerd in overleg met de eigenaars en de gemeente, waarbij de eigenaars bij de aanvang van de werken schriftelijk verwittigd zullen worden. Zij kunnen het dossier inkijken en een afschrift van het aannemingsdossier opvragen.

§.3. De eigenaars behouden hierbij alle rechten van eigendom. Het betreft hier een niet-voortdurend recht dat niet door verjaring kan worden verkregen, ook niet bij een verlenging van de overeenkomst, d.w.z. dat er geen erfdienstbaarheid door de gemeente wordt verworven.

§.4. De eigenaars staan toe dat het regionaal landschap na de werkzaamheden een bordje met de tekst ‘samen maken we werk van natuur en landschap’ bij de werf bevestigt, met het oog op ruimere bekendmaking van de terreinrealisaties in samenwerking met het regionaal landschap. De locatie wordt in overleg bepaald.

 

Artikel 3 - Herstelwerkzaamheden dreef:

§.1. Het regionaal landschap laat volgende werken uitvoeren:

Een erkend boomverzorger inspecteert alle bestaande bomen op hun veiligheid en stabiliteit.

De boomverzorger brengt door snoei, desnoods door het inkorten van kruin, gesteltakken en/of stam de bomen in een veilige staat voor voorbijgangers.

De boomverzorger snoeit of kapt struiken en boomopslag onder de dreef.

De boomverzorger freest alle stobben van eerder gekapte bomen.

De boomverzorger snippert alle vrijgekomen takhout tot 14 cm dikte.

§.2. Het houtvolume dat hierbij vrijkomt - stammen, stronken, snippers - wordt door de eigenaars verwijderd.

§.3. De heer Karel Schellekens staat in voor het aanplanten van de opengevallen gaten die er gekomen zijn als gevolg van eerdere niet vergunde kappingen. De voorwaarden gesteld in de stedenbouwkundige vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen op 28 april 2014 moeten nageleefd worden.

 

Artikel 4 - Onderhoud:

§.1. De eigenaars blijven net als voorheen verder verantwoordelijk voor het onderhoud van de dreef.

 

Artikel 5 - Toegankelijkheid:

§.1. Momenteel is de weg opgenomen in het GR-netwerk en het provinciaal wandelknooppuntennetwerk.

§.2. De eigenaars en gebruikers van de aangrenzende landbouwpercelen stellen de dreef te allen tijde open voor zachte weggebruikers.

§.3. De gemeente neemt de verantwoordelijkheid voor het regelen van de openstelling en handhaving door bijvoorbeeld het plaatsen van duidelijke bebording en eventueel het opstellen van een reglement.

 

Artikel 6 - Kosten:

§.1. De kosten worden als volgt verdeeld:

De kosten in artikel 3 §.1. worden volgens offerte van de deskundige boomverzorger geraamd op 7.114,80 EUR waarvan de gemeente 1.500,00 EUR betaalt. De overige 5.614,80 EUR wordt gedragen door het regionaal landschap door de aanvraag van verschillende subsidies.

De kosten verbonden aan artikel 3 §.3. zijn voor de eigenaars omwille van de kapping van bomen zonder de nodige vergunning.

De kosten verbonden aan artikel 5 §.3. zijn voor het gemeentebestuur, dat immers de nodige stappen zet voor het regelen van de toegankelijkheid.

 

Artikel 7 - Looptijd:

§.1. Deze overeenkomst wordt opgemaakt voor een periode van 10 jaar en vangt aan op datum van ondertekening van deze overeenkomst.

§.2. Op eenvoudig verzoek van één van beide partijen wordt een bespreking gehouden om geschillen en klachten op te lossen en/of bijstellingen door te voeren en/of aanpassingen mogelijk te maken.

 

Artikel 8 - Aansprakelijkheid:

§.1. Het verlenen van deze toestemming aan het regionaal landschap en de gemeente door de eigenaars betekent geenszins dat de eigenaars zullen afzien van een eis tot schadeloosstelling zo er schade door derden aan hun eigendom zou veroorzaakt worden.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Gebruiksovereenkomsten velden molendomein - goedkeuring overname door gemeente Malle

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Kempens Landschap vzw verwierf in 2005 velden aan het Molendomein die als bouwgrond voorzien zijn. Dit om het zicht en de bruikbaarheid van de Scherpenbergmolen te bewaren. Over deze velden werden gebruiksovereenkomsten afgesloten met Toerisme Malle vzw en de heer Kaers.

Aangezien Toerisme Malle vzw volop in ontbinding is en omgevormd wordt naar een toerismeraad, moeten deze overeenkomsten aangepast worden. Het gaat over twee overeenkomsten: één waarbij Toerisme Malle vzw gebruiker is en ook zorgt voor het onderhoud, het ander veld is in gebruik gegeven aan de heer Kaers, waarbij Toerisme Malle vzw optreedt als kennisnemende partij.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

Aangezien de gebruiksovereenkomsten van het Molendomein niet meer afgesloten kunnen worden met Toerisme Malle vzw of met Toerisme Malle vzw als kennisnemende partij, lijkt het aangewezen dat deze overeenkomsten nu afgesloten worden met de gemeente Malle of met de gemeente Malle als kennisnemende partij.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/002/005/001/004

Beleidscode

0520

Algemene rekening

60106000 en 60103000

Beschikbaar krediet

1.000,00 EUR en 500,00 EUR

Raming

1.500,00 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De gebruiksovereenkomsten die Toerisme Malle vzw had met Kempens Landschap vzw, op zich te nemen, zodat deze nu tussen Kempens Landschap en de gemeente Malle zijn.

 

Artikel 2 - Het nodige onderhoud aan het veld aan de molen (inzaaien, bemesten, oogsten, ...) op zich te nemen en daarvoor het nodige budget te voorzien.

 

Artikel 3 - De betrokkenen bij de gebruiksovereenkomsten te informeren over de wijzigingen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

GBS De Horizon - bijkomende benoemingsvoorwaarde - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In 2009 werd binnen de scholengemeenschap "De Voorkempen", waartoe de gemeentelijke basisschool De Horizon behoort, beslist om in alle scholen van de scholengemeenschap een extra benoemingsvoorwaarde in te stellen om voor een benoeming in aanmerking te komen. De principes hiervan blijven nog steeds gelden.

 

Met ingang van het schooljaar 2015-2016 wijzigt echter op Vlaams niveau de procedure van vacantverklaring met het oog op een vaste benoeming op 1 juli of op 1 oktober. De betrekkingen die op 1 maart vacant zijn, moeten voor 1 april meegedeeld worden met het oog op een vaste benoeming op 1 juli of 1 oktober (omzendbrief 13CC/VB/ML van 29/11/1999).

De vacantverklaring en vaste benoeming worden dus vervroegd. Hierdoor dient ook de datum om te kandideren aangepast te worden naar 30 april (vroeger 15 juni).

 

Deze verandering van uiterste indieningsdatum, die ook vermeld wordt in de gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2005, moet dan ook aangepast worden in de oorspronkelijke beslissing.

 

Deze wijziging werd besproken en goedgekeurd op de vergadering van het afzonderlijk bijzonder onderhandelingscomité voor het gemeentelijke onderwijs van 14 maart 2016.

 

De aanpassing werd eveneens besproken en goedgekeurd op de vergadering van de schoolraad van de gemeentelijke basisschool De Horizon van 22 februari 2016.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Decreet van 25 februari 1997 betreffende het basisonderwijs.

 

Decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, inzonderheid art. 15, 16, 19 en art. 31 §1.

 

K.B. van 28 september 1984 houdende uitvoering van de wet van 19 december 1974 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2005 met betrekking tot het vaststellen van een bijkomende benoemingsvoorwaarde in de gemeentelijke basisschool.

 

Motivering

 

Het is noodzakelijk de datum voor uiterste indiening van kandidaten voor een vaste benoeming bij de gemeentelijke basisschool De Horizon aan te passen omwille van verandering op Vlaams niveau van de procedure van vacantverklaring met het oog op een vaste benoeming.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2005 met betrekking tot het vastleggen van een bijkomende benoemingsvoorwaarde voor de gemeentelijke basisschool De Horizon op te heffen.

 

Artikel 2 - De bijzondere benoemingsvoorwaarde binnen de gemeentelijke basisschool De Horizon, zoals voorgesteld in het beheerscomité van scholengemeenschap ‘De Voorkempen’, goed te keuren als volgt:

1) Bij de in aanmerking te nemen dienstanciënniteit (conform art.31, par.1,1° van het bovenvermeld decreet Rechtspositie) wordt rekening gehouden met de diensten gepresteerd bij een ander schoolbestuur van de scholengemeenschap 'De Voorkempen'.

2) Bij het schoolbestuur van de gemeente Malle moet in het betrokken ambt een dienstanciënniteit van ten minste 360 dagen zijn verworven, waarvan er 240 effectief zijn gepresteerd.

3) Zich bij aangetekend schrijven gericht aan het college van burgemeester en schepenen kandidaat stellen, uiterlijk op 30 april van het lopende schooljaar.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Gemeentepersoneel - lokale rechtspositieregeling - wijziging bijlage personeelsformatie - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Bij de dienst burgerzaken zal de functiehouder van de contractuele functie administratief assistent op pensioen gaan. Deze functie zal vervangen worden door een functie administratief medewerker.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, art. 43, § 2, 4° dat stelt dat het vaststellen van het organogram, de aanduiding in dat organogram van de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam is gekoppeld, de personeelsformatie en de rechtspositieregeling niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2008 met betrekking tot de rechtspositieregeling en latere wijzigingen.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2015 met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, bijlage personeelsformatie.

 

Protocol van het bijzonder onderhandelingscomité van 14 maart 2016.

 

Motivering

 

De functie administratief assistent komt niet meer voor bij de dienst burgerzaken. Door de functie te vervangen door een administratief medewerker wordt het niveau van de medewerkers bij burgerzaken gelijk getrokken.

 

 

Financiële gevolgen

 

De totale loonkost voor een contractuele functie op C-niveau met een gemiddelde anciënniteit (trap 12) wordt door Schaubroeck, sociaal secretariaat, geschat op 43.363,60 EUR. De totale loonkost van de huidige functie is 40.405,98 EUR.

Beraadslaging

 

Schepen Mieke Vermeyen geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De personeelsformatie - bijlage 9 bij de rechtspositieregeling gemeentepersoneel Malle - goed te keuren als volgt:

 

ORGANIEK KADER

Huidig

Nieuw

Toelichting

NIVEAU

GRAAD

VTE

VTE

 

Administratieve graden

 

 

 

Decretaal

gemeentesecretaris met bevoegdheid OCMW

1

1

 

Decretaal

financieel beheerder

1

1

 

A1a-A3a

coördinator

3

3

 

A1a-A3a

stafmedewerker

1

1

 

A1a-A3a

stedenbouwkundig ambtenaar

1

1

 

B4-B5

bibliothecaris

1

1

 

B4-B5

stafmedewerker

1

1

 

B1-B3

teamverantwoordelijke leefmilieu

1

1

 

B1-B3

deskundige sport

1

1

 

B1-B3

deskundige bib

0.5

0.5

 

B1-B3

teamverantwoordelijke communicatie

1

1

 

B1-B3

deskundige klachtenbehandeling

0.7

0.7

 

B1-B3

deskundige informatica

1

1

 

C4-C5

teamverantwoordelijke burgerzaken

1

1

 

C1-C2

administratief medewerker

15,8

15,8

 

Technische graden

 

 

 

C4-C5

teamverantwoordelijke openbare werken

1

1

 

C1-C3

werkleider

2

2

 

D4

technisch hoofdassistent

1

1

 

D1-D3

technisch assistent

6

6

 

TOTAAL

STATUTAIR KADER

41

41

 

 

 

OVERGANGSKADER

14/12/2015

21/03/2016

Toelichting

NIVEAU

GRAAD

VTE

VTE

 

Administratieve graden

 

 

 

A1a-A3a

deskundige cultuur

1

1

uitdovend en blokkeert de voltijdse contractuele functie van deskundige cultuur op niveau B

B4-B5

teamverantwoordelijke personeel

1

0

functiehouder heeft de organisatie verlaten. De gelijknamige contractuele functie vervangt deze functie.

C1-C3

administratief medewerker

2

1

functiehouder is op pensioen. (secretariaat)

1 VTE blokkeert de gelijk- namige contractuele functie (jeugd)

Technische graden

 

 

 

D4-D5

Ploegbaas

1

1

uitdovend en blokkeert 1 voltijdse functie van werkleider op niveau C

D1-D3

technisch assistent

2

2

uitdovend en blokkeert gelijknamige contractuele functies

TOTAAL

OVERGANGSKADER

7

5

 

 

 

CONTRACTUEEL KADER

14/12/2015

21/03/2016

Toelichting

NIVEAU

GRAAD

VTE

VTE

 

B4-B5

teamverantwoordelijke informatica

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

B4-B5

teamverantwoordelijke personeel

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

B1-B3

deskundige jeugd

0.5

0.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

B1-B3

deskundige mondiaal beleid

0.5

0.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

B1-B3

deskundige duurzaamheid

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 4°

B1-B3

deskundige ruimtelijke ordening

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

B1-B3

teamverantwoordelijke facilitaire dienst

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 5°

B1-B3

deskundige personeel

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

B1-B

deskundige financiën

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

B1-B3

deskundige informatica

0.5

0.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 5°-6°

B1-B3

deskundige communicatie

0.5

0.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 5°-6°

B1-B3

deskundige toerisme

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 5°-6°

B1-B3

teamverantwoordelijke secretariaat en aankoop

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

C1-C3

werkleider

1

1

Geblokkeerde functie tot de functie ploegbaas is uitgedoofd.

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

C1-C3

administratief medewerker

team openbare werken

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

C1-C3

administratief medewerker

team financiën

2

2

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

C1-C3

administratief medewerker

team vrije tijd (bib)

2

2

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

C1-C3

administratief medewerker

team vrije tijd (cultuur)

1

1

0.5 VTE uitdovend

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

C1-C3

administratief medewerker

team personeel

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

C1-C3

administratief medewerker

team ruimtelijke ordening en mobiliteit

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

C1-C3

administratief medewerker

team vrije tijd (sport)

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 4°-5°

C1-C3

administratief medewerker

team vrije tijd (jeugd)

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 5°

C1-C3

administratief medewerker

team burgerzaken

0

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 6°

C1-C3

hoofdanimator

0.2

0.2

bepaalde duur - Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 1° - bijkomende hulp bij jeugdwerking tijdens vakantieperiodes

D1-D3

technisch assistent

17

17

2 VTE zijn geblokeerd door gelijknamige uitdovende functie.

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

D1-D3

administratief assistent

2.5

1.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

D1-D3

toezichter

2

2

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

E1-E3

technisch beambte - arbeidshandicap

2

2

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 4°

E1-E3

technisch beambte

12

12

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

E1-E3

technisch beambte schoonmaak

10.7

10.7

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

E1-E3

bode

1

1

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

E1-E3

toezichter

1.5

1.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

E1-E3

conciërge

0.5

0.5

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°-6°

E1-E3

verkeerstoezichter

1.5

1.5

bepaalde duur - Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 3°

E1-E3

animator

0.8

0.8

bepaalde duur - Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet, 1° - bijkomende hulp bij jeugdwerking tijdens vakantieperiodes

TOTAAL

CONTRACTUEEL KADER

73.7

73.7

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Mieke Vermeyen wijst op de kermis en de jaarmarkt in Westmalle.

         Schepen Dries Van Dyck wijst op een tentoonstelling die nu loopt.

         Raadslid Alain De Laet merkt op dat hij vorige keer reeds heeft aangehaald dat de aanduidingsborden in de Lierselei in de bocht in de beek liggen. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat de gemeente de borden zelf zal recht zetten en er niet meer op AWV zal gewacht worden.

         Raadslid Alain De Laet vraagt om toch een andere oplossing te zoeken voor de onveilige situatie Schoolstraat-Vrijwilligerstraat. Er zijn oranje nadars gezet, maar die kunnen terug weggezet worden.

         Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx deelt enkele cijfers over diefstallen in de politiezone mee. Er is in Malle, net als in andere gemeenten van de politiezone, een stijging.

         Schepen Elisabeth Joris deelt mee dat de buitenspeeldag op 13 april 2016 zal doorgaan.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Interpellatie over parkeercontroles

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe, omwille van de verontschuldiging van raadslid Alex Van Loon tijdens deze raadszitting, en stelt volgende vragen:

1. Klopt het dat er de komende maanden geen parkeercontroles zullen zijn in Malle?

2. Als dat klopt, waarom is dat?

3. Hoe valt dit te rijmen met het handhaven van de blauwe zones in de dorpskernen?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx beantwoordt de vraag waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         de politie is onmiddellijk na de goedkeuring van het reglement in de gemeenteraad gestart met verbaliseren; het was evenwel de bedoeling dat pas gestart werd met verbaliseren nadat er uitgebreid gecommuniceerd zou zijn via de gemeentelijke kanalen;

         er wordt bekeken of het papier dat onder de ruitenwisser wordt gestoken meer en duidelijke informatie kan bevatten;

         vanaf 1 april zullen er terug controles zijn;

         in Zoersel is het reglement pas vorige week goedgekeurd;

         in Schilde moet het reglement nog voor de gemeenteraad komen.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Interpellatie rond het parkeerbeleid in de blauwe zone

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Hoeveel wooneenheden binnen onze blauwe zones hebben geen privé-parkeergelegenheid?

         Wat is de totale kostprijs (voor de overheid) van één GAS-boete-procedure voor parkeren zonder parkeerschijf in de blauwe zone (zonder verweer of beroep)?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat de kostprijs van de GAS-boete 55 euro bedraagt waarvan 23 euro aan Igean betaald moet worden. Er zal bekeken worden of bij benadering de gegevens over de wooneenheden bezorgd kunnen worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 21 maart 2016

 

Interpellatie over evaluatie markt in West- en Oostmalle

 

Raadslid Paul Wens licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

Hoeveel marktkramers stonden er bij de eerste markt en hoeveel staan er nu nog?

Is er een groot verloop van marktkramers?

Wat kost dit aan personeelsinzet voor de gemeente? Wellicht niet in harde euro’s uit te drukken maar wel aan werktijd, arbeiders, mobiliteitsambtenaar, ….

Wij hebben begrepen dat de mobiliteitsambtenaar hier toch wel wat werk in steekt en stellen ons de vraag of deze tijd niet beter kan gespendeerd worden aan o.a. mobiliteitsproblemen.

 

Schepen Mieke Vermeyen beantwoordt de vraag waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         de evaluatie van de markt zal gebeuren na één jaar, morgen is er een volledig jaar voorbij;

         er is een verloop bij de marktkramers, maar de abonnementsplaatsen worden telkens wel vlot terug ingevuld;

         van de abonnementsplaatsen zijn er in Oostmalle op dit moment drie niet bezet (in totaal 24 abonnementsplaatsen) en in Westmalle één niet bezet (in totaal 27 abonnementsplaatsen);

         niet de mobiliteitsambtenaar, maar Vital Huybrechts, stafmedewerker, volgt de markt op;

         de marktleider spendeert ongeveer 20 uren per maand aan de markten;

         de technische dienst spendeert ongeveer 11 uren per maand aan de markten;

         of het sop de kolen nog waard is, zal blijken uit de evaluatie.

 

Raadslid Wim Jordens stelt dat het weer niet altijd meezat, maar dat de markt niet het verhoopte succes lijkt te hebben; het is niet onlogisch dat mensen zich dan de vraag stellen of de organisatie nog zinvol is.

 

Schepen Paul Van Ham stelt dat het 2 tot 3 jaar heeft geduurd voor de markt in Sint-Job op gang kwam.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat hij dezelfde bedenkingen had als CD&V en geeft mee dat het interessant is om over de frequentie na te denken.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019