Gemeenteraad

Maandag 28 september 2015

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Dominique Defossez, Peter Lacante, Tineke Lambreghts, Kim Geys, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Paul Wens, Beatrix Knaepkens

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Alexander Van Loon

 

Vanaf punt 2 vervoegt Pieter van Boxel, Raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 28 september 2015.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 31 augustus 2015 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 31 augustus 2015 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 42, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 25 maart 2013.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 31 augustus 2015 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Raadslid Alain De Laet merkt op dat zijn stemgedrag verkeerd geacteerd werd bij punt drie van de gemeenteraadszitting van 31 augustus 2015. Hij geeft aan zich onthouden te hebben.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx stelt dat het verslag in die zin zal worden aangepast en gaat over tot de stemming.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 31 augustus 2015 wordt goedgekeurd, mits aanpassing van het stemgedrag van raadslid Alain De Laet naar 'onthouding' bij punt 3.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Gemeenteraad - ontwerp van het huishoudelijk reglement - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 25 maart 2013 keurde de gemeenteraad het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed.

 

Voor het gebruik van meeting.mobile, de mobiele raadplegingsmodule van het notulenpakket meeting.net, zijn aanpassingen nodig aan het huishoudelijk reglement.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, Afdeling II De werking van de gemeenteraad.

 

Besluit van de gemeenteraad van 23 maart 2013 over het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, artikel 52 dat stelt dat de gemeenteraad het huishoudelijk reglement te allen tijde kan wijzigen.

 

Motivering

 

De volgende wijzigingen worden voorgesteld:

 

         De artikelnummers worden aangepast. In het vorige reglement ging de nummering van artikel 5 meteen over naar artikel 8. Dit wordt nu rechtgezet.

         Artikel 2 - Wijze van bijeenroeping

          § 1 – De eerste oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de zitting aan het gemeenteraadslid bezorgd. Dit gebeurt, behoudens overmacht of computertechnische onmogelijkheid, via meeting.mobile. Bij eventuele problemen met meeting.mobile zullen de raadsleden uitgenodigd worden per e-mail op het door het gemeenteraadslid opgegeven e-mailadres aan het secretariaat.

         Artikel 6

          § 8 - Na de goedkeuring van de notulen worden de notulen, uitgezonderd de geheime zitting, gepubliceerd op de website.

         Artikel 7 – Dossier ter beschikking van de gemeenteraadsleden

          §1 – Voor elk van de agendapunten wordt het dossier (basisstukken, de verklarende nota’s, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen, het ontwerp van beslissing, …), ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden via meeting.mobile.

          §2 – Het ontwerp van meerjarenplan, het ontwerp van aanpassing van het meerjarenplan, het ontwerp van budget en het ontwerp van jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen vóór de gemeenteraadszitting, waarop ze worden besproken, beschikbaar gemaakt via meeting.mobile.

          §3 wordt geschrapt.

         Artikel 42 – Materiaal (toegevoegd artikel)

          §1 – De gemeenteraadsleden krijgen voor de raadpleging van de agenda, voorstellen, dossier en notulen een tablet ter beschikking.

          §2 – De gemeenteraadsleden behandelen het beschikbare materiaal als een goede huisvader.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Het onderstaande huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed te keuren:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTERAAD

 

BIJEENROEPING

 

Artikel 1 – Bevoegdheden en agenda

§1 – De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar, bij voorkeur op de laatste maandag van de maand uitgezonderd in juli en in december. De gemeenteraad wordt in één van de laatste zittingen van het jaar op de hoogte gebracht van de data van de zittingen voor het daaropvolgend jaar.

 

§2 – De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen en stelt de agenda op. De agenda van de vergadering bevat in ieder geval de punten die door het college van burgemeester en schepenen aan de voorzitter van de gemeenteraad werden meegedeeld.

 

§3 – De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1. een derde van de zittinghebbende leden;

2. een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3. het college van burgemeester en schepenen;

4. de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

§4 – In hun schriftelijke aanvraag aan de gemeentesecretaris moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk agendapunt een toegelicht voorstel van beslissing en de datum en het uur van de beoogde zitting.

 

De gemeentesecretaris bezorgt vervolgens de voorstellen aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Deze aanvraag moet ingediend worden zodanig dat de voorzitter van de gemeenteraad de oproepingstermijn, zoals bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

 

§5 – De voorzitter van de gemeenteraad roept de gemeenteraad bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Artikel 2 – Wijze van bijeenroeping

§1 – De eerste oproeping wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de zitting aan het gemeenteraadslid bezorgd. Dit gebeurt, behoudens overmacht of computertechnische onmogelijkheid, via meeting.mobile. Bij eventuele problemen met meeting.mobile zullen de raadsleden uitgenodigd worden per e-mail op het door het gemeenteraadslid opgegeven e-mailadres aan het secretariaat.

 

Deze termijn wordt teruggebracht op twee dagen voor de tweede en derde oproeping van de gemeenteraadsleden met dezelfde agenda.

 

§2 – De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de zitting en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt waarover een beslissing moet worden genomen.

 

De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

§3 – In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van de oproepingstermijn worden afgeweken. Er is sprake van een spoedeisend geval als uit de motivering blijkt dat uitstel van beslissing ernstig nadeel met zich zou brengen.

 

Tot spoedbehandeling kan bij aanvang van de vergadering enkel worden besloten door tenminste twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden. De namen van de verzoeker(s) en de namen van de gemeenteraadsleden, die tot de spoedbehandeling beslissen, worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 3 – Toevoeging van agendapunten

§1 – Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de dag van de zitting punten aan de agenda toevoegen. Hiertoe bezorgen zij hun vraag tot uitleg of voorstel van beslissing, telkens vergezeld van een toelichtende nota, hetzij schriftelijk tijdens de kantooruren, hetzij via e-mail vóór middernacht aan de gemeentesecretaris (e-mail: gemeenteraad@malle.be), die de voorstellen bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Een lid van het college van burgemeester en schepenen kan van deze mogelijkheid geen gebruik maken.

 

§2 – De gemeentesecretaris deelt de toegevoegde agendapunten, zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de bijhorende toelichtende nota’s en de voorstellen van beslissing, onverwijld mee aan de gemeenteraadsleden.

 

OPENBARE OF BESLOTEN VERGADERING

 

Artikel 4 – Openbare vergadering

§1 – De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§2 – De vergadering van de gemeenteraad is in ieder geval openbaar:

1. op het tijdstip dat gemeenteraadsleden en schepenen de eed afleggen;

2. bij behandeling van het organogram, de personeelsformatie, de rechtspositieregeling, het meerjarenplan en de aanpassingen ervan, het budget, een budgetwijziging of de jaarrekening.

 

§3 – Indien de gemeenteraad bevoegd is om een tuchtstraf op te leggen, worden de hoorzitting en het verhoor van getuigen in het openbaar gehouden indien de betrokkene hierom verzoekt. Een getuige kan echter steeds vragen om het getuigenverhoor achter gesloten deuren te laten plaatsvinden.

 

§4 – Als tijdens de openbare vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Artikel 5 – Besloten vergadering

§1 – De vergadering is niet openbaar:

1. als het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter van de gemeenteraad de behandeling in besloten vergadering;

2. wanneer twee derde van de aanwezige gemeenteraadsleden in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid beslissen dat de vergadering niet openbaar is. De gemeenteraad moet deze beslissing motiveren.

 

§2 – De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

§3 – Als tijdens de besloten vergadering blijkt dat de behandeling van een punt in openbare vergadering moet gebeuren, wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, kan de besloten vergadering, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

§4 – De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen, die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

INFORMATIE OVER DE GEMEENTERAAD VOOR HET PUBLIEK

 

Artikel 6 – Bekendmaking van de gemeenteraadszitting en besluitvorming

§1 – Plaats, dag en uur van de gemeenteraadszitting en de agenda worden openbaar bekend gemaakt uiterlijk acht dagen voor de vergadering via aanplakking aan het gemeentehuis en via de gemeentelijke website.

 

Daarnaast gebeurt de bekendmaking de twee navolgende werkdagen ook door aanplakking in het sociaal huis, in het gemeenschapscentrum, in het ontmoetingscentrum, in de plaatselijke openbare bibliotheek (hoofdbibliotheek en filiaal), op de elektronische lichtkranten in beide deelgemeenten, ...

 

§2 – Indien gemeenteraadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de toegevoegde agenda, nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekend gemaakt, weliswaar binnen de 24 uur.

 

§3 – De agenda met toelichtingsnota, met uitzondering van de toelichtingsnota bij geagendeerde punten in geheime zitting, wordt kosteloos bezorgd aan alle lokale perscorrespondenten en aan de voorzitter en de secretaris van elke door de gemeenteraad erkende adviesraad. Er wordt hen tevens een beknopt verslag bezorgd van de besluitvorming.

 

Dit gebeurt per e-mail. Daarnaast kunnen diezelfden, die er uitdrukkelijk om verzoeken, voornoemde documenten schriftelijk ontvangen.

 

§4 – Eenieder kan een jaarabonnement bekomen op de agenda met toelichtingsnota, met uitzondering van de toelichtingsnota bij geagendeerde punten in geheime zitting. Er wordt hen tevens een beknopt verslag bezorgd van de besluitvorming.

 

Dit gebeurt kosteloos indien de toezending per e-mail gebeurt. Daarnaast kunnen diezelfden, die er uitdrukkelijk om verzoeken, voornoemde documenten schriftelijk ontvangen. In dit laatste geval bepaalt de gemeenteraad bij retributiereglement de vergoeding die hiervoor dient te worden betaald.

 

§5 – De gemeente maakt, aan iedere natuurlijke persoon en aan iedere rechtspersoon of groepering, die erom verzoekt, de agenda van de gemeenteraad en de stukken, die erop betrekking hebben, openbaar door er inzage in te verlenen, er uitleg over te verschaffen of er een afschrift van te overhandigen overeenkomstig het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur en de latere en toekomstige wijzigingen.

 

§6 – Twintig exemplaren van de agenda van de gemeenteraadszitting liggen bij het binnenkomen van de raadzaal ter beschikking van het publiek.

 

§7 – Aan de beslissingen van de gemeenteraad zal verder de nodige bekendheid gegeven worden door een beknopt verslag ervan te publiceren op de gemeentelijke website, toe te zenden aan hiervoor reeds vernoemde geadresseerden en ter inzage te leggen op het gemeentesecretariaat.

 

§ 8 - Na de goedkeuring van de notulen worden de notulen, uitgezonderd de geheime zitting, gepubliceerd op de website.

 

INFORMATIE OVER DE GEMEENTERAAD VOOR GEMEENTERAADSLEDEN

 

Artikel 7 – Dossier ter beschikking van de gemeenteraadsleden

§1 – Voor elk van de agendapunten wordt het dossier (basisstukken, de verklarende nota’s, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen, het ontwerp van beslissing,…), ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden via meeting.mobile.

 

§2 –Het ontwerp van meerjarenplan, het ontwerp van aanpassing van het meerjarenplan, het ontwerp van budget en het ontwerp van jaarrekening worden op zijn minst veertien dagen vóór de gemeenteraadszitting, waarop ze worden besproken, beschikbaar gemaakt via meeting.mobile.

 

§3 – Aan de gemeenteraadsleden moet op hun verzoek, door de gemeentesecretaris of de door hem aangewezen ambtenaren, technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers die voor de gemeenteraadszitting werden geagendeerd. Onder technische toelichting wordt verstaan: het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in het dossier voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De gemeenteraadsleden richten hun verzoek mondeling aan de gemeentesecretaris. In geval van een schriftelijke vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Artikel 8 – Andere informatie voor gemeenteraadsleden

§1 – De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§2 – De gemeenteraadsleden kunnen tijdens de kantooruren zonder voorafgaande aanvraag volgende documenten inzien op het gemeentesecretariaat:

1. de budgetten van vorige boekjaren van de gemeente;

2. de rekeningen van vorige boekjaren van de gemeente en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;

3. de jaarverslagen van vorige boekjaren van de gemeente en van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarvan de gemeente lid is;

4. de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van de gemeenteraad;

5. de goedgekeurde notulen van de vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen;

6. de adviezen uitgebracht door gemeentelijke adviesraden;

7. de gemeentelijke toelagereglementen, algemene politieverordeningen en belasting- en retributiereglementen;

8. het register van de inkomende en uitgaande stukken.

 

§3 – De gemeenteraadsleden kunnen hun inzagerecht niet doen gelden voor:

1. de registers en akten van de burgerlijke stand;

2. bevolkingsregisters, militielijsten, kiezerslijsten, strafregister, aflevering van rijbewijzen;

3. de nationale informatiesystemen, zoals onder meer: het rijksregister, het centraal militiebestand, de bestanden van de federale politie, het bestand van de identiteitskaarten;

4. persoonlijke nota’s van ambtenaren, schepenen of burgemeester met betrekking tot zaken die nog in bewerking of nog ter studie liggen bij het college van burgemeester en schepenen;

5. zaken die tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen behoren waarbij dit college belast is met de uitvoering van reglementen van het algemeen bestuur of van de provinciale overheid;

6. zaken die zich nog in een fase van voorbereiding, ontwerp of studie bevinden;

7. alle stukken, akten en dossiers betreffende het OCMW bij het OCMW-bestuur.

 

§4 – Buiten de documenten en dossiers bedoeld in artikel 9, §1 en §2 en artikel 10, §2 van dit reglement, hebben de gemeenteraadsleden het recht alle andere documenten te raadplegen die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente.

 

Om het college van burgemeester en schepenen in de mogelijkheid te stellen, te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de gemeenteraadsleden aan het college van burgemeester en schepenen schriftelijk mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

 

Aan de gemeenteraadsleden wordt binnen een termijn van acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag meegedeeld wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

 

Het gemeenteraadslid, dat de in deze paragraaf bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

 

§5 – De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift krijgen van de akten en stukken betreffende het bestuur van de gemeente.

 

De gemeenteraadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via e-mail (gemeenteraad@malle.be). De gemotiveerde beslissing van het college van burgemeester en schepenen tot weigering van het verstrekken van een afschrift moet uiterlijk acht werkdagen na ontvangst van de aanvraag aan het betrokken gemeenteraadslid worden meegedeeld.

 

§6 – De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten, die de gemeente opricht en beheert, te bezoeken.

 

Om het college van burgemeester en schepenen in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de gemeenteraadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.

 

Tijdens het bezoek aan een gemeentelijke inrichting mogen de gemeenteraadsleden zich niet mengen in de werking. De gemeenteraadsleden zijn op bezoek.

 

§7 – De gemeenteraadsleden hebben het recht aan de burgemeester en het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen.

 

Mondelinge vragen over gemeentelijke aangelegenheden, die niet op de agenda van de gemeenteraad staan, kunnen gesteld worden tijdens de gemeenteraadszitting tijdens het agendapunt ‘mededelingen/vragen’. Hierop volgt geen debat of stemming. Op deze mondelinge vragen zal ten laatste tijdens de volgende gemeenteraadszitting geantwoord worden. Alle vragen van de gemeenteraadsleden worden opgenomen in de notulen van de gemeenteraad.

 

Op schriftelijke vragen wordt binnen de maand na ontvangst schriftelijk geantwoord.

 

§8 – De gemeenteraadsleden hebben het recht de verslagen van de vergaderingen van de respectievelijke adviesraden te ontvangen. De gemeenteraadsleden hebben de keuze tussen een toezending per e-mail of schriftelijk. Voornoemde keuze wordt kenbaar gemaakt aan het gemeentesecretariaat die op haar beurt de secretaris van de desbetreffende adviesraad hiervan in kennis stelt.

 

§9 – Concrete meldingen over kleine defecten aan de openbare infrastructuur in de gemeente worden door de gemeenteraadsleden rechtstreeks en onmiddellijk aan de gemeentesecretaris gesignaleerd zodat deze sneller kunnen worden opgelost.

 

De gemeentesecretaris is er toe gehouden deze meldingen onverwijld aan de bevoegde, gemeentelijke diensten te bezorgen.

 

Indien het gemeenteraadslid binnen de maand geen antwoord heeft gekregen op zijn melding, staat het het gemeenteraadslid vrij hierover te interpelleren in een volgende gemeenteraadszitting op de wijze zoals bepaald in artikel 3, §1 van dit reglement.

 

MEERJARENPLAN, BUDGET EN JAARREKENING

 

Artikel 9 – Meerjarenplan

§1 – Voor het einde van het jaar dat volgt op de gemeenteraadsverkiezingen en vóór hij beraadslaagt over het budget voor het volgende boekjaar, stelt de gemeenteraad een meerjarenplan vast. Dit meerjarenplan bestaat uit een strategische nota en een financiële nota. Het heeft betrekking op de hele periode waarvoor de gemeenteraad werd verkozen, te rekenen vanaf de datum van vaststelling ervan.

 

§2 – De gemeenteraad past jaarlijks, waar nodig, het meerjarenplan aan in de loop van het vierde kwartaal en vóór hij beraadslaagt over het budget voor het volgende boekjaar. De aanpassing van het meerjarenplan in het laatste jaar van de zesjaarlijkse periode waarvoor de gemeenteraad werd verkozen, is facultatief.

 

Artikel 10 – Budget en jaarrekening

§1 – Vóór het begin van ieder boekjaar stelt de gemeenteraad op basis van het meerjarenplan het budget van de gemeente vast.

 

§2 – Na kennisneming van het verslag van de externe auditcommissie over het ontwerp van jaarrekening spreekt de gemeenteraad zich uit in de loop van het eerste semester van het boekjaar dat volgt op datgene waarop de jaarrekening betrekking heeft over de vaststelling van de jaarrekening.

 

§3 – Als de gemeenteraad bepaalde verrichtingen verworpen heeft, formuleert hij een advies over de aansprakelijkheid van de bij die verrichtingen betrokken actoren. Dat advies wordt als bijlage bij de jaarrekening gevoegd.

 

§4 – Tijdens de vergadering waarop de gemeenteraad over de jaarrekening beraadslaagt, brengt het college van burgemeester en schepenen verslag uit over de financiële toestand, over het gevoerde beleid en beheer tijdens het voorafgaande jaar en over de uitvoering van het budget.

 

WIJZE VAN VERGADEREN VAN DE GEMEENTERAAD

 

Artikel 11 – Voorzitterschap van de vergadering

De voorzitter van de gemeenteraad zit de gemeenteraadszitting voor.

 

Artikel 12 – Vereist aantal aanwezige leden (quorum)

§1 – De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende gemeenteraadsleden aanwezig is.

 

§2 – De gemeenteraad kan echter, als hij tweemaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal gemeenteraadsleden aanwezig is, na een derde oproeping, ongeacht het aantal aanwezige gemeenteraadsleden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de derde maal op de agenda voorkomen.

 

§3 – Voor een tweede en derde oproeping geldt de termijn zoals bepaald in artikel 2 §1, tweede lid van dit reglement. In deze oproepingen wordt vermeld dat het om een tweede of derde oproeping gaat. In de derde oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het Gemeentedecreet overgenomen.

 

Artikel 13

De namen van de aanwezige, de verontschuldigde en de afwezige gemeenteraadsleden worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 14 – Opening van de vergadering

§1 – Op het vastgestelde uur en zodra voldoende gemeenteraadsleden aanwezig zijn om geldig te beraadslagen, verklaart de voorzitter van de gemeenteraad de vergadering voor geopend.

 

§2 – Indien vijftien minuten na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, kan de voorzitter vaststellen dat de gemeenteraad niet geldig kan vergaderen. De gemeentesecretaris vermeldt dit in de notulen.

 

Artikel 15 – Behandeling van de agendapunten

§1 – De gemeenteraad behandelt de onderwerpen van de agenda in volgorde vastgesteld door de voorzitter, tenzij de gemeenteraad bij eenvoudige meerderheid er anders over beslist. Indien er door de gemeenteraadsleden punten werden toegevoegd aan de agenda worden deze eerst besproken vooraleer over te gaan tot het agendapunt ‘mededelingen/vragen’.

 

§2 – Een punt dat niet op de agenda voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen wanneer dit ernstig nadeel met zich zou brengen, zoals bepaald in artikel 2, §3, tweede lid van dit reglement.

 

Artikel 16 – Bespreking van de agendapunten

Nadat het agendapunt werd toegelicht door de voorzitter van de gemeenteraad, door een lid van het college van burgemeester en schepenen of door het gemeenteraadslid dat het punt op de agenda heeft laten inschrijven, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk gemeenteraadslid aan het woord wenst te komen over het voorstel. Het woord wordt verleend in volgorde van de aanvragen.

 

Artikel 17 – Toelichting door deskundigen

Indien de gemeenteraad, desgevallend op voorstel van de voorzitter van de gemeenteraad, deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de gemeenteraad wanneer zij aan het woord komen.

 

Artikel 18

Het woord kan door de voorzitter van de gemeenteraad niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

Artikel 19

Bij voorrang op de hoofdvraag wordt in de hierna vermelde gevallen en volgorde het woord verleend:

1. op de vragen tot afwijzing van de behandeling;

2. om het uitstel van het debat of van de stemming voor te stellen;

3. om het agendapunt te verwijzen naar een commissie voor verdere uitdieping;

4. om te vragen dat het ontwerp van de beslissing concreter zou omschreven worden;

5. om naar het huishoudelijk reglement te verwijzen.

 

Artikel 20

Amendementen en subamendementen zijn wijzigingsvoorstellen betreffende een tekst waarover in de gemeenteraadszitting wordt beraadslaagd.

 

Elk gemeenteraadslid dat amendementen of subamendementen wil indienen, moet deze aan de voorzitter meedelen.

 

De amendementen worden vóór de hoofdvraag en de subamendementen vóór de amendementen in stemming gebracht.

 

Artikel 21 – Schorsing van de vergadering

Elk gemeenteraadslid kan verzoeken om de gemeenteraadszitting te schorsen. De voorzitter van de gemeenteraad beslist hiertoe en bepaalt de nodige duurtijd van de schorsing in samenspraak met de verzoeker.

 

Artikel 22 – Onderbreking van de spreker

§1 – Ieder gemeenteraadslid mag van zijn spreekrecht gebruik maken en mag enkel onderbroken worden door de voorzitter van de gemeenteraad voor:

1. een verwijzing naar het huishoudelijk reglement;

2. een terugroeping tot de orde;

3. een terugroeping tot de behandeling van het onderwerp.

 

Het gemeenteraadslid, dat een aanvullend agendapunt heeft ingediend zoals voorzien in artikel 3 van dit reglement of een mededeling of vraag stelt tijdens het agendapunt ‘mededelingen/vragen’ moet zijn vraagstelling of standpunt beknopt en duidelijk toelichten. Als richtlijn geldt een tijdspanne van maximum vijf minuten. Een lid van het college van burgemeester en schepenen geeft vervolgens een kort en duidelijk antwoord op de betrokken vraag of het standpunt. Hiervoor geldt als richtlijn een tijdspanne van maximum drie minuten. Dezelfde richtlijnen gelden voor tussenkomsten bij punten van de reguliere agenda.

 

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over eenzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

§2 – Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen.

 

§3 – Indien na een eerste waarschuwing het gemeenteraadslid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter worden ontnomen. Elk gemeenteraadslid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren. Dit geldt eveneens voor hen die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

§4 – Indien de voorzitter van de gemeenteraad van oordeel is dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter van de gemeenteraad de bespreking.

 

Artikel 23 – Rumoerige vergaderingen

§1 – De voorzitter van de gemeenteraad is belast met de ordehandhaving. Hij kan een gemeenteraadslid, dat de orde verstoort, tot de orde roepen. Elk gemeenteraadslid, dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden. De voorzitter van de gemeenteraad beslist daarna of deze terugroeping gehandhaafd of ingetrokken wordt. Indien voormelde maatregelen niet baten, kan de voorzitter van de gemeenteraad de vergadering schorsen of opheffen.

 

§2 – Wanneer de vergadering rumoerig wordt en een normale bespreking onmogelijk maakt, kan de voorzitter van de gemeenteraad na een voorafgaande waarschuwing:

1. de vergadering achter gesloten deuren laten plaatsvinden mits goedkeuring door een twee derde meerderheid van de aanwezige gemeenteraadsleden zoals voorzien in artikel 5, §1, 2° van dit reglement.

2. de vergadering schorsen of sluiten.

 

Van de beslissing tot het verder zetten van de vergadering achter gesloten deuren of tot schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen van de vergadering.

 

§3 – Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging wordt geacht de orde te verstoren.

 

STEMMINGEN

 

Artikel 24 – Algemeen

De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Artikel 25 – Wijze van stemmen

§1 – De gemeenteraadsleden stemmen in het openbaar behalve in de gevallen bedoeld in artikel 29, § 1 van dit reglement.

 

§2 – Er zijn twee mogelijke werkwijzen van stemmen:

1. de mondelinge stemming;

2. de geheime stemming.

 

Artikel 26 – Mondelinge stemming

§1 – De mondelinge stemming geschiedt in volgorde zoals aangegeven door de voorzitter van de gemeenteraad. De voorzitter van de gemeenteraad stemt het laatst.

 

§2 – Om geldig te stemmen, spreekt elk gemeenteraadslid luidop één van navolgende mogelijkheden uit:

1. “akkoord” indien het voorstel de voorkeur van het gemeenteraadslid krijgt;

2. “tegen” indien het voorstel geenszins de voorkeur van het gemeenteraadslid krijgt;

3. “onthouding” als het gemeenteraadslid geen enkele voor- noch afkeur heeft.

 

Artikel 27 – Geheime stemming

§1 - Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1. de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2. het aanwijzen van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3. individuele personeelszaken.

 

§2 – Essentieel bij een geheime stemming is dat de uitgebrachte stem niet voor identificatie vatbaar is. Om dit te garanderen worden voor de verplichte, geheime stemming in principe altijd vooraf klaargemaakte stembiljetten gebruikt waardoor de gemeenteraadsleden, door gebruik van eenvormig ter beschikking gesteld schrijfgerief, op drie wijzen hun stem moeten kunnen uitbrengen.

 

Artikel 28 – Wijze van stemmen bij benoeming of voordracht van kandidaten

§1 – De benoeming of de voordracht gebeurt bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Als bij de benoeming of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald. De voorzitter stelt daartoe een lijst op met tweemaal zoveel namen als er benoemingen of voordrachten moeten gebeuren. Hebben bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten.

 

De stemmen kunnen alleen worden uitgebracht op de kandidaten die op de lijst voorkomen.

 

§2 – Op de stembiljetten worden de rang van de te begeven functie of mandaat en de namen van de voorgedragen kandidaten geschreven, aangevuld met mogelijke stemuitingen. Dergelijk stembiljet ziet er dan als volgt uit:

 

<onderwerp>

Naam, Voornaam

(alfabetisch)

Ja

Neen

 

 

 

 

 

 

 

Het stembiljet kan dan als volgt door de gemeenteraadsleden worden ingevuld:

1. als één van de voorgedragen kandidaten de voorkeur heeft, brengt het gemeenteraadslid zijn stem uit door het bolletje achter de naam op te vullen. Er kan slechts voor één kandidaat gestemd worden;

2. als het gemeenteraadslid tegen alle voorgedragen kandidaten is, brengt het gemeenteraadslid zijn stem uit door het enige bolletje onder “neen” op te vullen;

3. als het gemeenteraadslid geen enkele voor- noch afkeur heeft, kan het gemeenteraadslid zich onthouden door een blanco stembiljet in te dienen.

 

Bij één enkel voorgedragen kandidaat:

 

<onderwerp>

Naam, Voornaam

Ja

Neen

 

 

Het stembiljet kan dan als volgt door de gemeenteraadsleden worden ingevuld:

1. als het gemeenteraadslid de voorgedragen kandidaat wenst te steunen, brengt het gemeenteraadslid zijn stem uit door het bolletje onder “ja” op te vullen;

2. als het gemeenteraadslid tegen de voorgedragen kandidaat is, brengt het gemeenteraadslid zijn stem uit door het bolletje onder “neen” op te vullen;

3. als het gemeenteraadslid voor- noch afkeur heeft, kan het gemeenteraadslid zich onthouden door een blanco stembiljet in te dienen.

 

Artikel 29 – Indienen van kandidaturen bij aanduiding van een bestuurder, een bestuurder met raadgevende stem, een vertegenwoordiger, een plaatsvervangend vertegenwoordiger,…

§1 – Bij de aanduiding, door de gemeenteraad, van bestuurders, bestuurders met raadgevende stem, vertegenwoordigers, plaatsvervangende vertegenwoordigers,… in intercommunales, diverse vennootschappen, verenigingen en andere instellingen, kunnen de diverse fracties van de gemeenteraad uiterlijk de derde kalenderdag vóór de dag van de gemeenteraadszitting mededeling doen van de naam en voornaam van hun eventuele kandidaat voor elk van de te begeven mandaten hetzij schriftelijk tijdens de kantooruren, hetzij via e-mail vóór middernacht aan de gemeentesecretaris (e-mail: gemeenteraad@malle.be).

 

§2 – De in vorige paragraaf voornoemde werkwijze van indienen van kandidaturen geldt niet voor het indienen van kandidaturen voor de samenstelling van de gemeenteraadscommissies. Hiervoor geldt de decretaal voorziene procedure zoals omschreven in artikel 39, §3 van het Gemeentedecreet zoals overgenomen in artikel 35, §2 van dit reglement.

 

§3 – De stembiljetten, die tijdens de gemeenteraadszitting worden uitgedeeld, vermelden enkel die kandidaten die door de diverse fracties voor de respectievelijke mandaten, overeenkomstig de bepalingen van vorige paragraaf, bij de gemeentesecretaris werden ingediend.

 

Artikel 30 – Wijze van stemmen over budget, budgetwijziging en jaarrekening

De gemeenteraad stemt over het budget, een budgetwijziging en de jaarrekening in zijn geheel. Elk gemeenteraadslid kan echter op eigen verzoek en vóór de stemming over het geheel de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen van het budget die hij aanwijst. In dat geval mag over het geheel pas gestemd worden na de stemming over een of meer onderdelen die aldus zijn aangewezen. De stemming over het geheel heeft dan betrekking op de onderdelen waarover geen enkel gemeenteraadslid afzonderlijk wil stemmen en op de onderdelen die al bij een afzonderlijke stemming zijn aangenomen.

 

FRACTIES

 

Artikel 31

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in artikel 38 van het Gemeentedecreet.

 

GEMEENTERAADSCOMMISSIES

 

Artikel 32 – Oprichting

§1 – De gemeenteraad kan in zijn midden één of meer commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden.

 

§2 – Er is minstens:

1. één commissie die waakt over de afstemming van het gemeentelijk beleid op het beleid van de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verzelfstandigde agentschappen van de gemeente.

2. één deontologische commissie die toeziet op de correcte naleving van de deontologische code van de gemeenteraadsleden.

 

§3 – De gemeenteraad kan, afhankelijk van het onderwerp, overgaan tot de oprichting van één of meerdere ad hoc werkgroepen van gemeenteraadsleden. De gemeenteraad bepaalt de samenstelling van een ad hoc werkgroep. De ad hoc werkgroep legt zelf de regels van haar werking vast.

 

Artikel 33 – Bevoegdheden en doel

De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

Artikel 34 – Samenstelling

§1 – De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies.

 

§2 – De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een akte van voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan dat er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§3 – De voordrachtakten van kandidaten kunnen uiterlijk drie dagen vóór de dag van de zitting worden bezorgd, hetzij schriftelijk tijdens de kantooruren, hetzij via e-mail vóór middernacht aan de gemeentesecretaris (e-mail: gemeenteraad@malle.be), die de ingekomen voordrachtakten bezorgt aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

§4 – Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere gemeenteraadsleden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit gemeenteraadslid niet meer zetelen in de commissie, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§5 – Om ontvankelijk te zijn, moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan één akte van voordracht ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§6 – Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een gemeenteraadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

Artikel 35 – Voorzitterschap

Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de commissies aan.

 

Artikel 36 – Secretaris

In elke commissie wordt een personeelslid van de gemeente permanent of ad hoc aangesteld tot secretaris, op voorstel van de gemeentesecretaris en aangewezen door het college van burgemeester en schepenen. De secretaris van de commissie verzorgt de administratieve werkzaamheden van de commissie, bereidt de punten voor die op de agenda staan zowel inhoudelijk als qua presentatie, zorgt voor het opmaken van het verslag en voor de registratie en de opvolging van de vergadering.

 

Artikel 37 – Bijeenroeping

§1 – De commissie wordt zo dikwijls als nodig door de voorzitter van de commissie bijeengeroepen.

 

De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle gemeenteraadsleden gestuurd op dezelfde wijze zoals voorzien in artikel 2, §1 van dit reglement.

 

§2 – Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter van de commissie vragen de commissie bijeen te roepen. In hun verzoek moeten de onderwerpen aangegeven worden die zij aan de commissie wensen te onderwerpen, vergezeld van een verklarende nota.

 

Artikel 38 – Werking

De vergaderingen van de commissies zijn, met uitzondering van de deontologische commissie, openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad zijn de vergaderingen van de commissies niet openbaar (zie artikel 4 en 5 van dit reglement).

 

De leden van de commissies, met uitzondering van de deontologische commissie, stemmen, zoals in de gemeenteraad, in het openbaar. Onder dezelfde voorwaarden als voor de gemeenteraad is de stemming geheim (zie artikel 28 en 29§1 en §2 van dit reglement).

 

De commissies kunnen geldig vergaderen ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

NOTULEN VAN DE GEMEENTERAADSZITTING

 

Artikel 39 – Inhoud

§1 – De notulen van de gemeenteraadszitting vermelden in chronologische volgorde alle besproken onderwerpen alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen. Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen.

 

§2 – Behalve bij geheime stemming vermelden de notulen voor elk gemeenteraadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. In de praktijk komt dit neer op de vermelding van die gemeenteraadsleden die een afwijkend stemgedrag vertoonden dan dit van de meerderheid van de gemeenteraadsleden die voor of tegen het voorstel stemden of zich onthielden.

 

§3 – De notulen van de gemeenteraadszittingen worden onder de verantwoordelijkheid van de gemeentesecretaris opgesteld overeenkomstig de bepalingen van het Gemeentedecreet.

 

§4 – De notulen vermelden de diverse tussenkomsten van de gemeenteraadsleden niet in extenso. Een gemeenteraadslid kan evenwel vragen om een voorgelezen tekst met betrekking tot een agendapunt of een verklaring van zijn stemgedrag integraal in de notulen op te nemen. Het gemeenteraadslid stelt zijn vraag hiertoe vóór zijn interventie en overhandigt gelijktijdig zijn tekst aan de gemeentesecretaris.

 

Artikel 40 – Goedkeuring

§1 – Behalve in spoedeisende gevallen worden de notulen van de vorige gemeenteraadszitting, samen met de oproepingsbrief voor de eerstvolgende gemeenteraadszitting bezorgd op dezelfde wijze als voorzien in artikel 2, §1 van dit reglement.

 

§2 – Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de behandeling van het agendapunt, waarbij de notulen van de vorige gemeenteraadszitting ter goedkeuring worden voorgelegd, opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige gemeenteraadszitting.

 

Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

§3 – Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige gemeenteraadszitting worden de notulen goedgekeurd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de gemeentesecretaris. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende gemeenteraadszitting.

 

§4 – Telkens als de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen staande de vergadering opgemaakt en door de meerderheid van de gemeenteraadsleden en de gemeentesecretaris ondertekend. In dit geval kan enkel het stemgedrag van de gemeenteraadsleden bijkomend in de ontwerpnotulen worden opgenomen en geen tussenkomsten van gemeenteraadsleden.

 

NOTULEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN

 

Artikel 41

De notulen van de zittingen van het college van burgemeester en schepenen worden uiterlijk op dezelfde dag als de zitting van het college van burgemeester en schepenen volgend op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen waarop de notulen worden goedgekeurd ter beschikking gesteld van de gemeenteraadsleden op dezelfde wijze als voorzien in artikel 2, §1 van dit reglement.

 

De in vorig lid vermelde notulen worden vergezeld van de agenda.

 

MATERIAAL, PRESENTIEGELDEN EN VERGOEDINGEN

 

Artikel 42 – Materiaal

§1 – De gemeenteraadsleden krijgen voor de raadpleging van de agenda, voorstellen, dossier en notulen een tablet ter beschikking.

 

§2 – De gemeenteraadsleden behandelen het beschikbare materiaal als een goede huisvader.

 

Artikel 43 – Presentiegelden

§1 – Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor elke gemeenteraadszitting waarop zij aanwezig zijn.

 

§2 – Er wordt geen presentiegeld verleend voor:

1. de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

2. de vergaderingen van de raadscommissies;

3. de vergaderingen met de vertegenwoordigers van de intern verzelfstandigde agentschappen;

4. de vergaderingen die werden hervat.

 

§3 – Er kan geen tweede presentiegeld worden verleend op eenzelfde dag.

 

§4 – Het presentiegeld bedraagt 124,98 EUR. Dit bedrag wordt gekoppeld aan de spilindex 138,01 en wordt aangepast aan de evolutie van het gezondheidsindexcijfer overeenkomstig de wet van 1 maart 1977, inclusief alle latere en toekomstige wijzigingen, houdende inrichting van een stelsel waarbij sommige uitgaven in de overheidssector aan het indexcijfer van de consumptieprijzen van het rijk worden gekoppeld.

 

§5 – De voorzitter van de gemeenteraad, indien geen burgemeester of schepen, ontvangt dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

 

§6 – Het presentiegeld wordt per jaar uitbetaald.

 

Artikel 44 – Vergoedingen

§1 – Aan de gemeenteraadsleden worden geen vergoedingen uitbetaald voor gemaakte kosten noodzakelijk voor de uitoefening van hun mandaat, zoals voor:

• telefoon;

• informatica (computer, laptop, tablet, internetaansluiting, printer, cartridges, papier,…);

• reis- en verblijfskosten (openbaar vervoer, kilometervergoeding, maaltijden, overnachting,…);

• ...

 

§2 – De gemeenteraadsleden kunnen de kosten van studiedagen of vormingscursussen, ingericht door overheidsinstanties, onderwijsinstellingen of de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), ten laste leggen van het gemeentebudget, voor zover deze cycli of studiedagen noodzakelijk zijn voor de uitoefening van hun mandaat. De aanvraag tot inschrijving wordt tijdig aan de gemeentesecretaris bezorgd tezamen met alle beschikbare documentatie of verwijzing naar deze documentatie.

 

De relevantie en de kostprijs van de vorming worden beoordeeld door de gemeentesecretaris in overleg met de vormingsverantwoordelijke (deskundige personeelsbeleid). Bij twijfel beslist het college van burgemeester en schepenen.

 

De kosten mogen niet buitensporig zijn en moeten vergelijkbaar zijn met deze van vormingsinitiatieven voor gemeentepersoneel. Ze betreffen in principe enkel vormingscycli of studiedagen in het binnenland. Er worden geen kosten vergoed voor het behalen van bijkomende diploma’s.

 

§3 – Het gemeentebestuur sluit een gemeenschappelijke ongevallenverzekering en een verzekering ‘burgerlijke aansprakelijkheid’ af voor de gemeenteraadsleden, ten laste van het gemeentebudget.

 

§4 – Er wordt geen toelage ten laste van het gemeentebudget verstrekt aan elke fractie vertegenwoordigd in de gemeenteraad.

 

ERETITELS

 

Artikel 45

§1 – De Vlaamse regering kent de eretitels toe aan de burgemeester onder de voorwaarden die ze bepaalt.

 

§2 – De gemeenteraad kent de eretitels toe aan de schepenen en de gemeenteraadsleden onder navolgende voorwaarden:

1. Het mandaat van schepen werd ofwel gedurende tien jaar gevoerd ofwel gedurende zes jaar + bovendien 12 jaar als gemeenteraadslid; het mandaat van gemeenteraadslid werd gedurende achttien jaar gevoerd;

2. De eretitel kan worden aangevraagd door:

a) de betrokkene;

b) de gemeenteraad, zij het met instemming van de betrokkene;

c) door de rechtsopvolgers van de mandataris of door de betreffende raad, met instemming van de rechtsopvolgers, in het geval de betrokkene reeds overleden is.

3. De schriftelijke aanvraag wordt vergezeld van volgende stukken:

a) een uittreksel uit het strafregister, model 1, dat niet mag zijn opgemaakt meer dan één maand voor de datum van indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel;

b) de instemmingsverklaring van de betrokkene in geval van een aanvraag door de gemeenteraad of van de rechtsopvolgers in het geval betrokkene reeds overleden is.

4. De personen, die nog een mandaat bekleden bij de gemeente of bij het OCMW van Malle of die er personeelslid zijn, mogen de eretitel niet voeren.

5. De eretitel wordt toegekend door de gemeenteraad met een geheime stemming in openbare zitting.

 

PUBLIEK

 

Artikel 46

Een gedeelte van de raadzaal wordt voorbehouden voor het publiek. Het publiek mag de zitting niet verstoren en er mag tijdens de zitting geen enkel document aan de gemeenteraadsleden worden overhandigd.

 

Het gebruik, door zowel het publiek als de gemeenteraadsleden, van klank-, film- en video- of andere registreerapparaten is verboden behoudens toestemming van de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Artikel 47

De voorzitter van de gemeenteraad is belast met de handhaving van de orde in de vergadering. Hij kan, na voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder, die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon, wat aanleiding kan geven tot een geldboete van één tot vijftien euro of tot een gevangenisstraf van één dag tot drie dagen, behoudens andere vervolgingen, als het feit daartoe grond oplevert.

 

VERZOEKSCHRIFTEN AAN DE ORGANEN VAN DE GEMEENTE

 

Artikel 48

§1 – Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door één of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen. Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

§2 – De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

 

§3 – Verzoekschriften, die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

§4 – Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1. de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2. het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3. de vraag anoniem, dit wil zeggen zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4. het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Artikel 49

§1 – Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraadszitting indien het minstens veertien dagen vóór de zitting werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de daaropvolgende zitting.

 

§2 – De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§3 – De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente. In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§4 – Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen de drie maanden na indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

ONDERTEKENEN STUKKEN

 

Artikel 50

§1 – De reglementen, verordeningen, beslissingen, akten van de gemeenteraad en alle andere stukken of briefwisseling, die specifiek betrekking hebben op de gemeenteraad, worden ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en medeondertekend door de gemeentesecretaris.

 

§2 – De reglementen, verordeningen, beslissingen en akten van de burgemeester en van het college van burgemeester en schepenen worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris.

 

§3 – De beslissingen, de akten, de verslagen en de brieven van de financieel beheerder worden door hem ondertekend als ze specifiek betrekking hebben op de aan hem toevertrouwde taken.

 

Het dwangbevel, uitgevaardigd voor de invordering van schuldvorderingen, wordt, met behoud van de ondertekeningsbevoegdheid inzake de uitvoerbaarverklaring ervan, ondertekend door de financieel beheerder.

 

§4 – Onverminderd de bepalingen van §1 en § 3 wordt de briefwisseling van de gemeente ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de gemeentesecretaris.

 

§5 – Onverminderd de bepalingen van voorgaande paragrafen kunnen bepaalde stukken van de gemeente medeondertekend worden door andere personen dan hiervoor beschreven. Het college van burgemeester en schepenen neemt daartoe telkens een beslissing.

 

§6 – De burgemeester kan zijn bevoegdheid tot ondertekening schriftelijk opdragen aan één of meer leden van het college van burgemeester en schepenen zoals bepaald in artikel 183 van het Gemeentedecreet. De gemeentesecretaris kan zijn bevoegdheid tot ondertekening of medeondertekening opdragen aan één of meer personeelsleden van de gemeente zoals bepaald in artikel 184 van het Gemeentedecreet.

 

INWERKINGTREDING EN WIJZIGINGEN

 

Artikel 51

Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2016.

 

De gemeenteraad kan het huishoudelijk reglement te allen tijde wijzigen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Budgetwijziging nr. 1 dienstjaar 2015 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De rekeninguitslag 2014 dient nog verwerkt te worden in het budget 2015. Hierbij worden ook een aantal investeringskredieten van 2014 overgedragen naar 2015.

 

De budgetten voor een aantal uitgaven en ontvangsten werden aangepast. De belangrijkste daarbij zijn de wijzigingen in de personeelsuitgaven ten gevolge van de omvorming van het gesco-statuut naar contractuele functies.

 

Ook de investeringsuitgaven werden grondig bekeken met het oog op de budgetbesprekingen voor 2016.

 

Juridische gronden

 

Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 23 november 2012 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Ministerieel besluit van 26 november 2012 tot wijziging van het ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

 

Motivering

 

De budgetwijziging is noodzakelijk om met een zo getrouw en realistisch mogelijk beeld te starten aan de opmaak van het budget 2016 en de up-date van het meerjarenplan.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij de wijzigingen en verschuivingen in het budget.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 1 neen stem (Pieter van Boxel) en 4 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Walter Vermeylen, Tineke Lambreghts)

 

Artikel 1 -De bijgevoegde schema's bij de budgetwijziging 1/2015 goed te keuren:

 

         schema BW1- wijziging van het exploitatiebudget:

          verhoging van de uitgaven met 215.815,00 EUR en verlaging van de ontvangsten met 13.000,00 EUR.

          Saldo van het gewijzigde exploitatiebudget = 705.404,00 EUR.

         schema BW2 - wijziging van een investeringsenveloppe -consolidatie:

          verlaging van de investeringsuitgaven met 538.928,00 EUR.

         schema BW3 - wijziging van de transactiekredieten voor investeringsverrichtingen:

          overdracht van 1.876.536,00 EUR uitgavenkredieten van 2014 en verlaging van de investeringskredieten in 2015 met 538.928,00 EUR.

          overdracht van 300.000,00 EUR ontvangstkredieten van 2014.

         schema BW4 -wijziging van het liquiditeitenbudget:

          het saldo van het exploitatiebudget daalt met 228.815,00 EUR; van 934.219,00 EUR naar 705.404,00 EUR.

          het saldo van het investeringsbudget bedraagt na wijziging -3.248.975,00 EUR, dit is

538.928,00 EUR gunstiger.

          het saldo "andere" blijft ongewijzigd.

          het budgettaire resultaat van het boekjaar wordt 310.113,00 EUR gunstiger en is dan -1.494.569 EUR.

          het geraamde gecumuleerde budgettaire resultaat van 2014, 529.577,00 EUR, wordt vervangen door de rekeninguitslag van 2014, nl. 1.652.025,00 EUR.

          het resultaat op kasbasis daalt na overdracht van de investeringskredieten, de inbreng van het rekeningresultaat 2014 en de wijziging van de kredieten 2015 naar 157.456,00 EUR.

         schema B1 - doelstellingenbudget:

          saldo exploitatiebudget 705.404,00 EUR.

          saldo investeringsbudget -3.248.975,00 EUR.

          saldo "andere" 1.049.002,00 EUR.

          er werden enkel bedragen gewijzigd, geen doelstellingen of acties.

 

Artikel 2 - De wijziging van het meerjarenplan 2014-2019 goed te keuren en hierover enkel de schema's M2 van budget en budgetwijziging toe te voegen. In de jaren 2016 t.e.m. 2019 wordt enkel het resultaat op kasbasis van 2015 verwerkt en worden geen andere wijzigingen aangebracht.

 

         schema M1 - financiële doelstellingenplan:

          enkel wijziging in de cijfers van 2015

          saldo exploitatiebudget na budgetwijziging: 705.404EUR

          saldo investeringsbudget na budgetwijziging: -3248.975EUR

          saldo andere ongewijzigd in budgetwjiziging

 

         schema M2 - staat van het financiële evenwicht:

          resultaat op kasbasis is positief t.e.m. 2019.

          de autofinancieringsmarge daalt in 2015 maar blijft ongewijzigd en positief voor 2016 t.e.m.2019.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Sportregio Noorderkempen ILV - werkingsverslag 2014 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de gemeenteraad van 16 december 2013 werd de overeenkomst van de interlokale vereniging sportregio Noorderkempen verlengd voor de periode 2015-2019. Volgens artikel 12 van de overeenkomst moeten de respectievelijke gemeenteraden van de aangesloten gemeenten de rekening van de interlokale vereniging goedkeuren. Op 31 augustus 2015 keurde het college van burgemeester en schepenen het werkingsverslag 2014 goed.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2015, artikel 43.

 

Overeenkomst interlokale vereniging sportregio Noorderkempen periode 2015-2019, artikel 12.

 

Motivering

 

Het werkingsverslag 2014 werd volledig en correct opgesteld. Het is dan ook aangewezen het werkingsverslag 2014 goed te keuren.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het werkingsverslag 2014 van de interlokale vereniging sportregio Noorderkempen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Gemeentepersoneel - Lokale rechtspositieregeling - bijlage personeelsformatie - goedkeuring wijziging

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Om de werking van de dienst ontvangsten en uitgaven niet in gedrang te brengen, wordt gevraagd om opnieuw een deskundige financiën aan te stellen.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, §2, 4° dat stelt dat het vaststellen van het organogram, de aanduiding in dat organogram van de functies waaraan het lidmaatschap van het managementteam is gekoppeld, de personeelsformatie en de rechtspositieregeling niet aan het college van burgemeester en schepenen kunnen worden toevertrouwd.

 

Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2008 met betrekking tot de rechtspositieregeling en latere wijzigingen.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 31 augustus 2015 met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, bijlage personeelsformatie.

 

Motivering

 

De functie is momenteel in het personeelskader opgenomen als statutaire functie. Het college van burgemeester en schepenen stelt een nieuwe invulling als contractueel personeelslid voor.

 

 

Financiële gevolgen

 

De kredieten voor de functie zijn voorzien voor een statutaire tewerkstelling.

De kredieten worden voor 2016 verschoven naar een contractuele invulling.

Beraadslaging

 

Schepen Mieke Vermeyen geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan volgende wijziging van de personeelsformatie - bijlage 9 bij de rechtspositieregeling gemeentepersoneel Malle:

 

ORGANIEK KADER

Huidige Versie

Nieuwe versie

NIVEAU

GRAAD

AANTAL VTE

AANTAL VTE

Administratieve graden

 

 

Decretaal

gemeentesecretaris met bevoegdheid OCMW

1

1

 

financieel beheerder

1

1

Niveau A (A1a-A3a)

manager

2

2

 

stafmedewerker

1

1

 

stedenbouwkundig ambtenaar

1

1

Niveau B4-B5

deskundige personeelsbeleid

1

1

 

bibliothecaris

1

1

Niveau B (B1-B3)

milieudeskundige

1

1

 

cultuurbeleidscoördinator

1

1

 

sportfunctionaris

1

1

 

assistent dienstleider

0.5

0.5

 

communicatieambtenaar

1

1

 

deskundige klachtenbehandeling

0.7

0.7

 

aankoper

1

1

 

deskundige financiën

1

0

 

informaticus

1

1

niveau C4-C5

administratief hoofdmedewerker

1

1

niveau C (C1-C3)

administratief medewerker

16.8 (*)

16.8 (*)

 

bibliotheekassistent

1.5

1.5

 

 

 

 

Technische graden

 

 

Niveau C4-C5

technisch hoofdmedewerker

1

1

Niveau C (C1-C3)

werkleider

3

3

Niveau D4

technisch hoofdassistent

1

1

niveau D (D1-D3)

technisch assistent

9

9

 

 

 

 

TOTAAL

STATUTAIR KADER

49.5

48.5

 

* waarvan 0.5 VTE geblokkeerd door gelijke functie bij OCMW

 

 

OVERGANGSKADER - geen wijziging

Huidige Versie

NIVEAU

GRAAD

AANTAL VTE

Administratieve graden

 

Niveau A (A1a-A3a)

cultuurbeleidscoördinator (uitdovend en blokkeert 1 voltijdse functie van cultuurbeleidscoördinator op niveau B)

1

niveau C (C1-C3)

administratief medewerker (uitdovend)

1

 

 

 

Technische graden

 

Niveau D4-D5

ploegbaas (uitdovend en blokkeert 1 voltijdse functie van werkleider op niveau C)

1

 

 

 

TOTAAL

OVERGANGSKADER

3

 

 

CONTRACTUEEL KADER

Huidige Versie

Nieuwe versie

Met toepassing van art 104 §2 van het gemeentedecreet

NIVEAU

GRAAD

AANTAL VTE

AANTAL VTE

contracten onbepaalde duur (tenzij anders aangegeven)

Niveau A (A1a-A3a)

manager grondzaken

1

1

3°-6°

Niveau B4-B5

teamverantwoordelijke informatica

1

1

Niveau B (B1-B3)

consulent jeugd en mondiaal beleid

1

1

 

duurzaamheidsambtenaar

1

1

 

deskundige ruimtelijke ordening

1

1

 

deskundige facilitaire diensten

1

1

 

deskundige personeelsbeheer

1

1

 

deskundige financiën

-

1

 

informaticus

0.5

0.5

5°-6°

 

communicatieambtenaar

0.5

0.5

5°-6°

 

deskundige toerisme

0.5

0.5

5°-6°

niveau C (C1-C3)

werkleider (**)

1

1

3°-6°

 

administratief medewerker

9.5

9.5

 

 

dienst toerisme (0.5)

 

 

4°-5°

 

dienst openbare werken

 

 

 

dienst uitgaven

 

 

 

dienst bibliotheek

 

 

 

dienst cultuur (0.5+0.5 uitd)

 

 

 

dienst personeelsbeheer

 

 

 

dienst mobiliteit

 

 

 

dienst sport

 

 

4°-5°

 

dienst jeugd

 

 

5° (wordt pas ingevuld na uitdoven statutaire functie)

 

Hoofdanimator

0.2(°)

0.2(°)

bepaalde duur - 1° - bijkomende hulp bij jeugdwerking tijdens vakantieperiodes

niveau D (D1-D3)

technisch assistent (**)

16

16

3°-6°

 

administratief assistent

2.5

2.5

3°-6°

 

toezichter

2

2

3°-6°

niveau E (E1-E3)

technisch beambte - arbeidshandicap

2

2

 

technisch beambte (***)

15

15

 

technisch beambte schoonmaak

10.5

10.5

 

bode

1

1

3°-6°

 

toezichter

1.5

1.5

3°-6°

 

conciërge

0.5

0.5

3°-6°

 

verkeerstoezichter

1.5

1.5

bepaalde duur - 3°

 

animator

0.8(°)

0.8(°)

bepaalde duur - 1° - bijkomende hulp bij jeugdwerking tijdens vakantieperiodes

 

 

 

 

 

TOTAAL

CONTRACTUEEL KADER

72.5

73.5

 

 

(**) eind 2016 worden de medewerkers van de technische dienst van het OCMW overgenomen in het gemeentelijk departement grondzaken. De statutaire functie 'technisch medewerker' wordt dan ingevuld op D-niveau - contractueel - technisch assistent. De functiebenaming technisch medewerker wordt gewijzigd naar werkleider.

(***) waarvan 1 VTE geblokkeerd door gelijke functie bij OCMW.

(°) 1 VTE voor hoofdanimator en animator samen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Samenwerking Noordertuin van Antwerpen vzw - stopzetting samenwerkingsovereenkomst en afsprakennota - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 16 december 2013 werd er goedgekeurd om personeel in te zetten voor de toeristische samenwerkingsverbanden Noordertuin van Antwerpen vzw en Land van Playsantiën vzw. Tijdens het college van burgemeester en schepenen van 27 januari 2014 werd een concrete afsprakennota hierover principieel goedgekeurd en op de gemeenteraad van 24 februari 2014 werd deze goedgekeurd.

 

Vanaf 1 januari 2016 is er echter geen personeelslid meer beschikbaar aangezien Valerie Konings, die deze taak tot nu toe op zich nam, voltijds op de dienst toerisme zal werken.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, §1.

 

Motivering

 

Aangezien er geen personeelslid meer beschikbaar is vanuit de gemeente Malle om de functie van clustercoördinator uit te oefenen bij de Noordertuin van Antwerpen vzw, en aangezien de samenwerkingsovereenkomst drie maanden voor het einde van het jaar opgezegd moet worden, is het noodzakelijk om de samenwerking stop te zetten.

 

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - De samenwerkingsovereenkomst en afsprakennota tussen de gemeente Malle en de Noordertuin van Antwerpen vzw op te zeggen met het oog op de beëindiging van de samenwerking vanaf 1 januari 2016.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Sint Lenaartsebaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 23 februari 2015 werd de verkavelingsvergunning nr. 2015/02, afgegeven aan Guido Wuyts en Gustaaf & Anny Van Dijck - Wuyts voor het eigendom te Malle, Sint Lenaartsebaan zn, kadastraal gekend 2e afd., sectie A, nr. 363f, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen:

"5° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Sint Lenaartsebaan (92 m²) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan".

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Geassocieerd notaris Wouter Nouwkens / Tania Portier te Malle heeft het ontwerp van ‘Verkavelingsakte + Kosteloze grondafstand’ met referte TP/TP/1694/15-2151456 toegezonden, waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen.

 

Landmeter Bart Luyckx te Zoersel heeft een opmetingsplan opgemaakt op 12 oktober 2014, waarop de repel grond gelegen in de ontworpen wegzate van de Sint Lenaartsebaan is afgebeeld als lot 4.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand tweeënnegentig vierkante meter (92 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Sint Lenaartsebaan verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Wuyts Guido en Van Dijck - Wuyts Gustaaf en Anny, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Sint Lenaartsebaan, zoals voorgesteld als lot 4 op het plan opgemaakt door landmeter Bart Luyckx op 12 oktober 2014, en kadastraal bekend 2e afdeling, sectie A, nr. 363f, met een totale oppervlakte van tweeënnegentig vierkante meter (92 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte 'Verkavelingsakte + Kosteloze grondafstand' met referte TP/TP/1694/15-2151456, opgemaakt door geassocieerd notaris Wouter Nouwkens / Tania Portier te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Het schepencollege wordt gemachtigd om een persoon aan te duiden welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Vaststelling wijziging van het bestaande wegtracé en de aard verharding van de Sint Laurentiuslaan bij de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning nr. 2015/A92

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 20 mei 2015 werd door Aquafin, bij de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, een aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning ingediend voor het opvoeren van de pompcapaciteit van de pompstations De Schaaf en Schepersdijk. De werken worden hoofdzakelijk uitgevoerd op het openbaar domein en deels op de eigendommen kadastraal bekend 1e afdeling, sectie B, nrs. 206b en 225d en 2e afdeling, sectie D, nrs. 83h, 83k, 684z, 689f en 692t. Deze aanvraag werd op 23 juli 2015 door de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar ontvankelijk en volledig bevonden.

 

De werken situeren zich in bosgebied, agrarisch gebied, woongebied, gebied voor milieubelastende industrieën, gebieden voor ambachtelijke bedrijven en KMO's, gebieden voor dagrecreatie, volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

De bosgebieden zijn de beboste of de te bebossen gebieden, bestemd voor het bosbedrijf. Daarin zijn gebouwen toegelaten, noodzakelijk voor de exploitatie van en het toezicht op de bossen, evenals jagers- en vissershutten, op voorwaarde dat deze niet kunnen gebruikt worden als woonverblijf, al ware het maar tijdelijk.

De overschakeling naar agrarisch gebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden (artikel 12 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

 

De agrarische gebieden zijn bestemd voor de landbouw in de ruime zin. Behoudens bijzondere bepalingen mogen de agrarische gebieden enkel bevatten de voor het bedrijf noodzakelijke gebouwen, de woning van de exploitanten, benevens verblijfsgelegenheid voor zover deze een integrerend deel van een leefbaar bedrijf uitmaakt, en eveneens para-agrarische bedrijven.

Gebouwen bestemd voor niet aan de grond gebonden agrarische bedrijven met industrieel karakter of voor intensieve veeteelt, mogen slechts opgericht worden op ten minste 300 meter van een woongebied of op ten minste 100 meter van een woonuitbreidingsgebied, tenzij het een woongebied met landelijk karakter betreft. De afstand van 300 en 100 meter geldt evenwel niet in geval van uitbreiding van bestaande bedrijven. De overschakeling naar bosgebied is toegestaan overeenkomstig de bepalingen van artikel 35 van het Veldwetboek, betreffende de afbakening van de landbouw- en bosgebieden (artikel 11 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

 

De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

 

De industriegebieden zijn bestemd voor de vestiging van industriële of ambachtelijke bedrijven. Ze omvatten een bufferzone. Voor zover zulks in verband met de veiligheid en de goede werking van het bedrijf noodzakelijk is, kunnen ze mede de huisvesting van het bewakingspersoneel omvatten. Tevens worden in deze gebieden complementaire dienstverlenende bedrijven ten behoeve van de andere industriële bedrijven toegelaten, namelijk: bankagentschappen, benzinestations, transportbedrijven, collectieve restaurants, opslagplaatsen van goederen bestemd voor nationale of internationale verkoop.

In het bijzonder moeten die industrieën en ambachtelijke bedrijven in het industriegebied worden ondergebracht, die moeten worden afgezonderd van de andere bestemmingen wegens hun aard of wegens economische en sociale redenen, of omdat deze bedrijven niet behoren tot de normale uitrusting van andere gebieden. De gebieden zijn mede bestemd voor kleine opslagplaatsen van goederen, gebruikte voertuigen en schroot, met uitzondering van afvalproducten van schadelijke aard.

De louter commerciële activiteiten, zoals winkels en handelszaken, horen niet thuis in een industriegebied.

 

Gebieden voor milieubelastende industrieën zijn bestemd voor bedrijven die om economische of sociale redenen moeten worden afgezonderd; doch er niet verder bepaald is op grond van welke criteria onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende industrieën om ze te kunnen catalogeren als vervuilend, of milieubelastend, dan wel of ze van ambachtelijke aard zijn dan wel of het gaat om kleine of middelgrote ondernemingen (artikel 7 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

 

De recreatiegebieden zijn bestemd voor het aanbrengen van recreatieve en toeristische accommodatie, al dan niet met inbegrip van de verblijfsaccommodatie. In deze gebieden kunnen de handelingen en werken aan beperkingen worden onderworpen teneinde het recreatief karakter van de gebieden te bewaren (artikel 16 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen). De gebieden voor dagrecreatie bevatten enkel de recreatieve en toeristische accommodatie, bij uitsluiting van alle verblijfsaccommodatie (artikel 16 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

 

De werken situeren zich deels binnen de grenzen van het goedgekeurd bijzonder plan van aanleg 'Voorkensheide' van 3 juli 1986 en binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013 (BS 28 mei 2013) door de deputatie van de provincie Antwerpen.

 

Artikel 4.4.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bevat bepalingen over de afwijkingsmogelijkheden van stedenbouwkundige voorschriften. De aanvraag maakt gebruik van de bepalingen van dit artikel daar de werken deels uitgevoerd worden in agrarisch gebied, bufferzone, ambachtelijke bedrijven en kmo's, milieubelastende industrieën, dagrecreatie en bosgebied. De werken zijn principieel niet in overeenstemming met het geldende gewestplan.

De aanvraag betreft werken van algemeen belang, meer bepaald de aanleg van een ondergrondse leiding hoofdzakelijk in het openbaar domein.

 

De adviezen dienen door de vergunningverlenende overheid, in dit geval de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar, ingewonnen te worden.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 3 augustus 2015 tot 1 september 2015. Uit het proces-verbaal van bekendmaking van de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning van 3 september 2015, blijkt dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaarschriften of opmerkingen werden ingediend.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 2 en 42.

 

De recente wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bij decreet van 4 april 2014 heeft artikel 4.2.25 ingevoegd, dat als volgt luidt:

“Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.”.

 

Motivering

 

Door de beperkte beschikbare openbare ruimte in kleinere straten, is geopteerd om de persleiding in de rijweg te voorzien. Dit zorgt er voor dat de bestaande bermen en bomen, nutsleidingen en bestaande grachten kunnen behouden blijven.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken als de oorspronkelijke configuratie of de bestrating van de wegenis wordt gewijzigd. In huidige aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning gaat dit dan in het bijzonder over de geplande werken in de Sint-Laurentiuslaan.

 

De huidige Sint-Laurentiuslaan, een rijweg in cementbetonverharding met een breedte van ca. 6 meter, heeft een dakprofiel en een rooilijnbreedte van 12 meter.

Deze ruime wegbreedte brengt verkeer met hoge snelheden met zich mee.

De rijweg wordt hersteld in asfaltverharding met een dwarshang hellend naar de naastgelegen berm langs het bosgebied ten behoeve van een maximale infiltratie van het oppervlaktewater.

Er wordt geopteerd om ook in de Sint-Laurentiuslaan naar een wegbreedte te gaan die reeds geruime tijd wordt gehanteerd in de gemeente. Het nieuwe wegtracé wordt uitgevoerd met een breedte van 4,60 meter.

 

In de overige straten dient de bestaande bovenbouw van de wegen in het tracé (al dan niet plaatselijk) te worden opgebroken. De bestaande toestand wordt na de werken hersteld.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of de wijziging van het wegtracé een probleem vormt voor het kruisen van een bus met een wagen.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat dit geen probleem zou mogen opleveren.

 

Raadslid Wim Jordens stelt dat de Salphensebaan breder is dan het wegtracé zoals voorgesteld voor de Sint-Laurentiuslaan en dat de kruising van een wagen met een bus op de Salphensebaan al niet evident is.

 

De gemeenteraad besluit bij 13 ja stemmen en 4 neen stemmen (Wim Jordens, Pieter van Boxel, Ingrid Vrints, Paul Wens) en 4 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Walter Vermeylen, Tineke Lambreghts)

 

Artikel 1 – Kennis te nemen van het proces-verbaal van bekendmaking van de aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning van 3 september 2015, waaruit blijkt dat de aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 3 augustus 2015 tot 1 september 2015 en dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaarschriften of opmerkingen werden ingediend.

 

Artikel 2 - De wijziging van het wegtracé en de verharding van de Sint-Laurentiuslaan, zoals voorgesteld op de plannen 'plan leidingen openbaar nut nr. 21.388/01/13-2-5.2/21' en 'ontwerpplan riolerings- en collectorwerken nr. 21.388/01/13-2-7.2/21' en 'ontwerpplan wegeniswerken nr. 21.388/01/13-2-8.2/15 en 21.388/01/13-2.8.3/15 en 21.388/01/13-2-8.4/15' en 'typedwarsprofielen nr. 21.388/01/13-2-11', goed te keuren.

 

Artikel 3 - Aan Aquafin wordt ten laste gelegd, alle kosten met betrekking tot de geplande werken, te dragen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Ruimtelijke Ordening - vaststelling wegtracé van het project van De Ideale Woning - aanvraag stedenbouwkundige vergunning nr. 2015/A71 – Zonnedauwlaan en nieuwe weg - 2e afd., sectie A, nr. 388a - 389z - 390v - 390t - 392a - 393g4 - 393f4 - 393e4

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 24 juni 2015 werd door De Ideale Woning cvba een aanvraag stedenbouwkundige vergunning ingediend voor het bouwen van 14 sociale koopwoningen en 56 sociale huurwoningen verspreid over 5 woonblokken, het uitvoeren van weg- en rioleringswerken en de omgevingsaanleg bij het nieuwbouwproject, voor een eigendom gelegen te Malle, Zonnedauwlaan / zijstraat Begonialaan zn, kadastraal bekend 2de afdeling, sectie A nrs. 388a - 389z - 390v - 390t - 392a - 393g4 - 393f4 - 393e4.

 

De grond is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen).

 

Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een RUP, een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg, noch binnen de omschrijving van een behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan, zoals hoger omschreven.

 

Het advies van de brandweer van 4 augustus 2015 - ref. 15.044/1262 is voorwaardelijk gunstig. Betreffende de inrichting van het openbaar domein worden volgende opmerkingen gemaakt:

Er staan paaltjes om de toegang tot het middenplein met wagens te voorkomen. Een ander systeem wordt hier aangeraden zodat de hulpdiensten zich te allen tijde toegang kunnen verschaffen tot het middenplein. Aan blok drie zijn eveneens paaltjes voorzien. Ook deze vormen voor de hulpdiensten een obstakel.

Het is aangewezen minimum een bovengrondse hydrant te voorzien ter hoogte van de speelweide.

 

Het advies van het Toegankelijkheidsbureau van 13 augustus 2015 - dossiernummer 15_520_OGBA is voorwaardelijk gunstig en bevat geen opmerkingen over de inrichting van het openbaar domein.

 

Het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos van 3 augustus 2015 - ref. ROC/15-03630 COMP/15/0245/AN is voorwaardelijk gunstig.

 

Het advies van de Provinciale Dienst Integraal Waterbeleid van 31 juli 2015 - ref. WAMA-2015-0146 is voorwaardelijk gunstig.

 

Op 9 juli 2015 heeft de Vlaamse Milieumaatschappij met hun schrijven met ref. WT 2015 G 0423 laten weten dat zij niet bevoegd zijn om advies te geven omtrent dit dossier.

 

Het advies van Pidpa-Riolering en Eandis hebben wij nog niet ontvangen.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 13 juli 2015 tot 11 augustus 2015. Uit het proces-verbaal van bekendmaking van de aanvraag stedenbouwkundige vergunning van 13 augustus 2015, blijkt dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaarschriften of opmerkingen werden ingediend.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 2 en 42.

 

De recente wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bij decreet van 4 april 2014 heeft artikel 4.2.25 ingevoegd, dat als volgt luidt:

“Als de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en het vergunningverlenende bestuursorgaan oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

Als de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid had, maar geen beslissing heeft genomen over de zaak van de wegen, roept de provinciegouverneur op verzoek van de deputatie of de Vlaamse regering, de gemeenteraad samen. De gemeenteraad neemt een beslissing over de zaak van de wegen en deelt die beslissing mee binnen een termijn van zestig dagen vanaf de samenroeping door de provinciegouverneur.”.

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de wegen, in het bijzonder over het 'grondplan ontwerp wegenis en beplanting' waarop de ontworpen wegen met de ontworpen rooilijn zijn weergegeven. Dit plan werd opgemaakt door Tijdelijke Handelsvennootschap Groep Infrabo nv - Carlier bvba te Westerlo en nagezien door de ingenieur Chris Anseeuw op 3 juli 2015.

 

Voor de Zonnedauwlaan wordt de wegzate ingenomen zodanig dat een ontworpen rooilijnbreedte van minimum 12 meter kan worden gehandhaafd. Voor de zijstraat van de Begonialaan wordt de wegzate ingenomen zodanig dat een ontworpen rooilijnbreedte van minimum 13 meter kan worden gehandhaafd. Tussen de Zonnedauwlaan en de zijstraat van de Begonialaan (Klaverveld) wordt een speelzone met rondom een voet- en fietsweg aangelegd. Deze zone zal niet toegankelijk zijn voor wagens. De afsluiting gebeurd door middel van paaltjes. Rondom het bouwproject, achter de tuinzones, wordt een twee meter brede voetweg aangelegd ter ontsluiting van de individuele tuinen.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Wim Jordens benadrukt het belang van goede afspraken met betrekking tot het werfverkeer, gelet op de verkeerssituatie ter plaatse.

 

Raadslid Walter Vermeylen verwijst naar opmerkingen die reeds gemaakt zijn tijdens een vorige gemeenteraad met betrekking tot het mobiliteitsprobleem ter plaatse en sluit zich aan bij de bekommernis van raadslid Wim Jordens.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 5 onthoudingen (Wim Jordens, Walter Vermeylen, Tineke Lambreghts, Ingrid Vrints, Paul Wens)

 

Artikel 1 – Kennis te nemen van het proces-verbaal van bekendmaking van de verkavelingsaanvraag van 13 augustus 2015, waaruit blijkt dat de aanvraag werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 13 juli 2015 tot 11 augustus 2015 en dat naar aanleiding van dit openbaar onderzoek geen bezwaarschriften of opmerkingen werden ingediend.

 

Artikel 2 - De ontworpen rooilijn en het wegtracé van de Zonnedauwlaan en de zijweg van de Begonialaan en de weg rond het speelplein (Klaverveld), zoals voorgesteld op het 'grondplan ontwerp wegenis en beplanting', opgemaakt door Tijdelijke Handelsvennootschap Groep Infrabo nv - Carlier bvba te Westerlo en nagezien door de ingenieur Chris Anseeuw op 3 juli 2015, en gevoegd bij de aanvraag stedenbouwkundige vergunning ingediend door De Ideale Woning cvba, voor het bouwen van 14 sociale koopwoningen en 56 sociale huurwoningen verspreid over 5 woonblokken, het uitvoeren van weg- en rioleringswerken en de omgevingsaanleg bij het nieuwbouwproject, voor een eigendom gelegen te Malle, Zonnedauwlaan / zijstraat Begonialaan zn, kadastraal bekend 2de afdeling, sectie A nrs. 388a - 389z - 390v - 390t - 392a - 393g4 - 393f4 - 393e4, goed te keuren.

 

Artikel 3 - Aan De Ideale Woning wordt ten laste gelegd, de uitvoering op hun kosten van alle infrastructuurwerken, te weten: wegverharding, riolering, baangrachten, hoogspanningscabine, openbare verlichting, waterleidings-, gas-, elektriciteits-, t.v.-distributie- en telecommunicatienet, groenaanleg, rekening houdend met de opmerkingen geformuleerd in het advies van de brandweer van 4 augustus 2015 - ref. 15.044/1262.

 

Artikel 4 - Na aanleg van de opgelegde infrastructuurwerken langs de ontworpen wegen, dienen de infrastructuur en de private gronden, begrepen in de nieuwe wegzaten en de nieuwe groenzones, kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Domein de Renesse - bosbeheerplan - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 16 december 2013 gunde het college van burgemeester en schepenen de opdracht tot opmaak van een bosbeheerplan voor domein de Renesse aan de firma Landmax.

 

Er werd beslist om het bosbeheerplan op te maken in samenwerking met het agentschap voor Natuur en Bos, om zo een gezamenlijk beheerplan te realiseren voor het aaneensluitend bosdomein de Renesse - Wolfschot.

 

De afgelopen maanden werd er overeenkomstig de voorwaarden van het bestek (kenmerk: ANB-AN 12-2013-001) een definitief ontwerp van beheerplan opgemaakt. Tijdens dit proces vonden er ook stuurgroepmomenten plaats, waarbij Landmax en vertegenwoordigers van de opdrachtgevers (het gemeentebestuur en het agentschap) aanwezig waren.

 

Op 22 juni 2015 hechtte het college van burgemeester en schepenen goedkeuring aan de definitieve ontwerpversie. Deze werd gedurende 30 dagen aan het publiek voorgelegd, namelijk van 29 juni 2015 tot en met 29 juli 2015. Op 23 juli 2015 ging er een informatievergadering door.

 

Er werden tijdens de publieke consultatiefase geen bezwaren ingediend. Tijdens de informatievergadering werd het volgende aangehaald:

         Belang tot behoud van de dreven. Het beheerplan voorziet een behoud van alle dreven in domein de Renesse. De grote dreef vanuit de Lierselei moet verder ook alle ontwikkelingskansen krijgen. In het Wolfschot zal er een dreef niet behouden blijven, omdat deze al heel wat uitval kent.

         Noodzaak tot afstemming met bosbeheerplannen van het 's Herenbos en Heihuizen. Het beheerplan werd opgemaakt volgens de algemeen geldende criteria van duurzaam bosbeheer. Van een aaneensluitend gebied is er niet echt sprake omdat de Lierselei een barrière vormt.

         Belang van een goede communicatie op het ogenblik dat beheerwerkzaamheden worden uitgevoerd.

         Visie omtrent gedeelte tussen Koetshuis en kasteel. In het beheerplan is voorzien dat toekomstbomen worden vrijgesteld, waarbij er dus een keuze zal gemaakt moeten worden tussen te behouden en te rooien bomen.

 

Tot slot werd voorgesteld om het beheerplan ook ter kennisneming aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 57.

 

Motivering

 

Het is aangewezen de gemeenteraad kennis te laten nemen van het bosbeheerplan.

 

Beraadslaging

 

Schepen Mieke Vermeyen geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van het bosbeheerplan voor domein de Renesse en het feit dat het met het oog op de officiële erkenning en subsidiëring wordt voorgelegd aan het Agentschap voor Natuur en Bos.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 28 september 2015

 

Vragen en mededelingen: toelichting stand van zaken Molenhuis, ...

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij de stand van zaken van het Molenhuis waarbij volgende zaken aan bod komen:

          Op 11 mei 2015 werd beslist om het Molenhuis openbaar te verkopen tegen de prijs van 315.000,00 euro. Aangezien het hoogste bod 305.000,00 euro was, werd niet tot verkoop overgegaan.

          Thans wordt naar een formule gezocht met een open oproep in samenwerking met het Kempisch Landschap. Op die manier zal niet tot verkoop worden overgegaan, maar zal gezocht worden naar een soort concessie/uitbating.

         Raadslid Tineke Lambreghts doet een oproep om op de mooiste boom van Vlaanderen te stemmen: 'Leopold'.

         Schepen Jules Mintjens licht toe dat de juridische kosten voor het dossier Leegstede 3.880,00 euro bedroegen, namelijk voor adviesverlening. De andere juridische kosten werden gedragen door Pipda.

         Schepen Jules Mintjens licht toe dat de werken aan de Onze-Lieve-Vrouwstraat op 10 november zullen starten.

         Raadslid Ingrid Vrints drukt haar bezorgdheid uit over de veiligheid aan de Hoogstraatsebaan-schoolomgeving. Ze vraagt of er al maatregelen in het verschiet zijn. Zo zou er bijvoorbeeld een bord 'schoolomgeving' geplaatst kunnen worden. Schepen Paul Van Ham antwoordt dat het college van burgemeester en schepenen deze bezorgdheid deelt, maar dat er thans nog geen concrete vorderingen zijn. De burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft aan dat deze bekommernis zeker gedeeld wordt, maar dat de gemeente niet zonder meer borden mag plaatsen op een gewestweg.

         Raadslid Paul Wens merkt op dat zijn foto nog niet op de website staat.

         Raadslid Ingrid Vrints licht toe dat ze het positief vindt dat de buurtweg naast Immaculata is opengesteld, maar vraagt of deze niet 'gelijk' getrokken kan worden of misschien kan verhard worden. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat hij aan de diensten zal vragen om dit 'gelijk' te trekken.

         Schepen Elisabeth Joris en schepen Dries Van Dyck vragen aandacht voor enkele evenementen die zullen plaatsvinden.

         Schepen Wouter Patho wijst op de uitnodiging van De Ring om toelichting te geven aan de raadsleden betreffende het jaarverslag van het dienstencentrum.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019