Gemeenteraad

Maandag 25 januari 2016

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Elisabeth Joris, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Peter Lacante, Kim Geys, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Beatrix Knaepkens

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadsleden:

Dominique Defossez, Tineke Lambreghts, Paul Wens

 

Overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet verlaat Katleen Mintjens, Raadslid, vanaf punt 7 de vergadering.

Vanaf punt 8 vervoegt Katleen Mintjens, Raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 25 januari 2016.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 14 december 2015 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 14 december 2015 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 14 december 2015 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 1 onthouding (Thierry van der Straten Waillet)

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 14 december 2015 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Aanpassing huishoudelijk reglement De Speelplaneet - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 29 juni 2015 werd de werking van de nieuw opgerichte vakantiewerking De Speelplaneet vastgelegd in een huishoudelijk reglement goedgekeurd door de gemeenteraad. Na een evaluatie eind 2015 dringen zich enkele kleine aanpassingen aan het huishoudelijk reglement op.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

De aanpassingen aan het huishoudelijk reglement voor De Speelplaneet werden principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 11 januari 2016 en worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. De belangrijkste wijziging is te vinden in het vervroegen van het annuleren van inschrijvingen. Afgelopen jaar werd gemerkt dat dikwijls op het laatste moment annuleringen werden doorgegeven. Dit bemoeilijkte de werking. Nu wordt voorgesteld om annuleringen minstens vijf werkdagen vooraf te melden in plaats van twee werkdagen.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Akkoord te gaan met navolgend huishoudelijk reglement voor De Speelplaneet:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DE SPEELPLANEET

 

Artikel 1 - Situatieschets

Het gemeentebestuur van Malle, Antwerpsesteenweg 246, tel. 03-310.05.86, organiseert het vakantie-initiatief De Speelplaneet. De jeugddienst verzorgt de coördinatie.

 

Artikel 2 - Doelgroep

De Speelplaneet staat open voor alle kinderen die in de gemeente Malle wonen of school lopen, vanaf het jaar dat ze zes jaar worden tot en met het jaar dat ze twaalf jaar worden. Kinderen met een beperking zijn eveneens welkom na voorafgaand overleg met de jeugddienst en mits de werking het toelaat.

 

Artikel 3 - Coördinaten

De Speelplaneet wordt georganiseerd door de jeugddienst in het jeugdcomplex, Lierselei 19 in Oostmalle. De jeugddienst is bereikbaar tijdens de openingsuren die hieronder vermeld staan. De jeugddienst bevindt zich in het vrijetijdsloket, Sint-Jozeflei 6 in 2390 Malle. Ouders kunnen er beroep op doen in verband met inschrijvingen, vragen, problemen, opmerkingen en klachten. De jeugddienst is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00-12.00 uur en van 13.00-15.30 uur én op dinsdagavond van 17.30-20.00 uur op het telefoonnummer 03-310.05.86.

 

Artikel 4 - Werking

De Speelplaneet heeft een werking in de krokusvakantie, de paasvakantie, de zomervakantie en de herfstvakantie. Tijdens de dagen dat er een werking is, vinden de activiteiten plaats van 9.00-12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur. Op de dagen dat er een uitstap is, kunnen de uren van de werking afwijken. Voor- en naopvang is er elke dag vanaf 8.30 uur en tot 17.00 uur.

 

Het is heel belangrijk om duidelijk de omschrijving van de activiteiten te lezen. Hierin staat wat je moet meebrengen naar de activiteit. Vaak hangt het welslagen van de activiteiten af van deze zaken.

 

Artikel 5 - Inschrijvingen

Alle kinderen moeten vóór deelname aan De Speelplaneet ingeschreven zijn. Dit kan online op de website www.malle.be via de rubriek Vakantie-opvang en vanaf een vooropgestelde datum per schoolvakantie. Deze data worden bekend gemaakt op de website.

 

Voor elke deelnemer dient jaarlijks een Speelplaneetcode te worden aangevraagd. Met deze Speelplaneetcode kan je inschrijven voor de verschillende activiteiten.

Een bevestiging van de inschrijving wordt bezorgd op het door de ouder(s) opgegeven e-mailadres. De ouders zijn verantwoordelijk voor het correct doorgeven van alle gegevens en eventuele wijzigingen. De ouders verklaren zich bij inschrijving eveneens akkoord met de inhoud van het huishoudelijk reglement.

 

Artikel 6 - Betalingen

Je ontvangt een e-mail met daarin de bevestiging van de inschrijving. Hierin vind je het te betalen bedrag en het bankrekeningnummer van het gemeentebestuur waarop de betaling dient te gebeuren. De betaling moet gebeuren binnen de 5 werkdagen na de inschrijving.

Indien de betaling niet binnen de 5 werkdagen gebeurd is, wordt volgende procedure gevolgd:

▪ eerste herinnering door de jeugddienst via e-mail;

▪ tweede herinnering door de jeugddienst via telefoon;

▪ schriftelijke aanmaning = 7,50 EUR boete.

Is de betaling niet voldaan voor de dag van deelname, dan wordt de deelnemer(s) de deelname ontzegd.

 

Artikel 7 - Annulaties

Indien u heeft gereserveerd en uw kind toch niet wenst deel te nemen, dient u dit vijf werkdagen voor de geplande deelname telefonisch of via e-mail te melden aan de jeugddienst. Bij annulaties tot vijf werkdagen voor de geplande deelname kan u een terugbetaling krijgen van het inschrijvingsgeld.

 

Annuleert u niet of later dan vijf werkdagen voor de geplande deelname, dan kan er geen terugbetaling van het inschrijvingsgeld gebeuren, tenzij u een geldig doktersattest kan voorleggen. Terugbetalingen gebeuren telkens wanneer een vakantie is afgelopen.

Wanneer je kind ingeschreven is en drie maal per kalenderjaar niet komt opdagen voor een activiteit, hebben wij het recht om je kind te schrappen voor deelname aan verdere activiteiten tijdens hetzelfde kalenderjaar.

 

Artikel 8 - Verplaatsingen

De ouders staan in voor de verplaatsing van huis naar De Speelplaneet en terug. De verplaatsing bij eventuele uitstappen vanuit de locatie van de Speelplaneet naar andere locaties valt onder de verantwoordelijkheid van De Speelplaneet.

Indien een kind zijn verblijf bij De Speelplaneet dient te onderbreken omwille van sport- of culturele activiteiten of om andere redenen, moeten de ouders dit vooraf schriftelijk en ondertekend aan de begeleiders melden. De verplaatsing naar deze activiteit(en) zal in dit geval gebeuren zonder begeleiding van een begeleid(st)er van De Speelplaneet. Het gemeentebestuur neemt hierin geen enkele verantwoordelijkheid.

Kinderen die na de activiteiten vanuit De Speelplaneet alleen naar huis mogen gaan, moeten daarvoor ook een schriftelijke toestemming hebben van één van de ouders.

 

Artikel 9 - Versnaperingen

De deelnemers kunnen altijd vragen om kraantjeswater. Dit water is gratis.

Deelnemers mogen een koek naar keuze van thuis meebrengen. We vragen met aandrang om geen snoep mee te geven.

Nemen de deelnemers zowel aan de voormiddag- als namiddagactiviteit deel, dan brengen ze zelf hun boterhammen mee voor ’s middags.

 

Artikel 10 - Kledij

Bij deelname aan de activiteiten van De Speelplaneet is het aan te raden om speelkledij te dragen. De Speelplaneet kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aan of verlies van kledij. Het is aangeraden om jassen, mutsen en sjaals, of andere losse spullen, te voorzien van de naam van het kind.

Ook is het handig om steeds een draagtas mee te brengen om eventuele knutselwerkjes mee naar huis te kunnen nemen.

 

Artikel 11 - Ziekte van het kind en medicatie

Indien een kind ziek wordt tijdens de werking van De Speelplaneet of in geval van een ongeval, worden in de eerste plaats de ouders verwittigd. De betaling van een eventuele geneesheer en/of geneeskundige dienst zijn voor rekening van de ouders in geval van ziekte. Bij een ongeval komt de verzekeringsmaatschappij tussen (zie volgend artikel).

In principe wordt geen medicatie meegebracht naar De Speelplaneet. Uitzonderlijk en enkel op medisch voorschrift kan medicatie meegebracht worden naar De Speelplaneet. Afspraken rond gebruik van medicatie worden schriftelijk vastgelegd. Een attest van de dokter of de apotheker is verplicht voor het toedienen van voorgeschreven medicatie.

 

Artikel 12 - Verzekering

Alle kinderen die gebruik maken van de werking van De Speelplaneet zijn verzekerd tegen ongevallen via het gemeentebestuur van Malle. De polis ligt ter inzage bij de gemeentelijke financiële dienst.

Bij ongeval dient een aangifteformulier ingevuld te worden door de behandelende geneesheer. De ouders vervolledigen dit formulier en leveren het af bij de administratie van De Speelplaneet. De rekeningen dienen eerst door de ouders betaald te worden. Elk saldobewijs van het ziekenfonds over betaalde kosten die betrekking hebben op het ongeval, moeten de ouders inleveren bij de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappij zal dan het verschuldigde bedrag (rekening houdend met de aangerekende erelonen van de arts) rechtstreeks op de rekening van de ouders overschrijven.

 

Artikel 13 - Tarieven

De tarieven van De Speelplaneet bedragen 4,00 EUR voor een halve dag en 8,00 EUR voor een hele dag. Voor uitstappen wordt de kostprijs van de uitstap aangerekend.

Ouders met een bescheiden inkomen die in het bezit zijn van een vrijetijdspas krijgen 50% korting op de deelnameprijs.

Voor alle kinderen tot en met 12 jaar wordt jaarlijks een fiscaal attest uitgereikt. Dit wordt per post opgestuurd naar de ouders.

 

Artikel 14 - Klachten

Bij klachten kunnen de ouders in eerste instantie contact opnemen met de jeugddienst. Dit kan rechtstreeks via telefonisch of persoonlijk contact. De jeugddienst onderzoekt dan de klacht en zorgt voor terugkoppeling naar de ouder.

 

Het gemeentebestuur heeft ook een eigen procedure voor klachtenbehandeling. Gebruikers van De Speelplaneet kunnen hun klacht schriftelijk melden bij de dienst klachtenbehandeling via een e-mail naar klachtenbehandeling@malle.be of een brief sturen aan de dienst klachtenbehandeling, Antwerpsesteenweg 246 in 2390 Malle.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Personeel - aanwervingsprocedures - samenwerken met Jobpunt Vlaanderen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Door de goedkeuring van het organogram, een aantal pensioneringen en een aantal medewerkers die vertrekken zullen de komende maanden heel wat aanwervingsprocedures uitgevoerd moeten worden:

administratief medewerker voor een aantal diensten

technisch profielen

coördinator ruimte en wonen

teamverantwoordelijke secretariaat en aankoop

teamverantwoordelijke personeel

maatschappelijk werker (OCMW)

teamverantwoordelijke facilitaire diensten WZC (OCMW).

 

Het uitvoeren van deze aanwervingsprocedures brengt een grote werklast mee voor de personeelsdienst die het secretariaat van aanwervingsprocedures beheert. Dit houdt ondermeer de begeleiding van jury, de administratieve opvolging en de contacten met kandidaten in.

Met het ontslag van de teamverantwoordelijke personeel, komt er nog extra werkdruk bij.

 

Om de werklast onder controle te houden wordt voorgesteld om de aanwervingsprocedures extern uit te besteden. Dit zou kunnen via Jobpunt Vlaanderen. Jobpunt Vlaanderen profileert zich als de P&O (personeel en organisatie) - partner van overheidsorganisaties in Vlaanderen.

 

De relatie tussen Jobpunt Vlaanderen en haar vennoten wordt geregeld in een beheersreglement. Jobpunt Vlaanderen werkt uitsluitend voor haar vennoten die elk als entiteiten behorende tot de overheid kunnen worden beschouwd en gezamenlijk het toezicht uitoefenen op de vennootschap waardoor de quasi inhouse-kwalificatie van toepassing is.

 

Jobpunt Vlaanderen coördineert de selectieprocedure die uitgevoerd wordt door een externe partner. Het lokale bestuur kiest zelf de partner waarmee gewerkt wordt en betaalt de kosten van deze partner. Het lokaal bestuur kiest ook zelf hoe ver men gaat in het uitbesteden. Men kan ook kiezen om bepaalde taken uit te besteden en de rest zelf te doen. Jobpunt Vlaanderen controleert of de procedure gevolgd wordt die opgelegd werd (RPR).

 

Openbare besturen kunnen vennoot worden door de eenmalige aankoop van aandelen in functie van de grootte van het bestuur. Voor elke 10 personeelsleden in dienst moeten 3 aandelen (afronding naar de hogere eenheid) van elk 24,79 EUR aangekocht worden. Voor gemeente en OCMW Malle is de gezamenlijke eenmalige kost om vennoot te worden 1.342,50 EUR waarvan 727,50 EUR voor rekening van de gemeente is en 615,00 EUR voor het OCMW.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43 §2 6°.

 

Besluit van de de Vlaamse Regering van 7 december 2007 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 juni 2008 met betrekking tot de rechtspositieregeling en latere wijzigingen.

 

Beslissingen van het college van burgemeester en schepenen van 30 juni 2008 als aanvulling op de rechtspositieregeling.

 

Gemeenteraadsbeslissing van 14 december 2015 met betrekking tot de lokale rechtspositieregeling, bijlage personeelsformatie.

 

Decreetsmachtiging van 2 maart 1999 waarbij Jobpunt Vlaanderen werd opgericht door de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest, de steden Leuven, Gent en Antwerpen, de gemeente Wichelen, de VVSG en de dienst voor de Scheepvaart.

 

Decreet van 29 mei 2015 houdende machtiging tot deelneming in Jobpunt Vlaanderen en wijziging van de opdracht van Jobpunt Vlaanderen.

 

Statuten van Jobpunt Vlaanderen zoals goedgekeurd op de algemene vergadering van 15 oktober 2015. Jobpunt Vlaanderen is een coöperatieve vennootschap van privaat recht met uitsluitend vennoten uit de publieke sector in Vlaanderen.

 

Motivering

 

Door het wegvallen van de teamverantwoordelijke personeel en het groot aantal aanwervingsprocedures die dit jaar gerealiseerd moeten worden, is het onrealistisch om de werklast te dragen binnen de personeelsdienst.

 

Aanwervingsprocedures binnen een overheidscontext vragen specifieke ervaring en kennis. Jobpunt Vlaanderen is al sinds 2000 operationeel en telt momenteel ruim 240 vennoten, waaronder lokale besturen, OCMW’s, autonome overheidsbedrijven, onderwijsinstellingen, intercommunales, politiezones en hulpverleningszones. Jobpunt Vlaanderen beschikt dan ook over een breed netwerk en ruime ervaring met aanwervingsprocedures binnen een overheidscontext.

 

Omdat de relatie tussen Jobpunt Vlaanderen en haar vennoten op reglementaire basis gebeurt en niet van contractuele aard is zijn de openbare besturen die lid zijn van Jobpunt Vlaanderen vrijgesteld van de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten om van de diensten van de door Jobpunt Vlaanderen via overheidsopdrachten geselecteerde dienstverleners gebruik te maken.

 

Jobpunt Vlaanderen treedt niet in de plaats van het bestuur maar neemt de rol op van adviesverlening, kwaliteitscontrole, procesbewaking, enz. op de opdrachten die door de externe leveranciers worden uitgevoerd.

 

Jobpunt Vlaanderen levert een heel breed dienstenpakket zowel inzake werving en selectie, als in de brede P&O-activiteiten (zoals organisatie van assessment centers, doorlichting van organisaties, begeleiding bij veranderingstrajecten, opmaak personeelsplannen, optimaliseren van processen, evaluatie in het algemeen en evaluatie decretale graden, outplacement, coaching en dergelijke meer). Jobpunt Vlaanderen werkt daarbij samen met erkende dienstverleners na marktvergelijking en met toepassing van de wet overheidsopdrachten. Door vennoot te worden wordt het ook mogelijk om van de andere dienstverlening van Jobpunt Vlaanderen gebruik te maken.

 

De toetreding tot Jobpunt Vlaanderen houdt geen verplichting tot afname in waardoor het bestuur dus zijn maximale keuzevrijheid behoudt. Malle beschikt op die manier over een ondersteuning op afroep zonder verdere verplichting en met behoud van een maximale onafhankelijkheid.

 

Het college van burgemeester en schepenen keurde de samenwerking met Jobpunt Vlaanderen principieel goed in de zitting van 21 december 2015.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/7/1/1/1

Beleidscode

0190

Algemene rekening

61500060

Beschikbaar krediet

13.500,00 EUR

Raming

727,50 EUR

Beraadslaging

 

Schepen Mieke Vermeyen geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alain De Laet merkt op dat in de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 21 december 2015 meer informatie te vinden was over de kostprijs. Hij merkt op dat het zinvol had geweest om die bijlage eveneens aan dit agendapunt te koppelen. Hij vraagt hoe de kostenstructuur in elkaar zit en uit de bekommernis dat voldoende naar synergie wordt gezocht, gelet op de verschillende procedures die gevoerd gaan worden.

 

Secretaris Sven Brabants licht toe dat per procedure kan gekozen worden welke taak het externe bureau op zich neemt, waarbij telkens duidelijk wordt aangegeven welke kostprijs hier tegenover staat. De secretaris geeft een voorbeeld.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt of het hier om een tijdelijke maatregel gaat tot de functie van teamverantwoordelijke personeel terug is ingevuld.

 

Schepen Mieke Vermeyen antwoordt dat de bijdrage eenmalig is en dat er naargelang de noodzaak op de dienstverlening van Jobpunt beroep kan worden gedaan.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt om er attent op te zijn dat het geen kostenverhaal wordt door bijvoorbeeld enerzijds beroep te doen op de externe dienstverlening en tegelijkertijd de kosten voor een teamverantwoordelijke personeel te dragen.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Toe te treden tot Jobpunt Vlaanderen voor ondersteuning van het personeelsbeleid.

 

Artikel 2 - Een uittreksel van deze beslissing te bezorgen aan Jobpunt Vlaanderen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Overheidsopdrachten - weg- en rioleringswerken - Lacroixlaan - samenwerkingsovereenkomst en addendum Pidpa - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 16 november 2015 ontving het gemeentebestuur van Malle een addendum voor "Samenwerkingsovereenkomst K-13-038: wegen- en rioleringswerken in de Lacroixlaan te Malle" van Pidpa.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 25 juli 2005, artikel 42 en 43.

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24, en meer bepaald artikel 38 die een gezamenlijke uitvoering van overheidsopdrachten voor rekening van verschillende aanbestedende overheden toelaat.

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen. 

 

Motivering

 

De initiële samenwerkingsovereenkomst Lacroixlaan omvat enkel de aanleg van de riolering in de Lacroixlaan tussen de Epicialaan en de Rode Kruislaan.

 

Aangezien we de riolering in de Lacroixlaan verder willen uitbreiden tussen de Rode Kruislaan en de Oude Kastanjedreef is het aangewezen om de bestaande samenwerkingsovereenkomst aangaande de Lacroixlaan uit te breiden.

 

De uitbreiding van de samenwerkingsovereenkomst, zoals voorgesteld, omvat deze uitbreiding van de rioleringswerken. Samenwerken met Pidpa in dit dossier zal leiden tot kostenbesparing en beperking van de administratie.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan "Addendum samenwerkingsovereenkomst K-13-038: wegen- en rioleringswerken in de Lacroixlaan te Malle", tussen de gemeente Malle en Pidpa.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Overheidsopdrachten - vervangen brug kasteel de Renesse - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunning - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 23 februari 2015 betreffende de gunning van de ontwerpopdracht "Domein de Renesse, vervangen toegangsbrug kasteel" aan Erfgoed en Visie bvba, Lierselei 84 te 2390 Malle.

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 maart 2015 betreffende "Overheidsopdrachten - vervangen brug kasteel de Renesse - principiële goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze".

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2015 betreffende "Overheidsopdrachten - vervangen brug kasteel de Renesse - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunning - goedkeuring".

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 22 juni 2015 betreffende "Vervangen toegangsbrug kasteel de Renesse - overheidsopdracht van werken - stopzetting procedure".

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 30 november 2015 betreffende "Overheidsopdracht - vervangen brug kasteel de Renesse - lastvoorwaarden, raming en wijze van gunning - principiële goedkeuring".

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43,11°.

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, meer bepaald artikels 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 24.

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Koninklijk besluit van 15 juli 2011 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 5, §2. 

 

Motivering

 

In het kader van deze opdracht werd een bestek met referentie 055BR opgesteld op 9 februari 2015 door de ontwerper, Erfgoed en Visie bvba, Lierselei 84 te 2390 Malle.

 

Door vzw Domein de Renesse werd een positief advies verleend.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 217.178,65 EUR excl. btw + 45.607,52 EUR btw = 262.786,17 EUR incl. btw.

 

Voorgesteld wordt om de opdracht te gunnen bij wijze van de open aanbesteding.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2016, op budgetcode 1419/2/6/2/2 0720 22890500.

 

Beraadslaging

 

Schepen Jules Mintjens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen en 2 onthoudingen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen)

 

Artikel 1 - De opdracht te gunnen bij wijze van open aanbesteding.

 

Artikel 2 - Goedkeuring te verlenen aan het bestek met nr. 055BR en de raming voor de opdracht "Domein de Renesse, vervangen toegangsbrug kasteel", opgesteld door de ontwerper, Erfgoed en Visie bvba, Lierselei 84 te 2390 Malle op 9 februari 2015. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 217.178,65 EUR excl. btw + 45.607,52 EUR btw = 262.786,17 EUR incl. btw, inclusief de optie van het aanleggen van een noodbrug.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Kinschots Hilda - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Oude Meirstraat en de Herentalsebaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 7 september 2015 werd de verkavelingsvergunning nr. 2015/11 afgegeven aan TOPO bvba namens Kinschots Hilda voor het eigendom te Malle, Oude Meirstraat / Herentalsebaan zn, kadastraal gekend 2de afd., sectie D, nr. 439d, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen:

"5° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Oude Meirstraat (30 m²) (cfr. GR-besluit d.d. 31 augustus 2015) en het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Herentalsebaan (54 m²) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan."

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Peter Timmermans te Antwerpen heeft het ontwerp van verkavelingsakte met kosteloze grondafstand met referte BVO/09577-004/D26953, opgemaakt.

 

Landmeter-expert Luc Simon heeft het opmetingsplan opgemaakt op 5 oktober 2015.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand dertig vierkante meter (30 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Oude Meirstraat en vierenvijftig vierkante meter (54 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Herentalsebaan verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen

 

Artikel 1 - De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Kinschots Hilda, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Oude Meirstraat en de Herentalsebaan, zoals voorgesteld op het plan opgemaakt door landmeter-expert Luc Simon op 5 oktober 2015, en kadastraal bekend 2de afdeling, sectie D, nr. 439d, met een oppervlakte van respectievelijk dertig vierkante meter (30 m²) en vierenvijftig vierkante meter (54 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van verkavelingsakte met kosteloze grondafstand met referte BVO/09577-004/D26953, opgemaakt door notaris Peter Timmermans te Antwerpen, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Het schepencollege wordt gemachtigd om een persoon aan te duiden welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Hens Jozef & Keysers Magdalena - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Grootakker en de ruimingszone langs de waterloop - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 18 november 2013 werd de verkavelingsvergunning nr. 2013/16 afgegeven aan Studiebureel Kris Mintjens cvba namens Hens Jef voor het eigendom te Malle, Grootakker zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie A, nr. 685a, waarin o.a. de volgende voorwaarden werden opgenomen:

"5° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Grootakker (633 m²) (cfr. GR-besluit d.d. 30 september 2013) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.

 

6° De zone voor erfdienstbaarheden, van 5 meter breed langs gerangschikte waterloop nr. 8.05.9 'Kleine Meirbeek' en aangeduid als loten 2B en 3B op het verkavelingsontwerp (324 m²), dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan."

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van 'Verkavelingsakte + kosteloze grondafstand' met referte CC/CC/1491/15-2151042, opgemaakt.

 

Studiebureel Kris Mintjens cvba heeft een opmetingsplan opgemaakt op 13 december 2013.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand zeshonderd drieëndertig vierkante meter (633 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Grootakker en driehonderd vierentwintig vierkante meter (324 m²) grond als ruimingszone langs de waterloop verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen

 

Artikel 1 - De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Hens Jozef en Keysers Magdalena, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Grootakker en de ruimingszone langs de waterloop, zoals voorgesteld op het plan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba op 13 december 2013, en kadastraal bekend 1e afdeling, sectie A, nr. 685a, met een oppervlakte van respectievelijk zeshonderd drieëndertig vierkante meter (633 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Grootakker en driehonderd vierentwintig vierkante meter (324 m²) grond als ruimingszone voor de waterloop, wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van akte kosteloze grondafstand met referte CC/CC/1491/15-2151042, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Het schepencollege wordt gemachtigd om een persoon aan te duiden welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar(s).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Verkavelingsreglement - infrastructuur Pidpa HidroRio - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 18 november 2005 trad de gemeente Malle toe tot Pidpa HidroRio. De gemeente Malle is deelnemer van Pidpa o.v.

 

Een gemeentelijke HidroRio-opdrachtverlening aan Pidpa inzake de beheersing van afvalwater en hemelwater is gepaard gegaan met de overdracht in volle eigendom van de gemeentelijke rioleringsinfrastructuur (inclusief accessoire rechten).

 

Hieruit volgt dat, bij ontwikkelingen waarin rioleringsinfrastructuur wordt aangelegd die later deel zal uitmaken van het openbaar saneringsnetwerk, deze rioleringsinfrastructuur dient te worden overgedragen aan Pidpa HidroRio, en dat Pidpa HidroRio verder instaat voor het beheer en het onderhoud van deze infrastructuur.

 

Op 16 november 2015 werd dit principebesluit een eerste maal voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Hierna bleek dat er in de beslissing een nuance moest worden gelegd.

 

Het verkavelingsreglement spreekt namelijk in Artikel 6 'Zoneringsplan' in deel A.1. 'Met riolerings- en/of wegeniswerken in openbaar en/of privaat domein' in het tweede lid over:

" - De werken worden verplicht uitgevoerd volgens de meest recente versie van het typebestek 250 en de aanvullende technische bepalingen van Pidpa. Deze bepalingen worden op eerste verzoek ter beschikking gesteld aan de ontwikkelaar. De ontwikkelaar mag slechts tot aanbesteding (of prijsvraag) overgaan nadat het volledige aanbestedingsbundel (plannen, raming, meetstaat) werd goedgekeurd door de gemeente en Pidpa."

 

Na overleg met Pidpa op 15 december 2015, werd duidelijk dat de draagwijdte van de term goedkeuring door de gemeente en Pidpa in de laatste zin van deze passage verder dient te worden toegelicht. Het is namelijk noodzakelijk dat een vergunningsaanvrager op het moment van afgifte van zijn vergunning weet welke voorwaarden en lasten daarmee gepaard gaan. Het kan niet zijn dat er na afgifte van de vergunning bijkomende zaken ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de gemeente of Pidpa. Dit is strijdig met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, de voorwaarden en lasten moeten namelijk voldoende precies zijn en in redelijke verhouding staan tot de vergunde handelingen. Zij moeten kunnen worden verwezenlijkt door de aanvrager. Zij kunnen de uitvoering van de vergunde handelingen niet afhankelijk maken van een bijkomende beoordeling door de overheid.

 

De noodzaak aan een verdere toelichting van de draagwijdte van de term 'goedkeuring' in het verkavelingsreglement werd door het college van burgemeester en schepenen tijdens de zitting van 11 januari 2016 besproken en principieel gunstig beoordeeld.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald de artikelen 2, 42 en 43 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad, en latere wijzigingen.

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald de artikelen 248 tot en met 264 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, meer bepaald de artikelen 186 en 187 betreffende de bekendmaking en de inwerkingtreding van gemeentelijke reglementen.

 

Decreet Intergemeentelijke Samenwerking van 6 juli 2001.

 

Decreet van 24 mei 2002 betreffende Water voor Menselijke Aanwending.

 

Decreet betreffende het Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003.

 

Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening van 5 juli 2013 inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, en latere wijzigingen.

 

Gemeenteraadsbesluit van 18 november 2005 betreffende de toetreding van de gemeente tot Pidpa HidroRio.

 

Motivering

 

Het is noodzakelijk om Pidpa HidroRio zo snel mogelijk en minstens reeds van bij de conceptfase te betrekken bij het ontwerp en de realisatie van de rioleringsinfrastructuur. Het is verder noodzakelijk dat, met het oog op de overname door Pidpa van het onderhoud en het beheer, de overdrachtsprocedure van de rioleringsinfrastructuur wordt vastgelegd.

 

De werking van Pidpa HidroRio is gebaseerd op het solidariteitsprincipe tussen de deelnemende steden en gemeenten, waardoor het aangewezen is dat in de deelnemende steden en gemeenten vergunningsaanvragen op een gelijke wijze kunnen worden behandeld. In het bijzonder waarbij in de aanleg wordt voorzien van rioleringsinfrastructuur die later deel zal uitmaken van het openbaar saneringsnetwerk. Het meest aangewezen instrument hiervoor is: een door alle HidroRio-gemeenten en -steden goedgekeurd gelijkluidend reglement.

 

Op 27 april 2015 besliste de raad van bestuur van Pidpa om de tekst van het gemeentelijk reglement betreffende "de aanleg van de rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen" goed te keuren, zoals die door de gemeentelijke leden van het adviescomité B (HidroRio) van Pidpa op 24 februari 2015 gunstig werd geadviseerd. In deze optiek, verzocht Pidpa-HidroRio op 13 mei 2015 om dit reglement in de gemeenteraad van de verschillende deelnemende gemeenten te bekrachtigen.

 

Om geen strijdigheden met de bovenhandse regelgeving te creëren, werd tijdens het overleg van 15 december 2015 gesteld dat de goedkeuring door Pidpa enkel betrekking heeft op het nagaan of de ingediende plannen, meetstaat en bestek (voor het rioleringsgedeelte) in overeenstemming zijn met de recentste versie van het TB 250 en met de aanvullende technische bepalingen van Pidpa.

Deze bepalingen zijn bovendien louter technisch van aard. Zowel bij het aanvragen, als het verlenen van de vergunning, zijn deze bepalingen voldoende gekend voor de aanvrager. De goedkeuring hier betreft een toetsing van de aanbestedingsbundel aan de geldende bepalingen.

 

Op voorstel van het college van burgemeester en schepenen, na principiële goedkeuring van het verkavelingsreglement tijdens de zitting van 11 januari 2016.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of dit de vervanger is van de beslissingsboom.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat de beslissingsboom blijft bestaan en dat dit reglement er los van staat, maar wel kan meegegeven worden bij een verkavelingsaanvraag om duidelijkheid te scheppen.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of er een conflict ontstaat met de beslissingsboom.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat er geen conflict ontstaat, het zijn twee naast elkaar bestaande documenten.

 

Raadslid Alex Van Loon verwijst naar hoofdstuk B2 en uit hierbij volgende principiële bedenking: zou de gemeente een verkavelingsvergunning verlenen wanneer niet kan worden aangesloten.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat het niet de bedoeling is om een vergunning te verlenen, maar wijst er op dat dit een reglement is voor het gehele Pidpa-gebied. Hij licht toe dat hij niet direct een idee heeft waar dit toegestaan zou worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 2 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen) en 1 onthouding (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te verlenen aan het reglement betreffende "de aanleg van rioleringsinfrastructuur in ontwikkelingen" als volgt:

 

"Afdeling 1.   Toepassingsgebied en definities

 

Artikel 1 – Toepassingsgebied

 

1.Onderhavig reglement is, na goedkeuring en bekendmaking door de gemeenteraad, van toepassing op het grondgebied van de steden en gemeenten die aangesloten zijn bij Pidpa en het beheer van hun openbaar saneringsnetwerk hebben overgedragen aan HidroRio en vervangt alle voorgaande bepalingen die hiermee in strijd zijn.

2.Dit reglement is van toepassing op alle bouwwerken of ontwikkelingen van kavels, percelen of terreinen, waarmee de aanleg van rioleringsinfrastructuur gepaard gaat.

3.Dit reglement geldt voor de volledige looptijd van een ontwikkeling: dit is vanaf het kenbaar maken bij de gemeente van de intentie tot ontwikkelen, tijdens de conceptfase, het voorontwerp en het ontwerp, gedurende het indienen van een aanvraag voor het realiseren van een ontwikkeling of bouwwerk tot op het ogenblik dat de ontwikkelaar voldaan heeft aan alle lasten en voorwaarden die opgelegd werden aan de ontwikkeling of het bouwwerk.

4.Dit reglement zal mutatis mutandis ook van toepassing zijn op de projecten vergund per omgevingsvergunning.

 

Artikel 2 – Definities

 

1.Onderstaande ontwikkelingen worden in het kader van dit reglement, onder meer (en niet limitatief), begrepen:

-Verkavelingen: ontwikkelingen waarbij een grond vrijwillig verdeeld wordt in twee of meer kavels om ten minste één van deze kavels te verkopen of te verhuren voor méér dan negen jaar, om er een recht van erfpacht of opstal op te vestigen, of om één van deze overdrachtsvormen aan te bieden, zelfs onder opschortende voorwaarde, zulks met het oog op woningbouw of de oprichting van constructies.

-Groepsbouw: bouwprojecten (bijvoorbeeld de zogenaamde woonerven) waarbij op één bouwperceel minstens 2 nieuwe wooneenheden (al dan niet aanpalend en al dan niet in een ontwikkeling) worden gebouwd met het oog op verkoop of verhuur. De 'ontwikkelaar' ontvangt hiervoor een stedenbouwkundige vergunning van de bevoegde overheid.

-Projecten van Sociale bouwmaatschappijen: bouwprojecten van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), het Vlaams Woningfonds van de Grote Gezinnen of een door de Vlaamse Regering erkende sociale huisvestingsmaatschappij of hun rechtsopvolgers of nieuw opgerichte rechtspersonen die een analoge werking en doel hebben.

-Projecten in Publiek Private Samenwerking: bouwprojecten in samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijfsleven, waarbij beiden, met behoud van eigen identiteit en verantwoordelijkheid, een gezamenlijk project realiseren op basis van een transparante taak- en risicoverdeling.

-Bedrijventerrein: bouwprojecten waarbij gronden in kavels worden getrokken of worden verdeeld voor: industriezones, KMO- of ambachtelijke zones, zones voor dienstverlenende of grootwinkelbedrijven en waarvoor, in voorkomend geval, de nodige toelatingen en/of vergunningen worden afgeleverd door de bevoegde overheid.

-Niet-residentiële groepsbouw: bouwprojecten waarbij op één terrein 2 of meerdere ruimtes of eenheden worden voorzien met als bestemming: industrie, KMO- of ambachtelijke zones, zones voor dienstverlenende of grootwinkelbedrijven en waarvoor, in voorkomend geval, de nodige toelatingen en/of vergunningen worden afgeleverd door de bevoegde overheid.

-Appartementsgebouw / wooncomplex: bouwprojecten met één of meer woongebouwen waar meerdere eindgebruikers aanwezig zijn in minstens 2 verticaal of horizontaal aanpalende of aansluitende wooneenheden. De 'ontwikkelaar' ontvangt hiervoor in voorkomend geval een stedenbouwkundige vergunning van de bevoegde overheid.

-Bijzondere ontwikkeling: het zodanig indelen van één reeds bebouwd perceel zodat hierdoor maximaal één bijkomende kavel ontstaat, waarbij geldt dat het totale perceel maximaal in 2 kavels voor bebouwing kan ingedeeld worden (er mag dus nadien geen verdere afsplitsing van kavels mogelijk zijn). De bijkomende bebouwing mag, voor toepassing van deze definitie hoogstens bestaan uit één eengezinswoning en de bestaande bebouwing dient behouden te blijven.

-Aanleg van verhardingen, parkings, garages: te beschouwen als ontwikkelingen waarbij minstens infrastructuur voor de afvoer van niet-verontreinigd hemelwater (infiltratie, buffering, …) dient voorzien te worden.

-Mengvormen: elke mengvorm van twee of meerdere van bovenstaande soorten ontwikkelingen of bouwwerken.

2.Ontwikkelaar: de natuurlijke of rechtspersoon die onder zijn verantwoordelijkheid een ontwikkeling of een bouwwerk opmaakt, laat opmaken of wijzigt, de uitvoering ervan coördineert of laat coördineren, al dan niet hierin bijgestaan door eventuele volmachthouders, die het dossier van de ontwikkeling of het bouwwerk opvolgen, indienen en/of afhandelen tijdens het ontwerp en de uitvoering.

3.Tijdelijke Zuivering Installatie (TZI): een installatie die het afvalwater afkomstig van een ontwikkeling of bouwwerk zuivert tot op het ogenblik dat het aangesloten kan worden op het definitief openbaar saneringsnetwerk gelegen in geoptimaliseerd buitengebied.

4.Rioleringsinfrastructuur: hieronder worden zowel de huisaansluitingen, het openbaar saneringsnetwerk als de privéwaterafvoer, zoals bepaald in de definities van het Algemeen Waterverkoopreglement, verstaan.

5.Zoneringsplan: het zoneringsplan geeft weer in welke zuiveringszone een bouwwerk of ontwikkeling gelegen is. Op dit plan zijn 4 zones terug te vinden:

-het centrale gebied met reeds bestaande aansluiting op een zuiveringsstation (oranje gearceerd);

-het geoptimaliseerde buitengebied met recente aansluiting op een zuiveringsstation (groen gearceerd);

-het collectief te optimaliseren buitengebied, dit is de zone waar de aansluiting nog zal worden gerealiseerd (groen);

-het individueel te optimaliseren buitengebied, waar het afvalwater individueel zal moeten gezuiverd worden door middel van een IBA (rood).

 

Afdeling 2.   Verplichtingen van de ontwikkelaar tegenover Pidpa

 

Artikel 3 - Administratief

 

1.Een aanvraag tot, of kenbaar maken van een intentie tot, ontwikkelen bij de gemeente, dient steeds door de ontwikkelaar ter kennisgeving aan Pidpa overgemaakt te worden.

2.De ontwikkelaar kan voor elke ontwikkeling steeds een vraag tot preadvies aan Pidpa voorleggen.

3.De ontwikkelaar betrekt Pidpa bij het concept, het voorontwerp, het ontwerp, de uitvoering en de voorlopige en definitieve aanvaarding van de ontwikkeling. Hij bezorgt hiertoe aan Pidpa alle vereiste informatie om de ontwikkeling op het gebied van rioleringsinfrastructuur te kunnen beoordelen.  Minstens volgende documenten dienen overgemaakt te worden: plannen, meetstaat, bestek en verantwoordingsnota's, as-built dossier, opleverings- en exploitatiedossier.

4.Alle door Pidpa aan de ontwikkelaar gegeven richtlijnen en adviezen zijn bindend. Niet nakomen van (delen van) deze richtlijnen en adviezen kan aanleiding geven tot voorbehoud of weigering bij voorlopige en/of definitieve oplevering(en) van de ontwikkeling, alsook voorbehoud of weigering van aanvaarding door Pidpa van de overdracht aan Pidpa met het oog op beheer en onderhoud, van die delen van de rioleringsinfrastructuur die voor overdracht in aanmerking komen.

5.De ontwikkelaar dient tegenover Pidpa volgende voorwaarden nageleefd te hebben om een verkoopbaarheidsattest van de gemeente te verkrijgen:

-De in artikel 5 bedoelde dossierkosten moeten volledig betaald zijn.

-De rioleringswerken moeten volledig conform de adviezen in de vergunning uitgevoerd zijn. Pidpa dient wat betreft de volledige rioleringsinfrastructuur haar goedkeuring gegeven te hebben aan de voorlopige oplevering. Voor de gevallen waarin de ontwikkelaar een offerte heeft ontvangen, conform de bepalingen in artikel 6, voldoet de betaling van deze offerte ter vervanging van de uit te voeren rioleringswerken.

 

Artikel 4 – Technisch

 

1.Onverminderd de bepalingen van de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater, voorziet de ontwikkelaar de aanleg van:

-een volledig gescheiden rioleringsinfrastructuur;

-alle vereiste infiltratievoorzieningen en/of buffervoorzieningen;

-één DWA-huisaansluitputje ter hoogte van elke (toekomstige) overgang van privéwaterafvoer naar het (toekomstig) openbaar saneringsnetwerk;

-per kavel een voorziening voor afvoer van niet-verontreinigd hemelwater (RWA);

-indien er op of aangrenzend aan één of meerdere kavels geen grachten of andere open hemelwaterlichamen aanwezig zijn: één RWA huisaansluitputje ter hoogte van elke toekomstige overgang van privéwaterafvoer naar het toekomstig openbaar saneringsnetwerk. Indien geen open hemelwaterlichaam aanwezig en indien theoretisch geen RWA aansluiting nodig is als gevolg van infiltratie, dient toch één RWA aansluiting voorzien te worden als voorzorgsmaatregel in het geval van overloop van de infiltratievoorziening.

2.De ontwikkeling moet volledig ingepast worden in het bestaand openbaar saneringsnetwerk, buiten de ontwikkeling gelegen, en mag de verdere uitbouw, noch de goede werking van het openbaar saneringsnetwerk in het gedrang brengen.

 

Artikel 5 – Financieel

 

Volgende kosten vallen volledig ten laste van de ontwikkelaar:

-alle kosten verbonden aan het ontwerpen, realiseren en overdragen van de ontwikkeling;

-alle kosten verbonden aan de verplichtingen qua onderhoud of instandhouding en alle kosten verbonden aan de waarborgperiode en dit tot op het tijdstip van overdracht;

-alle kosten die, als gevolg van de ontwikkeling, gemaakt moeten worden voor het uitbreiden, vernieuwen, verplaatsen of aanpassen van bestaande Pidpa (riolerings)infrastructuur;

-een eenmalige dossierkost. Deze kost wordt door Pidpa rechtstreeks aan de ontwikkelaar gefactureerd nadat de vergunning werd afgeleverd. De tarieven en de berekeningswijze zijn terug te vinden op de website van Pidpa en kunnen jaarlijks worden aangepast door de raad van bestuur van Pidpa.

 

Afdeling 3.   Specifieke voorwaarden

 

Pidpa legt, onverminderd de bepalingen uit afdeling 2, volgende specifieke voorwaarden op, rekening houdend met het zoneringsplan:

 

Artikel 6 – Zoneringsplan

 

A.Ontwikkelingen in centraal gebied, grenzend aan centraal gebied of in geoptimaliseerd buitengebied:

 

A.1. Met riolerings- en/of wegeniswerken in openbaar en/of privaat domein:

-De ontwikkelaar stelt verplicht en voor eigen rekening, na goedkeuring hierover door de betrokken gemeente en Pidpa, een ontwerper aan voor de riolerings- en wegeniswerken. De ontwikkelaar dient aan te tonen dat de voorgestelde ontwerper minstens 3 positief beoordeelde referentiedossiers, van ontwikkelingen van gelijkaardige omvang en inhoud, bij 3 verschillende openbare besturen kan voorleggen. Deze referentiedossiers mogen bij de aanstelling van de ontwerper maximum 5 jaar oud zijn.

-De werken worden verplicht uitgevoerd volgens de meest recente versie van het typebestek 250 en de aanvullende technische bepalingen van Pidpa. Deze bepalingen worden op eerste verzoek ter beschikking gesteld aan de ontwikkelaar. De ontwikkelaar mag slechts tot aanbesteding (of prijsvraag) overgaan nadat het volledige aanbestedingsbundel (plannen, raming, meetstaat) werd goedgekeurd door de gemeente en Pidpa.

-De ontwikkelaar stelt verplicht en voor eigen rekening een erkende aannemer aan voor de riolerings- en wegeniswerken. Deze aanstelling kan pas gebeuren na voorafgaande goedkeuring door Pidpa en de betrokken gemeente.

-Pidpa kan de ontwikkelaar verplichten, wanneer combinatie met andere rioleringswerken noodzakelijk is, deze rioleringswerken voor rekening van Pidpa mee op te nemen in het aanbestedingsdossier. In voorkomend geval worden hieromtrent tussen Pidpa en de ontwikkelaar verdere afspraken gemaakt.

 

A.2. Met enkel beperkte rioleringswerken en bijhorend sleufherstel van de bestaande wegenis binnen het openbaar domein (onder dit type vallen de ontwikkelingen waarin hoogstens huisaansluitingen (eventueel gezamenlijk verbonden) aangesloten worden op bestaande riolering en waarvoor bij het wegherstel het dwars- en lengteprofiel behouden kan blijven conform de bestaande toestand):

-Pidpa bepaalt welke rioleringsinfrastructuur voorzien moet worden door de ontwikkelaar en maakt hiervoor een offerte over aan de ontwikkelaar.

-De werken worden uitgevoerd door Pidpa of een door Pidpa aangestelde aannemer. Dit kan slechts na betaling van de in de offerte vermelde, geraamde kostprijs.

-Onvoorziene omstandigheden tijdens uitvoering van de werken die aanleiding geven tot een stijging van de kosten worden eveneens aangerekend aan de ontwikkelaar.

 

B.Ontwikkelingen in collectief te optimaliseren buitengebied:

 

B.1. Ontwikkeling aansluitbaar via een verbindings(pers)leiding naar openbaar saneringsnetwerk in centraal gebied of geoptimaliseerd buitengebied.

Wordt toegepast voor alle ontwikkelingen waarbij de lengte van de verbindings(pers)leiding kleiner dan of gelijk is aan het aantal kavels x 50 lopende meter. (Deze lengte wordt gemeten tussen het meest stroomafwaartse punt van de riolering in de ontwikkeling en het dichtstbijzijnde aansluitpunt op het openbaar saneringsnetwerk in centraal gebied of geoptimaliseerd buitengebied.)

-De bepalingen van A.1. zijn hier eveneens van toepassing, met dien verstande dat de ontwikkelaar van ontwikkelingen tot en met 3 kavels er voor kan kiezen om de bepalingen van A.2. toe te passen.

 

B.2. Ontwikkeling niet aansluitbaar naar openbaar saneringsnetwerk in centraal gebied of   geoptimaliseerd buitengebied.

-Wordt toegepast voor alle ontwikkelingen waarbij de lengte van de verbindings(pers)leiding groter is dan het aantal kavels x 50 lopende meter, behoudens die gevallen waarbij de ontwikkelaar er toch voor kiest om een verbindings(pers)leiding aan te leggen. In voorkomend geval zijn immers de bepalingen van B.1. van toepassing:

oB.2.1. Ontwikkelingen vanaf 4 kavels:

-De bepalingen van A.1. zijn eveneens van toepassing.

-De ontwikkelaar staat in voor de onmiddellijke plaatsing van een TZI met inbegrip van alle verbindingsleidingen en huisaansluitputjes.

-De ontwikkelaar stelt via een authentieke akte alle nodige terreinen en infrastructuur kosteloos ter beschikking aan Pidpa en dit zolang de werking van de TZI vereist is.

-De ontwikkelaar staat in voor het volledig in werking stellen van de geplaatste TZI vanaf het tijdstip waarop er op de TZI vuilvracht toekomt. Na goedkeuring door Pidpa van de correcte inwerkingstelling van de TZI neemt Pidpa de kosten voor normaal beheer en onderhoud (bvb. kosten elektriciteit, slibruiming en alarmbewaking) voor haar rekening. Eventuele herstellingskosten gedurende de waarborgperiode van de TZI (dit is tot aan de overdracht) blijven integraal ten laste van de ontwikkelaar.

oB.2.2. Ontwikkelingen tot en met 3 kavels (de ontwikkelaar kan er voor kiezen om de bepalingen van B.2.1. toe te passen, zo niet gelden volgende bepalingen):

-Pidpa bepaalt welke rioleringsinfrastructuur voorzien moet worden door de ontwikkelaar en maakt hiervoor een offerte over aan de ontwikkelaar.

-De werken worden uitgevoerd door Pidpa of een door Pidpa aangestelde aannemer. Dit kan slechts na betaling van de in de offerte vermelde, geraamde kostprijs.

-Pidpa zal, vanaf het ogenblik dat ze kennis heeft van het feit dat er vuilvracht ontstaat, overgaan tot de aanleg van de vereiste infrastructuur.

-De ontwikkelaar stelt via een authentieke akte alle nodige terreinen en infrastructuur kosteloos ter beschikking aan Pidpa en dit zolang de werking van de TZI vereist is.

-Indien tussen het tijdstip van het afleveren van de vergunning en het tijdstip waarop er op één van de kavels vuilvracht ontstaat, reeds riolering zou aangelegd worden ter hoogte van de betrokken ontwikkeling, dan blijven alle door de ontwikkelaar aan Pidpa betaalde bedragen verworven voor Pidpa.

 

C.Ontwikkelingen in individueel te optimaliseren buitengebied:

 

C.1. Ontwikkelaar staat in voor plaatsing IBA:

-De ontwikkelaar staat in voor de onmiddellijke plaatsing van een IBA met inbegrip van alle verbindingsleidingen en huisaansluitputjes.

-De ontwikkelaar staat in voor het volledig in werking stellen van de geplaatste IBA vanaf het tijdstip waarop er op de IBA vuilvracht toekomt.

-De ontwikkelaar, of zijn rechtsopvolger, staat volledig in voor het verdere beheer en onderhoud van de IBA. Pidpa komt hierin niet tussen.

 

C.2. Pidpa staat (vanuit haar opdracht: collectieve aanpak IBA's) in voor plaatsing van de IBA. De ontwikkelaar kan er voor kiezen om de IBA te laten plaatsen door Pidpa. In dat geval gelden volgende bepalingen:

-Pidpa bepaalt welke rioleringsinfrastructuur voorzien moet worden door de ontwikkelaar en maakt hiervoor een offerte over aan de ontwikkelaar.

-De werken worden uitgevoerd door Pidpa of een door Pidpa aangestelde aannemer. Dit kan slechts na betaling van de geraamde kostprijs.

-Pidpa stelt, met betrekking tot het gebruik van de IBA, een modelovereenkomst ter beschikking van de ontwikkelaar. De ontwikkelaar zorgt ervoor dat deze modelovereenkomst van de IBA ondertekend wordt door de eigenaar van de kavel waarop de IBA gelegen is en bezorgt twee ondertekende exemplaren aan Pidpa.

-De ontwikkelaar, of zijn rechtsopvolger, is verplicht om Pidpa in te lichten over het ogenblik waarop er vuilvracht zal ontstaan. Pidpa zal vanaf het ogenblik dat ze kennis heeft van het feit dat er vuilvracht ontstaat, overgaan tot de aanleg van de vereiste infrastructuur.

-Pidpa staat in voor het verdere beheer en onderhoud van de IBA.

 

D.Ontwikkelingen in niet-gezoneerd gebied:

Deze gevallen worden individueel beoordeeld in functie van hun ligging ten opzichte van de gezoneerde gebieden.

 

Artikel 7 – Afwijkingsmodaliteiten

 

Van de bepalingen in artikel 6 kan afgeweken worden indien:

1.De ontwikkelaar een gemotiveerde aanvraag tot afwijking bezorgt aan Pidpa; en,

2.De gevraagde afwijking duidelijk aantoonbare economische en/of ecologische voordelen heeft. Hierbij hanteert Pidpa als toetssteen het scenario met een zo laag mogelijke maatschappelijke kost en een zo hoog mogelijke positieve ecologische impact voor de omgeving. Pidpa deelt haar bindend gemotiveerd standpunt omtrent de aanvraag van afwijking mee aan de ontwikkelaar.

 

Artikel 8 – Kavels voor niet-permanente bewoning

 

Pidpa kan voor ontwikkelingen van weekend- of vakantieverblijven in rode of groene clusters en voor zover het feitelijk 'niet-permanente bewoning' betreft, toestaan dat voorzien wordt in een gesloten bekuiping voor opvang van alle afvalwaters. Hierbij geldt als voorwaarde dat geen afvalwater in het milieu terechtkomt. Pidpa neemt in voorkomend geval geen enkele verplichting ten hare laste.  Plaatsing en onderhoud van de infrastructuur vallen volledig ten laste van de ontwikkelaar, of zijn rechtsopvolgers.

 

Artikel 9 - Bijzondere ontwikkelingen

 

In het geval van een bijzondere ontwikkeling gelegen in een groene cluster, is voor de éne bijkomende kavel, de plaatsing van een TZI niet verplicht en volstaat een voldoende grote en goed werkende voorbehandelingsinstallatie (septische put). 

 

Afdeling 4.    Overdracht, beheer en onderhoud van de rioleringsinfrastructuur

 

Artikel 10 – Overdracht, ondergrondse inneming, erfdienstbaarheid

 

De ontwikkelaar zorgt ervoor dat voor de delen van de rioleringsinfrastructuur, die deel zullen uitmaken van het openbaar saneringsnetwerk:

1.de aanleg zo veel als mogelijk en bij voorkeur gebeurt op gronden die zullen worden overgedragen naar het openbaar domein, en;

2.de nodige zakelijke rechten worden vastgelegd bij authentieke akte, als de aanleg van de rioleringsinfrastructuur niet mogelijk blijkt te zijn in het toekomstig openbaar domein. Het betreft dan de noodzakelijke (ondergrondse) innemingen en/of erfdienstbaarheden die voorzien worden op de plaatsen waar de rioleringsinfrastructuur naar het openbaar saneringsnetwerk wordt overgedragen of waar dit netwerk voor Pidpa toegankelijk moet zijn in het kader van het beheer en onderhoud ervan.

 

Artikel 11 – Kosten bij overdracht van infrastructuur

 

1.De ontwikkelaar zal de delen van de aangelegde rioleringsinfrastructuur die deel zullen uitmaken van het openbaar saneringsnetwerk kosteloos overdragen aan de gemeente of rechtstreeks aan Pidpa per authentieke akte.

2.Alle kosten voor overdracht, zoals onder meer, maar niet limitatief, landmeterskosten en notariskosten, vallen ten laste van de ontwikkelaar.

 

Artikel 12 – Tijdstip van overdracht

 

1.De overdracht zoals beschreven in artikel 10 kan ten vroegste plaatsvinden na de definitieve oplevering van de werken en voor zover de rioleringsinfrastructuur voldoet aan de voorwaarden opgelegd in dit reglement en in het door Pidpa verleende advies.

2.De ontwikkelaar neemt de nodige initiatieven tot de overdracht.

 

Artikel 13 – Grondplan en lasten/voorwaarden

 

1.De ontwikkelaar zorgt, met het oog op overdracht zoals beschreven in artikel 10, voor een duidelijk grondplan met aanduiding van alle betrokken percelen en/of grondstroken. Dit grondplan voldoet aan alle wettelijke vereisten om aan de authentieke akte gehecht te kunnen worden.

2.De lasten en voorwaarden die moeten opgenomen worden in de authentieke akte zijn terug te vinden op de website van Pidpa. Zij zijn steeds van toepassing voor zover er niet van afgeweken wordt in het advies van Pidpa.

 

Artikel 14 – Beheer en onderhoud van de infrastructuur voor overdracht

 

1.Alle kosten voor beheer en onderhoud die vóór het tijdstip van de overdracht van een ontwikkeling, gedragen worden door Pidpa, ingevolge het in gebreke blijven van de ontwikkelaar, kunnen door Pidpa aan de ontwikkelaar aangerekend worden. Dit op basis van voorlegging van facturen (van derden) en/of staten van door Pidpa gepresteerde uren en/of uitgevoerde werken zoals vermeld op de website van Pidpa.

2.De ontwikkelaar wordt geacht in gebreke te blijven indien hij geen gevolg geeft aan een door Pidpa verstuurde schriftelijke ingebrekestelling, binnen de termijn die opgelegd wordt in deze zending.

 

Artikel 15 – Beheer en onderhoud van de infrastructuur na overdracht

 

1.Nadat de overdracht zoals beschreven in artikel 10 heeft plaatsgevonden, neemt Pidpa het beheer en onderhoud van het openbaar saneringsnetwerk op zich.

2.Als tijdstip van overdracht geldt de datum van de authentieke akte inzake deze overdracht."

 

Artikel 2 - De uitvoering van dit besluit te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.

 

Artikel 3 - De bekendmaking van dit reglement te laten gebeuren overeenkomstig de artikelen 186 en 187 van het Gemeentedecreet.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Gemeentelijke administratieve sancties (gas-reglement) - aanstelling sanctionerend ambtenaar - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente heeft een reglement over de gemeentelijke administratieve sancties, laatst gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015.

 

De afhandeling van de gemeentelijke administratieve sancties betekent een bijkomende taak voor de gemeenten.

 

De mogelijkheid bestaat om een personeelslid van een gemeentelijk samenwerkingsverband aan te wijzen. Dit personeelslid is dan sanctionerend ambtenaar en is belast met het opleggen van de administratieve geldboetes.

 

Op 28 juni 2010 heeft de gemeenteraad Hilde Boydens, medewerker bij IGEAN milieu en veiligheid, aangesteld. Deze aanstelling werd bevestigd in de gemeenteraad van 16 december 2013.

 

IGEAN vraagt om bijkomend Lobke Goormans, juriste bij IGEAN milieu en veiligheid, aan te stellen. Daarnaast is het aangewezen de aanstelling van Hilde Boydens te bevestigen.

 

Juridische gronden

 

Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Koninklijk besluit van 7 januari 2001 tot vaststelling van de procedure tot aanwijzing van de ambtenaar en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet van 13 mei 1999 over de invoering van gemeentelijke administratieve sancties.

 

Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 januari 2011.

 

Decreet van 6 juli 2001 over de gemeentelijke samenwerkingsverbanden.

 

Motivering

 

Het is aangewezen Lobke Goormans aan te stellen als sanctionerend ambtenaar. Dit is belangrijk om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen.

 

De aanstelling van Hilde Boydens als sanctionerend ambtenaar kan bevestigd worden omdat zij als juriste nog steeds aan de vereisten voldoet.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/004/003/003/001

Beleidscode

0300

Algemene rekening

64940000

Beschikbaar krediet

1.590,00 EUR *

Raming

3.000,00 EUR *

 

* Cijfers gebaseerd op afrekening IGEAN voor de dienstverlening in 2014.

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 1 neen stem (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - De aanstelling van mevrouw Hilde Boydens, medewerker bij IGEAN milieu & veiligheid, als sanctionerend ambtenaar te bevestigen.

 

Artikel 2 - De aanstelling van mevrouw Lobke Goormans, medewerker bij IGEAN milieu & veiligheid, als sanctionerend ambtenaar goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Gas-wet - afsluiten protocolakkoord met de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle heeft een reglement over de gemeentelijke administratieve sancties, laatst gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015.

 

In de reglementering staan bepalingen opgenomen over stilstaan en parkeren en over overtredingen van de verkeersborden C3 (verboden toegang in beide richtingen) en F103 (voetgangerszone).

 

Juridische gronden

 

Wet van 24 juni 2013 over de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Koninklijk besluit van 30 augustus 2013 tot wijziging van het koninklijk besluit van 7 januari 2011.

 

Koninklijk besluit van 9 maart 2014 over het stilstaan en parkeren en over overtredingen van de verkeersborden C3 (verboden toegang in beide richtingen) en F103 (voetgangerszone).

 

Motivering

 

Er moet een verplicht protocolakkoord afgesloten worden met het parket van de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen om, in uitvoering van de nieuwe gas-wet en het gemeentelijke politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties, de inbreuken over het stilstaan en parkeren en over overtredingen van de verkeersborden C3 en F103 te kunnen bestraffen met het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties.

 

IGEAN heeft na overleg met de procureur des Konings een ontwerp opgemaakt. In het akkoord verbindt de procureur des Konings zich ertoe voor geen van de inbreuken vervolging in te stellen. De gemeente verbindt zich ertoe de vastgestelde inbreuken naar behoren af te handelen.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 1 neen stem (Pieter van Boxel)

 

Artikel 1 - Goedkeuring te hechten aan het afsluiten van een protocolakkoord met het parket van de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen om, in uitvoering van de nieuwe gas-wet en het gemeentelijk politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties, de inbreuken over het stilstaan en parkeren en over overtredingen van de verkeersborden C3 en F103 te kunnen bestraffen met het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties.

 

Artikel 2 - Het akkoord samen met het gewijzigde politiereglement voor toepassing van de gemeentelijke administratieve sancties bekend te maken overeenkomstig de artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet en artikel 15 van de wet van de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013. Daarnaast zal ook IGEAN in kennis worden gesteld.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Jules Mintjens deelt mee dat door het doven van de openbare verlichting 200.000 kWh per jaar bespaard wordt. Dit komt neer op een 40.000 euro per jaar. Raadslid Alex Van Loon vraagt of overwogen wordt om led verlichting te gebruiken. Schepen Jules Mintjens antwoordt dat waar dit mogelijk is, dit geprobeerd zal worden.

         Schepen Dries Van Dyck wijst op enkele culturele evenementen.

         Schepen Dries Van Dyck vraagt of er problemen/opmerkingen/ergernissen/... zijn bij het gebruik van de tablets. Raadslid Thierry van der Straten Waillet merkt op dat het lezen van dikke bundels en plannen moeilijk is. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx bevestigt dat het geen probleem is om een dossier te gaan inkijken bij de diensten en dat dit voor plannen zeker een meerwaarde kan hebben.

         Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx meldt dat tijdens de volgende gemeenteraad een nieuwe groepsfoto zal genomen worden.

         Raadslid Ingrid Vrints verwijst naar de vergadering die ze heeft gehad met schepen Paul Van Ham en vraagt naar de stand van zaken. Schepen Paul Van Ham stelt dat er vorige week een overleg is geweest met AWV en dat er volgende week een overleg volgt met Immaculata. Hij bevestigt om na deze overlegronden hier op terug te komen.

         Schepen Elisabeth Joris wijst op de 'Start to run' die van start gaat.

         Raadslid Thierry van der Straten Waillet meldt dat er een ziekte door honden wordt veroorzaakt bij vee en vraagt of er vanuit de gemeentelijke communicatie voldoende aandacht kan besteed worden aan het feit dat honden aan de leiband gehouden moeten worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Interpellatie over de toekomstplannen voor de doortocht in Oostmalle

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe waarbij onder andere volgende elementen en vragen aan bod komen:

         In het budget is 500.000 euro voorzien voor de toekomstige doortocht voor Oostmalle. Dat is positief nieuws aangezien de kern dringend aan vernieuwing toe is.

         Het dossier van de doortocht kan moeilijk losgekoppeld worden van de ring rond Zoersel en de verlenging ervan.

         Welke plannen heeft de meerderheidscoalitie voor de Hoogstraatsebaan?

         Gaat het om tijdelijke maatregelen, of gaan deze later passen in het grote “mobiliteitsproject Noorderkempen” (mobiliteitsstudie)?

         Kan er een stand van zaken gegeven worden rond de realisatie van de omleidingsweg (ring van) Zoersel en de verlenging richting Malle?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt op de gestelde vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         In een ideale wereld zou eerst de omleidingsweg en dan de doortocht gerealiseerd worden. Evenwel is de gemeente Malle afhankelijk van de timing van hogere overheden. Thans is er budget voor de doortocht in Oostmalle. Het is dan ook aangewezen met deze doortocht door te gaan en niet te wachten op de ringweg.

         Voor de ring van Zoersel zou het nodige in beweging zitten en zou men met de onteigeningen bezig zijn. Eveneens zou men de bouwplannen opnieuw willen indienen.

         Na de realisatie van de ringweg in Zoersel zou men snel verder willen gaan met verlenging naar Oostmalle.

         Er zijn al verschillende GBC's geweest over de doortocht. Er is heel wat gediscussieerd over eenzijdig dan wel tweezijdig parkeren. De hogere overheid heeft duidelijk stelling ingenomen om eenzijdig te parkeren. Het college van burgemeester en schepenen volgt dit standpunt zodat het dossier zo snel als mogelijk doorgang kan vinden.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt hoe de parkings juist zullen worden ingetekend.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat er nu enkel en alleen nog maar ruwe ontwerpplannen zijn. In deze plannen is voorzien dat parkings beurtelings worden voorzien met een asverschuiving.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt of het kruispunt met de Slachterijstraat er bij in zit?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat dit normaal apart wordt behandeld, maar als het louter om bovenbouw gaat, zou men mogelijk bereid zijn om dit toch mee te nemen.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt wat de visie is op de aanleg van het dorpsplein. Wordt de horeca betrokken?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat alle actoren zullen worden betrokken, maar dat thans vooral belangrijk is om een consensus te krijgen over de doortocht.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of er al zicht is op een datum van uitvoering?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat AWV uitgaat van 2017-2018.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt waar er bijkomende parkeerruimte gecreëerd kan worden, gelet op het eenzijdig parkeren.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat er rekening mee gehouden wordt en wijst als voorbeeld aan de parking die door Actua Invest mee gerealiseerd zal worden in het bouwproject dat thans loopt tegen de Hoogstraatsebaan.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt om inzake het parkeren naast de middenstand zeker ook aan de bewoners te denken.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat de parkeerverordening in deze een belangrijk instrument is.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt dat de parking aan de school ook nog een alternatief kan zijn.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Interpellatie over het gebruik van een drone (van de politiezone) boven Malle

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vraag:

         Kan er wat duidelijkheid verschaft worden omtrent het standpunt van de meerderheidscoalitie betreffende het gebruik van een drone boven ons gemeentelijk grondgebied?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx beantwoordt de vraag, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         In eerste instantie stelde de burgemeester zich vragen bij het gebruik van een drone.

         De zone is een uitgestrekt gebied waarbij sommige delen soms moeilijk toegankelijk zijn.

         Een drone kan ingeschakeld worden bij het meten van verkeersstromen.

         Een drone kan een meerwaarde bieden bij grote manifestaties.

         De privacy van de burgers mag geenszins geschonden worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Interpellatie over het ruimtelijk uitvoeringsplan Hooyberg

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Heeft het schepencollege intussen een standpunt over het precieze tracé van de omleidingsweg?

         Zo ja, welke invloed heeft het gekozen tracé op de open ruimte-corridor?

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat de visie van AWV thans is dat het tracé langs de 'site Ekham' is voorzien en dus niet langs De Schaaf.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

klimaatbeleid in Malle

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Overweegt de gemeente Malle een tandje bij te steken inzake klimaatbeleid en aan welke maatregelen denkt het schepencollege in dat geval?

         Denkt de gemeente Malle ook aan maatregelen die gericht zijn op de inwoners van de gemeente?

         Heeft de gemeente Malle de intentie om de Burgemeestersconvenant te ondertekenen?

         Steunt de gemeente Malle de klimaatzaak, een rechtszaak om de federale staat en de gewesten ertoe te bewegen een degelijk klimaatbeleid te voeren?

 

Schepen Paul Van Ham beantwoordt de vraag waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         In het verleden werd reeds principiële goedkeuring gegeven aan een klimaat neutrale organisatie 2020.

         Begin 2015 werd de gemeente uitgenodigd om de burgemeestersconvenant te tekenen. Dit is vergelijkbaar met de klimaat neutrale organisatie 2020.

         Voor de burgemeestersconvenant is het noodzakelijk een klimaatplan te hebben. Aan een klimaatplan hangt een kostprijs van ongeveer 5.000 euro. Aangezien reeds principiële goedkeuring was gegeven aan een klimaat neutrale organisatie 2020, werd voor een meer concrete aanpak gekozen waarbij onder andere wordt ingezet op de renovatie van stookplaatsen, het isoleren van gebouwen, 100% groene elektriciteit, de aankoop van CNG voertuigen, fietsvergoeding voor personeel, promotie van de fiets naar burgers toe (trage wegen, fietspaden opwaarderen, 'met belgerinkel naar de winkel'), gemeentelijke premie warmtepompen, ...

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Interpellatie over de financiële gevolgen van de taxshift voor de gemeenten

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe waarbij onder andere volgende elementen en vragen aan bod komen:

         De taxshift betekent voor de gemeente Malle een verlies aan middelen tegen 2021 van 1.245.370 euro, volgens de berekeningen van Groen.

         Wat is de gemeente Malle zinnens te ondernemen om deze financiële verschuiving van het federale naar het lokale niveau op te vangen?

         Zal de gemeente Malle de broeksriem aanhalen? Of is de meerderheid van plan de belastingen te verhogen?

 

Schepen Jules Mintjens beantwoordt de vraag waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De cijfers die bezorgd werden door de FOD Financiën wijken sterk af van de cijfers van Groen. De impact beperkt zich tot 210.000 euro (bruto effect). De autofinancieringsmarge van Malle bedraagt 228.000 euro, bijgevolg is er een buffer.

         De cijfers die werden bezorgd zijn louter ramingen en geven enkel het bruto effect weer. Mogelijke terugverdieneffecten van de taxshift zijn hierin niet verwerkt.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of de cijfers bezorgd kunnen worden, waarop schepen Jules Mintjens bevestigend reageert.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat de cijfers die door schepen Jules Mintjens worden meegedeeld alvast veel positiever zijn, evenwel benadrukt hij dat de berekeningswijze die Groen hanteert door de VVSG niet wordt tegengesproken. Het is bovendien de zoveelste aanslag op de gemeentelijke financiën.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Interpellatie over het vliegveld te Oostmalle

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Hij heeft vernomen dat er intussen wordt gewerkt aan een ruimtelijk uitvoeringsplan ter realisatie van de nabestemming van het vliegveld te Oostmalle.

         Wat is intussen de stand van zaken?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat op 21 januari 2016 een eerste bilateraal overleg is geweest met Ruimte Vlaanderen en dat de procedure verder doorlopen zal worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 25 januari 2016

 

Interpellatie over het budget voor de aanleg van fietspaden langs de N12 tussen Westmalle en Sint-Antonius

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Zijn de onteigeningen al gestart?

         Wanneer plant de Afdeling Wegen en Verkeer van het Vlaams gewest de start van de aanleg?

 

Schepen Paul Van Ham beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De start- en projectnota werden goedgekeurd.

         Het onteigeningsplan ligt bij AWV ter nazicht. Ramingen zullen vervolgens worden opgevraagd aan de dienst vastgoedtransacties.

         Vermoedelijk zullen eind 2016-begin 2017 de onteigeningen starten. Volgens de laatste informatie zal de effectieve uitvoering van de werken niet meer voor 2017 zijn.

         Budgetten worden door de gemeente steeds op de vroegst mogelijke moment voorzien zodat de gemeente zeker geen vertragende factor is.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of de plannen kunnen worden ingezien wanneer de onteigeningen starten. Schepen Paul Van Ham antwoordt dat dit geen probleem is.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019