Gemeenteraad

Donderdag 30 juni 2022

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Elisabeth Joris, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs, Kirsten Dewaelheyns, Dominique Defossez

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Dries Van Dyck

Raadsleden:

Alexander Van Loon, Kim Geys

 

Vanaf punt 18 verlaat Kirsten Dewaelheyns, raadslid de vergadering.

Vanaf punt 19 vervoegt Kirsten Dewaelheyns, raadslid, de vergadering.

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Kris Mintjens, raadslid, vanaf punt 22 de vergadering.

Vanaf punt 23 vervoegt Kris Mintjens, raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 30 juni 2022.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.21 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 19 mei 2022 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 19 mei 2022. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 19 mei 2022 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen verwijst naar de tussenkomsten in de afgelopen twee gemeenteraden over de fouille op fuiven. Hij stelt inzage te hebben genomen in het dossier. Hij stelt dat de doorgegeven namen zijn ingediend voor bewaking en niet voor fouille. Een oppervlakkige fouille mag ook niet. Hij stelt bovendien dat de data op de documenten niet leken te kloppen. Er leek wat verdoezeld te worden. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat verschillende verenigingen blij zijn met de externe bewaking die er is en stelt zelf blij te zijn dat het college van burgemeester en schepenen ook verder wil inzetten op externe bewaking.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er een formulier is dat de mensen van een vereniging invullen. Dat komt vervolgens naar de burgemeester ter ondertekening. In het formulier zelf staat wat de mensen van de vereniging mogen doen. Dat komt neer op statische bewaking. De gemeente zal naar de verenigingen verduidelijken wat dat juist inhoudt. Verdoezeld is er op geen enkele manier iets geworden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er wel gezegd is dat er oppervlakkige fouillering is gebeurd.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het formulier de benaming fouille heeft en dat daar in staat wat het inhoudt. Dat formulier gaat na ingevuld te zijn door de vereniging naar de politie ter controle en wordt vervolgens ter ondertekening aan de burgemeester voorgelegd.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij het spijtig vindt dat men doet alsof hij tegen de jeugdverenigingen is.

 

Burgemeester Sanne Van Looy meent dat er nooit beweerd is dat raadslid Tom Lauryssen tegen jeugdverenigingen zou zijn, maar het kan natuurlijk dat jeugdverenigingen zelf bepaalde conclusies trekken.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of er al stappen ondernomen werden om als gemeente security te vinden.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat voor een volgende fuif de vereniging security heeft gevonden. Dat zou vlot gegaan zijn. De gemeente checkt nu of er een bepaalde reden is waarom het zo vlot ging.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 19 mei 2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Digibanken - samenwerkingsovereenkomst met Selab pv in het kader van het project 'Digibanken Sel@b' - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De Vlaamse overheid wil kwetsbare groepen meekrijgen in de digitaliseringsgolf door onder andere de oprichting van Digibanken. Het departement Werk en Sociale Economie lanceerde daarom een projectoproep 'Digibanken – implementatietraject' met verschillende oproeprondes. Deze projectoproep maakt deel uit van het Nationale Plan voor Herstel en Veerkracht binnen het Europese Herstelfonds (RRF).

 

De middelen van de digibank kunnen lokale besturen meteen inzetten in functie van het bereiken en ondersteunen van kwetsbare doelgroepen.

 

De digibank heeft drie doelstellingen:

         Gelijke toegang voorzien tot digitale technologie, door het voorwaardelijk beschikbaar stellen van laptops, schermen en andere hardware en ondersteuning in een specifieke context.

         Via opleiding en kennisdeling digitale vaardigheden versterken, zowel inzake persoonlijke vaardigheden als technische vaardigheden.

         Via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten.

 

De bestuursraad van Selab pv besloot op 17 september 2021 dat Selab als promotor een project zou indienen bij het departement Werk en Sociale Economie in het kader van de oproep 'voortrajecten digibanken'. Selab zou als procesbegeleider het partnerschap voor het project digibanken in samenwerking met de partners mee vorm geven. Volgende partners werden bij het voortraject betrokken: VDAB, LIGO, CVO, Blenders (Digidak), BEEGO, de gemeenten Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel.

 

Op 15 november 2021 besliste het vast bureau om een intentieverklaring goed te keuren waarin het engagement werd opgenomen voor de deelname aan dit voortraject.

 

Van 1 februari 2022 tot 31 mei 2022 liep het voortraject digibanken onder coördinatie van Selab. Het traject had als doel een uitgewerkte samenwerkingsovereenkomst én samenwerkingsstrategie te bekomen voor de aanvraag van een digibanken project. 

 

De partners AGII, Beego, Blenders, CVO Antwerpen, LIGO Antwerpen, de 6 lokale besturen, Selab en VDAB  zijn erin geslaagd een samenwerkingsovereenkomst en samenwerkingsstrategie voor het project 'Digibanken Sel@b' op te stellen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Beslissing van het vast bureau van 15 november 2021 'Selab - project Digibanken - intentieverklaring - goedkeuring'

 

Motivering

 

Een samenwerkingsovereenkomst tussen Selab en de overige partners is nodig omdat de partners het project 'Digibanken Sel@b' willen indienen bij het departement Werk en Sociale Economie met als deadline 8 september 2022.  Als het project goedgekeurd wordt, zal dit van start gaan op 1 januari 2023 voor een duurtijd van twee jaar.

 

Aan de samenwerkingsovereenkomst is een bijlage gevoegd die de samenwerkingsstrategie van de partners beschrijft.

 

Ingevolge de samenwerkingsovereenkomst moeten de lokale besturen voorzien in:

         een contactpersoon per lokaal digipunt die afstemt met de projectcoördinator van de digibank

         expertisedeling in de stuurgroep digibanken

         locaties voor de digipunten

         interne en externe communicatie over de digibanken

         faciliteren bij het aanbieden van Telenet ‘essential internet’ en Proximus ‘internet for all’ aan de meest kwetsbare doelgroepen

         screening van de beoogde doelgroep en toeleiding naar het aanbod van de digibanken.

 

Er wordt geen financiële bijdrage van de lokale besturen verwacht.

 

Gemeente Malle en OCMW Malle vinden het belangrijk om in te zetten op het verkleinen/wegnemen van de digitale kloof. Dit project kadert hierin. Om die reden willen gemeente en OCMW het engagement verder opnemen om dit project te ondersteunen.

 

De samenwerkingsovereenkomst vermeldt gemeente Malle en OCMW Malle als partners, zodat de samenwerkingsovereenkomst door de gemeenteraad en de raad van maatschappelijk welzijn moet worden goedgekeurd.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - de samenwerkingsovereenkomst met als titel 'Samenwerkingsovereenkomst Digibank Sel@b' tussen Selab projectvereniging, als promotor, en gemeente Malle en OCMW Malle, als partners, opgesteld op 30 mei 2022, bestaande uit 11 pagina's, met de bijlage 'samenwerkingsstrategie Digibanken Sel@b', bestaande uit 18 pagina's, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Organisatiebeheersing - rapportage over het organisatiebeheersingssysteem in 2021 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De algemeen directeur moet jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau en de raden rapporteren over het organisatiebeheersingssysteem.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 219, lid 2

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 217 tot en met 220 die de invulling van de organisatiebeheersing bepalen

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 176, 180, 181, 188, 193, 266, 272 en 303 die concrete bepalingen bevatten over het organisatiebeheersingssysteem

 

Motivering

 

De rapportage moet jaarlijks uiterlijk op 30 juni van het daaropvolgende jaar gebeuren.

 

De rapportage voor het jaar 2021 is beschikbaar.

 

De algemeen directeur bezorgde de raadsleden voor de zitting de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem. De rapportage werd op 21 juni 2022 toegelicht aan de raadsleden. De algemeen directeur was beschikbaar voor de raadsleden die daarover vragen hadden.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem in 2021.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Beleids- en beheerscyclus - vaststelling van het deel van de gemeente van de jaarrekening 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De dienst financiën stelde het ontwerp van de jaarrekening voor het boekjaar 2021 op.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus

 

Ministerieel besluit van 26 juni 2018 over de beleids- en beheerscyclus

 

Motivering

 

De dienst financiën stelde voorliggend ontwerp van de jaarrekening 2021 op.

 

De dienst financiën bezorgde de jaarrekening op 16 juni 2022 aan de leden van de gemeenteraad.

 

Op dinsdag 21 juni 2022 lichtte de financieel directeur de verschillende onderdelen van het document toe aan de raadsleden.

 

De gemeente en haar OCMW vormen samen één rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter twee afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 neen stemmen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - de jaarrekening 2021 als volgt vast te stellen:

 

J1 doelstellingenrekening

Exploitatiesaldo: 2.534.830

Investeringssaldo: -1.449.107

Financieringssaldo: -1.340.960

 

J2 staat van het financieel evenwicht

Beschikbaar budgettair resultaat:6.822.977

Autofinancieringsmarge: 1.614.847

Gecorrigeerde autofinancieringsmarge:1.734.199

 

J3 realisatie van de kredieten (deel gemeente)

Exploitatie-uitgaven:16.437.355

Exploitatie-ontvangsten: 20.670.675

Investeringsuitgaven: 2.600.730

Investeringsontvangsten: 935.113

Financieringsuitgaven: 684.079

Financieringsontvangsten:116.374

 

J4 balans

Totaal activa: 79.143.428

Totaal passiva: 79.143.428

 

J5 staat van opbrengsten en kosten

Overschot van het boekjaar: 442.201

Operationeel tekort: -1.237.779

Financieel overschot: 1.679.980

 

Artikel 2 - kennis te nemen van de toelichting en documentatie bij de jaarrekening 2021.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Beleids- en beheerscyclus - jaarrekening 2021 deel van het OCMW - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde op 30 juni 2022 het deel van de jaarrekening van het OCMW vast.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus

 

Ministerieel besluit van 26 juni 2018 over de beleids- en beheerscyclus

 

Motivering

 

De gemeente en haar OCMW vormen samen 1 rapporteringsentiteit en maken een geïntegreerde jaarrekening. Juridisch blijven het echter 2 afzonderlijke entiteiten. Daarom stemmen de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn elk over hun deel van de gezamenlijke jaarrekening. De gemeenteraad keurt het deel van de jaarrekening zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn goed en stelt zo de gezamenlijke jaarrekening van de gemeente en het OCMW definitief vast.

 

Op 30 juni 2022 stelde de raad voor maatschappelijk welzijn het deel van de jaarrekening van het OCMW vast.

 

Op 30 juni 2022 stelde de gemeenteraad het deel van de jaarrekening van de gemeente vast.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 neen stemmen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de vaststelling van het deel van de jaarrekening van het OCMW door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Artikel 2 - het deel van de jaarrekening van het OCMW goed te keuren.

 

Artikel 3 - te bevestigen dat door de goedkeuring van het deel van het OCMW van de jaarrekening en de vaststelling van het deel van de gemeente van de jaarrekening, de jaarrekening in haar geheel definitief is vastgesteld.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Bestuur van de eredienst Sint-Laurentius - rekening 2021 - gunstig advies - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 4 mei 2022 diende het bestuur van de eredienst Sint-Laurentius de rekening 2021 in samen met de begeleidende nota, de kastoestand, de staat van het vermogen en de actualisering van de inventaris.

 

De jaarrekening werd goedgekeurd door de kerkraad op 17 februari 2022. Ze werd ingediend bij het centraal kerkbestuur op 13 april 2022.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Wet van 4 maart 1870 op het tijdelijke der erediensten, artikel 6

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten

 

Besluit van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 betreffende de modelformulieren en het financieel beheer

 

Motivering

 

De rekening over het boekjaar 2020 werd goedgekeurd door de gouverneur van de provincie Antwerpen mits er een aanpassing als volgt gebeurde:

         vermindering van ontvangsten in hoofdfunctie 13(exploitatie) met 30.000 euro

         vermeerdering van ontvangsten in hoofdfunctie 33(investering) met 30.000 euro, de ontvangst van de verkoop van een bouwgrond moet geboekt worden onder MAR330 en niet onder MAR139

 

Het globaal resultaat van de rekening 2021 bedraagt 224.700,64 euro.

 

Het gemeentebestuur moet enkel advies geven bij de rekening van het bestuur van de eredienst. Het gemeentebestuur verleent een gunstig advies aan de rekening 2021 van het bestuur van de eredienst Sint-Laurentius.

 

De provinciegouverneur zal zich verder uitspreken over deze rekening. De eigenlijke goedkeuring en vaststelling van de bedragen gebeurt immers door de provinciegouverneur.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - gunstig advies te verlenen aan de rekening van het bestuur van de eredienst

Sint-Laurentius te Malle, over het dienstjaar 2021, waarvan de balans als volgt is samengesteld:

         Exploitatieresultaat   194.700,64 euro

         Investeringsresultaat             30.000,00 euro

         Globaal resultaat jaarrekening 2021 224.700,64 euro

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Bestuur van de eredienst Sint-Martinus - rekening 2021 - gunstig advies - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 4 mei 2022 diende het bestuur van de eredienst Sint-Martinus de rekening 2021 in samen met de begeleidende nota, de kastoestand, de staat van het vermogen en de actualisering van de inventaris.

 

De jaarrekening werd goedgekeurd door de kerkraad op 24 januari 2022. Ze werd ingediend bij het centraal kerkbestuur op 2 maart 2022.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Wet van 4 maart 1870 op het tijdelijke der erediensten, artikel 6

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten

 

Besluit van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 betreffende de modelformulieren en het financieel beheer

 

Motivering

 

Het globaal resultaat van de rekening 2021 bedraagt 222.292,53 euro.

 

Het gemeentebestuur moet enkel advies geven bij de rekening van het bestuur van de eredienst. Het gemeentebestuur verleent gunstig advies aan de rekening 2021 van het bestuur van de eredienst Sint-Martinus.

 

De provinciegouverneur zal zich verder uitspreken over deze rekening. De eigenlijke goedkeuring en vaststelling van de bedragen gebeurt immers door de provinciegouverneur.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - gunstig advies te verlenen aan de rekening van het bestuur van de eredienst

Sint-Martinus te Malle, over het dienstjaar 2021, waarvan de balans als volgt is samengesteld:

         Exploitatieresultaat     107.559,99 euro

         Investeringsresultaat             114.732,54 euro

         Globaal resultaat jaarrekening 2021   222.292,53 euro

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Bestuur van de eredienst Sint-Paulus - rekening 2021 - gunstig advies - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 4 mei 2022 diende het bestuur van de eredienst Sint-Paulus de rekening 2021 in samen met de begeleidende nota, de kastoestand, de staat van het vermogen en de actualisering van de inventaris.

 

De jaarrekening werd goedgekeurd door de kerkraad op 21 maart 2022. Ze werd ingediend bij het centraal kerkbestuur op 14 april 2022.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Wet van 4 maart 1870 op het tijdelijke der erediensten, artikel 6

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten

 

Besluit van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 betreffende de modelformulieren en het financieel beheer

 

Motivering

 

Het globaal resultaat van de rekening 2021 bedraagt 65.897,25 euro.

 

Het gemeentebestuur moet enkel advies geven bij de rekening van het bestuur van de eredienst. Het gemeentebestuur verleent gunstig advies aan de rekening 2021 van het bestuur van de eredienst Sint-Paulus.

 

De provinciegouverneur zal zich verder uitspreken over deze rekening. De eigenlijke goedkeuring en vaststelling van de bedragen gebeurt immers door de provinciegouverneur.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - gunstig advies te verlenen aan de rekening van het bestuur van de eredienst Sint-Paulus te Malle, over het dienstjaar 2021, waarvan de balans als volgt is samengesteld:

         Exploitatieresultaat:    20.704,19 euro

         Investeringssresultaat:              45.193,06 euro

         Globaal resultaat jaarrekening 2021:   65.897,25 euro

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Ondersteunen van verenigingen - subsidies op naam 2022 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 23 december 2021 de subsidies op naam vast voor het jaar 2022.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor twee bijkomende subsidies toe te kennen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 23°

 

Beslissing van de gemeenteraad van 23 december 2022 betreffende de subsidies op naam voor het jaar 2022.

 

Motivering

 

Het gemeentebestuur van Malle heeft van de Nationale Strijdersbond van België afdeling Malle de vraag ontvangen om een subsidie toe te kennen voor de herstelling / vervanging van het Oud-Strijdersvaandel.

 

Het gemeentebestuur van Malle heeft van de vzw Bedevaart naar de Graven aan de IJzer de vraag ontvangen om een subsidie te ontvangen.

 

Het feestcomité vzw heeft dit jaar verschillende acties ondernomen voor het personeel van gemeente en OCMW: de organisatie van een fairtrade ontbijtactie en de een actie voor een tussenkomst voor personeelsleden waarvan de kinderen deelnamen aan sportkampen, speelpleinwerking of kinderopvang. 

 

De gemeenteraad wenst een subsidie op naam van 1.150 euro toe te kennen voor het jaar 2022 aan de Nationale Strijdersbond van België - afdeling Malle. De gemeente heeft de nodige bewijsstukken ontvangen.

 

De gemeenteraad wenst een subsidie op naam van 100 euro toe te kennen voor het jaar 2022 aan de vzw Bedevaart naar de Graven aan de IJzer. De gemeente heeft de nodige bewijsstukken ontvangen.

 

De gemeenteraad wenst een subsidie op naam van 5.593 euro toe te kennen voor het jaar 2022 aan de vzw Feestcomité. De gemeente heeft de nodige bewijsstukken ontvangen.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP001208

Omschrijving

Subsidie - Oud-strijders

Beschikbaar krediet

1.275 euro

Vastlegging

1.150 euro

 

De dienst financiën verschoof 1.150 euro van MJP000568.

 

Volgnummer

MJP003098

Omschrijving

Subsidie - Bedevaart naar de Graven aan de IJzer vzw

Beschikbaar krediet

100 euro

Vastlegging

100 euro

 

De dienst financiën verschoof 100 euro van MJP000568.

 

Volgnummer

MJP000537

Omschrijving

Subsidie - Feestcomité

Beschikbaar krediet

5.593 euro

Vastlegging

5.593 euro

 

De dienst financiën verschoof 2.800 euro van MJP001133 en 2.793 euro van MJP000190.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt meer toelichting over artikel 3. Ze vraagt waarom een vzw voor die vergoeding moet instaan.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat in het verleden de gemeente dit altijd zelf gedaan heeft. Er was evenwel onduidelijkheid of dit door de gemeente kon gedaan worden. Niettemin was er nog nooit een opmerking op gekomen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het dus een trukkendoos is. Je tracht mogelijke problemen te ontwijken. Hij stelt dat zijn fractie er niet aan zal meedoen.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt van welke pot dit komt.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat het algemeen in de boekhouding zat.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wat nu de specifieke aanleiding is om het nu naar de gemeenteraad te brengen.

 

Voorzitter Jolien Vrints stelt voor te stemmen over de aparte stemming van de artikelen van het besluit. Voorzitter Jolien Vrints gaat over tot de stemming om apart over elk artikel te stemmen. Uit het resultaat van de stemming blijkt dat de gemeenteraad eenparig akkoord is om apart over elk artikel te stemmen.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - een subsidie op naam van 1.150 euro toe te kennen aan de Nationale Strijdersbond van België, afdeling Malle en de subsidie uit te betalen op het rekeningnummer BE10 2307 2940 9304.

 

Artikel 2 - een subsidie op naam van 100 euro toe te kennen op naam aan de vzw Bedevaart naar de Graven aan de IJzer en de subsidie uit te betalen op het rekeningnummer BE 86 4743 1005 2150.

 

De gemeenteraad besluit bij 13 ja stemmen en 9 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 3 - een subsidie op naam van 5.593 euro toe te kennen op naam aan de vzw feestcomité en de subsidie uit te betalen op het rekeningnummer BE 81 9731 5936 0324.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 31 maart 2022 het retributiereglement voor het recyclagepark goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 en artikel 41 bepalen dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt

 

Grondwet, artikel 173

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering

 

Omzendbrief LNE/2008/2 over de inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2009 waarbij de exploitatie van het gemeentelijk recyclagepark wordt overgedragen aan IGEAN milieu & veiligheid

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.

 

Wie geen gft-afval composteert kan dit aanbieden via de huis-aan-huis ophaling. Gft-containers kunnen via het recyclagepark, dat uitgebaat wordt door IGEAN, verdeeld worden. Thans gebeurt dit nog door de dienst omgeving.

 

Het verdelen van gft-containers via het recyclagepark biedt een aantal voordelen:

         Het recyclagepark is meer uren open.

         Op het recyclagepark is er voldoende ruimte om de gft-bakken te stockeren.

         De registratie van de gft-bakken kan op adresniveau gebeuren in het huidige databeheer van het recyclagepark. Zo kan het aantal containers per adres opgevolgd worden.

 

Het aanvullen van de stock van gft-containers op het recyclagepark blijft de verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente beheert de stock en koopt de gft-containers aan.

 

Een eerste gft-container per adres blijft gratis. Een bijkomende gft-container kan tegen betaling aangekocht worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat het retributiereglement van het recyclagepark wordt aangepast.

 

Vanuit ecologisch oogpunt is het belangrijk om het thuiscomposteren blijvend aan te moedigen. Daarom is het aangewezen de retributie voor een tweede container hoger te maken dan de retributie voor een compostvat of een compostbak. Bijgevolg is het aangewezen om de retributie voor een tweede container van 40 liter vast te leggen op 60 euro, en die voor een tweede container van 120 liter op 70 euro.

 

Iedere inwoner van Malle met een geldige identiteitskaart of verenigingen, 2de verblijvers,

kmo's, openbare diensten en scholen, met een geldige toegangskaart voor het recyclagepark, kunnen een gft-container afhalen, omruilen of aankopen.

 

Financiële gevolgen

IGEAN verrekent de opbrengst van deze retributie in de jaarafrekening.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

Gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor de afgifte van bepaalde afvalsoorten op het gemeentelijk recyclagepark.

 

Artikel 2 - gebruikers

 

§1 De retributie is verschuldigd door de begunstigde van de overheidsprestatie.

 

§2 De toegangscontrole gebeurt aan de hand van een identiteitskaart of aan de hand van een speciale toegangskaart.

 

§3 Een speciale toegangskaart wordt aangemaakt voor KMO’s (tot 5 werknemers), mensen met een 2de verblijf in Malle, particulieren die een extra toegangskaart wensen, verenigingen, scholen en openbare diensten. De retributie voor een toegangskaart bedraagt 3,50 euro.

 

§4 Er wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van het gemeentelijk recyclagepark voor het aanleveren van huishoudelijke of daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. De maximale hoeveelheid die een particulier per afvalsoort mag aanleveren per week is beperkt tot 2 m³ voor recycleerbare fracties.

 

Artikel 3 - tarief en berekening

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven voor de verschillende afvalsoorten:

 

Gratis

Laag tarief

Hoog tarief

 

<0,5 m³

5 euro

<0,5 m³

15 euro

>0,5 en <1 m³

10 euro

>0,5 en <1 m³

25 euro

>1 en <2 m³

15 euro

>1 en <2 m³

50 euro

- harde kunststoffen

- bloempotjes en plantentrays

- metalen

- papier en karton

- glazen flessen en bokalen

- pmd

- herbruikbare goederen

- kga

- zuiver eps

- zuivere plastic folie

- kaarsresten en kurken stoppen

- textiel

- matrassen

- alle fracties die in kader van de afvalstoffenwetgeving gratis moeten aanvaard worden (cementgebonden asbest, recupel-goederen)

- cellenbeton

- kalkplaten

- zuiver steenpuin

- houtafval

- groenafval

- vlak glas

- grof vuil

- gemengd bouw- en sloopafval

- zuivere grond (incl. graszoden)

boomstronken

2 euro/stuk

autobanden (max. 4 per jaar)

2 euro/stuk

 

 

 §2 De retributie voor KMO’s bedraagt 2,50 euro, aan te rekenen per beurt en dit gelimiteerd tot een                             hoeveelheid van 1 m³ per week en dit voor de aanvoer van glas, schroot, PMD en isomo. Voor                                           landbouwfolie dient men een retributie van 8,50 euro/m³ te betalen. De aanvoer van papier en                             karton is gratis, maar gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m³ per week.

 

 §3 Voor verkoop van materialen voor thuiscompostering worden volgende tarieven aangerekend:

 

Materiaal

Tarief

compostbak

60 euro

compostvat

35 euro (inclusief beluchtingsstok)

beluchtingsstok

5 euro

aanbouwmodule van compostbak

50 euro

dak voor compostbak

20 euro

zak compost 40 liter

3 euro

 

§4 Verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken: 1 euro per verpakking, ongeacht het type en de grootte.

 

§5 Voor opvang van regenwater worden 2 standaard regentonnen aangeboden waarvoor volgende tarieven worden aangerekend:

 

Materiaal

Tarief

Regenton 310 liter, rond en groen

50 euro

Regenton 510 liter, rond en groen

85 euro

 

 §6 Gft-afval kan men niet aanleveren op het recyclagepark. De lediging ervan gebeurt uitsluitend via de georganiseerde huis-aan-huis ophaling. Hiervoor stelt de gemeente gft-containers ter beschikking die kunnen afgehaald, omgeruild of aangekocht worden op het gemeentelijk recyclagepark dat door de intercommunale IGEAN milieu & veiligheid geëxploiteerd wordt.

 

 Iedere inwoner van Malle met een geldige identiteitskaart of verenigingen, 2de verblijvers, kmo's en scholen, met een geldige toegangskaart voor het recyclagepark, kunnen hiervan gebruik maken.

 

 De eerste gft-container op een adres is gratis en wordt in bruikleen gegeven. Hiervoor gelden volgende voorwaarden:

         Voor elk bestaand adres in onze gemeente kan men een eerste gft-container van 40 liter of 120 liter gratis, in bruikleen, krijgen. Dit betekent dat een container bij een adres hoort en daar ook steeds moet blijven.

         Een kapotte gft-container kan gratis omgeruild worden voor een andere. De kapotte container moet leeg en gereinigd ingeleverd worden op het recyclagepark.

         Gratis omruiling voor een ander volume is mogelijk indien men de oorspronkelijke container leeg en gereinigd terug inlevert op het recyclagepark. Zowel ruilingen van 120 liter naar 40 liter als van 40 liter naar 120 liter zijn mogelijk.

         Indien de gft-container in de vuilniswagen is terechtgekomen laat de ophaaldienst een bericht achter in de brievenbus. Dit bericht moet men meebrengen om een andere gratis container te kunnen krijgen.

         In geval van diefstal moet men aangifte doen bij de politie. Op vertoon van dit aangiftebewijs kan men een andere gratis container krijgen.

 

 Voor bijkomende gft-containers op een adres gelden volgende retributies:

 

Materiaal

Tarief

GFT-container, 120 l

70 euro

GFT-container, 40 l

60 euro

 

 Er kunnen maximaal 3 bijkomende containers per adres toegestaan worden, 40 en 120 liter   samengeteld.

 

Artikel 4 - vrijstellingen

 

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente worden vrijgesteld van de retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recylageparken.

 

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recylageparken. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Artikel 5 - invordering

 

§1 Het verschuldigde bedrag dient te worden vastgesteld door de containerparkwachter alvorens de betrokkene mag overgaan tot afgifte en zal gebeuren op de werf van het recyclagepark.

 

§2 De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met bancontact of kredietkaart. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het containerpark geweigerd worden.

 

 §3 Bij gebrek aan contante betaling vordert de financieel directeur de retributie in.

 

 §4 De gebruiker betaalt de retributie binnen de dertig dagen na verzending van de factuur.

 

 §5 Als de gebruiker de retributie niet binnen de dertig dagen betaalt, zal de financieel directeur de                             retributie invorderen volgens de volgende regels:

         Voor het betwiste gedeelte of een schuldvordering tegen een publieke rechtspersoon gelden de regels van de burgerlijke rechtspleging

         Voor het niet-betwiste gedeelte kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 6 - inwerkingtreding en bekendmaking

 

 §1 Het reglement treedt in werking op 1 juli 2022.

 

 §2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het   decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 - het reglement voor het recyclagepark goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 februari 2021, op te heffen vanaf 1 juli 2022.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement voor toeristische activiteiten en producten - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 30 maart 2022 het gemeentelijk retributiereglement voor toeristische activiteiten en producten toerisme goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 en artikel 41 bepalen dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt

 

Grondwet, artikel 173

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000843

Omschrijving

Verkoop cadeaucheques

Geraamde ontvangst

95.000 euro per jaar

 

Volgnummer

MJP000918

Omschrijving

Inschrijvings- en toegangsgelden - evenementen toerisme

Geraamde ontvangst

16.400 euro per jaar

 

Volgnummer

MJP000928

Omschrijving

Verkoop producten toerisme

Geraamde ontvangst

13.000 euro per jaar

 

Volgnummer

MJP000919

Omschrijving

Opbrengst verkopen bij evenementen toerisme

Geraamde ontvangst

5.900 euro per jaar

 

Volgnummer

MJP002296

Omschrijving

Opbrengst - horecabons

Geraamde ontvangst

13.000 euro per jaar

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wat het bedrag is dat tegenover de verkoop staat.

 

Schepen Wim Jordens stelt het exacte bedrag niet van buiten te weten, maar verwijst naar de raming onder het onderdeel 'financiële gevolgen'.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

Gemeentelijk retributiereglement voor toeristische activiteiten en producten

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 4 juli 2022 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor producten die verkocht worden in het toerismekantoor van de gemeente Malle en op de activiteiten georganiseerd door de dienst toerisme van Malle.

 

Artikel 2 - gebruikers

 

De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die erom verzoekt en dit vanaf het moment van de aanvaarding van de aanvraag.

 

Artikel 3 - tarief en berekening

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven voor producten:

 

Product

Tarief

Producten van externe uitgevers

volgens de adviesprijs van de uitgever

Mals mandje

25 euro

Mals mandje - luxe

35 euro

Malse cadeaubon

5 euro

Malse cadeaubon

15 euro

Horecabon

5 euro

Horecabon

15 euro

Fiets- of wandeltocht (jaarlijks aanpasbaar)

5 euro

Trappist geschenk - 3 x T, 3 x D + 1 glas 33 cl

13 euro

Trappist geschenk - 1 x T, 1 x D + 1 glas 33 cl

9 euro

Trappist geschenk - 2 x T, 2 x D + 2 glas 17 cl

11,50 euro

Oostmals Drupke klein

2,25 euro

Postkaart

0,50 euro

Trappist glas 17 cl verpakt

4 euro

Trappist glas 17 cl onverpakt

3 euro

Fles dubbel 75 cl

3,70 euro

Fles Tripel 75 cl

4,50 euro

Koker Dubbel

7,50 euro

Koker Tripel

8,50 euro

Trappist zakje

1 euro

Houten kist 2 x T + 2 glazen 25 cl

25 euro

Houten kist 2 x D + 2 glazen 25 cl

23 euro

Houten kist 1 x T, 1 x D + 2 glazen 25 cl

24 euro

Brochure Op stap met Anemoontje

4 euro

Beloning Op stap met Anemoontje

1 euro

Tornadokoekjes

1,60 euro

Kaars de Renesse

5 euro

Puzzel Land van Playsantiën

15 euro

10 mooiste wandelingen in het Land van Playsantiën

2,50 euro

Mysterieroutes (1 route)

4 euro

Mysterieroutes (3 routes)

10 euro

 

§2 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven voor activiteiten:

 

Activiteit

Tarief

Gidsbezoeken

Reële kostprijs die wordt aangerekend door de gids + administratiekost van 5 euro per aanvraag voor een gidsbezoek

Bezoeken en activiteiten van derden

Reële kostprijs die wordt aangerekend door het bedrijf

Knabbelen van Malle

47 euro per volwassene

27 euro per kind

Kickbikerit

3 euro per kickbike

Picknickmandje

10 euro per persoon

 

Artikel 4 - invordering

 

§1 De gebruiker betaalt de retributie contant tegen afgifte van een betalingsbewijs.

 

§2 Bij gebrek aan contante betaling vordert de financieel directeur de retributie in.

 

§3 De gebruiker betaalt de retributie binnen de dertig dagen na verzending van de factuur.

 

 §4 Als de gebruiker de retributie niet binnen de dertig dagen betaalt, zal de financieel directeur de                             retributie invorderen volgens de volgende regels:

      Voor het betwiste gedeelte of een schuldvordering tegen een publieke rechtspersoon gelden de regels van de burgerlijke rechtspleging

      Voor het niet-betwiste gedeelte kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5 - bezwaren

 

De gebruiker kan binnen de dertig dagen na de verzending van de factuur bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

Artikel 6 - inwerkingtreding en bekendmaking

 

 §1 Het reglement treedt in werking op 4 juli 2022.

 

 §2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het   decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 – het gemeentelijk retributiereglement voor toeristische activiteiten en producten toerisme goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 maart 2022, op te heffen vanaf 4 juli 2022.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Ondersteuning van verenigingen - renteloze lening aan KVC Oostmalle Sport voor infrastructuurwerken - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

K.V.C. Oostmalle Sport vraagt ondersteuning voor de financiering van de installatie van nieuwe LED-verlichting.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2012, artikel 41

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor deze ondersteuning te bieden door een renteloze lening van 30.000 euro te voorzien.

 

De gemeenteraad voorzag in het meerjarenplan 2020-2025 geen kredieten voor een renteloze lening aan K.V.C. Oostmalle Sport.

 

De gemeenteraad wil de installatie van nieuwe LED-verlichting door K.V.C. Oostmalle Sport ondersteunen door het verlenen van een renteloze lening.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP001821

Omschrijving

Renteloze lening

Beschikbaar krediet

0 euro

 

De financieel directeur leverde op 1 juni 2022 een visum af onder voorbehoud van het afsluiten van de overeenkomst tussen gemeente Malle en K.V.C Oostmalle Sport en onder voorbehoud van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan (er zijn geen kredieten voorzien).

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het goed is dat de sportclub ondersteund wordt, maar dat het raar is dat de werken al gebeurd zijn.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat de club waarschijnlijk nu een potje gebruikt heeft dat voor andere zaken zou gediend moeten hebben. Het kan natuurlijk ook zijn dat de factuur nog niet werd betaald.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt hoe ver de gemeente leningen kan toestaan.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat vraag per vraag de situatie bekeken zal worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er nog sportclubs zijn die dat interessant vinden. Als zo een sportclub een bedrijfspand huurt en die club wil dat inrichten, is dan een lening mogelijk.

 

Schepen Wim Jordens stelt niets uit te sluiten en dat alles met de betrokken vereniging zal worden bekeken.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - de volgende overeenkomst goed te keuren:

 

Overeenkomst renteloze lening gemeente Malle en K.V.C. Oostmalle Sport VZW

 

Tussen

 

Gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Jolien Vrints, voorzitter van de gemeenteraad, en Sven Brabants, algemeen directeur, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 30 juni 2022, hierna 'Gemeente Malle'

 

en

 

K.V.C. Oostmalle Sport VZW, Lierselei 50A, 2390 Malle , vertegenwoordigd door, Patrick Wouters, voorzitter, en, Steven Devisch, penningmeester, hierna 'K.V.C.O.’

 

komen het volgende overeen:

 

Artikel 1 – Gemeente Malle kent een renteloze lening toe aan ‘K.V.C.O.’ van 30.000 euro voor de financiering van de installatie van nieuwe LED-verlichting.

 

Artikel 2 - Algemene voorwaarden

 

         De lening moet gebruikt worden voor de financiering van de installatie van nieuwe LED-verlichting die noodzakelijk is voor de ontwikkeling van de activiteiten die behoren tot de normale werking van ‘K.V.C.O.’

         Minimaal gedurende de dubbele looptijd van de terugbetalingstermijn van de renteloze lening, moet de infrastructuur waarop de lening betrekking heeft, hoofdzakelijk gebruikt worden voor de rechtstreekse werking van het lokaal cultuur-, jeugd- of sportbeleid.

         ‘K.V.C.O’ waarborgt tegenover Gemeente Malle de naleving van alle in deze overeenkomst bepaalde verbintenissen.

         Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag tot gevolg, vermeerderd met de rente (wettelijke interestvoet) vanaf de dag van de uitbetaling van het ontleende bedrag. Het gebruik van een eerdere schijf niet in overeenstemming met het overeengekomen gebruik heeft bovendien tot gevolg dat de volgende schijf niet wordt uitbetaald, en dit onverminderd de onmiddellijke opeisbaarheid van de eerdere schijven van de lening.

 

Artikel 3 - Bewijsstukken

 

         ‘K.V.C.O.’ stelt aan de gemeente Malle de volgende bewijsstukken beschikbaar:

         een financieel verslag (balans en resultatenrekening) van de laatste drie boekjaren van de vereniging.

         het financieringsplan van het volledige project en de afbetalingsmodaliteiten.

         de statuten van de vereniging voor zover deze niet digitaal raadpleegbaar zijn in het Belgisch Staatsblad.

         een situatieschets van de ligging van het perceel, waarop de bedoelde infrastructuur gevestigd is of zal worden gevestigd.

         een projectbeschrijving en installatiegegevens van de bedoelde infrastructuur.

         een foto die een frontaal totaalbeeld geeft van de bedoelde infrastructuur.

         een raming van de kostprijs van de te gebruiken materialen, uitgesplitst naar hun soort (bouwmaterialen, hout, plastiekstoffen, leidingmateriaal voor elektriciteit, gas of water, verfwaren, eventueel andere) alsmede de raming van de te factureren loonkosten.

         een bewijs dat de vereniging hetzij eigenaar is van de onroerende infrastructuur en bijhorende grond, hetzij van een erfpacht of recht van opstal geniet op de onroerende infrastructuur, minimaal gedurende de dubbele looptijd van de terugbetalingstermijn.

 

Artikel 4 - Voorwaarden voor uitbetaling

 

         Als een omgevingsvergunning nodig is, kan slechts tot uitbetaling worden overgegaan nadat deze vergunning werd aangevraagd.

         De uitbetaling kan slechts gebeuren als alle in artikel 3 bedoelde bewijstukken in het bezit zijn van gemeente Malle.

         Gemeente Malle betaalt het toegekende bedrag uit binnen 30 dagen na ondertekening van deze overeenkomst op voorwaarde dat alle bewijsstukken, opgesomd in artikel 3, in het bezit zijn van gemeente Malle.

 

Artikel 5 - Voorwaarden voor terugbetaling

 

         ‘K.V.C.O.’ betaalt het volledige ontleende bedrag terug binnen een termijn van maximaal 5 jaar. Contractueel kan een kortere terugbetalingstermijn overeengekomen worden.

         ‘K.V.C.O.’ verbindt er zich toe het ontleende bedrag terug te betalen door vanaf 2023 jaarlijks vóór 30 juni een som van 6.000,00 euro te storten op de rekening van de gemeente Malle met als vermelding 'afbetaling renteloze lening K.V.C. Oostmalle Sport VZW’.

         Gedeeltelijk tussentijdse terugbetalingen zijn toegelaten.

         Bij laattijdige betaling wordt het opeisbare bedrag van rechtswege en zonder aanmaning verhoogd met een intrest berekend volgens de wettelijke interestvoet.

         In geval van niet-betaling binnen de 30 dagen na aanmaning bij aangetekende brief wordt het volledige bedrag van de lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de intresten berekend volgens de wettelijke interestvoet. ‘K.V.C.O.’ verliest op dat ogenblik haar recht op uitbetaling van volgende schijven, tot de volledige terugbetaling van het ontleende bedrag, vermeerderd met intresten.

         Met akkoord van de gemeente Malle en alle contracterende partijen, kunnen één of meerdere personen als rechtsopvolger(s) van de oorspronkelijke ontlener(s) worden aanvaard. Zulk beding zal het voorwerp uitmaken van een aanvullende overeenkomst, onderschreven door alle partijen.

 

Artikel 6 - Bevoegde rechtbank

 

Op deze overeenkomst is uitsluitend Belgisch Recht van toepassing. Eventuele geschillen worden bij uitsluiting voorgelegd aan de bevoegde rechtbank van het Arrondissement Antwerpen.

 

Voor K.V.C. Oostmalle Sport VZW

 

 

Patrick Wouters,       Steven Devisch, 

Voorzitter        Penningmeester

 

 

Voor gemeente Malle

 

 

Sven Brabants,       Jolien Vrints,

Algemeen directeur       Voorzitter gemeenteraad

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Ondersteuning van verenigingen - renteloze lening - Wieler Supportersclub Oostmalle - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De heer Raymond Leys van Wieler Supportersclub Oostmalle vraagt ondersteuning voor de financiering van de organisatie van de de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle. De organisatie heeft 25.000 euro nodig om de sluitingsprijs te kunnen organiseren.

 

Raymond Leys bevestigde dat een terugbetaling van deze 25.000 euro voor 15 maart 2023 kan gebeuren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

De gemeente Malle wenst sportieve initiatieven op het grondgebied te ondersteunen.

 

De cyclocross die georganiseerd wordt door de Wieler Supportersclub Oostmalle vindt plaats op in februari 2023.

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt voor deze ondersteuning te bieden door een renteloze lening van 25.000 euro te voorzien.

 

De heer Raymond Leys bevestigde dat hij persoonlijk borg wil staan voor de terugbetaling van het bedrag van 25.000 euro.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP001821

Omschrijving

Renteloze lening

Beschikbaar krediet

0 euro

 

Er is voor deze uitgave geen krediet voorzien in het meerjarenplan. Het geld wordt overgeschreven vanuit de thesaurie van de gemeente.

 

De financieel directeur leverde op 17 juni 2022 een visum af onder voorbehoud van het afsluiten van de overeenkomst tussen gemeente Malle en Wieler Supportersclub Oostmalle vzw en onder voorbehoud van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan (er zijn geen kredieten voorzien).

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij de borgstelling nogal vreemd in elkaar vindt zitten. Waarom is de vereniging zelf geen borg? Bovendien als er zo een grote lening wordt gegeven, is een financieel verslag van de laatste drie boekjaren minstens nodig om enig zicht te kunnen hebben op de situatie van de vereniging.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat de borgstelling zo werd voorgesteld. De financiële cijfers zullen niet goed geweest zijn. Daar kan je van uit gaan. In deze betreft het een tijdelijk liquiditeitsverhaal.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat de fractie zich zal onthouden.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat als een persoon een lening aan gaat, dan word je helemaal onderzocht. Hier is geen onderzoek geweest. Bovendien stelt raadslid Kirsten Dewaelheyns dat een overheid zou moeten zeggen tegen de borgsteller om dit niet te doen.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 7 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - de volgende overeenkomst goed te keuren:

 

Overeenkomst renteloze lening gemeente Malle en Wieler Supportersclub Oostmalle vzw

 

Tussen

 

Gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Jolien Vrints, voorzitter van de gemeenteraad, en Sven Brabants, algemeen directeur, handelend in uitvoering van het besluit van de gemeenteraad van 30 juni 2022, hierna 'Gemeente Malle'

 

en

 

Wieler Supportersclub Oostmalle vzw, Haard 13, 2390 Malle, ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen met ondernemingsnummer 0476.615.636, vertegenwoordigd door de heer Raymond Leys, hierna: 'Wieler Supportersclub Oostmalle'

 

en

 

De heer Raymond Leys, Haard 13, 2390 Malle: 'persoonlijke borg'

 

komen het volgende overeen:

 

Artikel 1 – Gemeente Malle kent een renteloze lening toe aan Wieler Supportersclub Oostmalle van 25.000 euro voor de organisatie van de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle 2022 in februari 2023.

 

Artikel 2 - Algemene voorwaarden

 

         Wieler Supportersclub Oostmalle waarborgt tegenover Gemeente Malle de naleving van alle in deze overeenkomst bepaalde verbintenissen.

         Elke aanwending van het ontleende bedrag in strijd met deze overeenkomst heeft van rechtswege de onmiddellijke opeisbaarheid van het totale ontleende bedrag tot gevolg, vermeerderd met de rente (wettelijke interestvoet) vanaf de dag van de uitbetaling van het ontleende bedrag. Het gebruik van een eerdere schijf niet in overeenstemming met het overeengekomen gebruik heeft bovendien tot gevolg dat de volgende schijf niet wordt uitbetaald, en dit onverminderd de onmiddellijke opeisbaarheid van de eerdere schijven van de lening.

 

Artikel 3 - Bewijsstukken

 

         Wieler Supportersclub Oostmalle stelt aan de gemeente Malle de volgende bewijsstukken beschikbaar:

      Een verklaring van rekeningnummer, ondertekend door twee vertegenwoordigers van de vereniging.

      De ondertekende overeenkomst zoals omschreven in artikel 6 van onderhavige overeenkomst.

 

Artikel 4 - Voorwaarden voor uitbetaling

 

         De uitbetaling kan slechts gebeuren als alle in artikel 3 bedoelde bewijstukken in het bezit zijn van gemeente Malle.

         Gemeente Malle betaalt het toegekende bedrag uit binnen 30 dagen na ondertekening van deze overeenkomst op voorwaarde dat alle bewijsstukken, opgesomd in artikel 3, in het bezit zijn van gemeente Malle.

 

Artikel 5 - Voorwaarden voor terugbetaling

 

         Wieler Supportersclub Oostmalle verbindt er zich toe het bedrag in hoofdsom, zoals vermeld in artikel 1, volledig terug te betalen aan Gemeente Malle, op het rekeningnummer  BE 73 0910 0011 9560, uiterlijk op 15 maart 2023.

         Gedeeltelijk tussentijdse terugbetalingen zijn toegelaten.

         Bij laattijdige betaling wordt het opeisbare bedrag van rechtswege en zonder aanmaning verhoogd met een intrest berekend volgens de wettelijke interestvoet.

         In geval van niet-betaling binnen de 30 dagen na aanmaning bij aangetekende brief wordt het volledige bedrag van de lening onmiddellijk opeisbaar en zal het gehele nog verschuldigde bedrag vermeerderd worden met de intresten berekend volgens de wettelijke interestvoet.

         Met akkoord van de gemeente Malle en alle contracterende partijen, kunnen één of meerdere personen als rechtsopvolger(s) van de oorspronkelijke ontlener(s) worden aanvaard. Zulk beding zal het voorwerp uitmaken van een aanvullende overeenkomst, onderschreven door alle partijen.

 

Artikel 6 - persoonlijke borg

 

Om de goede uitvoering te verzekeren van de verbintenissen van de lener, maar slechts in geval van niet-naleving ervan, staat de heer Raymond Leys persoonlijk borg voor de terugbetaling van het bedrag van 25.000 euro aan de de gemeente Malle. De heer Raymond Leys ondertekent de overeenkomst tevens ter kennisneming in zijn hoedanigheid van persoonlijke borg. Tussen de gemeente Malle en de heer Raymond Leys wordt een afzonderlijke overeenkomst van borgtocht opgemaakt en ondertekend.

 

Artikel 7 - Bevoegde rechtbank

 

Op deze overeenkomst is uitsluitend Belgisch Recht van toepassing. Eventuele geschillen worden bij uitsluiting voorgelegd aan de bevoegde rechtbank van het Arrondissement Antwerpen.

 

Voor Wieler Supportersclub Oostmalle vzw

 

 

Raymond Leys, 

Voorzitter

 

 

Voor gemeente Malle

 

 

Sven Brabants,       Jolien Vrints,

Algemeen directeur       Voorzitter gemeenteraad

 

Ter kennisneming, de persoonlijke borg

 

 

Raymond Leys

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Vaccinatiecentrum - overeenkomst met Diagnosecentrum Voorkempen CV voor de huur van een gedeelte van het gebouw in de Kapellei 252 in Zoersel - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 15 februari 2021 openden in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra in het licht van de bestrijding van de coronapandemie. Voor de eerstelijnszone Voorkempen organiseerden de betrokken gemeenten en de Eerstelijnszone Voorkempen vzw het vaccinatiecentrum tot en met 30 april 2022 in het provinciaal vormingscentrum.

 

De organisatie van het vaccinatiecentrum Voorkempen brengt kosten met zich mee. De Vlaamse

regering wil voor de financiering van de vaccinatiecentra het Belfort-principe toepassen, wat in dit geval betekent dat de Vlaamse overheid de volledige werking van het vaccinatiecentrum in principe zal financieren via subsidies aan de gemeenten en de eerstelijnszones.

 

De gemeente Malle is penhoudende organisatie voor de onderdelen infrastructuur en vaccinatieteams.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Samenwerkingsovereenkomst met statutaire draagkracht van het interbestuurlijk samenwerkingsverband 'Vaccinatiecentrum Voorkempen', goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 april 2021.

 

Motivering

 

Het provinciaal vormingscentrum is niet langer beschikbaar voor de inrichting van het vaccinatiecentrum. Het vaccinatiecentrum Voorkempen verhuist daarom vanaf 1 mei 2022 naar het Diagnosecentrum Voorkempen, Kapellei 252, 2980 Zoersel.

 

Een huurovereenkomst is noodzakelijk.

 

De gemeente Malle is penhouder van het interbestuurlijk samenwerkingsverband Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

De stuurgroep van het vaccinatiecentrum keurde de verhuis naar het Diagnosecentrum goed op 23 maart 2022.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP002730

Omschrijving

Vaccinatiecentrum

Beschikbaar krediet

838.853,44 euro

Raming (inclusief btw)

600,00 euro per maand voor de huur van de opslag- en optrekruimte in de kelder, telkens uiterlijk de 1e van elke maand te betalen aan de verhuurder;

 

Meer een huurprijs van 200,00 euro per begonnen halve dag van maximaal vier uren effectief gebruik van één standaardlokaal en de wachtzaal op het gelijkvloers voor de vaccinatieshift;

 

Meer een huurprijs van 50,00 euro per begonnen halve dag van maximaal vier uren effectief gebruik van elk bijkomend lokaal dat op hetzelfde ogenblik tijdens de vaccinatieshift gebruikt wordt.

 

 

De financieel directeur leverde op 10 juni 2022 een visum af.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat het vaccinatiecentrum tot voor kort in het vormingscentrum was. Is het correct dat dan een ander pand werd gezocht?

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat dit klopt. Op dit moment is de waakfase actief.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat 200 euro voor een halve dag veel geld is. Ze vraagt of er nog andere gebouwen of plekken overwogen werden.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat als een goedkoper pand gevonden kan worden, dit zeker bekeken moet worden.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt op basis van welke criteria dit pand gekozen is.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat dit binnen de eerstelijnszone bekeken is. Er zijn verschillende parameters gebruikt.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt of het vaccinatiecentrum niet in Joosten is.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of de andere gemeenten ook bijdragen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de kosten verdeeld worden onder de deelnemende gemeenten.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat 1.000 euro per maand goed betaald is.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat het niet over één lokaal gaat, maar over meerdere lokalen.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat er drie alternatieven waren. Deze locatie is gemakkelijk bereikbaar en het is in een buurgemeente van Malle.

 

Burgemeester Sanne Van Looy wijst erop dat de eerstelijnszone Voorkempen één van de eerstelijnszones is die de minste kosten hebben gemaakt. Er wordt zeer zorgvuldig omgegaan met het overheidsgeld.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Mieke Laenen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - de volgende huurovereenkomst goed te keuren:

 

HUUROVEREENKOMST VAN GEMEEN RECHT

 

 

TUSSEN VOLGENDE PARTIJEN:

 

  1. Diagnosecentrum Voorkempen CV, met zetel te  2980 Zoersel, Kapellei 252, ingeschreven met ondernemingsnummer 0457.169.413.

 

Hierbij vertegenwoordigd door Dr. P. Van der Wangen BV, gedelegeerd bestuurder, op haar beurt vertegenwoordigd door de heer Peter Van der Wangen,

 

hierna "de verhuurder" genoemd

 

en

 

  1. Gemeente Malle , met zetel te 2390 Malle, Antwerpsesteenweg 246, ingeschreven met ondernemingsnummer 0207.537.240,

 

Hierbij vertegenwoordigd door mevrouw Jolien Vrints, voorzitter van de gemeenteraad, en de heer Sven Brabants, algemeen directeur,

 

hierna "de huurder" genoemd

 

OVERWEGENDE HETGEEN VOLGT:

 

Deze huurovereenkomst wordt aangegaan door de Gemeente Malle in het kader van de opdracht die lokale besturen kregen in de vaccinatiecampagne, als gevolg waarvan binnen de Gemeente Malle het Vaccinatiecentrum Voorkempen werd ingericht. De Gemeente Malle verwijst hiervoor tevens naar het interbestuurlijk samenwerkingsverband.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN:

 

Artikel 1: Voorwerp

 

Door deze huurovereenkomst geeft de verhuurder aan de huurder, die aanvaardt, een gedeelte van het bedrijfsgebouw gelegen te 2980 Zoersel, Kapellei 252, in huur, met name de volgende delen:

         Eén of meerdere consultatieruimte(s) op het gelijkvloers genummerd van 1 tem. 5;

         De wachtzaal op het gelijkvloers;

         De sanitaire ruimte op het gelijkvloers;

         Een gedeelte van de kelderruimte voor de opslag van de Covid-19 vaccins in koelkasten, opslag van het medisch materiaal alsook voor het voorbereiden van de vaccins;

         De parking met het oog op het gebruik van de gehuurde ruimtes volgens en tijdens de afgesproken bestemming;

         zoals weergegeven op het bij deze overeenkomst gevoegde grondplan, dat onlosmakelijk deel uitmaakt van deze overeenkomst (bijlagen 1 en 2).

         Het voorwerp van de overeenkomst is welgekend door de huurder, die verklaart het grondig bezocht en nagekeken te hebben en het aanvaardt in de staat waarin het zich bevindt.

 

Artikel 2: Bestemming van het pand

 

Het gehuurde goed wordt door de huurder uitsluitend gebruikt als vaccinatiecentrum. Hierbij zullen de consultatieruimte(s) en de wachtzaal gebruikt worden voor de toediening van de vaccins tijdens de vaccinatieshift. De opslag van de Covid-19 vaccins in koelkasten, de opslag van het medisch materiaal alsook het voorbereiden van de vaccins zullen plaatsvinden in de kelderruimte.

Elk ander gebruik, zoals woonruimte of elk gebruik voor een werkzaamheid of een activiteit die onder de handelshuurwetgeving valt is verboden.


De huurder is niet gemachtigd dit gebruik te wijzigen zonder expliciete, voorafgaande en schriftelijke toestemming van de verhuurder. 

 

De huurder staat zelf in voor het verkrijgen van de eventuele voor de uitoefening van zijn activiteit vereiste vergunningen en ontheffingen. De weigering of intrekking daarvan kan nooit een aanleiding zijn tot enige aanspraak of vordering tegen de verhuurder.

 

De handelshuurwetgeving is niet van toepassing op deze overeenkomst.

 

Artikel 3: Duur

 

Deze overeenkomst wordt afgesloten voor onbepaalde duur, die aanvangt op 01.05.2022.

 

Deze overeenkomst kan op elk ogenblik door elk van beide partijen worden opgezegd met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden (met ingang de eerste van de maand volgend op de maand waarin de opzeg betekend wordt). De opzeg van de overeenkomst dient per aangetekend schrijven ter kennis te worden gebracht aan de andere partij.

 

Artikel 4: Huurprijs – indexering - intresten

 

Partijen komen een huurprijs overeen als volgt:

         Een huurprijs van 600,00 euro per maand voor de huur van de opslag- en optrekruimte in de kelder, telkens uiterlijk de 1e van elke maand te betalen aan de verhuurder;

         Meer een huurprijs van 200,00 euro per begonnen halve dag van maximaal vier uren effectief gebruik van één standaardlokaal en de wachtzaal op het gelijkvloers voor de vaccinatieshift;

         Meer een huurprijs van 50,00 euro per begonnen halve dag van maximaal vier uren effectief gebruik van elk bijkomend lokaal (dit kan enkel geschieden samen met voornoemd lokaal en wachtzaal) dat op hetzelfde ogenblik tijdens de vaccinatieshift gebruikt wordt;

 

Indien om welke reden ook, de BTW administratie nu of in de toekomst, zou stellen dat bepaalde handelingen onder deze overeenkomst vallen onder de toepassing van de BTW, dan zal de volledige BTW en aanhorigheden die verschuldigd zijn, bijkomend aangerekend worden aan en betaald worden door de huurder.

 

In de huurprijs zijn de volgende zaken inbegrepen:

         het normale verbruik van water, gas en elektriciteit;

         het normale gebruik van de volgende hardware die zich in de consultatieruimtes bevindt: computer, toetsenbord, muis, kaartlezer (enkel te gebruiken voor zover problemen worden ondervonden met de eigen hardware van de huurder)

         normale schoonmaakkosten gebruikte ruimtes;

         Alle belastingen en taksen die het gehuurde goed bezwaren (o.m. de onroerende voorheffing, provinciebelasting, belasting huisvuil, gemeentebelasting, …).

 

De huur van het exact aantal lokalen wordt afgerekend na het verstrijken van iedere maand.

De overige zaken, zoals de kosten voor de ICT-aanpassingen alsook de eventuele aankoop van voorraadrekken, zijn niet vervat in de huurprijs en worden afzonderlijk gefactureerd.

 

De betalingen worden uitgevoerd op rekeningnummer BE11 7310 0868 8848 op naam van Diagnosecentrum Voorkempen. 

 

De huurprijs wordt jaarlijks van rechtswege geïndexeerd, op de verjaardag van de inwerkingtreding van deze overeenkomst en dus voor het eerst op 01.05.2023, volgens de volgende formule:

 

“Nieuwe huurprijs = basishuurprijs x nieuw indexcijfer / aanvangsindexcijfer (index van de maand voorafgaand aan de maand waarin de huur werd afgesloten)”

 

Het aanvaarden van de niet-geïndexeerde huurprijs door de verhuurder vormt nooit een verzaking aan het recht op betaling van de indexering.

 

Op laattijdige betalingen van de huurprijs of van enige andere vergoeding waartoe de huurder krachtens deze overeenkomst gehouden is, wordt van rechtswege een intrest van 1% per maand aangerekend. Deze intrest is voor elke begonnen maand verschuldigd voor de gehele maand.

 

Betalingen worden eerst aangerekend op de openstaande kosten en vergoedingen (administratief / gerechtelijk), vervolgens op de intresten en tenslotte op de hoofdsom.

 

Artikel 5: Verplichtingen partijen - Praktische afspraken

 

  1. De huurder zorgt zelf voor alle nodige materialen en uitrusting (zoals ontsmetting) en signalisatie naar de bezoekers, met het oog op de goede werking van het vaccinatiecentrum (alsook voor de opruim hiervan na gebruik).
  2. De vaccinatieshiften zullen uitsluitend in het weekend plaatsvinden om de goede werking van de activiteit van de verhuurder in het pand niet in het gedrang te brengen. De vaccinatieshiften zullen in principe op zaterdagvoormiddag plaatsvinden en indien nodig, eveneens op zondagvoormiddag.

 

In uitzonderlijk geval, indien de noden van de huurder dit vereisen, kunnen de vaccinatieshiften bijkomend doorgaan op vrijdagnamiddag. 

 

Uiterlijk één maand vooraf, geeft de huurder aan de verhuurder door op welke van deze momenten de vaccinatieshiften voor de komende maand zullen doorgaan alsook hoeveel lokalen de huurder hiervoor voorziet. Dit is o.m. van belang om de verhuurder toe te laten de schoonmaakploeg in te plannen.

 

  1. De huurder zal zoveel mogelijk steeds gebruik maken van dezelfde lokalen, waarbij lokaal nummer 4 (zoals aangeduid op bijgaand plan) als standaardlokaal zal dienen.

 

In onderling overleg, kunnen partijen een ander lokaal als standaardlokaal afspreken.

 

In eerste instantie zullen lokalen 3, 4 en 5 worden gebruikt. Lokalen 1 en 2 worden enkel in laatste instantie bijkomend gehuurd.

 

De huurder heeft het exclusief genot van de door hem gehuurde lokalen en de wachtzaal op het gelijkvloers op het ogenblik van het gebruik door de huurder tijdens het weekend.

 

De verhuurder behoudt de mogelijkheid om de niet gebruikte lokalen af te sluiten.

 

  1. De huurder zal enkel tijdens de openingsuren van de verhuurder gebruik maken van de kelderruimte, bv. voor het optrekken van vaccinaties buiten de vaccinatieshift om.

 

De openingsuren van de verhuurder zijn:

 

         Maandag: van 7u45 tot 20u

         Dinsdag: van 7u45 tot 20u

         Woensdag: van 7u45 tot 20u30

         Donderdag: van 7u45 tot 20u30

         Vrijdag: van 7u45 tot 18u30

 

  1. Bij aanvang van de overeenkomst, wordt de huurder in het bezit gesteld van één sleutel van de achterdeur en van één badge van de achterdeur, alsook van de code van het alarm. De huurder verklaart deze zaken in ontvangst te hebben genomen bij ondertekening van de overeenkomst.

 

De huurder zal de sleutel, de badge en de code van het alarm enkel verstrekken aan de personen die dit strikt gezien nodig hebben.

 

Het is voor de huurder verboden om de sleutel/badge van het gehuurde goed te laten namaken of bijmaken. In geval van verlies van de sleutel/badge dient de huurder de kostprijs van een nieuw slot en nieuwe sleutels/badges te betalen.

 

De huurder sluit het pand steeds af bij vertrek.

 

  1. Na iedere vaccinatieshift, worden de gebruikte lokalen en ruimtes proper achtergelaten.

 

Medisch afval (zoals spuiten) en ander afval (zoals verpakking en kartonnen dozen), worden door de huurder zelf op haar eigen kosten verwijderd na elk gebruik.

 

  1. De huurder stelt een draaiboek in voor haar aangestelden en de vrijwilligers, waarin verdere praktische zaken worden toegelicht, zoals het gebruik van de badge en het alarm, het gebruik van de verwarmings- en koelinstallatie, de resetcode van de lift (die in principe niet gebruikt wordt door de huurder) en de contactgegevens van beide partijen.

 

De huurder legt dit draaiboek vooraf voor aan de verhuurder ter goedkeuring.

 

Het draaiboek maakt onderdeel uit van de overeenkomst.

 

  1. De huurder mag in geen geval gebruik maken van de overige lokalen en van de apparatuur van de verhuurder die zich in het gehuurde goed (ook in de gehuurde lokalen) bevindt (zoals bv. apparatuur van de dienst cardiologie).

 

De huurder zal erover waken dat zijzelf, haar aangestelden, de vrijwilligers en de bezoekers niet aan deze apparatuur komen en geen overige lokalen betreden.

 

  1. De huurder is aansprakelijk voor elke mogelijke beschadigingen, ongeachte hun oorzaak, die veroorzaakt worden door het gebruik van de gehuurde ruimtes, alsook voor beschadigingen aangebracht door medewerkers of bezoekers van het vaccinatiecentrum (zowel in of aan het gebouw, aan enige uitrusting of apparatuur van de verhuurder, als op de parking, …).

 

In geval enige beschadiging optreedt, zal de huurder de verhuurder hiervan binnen de 24 uur in kennis stellen en overgaan tot integrale vergoeding van de schade.

 

Artikel 6: Huurwaarborg

 

Partijen komen overeen dat geen huurwaarborg dient te worden gesteld.

 

Artikel 7: Staat van het goed

 

De huurder verklaart het gehuurde goed in een goede staat ontvangen te hebben en verklaart geen gebreken of beschadigingen te hebben vastgesteld.

De huurder dient het goed in dezelfde staat terug ter beschikking te stellen van de verhuurder bij het einde van de huurovereenkomst. Tevens dient het gehuurde goed volledig ontruimd te zijn en in propere staat te worden achtergelaten.

 

De huurder staat in voor de herstelling en vergoeding van de door haar of haar gebruikers veroorzaakte huurschade, ongeacht de oorzaak daarvan, met uitzondering van normale slijtage.

 

Artikel 8: Overdracht van huur en onderhuur

 

De verhuurder is gerechtigd zijn rechten en verplichtingen die uit deze overeenkomst voortvloeien te allen tijde aan derden over te dragen, zonder dat dit in de rechten van de huurder enige wijziging aanbrengt.

 

Het is de huurder verboden de huur over te dragen of het goed geheel of gedeeltelijk onder te verhuren, tenzij met voorafgaande schriftelijke toestemming van de verhuurder. De verhuurder dient de afwijzing van de vraag tot overdracht of tot onderhuur van de huurder niet te motiveren.

 

In geen geval zal de huurder zich kunnen beroepen op stilzwijgende toestemming van de verhuurder.

 

Artikel 9: Herstellingen en onderhoud

 

De verhuurder staat in voor de herstellingen en het onderhoud aan het gehuurde goed, tenzij deze herstellingen veroorzaakt werden door de eigen fout of het in gebreke blijven van de huurder of door de fout van een persoon, dier of zaak waarvoor de huurder moet instaan.

 

De huurder zal het goed als een zorgvuldige huisvader gebruiken.

 

Indien de huurder in gebreke blijft enige herstelling uit te voeren die te zijne laste valt en indien hij zijn tekortkoming binnen de 8 dagen volgend op een geschreven ingebrekestelling van de verhuurder niet heeft hersteld, heeft de verhuurder zonder verdere ingebrekestelling het recht de nodige werken te laten uitvoeren op kosten van de huurder op eenvoudige voorlegging van de herstelfacturen.

 

Artikel 10: Gebreken of schade - meldingsplicht huurder

 

Op straffe van een integrale schadevergoeding verwittigt de huurder onverwijld (d.i. onmiddellijk en uiterlijk 24 uren na de vaststelling ervan) telefonisch en schriftelijk (per aangetekend schrijven) de verhuurder van elk gebrek en/of van elk schadegeval waarvan de herstelling ten laste van de verhuurder valt.

 

De huurder stelt de verhuurder en/of zijn aangestelden in de gelegenheid elk schadegeval te onderzoeken en eventueel de nodige werken uit te voeren. 

 

De huurder heeft geen recht op enige vergoeding of vermindering van de huurprijs ingeval van door de verhuurder uit te voeren werken, zelfs als de werken meer dan veertig dagen duren.

 

In afwijking van artikel 1721 B.W., is de verhuurder geen vrijwaring noch schadeloosstelling verschuldigd aan de huurder voor verborgen gebreken van het verhuurde goed, die het gebruik daarvan verhinderen.

 

Artikel 11: Veranderings-, verbeterings- of verbouwingswerken

 

Het is de huurder niet toegestaan om tijdens de huurovereenkomst veranderings-, verbeterings- of verbouwingswerken  aan het gehuurde goed uit te voeren, zonder  voorafgaand schriftelijk akkoord van de verhuurder. 

Partijen spreken op dat moment het lot af van de werken bij het einde van de overeenkomst (verwijdering, dan wel behoud) en de vergoedingsregeling hiervoor.

 

Artikel 12: Verzekering

 

De verhuurder verzekert het gebouw tegen brand en aanverwante risico’s.

 

De huurder zal gedurende de ganse duur van deze huurovereenkomst een verzekering nemen voor alle huurderrisico’s zoals onder meer inboedel, brand, elektrisch risico, waterschade, stormschade en glasbraak.

 

De polis dient zowel het huurrisico als het verhaal van derden te verzekeren.

 

De huurder legt van deze verzekeringsovereenkomst op het eerste verzoek van de verhuurder het bewijs voor (ondertekende overeenkomst(en) + betalingsbewijzen premies).

 

Artikel 13: Tenietgaan van het pand

 

Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd door toeval geheel tenietgaat, is de huur van rechtswege ontbonden.

 

De huurder heeft, indien het goed slechts ten dele teniet gaat, geen vordering tot vermindering van de prijs of tot ontbinding van de huur opzichtens de verhuurder, in afwijking van art. 1722 B.W. 

 

De verhuurder is in geen van beide gevallen enige schadeloosstelling verschuldigd.

 

De huurder mag van de verhuurder geen schadevergoeding vorderen in geval van stopzetting of onderbreking - wat ook de duur moge wezen van zulke stopzetting of onderbreking - van watervoorziening, gas en elektriciteit, telefoon, enz. of van andere diensten en voorzieningen als verwarming, verluchting, enz. die met het pand verband houden, wat ook de reden daarvoor moge wezen, tenzij zulke stopzetting of onderbreking toe te schrijven zou zijn aan de nalatigheid van de verhuurder.

 

Artikel 14: Registratie

 

De huurder dient te zorgen voor de registratie van deze huurovereenkomst binnen de wettelijke termijn.  De kosten hieraan verbonden zijn ten laste van de huurder.

 

Enkel voor de doeleinden van de registratie, schatten partijen de lasten op 5% van de huurprijs.

 

Artikel 15: Ongeldigheid of niet-afdwingbaarheid

 

De verplichtingen van deze huurovereenkomst zijn hoofdelijk en ondeelbaar ten aanzien van de huurders, hun erfgenamen of rechthebbenden, ten welke titel ook.

 

De ongeldigheid of niet-afdwingbaarheid van enige bepaling van deze overeenkomst zal de geldigheid of afdwingbaarheid van eender welke andere bepaling niet aantasten.

 

Voor zover één bepaling van de overeenkomst nietig zou verklaard worden, zal zij vervangen worden door een bepaling die zo nauw mogelijk aansluit bij de wil van partijen of  alleszins in die zin dienen te worden begrepen of vervangen of beperkt worden tot de wettelijk toelaatbare grenzen.

 

Het falen van eender welke partij bij het aandringen op de strikte naleving van eender welke bepaling, voorwaarde of voorziening van deze overeenkomst zal niet begrepen worden als een afstand of het opgeven van toekomstige naleving daarvan, en deze bepalingen, voorwaarden of voorzieningen zullen volledig van kracht en toepasselijk blijven.

 

 

Aldus opgemaakt in drie originele exemplaren, op .................... (dag, maand, jaar) te .........................(plaatsnaam).

 

Iedere partij verklaart één exemplaar te hebben ontvangen. Het derde exemplaar is bestemd voor de registratie.

 

 

Voor de verhuurder:

Naam:

Functie:

 

 

Voor de huurder:

Naam:

Functie:

 

 

Bijlagen:

1. Grondplan gelijkvloers

2. Grondplan kelderruimte

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Sport - erkenningsreglement voor sportverenigingen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De afgelopen maanden ging de dienst sport, in samenspraak met de raad van bestuur van de sportraad, door het erkenningsreglement voor sportverenigingen. Een aantal items uit het erkenningsreglement hadden nood aan aanpassingen / verbeteringen / verduidelijkingen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2019, erkenningsreglement voor sportverenigingen - goedkeuring

 

Verslag van de raad van bestuur van de sportraad van 16 november 2021 en 22 maart 2022

 

Verslag van de commissie erkenning en subsidiëring van de sportraad van 8 februari 2022

 

Motivering

 

De aanpassingen werden geformuleerd in samenspraak met de sportraad tijdens de raad van bestuur van 16 november 2021 en de commissievergadering van 8 februari 2022. Het definitieve voorstel van erkenningsreglement werd besproken tijdens de raad van bestuur van 22 maart 2022 en nadien positief geadviseerd (er werd gestemd per mail met 3 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 2 onthoudingen) door de raad van bestuur.

 

Uitzonderlijk voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) wordt de uiterlijke indiendatum voor erkenningsaanvragen verschoven naar 19 oktober 2022 (i.p.v. 31 maart) omdat de dienst sport en de sportraad de verenigingen voor sportseizoen 2022 – 2023, dat start op 1 juli 2022, wil erkennen op basis van het nieuwe erkenningsreglement. 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat de sportraad verdeeld was. Er waren drie stemmen voor, twee onthoudingen en één stem tegen. Het zou beter geweest zijn, mocht er wat eensgezindheid geweest zijn.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat er inderdaad een verschil in visie is binnen de sportraad. Sommige leden zeiden ook dat het dossier hen minder lag.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt zich zorgen te maken over het stemgedrag binnen de sportraad. Ze vraagt zich af waarom de sportraad zo laat betrokken geworden is. Het reglement is niet samen gemaakt.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat dit niet correct is. Iedereen heeft kunnen deelnemen aan de bijkomende vergaderingen over het reglement. Er werd daar goed gediscussieerd.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat het reglement bepaalt dat de vereniging schuldenvrij moet zijn. Ze vraagt of dat dan geen problemen met zich meebrengt voor bijvoorbeeld de voetbalclub van Oostmalle, nu er een lening is toegestaan.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat de insteek is dat het gaat over het niet betalen van rekeningen, maar stelt dat het duidelijker zou zijn om 'behoudens goedgekeurde leningen door de gemeenteraad' toe te voegen.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat de fractie denkt dat alles duurder gaat worden voor kleine verenigingen.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat er geen prijsstijgingen zijn op basis van dit erkenningsreglement.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de sportinfrastructuur verouderd is. Er wordt beroep gedaan op de scholen, maar daar zijn beperkingen qua inrichting. Kan hiervoor een oplossing gezocht worden?

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat de gemeente al de beschikbare ruimten zo goed mogelijk probeert te benutten.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat de verouderde infrastructuur een gevolg is van 25 jaar stilstand.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - het erkenningsreglement voor sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 maart 2019 op te heffen vanaf 1 juli 2022.

 

Artikel 2 - onderhavig erkenningsreglement voor sportverenigingen goed te keuren en in te laten gaan vanaf 1 juli 2022:

 

ERKENNINGSREGLEMENT VOOR SPORTVERENIGINGEN

Hierna genoemd: vereniging

 

Artikel 1.Waarom erkenning aanvragen?

 

1. Om gebruik te kunnen maken van de gemeentelijke (school/bedrijfs)sportinfrastructuur in Malle.

 

2. Om te genieten van het voordeelhuurtarief voor sportinfrastructuur die door de gemeente ter beschikking worden gesteld in Malle.

 

3. Om gebruik te kunnen maken van de gemeentelijke uitleendienst.

 

4. Om in aanmerking te komen voor subsidiëring door de gemeente.

 

Artikel 2.Algemene bepalingen

 

1. Dit erkenningsreglement is raadpleegbaar op de website www.malle.be.

 

2. De vereniging kan slechts via 1 gemeentelijk erkenningsreglement erkend worden.

 

3. Uitzonderingen op dit erkenningsreglement zijn mogelijk mits gemotiveerd advies van de sportraad waarna het college van burgemeester en schepenen (hierna: het college) beslist.

 

4. Het college kan de erkenning op elk moment intrekken als de vereniging niet meer voldoet aan de bepalingen van dit reglement of bij fraude. Een vernieuwde aanvraag tot erkenning na intrekking kan maar ingediend worden na verloop van 1 kalenderjaar te rekenen vanaf de dag na de beslissing tot intrekking.

 

Artikel 3. Erkenningsvoorwaarden

 

1. Het doel van de vereniging moet sportbeoefening zijn zonder beroepsdoeleinden en/of winstoogmerk na te streven.

 

2. Het sportief doel dat wordt nagestreefd moet opgenomen zijn in de statuten en/of het huishoudelijk reglement van de vereniging.

 

3. De vereniging moet gevestigd zijn in de gemeente Malle en minstens 1 bestuurslid moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van de gemeente Malle.

 

4. De vereniging moet minstens 1 effectief afgevaardigde als aanspreekpunt hebben die de vereniging tegenover de gemeente en de sportraad vertegenwoordigt.

 

5. De vereniging biedt sport aan op het grondgebied van Malle. Het adres waar, en de tijdstippen waarop de sport wordt beoefend, moeten door de vereniging worden opgegeven.

 

6. De aangeboden en beoefende sport moet vermeld staan op de meest actuele sporttakkenlijst van Sport Vlaanderen.

 

7. De vereniging moet minstens 10, binnen het verenigingsverband, sportende leden hebben. Onder een sportend lid wordt verstaan: sporter, voorzitter, secretaris, penningmeester, trainer, scheidsrechter, tijdopnemer en jurylid die voorkomt op de ledenlijst van de vereniging.

 

8. De vereniging moet een open vereniging zijn. Hieronder wordt verstaan dat iedereen lid kan worden van de vereniging ongeacht de ideologische of filosofische achtergrond op voorwaarde dat hij/zij de waarden en normen, reglementen en doelstellingen van de vereniging eerbiedigt. Ook moet de vereniging actief promotie voeren in Malle voor haar werking met het oog op ledenwerving.

 

9. De vereniging sluit een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen af voor al haar leden, vrijwilligers, verenigingswerkers en evenementen toegankelijk voor derden. Bij de aanvraag van een evenement kan de commissie erkenning het verzekeringsbewijs opvragen.

 

10. De vereniging moet schuldenvrij zijn ten opzichte van de gemeente, behoudens goedgekeurde leningen door de gemeenteraad.

 

11. De vereniging moet 1 jaar sportieve werking aantonen, of minstens een “voorlopige erkenning” verkregen hebben van het college (op voordracht van de sportraad).

 

12. De erkenningsaanvraag en stavingstukken dienen in het Nederlands ingediend te worden. Alle gegevens en documenten van de vereniging dienen in het Nederlands raadpleegbaar te zijn bij de vereniging.

 

Artikel 4. Procedure

 

Artikel 4.1 Algemeen

 

1. Elke vereniging dient jaarlijks uiterlijk op 31 maart de erkenning aan te vragen bij de dienst sport via het (online) aanvraagformulier op de gemeentelijke website. Aanvragen ingediend na 31 maart komen niet in aanmerking voor erkenning. Voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is uitzonderlijk de uiterlijke indiendatum 19 oktober 2022 en komen aanvragen na 19 oktober 2022 niet in aanmerking voor erkenning. De eerste aanvraag tot erkenning kan op eender welk tijdstip ingediend worden (zie artikel 5.1).

 

2. De raad van bestuur van de sportraad zal een advies uitbrengen over de aanvraag tot erkenning. De dienst sport legt de aanvraag samen met het advies van de raad van bestuur van de sportraad voor aan het college. Het college beslist vervolgens over het al dan niet toekennen van de gevraagde erkenning.

 

3. Bij de jaarlijkse aanvraag dienen enkel de documenten gevoegd te worden die veranderd zijn tegenover de vorige aanvraag, alsook de documenten welke een jaarlijkse update behoeven (bijv. bewijs premiebetaling verzekeringen).

 

Artikel 5. Hoe een nieuwe aanvraag of jaarlijkse indienen?

 

Artikel 5.1 Nieuwe aanvraag: de vereniging is een nieuwe vereniging die erkend wil worden (voorlopige erkenning) of een vereniging waarvan een eerdere erkenning werd ingetrokken:

 

4. De vereniging vraagt erkenning aan via het (online) aanvraagformulier op de gemeentelijke website.

 

5. De vereniging dient het dossier volledig, duidelijk en correct in, samen met de gevraagde bewijsstukken, via het (online) aanvraagformulier op de gemeentelijke website. De eerste aanvraag tot erkenning kan op eender welk tijdstip worden ingediend. De vereniging waarvan een eerdere erkenning werd ingetrokken, en welke een nieuwe aanvraag doet, kan dit pas doen na verloop van 1 kalenderjaar te rekenen vanaf de dag volgend op de beslissing tot intrekking van de erkenning.

 

6. Het door de vereniging ingediende dossier wordt door de dienst sport overgemaakt aan de raad van bestuur van de sportraad en door deze laatste besproken. De raad van bestuur van de sportraad kan de aanvragende vereniging uitnodigen voor het geven van toelichting bij de aanvraag. Ingeval van uitnodiging moet de vereniging haar dossier bij de raad van bestuur van de sportraad toelichten en/of verdedigen. De raad van bestuur van de sportraad formuleert vervolgens een advies ten behoeve van het college.

 

7. Het college beslist over de nieuwe aanvraag tot erkenning, en deze beslissing wordt door de dienst sport ter kennis gebracht aan de aanvragende vereniging. Deze eerste erkenning betreft een ‘voorlopige’ erkenning en geldt voor een periode van beslissing tot toekenning van de voorlopige erkenning tot 31 maart 20XX +1, waarbij deze periode minstens 1 kalenderjaar moet bedragen.

 

8. Na het verloop van de periode van voorlopige erkenning maakt de vereniging een jaarverslag op en bezorgt dit samen met een nieuw erkenningsdossier aan de dienst sport uiterlijk op 31 maart 20XX+1.

 

9. Een voorlopige erkenning opent geen recht tot het aanvragen van gemeentelijke subsidies.

 

Artikel 5.2. Jaarlijkse aanvraag: De vereniging is een bestaande reeds binnen de gemeente erkende vereniging die erkend wil worden:

 

10. De vereniging vraagt erkenning aan via het (online) aanvraagformulier op de gemeentelijke website.

 

11. De vereniging dient het dossier volledig, duidelijk en correct in, samen met de gevraagde bewijsstukken, via de gemeentelijke website uiterlijk op 31 maart 20XX. Voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is uitzonderlijk de uiterlijke indiendatum 19 oktober 2022 en komen aanvragen na 19 oktober 2022 niet in aanmerking voor erkenning.

 

12. De door de vereniging ingediende aanvraag wordt besproken door de raad van bestuur van de sportraad. De raad van bestuur van de sportraad kan de aanvragende vereniging uitnodigen voor het geven van toelichting bij de aanvraag. Ingeval van uitnodiging moet de vereniging haar dossier bij de raad van bestuur van de sportraad toelichten en/of verdedigen. De raad van bestuur van de sportraad formuleert een advies ten behoeve van het college.

 

13. Het college beslist over de aanvraag tot erkenning en deze beslissing wordt door de dienst sport ter kennis gebracht aan de aanvragende vereniging.

 

14. De bekomen erkenning geldt voor 1 jaar en dient jaarlijks opnieuw aangevraagd te worden.

 

Bewijsstukken bij te voegen bij aanvraag:

         statuten en/of huishoudelijk reglement (met opgave sportief doel);

         verzekeringsbewijs lichamelijke ongevallen;

         verzekeringsbewijs burgerlijke aansprakelijkheid;

         recente ledenlijst (bij nieuwe aanvragen).

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Sport - reglement impulssubsidies voor erkende sportverenigingen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De afgelopen maanden ging de dienst sport, in samenspraak met de raad van bestuur van de sportraad, door het impulssubsidiereglement voor erkende sportverenigingen. Een aantal items uit het subsidiereglement hadden nood aan aanpassingen / verbeteringen / verduidelijkingen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2021, reglement impulssubsidies voor sportverenigingen – goedkeuring

 

Verslag van de raad van bestuur van de sportraad van 22 maart 2022

 

Verslag van de commissie erkenning en subsidiëring van de sportraad van 18 januari 2022 en 8 februari 2022

 

Motivering

 

De aanpassingen werden geformuleerd in samenspraak met de sportraad tijdens de commissievergaderingen van 18 januari 2022 en 8 februari 2022. Het definitieve voorstel van impulssubsidiereglement werd besproken tijdens de raad van bestuur van 22 maart 2022 en nadien positief geadviseerd (er werd gestemd per mail met 3 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 2 onthoudingen) door de raad van bestuur.

 

Uitzonderlijk voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) wordt de uiterlijke indiendatum voor subsidieaanvragen verschoven naar 19 oktober 2022 (i.p.v. 31 maart) omdat de dienst sport en de sportraad de verenigingen voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) wil erkennen op basis van het nieuwe subsidiereglement.

De raad van bestuur van de sportraad stelde voor om beroep te kunnen aantekenen bij de gemeenteraad. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om beroep bij het college van burgemeester en schepenen aan te tekenen. Het voorstel werd in "2.3 Beroep" dan ook op die wijze gewijzigd.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat de koppeling met de SDG's goed is, maar vraagt zich af hoe het gecontroleerd zal worden.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat de vereniging het bewijs mee moet leveren.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat een vereniging kan zeggen 'we laten de kraan niet meer lopen'. Er moet voldoende kwaliteitscontrole zijn, aldus raadslid Kirsten Dewaelheyns.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt of de sportraad of het college van burgemeester en schepenen een reden had om het beroep al dan niet bij de gemeenteraad te leggen.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat het in het verleden zo was en dat er door het beroep bij het college van burgemeester en schepenen te leggen kort op de bal gespeeld kan worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - het impulssubsidiereglement voor de erkende sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 mei 2021 op te heffen vanaf 1 juli 2022.

 

Artikel 2 - onderstaand gemeentelijk reglement impulssubsidies voor erkende sportverenigingen goed te keuren en in te laten gaan vanaf 1 juli 2022:

 

REGLEMENT IMPULSSUBSIDIES VOOR ERKENDE SPORTVERENIGINGEN

(hierna genoemd: vereniging)

 

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

 

1.1. Terminologie

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

         Sport: activiteiten die individueel of in ploegverband worden beoefend met een competitief of recreatief karakter waarbij vooral de fysieke inspanning centraal staat;

         Sportvereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als primaire doelstelling de beoefening van sport;

         Erkende sportvereniging: een sportvereniging die erkend is door het gemeentebestuur op basis van het erkenningsreglement voor sportverenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 juni 2022 en eventuele latere wijzigingen;

         Kalenderjaar: van 1 januari tot 31 december;

         Jeugdsport: sportparticipatie van kinderen en jongeren tot en met 18 jaar;

         Jeugdtrainer: sporttechnisch begeleider voor jeugdsport, persoon die binnen de vereniging training geeft aan jeugdleden en een sportspecifiek diploma of attest van, of erkend door de Vlaamse Trainersschool, heeft;

         Jeugdsportcoördinator (hierna JSC): een jeugdtrainer die het jeugdsportbeleid in de vereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige en organisatorische vlak en de jeugdtrainers actief ondersteunt en begeleidt;

         Opleiding: een kadervormingscursus georganiseerd, of erkend door de Vlaamse Trainersschool (VTS);

         Bijscholing: een bijscholingscursus georganiseerd door VTS of de sportfederatie, de provincie, de Sportregio of de gemeente;

         Sportend lid: hieronder wordt verstaan: sporter, voorzitter, secretaris, penningmeester, trainer, scheidsrechter, tijdopnemer en jurylid die voorkomt op de ledenlijst van de vereniging;

         Topsportvereniging: een vereniging die sport beroepsmatig beoefend;

         Competitiesport op hoog niveau / topsport = beroepsmatige sportbeoefening.

 

1.2. Doelstelling

 

De vereniging ertoe aanzetten om meer en beter gekwalificeerde jeugdtrainers en jeugdsportcoördinatoren in te schakelen in de werking van de vereniging.

 

1.3. Kader

 

Dit reglement is opgemaakt in de geest van geldende overkoepelende wetten en decreten:

         wet van 14 november 1983 betreffende de controle op toekenning en de aanwending van gemeentelijke subsidies;

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Dit subsidiereglement is raadpleegbaar op de website www.malle.be.

 

1.4. Voorwaarden

 

Een vereniging die wil genieten van deze impulssubsidie, moet door de gemeente erkend zijn. Verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

         de vereniging heeft een afzonderlijke actieve jeugdwerking op het grondgebied van Malle;

         de vereniging heeft minimum 20% sportende leden die ingeschreven zijn in de gemeente Malle;

         de vereniging heeft een zichtrekening in België op naam van de vereniging;

         de vereniging biedt gedurende een sportseizoen minstens wekelijks of tweewekelijks een jeugdsportactiviteit aan;

         de vereniging is géén topsportvereniging of géén vereniging die enkel competitiesport op hoog niveau aanbiedt;

         wanneer de vereniging ophoudt te bestaan of de erkenning tussentijds, d.w.z. tussen het ogenblik van de subsidie-aanvraag en het moment van uitbetaling van de subsidie, werd ingetrokken wordt er geen subsidie meer uitgekeerd;

         de vereniging moet schuldenvrij zijn ten opzichte van de gemeente, behoudens goedgekeurde leningen door de gemeenteraad.

 

1.5 Krediet

 

De impulssubsidie wordt uitgekeerd binnen de perken van de door de gemeenteraad in het meerjarenplan goedgekeurde kredieten. Een vereniging kan geen subsidie voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen.

 

1.6. Termijn

 

Dit reglement is van toepassing voor de toewijzing en berekening van de subsidies vanaf kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021).

 

HOOFDSTUK 2. Procedure en werkwijze

 

2.1 Aanvraagprocedure

 

De impulssubsidie kan men aanvragen door volgende hierna omschreven procedure te volgen:

         de vereniging richt, op eigen initiatief, de aanvraag tot subsidiëring via de dienst sport aan het college van burgemeester en schepenen (hierna genoemd: college) op de daarvoor bestemde aanvraagformulieren;

         het reglement en de aanvraagformulieren zijn vanaf 1 februari beschikbaar bij de dienst sport en kunnen daar opgevraagd worden; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) zijn de formulieren uitzonderlijk beschikbaar vanaf 19 september 2022;

         de subsidieaanvraag moet tijdig en correct ingediend worden uiterlijk op 31 maart van het betrokken jaar; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk uiterlijk op 19 oktober 2022;

         de vereniging die de aanvraag tot impulssubsidie te laat indient ontvangt minder of geen impulssubsidie:

         aanvragen ontvangen op 1 april t.e.m. 7 april; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk op 20 oktober t.e.m. 26 oktober 2022: het aantal gescoorde punten door de vereniging volgens de in dit reglement vastgelegde bepalingen en puntenverdeling wordt automatisch verminderd met 25%;

         aanvragen ontvangen op 8 april t.e.m. 14 april; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk op 27 oktober t.e.m. 2 november 2022: het aantal gescoorde punten door de vereniging volgens de in dit reglement vastgelegde bepalingen en puntenverdeling wordt automatisch verminderd met 50%;

         aanvragen ontvangen vanaf 15 april; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk vanaf 3 november 2022: er worden geen werkingssubsidie meer toegekend.

 

De bewijslast van de tijdige indiening van de subsidieaanvraag en -dossier wordt gespecificeerd in de aanvraagformulieren en ligt bij de vereniging. Indien nodig, kan het college via de dienst sport steeds bijkomende informatie en/of bewijsstukken opvragen. Deze bijkomende informatie en/of bewijsstukken, ter verduidelijking van het ingediende dossier, moeten uiterlijk binnen de 10 dagen (datum van vraag geldt als aanvangsdatum) aan het college bezorgd worden via de dienst sport.

 

2.2 Toewijzingsprocedure

 

Het college vraagt het advies van de sportraad over de ingediende subsidieaanvragen. Het bepaalt, aan de hand van de bepalingen in onderhavig subsidiereglement en rekening houdend met het advies van de sportraad, de berekening van en het voorstel tot verdeling.

 

De subsidie in dit reglement vermeld, wordt daarbij slechts definitief uitbetaald als de vereniging erkend is door de gemeente op het moment van de uitbetaling.

 

De gemeente behoudt zich daarbij het recht voor de gegeven informatie documenten en bewijsstukken te controleren. Het college kan daarbij personen aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien en/of bijkomende inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de subsidieverdeling.

 

Indien door een vereniging opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, wordt door het college de uitbetaling van de subsidie geheel geschorst of teruggevorderd en wordt eventueel de betrokken vereniging uitgesloten van subsidie.

 

Het college maakt via de dienst sport het definitieve resultaat bekend aan de aanvragende vereniging en dit voor 15 november van het betrokken jaar; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk voor 15 december 2022. De subsidies worden uiterlijk op 31 december van het betrokken jaar aan de vereniging uitbetaald.

 

2.3. Beroep

 

Tegen elke beslissing die in het kader van dit reglement wordt genomen, kan de vereniging beroep aantekenen. Dat gebeurt uiterlijk binnen de 30 dagen na de bekendmaking van de beslissing met een schriftelijk en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het college. De bewijslast van de tijdige indiening van het bezwaarschrift ligt bij de vereniging.

 

Na onderzoek van het bezwaarschrift, zal het college een gemotiveerde beslissing treffen en de vereniging hierover inlichten. Hiertegen is geen administratief beroep mogelijk.

 

Over alle gevallen en uitzonderingen die niet voorzien zijn in dit reglement, beslist het college.

 

HOOFDSTUK 3: Subsidiebedrag

 

3.1 Berekening van de subsidie

 

Dit subsidiereglement tracht bij te dragen tot de kwaliteitsverbetering van de jeugdsportwerking en begeleiding van de jeugdsporters binnen de vereniging. Het impulssubsidiereglement beoogt dat meer verenigingen inzetten op een kwaliteitsvolle en doordachte jeugdwerking met en door inschakeling van meer en beter gekwalificeerde trainers. De subsidie wordt bepaald op basis van de beoordeling van de werking van de vereniging op het vlak van de hieronder omschreven en vastgestelde doelstellingen, criteria en parameters.

 

De subsidiëring wordt steeds bepaald op basis van de in het aanvraagdossier opgenomen gegevens en stavingstukken van de vereniging met betrekking tot het betreffende werkingsjaar.

 

De subsidie wordt daarbij verdeeld naar rato van het aantal behaalde punten door de vereniging volgens de hieronder vastgelegde bepalingen en puntenverdeling. Het beschikbaar gemeentelijk sportsubsidiebudget wordt gedeeld door het aantal gescoorde punten om een subsidiebedrag per punt te verkrijgen. Elk punt wordt daarbij omgezet in een subsidiewaarde. Hoe meer punten een vereniging haalt, hoe meer subsidie het in principe krijgt.

 

3.2 Samenstelling van de subsidie

 

A) Actieve jeugdsportcoördinator (JSC)

In de vereniging is een jeugdtrainer actief die fungeert als JSC en die het jeugdsportbeleid in de vereniging coördineert op het sporttechnische, beleidsmatige en organisatorische vlak en de jeugdtrainers actief ondersteunt en begeleidt.

 

Aanwezigheid: de vereniging beschikt over een JSC die met naam, taak en contactgegevens expliciet vermeld moet worden in de informatiebrochure en/of website/sociale mediapagina van de vereniging:

         zonder specifiek diploma JSC: 10 punten

         met attest instapmodule JSC (vroeger genaamd VTS-diploma JSC “basismodule”): 15 punten

         met diploma JSC VTS (vroeger genaamd VTS-diploma JSC “specialisatiemodule”): 25 punten

10, 15 of 25 punten

 

Bijscholing: de JSC volgt jaarlijks minimaal 1 beleidsmatige, sporttechnische of organisatorische bijscholing die aansluit bij zijn functie en doelstellingen binnen de vereniging.

10 punten

 

Organisatie: de JSC organiseert bijscholingen en vormingsmomenten voor de eigen jeugdtrainers.

5 punten per bijscholing / vormingsmoment met een maximum van 15 punten

 

Overleg: de JSC organiseert jaarlijks minstens 3 formele overlegvergaderingen met de eigen jeugdtrainers.

5 punten

 

Maximum 55 punten

 

B) Jeugdtrainers

De vereniging beschikt over een kwaliteitsvol en deskundig sporttechnisch kader dat de nodige opleiding genoten heeft. Jeugdtrainers hebben een sportspecifiek diploma of attest van, of erkend door de Vlaamse Trainersschool. Er worden punten toegekend volgens de referentietabel van de Vlaamse Trainersschool. De meest recente tabel wordt elk jaar samen met het aanvraagformulier aan de verenigingen bezorgd. Enkel het hoogste diploma komt per jeugdtrainer in aanmerking.

 

Waarderingsschaal 1  5 punten per jeugdtrainer

Waarderingsschaal 2 of 3 10 punten per jeugdtrainer

Waarderingsschaal 4 of 5 15 punten per jeugdtrainer

Waarderingsschaal 6  20 punten per jeugdtrainer

Waarderingsschaal 7 of 8 25 punten per jeugdtrainer

Maximum 150 punten

 

C) Bijscholing en/of opleiding van de jeugdtrainer

De jeugdtrainer volgt, met succes, een sporttechnische, tactische of sociaal-pedagogische bijscholing waarbij de vereniging de deelnamegelden betaalt of de bijscholing zelf organiseert. De bijscholingen moeten passen binnen de taken als jeugdtrainer in de vereniging en een effectieve meerwaarde bieden voor de jeugdtrainer binnen de verenigingsmissie en -opdracht. Indien de jeugdtrainer een sporttakspecifieke opleiding start bij de Vlaamse trainersschool, wordt dit extra gewaardeerd.

 

Bijscholing jeugdtrainer: 0,5 punt/uur/jeugdtrainer

 

Jeugdtrainer in opleiding:

         VTS opleiding Aspirant Initiator: 5 punten/jeugdtrainer

         VTS opleiding Initiator, Instructeur B/Trainer B, trainer A: 15 punten/jeugdtrainer

Maximum 60 punten

 

D) Bijscholing of opleiding georganiseerd door of in samenwerking met de dienst sport

De vereniging krijgt extra punten per jeugdtrainer of –coördinator die bijscholingen volgen georganiseerd door of georganiseerd in samenwerking met de dienst sport.

 

Per door de dienst sport (mee-)georganiseerde bijscholing of opleiding

2,5 punten/jeugdtrainer of JSC

Maximum 30 punten

 

E) Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

De vereniging heeft aandacht voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en gebruikt het logo van de doelstellingen waarvoor men aandacht heeft bij de promotie die men maakt voor de activiteit.

Aandacht voor min. 3 doelstellingen met gebruik van logo’s: 5 punten

Aandacht voor min. 6 doelstellingen met gebruik van logo’s: 10 punten

Maximum 10 punten

 

Bewijsstukken bij te voegen bij aanvraag:

         ledenlijst (1 januari van het jaar waarop de subsidie wordt aangevraagd);

         jeugdsportcoördinator (naam en diploma’s);

         deelnameattesten bijscholing JSC;

         bewijs organisatie bijscholingen of vormingsmomenten van de JSC voor de eigen jeugdtrainers;

         verslagen vergaderingen JSC met eigen jeugdtrainers (minimum 3);

         diploma’s jeugdtrainers;

         deelnameattesten bijscholing en/of opleiding jeugdtrainers;

         deelnameattesten bijscholing of opleiding georganiseerd door of in samenwerking met de dienst sport;

         bewijs aandacht voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (min. 3 of min. 6).

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Sport - reglement werkingssubsidies voor erkende sportverenigingen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De afgelopen maanden ging de dienst sport, in samenspraak met de raad van bestuur van de sportraad, door het werkingssubsidiereglement voor erkende sportverenigingen. Een aantal items uit het subsidiereglement hadden nood aan aanpassingen / verbeteringen / verduidelijkingen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Gemeenteraadsbeslissing van 27 mei 2021, reglement werkingssubsidies voor erkende sportverenigingen – goedkeuring

 

Verslag van de raad van bestuur van de sportraad van 22 maart 2022

 

Verslag van de commissie erkenning en subsidiëring van de sportraad van 9 december 2021, 11 januari 2022 en 8 februari 2022

 

Motivering

 

De aanpassingen werden geformuleerd in samenspraak met de sportraad tijdens de commissievergaderingen van 9 december 2021, 11 januari 2022 en 8 februari 2022. Het definitieve voorstel van werkingssubsidiereglement werd besproken tijdens de raad van bestuur van 22 maart 2022 en nadien positief geadviseerd (er werd gestemd per mail met 3 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 2 onthoudingen) door de raad van bestuur.

 

Uitzonderlijk voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) wordt de uiterlijke indiendatum voor subsidieaanvragen verschoven naar 19 oktober 2022 (i.p.v. 31 maart) omdat de dienst sport en de sportraad de verenigingen voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) wil erkennen op basis van het nieuwe subsidiereglement. 


De raad van bestuur van de sportraad stelde voor om beroep te kunnen aantekenen bij de gemeenteraad. Het college van burgemeester en schepenen stelt voor om beroep bij het college van burgemeester en schepenen aan te tekenen. Het voorstel werd in "2.3 Beroep" dan ook op die wijze gewijzigd.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat er een pervers effect kan zijn. De kleinere clubs gaan mogelijk benadeeld worden. Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt om de cijfers goed bij te houden en aan de gemeenteraad aan te tonen dat dit niet het geval is, zoals schepen Elisabeth Joris beweert.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt het te zullen bijhouden. Ze licht toe dat er ook altijd kan bijgestuurd worden, mocht dat nodig zijn.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt geen voorstander te zijn van een puntensysteem. Hij stelt voor om met een club eens af te spreken. Kan er geen ander systeem gemaakt worden?

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat in een infovergadering aan al de clubs extra informatie gegeven zal worden. Er zijn bovendien controles van de ingediende dossiers.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat in de 30 jaar dat hij actief is in een club hij nog maar één keer geweten heeft dat er iemand van de gemeente op de club was.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - het werkingssubsidiereglement voor de erkende sportverenigingen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 mei 2021 op te heffen vanaf 1 juli 2022.

 

Artikel 2 - onderstaand gemeentelijk reglement werkingssubsidies voor erkende sportverenigingen goed te keuren en in te laten gaan vanaf 1 juli 2022:

 

REGLEMENT WERKINGSSUBSIDIES VOOR ERKENDE SPORTVERENIGINGEN

(hierna genoemd: vereniging)

 

HOOFDSTUK 1. Algemene bepalingen

 

1.1. Terminologie

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

         Sport: activiteiten die individueel of in ploegverband worden beoefend met een competitief of recreatief karakter waarbij vooral de fysieke inspanning centraal staat;

         Sportvereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als primaire doelstelling de beoefening van sport;

         Erkende sportvereniging: een sportvereniging die erkend is door het gemeentebestuur op basis van het erkenningsreglement voor sportverenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 juni 2022 en eventuele latere wijzigingen;

         Kalenderjaar: van 1 januari tot 31 december;

         Gediplomeerde lesgever: hieronder verstaan we: VTS-Aspirant Initiator - VTS-Initiator - VTS Trainer A of B - diploma opgenomen in de VTS assimilatietabel - bachelor of master LO - studenten geslaagd voor 2de jaar bachelor LO.

         Opleiding: een kadervormingscursus georganiseerd, of erkend door de Vlaamse Trainersschool (VTS);

         Bijscholing: een bijscholingscursus georganiseerd door VTS of de sportfederatie, de provincie, de Sportregio of de gemeente;

         Sportend lid: hieronder wordt verstaan: sporter, voorzitter, secretaris, penningmeester, trainer, scheidsrechter, tijdopnemer en jurylid die voorkomt op de ledenlijst van de vereniging;

         Topsportvereniging: een vereniging die sport beroepsmatig beoefend;

         Competitiesport op hoog niveau / topsport = beroepsmatige sportbeoefening.

 

1.2. Doelstelling

 

Zoveel mogelijk Mallenaren aan het sporten krijgen op een kwaliteitsvolle manier, zowel in recreatief, competitief, individueel als in groepsverband. Het bestuur heeft vertrouwen in de vereniging en gemeentelijke subsidiëring moet een stimulans zijn om kwalitatieve sport aan te bieden.

 

1.3. Kader

 

Dit reglement is opgemaakt in de geest van geldende overkoepelende wetten en decreten:

         wet van 14 november 1983 betreffende de controle op toekenning en de aanwending van gemeentelijke subsidies;

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Dit subsidiereglement is raadpleegbaar op de website www.malle.be.

 

1.4. Voorwaarden

 

Een vereniging die wil genieten van deze werkingssubsidie, moet door de gemeente erkend zijn. Verenigingen kunnen deze subsidie aanvragen als ze voldoen aan de volgende voorwaarden:

         minimum 20% van de sportende leden is ingeschreven in de gemeente Malle;

         de vereniging heeft een zichtrekening in België op naam van de vereniging;

         de vereniging biedt gedurende een sportseizoen minstens wekelijks of tweewekelijks een sportactiviteit aan op het grondgebied van Malle;

         de vereniging is géén topsportvereniging of géén vereniging die enkel competitiesport op hoog niveau aanbiedt;

         wanneer de vereniging ophoudt te bestaan of de erkenning tussentijds, d.w.z. tussen het ogenblik van de subsidie-aanvraag en het moment van uitbetaling van de subsidie, werd ingetrokken wordt er geen subsidie meer uitgekeerd;

         de vereniging moet schuldenvrij zijn ten opzichte van de gemeente, behoudens goedgekeurde leningen door de gemeenteraad.

 

1.5 Krediet

 

De subsidie wordt uitgekeerd binnen de perken van de door de gemeenteraad in het meerjarenplan goedgekeurde kredieten. Een vereniging kan geen subsidie voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke kanalen.

 

1.6. Termijn

 

Dit reglement is van toepassing voor de toewijzing en berekening van de subsidies vanaf kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021).

 

HOOFDSTUK 2. Procedure en werkwijze

 

2.1 Aanvraagprocedure

 

De werkingssubsidie kan men aanvragen door volgende hierna omschreven procedure te volgen:

         de vereniging richt, op eigen initiatief, de aanvraag tot subsidiëring via de dienst sport aan het college van burgemeester en schepenen (hierna genoemd: college) op de daarvoor bestemde aanvraagformulieren;

         het reglement en de aanvraagformulieren zijn vanaf 1 februari beschikbaar bij de dienst sport en kunnen daar opgevraagd worden; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) zijn de formulieren uitzonderlijk beschikbaar vanaf 19 september 2022;

         de subsidieaanvraag moet tijdig en correct ingediend worden uiterlijk op 31 maart van het betrokken jaar; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk uiterlijk op 19 oktober 2022;

         de vereniging die de aanvraag tot werkingssubsidie te laat indient ontvangt minder of geen werkingssubsidie:

         aanvragen ontvangen op 1 april t.e.m. 7 april; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk op 20 oktober t.e.m. 26 oktober 2022: het aantal gescoorde punten door de vereniging volgens de in dit reglement vastgelegde bepalingen en puntenverdeling wordt automatisch verminderd met 25%;

         aanvragen ontvangen op 8 april t.e.m. 14 april; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk op 27 oktober t.e.m. 2 november 2022: het aantal gescoorde punten door de vereniging volgens de in dit reglement vastgelegde bepalingen en puntenverdeling wordt automatisch verminderd met 50%;

         aanvragen ontvangen vanaf 15 april; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk vanaf 3 november 2022: er worden geen werkingssubsidie meer toegekend.

 

De bewijslast van de tijdige indiening van de subsidieaanvraag en -dossier wordt gespecificeerd in de aanvraagformulieren en ligt bij de vereniging. Indien nodig, kan het college via de dienst sport steeds bijkomende informatie en/of bewijsstukken opvragen. Deze bijkomende informatie en/of bewijsstukken, ter verduidelijking van het ingediende dossier, moeten uiterlijk binnen de 10 dagen (datum van vraag geldt als aanvangsdatum) aan het college bezorgd worden via de dienst sport.

 

2.2 Toewijzingsprocedure

 

Het college vraagt het advies van de sportraad over de ingediende subsidieaanvragen. Het bepaalt, aan de hand van de bepalingen in onderhavig subsidiereglement en rekening houdend met het advies van de sportraad, de berekening van, en het voorstel tot verdeling.

 

De subsidie in dit reglement vermeld, wordt daarbij slechts definitief uitbetaald als de vereniging erkend is door de gemeente op het moment van de uitbetaling.

 

De gemeente behoudt zich daarbij het recht voor de gegeven informatie, documenten en bewijsstukken te controleren. Het college kan daarbij personen aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien en/of bijkomende inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de subsidieverdeling.

Indien door een vereniging opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, wordt door het college de uitbetaling van de subsidie geheel geschorst of teruggevorderd en wordt eventueel de betrokken vereniging uitgesloten van subsidie.

 

Het college maakt via de dienst sport het definitieve resultaat bekend aan de aanvragende vereniging en dit voor 15 november van het betrokken jaar; voor kalenderjaar 2022 (werkingsjaar 2021) is dit uitzonderlijk voor 15 december 2022. De subsidies worden uiterlijk op 31 december van het betrokken jaar aan de vereniging uitbetaald.

 

2.3. Beroep

 

Tegen elke beslissing die in het kader van dit reglement wordt genomen, kan de vereniging beroep aantekenen. Dat gebeurt uiterlijk binnen de 30 dagen na de bekendmaking van de beslissing met een schriftelijk en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het college. De bewijslast van de tijdige indiening van het bezwaarschrift ligt bij de vereniging.

 

Na onderzoek van het bezwaarschrift, zal het college een gemotiveerde beslissing treffen en de vereniging hierover inlichten. Hiertegen is geen administratief beroep mogelijk.

 

Over alle gevallen en uitzonderingen die niet voorzien zijn in dit reglement, beslist het college.

 

HOOFDSTUK 3: Subsidiebedrag

 

3.1 Berekening van de subsidie

 

De subsidie wordt bepaald op basis van de beoordeling van de werking van de vereniging op het vlak van de hieronder omschreven en vastgestelde doelstellingen, criteria en parameters.

 

De subsidiëring wordt steeds bepaald op basis van de in het aanvraagdossier opgenomen gegevens en stavingstukken van de vereniging met betrekking tot het betreffende werkingsjaar.

 

De mogelijke subsidie voor de vereniging bestaat uit een basissubsidie en een kwaliteitssubsidie.

Beide onderdelen van de subsidie worden verdeeld naar rato van het aantal door de vereniging behaalde punten volgens de hieronder vastgelegde bepalingen en puntenverdeling. Het beschikbaar gemeentelijk sportsubsidiebudget wordt gedeeld door het totaal aantal gescoorde punten om een subsidiebedrag per punt te verkrijgen. Elk punt wordt daarbij omgezet in een subsidiewaarde. Hoe meer punten een vereniging behaalt, hoe meer subsidie het in principe krijgt.

 

3.2 Samenstelling van de basissubsidie

 

De basissubsidie wordt toegekend naar rato van het aantal behaalde punten door de verenigingen die een subsidieaanvraag indienen volgens volgende bepalingen:

 

A) LEDENAANTALLEN

 

Het aantal regelmatig actieve sportende leden ingeschreven in Malle op 1 januari van het jaar waarop de subsidie wordt aangevraagd.

 

Totaal regelmatig actieve sportende leden: 1 punt/lid met een maximum van 150 punten

Maximum 150 punten

 

B) TRAININGSUREN

 

Het aantal trainingsuren per week in een vast uurrooster.

 

Training onder leiding van een gediplomeerde lesgever: 2 punten per uur

Training onder leiding van een niet-gediplomeerde lesgever: 0,50 punt per uur

Maximum 100 punten

 

C) WEDSTRIJDEN

 

Het aantal wedstrijddagen per jaar in de eigen sporttak (geen competitiesport op hoog niveau en geen topsport) en waarbij een rangschikking wordt opgemaakt.

 

Deelname aan een wedstrijd in de eigen sporttak: 1 punt per wedstrijddag

Maximum 25 punten

 

3.3 Samenstelling van de kwaliteitssubsidie

 

De kwaliteitssubsidie wordt toegekend naar rato van het aantal behaalde punten door de verenigingen die een subsidieaanvraag indienen volgens hierna volgende bepalingen.

 

De toekenning van de kwaliteitssubsidie gebeurt op basis van een aantal hoofdmodules en één bijmodule. De verschillende modules zijn facultatief, dus niet verplicht. Een vereniging kiest zelf hoeveel en aan welke modules ze wil voldoen. Per module kunnen punten bijverdiend worden. Alle gescoorde punten van de hoofd- en bijmodules worden samengeteld en in rekening gebracht.

 

KWALITEITSMODULE 1: de vereniging is een gestructureerde organisatie

 

De basis van een goede sportwerking is een goede en transparante organisatiestructuur met welomschreven doelstellingen en aan te wenden mensen en middelen.

 

Vzw-structuur: de vereniging is een vzw met een duidelijk omschreven statutair doel.

60 punten

 

Bestuursvergaderingen: de vereniging organiseert en houdt minimum 4 bestuursvergaderingen per jaar.

10 punten

 

Maximum 70 punten

 

KWALITEITSMODULE 2: de vereniging heeft een actieve sportwerking

 

De vereniging heeft vanuit haar doelstellingen een sportaanbod waarmee ze de bevolking op regelmatige basis en op gestructureerde wijze aanzet tot sporten. De vereniging besteedt daarbij aandacht aan de kwaliteit van het aanbod en begeleiding op sporttechnisch, sportpedagogisch en sportmedisch gebied. De vereniging erkent haar maatschappelijke functie in de lokale maatschappij en helpt mee aan de realisatie van activiteiten van de dienst sport of sportraad.

 

Jeugdwerking: de vereniging heeft een actieve jeugdwerking. De vereniging krijgt hiervoor enkel punten als de vereniging niet in aanmerking komt voor impulssubsidies.

20 punten

 

Participatie lokaal sportbeleid: de vereniging verleent per jaar minimaal 1 keer medewerking (administratief, logistiek, vrijwilligers, …) aan een activiteit van de gemeentelijke dienst sport of sportraad.

15 punten

 

Deelname vergaderingen raad van bestuur sportraad: de vereniging volgt het gemeentelijk sportbeleid op de voet en een afgevaardigde van de vereniging is lid van de raad van bestuur van de gemeentelijke sportraad.

15 punten

 

Deelname algemene vergadering sportraad: de vereniging volgt het gemeentelijk sportbeleid op de voet en neemt deel aan de volledige algemene vergadering van de gemeentelijke sportraad.             

10 punten

 

Aandacht kansengroepen: de vereniging heeft aandacht voor en organiseert drempelverlagende initiatieven voor of doet specifieke inspanningen naar de specifieke kansengroepen binnen de gemeente (anderstaligen, kansarmen, houders vrijetijdspas, …).

15 punten

 

Organisatie van open sportinitiatieven buiten de dagelijkse werking: de vereniging organiseert drempelverlagende sportinitiatieven voor de inwoners buiten de dagdagelijkse werking waarbij:

         deze sportinitiatieven openstaan voor niet-leden;

         de initiatieven op het grondgebied van Malle doorgaan;

         een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en sportongevallen ook wordt afgesloten voor niet-leden;

         er verschillende communicatiekanalen gebruikt worden om de initiatieven aan te kondigen.

5 punten

 

Maximum 80 punten

 

KWALITEITSMODULE 3: de vereniging heeft aandacht voor duurzame kwaliteitszorg in haar organisatie en realisatie van haar doel(en)

 

De vereniging is een dynamische organisatie die oog en oor heeft voor de behoeftes van de leden en wil werken aan de duurzame kwaliteitsverbetering van haar werking. Ze wil haar leden het beste bieden via het realiseren van de doelstellingen.

 

Bijscholing bestuurders, begeleiders en trainers: de vereniging stimuleert sporttechnische, sportmedische, sportpedagogische of sportbestuurlijke bijscholing en opleiding van haar bestuurders, begeleiders, scheidsrechters, trainers, vrijwilligers of verenigingswerkers.
Bijscholingsuren van jeugdtrainers en jeugdsportcoördinatoren komen hier enkel in aanmerking als de vereniging niet in aanmerking komt voor impulssubsidies.

2 punten per bijscholingsuur met een maximum van 100 punten

 

Ledenvergadering: de vereniging voert een doelgerichte en open communicatie naar haar leden en organiseert minstens 1 ledenvergadering per jaar.

20 punten

 

Tevredenheidsonderzoek leden: de vereniging organiseert een schriftelijk onderzoek bij de leden of ouders met betrekking tot het beleid.

20 punten

 

Maximum 140 punten

 

BIJMODULE

 

De objectieven van de bijmodule liggen meestal in het verlengde of sluiten aan bij een van de hoofdmodules.

 

Informatie: de vereniging heeft een website, pagina, blad of informatiebrochure met actuele informatie. De vereniging vermeldt in haar externe communicatie duidelijk zichtbaar het recentste logo van de gemeente Malle, samen met de vermelding “met steun van de gemeente Malle”. Indien de vereniging over een website beschikt, legt de vereniging een link naar de website van de gemeente Malle “www.malle.be.”.

         website, pagina, blad of informatiebrochure met actuele informatie: 10 punten;

         vermelding logo gemeente Malle + met steun van de gemeente Malle: 10 punten;

         link naar de website van de gemeente Malle: 10 punten.

Maximum 30 punten

 

Vrijwilligers: de vereniging beschikt over een formele informatienota die de rechten en plichten van haar vrijwilligers en verenigingswerkers duidelijk omschrijft en voldoet aan de minimale verzekeringsvoorwaarden voor haar vrijwilligers en verenigingswerkers.

10 punten

 

Samenwerkingsverband vereniging/school: de vereniging werkt samen met een andere sportvereniging of school uit Malle.

20 punten

 

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: de vereniging heeft aandacht voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen en gebruikt het logo van de doelstellingen waarvoor men aandacht heeft bij de promotie die men maakt voor de activiteit.

Aandacht voor min. 3 doelstellingen met gebruik van logo’s: 5 punten

Aandacht voor min. 6 doelstellingen met gebruik van logo’s: 10 punten

Maximum 10 punten

 

Maximum 70 punten

 

Bewijsstukken bij te voegen bij aanvraag:

         ledenlijst (1 januari van het jaar waarop de subsidie wordt aangevraagd);

         diploma’s lesgevers;

         statuten (voor vzw’s);

         verslagen van bestuursvergaderingen (minimum 4);

         bewijs actieve jeugdwerking (jeugdleden);

         bewijs medewerking aan een activiteit van de gemeentelijke dienst sport of sportraad;

         bewijs aandacht voor of specifieke inspanningen naar specifieke kansengroepen;

         bewijs organisatie open sportinitiatieven buiten de dagelijkse werking;

         deelnameattesten bijscholingen en opleidingen bestuurders, begeleiders en trainers;

         verslag algemene ledenvergadering;

         bewijs schriftelijk onderzoek;

         bewijs website, pagina of infobrochure met actuele info;

         bewijs vermelding logo gemeente Malle + met steun van de gemeente Malle;

         bewijs link naar website van de gemeente Malle;

         infonota vrijwilligers en verenigingswerkers;

         bewijs samenwerking met andere sportvereniging of school uit Malle;

         bewijs aandacht voor duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (minimum 3 of minimum 6).

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Straatnaamgeving - voorlopige vaststelling van straatnaam voor de zijstraat Vogelsanck - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Langs de Vogelsanck werd een nieuwe verkaveling ontwikkeld waarbij ook een nieuwe weg werd aangelegd. De wegzate alsook een aantal restpercelen werden overgedragen aan het gemeentebestuur.

 

Deze gemeenteweg dient evenwel nog een naam te krijgen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

 

Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer goedgekeurd door het BeSt-Adrescomité op de vergadering van 24 september 2020

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen stelt de naam Eggerstraat voor. Hierin zit de verwijzing naar de landbouwactiviteiten in dit gedeelte van Malle.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - de straatnaam langs de nieuwe gemeenteweg Vogelsanck voorlopig vast te stellen op Eggerstraat.

 

Artikel 2 - de dienst infrastructuur & mobiliteit de opdracht te geven om:

         advies op te vragen bij CURAMA naar aanleiding van de keuze van deze straatnaam

         het openbaar onderzoek op te starten.

 

Artikel 3 - de uitslagen van het openbaar onderzoek en het advies van CURAMA, na de wettelijke termijn van 30 dagen, voor te leggen aan de gemeenteraad op donderdag 25 augustus 2022 zodat de definitieve naam kan vastgelegd worden.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Straatnaamgeving - voorlopige vaststelling straatnamen voor fase II van het project trage wegen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Er werd een fase II opgestart voor het opwaarderen van trage wegen in onze gemeente door ze een effectieve naam te geven, ze vrij te maken zodat ze gebruikt kunnen worden en waar nodig beperkt infrastructureel onderhoud te doen zonder de eigenheid van de trage weg te veranderen.

 

In 2020-2021 zijn er al een groot aantal verbindingen geïnventariseerd. Momenteel staat de teller op 135 stuks waarvan sommige al veelvuldig gebruikt worden, andere ongekend en soms niet toegankelijk zijn. Dit is een werk dat niet onmiddellijk stopt en waar ook input van meerdere partijen kan bijdragen om het te vervolledigen. In die zin heeft de trekkersgroep Malse trage wegen al één en ander geïnventariseerd rond de Grootakker.

 

Voor deze tweede fase zijn er 13 trage verbindingen weerhouden, verdeeld over de beide deelgemeenten. Het achterliggende idee is om een verbinding te realiseren tussen het oosten van Oostmalle naar het westen van Westmalle.

 

Om de inbreng van de Mallenaren te verhogen, is in het traject van dit jaar een extra participatiemoment ingebracht. Dit moment moest dienen om iedereen de kans te geven een voorstel van naam te doen voor één van de verbindingen.

 

In voorbereiding van de naamgeving werden deze lijst van verbindingen en de voorstellen die uit het eerste participatiemoment kwamen, overgemaakt aan de Heemkundige Kring vzw om te bekijken of er vanuit hun expertise mogelijke namen kunnen voorgesteld worden die een draagvlak vinden in de streek waar de weg ligt, refereren naar oude eigenaars, deel uitmaken van een overleveringsverhaal, …

 

De voorlopige voorstellen per verbinding werden voorgelegd aan de bevolking via het participatieplatform om hen zo de kans te geven een voorkeur te geven aan één van de voorstellen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40-41

 

Decreet van 28 januari 1977 en latere wijzigingen tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen

 

Richtlijnen en aanbevelingen voor het vaststellen en toekennen van een adres en huisnummer goedgekeurd door het BeSt-Adrescomité op de vergadering van 24 september 2020.

 

Motivering

 

In Oostmalle zijn er volgende verbindingen:

 

         de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat, vlak naast de school.

         Deze verbinding wordt door de buurt het Vossepaddeke genoemd.

         Er werd geen participatieronde georganiseerd. Het college van burgemeester en schepenen weerhield Vossepaddeke om aan de gemeenteraad voor te leggen.

 

         de verbinding tussen de Leegstede en de Hoogstraatsebaan.

         Volgens de Heemkundige Kring vzw zijn er hier twee mogelijkheden.

         Op basis van het oude toponiem zou het Venuspad kunnen heten.

         Langs deze verbinding is in 1943 de Amerikaanse piloot Weldon Simpson gesneuveld. Daarom zou de naam ook Weldon Simpsonpad kunnen zijn.

 

         de verbinding tussen het Klokkeven en de Wouwers.

         De Heemkundige Kring vzw geeft aan dat ook hier een oud toponiem bestaat, namelijk de Steenkuylen. De naam zou dus het Steenkuylenpad kunnen zijn.

         Vanuit de eerste participatie is er ook volgende naam naar voor gekomen: Kleiputpad.

 

         de verbinding tussen de Kantweg en de Hoogstraatsebaan.

         De Heemkundige Kring vzw geeft voor deze verbinding geen voorstel.

         Uit de participatie zijn twee voorstellen gekomen:

         Steenwegelpad

         Kantpaadje.

 

         de verbinding tussen de Kantweg en de trage verbinding nr. 4
Uit de eerste participatieronde zijn twee voorstellen gekomen:

         Modderpaadje

         De Wouwers.

De Heemkundige kring vzw sluit zich aan bij het laatste voorstel.

 

         de verbinding tussen de Steenovenstraat en Boexhout

         Hiervoor geeft de Heemkundige Kring vzw een aantal voorstellen:

         Boexhout

         Leemputtenpad

         Witbos

         Witbospad.

         In de tweede participatieronde werd Leemputtenpad en Witbospad voorgelegd.

 

         de verbinding tussen De Speelhoven en de Dorpsweg

         Hiervoor geeft de Heemkundige Kring vzw aan dat van oudsher deze verbinding het Kuiperspaddeke wordt genoemd.

         Uit de eerste participatieronde kwamen nog volgende voorstellen:

         De Paapgooier

         Paapgooierpaddeke

         Het Kleine Padje.

         Een tweede participatieronde werd niet gehouden. Het college van burgemeester en schepenen weerhield Kuiperspaddeke om aan de gemeenteraad voor te leggen

 

In Westmalle zijn er volgende verbindingen:

 

         de verbinding tussen de Mostheuvellaan en de Dennenlaan

         Vanuit de eerste participatieronde zijn volgende voorstellen gekomen:

         Smalpaadje

         Het Mostheuvelke.

 

         de verbinding tussen de Kempendreef en de Wilgenlaan

         Uit de eerste participatieronde kwamen volgende voorstellen:

         Afsluitingspaadje

         Het Kemperke.

         De Heemkundige Kring vzw heeft voor deze verbinding geen voorstel gedaan.

 

         de verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan

         Uit de participatie zijn volgende voorstellen gekomen:

         Sint-Janspad

         Schoolpadje

         Hagenpadje

         Kenobilaan

         Bospaadje, hierbij wordt aangegeven dat deze naam al door de buurt gebruikt wordt. We hebben hiervoor slechts één bron teruggevonden. De Heemkundige Kring vzw geeft voor deze naam een negatief advies omdat hier geen bos terug te vinden is.

         Het college van burgemeester en schepenen weerhield Sint-Janspad en Schoolpadje voor in de tweede participatieronde.

 

         de verbinding tussen de Kapselstraat en de Leemstraat

         De Heemkundige Kring vzw geeft aan dat deze verbinding al Kersendreef genoemd wordt. In het Mals wordt dat dan:

         Keizzedreef

         Kèzedreef.

         Uit de participatie zijn volgende voorstellen gekomen:

         Kasteelpad

         Mosselpad

         Kasteelwegel

         Kersendreef.

         Het college van burgemeester en schepenen weerhield Keizzedreef en Kèzedreef voor in de tweede participatieronde.

 

         de verbinding tussen de Brechtsesteenweg en de Oude Holstraat

         De Heemkundige Kring vzw geeft aan dat deze verbinding de Grote Akker doorkruist vandaar dat ze Grootakkerpad voorstellen. Het is historisch de verbinding tussen De Hesse (gebied achter de Brechtsesteenweg) en de dorpskern van Westmalle.

         Uit de participatie zijn volgende voorstellen gekomen:

         Weilandpad

         Oude Holstraatpad

         De Maisdreef

         Oude Holweg, hierbij geeft de Trekkersgroep Malse trage wegen aan dat deze verbinding in het register als chemin staat opgetekend en deze verbinding dus best weg genoemd wordt.

         Oude Holstraat

         Het college van burgemeester en schepenen weerhield Grootakkerpad en Oude Holweg voor in de tweede participatieronde.

 

Uit het tweede participatiemoment, dat liep van 23 mei tot en met 12 juni 2022, zijn volgende stemmingsresultaten gekomen:

 

Oostmalle:

         de verbinding tussen de Leegstede en de Hoogstraatsebaan: Weldon Simpsonpad werd verkozen boven Venuspad

 

         de verbinding tussen het Klokkeven en de Wouwers: Kleiputpad werd verkozen boven Steenkuylenpad

 

         de verbinding tussen de Kantweg en de Hoogstraatsebaan: Kantpaadje werd verkozen boven Steenwegel

 

         de verbinding tussen de Kantweg en de trage verbinding nr. 4: De Wouwers werd verkozen boven Modderpaadje

 

         de verbinding tussen de Steenovenstraat en Boexhout: Witbospad werd verkozen boven Leemputtenpad

 

Westmalle:

         de verbinding tussen de Mostheuvellaan en de Dennenlaan: 't Mostheuvelke werd verkozen boven Smalpaadje

 

         de verbinding tussen de Kempendreef en de Wilgenlaan: 't Kemperke werd verkozen boven Afsluitingspaadje

 

         de verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan: Sint-Janspad werd verkozen boven Schoolpadje

 

         de verbinding tussen de Kapselstraat en de Leemstraat: Kèzedreef werd verkozen boven Keizzedreef

 

        de verbinding tussen de Brechtsesteenweg en de Oude Holstraat: Grootakkerpad werd verkozen boven Oude Holweg

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - de straatnaam van volgende verbindingen als volgt voorlopig vast te stellen:

         de verbinding tussen de Smekenstraat en de Blijkerijstraat, vlak naast de school.

         Vossepaddeke

         de verbinding tussen De Speelhoven en de Dorpsweg

         Kuiperspaddeke

         de verbinding tussen de Leegstede en de Hoogstraatsebaan

         Weldon Simpsonpad

         de verbinding tussen het Klokkeven en de Wouwers

         Kleiputpad

         de verbinding tussen de Kantweg en de Hoogstraatsebaan

         Kantpaadje

         de verbinding tussen de Kantweg en de trage verbinding nr. 4

         De Wouwers

         de verbinding tussen de Steenovenstraat en Boexhout

         Witbospad

         de verbinding tussen de Mostheuvellaan en de Dennenlaan

         't Mostheuvelke

         de verbinding tussen de Kempendreef en de Wilgenlaan

         't Kemperke

         de verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan

         Sint-Janspad

         de verbinding tussen de Kapselstraat en de Leemstraat

         Kèzedreef

         de verbinding tussen de Brechtsesteenweg en de Oude Holstraat

         Grootakkerpad

 

Artikel 2 - de dienst infrastructuur & mobiliteit de opdracht te geven om voor de voorlopig vastgestelde straatnamen uit artikel 1 het openbaar onderzoek op te starten en het advies van Curama op te vragen.

 

Artikel 3 - de uitslagen van het openbaar onderzoek en het advies van Curama, na de wettelijke termijn van 30 dagen, voor te leggen aan de gemeenteraad op donderdag 25 augustus 2022 zodat de definitieve namen voor deze trage verbindingen kunnen vastgelegd worden.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Wonen - herzieningsaanvraag ter ondersteuning en begeleiding van het lokaal bestuur door IGEAN in het kader van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van de taken in het kader van de subsidieregeling.

 

Op 1 januari 2021 werd het BVR lokaal woonbeleid van 16 november 2018 opgenomen in het Boek 2, Deel 2 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021. Dit wettelijk kader bepaalt de opdrachten op vlak van wonen voor de lokale besturen.

 

De opdrachten kaderen in 3 grote beleidsprioriteiten:

1. zorgen voor een divers en betaalbaar woonaanbod,

2. bewaken van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving,

3. informeren, adviseren en begeleiden van inwoners met vragen over wonen.

 

In het BVR zijn verplichte en aanvullende opdrachten opgenomen. Alle gemeenten dienen minimaal de verplichte activiteiten uit te voeren en 2 keer per jaar een lokaal woonoverleg te organiseren. Daarnaast zijn er eveneens aanvullende activiteiten of eigen voorstellen mogelijk.

 

In het voorjaar van 2019 gaf de gemeenteraad de goedkeuring aan de deelname Interlokale vereniging lokaal woonbeleid, IVLW Midden voor de periode 2020-2025, waarin de mogelijkheid werd gegeven het subsidiedossier na 3 jaar te herzien.

 

De gemeenteraad keurde het subsidiedossier IVLW Midden goed en ging akkoord met de uitvoering van de verplichte- en aanvullende activiteiten en eigen voorstellen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Statuten van IGEAN

 

Gemeenteraadsbeslissing van 27 juni 2019 met de goedkeuring van het subsidiedossier IVLW Midden

 

Motivering

 

In uitvoering van de statuten treedt IGEAN dienstverlening vanaf 1 januari 2021 voor het realiseren van haar doelstellingen en voor het uitvoeren van haar activiteiten zoveel als mogelijk op als een zelfstandige groepering, waarbij de kosten van een bepaalde activiteit verdeeld worden over diegenen die effectief gebruik maken van de betrokken activiteit. Er wordt hierbij steeds op een kostendekkende basis gewerkt.

Het inwendig reglement van de zelfstandige groepering met de daarbij horende projectfiches en activiteiten werd in het najaar 2021 goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

De projectfiche voor de intergemeentelijke werking lokaal woonbeleid bevat volgende elementen:

         Voorwerp van de opdracht

         Het concrete aanbod van IGEAN

         Kostprijselementen en wijze van verdeling (parameters)

         Raming 2020 – 2025.

 

Boek 2, Deel 2, Hoofdstuk 5 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 voorziet een herziening van het pakket aanvullende activiteiten, toetreding en uittreding van gemeenten. Uiterlijk 30 juni 2022 moet de initiatiefnemer (IVLW) een herzieningsaanvraag voor de periode 2023-2025 indienen bij het agentschap Wonen Vlaanderen.

 

Tijdens de stuurgroep op 24 maart 2022 werd de opmaak van de herzieningsaanvraag besproken en bekrachtigd door de leden van de stuurgroep.

 

Financiële gevolgen

Het Besluit van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 voorziet subsidies voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden op vlak van wonen.  

In het ontwerp herzieningsaanvraag 2023 -2025 is een uitbreiding van de aanvullende activiteiten (en eigen voorstellen) voorzien. Dit impliceert ook dat de aanvullende subsidie zal toenemen. De aanvullende subsidie wordt berekend aan de hand van de effectief gerealiseerde aanvullende activiteiten en eigen voorstellen die per IVLW uitgevoerd worden. Per aanvullende activiteit geldt een subsidiepercentage van 5% van de basissubsidie en per eigen voorstel 3%, met dien verstande dat het totaal subsidiepercentage nooit meer kan zijn dan66,6% van de basissubsidie.

 

Concreet betekent het dat de aanvullende subsidie van IVLW Midden zal stijgen van

69.075,41 euro naar 77.721,60 euro.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan de aanvullende activiteiten en eigen voorstellen, opgenomen in het ontwerp voor de herzieningsaanvraag 2023-2025 van IVLW Midden.

 

Artikel 2 - het ontwerp van herzieningsaanvraag 2023-2025 van IVLW Midden goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Wonen - vrijstelling adviesverplichting voor besluiten ongeschikte, onbewoonbare en overbewoonde woningen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het team wonen van IGEAN ondersteunt en begeleidt de gemeenten bij het uitvoeren van hun regisseursrol op het vlak van wonen en bij het uitvoeren van woningonderzoeken in kader van het (verplicht) conformiteitsattest en de procedure ongeschikt- en onbewoonbaar.

 

IGEAN voorziet woningcontroleurs die werkzaam zijn in alle aangesloten lokale besturen en heeft reeds ruime ervaring in het uitvoeren van deze controles.

 

In de procedure van het (verplicht) conformiteitsattest beoordeelt de woningcontroleur van IGEAN of de betrokken huurwoning voldoet aan de minimale normen van de Vlaamse Codex Wonen en vraagt na een positieve beoordeling op het technisch verslag aan de burgemeester het conformiteitsattest af te leveren.

 

In de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning heeft de woningcontroleur van IGEAN momenteel enkel de bevoegdheid om een vooronderzoek uit te voeren. Het vooronderzoek in het kader van de procedure ongeschikt en onbewoonbaar wordt binnen 1 maand na aanvraag uitgevoerd door de woningcontroleur van IGEAN. Wordt de woning, na het vooronderzoek (wat een volledige controle is), negatief beoordeeld en vertoont de eigenaar geen initiatief om de woning te verbeteren, dan dient er nog een advies gevraagd te worden bij het Agentschap Wonen Vlaanderen. Het Agentschap Wonen Vlaanderen gaat opnieuw een volledige woningcontrole uitvoeren, binnen de 75 dagen na aanvraag van het advies.

 

De procedure wordt op deze manier vertraagd en de communicatie m.b.t. het woningkwaliteitsdossier verloopt via verschillende kanalen. Om deze knelpunten weg te werken en tijdswinst te realiseren in de behandeling van woningkwaliteitsdossiers, zal de vrijstelling van adviesverplichting voor het nemen van besluiten ongeschikte en onbewoonbare woningen worden aangevraagd bij het Agentschap Wonen Vlaanderen.

 

De schepenen bevoegd voor wonen, de huisvestingsambtenaren en het Agentschap Wonen Vlaanderen werden uitgenodigd op de informatievergadering van 4 oktober 2021, waar toelichting werd gegeven bij de afbakening, de voorwaarden en de cijfers m.b.t. de woningcontroles.

Het Agentschap bevestigde dat de lokale besturen en IGEAN voldoen aan de voorwaarden om de vrijstelling van adviesverplichting aan te vragen.

 

Juridische gronden

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

De Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021

 

Collegebeslissing van 11 juni 2018 betreffende de aanstelling van de woningcontroleurs

 

Motivering

 

Afbakening
 

Het lokaal bestuur en IGEAN vragen de vrijstelling van adviesverplichting aan voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

 

Het lokaal bestuur en IGEAN wensen blijvend beroep te doen op de expertise van het Agentschap Wonen Vlaanderen in specifieke situaties, zoals:

         aanvragen huursubsidie;

         huisvesting voor seizoenarbeiders;

         woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;

         woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

 

Voorwaarden

 

1. Het aantal (inter)gemeentelijke woningcontroleurs dat de burgemeester heeft aangewezen, is voldoende om binnen de beslissingstermijn (90 dagen) een beslissing te nemen in de procedures tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring waarin geen advies van de gewestelijk ambtenaar wordt gevraagd.


Het lokaal bestuur doet beroep op het team van de intergemeentelijke woningcontroleurs van IGEAN. Het team beschikt over expertise, kennis en ervaring met betrekking tot woningkwaliteit. Het team is voldoende groot om snel op te treden bij aanvragen m.b.t. procedures ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

 

2. De gemeente voert een proactief woningkwaliteitsbeleid.

 

Het lokaal bestuur maakt deel uit van de interlokale vereniging lokaal woonbeleid IVLW Midden, waardoor er extra aandacht wordt besteed aan het verbeteren van de kwaliteit van het woningpatrimonium en de woonomgeving.

 

Het lokaal bestuur heeft een verplicht conformiteitsattest, goedgekeurd bij ministerieel besluit.

 

De proactieve aanpak versterkt zich in de oplossingsgerichte aanpak van de woningcontroles. Na elk conformiteitsonderzoek (in functie van het verplicht conformiteitsattest), krijgt de eigenaar een advies van de woningcontroleur en een redelijke termijn van herstel, waarbinnen de gebreken dienen opgelost te worden.

 

Daarnaast wordt er samengewerkt met een aantal partners:

         samenwerking met de energiesnoeiers voor de toeleiding van mogelijk probleemdossiers;

         samenwerking met lokale partners (brandweer, politie, OCMW) voor de toeleiding van mogelijke probleemdossiers;

         een afsprakenkader met het SVK voor de nieuwe inhuurname van woningen

         lokaal structureel overleg over problematische dossiers;

         opsporen, registreren en aanpakken van verwaarloosde gebouwen en woningen;

         opsporen, registreren en aanpakken van leegstaande gebouwen en woningen.

 

De vrijgestelde burgemeester (bij acuut gevaar)

 

De (van advies) vrijgestelde burgemeester neemt, rekening houdend met de beslissingstermijn, een beslissing over elk verzoek.

 

De gemeente met vrijgestelde burgemeester

 

         blijft een proactief woningkwaliteitsbeleid voeren;

         waakt erover dat alle (inter)gemeentelijke woningcontroleurs toepassing maken van de technische richtlijnen voor conformiteitsonderzoeken;

         volgt de interpretatie van normen naar de besluiten die de minister neemt bij eventuele beroepen;

         maakt afspraken met het Agentschap Wonen Vlaanderen als de gemeente niet alle onderzoeken uitvoert;

         maakt afspraken met het Agentschap Wonen Vlaanderen over het onderzoek van de woningen die te huur worden aangeboden aan een SVK;

         spoort verwaarloosde woningen en gebouwen op, registreert deze en pakt de verwaarlozing aan;

         komt haar verplichtingen na m.b.t. het leegstandregister en het bindend sociaal objectief;

         stelt op eenvoudig verzoek binnen acht dagen het dossier of delen ervan ter beschikking van het Agentschap Wonen Vlaanderen met het oog op de behandeling van het beroep.

 

Het Agentschap Wonen Vlaanderen biedt technische vormingen aan voor de (inter)gemeentelijke woningcontroleurs en organiseert structureel overleg over de woonkwaliteitsbewaking met de gemeente die vrijgesteld werd van adviesverplichting.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt hoe het juist in elkaar zit. Door dit goed te keuren wordt Vlaanderen er eigenlijk tussenuit gehaald. Wat gebeurt er vervolgens?

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het gros van de onderzoeken die plaatsvinden in het kader van een huursubsidie zijn. Igean heeft zelf voldoende expertise voor de woningcontroles. Er wordt op dit moment inderdaad enkel een schakel tussenuit gehaald. Na opstart van een dossier, zal uiteindelijk de burgemeester een beslissing nemen. Deze trajecten staan vast.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - bij het Agentschap Wonen Vlaanderen een vrijstelling voor adviesverplichting aan te vragen voor het nemen van besluiten tot ongeschikt-, onbewoonbaar- en overbewoondverklaringen van woningen.

De vrijstelling van adviesverplichting wordt gevraagd voor woningonderzoeken van zelfstandige en niet-zelfstandige woningen in het kader van de procedure ongeschikt, onbewoonbaar en overbewoning.

 

Artikel 2 - devrijstelling niet aan te vragen voor specifieke situaties, zoals:

         aanvragen huursubsidie;

         huisvesting voor seizoenarbeiders;

         woningkwaliteitsdossiers met belangenvermenging en onverenigbaarheden;

         complexe woningkwaliteitsdossiers;

         woningkwaliteitsdossiers met vraag naar onafhankelijk advies;

         woningkwaliteitsdossiers voor de wooninspectie.

 

Artikel 3 - dat Malle zich engageert tot het naleven van de voorwaarden na de erkenning, zoals bepaald in Het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Oude Kastanjedreef - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 16 juni 2008 werd de stedenbouwkundige vergunning nummer 2008/127, afgegeven aan Keysers – Oostra Gregg voor het eigendom te Malle, Oude Kastanjedreef 3, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie B, nummer 633c9, waarin onder andere de volgende last werd opgenomen:

2° het gedeelte van het eigendom, gelegen op minder dan 6 meter uit de as van de Oude Kastanjedreef, kosteloos aan de gemeente af te staan voor het einde van de bouwwerken.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notarissen Isis Vermander en Sasha Dewitte te Wuustwezel hebben het ontwerp van akte ‘verkoop’, met referentie 2022/, opgemaakt. Hierin werd een clausule opgenomen in verband met de kosteloze grondafstand.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Mintjens Vastgoed Experten bv op 15 juni 2022, waarop de af te stane grond werd aangeduid als lot 2.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand tweehonderd en twee vierkante meter (202 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Oude Kastanjedreef, aangeduid als lot 2 op het opmetingsplan, zijnde een deel van het kadastraal perceel 1e afdeling, sectie B, nummer 633c9, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerkers van notarissen Isis Vermander en Sasha Dewitte te Wuustwezel wordt voorgesteld:

         De heer Benny Van der Jonckheyd

         Mevrouw Ines Van Hasselt

 

De gemeenteraad heeft op 7 maart 2016 beslist dat eventuele opmetingskosten en aktekosten die gepaard gaan met een kosteloze grondafstand, die niet voortvloeit uit de lasten van een verkavelingsvergunning of een stedenbouwkundige vergunning voor het oprichten van een meergezinswoning, ten laste worden genomen door het gemeentebestuur.

 

De kosteloze grondafstand wordt mee opgenomen in de verkoopakte voor het eigendom. Het opmetingsplan werd opgemaakt in functie van de kosteloze grondafstand.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000645

Omschrijving

Studieontwerp en studieopdrachten ruimtelijke ordening

Beschikbaar krediet

3.911 euro

Raming (inclusief btw)

871,20 euro

Vastlegging (inclusief btw)

871,20 euro

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 –de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Deckers Jef en Nelen Elke, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Oude Kastanjedreef, aangeduid als lot 2 op het opmetingsplan opgemaakt door Mintjens Vastgoed Experten bv op 15 juni 2022, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie B, nummer 633c9, met een oppervlakte van tweehonderd en twee vierkante meter (202 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte ‘verkoop’, opgemaakt door notarissen Isis Vermander en Sasha Dewitte te Wuustwezel, met referentie 2022/, goed te keuren.

 

Artikel 4 – de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerkers van notarissen Isis Vermander en Sasha Dewitte te Wuustwezel aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         De heer Benny Van der Jonckheyd

         Mevrouw Ines Van Hasselt

 

Artikel 6 – de hypotheekbewaarder te ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn niet ten laste van het gemeentebestuur.

 

Artikel 8 – de kosten verbonden aan de opmaak van het opmetingsplan zijn ten laste van het gemeentebestuur.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte – goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Horecazaak The Missing Link en horecazaak ’t Hofke, gesitueerd in de kern van deelgemeente Westmalle, zijn één van de weinige horeca dansgelegenheden in de ruime omgeving van Malle. De kern van deelgemeente Westmalle heeft dan ook een grote aantrekkingskracht bij jongeren uit de ruime omgeving van de gemeente Malle die op zoek zijn naar een uitgaansgelegenheid. De vlotte bereikbaarheid tot ’s nachts van de kern van Westmalle met het openbaar vervoer draagt eveneens bij aan de aantrekkingskracht van de kern van Westmalle door jongeren van ver buiten Malle. De capaciteit van horecazaak The Missing Link en horecazaak ’t Hofke is evenwel beperkt waardoor vele potentiële bezoekers van voormelde horecazaken op straat rondhangen.

 

In de kern van deelgemeente Westmalle, in de omliggende straten nabij horecazaak The Missing Link, horecazaak ’t Hofke en nachtwinkel Talwar is er een problematiek van onder meer (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … met openbare orde verstoringen en/of openbare overlast tot gevolg.

 

Daarnaast wordt vastgesteld dat er bij risicodragende evenementen een verhoogd risico is op (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … met openbare orde verstoringen en/of openbare overlast tot gevolg.

 

Juridische gronden

 

Nieuwe Gemeentewet, artikel 135, §2, 7°

 

Decreet over het lokaal bestuur, artikel 40

 

Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties

 

Motivering

 

Overeenkomstig artikel 135,  §2, 7° van de Nieuwe Gemeentewet hebben de gemeenten tot taak om de openbare orde te handhaven en daarbij alle vormen van openbare overlast tegen te gaan.

 

In de kern van deelgemeente Westmalle, in het bijzonder in de omliggende straten van horecazaak The Missing Link, horecazaak ’t Hofke en nachtwinkel Talwar  is er op vrijdagavond en -nacht,  op zaterdagavond en -nacht én op de vooravonden van feestdagen een problematiek van openbare orde verstoringen en/of openbare overlast, die veelal gepaard gaat met het gebruik van alcohol. De problematiek situeert zich in de straten nabij de voormelde horecazaken en nachtwinkel: Schaggeleweg, Hoenderveld, De Schaggelen, Zwanenstraat, gedeelte Kasteellaan vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Kasteellaan tot en met het kruispunt Kasteellaan-Sint Jozeflei, Holstraat, Sint Jozeflei, plein aan het gemeentehuis, Bergplein, trage verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan (de trage verbinding start tussen huisnummer 19 en 21 van de Kasteellaan) en het gedeelte van de Antwerpsesteenweg vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Zandstraat- Berckhovenstraat tot en met Antwerpsesteenweg 350.

 

Er zijn verschillende bewoners uit voormelde straten die hun zorgen uitten over (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … Dat blijkt uit heel wat gesprekken met de gemeente, meldingen op het spreekuur van de burgemeester en vele e-mails van buurtbewoners aan leden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen. Zo kan er verwezen worden naar een vergadering met buurtbewoners op 29 november 2021 en 30 maart 2022. Zo kan er eveneens verwezen worden naar e-mails op (niet limitatieve opsomming) 19 oktober 2021, 4 december 2021, 6 februari 2022, 11 februari 2022, 15 februari 2022, 20 februari 2022, 24 februari 2022, 6 maart 2022, 21 maart 2022, 26 maart 2022, 10 april 2022, 17 april 2022, 18 april 2022, 15 mei 2022, 29 mei 2022, 30 mei 2022, 31 mei 2022 en 1 juni 2022.

 

De politie verklaart eveneens dat uit hun gegevens blijkt dat er de laatste tijd een stijging merkbaar is van de overlastproblematiek in de dorpskern van Westmalle. Zo werden er in de periode tussen 1 november 2021 en 7 juni 2022 52 aanvankelijke PV's opgemaakt die gerelateerd waren aan het nachtleven in de kern van Westmalle. In de periode tussen 19 februari 2022 en 7 juni 2022 waren er 155 meldingen die gerelateerd waren aan het nachtleven in de kern van Westmalle (waaruit verschillende van voormelde PV's uit voortvloeiden). In de periode tussen 19 februari 2022 en 7 juni 2022 waren er 104 interventies. Uit de verschillende aanvankelijke PV's, meldingen en interventies blijkt dat er meestal sprake is van (overmatig) alcoholgebruik, aldus de politie.

 

Er kan bovendien ook verwezen worden naar verschillende krantenartikels die gewag maken van openbare orde verstoringen en/of openbare overlast in de buurt van voormelde straten:

         Danscafé in Malle gaat lidkaarten invoeren na incident met geknal zaterdagnacht, GVA, www.gva.be, 7 juni 2022

         Danscafé roept klanten binnen na knallen op straat na gevecht, maar volgens politie voorlopig geen aanwijzingen dat iemand met wapen rondliep, GVA, www.gva.be, 5 juni 2022

         Extra politieploegen, lichtmast, controles en poetsmedewerker moeten heropening nachtleven in goeie banen leiden, GVA, www.gva.be, 18 februari 2022

         Burgemeester vult volle vuilzak en roept uitgaanspubliek op tot meer respect, GVA, www.gva.be, 29 januari 2022

         Westmalle, het Sodom en Gomorra van de Voorkempen? “Vroeger werd er ook gevochten, maar nu staat het direct op Facebook”, GVA, www.gva.be, 5 december 2021

         Turnhoutse jongeren overspoelden voorbije weken Westmalse danscafés: meer controles op komst, GVA, www.gva.be, 30 november 2021

         Jong meisje verkracht in uitgaansbuurt Westmalle: gemeente, inwoners, uitbaters danscafés en politie komen samen voor overleg, GVA, www.gva.be, 26 november 2021

         Burgen zijn geen dancings meer gewend en knaldrang is groot: klachten leiden tot overleg, GVA, www.gva.be, 2 november 2021

 

Tot slot kwamen in een reportage op Radio 2 op 7 juni 2022 verschillende buurtbewoners aan het woord die gewag maken van openbare orde verstoringen en/of openbare overlast in de buurt van voormelde straten.

 

De gemeente Malle ondernam reeds verschillende initiatieven om de leefbaarheid en de veiligheid te verbeteren in voormelde straten. Zo werden onder andere overlegmomenten met de buurt, horeca-uitbaters, uitbaters nachtwinkel, politie en het gemeentebestuur georganiseerd. Er kan verwezen worden naar twee overlegmomenten (29 november 2021 en 30 maart 2022) met een afvaardiging van de buurtbewoners, de eigenaars van de horecazaken The Missing Link en ’t Hofke, een afvaardiging van de politie en een afvaardiging van het gemeentebestuur. Daarnaast kan ook nog verwezen worden naar een vergadering op 15 februari 2022 met de eigenaar van nachtwinkel Talwar en een afvaardiging van het gemeentebestuur en een vergadering op 23 februari 2022 met de eigenaars van horecazaken The Missing Link en ’t Hofke en een afvaardiging van het gemeentebestuur. Er werden verschillende acties op poten gezet. De politie doet extra controles o.a. op de verkoop van alcohol aan minderjarigen en op (nacht)lawaai. Er is een verhoogde aanwezigheid van de politie in voormelde straten. Eveneens werd het brandregime van de openbare verlichting aangepast. Er werd een afficheactie op poten gezet rond netheid in de kern van Westmalle. De gemeente zorgt voor een kuisploeg op zaterdag en zondag ochtend.

 

Voorgaande maatregelen blijken evenwel nog niet het gewenste effect te hebben op de leefbaarheid en de veiligheid in voormelde straten. Minder ingrijpende maatregelen, zoals het verhoogd politioneel toezicht en de andere acties van de gemeente Malle, zorgen er nog te weinig voor dat de overlast binnen de perken gehouden wordt.

 

Zoals de politie aangeeft gaan de openbare orde verstoringen en/of openbare overlast veelal gepaard gaan met het gebruik van (overmatig) alcohol. In de voormelde straten veroorzaken dronken personen overlast. Zij bevoorraadden zich met alcohol bij winkels in de buurt of nemen alcohol van thuis mee, ze verbruiken de gekochte of meegenomen alcohol in de voormelde straten en hangen er geïntoxiceerd en/of dronken rond. Door de beperkte capaciteit van horecazaak The Missing Link en horecazaak ’t Hofke en de grote aantrekkingskracht van deze zaken, onder andere gelet op het gebrek aan dansgelegenheden in de ruime omgeving van Malle en de vlotte bereikbaarheid (’s nachts) via het openbaar vervoer, blijven potentiële bezoekers van voormelde horecazaken rondhangen in de omgeving van voormelde horecazaken. Zij hangen niet enkel rond, ze wildplassen en veroorzaken ook (nacht)lawaai, vandalisme, zwerfvuil en gebruiken verbaal en/of fysiek geweld. Gezien het ontremmende effect van alcohol op het gedrag van de gebruiker gaat het verbruiken van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte veelal gepaard met openbare orde verstoringen en/of openbare overlast zoals (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … Dit alles vergroot het onveiligheidsgevoel in de openbare ruimte en in het bijzonder in de voormelde straten. Het afval bestaat voor een substantieel deel uit lege alcoholhoudende recipiënten.

 

De invoering van een alcoholverbod in een afgebakende zone en voor een beperkte tijd is een maatregel die ertoe bijdraagt de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving van deze zone te verbeteren. Om voormelde redenen is de invoering van een alcoholverbod voor een duidelijk afgelijnd gebied dat een logisch geheel vormt en voor beperkte tijd, noodzakelijk. Zo bestaat tevens de minste onduidelijkheid bij zowel burgers als handhavers. Een afgebakende zone die een logisch geheel vormt is als volgt:

         Schaggeleweg

         Hoenderveld

         De Schaggelen

         Zwanenstraat

         Gedeelte Kasteellaan vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Kasteellaan tot en met het kruispunt Kasteellaan-Sint Jozeflei

         Holstraat

         Sint Jozeflei

         Plein aan het gemeentehuis

         Bergplein

         Trage verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan (de trage verbinding start tussen de huisnummers 19 en 21 van de Kasteellaan)

         Gedeelte Antwerpsesteenweg vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Zandstraat- Berckhovenstraat tot en met Antwerpsesteenweg 350

 

Opdat opgetreden kan worden tegen het miskennen van het alcoholverbod is het noodzakelijk de mogelijkheid te creëren de miskenning van dit verbod te sanctioneren met een gemeentelijke administratieve sanctie en maatregelen zoals voorzien in de hoofdstukken 8 (‘Strafbepalingen’), 9 (‘Minderjarigen’) en 10 (‘Alternatieve maatregelen’) van het politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2022 en eventuele latere wijzigingen.

 

Naast een overlastprobleem in de voormelde straten, wordt vastgesteld dat in de openbare ruimte bij risicodragende evenementen er een verhoogd risico op (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … is, met openbare orde verstoringen en/of openbare overlast tot gevolg. Organisatoren van evenementen wijzen in gesprekken met de gemeente op het fenomeen dat bezoekers van evenementen reeds in dronken toestand het evenement bezoeken. De gemeente stelt ook zelf vast dat er een fenomeen van ‘voordrinken’ of ‘indrinken’ bestaat bij evenementen, zoals onder andere ook blijkt uit het indrinkonderzoek van Drugpunt (http://www.drugpunt.be/files/attachments/indrinken_rapport_druk_180608.pdf). Uit de verslagen van 23 februari 2022 en 30 maart 2022 van overlegmomenten met buurtbewoners, horecazaken, politie en het gemeentebestuur blijkt dat alcoholhoudende recipiënten in de openbare ruimte verstopt worden om voor, tijdens of na het uitgaan te gebruiken.

 

Het zwerfvuil dat na een evenement in de buurt van het evenement geruimd wordt, bestaat bovendien dikwijls uit lege alcoholhoudende recipiënten. Door de burgemeester de mogelijkheid te geven het verkopen of aanbieden of gebruiken van alcohol te verbieden in een vastgestelde en beperkte tijdsperiode en in een ruimtelijk omschreven zone (perimeter) naar aanleiding van een concreet evenement, kunnen de openbare orde verstoringen en/of openbare overlast ingeperkt worden.

 

Opdat opgetreden kan worden tegen het miskennen van het verbod tot het verkopen of aanbieden of gebruiken van alcohol, is het noodzakelijk de mogelijkheid te creëren de miskenning van dit verbod te sanctioneren met een gemeentelijke administratieve sanctie en maatregelen zoals voorzien in de hoofdstukken 8 (‘Strafbepalingen’), 9 (‘Minderjarigen’) en 10 (‘Alternatieve maatregelen’) van het politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2022 en eventuele latere wijzigingen.

 

Het ontwerp van dit politiereglement werd voorgelegd aan de middenstandsraad, de jeugdraad en de politiezone Voorkempen.

 

De middenstandsraad gaf op 13 juni 2022 een positief advies.

 

De jeugdraad gaf op woensdag 15 juni 2022 een positief advies op voorwaarde dat het verbod niet geldt aan de openbare ruimte aan het jeugdhuis Babylon en de openbare ruimte aan de jeugdlokalen van Chiro en Scouts in Westmalle. Het is evenwel niet de bedoeling om een verbod op te leggen in de openbare ruimte aan het jeugdhuis Babylon of aan de jeugdlokalen. Deze openbare ruimte wordt niet gevat door het politiereglement.

 

De politiezone Voorkempen gaf op 21 juni 2022 een positief advies.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij op 28 november 2019 gevraagd had om het in te voeren. Er werd geantwoord dat de gemeentelijke diensten het zouden onderzoeken. Raadslid Tom Lauryssen vraagt waarom het zo laat wordt ingevoerd.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat maatregelen gradueel ingevoerd moeten worden. Het is een inperking van de vrijheid, dus dat is niet zo evident. Het moet goed gemotiveerd worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de problemen die zich voordoen, niet nieuw zijn. Vroeger was er nog meer volk en werd er nog meer gevochten. Gaat dit verbod de problemen oplossen, stelt raadslid Tom Lauryssen zich de vraag. In Breda wordt met spotters gewerkt, daar kom je niet binnen. De maatschappij is veranderd, aldus raadslid Tom Lauryssen. Er wordt veel voorgedronken. Raadslid Tom Lauryssen vraagt zich af wat er gebeurt wanneer iemand een bak bier uit zijn koffer neemt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het een goed initiatief is, maar stelt zich vragen bij de handhaving. Een interventieploeg pakt vandaag niemand op omdat ze maar alleen rondrijden en anders heel de nacht administratie moeten doen. Raadslid Paul Van Ham wijst op de camera aan het skateplein in Zoersel. Dat is waar de omwonenden achter vragen. Waarom kan dit in Zoersel en niet in Malle?

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het verbod is een puzzelstuk in heel de puzzel.

         Systematische identiteitscontrole zal ook vanaf volgende week mogelijk zijn.

         Met een bak bier mag je rondlopen als die gesloten is.

         Wat handhaving betreft, werden afspraken gemaakt met de politie.

         Er rust geen enkel taboe op het gebruik van een mobiele camera. Aan de politie werd gevraagd om een camera te kunnen lenen. De vraag stelt zich of het zinvol is om op dit moment tot aankoop over te gaan, als de aanwezige horeca daar binnen het jaar gaat sluiten.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het interessant zou zijn dat Igean camera's had om ze dan in te kunnen zetten op het hele werkingsgebied.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat de oplossing eenvoudig is, namelijk een sluitingsuur invoeren. Er is een andere attitude bij de jeugd nodig. De 'Link' gaat om 23 uur open. Alle ellende gebeurt na 1 à 2 uur 's nachts. Het is een drastische maatregel, maar je gaat er zaken mee opgelost krijgen.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat je aan de Buon Gusto een pintje kan drinken, maar aan het frituur niet dan. De problemen zijn buiten proportie. Gaat dit puzzelstukje wel helpen. Wat kan of wil de politie doen, of wat mogen ze doen, aldus raadslid Wim Vervloet.

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het college van burgemeester en schepenen is niet overtuigd dat een sluitingsuur gaat werken. Er gebeuren ook zaken voor 1 à 2 uur 's nachts. Met de politie werd ook het sluitingsuur besproken. Zij zijn ook niet overtuigd. Mensen zijn om 2 uur 's nachts niet uitgefeest. Dat brengt nog meer overlast op het openbaar domein. Als je het zou doen, dan moet je ook een samenscholingsverbod hebben. Die inperking op de vrijheid is geenszins de wens van het college van burgemeester en schepenen.

         Als het wordt goedgekeurd, dan start er morgen een communicatiecampagne.

         De politie vroeg aan de burgemeester wat de visie op handhaving was. Er is een dienstorder naar de politie vertrokken waarin staat dat er streng opgetreden mag worden. De politie zal dit weekend ook in burger aanwezig zijn.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt of er voldoende personeel is binnen de politie.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er nooit genoeg is.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt geen voorstander te zijn van een sluitingsuur. Alles zal zich dan ook verplaatsen naar de omliggende gemeenten. Als je in Breda in groep over straat loopt, dan laten ze je niet binnen. Daar controleren ze ook de identiteitskaarten. De vechtpartijen in Malle gebeuren meestal met groepen van buiten de gemeente. Het zou goed zijn om met spotters te werken.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er vanaf volgende week systematische identiteitscontrole zal gebeuren. Ze licht eveneens toe dat uit de PV's blijkt dat het niet enkel mensen van buiten de gemeente zijn.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - onderhavig politiereglement goed te keuren:

 

Politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte

 

Artikel 1 - Definities

 

         Openbare ruimte:

         De openbare weg: wegen of pleinen die openstaan voor weggebruikers zoals voetgangers, fietsers, voertuigen of ander verkeer

         Nabijheid van de openbare weg: elke plaats of ruimte van waaruit gevaar kan ontstaan voor de gebruiker van de openbare weg

         De groene ruimtes: de openbare plantsoenen, wandelplaatsen, parken, tuinen, pleinen, speelterreinen en alle stukken van de openbare ruimte buiten de openbare weg, die openstaan voor het verkeer van personen en in de eerste plaats bedoeld zijn voor wandelen en ontspanning.

         Alcoholhoudende dranken:

         Gedistilleerde of gegiste dranken al dan niet in gemixte vorm

 

Artikel 2 - Het is, met uitzondering op de avond van 31 december en de daarbij aansluitende nacht, op de hiernavolgende plaatsen verboden om alcoholhoudende dranken  in de openbare ruimte te gebruiken, buiten de toegelaten terrassen en andere toegelaten plaatsen bestemd voor dit doel,  van vrijdag 20u tot en met zaterdag 8u, van zaterdag 20u tot en met zondag 8u en op de vooravond van een officiële Belgische feestdag van 20u tot en met 8u op de feestdag zelf. Dit verbod is enkel van toepassing in de volgende openbare ruimte:

         Schaggeleweg, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Hoenderveld, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         De Schaggelen, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Zwanestraat, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Gedeelte Kasteellaan vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Kasteellaan tot en met het kruispunt Kasteellaan-Sint Jozeflei, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Holstraat, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Sint Jozeflei, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Plein aan het gemeentehuis, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Bergplein, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

         Trage verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan; deze trage verbinding start tussen Kasteellaan 19 en Kasteellaan 21

         Gedeelte Antwerpsesteenweg vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Zandstraat- Berckhovenstraat tot en met Antwerpsesteenweg 350, zoals groen gearceerd weergegeven op onderstaand plan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel 3 - Het bezit van geopende recipiënten die alcoholhoudende dranken bevatten wordt gelijkgesteld met het gebruik beoogd in artikel 2.

 

Artikel 4 - Een uitzondering op artikel 2 kan worden toegestaan door de burgemeester aan de organisatoren van activiteiten waarbij de inname van een afgebakende zone van de openbare ruimte voorafgaandelijk werd toegestaan door de burgemeester en/of het college van burgemeester en schepenen. De uitzondering heeft enkel uitwerking binnen de toegestane afbakening van de openbare ruimte.

 

Artikel 5 - De burgemeester kan naar aanleiding van bepaalde risicodragende evenementen in een vastgelegde tijdsperiode en ruimtelijk omschreven zone (perimeter) een verbod uitvaardigen om alcoholhoudende dranken  te verkopen of aan te bieden – zelfs kosteloos – of te verbruiken in de openbare ruimte buiten de toegelaten plaatsen bestemd voor de onmiddellijke consumptie ervan zoals een vergunde horecazaak of een vergund evenement binnen een afgebakende zone van de openbare ruimte.

 

Artikel 6 - Onverminderd de bevoegdheid van de politie om alcohol in beslag te nemen en te vernietigen als deze alcohol verkocht, aangeboden of gebruikt wordt in strijd met dit reglement en om ook gesloten alcoholrecipiënten in beslag te nemen en te vernietigen wanneer de overtreding van dit reglement gepaard gaat met openbare dronkenschap worden overtredingen op dit reglement gesanctioneerd met gemeentelijke administratieve sancties en maatregelen zoals voorzien in de hoofdstukken 8 (‘Strafbepalingen’), 9 (‘Minderjarigen’) en 10 (‘Alternatieve maatregelen’) van het politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 27 januari 2022 en eventuele latere wijzigingen.

 

Artikel 7 - inwerkingtreding en bekendmaking

 

§1 Het reglement treedt in werking op 8 juli 2022.

 

§2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van  het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Residentie De Notelaar Fase I - buitenlift - dadingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Over schade aan en schade veroorzaakt door de buitenlift aan het gebouw Residentie De Notelaar Fase I is discussie gerezen tussen de bouwpromotor, de aannemer en de vereniging van mede-eigenaars van het gebouw.

 

Gemeente Malle en De Ideale Woning cv, de mede-eigenaars, zijn tussengekomen in dat geschil door - onder voorbehoud van al hun rechten en zonder enige nadelige erkenning - de kosten voor de herstelling van de buitenlift a rato van het aantal aandelen in het mede-eigendom voor te schieten aan de vereniging van mede-eigenaars zodat de nodige herstellingen zouden kunnen worden uitgevoerd.

 

Partijen hebben onderhandeld en zijn tot een akkoord gekomen. Zij willen het geschil beëindigen door middel van een dadingsovereenkomst.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

De dadingsovereenkomst bevat de afspraken tussen de bouwpromotor, de aannemer, de vereniging van mede-eigenaars, gemeente Malle en De Ideale Woning cv. 

 

Door deze overeenkomst doen partijen definitief, onherroepelijk en onvoorwaardelijk afstand van alle eventuele rechten, vorderingen en eisen die zij heden of in de toekomst ten aanzien van elkaar hebben met betrekking tot dit geschil.

 

De inhoud van deze dadingsovereenkomst is ingevolge artikel 6 van de overeenkomst vertrouwelijk en mag niet bekend worden gemaakt aan derden.

 

Het beëindigen van het gerezen geschil is in het belang van gemeente Malle aangezien de leverancier van de lift intussen failliet is gegaan, er verder geen partijen aansprakelijk kunnen worden gesteld en een jarenlange en dure gerechtelijke procedure kan worden vermeden.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op de dadingsovereenkomst die voorligt.

 

Financiële gevolgen

Van zodra de vereniging van mede-eigenaars de gelden ontvangt, zal zij deze verdelen onder gemeente Malle en De Ideale Woning cv a rato van hun respectievelijke aandelen in het mede-eigendom.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat volgens hem de 10-jarige aansprakelijkheid altijd moet gelden.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt hoe het met de afrekening van PPS Oost zit. Dit zou misschien wel eens op de gemeenteraad mogen komen.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 neen stemmen (Mieke Laenen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - de dadingsovereenkomst tussen de bouwpromotor, de aannemer, de vereniging van mede-eigenaars van Residentie De Notelaar Fase I, gemeente Malle en De Ideale Woning cv in het kader van de beëindiging van het geschil aangaande de buitenlift van het gebouw Residentie De Notelaar Fase I goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Vragen en mededelingen

 

         Raadslid Tom Lauryssen wijst op vandalisme op arduin aan het domein de Renesse.

         Raadslid Alain De Laet stelt dat het gebruik van camera's aan het domein de Renesse ook eens bekeken zou moeten worden. Het is de entree van de gemeente. In de beek is er ook veel rommel.

         Raadslid Kris Mintjens stelt gelezen te hebben dat het domein aan het vliegveld naar het Agentschap Natuur en Bos zou gaan. Er werd maanden vergaderd met de oorspronkelijke eigenaars. Die mensen wisten van niets. Raadslid Kris Mintjens vraagt of het college van burgemeester en schepenen het een goede zaak vindt. Hij stelt teleurgesteld te zijn in de impact van N-VA. Het is toch van belang dat het domein terug gaat naar van wie het was. De overheid zit met een begrotingstekort en toch verkoopt men het domein niet aan privé eigenaars. Die private eigenaars moeten zich ook houden aan de regels die op dat domein rusten. Raadslid Kris Mintjens stelt teleurgesteld te zijn dat het gebied niet in lokale handen blijft.

Schepen Wouter Patho wijst erop dat het geld gaat naar een stuk topnatuur.

Burgemeester Sanne Van Looy stelt het niet eens te zijn met de visie van raadslid Kris Mintjens. Het is niet aan de gemeente om onderhandelingen te voeren op Vlaams niveau. De gemeente steunt de aanpak van Vlaanderen. Er wordt vandaag sterk geïnvesteerd in de natuur op het domein aan het vliegveld.

Schepen Wouter Patho wijst er nog op dat een versnippering van eigenaars ook een versnippering van beheer zou betekenen.

Raadslid Paul Van Ham stelt dat je van vier naar vijf eigenaars gaat.

 

 Raadslid Kris Mintjens stelt dat je dit vanuit economisch standpunt echt niet kan doen.

 

         Raadslid Wim Vervloet vraagt of de grasdallen in de Hallebaan tot vooraan worden doorgetrokken.

 
 Schepen Wim Jordens stelt dat dit de bedoeling is.

 

         In het Klaverveld stond een boom met een dode tak, aldus raadslid Wim Vervloet. Op 10 maart 2022 was er de eerste melding. Op 27 juni is men alles komen hakselen. Op 10 juni 2022 werd het afgespannen. Raadslid Wim Vervloet stelt dat dit heel lang duurde.

Schepen Wouter Patho stelt dat het geen openbaar domein is. Het is doorgegeven aan De Ideale Woning.

 

         Raadslid Paul Van Ham stelt dat juni 2020 de laatste Malse Courant is op de website.

Schepen Wouter Patho stelt dat op de website de laatste Malse Courant staat, maar de volgorde is mogelijk wat verwarrend.

 

         Raadslid Paul Van Ham verwijst naar de titel op de Malse Courant over erfgoed. Als erfgoed zo van belang is voor het college van burgemeester en schepenen, waarom wordt er dan geen oplossing gezocht voor de Mostheuvellaan.

 

 Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de 'blokskens' in de Mostheuvellaan geen juridisch beschermingsstatuut hebben.

 

Schepen Wim Jordens licht toe dat de mensen ook breder moeten durven zien. Door twee betonstroken te voorzien en in het midden een strook met de 'blokskens' wordt er ook voor gezorgd dat er veilig gefietst kan worden. Schepen Wim Jordens wijst er nog op dat elke keer het regent de telefoon rinkelt met de vraag om de problematiek op te lossen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het geheel breder bekeken moet worden en niet zomaar vastgehouden mag worden aan de standaardprofielen.

 

         Burgemeester Sanne Van Looy geeft een overzicht van de geïnde gelden in het kader van het niet voorzien van voldoende parkeerplaatsen conform de verordening.

 

         Raadslid Tom Lauryssen wenst iedereen een gezonde en goede vakantie.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Interpellatie over kindvriendelijke gemeente en de opdracht van Arktos / het OverKop-huis

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe en stelt:

"Kindvriendelijke gemeente:

 

In april 2021 werd een vragenlijst afgesloten in functie van het behalen van het label ‘kindvriendelijke gemeente’. Doorheen het jaar werden ook met specifieke doelgroepen inputsessies gehouden.

 

Tot op heden hebben de Malse jeugdbewegingen en andere betrokkenen hier weinig terugkoppeling over gekregen. Zij werden bijvoorbeeld bevraagd tijdens de leidingsdag op 26 april 2021. Graag had Progressief Malle hier meer, en snellere, terugkoppeling over gezien zodat de jeugdbewegingen deze input kunnen gebruiken om het volgende werkjaar al stappen te zetten.

 

Vanuit de verzamelde informatie moet het mogelijk zijn om prioriteiten aan te duiden en die terug te koppelen en te gebruiken bij verdere momenten van participatie. Tenzij het enkel de bedoeling is om informatie in te winnen bij kinderen en jongeren en zij niet worden betrokken bij substantiële beslissingen.

 

Arktos en het OverKop-huis:

 

De gemeente sloot bijna een jaar geleden een projectovereenkomst af met Arktos. Dit project ging zich focussen op het bereiken van jongeren in de gemeente die zich in een kwetsbare positie bevinden. Doorheen het jaar hebben zij enkele stappen ondernomen om op specifieke plekken aanwezig te zijn en een werking op te starten.

 

Het project van Arktos is volgens mij verbonden met het verkrijgen van het label, maar loopt een afzonderlijk traject. Het project van Arktos startte ongeveer een jaar terug en zou eind juni aflopen. Een lange tijd zag het er naar uit dat Arktos zou vertrekken voor de zomer. Terwijl de zomerperiode voor deze kwetsbare jongeren net een moeilijke periode is. Nu is het project (gelukkig) verlengd tot december 2022.

 

Over dit project zouden we graag wat terugkoppeling willen. Op dit moment worden er via partners enkel ruimtes ter beschikking gesteld. Maar wij missen toch wat structurele beslissingen. Zo is de verlenging goed, maar er is weinig toekomstperspectief. Is het niet mogelijk om hier naar een structurele oplossing te zoeken?

 

Graag hadden wij ook nog een terugkoppeling gekregen over het OverKop-huis. De bereikbaarheid van ons OverKop-huis is ondermaats. Het ligt in Zandhoven, wat vanuit Malle nauwelijks bereikbaar is met het openbaar vervoer."

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

        "Wat zijn de vervolgstappen om het label ‘kindvriendelijke gemeente te verkrijgen? Zullen kinderen en jongeren worden betrokken bij het aanduiden van prioriteiten? Of blijft het bij bevragen zonder informeren of co-creëren?

        Hoe staat het met Arktos en het OverKop-huis? Zijn er plannen voor een meer structurele keuze? Of kiest het college ervoor om elk half jaar voor een verlenging te gaan? Zijn er plannen om de bereikbaarheid/beschikbaarheid te verhogen?"

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        In de gemeenteraad van 19 mei 2022 werd de strategie voor een kindvriendelijk Malle goedgekeurd. De acties die hierin zijn geformuleerd, zijn het resultaat van het onderzoek dat het afgelopen jaar is gevoerd, en waarvan de vragenlijst waarnaar verwezen werd, de eerste stap was. Er werden nadien focusgroepen gehouden met verschillende belanghebbenden. Er was onder andere een focus groep met jongeren. Uit die focusgroepen werden prioritaire thema's vastgelegd. Daarna volgde een belevingsonderzoek in de scholen en op de leidingsdag. Op basis van al deze gesprekken werd de strategie geschreven. In de verschillende jeugdraden werd terugkoppeling gedaan. De strategie werd ook ter advies voorgelegd aan de jeugdraad.

        Acties zullen in de loop van de volgende jaren gerealiseerd worden. Aan terugkoppeling zal er zeker geen gebrek zijn de komende jaren.

        Het kandidaatdossier voor het label kindvriendelijke gemeente is ingediend. In september is er een jury gesprek en eventueel in november de uitreiking van het label. Of het label nu wordt toegekend of niet, sowieso zullen enkele acties uit de strategie worden meegenomen naar het themajaar 'Jong in Malle' in 2023.

        Het project 'Op Snee' focust zich op het mentaal welbevinden van jongeren en hiervoor ging de gemeente een samenwerking aan met Arktos, waarbij twee jongerenwerkers vindplaats gericht werken. Ze bereikten tot op heden vooral jongeren in Oostmalle waarmee zij intussen een band konden opbouwen. Dat leidde tot het samen doen van activiteiten en de toeleiding naar bepaalde organisaties en diensten. Het is de bedoeling dat zij in de vakantieperiode veel de straat op gaan, ook naar andere vindplaatsen om zo nog meer jongeren te bereiken. In de vakantieperiode zowel in Oostmalle als in Westmalle zal er een inloopmoment georganiseerd worden voor jongeren in de jeugdhuizen.

        Arktos is ook een belangrijke partner in Overkop Voorkempen. Overkop wil op zijn beurt ook outreachend werken en heeft de voorbije periode vooral ingezet op het leren kennen van alle partners die werken met jongeren en het uitbouwen van netwerken rond jongeren. In Zandhoven is er een fysieke plek waar jongeren naartoe kunnen gaan en waar ook vrijwillige hulpverleners aanwezig zijn. In de zomervakantie wil Overkop op elke donderdag aanwezig zijn in Malle.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt wat het idee van schepen Elisabeth Joris is om het een en ander structureel te kunnen verankeren.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat een project bij Leader is ingediend om het te kunnen continueren. Ook met het college van burgemeester en schepenen wordt er regelmatig over gesproken hoe we dit kunnen bestendigen.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns doet een oproep om het zeker vast te houden.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Interpellatie over de Oekraïnse crisis en opvang van vluchtelingen

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe en stelt:

"Enige tijd geleden bracht Sanne ons op de hoogte dat Malle heel wat vluchtelingen opvangt. In het licht van deze instroom en de opvolging van nieuwe instroom en de ondersteuning in het kader van (her)huisvesting, equivalent leefloon, werkgelegenheid, kinderopvang, de zoektocht naar scholen voor de kinderen,… stel ik hierbij de vraag naar de stand van zaken rond deze thema’s."

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

       "Stand van zaken rond huidige aantal ingestroomde vluchtelingen – grote gezinnen – 1 à 2 persoonsgezinnen?

 

        Hoeveel equivalent leefloon wordt er gegeven? Zijn er stappen gezet in de richting van werk? Welke problematieken duiden er in dit kader op? Is er voldoende kinderopvang voor de kinderen van vluchtelingen ikv werk?

 

        Waar zijn ze gehuisvest? Sociale woningen? Woningen van gemeente Malle? Bij particulieren in kader van #plekvrij? Is er ook reeds sprake van herhuisvesting wegens problemen bij gastgezinnen? Hoe gaat Malle hiermee om?

 

        En hoe lopen de inschrijvingen in het onderwijs? Heeft elk kind zicht op een school, aangepast aan mogelijkheden? Wat is de rol van Malle en het CLB hierin?

 

        Hoe worden jongeren uit Oekraïne opgevangen ikv jeugdverenigingen? Acties opgestart?

 

        Is Malle nog steeds bereid om grondgebied af te staan in het kader van de opbouw van Vlaamse nooddorpen?"

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat er aan de aantallen niets meer gewijzigd is sinds de laatste keer. Er zijn 54 vluchtelingen, met een mix van kleine en grote gezinnen en enkele alleenstaanden. In 16 gezinnen wordt een equivalent leefloon toegekend. De werkbereidheid is groot en enkele zijn reeds aan de slag. In mei kwam Adecco naar één van de ontmoetingsavonden. Zij hadden een programma rond tewerkstelling. De kinderen kunnen terecht in de reguliere opvang. Eens ze naar school gaan, kunnen de kinderen terecht bij Pinkeltje. De gemeente stelt vier woningen ter beschikking. De andere vluchtelingen verblijven bij familie of vrienden. De gemeente heeft zowel de basisscholen als de secundaire scholen kort na de grote instroom van vluchtelingen met elkaar in overleg gebracht. De basisscholen oordeelden dat kinderen best naar keuze konden inschrijven bij een school. De secundaire scholen vonden het meer opportuun om de leerlingen, middelen en inspanningen te concentreren in één school. Het gemeenschapsonderwijs heeft dan, in overleg met de andere scholen, het initiatief genomen om een OKAN klas op te starten. In de zomervakantie zullen er voor 16 plussers ook twee intensieve taalcursussen georganiseerd worden in het dienstencentrum. Ook in de zomerschool zijn de vluchtelingen zeker welkom. De jeugdverenigingen hebben aangegeven dat de Oekraïense kinderen zeker welkom zijn, besluit schepen Wouter Patho.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat het vliegveld was opgegeven als mogelijke locatie voor een nooddorp. Er is een plaatsbezoek vanuit het kabinet van de gouverneur geweest. Malle is laag in de ranking opgenomen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er vluchtelingen vertrokken zijn en teruggekomen zijn. Hij vraagt ook of het klopt dat er een alleenstaande minderjarige is.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat de samenstelling helemaal in het begin wel eens gewijzigd is, maar in de afgelopen maand is er niets meer veranderd. Hij licht toe dat er geen weet is van een alleenstaande minderjarige die alleen is toegekomen.

 

Schepen Elisabeth Joris verwijst naar de directrice van De Horizon die niet in Malle woont, maar wel iemand heeft opgevangen.

 

Raadslid Eddy Krijnen vraagt hoeveel procent van de vluchtelingen aan het werk is.

 

Schepen Wouter Patho stelt er geen percentage op te durven plakken. Hij wijst ook op de taalbarrière. Vele vluchtelingen spreken enkel Oekraïens.

 

Raadslid Eddy Krijnen verwijst naar een tewerkstellingsproject bij de voetbal in Oostmalle. Misschien zit daar ook wel iets in. Raadslid Eddy Krijnen stelt ook dat een gezin met een man, een vrouw en twee kinderen een enorme vergoeding krijgen, terwijl er genoeg jobs zijn waar een taalbarrière geen rol speelt. Er is zoveel nood aan kuisvrouwen. Vlaamse vrouwen moeten ook werken.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht toe dat de voetbal in Oostmalle een tewerkstelling heeft in het kader van lokale diensten economie. Oekraïense vluchtelingen zullen zomaar niet in dat systeem kunnen.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Interpellatie over de commissie rond de tangent en de stand van zaken

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe en stelt:

"In mei werden de gemeenteraadsleden uitgenodigd op de commissie rond de varianten van de tangent/omleidingsweg/ringweg fase2.

 

Groot was mijn ontsteltenis bij het ontdekken – tijdens deze commissie rond de tangent, dat rond het kiezen/de keuzes of een bepaalde variant beter of slechter is dan de andere… GEEN ENKEL KADER/GEEN ENKELE CRITERIA naar voor werden geschoven waardoor ze tegenover elkaar objectief afgewogen konden worden.

 

Progressief Malle is van mening dat geen enkele variant voldoende afwijkend van elkaar – noch geobjectiveerd noch voldoende gestoffeerd is met informatie. (Progressief Malle heeft tot op heden geen enkele goede reden en duidelijke argumentatie gehoord die een tangent/omleidingsweg/ringweg zou rechtvaardigen).

 

Bijkomend bleek dat voor fase 3 en de keuze van het traject, perfect zal afgeweken worden van de reservatiestrook. Een goede zaak vindt Progressief Malle. Maar waarom krijgen de bewoners nu wel de kans om af te wijken van de reservatiestrook in fase 3, terwijl dit in de wijk in fase 1 hoegenaamd niet aan de orde was en vooral niet mogelijk wegens juridisch moeilijk en ons wagen op glad ijs…

 

DE RINGWEG en de domme, koppige beslissingen die hieromtrent werden en worden gemaakt, zijn de doodsteek voor Malle. Zelf ontzettend begaan met de Mallenaar, wil en kan dit niet meer onder ogen zien… De manier waarop hier aan politiek wordt gedaan, het losjes uit de pols beweringen doen met zware gevolgen voor het leven van mensen.

 

1. De onderzoeken die er in het verleden zijn gebeurd, zijn zo sterk verouderd dat we niet meer van beleid gebaseerd op feiten kan spreken. Jullie worden door AWV in de maling genomen. Dit werd door Dirk Gerinckx en Wim Jordens beaamd. Dat AWV moeilijk is en niet transparant. Waar wachten jullie dan nog op?

 

2. Alternatieven voorgedragen door externe organisaties als vzw vooruitkensheide en ingenieurs/universiteit Antwerpen en Leuven werden letterlijk van tafel geveegd, nooit onderzocht op kwaliteit en meerwaarde, terwijl het eigenlijk recht heeft om terdege van naderbij te bekijken.

 

Wat mij betreft:

En noem het gerust een Valerie Van Peeltje – dat ik nu doe…  Ik ben weg.

Jullie manier om aan politiek te doen, het is niet mijn ding. Ik zie zoveel goede voorbeelden, dagelijks in mijn werk de revue passeren… Het geklungel van de meerderheid hier tegenover geplaatst… staat in schril contrast.

 

Ik kan alvast mezelf in de spiegel blijven kijken. Ik hoop dat dat bij Sanne en haar team ook het geval zal zijn, wanneer de Ringweg het dorp splitst in 2 delen, de gezondheid van de Mallenaar doet achteruit gaan en er nog meer ongevallen zullen gebeuren. Ga jullie gang. Ik hoop dat jullie nog veel wakker zullen liggen…"

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

        "Stand van zaken rond tangent?

        Welke alternatieven van de tangent werden er voorgedragen als verder te ontwikkelen? Of zijn jullie bereid om met een degelijk uitgewerkt kader nogmaals het beleidswerk te doen?

        Welke data (uit welke periode) liggen aan de basis van de plannen? Zijn er updates gepland? Kunnen we inzage krijgen in de huidige doorstroomcijfers en deze die in de toekomst aan de orde zullen zijn met de aangelegde tangent – prognoses?

        Wat is de stand van zaken in Zoersel?"

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Op 22 februari 2022 keurde de projectstuurgroep de projectnota van de tangent fase 1 goed. Op 21 maart 2022 keurde ook het college van burgemeester en schepenen de projectnota goed. Op 6 september 2022 zal een infomarkt georganiseerd worden waar het project via infopanelen voorgesteld wordt aan alle geïnteresseerden. Ook zijn de nodige mensen aanwezig om vragen te stellen. Een volgende fase binnen dit project is de opstart van de onteigeningsprocedure.

        Voor fase 2 en 3 werden recent een aantal principiële beleidskeuzes gemaakt met betrekking tot het tracé, de aanwezigheid van een fietspad en de organisatie van de  kruispunten. Die keuzes zorgen ervoor dat het studiebureau verder kan met de opmaak van de startnota. Een projectstuurgroep ter goedkeuring hiervan is vastgelegd op 29 september 2022.

        De doorstromingscijfers werden nog niet ontvangen van het Agentschap Wegen en Verkeer.

        Voor Zoersel is het studiebureau bezig met de actualisatie van het buurtwegendossier. Nadien staat de herraming van de onteigeningen op het programma en de opmaak van het ministerieel besluit voor de innames. De bedoeling is om begin 2023 van start te gaan met de onderhandelingen, die volgens de nieuwe procedure slechts één jaar kunnen duren alvorens mem start met de juridische procedure.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt welk objectief kader gebruikt werd om de varianten aan af te wegen. Welke criteria werden gehanteerd?

 

Schepen Dirk Gerinckx verwijst naar de vergadering met de gemeenteraadsleden waarin een eerder summier kaartje werd gepresenteerd, maar waarbij de milieuaspecten en de vergunbaarheid in werden opgesomd en waarbij plussen en minnen werden opgelijst. Aan het Agentschap Wegen en Verkeer werd gevraagd om een impactanalyse op te maken van die twee verschillende varianten. Die is opgemaakt en elke fractie heeft dit bekeken. Vervolgens is er een keuze gemaakt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat er enkel over plussen en minnen gesproken werd in de commissie. De oppositie heeft het daar dan mee moeten doen, terwijl er nu ineens sprake is van een impactanalyse. Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt het erg te vinden dat de oppositie het moet doen met een lijst van plussen en minnen, terwijl er dan een impactanalyse zou zijn. Dat is geen participatie met de raad.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat het document met plussen en minnen door het Agentschap Wegen en Verkeer is aangeleverd. De gemeente heeft gevraagd naar de data die achter dit document zitten.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt voor welke variant werd gekozen.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat voor variant 1 van fase 2 werd gekozen. Dat is de variant die het meest de reservatiestrook volgt. Voor fase 3 wordt het dan de hoogste, die het verste weg ligt.

 

Raadslid Paul Van Ham geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Men gaat er altijd vanuit dat de tangent de oplossing is. N-VA Bonheide en Mechelen stellen zich vragen bij de tangent die men er wil realiseren. Ze vragen een impactanalyse.

        Voor de tangent die men hier wil realiseren, mag men zich niet vastpinnen op iets van in de jaren 70. Men moet dit breder durven bekijken.

        De gemeente zit onder het juk van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ze zijn dominant. Niettemin is het als gemeente belangrijk om toch eens de voeten in het zand te zetten.

        Demografie en geografie worden niet meegenomen. Het grote verhaal van de tangent is dat de gemeente nu de grootstedelijke problematiek moet oplossen.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat het net de bedoeling is om de dorpskernen leefbaar te houden.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt dat de gemeente het blijkbaar niet beseft, maar al het zwaar verkeer van de Noorderkempen wordt door Malle geduwd. Malle vroeg destijds om het industrieterrein te ontsluiten, nu maakt het Agentschap Wegen en Verkeer een weg tussen de E34 en de E19. Raadslid Kirsten Dewaelheyns wijst er tot slot op dat het stikstofdossier ook een invloed zal hebben op de tangent.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2022
Overzicht punten

GR van 30 juni 2022

 

Interpellatie over Hoppinpunt N12 Malle

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe en stelt:

"Collega’s,

De vorige gemeenteraad stelde ik een paar vragen mbt het Hoppinpunt N12 Malle.

 

Er werd tot op datum van de vorige GR nog geen aanvraag omgevingsvergunning ontvangen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy lichtte daarop toe dat bij een eventuele aanvraag er eerst een

openbaar onderzoek zal gebeuren, waarbij de mogelijkheid bestaat om bezwaarschriften in te

dienen. Vervolgens zal het dossier naar het college van burgemeester en schepenen komen, waarna

het college van burgemeester en schepenen het dossier zullen bestuderen en vervolgens een

standpunt innemen.

 

Echter, voorafgaand aan deze mogelijke aanvraag werd er een ‘Unieke verantwoordingsnota’

opgesteld door een zogenaamde ‘Projectstuurgroep’ waarin de gemeente Malle vertegenwoordigd

werd door onze burgemeester Sanne Van Looy en Sofie Schillebeeckx van onze dienst infrastructuur

en mobilieit. ( niet echt een ‘informeel voortraject’ )

 

Deze verantwoordingsnota kwam tot stand na een traject van een aantal vergaderingen, waarvan de

eerste plaats had op 12/04/2021.

 

De definitieve nota werd door het CBS op 21/03/22 goedgekeurd met volgende motivatie &

beslissingen :

 

“De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer hebben de principeschets verder uitgewerkt en een

ontwerp en unieke verantwoordingsnota uitgewerkt voor het Hoppinpunt N12, die werd voorgesteld

aan de projectstuurgroep op 27 september 2021.

 

In aanloop naar de projectstuurgroep werden er twee alternatieven uitgewerkt, met en zonder

langsparkeren aan de noordzijde.

 

De conclusie van de projectstuurgroep luidt als volgt:

 

"Er wordt beslist om in het kader van de doorstroming en de veiligheid van de zwakke weggebruiker

het scenario zonder langsparkeerplaatsen als voorkeursscenario in de unieke verantwoordingsnota

naar voren te schuiven. De gemeente Malle wenst hierover eerst overleg te plegen met de

belanghebbenden alvorens dit scenario definitief af te kloppen.”

 

“Het college van burgemeester en schepenen besluit eenparig

 

Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan de unieke verantwoordingsnota en de voorliggende

ontwerpplannen, tezamen met het verslag van de projectstuurgroep, in het dossier 'Hoppinpunt

N12'.

 

Artikel 2 - de dienst infrastructuur & mobiliteit de opdracht te geven om, in samenspraak met het

Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn, een belanghebbendenvergadering te organiseren voor het

project 'Hoppinpunt N12'.

 

Artikel 3 - kennis te nemen van het feit dat het Agentschap Wegen en Verkeer zal instaan voor het

indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag in het project 'Hoppinpunt N12'.

 

Over de wijze waarop de belanghebbendenvergadering werd georganiseerd, en wie er wel of niet

werd uitgenodigd wil ik het hier niet meer hebben.

 

Echter, met de formulering van de motivering ivm het voorkeursscenario over het al dan niet

opnemen van de langsparkeerplaatsen, is het me niet heel duidelijk wat het standpunt van het

bestuur nu is."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Steunt de meerderheid de realisatie van dit hoppinpunt?

         Indien ja: staat de locatie van het hoppinpunt nog ter discussie voor het bestuur, gezien devoorwaardelijke goedkeuring van de ‘Unieke verantwoordingsnota’? Hebben de ‘belanghebbendenvergadering’ en de gesprekken met de middenstand nieuwe inzichten teweeg gebracht? Zo ja, welke?

         Wat met de toekomst van de huidige stelplaats?"

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De meerderheid steunt de realisatie van een hoppinpunt. Het kan de zogenaamde modal shift mee vorm geven. Het netwerk van openbaar vervoer wordt ermee verbeterd. Dat is een meerwaarde.

         De stelplaats en de locatie aan 'De Wissel' zijn onderzocht. Op de stelplaats is het niet mogelijk om op een veilige manier het hoppinpunt te realiseren.

         De gemeente wilde eerst overleg plegen met de belanghebbenden alvorens een scenario af te kloppen. Na de vorige gemeenteraad is een delegatie van het college van burgemeester en schepenen in gesprek gegaan met de buurt. Na dat overleg werden de bezorgdheden aan het Agentschap Wegen en Verkeer overgemaakt. Het Agentschap Wegen en Verkeer zit op dit moment terug aan de tekentafel. Een nieuw voorstel wordt afgewacht.

         De stelplaats van De Lijn is in eigendom van De Lijn. Er is geen zicht op de intenties die De Lijn er mee zou hebben.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of hij dan aan de buurt kan meedelen dat de locatie vast ligt.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de locatie aan 'De Wissel' de beste locatie is, maar dat over de inrichting zeker nog gesproken kan worden. Daar gaan de bezorgdheden van de buurt ook over.

 

Raadslid Paul Van Ham wijst op de vele kruisingen op de rijbaan voor lijn 410.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het een goede zaak is dat er meer bussen zullen rijden. Ze wijst er ook op dat de veiligheid op de stelplaats niet gegarandeerd kon worden.

 

Raadslid Mieke Laenen stelt dat ze veel langs de stelplaats rijdt en dat er altijd parkeerplaats op de stelplaats is.

 

 

Publicatiedatum: 31/08/2022