Gemeenteraad

Donderdag 29 april 2021

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Mieke Vermeyen

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 29 april 2021.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.15 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 25 maart 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 25 maart 2021. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 25 maart 2021 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 25 maart 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Agentschap Zorg en Gezondheid - addendum aan de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de fase van de COVID-19-crisis waarin Vlaanderen zich momenteel bevindt, is een cruciale rol weggelegd voor contactonderzoek en bronopsporing.

 

Bij contactonderzoek wordt gezocht met wie een besmet iemand nauw contact heeft gehad. Hier is de snelheid van de contacttracing belangrijk. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te bereiken die in contact zijn gekomen met besmette personen. Zij krijgen advies over hoe ze zich kunnen beschermen en welke maatregelen ze kunnen nemen om anderen te beschermen. Dat vermijdt een mogelijke (nieuwe) toename van het aantal patiënten.

 

Bij bronopsporing wordt gezocht van wie de besmette persoon zelf de besmetting heeft opgelopen. Bronopsporing heeft als voordeel dat heel gericht kan gezocht worden waar de besmettingen vandaan komen en de lokale besturen als beleidsmakers heel gericht maatregelen (preventie, sensibilisering, handhaving) kunnen nemen.

 

Ter ondersteuning van de centrale contactopsporing heeft de Vlaamse regering op 16 oktober 2020 de lokale besturen gemobiliseerd om complementair in te zetten op preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en lokaal contactonderzoek.

 

De contouren werden verder uitgewerkt in het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Wat de aard van de engagementen betreft, kunnen lokale besturen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 kiezen tussen de volgende opties:

         optie 1: inzet op sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching

         optie 2: inzet op sensibilisering, preventie, bronopsporing, quarantainecoaching én aanvullend lokaal contactonderzoek.

 

De lokale besturen werken in al deze opdrachten ondersteunend en/of aanvullend op de werking van de COVID-19-teams binnen de eerstelijnszones alsook op de werking van de centrale contactcenters.

 

De lokale besturen worden gesubsidieerd voor het opnemen van complementaire engagementen als volgt:

         De gemeenten die inzetten op optie 1 (preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen) krijgen een forfaitaire subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand voor maximum vijf maanden (ten vroegste start op 1 november 2020, uiterlijk tot 31 maart 2021).

         De gemeenten die inzetten op optie 2 (voorgaande engagementen optie 1 + aanvullend lokaal contactonderzoek) krijgen voorgaande forfaitaire subsidie en daarnaast nog een variabele subsidie van 100 euro per afgehandeld ticket/werkorder van een nieuwe indexpatiënt, inclusief de werkorders/tickets van een evenwaardig aantal hoog risicocontacten.

 

De gemeenteraad besliste op 28 januari 2021 om complementair in te zetten op optie 1, namelijk sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching en keurde de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen met het Agentschap Zorg en Gezondheid goed.

 

De Vlaamse regering gaf op 23 april 2021 haar goedkeuring aan een nieuw besluit voor de lokale preventie, sensibilisering, bronopsporing, quarantainecoaching en contactonderzoek. De opties en de bijhorende financiering zijn ongewijzigd ten opzichte van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020.

 

De lokale besturen die zich reeds engageren voor optie 1 kunnen de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Zorg en Gezondheid verlengen voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

 

Besluit van de Vlaamse regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken

 

Besluit van de gemeenteraad van 28 januari 2021 'Agentschap Zorg en Gezondheid - samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - goedkeuring'

 

Besluit van het college van burgemeester en schepenen van 19 april 2021 'Agentschap Zorg en Gezondheid - addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen houdende het opnemen van complementaire engagementen in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

De lokale besturen van Eerstelijnszone Voorkempen vzw werken al geruime tijd nauw samen met het COVID-19-team van Eerstelijnszone Voorkempen vzw in het kader van preventie, sensibilisering, bronopsporing, analyse van clusters, quarantainecoaching en aandacht voor kwetsbare personen of groepen.

 

Deze samenwerking werd bestendigd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen en Eerstelijnszone Voorkempen vzw die de gemeenteraad op 26 november 2020 goedkeurde. Op basis van deze samenwerkingsovereenkomst kan Eerstelijnszone Voorkempen vzw subsidies ontvangen van de Vlaamse regering.

 

In het kader van besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 en de mogelijkheid om zelf subsidies te ontvangen voor de engagementen die gemeente Malle opneemt in de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie werd de samenwerkingsovereenkomst met bijlagen goedgekeurd.

 

Gemeente Malle wil dit engagement ook voor de komende periode, vanaf 1 april tot en met 30 juni 2021, op zich nemen.

 

Het opnemen van dit engagement geschiedt met inachtneming van de bescherming van de privacy van de burgers, zoals onder meer gewaarborgd door de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

 

De gemeente Malle zorgt voor de nodige capaciteit en middelen om dit engagement kwaliteitsvol op te nemen. 

 

Het engagement dat de gemeente opneemt, doet geen afbreuk aan de engagementen die door de gemeente in de bestrijding van de coronapandemie reeds opgenomen worden binnen de werking van Eerstelijnszone Voorkempen vzw. Integendeel, ze is bedoeld om deze werking nog te versterken.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op het addendum en verwees het voor goedkeuring door naar de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen

 

Door het verlengen van de complementaire engagementen zoals voorzien in optie 1, met name sensibilisering, preventie, bronopsporing en quarantainecoaching, in het kader van het besluit van de Vlaamse regering tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken en de goedkeuring van het addendum aan de samenwerkingsovereenkomst het Agentschap Zorg en Gezondheid, zal gemeente Malle van de Vlaamse regering een subsidie van 0,125 euro per inwoner per maand ontvangen voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het 'addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit van de Vlaamse regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen – optie 1 - datum 29 april 2021', bestaande uit drie pagina's, goed te keuren:

 

Addendum bij de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit Vlaamse Regering 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken tot verderzetting van de engagementen.

 

– optie 1 – 29 april 2021

 

Ondergetekenden:

 

         Het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG), vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, bij delegatie, in de persoon van de leidend ambtenaar van agentschap zonder rechtspersoonlijkheid AZG, de heer Dirk Dewolf

ingeschreven in het KBO met ondernemingsnummer 0316.380.84 waarvan de administratieve zetel zich bevindt te Koning Albert II laan 35 / 33, 1030 Schaarbeek

hierna: “AZG”;

 

en

 

         Gemeente Malle, met zetel te Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door het college van burgemeester en schepenen, voor wie tekenen: Harry Hendrickx, burgemeester, en Sven Brabants, algemeen directeur in uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van 29 april 2021, ingeschreven in het KBO met nummer 0207537240

 

hebben op 16 december 2020 een samenwerkingsovereenkomst gesloten en op 28 januari 2021 ondertekend in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1.

 

De samenwerkingsovereenkomst is op 1 november 2020 ingegaan en eindigt op 31 maart 2021.

 

In aanvulling op en zo nodig in afwijking van deze overeenkomst zijn partijen het volgende overeengekomen:

 

1)      Gelet op de stijging van het aantal indexpatiënten in het voorjaar 2021, de toename aan verscheidenheid van varianten van het COVID-19 virus en de toename van de lokale verantwoordelijkheid omwille van het toegenomen belang van bronopsporing, werd het door het Besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 vastgestelde financieringsmodel verlengd door het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken.

 

Partijen zijn een verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tot en met 30 juni 2021 met mogelijke verlenging tot 31 oktober 2021 overeenkomstig artikel 2, derde lid van het besluit van de Vlaamse Regering van 23 april 2021 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de bronopsporing (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021) en het contactonderzoek (voor de periode van 1 april 2021 tot en met 31 mei 2021) ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken overeengekomen, onder gelijke voorwaarden en bepalingen als opgenomen in de op 16 december 2020 opgestelde en op 28 januari 2021 ondertekende samenwerkingsovereenkomst.

 

2)      Dit addendum zal aan de samenwerkingsovereenkomst gesloten op 16 december 2020 en ondertekend op 28 januari 2021 in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1  worden gehecht en maakt - na ondertekening - onlosmakelijk onderdeel uit van deze overeenkomst.

 

3)      Gezien de huidige overeenkomst de rechtsgrond vormt voor verwerkingsovereenkomst en protocol, gesloten in het kader van de op 16 december 2020 gesloten en de op 28 januari 2021 ondertekende samenwerkingsovereenkomst in het kader van het besluit van de  Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken – optie 1 , blijven deze verder bestaan.

 

Gemeente Malle verwerkt de persoonsgegevens conform de instructies van AZG.

 

4)      Het afsprakenkader van 28 januari 2021 gesloten bij de samenwerkingsovereenkomst gesloten op 16 december 2020 en ondertekend op 28 januari 2021 ter uitvoering van de engagementen opgenomen in het kader van het besluit van de Vlaamse Regering van 13 november 2020 tot toekenning van een subsidie aan de lokale besturen om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de COVID-19-pandemie te versterken blijft onverkort van toepassing op dit addendum, behoudens het sluiten van een nieuw afsprakenkader dat in dat geval zal worden gevoegd als bijlage 1.

 

5)      Artikel 7 van de initiële overeenkomst m.b.t. de mogelijke vervroegde beëindiging van de overeenkomst blijft ook op het addendum van toepassing.

 

Opgesteld op 29 april 2021 in zoveel exemplaren als er partijen zijn.

 

 

Namens het Vlaams Agentschap Zorg en GezondheidNamens de gemeente

 

 

Dirk DewolfHarry Hendrickx

Administrateur-GeneraalBurgemeester

 

 

Sven Brabants

Algemeen directeur

 

Artikel 2 - Harry Hendrickx, burgemeester, en Sven Brabants, algemeen directeur, het mandaat te geven om het addendum vermeld in artikel 1 te ondertekenen.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Vaccinatiecentrum Voorkempen - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 15 februari 2021 openden in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra in het licht van de bestrijding van de Corona-epidemie. Voor de eerstelijnszone Voorkempen organiseren de betrokken gemeenten en de eerstelijnszone Voorkempen het vaccinatiecentrum in het Provinciaal Vormingscentrum van Malle.

 

De organisatie van het vaccinatiecentrum brengt kosten met zich mee. De Vlaamse regering wil voor de financiering van de vaccinatiecentra het belfortprincipe toepassen, wat in dit verband betekent dat de Vlaamse regering de volledige werking van het vaccinatiecentrum in principe zal financieren via subsidies aan de gemeenten en de eerstelijnszones.

 

De gemeenten Zoersel, Schilde, Wijnegem, Brecht, Zandhoven en Malle willen de kosten voor de organisatie van het vaccinatiecentrum dragen wanneer de financiering van de Vlaamse overheid ontoereikend zou blijken om het vaccinatiecentrum vlot te laten draaien.

 

Juridische gronden

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 392-395 over interbestuurlijk samenwerkingsverband (zonder rechtspersoonlijkheid)

 

Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning

 

“Draaiboek voor het vaccinatiecentrum” van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid, gepubliceerd op https://www.laatjevaccineren.be/alles-voor-een-vlotte-organisatie-van-een-vaccinatiecentrum

 

Besluit van de Vlaamse regering van 22 januari 2021 tot toekenning van een subsidie voor infrastructuur en uitbating van een vaccinatiecentrum

 

Juridisch kader vaccinatiecentra van 9 februari 2021

 

Motivering

 

De deelnemers aan de samenwerkingsovereenkomst met statutaire draagkracht willen de nodige afspraken over de oprichting van een vaccinatiecentrum, onder meer (maar niet beperkt tot) de logistieke voorwaarden, de inbreng van de middelen, personeel en de bestuurlijke en democratische terugkoppeling.

 

Financiële gevolgen

 

Voor de uitgaven in verband met het vaccinatiecentrum zijn geen kredieten voorzien in het meerjarenplan. De Vlaamse overheid voorziet subsidies voor de financiering en past daarbij het Belfortprincipe toe waarbij de Vlaamse overheid dus de volledige werking van het vaccinatiecentrum financiert.

 

Deze uitgaven zullen geregistreerd worden in de algemene en budgettaire boekhouding en bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden. De betaling gebeurt vanuit de thesaurie.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon feliciteert de organisatie en vrijwilligers voor de vlotte organisatie van het vaccinatiecentrum.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de volgende samenwerkingsovereenkomst goed te keuren:

 

Overeenkomst met statutaire draagkracht van het interbestuurlijk samenwerkingsverband “Vaccinatiecentrum Voorkempen”

 

Inleiding

 

Op 15 februari 2021 openen in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra in het licht van de bestrijding van de Corona-pandemie. Voor de eerstelijnszone Voorkempen organiseren de betrokken gemeenten en de eerstelijnszone Voorkempen het vaccinatiecentrum in het Provinciaal Vormingscentrum.

 

De organisatie van het Vaccinatiecentrum Voorkempen brengt kosten met zich mee. De Vlaamse regering wil voor de financiering van de vaccinatiecentra het Belfortprincipe toepassen, wat in dit verband betekent dat de Vlaamse overheid de volledige werking van het vaccinatiecentrum in principe zal financieren via subsidies aan de gemeenten en de eerstelijnszones.

 

De gemeenten Zoersel, Schilde, Wijnegem, Brecht, Zandhoven en Malle willen de kosten voor de organisatie van het Vaccinatiecentrum Voorkempen dragen wanneer de financiering van de Vlaamse overheid ontoereikend zou blijken om het vaccinatiecentrum vlot te laten draaien.

 

Juridische gronden

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), meer bepaald artikelen 392-395

 

Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning

 

“Draaiboek voor het vaccinatiecentrum” van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid, gepubliceerd op https://www.laatjevaccineren.be/alles-voor-een-vlotte-organisatie-van-een-vaccinatiecentrum

 

Motivatie

 

Artikel 392 van het DLB bepaalt dat twee of meer gemeenten een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid kunnen vormen om, zonder beheersoverdracht, een welbepaald project van gemeentelijk belang te verwezenlijken.

 

Het samenwerkingsverband mag andere overheden dan gemeenten als deelnemer hebben krachtens art. 392, vierde lid DLB en zich dan “interbestuurlijk samenwerkingsverband” noemen.

 

Het “Draaiboek vaccinatiecentra” en de blauwdruk van het Agentschap Zorg en Gezondheid aan de lokale besturen legt op om per eerstelijnszone maximaal twee vaccinatiecentra op te richten.

 

De deelnemers aan deze “overeenkomst met statutaire draagkracht” willen de nodige afspraken maken over de oprichting van een vaccinatiecentrum, onder meer (maar niet beperkt tot) de logistieke voorwaarden, de inbreng van middelen, personeel en de bestuurlijke en democratische terugkoppeling.

 

Het is aan te raden dat de algemene bestuurlijke aansturing van het vaccinatiecentrum gebeurt volgens de principes van de intergemeentelijke samenwerking uit het DLB, meer bepaald met een beheerscomité, maar dat dit minimaal ingevuld kan worden en enkel moet samenkomen indien noodzakelijk voor fundamentele beslissingen en voor democratische terugkoppeling.

 

ALGEMEEN

 

Artikel  1 - naam en rechtsvorm

 

Er wordt een Interbestuurlijk Samenwerkingsverband (IBSV) opgericht, op grond van artikel 392, vierde lid van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur (DLB), genaamd ‘Vaccinatiecentrum Voorkempen’, hierna ‘Vaccinatiecentrum Voorkempen’ of het ‘IBSV’.

 

Artikel  2 - deelnemers

 

De deelnemers aan het Vaccinatiecentrum Voorkempen zijn:

 

         Eerstelijnszone Voorkempen vzw, Handelslei 167, 2980 Zoersel, vertegenwoordigd door Vicky Van Camp, voorzitter, hierna 'ELZ Voorkempen'

 

         De gemeente Brecht, Gemeentepark 1, 2960 Brecht, vertegenwoordigd door Sven Deckers, burgemeester en Annemie Marnef, algemeen directeur, hierna 'gemeente Brecht'

 

         De gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Harry Hendrickx, burgemeester en Sven Brabants, algemeen directeur, hierna 'gemeente Malle'

 

         De gemeente Schilde, Brasschaatsebaan 30, 2970 Schilde, vertegenwoordigd door Dirk Bauwens, burgemeester en Tine Vervisch, algemeen directeur, hierna 'gemeente Schilde'

 

         De gemeente Wijnegem, Turnhoutsebaan 422, 2110 Wijnegem, vertegenwoordigd door Ivo Wynants, burgemeester en Leen Nagels, algemeen directeur, hierna 'gemeente Wijnegem'

 

         De gemeente Zandhoven Liersebaan 12, 2240 Zandhoven, vertegenwoordigd door Luc Van Hove, burgemeester en Annick Smeets, algemeen directeur, hierna 'gemeente Zandhoven'

 

         De gemeente Zoersel, Handelslei 167, 2980 Zoersel, vertegenwoordigd door Liesbeth Verstreken, burgemeester en Kristof Janssens, algemeen directeur, hierna 'gemeente Zoersel'

 

Artikel 3 – toetreding van nieuwe deelnemers

 

De toetreding van een nieuwe deelnemer is mogelijk. De toetreding wordt voorlopig aanvaard door het bestuur bedoeld in art. 8 van deze statuten. De toetreding wordt daarna ter bekrachtiging voorgelegd aan de andere deelnemers. 

 

Artikel 4 - doel

 

Het doel van het IBSV is om tussen alle deelnemende partijen een afsprakenkader te maken over de oprichting, de duur, de opzegmogelijkheid, de inbreng van de deelnemers en de wijze waarop die inbreng wordt beheerd, de interne organisatie, de wederzijdse rechten en verplichtingen en de financiële repercussies, de informatieverstrekking aan de deelnemers en de jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden, de opmaak van de rekeningen en de bestemming van het resultaat, de financiële controle en de vereffening van het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

Artikel 5 - beherende gemeente

 

In overeenstemming met art. 393 DLB, wordt de gemeente Malle aangesteld als beherende gemeente van het Vaccinatiecentrum Voorkempen. De administratieve zetel van het Vaccinatiecentrum Voorkempen is gevestigd in het gemeentehuis van Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle.

 

Artikel 6 – duurtijd en uittreding

 

Het IBSV wordt opgericht voor de duur die nodig is om het vaccinatiecentrum zijn taken te laten uitoefenen en afronden. Dat duurt zolang het vaccinatiecentrum nodig is. Een vervroegde uittreding uit deze overeenkomst is niet mogelijk, tenzij deze opgelegd of mogelijk gemaakt wordt door de bevoegde federale of Vlaamse overheid. 

 

Binnen de bevoegdheden van de coördinatie van de noodplanning, kan de Vlaamse overheid bepaalde lokale besturen verzoeken om tot een andere IBSV/vaccinatiecentrum toe te treden. In dat geval is een uittreding uit deze IBSV mogelijk, maar komt het lokaal bestuur de verplichtingen die voortvloeien uit deze overeenkomst nog na, eventueel pro rato temporis van de aangesloten periode.

 

De ontbinding van het IBSV gebeurt slechts na schriftelijk akkoord van een drie-vierde meerderheid van de bevoegde organen van de deelnemers.

 

BESTUUR EN BEHEER

 

Artikel 7 – publiekrechtelijk beheerscomité

 

§1. De deelnemers richten binnen het IBSV een beheerscomité op, dat conform artikel 395 DLB is samengesteld uit één afgevaardigde van elke deelnemer, en dat overlegt over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd.

 

§2. Het beheerscomité bestaat uit de burgemeesters van de betrokken gemeenten en de voorzitter van de eerstelijnszone.

 

§3. Het beheerscomité stuurt enkel op de grote organieke lijnen. Het beheerscomité formuleert waar nodig adviezen ten behoeve van de beherende gemeente, stelt de rekeningen van het IBSV vast en legt ze ter goedkeuring voor aan de raden van de deelnemende gemeenten, waarvan de gewone meerderheid de goedkeuring verleent.

 

§4. Het beheerscomité kan virtueel vergaderen en komt slechts samen voor de uitoefening van bevoegdheden die het specifiek zijn toegewezen door de wet, het decreet, door deze statuten of indien daar een dringende noodzaak toe bestaat. Het beheerscomité komt minimum 1 keer per jaar samen.

 

Artikel 8 - stuurgroep

 

§1. De deelnemers richten binnen het IBSV een stuurgroep op die instaat voor het dagelijks bestuur van het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

§2. De stuurgroep bestaat uit de volgende leden: de programmamanagers, een burgemeester, een algemeen directeur, een noodplancoördinator, een financieel directeur, HR-verantwoordelijke en de medisch coördinator, indien nodig aangevuld met experten.

 

§3. De gemeente Malle gunt de overheidsopdrachten in het kader van het Vaccinatiecentrum Voorkempen na advies van de stuurgroep.

 

Artikel 9 - programmacoördinatie

 

ELZ Voorkempen staat in voor de programmacoördinatie van het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

Artikel 10 – werkgroepen

 

Binnen het Vaccinatiecentrum Voorkempen kan de stuurgroep werkgroepen over specifieke thema’s oprichten. De programmacoördinator is steeds lid van deze werkgroepen. De werkgroepen hebben een specifieke opdracht en koppelen hierover terug naar de stuurgroep.

 

Artikel 11 - huishoudelijk reglement

 

Het beheerscomité kan de organisatie van zijn werkzaamheden vastleggen in een huishoudelijk reglement dat bij de overeenkomst gevoegd wordt zonder dat het er deel van uitmaakt. Voor het bestuur, beheer, dagelijks bestuur en organisatie van het vaccinatiecentrum, kan de stuurgroep een huishoudelijk reglement opmaken.

 

PERSONEEL

 

Artikel 12 - personeelsinzet

 

§1. De beherende gemeente kan eigen personeel inzetten ten behoeve van de IBSV. Na goedkeuring van het beheerscomité kan de inzet van dit personeel doorgerekend worden.

 

§2. De gemeente Malle stelt gedurende de periode februari tot en met oktober 2021 een halftijdse medewerker ter beschikking van het Vaccinatiecentrum Voorkempen voor de invulling van de rol van HR-verantwoordelijke. De gemeente Malle verrekent deze kosten in de afrekening van het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

Als de medewerker die de gemeente Malle ter beschikking stelt wegvalt, wordt de vervanging geregeld binnen het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

§3. Alle andere deelnemers kunnen een inbreng van nijverheid doen in het IBSV waarbij ze zich verbinden om bepaalde opdrachten uit te voeren. Zij kunnen personeelsleden of andere personen aanduiden die deze opdrachten uitvoeren. Het werkgeversgezag kan echter nooit worden overgedragen naar het IBSV. Na goedkeuring van het beheerscomité kan de inzet van dit personeel doorgerekend worden.

 

Artikel 13 – permanentie door de gemeenten

 

§1. De gemeenten stellen in een wekelijkse beurtrol extra niet-medisch personeel ter beschikking om de goede werking van het vaccinatiecentrum te garanderen. De HR-verantwoordelijke plant deze inzet niet structureel in. De inzet is enkel voorzien bij acute en onvoorziene problemen bij de inplanning of de werking van het vaccinatiecentrum. De gemeenten rekenen de kosten voor de inzet van dit personeel niet door.

 

§2. De gemeenten verdelen de wekelijkse beurtrol als volgt:

 

Gemeente

 

 

 

 

 

 

Malle

15/2-21/2

29/3-4/4

10/5-16/5

21/6-27/6

2/8-8/8

13/9-19/9

Zoersel

22/2-28/2

5/4-11/4

17/5-23/5

28/6-4/7

9/8-15/8

20/9-26/9

Schilde

1/3-7/3

12/4-18/4

24/5-30/5

5/7-11/7

16/8-22/8

27/9-3/10

Wijnegem

8/3-14/3

19/4-25/4

31/5-6/6

12/7-18/7

23/8-29/8

4/10-10/10

Brecht

15/3-21/3

26/4-2/5

7/6-13/6

19/7-25/7

30/8-5/9

11/10-17/10

Zandhoven

22/3-28/3

3/5-9/5

14/6-20/6

26/7-1/8

6/9-12/9

18/10-24/10

 

FINANCIEN

 

Artikel 14 – algemeen

 

Het Vaccinatiecentrum Voorkempen gebruikt voor haar werking de financiële middelen die de Vlaamse overheid ter beschikking stelt. De werking wordt zo veel als mogelijk afgestemd op deze middelen.

 

Artikel 15 - bijdrage deelnemers in de kosten

 

§1. De deelnemende gemeenten reserveren een bedrag voor de werking van het IBSV. De beherende gemeente en de andere gemeenten bepalen in onderling overleg of en in welke mate deze inbreng financieel wordt aangerekend aan de vereniging.

 

§2. Alle deelnemers die geen gemeente zijn, verbinden zich ertoe, in het kader van hun publieke taak om de volksgezondheid te helpen, om de nodige inbrengen te doen in de vereniging die nodig zijn voor een vlotte operationaliteit van het vaccinatiecentrum. Er wordt in onderling overleg bepaald of en in welke mate deze inbreng financieel wordt aangerekend aan de vereniging.

 

§3. De deelnemers verbinden zich ertoe om de nodige bijdragen te doen aan de vereniging die noodzakelijk zijn voor de bescherming van de volksgezondheid. De bescherming van de volksgezondheid en openbare orde zal primeren indien budgetten vrijgemaakt moeten worden. Indien achteraf onenigheid zal bestaan over de bijdragekosten, zullen in eerste instantie de in deze overeenkomst gemaakte afspraken tussen de deelnemers richtinggevend zijn. In tweede orde geldt het principe dat elke deelnemende gemeente bijdraagt proportioneel aan zijn totale inwonersaantal op het totale inwonersaantal van alle deelnemende gemeenten. Indien daar verdere onenigheid over bestaat, duiden zij de provinciegouverneur aan als bemiddelaar die bemiddelt over de bijdrage in de kosten. Bij blijvende onenigheid kan de Vlaamse minister bevoegd voor binnenlands bestuur een eindbeslissing nemen.

 

Artikel 16 - financiën en democratische terugkoppeling

 

§1. Het beheerscomité bepaalt, binnen twee maanden na het afsluiten van deze overeenkomst, een financieel plan waarin de verwachte ontvangsten en uitgaven zijn opgenomen. Wanneer nodig kan het beheerscomité dit financieel plan aanpassen.

 

§2. De gemeente Malle stelt maandelijks een overzicht van alle ontvangsten en uitgaven ter beschikking aan de deelnemers. De gemeente Malle stelt op vraag financiële bewijsstukken ter beschikking aan de deelnemers.

 

§3. Indien bijkomende middelen nodig zijn, stelt de stuurgroep een actieplan en kostenraming

vast en maakt deze zo snel mogelijk over aan de deelnemers (voor de gemeenten de gemeenteraden), die ze ter goedkeuring voorleggen aan hun beslissend orgaan (voor de gemeenten de gemeenteraden).

 

§4. De rekening van het IBSV wordt jaarlijks ter goedkeuring voorgelegd aan de deelnemers. Het IBSV zorgt ervoor dat de rekening en de bijhorende verantwoordingsstukken aan de deelnemers worden overgemaakt, uiterlijk binnen de zes maanden na afsluiting van het voorgaande werkjaar.

 

De rekeningen zijn goedgekeurd indien de gewone meerderheid van de deelnemers én de gewone meerderheid van de gemeenteraden van de deelnemers ze goedkeurt.

 

§5. Het eventueel positief resultaat van de rekening blijft in de vereniging en wordt aangewend voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging.

 

§6. De gemeente Malle controleert de boekhouding en de rekening van het IBSV.

 

Artikel 17 – bijdrage in exploitatietekort

 

§1. Als er in de werking van het Vaccinatiecentrum Voorkempen een exploitatietekort zou ontstaan, staan de gemeenten Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel in voor de financiering van het Vaccinatiecentrum Voorkempen in de vorm van een tussenkomst in dit exploitatietekort.

 

§2. De tussenkomst in het exploitatietekort wordt berekend op basis van een overzicht van ontvangsten en uitgaven voor de werking van het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

§3. De verdeling van de bijdragen tussen de verschillende gemeenten gebeurt op basis van het inwonersaantal op 1 januari 2020:

 

Gemeente

Aantal

Aandeel

Malle

15.594

14%

Zoersel

22.067

20%

Schilde

19.879

18%

Wijnegem

9.981

9%

Brecht

29.444

27%

Zandhoven

13.063

12%

Totaal

110.028

100%

 

§4. De gemeente Malle zal de tussenkomst in een exploitatietekort doorrekenen aan de gemeenten Brecht, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel. Ten laatste op 31 januari 2022 volgt er een afrekening voor de periode februari-december 2021 op basis van een overzicht van de ontvangsten en uitgaven.

 

Artikel 18 - informatieverstrekking aan de deelnemers en jaarlijkse evaluatie door de gemeenteraden

 

Aan de deelnemers van het IBSV wordt op geregelde wijze informatie versterkt, via de leden van het beheerscomité, die instaan voor de verdere informatieverstrekking naar hun organisatie (gemeenteraad indien het om een gemeente gaat).

 

Indien de vereniging langer dan 1 jaar bestaat, wordt jaarlijks aan de deelnemers een jaarverslag ter beschikking gesteld. Indien de vereniging binnen het jaar ontbonden wordt, volstaat een beknopt eindverslag.

 

Het jaarverslag of eindverslag wordt samen met de rekening aan de deelnemers ter goedkeuring voorgelegd.

 

De leden van het beheersorgaan die een gemeente vertegenwoordigen, leggen verantwoording af aan hun gemeenteraad.

 

SLOTBEPALINGEN

 

Artikel 19 - ontbinding en vereffening

 

Wanneer aan het bestaan van de vereniging een einde komt, worden door de deelnemers in gezamenlijk akkoord één of meerdere vereffenaars aangesteld. De in de vereniging aanwezige middelen worden in voorkomend geval verdeeld over de deelnemers a rato van dezelfde verdeelsleutel als vermeld in artikel 17. Ook eventuele tekorten worden op deze basis evenredig verdeeld over de deelnemers.

 

Tussen de ondertekenaars wordt deze overeenkomst met statutaire draagkracht gesloten,

 

Voor ELZ Voorkempen,

 

Vicky Van Camp

Voorzitter

 

Voor gemeente Brecht,Voor gemeente Malle,

 

Annemie MarnefSven DeckersSven BrabantsHarry Hendrickx

algemeen directeurburgemeesteralgemeen directeurburgemeester

 

Voor gemeente Schilde, Voor gemeente Wijnegem

 

Tine VervischDirk BauwensLeen NagelsIvo Wynants

algemeen directeurburgemeesteralgemeen directeurburgemeester

 

Voor gemeente Zandhoven,Voor gemeente Zoersel,

 

Annick SmeetsLuc Van HoveKristof JanssensLiesbeth Verstreken

algemeen directeurburgemeesteralgemeen directeurburgemeester

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Vaccinatiecentrum Voorkempen - samenwerkingsovereenkomst met het autonoom provinciebedrijf Vormingscentrum Malle - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 15 februari 2021 openden in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra in het licht van de bestrijding van de Corona-epidemie. Voor de eerstelijnszone Voorkempen organiseren de betrokken gemeenten en de eerstelijnszone Voorkempen het vaccinatiecentrum in het Provinciaal Vormingscentrum van Malle.

 

Juridische gronden

 

Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 392-395 over interbestuurlijk samenwerkingsverband (zonder rechtspersoonlijkheid)

 

Koninklijk besluit van 22 mei 2019 betreffende de lokale noodplanning

 

“Draaiboek voor het vaccinatiecentrum” van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid, gepubliceerd op https://www.laatjevaccineren.be/alles-voor-een-vlotte-organisatie-van-een-vaccinatiecentrum

 

Besluit van de Vlaamse regering van 22 januari 2021 tot toekenning van een subsidie voor infrastructuur en uitbating van een vaccinatiecentrum

 

Juridisch kader vaccinatiecentra van 9 februari 2021

 

Gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2021 inzake de goedkeuring van de overeenkomst met statutaire draagkracht van het interbestuurlijk samenwerkingsverband 'Vaccinatiecentrum Voorkempen'

 

Motivering

 

Vanaf 15 februari 2021 organiseren de deelnemers van het interbestuurlijk samenwerkingsverband 'Vaccinatiecentrum Voorkempen' een vaccinatiecentrum in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle.

 

Het is noodzakelijk voor de organisatie van dit vaccinatiecentrum afspraken te maken met het Provinciaal Vormingscentrum betreffende de logistieke, praktische en technische ondersteuning van het vaccinatiecentrum en de doorrekening van de daarbij gemaakte kosten.

 

De gemeente Malle is beherende gemeente van het interbestuurlijk samenwerkingsverband 'Vaccinatiecentrum Voorkempen'.

 

De stuurgroep van het Vaccinatiecentrum Voorkempen adviseerde positief over het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst op 2 april 2021.

 

Financiële gevolgen

 

Voor de uitgaven in verband met het vaccinatiecentrum zijn geen kredieten voorzien in het meerjarenplan. De Vlaamse overheid voorziet subsidies voor de financiering en past daarbij het Belfortprincipe toe waarbij de Vlaamse overheid dus de volledige werking van het vaccinatiecentrum financiert.

 

Deze uitgaven zullen geregistreerd worden in de algemene en budgettaire boekhouding en bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan gecorrigeerd worden. De betaling gebeurt vanuit de thesaurie.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de volgende samenwerkingsovereenkomst goed te keuren:

 

Afsprakennota Vaccinatiecentrum Voorkempen

 

TUSSEN

 

De gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Harry Hendrickx, burgemeester en Sven Brabants, algemeen directeur, handelend in opdracht van het intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Vaccinatiecentrum Voorkempen’ en in uitvoering van de gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2021, hierna 'gemeente Malle'

 

EN

 

Het APB Provinciaal Vormingscentrum Malle (APB PVM), Smekenstraat 61, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Luk Lemmens, voorzitter directiecomité APB PVM en Johan Mutert, directeur APB PVM, handelend in uitvoering van het deputatiebesluit van 21 januari 2021, hierna ‘Provinciaal Vormingscentrum’

 

WORDT UITEENGEZET WAT VOLGT:

 

Op 15 februari 2021 openden in Vlaanderen vaccinatiecentra in het licht van de bestrijding van de Corona-pandemie. Voor de eerstelijnszone Voorkempen organiseren de betrokken gemeenten het vaccinatiecentrum in het Provinciaal Vormingscentrum.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN:

 

Artikel 1 - algemeen

 

De eerstelijnszone Voorkempen organiseert vanaf 15 februari 2021 het Vaccinatiecentrum Voorkempen in het Provinciaal Vormingscentrum voor de vaccinatie van inwoners uit de gemeenten Zoersel, Schilde, Wijnegem, Brecht, Zandhoven, Malle.

 

De stopzetting van het Vaccinatiecentrum Voorkempen is afhankelijk van de evolutie van de vaccinaties.

 

Artikel 2 - ruimten

 

Het Provinciaal Vormingscentrum stelt gedurende de werking van het Vaccinatiecentrum Voorkempen ruimtes ter beschikking waarin het vaccinatiecentrum kan georganiseerd worden. Het Provinciaal Vormingscentrum rekent de kosten voor specifieke logistieke ondersteuning, energiekosten, de huur van materialen, aankoop van kleine materialen en eventuele catering, door aan het Vaccinatiecentrum Voorkempen. Om de werking van het Provinciaal Vormingscentrum te garanderen, huurt de gemeente Malle tenten op basis van de specificaties die het Provinciaal Vormingscentrum doorgeeft.

 

Artikel 3 – informatica

 

Het departement informatie– en communicatietechnologie (DICT) van de provincie Antwerpen staat in voor de algemene ondersteuning van het Vaccinatiecentrum Voorkempen op vlak van informatica. DICT zorgt voor een stabiel netwerk, stelt laptops ter beschikking en ondersteunt de werking van deze netwerkinfrastructuur. DICT rekent deze kosten door in de afrekening van het Vaccinatiecentrum Voorkempen.

 

Artikel 4 – schoonmaak

 

Het Provinciaal Vormingscentrum staat gedurende de werking van het Vaccinatiecentrum Voorkempen in voor de algemene schoonmaak van het vaccinatiecentrum, en dit voor of na de openingsuren van het vaccinatiecentrum.

 

Voor deze schoonmaak rekent het Provinciaal Vormingscentrum 200 euro (8 werkuren aan 25 euro/uur) per openingsdag. Het Provinciaal Vormingscentrum rekent geen schoonmaakkosten door voor dagen waarop enkel het callcenter open is of het vaccinatiecentrum enkel gebruik maakt van de werkruimten.

 

Wanneer het vaccinatiecentrum extra schoonmaakopdrachten vraagt, zal het Provinciaal Vormingscentrum in overleg met de coördinator van het vaccinatiecentrum bijkomende prestaties aanrekenen aan de kostprijs van 25 euro/werkuur.

 

Opgemaakt in 2 exemplaren waarvan elke partij verklaart er één ontvangen te hebben.

 

Voor gemeente Malle,Voor het provinciaal vormingscentrum,

 

Sven BrabantsHarry HendrickxLuk LemmensJohan Mutert […]

Algemeen directeurburgemeestervoorzitter APB PVMdirecteur APB PVM

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Epicealaan en de Lacroixlaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 3 augustus 2020 werd de omgevingsvergunning nr. 2020/16 voor het verkavelen van gronden, afgegeven aan Peter Verbiest namens De Weirt Paula voor het eigendom te Malle, Epicealaan 34, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie B, nummer 584y, waarin onder andere de volgende last werd opgenomen:

"7° het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Epicealaan en de Lacroixlaan, aangeduid op het verkavelingsontwerp van 24 februari 2020 in grijze kleur, zijnde een hoekafschuining van 6 meter op 6 meter (18 m²) (cfr. GR-besluit van 28 mei 2020) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.".

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Katleen Hennissen te Antwerpen heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte – kosteloze grondafstand’ met referte CDS/2210078 opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter Erwin Hoebus op 27 januari 2021.

 

De gemeente Malle zal ingevolge de grondafstand achttien vierkante meter (18 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Epicealaan en de Lacroixlaan, aangeduid in grijze kleur op het opmetingsplan, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerker van het notariskantoor Ann Van Laere & Katleen Hennissen te Antwerpen wordt voorgesteld:

           Mevrouw HEIRBAUT Sandra, medewerker van notariskantoor Van Laere & Hennissen, wonend te 2020 Antwerpen, De Bosschaertstraat 11 bus 101.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door De Weirt Paula, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Epicealaan en de Lacroixlaan, aangeduid in grijze kleur op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter Erwin Hoebus op 27 januari 2021, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie B, nummer 584y, met een oppervlakte van achttien vierkante meter (18 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van 'verkavelingsakte – kosteloze grondafstand’ met referte CDS/2210078, opgemaakt door notaris Katleen Hennissen te Antwerpen, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het notariskantoor Ann Van Laere & Katleen Hennissen te Antwerpen aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

           Mevrouw HEIRBAUT Sandra, medewerker van notariskantoor Van Laere & Hennissen, wonend te 2020 Antwerpen, De Bosschaertstraat 11 bus 101.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaar (grondeigenaar).

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 7 augustus 1962 werd de bouwvergunning nr. 1962/435 afgegeven aan Verheyen Franciscus voor het bouwen van een woning op het eigendom te Malle, Schapenstraat 45, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie A, nummer 412/deel (nu nummer 412k), waarin onder andere de volgende voorwaarde werd opgenomen:

“2° Een deel van zijn perceel, voor de verbreding van de weg, kosteloos aan de gemeente af te staan en zich te onderwerpen aan een verhaalbelasting wanneer de weg wordt verhard.”

 

Op 12 augustus 1964 werd de verkavelingsvergunning voor het verkavelen van gronden nummer 138/005(1), afgegeven aan landmeter De Vry namens Verheyen Jan voor het eigendom te Malle, Schapenstraat, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie A, nummer 412, waarin onder andere de volgende last werd opgenomen:

"2° Een deel van zijn perceel, voor de verbreding van de weg, kosteloos aan de gemeente af te staan.".

Deze verkavelingsvergunning vervangt de verkavelingsvergunning afgegeven op 24 september 1962.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Tania Portier te Malle heeft het ontwerp van akte ‘kosteloze grondafstand - schenking’ met referentie IB/LJ/1963/20-2201968 opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Pieter Van Echelpoel op 13 februari 2021.

 

De gemeente Malle zal ingevolge de grondafstand zestien komma negen vierkante meter (16,9 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat, aangeduid als lot 2 op het opmetingsplan, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerker van het notariaat Nouwkens & Portier te Malle wordt voorgesteld:

           Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Jacobs Maria, Verheyen Edith, Verheyen Jan, Verheyen Kris en Verheyen Rita, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Schapenstraat, aangeduid als lot 2 op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Pieter Van Echelpoel op 13 februari 2021, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie A, nummer 412k, met een oppervlakte van zestien komma negen vierkante meter (16,9 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte ‘kosteloze grondafstand - schenking’ met referentie IB/LJ/1963/20-2201968, opgemaakt door notaris Tania Portier te Malle, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het Notariaat Nouwkens & Portier te Malle aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

           Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de afstanddoener (grondeigenaar).

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan en voetweg 44 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 1 juli 2019 werd de omgevingsvergunning nr. 2019/07 voor het verkavelen van gronden, afgegeven aan Leen Bautil namens familie Van Besouw voor het eigendom te Malle, Zonnedauwlaan zn/Sint-Lenaartsebaan 62, kadastraal gekend 2e afdeling, sectie A, nummers 388b – 388c – 389b2 – 389e2, waarin onder andere de volgende last werd opgenomen:

"4° het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan en de voetweg nr. 44 (52 m²) (cfr. GR-besluit van 27 juni 2019) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.".

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel heeft het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand - verkaveling’ met referte LB/8562/007/008 opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Jan Koyen op 11 januari 2019.

 

De gemeente Malle zal ingevolge de grondafstand tweeënvijftig vierkante meter (52 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan en de voetweg 44, aangeduid als loten AA en AB op het opmetingsplan, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerkers van het notariskantoor Philippe Verlinden te Rijkevorsel worden voorgesteld:

         Mevrouw Tanja Geens, wonend te 2390 Malle, Hoogstraatsebaan 135

         Mevrouw Michelle Geenen, wonende te 2330 Merksplas, Steenweg op Hoogstraten 33.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Van Besouw Maria, Van Besouw Jan-Baptist en Van Tichelt Esther en Van Besouw Hendrik, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan en de voetweg 44, aangeduid als loten AA en AB op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Jan Koyen op 11 januari 2019, kadastraal gekend 2e afdeling, sectie A, nummers 388b en 388c, met een oppervlakte van tweeënvijftig vierkante meter (52 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand - verkaveling’ met referte LB/8562/007/008, opgemaakt door notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerkers van het notariskantoor Philippe Verlinden te Rijkevorsel aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         Mevrouw Tanja Geens, wonend te 2390 Malle, Hoogstraatsebaan 135

         Mevrouw Michelle Geenen, wonende te 2330 Merksplas, Steenweg op Hoogstraten 33.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaars (afstanddoeners).

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Gemeentewegen - gedeeltelijke opheffing gemeenteweg (voetweg 44 uit de atlas van de buurtwegen van deelgemeente Oostmalle) - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 10 februari 2021 werd door DCA een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen voor het ontwikkelen van een woonproject bestaande uit 22 eengezinswoningen met een private tuin en een tuinberging, 2 meergezinswoningen met in totaliteit 38 woongelegenheden, het vellen van 2 zomereiken, het aanleggen van een wegenis, infrastructuur en de omgevingsaanleg, milieu-ingedeelde activiteiten en de afschaffing van een voetweg voor een eigendom gelegen te Malle, hoek Sint-Lenaartsebaan 29 / Bruintjensweg - 2e afdeling, sectie A, nummers 546e - 546f - 549m - 549L - 551y2 - 551t2 - 551z2.

 

Met brief van 16 februari 2021 verzoekt de deputatie van de provincie Antwerpen om een openbaar onderzoek te organiseren, advies te verlenen en conform artikel 47 van het Omgevingsvergunningsbesluit, de opheffing van de gemeenteweg, zijnde voetweg 44, voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen

 

Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 en latere wijzigingen

 

Besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning (Omgevingsvergunningsbesluit), artikel 47

 

Motivering

 

In het decreet gemeentewegen staat uitdrukkelijk:

“Artikel 4. (01/09/2019- ...)

Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;

2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;

3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;

4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;

5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.”

 

De aanvraag tot opheffing van de voetweg werd getoetst aan deze principes.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 25 februari 2021 tot 26 maart 2021. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden geen bezwaarschriften of opmerkingen ingediend.

 

De voetweg is gelegen op het projectgebied, in het bijzonder op de kadastrale percelen 551t2 en 551y2. De wegenis is niet meer zichtbaar en wordt niet gebruikt door het grote publiek als wandel- of fietsverbinding en er is dan ook geen sprake van een weg met een openbaar nut.

 

Het af te schaffen gedeelte van de gemeenteweg gekend als voetweg nr. 44 heeft een oppervlakte van circa 66,50 m², zoals weergegeven op het plan 'BA_643.ALGEMEEN_I_B_102_inplanting bestaand' opgemaakt door Architectenburo Louis Caron op 15 november 2020.

 

Door de afschaffing verkrijgt de grond de volle waarde van bouwgrond. Deze waardevermeerdering wordt geschat op 20.700 euro, conform het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Jelle Broothaerts op 18 januari 2021.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt waarom het maar over een gedeeltelijke opheffing gaat en waarom de weg niet in het geheel wordt opgeheven.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat de weg gedeeltelijk wordt afgeschaft omdat het stuk in onbruik is. De andere kant van de weg zou nog wel kunnen gebruikt worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat de weg door verschillende huizen loopt, waardoor een gehele afschaffing beter lijkt. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de deur voor grote projecten wordt open gezet, wat verstedelijking in de hand werkt.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat op de site een lopende procedure zit. Het dossier dat werd ingediend is het college van burgemeester en schepenen niet genegen. Het college van burgemeester en schepenen heeft dan ook negatief geadviseerd naar de deputatie toe op het ingediende dossier. Een andere ontwikkeling kan voor het college van burgemeester en schepenen wel. De doorwaadbaarheid van de site is voor het college van burgemeester en schepenen ook belangrijk. Tot slot wijst schepen Sanne Van Looy erop dat de weg al meer dan 30 jaar niet meer gebruikt wordt. De bevoegdheid van de gemeenteraad mag niet misbruikt worden in het kader van deze weg.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of het project is voorbesproken met de gemeente.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat men het project heeft voorbesproken, maar dat door de gemeente werd meegegeven dat de gemeente niet akkoord is. Het project is veel te dens en te groot. Er wordt vandaag de dag een systeem met een warmtepomp voorzien, waardoor het college van burgemeester en schepenen niet de vergunningverlenende overheid is, maar de deputatie.

 

Raadslid Paul Van Ham merkt op dat de ontwikkelaar dan het aspect van een warmtepomp misbruikt om de gemeente te passeren. De fractie zal dan ook tegen stemmen.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat de enige manier om de ontwikkeling tegen te houden of uit te stellen, is door de weg niet af te schaffen. De fractie zal dan ook tegen stemmen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het dossier een belangrijke reality check is voor het bouwkompas.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 9 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen) en 1 onthouding (Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen voor het ontwikkelen van een woonproject bestaande uit 22 eengezinswoningen met een private tuin en een tuinberging, 2 meergezinswoningen met in totaliteit 38 woongelegenheden, het vellen van 2 zomereiken, het aanleggen van een wegenis, infrastructuur en de omgevingsaanleg, milieu-ingedeelde activiteiten en de afschaffing van een voetweg voor een eigendom gelegen te Malle, hoek Sint-Lenaartsebaan 29 / Bruintjensweg - 2e afdeling, sectie A, nummers 546e - 546f - 549m - 549L - 551y2 - 551t2 - 551z2, waarin het gedeeltelijk opheffen van een gemeenteweg, namelijk voetweg nr. 44 uit de atlas van de buurtwegen van de deelgemeente Oostmalle is opgenomen.

 

Artikel 2 - kennis te nemen van het schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Jelle Broothaerts op 18 januari 2021, waarin de waardevermeerdering bij afschaffing van de voetweg ter hoogte van het projectgebied geschat is op 20.700 euro.

 

Artikel 3 - goedkeuring te hechten aan het gedeeltelijk opheffen van een gemeenteweg, namelijk voetweg nr. 44 uit de atlas van de buurtwegen van de deelgemeente Oostmalle, zoals weergegeven op het plan 'BA_643.ALGEMEEN_I_B_102_inplanting bestaand' opgemaakt door Architectenburo Louis Caron op 15 november 2020, mits betaling van een meerwaarde voor het gedeeltelijk opheffen van de gemeenteweg van 20.700 euro.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Subsidiereglement voor de toekenning van een subsidie voor de organisatie van een evenement of activiteit, tijdens de coronapandemie - aanpassing - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle ontving in 2020 van de Vlaamse overheid 171.478,92 euro om de sport-, cultuur- en jeugdsector te ondersteunen bij de gevolgen van de coronapandemie. Er werd beslist om een gedeelte van deze middelen in te zetten om organisatoren die een evenement willen organiseren, te ondersteunen met een subsidie. Er werd een evenementenfonds gecreëerd, en op de gemeenteraad van december 2020 werd een reglement goedgekeurd voor het toekennen van subsidies in functie van dit evenenementenfonds.

 

In dit reglement kan een subsidie aangevraagd worden voor activiteiten tot en met einde augustus 2021.

 

Ook in het voorjaar van 2021 waren amper evenementen mogelijk. Daarom is het wenselijk het reglement aan te passen, zodat activiteiten, georganiseerd tot en met het einde van 2021, in aanmerking komen voor subsidies. Eveneens is het noodzakelijk te verduidelijken dat het evenement nog moet plaatsvinden en de subsidie niet kan toegekend worden voor een evenement dat reeds heeft plaatsgevonden.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

Het bestuur wenst de extra toegekende middelen te besteden op een zo effectief mogelijke wijze.

 

Het bestuur wil verenigingen en andere organisatoren die een evenement willen organiseren in 2021, ondersteunen met een subsidie uit een evenementenfonds. Op deze manier wil het bestuur het gemeenschapsgevoel in onze gemeente bevorderen.

 

Om aanvragen voor activiteiten, georganiseerd tot en met eind 2021, mogelijk te maken, is een aanpassing van het reglement noodzakelijk.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP002688

Omschrijving

Evenementenfonds - COVID-19

Beschikbaar krediet

30.000,00 euro

Raming (inclusief btw)

30.000,00 euro

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het een goede zaak is om dit te verlengen.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het subsidiereglement voor de toekenning van een subsidie voor de organisatie van een evenement of activiteit, tijdens de coronapandemie, goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 december 2020, op te heffen vanaf 1 mei 2021.
 

Artikel 2 - onderstaand reglement goed te keuren, en in werking te laten treden vanaf 1 mei 2021:

 

Tijdelijk subsidiereglement voor de toekenning van een projectsubsidie voor de organisatie van een evenement, tijdens de coronapandemie

 

Artikel 1 – Wie kan deze subsidie aanvragen?

 

Inwoners uit Malle, verenigingen uit Malle of Malse bedrijven.

 

Artikel 2 – Waarvoor kan je deze subsidie aanvragen?

 

Je kan de subsidie aanvragen voor de organisatie van een evenement of activiteit, die voldoen aan volgende voorwaarden:

         Het evenement of de activiteit staat open voor iedereen, niet enkel voor leden

         Het evenement of de activiteit wordt georganiseerd op het grondgebied van Malle

         Het evenement of activiteit voldoet aan de geldende richtlijnen met betrekking tot de bestrijding van de corona-pandemie

         Het evenement of activiteit valt buiten de reguliere werking van de organisatie, in die zin dat wekelijkse of andere periodieke activiteiten uitgesloten zijn. Jaarlijkse activiteiten, die open staan voor iedereen, komen wel in aanmerking

         Het evenement vindt plaats in de periode van 1 januari 2021 tem 31 december 2021

         Het evenement mag niet hebben plaatsgevonden, voordat het college van burgemeester en schepenen goedkeuring heeft gegeven aan de subsidieaanvraag.

 

Artikel 3 – Welke kosten komen in aanmerking?

 

Binnen dit reglement worden de kosten gecompenseerd, veroorzaakt door een aangepaste organisatie van je evenement, omwille van de geldende maatregelen met betrekking tot de coronacrisis, zoals bijvoorbeeld extra kosten voor beschermingsmaterialen, huur van een grotere ruimte, minderinkomsten door beperking van het aantal bezoekers,…

Je kan alle kosten inbrengen, die nodig zijn voor de organisatie van het evenement.

Vaste kosten, die je als vereniging of organisator sowieso hebt (bv. voor huur of nutsvoorzieningen van eigen lokalen), komen niet in aanmerking.

Indien het evenement uiteindelijk niet kan doorgaan omwille van de op dat moment geldende coronamaatregelen, komen de reeds gemaakte en niet terugvorderbare kosten in aanmerking voor terugbetaling.

De dienst vrije tijd beoordeelt de aanvraag met kostenraming, en legt deze voor aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 4 – Subsidiebedragen en uitkering

 

Het maximumbedrag per evenement bedraagt 2.000 euro.

Het subsidiebedrag wordt toegekend op basis van een kostenraming, die de organisator maakt.

 

De helft van het toegekende subsidiebedrag kan op vraag als voorschot worden uitbetaald. Het saldo wordt uitbetaald na afloop van de activiteit, en op basis van facturen of andere betaalbewijzen.

 

Artikel 5 -  De aanvraagprocedure

 

Vanaf 4 januari 2021 is een aanvraagformulier beschikbaar op www.malle.be.  Bij dit aanvraagformulier moet een kostenraming toegevoegd worden.

Tot en met 30 april 2021 wordt slechts één aanvraag per organisator bekeken, en eventueel goedgekeurd. De aanvragen worden behandeld in chronologische volgorde, en tot uitputting budget.

Indien er na 30 april 2021 nog voldoende middelen in het evenementenfonds overblijven, kunnen organisatoren een aanvraag voor een tweede evenement doen. De gemeente Malle zal hierover tijdig communiceren.

 

Artikel 6 - Beoordeling van de aanvraag

 

Het college van burgemeester en schepenen oordeelt over elke aanvraag, na controle door en advies van de betrokken vrijetijdsdiensten.

 

Artikel 7 – Procedure in geval van wijzigingen

 

Indien de gegevens uit de aanvraag wijzigen moet de organisator de gemeente hiervan onmiddellijk op de hoogte stellen. Het college van burgemeester en schepenen kan zich genoodzaakt zien de toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk in te trekken of terug te vorderen als blijkt dat de vereniging verkeerde informatie verstrekte.

 

Artikel 8 - Bewijs en uitbetaling

 

De subsidies worden uitbetaald na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen. De organisator wordt geacht de toegekende subsidie aan te wenden in overeenstemming met haar doel. Het lokaal bestuur behoudt zich het recht voor om controles te verrichten op de aanwending van de middelen. Bij vaststelling van misbruik kan het college van burgemeester en schepenen zich genoodzaakt zien de toegekende subsidie geheel of gedeeltelijk in te trekken of terug te vorderen.

 

Artikel 9 - Betwistingen

 

Betwistingen in verband met de uitvoering van dit reglement worden voorgelegd aan en beslist door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Malle.

 

Artikel 10 – Slotbepalingen

 

Dit reglement werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 29 april 2021 en wordt van kracht vanaf 1 mei 2021.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Overheidsopdracht - dakvernieuwing open loods ruimte & wonen - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In het kader van de opdracht ‘dakvernieuwing open loods ruimte & wonen’ werd een bestek met nr. 2021076 opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 138.320 euro + 29.047,20 euro btw = 167.367,20 euro inclusief btw.

 

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 139.000 euro voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 92

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Motivering

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder de actie AC000039 'we onderhouden en renoveren ons patrimonium’ (MJP002477).

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er onderhoud aan het dak is gebeurd.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat er onderhoud is gebeurd, maar dat het kwalitatief niet het beste dak was. Er worden nu ook isolerende platen gevraagd zodat de dauw niet blijft hangen.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het bestek met nr. 2021076 en de raming voor de opdracht ‘dakvernieuwing open loods ruimte & wonen’, opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 138.320 euro + 29.047,20 euro btw = 167.367,20 euro inclusief btw.

 

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Overheidsopdracht - weg- en rioleringswerken Talondreef en omgeving - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 13 augustus 2018 werd een samenwerkingsakkoord gesloten tussen de aanbestedende overheden, zijnde Pidpa-riolering en gemeente Malle. Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij Pidpa-riolering optreedt in naam van gemeente Malle voor de gunning van de opdracht.

 

Op 26 maart 2018 keurde het college van burgemeester en schepenen de opdracht ‘weg- en rioleringswerken Talondreef en omgeving' principieel goed.

 

Op 23 april 1991 gunde het college van burgemeester en schepenen de ontwerpopdracht aan Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle.

 

Op 21 oktober 2019 keurde het college van burgemeester en schepenen van 21 oktober 2019 het voorontwerp voor deze opdracht goed.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 92

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht ‘weg- en rioleringswerken Talondreef en omgeving’ stelde Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle een bestek op met nummer M171003.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1.604.336,50 euro inclusief btw. Het aandeel voor de gemeente Malle wordt geraamd op 217.600 euro exclusief btw + 45.696 euro btw = 263.296 euro inclusief btw.

 

Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Financiële gevolgen

 

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder de actie AC000187 'we investering in een gescheiden rioleringsstelsel’' (MJP0001646).

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij op zich niet tegen de weg- en rioleringswerken is. Het is wel nodig om flankerende maatregelen in het vooruitzicht te stellen, waarbij er de hoop is dat deze op korte termijn worden gerealiseerd. De fractie zal zich onthouden.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij zich zal onthouden. Er is veel overleg geweest, maar er is weinig uit de bus gekomen. Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij de keuze voor de grasdals niet begrijpt.

 

Schepen Wim Jordens licht toe dat er veel naar de buurtbewoners is geluisterd. Het is niet omdat niet wordt uitgevoerd wat gevraagd wordt, dat er niet geluisterd is.

 

Schepen Wim Jordens licht ook nog toe dat de werken in de Lange Dreef normaal al zouden aangevat zijn, maar dat ze in overleg met de plaatselijke landbouwers werden verschoven naar juli/augustus.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat zijn fractie zich ook zal onthouden. Hij stelt vast dat het college van burgemeester en schepenen blijft vasthouden aan de dwarsprofielen. Hij geeft de suggestie mee om volgende dossiers meer samen met de bewoners te realiseren.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - bij het bestek met nr. M171003 en de raming voor de opdracht ‘weg- en rioleringswerken Talondreef en omgeving’, opgesteld door de ontwerper, Studieburo Schillebeeckx, Lang Ossegoor 36 te 2390 Malle goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten. De raming bedraagt 1.604.336,50 euro inclusief btw.

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

Artikel 3 – dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Overheidsopdracht - opmaak bovenlokaal masterplan sportinfrastructuur sportregio Noorderkempen Interlokale Vereniging - lastvoorwaarden, bestek en samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Sportregio Noorderkempen Interlokale Vereniging (ILV) wil inzetten op sportinfrastructuur en sportieve ruimte. In haar meerjarenplan 2020-2025 staat dat de sportregio een regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur gaat opmaken.

 

Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat de stad Turnhout bij de gunning van de opdracht zal optreden in naam van de gemeente Vosselaar, de gemeente Oud-Turnhout, de gemeente Beerse, de gemeente Arendonk, de gemeente Baarle-Hertog, de stad Hoogstraten, de gemeente Lille, de gemeente Malle, de gemeente Ravels, de gemeente Rijkevorsel en de gemeente Merksplas.

 

Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 92

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 12 oktober 2020 betreffende 'opmaak regionaal masterplan bovenlokale sportinfrastructuur ILV- goedkeuring'

 

Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 betreffende 'Overeenkomst 2020-2025 Sportregio Noorderkempen ILV - goedkeuring'

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 december 2019 betreffende 'overeenkomst 2020-2025 Sportregio Noorderkempen ILV - goedkeuring'

 

Motivering

 

De sportregio wil de opmaak van dit masterplan realiseren vanuit de Interlokale Vereniging Sportregio Noorderkempen en wil dit project aanbesteden met een occasioneel gezamenlijke opdracht. De stad Turnhout neemt het voortouw om deze occasionele gezamenlijke opdracht te publiceren en toe kennen, mits goedkeuring van de twaalf gemeenten.

 

Financiële gevolgen

 

Er is geen budget voorzien aangezien dit project zal worden gefinancierd via de huidige beschikbare financiële middelen van de regio.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het een interessant punt is. De vereniging zal waarschijnlijk inzetten op inventarisatie en strategiebepaling. Wat is de ambitie van de vereniging?

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat er gestart wordt met een inventarisatie en dat er dan bekeken zal worden of er blinde vlekken zijn om vervolgens te bekijken waar met wie eventueel kan samengewerkt worden om tekorten in te vullen.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – akkoord te gaan met de voorwaarden van het bestek en de toetreding tot de samenwerkingsovereenkomst voor de opdracht ‘opmaak bovenlokaal masterplan sportinfrastructuur sportregio Noorderkempen ILV’ opgesteld door de stad Turnhout, Campus Blairon 200 te 2300 Turnhout, die tevens optreedt als aankoopcentrale in dit dossier.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Projectvereniging Erfgoed Voorkempen - plaatsvervangend vertegenwoordiger in vervanging van Thierry van der Straten Waillet - aanduiding

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeenteraadslid Thierry van der Straten Waillet werd bij gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2020 aangeduid als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

Gemeenteraadslid Thierry van der Straten Waillet nam ontslag uit de gemeenteraad vanaf 28 januari 2021.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient een plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen aan te duiden ingevolge het ontslag van Thierry van der Straten Waillet als gemeenteraadslid.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen te zetelen:

         Yannis Leirs.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime digitale stemming over tot de verkiezing.

 

De stemming gebeurt digitaal en de raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden.

 

Uit de stemming bleek dat 25 stemmingen werden uitgebracht, terwijl er maar 24 raadsleden aanwezig zijn.

 

De voorzitter annuleert de stemming en gaat over tot een nieuwe stemming.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 raadsleden nemen deel aan de stemming

         21 ja stemmen

         1 neen stem

         2 onthoudingen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - navolgende persoon aan te duiden als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen, in vervanging van Thierry van der Straten Waillet, ingevolge zijn ontslag als gemeenteraadslid: de heer Yannis Leirs, gemeenteraadslid, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle.

 

Artikel 2 - bovenstaande persoon aan te duiden tot en met 31 december 2024, het einde van deze legislatuur.

 

Artikel 3 - de projectvereniging Erfgoed Voorkempen, gecoördineerd door Regionaal Landschap Voorkempen, in kennis te stellen van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Projectvereniging Midden Voorkempen - plaatsvervangend vertegenwoordiger in vervanging van Thierry van der Straten Waillet - aanduiding

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeenteraadslid Thierry van der Straten Waillet werd bij gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2020 aangeduid als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Midden Voorkempen.

 

Gemeenteraadslid Thierry van der Straten Waillet nam ontslag uit de gemeenteraad vanaf 28 januari 2021.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient een plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de

projectvereniging Midden Voorkempen aan te duiden ingevolge het ontslag van Thierry van der Straten Waillet als gemeenteraadslid.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Midden Voorkempen te zetelen:

         Yannis Leirs.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime digitale stemming over tot de verkiezing.

 

De stemming gebeurt digitaal en de raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden.

 

Uit de stemming bleek dat 25 stemmingen werden uitgebracht, terwijl er maar 24 raadsleden aanwezig zijn.

 

De voorzitter annuleert de stemming en gaat over tot een nieuwe stemming.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 raadsleden nemen deel aan de stemming

         21 ja stemmen

         1 neen stem

         2 onthoudingen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - navolgende persoon aan te duiden als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Midden Voorkempen, in vervanging van Thierry van der Straten Waillet, ingevolge zijn ontslag als gemeenteraadslid: de heer Yannis Leirs, gemeenteraadslid, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle.

 

Artikel 2 - bovenstaande persoon aan te duiden tot en met 31 december 2024, het einde van deze legislatuur.

 

Artikel 3 - de projectvereniging Midden Voorkempen, gecoördineerd door Regionaal Landschap

Voorkempen, in kennis te stellen van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat de kampen opnieuw zullen kunnen doorgaan. Per bubbel zal opnieuw een hygiënepakket worden voorzien én 100 euro extra voor een toilet of andere behoeften van de vereniging.

         Raadslid Alain De Laet merkt op dat heel wat mensen picknicken op de evenementenweide in het domein de Renesse. Hij vraagt zich af of de gemeente picknick gebieden heeft. Waar kan dit? Waar kan het niet? Bovendien zijn de vuilbakjes snel vol. Hoe gaat de gemeente daar mee om? Tot slot kan je ook niet naar het toilet gaan. Raadslid Alain De Laet roept op om duidelijk te maken wat kan en wat niet kan om zo problemen te vermijden.
Schepen Wouter Patho stelt dat het misschien beter is om er volgende keer op terug te komen nadat het in het college van burgemeester en schepenen besproken is.

         Raadslid Alain De Laet verwijst naar enkele buurgemeenten die een pronostiek in het kader van het EK voetbal opzetten. Hij vraagt of dit ook bekeken is door Malle.
Schepen Dries Van Dyck stelt dat de gemeente Malle ook meedoet. Volgende week wordt dat kenbaar gemaakt.

         Raadslid Wim Vervloet merkt op dat men op het skateplein soms met 20 à 30 jongeren zonder mondmasker zit. Kan er meer gecontroleerd worden?

Schepen Elisabeth Joris stelt dat de politie en de zaalwachter regelmatig passeren. Ze geeft ook aan zelf al meermaals jongeren te hebben aangemaand om de regels te respecteren.

         Raadslid Wim Vervloet stelt dat er in de Kasteellaan, net voorbij de pizzeria een oprit is waar een teken van verboden te parkeren op de grond staat. Kan dit daar ook voor de andere opritten gebeuren?
Schepen Sanne Van Looy vraagt aan raadslid Wim Vervloet om het concrete adres door te geven zodat kan bekeken worden wat mogelijk is.

         Schepen Dries Van Dyck doet een oproep naar de verenigingen om zaken te organiseren en gebruik te maken van de bestaande subsidies.

         Raadslid Walter Vermeylen vraagt of het grondverzet aan de villa Etap reglementair is.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat het is stopgezet en dat ze er volgende keer op terug zal komen na meer info te hebben ingewonnen.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Interpellatie over het inventarisatieplan van de trage wegen in Malle

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt:

"De inventarisatie van de trage wegen in Malle laat al een geruime tijd op zich wachten en zou binnen afzienbare tijd voltooid worden. Ik meen te weten dat er een aantal mensen zijn samengebracht die zich met dit project zouden bezighouden? Paul Lemoine (van Natuurpunt) en Peter Langeraert o.a."

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Hoe ver staat het daarmee?

         Is dit plan beschikbaar en te visualiseren in een papieren versie of voorlopig digitaal?

         Is het dan de bedoeling om aan de hand van deze inventaris en op relatief korte termijn die wegen vast te leggen die we als gemeente zeker willen behouden en openstellen als dit moet?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat we heel wat kleine paadjes terug hebben ontdekt. Ze vormen mee het levend erfgoed.

         In het meerjarenplan is een specifiek budget voorzien.

         Als eerste stap was er de inventarisatie. Dat werk is klaar. Het werd gedigitaliseerd in de GIS toepassing van de gemeente. Het zal nu aan de inwoners worden voorgelegd om aan te vullen. Iedereen kent zijn buurt het beste.

         In de Malse Courant van juni komt er een dossier over.

         Na de inventarisatie zal gestart worden met een proefproject voor de naamgeving. De bevolking zal hier ook bij betrokken worden, net zoals de heemkundige kring en curama.

         Er wordt getracht om in september te landen met het proefproject.

 

Raadslid Walter Vermeylen licht toe dat er ook wegen zijn die afgesloten zijn. Hoe kunnen we weten of die wegen ook worden meegenomen? Kunnen sommige terug open gesteld worden?

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat de eerste stap het inventariseren is. Daar kunnen er tussen zitten die niet toegankelijk zijn. Na het inventariseren kunnen er acties aan gekoppeld worden, afhankelijk van weg tot weg.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of september dan een eindpunt is.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het geen eindpunt is. Het is een dynamisch document. Als er toch nog een weg opduikt die niet opgemerkt is, moet deze er zeker in opgenomen worden.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat als je inlogt op de website van de provincie Antwerpen, je de buurtwegen kan visualiseren. 40% is vandaag niet meer zichtbaar. Het inventariseren is op zich kinderspel. De inventarisatie bestaat. Het terug open maken van deze wegen is veel moeilijker.

 

Schepen Sanne Van Looy licht toe dat je op de website van de gemeente de atlas van de buurtwegen ook kan raadplegen. Er zijn evenwel ook heel wat wegen opgenomen die nog niet in de atlas staan.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Interpellatie over het mobiliteitsplan van Malle

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe en stelt:

"Voor de opmaak van het mobiliteitsplan schakelt het gemeentebestuur van Malle het extern studiebureau Arcadis in voor ondersteuning.

 

Het mobiliteitsplan wordt opgemaakt in drie fasen:

Fase 1: Oriëntatienota  (afgerond)

In deze fase maken we een inventaris en een synthese van de bestaande plannen en studies, krijgen we inzicht in de visies van de verschillende actoren, omschrijven we de huidige mobiliteitsproblemen en stellen we een definiëring op van het verdere onderzoek. Deze fase is ondertussen afgerond. De oriëntatienota vind je onderaan.

 

Fase 2: Synthesenota

In de tweede fase wordt het plan opgebouwd. Daarvoor doen we eerst noodzakelijk aanvullend onderzoek. Op basis van die resultaten zullen we een trendscenario en één of meerdere alternatieve ontwikkelingsscenario’s gericht op duurzame mobiliteit uitwerken en evalueren.

 

Fase 3: Beleidsplan

In de derde en laatste fase wordt het feitelijke mobiliteitsplan opgesteld, zoals gedefinieerd in het Mobiliteitsdecreet."

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Wat is de stand van zaken? Heeft de mobiliteitsraad MoraMa ondanks de corona zijn werk naar behoren kunnen doen?

         Wat is het verdere stappenplan?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         20 april 2021 was de laatste morama.

         Begin 2020 werd de synthesenota van het studiebureau ontvangen.

         Er werd vervolgens gestart met tellingen. Door corona werden de tellingen gepauzeerd. Ondertussen zijn de tellingen bijna afgerond. De laatste steen aan de synthesenota kan dan ook bijna worden gelegd.

         Volgende gemeenteraad wordt meer toelichting gegeven over de tellingen.

         Eind juni of begin juli zal er opnieuw een morama georganiseerd worden om de synthesenota voor te stellen.

         Vervolgens komt de beleidsfase. Het doel is om op het einde van dit jaar, maar mogelijk begin volgend jaar te landen.

 

Raadslid Walter Vermeylen merkt op dat de tangent een grote impact heeft, maar dat het telkens wordt afgeblokt als het erover gaat. Het lijkt alsof er geen mening over gegeven mag worden.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat de mening over de tangent zeker mag gegeven worden. Niettemin is het niet de bedoeling om er telkens op terug te komen, want er is meer dan de tangent alleen.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Interpellatie over de nieuwe ledverlichting op het kruispunt Antwerpsesteenweg-Hallebaan-Brechtsesteenweg

 

Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe en stelt:

"Ter hoogte van het kruispunt Antwerpsesteenweg - Hallebaan - Brechtsesteenweg is sinds kort de verlichting vervangen door led verlichting.

Van verschillende mensen kregen wij klachten van een overdaad aan lichtinval."

 

Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vragen:

         "Is men al in overleg met fluvius?

         Worden deze lichten op korte termijn gedimd?"

 

Schepen Wim Jordens stelt dat het een terechte vraag is. Er zijn sinds vorige week klachten over bekend. Deze klachten werden overgemaakt aan Fluvius, maar het blijkt dat op deze plaats AWV de verledding zelf doet. Er werd nog geen reactie ontvangen na de melding.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

GR van 29 april 2021

 

Interpellatie over toegankelijkheid

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:

"De week van 19 tem 25 april was de week van de valpreventie.

De gemeente riep hierbij op om actief te blijven en de nodige aanpassingen te doen in huis bij de oudere generatie binnen onze gemeente."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:

         "Wat heeft de gemeente het afgelopen jaar zélf gedaan om vallen of struikelen tegen te gaan binnen de gemeentegrenzen?  (wandelpaden, fietsroutes toegankelijkheid)

         Gaat de gemeente in de toekomst nog iets ondernemen op gebied van betere, veiligere paden om vallen te voorkomen? De voetgangerscirkel moet dringend nagezien worden qua herstel en onderhoud. Komt er in Oostmalle ook zoiets in die aard?

         Bij eventuele aanpassingen die uitgevoerd zullen worden, op welke termijn zijn deze voorzien?"

 

Schepen Wim Jordens geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Volgende werken werden door de dienst openbare werken in het afgelopen jaar uitgevoerd met het oog op het verhinderen van vallen en struikelen:

         Holstraat: heraanleg voetpad

         Sint-Jozeflei: wegwerken verzakkingen, verlagen boordstenen om de toegankelijkheid van het voetpad te verhogen en ter hoogte van de begraafplaats werd het voetpad deels vernieuwd

         Berckhovenstraat: wegwerken verzakkingen en het verlagen van boordstenen om de toegankelijkheid van het voetpad te verhogen

         Merksplassebaan: wegwerken verzakkingen

         Tot slot is er ook sterk ingezet op de verschillende kleine verbindingsweggetjes.

         Het nazicht en onderhoud van de voet- en fietspaden wordt continu opgevolgd door de dienst openbare werken. Signaleer zeker zaken die verbeterd kunnen worden.

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Ondanks corona is er toch ingezet op de week van de valpreventie aan de hand van flyers en filmpjes

         Er is ook een oproep bij de seniorenraad gedaan om te signaleren waar er eventueel mankementen zijn

         Er wordt een bankenplan opgemaakt op basis van input van de senioren

         Een nieuwe voetgangerscirkel staat op de planning, nadat die van Westmalle helemaal in orde gemaakt is.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt zich af aan welke kant van de weg men in de Kasteellaan moet gaan. Er staat een verlichtingspaal in de weg op het voetpad. Bovendien groeit er struikgewas over het voetpad in de Kasteellaan. Tot slot is het soms ook beter om verkeerspalen hoger te plaatsen zodat er niet tegen gereden wordt.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021