Gemeenteraad

Donderdag 23 mei 2019

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Walter Vermeylen

 

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Katleen Mintjens, Raadslid, vanaf punt 5 de vergadering.

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Kris Mintjens, Raadslid, vanaf punt 5 de vergadering.

Vanaf punt 6 vervoegt Katleen Mintjens, Raadslid, de vergadering.

Vanaf punt 6 vervoegt Kris Mintjens, Raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 23 mei 2019.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.04 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag van 25 april 2019 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 25 april 2019. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 32, 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 31 januari 2019, artikel 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 25 april 2019 correct en volledig werden opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het ontwerpverslag en de ontwerpnotulen van de gemeenteraadszitting van 25 april 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

PPS Oost - overeenkomst houdende een tijdelijke verkoop/aankoop-belofte betreffende het schoolgebouw en 6 ondergrondse autostaanplaatsen en een addendum aan deze overeenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Voor het ontwikkelen van de dorpskern van Oostmalle ging de gemeente een samenwerking aan met Groep Van Roey, onder de vorm van een publiek-private samenwerking (PPS).

 

Artikel 3.2 van de publiek-private samenwerkingsovereenkomst inzake het ontwerp, de financiering en de bouw van diverse publieke en private bouwprojecten die gelegen zijn te Oostmalle voorziet dat de gemeente een recht van opstal zou verlenen ten voordele van Van Roey Project op de projectgronden die bestemd zijn voor de realisatie van de private projectonderdelen die te koop worden aangeboden op de private markt.

 

Dit artikel voorziet ook dat de gemeente haar grondaandelen in de projectgronden uiteindelijk rechtstreeks zou verkopen aan de eindkopers.

 

Artikel 7.1.5 van de overeenkomst (fase 5) beschrijft dat de jongensschool wordt omgevormd tot 6 woonentiteiten.

 

Groep Van Roey verzocht de gemeente in 2017 om alternatieve pistes te bekijken om de jongensschool te herontwikkelen.

 

Op 18 september 2017 keurde het college van burgemeester en schepenen het principe goed dat Groep Van Roey een partner kan mandateren om over te gaan tot een marktonderzoek over de wijze van ontwikkeling van het schoolgebouw binnen het PPS-project van Oostmalle, rekening houdende met de voorwaarde dat een alternatieve invulling met kantoren en/of diensten, en ook een residentiële invulling, stedenbouwkundig inpasbaar lijkt.

 

Op 3 september 2018 verzocht Groep Van Roey of het mogelijk was om deze beslissing te herzien aangezien er een kandidaat-koper is die de site wil herontwikkelen.

 

Op 24 september 2018 verleende het college van burgemeester en schepenen een principiële goedkeuring aan Groep Van Roey om over te gaan tot opmaak van een verkoopsovereenkomst van het schoolgebouw binnen het PPS-project van Oostmalle, rekening houdende met de volgende voorwaarden:

         Het oorspronkelijke schoolgebouw wordt behouden en gerenoveerd, met een kleinschalige toevoeging van een nieuwbouw uitbreiding.

         De uitbreiding is maximaal 4 meter breed in de langse richting van het schoolgebouw en versterkt op architecturale wijze het bestaande schoolgebouw. Deze uitbreiding bewaart idealiter overal minstens 3 meter afstand tot de perceelsgrenzen.

         Het is niet wenselijk om een bijkomende overdracht naar het openbaar domein te voorzien van een groene strook zone.

         De groene zone dient in gemeenschap te worden aangelegd, uniform met de overige omgevingsaanleg van site De Notelaar. Draadafsluitingen of hagen zijn niet toegelaten. Wel wordt een beperkte private buitenruimte toegelaten, voor zover ook deze niet visueel of fysiek wordt afgescheiden van de gemeenschappelijke groenzone.

         Tussen het voetpad en de tuinzone van het schoolgebouw dient er een zone in waterdoorlatende verharding (bv. grasdals) te worden aangelegd, de totale breedte dient 4 meter te zijn zodat hulpdiensten hier kunnen circuleren, overeenkomstig de vergunde omgevingsaanleg.

         Een alternatieve invulling met kantoren en/of diensten, alsook een residentiële invulling lijkt stedenbouwkundig inpasbaar.

         Tevens is een kleinschalige buurtwinkel niet uitgesloten, doch dient dit verder onderzocht te worden naar eventuele hinderaspecten voor omwonenden (parkeren, leveringen,...).

         Minstens dient in de verkoop 1 ondergrondse parkeerplaats per unit inbegrepen te zijn, ongeacht deze commercieel of wonen is.

         Het schoolgebouw kan pas vermarkt worden als er voldoende zicht is op de wijze van invulling en na het fiat van de gemeente hierover. Alvorens overeenkomsten te sluiten met derden, dient de gemeente hierover haar goedkeuring te geven.

 

Groep Van Roey vraagt de gemeente nu over te gaan tot ondertekening van een overeenkomst houdende een tijdelijke verkoop/aankoop-belofte en van een addendum aan deze overeenkomst met Winvest Holding nv en Winvest Building bvba als kandidaat-kopers. De overeenkomst houdende een tijdelijke verkoop/aankoop-belofte heeft betrekking op de jongensschool en zes ondergrondse autostaanplaatsen. Het addendum heeft betrekking op enkele bijkomende voorwaarden die de gemeente wil verbinden aan de verkoop, meer bepaald dat de jongensschool mag worden omgevormd tot maximaal 6 entiteiten en dat aan elke entiteit één autostaanplaats verbonden wordt. Ook wordt de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 24 september 2018, waarin een aantal belangrijke richtlijnen staan voor de verbouwing van de jongensschool, uitdrukkelijk opgenomen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen betreffende 'PPS Oost - verkoop schoolgebouw en 6 ondergrondse autostaanplaatsen - doorverwijzing naar gemeenteraad' van 6 mei 2019

 

Motivering

 

De publiek-private samenwerkingsovereenkomst inzake het ontwerp, de financiering en de bouw van diverse publieke en private bouwprojecten die gelegen zijn te Oostmalle verplicht de gemeente, vertegenwoordigd door haar burgemeester en algemeen directeur, beiden handelend in uitvoering van een besluit van het college van burgemeester en schepenen van 13 september 2013 en in uitvoering van een besluit van de gemeenteraad van 27 september 2010, over te gaan tot verkoop van haar grondaandelen rechtstreeks aan de eindaankoper.

 

De publiek-private samenwerkingsovereenkomst voorziet echter dat de jongensschool wordt omgevormd tot 6 woonunits.

 

Op 24 september 2018 gaf het college van burgemeester en schepenen haar principiële goedkeuring aan Groep Van Roey om de jongensschool alternatief in te vullen met kantoren en/of diensten, alsook alsnog een residentiële invulling. De beslissing bepaalt bovendien dat per unit 1 ondergrondse autostaanplaats mee verkocht moet worden.

 

De beslissing van 24 september 2018 voorziet tot slot dat het schoolgebouw pas vermarkt kan worden als er voldoende zicht is op de manier van invulling en na het fiat van de gemeente hierover. Alvorens overeenkomsten met derden te sluiten, moet de gemeente hierover haar goedkeuring verlenen.

 

In zitting van 6 mei 2019 verwees het college van burgemeester en schepenen de overeenkomst en het addendum door naar de gemeenteraad om er ter goedkeuring te worden voorgelegd.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt waarom het verkocht moet worden. Er kan toch ook via onderaanneming gewerkt worden.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat dit de voorkeur van Van Roey was. Voor de gemeente is het belangrijk dat de voorwaarden van het contract worden gerespecteerd. Wie het uiteindelijk uitvoert, is van minder belang.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt wat de financiële consequenties zijn.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat de gemeente de grond verder overdraagt, zoals voorzien in de overeenkomst.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt of er dan nog een deel naar de gemeente komt bij de overdracht van de grondaandelen.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat hij niet zeker weet of de grondaandelen al zijn overgedragen of niet. In ieder geval komt de afgesproken prijs in de overeenkomst met Van Roey voor de grondaandelen toe aan de gemeente.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat het gemiddelde grondaandeel van het project rond de 25.000 euro zat, hoewel marktconform 40.000 tot 45.000 euro zou zijn. Kan er aan die overeenkomst nog iets gewijzigd worden, vraagt raadslid Kris Mintjens.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat de overeenkomst destijds over het geheel werd afgesloten.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt of er dan niet iets voorzien is dat de waarde van het grondaandeel kan aangepast worden ten voordele van de gemeente.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat het niet zomaar voor een appel en een ei verkocht is geweest. Moest dat het geval zijn, zou de opdracht al lang uitgevoerd zijn.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat het jammer is dat Van Roey nu stelt 'er is niets meer aan te verdienen, we sluizen het door naar iemand anders'. Hij raadt aan om toch eens na te gaan of te negotiëren of er aan de prijs van die grondaandelen nog iets te doen valt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt het te zullen nagaan, maar meent dat het niet meer negotieerbaar is.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt waarom het niet meer negotieerbaar zou zijn.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat in de oorspronkelijke overeenkomst de grondaandelen bepaald zijn, waarbij indien er een bepaalde meerwaarde wordt gerealiseerd, er een verdeling met de gemeente volgt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat als er nu een aanpassing wordt gestemd aan de overeenkomst, moet het mogelijk zijn om te hernegotiëren.

 

Burgemeester Harry Hendrickx wijst erop dat de voorwaarden werden verstrengd voor wat er uitgevoerd moet worden.

 

Schepen Wim Jordens verwijst naar het bedrag van 185.000 euro dat in de notariële akte staat.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat dit dan neer komt op een 30.000 euro voor elk grondaandeel. 60.000 euro zou hier veel logischer en meer marktconform zijn.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat het mogelijk de marktconforme prijs is als er niets op de grond staat. Hier staat er een heel oud gebouw op. Het restaureren kost veel meer dan een nieuw gebouw te zetten. Het is dus wel een marktconforme prijs. Er is een overeenkomst afgesloten die nageleefd moet worden.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt van wanneer de overeenkomst dateert.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat ze van 2014 dateert. Er werden toen afspraken gemaakt voor een meerjarentraject waarbij verschillende zaken gefaseerd zouden worden uitgevoerd. De unanieme beslissing van de gemeenteraad van destijds wordt nu verder uitgevoerd.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij moeite heeft met dit dossier. Er is weinig transparantie. Er is meermaals gevraagd naar een volledige stand van zaken. Deze is nooit verkregen. Bovendien lost Van Roey de problemen die er zijn in verschillende woningen maar niet op.

 

De gemeenteraad besluit bij 15 ja stemmen en 9 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Tom Lauryssen, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - de overeenkomst houdende een tijdelijke verkoop/aankoop-belofte en het addendum aan voormelde overeenkomst betreffende het schoolgebouw, (volgens huidige kadastrale omschrijving 'Cultureel Centrum'), op en met grond en alle aanhorigheden, gelegen onder de gemeente Malle, tweede afdeling, Oostmalle, aan de Lierselei 17, gekadastreerd volgens de huidige kadastrale legger sectie D deel van nummer 316YP0000 (gereserveerd perceelsidentificatienummer 316A2P0000), met een oppervlakte volgens nagemelde meting van 751 vierkante meter en betreffende 6 ondergrondse autostaanplaatsen in een appartementsgebouw op een perceel grond gelegen onder de gemeente Malle, tweede afdeling, Oostmalle, aan de Vrijwilligersstraat, gekadastreerd volgens de huidige kadastrale legger sectie D nummer 316XP0001 met een oppervlakte van 67 are 1 centiare, met nummers A21, A22, A61, A62, A63 en A67, tussen de gemeente Malle, als grondeigenaar, De Notelaar Vastgoed nv, als bouwheer/opstalhouder, beide kandidaat-verkopers en met Winvest Holding nv en Winvest Building bvba als kandidaat-kopers met betrekking tot de jongensschool en met betrekking tot 6 ondergrondse autostaanplaatsen goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Geerts Frieda, Duchene Kris en Duchene Lieve - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Onze-Lieve-Vrouwstraat/Oude Meirstraat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 30 juli 2018 werd de omgevingsvergunning  voor het verkavelen van gronden nr. 2018/10, afgegeven aan familie Duchene - Geerts voor het eigendom te Malle, Onze-Lieve-Vrouwstraat 34A - 36 - 36A, kadastraal gekend 2e afd., sectie D, nr. 433e, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

4° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Oude Meirstraat/Onze-Lieve-Vrouwstraat (15 m²) (cfr. GR-besluit van 25 juni 2018) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referentie EP/EP/1749/18-2182439, opgemaakt. Hierin werd de clausule betreffende de kosteloze grondafstand opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter Jan Koyen te Hoogstraten op 3 augustus 2018.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand vijftien vierkante meter (15 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Onze-Lieve-Vrouwstraat/Oude Meirstraat (hoekafschuining), aangeduid als lot A op het opmetingsplan, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerker van het notariaat Nouwkens & Portier te Malle wordt voorgesteld:

         mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66) wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

 

 

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel aan de gemeente Malle door Geerts Frieda, Duchene Kris en Duchene Lieve, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Onze-Lieve-Vrouwstraat/Oude Meirstraat (hoekafschuining), aangeduid als lot A op het plan opgemaakt door landmeter Jan Koyen te Hoogstraten op 3 augustus 2018, kadastraal gekend 2e afd., sectie D, nr. 433e, met een oppervlakte van vijftien vierkante meter (15 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein, de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met kosteloze grondafstand met referentie EP/EP/1749/18-2182439, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het notariaat Nouwkens & Portier te Malle aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66) wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Emilia Van Hinsbergh - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Hallebaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 14 mei 2018 werd de verkavelingsvergunning  nr. 2014/12 afgegeven aan Vorsselmans Filip namens Emilia Van Hinsbergh voor het eigendom te Malle, Hallebaan 140, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 541c - 541d, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

"4° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Hallebaan (79 m²) (cfr. GR-besluit van 24 november 2014) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan".

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Jan Rochtus heeft het ontwerp van akte 'verkaveling' met referentie MH/1444-002, opgemaakt. Hierin werd de clausule betreffende de kosteloze grondafstand opgenomen.

 

Er werd op 26 augustus 2014 een verkavelingsplan en op 28 april 2019 werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Filip Vorsselmans te Zoersel.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand negenenzeventig vierkante meter (79 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Hallebaan, aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan van 28 april 2019, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerkers van het notariskantoor 'Rochtus & Meesters geassocieerde notarissen' te Zandhoven worden voorgesteld:

         De heer Jan VAN HUMBEECK, notarieel medewerker, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         De heer Michiel HOFMANS, notarieel medewerker, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Ria DE WEERD, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Nathalie ALEN, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Natasja PEETERS, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Yitte Louis Louisa MICHELS, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris.

 

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel aan de gemeente Malle door Emilia Van Hinsbergh, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Hallebaan, aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Filip Vorsselmans op 28 april 2019, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 541c - 541d, met een oppervlakte van negenenzeventig vierkante meter (79 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein, de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'verkaveling' met kosteloze grondafstand, opgemaakt door notaris Jan Rochtus te Zandhoven, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerkers van het notariskantoor van 'Rochtus & Meesters geassocieerde notarissen' te Zandhoven aan te duiden om, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         De heer Jan VAN HUMBEECK, notarieel medewerker, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         De heer Michiel HOFMANS, notarieel medewerker, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Ria DE WEERD, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Nathalie ALEN, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Natasja PEETERS, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris

         Mevrouw Yitte Louis Louisa MICHELS, notarieel medewerkster, keuze van woonplaats doende op het kantoor van ondergetekende notaris.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Mintjens Carl - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Waterlaet - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 25 september 2017 werd de verkavelingsvergunning nr. 2017/12 afgegeven aan Studiebureel Kris Mintjens cvba namens Mintjens Carl voor het eigendom te Malle, Waterlaet zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie C, nr. 180d, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

"5° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Waterlaet (309 m²) (cfr. GR-besluit van 28 augustus 2017) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan."

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte', met referentie EC/EC/1412/18-2180707 opgemaakt. Hierin werd de clausule betreffende de kosteloze grondafstand opgenomen. De ontwerpakte bevat ook een clausule betreffende de vestiging van een erfdienstbaarheid aan Pidpa.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba te Malle op 15 januari 2019.

 

Ons bestuur zal in gevolge de grondafstand driehonderd en negen vierkante meter (309 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Waterlaet, aangeduid als lot A op het opmetingsplan verwerven, de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt aan de gemeenteraad voorgelegd ter goedkeuring en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerkers van het notariskantoor Notariaat Nouwkens & Portier te Malle worden voorgesteld:

         mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonende te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15

         mevrouw VAN OLMEN Stacey Maria Harry, geboren te Antwerpen op 3 juli 1992 (Rijksregisternummer: 92.07.03-352.84), wonende te 2240 Zandhoven, Kriekenlaan 15

         mevrouw CRISPEELS Eva Louise Joanna, geboren te Vilvoorde op 10 maart 1986 (Rijksregisternummer: 86.03.10-222.44) wonende te 2980 Zoersel, Zandstraat 88.

 

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel aan de gemeente Malle door Mintjens Carl, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Waterlaet, aangeduid als lot A op het plan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba op 15 januari 2019, kadastraal gekend 1e afd., sectie C, thans nr. 180L, met een oppervlakte van driehonderd en negen vierkante meter (309 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein, de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 –het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met kosteloze grondafstand met referentie EC/EC/1412/18-2180707, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerkers van het notariskantoor van Notariaat Nouwkens & Portier te Malle aan te duiden om, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonende te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15

         mevrouw VAN OLMEN Stacey Maria Harry, geboren te Antwerpen op 3 juli 1992 (Rijksregisternummer: 92.07.03-352.84), wonende te 2240 Zandhoven, Kriekenlaan

         mevrouw CRISPEELS Eva Louise Joanna, geboren te Vilvoorde op 10 maart 1986 (Rijksregisternummer: 86.03.10-222.44) wonende te 2980 Zoersel, Zandstraat 88.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder te ontslaan van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark - wijziging - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft, op vraag van IGEAN, beslist om geen houtsnippers meer aan te bieden in het recyclagepark van Malle.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2009 waarbij de exploitatie van het gemeentelijk recyclagepark wordt overgedragen aan IGEAN milieu & veiligheid

 

Gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark, goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december 2014

 

Motivering

 

Naar aanleiding van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 april 2019 dient artikel 7 van het huidig gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark te worden verwijderd. Artikel 7 van het gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark  bepaalt dat de inwoners gratis hakselhout kunnen afhalen en dat men tegen de prijs van 75,00 EUR een container aan huis kan laten leveren.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

'RETRIBUTIEREGLMENT

 

Artikel 1.– Met ingang van 1 juli 2019 en voor een termijn eindigend op 31 december 2019 wordt er een retributie geheven op de afgifte van bepaalde afvalsoorten op het gemeentelijk recyclagepark. De toegangscontrole gebeurt aan de hand van een identiteitskaart of aan de hand van een speciale toegangskaart.

 

Artikel 2. – Een speciale toegangskaart wordt aangemaakt voor KMO’s (tot 5 werknemers), mensen met een 2de verblijf in Malle, particulieren die een extra toegangskaart wensen, verenigingen, scholen en openbare diensten. De retributie voor een toegangskaart bedraagt 3,50 EUR.

 

Artikel 3. – Er wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van het gemeentelijk recyclagepark voor het aanleveren van huishoudelijke of daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. De maximale hoeveelheid die een particulier per afvalsoort mag aanleveren per week is beperkt tot 2 m³ voor recycleerbare fracties.

 

Artikel 4. – Voor volgende afvalsoorten worden er als volgt retributies aangerekend:

 

 

 

 

Gratis

Laag tarief

Hoog tarief

 

<0,5 m³:

>0,5 en <1 m³:

>1 en <2 m³:

 

5,00 EUR

10,00 EUR

15,00 EUR

 

 

<0,5 m³:

>0,5 en <1 m³:

>1 en <2 m³:

 

15,00 EUR

25,00 EUR

50,00 EUR

 

- harde kunststoffen

- bloempotjes en plantentrays

- metalen

- papier en karton

- glazen flessen en bokalen

- pmd

- herbruikbare goederen

- kga

- zuiver eps

- zuivere plastic folie

- kaarsresten en kurken stoppen

- textiel

- alle fracties die in kader van de afvalstoffenwetgeving gratis moeten aanvaard worden (cementgebonden asbest, recupel-goederen)

- cellenbeton

- kalkplaten

- zuiver steenpuin

- houtafval

- groenafval

- vlak glas

 

 

 

 

 

- grof vuil

- gemengd bouw- en sloopafval

- zuivere grond (incl. graszoden)

 

- boomstronken:
2,00 EUR/stuk

- autobanden (max. 4 per jaar): 2,00 EUR/stuk

 

Artikel 5. – De retributie voor KMO’s bedraagt 2,50 EUR, aan te rekenen per beurt en dit gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m3  per week en dit voor de aanvoer van glas, schroot, PMD en isomo. Voor landbouwfolie dient men een retributie van 8,50 EUR/m3 te betalen. De aanvoer van papier en karton is gratis, maar gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m³ per week.

 

Voor verkoop van materialen voor thuiscompostering worden volgende tarieven aangerekend:

1)      compostbak : 60,00 EUR

2)      compostvat: 35,00 EUR (inclusief beluchtingsstok)

3)      beluchtingsstok: 5,00 EUR

4)      aanbouwmodule van compostbak: 50,00 EUR

5)      dak voor compostbak: 20,00 EUR

6)      zak compost 40 liter: 3,00 EUR.

 

Artikel 6. – Het verschuldigde bedrag dient te worden vastgesteld door de containerparkwachter alvorens de betrokkene mag overgaan tot afgifte en zal gebeuren op de werf van het recyclagepark. De retributie wordt ingevorderd lastens de begunstigde van de overheidsprestatie.

 

Artikel 7. – De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met bancontact of kredietkaart. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het containerpark geweigerd worden.

 

Artikel 8. – Onderhavig reglement vervangt het vorige reglement van 15 december 2014 en zal voor verder gevolg aan het bestuurlijk toezicht toegezonden worden.'

 

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

De Lijn - aanduiden van een vertegenwoordiger en een plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is houder van 164 aandelen in De Lijn.

 

Bij brief van 6 mei 2019 riep De Lijn de gemeente op om aanwezig te zijn op haar algemene vergadering van 28 mei 2019 om 14.00 uur in het Congres- en Erfgoedcentrum 'Lamot', Van Beethovenstraat 8-10 te 2800 Mechelen, met volgende agenda:

1)      Verwelkoming en inleiding

2)      Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

a)      Beleidsverslag

b)      Commentaar bij de jaarrekening

c)      Mededeling van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

d)      Kennisgeving van de geconsolideerde jaarrekening

3)      Goedkeuring van het verslag van de raad van bestuur en van het verslag van het college van commissarissen-revisoren

4)      Goedkeuring jaarrekening

5)      Kwijting van de uitoefening van het mandaat aan de raad van bestuur en het college van commissarissen-revisoren

6)      Aanstelling van de commissarissen-revisoren voor de boekjaren 2019, 2020 en 2021, éénmaal verlengbaar met drie jaar

7)      Mededeling omtrent de werking van de raad van bestuur

8)      Varia - rondvraag.

 

Aan de brief van 6 mei werd het jaarverslag 2018 (beleidsverslag, duurzaamheidsverslag, cijfers en financiële resultaten) gevoegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2019, artikels 40 en 41

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet een vertegenwoordiger aanduiden.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger te zetelen in de algemene vergadering:

         Sanne Van Looy.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergadering. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen, of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 raadsleden nemen deel aan de stemming

         24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen

         4 neen stemmen.

 

Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervangend vertegenwoordiger te zetelen in de algemene vergadering:

         Mieke Vermeyen.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervanger voor de algemene vergadering. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen, of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 raadsleden nemen deel aan de stemming

         24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         22 ja stemmen

         2 neen stemmen.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij

 

Artikel 1 - mevrouw Sanne Van Looy, schepen, wonende Antwerpsesteenweg 277 bus 4 te 2390 Malle, sanne.vanlooy@malle.be, aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de legislatuur.

 

Artikel 2 - mevrouw Mieke Vermeyen, raadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle, mieke.vermeyen@telenet.be, aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de legislatuur.

 

Artikel 3 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en een uittreksel van deze beslissing ter kennis te brengen aan de De Lijn.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Sokrema) cvba vennootschap met sociaal oogmerk in vereffening - aanduiden van een vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is aandeelhouder van de Sociale Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Sokrema) cvba, vennootschap met sociaal oogmerk in vereffening.

 

Op 30 april 2019 riep de vereffenaar, Willy Vanderstraeten, gemeente Malle op om aanwezig te zijn op de algemene vergadering van 11 juni 2019 om 11 uur in het Cultureel Centrum te Wijnegem, Turnhoutsebaan 199, met volgende agenda:

1)      Verslag van de vereffenaar

2)      Jaarrekening per 31 december 2018

3)      Goedkeuring van het jaarverslag

4)      Goedkeuring van de jaarrekening

5)      Kwijting mandaten.

 

Aan de brief van 30 april voegde de vereffenaar zijn verslag en de jaarrekening over het boekjaar 2018.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet een vertegenwoordiger aanduiden.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als afgevaardigde te zetelen in de algemene vergadering:

         Sanne Van Looy.

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergadering. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen, of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 raadsleden nemen deel aan de stemming

         24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         21 ja stemmen

         3 neen stemmen.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij

 

Artikel 1 - mevrouw Sanne Van Looy, schepen, wonende Antwerpsesteenweg 277 bus 4 te 2390 Malle, sanne.vanlooy@malle.be, aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de legislatuur.

 

Artikel 2 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en een uittreksel van deze beslissing ter kennis te brengen aan de vereffenaar van Sokrema.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

EthiasCo cvba - aanduiden van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is coöperant-lid van EthiasCo cvba.

 

EthiasCo cvba was voorheen de onderlinge verzekeringsvereniging Ethias Gemeen Recht. Als gevolg van de statutenwijzigingen aangenomen bij besluit van de buitengewone algemene vergadering van 27 december 2017 werd de onderlinge verzekeringsvereniging Ethias Gemeen Recht omgevormd tot een coöperatieve vennootschap EthiasCo cvba. De hoedanigheid van de aangesloten leden bij de onderlinge vereniging werd van rechtswege omgezet in die van coöperant-lid, met toekenning van een aantal deelbewijzen. Deze deelbewijzen werden aan elke betrokken entiteit toegekend op basis van de verdeelsleutel die is vastgesteld in het door de algemene vergadering gevalideerde omzettingsverslag dat kan worden geraadpleegd in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

 

Gemeente Malle heeft 2 deelbewijzen en dus 2 stemmen.

 

Gemeente Malle heeft op 30 april 2019 een brief ontvangen van EthiasCo cvba dd. 29 april 2019 betreffende de algemene vergadering op 13 juni 2019 en het aanduiden van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering overeenkomstig artikel 25 van de statuten van EthiasCo cvba.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Statuten EthiasCo cvba, artikel 25

 

Motivering

 

Artikel 25 van de statuten van EthiasCo cvba luidt als volgt:

 

"Om ertoe te worden toegelaten moeten de vennoten hun intentie om de algemene vergadering bij te wonen per brief, e-mail of fax aan de vennootschap meedelen. Om geldig te zijn moet deze mededeling op de maatschappelijke zetel toekomen zeven (7) volle dagen voor de datum van de vergadering met vermelding van het rangnummer van de vennoot. Ieder bestuur, iedere instelling, iedere onderneming, ieder verbonden orgaan is geldig vertegenwoordigd door een naar behoren benoemd lid van het bestuur, de instelling, de onderneming, of het orgaan.

Elke vennoot kan zich op de vergadering laten vertegenwoordigen via schriftelijke volmacht gegeven aan een andere vennoot. De volmachten moeten gericht worden aan de maatschappelijke zetel zeven (7) volle dagen voor de vergadering."

 

De gemeente moet een vertegenwoordiger aanduiden.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden afgevaardigd:

         Harry Hendrickx (tot 31 december 2021).

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering tot 31 december 2021. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 nemen deel aan de stemming

         24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen

         4 neen stemmen.

 

Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger in de algemene vergadering te worden afgevaardigd:

         Sanne Van Looy (vanaf 1 januari 2022 tot 31 december 2024).

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van 1 januari 2022 tot het einde van de legislatuur. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 nemen deel aan de stemming

         24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen

         4 neen stemmen.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij

 

Artikel 1 - de heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle, harry.hendrickx@malle.be, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van EthiasCo cvba tot 31 december 2021. De eerste algemene vergadering vindt plaats op 13 juni 2019.

 

Artikel 2 - mevrouw Sanne Van Looy, schepen, wonende Antwerpsesteenweg 277 bus 4 te 2390 Malle, sanne.vanlooy@malle.be, aan te duiden als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van EthiasCo cvba vanaf 1 januari 2022 tot het einde van de legislatuur.

 

Artikel 3 - EthiasCo cvba op de hoogte te brengen van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Igean opdrachthoudende vereniging - milieu & veiligheid - agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2019 - vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is lid van Igean opdrachthoudende vereniging (milieu & veiligheid).

 

Igean riep de gemeente per brief van 28 maart 2019 op om deel te nemen aan de algemene vergadering van Igean milieu & veiligheid die op vrijdag 28 juni 2019 om 19.00 uur plaats heeft. In die brief deelde Igean milieu & veiligheid al mee dat aan de algemene vergadering een statutenwijziging ter goedkeuring zal worden voorgelegd. De desbetreffende documentatie werd ter beschikking gesteld.

 

De officiële uitnodiging met bijhorende documenten dateert van 16 mei 2019.

 

De agenda van de algemene vergadering ziet er als volgt uit:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2018

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Aandelenstructuur - actualisatie van het register

7)      Vaststellen van de code van goed bestuur

8)      Benoemen van leden van de adviescomités.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, lid 3

 

Gemeenteraadsbeslissing betreffende 'Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring' van 28 februari 2019

 

Motivering

 

Artikel 432, lid 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

In zitting van 28 februari 2019 duidde de gemeenteraad Kim Geys aan als vertegenwoordiger en Gert Peeters als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen tot en met 31 december 2021.

 

De gemeenteraad heeft kennis genomen van het dossier met documentatiestukken.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van Igean milieu & veiligheid die zal gehouden worden in De Jachthoorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28 juni om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en op basis hiervan volgende beslissingen te nemen:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2018

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Aandelenstructuur - actualisatie van het register

7)      Vaststellen van de code van goed bestuur

8)      Benoemen van leden van de adviescomités.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de jaarvergadering van Igean milieu & veiligheid van 28 juni 2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en de te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3 - twee uittreksels van deze gemeenteraadsbeslissing aan Igean milieu & veiligheid te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Igean dienstverlenende vereniging - dienstverlening - agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2019 - vaststellen van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is lid van Igean dienstverlenende vereniging (dienstverlening).

 

Igean riep de gemeente per brief van 28 maart 2019 op om deel te nemen aan de algemene vergadering van Igean dienstverlening die op vrijdag 28 juni 2019 om 19.00 uur plaats heeft. In die brief deelde Igean dienstverlening al mee dat aan de algemene vergadering een statutenwijziging ter goedkeuring zal worden voorgelegd. De desbetreffende documentatie werd ter beschikking gesteld.

 

De officiële uitnodiging met bijhorende documenten dateert van 16 mei 2019.

 

De agenda van de algemene vergadering ziet er als volgt uit:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2018

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Aandelenstructuur - actualisatie van het register

7)      Vaststellen van de code van goed bestuur.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, lid 3

 

Gemeenteraadsbeslissing betreffende 'Intercommunales - IGEAN dienstverlening - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring' van 28 februari 2019

 

Motivering

 

Artikel 432, lid 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

In zitting van 28 februari 2019 duidde de gemeenteraad Dries De Vry aan als vertegenwoordiger en Mieke Vermeyen als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen tot en met 31 december 2021.

 

De gemeenteraad heeft kennis genomen van het dossier met documentatiestukken.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van Igean dienstverlening die zal gehouden worden in De Jachthorn, Doornstraat 11 te 2550 Kontich op 28 juni om 19.00 uur evenals van alle daarbij horende documenten en op basis hiervan volgende beslissingen te nemen:

1)      Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2018

3)      Goedkeuren van de jaarrekening 2018

4)      Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2018

5)      Goedkeuren van de statutenwijziging

6)      Aandelenstructuur - actualisatie van het register

7)      Vaststellen van de code van goed bestuur.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de jaarvergadering van Igean dienstverlening van 28 juni 2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3 - twee uittreksels van deze gemeenteraadsbeslissing aan Igean dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Investeringsvereniging voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA) dienstverlenende vereniging - agenda van de algemene vergadering van 17 juni 2019 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente betreffende de agendapunten van de algemene vergadering - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband Investeringsinterkommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse (IKA) dienstverlenende vereniging.

 

IKA dienstverlenende vereniging riep gemeente Malle per aangetekend schrijven van 30 april 2019 op om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van IKA die op 17 juni 2019 plaatsheeft in Den Eyck, Houtum 39 te Kasterlee.

 

De agenda ziet er als volgt uit:

1)      Evaluatierapport

2)      Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

3)      Jaarrekening 2018

4)      Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

5)      Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6)      Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Samen met de oproepingsbrief bezorgde IKA aan gemeente Malle een dossier met documentatiestukken.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, lid 3

 

Gemeenteraadsbeslissing betreffende 'Intercommunales - IKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring' van 28 februari 2019

 

Motivering

 

Artikel 432, lid 3 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger moet worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

In zitting van 28 februari 2019 duidde de gemeenteraad Harry Hendrickx aan als vertegenwoordiger en Gert Peeters als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente Malle voor de algemene vergaderingen van IKA tijdens de legislatuur 2019-2024.

 

De gemeenteraad heeft kennis genomen van het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering, de balans, de resultatenrekening en de winstverdeling.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - na onderzoek van de documenten die bij de oproeping zijn gevoegd, de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 goed te keuren. De dagorde ziet er uit als volgt:

1)      Evaluatierapport

2)      Verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering

3)      Jaarrekening 2018

4)      Verslag van de commissaris aan de algemene vergadering

5)      Kwijting van de bestuurders en de commissaris

6)      Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Artikel 2 - de strategie en de begroting 2019 goed te keuren.

 

Artikel 3 - het verslag van de raad van bestuur aan de algemene vergadering goed te keuren.

 

Artikel 4 - de balans, resultatenrekeningen en winstverdeling met betrekking tot het boekjaar 2018 goed te keuren.

 

Artikel 5 - de vertegenwoordiger van gemeente Malle die zal deelnemen aan de algemene vergadering van IKA van 17 juni 2019 op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad in verband met de te behandelen agendapunten.

 

Artikel 6 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van deze beslissing en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, p/a Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle t.a.v. de heer Lieven Ex.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Intercommunale vereniging voor de energiedistributie in de Kempen en het Antwerpse (Iveka) opdrachthoudende vereniging - agenda van de algemene vergadering van 18 juni 2019 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente over de agendapunten van de algemene vergadering - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Iveka.

 

Iveka riep gemeente Malle per aangetekende brief van 30 april 2019 op om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Iveka die op 18 juni 2019 plaats heeft in Den Eyck, Houtum 39 te 2460 Kasterlee.

 

De agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering ziet er als volgt uit:

1)      Kennisneming verslagen Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuring van de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3)      Kennisname vastgelegd resultaat Q1 2019

4)      Kwijting te verlenen afzonder aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2018

5)      Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024

6)      Aanbod OV 2.0 - uitbreiding activiteiten

7)      Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, lid 3

 

Statuten van Iveka opdrachthoudende vereniging, artikel 24

 

Gemeenteraadsbeslissing betreffende 'Intercommunales - IVEKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring' van 28 februari 2019

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering van 13 juni 2019 en het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen.

 

In zitting van 28 februari 2019 duidde de gemeenteraad raadslid Dries Van Dyck aan als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024.

 

De documenten die als bijlagen aan de agenda zijn gevoegd, omvatten enerzijds de verslaggeving omtrent de werking van Iveka over het voorbije jaar 2018 (verslag van de raad van bestuur, verslag van de commissaris, de jaarrekening van 2018) en anderzijds de nodige toelichting bij de overige agendapunten, met name het evaluatierapport over de werking van Iveka in de periode 2013-2018.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka van 18 juni 2019 goed te keuren:

1)      Kennisneming verslagen Iveka van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2018

2)      Goedkeuring van de jaarrekening Iveka afgesloten op 31 december 2018 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3)      Kennisname vastgelegd resultaat Q1 2019

4)      Kwijting te verlenen afzonder aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris Iveka met betrekking tot het boekjaar 2018

5)      Evaluatieverslag met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2019-2024

6)      Aanbod OV 2.0 - uitbreiding activiteiten

7)      Statutaire benoemingen en mededelingen.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van gemeente Malle die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Iveka op 18 juni 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iveka, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Pidpa ov - agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2019 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 21 juni 2019 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Op maandag 21 juni 2019 om 11.00 uur organiseert Pidpa een algemene vergadering op het  administratief hoofdkantoor, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

De agenda van deze vergadering is als volgt :

1)      Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018

3)      Verslag van de commissaris over het jaar 2018

4)      Goedkeuring van de jaarrekening, afgesloten op 31 december 2018

5)      Decharge te verlenen aan bestuurders en commissaris

6)      Evaluatierapport 2013-2018 en beleidsplan 2019-2024

7)      Synductis: uitbreiding lidmaatschap

8)      Benoeming commissaris

9)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

In zitting van 28 februari 2019 werd Sanne Van Looy, gemeenteraadslid, aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente Malle in alle algemene vergaderingen van Pidpa voor de volledige legislatuur 2019-2024.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, lid 3

 

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Gemeenteraadsbeslissing betreffende 'Intercommunales - PIDPA - agenda van de algemene vergadering van 25 maart 2019 en aanduiding van de vertegenwoordigers - goedkeuring' van 28 februari 2019

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet goedkeuring verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering en moet het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen.

 

Aan de brief van Pidpa van 26 april 2019 waarin de agenda werd meegedeeld, zijn volgende bijlagen gehecht:

         een modelbeslissing voor de gemeenteraad

         een volmachtformulier

         het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2018

         het evaluatierapport 2013-2018

         de toelichting bij de voorgestelde uitbreiding van het lidmaatschap van Pidpa in Synductis

         de toelichting bij de benoeming van de commissaris-revisor

         de jaarrekening over het boekjaar 2018

         het beleidsplan 2019-2024.

 

Het verslag van de commissaris werd aan de gemeente bezorgd op 9 mei 2019.

 

De gemeenteraad nam kennis van bovenstaande documenten. Deze omvatten enerzijds de verslaggeving omtrent de werking van Pidpa over het voorbije jaar 2018 en anderzijds de nodige toelichting bij de overige agendapunten, met name het evaluatierapport over de voorbije legislatuur en daarmee samenhangend het beleidsplan voor de komende 6 jaar, de uitbreiding van het lidmaatschap binnen Synductis en de benoeming van een commissaris voor de periode 2019-2022.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het verslag van de raad van bestuur over het jaar 2018, de jaarrekening over het boekjaar 2018 en het verslag van de commissaris goed te keuren.

 

Artikel 2 - het verlenen van kwijting aan de bestuurders en de commissaris over het boekjaar 2018 goed te keuren.

 

Artikel 3 - het evaluatierapport 2013-2018 en het beleidsplan 2019-2024 goed te keuren.

 

Artikel 4 - de uitbreiding van het lidmaatschap en de deelname tot Synductis goed te keuren.

 

Artikel 5 - het verslag betreffende het voorstel inzake het mandaat en de benoeming van de commissaris goed te keuren.

 

Artikel 6 - aan de vertegenwoordiger de opdracht te geven om op de algemene vergadering van 21 juni 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze algemene vergadering.

 

Artikel 7 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit. Het college van burgemeester en schepenen zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Gemeentelijke Holding nv in vereffening - aanduiden van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle is aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening.

 

De algemene vergadering van aandeelhouders vindt plaats op woensdag 26 juni 2019 om 14.00 uur in het Bluepoint Brussels Business Centre, A. Reyerslaan 80 te 1030 Brussel, met volgende agenda:

1)      Bespreking van de werkzaamheden van de vereffenaars over de periode 01.01.2018 tot en met 31.12.2018

2)      Bespreking van de jaarrekening over de periode 01.01.2018 - 31.12.2018 door de vereffenaars

3)      Bespreking van het jaarverslag van de vereffenaars over de periode 01.01.2018 tot en met 31.12.2018 inclusief beschrijving van de vooruitgang van de vereffening en redenen waarom de vereffening nog niet kon worden afgesloten.

4)      Bespreking van het verslag van de commissaris over de jaarrekening over de periode 01.01.2018 tot en met 31.12.2018

5)      Voorstel van de vereffenaars tot benoeming van een commissaris

6)      Stemming over de benoeming van de commissaris

7)      Vraagstelling.

 

Een vertegenwoordiger van de gemeente Malle moet worden aangeduid.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Statuten van Gemeentelijke Holding nv

 

Motivering hoogdringendheid

 

Dit agendapunt is hoogdringend. De gemeente ontving de oproeping voor de algemene vergadering immers na het versturen van de agenda voor de zitting van de gemeenteraad van 23 mei 2019. Bovendien vindt de algemene vergadering plaats op 26 juni 2019 zodat de zitting van de gemeenteraad op 27 juni 2019 te laat komt om tijdig een vertegenwoordiger te kunnen afvaardigen.

 

Bij afzonderlijke stemming beslist de gemeenteraad of zij dit punt bij hoogdringendheid aan de agenda toevoegt.

 

Stemming hoogdringendheid

 

De stemming is een mondelinge stemming en vindt plaats in openbare zitting. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding te stemmen.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 ja stemmen.

 

Motivering ten gronde

 

De gemeenteraad moet een vertegenwoordiger aanduiden. De vertegenwoordiger moet een raadslid zijn.

 

Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger te zetelen in de algemene vergadering:

         Sanne Van Looy.

 

Stemming

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde voor de algemene vergadering. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen, of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         24 raadsleden nemen deel aan de stemming

         24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         20 ja stemmen

         4 neen stemmen.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij

 

De gemeenteraad besluit

Stemming toevoeging agendapunt bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het punt 'Gemeentelijke Holding nv in vereffening - aanduiden van een vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van 26 juni 2019 - goedkeuring' bij hoogdringendheid aan de agenda toe te voegen.

 

Artikel 2 - mevrouw Sanne Van Looy, schepen, wonende Antwerpsesteenweg 277 bus 4 te 2390 Malle, sanne.vanlooy@malle.be, aan te duiden als vertegenwoordiger op de algemene vergaderingen van Gemeentelijke Holding nv voor de periode van heden tot het einde van de legislatuur.

 

Artikel 3 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissing en een uittreksel van deze beslissing ter kennis te brengen aan het college van vereffenaars van de Gemeentelijke Holding nv in vereffening.

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Dries Van Dyck verwijst naar het nieuwe systeem om tickets te kopen en naar de start van een cursus voor volwassenen in het kunstonderwijs.

         Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat er op 26 augustus 2019 een participatiemoment met de gemeenteraad zal zijn in het kader van de opmaak van het meerjarenplan. Hij vraagt om dit reeds te noteren.

         Raadslid Kris Mintjens stelt dat hij de gemeente nog een 50.000-60.000 euro kan laten verdienen: als Van Roey af wil van het PPS gebeuren, kunnen ze het gebouw terug vrijgeven aan de gemeente, die het op haar beurt op de markt kan brengen. Dat zal sowieso 50.000 euro meer opbrengen.

         Raadslid Alex Van Loon verwijst naar een studiedag over laanbomen.

         Schepen Elisabeth Joris verwijst naar de knappe prestaties van de zaalvoetbalclub.

         Raadslid Eddy Krijnen licht toe dat de match van de zaalvoetbalclub uitverkocht is, maar dat er mogelijk hier en daar nog wel een plaats is. In het kader van het veldvoetbal verwijst hij naar zijn vraag in verband met het heraanleggen van de parking. Schepen Wim Jordens licht toe dat werd nagekeken of dit haalbaar zou zijn om het in eigen beheer te doen. Dit was evenwel niet realistisch gelet op een aantal ziektes en het zo kort mogelijk houden van de doorlooptijd bij de heraanleg. Er worden alternatieve oplossingen gezocht, die uiteraard ook budgettair voorzien moeten worden. In het budget van 2019 was dit niet voorzien.

         Raadslid Peter Lacante stelt dat N-VA zich aansluit bij Progressief Malle en CD&V Malle om 25 bomen te sponsoren. Raadslid Alex Van Loon stelt dat de aanplanting voorzien zal worden in het najaar.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over veilig parkeren aan het Kruidvat

 

Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe:

"Wij zouden graag nog even terug komen op het agendapunt van de gemeenteraad van 25 april 2019.

In de vorige gemeenteraad werd gesteld dat er een parkeerverbod komt op de gekende tijdstippen ter hoogte van het Kruidvat. Dit om op een veilige manier te kunnen laden en lossen.

 

Op de foto’s hierbij is te zien hoe er nu wordt geladen en gelost. Wij hebben alvast een andere mening van veilig laden en lossen.

 

Vlaams Belang vroeg zich toen dus al af of dit een goed idee was en we vragen ons dat nog steeds af.

 

Nogmaals voor alle duidelijkheid: wij zijn voor het Kruidvat in Oostmalle."

 

Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vragen:

         " Wat wordt er hier gedaan aan de veiligheid?

         Is dit de geschikte plaats om te laden en lossen voor 17 filialen? (zoals we al eerder hebben aangehaald)

         Kan er met Kruidvat niet naar een andere oplossing worden gezocht?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij volgende elementen aan bod komen:

         Het is dezelfde vraag als een maand geleden. Het standpunt van vorige maand zal dan ook herhaald worden.

         Er werd ingezet om de tijdstippen voor laden en lossen buiten de schooluren te houden. De huidige oplossing zorgt er voor dat de vrachtwagen niet op de baan moet laden en lossen.

         Kruidvat moet goederen tot in zijn winkel krijgen. De fractie Vlaams Belang lijkt aan te sturen op een verhuis van Kruidvat.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat hij Kruidvat niet weg wil. Hij vraagt of de gemeente gevraagd heeft of er geen andere mogelijkheid is, geen andere vestiging is, om van daaruit de verschillende andere winkels te bedelen.

 

Schepen Sanne Van Looy licht toe dat Kruidvat dit ging bekijken.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat de parkeerplaats te smal is. De laadklep hangt over de baan. Dit is gevaarlijker dan dat hij gewoon op de baan staat.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat hij raadslid Wim Vervloet enigszins kan volgen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Kruidvat Oostmalle een hub is in het midden van het centrum van waaruit 17 andere filialen bedeeld moeten worden.

 

Raadslid Alex Van Loon verwijst naar zijn tussenkomst van vorige maand en naar het programma van Progressief Malle. Vrachtwagens kunnen dan toeleveren aan een bedrijf in het industriegebied dat dan vervolgens op zijn beurt met kleinere vervoersmiddelen verder levert aan de bedrijven rondom.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat Kruidvat wel degelijk bezig is met het onderzoeken van alternatieven. De gemeente kan en gaat in overleg, maar kan uiteraard niet in de plaats van Kruidvat beslissen.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie/stemming over de afvalinzameling

 

Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe:

"Ook hier zouden wij graag even terugkomen op ons agendapunt van 28 maart 2019.

Vlaams Belang en naar wat wij horen vertellen vele mensen zijn nog altijd van mening dat de afvalopruiming (met vergoeding van 50 EUR/km opgeruimde berm) voor verenigingen moet zijn behalve politieke partijen.

 

Daarom vragen wij een stemming voor:

 

Vanaf 2020 de afvalinzameling te laten gelden voor verenigingen behalve politieke partijen."

 

Schepen Wim Jordens stelt het geen terechte opmerking te vinden. Een politieke vereniging is ook een vereniging. Mochten er nu te veel verenigingen zijn die willen helpen, zou de kritiek eventueel nog begrepen kunnen worden. Schepen Wim Jordens wijst er op dat dankzij hun actie er nu vijf vrijwilligers wekelijks zwerfvuil opruimen.

 

Raadslid Wim Verlvoet stelt dat het een zeer goed initiatief is, maar dat een politieke partij er niet voor vergoed zou mogen worden.

 

Burgemeester Harry Hendrickx wijst er op dat niet alle politieke partijen grote nationale potten hebben om reclame te maken. Hij wijst er bovendien op dat niet iedereen die betrokken is bij een politieke partij een politieker is.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat een politieke partij niet kan uitgesloten worden volgens het cultuurpact en drukt zijn waardering uit ten opzichte van de CD&V groep voor al de inspanningen.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx vraagt om over te gaan tot de stemming over het volgende: vanaf 2020 krijgen politieke partijen geen financiële vergoeding meer bij de afvalinzameling.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         2 ja stemmen: Wim Vervloet, Tom Lauryssen

         17 neen stemmen: Harry Hendrickx, Dries Van Dyck, Elisabeth Joris, Gert Peeters, Kim Geys, Jolien Vrints, Dirk Gerinckx, Wouter Patho, Sanne Van Looy, Peter Lacante, Dries De Vry, Mieke Vermeyen, Wim Jordens, Thierry van der Straten Waillet, Ingrid Vrints, Alex Van Loon, Mieke Laenen

         5 onthoudingen: Eddy Krijnen, Alain De Laet, Katleen Mintjens, Kris Mintjens, Paul Van Ham

 

Het voorstel tot afschaffing van de financiële vergoeding voor politieke partijen bij afvalinzameling wordt bijgevolg verworpen.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over het verkeer in de Hallebaan ter hoogte van de ingang naar de nieuwe speeltuin

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

         Raadslid Walter Vermeylen werd aangesproken door mensen die gebruik maken van de nieuwe speeltuin in de tuinen van het Torenhof.

         Wanneer ze de speeltuin verlaten, zijn ze al een paar keer geschrokken door de plotse confrontatie met een auto ter hoogte van de uitgang/ingang van de speeltuin. Mensen vrezen aanrijdingen en ongelukken door de gevaarlijke bocht vlakbij de uitgang/ingang van de speeltuin.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         Kan er een snelheidsremmer worden aangebracht in het eerste deel van de Hallebaan?

         Kan er een nieuwe uitgang komen via de Antwerpsesteenweg?

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Vorige week is het college van burgemeester en schepenen in de Hallebaan gaan straatvinken. Het is een drukke baan.

         We moeten opletten dat we de situatie niet onveiliger maken door snelheidsremmers vlak aan de bocht te voorzien.

         De toegangsweg loopt midden op het terrein van Emmaüs. Dus afhankelijk van wat Emmaüs zal doen, zal dit ook nog een effect hebben op de toegangsweg.

         De beplanting langs de ingang zal wel korter gezet worden. Dit zal de zichtbaarheid ten goede komen.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er signalisatie staat dat er een speeltuin is.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat er geen signalisatie staat, maar dat ze het nodige navraagt.

 

Schepen Elisabeth Joris vult aan dat als je met de wagen gaat, je best langs de Antwerpsesteenweg gaat. Er is daar ook een uitgang en ingang. Met de fiets kan je uiteraard ook langs daar.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over verdwenen verkeersborden aan het kruistpunt Sint-Jobbaan - Brechtsesteenweg

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Met brief van 23 april 2019 stelde ik een schriftelijke vraag over verkeerssignalisatie aan het kruispunt van de Sint-Jobbaan met de Brechtsesteenweg. Het gaat over de fietspaden die het kruispunt verbinden met de Sint-Jobbaan en de Tichelmansstraat.

 

Een buurtbewoner wees er mij op dat er al sinds een hele tijd geen verkeersborden meer hangen aan de paaltjes naast de fietspaden. Die buurtbewoner had dat gesignaleerd aan het actiecomité MalleMobiel, dat aan mij heeft gevraagd om de situatie ter plaatse te bekijken.

 

Ik vroeg in mijn schriftelijke vraag onder andere of het klopt dat er hier verkeersborden ontbreken. Met brief van 6 mei 2019 kreeg ik een antwoord van het college van burgemeester en schepenen. In dat antwoord stelt het schepencollege dat de verkeersborden ontbreken omwille van vandalisme en dat de gemeente de ontbrekende verkeersborden opnieuw zal aanbrengen.

 

Het is uiteraard een goede zaak dat de verkeersborden terug worden aangebracht. Maar de buurtbewoner die dit probleem aan mij signaleerde had dit eerder al meermaals gedaan aan het gemeentebestuur, zo zei hij mij. De verkeersborden zijn volgens hem al zo’n twee jaar verdwenen.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

"1)Klopt het dat dit probleem al eerder werd gemeld aan het gemeentebestuur?

2)Hoe komt het dat de gemeente zelf niet heeft opgemerkt dat de verkeersborden

verdwenen waren?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De borden zijn ondertussen terug geplaatst.

         Er is niet onmiddellijk iets terug gevonden van een melding. Als de naam en eventueel een periode kan worden doorgegeven, kunnen we gerichter zoeken. Als er iets verkeerd is gelopen, willen we dat zeker recht zetten.

         Aan de routedokter werd gevraagd ineens de borden van de wandel- en fietsknooppunten na te kijken.

         We proberen zoveel mogelijk ter plaatse te komen. Mochten er zaken verdwijnen ergens, aarzel dan niet om deze te melden.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het misschien ook een idee is om jaarlijks op vaste momenten een opvolging te doen van de ontbrekende zaken.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over het indienen van projecten bij Mooimakers om zwerfvuil te verminderen

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Via Mooimakers, een initiatief van OVAM, Fost Plus en de VVSG, kunnen gemeenten projecten indienen om zwerfvuil en sluikstorten te verminderen (https://mooimakers.be/projecten-zwerfvuil-sluikstorten). Via zo’n project zou de gemeente bijvoorbeeld peuktegels kunnen aanbrengen.

 

Hiervoor moeten gemeenten een actieplan opstellen en jaarlijks zichzelf evalueren. Zo’n project kan je bijna volledig laten terugbetalen door Mooimakers."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vraag:

         "Is het gemeentebestuur bereid om een project in te dienen bij Mooimakers om zwerfvuil te verminderen?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er wordt regelmatig materiaal besteld bij Mooimakers.

         Tot op heden werd er nog geen project ingediend. Maar in de toekomst kan dit zeker het geval zijn in het kader van het nieuwe meerjarenplan.

 

Raadslid Kris Mintjens las recent ergens 'Hier begint de zee' op de stoep ter hoogte van een straatkolk. Dit is mogelijk interessant om ook eens te bekijken voor Malle. Schepen Wouter Patho stelt dat het inderdaad een sterk beeld is.

 

Schepen Elisabeth Joris licht nog toe dat er in het kader van een project van Mooimakers aan Mariagaarde een cheque werd overhandigd.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over een gerooide boom aan de Antwerpsesteenweg

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

"Onlangs is er een boom van ongeveer 300 jaar oud gerooid langs de Antwerpsesteenweg, naast Domein de Renesse. Hij maakte deel uit van het oorspronkelijke parkdomein. Op het perceel achter het kantoor van de notaris, waar mogelijk een uitbreiding van het bedrijventerrein komt, staan nog meer bomen van dergelijke leeftijd.

 

De boom werd gerooid omdat er een grote tak was losgekomen van de boom en omdat er bij een inspectie een holte was vastgesteld.

 

Holtes in bomen vormen op zich geen gevaar. Bovendien bieden holtes in bomen plaats aan dieren zoals eekhoorns en uilen."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Zijn er in de vergunning voor de bouw van het huis op het perceel in kwestie voorwaarden opgelegd met betrekking tot de boom?

         Hoe gaat het gemeentebestuur omgaan met de oude bomen die achter het kantoor van de notaris staan?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het was een triestig beeld om de boom er te zien liggen.

         Een ander beeld was de reusachtige tak die was afgebroken.

         De afweging met veiligheid moest gemaakt worden.

         De verkavelingsvoorschriften stelden dat de boom behouden diende te worden. Dit was evenwel geen weigeringsgrond meer op dit moment.

         In de toekomst moeten we goed nadenken of er huizen kunnen gebouwd worden zo dicht bij een boom.

         Schepen Wouter Patho licht toe dat hij niet weet of de bomen aan de notaris even oud zijn. Het vleermuizen aspect zal daar eerst moeten bekeken worden.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er overwogen is om te snoeien.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat na het afbreken van de tak er onmiddellijk is gekozen voor de veiligheid van de bewoners door de boom te vellen.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat er bij de bomen in de Kapelakkers een boomchirurg werd geraadpleegd.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het daar over bomen ging die op het openbaar domein staan.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet licht toe dat er destijds een scan is genomen van de boom. Toen bleek de boom reeds ernstig aangetast.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat het dan nog kan zijn dat de boom jaren mee kan.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over het terrasbeleid

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:

"Met veel plezier konden we afgelopen week in de pers lezen:

 

“Van ‘mottigste’ dorpsplein naar mooiste: dat verdient een feestje!” GVA 12 mei 2019

 

Ook denk ik even terug aan een quote van onze burgemeester tijdens de campagne

van vorig jaar:

 

“Troosteloze wegen? Dat is oppositiepraat.” HLN 5 oktober 2018

 

Eveneens met veel plezier las ik volgende intenties in het bestuursakkoord “Meer

voor Malle” waarin het volgende werd opgenomen:

 

178) De gemeente Malle zet actief in op kernversterking. Dit moet ook zijn vruchten

afwerpen voor de versterking van onze middenstand. We werken aan een revitalisering van

de winkel- en horecaomgeving, en aan bedrijvige en aantrekkelijke dorpskernen.

Horecazaken horen thuis op centrale en attractieve locaties. We voorzien tevens ruimte voor

gezellige terrasjes.

 

179) In de visie van het gemeentebestuur is de horeca de hoeksteen van een dynamische

gemeente. We blijven investeren in onze horecazaken zodat onze inwoners in eigen

gemeente kunnen genieten van het uitgaansleven op elk uur van de dag.

 

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik werd aangesproken door de uitbater van

café X-tra, nota bene het ‘enige’ dorpscafé dat ons dorpsplein nog rijk is, over zijn

moeizame gesprekken met betrekking tot het inrichten van een terras op het vorige week zo

bejubelde dorpsplein.

 

Begin februari stelde hij per brief de vraag of het mogelijk zou zijn een tijdelijk terras

in te richten tijdens de zomerperiode:

“Geachte Heer Burgemeester,

Geachte Schepenen,

 

Betreft : Mogelijkheden tijdelijk terras – Dorpsplaats 6

 

Met het zomerseizoen 2019 in aantocht en met het nieuwe bestuursakkoord in gedachten,

had ik graag een standpunt vernomen van het CBS rond de mogelijkheden tot het inrichten

van een tijdelijk terras op 3 parkeerplaatsen voor onze zaak.

 

Het is onze bedoeling om via een tijdelijke, doch kwalitatieve constructie een terras in te

richten met het nodige groen, parasols en terrasmeubilair. Een terras waarmee we onze

dorpsplaats extra aantrekkelijk willen maken.

 

Echter, alvorens de administratieve molen op gang te trekken, willen we graag de

haalbaarheid van onze plannen aftoetsen en willen we bij deze van het college vernemen wat

mogelijk is.

 

In afwachting van een snelle reactie,… “

 

Niettegenstaande deze laatste vraag, mocht hij pas begin vorige week, 6 mei, een

antwoord ontvangen.

 

Een schijnbaar gunstig antwoord. Maar, een antwoord met wel héél restrictieve

voorwaarden :

         De opstelling van de tafels en stoelen dient op een zodanige wijze te gebeuren dat er

steeds een vrije doorgang van minimum 1,5 meter gevrijwaard blijft voor de

voetgangers.

         Er kan enkel een wegneembaar terras (tafels, stoelen) geplaatst worden op het

voetpad voor het café in de Dorpsplaats, met name de zone tussen café en de paaltjes

die de rijbaan afbakenen.

         De tafels en stoelen mogen enkel tijdens de openingsuren van de zaak op het

openbaar domein geplaatst worden. Tijdens de sluitingsuren moet alles verwijderd

worden van het openbaar domein.

 

Verder lees ik ook nog:

“Het bestuur zal, omwille van de meerwaarde voor de aantrekkelijkheid en levendigheid van

de dorpskern, de geldende retributie op inname openbaar domein niet toepassen.”

 

Mijn inziens blaast het bestuur hier ‘warm en koud’.

 

Een terras OK, maar eigenlijk liever niet."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Kan het bestuur ons de te benutten oppervlakte visualiseren op kaart/scherm?

Met de opgesomde voorwaarden lijkt het mij immers onmogelijk een

‘aantrekkelijk en levendig terras te realiseren.

         Kan het bestuur ons toelichten hoe zij verder gaat werken aan de in het

bestuursakkoord vermelde intentie?

‘Horecazaken horen thuis op centrale en attractieve locaties. We voorzien

tevens ruimte voor gezellige terrasjes.’

Als het hier niet kan, waar is er dan wel plaats op ons dorpsplein?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Principieel is het college van burgemeester en schepenen akkoord met een terras, weliswaar als het wordt opgeruimd op momenten dat het niet gebruikt wordt, met andere woorden, wanneer de zaak gesloten is. Op die manier gaan de parkeerplaatsen niet verloren bij sluitingstijd. Dat was onbespreekbaar voor de uitbater.

         Op een bepaald moment werd vastgesteld dat een aantal klanten een tafeltje hadden meegenomen naar de overkant, aan het oude gemeentehuis zelf. Aan de uitbater van het café werd dan gemeld dat dit mogelijk ook een optie zou kunnen zijn voor het college van burgemeester en schepenen. Voor de uitbater was dit evenwel ook geen optie. Hij kon het café niet alleen laten om over en weer te lopen. Het zou ook te vermoeiend en gevaarlijk zijn voor het personeel. Bovendien gaf de uitbater aan geen plaats te hebben om de tafels en stoelen te stockeren.

         Omdat niet tot een compromis kon worden gekomen met de uitbater heeft het college van burgemeester en schepenen dan de beslissing genomen om een terras te kunnen zetten tussen het café en de paaltjes. De paaltjes werden op zijn vraag in het verleden reeds ruimer gezet dan dat ze op het plan staan ingetekend.

         De plaatsing van het terras moet natuurlijk wel gebeuren op een manier dat er een doorgang is voor de voetgangers. Het kan niet zijn dat zij op de rijbaan moeten stappen omwille van een terras.

         De retributie moet niet betaald worden.

         Als gemeentebestuur moeten we kijken naar het algemeen belang. Er is in het verleden veel discussie gevoerd over de parkeerplaatsen. We kunnen deze niet enkele maanden permanent opgeven. Ze zijn belangrijk voor de middenstand en voor de bewoners, werd in het verleden meermaals in de gemeenteraad aangehaald door iedereen.

         Raadslid Paul Van Ham keurde in het verleden de plannen van de heraanleg ook goed.

         De uitbater heeft drie parkeerplaatsen gevraagd en heeft de hele hoek binnen de paaltjes gekregen. Occasioneel bij evenementen kan er uiteraard ook gevraagd worden om parkeerplaatsen te gebruiken.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat heel de hoek zeer miniem is, gelet op de bijkomende voorwaarden. In de voorbereidende fase van het plan is er altijd sprake geweest dat een terras zou moeten kunnen. Als er hier geen terrassen kunnen, waar wil de gemeente er dan wel voorzien? Tot slot stelt raadslid Paul Van Ham dat uit zijn goedkeuring van destijds eens te meer zijn loyaliteit blijkt.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat er vooraf misschien wel rekening mee gehouden had kunnen worden. Daarnaast licht hij toe dat als parkeerplaatsen dan zo belangrijk zijn, het raar is dat ze aan het Kruidvat worden weg genomen.

 

Raadslid Alain De Laet licht toe dat het altijd moeilijk is om op basis van een plan in te schatten hoe iets in werkelijkheid er gaat uitzien. 3D visualisaties zouden interessant kunnen zijn voor de toekomst. Het voorstel om naar de overkant te gaan, is een gevaarlijk voorstel.

 

Raadslid Kris Mintjens meent dat naar de overkant gaan, aan het oude gemeentehuis, geen optie is. Dit is gevaarlijk voor kleine overstekende kinderen. Als de paaltjes nog wat kunnen opschuiven, is er misschien toch nog meer mogelijk, eventueel tijdelijk in de zomer.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019
Overzicht punten

GR van 23 mei 2019

 

Interpellatie over het dossier Emmaüs - Torenhof

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:

"Tijdens de gemeenteraad van april ll. kregen we toelichting over de stand van zaken in het dossier Emmaüs op de site van het Torenhof.

 

Zoals gekend heeft de deputatie ondanks de negatieve adviezen van de provinciale omgevingsambtenaar, een vergunning verleend. Het college van burgemeester en schepenen lichtte daarna haar besluit toe om in beroep te gaan bij de raad voor vergunnigsbetwistingen.

 

Ondertussen hebben we een afschrift van de beslissing van de deputatie mogen ontvangen, waarvoor dank.

 

Bij het nalezen van deze beslissing en bij het nalezen van de geschiedenis van dit dossier, vraag ik mij toch af wat er precies gespeeld heeft op de achtergrond.

 

Enkele zaken die blijven hangen bij lezing van de geschiedenis van het dossier :

 

         11/02/2013 – Principebesluit aankoop Park

“Gelet op de verschillende besprekingen met AG Vespa en Emmaüs omtrent de uitwerking van de stedenbouwkundige ontwikkelingsmogelijkheden van het domein Torenhof”

“Gelet op het voorwaardelijke advies van de GECORO van 05/09/2012 omtrent het voorontwerp van aanvraag tot stedenbouwkundig attest”

 

         07/10/2013 – Stedenbouwkundig advies CBS à ag VESPA

“De zone voor het psychiatrisch tehuis wordt voorzien op 8 meter uit de ontworpen rooilijn langs de Hallebaan en op dezelfde voorgevelbouwlijn als de woning Hallebaan 48. De zone wordt voorzien op 9 meter van de linker perceelsgrens en op 5 meter van de rechter perceelsgrens. In de zone worden 3 vrijstaande bouwvolumes voorzien.”

“Ter hoogte van de tuinstrook van de eengezinswoning Hallebaan 48 wordt de bouwhoogte voorzien op 1 bouwlaag, waardoor de inkijk en de afname van lichtinval voor deze woning beperkt wordt.”

 

         13/08/2018 – Weigering omgevingsvergunning

“Op vlak van wenselijkheid om dit project te realiseren, primeert het stedenbouwkundige aspect op het al dan niet vergaren van subsidies. Het project is te zwaar in deze omgeving, het kan niet door de ruimte, noch door een dergelijke kleine gemeenschap van buurtbewoners, gedragen worden.”

 

We kunnen concluderen dat dit ondertussen een historisch dossier is voor onze gemeente.

 

Een dossier waar klaarblijkelijk veel voorafgaande besprekingen werden gevoerd met Emmaüs, AG VESPA, het CBS en onze toenmalige stedenbouwkundige ambtenaar.

 

Niet meer dan logisch dat bij kennisname van het bouwberoep door het CBS het volgende werd beslist:

 

Op 22/10/2018 neemt CBS kennis van beroep en beslist:

“Artikel 2 – Hans Van der Heyden, omgevingsambtenaar, en de schepen van ruimtelijke ordening of de burgemeester aan te duiden als afgevaardigde om namens ons bestuur, op te treden tijdens de hoorzitting van voornoemde bouwberoep tegen de beslissing van 13 augustus 2018.”

 

Het is dan wel bijzonder jammer om in het besluit van de deputatie te lezen dat tijdens de hoorzitting onze gemeente werd vertegenwoordigd door Sanne Van Looy (kersvers schepen RO) en Liesje Aernouts (medewerker RO) en dat er bovendien geen stukken werden bijgebracht."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Wat is de reden van afwezigheid op de hoorzitting van onze omgevingsambtenaar?

         Wat is de reden van afwezigheid van onze burgemeester? Was het, gezien de lange geschiedenis van dit dossier niet meer aangewezen dat hij onze gemeente vertegenwoordigde ? Spelen andere belangen?

         Kan onze burgemeester toelichten welke plannen Emmaüs precies voor ogen had ten tijde van de besprekingen in 2012 en 2013? Er was eerst sprake van 3 vrijstaande bouwvolumes.

         Emmaüs laat zich in deze bijstaan door een gerenommeerd advocatenkantoor (GSJ). Waarom heeft het college zich dan ook niet laten bijstaan?

         Niettegenstaande er bij het indienen van het bouwberoep door Emmaüs een uitgebreide argumentatie werd verstrekt door het advocatenkantoor, werden er blijkbaar geen stukken bijgebracht door ons college? Welke argumenten heeft ons bestuur dan op tafel gelegd?

         En als laatste: Hoe is het mogelijk dat niettegenstaande 26 bezwaarschriften, een negatief advies van onze GECORO, een negatief advies van onze omgevingsambtenaar, een weigering van ons bestuur, negatief advies van de provinciale omgevingsambtenaar, ons college er niet in slaagt de deputatie te overtuigen?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord op de vragen. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Begin 2013 werd een stedenbouwkundig attest aangevraagd. Het ging toen over de drie delen van het domein: het park, de ruimte voor de meergezinswoningen en het vrijliggend stuk dat op dit moment van Emmaüs is. Een stedenbouwkundig attest is twee jaar geldig. Het is een instrument waarbij een derde aan een gemeente vraagt of een beoogde ontwikkeling kan. Bij de uiteindelijke indiening van een project, moet het ontwerp nog steeds afgetoetst worden aan de goede ruimtelijke ordening.

         In een verslag van 2 februari 2016 werd het ontwerp voorgesteld. Paul Van Ham was toen schepen van ruimtelijke ordening die het ontwerp positief onthaalde.

         In april 2018 is het dossier in een stroomversnelling gekomen wegens VIPA subsidies.

         Emmaüs heeft op 25 april 2018 een omgevingsvergunning aangevraagd. Het college van burgemeester en schepenen heeft de vergunning geweigerd.

         Er zijn te weinig parkeerplaatsen voorzien. Als we de site vergelijken met de site van WZC ter Bleeke, wordt het duidelijk dat dit project de draagkracht van de site overstijgt.

         De bebouwing in de aanvraag is 37% meer dan in het stedenbouwkundig attest van destijds.

         De aanvraag wijkt af van het ontwerp van destijds.

         De impact op de buurt is te groot.

         Het college van burgemeester en schepenen is niet tegen het project, maar stelt zich wel vragen bij de omvang.

         Tijdens de hoorzitting ging het steeds over het stedenbouwkundig attest, maar dat is evenwel vervallen.

         Dat de provincie het project heeft vergund, is als een bom ingeslagen. Er werd dan ook direct een advocaat aangesteld door de gemeente.

         De omgevingsambtenaar had ten tijde van de hoorzitting een medische ingreep. Lies Aernouts is deskundige vergunningen en waarnemend omgevingsambtenaar.

         Het is gebruikelijk dat de schepen van ruimtelijke ordening naar de hoorzitting gaat. Het is niet bijzonder dat de burgemeester hierop niet aanwezig is.

         Wanneer alle neuzen in dezelfde richting staan, is het ongebruikelijk om zich te laten bijstaan door een advocaat voor een procedure voor de deputatie.

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Ooit is er principieel een vraag gesteld door AG Vespa en Emmaüs, waarbij het ging over een kleinschalig project. Er is daar 1 vergadering over geweest waar ik als burgemeester bij was. Alle andere vergaderingen zijn opgevolgd door de verantwoordelijke schepen.

         Alle van belang zijnde stukken zijn bezorgd aan de provincie. Het is verbazingwekkend dat de provincie alle negatieve adviezen naast zich heeft gelegd.

         De behandeling voor de deputatie is vooral schriftelijk van aard.

         Het is niet correct dat er geïnsinueerd wordt dat de afwezigheid van mezelf te wijten zou zijn aan andere belangen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat in de oorspronkelijke beslissing enkel omgevingsambtenaar stond en dat op zijn vraag is toegevoegd dat de schepen van ruimtelijke ordening of de burgemeester ook naar de zitting voor de deputatie zouden gaan.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het stedenbouwkundig attest wel belangrijk is.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het vervallen is.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat er bouwberoepen voor de deputatie zijn behandeld waar de burgemeester zelf naar toe ging.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of de procedure voor de raad voor vergunningsbetwistingen opschortend is.

 

Burgemeester Harry Hendrickx antwoordt dat het niet opschortend werkt, maar dat de bewoners wel de opschorting kunnen vragen.

 

 

Publicatiedatum: 28/06/2019