Gemeenteraad

Donderdag 26 januari 2023

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Lennert Vorsselmans, Tinne Simons

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Kim Geys

 

Vanaf punt 2 vervoegt Tinne Simons, raadslid, de vergadering.

Vanaf punt 7 vervoegt Mieke Laenen, raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 26 januari 2023.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.01 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Gemeenteraad - onderzoek van de geloofsbrieven, aanstelling en eedaflegging van een opvolger als titelvoerend lid van de gemeenteraad in vervanging van Wim Jordens, uittredend titularis - vaststelling rangorde gemeenteraadsleden - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De heer Wim Jordens heeft met e-mail van 3 oktober 2022 aan de voorzitter van de gemeenteraad per 1 januari 2023 ontslag genomen als raadslid van de gemeente Malle.

 

Het mandaat van titelvoerend lid van de gemeenteraad is bijgevolg vacant en kan dus door aanstelling van een opvolger terug worden ingevuld.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 6, 14 en 15

 

Lokaal en provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011, artikels 8, 58, 86 en 169

 

Goedgekeurd proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018

 

Motivering

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd mevrouw Corry De Kort als eerste opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3.

 

Mevrouw Corry De Kort heeft met brief van 29 december 2020 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd de heer Paul Wens als tweede opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3.

 

De heer Paul Wens voldoet niet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden omdat hij niet gedomicilieerd is in Malle.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd mevrouw Maria Lauryssen als derde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3.

 

Mevrouw Maria Lauryssen heeft met brief van 28 december 2020 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd de heer Leo Verboven als vierde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3.

 

De heer Leo Verboven heeft met brief van 30 december 2020 meegedeeld dat hij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd de heer Yannis Leirs als vijfde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3. Hij werd reeds aangesteld als gemeenteraadslid op 28 januari 2021.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd mevrouw Silken Jordens als zesde opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3.

 

Mevrouw Silken Jordens heeft met brief van 15 januari 2023 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.

 

Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd mevrouw Tinne Simons als zevende opvolgend gemeenteraadslid verklaard op de kandidatenlijst nr. 3.

 

Tinne Simons heeft met brief van 12 januari 2023 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid wenst op te nemen.

 

Gezien deze omstandigheden blijkt dat Tinne Simons op dit ogenblik de eerste in aanmerking komende opvolger van de lijst nr. 3 is en bijgevolg, overeenkomstig de gemeentekieswet aangewezen is om Wim Jordens op te volgen.

 

In de voorgelegde documenten wordt aangetoond dat Tinne Simons sedert de verkiezing zonder onderbreking aan de voor de verkiesbaarheid gestelde vereisten voldaan heeft en er tot op dit ogenblik niet heeft opgehouden er aan te voldoen. Zij bevindt zich eveneens niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid met het mandaat van gemeenteraadslid.

 

Opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in. Dat betekent dat Tinne Simons rang 25 inneemt.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 - de geloofsbrieven van Tinne Simons goed te keuren. Met het oog op haar aanstelling als titelvoerend lid van de gemeenteraad wordt zij uitgenodigd om de bij het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 voorziene eed af te leggen.

Op verzoek van de voorzitter treedt Tinne Simons hierop in de vergaderzaal en legt in handen van de voorzitter de bedoelde eed af, namelijk: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".

 

Artikel 2 - akte te nemen van de eedaflegging van Tinne Simons als titelvoerend lid van de gemeenteraad in handen van de voorzitter van de gemeenteraad en Tinne Simons derhalve als gemeenteraadslid aan te stellen en haar verder deel te laten nemen aan de beraadslaging van de gemeenteraad.

 

Artikel 3 - de in artikel 2 voornoemde aanstelling te melden via de internetapplicatie 'mandatenbeheer Vlaanderen'.

 

Artikel 4 - vast te stellen dat Tinne Simons in de rangorde van gemeenteraadsleden plaats 25 inneemt en de rangorde van de gemeenteraadsleden bijgevolg vast te stellen als volgt:

 

1 Katleen Mintjens

2 Alain De Laet

3 Alex Van Loon

4 Elisabeth Joris

5 Dries Van Dyck

6 Ingrid Vrints

7 Sanne Van Looy

8 Paul Van Ham

9 Wouter Patho

10 Kim Geys

11 Mieke Vermeyen

12 Peter Lacante

13 Mieke Laenen

14 Kris Mintjens

15 Wim Vervloet

16 Eddy Krynen

17 Gert Peeters

18 Jolien Vrints

19 Dirk Gerinckx

20 Dries De Vry

21 Tom Lauryssen

22 Yannis Leirs

23  Dominique Defossez

24 Lennert Vorsselmans

25 Tinne Simons

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Gemeenteraadscommissie omgeving - vervanging lid

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 28 maart 2019 werd de gemeenteraadscommissie omgeving geïnstalleerd tijdens de zitting van de gemeenteraad.

 

De heer Thierry van der Straten Waillet maakte voor CD&V Malle deel uit van de gemeenteraadscommissie omgeving en werd in gemeenteraadszitting van 28 januari 2021 vervangen door de heer Yannis Leirs.

 

De heer Yannis Leirs heeft per mail van 13 januari 2022 zijn ontslag ingediend als lid van de gemeenteraadscommissie omgeving.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 37

 

Beslissing van de gemeenteraad 'Huishoudelijk reglement - goedkeuring' van 31 januari 2019

 

Motivering

 

De fractie CD&V Malle heeft 1 mandaat in de gemeenteraadscommissie. Dit mandaat is vacant door het ontslag van schepen Yannis Leirs.

 

De voorzitter van de gemeenteraad ontving op 18 januari 2023 een voordrachtsakte van CD&V Malle met volgende naam:

         Ingrid Vrints.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de voordrachtsakte waarbij Ingrid Vrints wordt voorgedragen voor CD&V Malle voor de gemeenteraadscommissie omgeving.

 

Artikel 2 - vast te stellen dat door deze voordrachtsakte de samenstelling van de gemeenteraadscommissie wijzigt en bijgevolg als volgt is:

         de bevoegde schepen

         Kim Geys

         Gert Peeters

         Peter Lacante

         Dries De Vry

         Kris Mintjens

         Wim Vervloet

         Alex Van Loon

         Ingrid Vrints.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

IGEAN milieu & veiligheid - adviescomité veiligheid - effectief vertegenwoordiger in vervanging van Wim Jordens - aanduiding

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schepen Wim Jordens werd bij gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 aangeduid als effectief vertegenwoordiger in het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Schepen Wim Jordens nam ontslag uit de gemeenteraad vanaf 1 januari 2023.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient een effectief vertegenwoordiger in het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid aan te duiden ingevolge het ontslag van Wim Jordens als schepen.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als effectief vertegenwoordiger in het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid te zetelen:

         Yannis Leirs.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de aanduiding van een effectief vertegenwoordiger in het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid.

 

De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         23 raadsleden nemen deel aan de stemming

         23 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         22 ja stemmen

         1 blanco.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - navolgende persoon aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in het adviescomité veiligheid van IGEAN milieu & veiligheid, in vervanging van Wim Jordens, ingevolge zijn ontslag als schepen: Yannis Leirs, schepen, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle, yannis.leirs@malle.be.

 

Artikel 2 - bovenstaande persoon aan te duiden tot en met 31 december 2024, het einde van deze legislatuur.

 

Artikel 3 - IGEAN milieu & veiligheid in kennis te stellen van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

PIDPA - B-adviescomité - effectief vertegenwoordiger in vervanging van Wim Jordens - aanduiding

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schepen Wim Jordens werd bij gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 aangeduid als effectief vertegenwoordiger in het B-adviescomité van PIDPA.

 

Schepen Wim Jordens nam ontslag uit de gemeenteraad vanaf 1 januari 2023.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient een effectief vertegenwoordiger in het B-adviescomité van PIDPA aan te duiden ingevolge het ontslag van Wim Jordens als schepen.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als effectief vertegenwoordiger in het B-adviescomité van PIDPA te zetelen:

         Yannis Leirs.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de aanduiding van een effectief vertegenwoordiger in het B-adviescomité van PIDPA.

 

De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         23 raadsleden nemen deel aan de stemming

         23 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         21 ja stemmen

         1 neen stem

         1 blanco.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - navolgende persoon aan te duiden als effectief vertegenwoordiger in het B-adviescomité van PIDPA, in vervanging van Wim Jordens, ingevolge zijn ontslag als schepen: Yannis Leirs, schepen, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle, yannis.leirs@malle.be.

 

Artikel 2 - bovenstaande persoon aan te duiden tot en met 31 december 2024, het einde van deze legislatuur.

 

Artikel 3 - PIDPA in kennis te stellen van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Projectvereniging Erfgoed Voorkempen - effectief en plaatsvervangend vertegenwoordiger raad van bestuur in vervanging van Wim Jordens en Yannis Leirs - aanduiding

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schepen Wim Jordens werd bij gemeenteraadsbeslissing van 30 april 2020 aangeduid als effectief stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

Schepen Wim Jordens nam ontslag uit de gemeenteraad vanaf 1 januari 2023.

 

Schepen Yannis Leirs werd bij gemeenteraadsbeslissing van 29 april 2021 aangeduid als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

Schepen Yannis Leirs neemt ontslag uit dit mandaat per mail van 16 januari 2023.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient een effectief stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de

projectvereniging Erfgoed Voorkempen aan te duiden ingevolge het ontslag van Wim Jordens als schepen.

 

De gemeenteraad dient ook een plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen aan te duiden ingevolge het ontslag uit dit mandaat van Yannis Leirs.

 

Stemming

 

Volgend raadslid is kandidaat om als effectief stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen te zetelen:

         Yannis Leirs.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de aanduiding van een effectief stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         23 raadsleden nemen deel aan de stemming

         23 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         23 ja stemmen.

 

Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen te zetelen:

         Tinne Simons.

 

Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de aanduiding van een plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen.

 

De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

         23 raadsleden nemen deel aan de stemming

         23 stembiljetten worden in de stembus gevonden

         23 ja stemmen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - navolgende persoon aan te duiden als effectief stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen, in vervanging van Wim Jordens, ingevolge zijn ontslag als schepen: Yannis Leirs, schepen, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle, yannis.leirs@malle.be.

 

Artikel 2 - navolgende persoon aan te duiden als plaatsvervangend stemgerechtigd lid in de raad van bestuur van de projectvereniging Erfgoed Voorkempen, in vervanging van Yannis Leirs, ingevolge zijn ontslag uit dit mandaat: Tinne Simons, gemeenteraadslid, wonende Haard 11 te 2390 Malle, tinnesimons@msn.com.

 

Artikel 3 - bovenstaande personen aan te duiden tot en met 31 december 2024, het einde van deze legislatuur.

 

Artikel 4 - de projectvereniging Erfgoed Voorkempen, gecoördineerd door Regionaal Landschap

Voorkempen, in kennis te stellen van deze beslissing.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 22 december 2022 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 22 december 2022. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 22 december 2022 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de gemeenteraad niet is verlopen zoals deze moest verlopen en stelt daarom tegen te zullen stemmen.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 neen stem (Tom Lauryssen) en 1 onthouding (Tinne Simons)

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 22 december 2022 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Weg- en rioleringswerken Bergplein, Antwerpsesteenweg - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle plant de heraanleg van het Bergplein. Naar aanleiding van deze heraanleg wenst Pidpa rioleringswerken uit te voeren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 48

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 'Weg- en rioleringswerken Bergplein - samenwerkingsovereenkomst - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten voorziet dat twee of meer aanbestedende overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen, de zogenaamde 'occasionele gezamenlijke opdrachten'.

 

Voor de gezamenlijk uit te voeren werken 'Weg- en rioleringswerken aan Bergplein' is een samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.

 

Volgende werken zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst:

         uit te voeren door Malle:

         heraanleg en verfraaiing van het Bergplein en Antwerpsesteenweg

         uit te voeren door Pidpa:

         aanleg van een buffer- of infiltratiebekken (in derdebetalersregeling)

         de optimale afkoppeling van het hemelwater (in derdebetalersregeling).

 

De samenwerkingsovereenkomst voorziet dat de gemeente en Pidpa de werken in het algemeen belang zullen samenvoegen en dat de gemeente Malle zal aangeduid worden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen bij het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst en verwees ze op 9 januari 2023 voor goedkeuring door naar de gemeenteraad.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt wat de stand van zaken is met betrekking tot het Bergplein. Er is een bewonersvergadering geweest, maar de mensen horen er niets meer van.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat met de feedback aan de slag gegaan wordt, maar dat er tijd nodig is om alles uit te werken. Communicatie zal binnenkort volgen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt zich zorgen te maken en stelt dat daarom de fractie zal tegen stemmen. Nu een samenwerkingsovereenkomst goedkeuren, lijkt allemaal wat voorbarig. Raadslid Paul Van Ham verwijst ook naar de affiches die in de dorpskern hangen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de informatie op de affiches niet correct is.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat het plein ontworpen is door Infrabo. Hij stelt dat het een technisch studiebureau is. Dat is niet echt een bureau om pleinen te ontwerpen. Een architect ontwerpt een huis, vervolgens zal een betoningenieur een aantal zaken berekenen. Infrabo is in deze vergelijking meer de betoningenieur.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat Infrabo een studiebureau is dat onder andere gespecialiseerd is in het aanleggen van pleinen, maar dat neemt niet weg dat als er verbeteringen of suggesties zijn, er graag naar geluisterd wordt.

 

Raadslid Kris Mintjens licht toe dat hij in dat kader aan de algemeen directeur had gevraagd om het plan te kunnen krijgen in dwg-formaat zodat daar met een aantal mensen op het plan kan ingetekend worden. Het kan alleen maar bijdragen tot een meer gedragen plan. Er zijn wel wat mensen in het dorp die er wel wat kennis van hebben zodat er zelf wat op getekend kan worden. Raadslid Kris Mintjens licht toe dat hij de boodschap reeds had gekregen dat de gemeente niet over het plan in dwg-formaat beschikt, maar dat er verder achter geïnformeerd ging worden.

 

De algemeen directeur licht toe dat het plan in dwg-formaat nog niet werd bekomen.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij het niet goed begrijpt. Kan de goedkeuring van een samenwerkingsovereenkomst niet naar een later datum?

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat dit een samenwerkingsovereenkomst is en geen validatie van een plan.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij de bezorgdheid begrijpt. Wat er leeft kan nu in negatieve zin worden versterkt door de goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst. Het kan de onrust aanwakkeren.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt de bezorgdheid te begrijpen.

 

Raadslid Wim Vervloet sluit zich aan bij de voorgaande tussenkomsten en stelt dan ook te zullen tegen stemmen.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - de 'samenwerkingsovereenkomst Project K-22-102: Weg- en rioleringswerken in Malle - alias "Bergplein"' bestaande uit 10 pagina's goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Weg- en rioleringswerken Den Mostheuvel en omgeving - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle plant de heraanleg van Den Mostheuvel, de Hickendorfdreef, de Elzenlaan en de Oude Kastanjedreef. Naar aanleiding van deze heraanleg wenst Pidpa rioleringswerken uit te voeren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 48

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 'Weg- en rioleringswerken Den Mostheuvel en omgeving - samenwerkingsovereenkomst - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten voorziet dat twee of meer aanbestedende overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen, de zogenaamde 'occasionele gezamenlijke opdrachten'.

 

Voor de gezamenlijk uit te voeren werken 'Weg- en rioleringswerken in Den Mostheuvel, Hickendorfdreef, Elzenlaan en Oude Kastanjedreef' is een samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.

 

Volgende werken zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst:

         uit te voeren door Malle

         herinrichting van gemeentewegen

         uit te voeren door Pidpa, via subsidiedossier Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) - A220079_19850

         de aanleg van een DWA-leiding

         de optimale afkoppeling van het hemelwater.

 

De samenwerkingsovereenkomst voorziet dat de gemeente en Pidpa de werken in het algemeen belang zullen samenvoegen en dat de gemeente Malle zal aangeduid worden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft geen opmerkingen bij het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst en verwees ze op 9 januari 2023 voor goedkeuring door naar de gemeenteraad.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat in het verleden werd gevraagd om de standaardbreedte van wegenis aan te passen aan de situatie ter plaatse en om voldoende rekening te houden met de bomen die er staan en ze te sparen. In Zoersel is men bijvoorbeeld afgestapt van het rigoureuze beleid van 12 meter.

 

Schepen Yannis Leirs licht toe dat de diensten bekijken wat mogelijk is. Als bomen kunnen blijven staan, zullen ze blijven staan.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie zich zal onthouden omdat in het verleden is vastgesteld dat toch veel bomen verdwijnen. Bovendien zijn er mogelijk ook nog oplossingen om op het terrein van mensen zelf zaken op te lossen, al is dat uiteraard ook niet altijd een evident verhaal.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het decentraal rioleren zeker mee onderzocht wordt. Maar los van riolering, zijn er ook nog andere nutsmaatschappijen die nutsleidingen moeten realiseren.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of de gemeente dan gaat afzien van de vastgestelde profielen. Er is dikwijls geen draagvlak voor in de omgeving. Door nutsleidingen onder de weg te leggen, kan er in sommige gevallen ook een oplossing geboden worden.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat die onder de weg kunnen gelegd worden, maar dat dan telkens de weg moet open gebroken worden als er iets aan aangepast moet worden.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat er bijvoorbeeld met wachtbuizen gewerkt kan worden. Het vasthouden aan de wegprofielen zal voor veel weerstand blijven zorgen, aldus raadslid Paul Van Ham.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat zal bekeken worden wat waar haalbaar is zonder een uitspraak te doen over de wegprofielen. Veiligheidsoverwegingen spelen in deze ook een rol.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat zijn fractie zich zal onthouden.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - de 'samenwerkingsovereenkomst Project K-18-062: Weg- en rioleringswerken in Den Mostheuvel-Hickendorfdreef-Elzenlaan-Oude Kastanjedreef' bestaande uit 10 pagina's goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Weg- en rioleringswerken Jagersweg, Eekhoorndreef, Eikendreef, Nooitrust - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle plant de heraanleg van de Jagersweg, Eekhoorndreef, Eikendreef en Nooitrust. Naar aanleiding van deze heraanleg wenst Pidpa rioleringswerken uit te voeren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 48

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Besluit van de raad van bestuur van Pidpa van 18 februari 2022, artikel 5.2.2 van het 'business plan HidroRio'

 

Beslissing van het college van burgmeester en schepenen van 9 januari 2023 'Weg- en rioleringswerken Jagersweg, Eekhoorndreef, Eikendreef, Nooirust - samenwerkingsovereenkomst - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten voorziet dat twee of meer aanbestedende overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen, de zogenaamde 'occasionele gezamenlijke opdrachten'.

 

Voor de gezamenlijk uit te voeren werken 'Weg- en rioleringswerken in Jagersweg, Eekhoorndreef, Eikendreef en Nooitrust' is een samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.

 

Volgende werken zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst:

         uit te voeren door Malle:

         herinrichting wegenis

         uit te voeren door Pidpa:

         aanleg van DWA leiding

         de optimale afkoppeling van het hemelwater.

 

Voor het rioleringsproject vroeg Pidpa een subsidie aan bij de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). VMM nam nog geen beslissing over de aanvraag. Het is noodzakelijk om het ontwerp van de riolering te integreren in het totaalontwerp van de weg- en rioleringswerken. Het project kan om die reden alvast worden opgestart onder de derdebetalingsregeling in toepassing van artikel 5.2.2 van het 'business plan HidroRio'.

 

Het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst voorziet dat de gemeente en Pidpa de werken in het algemeen belang zullen samenvoegen en dat de gemeente Malle zal aangeduid worden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen bij het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst en verwees ze op 9 januari 2023 voor goedkeuring door naar de  gemeenteraad.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon verwijst naar zijn tussenkomst bij het voorgaande punt 'Weg- en rioleringswerken Bergplein, Antwerpsesteenweg - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring'.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - de 'samenwerkingsovereenkomst Project K-22-093: Wegen- en rioleringswerken in Jagersweg-Eekhoorndreef-Eikendreef-Nooitrust' bestaande uit 10 pagina's goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Weg- en rioleringswerken Molendreef - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle plant de heraanleg van de Molendreef. Naar aanleiding van deze heraanleg wenst Pidpa rioleringswerken uit te voeren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 48

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 'Weg- en rioleringswerken Molendreef - samenwerkingsovereenkomst - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Artikel 48 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten voorziet dat twee of meer aanbestedende overheden kunnen overeenkomen om bepaalde specifieke opdrachten gezamenlijk te plaatsen, de zogenaamde 'occasionele gezamenlijke opdrachten'.

 

Voor de gezamenlijk uit te voeren werken 'Weg- en rioleringswerken in Molendreef' is een samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.

 

Volgende werken zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst:

         uit te voeren door Malle:

         herinrichting wegenis

         uit te voeren door Pidpa:

         aanleg van DWA leiding (in derdebetalersregeling)

         de optimale afkoppeling van het hemelwater (in derdebetalersregeling) met factor publiek domein

         sleufherstel 4 m bij aanleg nieuwe DWA-leiding (ten laste van HidroRio).

 

De samenwerkingsovereenkomst voorziet dat de gemeente en Pidpa de werken in het algemeen belang zullen samenvoegen en dat de gemeente Malle zal aangeduid worden om in gezamenlijke naam bij de gunning en de uitvoering van de opdracht als opdrachtgevend bestuur op te treden.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen bij het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst en verwees ze op 9 januari 2023 voor goedkeuring door naar de gemeenteraad.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het aspect van de laanbomen hier minder speelt en stelt dat zijn fractie het punt dan ook zal goedkeuren.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - de 'samenwerkingsovereenkomst Project K-22-089: Wegen- en rioleringswerken in Molendreef' bestaande uit 10 pagina's goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Lokaal energie- en klimaatpact - rapportering 2022 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 30 september 2021 keurde de gemeenteraad het afsluiten van het lokaal energie- en klimaatpact met de Vlaamse overheid goed.

 

Op 28 oktober 2021 keurde de gemeenteraad het gemeentelijk Klimaatactieplan goed, dat werd opgesteld in het kader van het Burgemeestersconvenant.

 

Door ondertekening van het lokaal energie- en klimaatpact engageert het lokale bestuur zich om in eerste instantie het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken.

 

Verder engageren de lokale besturen zich om een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% in hun gebouwen te realiseren (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed) en om de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% te reduceren in 2030 ten opzichte van 2015. De opmaak van een vastgoedstrategie geldt hier bij als een goede eerste stap om investeringen in te plannen.

 

Daarnaast engageert elke stad of gemeente zich tot de volledige toepassing van led-technologie in de openbare verlichting tegen 2030 alsook de opmaak van lokale warmte- en sloopbeleidsplannen. Ook wordt er ingezet op het verhogen van het draagvlak voor hernieuwbare energie, waaronder het engagement om geen heffing op hernieuwbare energie-installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025.

 

Tot slot engageert elke stad of gemeente zich om burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen de concrete en zichtbare streefdoelen uit de 4 werven te behalen. Samenwerking tussen gemeenten wordt aangemoedigd zodat de impact van lokale initiatieven vergroot wordt. Het bereiken van deze streefdoelen draagt ook bij tot het bereiken van de globale doelstelling zoals vooropgesteld in het Burgemeestersconvenant 2030.

 

Malle moet jaarlijks minstens 102.000 euro besteden aan acties die kaderen in het lokaal energie- en klimaatpact. De cofinanciering vanuit Vlaanderen bedraagt 50 %, met een maximum van 51.000 euro. Dit zijn afgeronde bedragen. Het exacte bedrag kan jaarlijks licht wijzigen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Besluit van de Vlaamse regering van 4 juni 2021 tot toekenning van een subsidie aan de Vlaamse gemeenten voor klimaatacties ter uitvoering van het lokaal energie- en klimaatpact

 

Motivering

 

Het lokaal energie- en klimaatpact schrijft voor dat steden en gemeenten jaarlijkse inhoudelijk rapporteren aan het Agentschap Binnenlands Bestuur met betrekking tot de voortgang inzake het bereiken van de doelstellingen. De gemeenteraad moet kennis nemen van deze rapportering. Het besluit van de gemeenteraad moet voor 1 maart 2023 samen met de rapportering worden overgemaakt.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij in het verleden gevraagd heeft om iets van haag rond de glasbollen te zetten. Hij vraagt of hier actie rond ondernomen werd.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat er op dit moment geen hagen staan en dat er nog geen stappen zijn gezet.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de rapportering 2022 in verband met het lokaal energie- en klimaatpact.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Omgeving - vaststelling wegtracé in de verkaveling 2022/A6 – Merksplassebaan - 2e afdeling, sectie B, nummers 93z – 93y – 95c – 96c

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 13 mei 2022 werd door Koenraad Wouters een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend, voor een eigendom gelegen te Malle, Merksplassebaan, kadastraal bekend 2e afdeling, sectie B nummers 93z – 93y – 95c – 96c.

 

De aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd volledig en ontvankelijk verklaard op 5 december 2022.

 

De aanvraag betreft het afsplitsen van 2 kavels voor vrijstaande eengezinswoningen, het wijzigen van het wegtracé, het aanleggen van een nieuwe afwateringsgracht en het herprofileren van een bestaande afwateringsgracht. Langsheen de Merksplassebaan worden de loten 1 en 2 aangeduid op het rooilijnplan met een oppervlakte van respectievelijk 26,03 m² en 22,25 m² kosteloos en zonder kosten overgedragen aan de gemeente.

 

De grond is gelegen in woongebied (50 meter) met achterliggend woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

Het eigendom is gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013.

 

Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Het perceel is niet gelegen binnen de omschrijving van de behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan en het RUP 'gebied voor eengezinswoningen, zoals hoger omschreven.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 12 december 2022 tot 10 januari 2023. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werd één bezwaarschrift ingediend.

 

Het ingekomen bezwaar kan als volgt worden samengevat:

         Bezwaarindiener maakt een opmerking in verband met het ophouden van het water in de afwateringsgracht. De gracht naast Merksplassebaan 17 doet volgens hem enkel bij een hoge grondwaterstand dienst om het overtollig grondwater af te voeren en het lijkt hem daarom niet verstandig om het water op te houden en te laten infiltreren. Verder in de straat loopt het grondwater bij een hoge grondwaterstand zelfs over het fietspad.

         Bezwaarindiener is bezorgd dat door het ophouden van het water, de grondwaterstand gaat stijgen en dit de stabiliteit van de woningen in gevaar zou brengen. De omliggende woningen zijn hoger gebouwd en hebben bij een hoge grondwaterstand 50 à 60 cm water in de verluchting.

 

De inhoud van het bezwaarschrift heeft geen betrekking op het tracé van de weg of de ontworpen rooilijn van de Merksplassebaan. Bijgevolg zal dit door het college van burgemeester en schepenen ten gronde worden behandeld bij de beoordeling van de aanvraag tot omgevingsvergunning.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019, in het bijzonder artikels 3, 4 en 12 §2

 

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek

 

Motivering

 

Het verkavelingsontwerp paalt aan de gemeenteweg Merksplassebaan.

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de gemeentewegen, in het bijzonder over het rooilijnplan opgemaakt door landmeters-experten Koen Wouters Landmeters op 25 november 2022 met de ontworpen rooilijnen van de Merksplassebaan, ter hoogte van de aangevraagde verkaveling.

Het decreet houdende de gemeentewegen heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen (artikel 3).

 

Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid van artikel 3 van het decreet houdende de gemeentewegen te realiseren, voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak.

 

Conform artikel 4 van het decreet houdende de gemeentewegen dient bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening gehouden te worden met de volgende principes:
1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

 

Een minimale rooilijnbreedte van 12 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs beide zijden en een minimale rooilijnbreedte van 10 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs één zijde.

Het verkavelingsontwerp voorziet een rooilijnbreedte van 12 meter voor de Merksplassebaan. De bouwlijn voor de woningen op de kavels is gelegen op 6 meter uit de ontworpen rooilijn.

 

Het gedeelte van het perceel, gelegen binnen de ontworpen wegzate van de Merksplassebaan, werd aangeduid als loten 3 en 4 op het verkavelingsontwerp en aangeduid als loten 1 en 2 in gele kleur op het rooilijnplan opgemaakt door landmeters-experten Koen Wouters Landmeters op 25 november 2022. De loten 3 en 4 met een oppervlakte van respectievelijk 26,03 m² en 22,25 m² worden na goedkeuring van de omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden, kosteloos en zonder kosten afgestaan aan de gemeente Malle voor inlijving bij het openbaar domein.

 

Door voorliggende verbreding van het wegtracé van de gemeenteweg Merksplassebaan wordt er bijkomende ruimte in het openbaar domein gecreëerd voor de aanleg van onder andere nutsleidingen, grachten en straatbomen. De verbreding is ten dienste van het algemeen belang.

 

De bestaande wegverharding blijft ongewijzigd behouden, zodat de voorliggende verbreding van het wegtracé geen nadelige invloed heeft op het bestaande wegennet, de verkeersveiligheid, de ontsluiting van de aangrenzende percelen. De actuele functie en doorwaadbaarheid van de gemeenteweg blijven behouden.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de door Koen Wouters Landmeters ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden voor een eigendom gelegen te Malle, Merksplassebaan, kadastraal bekend 2e afdeling, sectie B nummers 93z – 93y – 95c – 96c, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 12 december 2022 tot 10 januari 2023.

 

Artikel 2 - kennis te nemen van het bezwaarschrift dat naar aanleiding van het openbaar onderzoek omtrent deze aanvraag werden ingediend en vast te stellen dat de inhoud van het bezwaar geen betrekking heeft op het tracé van de weg of de ontworpen rooilijn van de Merksplassebaan.

 

Artikel 3 - de ontworpen rooilijn en het wegtracé van de Merksplassebaan ter hoogte van de aangevraagde verkaveling, aangeduid als loten 3 en 4 op het verkavelingsontwerp en aangeduid als loten 1 en 2 in gele kleur op het rooilijnplan opgemaakt door landmeters-experten Koen Wouters Landmeters op 25 november 2022, tot het verkavelen van grond gelegen langs de Merksplassebaan, kadastraal bekend 2e afdeling, sectie B nummers 93z – 93y – 95c - 96c, goed te keuren.

 

Artikel 4 – beroepsprocedure

Tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan beroep aangetekend worden conform artikel 31/1 van het omgevingsdecreet.

§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.

 

Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

 

§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dat na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

 

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.

 

§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

 

§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.

 

De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

 

§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Debruyn Maria, Marleen, Constantinus, Jaak en Jan - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 16 augustus 2022 werd de omgevingsvergunning nummer 2022/06 voor het verkavelen van gronden afgegeven aan Katrien Debruyn namens Debruyn Maria, Marleen, Constantinus, Jaak en Jan voor het eigendom te Malle, Sint Lenaartsebaan zn en Zonnedauwlaan zn, kadastraal gekend 2e afdeling, sectie A, nummers 388d en 389g2, waarin onder andere de volgende last werd opgenomen:

‘5° het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan, aangeduid als kavel A (36 m²) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan;’.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel heeft het ontwerp van akte ‘kosteloze grondafstand - verkaveling’, met referentie LB/14210/002, opgemaakt.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Jan Koyen op 7 november 2022, waarop de af te stane grond in gele kleur werd aangeduid als lot A.

 

Gemeente Malle zal ingevolge de grondafstand zesendertig vierkante meter (36 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan, aangeduid als lot A op het opmetingsplan, zijnde een deel van het kadastrale perceel 2e afdeling, sectie A, nummer 388d, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerkers van notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel worden voorgesteld:

         Mevrouw Tanja Geens

         Mevrouw Michelle Geenen.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 –de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Debruyn Maria, Marleen, Constantinus, Jaak en Jan, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Zonnedauwlaan, aangeduid als lot A in gele kleur op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter-expert Jan Koyen op 7 november 2022, kadastraal gekend 2e afdeling, sectie A, nummer 388d, met een oppervlakte van zesendertig vierkante meter (36 m²), te aanvaarden.

 

Artikel 2 – de grond te aanvaarden voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte ‘kosteloze grondafstand - verkaveling’, met referentie LB/14210/002, opgemaakt door notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel, goed te keuren.

 

Artikel 4 – dat de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerkers van notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel aan te duiden om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

         Mevrouw Tanja Geens

         Mevrouw Michelle Geenen.

 

Artikel 6 – de hypotheekbewaarder te ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – dat de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte ten laste zijn van de verkavelaars (afstanddoeners).

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Mondiaal beleid - toekenning noodhulp aan Somalië via Artsen zonder Grenzen - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd door de gemeenteraad van 31 maart 2022, voorziet dat maximum 12.000 euro van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van natuurrampen, humanitaire rampen of gewapende conflicten.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen.
 

Het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 keurde het voorstel goed om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Artsen zonder Grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van Somalië.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Beslissing van de gemeenteraad van 31 maart 2022 'Subsidiereglement mondiaal beleid - aanpassing - goedkeuring'

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 Mondiaal beleid - toekenning noodhulp aan Somalië via Artsen zonder Grenzen - goedkeuring.

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis te worden gesteld van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 januari 2023 om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Artsen zonder Grenzen op het rekeningnummer BE73 0000 0000 6060 voor hulp aan de bevolking van Somalië.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Financieel beleid - gemeentelijk belastingreglement op het ophalen van rest- en PMD-afval in standaard huisvuilzakken - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde het gemeentelijk belastingreglement op het ophalen van rest- en PMD-afval in gestandaardiseerde huisvuilzakken op 22 december 2022 goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

Grondwet, artikel 170, § 4 bepaalt dat geen last of belasting door de gemeente kan worden ingevoerd dan door een beslissing van haar raad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen, onder meer met betrekking tot de gemeentelijke belastingen, vaststelt

 

Decreet van 30 mei 2018 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende belastingen. Daarbij streeft het gemeentebestuur naar een rechtmatige verdeling van de belastingdruk. Omwille van de stijgende inflatie is een aanpassing nodig.

 

Het toepassen van het principe 'de vervuiler betaalt' kadert in een gezond milieubeleid, zoals ook is vastgelegd in artikel 1.2.1, hoofdstuk II, van het Decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid.

 

In de gemeenteraad van december werd de belasting op PMD-afval met 10 procent verhoogd. De standaardzak voor PMD-afval is op het hele IGEAN grondgebied evenwel dezelfde zak. Het is dan ook aangewezen om eenzelfde tarief te hanteren op het hele IGEAN grondgebied. Een opheffing van het vorige reglement is dan ook noodzakelijk zodat de belasting voor PMD-afval hetzelfde is.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het leuk te zien is dat deze verandering er komt. Vlaams Belang heeft destijds tegen gestemd.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende belastingreglement goed te keuren:

 

Artikel 1 - termijn en belastbare grondslag

 

De gemeente Malle vestigt vanaf 1 februari 2023 tot en met 31 december 2025 een belasting op het ophalen van rest- en PMD-afval in gestandaardiseerde zakken.

 

Artikel 2 - berekening van de belasting

 

 §1 De basisbelasting voor standaardzakken bedraagt:

         Standaardzakken voor restafval van circa 60 liter per voorverpakte hoeveelheid van 10 stuks: 16,5 euro per pak;

         Standaardzakken voor restafval van circa 30 liter per voorverpakte hoeveelheid van 10 stuks: 8,25 euro per pak;

 

 §2 De basisbelasting voor PMD bedraagt:

         Standaardzakken voor PMD-afval van circa 60 liter per voorverpakte hoeveelheid van 20 stuks: 2,5 euro per pak;

         Standaardzakken voor PMD-afval van circa 30 liter per voorverpakte hoeveelheid van 20 stuks: 1,25 euro per pak.

 

 §3 De gemeente Malle hanteert de volgende jaarlijkse verhogingen voor de tarieven bepaald in   artikel 2, §1:

         De tarieven worden vanaf 2024 jaarlijks op 1 januari aangepast aan de consumptieprijsindex van november van het voorafgaande jaar. De basisindex is de index van november 2022 (127,92).

 

 §4 De gemeente Malle hanteert de volgende afrondingsregels:

         Bedragen worden afgerond naar onder of boven tot op 0,01 euro.

 

Artikel 3 - vestiging en invordering

 

§1 De belasting wordt contant ingevorderd op het ogenblik van de afgifte van de afvalzakken en zal ten opzichte van de belastingplichtige met een kwitantie worden bevestigd.

 

§2 Bij gebrek aan contante inning, vordert de financieel directeur de belasting in door middel van een kohier. Het college van burgemeester en schepenen stelt het kohier vast en verklaart het kohier uitvoerbaar.

 

§3 De vestiging en invordering van de belasting gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 4 - bezwaren en geschillen

 

§1 De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan bezwaar indienen tegen deze belasting bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

§2 Het bezwaar moet, op straffe van verval, schriftelijk gebeuren binnen een termijn van drie maanden te rekenen vanaf de derde werkdag, volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet.

 

§3 De indiening en de behandeling van het bezwaar gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

§4 De regeling van de geschillen ter zake gebeurt volgens de modaliteiten in het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenprocedure van provincie- en gemeentebelastingen.

 

Artikel 5 - inwerkingtreding en bekendmaking

 

 §1 Dit reglement treedt in werking op 1 februari 2023.

 

 §2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het                decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk belastingreglement op het ophalen van rest- en PMD-afval in gestandaardiseerde huisvuilzakken goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 december 2022, op te heffen vanaf 1 februari 2023.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 22 december 2022 het retributiereglement voor het recyclagepark goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 en artikel 41 bepalen dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt

 

Grondwet, artikel 173

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval, goedgekeurd op 16 september 2016 door de Vlaamse regering

 

Omzendbrief LNE/2008/2 over de inzameling van asbesthoudend afval via de recyclageparken

 

Gemeenteraadsbeslissing van 30 maart 2009 waarbij de exploitatie van het gemeentelijk recyclagepark wordt overgedragen aan IGEAN milieu & veiligheid

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.

 

Tijdens de gemeenteraad van december werden de retributies met 10 procent verhoogd. IGEAN hanteert evenwel eenzelfde tarifering op het grondgebied van de IGEAN werking voor producten die in het recyclagepark verkocht worden. Het is dan ook aangewezen de retributies voor producten die verkocht worden in het recyclagepark hetzelfde te houden en geen 10 procent te verhogen. Een opheffing van het vorige reglement is dan ook noodzakelijk.

 

Financiële gevolgen

IGEAN verrekent de opbrengst van deze retributie in de jaarafrekening.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat als er grondstoffen worden aangeboden er door de parkwachter soms te veel ingetikt wordt en dat men het dan niet terug naar het juiste bedrag kan brengen, met andere woorden dat men het bedrag niet kan corrigeren. Hij vraagt of dit probleem kan verholpen worden.

 

Schepen Wouter Patho stelt niet op de hoogte te zijn van het probleem, maar het te zullen laten bekijken.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

Gemeentelijk retributiereglement voor het recyclagepark

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 1 februari 2023 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor de afgifte van bepaalde afvalsoorten op het gemeentelijk recyclagepark.

 

Artikel 2 - gebruikers

 

§1 De retributie is verschuldigd door de begunstigde van de overheidsprestatie.

 

§2 De toegangscontrole gebeurt aan de hand van een identiteitskaart of aan de hand van een speciale toegangskaart.

 

§3 Een speciale toegangskaart wordt aangemaakt voor KMO’s (tot 5 werknemers), mensen met een 2de verblijf in Malle, particulieren die een extra toegangskaart wensen, verenigingen, scholen en openbare diensten. De retributie voor een toegangskaart bedraagt 3,50 euro.

 

§4 Er wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van het gemeentelijk recyclagepark voor het aanleveren van huishoudelijke of daarmee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. De maximale hoeveelheid die een particulier per afvalsoort mag aanleveren per week is beperkt tot 2 m³ voor recycleerbare fracties.

 

Artikel 3 - tarief en berekening

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven voor de verschillende afvalsoorten:

 

Gratis

Laag tarief

Hoog tarief

 

<0,5 m³

5,5 euro

<0,5 m³

16,5 euro

>0,5 en <1 m³

11 euro

>0,5 en <1 m³

27,5 euro

>1 en <2 m³

16,5 euro

>1 en <2 m³

55 euro

- harde kunststoffen

- bloempotjes en plantentrays

- metalen

- papier en karton

- glazen flessen en bokalen

- pmd

- herbruikbare goederen

- kga

- zuiver eps

- zuivere plastic folie

- kaarsresten en kurken stoppen

- textiel

- matrassen

- alle fracties die in kader van de afvalstoffenwetgeving gratis moeten aanvaard worden (cementgebonden asbest, recupel-goederen)

- cellenbeton

- kalkplaten

- zuiver steenpuin

- houtafval

- groenafval

- vlak glas

- grof vuil

- gemengd bouw- en sloopafval

- zuivere grond (incl. graszoden)

boomstronken

2,2 euro/stuk

autobanden (max. 4 per jaar)

2,2 euro/stuk

 

 

 §2 De retributie voor KMO’s bedraagt 2,75 euro, aan te rekenen per beurt en dit gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m³ per week en dit voor de aanvoer van glas, schroot, PMD en isomo. Voor landbouwfolie dient men een retributie van 9,35 euro/m³ te betalen. De aanvoer van papier en karton is gratis, maar gelimiteerd tot een hoeveelheid van 1 m³ per week.

 

 §3 Voor verkoop van materialen voor thuiscompostering worden volgende tarieven aangerekend:

 

Materiaal

Tarief

compostbak

60 euro

compostvat

35 euro (inclusief beluchtingsstok)

beluchtingsstok

5 euro

aanbouwmodule van compostbak

50 euro

dak voor compostbak

20 euro

zak compost 40 liter

3 euro

 

§4 Verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recyclageparken: 1 euro per verpakking, ongeacht het type en de grootte.

 

§5 Voor opvang van regenwater worden 2 standaard regentonnen aangeboden waarvoor volgende tarieven worden aangerekend:

 

Materiaal

Tarief

Regenton 310 liter, rond en groen

50 euro

Regenton 510 liter, rond en groen

85 euro

 

 §6 Gft-afval kan men niet aanleveren op het recyclagepark. De lediging ervan gebeurt uitsluitend via de georganiseerde huis-aan-huis ophaling. Hiervoor stelt de gemeente gft-containers ter beschikking die kunnen afgehaald, omgeruild of aangekocht worden op het gemeentelijk recyclagepark dat door de intercommunale IGEAN milieu & veiligheid geëxploiteerd wordt.

 

 Iedere inwoner van Malle met een geldige identiteitskaart of verenigingen, 2de verblijvers, kmo's en scholen, met een geldige toegangskaart voor het recyclagepark, kunnen hiervan gebruik maken.

 

 De eerste gft-container op een adres is gratis en wordt in bruikleen gegeven. Hiervoor gelden volgende voorwaarden:

         Voor elk bestaand adres in onze gemeente kan men een eerste gft-container van 40 liter of 120 liter gratis, in bruikleen, krijgen. Dit betekent dat een container bij een adres hoort en daar ook steeds moet blijven.

         Een kapotte gft-container kan gratis omgeruild worden voor een andere. De kapotte container moet leeg en gereinigd ingeleverd worden op het recyclagepark.

         Gratis omruiling voor een ander volume is mogelijk indien men de oorspronkelijke container leeg en gereinigd terug inlevert op het recyclagepark. Zowel ruilingen van 120 liter naar 40 liter als van 40 liter naar 120 liter zijn mogelijk.

         Indien de gft-container in de vuilniswagen is terechtgekomen laat de ophaaldienst een bericht achter in de brievenbus. Dit bericht moet men meebrengen om een andere gratis container te kunnen krijgen.

         In geval van diefstal moet men aangifte doen bij de politie. Op vertoon van dit aangiftebewijs kan men een andere gratis container krijgen.

 

 Voor bijkomende gft-containers op een adres gelden volgende retributies:

 

Materiaal

Tarief

GFT-container, 120 l

77 euro

GFT-container, 40 l

66 euro

 

 Er kunnen maximaal 3 bijkomende containers per adres toegestaan worden, 40 en 120 liter   samengeteld.

 

 §7 De gemeente Malle hanteert de volgende jaarlijkse verhogingen voor de tarieven bepaald in                artikel 3, §1, § 2 en § 6:

         De tarieven worden vanaf 2024 jaarlijks op 1 januari aangepast aan de consumptieprijsindex van november van het voorafgaande jaar. De basisindex is de index van november 2022 (127,92).

 

 §8 De gemeente Malle hanteert de volgende afrondingsregels:

         Bedragen worden afgerond naar onder of boven tot op 0,01 euro.

 

Artikel 4 - vrijstellingen

 

§1. De gemeentelijke diensten en de diensten van andere lokale openbare instellingen (zoals het OCMW, de politie, de brandweer, de gemeentelijke IVA’s en EVA’s) gevestigd op het grondgebied van de gemeente worden vrijgesteld van de retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recylageparken.

 

§2. Erkende verenigingen die handelen in het algemeen en gemeentelijk belang waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is op het grondgebied van de gemeente en die een lokaal in eigendom of in beheer bezitten kunnen tevens vrijgesteld worden van de retributie voor de verpakking bestemd voor de inzameling van asbestcement op de recylageparken. Het college van burgemeester en schepenen oordeelt gemotiveerd over deze vrijstelling.

 

Artikel 5 - invordering

 

§1 Het verschuldigde bedrag dient te worden vastgesteld door de containerparkwachter alvorens de betrokkene mag overgaan tot afgifte en zal gebeuren op de werf van het recyclagepark.

 

§2 De betaling gebeurt ter plaatse aan de betaalterminal met bancontact of kredietkaart. Bij ontstentenis van betaling kan de toegang tot het containerpark geweigerd worden.

 

 §3 Bij gebrek aan contante betaling vordert de financieel directeur de retributie in.

 

 §4 De gebruiker betaalt de retributie binnen de dertig dagen na verzending van de factuur.

 

 §5 Als de gebruiker de retributie niet binnen de dertig dagen betaalt, zal de financieel directeur de retributie invorderen volgens de volgende regels:

         Voor het betwiste gedeelte of een schuldvordering tegen een publieke rechtspersoon gelden de regels van de burgerlijke rechtspleging

         Voor het niet-betwiste gedeelte kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 6 - inwerkingtreding en bekendmaking

 

 §1 Het reglement treedt in werking op 1 februari 2023.

 

 §2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het   decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 - het reglement voor het recyclagepark, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 december 2022, op te heffen vanaf 1 februari 2023.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Vragen en mededelingen

 

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er al duidelijkheid is over de lichtjes van de gemachtigd opzichters. Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat de dienst het bekeken heeft, maar er geen voorstander van is. Niettemin wordt op de volgende vergadering met de gemachtigd opzichters bekeken wat ze er zelf van vinden.

 

         Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat er organisaties zijn die op kinderen gericht zijn die toch wel wat worden tegengewerkt en dat de samenwerking met de technische dienst moeilijk loopt. Burgemeester Sanne Van Looy vraagt om dan aan te geven wat er juist mee bedoeld wordt.

 

         Raadslid Paul Van Ham stelt dat de middenstanders in Oostmalle niets meer over het hoppinpunt hebben gehoord sinds september. Het leeft er enorm, maar niemand weet hoe het ermee staat.

 

 Schepen Dirk Gerinckx stelt dat er een tijd geleden een overleg was met de direct                               betrokkenen over een nieuw voorstel van het Agentschap Wegen en Verkeer. Er waren drie                             middenstanders uitgenodigd. Eén iemand was er. Diegene die hier was ging het nieuwe                                           voorstel bespreken met zijn collega's en zou ons iets laten weten. Tot op vorige week werd                             nog geen antwoord ontvangen. Iemand van die drie handelaars had een afspraak bij de                                           dienst voor meer informatie, maar de handelaar is nog niet langs gekomen. Er is een brief                                           vertrokken of er gaat er één vertrekken naar de direct betrokkenen, waarbij een antwoord                             gevraagd wordt op de vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer. Als er een positief                                           antwoord volgt, zal het nieuwe project uitgevoerd worden. Als men er niet positief op                                           antwoord zal waarschijnlijk het Agentschap Wegen en Verkeer het project indienen zoals                                           het oorspronkelijk getekend was.
 

 Raadslid Paul Van Ham stelt dat er meer dan drie middenstanders zijn.

 

 Schepen Dirk Gerinckx stelt dat zij niet de direct betrokkenen zijn van het nieuwe voorstel,                              maar van zodra feedback ontvangen is van de direct betrokkenen zal verder                                                         gecommuniceerd worden met heel de buurt.

 

 Raadslid Paul Van Ham vraagt of hij dan mag concluderen dat het sowieso zal doorgaan.

 

 Schepen Dirk Gerinckx stelt dat dit van het Agentschap Wegen en Verkeer zal afhangen.

 

          Schepen Yannis Leirs komt terug op een vraag van raadslid Kris Mintjens die werd gesteld in de vorige gemeenteraad. Hij licht toe dat in totaal een 80.000 euro is uitgekeerd als subsidie aan handelszaken.

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er al handelszaken zijn die ondertussen terug gestopt zijn.

Schepen Dries Van Dyck licht toe dat hij meent dat er één gestopt is.

 

         Schepen Elisabeth Joris doet een oproep om jongeren aan te sporen om deel te nemen aan het jongerenoverleg dat werd opgestart.

 

         Schepen Wouter Patho geeft een update over de situatie van Janneman. Hij licht toe dat er ondertussen door de gemeente een aanvraag werd gedaan voor een tijdelijke uitbreiding. Deze werd toegekend en ondertussen kunnen er tijdelijk terug kinderen worden opgevangen. Schepen Wouter Patho verwijst ook naar een overleg dat hij gehad heeft met verschillende uitbaters van crèches om te horen waar ze vooral tegenaan lopen.

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het een goede eerste aanzet is om de mensen een hart onder de riem te steken.

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Domein de Renesse vzw - voordracht door de fractie Vlaams Belang van een afgevaardigde als werkend lid - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Tijdens de gemeenteraadszitting van 25 april 2019 nam de gemeenteraad kennis van de voordracht van de fractie Vlaams Belang van raadslid Tom Lauryssen als werkend lid in de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw.

 

De fractie Vlaams Belang wil een andere voordracht doen als werkend lid in de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41, lid 2, 4°

 

Statuten van de Domein de Renesse vzw, artikel 7,2,b) betreffende de samenstelling van de algemene vergadering

 

Statuten van Domein de Renesse vzw, titel IV betreffende de algemene vergadering

 

Motivering

 

De fractie Vlaams Belang bestaat op dit moment enkel uit raadslid Wim Vervloet. Initieel maakte raadslid Tom Lauryssen mee deel uit van de fractie Vlaams Belang. Tijdens de gemeenteraad van 24 november 2022 heeft raadslid Tom Lauryssen evenwel te kennen gegeven dat hij verder als onafhankelijk raadslid zal zetelen.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt voor het mandaat van raadslid Tom Lauryssen te beëindigen en hem te vervangen door de heer Jens Melis en draagt Jens Melis namens de fractie Vlaams Belang dan ook voor om als werkend lid in de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw te zetelen.

Beraadslaging

 

Raadslid Wim Vervloet geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij verbaasd was als hij het punt las. Hij stelt dat hij al meer dan een jaar geleden gevraagd had om vervangen te worden. Hij stelt dat het intern geregeld had kunnen worden.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat hij het op de agenda moest laten plaatsen.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij zelf stappen ondernomen heeft om de vergadering in de toekomst te kunnen bijwonen.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de voordracht van de heer Jens Melis namens de fractie Vlaams Belang om als werkend lid in de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw te zetelen.

 

Artikel 2 - vast te stellen dat de heer Jens Melis door de voordracht namens de fractie Vlaams Belang als werkend lid in de algemene vergadering van Domein de Renesse vzw zal zetelen.

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Interpellatie over werken in Heikant-Oost/Klokkeven

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt:

"Elia voert in Heikant-Oost / Klokkeven werken uit om een nieuwe hoogspanningsleiding aan te leggen. Daarbij wordt ook de rijweg vernieuwd.

 

Volgens mij is de weg voorlopig hersteld, want er is een kleine scheur in het midden van de weg, wat gevaarlijk is voor fietsers.

 

Toen ik onlangs door de straat reed, viel het mij op dat er vrij veel sluipverkeer langs daar rijdt. Dit is een fietsverbinding tussen Rijkevorsel en Westmalle, die veel wordt gebruikt door scholieren."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Hoe ver staat het project? Op de website van de gemeente staat dat de werken zijn gepland tot 31/1/2023.

         Zal de rijweg volledig worden vernieuwd?

         Komt deze straat in aanmerking voor plaatselijk autoverkeer?"

 

Schepen Yannis Leirs geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Door de winteromstandigheden zullen de werken niet afgerond zijn voor eind januari. Waarschijnlijk zullen de werken nog tot eind februari duren.

         De rijweg zal in deze fase nog niet volledig worden vernieuwd. De huidige herstelling zal waarschijnlijk niet worden aanvaard als definitieve herstelling. Ze is echter wel bruikbaar als tijdelijke herstelling. De langsvoeg waarover sprake is uitgevoerd met een beperkt hoogteverschil. Als tijdelijke oplossing is het aanvaardbaar.

         Over de herstelling is reeds uitgebreid met Elia gecommuniceerd. Het overleg met Elia is nog volop bezig over welke werken zij nog zullen uitvoeren en/of financieren.

         Voor de werken waren er gemiddeld 175 fietsers en 160 voertuigen gemiddeld per dag. Er lijkt geen reden om aan te nemen dat er een onaanvaardbare overlast is van sluipverkeer op dit moment.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of de herstelling voor de gemeente dan al dan niet ok is.

 

Schepen Yannis Leirs licht toe dat de herstelling op dit moment aanvaardbaar is, maar niet aanvaardbaar is als definitieve herstelling.

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Interpellatie over het vuilbakkenplan

 

Raadslid Mieke Laenen licht onderhavig punt toe en stelt:

"Enkele maanden geleden werden we op de hoogte gebracht van een vuilbakkenplan in Malle. Om het in kaart te brengen hoeveel en er zijn en op welke plaatsen ze staan en waar er eventueel meer zouden kunnen komen. Waar ze misschien niet zichtbaar genoeg zijn en hoe het onderhoud ervan gaat verlopen. Is er op elk speelplein een vuilbak aanwezig?"

 

Raadslid Mieke Laenen stelt volgende vragen:

         "Wat is de stand van zaken hieromtrent?

         Zijn er plaatsen bijgekomen?

         Blijft de omgeving netter?

         Verloopt de coördinatie voor het onderhoud ervan vlot?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het duurt wat langer dan dat de gemeente het graag zou hebben.

         Het plan wordt samen gemaakt met Ovam en Mooimakers, waardoor we hun tempo moeten volgen. Versnellen was niet mogelijk. Men wil voldoende data over de seizoenen heen. Er hangen subsidies van Ovam aan vast.

         Alle vuilbakken zijn ondertussen voorzien van een sticker. Medewerkers geven het volume van de verschillende vuilbakken aan.

         Of er vuilbakken bijkomen of niet, zal bekeken moeten worden.

         Zwerfvuil blijft een probleem.

         De toer is recent aangepast op basis van het gevoerde onderzoek.

         40 vrijwilligers ruimen frequent zwerfvuil op.

 

Raadslid Mieke Laenen stelt dat aan het pleintje in de Hoogheideweg een mooi bord staat met een pictogram om afval in de vuilbak te doen, maar er staat geen vuilbak.

 

Schepen Wouter Patho stelt het te zullen bekijken.

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Interpellatie over vuurwerk in Malle gedurende oudejaarsavond

 

Raadslid Lennert Vorsselmans licht onderhavig punt toe:

"Op oudejaarsavond werd er in Malle weer veel vuurwerk in de lucht gestuurd. Zo zouden er een hele hoop vergunningen zijn uitgereikt met enkele (lichte) voorwaarden. Toch merkten we bijvoorbeeld in het centrum van Oostmalle dat de regels niet goed werden gevolgd. Aan het kruispunt belanden zo pijlen en andere ontplofbare elementen op de straat en richting passanten.

 

Ondertussen zien we dat het grote vuurwerk niet meer georganiseerd werd door jeugdhuis Malmejo. Dit met financiële reden, aangezien zij alle jaren dit 100% zelf gefinancierd hebben.

 

Voor ons zou het toch op een andere manier georganiseerd kunnen worden."

 

Raadslid Lennert Vorsselmans doet volgende voorstellen:

         "Een kandidatuur voor toewijzing van het (enige) gemeentelijke vuurwerk uitschrijven voor een Malse vereniging/ondernemer. Zo kan er meer in gesprek worden gegaan met de organisator en is er meer controle op naleving.

         Een verbod op verder vuurwerk (buiten het gemeentelijke vuurwerk) en hier ook meer controle op uitvoeren."

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen aan bod:

         Vuurwerk is een gepolariseerd iets. Er komen altijd heel wat reacties op vuurwerk, zowel positieve als negatieve.

         Er was in Malle altijd vuurwerk en er zal altijd vuurwerk zijn.

         Het politiereglement van Malle zegt dat vuurwerk verboden is, behoudens toestemming van de burgemeester.

         Door een toelating te geven, kan je voorzorgsmaatregelen meegeven. Als je geen toelating geeft, zal het vuurwerk ook worden afgestoken.

         De politie wordt op de hoogte gebracht van de toelatingen.

         Zolang er geen verbod is om vuurwerk te verkopen, is het moeilijk om het afsteken te verbieden. Een verbod is moeilijk om te handhaven.

         Het is een drukke nacht voor de politie, de handhavingsprioriteiten liggen die nacht ergens anders.

         Een collectief vuurwerk zou mogelijk kunnen, maar het opleggen is misschien niet de beste keuze. In Zoersel heeft men bijvoorbeeld geen kandidaat gevonden, terwijl het er overal wel heeft geknald.

         Met bommetjes naar auto's gooien is uiteraard ontoelaatbaar.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat op het kruispunt in Oostmalle het vuurwerk was toegelaten en dat net daar allerlei zaken werden gegooid. Daar moet mee rekening gehouden worden in de toekomst.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat het beter is om niet verschillende vergunningen te verlenen, maar om net te centraliseren, dat maakt het voor de politie ook gemakkelijker om te handhaven.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat een vergunning uiteraard geen vrijgeleide is om bommetjes te gooien.

 

Raadslid Alain De Laet stelt dat als je een vergunning geeft, je ze eigenlijk ook moet controleren. Hij stelt zich ook de vraag of het knallend vuurwerk niet vermeden kan worden. Misschien kan dat ook met andere gemeenten besproken worden. Misschien kan er samen met andere gemeenten iets georganiseerd worden. Raadslid Alain De Laet stelt dat het zinvol kan zijn om het geheel eens met een andere blik te bekijken.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er interventies met gekwetsten zijn geweest.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat ze hierover geen cijfers heeft opgevraagd.

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023
Overzicht punten

GR van 26 januari 2023

 

Interpellatie over de omgevingsvergunning van events catering Bevers op de Lierselei

 

Raadslid Lennert Vorsselmans licht onderhavig punt toe:

"Enkele weken terug kreeg ik via-via te horen dat Bevers een fuifzaal zou bouwen op de locatie van de gesloten Hippos op de Lierselei. Tot op heden heb ik hier geen communicatie over gezien.

 

Afgelopen week wandelde ik langs het perceel en zag ik een geel bord met een omgevingsvergunning hangen. Dit onderzoek liep echter af op 8 december en zou dus al voorbij de eerste fases moeten zijn. Toch zijn hier nog vragen over van de buurtbewoners."

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt volgende vragen:

         "Wat zijn de plannen van events catering Bevers met de locatie en in hoeverre is hier een gesprek met de gemeente aan de gang?

         In welk stadium is dit project en zijn de buurtbewoners voldoende ingelicht?"

 

Burgemeester Sanne Van Looy schetst het traject van een omgevingsvergunning, waarbij in dit geval het openbaar onderzoek reeds gevoerd is, er adviesinstanties worden bevraagd, de GECORO zal gevraagd worden om advies te geven en vervolgens het college van burgemeester en schepenen een beslissing moet nemen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er via de gele plakkaat, via de website en via informatie aan het gemeentehuis kennis kan worden genomen van de aanvraag van een omgevingsvergunning. De aanpalende eigenaars worden eveneens aangeschreven.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat het jammer is dat het zo beperkt kenbaar gemaakt is. Hij vraagt of het zeker een feestzaal is en toch geen discotheek.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat een feestzaal is aangevraagd en dat het college van burgemeester en schepenen het dossier verder zal bekijken. Burgemeester Sanne Van Looy wijst erop dat tevens een studie over de mobiliteitsimpact gevraagd is.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans wijst nog op de natuur die zich achter het gebied bevindt.

 

 

Publicatiedatum: 06/03/2023