Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Mieke Laenen Ingrid Vrints Sanne Van Looy Jolien Vrints Dirk Gerinckx Dries Van Dyck Katleen Mintjens Tinne Simons Paul Van Ham Alex Van Loon Yannis Leirs Wim Vervloet Eddy Krijnen Elisabeth Joris Lennert Vorsselmans Peter Lacante Wouter Patho Gert Peeters Dominique Defossez Alain De Laet Dries De Vry Tom Lauryssen aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 30 maart 2023 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 30 maart 2023. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32
Motivering
De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 30 maart 2023 correct en volledig werden opgesteld.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij tijdens punt 16 de vorige zitting heeft verlaten en niet voor de behandeling van punt 16. Hij geeft aan dat hij de zitting toen heeft verlaten omdat hij anders dingen zou gezegd hebben waarvan hij later spijt zou hebben gehad. Hij licht toe dat het niet correct was hoe de voorzitter beïnvloed werd.
Voorzitter Jolien Vrints vraagt de goedkeuring van het verslag van de vorige zitting, mits aanpassing van de aanwezigheid van raadslid Tom Lauryssen tijdens de behandeling van punt 16.
De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Tom Lauryssen)
Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 30 maart 2023 goed te keuren.
Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Lennert Vorsselmans Wim Vervloet Tinne Simons Ingrid Vrints Peter Lacante Jolien Vrints Dirk Gerinckx Alain De Laet Dries De Vry Wouter Patho Dominique Defossez Eddy Krijnen Gert Peeters Alex Van Loon Sanne Van Looy Mieke Laenen Dries Van Dyck Katleen Mintjens Elisabeth Joris Yannis Leirs Paul Van Ham Tom Lauryssen aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte - aanpassingen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Horecazaak The Missing Link en horecazaak ’t Hofke, gesitueerd in de kern van deelgemeente Westmalle, zijn één van de weinige horeca dansgelegenheden in de ruime omgeving van Malle. De kern van deelgemeente Westmalle heeft dan ook een grote aantrekkingskracht bij jongeren uit de ruime omgeving van de gemeente Malle die op zoek zijn naar een uitgaansgelegenheid. De vlotte bereikbaarheid tot ’s nachts van de kern van Westmalle met het openbaar vervoer draagt eveneens bij aan de aantrekkingskracht van de kern van Westmalle door jongeren van ver buiten Malle. De capaciteit van horecazaak The Missing Link en horecazaak ’t Hofke is evenwel beperkt waardoor vele potentiële bezoekers van voormelde horecazaken op straat rondhangen.
In de kern van deelgemeente Westmalle, in de omliggende straten nabij horecazaak The Missing Link, horecazaak ’t Hofke en nachtwinkel Talwar is er een problematiek van onder meer (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … met openbare orde verstoringen en/of openbare overlast tot gevolg.
Daarnaast wordt vastgesteld dat er bij risicodragende evenementen een verhoogd risico is op (nacht)lawaai, wildplassen, openbare dronkenschap, vandalisme, verbaal en/of fysiek geweld, zwerfvuil, … met openbare orde verstoringen en/of openbare overlast tot gevolg.
De gemeenteraad keurde daarom op 22 juni 2022 het politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte goed.
Het reglement werd geëvalueerd op 6 december 2022 op een vergadering georganiseerd door het college van burgemeester en schepenen waarop Politiezone Voorkempen, de uitbaters van de horecazaken The Missing Link en 't Hofke, de uitbater van nachtwinkel Talwar en de buurtraad Buurt Centrum West Malle werden uitgenodigd.
Het reglement werd gunstig geëvalueerd maar enkele toevoegingen en verduidelijkingen zijn noodzakelijk.
Juridische gronden
Nieuwe Gemeentewet, artikel 135, §2, 7°
Decreet over het lokaal bestuur, artikel 40
Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties
Beslissing van de gemeenteraad van 22 juni 2022 'Politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte – goedkeuring'
Motivering
Overeenkomstig artikel 135, §2, 7° van de Nieuwe Gemeentewet hebben de gemeenten tot taak om de openbare orde te handhaven en daarbij alle vormen van openbare overlast tegen te gaan.
Het alcoholverbod is van toepassing op de potentiële bezoekers van voormelde horecazaken die rondhangen in de omgeving van voormelde horecazaken. Daarmee worden ook de potentiële bezoekers bedoeld die zich in die omgeving in een geparkeerd of gestationeerd voertuig bevinden. Dit laatste wordt uitdrukkelijk toegevoegd aan het reglement in een nieuw artikel (artikel 4).
De invoering van een alcoholverbod in een afgebakende zone en voor een beperkte tijd is een maatregel die ertoe bijdraagt de leefbaarheid en veiligheid in de omgeving van deze zone te verbeteren. Om voormelde redenen was de invoering van een alcoholverbod voor een duidelijk afgelijnd gebied dat een logisch geheel vormt en voor beperkte tijd, noodzakelijk. Zo bestaat tevens de minste onduidelijkheid bij zowel burgers als handhavers. De afgebakende zone die een logisch geheel vormt werd als volgt bepaald:
● Schaggeleweg
● Hoenderveld
● De Schaggelen
● Zwanenstraat
● Gedeelte Kasteellaan vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Kasteellaan tot en met het kruispunt Kasteellaan-Sint Jozeflei
● Holstraat
● Sint Jozeflei
● Plein aan het gemeentehuis
● Bergplein
● Trage verbinding tussen de Kasteellaan en de Pastoor Van Loenhoutlaan (de trage verbinding start tussen de huisnummers 19 en 21 van de Kasteellaan)
● Gedeelte Antwerpsesteenweg vanaf het kruispunt Antwerpsesteenweg-Zandstraat- Berckhovenstraat tot en met Antwerpsesteenweg 350
Aan deze opsomming wordt bij de Holstraat buurtweg 36 toegevoegd. Het betreft een buurtweg die de verbinding vormt tussen de Kasteellaan en de Holstraat. De toevoeging van buurtweg 36 aan de afgebakende zone is noodzakelijk, zo bleek uit de evaluatie van het reglement. Het was altijd al de bedoeling om ook die zone mee te nemen, maar buurtweg 36 werd als dusdanig niet uitdrukkelijk opgenomen. Door de buurtweg uitdrukkelijk op te nemen en ook zichtbaar te maken op de kaart kan er geen twijfel over bestaan dat het politiereglement ook aldaar van toepassing is.
Door deze twee aanpassingen wordt het toepassingsgebied van het politiereglement duidelijker en preciezer omschreven, hetgeen de rechtszekerheid bevordert.
Het ontwerp van de aanpassingen werd voor advies voorgelegd aan PZ Voorkempen, de jeugdraad en de middenstandsraad.
De korpschef van PZ Voorkempen bevestigde op 23 maart 2023 dat er geen opmerkingen waren op de voorgestelde aanpassingen .
De middenstandsraad adviseerde de aanpassingen aan het politiereglement op 29 maart 2023 positief.
De jeugdraad adviseerde de aanpassingen aan het politiereglement op 31 maart 2023 positief.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Tom Lauryssen vraagt waarom er enkel een alcoholverbod is en geen drugsverbod.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat drugs sowieso verboden is.
Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat er meer preventie zou mogen gebeuren.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat het gebruik van drugs niet toegelaten is. Er wordt door de politie sterk ingezet op drugs. Dit reglement staat er evenwel los van. Er ligt beduidend minder glas in de dorpskern, er wordt minder gedronken.
Raadslid Wim Vervloet licht toe dat er sterke drank aan minderjarigen zou worden verkocht in de nachtwinkel.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er controles op zijn, soms zelfs met mensen van buiten de politiezone.
Raadslid Wim Vervloet vraagt of er al inbreuken op werden vastgesteld.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt daar op dit moment niet op te kunnen antwoorden.
Raadslid Alex Van Loon stelt dat de buurt nog nachtlawaai ervaart en vraagt hoe de burgemeester hier naar kijkt en het evalueert.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er een gunstige evolutie is, niet alleen op basis van haar gevoel, maar ook op basis van de cijfers. Er wordt kort op de bal gespeeld. Rotte appels blijven meer en meer weg, wat uiteraard niet wil zeggen dat ze weg zullen blijven. Lawaai is niettemin het aspect dat het moeilijkste is om onder controle te krijgen.
Raadslid Paul Van Ham vraagt of er samen werd gezeten met de buurtbewoners voor een evaluatie.
Burgemeester Sanne Van Looy antwoordt dat er eind vorig jaar met de buurt is samen gezeten.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat het terug de spuigaten zou uitlopen. De laatste twee à drie weken waren er terug veel klachten.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat ze om de twee à drie maanden een vergadering heeft met de horecanten om samen de cijfers te bekijken.
Raadslid Paul Van Ham adviseert om ook periodiek met de buurt samen te zitten.
De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Tom Lauryssen)
Artikel 1 - aan het politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juni 2022, na artikel 3 een nieuw artikel toe te voegen dat luidt als volgt: "Artikel 4 - De inzittenden van voertuigen die geparkeerd of gestationeerd staan in die delen van de openbare ruimte zoals beschreven in artikel 2 vallen eveneens onder het toepassingsgebied van dit reglement." De nummering van de navolgende artikels wijzigt vervolgens.
Artikel 2 - in artikel 2 van het politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 juni 2022, in de opsomming van de afgebakende zone na Holstraat "met inbegrip van buurtweg 36" toe te voegen.
Artikel 3 - dat de aanpassingen vermeld in de artikels 1 en 2 in werking treden op 1 mei 2023.
Artikel 4 - een gecoördineerde versie van het politiereglement betreffende het verbod op de verkoop, het aanbieden van en het gebruik van alcoholhoudende dranken in de openbare ruimte op de webtoepassing van de gemeente bekend te maken.
Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Mieke Laenen Elisabeth Joris Dries De Vry Ingrid Vrints Dominique Defossez Sanne Van Looy Eddy Krijnen Alain De Laet Yannis Leirs Jolien Vrints Peter Lacante Tinne Simons Dries Van Dyck Gert Peeters Wouter Patho Wim Vervloet Tom Lauryssen Alex Van Loon Lennert Vorsselmans Katleen Mintjens Dirk Gerinckx Paul Van Ham aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Subsidiereglement voor de ondersteuning van horecazaken en jeugdhuizen bij de organisatie van het jaarlijkse evenement Mallifiësta - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente Malle organiseert elk jaar in samenwerking met de cafés en jeugdhuizen het eendaagse evenement Mallifiësta, een avond met optredens in de deelnemende cafés en jeugdhuizen. Dit evenement gaat telkens door op 10 november.
Met de organisatie willen we onze lokale horecazaken in de kijker zetten.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december, artikel 40
Motivering
De gemeente Malle wil de lokale horecazaken en jeugdhuizen ondersteunen bij het organiseren van evenementen. Voor de organisatie van het jaarlijkse evenement Mallifiësta wil de gemeente de samenwerking met de horecazaken en jeugdhuizen vastleggen in een subsidiereglement, zodat er voor alle partijen duidelijke afspraken zijn.
Beraadslaging
Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - het volgende subsidiereglement goed te keuren:
Subsidiereglement voor de ondersteuning van horecazaken en jeugdhuizen bij de organisatie van het jaarlijkse evenement Mallifiësta
Artikel 1- definities
Mallifiësta: muzikaal evenement, jaarlijks georganiseerd op 10 november, door gemeente Malle in samenwerking met de horecazaken en jeugdhuizen van Malle
Deelnemer: elke horecazaak of jeugdhuis dat zich ertoe verbindt om deel te nemen aan Mallifiësta
Artikel 2 - doel
De gemeente Malle voorziet een subsidie ter ondersteuning van de deelnemers aan Mallifiësta vanaf 2023.
Artikel 3 - subsidiebedrag
Elke deelnemer aan Mallifiësta heeft recht op een maximale bijdrage van 200 euro. Als het beschikbare krediet, zoals voorzien in het meerjarenplan van gemeente Malle, ontoereikend is om het maximale bedrag per deelnemer uit te kunnen betalen, wordt het subsidiebedrag per deelnemer evenredig verminderd.
Artikel 4 - aanvraagprocedure
De deelnemer vult jaarlijks de aanvraag tot deelname in en bezorgt deze ondertekend aan de dienst vrije tijd uiterlijk op 31 mei. Voor het jaar 2023 ligt de indieningsdatum uitzonderlijk op 30 juni 2023.
De dienst vrije tijd behandelt de aanvraag tot deelname en legt deze ter goedkeuring voor aan het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 5 - beoordeling van de aanvraag
Het college van burgemeester en schepenen beoordeelt de aanvraag, na controle door en advies van de dienst vrije tijd.
Artikel 6 – afspraken en verplichtingen
De organisatie op locatie is volledig in handen van de deelnemer.
Elke deelnemer legt zelf een muziekgroep of artiest vast voor zijn eigen locatie en vermeldt de naam van de artiest of muziekgroep op de aanvraag tot deelname die uiterlijk op 31 mei aan de dienst vrije tijd wordt bezorgd.
Indien de deelnemer materialen wil ontlenen van de uitleendienst van de gemeente Malle geeft hij dit eveneens door via de aanvraag tot deelname uiterlijk op 31 mei. De gemeente Malle coördineert de uitleen van materialen voor dit evenement.
De gemeente Malle zorgt voor de coördinatie van het evenement en verzorgt de promotie ervan.
Voor het jaar 2023 ligt de uiterste datum voor het doorgeven van artiesten en gebruik van materialen uitleendienst uitzonderlijk op 30 juni 2023.
Artikel 7 - uitbetaling
De uitbetaling van de subsidie gebeurt binnen een termijn van twee maanden na het indienen van de aanvraag tot deelname op het rekeningnummer van de aanvrager.
Indien de deelnemer toch afziet van deelname na de uitbetaling zal deze teruggevorderd worden door de gemeente.
Artikel 8 - betwistingen
Betwistingen over de toepassing en uitvoering van dit reglement worden beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen. Betwistingen moeten binnen één maand na kennisgeving van de beslissing over de al dan niet toekenning van de subsidie schriftelijk worden gericht aan het college van burgemeester en schepenen, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle of via cultuur@malle.be.
Artikel 9 – persoonsgegevens
De verzamelde persoonsgegevens worden enkel gebruikt in het kader van dit subsidiereglement en worden geregistreerd en bewaard overeenkomstig de wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens, zijn latere wijzigingen en zijn uitvoeringsbesluiten.
Artikel 10 - inwerkingtreding en bekendmaking
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 mei 2023.
Het reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
GR van 27 april 2023
Woonmaatschappij - omvorming SHV De Voorkempen-H.E. naar woonmaatschappij bv De Voorkempen - aanduiding lid raad van bestuur bv De Voorkempen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Het Vlaamse Gewest heeft, bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, namelijk woonmaatschappijen.
Er zal één woonmaatschappij erkend worden per werkingsgebied.
Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen afgebakend.
De gemeente Malle valt onder het werkingsgebied van de door de minister van financiën en begroting, wonen en onroerend erfgoed, op 4 april 2023 erkende woonmaatschappij besloten vennootschap 'De Voorkempen' met als werkingsgebied Antwerpen Midden/Noord (Brasschaat, Brecht, Schilde, Zoersel, Stabroek, Essen, Wuustwezel, Kalmthout, Kapellen, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Malle, Ranst, Zandhoven)
Juridische gronden
Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen
De Vlaamse Codex Wonen van 2021
Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021
Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde
Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 f het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen
Ministerieel besluit van 4 april 2023 tot de erkenning als woonmaatschappij van de besloten vennootschap "De Voorkempen", gevestigd te 2960 Sint-Job-in-'t-Goor, Nijverheidstraat 3 met ondernemingsnummer, voorheen erkende sociale huisvestingsmaatschappij
Motivering
Opdat de huidige sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen-H.E. kan omgevormd worden naar de nieuwe woonmaatschappij besloten vennootschap De Voorkempen is naast de goedkeuring van de minister van financiën en begroting, wonen en erfgoed ook een goedkeuring nodig van de gemeenten die onder het werkingsgebied van de woonmaatschappij vallen.
Daarnaast vaardigen de gemeenten van het werkingsgebied ook iemand af in de raad van bestuur van de besloten vennootschap De Voorkempen.
Volgend raadslid is kandidaat als lid voor de raad van bestuur van de woonmaatschappij besloten vennootschap De Voorkempen:
● Dirk Gerinckx.
Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de aanduiding van een lid voor de raad van bestuur van de woonmaatschappij bv De Voorkempen.
De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.
Het volgende resultaat wordt bekomen:
● 22 raadsleden nemen deel aan de stemming
● 22 stembiljetten worden in de stembus gevonden
● 17 ja stemmen
● 1 neen stem
● 3 onthoudingen
● 1 ongeldige stem.
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit
bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet en Tom Lauryssen)
Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan de omvorming van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen-H.E. naar de woonmaatschappij bv De Voorkempen met als ondernemingsnummer 0426.798.911, gevestigd te 2960 Sint-Job-in-'t-Goor, Nijverheidstraat 3 voor het werkingsgebied Antwerpen Midden/Noord.
bij 17 ja stemmen, 1 neen stem, 3 onthoudingen en 1 ongeldige stem
Artikel 2 - schepen Dirk Gerinckx, wonende Kort Ossegoor 7/A te 2390 Malle, dirk.gerinckx@malle.be voor te dragen als afgevaardigde in de raad van bestuur van de woonmaatschappij bv De Voorkempen.
Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Ingrid Vrints Paul Van Ham Peter Lacante Mieke Laenen Jolien Vrints Wouter Patho Dries Van Dyck Yannis Leirs Gert Peeters Dries De Vry Elisabeth Joris Eddy Krijnen Tinne Simons Alain De Laet Dominique Defossez Sanne Van Looy Katleen Mintjens Dirk Gerinckx Alex Van Loon Lennert Vorsselmans Wim Vervloet Tom Lauryssen aantal voorstanders: 20 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Woonmaatschappij - statutenwijziging De Ideale Woning cvba op de buitengewone algemene vergadering van 15 mei 2023 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Het Vlaamse Gewest heeft, bij decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen, besloten om de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren samen te brengen en om te vormen tot één woonactor, namelijk woonmaatschappijen.
Er zal één woonmaatschappij erkend worden per werkingsgebied.
Bij beslissing van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 werden de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen afgebakend, waardoor de huidige cvba De Ideale Woning in 4 delen wordt gesplitst, waarbij een deel wordt afgesplitst naar respectievelijk WOONHAVEN ANTWERPEN, DE VOORKEMPEN - H.E., WOONPUNT SCHELDE-RUPEL en waarbij de rest behouden blijft bij de DE IDEALE WONING.
Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals de VMSW en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken hebben uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV")en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in een voorstel van partiële splitsing, dat aan een volgende buitengewone algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning zal worden voorgelegd. Dit punt zal aan een volgende gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd.
Juridische gronden
Artikel 40 van het Decreet lokaal bestuur met betrekking tot de bevoegdheid van de gemeenteraad
Statuten van de cvba De Ideale Woning
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen
De Vlaamse Codex Wonen van 2021
Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021
Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde
Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 f het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen
Motivering
De heden voorliggende, beoogde statutenwijziging is er op gericht de huidige rechtspersoon van de sociale huisvestingsmaatschappij, zijnde een cvba, om te vormen naar een besloten vennootschap, met wijziging van het doel en het voorwerp van de vennootschap, de bestuursorganen, de naam, etc. Deze omvorming is verplicht door het decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen en zijn uitvoeringsbesluiten. Deze statuten zullen de huidige statuten van de cvba De Ideale Woning integraal vervangen.
De statuten zijn gebaseerd op de modelstatuten zoals beschikbaar gesteld door de Vlaamse overheid, zij werden vooraf afgetoetst met de Vlaamse administratie en zijn in overeenstemming met de geldende regelgeving. De statutenwijziging kan worden aangenomen.
De naam van de woonmaatschappij zal “Thuisrand” zijn. Het doel en het voorwerp van de vennootschap worden aangepast aan het statuut van de woonmaatschappij, waarin de activiteiten van de voormalige sociale huisvestingsmaatschappij en deze van het voormalige sociaal verhuurkantoor worden geïntegreerd.
De Ideale Woning heeft op 8 januari 2023 een erkenningsaanvraag ingediend om erkend te worden als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand (onder de naam “Thuisrand”). Deze erkenning werd heden nog niet verleend door de Vlaamse regering. Bovendien moet, zoals hoger aangegeven, de cvba De Ideale Woning worden gesplitst om te voldoen aan de door de Vlaamse regering aangenomen afbakening van de werkingsgebieden. Onderliggende beslissing zal door de algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning dienen te worden genomen
● onder de opschortende voorwaarde van het verlenen van de erkenning door de Vlaamse regering van de woonmaatschappij Thuisrand (werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand) en
● onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juli 2023 (0u00). Deze termijn is bedoeld om mogelijk te maken dat de hoger vermelde partiële splitsing ter goedkeuring aan de buitengewone algemene vergadering van de cvba De Ideale Woning kan worden voorgelegd onder de verantwoordelijkheid van het huidige bestuursorgaan van vennootschap.
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Alex Van Loon stelt dat er hier onder een opschortende voorwaarde wordt beslist. Hij vraagt of het een impact heeft op de vorige beslissing uit punt 4 van deze agenda.
Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat het op zich geen impact heeft. Hij licht nog toe dat er voor de verdeling van het patrimonium nog meer tijd is.
De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)
Artikel 1 - de wijziging van de statuten, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, waarbij de cvba De Ideale Woning wordt omgevormd tot de bv Thuisrand goed te keuren.
Artikel 2 - het gewijzigde doel en voorwerp van de woonmaatschappij met werkingsgebied Antwerpen – Zuidrand goed te keuren.
Artikel 3 - de nieuwe naam voor de woonmaatschappij met werkingsgebied Antwerpen – Zuidrand “Thuisrand” goed te keuren.
Artikel 4 - dat deze beslissingen door de bijzondere algemene vergadering van de cvba dienen te worden genomen:
- onder de opschortende voorwaarde van het verlenen van de erkenning door de Vlaamse regering van de woonmaatschappij Thuisrand (werkingsgebied Antwerpen–Zuidrand) en
- onder opschortende termijn, om uitwerking te krijgen op 1 juli 2023 (0u00).
Artikel 5 - de vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de cvba de opdracht te geven te handelen conform onderhavige beslissingen van de gemeenteraad op de buitengewone algemene vergadering van 15 mei 2023 van de cvba De Ideale Woning.
Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Alex Van Loon Katleen Mintjens Alain De Laet Tinne Simons Ingrid Vrints Dries Van Dyck Dominique Defossez Jolien Vrints Dries De Vry Eddy Krijnen Gert Peeters Mieke Laenen Yannis Leirs Peter Lacante Paul Van Ham Wim Vervloet Dirk Gerinckx Tom Lauryssen Sanne Van Looy Lennert Vorsselmans Wouter Patho Elisabeth Joris aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Mobiliteit - permanente aanvullende verkeersmaatregelen - Talondreef, Smekenstraat, Beersendijk, Guido Gezellelaan en Lange Dreef - verhoogde inrichtingen - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Bij het herinrichten van de Talondreef en omgeving zijn er verhoogde inrichtingen gerealiseerd op volgende kruispunten:
● Talondreef - Smekenstraat - Beersendijk
● Guido Gezellelaan - Smekenstraat.
In de Lange Dreef worden de verkeerskussens vervangen door twee verkeersdrempels.
De verhoogde inrichtingen moeten correct gesignaleerd worden.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 286 tot en met 288
Koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten over de politie over het wegverkeer
Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer
Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald
Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 135, § 2, 1°
Decreet van 16 mei 2008 over de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens
Besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 over de aanvullende reglementen op het
wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens
Motivering
Om de verkeersveiligheid te verhogen in de omgeving van de Talondreef worden de kruispunten geaccentueerd met arceringen en als verkeersplateaus ingericht.
Om de snelheid te doen dalen in de Lange Dreef worden de verkeerskussens vervangen door verkeersdrempels.
De verhoogde inrichtingen moeten correct gesignaleerd worden.
Elk aanvullend reglement of elke opheffing ervan dient goedgekeurd te worden door de gemeenteraad.
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij er vandaag al eens overgereden is met de fiets. Hij stelt niet te kunnen begrijpen dat nadat mensen vooraf hun bezorgdheid hebben geuit, nu alles opnieuw afgebroken moet worden. Het heeft er de laatste 10 jaren nog nooit zo slecht bijgelegen. Hij licht toe dat de mensen ook niet ingelicht werden over de werken. Tot slot uit hij zijn twijfels bij de bocht die aangelegd werd.
Schepen Yannis Leirs stelt dat de Beersendijk beter anders aangepakt had geweest. Dat wordt meegenomen naar de toekomst.
Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat de weg ingeslepen is. Hij vraagt hoe ze die zullen maken.
Schepen Yannis Leirs licht toe dat hij dit moet bekijken.
Raadslid Alain De Laet vraagt wanneer de werken af zouden zijn.
Schepen Yannis Leirs licht toe dat de werken op zijn einde lopen. In mei zou er een plateau aangelegd moeten worden en vervolgens kan de toplaag volgen.
Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de beek in de Smekenstraat herlegd is en dat daardoor verschillende bomen geraakt zijn.
Schepen Yannis Leirs stelt het te moeten bekijken.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - om in de herinrichting van de Talondreef en omgeving verhoogde inrichtingen te voorzien in de vorm van verkeersplateaus. Deze worden ingericht op volgende kruispunten:
● Talondreef - Beersendijk en Smekenstraat
● Smekenstraat en Guido Gezellelaan.
Artikel 2 - om in de Lange Dreef twee verkeersdrempels te voorzien op volgende locaties:
● tussen de woningen Lange Dreef 30 en 34
● tussen de woningen Lange Dreef 35 en 50.
Artikel 3 - om de verkeersplateaus in de Talondreef, Beersendijk, Smekenstraat en Guido Gezellelaan aan te duiden als volgt:
● verkeersbord A14 aangevuld met blauw onderbord type Ia, 100 meter - wordt op 100 meter van het verkeersplateau geplaatst
● verkeersbord F87 - wordt ter hoogte van het verkeersplateau geplaatst.
Artikel 4 - om de verkeersdrempels in de Lange Dreef aan te duiden als volgt:
● verkeersbord A14 aangevuld met blauw onderbord type Ia, 100 meter - wordt op 100 meter van de verkeersdrempel geplaatst
● verkeersbord F87 - wordt ter hoogte van de verkeersdrempel geplaatst.
Artikel 5 - dat dit aanvullend verkeersreglement in werking treedt op 1 mei 2023.
Artikel 6 - dit aanvullend reglement ter kennisgeving voor te leggen aan het Vlaams Huis voor de verkeersveiligheid van het departement mobiliteit en openbare werken van de Vlaamse overheid.
Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Elisabeth Joris Tom Lauryssen Alain De Laet Wouter Patho Dries De Vry Paul Van Ham Sanne Van Looy Dirk Gerinckx Jolien Vrints Wim Vervloet Alex Van Loon Lennert Vorsselmans Tinne Simons Gert Peeters Ingrid Vrints Katleen Mintjens Peter Lacante Mieke Laenen Dominique Defossez Yannis Leirs Dries Van Dyck aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Zwerfkatten - overeenkomst met Zwerfkat Wommelgem vzw - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
In uitvoering van het besluit van de Vlaamse regering van 5 februari 2016 is elk lokaal bestuur verplicht een adequaat zwerfkattenbeleid te voeren.
Dit besluit verplicht het lokaal bestuur tot bestrijding van overlast door zwerfkatten, waarbij men moet zorgen voor volgende zaken:
● Een meldpunt waarop de bewoners overlast van zwerfkatten kunnen melden
● Een plan voor de bestrijding van overlast door zwerfkatten, én de uitvoering van dit plan met de meest diervriendelijke methoden
● Gecontroleerd voederen en voorzien van beschutting voor opnieuw vrijgelaten zwerfkatten, dit mogelijk in samenspraak met buurtbewoners
● Communicatie met de buurtbewoners wanneer een vangactie gepland wordt
● Het voorzien van een microchip of uitwendig merkteken bij zwerfkatten die opnieuw worden vrijgelaten
● Het steriliseren van de kat.
In het kader van de uitvoering van het lokaal zwerfkattenbeleid is de samenwerking met een dierenasiel noodzakelijk. Enkel een dierenasiel mag niet geïdentificeerde en niet geregistreerde katten opvangen.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren van 14 augustus 1986
Besluit van de Vlaamse regering betreffende de identificatie, registratie en sterilisatie van katten van 5 februari 2016
Koninklijk Besluit van houdende erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren van 27 april 2007
Motivering
Binnen de regio werden er acht asielen bevraagd. Slechts twee ervan gaven een positief antwoord: Dierenasiel van Schoten en Zwerfkat Wommelgem vzw. Deze werden vergeleken. Zwerfkat Wommelgem vzw beschikt over vele tientallen gastgezinnen die katten kunnen socialiseren of tamme katten in de beste omstandigheden kunnen huisvesten tot ze geadopteerd worden. De vzw beschikt tevens over een grote asielcapaciteit om dieren enkele dagen in quarantaine te houden of wilde zwangere dieren te huisvesten. De vzw beschikt ook over de nodige apparatuur om dieren die extra verzorging nodig hebben te huisvesten tot ze weer gezond zijn. Het asiel van Schoten werkt met opsluiting van katten in kooien, wat minder diervriendelijk is.
Het gemeentebestuur voert het vangen en vervoeren van en naar een dierenarts zelf uit, in samenwerking met vrijwilligers. In de praktijk zal het gemeentebestuur een beroep doen op Zwerfkat Wommelgem vzw voor het huisvesten van katten die niet terug op het terrein kunnen worden uitgezet.
Zwerfkat Wommelgem vzw verbindt zich ertoe de dieren de nodige zorg te geven. Wanneer de capaciteit van het asiel overstegen is, kan Zwerfkat Wommelgem vzw samenwerken met andere asielen om de doelstelling te behalen.
Het lokaal bestuur verbindt zich tot het volgende:
● In elke communicatie betreffende zwerfkatten wordt “Zwerfkat Wommelgem vzw” mee vermeld en wordt expliciet aangegeven dat dit het aangewezen asiel is voor het grondgebied
● De mogelijkheid om een info- en promotiestand te plaatsen bij jaarmarkten, braderijen of andere publieke evenementen
● Eén aanspreekpunt binnen het lokaal bestuur, zijnde de dienst leefmilieu
● Het actief communiceren over het gemeentelijk zwerfkattenbeleid via alle daartoe geschikte kanalen
● Het voorzien van kredieten in de meerjarenplanning om aan de financiële gevolgen (zie verder) te kunnen voldoen.
Het oprichten van een digitaal meldloket voor inwoners is niet nodig omdat inwoners steeds eerst telefonisch of per mail contact moeten opnemen met de dienst leefmilieu. Vervolgens zal deze dienst verder contact opnemen met de vrijwilligers die de nodige stappen ondernemen en in eerste instantie zullen pogen de behandelde dieren weer ter plaatse uit te zetten.
Zwerfkat Wommelgem vzw verbindt zich tot:
● 7/7 bereikbaar
● Actief zoeken naar eventuele eigenaars van geïdentificeerde dieren
● Het ter beschikking houden van de dieren gedurende de wettelijk bepaalde termijnen
● Verzorging van zieke of gewonde dieren in het asiel
● Huisvesting en plaatsen van sociale of socialiseerbare katten (adoptieprocedure)
● Regelmatige rapportage over wat op het grondgebied gevangen werd
● Ondersteuning van het communicatiebeleid.
Kostprijzen
De behandeling van dieren die op het grondgebied gevangen worden zijn ten laste van het lokaal bestuur. De facturatie gebeurt door Zwerfkat Wommelgem vzw of rechtstreeks door de dierenartsen aangesteld in het kader van een samenwerkingsovereenkomst met het lokaal bestuur. In de praktijk zal de dierenarts waarmee het gemeentebestuur een overeenkomst sloot de behandelingen reeds hebben uitgevoerd, waardoor Zwerfkat Wommelgem vzw geen kosten meer zal moeten aanrekenen voor behandeling. Een uitzondering doet zich voor in geval van zwangere zwerfkatten of katten die te jong zijn voor behandeling. De uitzonderlijke kost die hierbij komt kijken wordt geraamd op maximaal 200 euro per jaar. Naast de kosten voor behandeling is een jaarlijkse vaste kostprijs van 466,92 euro van toepassing. Deze kostprijs wordt jaarlijks geïndexeerd volgens de index van de consumptieprijzen.
Duur van de overeenkomst
In het voorstel van overeenkomst is niet voorzien dat de overeenkomst voor bepaalde duur wordt afgesloten. De bepaling over de looptijd moet dan ook als volgt luiden:
"De overeenkomst loopt telkens tot 31 december. Overeenkomsten gesloten tussen 1 oktober en 31 december, lopen het eerste jaar tot 31 december van het volgende kalenderjaar. De overeenkomst wordt afgesloten voor een termijn van vier jaar, tenzij een der partijen uiterlijk op 30 november van het lopende jaar hetzij schriftelijk, hetzij per mail, de overeenkomst stopzetten."
Financiële gevolgen
Volgnummer | MJP000564 |
Omschrijving | Vergoedingen sterilisatie katten/dierenarts/afvoer kadavers |
Beschikbaar krediet | 3.740,43 euro |
Raming (inclusief btw) | 666,92 euro per jaar |
Beraadslaging
Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - de 'Samenwerkingsovereenkomst ter uitvoering van het lokaal zwerfkattenbeleid' van 5 pagina's, met Zwerfkat Wommelgem vzw, goed te keuren mits aanpassing van de bepaling die de duur van de overeenkomst regelt zodat de maximale looptijd vier jaar bedraagt.
Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Sven Brabants Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Peter Lacante Paul Van Ham Yannis Leirs Gert Peeters Dries Van Dyck Dirk Gerinckx Dries De Vry Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Tom Lauryssen Jolien Vrints Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Laenen Katleen Mintjens Eddy Krijnen Wouter Patho Wim Vervloet Tinne Simons Dominique Defossez Lennert Vorsselmans Wouter Patho Katleen Mintjens Dirk Gerinckx Gert Peeters Dries De Vry Peter Lacante Yannis Leirs Sanne Van Looy Dominique Defossez Dries Van Dyck Alain De Laet Alex Van Loon Tinne Simons Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Wim Vervloet Mieke Laenen Jolien Vrints Elisabeth Joris Paul Van Ham Ingrid Vrints Tom Lauryssen aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 27 april 2023
Sport - gebruiksovereenkomst tussen gemeente Malle en vzw Mariagaarde Instituut Secundair voor het gebruik van de sporthal en de atletiekpiste naschools - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Eind december 2022 had de dienst vrije tijd een overleg met de directie van het Mariagaarde Instituut Secundair waaruit bleek dat de school de huurprijzen van hun sporthal en atletiekpiste wenst te verhogen.
De school wil deze verhoging doorvoeren in drie stappen:
Vanaf 2025 wil de school de huurprijzen jaarlijks verhogen door deze aan te passen aan de consumptieprijsindex.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Gemeenteraadsbeslissing van 27 augustus 2012 'Sport - aanpassing gebruiksovereenkomst tussen gemeente Malle en Mariagaarde Instituut Secundair voor het gebruik van de sporthal, de sportzaal en de atletiekpiste naschools - goedkeuring'
Motivering
De afgelopen 16 jaar werden er voor 24.500 euro herstellingswerken en onderhoudswerken aan de atletiekpiste uitgevoerd. Deze kosten lopen de komende 15 jaar door waardoor de school een stevige spaarpot opzij dient te zetten om deze kosten de volgende 15 jaar te kunnen dragen.
De toplaag van de atletiekpiste is na 15 jaar aan vernieuwing toe, deze kost wordt geschat op 380.000 euro.
De huurprijs van de sporthal werd de laatste 10 jaar niet meer verhoogd en de huurprijs van de atletiekpiste werd nog nooit verhoogd.
Rekening houdende met de stijgende inflatie en bovenstaande redenen is de directie genoodzaakt om de huurprijs van de sporthal en de atletiekpiste te verhogen met terugwerkende kracht, dus met ingang vanaf 1 januari 2023.
Omdat de sportzaal Hoogbos niet meer gebruikt wordt door de sportverenigingen, wordt deze sportzaal uit de gebruiksovereenkomst gehaald.
Beraadslaging
Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat de gemeente dankbaar mag zijn dat de sportinfrastructuur van scholen gebruikt kan worden. Hij stelt vast dat het ook aangeeft dat de gemeente tekort schiet.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat de gemeente graag een nieuwe sporthal zou hebben, maar dat de scholen altijd nodig zullen zijn. Dat is op zich ook goed. Op die manier wordt de infrastructuur optimaal gebruikt.
Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat elke sporttak specifieke noden heeft en dat de scholen er niet aan kunnen voldoen.
Raadslid Lennert Vorsselmans licht toe dat een aantal gemeenteraden geleden de kostprijs voor de huur van een sporthal met 10 % omhoog gegaan is. Schepen Elisabeth Joris stelt dat toen al in het achterhoofd zat dat deze vraag zou komen.
De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Tom Lauryssen)
Artikel 1 - de gebruiksovereenkomst tussen de gemeente Malle en de vzw Mariagaarde Instituut Secundair voor het gebruik van de sporthal en de atletiekpiste naschools goed te keuren:
GEBRUIKSovereenkomst
Tussen
de vzw Mariagaarde Instituut, met zetel te Oude Molenstraat 13 - 2390 Malle, vertegenwoordigd door Peter Van Hoorenbeke, algemeen directeur, hierna genoemd de uitlener
en
de gemeente Malle, met zetel te Antwerpsesteenweg 246 – 2390 Malle, vertegenwoordigd door Jolien Vrints, voorzitter gemeenteraad en Sven Brabants, algemeen directeur, hierna genoemd de gebruiker
is overeengekomen wat volgt:
1. De uitlener stelt de sporthal met accommodatie, gelegen Oude Molenstraat 13 te 2390 Westmalle en de atletiekpiste met accommodatie, gelegen Grootakker te 2390 Westmalle, ter beschikking van de gebruiker. De dagen en uren worden in een aparte bijlage vastgelegd. De juiste begin- en einddatum en het begin- en einduur zal telkens door de gebruiker meegedeeld worden aan de uitlener.
2. De gebruiksovereenkomst is van onbepaalde duur. Beide partijen kunnen dan slechts een einde stellen aan de overeenkomst met een aangetekende brief, 6 maanden voor de opzegdatum. De uitlener heeft het recht de overeenkomst voor onbepaalde duur op te schorten bij niet naleving van het huishoudelijk reglement.
3. Het huidig contract wordt gesloten ten kosteloze titel. De gebruikskosten bestaan uit:
Deze vergoeding dekt de kosten van verwarming en verlichting van de sporthal.
Vanaf 2025 wordt de gebruikersvergoeding één keer per jaar op de verjaardag van de inwerkingtreding van de overeenkomst aangepast op basis van de schommelingen van het indexcijfer van de consumptieprijzen.
De aangepaste gebruikersvergoeding mag niet hoger zijn dan het bedrag dat verkregen wordt door de volgende formule toe te passen:
basisgebruikersvergoeding x nieuwe indexcijfer
aanvangsindexcijfer
De basisgebruikersvergoeding is de gebruikersvergoeding, vermeld in artikel 3.2.
Het nieuwe indexcijfer is het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding van de overeenkomst.
Het aanvangsindexcijfer is het indexcijfer van de consumptieprijzen van de maand die voorafgaat aan de maand waarin de huurovereenkomst in werking is getreden.
4. De gebruiker verklaart het in bruikleen gegeven goed ontvangen te hebben in de staat waarin het zich bevindt. De gebruiker verbindt zich ertoe het in bruikleen gegeven goed bij het einde van de bruikleen in dezelfde goede staat terug te geven.
5. Het in bruikleen gegeven goed mag enkel gebruikt worden voor het uitoefenen van de betreffende sport. Voor elke andere bestemming is de voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitlener vereist.
6. De gebruiker verbindt zich ertoe het in bruikleen gegeven goed te gebruiken overeenkomstig zijn bestemming en het te behouden als een goede huisvader. De gebruiker is verantwoordelijk voor iedere schade die tijdens de uren waarop hij over de accommodatie beschikt aangericht wordt. Toegebrachte schade moet onmiddellijk gemeld worden bij de directie. De herstellingskosten zullen op het eerste verzoek moeten vereffend worden. De uitlener kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen. Het huishoudelijk reglement voor het gebruik van de sporthal en de atletiekpiste maakt onderdeel uit van deze overeenkomst.
7. De gebruiker wordt niet gemachtigd aan het in bruikleen gegeven goed, op zijn kosten en risico, aanpassings- en veranderingswerken uit te voeren, nodig voor de bestemming waartoe het gebruikt wordt.
8. De gebruiker mag de rechten en voordelen van huidig contract niet afstaan aan derden, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitlener.
9. De gebruiker verbindt zich ertoe zijn burgerlijke aansprakelijkheid en alle andere risico’s te dekken door een verzekeringspolis die aan de uitlener moet voorgelegd en door deze laatste moet goedgekeurd worden.
10. Manifestaties en activiteiten van het Mariagaarde Instituut zelf zullen, zonder beperking in aantal, voorrang krijgen mits 1 maand vooraf te verwittigen.”
Artikel 2 - het college van burgemeester en schepenen te machtigen om in overleg met de school, op voorstel van de gemeentelijke sportraad en binnen de perken van de desbetreffende kredieten op het jaarlijks budget, te beslissen over de juiste begin- en einddatum, dag(en) en het begin- en einduur van het gebruik door de sportverenigingen.
GR van 27 april 2023
Vragen en mededelingen: stand van zaken oude pastorij als trouwlocatie
Schepen Dries Van Dyck licht toe dat er al heel wat inkt over de oude pastorij als trouwlocatie is gevloeid. Er werd ondertussen advies gevraagd aan Curama. Samengevat komt het advies neer op het volgende: het is een prachtige locatie, maar er zijn ook minpunten aan; de grote vraag is of het echt nodig is aangezien er al drie mooie toegankelijke locaties zijn. Op basis daarvan werd besloten door het college van burgemeester en schepenen om niet naar een extra locatie te gaan.
Voorzitter Jolien Vrints stelt voor om ineens de interpellatie over de trouwmogelijkheid Sint-Martinuspastorij Westmalle, aanvullend punt ingediend door raadslid Paul Van Ham, als volgende te behandelen.
GR van 27 april 2023
Interpellatie over de trouwmogelijkheid Sint-Martinuspastorij Westmalle
Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:
"Stemming over het gebruik van de pastorij aan de Berckhovenstraat voor het voltrekken van een huwelijk
Burgemeester,
Collega’s,
Sinds de GR van februari brengt onze fractie dit punt op de agenda.
Eerst met de stelling dat er geen bezwaar kan zijn om de locatie te gebruiken, en vorige GR met de vraag om te stemmen over het al dan niet gebruik voor het voltrekken van een huwelijk.
De meerderheid heeft dus al 9 weken om de vraag te onderzoeken.
Bovendien, zoals reeds aangehaald, stelt het VVSG op haar website dat de mogelijkheid voor een lokaal bestuur om burgerlijke huwelijken te laten doorgaan op een andere plek dan het gemeentehuis, vastgelegd is in artikel 165/1, tweede lid B.W.
Verder verduidelijken ze zeer expliciet:
● De gemeenteraad moet dit vastleggen bij gemeenteraadsbesluit. Voor een buitenlocatie (binnentuin, binnenkoer, parkje aansluitend aan het gemeentehuis, bordes, esplanade,…) die tot hetzelfde (kadastraal) perceel van het gemeentehuis behoort, is er geen apart gemeenteraadsbesluit vereist. Deze buitenlocatie wordt immers beschouwd als een onderdeel van het gemeentehuis.
● De locatie moet een vaste plaats zijn die zolang de gemeenteraad het besluit niet opheft, wordt aangeduid als alternatieve huwelijkslocatie. Het kan dus niet om willekeurige plaatsen gaan en het is voor inwoners dus niet mogelijk om te huwen op gelijk welke plaats.
● De locatie moet op het grondgebied van de gemeente liggen.
● De locatie moet een openbare plaats betreffen, gezien het huwelijk openbaar moet zijn: iedereen moet er toegang toe hebben.
● De locatie moet neutraal zijn: de gemeente kan als alternatieve huwelijkslocatie geen plaats aanwijzen met enige religieuze connotatie.
● Tenslotte hoeft de plaats niet tot het openbaar domein te behoren, het kan ook gaan om een gebouw andere dan een overheidsgebouw of een buitenlocatie waarvan een particulier eigenaar is.
De Sint-Martinuspastorij voldoet aan al deze voorwaarden.
Bovendien wordt op de website van de gemeente nu ook al weergegeven dat de Sint-Martinuspastorij een geschikte plaats is voor een receptie, een lezing, feest of een babyborrel. De zolder is een perfecte plek voor kleinschalige optredens of voordrachten. De oppervlakte van deze zolderruimte bedraagt 103m².
In de wandelgangen wordt regelmatig gewezen op het feit dat de pastorij ‘zeer weinig’ benut wordt.
Bewijs hiervan de opmerking van raadslid Ingrid Vrints dat er van heden tot september nog 17 vrije zaterdagen zijn.
In de veronderstelling dat, na het gestemde engagement van vorige GR en 9 weken na onze initiële vraag, de meerderheid voldoende onderzoek heeft kunnen doen, willen wij aan de GR ter stemming voorleggen om ook de Sint-Martinuspastorij als locatie te voorzien om burgerlijke huwelijken te voltrekken waarbij als volgt beslist wordt:
Artikel 1 – De Sint-Martinuspastorij gelegen Berckhovenstraat 11 te 2390 Malle als locatie op te nemen om burgerlijke huwelijken te voltrekken vanaf datum van deze beslissing.
Paul Van Ham
Gemeenteraadslid"
Raadslid Paul Van Ham stelt dat de voorgebrachte argumenten vanuit het college van burgemeester en schepenen om de locatie niet op te nemen zwakke argumenten zijn. Het punt komt nu al op de raad sinds februari. Er zijn negen weken over gegaan. In de schoot van CURAMA wordt al jaren geklaagd over de onderbenutting van de pastorij. Er zijn bovendien nog 17 zaterdagen vrij, aldus raadslid Ingrid Vrints. Raadslid Paul Van Ham vraagt zich af wat de moeilijkheid is om zich te verplaatsen naar de pastorij. Het is gewoon omdat het idee van de oppositie komt, dat het college van burgemeester en schepenen er niet in wil meegaan.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat het burgerlijk huwelijk in Malle op drie locaties kan doorgaan. Waar er nadien een feest gegeven wordt, is aan het huwelijkspaar om te bepalen.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat er dan even goed kan beslist worden om het enkel in het gemeentehuis te doen. Het is allemaal absurd, aldus raadslid Paul Van Ham.
Raadslid Wim Vervloet vraagt zich af wat het probleem is om te trouwen in de pastorij.
Burgemeester Sanne Van Looy merkt op dat men zal vasthouden aan deze drie locaties. Wat gaat de volgende locatie zijn, als deze wordt aanvaard.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat er geen enkel beletsel is om de pastorij als extra locatie te aanvaarden.
Raadslid Alain De Laet stelt dat hij zich enigszins wel kan inbeelden dat CURAMA het als een bedreiging ervaart, maar wanneer er data vrij zijn, zou het toch geen probleem mogen zijn om een trouw te kunnen organiseren.
Raadslid Alain De Laet schetst de totstandkoming van het advies van CURAMA waar er toch vragen kunnen gesteld worden bij de manier waarop dit gebeurd is.
Voorzitter Jolien Vrints stelt voor om over te gaan tot de stemming over het voorstel om de pastorij als extra locatie op te nemen om een burgerlijk huwelijk te voltrekken.
Volgende raadsleden stemmen tegen: Gert Peeters, Dominique Defossez, Peter Lacante, Dries De Vry, Tinne Simons, Yannis Leirs, Wouter Patho, Dirk Gerinckx, Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Jolien Vrints.
Volgend raadslid onthoudt zich: Ingrid Vrints.
Volgende raadsleden stemmen voor: Paul Van Ham, Eddy Krynen, Alain De Laet, Katleen Mintjens, Wim Vervloet, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans, Mieke Laenen, Alex Van Loon.
Bijgevolg beslist de gemeenteraad het voorstel om de Sint-Martinuspastorij gelegen Berckhovenstraat 11 te 2390 Malle als locatie op te nemen om burgerlijke huwelijken te voltrekken, niet te weerhouden.
GR van 27 april 2023
Vragen en mededelingen
● Raadslid Paul Van Ham vraagt wat de stand van zaken van het hoppinpunt in Oostmalle is.
Schepen Dirk Gerinckx stelt dat alle bewoners maanden geleden aangeschreven zijn en uitgenodigd zijn. Vervolgens is er een brief geschreven met de vraag om een stuk grond ter beschikking te stellen opdat langsparkeren mogelijk kon worden gemaakt. Er was geen consensus in de buurt volgens de eigenaar van de beenhouwerij. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal het dossier waarschijnlijk indienen.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat het dossier dan beoordeeld zal worden op basis van de ingediende stukken. Er zijn door de gemeente veel inspanningen gedaan om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Er werd getracht om tot een oplossing te komen.
● Raadslid Tom Lauryssen vraagt naar de stand van zaken van het bekenplan.
Schepen Yannis Leirs stelt erop terug te komen.
● Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het onderhoud aan de hondenweide aan het gemeentehuis nalatig is. Er wordt steenpuin boven gegraven. Dat is gevaarlijk. Ook rioolputten lagen er bloot.
Schepen Elisabeth Joris vraagt om de genomen foto's door te sturen.
Raadslid Wim Vervloet stelt dat de medewerkers van de gemeente de putten misschien kunnen toe doen.
● Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de fietspaden die vernieuwd zijn in de kern van deelgemeente Oostmalle beginnen af te brokkelen. Hij vraagt of er garantie op is. Bovendien zijn ze op sommige plaatsen rood, dan weer grijs, dan weer beton, ... Kan de aannemer aansprakelijk gesteld worden?
Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat er misschien garantie op rust. In ieder geval had raadslid Ingrid Vrints ook melding gemaakt. Dat werd vervolgens snel hersteld. Aarzel niet om iets door te geven, dan sturen we het door naar het Agentschap Wegen en Verkeer.
Raadslid Tom Lauryssen stelt dat als je aan de diensten iets doorgeeft van inbreuken je de boodschap krijgt dat er binnen drie weken eens gekeken zal worden om het dan vervolgens hier te moeten vertellen.
● Raadslid Wim Vervloet stelt dat hij blij was iets in de krant te lezen in verband met het cohousen in de Kasteellaan.
● Raadslid Wim Vervloet vraagt naar de stand van zaken van het schilderen van de wegmarkeringen in de schoolomgevingen.
Schepen Yannis Leirs licht toe dat het aan een externe firma was uitgegeven.
Schepen Dirk Gerinckx wijst erop dat in het kader van de fietsexamens een lijn vervangen werd door witte klinkers.
● Raadslid Tom Lauryssen vraagt naar de stand van zaken van de oversteekplaats aan de voetbal in Oostmalle.
Schepen Dirk Gerinckx stelt dat dit in het gehele dossier wordt meegenomen daar.
● Raadslid Alain De Laet verwijst naar de put in de Herentalsebaan. Dat was iets heel dringend. Er zijn wagens op stuk gereden. Hoe wordt er voor gezorgd dat dit onmiddellijk door het Agentschap Wegen en Verkeer wordt opgenomen?
Schepen Dirk Gerinckx stelt niet exact te weten hoe het Agentschap Wegen en Verkeer dit juist regelt. Hij stelt dit na te vragen.
● Raadslid Dries De Vry verwijst naar de festiviteiten met betrekking tot de verbroedering die eraan komen.
● Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er al duidelijkheid is in verband met verkeerde betalingen op het recyclagepark.
Schepen Wouter Patho licht toe dat de tussenkomst van raadslid Tom Lauryssen handelde over het niet kunnen rechtzetten van een foutief uitgevoerde betaling in het recyclagepark. Igean gaf aan dat van zodra iets wordt ingegeven het niet kan rechtgezet worden. Dat is een controlemechanisme vanuit Igean zelf. Met de softwareleverancier wordt wel bekeken of hier een oplossing voor kan komen. Igean gaf aan dat als er te veel zou zijn aangegeven, het bij een volgend bezoek vereffend zou worden.
● Raadslid Wim Vervloet dankt voor de interessante uitleg van het Kempens Landschap. Raadslid Paul Van Ham vraagt of de presentatie kan worden bezorgd.
GR van 27 april 2023
Interpellatie over de fietsenstalling Bergplein
Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe:
"In tijden Van Bar Louis werden er enkele hekken voorzien op het pleintje om tegemoet te komen aan extra fietsenstalling tijdens de drukkere zomermaanden. Ondertussen is De Vanalles Wa ook geopend aan het plein en tijdens de eerste zonnestralen heeft dit al geleid tot veel fietsers die hun fiets niet kwijt kunnen. "
Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vraag:
"Is de meerderheid nu bereid om net als in tijden van Bar Louis hekken te plaatsen, en dit ter hoogte van De Vanalles Wa / Bollenwinkel."
Schepen Dirk Gerinckx licht toe zeker niet negatief te staan tegenover een tijdelijke fietsenstalling, niettemin waren er ten tijde van Bar Lowie wel heel wat meer zitplaatsen. De uitbater mag niettemin de vraag stellen, waarna het bekeken kan worden.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de ondernemers werden ingelicht dat voor de zomer een stand van zaken zou worden gegeven met betrekking tot het plein.
Raadslid Tom Lauryssen vraagt wat de stand van zaken is van de parking Schepersdijk.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het één van de flankerende maatregelen is en dat het wordt meegenomen.
Raadslid Wim Vervloet vraagt of er ook naar de raadsleden kan worden teruggekoppeld.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat van zodra er terugkoppeling kan zijn, er teruggekoppeld zal worden.
Raadslid Paul Van Ham vraagt of de gemeenteraad niet gewoon kan ingelicht worden samen met de handelaars.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt de gemeenteraad in cc te zetten in de toekomst.
GR van 27 april 2023
Interpellatie over de reistoelating minderjarigen
Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe:
"In veel steden en gemeenten kan men de reistoelating voor minderjarigen online afdrukken en of invullen. In het bestuursakkoord staat dat doorgedreven digitalisering en automatisering de regel zijn en niet de uitzondering. Het lijkt ons dan ook dat dit hoort onder de toenemende vraag naar duidelijke, snelle en digitale communicatie."
Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vraag:
"Wil de meerderheid dit document via de digitale weg ter beschikking stellen."
Burgemeester Sanne Van Looy geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
● Verschillende documenten en attesten kunnen digitaal worden afgeleverd via het digitaal loket. Om goed te begrijpen wat zo een reistoelating voor minderjarigen juist is, is het belangrijk wat context mee te geven.
● Er bestaan geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen voor minderjarigen vastleggen.
● De praktijk van de schriftelijke toestemming van de ouder bestaat erin dat beide ouders of de ouder die het kind niet vergezelt, de toestemming voor een bepaalde reis binnen een bepaalde termijn geeft. De handtekening onder deze verklaring wordt, om meer geloofwaardigheid en aanvaarding in het buitenland te krijgen, best voor echt verklaard.
● Er bestaat geen nationale of internationale rechtsgrond voor deze reistoelating voor minderjarigen. Een ouderlijke toestemming biedt dus geen garantie op een probleemloze reis naar het buitenland.
● De manier die het meeste garantie biedt om een handtekening voor echt te verklaren is fysiek aan het loket de ouder het document te laten tekenen na nazicht van de identiteitskaart van de ouder en de verwantschap tussen ouder en kind. Vervolgens kan de handtekening gewettigd worden.
● Er zijn gemeentebesturen die vandaag werken met bepaalde software, waarbij een reistoelating automatisch en digitaal bekomen kan worden door via eID of Itsme in te loggen. Op dit moment beschikt de gemeente niet over die software.
● Er zijn in Malle wel verschillende documenten/attesten die digitaal kunnen bekomen, en waarbij die legalisatie van de handtekening niet speelt, worden, zoals:
○ adreswijziging
○ bewijs van leven
○ bewijs van woonst
○ afschrift geboorteakte
○ attest gezinssamenstelling
○ afschrift huwelijksakte
○ uittreksel strafregister.
Raadslid Wim Vervloet vraagt waarom het nu al niet online kan, net als de andere documenten.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt het te zullen bekijken, maar het is belangrijk dat alles zo correct mogelijk wordt afgehandeld.
Raadslid Lennert Vorsselmans stelt dat als het zo is dat er twee keer langs het gemeentehuis moet worden gegaan, dit van het goede te veel is.
Raadslid Wim Vervloet vraagt om hem op de hoogte te houden.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.