Gemeenteraad

Donderdag 28 oktober 2021

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs, Kirsten Dewaelheyns

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Wim Jordens

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 28 oktober 2021.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.04 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Politieverordening - bekrachtiging van het besluit van de burgemeester van 26 oktober 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 26 oktober 2021 nam burgemeester Harry Hendrickx volgende beslissingen in het besluit met als titel 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring':

 

"Artikel 1 - tot en met 31 oktober 2021 de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn te laten doorgaan als volgt in de feestzaal van De Notelaar met inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker wanneer men rondloopt. Aan tafel kan het mondneusmasker worden afgenomen.

 

Artikel 2 - publiek toe te laten op de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in die zin dat zij in de foyer van De Notelaar kunnen plaatsnemen mits inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker wanneer men rondloopt. In de foyer zal via een audiovisueel systeem de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn live afgespeeld worden. Alle leden zijn zichtbaar, hoorbaar en herkenbaar voor het publiek.

 

Artikel 3 - het aanwezige publiek mag conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn geen openlijke tekens van goedkeuring of afkeuring tonen of wanorde veroorzaken."

 

Juridische gronden

 

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, §1 en artikel 135, §2

 

Motivering

 

De burgemeester nam op 26 oktober 2021 een noodzakelijk besluit in het kader van de vrijwaring van de openbare gezondheid en de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De motieven om het besluit te nemen worden afdoende weergegeven in het besluit zelf en worden overgenomen.

 

Het besluit kan dan ook bekrachtigd worden.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het besluit van de burgemeester van 26 oktober 2021 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring' te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 30 september 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 30 september 2021. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 30 september 2021 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 30 september 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Ontslagname schepen - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schepen Sanne Van Looy verstuurde op 10 oktober 2021 een e-mail aan de voorzitter van de gemeenteraad waarin zij aangeeft ontslag te willen nemen als schepen van de gemeente Malle per 1 januari 2022 omdat zij vanaf dan het mandaat van burgemeester opneemt.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 48

 

Motivering

 

Artikel 48 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt:

 

"De schepen die ontslag wil nemen, deelt dat schriftelijk mee aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.

 

De schepen blijft zijn mandaat uitoefenen tot zijn opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid, of tot de gemeenteraad, met toepassing van artikel 49, § 1, eerste lid, heeft beslist om het opengevallen schepenmandaat niet in te vullen."

 

De voorzitter van de gemeenteraad deelt de ontslagname per 1 januari 2022 als schepen van mevrouw Sanne Van Looy mee aan de gemeenteraad.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de ontslagname van schepen Sanne Van Looy als schepen van de gemeente Malle per 1 januari 2022.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Invulling opengevallen schepenmandaat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Schepen Sanne Van Looy heeft ontslag genomen als schepen per 1 januari 2022.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 42 en 49

 

Motivering

 

Artikel 49 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat de gemeenteraad beslist of het opengevallen schepenmandaat wordt ingevuld.

 

Artikel 42 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen uit de burgemeester en maximum vier schepenen bestaat in een gemeente met 10.000 tot en met 19.999 inwoners, waar de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst van rechtswege als schepen aan wordt toegevoegd indien na de verkiezing van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst blijkt dat hij geen schepen is. In totaal bestaat het college van burgemeester en schepenen in Malle bijgevolg uit maximaal de burgemeester en vijf schepenen.

 

Door de ontslagname van schepen Sanne Van Looy zou het college van burgemeester en schepenen bestaan uit één burgemeester en vier schepenen, daar waar het van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2021 zou bestaan uit één burgemeester en vijf schepenen. Om de werkverdeling binnen het college van burgemeester en schepenen op een evenwichtige wijze te kunnen behouden, is het noodzakelijk om het opengevallen schepenmandaat opnieuw in te vullen.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham vraagt of het echt nodig is om het schepenmandaat terug in te vullen, zeker gelet op de beperkte agenda's van de raden. Kan er niet met vier worden verder gegaan?

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat het niet gaat over de gemeenteraad, maar over het college van burgemeester en schepenen. Iedereen heeft er sterk zijn werk. Het is geen overbodige luxe.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat in de vorige legislatuur een schepen drooggezet werd en toen lukte het blijkbaar ook. Raadslid Paul Van Ham besluit dat zijn fractie van oordeel is dat de werking met vier schepenen kan.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt zich aan te sluiten bij de visie van raadslid Paul Van Ham. Met vier schepenen zou het voldoende moeten zijn.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 7 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het per 1 januari 2022 opengevallen schepenmandaat ingevolge het ontslag van schepen Sanne Van Looy als schepen van de gemeente Malle, opnieuw in te vullen.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Klimaat - gemeentelijk klimaatactieplan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het Intergouvernementele Panel voor klimaatverandering (IPCC) stelt dat de klimaatverandering een feit is en dat het energiegebruik door de mens daarin voor aanzienlijke mate verantwoordelijk is. Dit wordt onder meer geconcludeerd in het syntheserapport van 2014 over de klimaatverandering.

 

Het Burgemeestersconvenant werd in 2008 door de Europese Commissie gelanceerd met de ambitie om lokale besturen te engageren om de klimaat- en energiedoelstellingen van de Europese Unie te behalen en zelfs te overtreffen. Meer dan 80 % van alle steden en gemeenten in Vlaanderen doet mee met het Burgemeestersconvenant. Daarbij worden ze ondersteund door de Vlaamse overheid, provincies en de intercommunales.

 

Het Burgemeestersconvenant 2030 geeft ook aandacht aan adaptatie: het aanpassen aan de klimaatverandering.

 

Op 23 april 2018 besloot de gemeenteraad het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen. Igean kreeg de opdracht om in samenwerking met de gemeente een actieplan op te maken.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Gemeenteraadsbeslissing over de ondertekening van het Burgemeestersconvenant van 23 april 2018

 

Motivering

 

Het klimaatactieplan maakt volgende doelstellingen concreter:

         De uitstoot van het broeikasgas CO2 tegen 2030 met 40 % verminderen ten opzichte van het referentiejaar 2012. Dat wil zeggen dat er in 2030 in Malle nog maximum 53.209 ton CO2 uitgestoten wordt, tegenover 88.682 ton in 2012. Het gaat hier over de CO2-uitstoot door energieverbruik en productie in onze gemeente.   

         We maken de gemeente bestendiger. Dat doen we door ons aan te passen aan de gevolgen van de verstoring. We integreren adaptie in alle facetten van het lokaal beleid, zodat risico’s zoals hittestress, droogte en wateroverlast kleiner worden.

         We verzekeren iedereen van goede toegang tot betaalbare, duurzame en veilige energievoorziening. We delen daarom onze visie, resultaten, ervaringen en kennis met andere lokale en regionale overheden binnen de Europese Unie en daarbuiten.

 

Bij de opmaak van het plan werd rekening gehouden met het feit dat klimaat verweven is met meerdere beleidsdomeinen. Om een geslaagd beleid te voeren is er nood aan integratie en afstemming tussen de verschillende beleidsdomeinen, zowel tussen de verschillende beleidsplannen als bij het uitwerken van concrete maatregelen. Een doorgedreven samenwerking tussen de verschillende beleidsdomeinen is dus een noodzaak.

 

In eerste instantie is dit plan geënt op een sjabloon van de provincie Antwerpen. In een volgende fase werd dit verder verfijnd door Igean en gemeente Malle. Een belangrijk element hierbij was de link met het meerjarenplan. Meerdere diensten en ook de werkgroep duurzaamheid werden betrokken bij de opmaak.

 

Malle hanteert ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (de zogenaamde Sustainable Development Goals of SDG’s) van de Verenigde Naties als richtsnoeren voor het beleid richting 2030. Het klimaatactieplan sluit naadloos aan bij deze SDG’s. Voor doelen als 'Klimaat' en ‘Betaalbare en duurzame energie’ is dat evident, maar ook doelstellingen als ‘Geen honger’, ‘Leven op het land’ of ‘Duurzame steden en gemeenschappen’ hebben duidelijke linken. Het actieplan moet dus een belangrijk instrument vormen om deze SDG’s te behalen in 2030. 

 

Alle gemeentelijke adviesraden van Malle kregen de kans een advies te verschaffen. GECORO (4 mei 2021) en milieuraad (11 mei 2021) hebben suggesties en opmerkingen geformuleerd. Op basis hiervan werd het definitieve plan opgemaakt.

 

Via het digitaal inspraakplatform van de gemeente konden inwoners hun opinie geven over een aantal stellingen.

 

Het college van burgemeester en schepenen verwees het plan op 3 augustus 2021 door naar de gemeenteraadscommissie Omgeving van 29 september 2021.

 

Een groot deel van de adviezen en opmerkingen konden in het plan verwerkt worden. Uit de respons bleek ook bekommernis te bestaan over de wijze waarop acties zullen worden gerealiseerd. Uiteraard zal dit verder aan bod moeten komen in de uitvoeringsfase. Het plan zou anders veel te omvangrijk worden. Daarnaast is het ook zo dat een aantal zaken al opgestart werden. Het is niet zo dat het plan enkel acties omvat die geheel nieuw zijn.

 

De concrete acties onder de respectievelijke thema's geven in elk geval duidelijk weer hoe het gemeentelijk klimaatbeleid er de komende jaren uit zal zien. Hiermee wordt er - binnen de krijtlijnen van het gemeentelijk meerjarenplan - een zeer concreet kader vastgelegd voor het lokale klimaatbeleid tot 2030.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het is een goede zaak dat de gemeente zich engageert voor een klimaatplan. Er staan goede dingen in. Er staan juiste en realistische doelstellingen in. Niettemin gaan de acties onvoldoende zijn om de doelstellingen te realiseren.

         Doelstelling 2.1 is te weinig ambitieus. Rond open ruimte pleit de fractie van Progressief Malle om ambitieuzer te zijn. In Zoersel toont men bijvoorbeeld op dit vlak meer ambitie.

         Er wordt verwezen naar enkele acties die werden opgenomen in het klimaatplan van Zoersel. Ze kunnen als suggestie dienen voor het plan in Malle. Zo wordt er onder andere verwezen naar:

         het screenen van de bestaande ruimtelijke uitvoeringsplannen op het in overeenstemming zijn met het klimaatplan

         het opstellen van een hitteplan

         groene binnengebieden creëren bij verkavelingen

         het werken met wijkbudgetten voor duurzame initiatieven in wijken en niet louter sensibiliseren

         een proefproject rond een klimaatneutrale verkaveling

         het concreet op zoek gaan naar de mogelijkheid om warmtenetten te maken

         Er staan een aantal ambitieuze zaken in het klimaatplan rond de mobile split. Er kan best niet gewacht worden op het mobiliteitsplan.

         Tijdens de gemeenteraadscommissie wees schepen Wouter Patho op het mogelijk aantrekken van een extra medewerker, met subsidies. Om het klimaatplan te realiseren, lijkt dat inderdaad nodig.

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het kwaliteitsplan is een ambitieus plan. Het kan grote consequenties hebben op het vlak van het klimaat. Als bestuur worden er grote stappen gezet.

         Het bestuur droomt ervan om de groen blauwe netwerken zo snel als mogelijk te realiseren, maar er wordt natuurlijk op eigendomsgrenzen gestoten.

         Het screenen van een ruimtelijk uitvoeringsplan is nog iets anders dan het realiseren op het terrein. Een ruimtelijk uitvoeringsplan wijzigen duurt lang.

         Er worden flexibele instrumenten gemist op het vlak van ruimtelijke ordening. Er is vertrouwen dat er andere instrumenten op komst zijn.

         Er zitten ook nog kansen in handhaving. Hoe worden vergunningen vandaag uitgevoerd qua verharding in de voortuin?

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat de juridische afdwingbaarheid van het kwaliteitsplan twijfelachtig is. Een update van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan is nodig in plaats van een kwaliteitsplan.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat er niet meer over een structuurplan gesproken wordt, maar over een beleidsplan. Dat moet inderdaad aangepast worden. Het bestuur zal hiervoor ook de nodige stappen nemen. Het kwaliteitsplan zorgt er voor dat het bestuur snel voort kon.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat de opmaak van het kwaliteitsplan en het beleidsplan parallel had kunnen lopen.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat dit niet juist is. De gemeente had nood aan een plan om direct vast te kunnen pakken.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wat het klimaatplan per inwoner zal kosten.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat er al heel wat zaken van het klimaatplan in het meerjarenplan staan. Het is moeilijk om er een concreet bedrag op te plakken. In ieder geval zullen de belastingen er niet voor opgetrokken worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de kostprijs belangrijk is, want voor heel veel mensen is het allemaal niet betaalbaar.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat het niet per definitie een kost is. Het gaat over investeren in bomen in de straat, het gaat over hernieuwbare energie (die de energiekost doet dalen), het gaat over isoleren (die de energiekost op zijn beurt ook doet dalen), ...

 

Raadslid Tom Lauryssen wijst op de landbouwsector die maximaal moet investeren voor een minimale opbrengst.

 

Raadslid Alex Van Loon wijst op de trend om paardenpistes te verharden en daarboven een laag zand te leggen. Hij vraagt om hier zeker aandacht voor te hebben.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt raadslid Tom Lauryssen te kunnen begrijpen: om een woning te renoveren, zijn er financiële middelen nodig. Voor heel wat mensen is dat niet haalbaar. Het zou zinvol zijn om een soort fonds op te richten.

 

Raadslid Wim Vervloet wijst ook op de dalende subsidies voor renovatie.

 

Schepen Wouter Patho wijst erop dat isoleren één van de pijlers van de Vlaamse overheid is. Er beweegt heel wat op dat vlak.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie zich zal onthouden, maar dat de fractie wel wil meewerken aan het klimaatplan.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat zijn fractie hetzelfde zal doen.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan het gemeentelijk klimaatactieplan dat kadert in de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Omgeving - vaststelling wegtracé in de verkaveling 2021/A9 – Elzenlaan/Hickendorfdreef - 1e afdeling, sectie B, nummer 637d5

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 2 juli 2021 werd door Lennert Brangers een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend, voor een eigendom gelegen te Malle, Elzenlaan 14 / Hickendorfdreef zn, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie B nummer 637d5.

 

De aanvraag betreft een verkavelingsontwerp voor het afsplitsen van 1 kavel voor een vrijstaande eengezinswoning.

 

De grond is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

Woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven.

Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen).

 

Het eigendom is gelegen binnen het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘gebied voor eengezinswoningen’, goedgekeurd op 4 april 2013. Het is een zogenaamd overdruk-RUP dat door middel van een stedenbouwkundig voorschrift in overdruk op het gewestplan en/of BPA de hoofdbestemming wonen beperkt. Het RUP vervangt het gewestplan en/of BPA niet. Binnen het RUP zijn enkel grondgebonden eengezinswoningen toegelaten. Het oprichten van meergezinswoningen alsook bestemmingswijzigingen naar een meergezinswoning zijn niet toegestaan.

 

Het goed is niet gelegen binnen de grenzen van een goedgekeurd bijzonder plan van aanleg.

 

Het perceel is niet gelegen binnen de omschrijving van de behoorlijk vergunde en niet vervallen verkaveling.

 

De aanvraag is principieel in overeenstemming met het geldende gewestplan en het RUP 'gebied voor eengezinswoningen', zoals hoger omschreven.

 

Het advies van Pidpa-Riolering van 26 augustus 2021 met referentie L-22-805/ 195113 is voorwaardelijk gunstig.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 31 augustus 2021 tot 29 september 2021. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden twee bezwaarschriften ingediend.

 

De ingekomen bezwaren / opmerkingen kunnen als volgt worden samengevat:

 De verkaveling heeft een negatief effect op het landelijk en groen karakter van de straat door het vellen van de waardevolle bomen.

 Er zijn nog voldoende onbebouwde percelen, zodat er geen noodzaak is aan extra percelen om aan de woonbehoefte te voldoen.

 Door voorliggende verkaveling wordt de tuin van de huidige bewoonster van de woning Elzenlaan 14 brutaal afgenomen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet betreffende de omgevingsvergunning, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt

 

Artikel 47 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de wegen, in het bijzonder over het grondplan van de ontworpen verkaveling met de ontworpen rooilijnen van de Elzenlaan en de Hickendorfdreef, ter hoogte van de aangevraagde verkaveling.

 

Een minimale rooilijnbreedte van 12 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs beide zijden en een minimale rooilijnbreedte van 10 meter is noodzakelijk om de straat te voorzien van alle nodige infrastructuur bij ontwikkeling langs één zijde. Normaliter wordt er op de kruising van 2 wegen een hoekafschuining voorzien van 6 meter x 6 meter.

 

Het verkavelingsontwerp voorziet een rooilijnbreedte van 12 meter voor de Elzenlaan en de Hickendorfdreef. De bouwlijn voor de woning op de kavel is gelegen op 8 meter uit de ontworpen rooilijn ten opzichte van de Hickendorfdreef.

 

Het gedeelte van het perceel, gelegen binnen de ontworpen wegzate van de Elzenlaan en de Hickendorfdreef, werd aangeduid als loten 1 en 4 in lichtblauwe kleur op het verkavelingsplan, opgemaakt door landmeterkunde-expertisebureau Plan2 op 4 juni 2021, welk na goedkeuring van de verkavelingsvergunning kosteloos wordt afgestaan aan de gemeente Malle voor inlijving bij het openbaar domein, heeft respectievelijk een oppervlakte van 50 m² en 44 m².

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat er waardevolle bomen staan. Er zijn ook bezwaarschriften binnen gekomen. Over het dossier werd intern lang gediscussieerd. Raadslid Alex Van Loon stelt het dossier volledig te willen zien.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het dossier is ingediend. De goedkeuring van het wegtracé is de bevoegdheid van de gemeenteraad, daarna zal het college van burgemeester en schepenen zich buigen over de verkaveling an sich. Er zijn twee bezwaarschriften ingediend. Het dossier moet nog in zijn volledigheid bekeken worden, alvorens erop te kunnen reageren. Waardevolle bomen probeert de gemeente zo goed mogelijk te behouden. Maar het onderzoek moet in deze dus nog concreet gebeuren.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns wijst erop dat verschillende bomen niet in kaart zouden zijn gebracht.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat vanaf een zekere stamomtrek de bomen moeten worden meegenomen.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 3 onthoudingen (Alexander Van Loon, Mieke Laenen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de door Lennert Brangers ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend voor een eigendom gelegen te Malle, Elzenlaan 14 en Hickendorfdreef zn, kadastraal gekend 1e afdeling, sectie B, nummer 637d5, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 31 augustus 2021 tot 29 september 2021.

 

Artikel 2 - kennis te nemen van de twee bezwaarschriften die naar aanleiding van het openbaar onderzoek omtrent deze aanvraag werden ingediend en vast te stellen dat de zaken die in de bezwaren werden aangehaald, geen betrekking hebben op het aspect 'wegen'. Bijgevolg zullen zij door het college van burgemeester en schepenen worden behandeld bij de beoordeling van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden. Zij zijn bevoegd voor de afgifte van een eventuele omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden.

 

Artikel 3 - de ontworpen rooilijnen en het wegtracé van de Elzenlaan en de Hickendorfdreef ter hoogte van de aangevraagde verkaveling, aangeduid als loten 1 en 4 in lichtblauwe kleur op het verkavelingsplan, opgemaakt door landmeterkunde-expertisebureau Plan2 op 4 juni 2021, tot het verkavelen van grond gelegen tussen de Elzenlaan en de Hickendorfdreef, kadastraal bekend 1e afdeling, sectie B nummers 637d5, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Afbakening werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij Antwerpen Midden en Noord - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. Dit moet resulteren in een efficiënter en transparanter landschap van (sociale) woonactoren, zowel voor de klanten (huurder, kopers,...) als voor de gemeenten.

 

Om de werkingsgebieden van de woonmaatschappij te bepalen, krijgt het lokaal bestuur van op Vlaams niveau een trekkersrol toebedeeld. Een eerste stap in het proces is dan ook dat tegen 31 oktober 2021 een voorstel van geografische afbakening bezorgd wordt aan het agentschap Wonen Vlaanderen. Dit voorstel moet besproken worden op een lokaal woonoverleg en gevalideerd worden door de gemeenteraad.

 

Bij de afbakening van het werkingsgebied moet men rekening houden met elk van de volgende voorwaarden: 

         Er kan maar één woonactor per gemeente zijn, maar een woonactor kan actief zijn in meerdere gemeenten. De woonmaatschappij omhelst de huidige SVK- en SHM-taken. 

         De woonmaatschappij telt minimaal 1.000 sociale huurwoningen (hierbij wordt geen rekening gehouden met de woningen in huur genomen op de private huurmarkt met het oog op onderverhuring overeenkomstig de reglementering inzake het sociaal huurstelsel – de SVK- woningen). Dit is nu ook de minimale schaal voor een sociale huisvestingsmaatschappij. 

         De huidige complementaire expertise moet gegarandeerd blijven in de nieuw te vormen woonmaatschappij: een verdere versterking van professionalisering is essentieel. Het behoud van de SVK-expertise is noodzakelijk bij de afbakening van de werkingsgebieden. 

         Het werkingsgebied moet uit geografisch aaneensluitende gemeenten bestaan. Enkel in uitzonderlijke omstandigheden en mits een grondige motivatie vanuit de betrokken lokale besturen bij het voorstel van werkingsgebied kan de Vlaamse regering afwijkingen in overweging te nemen. Geografische aaneensluitende gemeenten komt de transparantie van de organisatie van de sociale huisvesting ten goede; het ontbreken ervan kan verhinderen om sommige efficiëntiewinsten en schaalvoordelen te behalen.

         Het werkingsgebied van de woonmaatschappij moet vallen binnen of samenvallen met de referentieregio. Een tijdelijk uitstel of definitieve afwijking voor een specifiek samenwerkingsverband kan enkel als een gemotiveerd voorstel wordt ingediend dat de Vlaamse regering goedkeurt. Dergelijke afwijkingen zullen slechts in uitzonderlijke situaties worden toegestaan.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, zoals bekrachtigd en afgekondigd door de Vlaamse Regering op 9 juli 2021 (BS 10 september 2021), waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd

 

Brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed van 23 oktober 2020 en 18 maart 2021 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied in te dienen tegen 31 oktober 2021

 

Motivering

 

Er hebben diverse besprekingen tussen lokale besturen van het midden en noorden van de referentieregio Antwerpen onderling en tussen de lokale besturen en de woonactoren werkzaam in het afgebakende werkingsgebied plaatsgevonden.

 

Het voorstel tot afbakening van de werkingsgebieden van de toekomstige woonmaatschappijen in het midden en noorden van de Antwerpse rand werd besproken tijdens het bovenlokaal woonoverleg van 17 september 2021.

 

Er werd een voorstel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 3 augustus 2021.

 

De Vlaamse Regering wenst met de vorming van de woonmaatschappij de dienstverlening te verhogen, de complementaire werking van het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingmaatschappij te verenigen, de transparantie te verhogen en de regierol van het lokaal bestuur te doen primeren en de lokale betrokkenheid en zeggenschap te waarborgen.

 

De gemeenten streven een integraal woonbeleid, met aandacht voor alle aspecten van het duurzaam, lokaal sociaal woonbeleid na.

 

De 14 gemeenten van het midden en noorden van de Antwerpse rand  formuleren gezamenlijk een voorstel van werkingsgebied voor de woonmaatschappij, rekening houdend met de morfologie van de gemeenten, de werking van de huidige woonactoren inclusief de spreiding van hun patrimonium, en met de huidige intergemeentelijke samenwerkingen rond wonen (IVLW’s Midden en Noord).

 

De gemeente Ranst wenst aan te sluiten bij het voorgestelde werkingsgebied, als zij van de Vlaamse minister bevoegd voor wonen geen toelating krijgt om aan te sluiten bij het werkingsgebied voor de woonmaatschappij gevormd door de stad Lier en de gemeenten Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden.

 

Er ontstaat met het voorliggende voorstel van afbakening een werkingsgebied, waarbij in de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Malle, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel (en eventueel ook Ranst) 2.652 (of 2.676*) sociale huurwoningen van de sociale huisvestingsmaatschappijen (data van 31 december 2019) gelegen zijn, en 403 (of 415*) woningen die op de private markt worden ingehuurd (SVK-woningen) (data van 31 december 2020) (*cijfers indien Ranst aansluit bij het werkingsgebied).

 

Er werden opmerkingen en bedenkingen geformuleerd bij dit voorstel van werkingsgebied door de woon- en welzijnsactoren in het bovenlokaal woonoverleg.

 

De regelgeving schrijft voor dat de gemeenten die samen het werkingsgebied vormen over minimaal 50 % +1 van de stemrechten moeten beschikken; dat de overige stemrechten (= max. 50%-1) worden verdeeld over de publieke (Vlaams gewest, provincie) en private aandeelhouders; dat de gemeenten gevraagd worden om bij hun voorstel tot afbakening van de toekomstige woonmaatschappij ook reeds in te gaan op de verdeling van de stemrechten tussen de lokale besturen en dit op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat er een negatief advies van De Ideale Woning is. Er is de indruk dat alles ook onder grote tijdsdruk moet gebeuren. Hoe gaat het college van burgemeester en schepenen met dit alles om?

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De gemeente houdt zich aan de termijnen.

         De huisvestingsmaatschappijen moeten nog een oefening doen. Er is inderdaad een bezorgdheid bij De Ideale Woning. De gemeente heeft begrip voor de bezorgdheden omwille van de complexe opdracht.

         Op termijn zal het niettemin leiden tot een efficiëntere organisatie.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat de fractie zal tegenstemmen. De huisvestingsmaatschappijen zijn in het verleden onder gefinancierd geweest. Bovendien zorgt een nieuw beleid er voor dat mensen die niet lang in de gemeente wonen, moeilijker aan bod komen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt het advies van De Ideale Woning gelezen te hebben en dat hij zich ernstig zorgen maakt. De fractie zal dan ook tegen stemmen.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 8 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Kirsten Dewaelheyns)

 

Artikel 1 - het werkingsgebied van de toekomstige woonmaatschappij dat wordt gevormd samen met volgende gemeenten: Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Schilde, Schoten, Stabroek, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven, Zoersel en - onder voorbehoud - Ranst, goed te keuren.

 

Artikel 2 - akkoord te gaan dat het aantal sociale huurwoningen en het aantal huishoudens per gemeente zullen worden gehanteerd als objectieve criteria voor de stemrechtenverdeling tussen de betrokken gemeenten in de Algemene Vergadering, en dit in een verhouding 60%, respectievelijk 40%. Deze stemrechtenverdeling zal worden geactualiseerd bij het begin (en halfweg) de legislatuur. De gemeente zal deze afspraken van stemrechtenverdeling en -actualisatie opnemen in het aanvraagformulier.

 

Artikel 3 - akkoord te gaan dat elk lokaal bestuur een bestuursmandaat in het bestuursorgaan van de woonmaatschappij kan opnemen. Binnen dit collegiaal bestuursorgaan is de gemeente betrokken bij de operationele en strategische keuzes in de woonmaatschappij.

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Vragen en mededelingen

 

         Raadslid Wim Vervloet merkt op dat het kruis op het kerkhof in Oostmalle nog niet in orde is. Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat de planning was om het in het voorjaar van 2022 te doen.

         Schepen Dries Van Dyck verwijst naar enkele evenementen.

         Raadslid Gert Peeters stelt dat de provincie waartoe Zakrzówek behoort de LGBTQ vrije zone heeft afgeschaft.

         Raadslid Alain De Laet wijst op een stoel die aan de speeltuin aan De Notelaar staat.

         Raadslid Alain De Laet merkt op dat de achterbouw van het schoolgebouw op de site Notelaar afgebroken is. Gaat de verbouwing onmiddellijk verder? Wat gaat er concreet gebeuren? Misschien zou een pancarte die aangeeft wat er gaat gebeuren een meerwaarde zijn.
Schepen Sanne Van Looy stelt dat we het niet gewoon zijn dat het zolang duurt vooraleer men met de werken start na het bekomen van een vergunning. De gele plakkaat is ondertussen al een tijd weg. Er komen zes lofts. Het schoolgebouw wordt gerenoveerd. De suggestie om een pancarte te zetten, zouden we kunnen meegeven, aldus schepen Sanne Van Looy.

         Raadslid Tom Lauryssen geeft aan dat hij heeft vernomen dat er op de school nieuwe drugs rond gaan. Worden jeugdverenigingen hierover ingelicht?
Schepen Elisabeth Joris stelt dat ze dit inderdaad heeft vernomen. Er is contact geweest met de politie en het ziekenhuis. Zij wisten er nog niets van. Het is opgenomen met de directies van de scholen. Het is inderdaad geen slecht idee om de jeugdverenigingen hiervan ook op de hoogte te stellen. Tot slot wijst schepen Elisabeth Joris ook nog op het project dat met Arktos loopt.
Raadslid Tom Lauryssen geeft nog mee dat er aan de Begonialaan ook problemen zouden zijn.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Interpellatie over overlast en nachtlawaai in de buurt rond De Schaggelen

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Met mails van 25 september 2021 en 19 oktober 2021 doet buurtbewoner Dieter Van den Broeck zijn beklag over overlast en nachtlawaai in de buurt rond De Schaggelen. De problemen zijn ontstaan naar aanleiding van de recente heropeningen van ’t Hofke en The Missing Link. Hij klaagt over geluidsoverlast door de muziek van deze twee danscafés, geluidsoverlast door bezoekers op straat en muziekinstallaties van auto’s, en over afval dat wordt achtergelaten.

 

Deze klachten zijn niet nieuw. Al in 2011 waren er klachten van buurtbewoners van De Schaggelen. Toen waren er vergaderingen georganiseerd door de burgemeester, waarin in aanwezigheid van de buurtbewoners afspraken werden gemaakt tussen de uitbaters, de politie en het gemeentebestuur om de overlast aan te pakken. Die afspraken gingen over het isoleren van de danscafés, het inzetten van stewards op straat, controles door de politie, het opruimen van zwerfvuil en aangepaste parkeerregelingen.

 

Ik heb hierover agendapunten ingediend in 2012, 2013, 2014 en 2017. Bij mijn vorige tussenkomst hierover, in 2017, stelde ik vast dat de afspraken die in 2011 en 2012 werden gemaakt, niet meer werden nagekomen. Vandaag stel ik dat opnieuw vast. Meer nog, toen ik in de gemeenteraad van 30 september 2021 aan de burgemeester voorstelde om naar aanleiding van de e-mail van buurtbewoner Dieter Van den Broeck opnieuw in overleg te gaan met de buurtbewoners, leek de burgemeester een afwachtende houding aan te nemen."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         Is het gemeentebestuur bereid om het overleg met de buurtbewoners, uitbaters en de politie opnieuw op te starten?

         Kunnen de afspraken die in 2011 en 2012 werden gemaakt de basis vormen om de overlast van vandaag te beperken?

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat hij een afwachtende houding aannam tijdens de vorige gemeenteraad. Er waren weinig klachten op dat moment. Bovendien was door corona alles al een hele tijd dicht. Er was dus lange tijd rust. De buurtbewoner die de mail stuurde is nieuw en heeft de situatie waarin de cafés open waren nooit gekend. Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat hij een initiatief zal nemen voor een overleg met politie, diensten en bewoners.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij verschillende mails heeft gekregen. Hij wijst erop dat het rokersterras na 23 uur meer een zuipterras wordt. Hij geeft ook mee dat de politie wekelijks gebeld wordt, maar dat de buurtbewoners de indruk hebben dat dit niet geacteerd wordt.

 

Burgemeester Harry Hendrickx wijst erop dat het belangrijk is om alle klokken te horen.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het goed is dat het opgenomen wordt. Een zekere mate van hinder moet inderdaad verdragen worden, maar niet alles kan getolereerd worden.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Interpellatie over de stand van zaken rond de aanplantingen van bomen in de Jan Van Renesselaan

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe:

"In het verleden werden er op de gemeenteraden van 17 april 2017, 9 december 2018 en 26 januari 2019 herhaaldelijk gesproken over het rooien van de grote bomen en de beslissing van het college om er Amerikaanse eiken op te planten, vervolgens de ruimte die deze zouden innemen waardoor ze volgens de gemeente niet meer aan te planten zijn na de verkaveling. En tenslotte – telkens na tussenkomst van Progressief Malle – de beslissing om er terug aan te planten (GR 17 december 2018).

 

Deze calvarietocht rond het aanplanten van bomen langs weerzijden van de straat, startte bij de initiële kans die de aannemer zag om via de snelle goedkeuring van het college om de grote bomen – te kunnen rooien. Ondertussen staan er nog steeds geen bomen – we zijn ondertussen 4 jaar verder.

 

We begrijpen dat we telkens het najaar moeten afwachten om bomen aan te planten – gezien dit de beste periode is om maximale overlevingskansen te geven. Echter passeerden er heel wat “najaren”… Gezien de klimaatsveranderingen en de nood aan CO2 buffering, zou ik er toch vanuit mogen gaan dat het gemeentebestuur alle kansen zou grijpen om snel deze bomen aan te planten. Tegelijk lees ik vaak de goedbedoelde acties rond een “gemeentebos”. Laten we beginnen op de stroken en percelen waar de gemeente alle ruimte voor kan creëren en/of innemen.

 

Dus hierbij een vraag tot urgentie en actie!

Laten we dus zelfs niet wachten tot alle percelen bebouwd zijn, want dan staan er mogelijk binnen 10 jaar nog geen bomen. En laten we gaan voor de grote laanbomen zoals deze die er vroeger stonden, want daar is nood aan."

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

         "Welke redenen kunnen jullie aanhalen waarom we sinds december van 2018 geen beweging zagen?

         Wanneer plant het gemeentebestuur de effectief goedgekeurde bomen?

         Welke bomensoort worden er nu voorzien?

         Welke communicatie bereiden jullie voor naar de bewoners, gezien het reeds heel wat tijd geleden is dat jullie beslissingen namen, zonder actie.

         Welke tussenplant voorzien jullie in het 2de deel van de Jan van Renesselaan, want de oudere bomen moeten tijdig geflankeerd worden.

         Hoe wil de gemeente in de toekomst problemen zoals ontstaan in het geval van de Jan van Renesselaan vermijden?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Er wordt op dit moment intensief gebouwd. Men is op verschillende plaatsen aan het werk. De berm staat vol met camionettes.

         De gemeente zal niet wachten tot alles bebouwd is, maar het heeft nu geen zin om er kleine boompjes te gaan zetten. Deze zullen stuk gaan door de werken.

         Het is de bedoeling om er een 9tal bomen aan te planten. Er wordt gedacht aan een krentenboom. Dat zal waarschijnlijk de winter van 2022 zijn.

         De communicatie over de aanplant gebeurt via een bewonersbrief.

         Het laanbomenplan probeert een balans te zoeken tussen openbare werken en groen.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns wijst op het feit dat de Jan Van Renesselaan een laan is. Negen kleine bomen aanplanten is niet voldoende. Het is een gemiste kans. Raadslid Kirsten Dewaelheyns wijst er nog op dat het behouden van bomen ook erfgoed is.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Interpellatie over de stand van zaken in het kader van de monitoring stijging lidgelden Malse verenigingen 2021 en prognose naar de toekomst, 2022

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe:

"Op de gemeenteraad van juni, augustus en 20 november 2020 kregen we te horen dat de Malse verenigingen eenmalig beroep konden doen op middelen uit het Corona noodfonds van de Vlaamse regering. 171.478,92 EUR werd voorzien ter ondersteuning van verenigingen die door de coronacrisis minder eigen inkomsten kunnen genereren doordat hun activiteiten niet kunnen doorgaan. Voor de toewijzing van deze subsidies werd een verdeelsleutel toegepast.

 

We vangen als Progressief Malle signalen op van deelnemers van Malse verenigingen dat het lidgeld wordt verhoogd. We zouden ervan kunnen uitgaan dat de subsidies de mogelijke tekorten in begrotingen zouden gedekt hebben, zodat stijging van lidgelden niet zou moeten worden toegepast. Maar misschien gaan we hier te kort door de bocht."

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

         "Heeft het gemeentebestuur zicht op de stijgende prijzen van lidgeld en de redenen waarom deze anno 2021 worden toegepast? (Vraag naar monitoring)

         Welke prognose (2022 en verder) zien de verenigingen in het kader van lidgelden?

         Welke bijkomende acties voorziet de gemeente om de lidgelden – zeker voor kwetsbare burgers – betaalbaar te houden?"

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Er zijn heel veel verenigingen in Malle. Over welke verenigingen gaat het?

         De culturele verenigingen vragen niet gemakkelijk lidgeld.

         In de zomer van 2020 werd een bevraging bij alle verenigingen van Malle gelanceerd. Er waren 68 respondenten. Uit de bevraging bleek dat verenigingen vooral ondersteuning konden gebruiken op logistiek en infrastructureel vlak. 12 % gaf aan mogelijk een verhoging te vragen van het lidgeld.

         Op de volgende algemene vergadering van de sportraad in april 2022 staat een praatcafé gepland over de verdere impact van de coronacrisis op de sportverenigingen.

         De verenigingen zijn tot nu toe nog niet bevraagd over de prognose van de lidgelden. Het is aan de vereniging zelf om haar prijssetting te bepalen. De gemeente gaat er ook vanuit dat verenigingen zorgzaam met hun leden omgaan.

         Het systeem van de vrijetijdspas bestaat in Malle al lang. Dat systeem wordt zeker behouden in de toekomst.

         Soms moeten gelden ook doorgestort worden aan overkoepelende organisaties voor bijvoorbeeld de verzekering.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of elke Malse vereniging de vrijetijdspas moet toepassen.

 

Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat het geen verplichting is om het toe te passen, maar meent dat zo goed als elke vereniging het toepast.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat de gemeente geen verplichting zal opleggen als het vrijwillig gebeurt.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns wijst op de problematiek waarbij bijvoorbeeld jonge voetballers snel uit hun voetbalkledij groeien.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat heel wat verenigingen zelf goede oplossingen aanreiken hiervoor. Zo wordt er onderling gewisseld of worden er beurzen georganiseerd.

 

Schepen Dries Van Dyck geeft nog mee dat de muziekverenigingen zo goed als gratis zijn. Tot slot wijst hij er nog op dat er sterk gewerkt wordt met de vrijetijdspas door verenigingen die samenwerken met de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Interpellatie over de stand van zaken in het kader van het vuilbakkenplan en de ondersteuning van Mooimakers van de Vlaamse overheid en de statiegeldalliantie op grondgebied van de gemeente Malle

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns licht onderhavig punt toe:

"Bij deze interpellatie willen we nogmaals aandacht vragen voor de ondersteuning die https://mooimakers.be biedt aan bedrijven, scholen, particulieren en

lokale besturen om de problematiek van zwerfvuil grondig te kunnen capteren. Het gehele spectrum van “beleid maken” tot “acties op het terrein” wordt ondersteund. Zo kan de gemeente deelnemen aan bv de opleiding “vuilnisbakkenplan opmaken”, voorziet Mooimakers subsidies, een webbased registratiesysteem,…

 

Een van de facetten wat steeds weer in Malle in het oog springt, zijn inderdaad de vuilbakken, wat volledig in beheer zit van het lokale bestuur. Het “overvol zijn – en niet tijdig geledigd”, het feit dat ze niet zichtbaar zijn in het straatbeeld, “de al dan niet aanwezigheid van een vuilbak”… We merken op het terrein dat de vuilbakkenproblematiek in Malle extra aandacht kan gebruiken."

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns stelt volgende vragen:

         "Heeft het gemeentebestuur actie ondernomen om via beleidsmatig werk en opleidingen de vuilbakkenproblematiek beter te kunnen beheren? Welke dienst binnen de administratie heeft hier ondertussen een goede kennis van?

         Welke acties zullen er eerstdaags en in 2022 worden uitgerold om verbetering te realiseren? Welke acties wil het gemeentebestuur ook rond de algemene zwerfvuilproblematiek uitrollen?

         De gemeenten Zoersel, Rijkvorsel, Lille, Vosselaar,… zijn allen partner van de statiegeldalliantie. De vraag tot aansluiting van de gemeente Malle, kwam eerder ook aan bod in vorige gemeenteraden. Is er ondertussen voortschrijdend inzicht bij de gemeente Malle om zich alsnog aan te sluiten bij deze groep van toekomstgerichte, lokale overheden?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het is een goede vraag over iets dat iedereen frustreert.

         Mensen gaan op vakantie naar landen waar geen vuilbakken staan en toch ligt er niets op de grond.

         Op 25 oktober heeft de groendienst en de milieudienst een vorming gevolgd bij de OVAM over dit thema.

         Er wordt heel wat energie gestoken in het ledigen van de vuilbakken.

         Het louter sensibiliseren is stilletjes gedaan. In de GAS reglementering zal dan ook iets worden toegevoegd hieromtrent.

         Wat betreft het statiegeld bewandelt de minister voorlopig een ander pad: men gaat op het terrein beboeten. De boetes worden hoger. Het aantal mensen op het terrein worden verhoogd. In 2023 zal die aanpak geëvalueerd worden.

 

Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt of de OVAM zegt dat het beboeten van mensen goed is? Of stellen ze eerder nudging voor?

 

Schepen Wouter Patho stelt dat hij niet zeker is hoe de OVAM hier naar kijkt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wanneer de nieuwe glascontainers komen.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat Igean ze in november zou willen wijzigen.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2021
Overzicht punten

GR van 28 oktober 2021

 

Interpellatie over Cohousing Dendra

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:

"Met grote bezorgdheid werd ik door omwonenden meermaals aangesproken over het openbaar onderzoek mbt de ontwikkeling van de Dendra gronden.

 

Een openbaar onderzoek nav een projectaanvraag die ontvankelijk werd verklaard op 04/10/21 en dat loopt van van 11/10 tot 09/11.

 

Ik viel bijna van m’n stoel bij het lezen van de beschrijving van het project

 

Beschrijving van het project

 

Aard van de ontworpen werken : ontwikkelen van een woonerf – bouwen van 71 eengezinswoningen, een buurthuis, een werkhuis en een serre, het aanbouwen van 58 carports met tuinbergingen en 2 carports, het aanleggen van een wegenis, een zwemvijver en wadi’s, een speeltuin, een paapgooi/petanque-terrein, een parking bestaande uit 39 autostaanplaatsen, waarvan 3 voor anders-validen en 11 fietsstalplaatsen na het slopen van de woning Akkerstraat 10 en de bijhorende schuur.

Op de gemeenteraad van 27/05 had ik hierover al eens een vraag gesteld. Er werd toen duidelijk geantwoord dat “desbetreffende site komt niet in aanmerking voor ontwikkeling volgens de woonbehoeftestudie. Bovendien passen de plannen niet in het kwaliteitsplan.”

 

GR 27/05

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat er verregaande gesprekken zouden zijn met Dendra voor een ontwikkeling op de Sint-Lenaartsebaan. Hij vraagt hoe deze plannen kaderen in het kwaliteitsplan. Schepen Sanne Van Looy stelt hierover bezorgde signalen te hebben opgevangen. Deze bezorgde signalen zijn terecht. De desbetreffende site komt niet in aanmerking voor ontwikkeling volgens de woonbehoeftestudie. Bovendien passen de plannen niet in het kwaliteitsplan.

 

Ondertussen werd er een website online gezet https://www.cohousing-dendra.be waarin uitgebreid omschreven wordt wat dit project voorstelt.

Ik krijg er zowaar een ‘Abbeyfield’-gevoel bij.

De initiatiefnemers zijn blijkbaar zeer gedecideerd. Er kunnen zelfs al woningen gereserveerd worden.

 

Het lijkt me echter bijzonder sterk dat deze mensen zoveel tijd en geld investeren zonder enige zekerheid van slagen."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Welke boodschap de intiatiefnemers van het bestuur hebben meegekregen?

         Welke boodschap de intiatiefnemers van ons omgevingsloket hebben meegekregen?

         Heeft de GECORO dit project al besproken?

         Wat is de houding van de meerderheid in deze?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het is heel straf hoe er gecommuniceerd wordt door de aanvrager.

         De gemeente ontving bezorgde signalen.

         Sommige burgers denken dat het dossier reeds in kannen en kruiken is.

         Bij complexe projecten is er meestal een fase van voorbespreking. In dit project is steeds meegegeven dat de site niet ontwikkelbaar is volgens de woonbehoeftestudie. Bovendien is er nu ook het kwaliteitsplan, waar de voorgestelde ontwikkeling niet mee in overeenstemming is.

         Na het indienen van een dossier volgt een volledig- en ontvankelijkheidsverklaring. Daarna begint een termijn van 105 dagen te lopen met een openbaar onderzoek. Binnen die termijn kunnen burgers hun bezorgdheden uiten.

         Na het openbaar onderzoek volgen nog andere adviezen en uiteindelijk zal een beslissing volgen. Die beslissing wordt bekendgemaakt waarna er een beroepsmogelijkheid is.

         De adviezen die verleend worden, worden in het omgevingsloket opgeladen.

         De GECORO heeft ongunstig geadviseerd na een stemming.

         De gemeente wil hier geen kernversterking.

         Wat is de visie van de oppositie?

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volledig tegen de ontwikkeling te zijn. Hij stelt dat de manier waarop ze communiceren, zorgwekkend is. De aanvragers lijken wel heel zeker van hun stuk.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt zich aan te sluiten bij de houding van de meerderheid. Dit wil evenwel niet zeggen dat de fractie tegenstander is van experimenten met cohousing in de kern.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat het inderdaad niet de plaats is om aan kernversterking te doen.

 

 

Publicatiedatum: 29/11/2021