Gemeenteraad

Maandag 30 januari 2017

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Jules Mintjens, Paul Van Ham, Dries Van Dyck, Maria Vermeyen, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Jan Boeckx, Wim Jordens, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Pieter van Boxel, Peter Lacante, Kim Geys, Sanne Van Looy, Ingrid Vrints, Beatrix Knaepkens

Secretaris:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Elisabeth Joris

Raadsleden:

Dominique Defossez, Tineke Lambreghts, Paul Wens

 

Overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet verlaat Katleen Mintjens, Raadslid, vanaf punt 3 de vergadering.

Vanaf punt 5 vervoegt Katleen Mintjens, Raadslid, de vergadering.

Overeenkomstig artikel 27 van het gemeentedecreet verlaat Jules Mintjens, Schepen, vanaf punt 6 de vergadering.

Vanaf punt 7 vervoegt Jules Mintjens, Schepen, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 30 januari 2017.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.00 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Gemeenteraad - verslag zitting van 19 december 2016 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het verslag van de zitting van 19 december 2016 wordt ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 33, betreffende de opmaak van de notulen.

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015.

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat het ontwerp van de notulen van de gemeenteraadszitting van 19 december 2016 correct en volledig is opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen

 

Artikel 1 - Het verslag van de gemeenteraadszitting van 19 december 2016 wordt goedgekeurd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Lokaal woonbeleid - voorwaardelijke goedkeuring van het gemeentelijk toewijzingsreglement sociale huurwoningen door bevoegde minister - aanpassing doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op het lokaal woonoverleg van 29 mei 2015 werd de nood van een lokaal toewijzingsreglement voor de doelgroep 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' besproken in kader van de opstart van een nieuw project door De Ideale Woning.

 

Een toewijzingsreglement moet het recht op samenwonen waarborgen, het leefbaar samenwonen bevorderen en moet gelijke kansen voor iedereen nastreven. Elk toewijzingsreglement moet streven naar een evenwicht tussen het algemeen belang en het individuele woonrecht.

 

De sociale huisvestingsmaatschappij 'De Ideale Woning' gaat een woonproject opstarten aan de Vrijwilligersstraat, meer bepaald 14 studio's voor begeleid zelfstandig wonen en 4 sociale woongelegenheden. Het toewijzingsreglement met doelgroepenplan is van toepassing voor de 14 studio's voor begeleid zelfstandig wonen.

 

Het lokaal woonoverleg heeft tijdens de vergadering van 23 oktober 2015 kennis genomen van de opmaak van een lokaal toewijzingsreglement met doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' en de samenstelling van een werkgroep.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 30 november 2015 haar goedkeuring gehecht aan de procedure van totstandkoming van het lokaal toewijzingsreglement met doelgroepenplan en duidde de betrokken actoren aan.

 

Op 18 januari 2016 heeft de werkgroep de opmaak en uitwerking van het doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' besproken.

 

Tijdens het lokaal woonoverleg van 19 februari 2016 werd een toelichting gegeven bij het ontwerp van het lokaal toewijzingsreglement met doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning'. Het lokaal woonoverleg heeft een gunstig advies gegeven.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zitting van 29 augustus 2016 het toewijzingsreglement met doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' principieel goedgekeurd.

 

De gemeenteraad keurde het toewijzingsreglement met doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' vervolgens goed tijdens de zitting van 29 augustus 2016.

 

Dit besluit werd op 14 september 2016 ter goedkeuring overgemaakt aan de minister voor Wonen, mevrouw Liesbeth Homans.

 

Op 30 november 2016 ontving het college van burgemeester en schepenen de voorwaardelijke goedkeuring van de bevoegde minister.

 

De minister keurt het toewijzingsreglement goed, mits aanpassing van de bepaling onder punt 6 van het doelgroepenplan als volgt: "Voor het overige gedeelte van het patrimonium van De Ideale Woning, blijven de standaardregels van toepassing."

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 205, artikels 42, 43 §2 en 186.

 

Decreet houdende de Vlaamse Wooncode van 15 juli 1997 en latere wijzigingen, in bijzonder artikel 4 duidt op de bijzondere doelstellingen waarmee rekening gehouden moet worden bij de toewijzing.

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 tot reglementering van het sociaal huurstelsel ter uitvoering van de titel II van de Vlaamse Wooncode.

 

Lokaal toewijzingsreglement, goedgekeurd door de minister van Wonen op 13 mei 2014.

 

Motivering

 

In de voorwaardelijke goedkeuring door de minister van Wonen van 30 november 2016, verzoekt de minister om een aanpassing te maken van de formulering in artikel 6 van het doelgroepenplan, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in het lokaal toewijzingsreglement op 29 augustus 2016, als volgt:

         "Voor het overige gedeelte van het patrimonium van De Ideale Woning blijven de standaardregels van het lokaal toewijzingsreglement van toepassing."

dient te worden gewijzigd in:

         "Voor het overige gedeelte van het patrimonium van De Ideale Woning, blijven de standaardregels van toepassing."

 

Gezien de noodzaak van de doelgroep om van de voorrangsregeling te kunnen genieten, is een goedkeuring van het gemeentelijk toewijzingsreglement sociale huurwoning met aangepast doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' aangewezen.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de voorwaardelijke goedkeuring door de minister bevoegd voor Wonen op 30 november 2016, waarin wordt verzocht om een aanpassing te maken van de formulering in artikel 6 van het doelgroepenplan, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in het lokaal toewijzingsreglement op 29 augustus 2016, als volgt:

         "Voor het overige gedeelte van het patrimonium van De Ideale Woning blijven de standaardregels van het lokaal toewijzingsreglement van toepassing."

wordt gewijzigd in:

         "Voor het overige gedeelte van het patrimonium van De Ideale Woning, blijven de standaardregels van toepassing."

 

Artikel 2 - Navolgend gemeentelijk toewijzingsreglement sociale huurwoning met aangepast doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' goed te keuren volgens de voorwaarde van de minister, overeenkomstig artikel 1 van dit besluit, als volgt:

 

"Gemeentelijk toewijzingsreglement sociale huurwoningen met doelgroepenplan 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning'

Onderhavig toewijzingsreglement is van toepassing op het project 'De Bast', Vrijwilligersstraat 13 busnummers 001, 002, 003, 004, 101, 102, 103, 105, 106, 107, 201, 202, 203 en 204, 14 studio's in eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij 'De Ideale Woning'.

 

Binnen het standaardluik komt er een nieuwe voorrangsregel voor de doelgroep 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning', die zal gelden als absolute voorrangsregel.

De betreffende sociale huurwoningen kunnen alleen met de voorrang worden toegewezen aan de kandidaat-huurders die aan de voorwaarde van rationele bezetting voldoen.

 

De verhuurder is verplicht om volgende kandidaat-huurder een voorrang toe te kennen:

1. Personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning: Personen met verstandelijke beperking, een motorische beperking of autismespectrumstoornis of een combinatie daarvan, die beschikken over een positieve beslissing van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap voor het verkrijgen van woonondersteuning of die inschrijfbaar zijn bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap voor rechtstreeks toegankelijke hulpverlening."

 

Om de keuze voor de doelgroep 'personen met een beperking die nood hebben aan woonondersteuning' te motiveren, wordt aan dit toewijzingsreglement in bijlage het aangepaste doelgroepenplan toegevoegd.

 

Artikel 3 - Het toewijzingsreglement met aangepast doelgroepenplan ter bevestiging te bezorgen aan de administratie van de minister van Wonen, zoals verzocht door de minister in de brief van 29 november 2016.

 

Artikel 4 - Sociale verhuurder 'De Ideale Woning' te verzoeken om:

         het intern huurreglement aan te passen aan het aangepaste gemeentelijk toewijzingsreglement,

         een kopie ervan te bezorgen aan de toezichthouder,

dit nadat de bevoegde minister onderhavige aanpassing heeft bevestigd.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - KBC Bank - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Hallebaan en de voetweg tussen de Hallebaan en de Moerdreef - kennisneming rechtzetting materiële vergissing

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In zitting van 29 februari 2016 aanvaardde de gemeenteraad de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door de naamloze vennootschap KBC Bank, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Hallebaan en de grond nodig voor de aanleg van een voetpad tussen de Hallebaan en de Moerdreef, zoals voorgesteld op het plan opgemaakt door landmeter-expert Kris Mintjens op 15 augustus 2011, en kadastraal bekend 1e afdeling, sectie D, nr. 439d, met een oppervlakte van respectievelijk vijfendertig vierkante meter (35 m²) en zeshonderd drieënvijftig vierkante meter (653 m²) en keurde de ontwerpakte opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle met referte MT/1547/15-2151141-1, goed.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

In deze gemeenteraadsbeslissing van 29 februari 2016 bevonden zich enkele materiële vergissingen die voor het definitief verlijden van de akte, zijnde 10 januari 2017, dienden rechtgezet te worden.

 

Zo werd hierin vermeld dat het om een akte 'Verkavelingsakte met kosteloze grondafstand' ging in plaats van om een akte 'Kosteloze grondafstand'. Dit werd rechtgezet.

 

In het besluit onder artikel 3 werd verkeerdelijk vermeld dat de akte met referentie BVO/09577-004/D26953 opgemaakt werd door notaris Peter Timmermans te Antwerpen. Ook deze materiële vergissing werd rechtgezet door te verwijzen naar de juiste referentie met name de akte opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle met referte  MT/1547/15-2151141-1.

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - Kennis te nemen van de rechtzetting van de materiële vergissingen in de gemeenteraadsbeslissing van 29 februari 2016 betreffende de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door de naamloze vennootschap KBC Bank:

'Verkavelingsakte met kosteloze grondafstand' werd gewijzigd in 'Kosteloze grondafstand';

de referentie naar de akte 'BVO/09577-004/D26953 opgemaakt door notaris Peter Timmermans te Antwerpen' werd gewijzigd in 'MT/1547/15-2151141-1 opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle'.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Patrimonium- verwerving van eigendom - d'Hertefelt François en bvba Blauwvoet - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Sint Jobbaan, de Hemelstraat en de Korte Meirenstraat - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 30 maart 2015 werd de verkavelingsvergunning nr. 2015/06, afgegeven aan Studiebureel Kris Mintjens cvba namens d'Hertefelt François voor het eigendom te Malle, Sint Jobbaan zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie C, nr. 81f, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen:

"6° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Korte Meirenstraat, Sint Jobbaan en Hemelstraat (181 m²) (cfr. GR-besluit van 29 september 2014) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan".

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 43, § 2, 12°.

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van 'Verkavelingsakte en kosteloze grondafstand' met referte EC/EC/1935/16-2162425, opgemaakt.

 

Studiebureel Kris Mintjens cvba heeft het verkavelingsplan opgemaakt op 15 januari 2015.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand honderd eenentachtig vierkante meter (181 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Korte Meirenstraat, Sint Jobbaan en Hemelstraat verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Wouter Nouwkens & Tania Portier te Malle worden voorgesteld:

- Mevrouw BORSTLAP Inez Herman S, geboren te Lier op 10 juli 1991 (Rijksregisternummer: 91.07.10-356.43), wonend te 2980 Zoersel, Gagelaars 22. 

- Mevrouw CAENEN Caroline, geboren te Brasschaat op 18 juli 1990 (Rijksregisternummer: 90.07.18-396.33) wonend te 2930 Brasschaat, Langestraat 24.

- Mevrouw LENAERTS Vanessa, geboren te Lier op 3 april 1991 (Rijksregisternummer: 91.04.03-290.07), wonend te 2240 Zandhoven, Kapellebaan 13. 

- Mevrouw CRISPEELS Eva Louise Joanna, geboren te Vilvoorde op 10 maart 1986 (Rijksregisternummer: 86.03.10-222.44) wonend te 2980 Zoersel, Zandstraat 88. 

 

Beraadslaging

 

Schepen Paul Van Ham geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen

 

Artikel 1 – De afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door d'Hertefelt François en de bvba Blauwvoet, van de grond begrepen in de ontworpen wegzaten van de Korte Meirenstraat, Sint Jobbaan en Hemelstraat, zoals voorgesteld op het verkavelingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba op 15 januari 2015, en kadastraal bekend 1e afdeling, sectie C, nr. 81f, met een oppervlakte van honderd eenentachtig vierkante meter (181 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Korte Meirenstraat, Sint Jobbaan en Hemelstraat, wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – De grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – Het ontwerp van 'verkavelingsakte en kosteloze grondafstand' met referte EC/EC/1935/16-2162425, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – De grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – Volgende medewerkers van het notariskantoor van Wouter Nouwkens & Tania Portier te Malle worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

- Mevrouw BORSTLAP Inez Herman S, geboren te Lier op 10 juli 1991 (Rijksregisternummer: 91.07.10-356.43), wonend te 2980 Zoersel, Gagelaars 22. 

- Mevrouw CAENEN Caroline, geboren te Brasschaat op 18 juli 1990 (Rijksregisternummer: 90.07.18-396.33) wonend te 2930 Brasschaat, Langestraat 24.

- Mevrouw LENAERTS Vanessa, geboren te Lier op 3 april 1991 (Rijksregisternummer: 91.04.03-290.07), wonend te 2240 Zandhoven, Kapellebaan 13. 

- Mevrouw CRISPEELS Eva Louise Joanna, geboren te Vilvoorde op 10 maart 1986 (Rijksregisternummer: 86.03.10-222.44) wonend te 2980 Zoersel, Zandstraat 88. 

 

Artikel 6 – De hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – De kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar(s).

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Opzegging overeenkomst en convenant Provinciaal Bibliotheeksysteem - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente koos in april 2014 om in te gaan op een voorstel van Bibnet (nu Cultuurconnect) en de provincie Antwerpen i.v.m. de instap bij het Provinciaal Bibliotheeksysteem (PBS). Er werd een traject opgestart om eind 2017 aan te sluiten bij het PBS.

De Vlaamse Overheid besliste om vanaf 1 januari 2018 de bevoegdheid met betrekking tot het PBS van de provincie over te nemen én het traject dat door Cultuurconnect werd opgestart om het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (EBS) voor alle bibliotheken in Vlaanderen te ontwikkelen.

 

In een brief van 14 september 2016 met het onderwerp ‘aansluiting op PBS/EBS’ gaf het provinciebestuur zelf reeds de gewijzigde context aan, namelijk de geplande herziening van de provinciale bevoegdheden in het kader van de interne staatshervorming van de Vlaamse regering en de opstart van een Vlaamse aanbesteding voor een eengemaakt bibliotheeksysteem op Vlaams niveau.

 

Dit alles betekent dat het voor onze gemeente weinig zin heeft om een overstap te maken naar het PBS, vermits we enkele tijd later weer zouden moeten overstappen naar het EBS.
 

De provincie biedt ons nu de mogelijkheid om de overeenkomst van april 2014 (het herenakkoord en de PBS-convenant) op te zeggen. Dit houdt in dat de gemeente niet zou aansluiten op de PBS-bibliotheeksoftware, maar verder blijft werken met de huidige bibliotheeksoftware.
 

De gemeente blijft wel aan dezelfde (financiële) voorwaarden gebruik maken van de huidige regeling waarbij de catalogus gekoppeld is aan de bibliotheekportalen-omgeving (Mijn Bibliotheek, bibliotheekportaal http://malle.bibliotheek.be). Voor onze gebruikers verandert er dus niets en blijven zij dezelfde mogelijkheden hebben als de klanten van bibliotheken die aangesloten zijn bij het PBS.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

Omwille van de nieuwe ontwikkelingen in verband met het Eengemaakt Bibliotheeksysteem van de Vlaamse Overheid en Cultuurconnect lijkt het niet langer zinvol om eind 2017 een overstap te maken naar het Provinciale Bibliotheeksysteem. We zouden dan op korte termijn tweemaal moeten overstappen.

 

Onder de geschetste omstandigheden is het aangewezen om met onze openbare bibliotheek op termijn meteen in te stappen op het Eengemaakt Bibliotheeksysteem (afhankelijk van de voorwaarden die op een later tijdstip bepaald worden).

 

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen

 

Artikel 1 - Goedkeuring te geven aan de opzegging van de overeenkomst tussen de provincie Antwerpen en de gemeente Malle (GR 28 april 2014) inzake de voorbereidingen op een gefaseerde aansluiting van de lokale openbare bibliotheek op het Provinciaal Bibliotheeksysteem Antwerpen.
 

Artikel 2 - Goedkeuring te geven aan de opzegging van het convenant tussen de provincie Antwerpen en de gemeente Malle (GR 28 april 2014) inzake het aansluiten van de lokale openbare bibliotheek op het Provinciaal Bibliotheeksysteem Antwerpen.

 

Artikel 3 - De nodige documenten voor de opzegging van de overeenkomst en het convenant te ondertekenen en te bezorgen aan de provincie Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Aanpassing overeenkomst tussen de gemeente Malle en Play & Sport Management BVBA voor het gebruik van de sporthal naschools - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 29 juni 2015 keurde de gemeenteraad de gebruiksovereenkomst goed tussen de gemeente Malle en Play & Sport VZW voor het gebruik van de sporthal naschools.

Play & Sport heeft recentelijk de BVBA Play & Sport Management opgericht die voortaan de uitbating van de sporthal voor zijn rekening neemt.

Als BVBA gaat Play & Sport Management 6% BTW aanrekenen op de verhuur van de sporthal.  Omdat een gewone gebruiks- of huurovereenkomst voor onroerend verhuur vrijgesteld is van BTW dient de bestaande gebruiksovereenkomst gewijzigd te worden in een overeenkomst ter beschikkingstelling die wel onderworpen is aan BTW. De overeenkomst dient daardoor aangepast te worden.

 

Juridische gronden

 

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42.

 

Motivering

 

Het is aangewezen de samenwerking met Play & Sport Management BVBA verder te zetten zodat de sportclubs naschools gebruik kunnen maken van deze sporthal.

 

 

Financiële gevolgen

 

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/002/001/002/001

Beleidscode

074001

Algemene rekening

6100200

Beschikbaar krediet

76.300 EUR

Raming

21.000 EUR

Beraadslaging

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 18 ja stemmen

 

Artikel 1 - De wijziging van de gebruiksovereenkomst tussen de gemeente Malle en Play & Sport Management BVBA goed te keuren en bijgevolg de overeenkomst als volgt goed te keuren:

 

"OVEREENKOMST TER BESCHIKKINGSTELLING

 

Tussen

 

Play & Sport Management BVBA, met zetel te Heidemolenbaan 75 – 2390 Malle, vertegenwoordigd door de heer Mick Van der Elst en de heer Stijn Verhaegen, hierna genoemd de ter beschikkingsteller

 

en

 

de gemeente Malle, met zetel te Antwerpsesteenweg 246 – 2390 Malle, vertegenwoordigd door de heer Harry Hendrickx, burgemeester, en de heer Sven Brabants, gemeentesecretaris, hierna genoemd de gebruiker

 

is overeengekomen wat volgt:

 

1. De ter beschikkingsteller stelt de sporthal, gelegen Heidemolenbaan 75 te 2390 Westmalle, ter beschikking van de gebruiker. De dagen en uren worden jaarlijks in een aparte bijlage vastgelegd. De juiste begin- en einddatum en het begin- en einduur zal telkens door de ter beschikkingsteller meegedeeld worden aan de gebruiker.

 

2. De overeenkomst ter beschikkingstelling is van onbepaalde duur en vangt aan op 22 februari 2017. Beide partijen kunnen dan slechts een einde stellen aan de overeenkomst met aangetekend schrijven, zes maanden voor de opzegdatum. De ter beschikkingsteller heeft het recht de overeenkomst voor onbepaalde duur op te schorten bij niet-naleving van het huishoudelijk reglement (in bijlage).

 

3. De vergoeding voor de ter beschikkingstelling bedraagt 17,50 EUR exclusief 6 % BTW per uur per unit. De sporthal bestaat uit 2 units. Deze vergoeding voor de ter beschikkingstelling dekt het gebruik van de kleedkamers, de kosten van verwarming, water en verlichting van de sporthal. De vergoeding voor de ter beschikkingstelling kan jaarlijks op de verjaardag van de overeenkomst geïndexeerd worden volgens de hierna volgende formule:

basisvergoeding x nieuwe index

basisindex

De basisvergoeding bedraagt 17,50 EUR.

De basisindex is het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de ondertekening van de overeenkomst ter beschikkingstelling.

De nieuwe index is het gezondheidsindexcijfer van de maand voorafgaand aan de verjaardag (datum ondertekening) van de overeenkomst.

 

4. De gebruiker verklaart het ter beschikking gestelde goed ontvangen te hebben in de staat waarin het zich bevindt. De gebruiker verbindt zich ertoe het ter beschikking gestelde goed bij het einde van de ter beschikkingstelling in dezelfde goede staat terug te geven.

 

5. Het ter beschikking gestelde goed mag enkel gebruikt worden voor het uitoefenen van de betreffende sport. Voor elke andere bestemming is de voorafgaande schriftelijke toestemming van de ter beschikkingsteller vereist.

 

6. De gebruiker verbindt zich ertoe het ter beschikking gestelde goed te gebruiken overeenkomstig zijn bestemming en het te behouden als een goede huisvader. De gebruiker is verantwoordelijk voor iedere schade die tijdens de uren waarop hij over de sporthal beschikt aangericht wordt. Toegebrachte schade moet onmiddellijk gemeld worden bij de ter beschikkingsteller. De herstellingskosten zullen op het eerste verzoek moeten vereffend worden. De ter beschikkingsteller kan niet aansprakelijk gesteld worden voor verlies of diefstal van persoonlijke bezittingen. Het huishoudelijk reglement voor het gebruik van de sporthal maakt onderdeel uit van deze overeenkomst.

 

7. De gebruiker wordt niet gemachtigd aan het ter beschikking gestelde goed, op zijn kosten en risico, aanpassings- en veranderingswerken uit te voeren, nodig voor de bestemming waartoe het gebruikt wordt.

 

8. De gebruiker mag de rechten en voordelen van huidige overeenkomst niet afstaan aan derden, tenzij mits voorafgaande schriftelijke toestemming van de ter beschikkingsteller.

 

9. De gebruiker verbindt zich ertoe zijn burgerlijke aansprakelijkheid en alle andere risico’s te dekken door een verzekeringspolis die aan de ter beschikkingsteller moet voorgelegd en door deze laatste moet goedgekeurd worden.

 

10. Manifestaties en activiteiten van Play en Sport vzw en Karel Mintjens NV en Play & Sport Management BVBA zelf zullen, zonder beperking in aantal, voorrang krijgen mits 1 maand vooraf te verwittigen."

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Vragen en mededelingen

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij een aantal activiteiten in het kader van vrijetijdsbeleving.

         Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt om de kasseien op het plein in Westmalle aan te pakken. Schepen Jules Mintjens licht toe dat het gepland is voor de kermis.

         Raadslid Wim Jordens merkt op dat zijn vraag met betrekking tot de afvalkalender in een aanvullend punt reeds wordt behandeld.

         Raadslid Wim Jordens vraagt of er een evaluatie gepland is met betrekking tot het doven van de straatverlichting. Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx antwoordt dat er momenteel geen evaluatie gepland is, maar dat het misschien wel nuttig is om dit tijdens de zomer te doen.

         Raadslid Wim Jordens stelt dat hij een drie maanden geleden gevraagd heeft om een zicht te krijgen op het kostenplaatje van de folders en 'Uit in Malle'. Er werd toen beloofd om het overzicht te bezorgen. Schepen Dries Van Dyck licht toe dat de teamverantwoordelijke van de communicatiedienst op dit moment ziek is en dat het daarom wat op zich heeft laten wachten. Schepen Dries Van Dyck tracht de nodige informatie te verzamelen tegen de volgende gemeenteraad.

         Raadslid Ingrid Vrints nodigt iedereen uit voor de smikkeltocht.

         Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx herinnert er aan dat de gemeenteraad van februari een week vroeger is.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie over het werkbezoek van de gouverneur van Antwerpen aan Malle

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vraag:

         Kan er aan de gemeenteraad een uitgebreid verslag van dit werkbezoek gegeven worden?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat een verslag in opmaak is. Als het volgende week op de vergadering van het college van burgemeester en schepenen wordt goedgekeurd, zal het aan alle raadsleden worden bezorgd.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie over de gemeentelijke afvalkalender 2017

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat er klachten komen over de (leesbaarheid) afvalkalender en stelt volgende vragen:

         Waarom werd niet voor hetzelfde systeem als vorig jaar gekozen?

         Is hier overleg gepleegd met Igean? Hebben zij het ontwerp van de nieuwe afvalkalender voorgelegd aan het schepencollege?

         Is het mogelijk om aan de vraag van de inwoners te voldoen, en een nieuwe duidelijke en leesbare afvalkalender te verspreiden?

         Kan hier naar volgend jaar toe, zeker de nodige aandacht aan besteed worden?

 

Schepen Paul Van Ham beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 17 oktober 2016 heeft het college ook het advies gegeven de ophaalkalender te verduidelijken. Igean maakt in samenwerking met FostPlus, die een nieuw communicatiebureau hebben aangesteld, de afvalkalender. FostPlus betaalt deze kalender. Zij maken een éénvormig ontwerp voor de verschillende gemeenten.

         Voor volgend jaar zullen de bekommernissen opnieuw worden meegegeven.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie rond energie besparen in gemeentelijke gebouwen

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Zijn er recent nog toetsingen gedaan om het energieverbruik in de gemeentelijke gebouwen onder controle te houden? 

         Welke concrete maatregelen kan en/of wil het schepencollege nog nemen om concrete problemen (o.a. voorbeeld van toiletten) op te lossen?

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat er sinds september 2016 een gemeentelijke werkgroep energiebeleid van start is gegaan die actief bezig is met het energieverbruik van gemeente en OCMW Malle. Schepen Paul Van Ham licht toe dat hij het laatste verslag van de bijeenkomst zal bezorgen zodat de raadsleden een goed zicht krijgen op wat er besproken wordt en welke acties er ondernomen worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie over de negatieve evolutie van de maandelijkse markten in Malle

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Is er al opnieuw een evaluatie rond het huidige marktsysteem gebeurd?

         Welke ideeën en mogelijkheden ziet het schepencollege en meerderheidscoalitie rond de toekomst voor de markten in Malle?

 

Schepen Mieke Vermeyen beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De markt vermindert inderdaad.

         Er wordt gestreefd naar een voedingsmarktje.

         In november werden er een 130/140 koekjes uitgedeeld op de markten.

         In december werden er een 130/140 bonnen binnen gebracht.

         De markt haalt mogelijk ook burgers uit hun isolement.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat de randvoorwaarden van de markt zullen bekeken worden zoals bijvoorbeeld de vraag of het nodig is om het hele marktplein af te sluiten.

 

Raadslid Wim Jordens vraagt of de vorm die de markt nu aanneemt een bijsturing is naar aanleiding van een evaluatie.

 

Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat het eerder een natuurlijke evolutie is, die ontstaan is.

 

Raadslid Wim Jordens merkt op dat de markt dan toch niet geworden is wat men er van verwacht had.

 

Schepen Mieke Vermeyen licht toe dat de start groter was dan voorzien.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat er verschillende marktkramers blijven terug komen. Eveneens licht hij toe dat er mogelijk meer verwacht was, maar dat de sociale functie niet mag vergeten worden.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie over de afschaffing van de zitdag van de huurdersbond in Malle

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Wie heeft de beslissing genomen om de zitdag van de huurdersbond in de gemeente te schrappen? Was dit de huurdersbond zelf, het OCMW-bestuur of beiden?

         In hoeverre is er tussen beide partners overleg geweest?

         Waarom wordt deze beslissing genomen?

         Welk (drempelverlagend) alternatief zal het OCMW-bestuur voorzien om huurders met financiële, sociale en juridische vragen en problemen op te vangen?

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat de huurdersbond zelf de beslissing heeft genomen, gebaseerd op het aantal bezoekers (een 25 per jaar). Het alternatief bij uitstek is het Wooninfopunt waar veel mensen op af komen en die een ruimer aanbod hebben dan het aanbod van de huurdersbond.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie over het gemeentelijk standpunt rond het alternatief R2 rond Antwerpen

 

Raadslid Pieter van Boxel licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Wat is de visie van de meerderheidspartijen over deze oplossing?

         Zou het schepencollege dit idee, als waardig alternatief, willen/durven verdedigen op overlegmomenten met andere lokale besturen, de stad Antwerpen, de provincie, AWV en de Vlaamse regering?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De visie van de gemeente is al verschillende keren verkondigd.

         Het is niet aan de gemeente Malle om aan te geven wat het beste tracé is. De gemeente heeft niet de kennis hiervoor. Elk tracé heeft voor- en nadelen. Er zal altijd tegenkanting zijn. Het is belangrijk dat er beslist wordt.

         Er is een gesprek geweest met de verantwoordelijke minister.

 

Schepen Paul Van Ham vult aan, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er is een overleg op het kabinet geweest.

         Het is onduidelijk waar in de voorgestelde plannen m.b.t. R2 de oplossingen voor Malle zitten.

         Er wordt heel veel moeite gedaan om iets aan de Malse mobiliteit te doen.

 

Raadslid Pieter van Boxel stelt dat het verkeer hier vast zit omdat het in Antwerpen vast zit.

 

Schepen Paul Van Ham merkt op dat wij niet over de expertise beschikken om het juiste alternatief aan te duiden.

 

Raadslid Alex Van Loon vult aan, waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het debat over de mobiliteit in de provincie Antwerpen moet niet in de gemeenteraad van Malle gevoerd worden.

         Het tracé van de R2 zadelt andere gemeenten met problemen op.

         Het is belangrijk om de focus te houden op de mobiliteitsproblemen in Malle en in overleg met de buurgemeenten de zaken aan te pakken.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt of er een verslag is van de afspraak bij de minister.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat het een constructief gesprek was, maar dat er geen verslag van was. De ring rond Zoersel en Malle, de doortocht in Oostmalle en het fietspad van de N12 werden er besproken.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet vraagt of er iets concreet gebeurt met de mobiliteitsplannen die door de provincie zijn uitgewerkt.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx licht toe dat wanneer het einddocument over de ontsluiting van de Noorderkempen er is, het zal meegedeeld worden aan de raadsleden.

 

Raadslid Wim Jordens merkt op dat er tegenwoordig overal drukkingsgroepen zijn, waardoor politici die gekozen zijn en geacht worden om beslissingen te nemen, bijna de kans niet meer krijgen. Dit is een jammerlijke evolutie.

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx wijst in dit kader naar een essay van professor De Rynck waarin de balans tussen representatieve democratie en actiegroepen van naderbij bekeken wordt.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat hij het wil opnemen voor de actiegroepen. Het is namelijk zo dat sommige overheden beslissingen nemen die tegen de wet ingaan of tegen vroegere beslissingen. Bovendien heeft het aanleggen van wegen een hele grote impact.

 

Raadslid Pieter van Boxel licht toe dat omleidingswegen maar zin hebben als de problematiek in Antwerpen opgelost wordt.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019
Overzicht punten

GR van 30 januari 2017

 

Interpellatie over het rooien van een boom in de Sint-Laurentiuslaan

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe en stelt volgende vragen:

         Was de beuk in de Sint-Laurentiuslaan zodanig ziek dat hij moest worden gerooid? Was het mogelijk om slechts enkele takken te verwijderen?

         Wie heeft het oordeel geveld dat de boom ziek was? Werd bij die beslissing een boomchirurg betrokken?

         Er zijn twee weken verstreken tussen de brief van de gemeente aan de eigenaar en de dag waarop de beuk is gerooid. Was het niet aangewezen om vooraf het advies te vragen van een boomchirurg of van het Agentschap Natuur en Bos?

         In de Sint-Laurentiuslaan liggen buizen klaar om nutsvoorzieningen ondergronds te leggen. Is er een verband tussen de vraag van de gemeente om de boom te rooien en de geplande werken in de Sint-Laurentiuslaan?

         Had de gemeente de buurtbewoners niet beter vooraf verwittigd dat de beuk zou worden gerooid?

         Houdt het gemeentebestuur rekening met de leeftijd van bomen bij het verlenen van kapvergunningen?

         Welk beleid wenst de meerderheid te voeren om oude bomen in de toekomst beter te beschermen?

 

Burgemeester-voorzitter Harry Hendrickx beantwoordt de vragen waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Op aangeven van de groendienst werd toestemming verleend in het kader van de openbare veiligheid.

         Er was een tak op de openbare weg terecht gekomen. Bovendien hing er nog een tak los in de kruin van de boom.

         Het nazicht van de boom door onze diensten, leerde dat de boom was aangetast met parasitaire tonderzwam.

         Er is niet over één nacht ijs gegaan, maar een dringende oplossing was noodzakelijk.

         In de boom was bovendien een breuk.

         Er is geen boomchirurg bij geweest aangezien de problematiek voldoende duidelijk was.

         Wanneer het kan worden bomen geklasseerd. De bomen in Malle worden gerespecteerd. Waar het kan, zal er ook een pad worden omgelegd.

 

Schepen Paul Van Ham licht toe dat de veiligheid primeert en dat het kappen van de boom niets te maken heeft met de leidingen die er zouden komen. Schepen Paul Van Ham licht toe dat onder andere met volgende zaken wordt rekening gehouden bij het kappen van bomen:

         Inheems dan wel uitheems.

         Gewestplanbestemming en verkavelingsvoorwaarden.

         Het bosdecreet en het natuurdecreet.

         Omvang.

         Toekomstige werken.

         Andere bomen in de omgeving of constructies die een verdere groei zouden kunnen

belemmeren.

         Kroondichtheid in de onmiddellijke omgeving.

         De gezondheid van de boom en daaruit volgend de groeikansen.

         Esthetische waarde.

         Deel uitmakend van lijnelement of niet.

         De risico’s bij takbreuk en omvallen voor de omgeving.

         De stabiliteit en met name ook de bodemgesteldheid (soms is het wortelstelsel

beschadigd door bv. aanleg van nutsleidingen).

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet merkt op dat het misschien beter had geweest om de eigenaars in de onmiddellijke omgeving vooraf te verwittigen.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat hij een duidelijk antwoord heeft gekregen en vraagt of er ideeën zijn om in de toekomst iets te doen rond oude bomen.

 

Schepen Jules Mintjens licht toe dat al het leven een einde heeft, ook een boom. Hij merkt op dat oude (zieke) bomen ook nefast kunnen zijn voor naburige bomen.

 

Raadslid Walter Vermeylen merkt op dat studies het belang van oude bomen aantonen en dat er op allerlei wijze mee omgegaan kan worden.

 

Schepen Paul Van Ham antwoordt dat er respectvol wordt omgegaan met oude bomen en dat deze historie voor extra alertheid zal zorgen.

 

Raadslid Alain De Laet merkt op dat er 14 dagen tussen het rooien en de beslissing zaten.

 

Raadslid Walter Vermeylen raadt het boek 'Het verborgen leven van bomen' aan.

 

 

Publicatiedatum: 17/01/2019