Gemeenteraad

Donderdag 26 november 2020

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Vanaf punt 12 verlaat Paul Van Ham, raadslid de vergadering.

Vanaf punt 13 vervoegt Paul Van Ham, raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 26 november 2020.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.01 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Politieverordening - besluit burgemeester 18 november 2020 - bekrachtiging - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 18 november 2020 nam burgemeester Harry Hendrickx volgende beslissingen in het besluit met als titel 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring':

 

"Artikel 1 - tot en met 30 november 2020 de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn op hybride wijze te laten doorgaan als volgt:

         Het fysieke gedeelte van de vergadering gaat door in de feestzaal van De Notelaar met inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker wanneer men rondloopt. Aan tafel kan het mondneusmasker worden afgenomen.

         Het digitale gedeelte van de vergadering wordt voorbehouden voor raadsleden die

         ziek zijn

         in quarantaine of zelfisolatie zitten

         behoren tot een risicogroep of waarvan een gezinslid behoort tot de risicogroep

         werken in de zorg.

Deze raadsleden kunnen via een audiovisuele live-verbinding de raden volgen en kunnen afzonderlijk deelnemen aan de beraadslaging en stemming, zowel voor wat betreft het openbare als het eventuele geheime gedeelte van de zitting.

         Alle leden zijn zichtbaar, hoorbaar en herkenbaar voor de andere leden en het publiek.

 

Artikel 2 - publiek toe te laten op de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn in die zin dat in de foyer van De Notelaar maximaal 28 bezoekers kunnen plaatsnemen mits inachtneming van de sociale afstandsregels en mits het dragen van een mondneusmasker. In de foyer zal via een audiovisueel systeem de vergadering van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn live afgespeeld worden.

 

Artikel 3 - het aanwezige publiek mag conform het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn geen openlijke tekens van goedkeuring of afkeuring tonen of wanorde veroorzaken."

 

Juridische gronden

 

Nieuwe Gemeentewet, artikel 134, §1 en artikel 135, §2

 

Motivering

 

De burgemeester nam op 18 november 2020 een noodzakelijk besluit in het kader van de vrijwaring van de openbare gezondheid en de organisatie van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn. De motieven om het besluit te nemen worden afdoende weergegeven in het besluit zelf en worden overgenomen.

 

Het besluit kan dan ook bekrachtigd worden.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat zijn fractie zal tegen stemmen en verwijst hiervoor naar het aanvullend punt dat hij heeft ingediend. Hij merkt ook op dat in het ontwerpbesluit de beraadslaging van vorige zitting is blijven staan.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie zich aansluit bij de fractie OostWest.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 8 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - het besluit van de burgemeester van 18 november 2020 'Politieverordening - openbare gezondheid - gemeenteraad - raad voor maatschappelijk welzijn - modaliteiten zitting - goedkeuring' te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 29 oktober 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 29 oktober 2020. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 29 oktober 2020 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt nog wat verduidelijking te willen bij het aanvullend punt dat hij vorige zitting had ingediend.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx vraagt of het antwoord niet voldoende in het zittingsverslag staat. Indien er nog onduidelijkheden zouden zijn, stelt hij voor om er later op terug te komen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat zijn fractie zich zal onthouden omdat ze niet aanwezig was.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie zich zal onthouden omdat ze niet aanwezig was.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 9 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 29 oktober 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

ELZ Voorkempen vzw - samenwerkingsovereenkomst voor de huisbezoekers in het kader van de bestrijding van het coronavirus COVID-19 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De Vlaamse Regering keurde op 26 juni 2020 een plan goed om heropflakkeringen van COVID-19 in te dijken. De eerstelijnszones met hun netwerk krijgen hier een belangrijke rol toebedeeld.

 

De eerstelijnszones krijgen in de strijd tegen de coronavirus COVID-19 onder meer de bijzondere taak om een groep van huisbezoekers op te richten met de volgende opdrachten:

         COVID-coaching: het voorbereiden van de burger op een contact vanuit het (centrale) callcenter evenals het ondersteunen van de burger in zelfisolatie

         complexe contactopsporing: het inventariseren van de verschillende contacten van een indexpatiënt in een complexe situatie (bv. evenement, horeca)

         bronopsporing: het leggen van verbanden waardoor ogenschijnlijk ad random besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht (bv. één bedrijf).

 

Aan de eerstelijnszones kan een subsidie worden toegekend om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken.

 

Eerstelijnszone Voorkempen vzw wil voor deze groep van huisbezoekers beroep doen op de medewerkers van de lokale besturen van de zone.

 

Om de subsidie te kunnen ontvangen, moet Eerstelijnszone Voorkempen vzw een samenwerkingsovereenkomst afsluiten met de lokale besturen waarop zij beroep wil doen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2019 tot erkenning en subsidiëring van de zorgraden en houdende inwerkingtreding van het decreet van 26 april 2019 betreffende de organisatie van de eerstelijnszorg, de regionale zorgplatformen en de ondersteuning van de eerstelijnszorgaanbieders

 

Besluit van de administrateur-generaal van het agentschap Zorg en gezondheid van 15 mei 2020 tot erkenning van de zorgraad van eerstelijnszone Voorkempen met ingang van 1 juli 2020

 

Motivering

 

De lokale besturen van Eerstelijnszone Voorkempen vzw werken al gedurende maanden nauw samen met het COVID-19 team van Eerstelijnszone Voorkempen vzw om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 binnen het werkingsgebied van de zone te beperken en de inwoners te informeren en sensibiliseren.

 

Deze samenwerking kan bestendigd worden in een samenwerkingsovereenkomst die toelaat dat medewerkers van lokale besturen worden ingeschakeld in de COVID-coaching, de contact- en bronopsporing met inachtname van de wetgeving rond de (verwerking van) privacygevoelige gegevens en die toelaat dat Eerstelijnszone Voorkempen vzw hiervoor een subsidie ontvangt.

 

Gemeente Malle wil hiervoor ook enkele van haar medewerkers beschikbaar stellen, al naargelang de noodzaak en gedurende maximaal een halve dag per week. Het gaat om de maatschappelijk assistenten werkzaam op de sociale dienst van OCMW Malle, de coördinator van het departement welzijn & leven, de algemeen directeur en de noodplanningscoördinator van gemeente Malle.

 

De betrokken medewerkers ondertekenen een geheimhoudingsverklaring.

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen bij de samenwerkingsovereenkomst die het Agentschap voor Zorg en Gezondheid heeft opgemaakt en verwijst ze voor goedkeuring door naar de gemeenteraad van 26 november 2020.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Walter Vermeylen merkt op dat er bij Malle een hele lijst aan namen staat, bij andere gemeenten is dat niet het geval.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat hier niets achter gezocht moet worden. De hele sociale dienst is opgenomen.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - de samenwerkingsovereenkomst tussen Eerstelijnszone Voorkempen vzw en de lokale besturen van Malle, Zoersel, Zandhoven, Schilde, Brecht en Wijnegem voor de huisbezoekers in het kader van de bestrijding van het coronavirus COVID-19 goed te keuren:

 

"Samenwerkingsovereenkomst

 

Tussen

 

Eerstelijnszone Voorkempen vzw, met maatschappelijke zetel te Handelslei 167, 2980 Zoersel en met ondernemingsnummer 0740.502.156 en vertegenwoordigd door Vicky Van Camp, voorzitter. 

 

en

 

Lokaal bestuur Brecht vertegenwoordigd door burgemeester Sven Deckers en algemeen directeur Annemie Marnef,

 

en

 

Lokaal bestuur Malle vertegenwoordigd door Sven Brabants, algemeen directeur, en Dirk Gerinckx, voorzitter van de gemeenteraad,

 

en

 

Lokaal bestuur Schilde vertegenwoordigd door burgemeester Dirk Bauwens en algemeen directeur Tine Vervisch,

 

en

 

Lokaal bestuur Wijnegem vertegenwoordigd door burgemeester Ivo Wynants en algemeen directeur Leen Nagels,

 

en

 

Lokaal bestuur Zandhoven vertegenwoordigd door burgemeester Luc Van Hove en Henderickx Paula, voorzitter gemeente- en OCMW raad

 

en

 

Lokaal bestuur Zoersel vertegenwoordigd door burgemeester Liesbeth Verstreken en algemeen directeur (waarnemend) Kristof Dieltiens.

 

Hierna genoemd: de ondertekende partijen

 

Deze samenwerkingsovereenkomst wordt opgesteld met het oog op het ontvangen van subsidies in het kader van het ‘Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken’. 

 

 

ONDERWERP VAN DE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst wordt afgesloten om tegemoet te komen aan de verplichting uit het Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een subsidie aan de zorgraden om de contact- en bronopsporing ter bestrijding van de Covid-19-pandemie te versterken. Artikel 2 van dit besluit stelt dat in de schoot van de zorgraden een pool van huisbezoekers moet opgericht worden waarmee de 3 in het BVR omschreven rollen of taken kunnen uitgevoerd worden, m.n.:

         COVID-coaching: het voorbereiden van de burger op een contact vanuit het (centrale) callcenter evenals het ondersteunen van de burger in zelfisolatie,

         complexe contactopsporing: het inventariseren van de verschillende contacten van een indexpatiënt in een complexe situatie (bv. evenement, horeca),

         bronopsporing: het leggen van verbanden waardoor ogenschijnlijk ad random besmettingen tot één en dezelfde bron kunnen worden teruggebracht (bv. één bedrijf).

 

De overeenkomst richt zich specifiek naar volgende afspraken :

         de organisatie en coördinatie van de pool huisbezoekers : wie neemt hierbinnen welke rol op en welke aandeel van de voorziene subsidie wordt hiervoor ter beschikking gesteld ;

         deelname aan de pool huisbezoekers : per organisatie wordt bepaald wie ze als huisbezoeker voor welk aandeel (uitgedrukt in delen van ½ werkdag) ter beschikking kunnen stellen van de pool huisbezoekers.

 

 

ORGANISATIE EN COÖRDINATIE VAN DE POOL HUISBEZOEKER

 

De pool huisbezoekers wordt ingericht binnen het COVID-19 team van de zorgraad. In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst worden de nodige afspraken gemaakt om te bepalen door wie de organisatie en coördinatie van de pool huisbezoekers wordt uitgevoerd.  Deze taken kunnen worden opgenomen door medewerkers van de zorgraad, één of meer lokale besturen of een organisatie binnen het werkingsgebied van de eerstelijnszone.

Hieronder volgt een opsomming van te voorziene organisatie- en coördinatietaken:

(in deze lijst kunnen volgens afspraak taken toegevoegd of geschrapt worden)

         Centraal aanspreekpunt zijn voor huisartsen m.b.t. (potentieel) complexe casussen n.a.v. contactonderzoek en quarantainemaatregelen, wat betreft de niet-medische aspecten

         Organisatie pool huisbezoekers

         Samenstelling pool

         Opleiding organiseren

         Beheer persoonlijke beschermingsmaterialen 

         Coördinatie opdrachten pool huisbezoekers 

         Triage inkomende dossiers huisartsen, i.s.m. medisch expert

         Inschakelen huisbezoekers (planning)

         Organiseren bereikbaarheid + permanentie pool huisbezoekers

         Aansturing pool huisbezoekers

         Ondersteunen en coachen huisbezoekers

         Evt. complexe dossiers mee opnemen (vb. opname nodig) 

         Capteren opleidingsnoden 

         Evt. intervisie organiseren

         Brugfunctie verzorgen tussen de huisbezoekers  en de toegewezen lokale field agent

         Vanuit de helikopterview die men op eerstelijnszoneniveau heeft signaalfunctie opnemen (knelpunten, opportuniteiten, prioriteiten…)

         M.b.t. de lokale situatie: t.a.v. lokale besturen

         M.b.t. de eerstelijnszone: t.a.v. de zorgraad

         M.b.t. vraag en aanbod lokaal of bovenlokaal

 

De hierboven genoemde organisatie- en coördinatietaken zullen worden opgenomen door ELZ Voorkempen, Poriau Pieter en Vicky Van Camp

(naam en adresgegevens van de organisatie(s) en/of het/de loka(a)l(e) bestu(u)r(en) die deze taken zullen opnemen, indien mogelijk met naam en voornaam van de persoon die hiervoor worden aangewezen)

 

 

DEELNAME AAN DE POOL HUISBEZOEKERS

 

De pool huisbezoekers wordt samengesteld uit ervaren mensen.  De voorkeur gaat uit naar mensen met een zorg- of welzijnsprofiel bv.:

         maatschappelijk werkers van de lokale besturen (OCMW), of voorzieningen werkzaam in de eerstelijnszone (CAW, Dienst maatschappelijk werk van het ziekenfonds , Dienst voor Gezinszorg, CGG…)

         lokale buurtwerkers

         straathoekwerkers

Ook vrijwilligers kunnen deel uitmaken van de pool huisbezoekers op voorwaarde dat ze beschikken over dezelfde competenties en kwalificaties als de beroepsprofielen.

 

Competenties waarover de huisbezoekers dienen te beschikken zijn o.m.

         outreachend te werken

         zorg- en ondersteuningsnoden in te schatten o.b.v. vraagverheldering

         gepast door te verwijzen

        

De verwachte kennis en vaardigheden:

         kennis van de sociale kaart - zowel het aanbod aan vrijwilligerswerk als het professionele het zorgaanbod - van het werkingsgebied

         motiverende gesprekvoering kunnen voeren

         oplossingsgericht zijn

         empathisch zijn

        

 

De huisbezoekers worden binnen hun organisatie voor een aangeduid deel van hun tijd vrijgesteld om bij te dragen aan de uit te voeren huisbezoeken.  De minimale voorziene vrijstelling is 1 dagdeel (4 uren) per week.  In het kader van deze samenwerkingsovereenkomst worden de taken die worden uitgevoerd als huisbezoeker beschouwd als behorende tot het reguliere takenpakket van de beroepskracht.  Er wordt hiervoor dus geen aparte vergoeding voorzien.  Indien er omwille van de epidemiologische situatie geen nood is aan de inzet van (een deel van) de voorziene huisbezoekers, blijven deze medewerkers uiteraard binnen hun eigen organisatie prestaties leveren.  Huisbezoekers blijven onder de aansturing, aansprakelijkheid en verzekering van hun respectieve werkgevers vallen.  Per organisatie die medewerkers vrijstelt om als huisbezoeker te worden opgenomen in de pool, wordt xxx euro voorzien om te compenseren voor het interne coördinatie- en planningswerk die hiervan het gevolg is.

 

 

(Geef in onderstaande tabel – per huisbezoeker – op welke organisatie haar/hem vrijstelt en het aantal uren waarvoor de huisbezoeker inzetbaar is voor de pool)

Naam en voornaam huisbezoeker

Tewerkstellende organisatie

#uren inzetbaar

Heidi Heeren
Liesbeth Steelandt

OCMW Zoersel

Naargelang de

noodzaak met een

maximum van ½ dag

per week in totaliteit.

Iris Van Cutsem

Ellen De Vos

Gemeente en OCMW Zandhoven

Naargelang de

noodzaak met een

maximum van ½ dag

per week in totaliteit.

BACKX HANNE

BARTHOLOMEEUSEN CHARLOTTE

BOUWEN MARIA

COMANS SYLVIE

DRIES STEPHANIE

JANSSENS ANNICK

PAUWELS SHAUNI

SOMERS MARLEEN

VAN DEN WYNGAERT VALERIE

VAN GEEL ANKE

VAN HOOF PASCALE

VERTRUYEN NIELS

Liesbeth Van Menxel

Stijn Vrints

Gemeente en OCMW Brecht

Naargelang de

noodzaak met een

maximum van ½ dag

per week in totaliteit.

 

Bruylandts Karen

Van Gestel Veronique

Peeters Ilse

Stessens Gaby

Van Looy Heidi

Verreydt Renée

De Meyer Erica

Van den Kieboom Elke

Doms Evelien

Dries Yana

De Baets Frederik

Verheyen Wendy

Brabants Sven

Van Erck Karen

OCMW en gemeente Malle

Naargelang de

noodzaak met een

maximum van ½ dag

per week in totaliteit.

Martine Kussé

Leen van Hecke

Karlijn De Beck

Kitty Leyssens

Jannick Exsteens

OCMW en gemeente Schilde

Naargelang de

noodzaak met een

maximum van ½ dag

per week in totaliteit.

Marleen Patteet

Nathalie Guldentops

OCMW en gemeente Wijnegem

Naargelang de

noodzaak met een

maximum van ½ dag

per week in totaliteit.

 

DUUR VAN DEZE SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

 

Deze overeenkomst wordt aangegaan voor bepaalde tijd beginnend bij de ondertekening van deze overeenkomst en uiterlijk eindigend op 31 juli 2021.

 

 

Opgesteld in 7 exemplaren, ondertekend te <plaats> op . . .  , waarvan elke ondertekende partij verklaart er één ontvangen te hebben. Eén exemplaar wordt toegestuurd aan het Agentschap Zorg en Gezondheid om te voldoen aan de subsidievoorwaarde in het kader van het voornoemde BVR

 

VOOR AKKOORD

 

 

Voor Eerstelijnszone Voorkempen

Van Camp Vicky, voorzitter

 

 

Lokaal bestuur Brecht vertegenwoordigd door burgemeester Sven Deckers en algemeen directeur Annemie Marnef,

 

 

Lokaal bestuur Malle vertegenwoordigd door Sven Brabants, algemeen directeur, en Dirk Gerinckx, voorzitter van de gemeenteraad,

 

 

Lokaal bestuur Schilde vertegenwoordigd door burgemeester Dirk Bauwens en algemeen directeur Tine Vervisch,

 

 

Lokaal bestuur Wijnegem vertegenwoordigd door burgemeester Ivo Wynants en algemeen directeur Leen Nagels,

 

 

Lokaal bestuur Zandhoven vertegenwoordigd door burgemeester Luc Van Hove en Henderickx Paula, voorzitter gemeente- en OCMW raad

 

 

Lokaal bestuur Zoersel vertegenwoordigd door burgemeester Liesbeth Verstreken en algemeen directeur (waarnemend) Krisfof Dieltiens.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Kerkfabriek Sint-Paulus - budget 2021 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle heeft het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Paulus ontvangen op 6 augustus 2020.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten, meerbepaald titel II, hoofdstuk 3, artikel 43

 

Besluit van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 - modellenbesluit gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 februari 2013

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 'Kerkfabriek Sint-Paulus - budget 2021 - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

De voorziene exploitatietoelage voor 2021 bedraagt 5.323,19 euro

(berekend als volgt: 7.984,79 euro * 2/3 voor Malle).

 

De voorziene investeringstoelage van 2020 werd niet aangewend en zal worden overgedragen naar 2021. Deze toelage bedraagt 141.186,20 euro.

 

De voorziene huurtoelage voor 2021 bedraagt 6.182,85 euro

(berekend als volgt: 9.274,28 euro * 2/3 voor Malle).

 

De gemeenteraad stelt vast dat het budget in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan zodat zij er enkel kennis van moet nemen.

 

Financiële gevolgen

INVESTERINGSTOELAGE

 

Budget

Gemeente

MJP

 

Algemene rekening

66400000

Beschikbaar krediet

0 euro

Raming (incl. btw)

141.186,55 euro

Vastlegging (incl. btw)

141.186,55 euro

 

EXPLOITATIETOELAGE

 

Budget

Gemeente

Actie

1419/007/001/001/001

Beleidscode

0790

Algemene rekening

64940000

Beschikbaar krediet

0 euro

Raming (incl. btw)

5.323,19 euro

Vastlegging (incl. btw)

5.323,19 euro

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Paulus waarvan de balans als volgt is samengesteld:

 

EXPLOITATIE

 

Ontvangsten

14.214,28 euro

Uitgaven

-36.704,28 euro

Exploitatie voor overboekingen

-22.490 euro

Overboeking

0 euro

Gecorrigeerd overschot 2019

+14.505,21 euro

Tekort exploitatie

-7.984,79 euro

 

 

INVESTERINGEN

 

Ontvangsten

0 euro

Uitgaven

0 euro

Investeringen voor overboeking

0 euro

Tekort rekening 2019

-1.380,65 euro

Tekort investeringen

-1.380,65 euro

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Kerkbestuur Sint-Martinus - budgetwijziging 2020 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle ontving op 12 november 2020 de budgetwijziging 2020 van de kerkfabriek Sint-Martinus.

 

Juridische gronden

 

Decreet van het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten, meer bepaald Titel II, hoofdstuk 3, artikels 48 en 50

 

Besluit van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 - modellenbesluit gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 februari 2013

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 'Kerkfabriek Sint-Martinus - budgetwijziging 2020 - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op de budgetwijziging 2020 van de kerkfabriek Sint-Martinus.

 

De gemeenteraad stelt vast dat de budgetwijziging past binnen het goedgekeurde meerjarenplan zodat zij er enkel kennis van moet nemen.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Martinus voor het dienstjaar 2020, waarvan de balans samengesteld is als volgt:

 

EXPLOITATIE

 

Ontvangsten

40.755 euro

Wijziging

0 euro

Uitgaven

-24.085 euro

Wijziging

0 euro

Exploitatie 2020

16.670 euro

Gecorrigeerd overschot

+ 35.672,40 euro

Overschot exploitatie

52.342,40 euro

 

INVESTERINGEN

 

Ontvangsten

25.000,00 euro

Wijziging

0 euro

Uitgaven

-25.000,00 euro

Wijziging

-6.000 euro

Investeringen 2020

6.000 euro

Tekort investeringen n-2

-6.121,18 euro

Overschot investeringen

-121,18 euro

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Kerkfabriek Sint-Martinus - budget 2021 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle ontving het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Martinus op 12 november 2020.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 7 mei 2004 houdende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten, meer bepaald Titel II, hoofdstuk 3, artikel 48

 

Besluit van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 - modellenbesluit gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 februari 2013

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 'Kerkfabriek Sint-Martinus - budget 2021 - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Martinus.

 

De gemeenteraad stelt vast dat het budget in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan zodat zij er enkel kennis van moet nemen.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het budget van de kerkfabriek Sint-Martinus voor het dienstjaar 2021 waarvan de balans samengesteld is als volgt:

 

EXPLOITATIE

 

Ontvangsten

41.675 euro

Uitgaven

-27.585 euro

Exploitatie voor overboekingen

14.090 euro

Overboeking

-40.000 euro

Gecorrigeerd overschot

26.698 euro

Overschot exploitatie

788 euro

 

INVESTERINGEN

 

Ontvangsten

480.000 euro

Uitgaven

-519.412 euro

Overboeking

40.000 euro

Investeringen 2020

588 euro

Tekort rekening 2019

-6.496,28 euro

Tekort investeringen

-5.908.28 euro

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Kerkfabriek Sint-Laurentius - budgetwijziging 2020 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle ontving op 8 oktober 2020 de budgetwijziging 2020 van de kerkfabriek Sint-Laurentius.

 

Juridische gronden

 

Decreet van het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten, meer bepaald Titel II, hoofdstuk 3, artikels 48 en 50

 

Besluit van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten,

gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 - modellenbesluit gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 februari 2013

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 'Kerkfabriek Sint-Laurentius - budgetwijziging 2020 - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op de budgetwijziging 2020 van de kerkfabriek Sint-Laurentius.

 

De gemeenteraad stelt vast dat de budgetwijziging past binnen het goedgekeurde meerjarenplan zodat zij er enkel kennis van moet nemen.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de budgetwijziging van de kerkfabriek Sint-Laurentius voor het dienstjaar 2020, waarvan de balans samengesteld is als volgt:

 

EXPLOITATIE

 

Ontvangsten

65.860 euro

Wijziging

2.180 euro

Uitgaven

-38.050 euro

Wijziging

-9.140 euro

Exploitatie 2020

20.850 euro

Gecorrigeerd overschot

74.716,48 euro

Overschot exploitatie

95.566,48 euro

 

INVESTERINGEN

 

Ontvangsten

0,00

Wijziging

0,00

Uitgaven

0,00

Wijziging

0,00

Gecorrigeerd overschot

0,00

Overschot investeringen

0,00

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Kerkfabriek Sint-Laurentius - budget 2021 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle heeft het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Laurentius ontvangen op 8 oktober 2020.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van erkende erediensten, meer bepaald Titel II, hoofdstuk 3, artikel 48

 

Besluit van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten, gewijzigd bij besluit van de Vlaamse regering van 14 december 2012

 

Ministerieel besluit van 27 november 2006 - modellenbesluit gewijzigd bij ministerieel besluit van 12 februari 2013

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 18 november 2019 'Kerkfabriek Sint-Laurentius - budget 2020 - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen had geen opmerkingen op het budget 2021 van de kerkfabriek Sint-Laurentius.

 

De gemeenteraad stelt vast dat het budget in overeenstemming is met het goedgekeurde meerjarenplan zodat zij er enkel kennis van moet nemen.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het budget van de kerkfabriek Sint-Laurentius voor het dienstjaar 2021 waarvan de balans samengesteld is als volgt:

 

EXPLOITATIE

 

Ontvangsten

37.140 euro

Uitgaven

- 35.700 euro

Exploitatie voor overboekingen

1.440 euro

Overboeking

0 euro

Gecorrigeerd overschot

100.235,20 euro

Overschot exploitatie

101.675,20 euro

 

INVESTERINGEN

0 euro

Ontvangsten

0 euro

Uitgaven

0 euro

Investeringen voor overboeking

0 euro

Overschot rekening 2019

0 euro

Overschot investeringen

0 euro

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Ruimtelijke ordening - intergemeentelijke handhaving - beleidsplan van IGEAN inzake handhaving ruimtelijke ordening – bepalen van drie gemeentelijke prioriteiten bovenop de prioriteiten van het Vlaams gewest en het parket van de procureur des Konings - afsprakennota tussen IGEAN en het gemeentebestuur – goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Sinds de inwerkingtreding op 1 maart 2018 van het decreet betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning en het daarbij horende handhavingsbesluit, hebben de gemeenten een aantal mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheden, gekregen voor de organisatie en uitoefening van een effectief en doortastend (bestuurlijk)handhavingsbeleid inzake ruimtelijke ordening. Dit kan gemeentelijk, maar ook intergemeentelijk ingevuld worden.

 

Op vraag van verschillende lokale besturen en rekening houdend met het voormelde wettelijk kader, heeft IGEAN een eerste voorstel uitgewerkt ter ondersteuning van de lokale besturen voor de handhaving op vlak van ruimtelijke ordening. IGEAN wenst een intergemeentelijk team samen te stellen bestaande uit Intergemeentelijke Verbalisant(en) (IGV) en Intergemeentelijke Stedenbouwkundige Inspecteur(s) (IGSI) die kunnen optreden in alle deelnemende gemeenten.

 

Dit voorstel werd goedgekeurd door de raad van bestuur in zitting van 4 september 2019.

 

Naar aanleiding van een verdere bevraging van enkele lokale besturen, bleek het aangewezen verschillende ondersteuningsniveaus te voorzien.

 

Negentien gemeenten zijn bereid om in te tekenen op de intergemeentelijke samenwerking van IGEAN ter ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening.

 

Juridische gronden

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening

 

Decreet van 25 april 2014 betreffende de handhaving van de omgevingsvergunning

 

Het handhavingsbesluit ruimtelijke ordening van 9 februari 2018

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 'Ruimtelijke ordening - intergemeentelijke handhaving - beleidsplan van IGEAN inzake handhaving ruimtelijke ordening – bepalen van drie gemeentelijke prioriteiten bovenop de prioriteiten van het Vlaams gewest en het parket van de procureur des Konings - afsprakennota tussen IGEAN en het gemeentebestuur – doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Om te kunnen voorzien in een gepaste woon- en leefkwaliteit voor alle inwoners, rekening houdend met de daar tegenoverstaande schaarse ruimte in Vlaanderen, is een goede ruimtelijke ordening van bijzonder belang. Ruimtelijke ordening is dan ook een belangrijke bevoegdheid van de gemeenten.

 

Beleidsdoelstelling 5 van het meerjarenplan 2020-2025 van gemeente Malle stelt dat Malle een groene gemeente is die ruimtelijk geordend is. Actie AC000205 van het meerjarenplan bepaalt dat de gemeente een krachtig handhavingsbeleid voert.

 

De lokale besturen beschikken met betrekking tot ruimtelijke ordening over heel wat instrumenten, gesteund op de volgende drie pijlers:

1)      planning

2)      vergunningverlening

3)      handhaving.

 

Zonder een doordachte en effectieve handhaving verliezen de eerste twee pijlers aan belang en wordt aan hun doelen voorbijgegaan.

 

IGEAN biedt handhaving op drie ondersteuningsniveaus aan:

         niveau 1: zachte handhaving

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het voorbereiden en opstellen van raadgevingen en aanmaningen. Dit gebeurt aan de hand van het bijhorende dossier en de concrete feitelijke situatie. Dit niveau wil de gemeente zelf blijven opnemen.

         niveau 2: opmaak PV of verslag van vaststelling

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente van zodra de vaststellingen van stedenbouwkundige overtredingen dienen te worden geformaliseerd in een proces-verbaal of in een verslag van vaststelling, al dan niet met stakingsbevel.

         niveau 3: bestuurlijke en (straf)rechtelijke handhaving

Het intergemeentelijk team ondersteunt en begeleidt de gemeente bij het uitwerken en opleggen van herstelgerichte maatregelen en herstelvorderingen, minnelijke schikkingen, en dergelijke, en dit zowel in het bestuurlijke als in het strafrechtelijke traject.

 

Op niveaus 2 en 3 wil het gemeentebestuur intekenen omwille van twee redenen. Enerzijds omdat men beroep kan doen op de deskundigheid van de dienst handhaving en de juridische dienst van IGEAN en anderzijds omdat er een feitelijke scheiding ontstaat tussen de dienst die ruimtelijke uitvoeringsplannen, verordeningen en vergunningen voorbereidt en de dienst die optreedt bij overtredingen (naar analogie van de scheiding der machten).

 

Het gemeentebestuur moet een drietal prioriteiten bepalen bovenop de gewestelijke prioriteiten en de prioriteiten van het parket. Deze gemeentelijke prioriteiten worden geëvalueerd en indien nodig aangepast. Feiten die onder deze prioriteiten vallen, zullen waar nodig het volledige handhavingstraject doorlopen met het oog op herstel.

 

Het bepalen van deze prioriteiten sluit niet uit dat er niet tegen andere overtredingen kan worden opgetreden. Indien niet prioritaire overtreding worden gemeld of vastgesteld, zullen er steeds de nodige stappen betreffende handhaving worden genomen. Als er een nieuwe tendens optreedt in overtredingen kan dit nieuwe fenomeen als prioriteit worden opgenomen.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000625

Omschrijving

Bijdrage IGEAN - intergemeentelijke handhavingsambtenaar

Beschikbaar krediet

17.500 euro in 2020, 25.000 euro per jaar vanaf 2021

Raming (inclusief btw)

17.500 euro

Vastlegging (inclusief btw)

17.500 euro

 

De financieel directeur leverde op 18 november 2020 een visum af.

 

Afhankelijk van het aantal deelnemende gemeenten zal de jaarlijkse kostprijs 12.500 tot 17.500 euro bedragen. In het meerjarenplan 2020-2025 voorziet het gemeentebestuur 25.000 euro per jaar vanaf 2021 onder de actie AC000205 'We voeren een krachtig handhavingsbeleid’.

 

De bedragen zullen dus aangepast worden bij de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 dat op de gemeenteraad van 17 december 2020 ter goedkeuring zal worden voorgelegd.

 

De kostprijs van de intergemeentelijke samenwerking ter ondersteuning van de handhaving van de regelgeving op de Ruimtelijke Ordening bestaat uit de kostprijs van het intergemeentelijk team (personeelskost en werkingskosten).

 

De totale kosten van het intergemeentelijk team worden verdeeld over alle deelnemende gemeenten, rekening houdend met volgende parameters en de daarbij horende weging:

         30% gelijk over alle deelnemende gemeenten

         15% volgens aantal inwoners

         15% volgens oppervlakte

         40% volgens gekozen ondersteuningsniveau, waarbij:

         niveau 1 telt voor 35%

         niveau 2 telt voor 35%

         niveau 3 telt voor 30%.

 

Bij de aanvang van de samenwerking wordt aan elke deelnemende gemeente een bedrag opgevraagd, rekening houdend met de kostenraming van het intergemeentelijk team. Jaarlijks wordt de werkelijke kost van het intergemeentelijk team bepaald en verrekend met het reeds opgevraagde bedrag.

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat schepen Sanne Van Looy de voordelen benoemd, maar vraagt wat de nadelen zijn. Hij stelt de indruk te hebben dat Igean de rol van de gemeente overneemt. Heeft de gemeente Igean wel nodig?

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Er staat een kostprijs van een 17.500 euro tegenover. Er was evenwel meer gebudgetteerd, dus dit valt goed mee.

         Malle kan rekenen op een gespecialiseerd team.

         Niveau 1 blijft bij de gemeente.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt raadslid Tom Lauryssen wel wat te kunnen volgen. Hij vraagt zich af of de gemeente de controle niet verliest. Hij vraagt zich af hoe hij zich dit concreet moet voorstellen. Wanneer komt Igean er juist aan te pas?

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         De controle wordt niet uit handen gegeven. De gemeente neemt initiatief om Igean in te schakelen. Igean werkt op vraag van de gemeente.

         Er is daarnaast ook nog de politie die vaststellingen doet.

         In de eerste plaats zullen zaken met betrekking tot de 3 prioriteiten worden doorgegeven, maar ook andere zaken kunnen aan bod komen.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt hoeveel zaken er tegenover de kost staan.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat er genoeg zaken zullen zijn. De vraag zal waarschijnlijk zijn of we er hiermee komen.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of er een inventaris wordt bijgehouden.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat elke vraag die gesteld wordt geformaliseerd zal worden. Er is dus een vorm van verslaggeving. Er wordt bekeken hoe het een en ander geïnventariseerd wordt.

 

Raadslid Paul Van Ham wijst op het eventuele arbitraire karakter. Met welke zaak gaat men verder en met welke zaak niet.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het niet arbitrair is. Er worden vaststellingen gedaan na klacht van een burger of na eigen vaststellingen. Als de klacht gegrond is of als we zelf vaststellingen hebben gedaan, wordt het doorgegeven aan Igean als het een prioriteit is.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt wat de duurtijd en de opzegmodaliteiten van het contract zijn.

 

Schepen Sanne Van Looy verwijst naar artikel 12 waar 31 december 2025 als duurtijd staat. Er moet te goeder trouw gewerkt worden door Igean. Als dat niet gebeurt, dan kan er opgezegd worden.

 

Schepen Sanne Van Looy wijst er nog op dat het college van burgemeester en schepenen de prioriteiten kan vaststellen, maar het naar de gemeenteraad brengt zodat deze er bij betrokken is.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat zijn fractie zal tegen stemmen omdat hij meent dat er voldoende kennis en know how in de gemeente zelf is.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie zal tegen stemmen omdat de fractie het principieel als een kerntaak van de gemeente beschouwt. Desgevallend moet de interne capaciteit verder worden uitgebreid.

 

Raadslid Dries De Vry stelt dat het goed is dat de zachte handhaving door de gemeente zelf gebeurt. Het is positief dat als het serieuzer wordt, er kan gerekend worden op de expertise van Igean en er niet een extra medewerker moet aangeworven worden.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of er veel overtredingen verwacht worden. In het verleden werd er bijna nooit een zaak van gemaakt.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat ook in het verleden meldingen werden opgevolgd, maar dat de omgevingsambtenaar met veel zaken tegelijk moest bezig zijn.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat de macht van de gemeente niet uit handen gegeven mag worden.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat de macht niet uit handen wordt gegeven en verwijst naar de afsprakennota.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 5 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen, Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de toelichting bij de intergemeentelijke samenwerking met IGEAN voor de ondersteuning van de handhaving ruimtelijke ordening evenals van de concrete inhoud van de verschillende ondersteuningsniveaus zoals opgenomen in de powerpointpresentatie van juni 2020.

 

Artikel 2 - het beleidsplan van IGEAN betreffende handhaving ruimtelijke ordening goed te keuren.

 

Artikel 3 - volgende gemeentelijke prioriteiten goed te keuren:

1)      Reliëfwijzigingen

Deze zijn voor Malle prioritair, gezien ze cumulatief zeer nefaste effecten hebben op het watersysteem. Gezien Malle onderhevig is aan diverse signaalgebieden, mogelijke en effectieve overstromingsgevoelige zones, zijn alle handelingen die een verzwarend effect hebben op de waterproblematiek uit den boze, om overstromingen te vermijden en het natuurlijk milieu niet bijkomend aan te tasten.

Bijkomend hebben deze wijzigingen reliëf op het functioneren van fauna en flora in het natuurlijk milieu. Gebieden die gedurende het jaar onder water staan, hebben ook als functie dat (trek-)vogels hier fourageren. Ze fungeren zo als een belangrijke schakel in een ruimer ecosysteem. Deze plekken teniet doen kan verstrekkende gevolgen hebben voor de fauna binnen maar ook buiten Malle.

2)      Groenvoorzieningen of verhardingen die betrekking hebben op de beeldkwaliteit van onze gemeente

Groenvoorzieningen en verharding zijn zeer beeldbepalend voor onze gemeente. Dit komt zeer sterk naar voor tijdens de opmaak van het beeldkwaliteitsplan en zal een wederkerend punt zijn in elk hoofdstuk van het beeldkwaliteitsplan.

Specifiek betreft het overtredingen met betrekking tot het onvergund verharden van tuinen, rooien van bomen of (niet) aanplanten van groenvoorzieningen of bomen die werden opgenomen in een vergunning. Deze overtredingen hebben een nefaste invloed op de beeldkwaliteit van de gemeente. Malle is een groene en landelijke gemeente en wil de teloorgang van deze karakteristieken te allen tijde vermijden.

3)      Zonevreemde functiewijzigingen

Het bepalen van de juiste, toegelaten functie op een perceel of in een bepaald gebouw of constructie is één van de meest essentiële taken van ruimtelijke ordening. Dit heeft niet alleen te maken met de bestemming van het gebied, maar eveneens met het zoeken naar evenwicht tussen de diverse noden en verwachtingen. Het impliceert ook toezicht op het vermijden van (potentiële) conflicten.

 

Artikel 4 - erop te wijzen dat ook handhaving mogelijk blijft bij overtredingen die niet behoren tot de vastgestelde prioriteiten zoals vermeld in artikel 3.

 

Artikel 5 - de prioriteiten indien nodig aan te passen aan nieuwe tendensen of fenomenen in overtredingen.

 

Artikel 6 - de afsprakennota tussen IGEAN en het gemeentebestuur goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Aanpassing reglement projectsubsidie voor maatschappelijk versterkende projecten - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het bestuur schreef in haar meerjarenplan 2020-2025 budget in voor een jaarlijkse oproep voor projectsubsidies voor maatschappelijk versterkende projecten en schreef hiervoor een reglement uit dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van donderdag 30 januari 2020. Voor het jaar 2021 wenst het bestuur dit reglement aan te passen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 16 november 2020 'aanpassing reglement voor het toekennen van projectsubsidies voor maatschappelijk versterkende projecten - doorverwijzing naar de gemeenteraad'

 

Motivering

 

Het bestuur wenst extra impulsen te geven aan een bruisende en sociale gemeente, waar burgers initiatief nemen, en zet hiervoor een projectsubsidie voor maatschappelijk versterkende projecten in. In het jaar 2021 werken we rond het jaarthema: "Jaar van de Ondernemer".

Om ook ondernemers de kans te geven om in dit jaar van de ondernemer projecten in te dienen binnen het kader van dit subsidiereglement, moet het reglement aangepast worden.

Tevens worden enkele wijzigingen aangebracht om de beoordeling van de projecten transparanter te maken.

 

Volgende wijzigingen worden gemaakt:

Artikel 3

Om in aanmerking te komen voor een projectsubsidie moet het project worden gerealiseerd door:

aanvulling op de 2 vorige punten

•in de gemeente gevestigde ondernemers, maar dit enkel in het jaar 2021 in het kader van het jaar van de ondernemer

Artikel 4

Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking:

wijzigen van 2de punt

•projecten die in hoofdzaak een commercieel doeleinde nastreven

Artikel 17

Het college van burgemeester en schepenen kan zich genoodzaakt zien de principieel toegekende projectsubsidie terug in te trekken:

aanvulling op de opsomming

•Indien zou blijken dat een organisatie, vereniging, burger of ondernemer de onjuiste gegevens verstrekte.

 

Tevens worden enkele wijzigingen aangebracht om de beoordeling van de projecten transparanter te maken:

Artikel 13

verduidelijking interne jury

De projecten worden op het einde van de termijn van indiening beoordeeld door een interne jury, die ambtelijk wordt samengesteld en bestaat uit minimaal drie personen.

aanvulling criterium 1.4

De beoordeling gebeurt op basis van een aantal criteria per thema waaraan het project dient te voldoen:

Criterium 1.4: het project ontving stemmen van de inwoners. Het project met de meeste stemmen ontvangt 15 punten en de andere projecten ontvangen punten die in verhouding verdeeld worden door toepassing van de regel van 3

Artikel 19

geschrapt omdat het een artikel voor 2020 is.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000959

Omschrijving

AC000086 Subsidie - projectsubsidie

Beschikbaar krediet

10.000 euro

Raming (inclusief btw)

10.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

 

 

Beraadslaging

 

Schepen Dries Van Dyck geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat hij hoopt dat de spelregels tot het einde worden uitgedaan.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of niet zelfstandigen ook een project kunnen indienen.

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat nu ondernemers worden toegevoegd, maar dat de rest hetzelfde blijft.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt toe te juichen dat ondernemers kunnen deelnemen.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt of het enkel ambtenaren zijn die over de voorstellen zullen oordelen. Welke ambtenaren zijn dat dan? Worden adviesraden betrokken? Worden de voorzitters van adviesraden betrokken?

 

Schepen Dries Van Dyck stelt dat vorig jaar alles goed en op objectieve wijze is verlopen met een ambtelijke jury. Iedereen kan deelnemen, het is dus ook niet ondenkbaar dat leden van adviesraden zullen deelnemen. Schepen Dries Van Dyck stelt dat hij ervan uitgaat dat een interne jury in eer en geweten zal handelen.

 

Raadslid Alain De Laet stelt dat hij daar ook vanuit gaat.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaand subsidiereglement voor het toekennen van een projectsubsidie voor maatschappelijk versterkende projecten goed te keuren:

 

Subsidiereglement projectsubsidie voor maatschappelijk versterkende projecten

 

Hoofdstuk 1 - Algemene voorwaarden

 

Artikel 1

Binnen de perken van het jaarlijks vastgestelde budget verleent de gemeente Malle subsidies aan maatschappelijk versterkende projecten.

 

Artikel 2

De gemeente engageert zich voor een ruime bekendmaking van de mogelijkheid tot het indienen van een subsidiedossier voor maatschappelijk versterkende projecten, onder andere via het infoblad en de website van de gemeente Malle.

 

Artikel 3

Om in aanmerking te komen voor een projectsubsidie moet het project worden gerealiseerd door:

         in de gemeente Malle wonende natuurlijke personen

         in de gemeente Malle gevestigde vzw’s, feitelijke verenigingen of onderwijsinstellingen

         in de gemeente gevestigde ondernemers, maar dit enkel in het jaar 2021 in het kader van het jaar van de ondernemer

 

Artikel 4

Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking:

         projecten die georganiseerd worden door openbare besturen

         projecten die in hoofdzaak een commercieel doeleinde nastreven

 

Artikel 5

Jaarlijks kiest het gemeentebestuur een thema waarvoor subsidieaanvragen ingediend kunnen worden. Maatschappelijk versterkende projecten moeten creatief en inspirerend zijn en inzetten op verbinding.

De indiener kan een eigen voorstel indienen of zich laten inspireren door reeds beproefde modellen, ideeën, projecten maar weet hier vernieuwende elementen aan toe te voegen.

 

Artikel 6

Per aanvrager wordt jaarlijks slechts één project gesubsidieerd.

 

Artikel 7

De uitvoering van het project moet voorzien zijn ofwel in het jaar van de subsidieaanvraag ofwel in het volgende jaar.

 

Artikel 8

De indiener kan nog extra subsidies voor hetzelfde project aanvragen via andere kanalen. De totaalsom van de verkregen subsidies mag de totale kostprijs van het project echter niet overschrijden.

 

Artikel 9

De initiatiefnemer moet in alle publicaties met betrekking tot het project (publiciteit, uitnodigingen, affiches, programma’s, persberichten, enz.) de ondersteuning door de gemeente vermelden door middel van het logo van de gemeente Malle opgemaakt volgens de huisstijl. De dienst communicatie van de gemeente Malle stelt het logo ter beschikking.

 

Artikel 10

De aanvrager bezorgt na het project een kort evaluatieverslag aan het college van burgemeester en schepenen met uitleg over de besteding van de toegekende middelen. Gedetailleerde facturen kunnen opgevraagd worden ter controle.

 

Artikel 11

De initiatiefnemer verbindt zich om deel te nemen aan sensibiliserende of informerende acties indien de gemeente hierom verzoekt.

 

Hoofdstuk 2 - Subsidiebedrag

 

Artikel 12

Het totaal beschikbaar jaarlijks subsidiebedrag wordt als volgt verdeeld:

         Maximaal één project kan 3.000 euro van het jaarlijks totaal subsidiebudget voor maatschappelijk versterkende projecten ontvangen

         Maximaal 10 projecten kunnen ieder 1.000 euro ontvangen.

 

Artikel 13

De projecten worden op het einde van de termijn van indiening beoordeeld door een interne jury die ambtelijk wordt samengesteld en bestaat uit minimaal drie personen.

De beoordeling gebeurt op basis van een aantal criteria per thema waaraan het project dient te voldoen:

         Thema 1: doelstellingen van het project (maximaal 60 punten)

Criterium 1.1: het project is maatschappelijk gericht

Criterium 1.2: het project sluit aan bij de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)

Criterium 1.3: het project is creatief en inspirerend en zet in op verbinding.

Criterium 1.4: het project ontving stemmen van de inwoners. Het project met de meeste stemmen ontvangt 15 punten en de andere projecten ontvangen punten die in verhouding verdeeld worden door toepassing van de regel van 3.

 

         Thema 2: omvang, betrokkenheid, opzet en duurzaamheid (maximaal 40 punten)

Criterium 2.1: het project is van betekenisvolle omvang

         aantal mensen dat met het project worden bereikt

Criterium 2.2: het project beoogt een actieve participatie

         aantal mensen dat actief betrokken is bij de organisatie/uitwerking van het project

         aantal mensen dat actief betrokken is bij de uitvoering van het project

Criterium 2.3: het project heeft een motorfunctie en is goed onderbouwd

         het project probeert processen en veranderingen op gang te brengen zowel op het niveau van het individu en zijn directe omgeving als op maatschappelijk niveau

         het dossier bevat niet alleen intenties, maar omschrijft de stappen (activiteiten) die de aanvrager zal ondernemen om het einddoel te bereiken

Criterium 2.4: het project informeert en er is aandacht voor duurzaamheid

         binnen het project is er voldoende aandacht voor informatie en communicatie

         binnen het project is er aandacht voor een blijvende impact.

 

Aan deze criteria worden scores toegekend om de beoordeling om te kunnen zetten in een rangorde. De projecten met de laagste scores vallen af als het maximaal aantal te subsidiëren projecten bereikt is.

 

Hoofdstuk 3 - Procedure

 

Artikel 14

De subsidies kan men verkrijgen door te voldoen aan de hierna omschreven procedure:

         De (afgevaardigde van de) initiatiefnemer vraagt de subsidiëring aan via het daartoe bestemde aanvraagformulier.

Het reglement en het aanvraagformulier zijn beschikbaar op de gemeentelijke website.

         De aanvrager dient tussen 1 februari en 1 april de subsidieaanvraag in bij de dienst vrije tijd, met de vermelding “ter attentie van het college van burgemeester en schepenen”.

         De dienst vrije tijd zal het aanvraagdossier behandelen en is verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van het reglement. Het volledige dossier wordt voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

         Het college van burgemeester en schepenen beslist over het al dan niet toekennen van de subsidie op advies van de interne jury.

         Een maand na de beslissing van het college van burgemeester en schepenen over de toekenning van de subsidie, ontvangt de initiatiefnemer op een opgegeven rekeningnummer 50% van het gesubsidieerde bedrag als voorschot.

         Ten laatste 1 jaar nadat de subsidie is toegekend bezorgt de aanvrager aan het college van burgemeester en schepenen een kort evaluatieverslag met uitleg over de besteding van de toegekende middelen. De aanvrager verstrekt op vraag van het college van burgemeester en schepenen aanvullende informatie bij dit evaluatieverslag en ontvangt na goedkeuring de overige 50% van het gesubsidieerde bedrag.

 

Artikel 15

Indien het project of de activiteit niet kan plaatsvinden, of wanneer de subsidieaanvraag grondig wordt gewijzigd, stelt de initiatiefnemer het college van burgemeester en schepenen daarvan onmiddellijk in kennis.

 

Hoofdstuk 4 - Controle en sancties

 

Artikel 16

Het college van burgemeester en schepenen kan altijd controle uitvoeren op de besteding van de subsidies.

 

Artikel 17

Het college van burgemeester en schepenen kan zich genoodzaakt zien de principieel toegekende projectsubsidie terug in te trekken:

         Indien de initiatiefnemer niet de vereiste documenten binnen de vastgelegde termijn instuurt

         Indien zou blijken dat een organisatie, vereniging, burger of ondernemer de onjuiste gegevens verstrekte

         Wanneer niet voldaan is aan één van de voorwaarden van dit reglement

         Wanneer de procedure opgenomen in dit reglement niet werd gevolgd.

Ten onrechte uitgekeerde projectsubsidies kunnen steeds worden teruggevorderd.

 

In dit geval kan het college van burgemeester en schepenen daarenboven beslissen om een organisatie, vereniging, burger of ondernemer van verdere subsidiëring uit te sluiten.

 

Hoofdstuk 5 - Overgangsmaatregelen en slotbepalingen

 

Artikel 18

Dit reglement werd goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 26 november 2020 en treedt in werking op de vijfde dag na de bekendmaking ervan op de website van de gemeente Malle.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Huishoudelijk reglement mondiale raad - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op vraag van de gemeente werd in overleg met de voorzitter van de mondiale raad een ontwerp van huishoudelijk reglement opgesteld voor de mondiale raad.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 56

 

Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 2 november 2020 'Huishoudelijk regl. mondiale raad - doorverwijzing'
 

Motivering

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 2 november kennis van het ontwerp van het huishoudelijk reglement dat positief werd geadviseerd door de mondiale raad.

 

Het college van burgemeester en schepenen wenste nog een opmerking toe te voegen op het ontwerp van het huishoudelijk reglement van de mondiale raad dat voorligt.
 

In artikel 1, lid 2 van het ontwerp stond:

"Om de mondiale raad de kans te geven haar taak als adviesorgaan op een behoorlijke manier te vervullen zal het gemeentebestuur:

[...]

• Recht op inzage verlenen in documenten en dossiers die de mondiale raad nodig acht voor haar werking.

[...]"

 

Aan de mondiale raad kan recht op inzage worden verleend in bestuursdocumenten volgens de regels van de toepasselijke regelgeving, namelijk het bestuursdecreet en de algemene verordening gegevensbescherming. Het is aangewezen dit ook zo in artikel 1 te vermelden.

 

Artikel 1, lid 2 luidt dan als volgt:

"Om de mondiale raad de kans te geven haar taak als adviesorgaan op een behoorlijke manier te vervullen zal het gemeentebestuur:

[…]

• Recht op inzage verlenen in bestuursdocumenten volgens de regels op de toegang tot bestuursdocumenten zoals voorzien in het bestuursdecreet van 7 december 2018 en volgens de regels van de algemene verordening gegevensbescherming van 27 april 2016 (GDPR)

[...]"


Met Michel Grootjans, voorzitter van de mondiale raad, werd afgestemd of de toevoeging van deze opmerking opnieuw diende voorgelegd te worden voor advies aan de mondiale raad. Dit was volgens de voorzitter niet nodig. De opmerking mocht toegevoegd worden en het ontwerp met toegevoegde aanpassing mocht aan de gemeenteraad worden voorgelegd.
 

Volgens artikel 41, lid 2, 13° is de gemeenteraad bevoegd voor het inrichten van een adviesraad.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon merkt op dat het reglement goed in elkaar zit. In de rand van dit punt vraagt hij zich af hoe het loopt met het bestuur van de mondiale raad.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat de raad goed bezig is, dat de werking vlot loopt. Voor het bestuur van de raad wordt nog gezocht naar mensen. De huidige voorzitter geeft aan de functie maar tijdelijk te willen doen. Daarnaast gaan we nog op zoek naar een ondervoorzitter en penningmeester.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan het hiernavolgend huishoudelijk reglement voor de mondiale raad:

 

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MONDIALE RAAD

 

1. Relatie mondiale raad – gemeentebestuur

 

Het gemeentebestuur van Malle erkent de mondiale raad als adviesorgaan met betrekking tot het beleidsdomein duurzame ontwikkeling en mondiaal beleid.

 

Om de mondiale raad de kans te geven haar taak als adviesorgaan op een behoorlijke manier te vervullen zal het gemeentebestuur:

 

• De mondiale raad betrekken bij de opmaak, de uitvoering en de evaluatie van de strategische meerjarenplanning met betrekking tot het beleidsdomein duurzame ontwikkeling en mondiaal beleid.

• Gemeentelijke infrastructuur ter beschikking stellen van de mondiale raad voor haar vergaderingen en eventuele activiteiten.

• Een jaarlijks werkingsbudget voor de mondiale raad opnemen in de subsidieverdeling mondiaal beleid.

• Communicatie voeren over de activiteiten van de mondiale raad.

• Recht op inzage verlenen in bestuursdocumenten volgens de regels op de toegang tot bestuursdocumenten zoals voorzien in het bestuursdecreet van 7 december 2018 en volgens de regels van de algemene verordening gegevensbescherming van 27 april 2016 (GDPR).

• De mondiale raad administratief laten ondersteunen door een gemeentelijk personeelslid. Dit personeelslid neemt volgende taken op zich:

- voorbereiden van de agenda van de raad

- verslag maken van de raad

- versturen van de agenda en het verslag naar de leden van de raad

• Logistieke ondersteuning voorzien voor de mondiale raad en haar verenigingen.

• Binnen een termijn van max. 2 maanden antwoorden op schriftelijke vragen en adviezen van de mondiale raad.

 

De mondiale raad zal:

• Hetzij op eigen initiatief, hetzij op verzoek, autonoom advies verlenen over alle aangelegenheden die de mondiale raad belangrijk acht in het kader van de strategische meerjarenplanning met betrekking tot het beleidsdomein duurzame ontwikkeling en mondiaal beleid.

• De verslagen van haar vergaderingen bezorgen aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en schepenen.

• De schepen van mondiaal beleid haar vergaderingen laten volgen.

• Naast de schepen van mondiaal beleid kan er van iedere politieke partij één afgevaardigde de vergadering van de mondiale raad bijwonen. De mondiale raad verwacht van deze personen dat ze constructief meewerken. Deze personen hebben geen stemrecht.

• Verantwoordingsstukken voorleggen in verband met de besteding van het werkingsbudget.

• Binnen een termijn van max. 2 maanden antwoorden op schriftelijke vragen van het gemeentebestuur.

 

2. Het doel van de mondiale raad

 

De mondiale raad:

• Kan in alle aangelegenheden met betrekking tot mondiale thema's van en voor Malle advies geven aan het gemeentebestuur, zowel op eigen initiatief als op vraag van de gemeente.

• Wil de verschillende mondiale verenigingen dichter bij elkaar brengen en een contactplaats zijn voor hen.

• Wil de mondiale verenigingen stimuleren en acties ondernemen om de mondiale aspecten in de wereld dichter bij de inwoners van Malle te brengen.

• Kan gemeenschappelijke initiatieven opzetten tussen de mondiale verenigingen om mondiale thema's in de kijker te zetten, zoals bv. info-avonden, een activiteit in de week van de Fair Trade, enz... De ambtenaar mondiaal beleid bereidt deze activiteiten voor indien gewenst, maar kan rekenen op helpende handen van de leden van de raad, wanneer nodig. De leden van de mondiale raad engageren zich om hun netwerk te enthousiasmeren voor aanwezigheid op de activiteiten. 

• Kan initiatieven opzetten voor inwoners van de gemeente.

 

▪ Ambassadeurschap:

De mondiale raad wil contact zoeken met andere domeinen en deze betrekken om tot een geïntegreerd mondiaal beleid te komen. De leden van de mondiale raad zijn ambassadeurs van het mondiaal beleid in Malle en dragen dit ook uit in hun contacten. De mondiale raad probeert, samen met haar leden, samenwerkingen op te zetten met anderen om zo de burgers mee te krijgen in het mondiale verhaal. 

 

3. De samenstelling van de mondiale raad

 

• De mondiale raad bestaat uit vertegenwoordigers van de mondiale verenigingen in Malle. Ook staat de raad open voor andere belangstellenden die zich in de doelstellingen van duurzame ontwikkeling en mondiaal beleid herkennen.

• Individuele personen die lid willen zijn, worden door de mondiale raad erkend. Als individueel stemgerechtigd lid moet je inwoner van de gemeente Malle zijn.

• Personen die een politiek mandaat uitoefenen kunnen geen lid zijn van de mondiale raad. Vertegenwoordigers vanuit de politieke partijen moeten de missie en visie onderschrijven en constructief meewerken.

• De schepen van mondiaal beleid woont de vergaderingen bij, maar heeft geen stemrecht.

• De ambtenaar mondiaal beleid maakt ook deel uit van de mondiale raad, maar heeft geen stemrecht.

• Van de leden van de mondiale raad wordt het volgende verwacht:

- Aanwezig zijn tijdens de bijeenkomsten van de mondiale raad (of minstens verontschuldigd);

- Je voorbereiden op deze bijeenkomst, door minstens de agenda en het verslag te lezen;

- Actieve betrokkenheid tijdens de bijeenkomst; de voorzitter dient hierover te waken, zodat ieders mening gehoord wordt;

- Respect voor elkaar.

• Stemming:

De besluiten van de mondiale raad worden zoveel als mogelijk in consensus genomen. Bij een stemming hebben de leden van mondiale raad stemrecht, zowel de individuele (erkende) leden als de vertegenwoordigers van de deelorganisaties (1 per vereniging). De schepen en de vertegenwoordigers van de politieke fracties hebben geen stemrecht (principe ‘rechter en partij’). Stemmingen over personen zijn steeds geheime stemmingen. Besluiten worden – bij stemming – genomen met een gewone meerderheid (de helft + één).

 

3.1. Bestuur

 

• Elk lid kan zich kandidaat stellen als bestuurslid.

• Het bestuur is minstens samengesteld uit de schepen en ambtenaar voor mondiaal beleid, de voorzitter, de ondervoorzitter en de penningmeester, met een maximum van 6 personen.

• Alle leden van het bestuur kunnen agendapunten aanbrengen.

• Voorstellen tot initiatieven van leden van de mondiale raad die niet door het hele bestuur worden gedragen, worden sowieso aan de volgende mondiale raad voorgelegd.

• De agenda van de mondiale raad wordt door het bestuur voorbereid.

• Het bestuur zorgt voor de continuïteit in de werking van de mondiale raad, en zorgt, in overleg met de ambtenaar, voor de uitvoering van de beslissingen van de mondiale raad.

• Voorstellen tot initiatieven worden steeds voorgelegd aan en gedragen door het volledige  bestuur.

 

3.2. Taakverdeling bestuur

 

A. Voorzitter

• Leidt de vergadering.

• Vertegenwoordigt de mondiale raad.

• De voorzitter kan steeds op afspraak overleg hebben met de ambtenaar mondiaal beleid en/of de schepen van mondiaal beleid.

 

B. Ondervoorzitter

• Leidt de vergadering bij afwezigheid van de voorzitter.

 

C. Ambtenaar mondiaal beleid

• Volgt de praktische werking op.

• Bereidt de agenda van de vergadering voor. Deze wordt besproken op het bestuur.

• Zorgt voor het verslag en de verzending ervan, verzorgt de communicatie, houdt alle documentatie bij, houdt de aanwezigheden bij en meldt de verontschuldigingen.

 

D. Penningmeester

• Zorgt voor een vlotte uitbetaling van de rekeningen, beheert het werkingsbudget van de mondiale raad en maakt jaarlijks een financieel verslag op dat wordt voorgelegd tijdens de vergadering.

• De mondiale raad heeft een eigen bankrekening met een werkbudget van maximum 3.000 euro. Er zijn steeds twee volmacht houders op de rekening: de penningmeester en de ambtenaar mondiaal beleid.

Van deze rekening worden volgende zaken betaald:

- eventuele voorschotten op subsidies

- toelage voor evenementen met FT producten

- wisselgeld voor evenementen

 

3.3. Verkiezing

• De mondiale raad kiest een bestuur en bepaalt een voorzitter, een ondervoorzitter en penningmeester. De ambtenaar mondiaal beleid is de secretaris.

• Bij het begin van het nieuwe werkjaar wordt het bestuur van de mondiale raad bekrachtigd. De maximale termijn van het bestuur is legislatuur gebonden.

Bij de start van een nieuwe legislatuur wordt het (nieuwe) bestuur aangesteld.

 

4. Vergaderingen

 

• Het werkjaar loopt over een periode van 12 maanden.

• De mondiale raad vergadert minstens drie keer per werkjaar.

• Het bestuur van de mondiale raad vergadert voorafgaand aan elke mondiale raad en wanneer de leden het nodig achten.

• Naarmate je in een organisatie een hogere verantwoordelijkheid opneemt, geeft je dat ook de verplichting om je engagement te uiten. Bedoeling is dat voorzitter, penningmeester, ambtenaar mondiaal beleid en de schepen aanwezig zijn op vergadering. Uiteraard zijn verontschuldigingen mogelijk.

• De agenda van de mondiale raad wordt ten laatste één week voor de mondiale raad verstuurd.

• Elke mondiale raad start met de goedkeuring en de opvolging van het verslag van de vorige mondiale raad.

• Op het einde van de mondiale raad moet er tijd beschikbaar zijn om variapunten te bespreken.

• Het verslag wordt binnen 1 maand na afloop van de mondiale raad verzonden.

• De mondiale verenigingen en de individuele leden worden met aandrang verzocht om aanwezig te zijn tijdens de vergaderingen van de mondiale raad. Minstens 2x per jaar wordt per vereniging aanwezigheid verwacht; de afgevaardigde (of vervanger) wordt aangesteld door de betrokken vereniging.

 

5. Werkgroepen

 

• De mondiale raad kan op elk moment overgaan tot het oprichten en afschaffen van werkgroepen rond een specifiek thema / belast met een specifieke opdracht. Dit thema of deze opdracht dient bij de oprichting in het verslag van de mondiale raad vermeld te worden.

• De werkgroepen staan open voor elk lid van de mondiale raad dat bereid is om mee te werken.

• Bij de werkgroepen kunnen ook niet-leden van de mondiale raad betrokken worden.

• Werkgroepen leggen hun adviezen ter goedkeuring voor aan de mondiale raad.

• Bij de start van een werkgroep wordt een verantwoordelijke aangeduid onder de leden van de werkgroep. De verantwoordelijke moet lid zijn van de mondiale raad.

 

6. Wijzigingen

 

• Eventuele wijzigingen aan dit huishoudelijk reglement kunnen slechts worden aangebracht indien beide partijen (gemeente Malle en mondiale raad) akkoord gaan.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Toekenning noodhulp aan Togo - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het subsidiereglement mondiaal beleid, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017, voorziet dat maximum 1/5de van het bedrag voorzien voor projectondersteuning kan toegekend worden aan noodhulp naar aanleiding van een natuurramp en/of burgeroorlog.

 

Het college van burgemeester en schepenen kan, na advies van de Mondiale Raad, beslissen om eenmalig een bedrag toe te kennen. Het advies van de Mondiale Raad is gebaseerd op de omvang van de ramp, het aantal slachtoffers en de Human Development Index (HDI) van het getroffen land.

 

In de zitting van het college van burgemeester en schepenen van 9 november 2020 werd goedkeuring verleend aan het voorstel om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken aan Ria Etienne op het rekeningnummer BE50 7755 9652 0618 voor hulp aan de bevolking van Togo.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Subsidiereglement mondiaal beleid goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 november 2017

 

Motivering

 

De gemeenteraad wenst expliciet in kennis te worden gesteld van de verstrekte giften in het kader van noodhulp.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP000939

Omschrijving

Subsidie - mondiale verenigingen

Beschikbaar krediet

90.000 euro

Raming (inclusief btw)

2.000 euro

Vastlegging (inclusief btw)

2.000 euro

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 9 november 2020 om een gift ten bedrage van 2.000 euro over te maken via Ria Etienne (Malse ontwikkelingshelper in Togo) op het rekeningnummer BE50 7755 9652 0618 met vermelding O.S.J. - STEUNFONDS vzw voor hulp aan de bevolking van Togo.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Kinderfietsuitleendienst - samenwerkingsovereenkomst - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 31 oktober 2020 liep de huidige samenwerkingsovereenkomst tussen IGEAN, de gemeenten Malle, Schilde, Zoersel, Selab vzw, KINA pv, PC Bethanië en De Enter met betrekking tot de Kinderfietsuitleendienst af. Tot die datum ontvingen we een impulssubsidie innovatieve projecten van de provincie Antwerpen en gebeurde de coördinatie van het project door IGEAN. Nu deze subsidie wegvalt, neemt KINA pv de coördinatie over.

 

Gemeente Zandhoven sluit zich ook aan bij de velotheek.

 

Dit maakt dat er een nieuwe samenwerkingsovereenkomst moet opgemaakt worden, waarin onder andere ook de financiering van het project wordt vastgelegd.

 

Tijdens de coronacrisis was de velotheek drie maanden gesloten (van maart tot en met mei 2020). Op een termijn van elf maanden (inclusief de sluitingsperiode) leende 41 verschillende gezinnen 55 fietsen uit: 22 gezinnen van Zoersel leenden 33 fietsen, elf gezinnen van Schilde leenden veertien fietsen en acht gezinnen van Malle leenden acht fietsen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

Meerjarenplan 2020-2025, actieplan 37: Malle sensibiliseert over mobiliteit

 

Motivering

 

Dit project wil verschillende doelstellingen bereiken waar wij als lokaal bestuur kunnen achter staan:

         elk kind tussen twee en twaalf jaar heeft recht op een kwaliteitsvolle fiets op maat

         elke kind leert veilig fietsen en beleeft hieraan plezier (verkeersopvoeding)

         bijkomende zinvolle tewerkstelling creëren voor kansengroepen

         competentieversterkend werken met de kansengroep

         uitbreiding met fietsen voor kinderen met een beperking zodat ook zij en hun ouders/begeleiders er gebruik van kunnen maken én plezier beleven.

 

Financiële gevolgen

Volgnummer

MJP002598

Omschrijving

Fietsbibliotheek - lidgeld

Beschikbaar krediet

3.375 euro

Raming (inclusief btw)

3.375 euro

Vastlegging (inclusief btw)

3.375 euro

 

Dit krediet wordt voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan

 

De financieel directeur leverde op 26 november 2020 een visum af onder voorbehoud van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaande samenwerkingsovereenkomst goed te keuren

 

"Samenwerkingsovereenkomst Kinderfietsuitleendienst ‘Zoersel – Malle – Schilde – Zandhoven’

 

Tussen ondergetekenden partijen:

 

A. de gemeente Malle, Antwerpsesteenweg 246 te 2390 Malle

vertegenwoordigd door:

         Harry Hendrickx, burgemeester, en

         Sven Brabants, algemeen directeur

hierna genoemd ‘Malle’

 

B. de gemeente Schilde, Brasschaatsebaan 30 te 2970 Schilde

vertegenwoordigd door:

         Dirk Bauwens, burgemeester, en

         Tine Vervisch, algemeen directeur

hierna genoemd ‘Schilde’

 

C. de gemeente Zandhoven, Liersebaan 12 te 2240 Zandhoven

vertegenwoordigd door:

         Paula Henderickx, voorzitter gemeenteraad

         Annick Smeets, algemeen directeur

hierna genoemd ‘Zandhoven’

 

D. de gemeente Zoersel, Handelslei 167 te 2980 Zoersel

vertegenwoordigd door:

         Liesbeth Verstreken, burgemeester, en

         Kristof Janssens, algemeen directeur

hierna genoemd ‘Zoersel’

 

E. Bethanië, Andreas Vesaliuslaan 39 te 2980 Zoersel

vertegenwoordigd door:

- Wim Vanspringel, directeur

hierna genoemd ‘Bethanië’

 

F. De Enter vzw, Bethaniënlei 5 te 2960 Brecht

vertegenwoordigd door:

         Gert Paulussen, directeur

hierna genoemd ‘De Enter’

 

G. Selab, Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat

vertegenwoordigd door

- Greet Patho, algemeen coördinator

hierna genoemd ‘Selab’

 

H. KINA pv, Antwerpsesteenweg 503, 2390 Malle

vertegenwoordigd door

         Jan Hendrickx, directeur

         Alex Boen, voorzitter

hierna genoemd ‘Kina’

 

wordt overeengekomen hetgeen volgt:

 

Artikel 1 - inleiding

         In 2019 startten de partijen, met uitzondering van partij C, in samenwerking met IGEAN de kinderfietsuitleendienst velotheek Zoersel-Schilde-Malle op. De opstart van het project werd mee ondersteund door de dienst ‘Economie, Innovatie en Samenleven’ van de provincie Antwerpen.

         Voor deze opstartfase werd een overeenkomst afgesloten tussen de betrokken partijen, met uitzondering van partij C, waarin de concrete verplichtingen en afspraken werden vastgelegd. Deze overeenkomst eindigde op 01.04.2020 en werd twee maal verlengd tot 31.10.2020.

         Partij C heeft aangegeven te willen aansluiten bij de bestaande cluster Zoersel-Schilde-Malle

         Om het project kinderfietsuitleendienst te continueren in de toekomst wordt deze nieuwe overeenkomst afgesloten tussen de partijen, waarin concrete verplichtingen en afspraken worden vastgelegd.

 

Artikel 2 – algemene medewerking / coördinatieteam

De partijen verklaren hun volledige medewerking te verlenen om het project verder te continueren. Elk van de partijen zal de anderen daartoe alle informatie, inlichtingen, documenten en dergelijke verstrekken die nodig zijn om het project succesvol te realiseren.

De partijen verbinden er zich toe elkaar regelmatig op de hoogte te houden van de evolutie van het dossier. Hiertoe wordt er een coördinatieteam opgericht, dat jaarlijks minstens 3 keer samenkomt (februari – juni – oktober).  Op vraag van één van de partijen kan er steeds een extra overleg worden samengeroepen.

 

Artikel 3 – infrastructuur

Het hoofddepot van de kinderfietsuitleendienst is gevestigd op het domein van Bethanië, A.Vesaliuslaan 39 te Zoersel. Bethanië stelt hiervoor aangepaste infrastructuur ter beschikking. Malle, Schilde en Zandhoven kunnen vrij bepalen om in de eigen gemeente een antennepunt van de kinderfietsuitleendienst in te richten.

 

Artikel 4 – opdrachtomschrijving partijen

De verschillende partijen zullen specifiek volgende opdrachten uitvoeren voor het project:

         Malle, Schilde, Zandhoven, Zoersel:

         financiering van het project

         promotie van het project

         inzet van minstens één personeelslid per gemeente, die het project opvolgt in het coördinatieteam

         Bethanië:

         ter beschikking stellen van aangepaste infrastructuur

         uitvoeren van het project, waaronder volgende taken vallen:

         open houden van het hoofddepot tijdens de openingsuren, die de partijen onderling vaststellen

         administratieve opvolging aangeboden kinderfietsen

         herstel en onderhoud van het aanbod van kinderfietsen

         administratieve opvolging uitlening kinderfietsen

         administratieve opvolging ledenbestand

         inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

         professionele ondersteuning van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

         inzet van minstens één personeelslid, die het project opvolgt in het coördinatieteam

         De Enter:

         uitvoeren van het project, waaronder volgende taken vallen:

         vervoersopdrachten in functie van de kinderfietsuitleendienst (transport tussen hoofddepot en antennes, ophalen binnengebrachte fietsen in antennes,…)

         inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in het kader van sociale tewerkstelling

         professionele ondersteuning van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

         inzet van minstens één personeelslid, die het project opvolgt in het coördinatieteam

         Selab:

         uitvoeren van het project, waaronder volgende taken vallen:

         coördinatie promotie en onderhoud website / sociale mediakanalen

         inzet van minstens één personeelslid, die het project opvolgt in het coördinatieteam.

         KINA:

         fungeert als rechtspersoon voor het project zodat het onderdak vindt bij deze vereniging waarvan de 4 deelnemende lokale besturen lid zijn.  Binnen deze rol voert KINA de algemene coördinatie van het project; deze coördinatie houdt volgende taken in:

         financieel beheer van de projectmiddelen (opmaak en opvolging budget, opmaak bestelbons, aankoop materialen,...)

         jaarlijkse verslaggeving over projectmiddelen

         coördinatie en verslaggeving coördinatieteam

         inzet van minstens één personeelslid, die het project opvolgt in het coördinatieteam

 

Artikel 5 - financiering - inkomsten

         De partijen Malle, Schilde, Zandhoven en Zoersel staan in voor de financiering van de kinderfietsuitleendienst.

         Jaarlijks wordt een budgetraming opgemaakt met de te verwachten inkomsten en uitgaven, waarover de stuurgroep zijn akkoord dient te geven.  Op basis daarvan wordt de jaarlijkse  bijdrage per bestuur vastgesteld. Voor het eerste werkjaar bedraagt de bijdrage € 3.375

         De jaarlijkse bijdrage wordt jaarlijks voor 1 februari van het lopende jaar overgemaakt aan Kina. 

         Naast de  financiering door de partijen Malle, Schilde, Zandhoven en Zoersel wordt de kinderfietsuitleendienst gefinancierd door de inkomsten van lidgelden van de gebruikers. Het jaarlijks lidgeld bedraagt € 30 per fiets per jaar voor het eerste kind en € 20 per fiets per jaar voor het tweede kind en volgende kinderen. Personen met een Vrijetijdspas (Malle), Vrijetijdspas Plus (Schilde), personen met een Vrijetijdspas (Zandhoven) en Z Pas (Zoersel) krijgen 50% korting op het lidgeld). Bethanië zal halfjaarlijks de lidgelden overmaken aan KINA.

         De partijen kunnen onderling afspraken maken om bijkomende, alternatieve financieringsbronnen te zoeken. Deze extra inkomsten kunnen, na overleg tussen alle partijen, aanleiding geven tot een korting op de jaarlijkse bijdrage van Malle, Schilde, Zandhoven en Zoersel.

 

Artikel 6 - financiering - uitgaven

         De partijen Bethanië, De Enter en Selab worden voor hun diensten via facturatie betaald vanuit de projectmiddelen voor de uitvoering van het project op basis van hiernavolgende financiële afspraken:

         Bethanië zal een jaarlijkse bijdrage ontvangen voor het ter beschikking stellen van de infrastructuur. Deze bijdrage bedraagt € 480,00/jaar (exclusief BTW). In deze bijdrage zijn alle kosten voor nutsvoorzieningen (water, elektriciteit, verwarming) inbegrepen.

         De professionele begeleiding van de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door De Enter in het hoofddepot wordt bepaald op € 40/uur (exclusief BTW).  Maandelijks gaat het om een inzet van 4 uur.

         De Enter voorziet een bijkomende ondersteuning in de kinderfietsuitleendienst tegen een kost van € 20/uur (exclusief BTW). Maandelijks gaat het om een inzet van 4 uur.

         Transportkosten uitgevoerd door De Enter worden aangerekend aan een startbedrag van € 10/rit +  €2/kilometer (exclusief BTW).

         Selab zal een jaarlijkse bijdrage ontvangen voor de coördinatie, promotie en onderhoud website / sociale mediakanalen. Deze bijdrage bedraagt € 1.000,00/jaar (exclusief BTW). In deze bijdrage is de tijdsinvestering (27 uur op jaarbasis) en de hosting van de website en gebruik van WordPress inbegrepen

         Alle voornoemde bedragen van de verschillende partners kunnen jaarlijks geïndexeerd worden op basis van de evolutie van de gezondheidsindex.

         KINA zal de coördinatieopdracht uitvoeren  conform het hiervoor opgestelde projectplan afgesloten tussen KINA p.v. en de 4 deelnemende lokale besturen.

         KINA zal als beheerder van het project een boekhouding voeren die toelaat de verschillende projectkosten duidelijk te identificeren.  Kina verbindt zich ertoe op een correcte manier om te gaan met de inkomsten en uitgaven van het project waarbij de 4 deelnemende gemeenten ten allen tijde verantwoordelijk blijven voor de effectieve inzet en opvolging van projectmiddelen en het projectbudget. 

 

Artikel 7 - duur

Deze overeenkomst treedt in werking vanaf 1 november 2020 en is van onbepaalde duur. Indien één van de partijen de overeenkomst wenst te beëindigen, dient ze de andere partners daarvan schriftelijk op de hoogte te brengen, en dit voor 1 september voorafgaand aan de beëindiging van de overeenkomst op 1 januari van het volgend jaar. 

 

Artikel 8 - slotbepaling

Op deze overeenkomst is het Belgisch recht van toepassing. Ingeval van enig geschil betreffende de uitlegging, naleving en/of uitvoering van deze overeenkomst, zijn alleen de rechtbanken en hoven van Antwerpen bevoegd.

 

 

Opgemaakt in achtvoud op …. / ….. / …..

 

 

voor gemeente Mallevoor gemeente Zoersel

 

Harry Hendrickx,Sven BrabantsLiesbeth VerstrekenKristof Janssens

burgemeesteralgemeen directeurburgemeesteralgemeen directeur

 

 

voor gemeente Schildevoor gemeente Zandhoven

 

Dirk BauwensTine VervischPaula HenderickxAnnick Smeets

burgemeesteralgemeen directeurvoorzitter gemeenteraadalgemeen directeur

 

 

voor De Enter vzwvoor Bethanië

 

Gert PaulussenWim Vanspringel

directeurdirecteur

 

 

voor Selabvoor KINA

 

Greet Patho, Jan HendrickxAlex Boen

algemeen coördinatordirecteurvoorzitter"

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Buitengewone algemene vergadering Fluvius van 16 december 2020 - goedkeuring agenda - statutenwijziging - de wijziging van voorwerp (doel) - vaststelling van het mandaat

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen.

 

Op 17 september 2020 is de gemeente Malle per aangetekend schrijven van 16 september 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen die op 16 december 2020 plaats vindt in de Royal Yacht Club België, Thonetlaan 133 te 2020 Antwerpen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente Malle per brief van 16 september 2020 overgemaakt.

 

Op 4 november 2020 heeft de gemeente Malle een nazending ontvangen.

Gebaseerd op de modaliteiten bepaald vanuit het Agentschap Binnenlands Bestuur en de beslissing van de Raad van Bestuur van 16 september 2020 zal de Algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Antwerpen op digitale wijze gehouden worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

 

Motivering

 

Heden worden wij geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk.

 

Omdat mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur kunnen komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

         Verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV

         Vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging

         Terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening

         Afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering

         In overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

         Vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel

         Invoeging en/of actualisering van een aantal definities

         Toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

         Overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) worden enkele wijzigingen aangebracht.

 

In de gemeenteraad van 28 mei 2020 is de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Salphensebaan 6 te 2390 Malle, dries.van.dyck@malle.be, aangeduid als vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

Mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle, kim.geys@hotmail.com, is aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger op de (buitengewone) algemene vergaderingen voor de periode van heden tot het einde van de gemeentelijke legislatuur.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 2 neen stemmen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen van 16 december 2020:

 

1.Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp.

b. Aanpassen van de titels van Hoofdstukken I en II

Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 4bis, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 27bis, 28, 29bis, 30, 31, 32, 35, 36, 37, 37bis, 38, 40 en de bijlagen 1, 2, 3 en 4.

Toevoegen van een artikel 29ter.

2.Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1, 5 en 6 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3.Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4.Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5.Statutaire benoemingen.

6.a.Aanvaarding van de uitbreiding van de aansluiting van deelnemer(s) voor de activiteit openbare verlichting (verlichtingstoestellen, lichtbronnen en steunen) en diensten als onderdeel van ‘licht als dienstverlening’ – verslag van de Raad van Bestuur en van de Commissaris overeenkomstig het artikel 6:110 WVV houdende de inbreng in natura voor de toetredingen per 1 juli 2020 en per 16 december 2020.

b.Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7.Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 - zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Antwerpen met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Fluvius Antwerpen.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De vertegenwoordiger van de gemeente Malle die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Antwerpen op 16 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 - in geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van de gemeente Malle weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van de vertegenwoordiger van de gemeente) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Antwerpen, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Intercommunales - IGEAN dienstverlening - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020  en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering.

 

De gemeente is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Buitengewone algemene vergadering

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 uur met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 26 oktober 2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1.de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2.de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21 oktober 2020

3.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4.de begroting 2021.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid.

 

Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN dienstverlening

 

Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IGEAN dienstverlening - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Dries De Vry, gemeenteraadslid, wonende Schildeken 4 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Mieke Vermeyen, gemeenteraadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen en 1 neen stem (Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021.

 

Artikel 2 - neemt kennis van de gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 waarin de heer Dries De Vry, gemeenteraadslid, wonende Schildeken 4 te 2390 Malle werd aangeduid als vertegenwoordiger en mevrouw Mieke Vermeyen, gemeenteraadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - Dries De Vry, als vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, te mandateren om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 16 december 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - een uittreksel van onderhavige raadsbeslissing digitaal te bezorgen aan IGEAN dienstverlening via info@igean.be.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

De gemeente is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Besluitvorming

De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 uur met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021

3.innovatiefonds – bepalen bijdrage.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 26 oktober 2020 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1.de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2.de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21 oktober 2020

3.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4.de begroting 2021

5.de nota over het innovatiefonds.

 

De gemeenteraad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

 

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021

3.innovatiefonds - bepalen bijdrage.

 

Artikel 2 - neemt kennis van de gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 waarin mevrouw Kim Geys, gemeenteraadslid, wonende Stekensbergstraat 18 te 2390 Malle werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Artikel 3 - Kim Geys, als vertegenwoordiger van de gemeente, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 16 december 2020 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - een uittreksel van onderhavige raadsbeslissing te bezorgen aan IGEAN milieu & veiligheid via info@igean.be.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Intercommunales - IKA - algemene vergadering van 18 december 2020 - goedkeuring agenda - vaststelling  van het mandaat van de vertegenwoordiger

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij het intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA.

 

De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 27 oktober 2020 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering van IKA.

 

De gemeente Malle werd per aangetekende brief van 30 oktober 2020 op de hoogte gebracht van de beslissing van de Raad van Bestuur van 26 oktober 2020 waarbij beslist is dat de algemene vergadering in buitengewone zitting van IKA op digitale wijze gehouden wordt.

Deze vergadering zal via live-stream te volgen zijn. Aan de vertegenwoordigers van de gemeenten zal eveneens de nodige praktische informatie bezorgd worden.

 

De agenda van de algemene vergadering van IKA van 18 december 2020 is als volgt:

1)       Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021

2)                  Kapitaalverhoging aandelen 5f - vaststelling intekening en volstorting

3)                  Statutaire benoemingen

4)                  Statutaire mededelingen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3

 

Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - IKA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 28 februari 2019 de heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde de heer Gert Peeters, gemeenteraadslid, wonende Azalealaan 53 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IKA.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - zijn goedkeuring te hechten aan de dagorde en de afzonderlijke punten van de dagorde van de algemene vergadering van IKA die zal gehouden worden op vrijdag 18 december 2020 om 18 uur in Den Eyck, Houtum 39, 2460 Kasterlee:

1)       Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021

2)                  Kapitaalverhoging aandelen 5f - vaststelling intekening en volstorting

3)                  Statutaire benoemingen

4)                  Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2 - in geval van schriftelijke vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten. Dit geeft het standpunt van de gemeente Malle weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering als een bindend akkoord te worden beschouwd en dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst 'houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers' die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 3 - in geval van een fysieke vergadering

Harry Hendrickx, als vertegenwoordiger van de gemeente Malle die zal deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de dienstverlenende vereniging IKA op 18 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 4 - neemt kennis van de gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 waarin de heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle aangeduid werd als vertegenwoordiger voor de volledige duur van de legislatuur 2019-2014.

 

Artikel 5 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde besluiten en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan het secretariaat van intergemeentelijk samenwerkingsverband IKA, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres lieven.ex@fluvius.be tegen ten laatste 11 december 2020.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Intercommunales - PIDPA - agenda van de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Op vrijdag 18 december 2020 (reservedatum 21 december 2020) om 11 uur organiseert Pidpa een buitengewone algemene vergadering op afstand.

 

De agenda van deze buitengewone algemene vergadering is als volgt:

1.Nazicht van de raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2.Begroting 2021

3.Toetredingen

4.Benoemingen

5.Varia

a)Synergie Pidpa/water-link en samenwerking Pidpa/Aquafin – stand van zaken – toelichting

b)Vragen van vennoten

6.Goedkeuring van het verslag van de vergadering

 

Juridische gronden

 

De statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 'Intercommunales - PIDPA - aanduiding van de vertegenwoordigers van de gemeente voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om deze agendapunten goed te keuren en het mandaat van de vertegenwoordigers vast te stellen.

 

Tijdens de gemeenteraad van 28 februari 2019 werd mevrouw Sanne Van Looy aangeduid als afgevaardigde en de heer Wouter Patho als plaatsvervangend afgevaardigde voor de huidige legislatuur op de algemene vergaderingen van Pidpa.

 

De voorgelegde documenten omvatten de verslaggeving omtrent de geplande activiteiten en de begroting voor 2021.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt om te melden bij Pidpa dat de aansluitpunten voor brand moeten nagezien worden.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat een aanbesteding via Pidpa lopende is.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - akte te nemen van de strategieën en de te ontwikkelen activiteiten van Pidpa over het boekjaar 2021.

 

Artikel 2 - goedkeuring te verlenen aan de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde begroting 2021 en het toelichtend verslag.

 

Artikel 3 - goedkeuring te verlenen aan de toetreding van de gemeente Retie bij HidrIBA en de gemeente Westerlo bij HidroSan.

 

Artikel 4 - goedkeuring te verlenen aan de benoemingen.

 

Artikel 5 - Sanne Van Looy, als vertegenwoordiger van de gemeente, de opdracht te gegeven om op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2020, overeenkomstig deze beslissing te stemmen alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

 

Artikel 6 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit en onverwijld een afschrift van deze beslissing te bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

TMVS dv - buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020 - goedkeuring agenda en vaststelling van het mandaat

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle is aangesloten bij de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS) dv, aankoopcentrale CREAT.

 

De gemeente Malle ontving een aangetekende oproepingsbrief van 23 oktober 2019 voor de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 8 december 2019 waarin de agenda werd meegedeeld.

 

Op 26 oktober 2020 heeft TMVS dv per e-mail en aangetekend laten weten dat de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 8 december 2020 om 14.30 uur volledig digitaal zal plaatsvinden via interactieve video-conferencing (i.c. ZOOM).

 

In de tweede helft van november zal de aangeduide vertegenwoordiger (mogelijks vervanger) per e-mail gevraagd worden om zijn/haar digitale aanwezigheid voor de buitengewone algemene vergadering te bevestigen en zich te registreren voor concrete deelname.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, alinea 3

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 388 tot en met 460 betreffende de intergemeentelijke samenwerking

 

Statuten van de TMVS dv

 

Gemeenteraadsbeslissing van 25 april 2019 'Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services - aankoopcentrale CREAT - aanduiding vertegenwoordiger - goedkeuring'

 

Gemeenteraadsbeslissing van 26 september 2019 'TMVS/CREAT- statutenwijziging - buitengewone algemene vergadering van 10 december 2019 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeenteraad moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De gemeenteraad duidde op 25 april 2019 de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Salphensebaan 6 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde mevrouw Elisabeth Joris, schepen, wonende Scherpenberg 44 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om de gemeente te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - goedkeuring te verlenen aan alle punten op de agenda van de buitengewone algemene vergadering TMVS dv van 8 december 2020 en de daarbij behorende documentatie nodig voor het onderzoek van de agendapunten :

1.Toetreding van deelnemers

2.Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3.Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr. artikel 432               DLB)

4.Begroting 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

5.Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6.Statutaire benoemingen

7.Varia

 

Artikel 2 - de raad draagt de aangeduide vertegenwoordiger/plaatsvervangend vertegenwoordiger op om namens het bestuur alle akten en bescheiden met betrekking tot de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv vastgesteld op 8 december 2020, te onderschrijven en haar/zijn stemgedrag af te stemmen op het in de beslissing van de gemeenteraad van heden bepaalde standpunt met betrekking tot de agendapunten van voormelde algemene vergadering.

 

Artikel 3 - een afschrift van dit besluit zal :

hetzij per post t.a.v. FARYS | TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent,

hetzij per elektronische post, 20201208BAVTMVS@farys.be,

gestuurd worden.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Vragen en mededelingen: stand van zaken overleg oversteekplaats Lierselei

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het is de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

         Op 16 november 2020 vond een overleg met AWV plaats.

         Er zullen tellingen gebeuren. Er werd gevraagd om deze op woensdag in de namiddag te doen. De tellingen zullen starten wanneer de voetbal heropstart. Als uit de tellingen blijkt dat er een noodzaak is voor een oversteekplaats, zal verder in overleg gegaan worden met AWV.

         AWV gaf aan dat het sowieso geen zebrapad wordt, want langs beide zijden is geen voetpad. Het zal dus enkel over een fietsoversteek kunnen gaan.

 

Raadslid Tom Lauryssen dankt schepen Sanne Van Looy voor de info en geeft mee dat ze zeker alle fietsers moeten tellen en niet louter aan huisnummer 50. Raadslid Tom Lauryssen geeft ook mee om best met de voetbalvereniging contact op te nemen wanneer de meeste jeugdploegen trainen. Het is best om dan te tellen.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Vragen en mededelingen

 

Raadslid Wim Vervloet verwijst naar zijn aanvullend punt van de vorige gemeenteraad. Hij stelt dat het antwoord dat gegeven is voor hem nog niet voldoende verduidelijkt waarom er verschillend gehandeld is.

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een toelichting. Volgende elementen komen aan bod:

         Een jaar of acht geleden wordt de gemeente voor advies gevraagd. Uiteindelijk is er geen verhuur doorgegaan.

         Een jaar of vijf geleden werd in een ander dossier toelating gevraagd om te verhuren. Er werd besloten dat we toch voorzichtig moeten zijn bij dergelijke vragen.

         Recent kwam dan opnieuw een vraag van dezelfde persoon als een acht jaar geleden. We kwamen tot het besluit dat weigeren niet de juiste beslissing was, wat te streng was. Er werd voor een tussenweg gekozen: maximaal twee jaar verhuren.

Raadslid Wim Vervloet stelt dat voor de persoon waaraan geweigerd werd dit financieel wel een belangrijke impact had.

Raadslid Tom Lauryssen stelt voor dat als bijkomend advies wordt gegeven dat het via een sociaal verhuurkantoor verhuurd zou kunnen worden. Of eventueel dat de gemeente het kan huren als noodopvang.

 

         Raadslid Kris Mintjens vraagt naar de stand van zaken van de aanwerving van de stedenbouwkundig ambtenaar. Schepen Sanne Van Looy antwoordt dat er iemand is aangeworven, maar dat de startdatum nog moet vastgelegd worden.

 

         Burgemeester Harry Hendrickx herinnert de raadsleden aan de enquête over de dorpskernhernieuwing. Tot nu toe hebben slechts vijf raadsleden deze ingevuld. Burgemeester Harry Hendrickx hoopt op een grotere betrokkenheid.

 

         Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat er in Zoersel toiletvoorzieningen zijn langs wandelwegen. Hij vraagt of dit in Malle ook zal gebeuren.
Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat voor een correct gebruik de WC wagen eigenlijk elke keer moet ontsmet worden, waardoor het college van burgemeester en schepenen tot de conclusie kwam dat het eigenlijk onverantwoord is om deze in corona tijden te zetten.

 

         Raadslid Tom Lauryssen wijst op het wateropvangbekken naast het speelplein aan de nieuwe sociale woningen. Hij stelt dat dit gevaarlijk is.

 

         Raadslid Alex Van Loon dankt de gemeente voor het aanbrengen van wegmarkeringen aan de paaltjes.

 

         Raadslid Kris Mintjens wijst erop dat er onduidelijkheid was bij iemand over wat juist gehuurd werd en wat niet bij de nieuwe sociale woningen. Zo bleek er geen garage bij te zijn en in de keuken ontbraken verschillende toestellen. Vanuit De Ideale Woning kwam ook laat de bevestiging van de mogelijkheid tot huren waardoor de opzeg ergens anders nog moest ingaan en er op twee plaatsen tegelijk huur betaald moet worden. Raadslid Kris Mintjens stelt dit met schepen Wouter Patho even te zullen kortsluiten.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over onze rioleringsgraad en de doelstellingen

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe:

 

         "Onlangs kwam in het nieuws dat de rioleringsgraad van Vlaanderen achterop geraakt. Men beter een tandje zou bijsteken om de Europese streefdoelen inzake riolering en zuiver oppervlaktewater te halen. Onze minister Demir van de Vlaamse regering heeft een flink bedrag ter ondersteuning van de gemeenten beloofd. In Malle zou de rioleringsgraad ongeveer de 75 % naderen. Kan je een update geven van de cijfers?"

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Waar wil men landen met deze meerderheid? Wat is het streefcijfer naar het einde van de legislatuur?

         De afkoppeling van bijvoorbeeld de Hoogstraatsebaan wanneer is die voorzien? Hier ligt de riolering klaar maar de afkoppeling laat op zich wachten? Is dit te wijten aan de nog te realiseren ‘nieuwe’ riolering tussen de N12 en de Smekenstraat?

         Hernieuwing van het kruispunt ja dan neen? De hernieuwing van de riolering langsheen Lierselei?

         De werken aan zuiveringsstation voorzien: vervangen van beluchtingssysteem, beluchting zelf, voortstuwing en de blowers….  Betekent dit dat de zuivering niet optimaal kan gebeuren momenteel? Wanneer starten die werken precies?"

 

Schepen Wim Jordens geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Momenteel bedraagt de rioleringsgraad 73,3 %.

         Volgende projecten gebeuren de komende jaren:

         Mostheuvellaan en omgeving, + 1,86 %

         Scherpenberg en omgeving, + 1,20 %

         Talondreef en omgeving, + 0,80 %

         Beekstraat en Molenweg, + 0,22 %

         Den Mostheuvel, + 1,43 %

         Stijn Streuvelslaan, + 0,33 %

         Elzenlaan zit ook nog in de pijplijn, maar waarschijnlijk voor begin volgende legislatuur.

         De prognose is dus rond 79,14 % te landen tegen het einde van de legislatuur.

         Enkel de Hoogstraatsebaan N12 tot Slachterijstraat is niet afgekoppeld.

         Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft momenteel geen plannen voor de vernieuwing van het kruispunt.

         De hernieuwing van de riolering langsheen de Lierselei loopt samen met de plannen van AWV met betrekking tot het fietspadendossier.

         Het zuiveringsstation werkt prima. De geplande werken zijn grote onderhoudswerken en werken die alles energiezuiniger maken. De werken zouden gebeuren in de eerste helft van volgend jaar.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over de verkaveling aan de Vogelsanck

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

 

"Op 15 oktober 2020 besliste de deputatie van de provincie Antwerpen om een verkavelingsvergunning af te leveren voor een verkaveling gelegen langs de Vogelsanck. Dat was een beslissing in beroep tegen de beslissing van het schepencollege van 28 mei 2020 om de verkavelingsvergunning te weigeren, op basis van de beslissing van de gemeenteraad van 28 mei 2020 om de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 146 te weigeren én om het wegtracé van de aangevraagde verkaveling te weigeren.

 

Artikel 3 van het gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020 luidt als volgt: “De gedeeltelijke opheffing van de rooilijn van de gemeenteweg gekend als buurtweg nr. 146 en het wegtracé voorzien in het bijzonder plan van aanleg, in functie van omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden met aanleg van een nieuwe wegenis, ingediend op 16 oktober 2019 door Danneels Projects nv en de familie Goossens en zoals voorgesteld op het grondplan van de ontworpen verkaveling van 10 juli 2019, opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het verkavelen van gronden gelegen Vogelsanck/nieuwe zijstraat Vogelsanck, kadastraal bekend 2de afdeling, sectie D nummers 399c - 414e - 414d - 415b - 416a - 416b - 416c - 417f, te weigeren.”

 

In de beslissing van het schepencollege is het advies van de omgevingsambtenaar opgenomen. Over de gevolgen van het gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020 schrijft de omgevingsambtenaar: “De gemeenteraad besliste in zitting van 28 mei 2020 om buurtweg nr. 146 niet op te heffen. Bijgevolg kan de zone die getroffen wordt door de buurtweg niet worden verkaveld. De buurtweg legt bij niet-opheffing een hypotheek op de ontwikkeling van loten 19-20-21. De ontwikkeling van de overige loten wordt niet geraakt door de niet-opheffing. Voor de overige loten werd er namelijk reeds een wegtracé vastgesteld in 1979. Dit tracé werd in het BPA 'Haard - Meir' nr. 1 ter-deel A van 28 april 1980 opgenomen en kruist buurtweg nr. 146. Het kruisen van reeds goedgekeurde wegtracés behoeft geen aanpassing van het gemeentelijk rooilijnplan. Het niet gedeeltelijk opheffen van buurtweg nr. 146 heeft dus geen invloed op de mogelijkheid om het goedgekeurde wegtracé van 1979 te realiseren. Het verkavelingsontwerp laat het overigens toe om vanaf het wegtracé de niet-opgeheven buurtweg nr. 146 te betreden volgens dezelfde toestand waarin die zich vandaag bevindt. Deze buurtweg blijft tot nadere beslissing bestaan.”

 

In beroep werden de kavels 19-21 uit het ontwerp van verkaveling gehaald, waarna de deputatie een verkavelingsvergunning afleverde voor de kavels 1-18. De deputatie rept met geen woord over de beslissing van de gemeenteraad tot weigering van het wegtracé van de verkaveling.

 

In de motivering bij het gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020 staat: “De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de wegen ter hoogte van de aangevraagde verkaveling, in het bijzonder over de gedeeltelijke afschaffing van de rooilijn van gemeenteweg gekend als buurtweg nr. 146 uit de atlas der buurtwegen en het wegtracé van de nieuwe wegenis zoals voorzien in het bijzonder plan van aanleg 'Haard - Meir' nr. 1 ter-deel A van 28 april 1980.”

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Werd het wegtracé van de verkaveling geweigerd door het gemeenteraadsbesluit van 28 mei 2020?

         Zo ja, is de beslissing van de deputatie die daar geen rekening mee heeft gehouden dan juridisch correct?

         Zo nee, waarom werd de indruk gewekt dat de gemeenteraad het wegtracé zou weigeren?"

 

Raadslid Alex Van Loon stelt verder:

"Ik heb intussen inzage gekregen in het gemeenteraadsbesluit van 21 augustus 1979 houdende vaststelling van het BPA en het wegtracé. Het gaat om het volledige BPA Haard-Meir, dat grotendeels is gerealiseerd. De verkavelingsaanvraag gaat over het deel langs de Vogelsanck dat nog niet is gerealiseerd.

In mijn ogen is het noodzakelijk om het gemeenteraadsbesluit van 21 augustus 1979 houdende vaststelling van het BPA en het wegtracé (en de voorbereidende gemeenteraadsbesluiten) in te trekken en een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) voor heel het gebied op te maken waarin het deel van de verkaveling langs de Vogelsanck wordt bestemd als landbouwgebied en het reeds gerealiseerde deel van het BPA wordt bestendigd. Uiteraard heeft dit voor gevolg dat de eigenaar van de gronden langs de Vogelsanck, die momenteel een omgevingsvergunning heeft voor een verkaveling, moet vergoed worden via planschade.

Vandaar het volgende voorstel:

 

De gemeenteraad,

Gelet op de beslissing van de beslissing van de deputatie van 15 oktober 2020 om in beroep een verkavelingsvergunning af te leveren voor een verkaveling gelegen langs de Vogelsanck,

Gelet op het besluit van de gemeenteraad van 28 mei 2020 houdende weigering van de gedeeltelijke afschaffing van buurtweg nr. 146 en weigering van het wegtracé van de aangevraagde verkaveling,

Gelet op het besluit van het schepencollege van 28 mei 2020 houdende weigering van een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden in de Vogelsanck, waarin het schepencollege het volgende overweegt: “De ligging van het te verkavelen gebied ligt buiten de dorpskern, en is dus niet aangewezen om te bebouwen. Het ontwikkelen van dit gebied kadert niet binnen de doelstellingen van nabijheid, noch bereikbaarheid. De eigenheid van de open ruimte langs het bebouwde weefsel wordt geschaad. Dit ruimtelijk kenmerk is typerend langs de rand van de bebouwde ruimte. Het gebied is hoofdzakelijk gelegen in woonuitbreidingsgebied volgens het gewestplan, maar werd in 1980 geordend door het BPA. Het BPA is gedateerd en voldoet niet meer aan de ruimtelijke kwaliteitsvereisten waarmee we vandaag ruimtelijke ontwikkelingen sturing willen geven. We stellen tot slot vast dat er volgens het gemeentelijk register onbebouwde percelen nog een voldoende aanbod aan onbebouwde percelen is gelegen, die onmiddellijk aansnijdbaar zijn.

Besluit:

Artikel 1: Het gemeenteraadsbesluit van 21 augustus 1979 houdende het definitief aannemen van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken. Het gemeenteraadsbesluit van 26 april 1979 houdende de definitieve vaststelling van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken. Het gemeenteraadsbesluit van 5 februari 1979 houdende de voorlopige vaststelling van het BPA Haard-Meir wordt ingetrokken.

Artikel 2: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om een ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken voor heel het gebied Haard-Meir waarin het deel van de verkaveling langs de Vogelsanck wordt bestemd als landbouwgebied en het reeds gerealiseerde deel van het BPA wordt bestendigd.

Artikel 3: De gemeenteraad geeft opdracht aan het schepencollege om gesprekken op te starten met de eigenaar voor de gronden waarvoor een verkavelingsvergunning werd afgeleverd, met het oog op een planschaderegeling."

 

Raadslid Alex Van Loon verwijst tot slot naar recent juridisch advies en meent dat het aangewezen is om in beroep te gaan tegen het besluit van de deputatie.

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het wegtracé is niet geweigerd. De gemeenteraad heeft zich enkel uitgesproken over de afschaffing van de buurtweg.

         In het besluit van de gemeenteraad gaat het enkel over de buurtweg.

         Het juridisch advies werd zeer recent ontvangen. Dit zal in het college van burgemeester en schepenen besproken worden.

         Er werd overwogen een nieuw RUP te maken, maar dit werd niet weerhouden omwille van de financiële consequenties.

 

Raadslid Alex Van Loon citeert artikel 3 van het gemeenteraadsbesluit. Hij stelt dat er wel degelijk staat dat het wegtracé geweigerd wordt.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat ze de verwarring begrijpt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat in de veronderstelling dat het wegtracé niet expliciet geweigerd zou zijn, dat het nog altijd nodig is om het goed te keuren, zeker sinds het nieuwe decreet over gemeentewegen. De beslissing met betrekking tot het BPA is niet voldoende voor een goedgekeurd wegtracé.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt voor om eerst te beraden over het advies dat deze namiddag werd ontvangen en dan pas te beslissen over het voorstel van raadslid Alex Van Loon.

 

Raadslid Paul Van Ham geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De hamvraag is of deze ontwikkeling wenselijk is of niet.

         De gemeente was niet vertegenwoordigd op de zitting bij de deputatie.

         Er zouden positieve voorbesprekingen geweest zijn met betrekking tot de ontwikkeling.

         De aanvraag dateert van net voor de bouwpauze.

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij niet weet wat er allemaal in de achtergrond speelt, maar stelt voor om naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen te gaan.

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         In elk beroepsschrift staat dat er positieve voorbesprekingen waren.

         Het project loopt al een hele tijd. Er werd lange tijd van uitgegaan dat de gemeente niet anders kon dan in het dossier mee te gaan. Door het nieuwe decreet met betrekking tot gemeentewegen, werd een mogelijkheid gezien om de buurtweg tegen te houden.

         Het dossier werd inderdaad net ingediend voor de bouwpauze. De gemeente kan dan ook niet anders dan de vraag te behandelen.

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt het allemaal vreemd te vinden en voelt zich misleid door wat er allemaal verteld werd. De meerderheid wil open ruimte behouden? Het college van burgemeester en schepenen verzaakt om juridisch gelijk te halen.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat ze niet liever zou willen dan bepaalde zaken tegen te houden, maar dat het instrumentarium maar reikt tot waar het reikt. Schepen Sanne Van Looy stelt dat ze deze ontwikkeling liever niet ziet, maar dat er met de kaarten gespeeld moet worden die er zijn.

 

Raadslid Alain De Laet stelt dat het punt in april helemaal anders geagendeerd stond dan in mei. Dat blijft raar. Er werd geen advocaat aangesteld. Het college van burgemeester en schepenen is niet op de zitting van de deputatie verschenen. De gemeente mist op die manier een aanleg om verweer te voeren. Waarom is men niet verschenen voor de deputatie, vraagt raadslid Alain De Laet.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het gebruikelijk is dat niet naar de zitting wordt gegaan als er geen bijkomende elementen zijn. De dienst ruimtelijke ordening heeft in dit dossier advies gegeven. Er kan niet voor elk dossier een advocaat worden aangesteld.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt bereid te zijn om zijn voorstel met een maand op te schuiven als het college van burgemeester en schepenen het dossier verder bestudeert. Hij wijst tot slot op het verstrijken van de beroepstermijn op 9 december 2020.

 

Raadslid Kris Mintjens vraagt zich af of er dan niemand van de gemeente is die zich even kan vrij maken om naar de deputatie te gaan. Dat is onbegrijpelijk. Dat toont aan dat het voor de gemeente een dossier is van ondergeschikt belang.

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De deputatie oordeelt op basis van geschriften.

         Er is weinig tot geen ruimte voor mondelinge toelichting.

         Het standpunt van het college van burgemeester en schepenen was zeer duidelijk.

         Wanneer er geen bijkomende elementen naar voor worden gebracht, wordt van u verwacht om niet te komen.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat als je als gemeente niet vertegenwoordigd bent, je de indruk creëert dat het niet belangrijk is.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat hij uit ervaring weet dat de deputatie er weinig belang aan hecht om er 1 of 2 minuten bij te zijn.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat als die redenering wordt gevolgd het in de toekomst geen zin meer heeft om iemand te sturen.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over de verkeersoverlast in de Zeepakker

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Inwoners van de Zeepakker hebben klachten over vrachtwagens die via de Zeepakker leveren aan bedrijven in de Zeepakker en winkels op het industrieterrein gelegen langs de Antwerpsesteenweg en de Zeepakker. Het gaat om tientallen grote en kleine vrachtwagens en bestelwagens die dagelijks door de Zeepakker rijden.

 

Lange vrachtwagens kunnen moeilijk manoeuvreren in de Zeepakker, wat een vrij smalle gemeenteweg is. Ze draaien vaak op opritten van woningen, die daardoor soms verzakken. De laanbomen worden regelmatig beschadigd. Soms vergissen de chauffeurs zich en rijden ze tot het einde van de Zeepakker en keren ze terug via de Leopold III-laan, wat een verkeersovertreding is. Er staat immers een verbodsbord voor zwaar verkeer op het einde van de Zeepakker. Kleine bestelwagens rijden geregeld aan een hoge snelheid door de Zeepakker, terwijl er een snelheidsbeperking van 50 km per uur geldt. In de bijlage voeg ik enkele foto’s van de situatie toe.

 

Dat alles maakt de Zeepakker verkeersonveilig voor de inwoners en voor de voetgangers en fietsers die er passeren. De straat is niet aangepast voor zwaar vrachtvervoer. De vraag is ook of het bedrijventerrein en de cluster van grote winkels die er intussen gevestigd is, via de Zeepakker moeten worden ontsloten.

 

Ruimer bekeken is dit bedrijventerrein slecht ontsloten voor leveranciers. Vrachtwagens die via de Antwerpsesteenweg leveren aan de winkels van Albert Heijn en Zeeman, moeten achteruit het terrein oprijden, wat voor gevaarlijke toestanden zorgt op de Antwerpsesteenweg.

 

Ook voor de voetgangers zijn de winkels die daar gevestigd zijn, slecht ontsloten. Er is geen voetpad tussen de Zeepakker en de winkels, waardoor klanten die te voet komen, over het fietspad moeten."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Welke maatregelen kunnen er op korte termijn worden genomen om de verkeerssituatie te verbeteren? Is het mogelijk om leveringen enkel toe te staan tussen bepaalde uren van de dag (zoals is gebeurd voor het Kruidvat in Oostmalle)? Kan er meer controle van de politie komen, eventueel via een mobiele camera?

         Hoe kunnen het bedrijventerrein en de winkels beter worden ontsloten voor leveranciers op lange termijn?

         Hoe kunnen de winkels veiliger worden ontsloten voor voetgangers?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het industrieterrein in de Zeepakker was er al van voor 1965. De eerste woning is rond 1963 gebouwd. Niettemin evolueren de uitdagingen op gebied van mobiliteit.

         Er werd contact opgenomen met de bedrijven.

         Antheunis Zwembaden en Andytrans manen chauffeurs aan om via de Antwerpsesteenweg te ontsluiten.

         Geronika is wellicht de meest storende factor. Geronika is hier zelf ook van op de hoogte. Leveringen gebeuren doorgaans tussen 8u en 18u, doorgaans tijdens de winkeluren. Op hun bestelbons vermelden ze dat ze niet met grote vrachtwagens terecht kunnen. Vrachtwagens kunnen ook niet meer draaien doordat een buur een muurtje heeft opgericht.

         Misschien is het in de toekomst mogelijk om een uitrit via de Antwerpsesteenweg te voorzien, maar dit zal nader bekeken moeten worden.

         Wat de ontsluiting voor voetgangers betreft, moet opgemerkt worden dat het een gewestweg is. Er is een voetpad langs de Antwerpsesteenweg tussen Zeepakker en oprit naar de winkels. Voetgangers mogen bovendien gebruik maken van het fietspad. Er ligt ook een veilig voetpad aan de overkant van de Antwerpsesteenweg. De vraag naar een bijkomende oversteekplaats daar, is ook hangende bij het Agentschap Wegen en Verkeer.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er op korte termijn iets mogelijk is.

 

Schepen Sanne Van Looy stelt dat het opzetten van een tijdsvork mogelijk niet beter is want dan worden de verkeersbewegingen net geconcentreerd. Voor de bedrijven zal dit ook niet evident zijn.

 

Burgemeester Harry Hendrickx stelt dat overlast in een juist kader moet geplaatst worden. Wanneer wordt last overlast? Het zal niet altijd even aangenaam zijn, maar de vraag is of het als overlast wordt ervaren. Het nodige moet geobjectiveerd worden vooraleer maatregelen genomen worden.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat het vooral de snelheid is die een probleem vormt en die de fietser en voetganger van de weg drukt. Het gaat vooral over een verkeersmatig onveiligheidsgevoel. Raadslid Alex Van Loon besluit dat als je het verkeer in de voormiddag concentreert, je wel weet als fietser of voetganger dat het in de namiddag veilig is.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over de financiële ondersteuning van verenigingen omwille van de coronacrisis

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"In de raad van augustus stelde ik vragen over de middelen waar Malle aanspraak op kan maken, voortvloeiend uit maatregelen van de federale en de Vlaamse overheid.

 

De Vlaamse regering heeft een noodfonds opgericht ter ondersteuning van verenigingen die door de coronacrisis minder eigen inkomsten kunnen genereren doordat hun activiteiten niet kunnen doorgaan. Daaruit kan Malle aanspraak maken op 171.478,92 EUR."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Beschikt de gemeente intussen over deze middelen?

         Is er al een plan om de middelen te verdelen?

         Heeft de gemeente weet van verenigingen die in financiële nood verkeren?

         Kunnen verenigingen die in financiële nood verkeren aanspraak maken op voorschotten?"

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Half juli werd het bedrag ontvangen.

         Het is belangrijk om er behoedzaam en gericht mee om te gaan.

         In de afgelopen periode konden activiteiten niet doorgaan, inkomsten konden niet gegenereerd worden, verenigingen moesten plots anders gaan werken, er zijn verenigingen met lopende contracten, ... het landschap is divers.

         68 verenigingen hebben de bevraging ingevuld. Steun op verschillende vlakken was nodig. In orde van belangrijkheid kwam er het volgende uit:

         logistieke steun

         steun met betrekking tot infrastructuur

         informatie

         financiële compensatie

         Er wordt geopteerd om een deel van het bedrag te gebruiken voor investeringen op lange termijn zoals watertappunten in de sporthal, glazenwassers in de jeugdhuizen en het gemeenschapscentrum (op vraag van de senioren) en investeringen in de uitleendienst.

         Er wordt geopteerd om een deel van het bedrag te gebruiken om er voor te zorgen dat er zaken georganiseerd worden door verenigingen. Er wordt een soort evenementenfonds opgezet. Dit zal in december aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

         De jeugdverenigingen hebben al een deel gekregen voor de organisatie van hun kampen.

         Vervolgens is er nog een bedrag te verdelen, een 90.000 euro, door middel van het geven van subsidies waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen verenigingen met verschillende werkingen: verenigingen met jongeren werking, verenigingen met uitbating kantine, muziekverenigingen met opleidingen, domein de Renesse als afzonderlijke categorie omdat ze een deel van het gemeentelijk domein beheren,... Dit is ook bijna afgewerkt en zal ook in december aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

         Aangezien alles in december op de gemeenteraad komt, zal het niet nodig zijn om nog met provisies te werken.

 

Raadslid Alex Van Loon dankt burgemeester Harry Hendrickx voor het uitgebreide en duidelijke antwoord.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over uitdelen van gele brooddozen

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"In Gent krijgen alle inwoners boven 65 jaar een gele brooddoos, die ze in hun koelkast bewaren. Zij kunnen deze doos ophalen bij de apotheker of in een dienstencentrum. In de doos zit informatie over aandoeningen, allergieën en medicijnen. Bij de doos zit ook een sticker, die aan de binnenkant van de voordeur wordt geplakt, om hulpverleners te verwittigen bij noodgevallen. De koelkast is een herkenbare plek voor hulpverleners, waardoor zij veel tijd kunnen besparen."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vraag:

         "Overweegt Malle, in het jaar van de zorg, om voor alle inwoners boven 65 jaar zo’n gele brooddoos te voorzien?"

 

Schepen Elisabeth Joris geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De seniorenraad heeft er al informatie over ingewonnen. Ze hebben destijds ook besloten om er een project voor in te dienen. Het werd niet weerhouden, maar wel bestempeld als een grote meerwaarde. Daarna werd het in het college van burgemeester en schepenen besproken. Er werd beslist dit voor te leggen aan de eerstelijnszone. Op die manier worden er veel meer mensen bereikt en kan er een gunstig effect zijn op het kostenplaatje. Door corona heeft de eerstelijnszone op dit moment andere prioriteiten.

         Het zal nog worden vervolgd in de schoot van de eerstelijnszone.

         In de eerstelijnszone zitten alle hulpverleners zoals huisartsen, ziekenhuis, verpleging, ... samen. Het is dus het ideale forum om van hieruit te vertrekken.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over veiligheid

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe:

"Afgelopen maand zijn er weer tal van meldingen geweest van onze eigen inwoners met een onveiligheidsgevoel, vooral op sociale media.

Dit betreft diefstallen en bedreigingen die leiden tot afpersingen, milieudelicten en overlast op tal van drukke gekende plaatsen."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vraag:

         "Wanneer gaat men hier als gemeentebestuur iets aan doen? En wanneer gaat men daadwerkelijk overgaan tot zichtbaar resultaat?  

Dit vooraleer de bezorgde burger het heft in eigen handen neemt en het totaal ontspoort."

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         In het politiecollege van 16 november werd dit aangekaart.

         De korpschef schrijft het volgende op 16 november naar burgemeester Harry Hendrickx:

"In de rand van het politiecollege van deze morgen werd door u onderstaande problematiek aangekaart, waarop ik de opdracht heb gegeven om dienaangaande het nodige nazicht ter plaatse te doen.

Ter info maak ik u alvast de feedback over die ik dienaangaande van ons diensthoofd van de politiepost mocht ontvangen.

Het park de Renesse wordt sinds begin september bijna dagelijks opgenomen in de patrouilles van de wijkinspecteurs.

Er werd vandaag nog een nieuwe hotspot aangemaakt in FOCUS voor park de Renesse."

 

In de mail van het diensthoofd van de post Malle staat het volgende:

 

"Naar aanleiding van uw mail en vraag van de burgemeester van Malle inzake de jongeren dewelke voor problemen zorgen in het park de Renesse, kan ik u meedelen dat hiervan al sprake is sinds begin september.

Ik heb toen een hotspot aangemaakt voor het park dewelke actief was van 15/09/2020 tem 30/09/2020.

Omdat enkele dagen later ook melding van lastigvallende jongeren was aan het jeugdcomplex Malmejo en oude jongensschool heb ik daarvoor ook een hotspot aangemaakt, actief van 02/10/2020 tem 16/10/2020.

Op 11/11/2020 hebben we dan op de post van Malle een mail ontvangen van een dame uit Malle dewelke in haar mail melding maakt van een discussie op facebook in de groep "ge zijt van oostmal als ge..." over deze jongeren.

Hieronder kan u de mail zien en eveneens mijn antwoord.

Ik heb haar in mijn antwoord gevraagd om in de groep te zetten dat mensen dewelke de jongeren zien of erdoor lastig gevallen worden onze diensten onmiddellijk te verwittigen met oog op betrapping en/of identificatie.

Het park wordt sinds begin september bijna dagelijks opgenomen in de patrouilles van de wijkagenten.

Ik maak vandaag nog een nieuwe hotspot aan in FOCUS voor park de Renesse."

 

In de mail van het diensthoofd naar de dame staat het volgende:

 

"Wij zijn inderdaad op de hoogte over het groepje jongeren dewelke andere bezoekers van park de Renesse lastigvallen, evenals aan de Malmejo en omgeving.

 

Wij hebben al meerdere acties en controle's gedaan in en rond het park/de Malmejo. Maar u begrijpt dat er weinig of niks gebeurt als de politie zichtbaar aanwezig is

 

Het frustreert ons dan ook uitermate dat er blijkbaar al vele bezoekers van het park deze jongeren hebben opgemerkt, maar nog geen enkele van deze bezoekers heeft op het moment zelf naar de politie gebeld om dit te melden.

 

De kans om deze jongeren te kunnen betrappen verhoogt naarmate wij dan ook onmiddellijk zouden verwittigd worden als de betreffende jongeren in het park aanwezig zijn of bezig zijn met andere mensen lastig te vallen.

 

Met reacties van "ik heb ze gisteren ook gezien", "ik heb ze daarstraks zien weglopen", zijn wij dus niks.

 

Daarom lijkt het misschien nuttig dat u in de betreffende groepen op facebook eens verduidelijkt dat de "getuigen" ons onmidddellijk mogen verwittigen op het noodnummer 101/112.

Op deze manier hebben we dan misschien meer kans om de jongeren te betrappen en/of te identificeren.

 

Met de summiere beschrijving van de kledij van de jongeren dewelke onlangs op facebook werd gepost zijn we al iets meer.

 

U begrijpt ongetwijfeld dat wij als politie sterk afhankelijk zijn van goede informatie, correcte beschrijvingen, verwittiging op het moment van de feiten, ...

 

Samen met u hopen wij snel tot een oplossing te kunnen komen van deze feiten."

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij met een vader gesproken heeft waarvan de kinderen werden lastig gevallen. De politie heeft niet willen helpen. De gemeente schiet ook tekort. Er is niets van slachtofferhulp aangeboden, terwijl dit wel in het verkiezingsprogramma van DBM staat. Waarom worden er geen camera's gebruikt? De kleine vandalen van vandaag, zijn de grote criminelen van morgen.

 

Raadslid Tom Lauryssen merkt op dat er deze week agenten in burger stonden. Je ziet ze evenwel van ver staan. Spreekt de politie de jongeren wel aan, vraagt raadslid Tom Lauryssen zich af.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat hij is tussen gekomen en melding heeft gemaakt bij de politie. Hij licht toe dat aan de politiezone werd gevraagd om mobiele camera's aan te kopen. Deze zullen er ook komen.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat Malle tekort schiet op het vlak van veiligheid. De cijfers gaan altijd omhoog. Resultaten blijven uit. Slachtoffers wordt geen hulp aangeboden.

 

Schepen Elisabeth Joris licht toe dat mensen veel op facebook schrijven en haar sms'en sturen waarop ze aanraadt om met de politie contact op te nemen. In Westmalle was er een probleem rond het skateterrein. Dat is opgelost geworden samen met politie en scholengemeenschap. Het lijkt nu wat terug te komen. Opnieuw zal er met politie en scholengemeenschap in overleg getreden worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat hij recent klacht wilde indienen, maar dat men in Malle weigerde om het te noteren. In Brecht heeft men het wel willen noteren.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt zich af waarvoor de wijkagenten eigenlijk dienen buiten wat brieven rond te dragen en wat rond te fietsen.

 

Raadslid Gert Peeters licht toe dat slachtofferhulp van de politie uitgaat. Als gemeente kan je toch niet elke keer een slachtoffer benaderen.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

GR van 26 november 2020

 

Interpellatie over livestream/digitalisering gemeenteraad

 

Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe:

"Op de gemeenteraad van mei ll stelde ik de vraag: 

- waarom slagen andere gemeentebesturen er wel in om hun gemeenteraden live te streamen, en waarom lukt dit niet in Malle? 

Het antwoord kwam erop neer dat het CBS er belang aan hecht om fysiek samen te blijven komen, om op die manier een betere interactie mogelijk te maken tussen de raadsleden. Dit zou zorgen voor een beter debat. 

Er werd wel onderzocht of een fysieke bijeenkomst op een goede manier gestreamd kan worden, maar de kostprijs stond niet in verhouding tot wat het zou opbrengen.

Bovendien werd er geopperd dat de situatie waarin we toen zaten uitzonderlijk was.

Als ik nu, 6 maand later, de huidige situatie vergelijk met de situatie van mei ll., kan ik alleen maar vaststellen dat de huidige situatie minstens een paar maal erger is dan toen. Het aantal besmettingen

voor Malle draait immers momenteel rond de 600 besmettingen/100.000, waarbij wordt aangenomen om maximaal rond de 250 besmettingen/100.000 te zitten om min of meer veilig te zitten. 

 

De verhalen en getuigenissen van mensen uit de Malse gezondheidssector zijn ook niet echt geruststellend. 

Dus vraag ik me ondertussen niet alleen en nog steeds af waarom de GR niet kan gestreamd worden, maar vraag ik me ook af waarom we niet volledig digitaal kunnen vergaderen? 

De Vlaamse Overheid raadt sinds enige tijd zelfs aan om zoveel mogelijk digitaal te vergaderen:

 

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/vergaderingen-van-lokale-bestuursorganen-tijdens-coronacrisis

Vergaderingen van de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn

Het lokaal bestuur beslist tijdens de huidige gezondheidssituatie autonoom over de wijze van vergaderen. De vergadering kan fysiek, hybride of digitaal doorgaan. De keuze op welke wijze het bestuur vergadert, moet een weloverwogen keuze zijn. Het is een lokale afweging die moet worden gemaakt. Het lokaal bestuur heeft hierin een voorbeeldfunctie. We raden in deze fase van de pandemie aan de voorkeur te geven aan digitaal vergaderen.

Het lijkt er meer en meer op dat Malle de digitale boot volledig aan het missen is.

 

Verder lees ik ook op de site van het Agentschap Binnenlands Bestuur mbt tot de openbaarheid: 

De openbaarheid van de vergaderingen moet het publiek in staat stellen om kennis te krijgen van de noodzakelijke informatie. De openbaarheid van de vergadering stelt de pers in staat om de debatten te verslaan en de publieke opinie kritisch in te lichten. De openbaarheid is een wezenlijke waarborg voor de democratische werking van de gemeenteraad. Het maakt controle mogelijk en biedt een waarborg tegen willekeur. Het komt aan de lokale besturen toe om de openbaarheid te garanderen.

Als ik dan in het besluit van onze burgemeester lees dat in de foyer van De Notelaar maar maximaal 28 bezoekers zijn toegelaten, is het mij nog meer een raadsel waarom onze GR niet gestreamd kan worden. Net nu in coronatijd alle mensen thuis zitten, zou het geweldig interessant zijn onze burgers op een livestream uit te nodigen en de democratische werking van onze GR in ‘the picture’ te zetten."

 

Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:

         "Waarom slagen andere gemeentebesturen er wel in om hun gemeenteraden live te streamen, en waarom lukt dit niet in Malle?

         "Waarom slagen andere gemeentebesturen, intercommunales, overheden, … er wel in om volledig digitaal te vergaderen, en waarom lukt dat niet in Malle? 

         "Mist Malle de digitale boot? 

         "Wat met de voorbeeldfunctie van ons bestuur? Of gelden voor Malle andere regels?"

 

Schepen Dries Van Dyck geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Het is een keuze om al dan niet te streamen naar de huiskamers. Het heeft niet te maken met lukken of niet lukken.

         Een louter digitale vergadering kan ook perfect georganiseerd worden.

         Het is evenwel een bewuste keuze om niet enkel digitaal te vergaderen. Een loutere digitale vergadering komt het debat niet ten goede. Het ideale is een fysieke vergadering.  Op die manier kan er een echt debat ontstaan, waardoor het democratisch gehalte van de gemeenteraad verhoogd.

         Om het nu eenmaal mogelijk te maken dat raadsleden die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, ze toch te kunnen laten deelnemen aan de vergadering van de gemeenteraad, wordt gekozen voor een hybride systeem. Doordat deze raadsleden kunnen deelnemen wordt het democratisch gehalte van de gemeenteraad ook verhoogd.

         Door gebruik te maken van de hybride vergadering wordt getracht voldoende ruimte voor debat te laten én een zo groot mogelijke aanwezigheid van alle raadsleden te realiseren.

         Een vergadering van een intercommunale heeft een ander gewicht en niveau dan een gemeenteraad. Het debat in de gemeenteraad is veel belangrijker, vandaar het belang van een fysieke vergadering.

         Malle mist de digitale boot niet. Integendeel, het is moeilijker om een hybride vergadering te organiseren dan een louter digitale vergadering.

         Het college van burgemeester en schepenen meent dat Malle net het voorbeeld geeft:

         Er wordt voorzien dat op een veilige manier, met respect voor de regels om de coronapandemie in te dijken, fysiek vergaderd kan worden; op die manier kan er een volwaardiger debat ontstaan dan bij een louter digitale vergadering.

         Het democratisch gehalte van de gemeenteraad wordt opgekrikt door een volwaardiger debat.

         Er wordt voorzien dat raadsleden die fysiek niet aanwezig kunnen zijn omwille van de coronapandemie, op een digitale wijze aan de zitting kunnen deelnemen. Op die manier wordt getracht om alle raadsleden zo maximaal mogelijk de kans te geven om deel te nemen aan de gemeenteraad. Dat komt het democratisch gehalte van de gemeenteraad ten goede.

         Er wordt voorzien dat burgers de gemeenteraad kunnen volgen op een veilige wijze in de foyer. Ze hebben hierbij beeld en klank. De openbaarheid wordt bijgevolg voldoende gegarandeerd. Uit het verleden is gebleken dat er zo goed als nooit meer dan 28 bezoekers zijn op een gemeenteraad, ook niet wanneer er nog geen sprake was van corona.

         Het college van burgemeester en schepenen is er dan ook van overtuigd dat deze manier van werken aan alle regels voldoet. De keuzes die werden gemaakt zijn weloverwogen keuzes die lokaal in Malle gemaakt zijn.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat het bestuursakkoord van de meerderheid zegt dat inwoners maximaal bij het beleid betrokken moeten worden en dat digitalisering de regel is. In dat licht is de houding van de meerderheid niet te begrijpen. Bovendien blijkt vandaag dat een tegensprekelijk debat lukt.

 

Schepen Dries Van Dyck licht toe dat het maximaal betrekken van de burgers betekent inzetten op participatie en overleg. Hij licht toe dat er eventueel later nog bekeken kan worden of we streamen. Het is nu een zotte kost om te implementeren.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat er nu gestreamd wordt naar de foyer. Er is dus geen kost.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx licht toe dat er een kabel gaat naar de foyer. Hij licht toe dat het lokaal bestuur autonoom beslist na een lokale afweging. Deze keuze werd gemaakt.

 

Raadslid Kris Mintjens merkt op dat minister Verlinden hem verbiedt om huisbezoeken te organiseren. Dat staat wel in groot contrast met met iedereen in de zaal zitten. Deze hybride manier van vergaderen is goed geslaagd. Het is bijna identiek aan fysiek.

 

Raadslid Thierry van der Straten Waillet licht toe dat men echt iets mist door hier niet aanwezig te zijn. Je mist non verbale communicatie. In de Colruyt loopt men rond met minder afstand. Raadslid Thierry van der Straten Waillet licht toe dat hij zich veilig voelt in De Notelaar.

 

Raadslid Kim Geys licht toe dat ze zich veilig voelt in De Notelaar. Ze licht toe dat ze een vak op school geeft waarbij ze leerlingen moet aanraken. Ze stelt als een fysieke vergadering zoals deze niet kan, dan mag ik ook geen les meer geven.

 

Raadslid Paul Van Ham zegt dat het prima is dat iedereen zich veilig voelt, maar het gaat ook over de veiligheid van de collega's.

 

Raadslid Mieke Laenen licht toe dat ze het fijn vindt dat ze erbij kan zijn. Ze werkt op de cohort afdeling, licht ze toe, waardoor ze anders niet had kunnen deelnemen aan deze vergadering. Raadslid Mieke Laenen roept op om niet te licht over alles heen te gaan. Op de cohort afdeling liggen vandaag de dag ook mensen die zich veilig voelden.

 

Voorzitter Dirk Gerinckx besluit dat er zeker niet te licht overheen gegaan wordt.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021