Gemeenteraad

Donderdag 29 augustus 2019

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Dries Van Dyck

 

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Harry Hendrickx, Burgemeester, vanaf punt 3 de vergadering.

Vanaf punt 4 vervoegt Harry Hendrickx, Burgemeester, de vergadering.

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Katleen Mintjens, Raadslid, vanaf punt 4 de vergadering.

Overeenkomstig artikel 27 van het decreet lokaal bestuur verlaat Kris Mintjens, Raadslid, vanaf punt 4 de vergadering.

Vanaf punt 5 vervoegt Katleen Mintjens, Raadslid, de vergadering.

Vanaf punt 5 vervoegt Kris Mintjens, Raadslid, de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 29 augustus 2019.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.02 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 27 juni 2019 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 27 juni 2019. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Artikel 40, 1ste lid van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, zoals goedgekeurd in zitting van 28 september 2015

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 27 juni 2019 correct en volledig werden opgesteld.

 

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Tom Lauryssen verwijst naar zijn tussenkomst tijdens de vorige zitting met betrekking tot islam onderwijs. Hij vraagt hoeveel leerlingen islam volgen.

 

Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat het ieder schooljaar wisselend is.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of de leerkracht ook nog andere lessen geeft dan islam.

 

Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat de leerkracht geen andere lessen geeft.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of het organiseren van islam onderwijs veel kost.

 

Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat dit gesubsidieerd wordt door de hogere overheid.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt welke strekking van de islam onderwezen wordt.

 

Schepen Sanne Van Looy verwijst naar de Moslimexecutieve in verband met de inhoud van de islam. De Vlaamse overheid ziet bovendien toe op het onderwijs.

 

Schepen Elisabeth Joris licht nog toe dat er lesoverschrijdende projecten worden georganiseerd tussen de verschillende levensbeschouwende vakken.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 27 juni 2019 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Weg- en rioleringswerken - verkaveling EKHAM - lastvoorwaarden - bestek - meetstaat - raming - plannen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 22 december 2017 werd door Carl Mintjens namens Ehkam nv een verkavelingsaanvraag ingediend voor het bekomen van een verkavelingsvergunning voor een eigendom gelegen te Malle, Nijverheidsstraat zn, kadastraal bekend 2de afdeling, sectie D nummers 83h - 83k - 696f - 696L.

 

Op 23 april 2018 heeft de gemeenteraad de ontworpen rooilijn en het wegtracé van bovenvermeld project goedgekeurd.

 

Op 11 juni 2018 heeft het college van burgemeester en schepenen een verkavelingsvergunning afgeleverd voor bovenvermeld project.

 

Op 25 oktober 2018 besliste de deputatie van de provincie Antwerpen een ingediend beroep niet in te willigen en de verleende vergunning met bijhorende voorwaarden te behouden met schrapping van de voorwaarden 1, 10 en 13.

 

Het college van burgemeester en schepenen verleende in de zitting van 24 juni 2019 goedkeuring aan de lastvoorwaarden, het bestek, de meetstaat, de raming en de plannen van dit dossier.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Motivering

 

Carl Mintjens, namens Ehkam nv, heeft Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem aangesteld als studiebureau in bovenvermeld dossier.

 

Antea Group heeft in samenspraak met de stafdienst ruimte & wonen de lastvoorwaarden, de meetstaat, de raming, het bestek en de plannen opgemaakt voor de uitvoering van de omgevings-, weg- en rioleringswerken in bovenvermeld dossier.

 

De bouwkosten zijn volledig ten laste van de verkavelaar.

 

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat zijn fractie zal tegen stemmen omwille van het gebrek aan fiets- en voetpaden.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat hij het dossier in de rand gevolgd heeft. Hij merkt op dat de lastvoorwaarden die hier worden opgelegd ook zullen moeten worden opgelegd voor de Hooyberg. Hij licht toe dat de voorwaarden die hier gehanteerd zijn, veel te verregaand zijn. Ze kosten bovendien veel geld. Zo zijn de opgenomen voorwaarden met betrekking tot de brandgangen te verregaand.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat de richtlijnen in deze worden gevolgd.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat er in het verleden een brandgang per perceel voorzien moest worden. Hij meende dat er vandaag de dag geclusterd kon worden.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat hij meent dat er in dit dossier ook geclusterd wordt. Burgemeester Harry Hendrickx bevestigt dit. Hij wijst erop dat alles werd door gesproken met de brandweer. Mogelijk zijn sommige reglementen verregaand, maar ze moeten wel nageleefd worden, los van het feit of we het er mee eens zijn of niet.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat het al een versoepeling is ten opzichte van vroeger.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat het een goede evolutie is om de zijtuinstroken anders te benaderen dan vroeger. Niettemin gaat het hier over de achterkanten. Raadslid Kris Mintjens besluit dat als de brandweer het oplegt, dat er waarschijnlijk niet veel anders op zit dan het te volgen.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 3 neen stemmen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen) en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de lastvoorwaarden, het bestek, de meetstaat, de raming en de plannen van de verkaveling Ekham, met projectnummer 226883, opgemaakt door Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem, ontvangen op 2 mei 2019.

 

Artikel 2 - de ontvangen lastvoorwaarden, meetstaat, raming, plannen en het ontvangen bestek opgemaakt voor de uitvoering van de omgevings-, weg- en rioleringswerken integraal deel uit te laten maken van deze beslissing.

 

Artikel 3 - goedkeuring te verlenen aan de ontvangen lastvoorwaarden, meetstaat, raming, plannen en het ontvangen bestek opgemaakt voor de uitvoering van de omgevings-, weg- en rioleringswerken van de verkaveling Ekham, met projectnummer 226883, opgemaakt door Antea Group, Roderveldlaan 1 te 2600 Berchem, ontvangen op 2 mei 2019.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - De Populier nv - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Acacialaan en de Antwerpsesteenweg - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 18 februari 2019 werd de omgevingsvergunning nr. 2019/01 voor het verkavelen van gronden, afgegeven aan Siska Dumoulin namens De Populier nv voor het eigendom te Malle, Acacialaan zn, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 599g12, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

5° Het gedeelte van het eigendom begrepen in de ontworpen wegzate van de Acacialaan en de Antwerpsesteenweg (497 m²) (zie gemeenteraadsbesluit van 31 januari 2019) dient voor inlijving bij het openbaar domein en met bestemming openbaar nut kosteloos aan de gemeente te worden afgestaan.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens te Malle heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referentie JDJ/VL/1676/19-2191359, opgemaakt waarin de clausule betreffende de kosteloze grondafstand is opgenomen.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter Siska Dumoulin te Malle op 29 november 2018.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand vierhonderd zevenennegentig vierkante meter (497 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Acacialaan en de Antwerpsesteenweg, aangeduid op het opmetingsplan als lot 3, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

 

Volgende medewerker van het Notariaat Nouwkens & Portier te Malle wordt voorgesteld:

Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

 

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door De Populier nv, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Acacialaan en de Antwerpsesteenweg, aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan opgemaakt door landmeter Siska Dumoulin te Malle op 29 november 2018, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 599g12, met een oppervlakte van vierhonderd zevenennegentig vierkante meter (497 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – de grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referentie JDJ/VL/1676/19-2191359, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het notariskantoor van notariaat Nouwkens & Portier te Malle wordt aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

Mevrouw WYNANTS Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle (Oostmalle), De Zwaantjes 15.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Schellekens Karel & Van Hofstraeten Henriette - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de Hallebaan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 29 juni 2017 werd door de deputatie van de provincie Antwerpen de verkavelingsvergunning  nr. PSTV-2017-0165 (ons nr. 2017/02), afgegeven aan Schellekens Karel voor het eigendom te Malle, Hallebaan 133, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 545n4. Op het goedgekeurd verkavelingsplan werd lot 3, gelegen in de ontworpen wegzate van de Hallebaan en met een oppervlakte van 54 m², aangeduid als gratis af te staan aan de gemeente Malle.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Wouter Nouwkens heeft het ontwerp van akte 'verkavelingsakte' met referentie CC/CC/1913/19-2191758, opgemaakt. Hierin werd de clausule betreffende de kosteloze grondafstand opgenomen.

 

Er werd op 10 september 2016 een verkavelingsplan en op 22 april 2018 een opmetingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba te Malle.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand vierenvijftig vierkante meter (54 m²) grond in de ontworpen wegzate van de Hallebaan, aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan van 28 april 2019, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerker van het notariskantoor van 'Notariaat Nouwkens & Portier' te Malle wordt voorgesteld:

mevrouw Wynants Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle, De Zwaantjes 15.

 

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Schellekens Karel en Van Hofstraeten Henriette, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de Hallebaan, aangeduid als lot 3 op het opmetingsplan opgemaakt door Studiebureel Kris Mintjens cvba op 22 april 2018, kadastraal gekend 1e afd., sectie B, nr. 545n4/deel, met een oppervlakte van vierenvijftig vierkante meter (54 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – de grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'verkavelingakte' met kosteloze grondafstand met ref. CC/CC/1913/19-2191758, opgemaakt door notaris Wouter Nouwkens te Malle, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerker van het notariskantoor van 'Notariaat Nouwkens & Portier' te Malle wordt aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

mevrouw Wynants Carla Jozef Joséphine, geboren te Turnhout op 2 april 1984 (Rijksregisternummer: 84.04.02-114.66), wonend te 2390 Malle, De Zwaantjes 15.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de verkavelaar (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Patrimonium - verwerving van eigendom - Gysen Gert & Lauryssen Els / Lauryssen Jacobus en De Koning Catharina / Debruyn Constantinus & Kenis Marie-Josée - kosteloze grondafstand in de ontworpen wegzate van de voetweg nr. 36 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 1 oktober 2018 werd de omgevingsvergunning nr. 2018/129 afgegeven aan BK-Projects voor het bouwen van 3 woonblokken met in totaliteit 17 woongelegenheden met een doorlopende ondergrondse parkeergarage en het slopen van een bestaande eengezinswoning en garage op het eigendom te Malle, Kasteellaan 26 - 26A - 26B, kadastraal gekend 1e afd., sectie A, nr. 470s, waarin o.a. de volgende voorwaarde werd opgenomen: 

6° het gedeelte van het eigendom, gelegen in de wegzate van de voetweg nr. 36, kosteloos aan de gemeente af te staan en dit voor ingebruikname van het nieuwbouwproject. Alle kosten die hieraan verbonden zijn, zijn ten laste van de aanvrager.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

Notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel heeft het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand', met referentie SP/13542/003, opgemaakt.

 

Er werd een opmetingsplan opgemaakt door landmeter Bart Luyckx te Zoersel op 26 maart 2019.

 

Ons bestuur zal ingevolge de grondafstand honderd tachtig komma vijfendertig vierkante meter (180,35 m²) grond in de ontworpen wegzate van de voetweg nr. 36, aangeduid op het opmetingsplan als lot A, verwerven en de verwerving van de grond is van openbaar nut.

 

De akte wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en tot aanvaarding van de af te stane grond.

 

De gemeenteraad duidt een persoon aan welke, bij sterkmaking namens de gemeente Malle, zal optreden bij het verlijden van de notariële akte.

Volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel worden voorgesteld:

mevrouw Peeters Sanne Guido Inge, wonende te 2960 Brecht, Processieweg 26/2V.

de heer Urkens Maarten Eugeen Margarita, wonende te 2460 Kasterlee, Zomerplein 2.

 

Beraadslaging

 

Schepen Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 – de afstand ten kosteloze titel, aan de gemeente Malle, door Gysen Gert & Lauryssen Els / Lauryssen Jacobus en De Koning Catharina / Debruyn Constantinus & Kenis Marie-Josée, van de grond begrepen in de ontworpen wegzate van de voetweg nr. 36, aangeduid als lot A op het plan opgemaakt door landmeter Bart Luyckx te Zoersel op 26 maart 2019, kadastraal gekend 1e afd., sectie A, deel van nr. 470s, met een oppervlakte van honderd tachtig komma vijfendertig vierkante meter (180,35 m²), wordt aanvaard.

 

Artikel 2 – de grond wordt aanvaard voor inlijving bij het openbaar domein en de bestemming is bijgevolg van openbaar nut.

 

Artikel 3 – het ontwerp van akte 'kosteloze grondafstand' met referentie SP/13542/003, opgemaakt door notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel, wordt goedgekeurd.

 

Artikel 4 – de grond dient vrij te zijn van hypothecaire inschrijvingen en bodemverontreiniging, wat zal moeten blijken uit de daartoe af te leveren attesten, voorafgaandelijk aan het verlijden van de notariële akte.

 

Artikel 5 – volgende medewerkers van het notariskantoor van notaris Philippe Verlinden te Rijkevorsel worden aangeduid om bij sterkmaking, namens de gemeente Malle op te treden bij het verlijden van de notariële akte:

mevrouw Peeters Sanne Guido Inge, wonende te 2960 Brecht, Processieweg 26/2V.

de heer Urkens Maarten Eugeen Margarita, wonende te 2460 Kasterlee, Zomerplein 2.

 

Artikel  6 – de hypotheekbewaarder wordt ontslagen van de verplichting van het nemen van een ambtshalve inschrijving bij de overschrijving van de notariële akte.

 

Artikel 7 – de kosten verbonden aan de opmaak van de notariële akte zijn ten laste van de overdragende partij (afstanddoener).

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Overheidsopdracht - periodiek drukwerk - De Malse Courant - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De Malse Courant is hét communicatiemiddel bij uitstek naar de burger toe. Na jaren is het blad toe aan een opfrissing, zodat het gemeentebestuur haar merk ‘Malle’ nog meer kan uitbouwen. Het gaat om een nieuwe aankoop waarvoor gemeente Malle een aanbesteding doet.

 

Het huidige raamcontract voor het drukwerk van De Malse Courant is verlopen.

 

De dienst communicatie wil graag De Malse Courant van januari 2020 als eerste in de vernieuwde setting uitgeven. De eerste werkzaamheden voor lay-out en drukwerk zouden dan in december 2019 gebeuren.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave exclusief btw bereikt de drempel van 144.000,00 EUR niet) en artikel 57 en artikel 43

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, artikel 90, 1°

 

Motivering

 

In het kader van de opdracht ‘Periodiek drukwerk - De Malse Courant’ werd een bestek met nummer 2019057 opgesteld door de dienst communicatie.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

  • Perceel 1 (Redactionele begeleiding en lay-out), raming: 33.018,86 EUR + 1.981,13 EUR btw = 34.999,99 EUR inclusief btw.
  • Verlenging 1 (Redactionele begeleiding en lay-out), raming: 33.018,86 EUR + 1.981,13 EUR btw = 34.999,99 EUR inclusief btw.
  • Perceel 2 (Drukwerk), raming: 18.595,04 EUR + 3.904,96 EUR btw = 22.500,00 EUR inclusief btw.
  • Verlenging 1 (Drukwerk), raming: 18.595,04 EUR + 3.904,96 EUR btw = 22.500,00 EUR inclusief btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 103.227,80 EUR + 11.772,18 EUR btw = 114.999,98 EUR inclusief btw.

Percelen 1 en 2 worden afgesloten voor een duur van 12 maanden.

 

De raming exclusief btw bereikt de limiet van 144.000,00 EUR voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

De dienst communicatie stelt voor volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure:

  • Artoos nv, Oudestraat 19 te 1910 Kampenhout
  • Trendhuis bvba (Bexk&X), Jef Denijnplein 14 te 2800 Mechelen
  • Uitgeverij F-Twee nv, Kuiperskaai 6 te 9000 Gent
  • Head Office nv, Persilstraat 51D, Bus 4 te 3020 Herent
  • Markee nv (Fat Lady), Kleindokkaai 17 te 9000 Gent
  • Vanden Broele bvba, Lieven Bauwensstraat 33 te 8200 Sint-Andries
  • Klein nv, Brusselsesteenweg 415 te 2800 Mechelen
  • Drukkerij-uitgeverij Die Keure, Kleine Pathoekeweg 3 te 8000 Brugge
  • Drukkerij Christiaensen bvba, Hoogstraatsebaan 192 te 2390 Malle
  • Antilope De Bie bvba, Nijverheidsstraat 6 te 2570 Duffel
  • Drukkerij Bulckens bvba, Grensstraat 9 te 2270 Herenthout
  • Drukkerij Wouters, Sint-Lenaartsebaan 11 te 2390 Malle
  • Drukkerij Havermans, Hoge Weg 16 te 2390 Malle
  • Vestagraphicx bvba (Best in Graphics), Breemsedijk 103 te 2350 Vosselaar
  • Drukkerij Bosmans Marc Typo - Offset - Digitaal, Antwerpsesteenweg 449 te 2390 Malle.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

De dienst communicatie stelt als limietdatum voor het indienen van de offertes 14 oktober 2019 om 11.00 uur voor.

 

 

Financiële gevolgen

 

Perceel 1 - redactionele begeleiding en lay-out - 2019

Budget

Gemeente

Actie

1419/001/001/005/001

Beleidscode

011902

Algemene rekening

60101000

Beschikbaar krediet

1.500,00 EUR

Raming (inclusief btw)

70.000,00 EUR voor 12 maanden en 1 verlenging

Vastlegging (inclusief btw)

0,00 EUR

 

De kredietsleutel voor 2020 is nog niet gekend. Een eventuele verlenging kan enkel op uitdrukkelijke beslissing gebeuren.

 

Perceel 2 - drukwerk - 2019

Budget

Gemeente

Actie

1419/007/001/001/001

Beleidscode

011902

Algemene rekening

61410060

Beschikbaar krediet

30.000,00 EUR

Raming (inclusief btw)

45.000,00 EUR voor 12 maanden en 1 verlenging

Vastlegging (inclusief btw)

0,00 EUR

 

De kredietsleutel voor 2020 is nog niet gekend. Een eventuele verlenging kan enkel op uitdrukkelijke beslissing gebeuren.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt waarom niet voor 4 jaar een contract wordt aangegaan.

 

Algemeen directeur Sven Brabants licht toe dat het mogelijk te maken zou kunnen hebben met de overheidsopdrachtenprocedure. Indien voor 4 jaar een opdracht gevoerd zou worden, maakt de waarde van de opdracht dat mogelijk een andere en zwaardere procedure gevolgd moet worden.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt of er een minimum aantal bedrijven aangeschreven moeten worden. Hij vraagt of deze van Malle op de één of andere manier een streepje voor hebben.

 

Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat diegene met de beste punten de opdracht gegund zal krijgen. Voorrang geven aan bedrijven uit Malle, kan niet.

 

Raadslid Alex Van Loon wijst erop dat de budgetten niet toereikend lijken.

 

Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat in het nieuwe meerjarenplan de nodige budgetten opgenomen zullen worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het bestek met nummer 2019057 en de raming voor de opdracht ‘Periodiek drukwerk - De Malse Courant’, opgesteld door de dienst communicatie goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 103.227,80 EUR + 11.772,18 EUR btw = 114.999,98 EUR inclusief btw.

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 – volgende ondernemers uit te nodigen om deel te nemen aan de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:

  • Artoos nv, Oudestraat 19 te 1910 Kampenhout
  • Trendhuis bvba (Bexk&X), Jef Denijnplein 14 te 2800 Mechelen
  • Uitgeverij F-Twee nv, Kuiperskaai 6 te 9000 Gent
  • Head Office nv, Persilstraat 51D, Bus 4 te 3020 Herent
  • Markee nv (Fat Lady), Kleindokkaai 17 te 9000 Gent
  • Vanden Broele bvba, Lieven Bauwensstraat 33 te 8200 Sint-Andries
  • Klein nv, Brusselsesteenweg 415 te 2800 Mechelen
  • Drukkerij-uitgeverij Die Keure, Kleine Pathoekeweg 3 te 8000 Brugge
  • Drukkerij Christiaensen bvba, Hoogstraatsebaan 192 te 2390 Malle
  • Antilope De Bie bvba, Nijverheidsstraat 6 te 2570 Duffel
  • Drukkerij Bulckens bvba, Grensstraat 9 te 2270 Herenthout
  • Drukkerij Wouters, Sint-Lenaartsebaan 11 te 2390 Malle
  • Drukkerij Havermans, Hoge Weg 16 te 2390 Malle
  • Vestagraphicx bvba (Best in Graphics), Breemsedijk 103 te 2350 Vosselaar
  • Drukkerij Bosmans Marc Typo - Offset - Digitaal, Antwerpsesteenweg 449 te 2390 Malle.

 

Artikel 4 – dat de offertes het bestuur moeten bereiken uiterlijk op 14 oktober 2019 om 11.00 uur.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - arbeidsreglement - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het onderwijspersoneel van de gemeentelijke basisschool De Horizon valt niet onder de rechtspositieregeling van het andere gemeentelijke personeel. Het gesubsidieerd onderwijspersoneel valt per definitie onder het "decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs" en de bijhorende onderwijswetgeving. Het gemeentebestuur moet als werkgever voor het onderwijspersoneel een afzonderlijk arbeidsreglement uitwerken en goedkeuren. 

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991

 

Motivering

 

De gemeente Malle wil als inrichtende macht van de gemeentelijke basisschool De Horizon een correct personeelsbeleid voeren, en keurt daarom het nieuwe, aangepaste arbeidsreglement voor het onderwijspersoneel goed. Het ontwerp is gebaseerd op het model van de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG), en werd besproken in het vakbondsoverleg van 23 april 2019.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

Raadslid Tom Lauryssen meent dat er wat onduidelijkheden in het reglement staan. Een aantal zaken verduidelijken, zou goed zijn om problemen te vermijden. Het is beter te voorkomen dan te genezen. Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het goed zou zijn om passages op te nemen over het dragen van religieuze symbolen, over het gebruik van de Nederlandse taal in de lessen en over het al dan niet krijgen van verlofdagen bij feestdagen van de islam.

 

Schepen Elisabeth Joris antwoordt dat er nooit problemen zijn geweest met het dragen van religieuze symbolen. Een hoofddoek wordt bovendien pas gedragen vanaf 13 jaar. Schepen Sanne Van Looy stelt dat OVSG de schoolbesturen autonoom laten beslissen. Schepen Sanne Van Looy verwijst ook naar de neutraliteitsverklaring die nog niet zo lang geleden werd goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

Raadslid Alex Van Loon adviseert om het reglement niet aan te passen met betrekking tot het dragen van religieuze symbolen, gelet op een recente gerechtelijke uitspraak in Leuven. Het is best hierin het voorzichtigheidsprincipe te hanteren. Tot slot wijst raadslid Alex Van Loon erop dat we in Nederlandstalig taalgebied zitten. De wetgeving geldt voor iedereen. Het gebruik van de Nederlandse taal moet niet opnieuw expliciet in een reglement worden opgenomen.

 

Raadslid Peter Lacante wijst erop dat het Nederlands gebruikt wordt bij de lessen islam met uitzondering van specifieke termen uit de islam. Hij licht ook toe dat het decretaal vast ligt hoe omgegaan moet worden met feestdagen uit de islam. Dit hoeft dus ook niet in het reglement te worden opgenomen.

 

Raadslid Wim Vervloet meent dat het toch beter zou zijn om een aantal zaken expliciet op te nemen. Het is beter te voorkomen dan te genezen.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 2 neen stemmen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het arbeidsreglement voor de gemeentelijke basisschool De Horizon, dat goedgekeurd werd in de gemeenteraad van 28 juni 2010, op te heffen.

 

Artikel 2 - het arbeidsreglement voor de gemeentelijke basisschool De Horizon met de titel "arbeidsreglement GBS De Horizon", met kenmerk "arbeidsreglement GBS De Horizon_GR20190829" bestaande uit 47 pagina's goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - schoolreglement schooljaar 2019-2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle moet als schoolbestuur voor de gemeentelijke basisschool De Horizon een schoolreglement opstellen, dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

Het huidige schoolreglement is aan actualisatie toe.

Het nieuwe schoolreglement werd besproken in de schoolraad van 28 maart 2019, en het vakbondsoverleg van 17 juni 2019. Het voorstel is gebaseerd op het laatst beschikbare model van OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten).

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 27, 28, 33, 37, 54 en 172 quinquies

 

Decreet betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding van 18 april 2018

 

Motivering

 

De gemeente Malle wil als schoolbestuur een schoolreglement opstellen en hanteren, op maat van de gemeentelijke basisschool De Horizon, haar leerlingen, ouders en schoolteam.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen en 2 neen stemmen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Horizon voor het schooljaar 2019-2020, met als kenmerk 'Schoolreglement De Horizon_20190829' bestaande uit 32 pagina's, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - schoolwerkplan - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het decreet basisonderwijs bepaalt dat elke school een schoolwerkplan moet hebben, wat de minimale vereisten van een schoolwerkplan zijn, en dat het opstellen ervan en de eindverantwoordelijkheid ervoor de bevoegdheid is van het schoolbestuur. Bovendien wordt hierin ook bepaald dat een officiële school een open karakter moet hebben, en een schoolwerkplan dat daarmee overeenstemt. Een schoolwerkplan moet worden goedgekeurd door de schoolraad en het  schoolbestuur.

 

Het vorige schoolwerkplan van de gemeentelijke basisschool De Horizon dateert reeds van 2015. Er ligt nu een geactualiseerde versie voor. In haar vergadering van 28 maart 2019 gaf de schoolraad reeds een positief advies aan het voorliggende ontwerp van schoolwerkplan.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet basisonderwijs van 15 februari 1997

 

Motivering

 

Het geactualiseerde schoolwerkplan is opgesteld volgens de vereisten van het decreet, en legt ook de accenten vast, waar het schoolbestuur met de gemeentelijke basisschool De Horizon specifiek op wil inzetten.

 

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de gemeenteraadsbeslissing van 31 augustus 2015, waarbij het schoolwerkplan voor de gemeentelijke basisschool De Horizon werd goedgekeurd, met ingang van heden, op te heffen.

 

Artikel 2 - het schoolwerkplan voor de gemeentelijke basisschool De Horizon, met als titel 'schoolwerkplan De Horizon' en kenmerk 'Schoolwerkplan GBS De Horizon_20190829', bestaande uit 19 pagina's, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Deeltijds Kunstonderwijs - overeenkomst interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle en de stad Lier hebben momenteel twee filiaalovereenkomsten: een eerste met betrekking tot de Academie voor Muziek, Woord en Dans, en een tweede met betrekking tot de Academie voor Schone Kunsten. De beide academies (waarvan de stad Lier inrichtende macht is) verzorgen in onze gemeente deeltijds kunstonderwijs.

De stad Lier, met haar beide academies, heeft ook filialen in andere gemeenten in de regio.

Met de invoering van het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs en de toepassing van het decreet over intergemeentelijke samenwerking wordt deze samenwerking in een nieuwe structuur ondergebracht. Er wordt een interlokale vereniging opgericht, waarvoor een gezamenlijke overeenkomst tussen de beherende gemeente (Lier) en de deelnemende gemeenten wordt afgesloten, en dit voor beide academies samen. Hierdoor vervallen de eerdere overeenkomsten.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

 

Motivering

 

De gemeente Malle wenst voor de inrichting van het deeltijds kunstonderwijs op haar grondgebied verder samen te werken met de stad Lier, en haar Academie voor Schone Kunsten, en Academie voor Muziek, Woord en Dans.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de filiaalovereenkomst tussen de gemeente Malle en de Academie voor Schone Kunsten van Lier, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 27 juni 2016, te ontbinden.

 

Artikel 2 - de overeenkomst tussen de gemeente Malle en de Academie voor Muziek, Woordkunst en Dans van Lier, goedgekeurd in gemeenteraadszitting van 25 februari 2002, te ontbinden.

 

Artikel 3 - navolgende overeenkomst tussen de gemeente Malle en de stad Lier goed te keuren:

 

Overeenkomst Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier

 

Tussen de hierna vermelde lokale overheden, vertegenwoordigd zoals nader aangeduid, is overeengekomen een interlokale vereniging op te richten volgens de toepasselijke bepalingen van het Decreet Lokaal Bestuur:

de stad Lier, schoolbestuur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten, hierna genoemd de beherende gemeente,

de gemeente Berlaar (deelnemende gemeente, enkel voor wat betreft de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans),

de gemeente Boechout (deelnemende gemeente),

de gemeente Lint (deelnemende gemeente, enkel voor wat betreft de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans),

de gemeente Malle (deelnemende gemeente),

de gemeente Nijlen (deelnemende gemeente, enkel voor wat betreft de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans),

de gemeente Ranst (deelnemende gemeente),

de gemeente Zandhoven (deelnemende gemeente),

 

Deze overeenkomst vervangt de overeenkomsten die in het verleden zijn aangegaan tussen de stad Lier en de deelnemende gemeenten.

Voormelde partijen hebben de inhoud van deze overeenkomst met statutaire draagkracht vastgesteld als volgt:

 

Titel 1: Naam, doel, zetel, beherende gemeente, duur, opzeg, toetreding

 

Art. 1 Naam

De interlokale vereniging draagt de naam “Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier”.

 

Art. 2 Doel

§1. De Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier heeft als doelstelling om binnen de krijtlijnen van de onderwijsregelgeving, de organisatie van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lier en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Lier met inbegrip van haar vestigingsplaatsen optimaal af te stemmen op de lokale noden en deze vorm van onderwijs zo toegankelijk en bereikbaar mogelijk aan te bieden in de deelnemende gemeenten. Hieruit kunnen eventueel gemeentelijke en intergemeentelijke activiteiten en projecten voortvloeien.

§2. Alle vestigingsplaatsen maken pedagogisch en administratief deel uit van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Lier (SAMWD) en de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Lier (SASK), met als schoolbestuur het stadsbestuur van Lier.

De hoofdvestigingsplaatsen van de academies zijn gevestigd op de volgende adressen:

         Gasthuisvest 50, 2500 Lier (SAMWD Lier)

         Koepoortstraat 1, 2500 Lier (SASK Lier)

§3. Ten opzichte van andere initiatieven die men concurrentieel zou kunnen noemen ten aanzien van het al aanwezige deeltijds kunstonderwijs (DKO) op het eigen grondgebied, engageren de deelnemende gemeenten zich duidelijk ten gunste van onderhavig samenwerkingsverband.

 

Art. 3 Zetel, beherende gemeente, beheerscomité

§1. De stad Lier wordt aangeduid als beherende gemeente.

De zetel van de Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier wordt gevestigd op volgend adres: Paradeplein 2 bus 1, 2500 Lier .

§2. Er wordt een beheerscomité opgericht (zie Titel 2).

 

Art. 4 Duur, opzegmogelijkheid, toetreding

§1. De interlokale vereniging wordt opgericht voor onbepaalde duur, ingaand op 1 september 2019.

§2. Uittreding kan enkel op 1 september mits de uittreding aangetekend wordt meegedeeld aan de andere deelnemende gemeenten en aan de voorzitter van het beheerscomité en dit vóór 1 maart van het schooljaar voorafgaand aan de datum van uittreding. De mededeling tot uittreding moet gebaseerd zijn op een beslissing van de gemeenteraad van de uittredende gemeente. De uittredende gemeente heeft geen recht op recuperatie van de ingebrachte financiële middelen.

§3. Een nieuwe gemeente kan enkel op 1 september toetreden. De gemeente dient hiertoe bij de voorzitter van het beheerscomité per aangetekend schrijven een aanvraag in en dit vóór 1 maart van het schooljaar voorafgaand aan de datum van toetreding. Het beheerscomité formuleert een advies over het verzoek tot toetreding en legt de aanvraag ter goedkeuring voor aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten. De toetreding wordt aanvaard indien alle deelnemende gemeenten zich akkoord hebben verklaard. Indien een gemeenteraad geen beslissing neemt binnen de 90 dagen na voorlegging, wordt de betreffende gemeenteraad verondersteld de toetreding te aanvaarden.

 

Titel 2: Beheerscomité – samenstelling en werking

 

Art. 5 Samenstelling

§1. Door elke gemeenteraad wordt een lid van het college van burgemeester en schepenen afgevaardigd, alsmede een vervangend lid met hetzelfde mandaat ingeval van afwezigheid van het effectief lid.

De leden van het beheerscomité worden afgevaardigd voor de periode van een bestuurslegislatuur, onverminderd de mogelijkheid van de gemeenteraden het mandaat van hun vertegenwoordigers in te trekken en onverminderd de beëindiging van rechtswege van het mandaat van de leden van het beheerscomité zodra zij hun betreffende politieke mandaat verliezen. De leden blijven evenwel lid van het beheerscomité tot het moment dat er in hun vervanging is voorzien. In geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden duiden de deelnemende gemeenten in de eerste drie maanden volgend op het jaar van de verkiezingen de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan vanaf het ogenblik van hun aanstelling.

Het schoolbestuur, de stad Lier, erkent de vzw VOR die voor de gemeente Ranst bij delegatie de belangen behartigt met betrekking tot de in deze overeenkomst gemaakte afspraken. De gemeente Ranst erkent dat de engagementen die door de vzw VOR worden aangegaan gebeuren in naam en voor rekening van de gemeente Ranst.

§2. De directeurs van de academies worden naar het beheerscomité uitgenodigd als deskundige. Zij hebben geen stemrecht.

§3. Het beheerscomité kan andere deskundigen uitnodigen op haar vergaderingen. Zij hebben geen stemrecht. Hun aanwezigheid wordt in het verslag vermeld.

 

Art. 6 Werking

§1. Het beheerscomité houdt minstens twee zittingen per kalenderjaar op een gezamenlijk afgesproken datum en zo vaak als het belang van de interlokale vereniging het vereist.

§2. Het beheerscomité stelt een huishoudelijk reglement op waarin ze de organisatie van haar werkzaamheden vastlegt (wijze van samenroepen, wijze van vergaderen, plaats van de vergaderingen, wijze van goedkeuring van de verslagen).

§3. De vertegenwoordigers van de beherende en de deelnemende gemeenten bepalen in onderling overleg wie het voorzitterschap van het beheerscomité opneemt. De directeurs van de academies nemen het secretariaat waar en rapporteren aan het beheerscomité.

§4. Het beheerscomité kan slechts geldig vergaderen indien twee derden van de vertegenwoordigers van de deelnemers aanwezig is. Bovendien moet telkens minstens een afgevaardigde van het schoolbestuur aanwezig zijn. Indien de vergadering niet voldoende aanwezigen telt, wordt een datum vastgelegd voor een nieuwe vergadering, minstens één week later. Op deze tweede vergadering is het aanwezigheidsquorum van twee derden niet meer vereist voor de punten die voor de tweede maal op de agenda zijn vermeld. In de oproep naar deze nieuwe vergadering wordt hierop gewezen. De aanwezigheid van een afgevaardigde van het schoolbestuur blijft evenwel van toepassing.

§5. Elke deelnemende gemeente beschikt over één stem in het beheerscomité. Beslissingen worden genomen bij consensus.

§6. Van elke vergadering van het beheerscomité wordt een verslag opgemaakt dat wordt gedateerd en ondertekend door de voorzitter en mede ondertekend door de directeurs. De goedgekeurde notulen met alle documenten waaraan de notulen refereren, worden bijgehouden op de zetel van de interlokale vereniging. Een afschrift van de notulen wordt bezorgd aan de deelnemende gemeentebesturen alwaar ze ter inzage liggen van de gemeenteraadsleden op het secretariaat van de deelnemende gemeenten, onverminderd de decretale bepalingen inzake de openbaarheid van bestuur.

 

Titel 3: Beheerscomité – bevoegdheden

 

Art. 7

§1. Binnen het beheerscomité wordt overleg gepleegd over de wijze waarop de overeenkomst wordt uitgevoerd.

§2. Het beheerscomité formuleert adviezen ten behoeve van het schoolbestuur inzake de organisatie van het DKO, een rationele spreiding van het onderwijsaanbod, de aanwending van het lestijdenpakket, personeelsbeleid, eventuele retributie, infrastructuur, uitrusting en didactisch materiaal en investeringen.

§3. Daarnaast heeft het beheerscomité de volgende taken:

- vaststellen van het huishoudelijk reglement van het beheerscomité

- formuleren van adviezen met betrekking tot de wijziging van deze algemene overeenkomst.

Indien het beheerscomité beslist om financiële activiteiten te ontplooien, worden volgende taken toegevoegd:

- vaststellen van het ontwerp van budget met beleidsplan voor het komende kalenderjaar waarin de doelstellingen en activiteiten van de interlokale vereniging voor het volgende kalenderjaar zijn opgenomen

- vaststellen van de ontwerpjaarrekening en het jaarverslag van de interlokale vereniging

- ter goedkeuring voorleggen aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeentebesturen van enerzijds het ontwerp van budget samen met het beleidsplan en anderzijds de ontwerpjaarrekening samen met het jaarverslag

 

Art. 8

Onverminderd de taken die aan het beheerscomité van de interlokale vereniging zijn toegewezen, blijft het schoolbestuur verantwoordelijk voor haar onderwijsinstelling(en) en voor de personeelsleden die zij heeft aangesteld.

 

Titel 4: Inbreng van de deelnemers en wijze waarop deze inbreng wordt beheerd

 

Art. 9 Financiële inbreng

§1. Voor de globale administratiekost betalen de deelnemende gemeenten jaarlijks, per academie en verdeeld per trimester een vergoeding van 45,28 euro per lesuur (berekening van 01/01/2019). Jaarlijks worden deze bedragen op 1 januari aangepast aan de verhogingscoëfficiënt zoals gepubliceerd op http://www.wedden.fgov.be/indexation/default.htm volgens de formule €45,28 x nieuwe verhogingscoëfficiënt/aanvangscoëfficiënt. Deze werkwijze gaat in op 1/1/2020.

Schematische voorstelling:

 

factuurperiode

wijziging aantal lesuren

wijziging factuurbedrag

1 sep - 31 dec

x

/

1 jan - 31 maart

/

x

1 april - 30 juni

/

/

 

§2. De deelnemende gemeenten dragen jaarlijks, per academie en verdeeld per trimester, bij in een vergoeding voor de onkosten van de directie. Dit op basis van 1/20 van de geïndexeerde weddeschaal 511 met anciënniteit “5 jaar” van directeur Deeltijds Kunstonderwijs, zoals vastgelegd in het B.V.R. van 30 juli 1990, en de regelmatige wijzigingen hierop, inzake de bekwaamheidsbewijzen, de weddeschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel en het opvoedend hulppersoneel van de onderwijsinstellingen voor deeltijds Kunstonderwijs (DKO), studierichtingen MWD en BaK. De jaarlijkse bijdrage wordt als volgt berekend:

[(Bruto maandsalaris dir. DKO 5 jaar anc. barema 511 Vastbenoemd cfr. website Onderwijs Vlaanderen x 12) : 20] x rekenfactor op basis van aantal lesuren cfr. onderstaande tabel De vergoedingen worden door het stadsbestuur van Lier gevorderd van de deelnemende gemeenten en op de rekening van het stadsbestuur van Lier overgemaakt.

Voor de bepaling van de trap in onderstaande tabel worden de lesuren van de SAMWD en SASK samengeteld zolang er voor het domein Beeldende Kunst geen structuuronderdeel vierde graad in oprichting of opgericht is. Bij overgang naar een volgende of vorige trap worden de deelnemende gemeenten hiervan op de hoogte gebracht.

 

Aantal lesuren

1/20 directie-uur

1 tot 50

1

51 tot 100

1,5

101 tot 150

2

151 tot 200

2,5

201 tot 250

3

 

§3. De financiële inbreng kan binnen de doelstelling van de interlokale vereniging gebruikt worden voor:

1. Beheers- en werkingskosten van de informatica

2. Documentatie en abonnementen

3. Presentiegelden

4. Vervoerskosten

5. Receptie- en representatiekosten

6. Kantoorbenodigdheden voor rechtstreeks verbruik

7. Technische benodigdheden voor rechtstreeks verbruik

8. Andere administratiekosten

 

Art. 10 Infrastructuur en didactisch materiaal

§1. Elke deelnemende gemeente staat voor de vestigingsplaats(en) op zijn grondgebied in voor:

a. geschikte en voldoende lokalen die beantwoorden aan de voorwaarden inzake hygiëne, veiligheid en bewoonbaarheid;

b. het nodige didactisch materiaal en de nodige schooluitrusting die beantwoorden aan de specifieke technische en pedagogische eisen voor het organiseren van kwaliteitsvol onderwijs;

c. een functionele inrichting van de vestigingsplaats(en) met onder andere uithangborden en een mededelingenbord, met oog voor een vlotte bereikbaarheid van straat of plein, parking en fietsenstalling;

d. het onderhoud van de lokalen;

e. de verwarming, verlichting, watervoorziening, telefoon en andere verbruikskosten;

f. voldoende EHBO-voorzieningen (in functie van de risicoanalyse);

g. brandbeveiliging (pictogrammen, brandblusapparaten,...);

h. de nodige verzekeringen tegen brand waarbij een afschrift van de betreffende polissen aan het stadsbestuur van Lier wordt overgemaakt.

§2. De roerende en onroerende goederen van de vestigingsplaatsen gelegen op het grondgebied van de niet-beherende gemeenten worden vervat in een inventaris en blijven eigendom van de betreffende gemeente.

§3. De mediatheek/bibliotheek van de academies wordt ter beschikking gesteld van het personeel en de leerlingen van alle vestigingsplaatsen.

§4. Op advies van het beheerscomité kan de beherende gemeente ten behoeve van de interlokale vereniging bijkomende instrumenten ter beschikking stellen die worden beheerd door de beherende gemeente.

 

Art. 11 Verzekering

De verzekeringspolissen die het schoolbestuur afsluit ten behoeve van de leerlingen en personeelsleden van de academie, gelden eveneens voor:

- de personeelsleden aangesteld conform artikel 12 en 13 van deze overeenkomst

- de leerlingen van de vestigingsplaatsen.

Het gaat om minimaal:

- een polis burgerlijke aansprakelijkheid voor de leerlingen en het personeel,

- een polis tegen lichamelijke ongevallen voor de leerlingen en desgevallend het niet-gesubsidieerd personeel,

- een verzekering rechtsbijstand voor het personeel.

 

Art. 12 Gesubsidieerd onderwijspersoneel

Het gesubsidieerd bestuurs- en onderwijzend, ondersteunend en desgevallend opvoedend hulppersoneel wordt binnen de vigerende reglementering van de Vlaamse Gemeenschap aangesteld en benoemd door het schoolbestuur, namelijk het stadsbestuur van Lier. De rechtspositieregeling voor personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs is integraal van toepassing met inbegrip van de aanvullende reglementen opgelegd door het schoolbestuur.

 

Art. 13 Niet-gesubsidieerd personeel

De deelnemende gemeenten kunnen op eigen initiatief niet-gesubsidieerd personeel aanstellen ten behoeve van het toezicht en ten behoeve van de DKO-administratie in de vestigingsplaatsen. Dit niet-gesubsidieerd personeel valt onder de lokale rechtspositieregeling van de deelnemende gemeenten.

 

Titel 5: Financieel beheer en controle

 

Art. 14 Budget

De kosten voor de inrichting van de lokalen, de kosten voor het onderhoud, de verwarming, de verlichting en het gebruik van andere nutsvoorzieningen zoals bepaald in artikel 10, §§1 en 2 worden rechtstreeks gedragen door de betreffende gemeente.

 

Art. 15 Jaarverslag en controle

§1. Een werkingsjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december.

§2. Aan de deelnemende gemeenten wordt een jaarverslag ter beschikking gesteld.

§3. De jaarlijkse evaluatie in de gemeenteraden gebeurt ter gelegenheid van de bespreking van het jaarverslag.

 

Titel 6: Praktische afspraken

 

Art. 16 Leiding personeel

§1. De directeurs van de academies zijn de leidinggevenden van zowel het gesubsidieerd als het niet-gesubsidieerd personeel dat ingezet wordt in de academies met inbegrip van de vestigingsplaatsen.

§2. De hoofdinstelling zal een leerkracht, werkzaam in de vestigingsplaats, aanduiden als vestigingsplaatscoördinator. De niet-beperkende functiebeschrijving van de vestigingsplaatscoördinator omvat het pedagogisch-organisatorische aspect en de pedagogische projecten in de vestigingsplaats (planning lessen, voordrachten, concerten, voorstellingen, opendeurdagen, tentoonstellingen, workshops enz.).

 

Art. 17 Toezicht

De deelnemende gemeenten kunnen voor het toezicht in de vestigingsplaatsen gedurende de uren van openstelling niet-gesubsidieerd personeel aanstellen conform de bepalingen van artikel 13.

 

Art. 18 Inschrijvingen

§1. De inschrijving van leerlingen wordt georganiseerd door de beherende gemeente.

§2. De inschrijvingsgelden worden geïnd door de beherende gemeente.

§3. Het inschrijvingsgeld van de leerlingen in gesubsidieerde uren wordt door de beherende gemeente doorgestort aan het ministerie van Onderwijs en Vorming conform de vigerende regelgeving.

 

Art. 19 Bijdragen van leerlingen

§1. Het schoolbestuur kan voor leerlingen van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten een onkostenvergoeding aanrekenen om bij te dragen in de kosten van de opleidingen die veel materiaal nodig hebben.

§2. De Vriendenkring van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans beheert een solidariteitsfonds voor de aankoop van partituren, boeken en didactische hulpmiddelen. Elke leerling wordt door de Vriendenkring uitgenodigd om zijn bijdrage te voldoen. Deze bijdrage is gebaseerd op een schatting van de reële kost van de verschillende domeinen en bedraagt momenteel gemiddeld €12/leerling/schooljaar. Dit bedrag kan jaarlijks aangepast worden na overleg in het beheerscomité. Leerlingen dienen zelf niet in te staan voor de aankoop van bv. invulboeken, partituren, boeken, bundels...

 

Art. 20 Certificering

De certificering van de leerlingen van een vestigingsplaats gebeurt door de beherende gemeente.

 

Titel 7: Veiligheid, preventie, welzijn

 

Art. 21 Diensten Preventie en Bescherming op het Werk

§1. De adviezen van de interne en/of externe diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk worden in eerste instantie geformuleerd aan het schoolbestuur. Indien de adviezen verband houden met en/of een weerslag hebben op de infrastructuur van een niet-beherende gemeente, worden deze verder besproken met de betreffende niet-beherende gemeente.

§2. De wettelijke opgelegde adviesverlening door de preventiedienst bij aankoop van materiaal wordt opgenomen door de preventiedienst van de gemeente die eigenaar is van dat materiaal.

 

Art. 22 Globaal preventieplan en jaaractieplan

De uitwerking van een dynamisch risicobeheer wordt via een globaal preventieplan gekaderd. Dit plan wordt telkens voor een periode van vijf jaar door de beherende gemeente uitgewerkt voor de interlokale vereniging. Dit plan met de hieruit voortvloeiende jaaractieplannen wordt via de interne preventiedienst van de beherende gemeente opgesteld, opgevolgd en geactualiseerd. De rapportering wordt gecommuniceerd met de personeelsleden en feedback vanuit het personeel wordt mee opgenomen.

 

Art. 23 Controle gebouwen

§1. Elke deelnemende gemeente staat in voor de wettelijke keuringen van installaties en toestellen in haar lokalen die ter beschikking worden gesteld van de interlokale vereniging. Een inventaris en aansluitende rapportering van de te keuren toestellen wordt overgemaakt aan de preventiedienst van de beherende gemeente.

§2. Periodiek (vijfjaarlijks, startend in 2020) wordt in elke deelnemende gemeente een inspectie van de gebouwen verricht door de brandweercommandant van de betreffende zone. De burgemeester van de deelnemende gemeente richt hiertoe het nodige verzoek. De verslaggeving en besluiten worden overgemaakt aan de preventiedienst van de beherende gemeente. De gebundelde resultaten worden voorgelegd aan het beheerscomité.

§3. De voorzitter van de interlokale vereniging legt bij de aanvang van ieder werkingsjaar een lijst voor aan de leden van het beheerscomité, met daarop de voor dat werkingsjaar voorziene keuringen en bijhorende vereiste attesten.

 

Art. 24 Rookverbod

Er geldt een absoluut en permanent verbod op het roken van producten op basis van tabak of van soortgelijke producten. De deelnemende gemeenten brengen in hun vestigingsplaatsen rookverbodstekens aan zodanig dat ieder die aanwezig is, er kennis van kan nemen. De deelnemende gemeenten doen het nodige om dit rookverbod eveneens te handhaven bij gebruik door derden van deze vestigingsplaatsen.

 

Titel 8: Opheffing

 

Art. 25 Opheffing

Wanneer aan het bestaan van de interlokale vereniging een einde komt, wordt door de deelnemende gemeenten in gezamenlijk akkoord de opheffing geregeld. In voorkomend geval worden de schulden evenredig verdeeld over de deelnemende gemeenten a rato van hun inbreng.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier - aanduiding leden beheerscomité

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In de gemeenteraad van 29 augustus 2019 werd de overeenkomst met de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier goedgekeurd.

 

In artikel 5 §1 van de overeenkomst staat het volgende vermeld:

"Door elke gemeenteraad wordt een lid van het college van burgemeester en schepenen afgevaardigd, alsmede een vervangend lid met hetzelfde mandaat ingeval van afwezigheid van het effectief lid.

De leden van het beheerscomité worden afgevaardigd voor de periode van een bestuurslegislatuur,

onverminderd de mogelijkheid van de gemeenteraden het mandaat van hun vertegenwoordigers in te trekken en onverminderd de beëindiging van rechtswege van het mandaat van de leden van het

beheerscomité zodra zij hun betreffende politieke mandaat verliezen. De leden blijven evenwel lid van het beheerscomité tot het moment dat er in hun vervanging is voorzien. In geval van algehele

vernieuwing van de gemeenteraden duiden de deelnemende gemeenten in de eerste drie maanden

volgend op het jaar van de verkiezingen de nieuwe bestuurders aan. Zij treden aan vanaf het ogenblik van hun aanstelling."

 

Juridische gronden

 

Decreet over het Lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, lid 2, 4°

 

Motivering

 

De interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier verzoekt om een afgevaardigde en een plaatsvervangend afgevaardigde aan te duiden voor het beheerscomité.

 

Stemming

 

Volgende schepen is kandidaat lid voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier:

Dries Van Dyck

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een lid voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

24 raadsleden nemen deel aan de stemming

24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

20 ja stemmen

3 neen stemmen

1 onthouding.

 

Volgende schepen is kandidaat plaatsvervangend lid voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier:

Harry Hendrickx

 

In openbare zitting wordt in geheime stemming overgegaan tot de aanduiding van een plaatsvervangend lid voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier. De raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden op het stembiljet.

 

Het volgende resultaat wordt bekomen:

24 raadsleden nemen deel aan de stemming

24 stembiljetten worden in de stembus gevonden

21 ja stemmen

2 neen stemmen

1 onthouding.

 

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij

 

Artikel 1 - de heer Dries Van Dyck, schepen, wonende Salphensebaan 6 te 2390 Malle, dries.van.dyck@malle.be aan te duiden als effectief lid voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier.

 

Artikel 2 - de heer Harry Hendrickx, burgemeester, wonende Hoge Warande 1 te 2390 Malle, harry.hendrickx@malle.be aan te duiden als plaatsvervangend lid voor het beheerscomité van de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier.

 

Artikel 3 - een afschrift van deze beslissing aan de interlokale vereniging Deeltijds Kunstonderwijs Regio Lier te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Intercommunales - Pidpa ov - buitengewone algemene vergadering van 18 oktober 2019 - verlenging van de opdrachthoudende vereniging - verlenging van de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit - wijziging van de statuten - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente betreffende de buitengewone algemene vergadering van 18 oktober 2019 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging Pidpa.

 

Overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, en meer bepaald artikel 423, kan een opdrachthoudende vereniging na afloop van de statutair bepaalde duur opeenvolgende keren verlengd worden voor een termijn die telkens niet langer mag zijn dan achttien jaar.

 

Artikel 5 van de statuten van Pidpa bepaalt dat de duur van de vereniging verstrijkt op 9 november 2019.

 

De laatste algemene vergadering voor het verstrijken van de duur dient over de verlenging te beslissen, op basis van de daartoe genomen beslissingen van de deelnemers van de vereniging. Onze gemeente dient aldus een beslissing te nemen aangaande de verlenging van Pidpa. 

 

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om:

         kennis te nemen van en goedkeuring te hechten aan het verlengingsdossier houdende de argumenten om de deelneming van onze gemeente in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen

         te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

         te beslissen om over te gaan tot de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

         te beslissen om deelnemer te blijven van de opdrachthoudende vereniging Pidpa en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

 

Daarnaast zal op deze algemene vergadering tevens een beperkte statutenwijziging worden voorgelegd  betreffende de nieuwe modaliteiten rond de samenstelling van het adviescomité voor het compartiment watervoorziening (het adviescomité A) en een verduidelijking van de bepalingen over de samenstelling van de adviescomités B en D.

 

Op 15 juli 2019 verstuurde Pidpa een oproepingsbrief voor deelname aan de algemene vergadering van 18 oktober 2019 met het voorstel tot verlenging van de bestaansduur van de vereniging, met als bijlage het verlengingsdossier op basis waarvan onze gemeente kan besluiten om de deelneming in de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen.

Daarnaast werd er ook een voorstel van statutenwijziging overgemaakt betreffende de samenstelling van de adviescomités.  

 

In deze oproepingsbrief wordt volgende agenda van de algemene vergadering vermeld:

1)      Nazicht van de volmachten/raadsbesluiten voor de afgevaardigden

2)      Verlenging Pidpa

3)      Statutenwijziging - goedkeuring

4)      Benoemingen

5)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Schepen Wim Jordens maakt deel uit van de raad van bestuur van Pidpa en zetelt in het adviescomité B.

 

Schepen Dries Van Dyck zetelt in het adviescomité A.

 

Schepen Sanne Van Looy werd bij gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019 aangeduid als vertegenwoordiger van de gemeente voor de algemene vergaderingen van Pidpa voor de legislatuur 2019-2024.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 326

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 432, lid 3

 

Decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018  (verder decreet Integraal Waterbeleid)

 

Statuten van de opdrachthoudende vereniging Pidpa

 

Gemeenteraadsbeslissing 'Intercommunales - PIDPA - agenda van de algemene vergadering van 25 maart 2019 en aanduiding van de vertegenwoordigers - goedkeuring' van 28 februari 2019

 

Gemeenteraadsbeslissing 'Pidpa ov - agenda van de algemene vergadering van 21 juni 2019 - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van de gemeente betreffende de agendapunten van de algemene vergadering van 21 juni 2019 - goedkeuring' van 23 mei 2019

 

Motivering

 

Wat betreft de verlenging van Pidpa

 

Algemene context

 

Pidpa werd ruim 106 jaar geleden opgericht om de provincie Antwerpen te voorzien van een betrouwbare drinkwatervoorziening. Pidpa heeft daarvoor 11 waterproductiecentra en een indrukwekkende infrastructuur in eigendom, om zo continu hoog kwalitatief drinkwater te leveren. Sinds iets meer dan 10 jaar is Pidpa ook een toonaangevende speler geworden op de rioleringsmarkt. Haar rioleringsoplossingen op maat werden ondertussen in 35 steden en gemeenten geïmplementeerd, zoals ook in onze gemeente. Pidpa beschikt over een breed pallet aan waterdiensten.

 

Als integraal waterbedrijf biedt Pidpa een circulair waterbeheer aan, waarmee zij onder meer snel en efficiënt kan inspelen op de hedendaagse waterproblemen (droogte, overstromingen,..) en de waterhuishouding van onze gemeente beter kan afstemmen in een groter geheel.

 

Jaren geleden heeft Pidpa de omslag gemaakt van een traditioneel nutsbedrijf naar een klant- en marktgedreven onderneming. Pidpa wil haar aanbod inzake circulaire waterhuishouding en proceswater verder uitbreiden door een marktgerichte aanpak van watergerelateerde projecten voor haar klanten (huishoudens, industrie en landbouw). Daarnaast voorziet zij voor haar klanten, onze burgers en bedrijven, in uitgebreide communicatiemogelijkheden, zoals een gratis klantenservicelijn, de website en sociale media. Op deze manier kunnen klanten snel bij Pidpa terecht met hun vragen.

 

Bij Pidpa vormt ‘duurzaamheid’ in al haar betekenissen een rode draad in haar werking. Daardoor is het als bedrijf uitgegroeid tot een belangrijke sociaaleconomische partner, die een toekomstgericht beleid voert op het vlak van milieu, economie en maatschappij. Dit duurzaamheidsbeleid werd doorgetrokken tot in het waterproductieproces.

 

Als producent van een voedingsmiddel, blinkt Pidpa uit in haar activiteiten.  De kwaliteit van de door haar geleverde producten en diensten staat steeds voorop. Pidpa laat hier niets aan het toeval over en zorgt voor een doorgedreven opvolging via een uitgebreid gamma aan staalnames en heeft de kwaliteit in haar dagelijkse bedrijfsvoering verankerd via een brede ISO-certificering.

 

Dankzij de verdere professionalisering van het assetmanagement onderhoudt zij als een goed huisvader haar uitgebreide infrastructuur. Zo wil Pidpa ook uitblinken op het vlak van haar productieapparaat door steeds opnieuw te zoeken naar betere, meer duurzame productiemethoden, waardoor niet alleen het watercomfort van de gebruikers en de efficiëntie van haar werkzaamheden verhoogt, maar ook aandacht wordt gegeven aan een milieubewust en toekomstgericht resultaat.

 

Door dit professioneel assetmanagement behoort Pidpa, niet alleen in België maar ook op Europees vlak, tot de top wanneer het gaat over het beheersen van lekverliezen (NRW).

Bovendien draagt dit ook bij tot een vermindering van het aantal mogelijke incidenten waardoor de leveringszekerheid gegarandeerd blijft. 

 

Daarnaast is Pidpa een financieel gezond bedrijf dat blijft investeren in het voortdurend optimaliseren van haar werking.

 

Het voorliggende verlengingsdossier geeft een duidelijk beeld over Pidpa, haar dagelijkse werking en hetgeen zij reeds verwezenlijkt heeft voor de aangesloten gemeenten en hun inwoners en bedrijven.

 

Concreet

 

De bovenstaande principes die Pidpa hanteert in haar bedrijfswerking, vertalen zich voor onze gemeente concreet als volgt:

         Pidpa hanteert de laagste drinkwatertarieven van Vlaanderen, wat niet alleen ten goede komt aan de inwoners en bedrijven van onze gemeente maar ook aan de gemeente zelf, als klant.

         De gemeente dient geen financiële tussenkomsten te doen voor wat betreft saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen. Pidpa draagt deze investeringen zelf.

         Via de opmaak van strategische onderhoudsplannen en risicokaarten kan Pidpa de risico’s per leiding inschatten. Deze werkwijze stelt haar in staat om een doorgedreven planning op te maken met betrekking tot onderhoud, renovaties en vervangingsinvesteringen en kan hier tevens gezocht worden naar een maximale synergie met gemeentelijke of andere projecten.

         Door het professioneel assetmanagement blijft het aantal lekken en incidenten in onze gemeente beperkt.

         Indien zich toch een probleem voordoet, stelt Pidpa alles in het werk om de onderbreking tot een minimum te beperken en een oplossing aan te bieden. Hiervoor biedt zij een 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 service aan waarbij er steeds naar gestreefd wordt om het probleem daadwerkelijk te verhelpen.

         Door de inzet van eigen personeel kan Pidpa flexibel inspelen bij wegenis- en rioleringswerken en op die manier de hinder zoveel als mogelijk beperken.

         Pidpa heeft actief meegewerkt aan de opmaak en actualisering van de ‘code voor Infrastructuur- en nutswerken langs gemeentewegen’ en past de principes ervan ook toe in haar dagelijkse werking zodat de hinder op gemeentewegen zoveel als mogelijk beperkt blijft. 

         Met betrekking tot investeringsprojecten en (private) ontwikkelingsprojecten zorgt Pidpa voor een volledige ontzorging van de gemeente door middel van een doorgedreven begeleiding en opvolging van A tot Z.

         Ook in periodes van extreme droogte, bijvoorbeeld zoals de zomer van 2018, kon de leveringszekerheid door Pidpa gegarandeerd blijven.

         Pidpa hanteert korte communicatielijnen en stelt zich zeer aanspreekbaar op, zodat onze gemeente maximaal op de hoogte wordt gehouden van lopende projecten en zodat onze gemeente met vragen en problemen steeds op een correcte wijze wordt verder geholpen.

         In het kader van haar rioleringsopdracht heeft Pidpa een gedegen knowhow vergaard op het vlak van zowel collectieve als individuele sanering, wat zich op het terrein concreet vertaalt naar een efficiënt onderhoud van het rioleringsstelsel en een degelijke uitvoering van wegenis- en rioleringsprojecten afgestemd op de noden en timing van onze gemeente.

         Via de opmaak van hemelwaterplannen is Pidpa in staat om een algemene visie uit te werken met betrekking tot de waterhuishouding op het grondgebied van onze gemeente.

         Pidpa neemt de rapporteringsverplichting aan de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over van de gemeentelijke administratie, hetgeen een tijdrovende en arbeidsintensieve aangelegenheid is waarvoor een grondige kennis van het rioleringsbeheer nodig is.

         In het kader van het rioleringsbeheer dient de gemeente zelf niet in te staan voor de investerings- en onderhoudsuitgaven.

         De btw-ruling met betrekking tot de drinkwatermaatschappijen houdt in dat - wat betreft nieuwe huisaansluitingen - enkel voor prestaties door de drinkwaterleverancier de aanrekening kan gebeuren aan een btw-tarief van 6% (in plaats van 21% btw).

         Onze gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een bedrag ter aflossing van de achtergestelde lening die werd afgesloten ingevolge de toetreding tot Pidpa-HidroRio.

         Onze gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van HidroRio - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht

         Via Pidpa worden schaal- en synergievoordelen bekomen, onder andere op het vlak van

         watergebonden activiteiten zoals de controle en het onderhoud van brandkranen, legionellabeheer, keuringen van de binneninstallatie en de privéwaterafvoer

         GIS-ondersteuning - KLIP-KLIM behandeling: behandelen van planaanvragen zowel voor Pidpa-leidingen als voor gemeentelijke kabels en leidingen

         de exploitatie van het rioleringsstelsel: onder andere met betrekking tot ruimen van grachten, reinigen van sifons en kolken, onderhoud van pompstations.

         Pidpa vervult een beleidsondersteunende rol door middel van de participatie in verschillende werkgroepen  onder andere:

         Commissie Integraal Waterbeleid

         VMM

         Aquaflanders

         VLARIO.

 

Rekening houdende met:

         de elementen zoals aangebracht in het Evaluatierapport 2013-2018 en het Beleidsplan 2019-2024

         de elementen zoals aangebracht in het bijgevoegde verlengingsdossier

         het feit dat de raad van bestuur van Pidpa besloten heeft om een studie op te starten om te onderzoeken hoe maximale synergiewinsten kunnen gehaald worden ten bate van de klanten en de vennoten om de dienstverlening inzake drinkwater en riolering in een multi-utility context aan te bieden

         bovenstaande argumenten, met in het bijzonder het feit dat Pidpa de drinkwaterleverancier is met het laagste drinkwatertarief

         de voordelen om minstens voor deze periode en tot zolang onderzoek eventueel anders heeft uitgewezen, zowel de drinkwateropdracht als de rioleringsopdracht bij dezelfde partner te houden

verzoekt onze gemeente om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen voor een termijn die loopt tot 1 januari 2024, gaat onze gemeente akkoord met een verlenging en bevestigt de bijhorende beheersoverdrachten voor zowel de drinkwateractiviteit als de rioleringsactiviteit.

 

Wat betreft de statutenwijziging

 

Pidpa wil de goede relatie met haar gemeentelijke vennoten verder uitbouwen en tevens de betrokkenheid van haar gemeentelijke vennoten verhogen. Om deze doelstelling te bereiken draagt het op dit moment de voorkeur weg om de bestaande organen waarvan de werking als positief wordt ervaren, uit te breiden, eerder dan tot de oprichting van nieuwe organen over te gaan (regionaal bestuurscomité dan wel een algemeen comité).

 

Bijgevolg is het aangewezen dat de samenstelling van het A-adviescomité wordt herbekeken waarbij het aantal leden wordt vastgesteld op één lid per gemeente die bij het compartiment watervoorziening aangesloten is.

 

Verder is het daarbij eveneens aangewezen om ook voor wat betreft het B-adviescomité en het D-adviescomité, het principe van de mogelijkheid tot het afvaardigen van één lid per gemeente dat aangesloten is bij respectievelijk het compartiment ‘afvalwater en hemelwater’ (HidroRio) dan wel het compartiment ‘gemeentelijke collectieve sanering’ (HidroGem), te verankeren in de statuten. Deze aanpassing komt de duidelijkheid en uniformiteit van de statuten ten goede, en wijzigt niets aan de werkwijze die nu reeds wordt toegepast.

 

 

Financiële gevolgen

 

De gemeente ontvangt van Pidpa jaarlijks een incentive.

Voor de voorbije jaren bedroeg deze:

         2017: 145.118,96 EUR

         2018: 151.815,72 EUR

         2019: 153.069,70 EUR

 

De gemeente dient niet tussen te komen voor saneringen en verplaatsingen van drinkwaterleidingen.

 

De gemeente die toegetreden is tot HidroRio ontvangt van Pidpa jaarlijks een bedrag ter aflossing van de achtergestelde lening die werd afgesloten ingevolge de toetreding tot Pidpa-HidroRio. Het betreft een jaarlijks bedrag van 35.626,94 EUR.

 

De gemeente kan per legislatuur - in het kader van investeringsprojecten binnen de werking van HidroRio - financiële middelen putten uit het investeringsfonds dat in 2015 werd opgericht. Per 31 december 2018 was er in het investeringsfonds 142.507,76 EUR beschikbaar.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig agendapunt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het verlengingsdossier van Pidpa houdende de argumenten om de opdrachthoudende vereniging Pidpa te verlengen. De gemeenteraard keurt het verlengingsdossier goed en treedt de in het verlengingsdossier en in de verslaggeving opgenomen motivering bij.

 

Artikel 2 - te verzoeken om over te gaan tot verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode vanaf 10 november 2019 tot 1 januari 2024.

 

Artikel 3 - de verlenging van de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor een periode tot 1 januari 2024 goed te keuren en deelnemer te blijven aan de opdrachthoudende vereniging Pidpa voor de activiteit watervoorziening en de rioleringsactiviteit (HidroRio) en de daarbij horende beheersoverdrachten te bevestigen.

 

Artikel 4 - de door de raad van bestuur van Pidpa voorgelegde wijzigingen aan de statuten van Pidpa betreffende de samenstelling van de adviescomités goed te keuren.

 

Artikel 5 - aan de gemeentelijke vertegenwoordiger de opdracht te geven om op de algemene vergadering van 18 oktober 2019 overeenkomstig deze beslissing te stemmen, alsook de benoemingen goed te keuren, evenals op elke andere algemene vergadering die wordt samengeroepen ter behandeling van de agendapunten van deze vergadering.

 

Artikel 6 - het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van dit besluit. Het college van burgemeester en schepenen zal onverwijld een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Pidpa, Desguinlei 246 te 2018 Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Vragen en mededelingen

 

Raadslid Wim Vervloet verwijst naar een rattenplaag die er zou zijn aan De Schaggelen. Schepen Elisabeth Joris stelt dat het wordt doorgegeven aan de diensten. Raadslid Thierry van der Straten Waillet meent dat het met de droogte te maken zou kunnen hebben.

         Raadslid Wim Vervloet meent dat de situatie aan het Kruidvat niet goed is. Recent had Kruidvat al bakken buiten staan om 9.40 uur. Anderzijds staan er soms auto's geparkeerd op de uren dat het niet mag. Hij vraagt zich af of er controles gedaan worden.

         Raadslid Walter Vermeylen vraagt wanneer de tegels voor het parkeerverbod op de Hoogstraatsebaan komen. Schepen Wim Jordens antwoordt dat ze voor het bouwverlof zijn besteld en dat ze eerstdaags verwacht worden.

         Raadslid Alain De Laet wijst op zijn tussenkomst van vorige keer met betrekking tot het verkeersbord aan de Vrijwilligersstraat. Hij vraagt om dit na te zien.

         Raadslid Alain De Laet wijst op verlichtingspalen in de buurt van bomen. In vele gevallen hebben deze verlichtingspalen geen zin aangezien de boom dikwijls veel licht weg neemt.

         Raadslid Tom Lauryssen kreeg opmerkingen van buitendorpse mensen die een boete hadden gekregen tijdens het paaptornooi omdat ze geparkeerd hadden op het pleintje. Hij vraagt of er die dag geen uitzondering gemaakt kan worden op het leggen van een parkeerschijf.

         Raadslid Tom Lauryssen verwijst naar het vuil rond de glascontainers. In het bijzonder verwijst hij naar de glascontainer aan de begraafplaats in Oostmalle. Het is niet aangenaam dat het er bij een begrafenis vol vuil ligt. Raadslid Alain De Laet verwijst naar de glascontainer aan De Wissel in Oostmalle. Er ligt glas en er ligt al een hele tijd een bord omver.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Interpellatie over de heraanleg van de Mostheuvellaan waarbij nogal drastische maatregelen zouden worden genomen volgens de bewoners

 

Raadslid Walter Vermeylen licht onderhavig punt toe. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

"Afgelopen week werden wij uitgenodigd door bewoners van de Mostheuvellaan die zich er bezorgd tonen over de ophanden zijnde werken in hun straat. Ze maken zich vooral ongerust over enerzijds het verdwijnen van de ‘blokskes’ in hun straat hoewel die toch een her-aanleg kunnen gebruiken aangezien ze alle kanten op wijzen en een zeer oneffen pad vormen soms, en dit  vooral als je ’s nachts op weg moet om je honden uit te laten en een lamp geen overbodige luxe blijkt te zijn. (verzoek om ‘s nachts toch een paar lampen brandende te houden in de straat!)

Anderzijds het verdwijnen van de bomen over de ganse lengte van de straat, en laten wij ons daar nu toch wel enige vragen bij hebben, of deze drastische aanpak wel echt de enige weg is? Te weten dat de boomexpert van het arboretum van Kalmthout de bomen heeft onderzocht en deze blijken op een klein aantal exemplaren na in uitstekende conditie te zijn!

Bovendien is ons verteld dat die blokskes ook nog een bijzondere historische waarde hebben met name die zouden zijn gemaakt op de abdij in de jaren dertig van vorige eeuw en de Mostheuvellaan is dan toch een belangrijk deel voor het ‘historisch’ patrimonium in Malle denken wij!"

 

Raadslid Walter Vermeylen stelt volgende vragen:

         "Kan het college van burgemeester en schepenen enige uitleg geven bij de op handen zijnde werken?

         Wanneer gebeuren die precies of zijn die ingepland?

         En wat staat er precies te gebeuren en is er nog enige wijziging mogelijk van de plannen?"

 

Schepen Wim Jordens geeft een antwoord waarbij onder andere volgende elementen aan bod komen:

         Het dossier is reeds op de gemeenteraad unaniem goedgekeurd.

         Het betreft een gesubsidieerd VMM (Vlaamse Milieu Maatschappij) project waarbij Pidpa Riolering in opdracht van VMM de straten binnen het project, zijnde Epicealaan, Moerdreef, Mostheuvellaan, Dennenlaan, Korte Dennenlaan, Acacialaan en Bremlaan, voorziet van een gescheiden rioleringssysteem. De gemeente Malle takt aan en maakt van de gelegenheid gebruik om Epicealaan, Moerdreef en Mostheuvellaan her aan te leggen qua bovenbouw.

         Concreet wordt in de Mostheuvellaan een rijwegbreedte van 3,60m in asfaltverharding voorzien, geflankeerd door twee kantstroken van ieders 30cm breed. Naast deze kantstroken wordt telkens een grasbetontegel met een breedte van 40cm geplaatst.

         Aan beide zijden van de rijweg wordt, naast de rijweg, een zone van 1m voor de nutsleidingen gereserveerd, waarnaast de gracht gerealiseerd wordt. Op de overgebleven ruimte achter de gracht zullen nieuwe laanbomen aangeplant worden.

         Het lag in de bedoeling om de omgevingsvergunning aan te vragen voor het bouwverlof 2019. In een gunstig scenario mogen we verwachten ongeveer een half jaar na de aanvraag van de omgevingsvergunning de werken te kunnen aanbesteden, waarna, afhankelijk van de periode in het jaar de startdatum dient bepaald te worden. Met de bewoners van de Mostheuvellaan is evenwel afgesproken om geen omgevingsvergunning in te dienen vooraleer een opvolgvergadering georganiseerd is.

         Met de bewoners van de Mostheuvellaan is op verschillende momenten reeds overleg geweest:

         26/03/2019: bewonersvergadering bewoners totale project

         04/07/2019: overleg afvaardiging college, afgevaardigde stafdienst, afgevaardigde Pidpa-Riolering en afvaardiging van de twee petitie-initiatiefnemers

         14/08/2019: overleg ter plaatse met afvaardiging college, afgevaardigde stafdienst, afgevaardigde Erfgoed Vlaanderen en initiatiefnemers petitie Mostheuvellaan

         20/08/2019: initiatiefnemers petitie Mostheuvellaan aan het loket met vragen i.v.m. riolering

         23/08/2019: overleg afgevaardigde Pidpa-Riolering, afgevaardigde stafdienst en initiatiefnemers petitie Mostheuvellaan over de riolering

         Het college begrijpt de verzuchtingen en zal afwegingen moeten maken.

         Er wordt onderzoek gedaan naar de herbruikbaarheid van de stenen. Welk percentage is herbruikbaar? Wat is de kostprijs om de stenen te hergebruiken?

         Het college zal in eer en geweten een beslissing moeten nemen.

         In de voortuin van verschillende percelen staan grote mooie bomen. Sommige komen zelfs boven de laanbomen uit. Er werd nagegaan of de laanbomen behouden konden worden. Dit bleek niet het geval.

         Er komen ook burgers aan het loket met de vraag om de zogenaamde blokskensweg toch zeker weg te doen.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt of de rooilijn al bepaald is.

 

Schepen Wim Jordens antwoordt dat hij meent van wel. Er zouden slechts zeer beperkt onteigeningen nodig zijn.

 

Raadslid Walter Vermeylen vraagt om toch zeker te bekijken om de zogenaamde blokskensweg te behouden.

 

Schepen Paul Van Ham verwijst naar twee wegprofielen die in de vorige legislatuur werden goedgekeurd. Te rigide vasthouden aan deze twee profielen is niet aangewezen en doet afbreuk aan de specificiteit van de omgeving. Er zou creatiever mee omgesprongen moeten kunnen worden, geeft hij mee als suggestie.

 

Schepen Wim Jordens stelt dat er met meerdere wegprofielen wordt gewerkt.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat er een wegprofiel van 12, 10 en 8 meter is en wijst erop dat de wegprofielen vooral aangepast moeten worden aan de verkeersintensiteit.

 

Schepen Sanne Van Looy dankt voor de suggestie en verwijst naar gesprekken met Zoersel waarbij de wegprofielen tussen Malle en Zoersel werden vergeleken. In ieder geval wordt er met de specificiteit van de omgeving rekening gehouden, besluit schepen Sanne Van Looy.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019
Overzicht punten

GR van 29 augustus 2019

 

Interpellatie over de aanpassing van de verkeerslichten op het kruispunt in het centrum van Oostmalle

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Onlangs werden de verkeerslichten in het centrum van Oostmalle aangepast. Sommige rijrichtingen zijn conflictvrij gemaakt. Er werden ook drukknoppen aangebracht voor fietsers en voetgangers, maar niet aan elke oversteek.

Het lijkt erop dat het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaams gewest met de aanpassingen meer verkeersveiligheid nastreeft. Anderzijds is het effect ook dat de doorstroming van voertuigen verslechterd is, met meer en langere files voor gevolg. Bovendien zijn de wachttijden voor fietsers en voetgangers toegenomen."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Is er overleg geweest tussen de gemeente en het Agentschap Wegen en Verkeer over deze aanpassingen?

         Welke doelstellingen streeft het Agentschap Wegen en Verkeer na met deze aanpassingen?

         Is de verkeersveiligheid hierdoor verbeterd?

         Met welke effecten inzake doorstroming en wachttijden houdt het Agentschap Wegen en Verkeer rekening?"

 

Schepen Sanne Van Looy geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De gemeente was niet op de hoogte van de wijzigingen. Sinds juli trekken we aan de mouw van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) om meer verduidelijking te krijgen.

         Kortweg gezegd wil AWV kruispunten zoveel als mogelijk conflictvrij maken en nodeloos wachten vermijden. Als volledig conflictvrij niet kan, dan wil AWV minstens de afslag naar links conflictvrij maken.

         De N12 wordt als hoofdas aanzien.

         Bussen hebben een radar om zoveel mogelijk voorrang te krijgen.

         De lichten werken op basis van lussen in de grond.

         Er zal een evaluatie komen wanneer de school terug begint.

 

Schepen Sanne Van Looy tekent de situatie en geeft er toelichting bij.

 

Raadslid Dries De Vry geeft nog een suggestie ter verbetering mee.

 

Schepen Sanne Van Looy besluit dat het college de bezorgdheden deelt en dat er in overleg gegaan wordt.

 

 

Publicatiedatum: 07/10/2019