Gemeenteraad

Donderdag 31 augustus 2023

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Lennert Vorsselmans, Tinne Simons

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Mieke Vermeyen

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 31 augustus 2023.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.04 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 29 juni 2023 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 29 juni 2023. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 29 juni 2023 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit eenparig

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 29 juni 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Actieplan risicobeheersing 2023 - gunstig advies - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Brandweerzone Rand is wettelijk verplicht een actieplan risicobeheersing te hebben. De zoneraad is bevoegd voor de goedkeuring ervan.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid, artikel 23

 

Koninklijk Besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleingszone

 

Motivering

 

De gemeenteraden zijn bevoegd om een advies uit te brengen met betrekking tot het actieplan risicobeheersing.

 

De gemeente Malle heeft geen opmerkingen op het ontwerp van het actieplan.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit eenparig

 

Artikel 1 - het actieplan met als titel 'Risicobeheersing 2023' bestaande uit 14 bladzijden gunstig te adviseren.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Wonen - beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 juli 2023 'Wonen - Woonkade Rupelstreek bv - uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023 - agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging - goedkeuring' - bekrachtiging

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het college van burgemeester en schepenen nam op 17 juli 2023 volgende beslissing 'Wonen - Woonkade Rupelstreek bv - uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023 - agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging - goedkeuring'.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41

 

Motivering

 

Aangezien de buitengewone algemene vergadering van Woonkade Rupelstreek bv plaatsvond voor de zitting van de gemeenteraad van 31 augustus 2023 en de uitnodiging pas werd ontvangen na de zitting van de gemeenteraad van 29 juni 2023, besliste het college van burgemeester en schepenen over de agenda van de buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023 van Woonkade Rupelstreek bv. De gemeenteraad sluit zich aan bij de beslissing van het college van burgemeester en schepenen en wil deze bekrachtigen.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of kort kan samengevat worden waarover het juist gaat.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het te maken heeft met de omvorming naar een woonmaatschappij. De Ideale Woning, waar Malle deel van uit maakt, wordt opgesplitst en een stuk gaat naar Woonkade Rupelstreek. Malle heeft er voor de rest niet veel mee te maken want behoort tot de woonmaatschappij De Voorkempen.

 

Raadslid Tom Lauryssen wijst op de verschillende bedragen en vraagt of het voordelig of nadelig is voor Malle.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het weinig impact voor Malle heeft. Hij geeft nog mee dat de idee achter de omvorming de verbetering van dienstverlening is.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt wat de timing is om op te starten.

 

Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat de nieuwe woonmaatschappij gestart is.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt zich te zullen onthouden omwille van de bekrachtiging. Hij stelt zich ook de vraag of alles een verbetering gaat zijn.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)

 

Artikel 1 - de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 17 juli 2023 'Wonen - Woonkade Rupelstreek bv - uitnodiging buitengewone algemene vergadering van 28 juli 2023 - agenda en toekennen mandaat inzake vertegenwoordiging - goedkeuring' te bekrachtigen.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Gemeentelijk reglement op het realiseren van overwelvingen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 30 april 2020 heeft de gemeenteraad het reglement op het realiseren van overwelvingen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein goedgekeurd.

 

In het besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen wordt in artikel 23, behoudens de toegestane afwijkingen, bepaald dat er per kadastraal perceel een maximale lengte van de overwelving of inbuizing van 5 meter mogelijk is.

 

Het is nodig om ons gemeentelijk reglement aan te passen conform dit besluit van de Vlaamse regering.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen

 

Gecodificeerd Decreet Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (citeeropschrift ‘Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening’, afgekort ‘VCRO’), artikel 4.2.3

 

Besluit van de Vlaamse regering van 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is, artikel 2.1, 9°, artikel 3.1, 9°, artikel 5.2, 3°, artikel 6.2, 1° en artikel 11.7

 

Besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, artikel 23

 

Motivering

 

Perceelstoegangen, betuiningen en verhardingen op het openbaar domein hebben allerlei negatieve invloeden op waterkwantiteit, waterkwaliteit, droogte-effecten, drinkwatervoorziening en hittestraling:

         Ze wijzigen de waterafvoer, reduceren het bergings- en infiltratievermogen in de gracht en ondergrond en zorgen bij langdurige en/of hevige regenval voor versnelde afvoer.

         Daardoor zorgen ze voor verlaagde grondwaterstanden wat weer een negatieve impact heeft op de natuur en onze drinkwatervoorraden.

         Verder verhogen ze daardoor de kans op overstromingen en wateroverlast. Dit zowel ter plaatse als in gebieden verder stroomafwaarts.

         Ze verminderen het zelfreinigende vermogen van de grachten en werken op die manier de verontreiniging in de hand.

         Ze schaden het beheer van de oever- en bodemvegetatie evenals de oevers zelf en bemoeilijken het onderhoud van de grachten. Dit leidt tot een grote afname in natuurwaarde.

         Meer verharding resulteert in minder groene ruimte, hoewel groene ruimte juist de capaciteit heeft om overdag de omgevingstemperatuur te koelen. Omgekeerd heeft verharding een groot warmteabsorberend vermogen waardoor je tijdens warme dagen hitte-eilandeffecten krijgt.

         Verhardingen op het openbaar domein verhinderen het onderhoud en herstellingen van de ondergrondse infrastructuur van de nutsmaatschappijen.

 

De gemeente Malle brengt haar reglement hiermee in overeenstemming met de wijzigingen aan de regelgeving van de Vlaamse regering conform het besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 inzake onbevaarbare waterlopen en de aanpassing van het besluit van de Vlaamse regering van 8 juli 2021 tot bepaling van handelingen waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is. Conform de doelstellingen van de Vlaamse regering streeft de gemeente Malle ernaar om overwelvingen, grachtbetuiningen en verhardingen op het openbaar domein te beperken tot het noodzakelijke. Overwelvingen, grachtbetuiningen en verhardingen zijn enkel toegelaten onder de voorwaarden van het besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 en deze verder opgenomen in dit reglement.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen wijst op een paar wegen waar nu grachten zijn en vroeger niet. Als men daar twee opritten had, krijgt men deze dan ook nog.

 

Schepen Yannis Leirs stelt dat het reglement voor de toekomst is. De Stijn Streuvelslaan zal de eerste straat zijn die de bepalingen van dit reglement volgt.

 

Raadslid Kris Mintjens wijst op twee situaties waarbij de oprit werd opgebroken naar aanleiding van wegeniswerken en waarbij het niet mogelijk was om de kasseien en kiezels terug te leggen die er lagen, maar dat er grijze klinkers moesten komen.

 

Schepen Yannis Leirs licht toe dat bij aanvang van de werken er gecommuniceerd wordt over alle stappen. Tijdens een infomoment en in de infobrochure wordt er toegelicht welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot een oprit. Als bewoners niets melden, dan worden er de gewone klinkers gelegd.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat hij zoiets zou proberen op te lossen.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er te weinig rekening wordt gehouden met de praktijk en dat dingen te veel theoretisch bekeken worden.

 

Schepen Yannis Leirs stelt dat het belangrijk is dat een reglement dat door de gemeenteraad werd beslist, wordt toegepast voor iedereen.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt de gevoeligheid goed te begrijpen. Burgers leggen hun oprit met veel zorg aan, weliswaar wel op het openbaar domein. Ze licht toe dat alles ook werkbaar moet blijven. Bij het opbreken gaan er bijvoorbeeld altijd wel enkele kasseien bijvoorbeeld stuk. In ieder geval mogen de kasseien bijvoorbeeld er wel terug in als de eigenaars ze er zelf terug in leggen. Het is belangrijk dat we leren uit de dossiers die zich hebben voorgedaan. In de toekomst moeten we nog meer de aandacht vestigen op hoe het een en ander in elkaar zit met betrekking tot de oprit.

 

Raadslid Paul Van Ham wijst tot slot op de stugge houding van de gemeente bij het vasthouden aan de klassieke dwarsprofielen van een weg. Het is belangrijk om voldoende flexibiliteit aan de dag te leggen en voldoende met de omgeving rekening te houden.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 7 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het volgende reglement goed te keuren:

 

Gemeentelijk reglement op het realiseren van overwelvingen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein

 

Artikel 1 – Een nieuwe perceelstoegang of aanpassing van de lengte ervan is enkel toegestaan mits voorafgaande en schriftelijke vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen en kan op verschillende manieren worden gerealiseerd:

         een perceelstoegang via een overwelving van een baangracht

         een perceelstoegang door de onderbreking van een wadi

         een perceelstoegang over een onverharde berm.

 

Artikel 2 - De werken tot aanleg van een overwelving van een baangracht worden enkel uitgevoerd door de gemeentelijke diensten of door een door de gemeente aangestelde aannemer. Deze werken omvatten enkel de aanleg van de overwelving en kopmuren. Verharding wordt niet door het gemeentebestuur aangelegd, tenzij bij werken in opdracht van het gemeentebestuur of Pidpa of indien de verkavelaar hiervoor een betaling heeft gedaan.

 

Artikel 3 – Conform artikel 23 §2 lid 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen is er per kadastraal perceel 1 perceelstoegang van maximaal 5 meter mogelijk. Wanneer de perceelstoegang wordt gerealiseerd door een inbuizing van een baangracht kan dit afhankelijk van de ligging en constructiemogelijkheden van de overwelving resulteren in een effectieve verharding van 4,5 meter tot 5 meter.

 

Artikel 4 – In gevallen en conform de voorwaarden van artikel 23 §2 lid 2 van het besluit van de Vlaamse regering van 7 mei 2021 tot uitvoering van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen kan het college van burgemeester en schepenen afwijken van artikel 3 mits een gemotiveerde omgevingsvergunningsaanvraag wordt ingediend.

 

Artikel 5 – Een eventuele afwijking van artikel 3 conform artikel 4 is slechts mogelijk indien het kadastraal perceel een breedte van 15 meter heeft langs de straatkant.

 

Artikel 6 - De vergunde perceelstoegang mag door de eigenaar verhard worden door middel van waterpasserende grijze klinkers (afmetingen 22 x 11 x 8 cm). Bij een eventuele aanwezigheid van voet- of fietspaden mogen deze in geen geval onderbroken worden. Het gebruik van een ander type verharding is enkel toegelaten indien ze eenvoudig opbreekbaar en te herleggen is in geval van werkzaamheden op het openbaar domein. Bij een ander type verharding dan de standaard grijze klinkers kunnen de nutsmaatschappijen of het gemeentebestuur niet aansprakelijk gesteld worden voor schade aan de verharding bij werkzaamheden op het openbaar domein.

 

Artikel 7 - Bij een perceelstoegang langs een gewestweg zijn de decreten, besluiten en omzendbrieven van Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid van toepassing. Dit reglement vormt hierop een aanvulling.

 

Artikel 8 - De werken aan een perceelstoegang zullen pas uitgevoerd worden nadat het verschuldigde bedrag, vastgesteld volgens een afzonderlijk gemeentelijk retributiereglement perceelstoegangen, betaald werd aan het gemeentebestuur van Malle.

 

Artikel 9 - De beschoeiing van een baangracht gelegen langs gemeente- of gewestwegen kan enkel toegestaan worden mits een voorafgaande en schriftelijke vergunning verleend door het college van burgemeester en schepenen.

 

Artikel 10 - Voor het beschoeien van een baangracht worden volgende principes gevolgd:

         Het beschoeien van de baangracht is enkel toegelaten in hout. De beschoeiing mag de waterinfiltratie en onderhoudswerken niet hinderen. Het gebruikte hout moet voorzien zijn van een label voor duurzaam bosbeheer zoals bijvoorbeeld FSC.

         Het totale buffervolume van de gracht mag niet verkleinen door het plaatsen van de beschoeiing. De minimum vrije bodembreedte van de gracht is 50 cm.

         De gemeentelijke rioleringsbeheerder, het gemeentebestuur of Agentschap Wegen en Verkeer kunnen niet aansprakelijk gesteld worden bij eventuele schade door maai- of reinigingswerken.

         De betuining wordt geplaatst op kosten van en door de opdrachtgever.

 

Artikel 11 - Elke verharding of semiverharding buiten deze hierboven beschreven is niet toegelaten. Slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen en mits omstandige motivatie vanwege de aanvrager kan het college van burgemeester en schepenen extra verharding toestaan. Deze extra verharding kan enkel door middel van betonnen grastegels worden toegepast. Onder de grastegels mag enkel waterdoorlatende fundering gebruikt worden. De grastegels mogen niet dichter dan 2 meter van straatbomen of 0,5 meter van een baangracht worden aangebracht.

 

Artikel 12 - Het aanbrengen van verharding, semiverharding, obstakels of aanplantingen op het openbaar domein buiten deze vermeld in dit reglement zijn uitdrukkelijk verboden. Alle schade aan het openbaar domein of derden resulterend van overtredingen van dit reglement zal worden verhaald op de overtreder.

 

Artikel 13 - Obstakels op het openbaar domein (bomen, plantsoenen, zitbanken, verkeersborden, openbare verlichting, ...) mogen niet zonder toelating verwijderd of verplaatst worden.

 

Artikel 14 - Zolang het toegelaten werk in stand gehouden wordt, is de vergunninghouder of zijn rechtsopvolger verplicht het in goede staat te bewaren en het geregeld te ruimen en dit in elk geval op elke vraag van het gemeentebestuur. Schade aan de overwelving of verharding is ten laste van de vergunninghouder of zijn rechtsopvolger voor zover deze schade niet werd veroorzaakt door het gemeentebestuur of de door haar aangestelde aannemer.

 

Artikel 15 - Dit reglement is niet van toepassing op geklasseerde waterlopen. Hiervoor zijn de respectievelijke reglementen van de waterloopbeheerder van toepassing.

 

Artikel 16 - Elke vergunning die in regel met dit reglement wordt verleend is steeds ten voorlopige titel en kan te allen tijde door het college van burgemeester en schepenen via een gemotiveerde beslissing herroepen worden.

 

Artikel 17 - In geval van overtredingen van dit reglement zal de overtreder schriftelijk in kennis gesteld worden en zich binnen de twee weken in regel moeten stellen. Indien de aanpassings- of afbraakwerken niet binnen de gestelde termijn zijn uitgevoerd, kan het college van burgemeester en schepenen zelf deze werken uitvoeren ten laste van de eigenaar. Het gemeentelijk retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden is van toepassing.

 

Artikel 18 - Bij alle werken op het openbaar domein dient de opdrachtgever/aannemer zich steeds voldoende en correct te informeren over de ligging van de leidingen van de nutsmaatschappijen, dit dient te gebeuren via het kabel- en LeidingInformatiePortaal (KLIP). Alle werken dienen steeds met voldoende omzichtigheid en zorg te gebeuren om schade aan de ondergrondse leidingen te voorkomen. Boomwortels mogen in geen geval beschadigd worden. Alle schade zal worden verhaald op de opdrachtgever.

 

Artikel 19 – Het reglement treedt in werking op 4 september 2023. Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 - het reglement op het realiseren van perceelstoegangen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein, goedgekeurd door de gemeenteraad van 30 april 2020, op te heffen vanaf 4 september 2023.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement op het plaatsen van perceelstoegangen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeenteraad keurde op 22 december 2022 het gemeentelijk retributiereglement op het plaatsen van perceelstoegangen goed. Dit reglement geldt tot en met 31 december 2025.

 

De gemeenteraad keurde op 31 augustus 2023 het reglement op het realiseren van perceelstoegangen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein goed.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 § 3 en artikel 41 bepalen dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt

 

Grondwet, artikel 173

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Gemeenteraadsbeslissing van 31 augustus 2023 'Reglement op het realiseren van perceelstoegangen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein - goedkeuring'

 

Motivering

 

De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.

 

Omwille van het wijzigen van het reglement op het realiseren van perceelstoegangen, beschoeiing in baangrachten en verhardingen op het openbaar domein is een aanpassing van het retributiereglement nodig.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of net zoals in Zoersel afbakening in de grachten kan worden voorzien. Kan dat niet ineens mee aangelegd worden?

 

Schepen Yannis Leirs stelt dat vroeger VMM of Pidpa dit mee subsidieerde. Dat is nu niet meer het geval waardoor het zeer duur zou worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat je de meerkost moet bekijken ten opzichte van het aantal keren dat je er vandaag de dag met de kraan moet langs gaan.

 

De gemeenteraad besluit bij 17 ja stemmen en 7 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:

 

Gemeentelijk retributiereglement op het plaatsen van perceelstoegangen

 

Artikel 1 - algemeen

 

Vanaf 4 september 2023 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor het plaatsen van perceelstoegangen.

 

Artikel 2 - gebruikers

 

De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de plaatsing van een perceelstoegang.

 

Artikel 3 - tarief en berekening

 

§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven:

 

1° als de aanvraag voor het plaatsen van de perceelstoegang het gevolg is van werken uitgevoerd in opdracht van de overheid:

 

Prestatie

Tarief

Een eerste overwelving van baangracht van 5 meter

gratis

Een verbreding van de overwelving van de baangracht naar 7,5 meter

550 euro

Een verbreding van de overwelving, breder dan 7,5 meter, per begonnen meter

300 euro

Een tweede overwelving van baangracht van 5 meter

1.100 euro

Een voetpad van 1,2 meter over een baangracht

275 euro

Een eerste perceelstoegang van 5 meter zonder baangracht

gratis

Een verbreding van de perceelstoegang van 7,5 meter zonder baangracht

220 euro

Een verbreding van de overwelving zonder baangracht, breder dan 7,5 meter, per begonnen meter

150 euro

Een tweede perceelstoegang van 5 meter zonder baangracht

440 euro

Een voetpad van 1,2 meter zonder baangracht

110 euro

 

2° als de aanvraag voor het plaatsen van een overwelving op eigen initiatief van de aanvrager gebeurt:

 

Prestatie

Tarief

Een overwelving van de baangracht van 5 meter

1.100 euro

Een overwelving van de baangracht van 7,5 meter

1.650 euro

Een verbreding van de overwelving, breder dan 7,5 meter, per begonnen meter

300 euro

 

3° als de aanvraag voor afbraak of uitbreiding van een bestaande overwelving van een baangracht op eigen initiatief van de aanvrager gebeurt

 

Prestatie

Tarief

De afbraak van een kopmuur

220 euro

De afbraak van een overwelving per meter

110 euro

De bouw van een kopmuur

275 euro

De uitbreiding van een overwelving van 2,5 meter

275 euro

Een verbreding van de overwelving, breder dan 7,5 meter, per begonnen meter

300 euro

 

4° de kostprijs voor de aanleg van een overwelving van een baangracht naar aanleiding van een verkaveling waarbij de exacte plaats van de overwelving niet is vastgelegd in de verkavelingsvoorwaarden:

 

Prestatie

Tarief

Een overwelving van 5 meter, excl. verharding

2.750 euro

Klinkerverharding van een perceelstoegang van 5 meter

825 euro

 

 §2 De gemeente Malle hanteert de volgende jaarlijkse verhogingen:

         De tarieven worden vanaf 2024 jaarlijks op 1 januari aangepast aan de ABEX-index van november van het voorafgaande jaar. De basisindex is de index van januari 2023 (1004).

 

 §3 De gemeente Malle hanteert de volgende afrondingsregels:

         Bedragen worden afgerond naar onder of boven tot op 0,01 euro.

 

Artikel 4 - invordering

 

§1 De aanvrager betaalt de invordering voor de perceelstoegang bij goedkeuring van de aanvraag en voor de uitvoering van de werken.

 

§2 De financieel directeur vordert de retributie in.

 

§3 De gebruiker betaalt de retributie binnen de dertig dagen na verzending van de factuur.

 

 §4 Als de gebruiker de retributie niet binnen de dertig dagen betaalt, zal de financieel directeur de                             retributie invorderen volgens de volgende regels:

         Voor het betwiste gedeelte of een schuldvordering tegen een publieke rechtspersoon gelden de regels van de burgerlijke rechtspleging

         Voor het niet-betwiste gedeelte kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 5 - bezwaren

 

De gebruiker kan binnen de dertig dagen na de verzending van de factuur bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.

 

Artikel 6 - inwerkingtreding en bekendmaking

 

 §1 Het reglement treedt in werking op 4 september 2023.

 

 §2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het   decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Artikel 2 - het gemeentelijk retributiereglement op het plaatsen van perceelstoegangen, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 december 2022, op te heffen vanaf 4 september 2023.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Omgeving - gedeeltelijke opheffing van de rooilijn van de gemeenteweg gekend als buurtweg nr. 146 in de verkaveling 2022/A7 – Vogelsanck en Eggerstraat - 2e afd., sectie D, nummers 399c - 414e – 712e - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 7 december 2022 werd door Mathieu Descamps namens Danneels Projects nv een aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend voor een eigendom gelegen te Malle, Vogelsanck en Eggerstraat - 2e afdeling, sectie D, nummers 399c - 414e – 712e. Deze aanvraag werd volledig en ontvankelijk verklaard op 29 maart 2023.

 

De aanvraag betreft een verkavelingsontwerp van 3 kavels voor vrijstaande eengezinswoningen, het vellen van een boom, het gedeeltelijk opheffen van buurtweg nr. 146.

 

De aanvraag is gelegen in woongebied volgens het gewestplan Turnhout (koninklijk besluit van 30 september 1977).

 

Het eigendom is niet gelegen binnen een ruimtelijk uitvoeringsplan of binnen de grenzen van een goedgekeurde en niet vervallen verkaveling.

 

Het goed is gelegen binnen de grenzen van het goedgekeurd bijzonder plan van aanleg 'Haard - Meir' nr. 1ter - deel A van 28 april 1980.

 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 5 april 2023 tot 4 mei 2023. Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek werden twee bezwaarschriften of opmerkingen ingediend.

 

De zaken die in de bezwaarschriften werden aangehaald, hebben geen betrekking op het aspect 'wegen'. Bijgevolg zullen zij door het college van burgemeester en schepenen ten gronde worden behandeld bij de beoordeling van de aanvraag tot omgevingsvergunning. Zij zijn bevoegd voor de afgifte van een eventuele omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden.

 

Juridische gronden

 

Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, gepubliceerd in het B.S. op 12 augustus 2019

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014, inzonderheid artikel 31, stelt dat als een vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing over de aanvraag neemt

 

Besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014, inzonderheid artikel 47, stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarvoor de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, de gemeenteraad daarover een besluit neemt. De gemeenteraad neemt daarbij kennis van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek

 

Motivering

 

De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het tracé van de wegen ter hoogte van de aangevraagde verkaveling, in het bijzonder over de gedeeltelijke opheffing van de rooilijn van de gemeenteweg gekend als buurtweg nr. 146 uit de atlas der buurtwegen, zoals voorzien in het bijzonder plan van aanleg 'Haard - Meir' nr. 1 ter-deel A van 28 april 1980.

 

Gemeente Malle wenst haar historisch buurtwegennetwerk te heropwaarderen. Hierbij wordt er gestreefd naar het herstel van historische buurtwegen. Het strategisch meerjarenplan van het gemeentebestuur stelt in actie 'AC000231': "We breiden het fietspadennetwerk langs onze gemeentewegen uit. We breiden het fietspadennetwerk langs de eigen wegen uit en maken de aansluitingen van de fietsverbindingswegen met de openbare wegen reglementair. We maken een actieplan op en reserveren de nodige budgetten voor de realisaties. Het gemeentebestuur investeert specifiek in trage verbindingswegen. We maken werk van de groene route Turnhout -Malle (Mobiliteitsstudie Noorderkempen). We analyseren of we het netwerk van trage wegen kunnen optimaliseren

 

In uitvoering van de verkavelingsvergunning OMV_2019129800 afgegeven door de deputatie van de provincie Antwerpen op 15 oktober 2020 voor een verkavelingsontwerp van 19 kavels voor vrijstaande eengezinswoningen en het uitvoeren van weg- en rioleringswerken werd de Eggerstraat aangelegd met een trage verbinding naar de Burgemeester Van De Mieropstraat, werd de voetweg tussen de woningen Vogelsanck 16 en 18 tot aan de Burgemeester Van De Mieropstraat aangelegd en werd een aansluiting op de buurtwegen nr. 146 en 147 uit de atlas van de buurtwegen voorzien. Al deze wegen werden door de verkavelaar kosteloos aan de gemeente overgedragen.

 

De buurtwegen nr. 146 en 147 ontsluiten de achterliggende akkers. Het gedeeltelijk opheffen van het gedeelte van buurtweg 146 ten behoeve van het creëren van 3 kavels langs de Vogelsanck brengt dit netwerk van gemeentewegen niet langer in het gedrang.

 

Artikel 28 van het gemeentewegendecreet stelt dat de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg aanleiding geeft tot een waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden waarop de gemeenteweg gesitueerd is. De waardevermindering of waardevermeerdering wordt vastgesteld door een landmeter-expert.

 

Er werd op verzoek van de gemeente een schattingsverslag opgemaakt door beëdigd landmeter Eric Ceulemans op 31 juli 2023. De meerwaarde die gegenereerd wordt door de gedeeltelijke opheffing van buurtweg nr. 146 wordt geraamd op 220.000 euro.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt op zich niets tegen deze verkaveling te hebben, het probleem is ontstaan bij de oorspronkelijke verkaveling. Hij licht toe dat die volgens hem destijds tegen gehouden had kunnen worden. Hij licht toe dat zijn fractie zich zal onthouden. Hij vraagt of de rest van de buurtweg die blijft bestaan opgewaardeerd zal worden. Hij vraagt eveneens om de eik die op openbaar domein staat zeker te vrijwaren.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat er vandaag geen concrete plannen zijn met de buurtweg, maar stelt te zullen bekijken of ermee aan de slag gegaan kan worden. Ze bevestigt dat de boom die er staat zeker in het oog gehouden moet worden en de nodige aandacht moet krijgen.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt waar het speelpleintje juist komt.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat het op het driehoekig reststukje komt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat vandaag de dag elke vierkante meter ontharding telt. Hij vraagt of het dan wel aangewezen is om er extra kavels te maken.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat het gebied bestemd is voor wonen. Het kan dan best ook voor wonen gebruikt worden zodat er geen andere open ruimte moet worden aangesneden.

 

Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat het spijtig is dat de verkaveling destijds hogerop beslist is.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat hij blij is dat de gemeente over de grondwaarde nadenkt. Er is goed onderhandeld. Aan de Colruyt destijds werd niet goed genegotieerd, daar heeft de gemeente zich laten rollen.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 3 onthoudingen (Alexander Van Loon, Mieke Laenen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de door Mathieu Descamps namens Danneels Projects nv ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden ingediend voor een eigendom gelegen te Malle, Vogelsanck en Eggerstraat - 2e afdeling, sectie D, nummers 399c - 414e – 712e, die werd onderworpen aan een openbaar onderzoek van 5 april 2023 tot 4 mei 2023.

 

Artikel 2 – kennis te nemen van het schattingsverslag opgemaakt door beëdigd landmeter Eric Ceulemans op 31 juli 2023, waarin de waardevermeerdering bij opheffing van de gemeenteweg ter hoogte van het projectgebied geschat is op 220.000 euro.

 

Artikel 3 - de gedeeltelijke opheffing van de rooilijn van de gemeenteweg gekend als buurtweg nr. 146, in functie van omgevingsaanvraag voor het verkavelen van gronden, ingediend op 7 december 2022 door Mathieu Descamps namens Danneels Projects nv en zoals voorgesteld op het plannen van de ontworpen verkaveling ‘grondplan bestaande toestand’, ‘grondplan ontwerp’ en ‘afschaffing buurtweg’ van 20 februari 2023, opgemaakt door Studieburo Schillebeeckx bvba voor het verkavelen van gronden gelegen Vogelsanck/Eggerstraat, kadastraal bekend 2e afdeling, sectie D nummers 399c - 414e – 712e, goed te keuren, mits betaling van een meerwaarde voor het gedeeltelijk opheffen van de gemeenteweg van 220.000 euro.

 

Artikel 4 - beroepsprocedure

Tegen de beslissing van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan beroep aangetekend worden conform artikel 31/1 van het omgevingsdecreet.

§ 1. Tegen het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan in het kader van een schorsend administratief beroep tegen de vergunningsbeslissing een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld bij de Vlaamse Regering door de personen of instanties, vermeld in artikel 53. De vereiste, vermeld in artikel 53, tweede lid, is ook van toepassing op het beroep tegen het besluit van de gemeenteraad.

 

Het beroep leidt tot de vernietiging van het bestreden besluit of tot de afwijzing van het beroep op grond van de onontvankelijkheid of de ongegrondheid ervan.

 

§ 2. Het beroep wordt op straffe van onontvankelijkheid met een beveiligde zending ingediend bij de Vlaamse Regering binnen een termijn van dertig dagen, die ingaat op:

1° de dag na de datum van de betekening van de bestreden beslissing voor die personen of instanties aan wie de beslissing betekend wordt;

2° de dag na het verstrijken van de beslissingstermijn als de omgevingsvergunning in eerste administratieve aanleg stilzwijgend geweigerd wordt;

3° de dat na de eerste dag van de aanplakking van de bestreden beslissing in de overige gevallen.

 

De indiener van het beroep bezorgt op straffe van onontvankelijkheid gelijktijdig met de beveiligde zending van het beroep aan de Vlaamse Regering, een afschrift van het beroepschrift met een beveiligde zending aan het college van burgemeester en schepenen en aan de bevoegde beroepsinstantie, vermeld in artikel 52.

 

§ 3. Het college van burgemeester en schepenen bezorgt het volledige dossier of een afschrift daarvan onmiddellijk na de ontvangst van het afschrift van het beroepschrift, aan het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

 

§ 4. De Vlaamse Regering neemt een beslissing over het beroep binnen een termijn van negentig dagen, die ingaat de dag na de ontvangst van het dossier, vermeld in paragraaf 3. Die termijn is een termijn van orde.

 

De Vlaamse Regering brengt de indiener van het beroepschrift, de bevoegde overheid en de gemeente onmiddellijk op de hoogte van haar beslissing.

 

§ 5. Het besluit van de gemeenteraad over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg kan alleen worden vernietigd:

1° wegens strijdigheid met het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen;

2° wegens strijdigheid met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende gemeentewegen, en in voorkomend geval het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van hetzelfde decreet;

3° wegens de niet-naleving van een substantiële vormvereiste.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Beleidsplan ruimte Malle - conceptnota, kennisgevingsnota, procesnota en organisatie publieke raadpleging - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Op 24 november 2022 heeft de gemeenteraad goedkeuring gegeven aan de opmaak van een ruimtelijk beleidsplan samen met het bijhorende bestek en raming voor deze opdracht.

 

Op 6 maart 2023 werd de opdracht “Opmaak gemeentelijk beleidsplan ruimte en plan-MER” gegund aan studiebureau Witteveen+Bos Belgium nv, Posthoflei 5 bus 1 te 2600 Antwerpen-Berchem.

 

Gemeente Malle startte op 21 maart 2023 met de opmaak van het beleidsplan ruimte.

 

Er werd gestart met voorbereidend onderzoek dat bestond uit een screening van de huidige beleidsdocumenten en een rondgang in de gemeente met het projectteam op 6 april 2023. Hierbij werd gefocust op het verzamelen van zo veel mogelijk informatie. Tijdens een werksessie met de gemeentelijke diensten en het college van burgemeester en schepenen op 2 mei 2023 zijn de inventarisatie getoetst en de huidige uitdagingen van de gemeente besproken.

 

De eerste stap in de opmaak van een ruimtelijk beleidsplan bestaat uit de opmaak van een conceptnota, kennisgevingsnota en een procesnota. Volgens artikel 2.1.11 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening (VCRO) is het de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen om deze nota’s op te maken nadat de gemeenteraad de beslissing heeft genomen om een beleidsplan ruimte op te maken.

 

Op 31 juli 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen de conceptnota, kennisgevingsnota en procesnota goedgekeurd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40 en 41

 

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening Titel II Planning, Hoofdstuk I Ruimtelijke beleidsplannen van 15 mei 2009

 

Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning van 30 maart 2018

 

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen van 17 februari 2017

 

Motivering

 

Volgens artikel 38 van het besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van nadere regels voor de opmaak, de vaststelling en de herziening van ruimtelijke beleidsplannen en tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering in het kader van de regeling van de ruimtelijke beleidsplanning, bezorgt het college van burgemeester en schepenen de conceptnota, kennisgevingsnota en procesnota aan de gemeenteraad.

 

De conceptnota is een eerste stap in het planningsproces om samen met de bewoners en actoren na te denken hoe Malle er in 2050 zou kunnen uitzien. Deze nota geeft de ambities weer voor het toekomstig ruimtelijk beleid, bespreekt een aantal ruimtelijke strategieën om dit wensbeeld te bereiken en maakt een discussie op hoofdlijnen mogelijk.

 

De conceptnota bespreekt het huidig beleid met een aantal kengetallen rond thema’s zoals demografie en wonen. Vervolgens worden voor diezelfde thema’s de trends en ontwikkelingen besproken die belangrijk zijn voor de toekomst van de gemeente. Als laatste stap introduceert de conceptnota de ambities voor Malle tegen 2050. De strategieën om ambities te realiseren worden beleidskaders genoemd.

 

Na een analyse van de belangrijkste trends, ontwikkelingen en uitdagingen werden 15 ambities geformuleerd:

         wonen in een dorp

         kernen versterken

         open ruimte maximaal beschermen

         ruimte voor recreatie en sport

         voorzieningen voor iedereen

         waar rust en bedrijvigheid samengaan

         klimaatverandering: voorkomen en aanpassen

         duurzame en veilige mobiliteit

         erfgoed voor iedereen

         vlotte energietransitie

         toerisme dicht bij huis

         kwalitatieve ruimte voor onderwijs

         toekomstvisie voor kleiontginningen

         inspanningen voor een sterke landbouw

         nabije natuur.

 

Er werden vijf beleidskaders gekozen die op korte termijn uitvoering zullen geven aan bepaalde beleidsonderwerpen:

         kernversterking: hierin worden de randvoorwaarden voor de kernversterking vastgelegd. Onderzoek zal aantonen welke plekken in aanmerking komen voor verdichting, ontdichting en vergroening.

         niet-kerngebieden: in dit beleidskader legt de gemeente vast hoe zij zal omgaan met de perifere woongebieden. Ontwikkelingsmogelijkheden van slecht gelegen percelen kunnen bijvoorbeeld worden beperkt.

         open ruimtegebieden en het versterken van hun multifunctionaliteit: de open ruimte moet bewaard blijven en versnippering moet worden vermeden. Tegelijkertijd zal de open ruimte ook een meerwaarde betekenen voor de inwoners door het toelaten van zachte recreatie.

         recreatie: met dit beleidskader werkt de gemeente een visie uit op recreatie. Hierbij gaat het over uitbreidingen van bestaande spelers, de aanleg van nieuwe infrastructuur en de verbinding tussen de voorzieningen.

         bedrijvigheid: deze visie toont aan welke functies in de kernen horen en welke een plaats krijgen op de bedrijventerreinen. Ook de structuur van de bedrijventerreinen is een belangrijk thema.

 

Om de mogelijke effecten van het beleidsplan op mens en milieu in kaart te kunnen brengen, moet een milieueffectenrapport opgemaakt worden volgens de bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen. Een eerste stap in de opmaak van een milieueffectenrapport is de kennisgevingsnota waarin een beschrijving van Malle vandaag en hoe de milieueffecten zullen onderzocht worden, is uitgewerkt.

 

Tenslotte is een procesnota opgemaakt. Deze nota houdt de procesinformatie bij en gaat in op de manier waarop het communicatie- en participatieproces wordt gevoerd. De procesnota is een informatief en evolutief document dat in de loop van het planningsproces wordt aangevuld. Het geeft een overzicht van de actoren, de wijze van participatie, de manier waarop met de resultaten van de participatie is omgegaan en de procedurestappen vanaf de opstart tot de goedkeuring.

 

Vanaf 1 september tot en met 30 oktober 2023 wordt een publieke raadpleging georganiseerd en worden de verschillende documenten:

         ter informatie bezorgd aan het departement Omgeving, de Deputatie en de aangrenzende gemeenten

         voor advies voorgelegd aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) op 3 oktober 2023

         ter informatie voorgelegd aan de inwoners van Malle tijdens een infomarkt op 4 september 2023 tussen 19 uur en 21 uur in de foyer van ontmoetingscentrum De Notelaar. Op deze infomarkt kan iedereen meer uitleg krijgen over de nota’s.

 

De publieke raadpleging wordt gepubliceerd:

         in de Malse Courant van september 2023

         in het Belgisch Staatsblad

         in ten minste drie dag- of weekbladen die worden verspreid in de provincie Antwerpen

         op de website van de gemeente.

 

Tijdens de publieke raadpleging kan iedereen zijn mening geven over deze documenten.

 

Voor de conceptnota kan het via de volgende opties:

         de website van de gemeente: www.malle.be/beleidsplan-ruimte

         een aangetekende brief naar het college van burgemeester en schepenen, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle

         afgave tegen ontvangstbewijs in het gemeentehuis, Nijverheidsstraat 7, 2390 Malle

         via e-mail naar ruimtelijkeordening@malle.be.

 

Voor de kennisgevingsnota zijn er de volgende opties:

         via het digitaal inspraakformulier op de website van omgeving Vlaanderen (https://www.omgeving.vlaanderen.be/digitaal-inspreken-op-een-kennisgevingsnota)

         door een e-mail te sturen naar mer@vlaanderen.be

         door de opmerkingen of suggesties af te geven aan het Team Omgevingseffecten in Brussel of met de post te versturen naar het adres: Departement Omgeving, Team Omgevingseffecten, Plan-MER Beleidsplan ruimte Malle, Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel.

Beraadslaging

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt en nodigt de raadsleden uit om opmerkingen te geven. Ze licht ook toe dat iedereen welkom is op de infomarkt.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat een gemeenteraadscommissie wenselijk is na de raadpleging van de burgers.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de beleidskaders nog op de gemeenteraadscommissie besproken zullen worden.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de conceptnota van 20 juli 2023 met referentie 134892_01_REP_vD, kennisgevingsnota van 20 juli 2022 met referentie 134892_03_REP_vB en procesnota van 11 juli 2023 met referentie 134892_02_ REP_vB van het beleidsplan ruimte Malle.

 

Artikel 2 - kennis te nemen van de mogelijkheden om opmerkingen en suggesties te geven over de conceptnota van 20 juli 2023 met referentie 134892_01_REP_vD, kennisgevingsnota van 20 juli 2022 met referentie 134892_03_REP_vB en procesnota van 11 juli 2023 met referentie 134892_02_ REP_vB  tijdens de publieke raadpleging van 1 september tot en met 30 oktober 2023.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Sport - reglement G-sportsubsidies voor erkende sportverenigingen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In 2022 en 2023 werd het werkingssubsidiereglement voor erkende sportclubs aangepast. Er werd toen beslist om de subsidie voor G-sport uit het nieuwe werkingssubsidiereglement te halen en hiervoor een apart G-sportsubsidiereglement op te maken.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Beslissing van de gemeenteraad van 30 juni 2022 'Sport - erkenningsreglement voor sportverenigingen - goedkeuring'

 

Verslag van de sportraadcommissie erkenning en subsidiëring van 22 november 2022, 25 april 2023 en 6 juni 2023

 

Verslag van de raad van bestuur van de sportraad van 20 juni 2023
 

Motivering

 

Met deze subsidie wil het bestuur G-sport ondersteunen, promoten en structureel verankeren in het verenigingsleven. Het bestuur wil verenigingen die G-sport aanbieden financieel steunen met als doel de G-werking vooruit te helpen en kwalitatief uit te bouwen.

 

Dit G-sportsubsidiereglement werd opgemaakt in samenspraak met de sportraadcommissie erkenning en subsidiëring van 22 november 2022, 25 april 2023 en 6 juni 2023 en de raad van bestuur van de sportraad van 20 juni 2023. De sportraad koos er uitdrukkelijk voor om een eenvoudig en werkbaar subsidiereglement op te stellen.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of het klopt dat er voordien ook al een vorm van subsidie was.

 

Schepen Elisabeth Joris bevestigt dat en stelt dat er nu een uitbreiding is.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het een goede aanpassing is, maar merkt op dat er nog te weinig aangepaste sportinfrastructuur is.

 

De gemeenteraad besluit eenparig

 

Artikel 1 - onderhavig reglement G-sportsubsidies voor erkende sportverenigingen goed te keuren:

 

REGLEMENT G-SPORTSUBSIDIES VOOR ERKENDE SPORTVERENIGINGEN

 

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

 

Artikel 1 - Terminologie

 

Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:

         Sportvereniging: een groepering van mensen die zich structureel en duurzaam heeft georganiseerd met als primaire doelstelling de beoefening van sport

         Erkende sportvereniging: een sportvereniging die erkend is door het gemeentebestuur op basis van het erkenningsreglement voor sportverenigingen goedgekeurd door de gemeenteraad op 30 juni 2022 en eventuele latere wijzigingen

         G-Sport: activiteiten die individueel of in ploegverband worden beoefend met een competitief of recreatief karakter door personen met langdurige fysieke, psychische, verstandelijke of zintuigelijke beperkingen die hen in wisselwerking met diverse drempels kunnen beletten volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid samen met anderen te participeren in de samenleving, waarbij vooral de fysieke inspanning centraal staat

         G-sporter: iemand die regelmatig en actief G-sport beoefent

         Sportpromotionele acties: acties die georganiseerd worden buiten de dagelijkse werking van de sportvereniging om de G-sportwerking en het G-sportaanbod bekend te maken

         Kalenderjaar: van 1 januari tot 31 december

         Opleiding: een kadervormingscursus georganiseerd, of erkend door de Vlaamse Trainersschool (VTS)

         Bijscholing: een bijscholingscursus georganiseerd door VTS, de sportfederatie, de provincie, een sportregio of de gemeente

         Workshop en infoavond: infomoment georganiseerd door VTS, de sportfederatie, de provincie, een sportregio, de gemeente of anderen

         Topsportvereniging: een vereniging waarbij de leden sport beroepsmatig beoefenen

         Competitiesport op hoog niveau of topsport = beroepsmatige sportbeoefening.

 

Artikel 2 - Doelstelling

 

Met deze subsidie wil het bestuur G-sport ondersteunen, promoten en structureel verankeren in het verenigingsleven. Het bestuur wil verenigingen die G-sport aanbieden financieel steunen met als doel de G-werking vooruit te helpen en kwalitatief uit te bouwen.

 

Artikel 3 - Kader

 

Dit reglement is opgemaakt volgens de geldende overkoepelende wetten en decreten:

         wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

         decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.


De door de vereniging aan te reiken persoonsgegevens voor de toepassing van dit reglement zijn noodzakelijk en worden door het bestuur enkel gebruikt voor de toepassing en uitvoering van dit reglement.

 

Dit subsidiereglement is raadpleegbaar op de website www.malle.be.

 

Artikel 4 - Voorwaarden

 

Een vereniging die wil genieten van deze subsidie, moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

         door de gemeente erkend zijn, wanneer de vereniging ophoudt te bestaan of de erkenning tussentijds, d.w.z. tussen het ogenblik van de subsidieaanvraag en het moment van uitbetaling van de subsidie, werd ingetrokken wordt er geen subsidie meer uitgekeerd

         de vereniging heeft minstens één G-sporter als lid

         de vereniging heeft een zichtrekening in België op naam van de vereniging

         de vereniging biedt gedurende een sportseizoen minstens wekelijks of tweewekelijks een G-sportactiviteit aan op het grondgebied van Malle

         de vereniging is géén topsportvereniging of géén vereniging die enkel competitiesport op hoog niveau aanbiedt

         de vereniging moet schuldenvrij zijn ten opzichte van de gemeente, behoudens goedgekeurde leningen door de gemeenteraad.

 

Artikel 5 - Krediet

 

De subsidie wordt uitgekeerd binnen de perken van de door de gemeenteraad in het meerjarenplan goedgekeurde kredieten. Een vereniging kan geen subsidie voor hetzelfde doel ontvangen via andere gemeentelijke subsidiekanalen.

 

Artikel 6 - Termijn

 

Dit reglement is van toepassing voor de toewijzing en berekening van de subsidies vanaf kalenderjaar 2023 (werkingsjaar 2022).

 

HOOFDSTUK 2. Procedure en werkwijze

 

Artikel 7 - Aanvraagprocedure

 

De subsidie kan men aanvragen door volgende hierna omschreven procedure te volgen:

         de vereniging richt, op eigen initiatief, de aanvraag tot subsidiëring via de dienst vrije tijd aan het college van burgemeester en schepenen (hierna genoemd: college) via de daarvoor bestemde aanvraagformulieren

         het reglement en de aanvraagformulieren zijn vanaf 1 februari beschikbaar bij de dienst vrije tijd en kunnen daar opgevraagd worden; voor kalenderjaar 2023 (werkingsjaar 2022) zijn het reglement en de aanvraagformulieren uitzonderlijk beschikbaar vanaf 5 september 2023

         de subsidieaanvraag moet tijdig en correct ingediend worden uiterlijk op 31 maart van het betrokken jaar; voor kalenderjaar 2023 (werkingsjaar 2022) is de uiterlijke indiendatum uitzonderlijk 17 oktober 2023

         de vereniging die de aanvraag tot subsidie te laat indient ontvangt minder of geen subsidie:

         aanvragen ontvangen op 1 april t.e.m. 7 april; voor kalenderjaar 2023 (werkingsjaar 2022) is dit uitzonderlijk op 18 oktober t.e.m. 24 oktober: het op basis van de gescoorde punten berekende subsidiebedrag wordt automatisch verminderd met 25%. Het in mindering gebrachte bedrag wordt (samen met de eventueel andere in mindering gebrachte bedragen) verdeeld over de verenigingen die wel tijdig een aanvraag indienden en dit pro rata van de door deze verenigingen gescoorde punten

         aanvragen ontvangen op 8 april t.e.m. 14 april; voor kalenderjaar 2023 (werkingsjaar 2022) is dit uitzonderlijk op 25 oktober t.e.m. 31 oktober: het op basis van de gescoorde punten berekende subsidiebedrag wordt automatisch verminderd met 50%. Het in mindering gebrachte bedrag wordt (samen met de eventueel andere in mindering gebrachte bedragen) verdeeld over de verenigingen die wel tijdig een aanvraag indienden en dit pro rata van de door deze verenigingen gescoorde punten

         aanvragen ontvangen vanaf 15 april; voor kalenderjaar 2023 (werkingsjaar 2022) is dit uitzonderlijk vanaf 1 november: er worden geen subsidies meer toegekend.

 

De bewijslast van de tijdige indiening van de subsidieaanvraag en -dossier wordt gespecificeerd in de aanvraagformulieren en ligt bij de vereniging. Indien nodig, kan het college via de dienst vrije tijd steeds bijkomende informatie en/of bewijsstukken opvragen. Deze bijkomende informatie en/of bewijsstukken, ter verduidelijking van het ingediende dossier, moeten uiterlijk binnen de 10 dagen (datum van vraag geldt als aanvangsdatum) aan het college bezorgd worden via de dienst vrije tijd.

Bewijsstukken bij te voegen bij de aanvraag:

         ledenlijst van de aangesloten G-sporters per 1 januari van het jaar waarop de subsidie wordt aangevraagd

         bewijs/attest van G-sporter/beperking

         bewijs vaste contactpersoon als aanspreekpunt

         bewijs organisatie van sportpromotionele acties

         deelnameattesten bijscholingen en opleidingen bestuurders, begeleiders en trainers

         deelnamebewijzen workshops en infoavonden bestuurders, begeleiders en trainers.

 

Artikel 8 - Toewijzingsprocedure

 

Het college vraagt het advies van de sportraad over de ingediende subsidieaanvragen. Het bepaalt het voorstel tot verdeling, aan de hand van de bepalingen in onderhavig subsidiereglement en rekening houdend met het advies van de sportraad.

 

De subsidie in dit reglement vermeld, wordt daarbij slechts definitief uitbetaald als de vereniging erkend is door de gemeente op het moment van de uitbetaling.

 

De gemeente behoudt zich daarbij het recht voor de gegeven informatie, documenten en bewijsstukken te controleren. Het college kan daarbij personen aanwijzen om alle gevraagde documenten in te zien en/of bijkomende inlichtingen te vragen, om de taak van toezicht op de naleving van onderhavig reglement te kunnen vervullen. Al deze stukken of inlichtingen zijn strikt vertrouwelijk en mogen maar gebruikt worden in verband met de subsidieverdeling.

Indien door een vereniging opzettelijk onjuiste gegevens zijn verstrekt of indien de gestelde voorwaarden niet zijn nageleefd, wordt door het college de uitbetaling van de subsidie geheel geschorst of teruggevorderd en wordt eventueel de betrokken vereniging uitgesloten van subsidie.

 

Het college maakt via de dienst vrije tijd het definitieve resultaat bekend aan de aanvragende vereniging en dit voor 15 november van het betrokken jaar. De subsidies worden uiterlijk op 31 december van het betrokken jaar aan de vereniging uitbetaald.

 

Artikel 9 - Beroep

 

Tegen elke beslissing die in het kader van dit reglement wordt genomen, kan de vereniging beroep aantekenen. Dat gebeurt uiterlijk binnen de 30 dagen na de bekendmaking van de beslissing met een schriftelijk en voldoende gemotiveerd bezwaarschrift, gericht aan het college. De bewijslast van de tijdige indiening van het bezwaarschrift ligt bij de vereniging.

 

Na onderzoek van het bezwaarschrift, zal het college een gemotiveerde beslissing treffen en de vereniging hierover inlichten. Hiertegen is geen administratief beroep mogelijk.

 

Over alle gevallen en uitzonderingen die niet voorzien zijn in dit reglement, beslist het college.

 

HOOFDSTUK 3. Subsidiebedrag

 

Artikel 10 - Berekening van de subsidie

 

De subsidie wordt bepaald op basis van de beoordeling van de werking van de vereniging op het vlak van de hieronder omschreven en vastgestelde doelstellingen, criteria en parameters.

 

De subsidiëring wordt steeds bepaald op basis van de in het aanvraagdossier opgenomen gegevens en stavingstukken van de vereniging met betrekking tot het betreffende werkingsjaar.

 

De mogelijke subsidie voor de vereniging bestaat uit hierna volgende onderdelen:

         een basissubsidie: 70% van het globale gemeentelijke G-sportsubsidiebudget

         een kwaliteitssubsidie: 30% van het globale gemeentelijke G-sportsubsidiebudget.

 

Beide onderdelen van de subsidie worden verdeeld naar rato van het aantal door de vereniging behaalde punten volgens de hieronder vastgelegde bepalingen en puntenverdeling. Het beschikbaar gemeentelijk G-sportsubsidiebudget wordt gedeeld door het totaal aantal gescoorde punten om een subsidiebedrag per punt te verkrijgen. Elk punt wordt daarbij omgezet in een subsidiewaarde.

In geval van laattijdige indiening wordt het te ontvangen subsidiebedrag verminderd of geweigerd (zie artikel 7. Aanvraagprocedure).

 

Artikel 11 - Samenstelling van de basissubsidie

 

De basissubsidie wordt toegekend naar rato van het aantal behaalde punten door de verenigingen die een subsidieaanvraag indienen volgens volgende bepalingen:

 

Ledenaantallen: het aantal regelmatig actieve G-sporters ingeschreven in de vereniging op 1 januari van het jaar waarop de subsidie wordt aangevraagd.

Totaal regelmatig actieve G-sporters: 1 punt per lid
 

Artikel 12 - Samenstelling van de kwaliteitssubsidie

 

De kwaliteitssubsidie wordt toegekend naar rato van het aantal behaalde punten door de verenigingen die een subsidieaanvraag indienen volgens hierna volgende bepalingen.

 

De toekenning van de kwaliteitssubsidie gebeurt op basis van een aantal modules. De verschillende modules zijn facultatief, dus niet verplicht. Een vereniging kiest zelf hoeveel en aan welke modules ze wil voldoen. Per module kunnen punten verdiend worden. Alle gescoorde punten worden samengeteld en in rekening gebracht.

 

Kwaliteitsmodule 1: vaste contactpersoon als aanspreekpunt
 

De vereniging heeft een vaste contactpersoon als aanspreekpunt voor G-sport en deze contactpersoon staat met contactgegevens vermeld op de website en/of op de facebookpagina en/of in het informatieblad en/of via andere communicatiekanalen van de vereniging.

2 punten

 

Kwaliteitsmodule 2: sportpromotionele acties
 

De vereniging organiseert sportpromotionele acties buiten de dagelijkse werking om de G-sportwerking en het G-sportaanbod bekend te maken:

         organisatie van sportpromotionele ledenwervingsacties: buiten de dagelijkse werking organiseert de vereniging sportpromotionele ledenwervingsacties specifiek gericht naar G-sporters.

 2 punten per ledenwervingsactie met een maximum van 6 punten

         initiatieles: de vereniging geeft een initiatieles in scholen voor buitengewoon onderwijs en/of instellingen voor personen met een beperking.

 5 punten per initiatieles met een maximum van 20 punten

         deelname aan activiteiten van de dienst vrije tijd: de vereniging verleent per jaar minimaal 1 keer medewerking (administratief, logistiek, vrijwilligers, …) aan een activiteit van de dienst vrije tijd of sportraad specifiek gericht naar G-sporters.
1 punt

 

Kwaliteitsmodule 3: bijscholingen, opleidingen, workshops en infoavonden
 

De vereniging stimuleert het volgen van bijscholingen, opleidingen, workshops en infoavonden in functie van G-sport door haar bestuurders, begeleiders en trainers.

Als een bestuurder, begeleider of trainer niet slaagt voor een bijscholing, opleiding of module ervan dan mag de bestuurder, begeleider of trainer herkansen, maar worden in het kader van dit reglement slechts de uren voor de eerste herkansing geteld.

 

         1 punt per uur bijscholing of opleiding specifiek gericht naar G-sport met een maximum van 40 punten

         1 punt per workshop of infoavond specifiek gericht naar G-sport met een maximum van 40 punten

 

De vereniging kan geen punten krijgen voor bijscholing en/of opleiding als de vereniging voor dezelfde bijscholing en/of opleiding reeds punten kreeg via het werkings- en/of impulssubsidiereglement.

 

Artikel 13 - Inwerkingtreding

 

Het reglement treedt in werking op 4 september 2023. Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2027.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - vaststellen facultatieve verlofdagen en pedagogische studiedagen schooljaar 2023-2024 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het schoolbestuur moet jaarlijks voor de gemeentelijke basisschool De Horizon bepalen op welke momenten tijdens het schooljaar ze de facultatieve verlofdagen en de pedagogische studiedagen wil inplannen. De planning gebeurt op voorstel van de directie, na advies van de schoolraad, en na bespreking op het afzonderlijk hoog overlegcomité voor het gemeentelijk onderwijs.

 

In het basisonderwijs mogen, volgens de regelgeving, elk schooljaar 3 halve dagen worden ingericht als pedagogische studiedag. Afwijkingen moeten jaarlijks aangevraagd worden bij het ministerie van Onderwijs.

 

OVSG, de onderwijsorganisatie van steden en gemeenten, vroeg voor alle gemeentelijke basisscholen een gezamenlijke afwijking aan om volgend schooljaar een extra pedagogische studiedag in te richten in functie van de lancering van de nieuwe leerplannen voor het gemeentelijk basisonderwijs. Deze afwijking werd reeds goedgekeurd.

 

Het afzonderlijk hoog overlegcomité nam kennis van het voorstel voor het volgende schooljaar tijdens haar overleg op 12 juni 2023.

 

De schoolraad gaf in haar overleg van 6 juni 2023 een gunstig advies op het voorstel van de directie.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Besluit van de Vlaamse regering tot organisatie van het schooljaar in het basisonderwijs, in het deeltijds onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie georganiseerd, erkend of gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, goedgekeurd op 17 april 1981 en gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 11 juli 1991, artikel 6,9 en 10

 

Motivering

 

Het schoolbestuur wenst de facultatieve verlofdagen en pedagogische activiteiten zo vast te stellen, dat de optimale werking van de gemeentelijke basisschool De Horizon gegarandeerd blijft.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)

 

Artikel 1 - goedkeuring te verlenen aan het voorstel om de facultatieve verlofdagen voor het schooljaar 2023-2024 voor de gemeentelijke basisschool De Horizon vast te stellen als volgt: vrijdag 29 september 2023 en maandag 29 januari 2024.

 

Artikel 2 - goedkeuring te verlenen aan het voorstel om de pedagogische studiedagen voor het schooljaar 2023-2024 voor de gemeentelijke basisschool De Horizon vast te stellen als volgt: woensdag 11 oktober 2023, vrijdag 17 november 2023, woensdag 17 januari 2024 en woensdag 6 maart 2024.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Gemeentelijke basisschool De Horizon - schoolreglement schooljaar 2023-2024 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente Malle moet als schoolbestuur voor de gemeentelijke basisschool De Horizon een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt.

 

Het huidige schoolreglement is aan actualisatie toe wegens gewijzigde regelgeving en veranderde gegevens.

 

Het nieuwe schoolreglement werd besproken in de schoolraad van 6 juni 2023. Het voorstel is gebaseerd op het laatst beschikbare model van OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten).

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40

 

Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, artikelen 8, 12,14, 27bis, 44 quater tem 44 septies

 

Decreet leersteun van 3 mei 2023, artikel 16

 

Beslissing van de gemeenteraad van 29 augustus 2019 'gemeentelijke basisschool De Horizon - schoolreglement schooljaar 2019-2020 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De gemeente Malle wil als schoolbestuur een schoolreglement opstellen en hanteren, op maat van de gemeentelijke basisschool De Horizon, haar leerlingen, ouders en schoolteam.

Beraadslaging

 

Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Wim Vervloet merkt op dat de Vlaamse toets Nederlands en Wiskunde wordt toegevoegd. Hij vraagt of het zoiets is als de koala toets.

 

Schepen Elisabeth Joris bevestigt dit.

 

Raadslid Wim Vervloet stelt dat er bepaalde kinderen meer feestdagen hebben. Hij vraagt of dit ook zo voor de leerkrachten is.

 

Schepen Elisabeth Joris meldt dat voor alle leerkrachten hetzelfde geldt.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt over hoeveel godsdiensten er les gegeven wordt.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt niet 100% zeker te zijn, maar vorig jaar werd de katholieke godsdienst gegeven, zedenleer, protestantse en islamitische. Mogelijk werd ook orthodoxe godsdienst gegeven.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er zicht is op wat er gezegd wordt als de lessen in het Arabisch gegeven worden.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat de lessen niet in het Arabisch gegeven worden.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt waarom het advies van het CLB geschrapt werd op pagina 24/25.

 

Schepen Elisabeth Joris stelt dat ze nog altijd advies geven aan de leerkrachten in bijvoorbeeld mdo's. Er moet geen apart advies meer gegeven worden.

 

Raadslid Alex Van Loon wijst nog op een schrijffout bij het stuk over deconnectie.

 

Voorzitter Jolien Vrints bevestigt dat het nodige wordt aangepast.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)

 

Artikel 1 - het schoolreglement voor de gemeentelijke basisschool De Horizon voor het schooljaar 2023-2024, met als kenmerk 'GBS De Horizon_schoolreglement_23_24_def' bestaande uit 53 pagina's, goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 02/10/2023
Overzicht punten

GR van 31 augustus 2023

 

Vragen en mededelingen

 

         Burgemeester Sanne Van Looy wijst op de uitnodiging voor het bezoek aan het kasteeldomein en roept op om naar de infomarkt met betrekking tot het beleidsplan te komen.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er nog bepaalde werken komen in het bos dat het Kempens Landschap heeft aangekocht aan de Lange Dreef. Schepen Wouter Patho licht toe dat er een beheersplan in opmaak is. Hij meent dat er na de zomervakantie feedback zou volgen.

         Raadslid Gert Peeters stelt dat er een vuilbak is opgestookt. Schepen Yannis Leirs stelt dat er een melding is binnen gekomen voor een vuilbak achter Lochtiens.

         Schepen Elisabeth Joris roept iedereen op om mee te fietsen met de Fietsersbond om een volwaardig fietspad tussen Sint Antonius en Westmalle te krijgen.

         Raadslid Tom Lauryssen licht toe dat het positief is dat er meer banken komen.

         Raadslid Tom Lauryssen zag dat er een overheidsopdracht gelanceerd werd voor het reinigen van de dakgoten. Hij stelt dat evenwel de oorzaak ook moet aangepakt worden, namelijk mosvorming op de daken. Als je het mos niet weg doet, haalt het reinigen van de goten weinig uit. Hij vraagt of de gemeente dit ook niet zelf kan. Schepen Yannis Leirs licht toe dat de gemeente er het materiaal niet voor heeft en wijst er nog op dat het dak van het Koetshuis recent ook werd ontmost.

         Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er heel wat verkeersborden schuin staan of niet meer leesbaar zijn. Hij vraagt om hier de nodige aandacht voor te hebben.

         Raadslid Tom Lauryssen vraagt om werk te maken van de oversteekplaats aan de voetbal in Oostmalle. Schepen Dirk Gerinckx stelt de druk hoog te houden.

 

 

Publicatiedatum: 02/10/2023