Peter Lacante Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Paul Van Ham Alain De Laet Mieke Vermeyen Dries De Vry Wim Jordens Dirk Gerinckx Wim Vervloet Kris Mintjens Alex Van Loon Elisabeth Joris Yannis Leirs Sanne Van Looy Ingrid Vrints Katleen Mintjens Jolien Vrints Wouter Patho Dominique Defossez Gert Peeters Eddy Krijnen Peter Lacante Tom Lauryssen aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Gemeenteraad - onderzoek van de geloofsbrieven, aanstelling en eedaflegging van een opvolger als titelvoerend lid van de gemeenteraad in vervanging van Kirsten Dewaelheyns, uittredend titularis - vaststelling rangorde gemeenteraadsleden - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeenteraad heeft in zitting van 25 augustus 2022 kennis genomen van het ontslag van Kirsten Dewaelheyns als gemeenteraadslid.
Het mandaat van titelvoerend lid van de gemeenteraad is bijgevolg vacant en kan dus door aanstelling van een opvolger terug worden ingevuld.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 6, 14 en 15
Lokaal en provinciaal kiesdecreet van 8 juli 2011, artikels 8, 58, 86 en 169
Goedgekeurd proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018
Motivering
Tijdens de gemeenteraad van 26 augustus 2021 werd Kirsten Dewaelheyns als gemeenteraadslid geïnstalleerd. Zij was volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 verkozen als vierde opvolgend gemeenteraadslid op de kandidatenlijst nr. 9. Door haar ontslagname als gemeenteraadslid, komt de vijfde opvolger op de kandidatenlijst nr. 9 als eerstvolgende aan bod om de vacante plaats van gemeenteraadslid in te vullen.
Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd Kay Tomboy als vijfde opvolgend gemeenteraadslid verkozen verklaard op de kandidatenlijst nr. 9.
Kay Tomboy heeft met e-mail van 31 augustus 2022 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.
Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd Leen Laenens als zesde opvolgend gemeenteraadslid verkozen verklaard op de kandidatenlijst nr. 9.
Leen Laenens heeft met e-mail van 4 augustus 2022 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.
Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd Dave Simons als zevende opvolgend gemeenteraadslid verkozen verklaard op de kandidatenlijst nr. 9.
Dave Simons heeft met e-mail van 3 september 2022 meegedeeld dat hij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.
Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd Joke Kempenaers als achtste opvolgend gemeenteraadslid verkozen verklaard op de kandidatenlijst nr. 9.
Joke Kempenaers heeft met e-mail van 3 augustus 2022 meegedeeld dat zij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.
Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd Gert Stynen als negende opvolgend gemeenteraadslid verkozen verklaard op de kandidatenlijst nr. 9.
Gert Stynen heeft met brief van 8 augustus 2022 meegedeeld dat hij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid niet wenst op te nemen.
Volgens het proces-verbaal van de gemeenteraadsverkiezing van 14 oktober 2018 werd Lennert Vorsselmans als tiende opvolgend gemeenteraadslid verkozen verklaard op de kandidatenlijst nr. 9.
Lennert Vorsselmans heeft met e-mail van 5 september 2022 meegedeeld dat hij de functie van titelvoerend gemeenteraadslid wenst op te nemen.
Gezien deze omstandigheden blijkt dat Lennert Vorsselmans op dit ogenblik de eerste in aanmerking komende opvolger van de lijst nr. 9 is en bijgevolg, overeenkomstig de gemeentekieswet aangewezen is om Kirsten Dewaelheyns op te volgen.
In de voorgelegde documenten wordt aangetoond dat Lennert Vorsselmans sedert de verkiezing zonder onderbreking aan de voor de verkiesbaarheid gestelde vereisten voldaan heeft en er tot op dit ogenblik niet heeft opgehouden er aan te voldoen. Hij bevindt zich eveneens niet in een van de gevallen van onverenigbaarheid met het mandaat van gemeenteraadslid.
Opvolgers die na de installatievergadering als gemeenteraadslid worden geïnstalleerd nemen in volgorde van hun eedaflegging een rang in. Dat betekent dat Lennert Vorsselmans rang 25 inneemt.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen
Artikel 1 - de geloofsbrieven van Lennert Vorsselmans goed te keuren. Met het oog op zijn aanstelling als titelvoerend lid van de gemeenteraad wordt hij uitgenodigd om de bij het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 voorziene eed af te leggen.
Op verzoek van de voorzitter treedt Lennert Vorsselmans hierop in de vergaderzaal en legt in handen van de voorzitter de bedoelde eed af, namelijk: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.".
Artikel 2 - akte te nemen van de eedaflegging van Lennert Vorsselmans als titelvoerend lid van de gemeenteraad in handen van de voorzitter van de gemeenteraad en Lennert Vorsselmans derhalve als gemeenteraadslid aan te stellen en hem verder deel te laten nemen aan de beraadslaging van de gemeenteraad.
Artikel 3 - de in artikel 2 voornoemde aanstelling te melden via de internetapplicatie 'mandatenbeheer Vlaanderen'.
Artikel 4 - vast te stellen dat Lennert Vorsselmans in de rangorde van gemeenteraadsleden plaats 25 inneemt en de rangorde van de gemeenteraadsleden bijgevolg vast te stellen als volgt:
1 Wim Jordens
2 Katleen Mintjens
3 Alain De Laet
4 Alex Van Loon
5 Elisabeth Joris
6 Dries Van Dyck
7 Ingrid Vrints
8 Sanne Van Looy
9 Paul Van Ham
10 Wouter Patho
11 Kim Geys
12 Mieke Vermeyen
13 Peter Lacante
14 Mieke Laenen
15 Kris Mintjens
16 Wim Vervloet
17 Eddy Krynen
18 Gert Peeters
19 Jolien Vrints
20 Dirk Gerinckx
21 Dries De Vry
22 Tom Lauryssen
23 Yannis Leirs
24 Dominique Defossez
25 Lennert Vorsselmans
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Jolien Vrints Dominique Defossez Gert Peeters Katleen Mintjens Alex Van Loon Alain De Laet Sanne Van Looy Ingrid Vrints Dirk Gerinckx Wim Vervloet Wim Jordens Tom Lauryssen Paul Van Ham Yannis Leirs Peter Lacante Dries De Vry Wouter Patho Kris Mintjens Elisabeth Joris Mieke Vermeyen Eddy Krijnen Lennert Vorsselmans aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 1 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Gemeenteraad - notulen en zittingsverslag zitting 25 augustus 2022 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De vorige gemeenteraadszitting vond plaats op 25 augustus 2022. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben worden ter goedkeuring voorgelegd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen
Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32
Motivering
De gemeenteraad stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 25 augustus 2022 correct en volledig werden opgesteld.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 1 onthouding (Lennert Vorsselmans)
Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de gemeenteraadszitting van 25 augustus 2022 goed te keuren.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Kris Mintjens Mieke Vermeyen Wouter Patho Sanne Van Looy Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Jordens Alex Van Loon Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Alain De Laet Lennert Vorsselmans Dominique Defossez Jolien Vrints Peter Lacante Tom Lauryssen Wim Vervloet Gert Peeters Elisabeth Joris Paul Van Ham Yannis Leirs Dries De Vry aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Informatica - samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Malle en gemeente & OCMW Zoersel over de uitbouw en de structurele samenwerking op het vlak van ICT - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Gemeente Malle en gemeente & OCMW Zoersel willen in het kader van de uitbouw en digitalisering van hun werking en dienstverlening samenwerken om tegemoet te komen aan deze uitdagingen.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40, 41 en 387
Beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 19 september 2022 'Informatica - samenwerkingsovereenkomst tussen gemeente Malle en gemeente & OCMW Zoersel over de uitbouw en de structurele samenwerking op het vlak van ICT - doorverwijzing naar de gemeenteraad'
Motivering
Er wordt een samenwerking voorzien in toepassing van artikel 387 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 dat toelaat dat gemeenten onderling overeenkomsten sluiten.
Door het bundelen van de krachten beogen beide besturen onder meer de continuïteit en efficiëntie in hun dienstverlening te optimaliseren en om investeringen rond netwerk, server, beveiliging, dataopslag, verbinding en back-up te delen waardoor er rechtstreeks wordt bespaard door beide besturen in hun noodzakelijke investeringsuitgaven.
De samenwerking verloopt gefaseerd waarbij de fases als oplopend moeten worden beschouwd in de mate waarin ze impact hebben op de interne werking van beide lokale besturen:
● Fase 1: afstemmen en delen van de buitenste laag van de infrastructuur (redundantie serverinfrastructuur, interval synchronisatie met het oog op continuïteit)
● Fase 2: first-line ondersteuning samen organiseren (gezamenlijke helpdesk)
● Fase 3: uitwerken van een gezamenlijk IT-beleid
● Fase 4: gezamenlijke uitrol van de software-applicaties en gebruikerssupport.
De samenwerkingsovereenkomst voorziet in een stuurgroep, samengesteld uit de schepenen van informatica en leden van de administratie van beide besturen, die periodiek vergadert, een afgesloten fase evalueert en het college van burgemeester en schepenen adviseert over het aanvatten van een volgende fase.
De samenwerkingsovereenkomst is er één van onbepaalde duur en gaat in vanaf 1 oktober 2022.
Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen bij het ontwerp van de samenwerkingsovereenkomst en verwees ze op 19 september 2022 voor goedkeuring door naar de gemeenteraad.
In Zoersel werd de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd door de gemeenteraad op 20 september 2022.
Beraadslaging
Burgemeester Sanne Van Looy geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Wim Vervloet vraagt of de kosten in gelijke delen verdeeld worden.
Burgemeester Sanne Van Looy bevestigt dat de kosten in gelijke delen verdeeld worden.
Raadslid Dominique Defossez merkt op dat ontdubbeling heel belangrijk is waardoor je moeilijk de kosten per inwoner kan gaan bekijken.
Raadslid Alex Van Loon stelt dat het goed is om hierover samen te werken en stelt dit dan ook toe te juichen.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - de 'samenwerkingsovereenkomst Malle - Zoersel artikel 387 DLB uitbouw en structurele samenwerking ICT' goed te keuren:
SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MALLE -ZOERSEL
artikel 387 DLB
UITBOUW EN STRUCTURELE SAMENWERKING ICT
TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN:
GEMEENTE MALLE, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door Jolien Vrints, voorzitter van de gemeenteraad, en Sven Brabants, algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 29 september 2022,
hierna genoemd “Malle”
GEMEENTE ZOERSEL, Handelslei 167, 2980 Zoersel, vertegenwoordigd door Liesbeth Verstreken, burgemeester, en Kristof Janssens, algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van gemeenteraad van 20 september 2022,
hierna genoemd “Zoersel”
hierna gezamenlijk genoemd “de partijen” en elk afzonderlijk “de partij”
Gelden de volgende afspraken rond de gezamenlijke uitbouw van een structurele samenwerking tussen de IT diensten van de lokale besturen Malle en Zoersel:
In het kader van de uitbouw en digitalisering van hun werking en dienstverlening willen Malle en Zoersel samenwerken om tegemoet te komen aan deze uitdagingen. Ze sluiten hiertoe onderhavige samenwerkingsovereenkomst in de zin van artikel 387 DLB. De samenwerking verloopt gefaseerd waarbij de fases als oplopend moeten worden beschouwd in de mate waarin ze impact hebben op de interne werking van beide lokale besturen:
● Fase 1: afstemmen en delen van de buitenste laag van de infrastructuur (redundantie serverinfrastructuur, interval synchronisatie m.h.o. continuïteit)
● Fase 2: First-line ondersteuning samen organiseren (gezamenlijke helpdesk)
● Fase 3: Uitwerken van een gezamenlijk IT-beleid
● Fase 4: Gezamenlijke uitrol van de software-applicaties en gebruikerssupport.
Door het bundelen van de krachten beogen beide besturen onder meer de continuïteit en efficiëntie in hun dienstverlening te optimaliseren en dat investeringen rond netwerk, server, beveiliging, dataopslag, verbinding en back-up kunnen worden gedeeld waardoor er rechtstreeks wordt bespaard door beide besturen in hun noodzakelijke investeringsuitgaven.
Onderhavige overeenkomst vormt de basis voor de gefaseerde uitwerking van deze IT-samenwerking tussen de gemeentebesturen van Malle en Zoersel.
2.1. Partijen verbinden zich er wederzijds toe deze overeenkomst in al haar onderdelen te goeder trouw uit te voeren.
2.2. Beide besturen richten samen een stuurgroep op, bestaandeuit:
● VoorMalle:
○ de teamverantwoordelijke informatica,
○ de jurist en deskundige organisatie,
○ de financieel directeur,
○ de algemeen directeur,
○ De schepen van informatica.
● voorZoersel:
○ de teamverantwoordelijke informatica,
○ het afdelingshoofd personeel en organisatie,
○ het afdelingshoofd bestuur en beleid,
○ de algemeen directeur,
○ de schepen van informatica.
Het voorzitterschap van de stuurgroep zal het eerste jaar worden waargenomen door de schepen van informatica van Malle, het tweede jaar door de schepen van informatica van Zoersel, en zo na elk jaar afwisselend.
De Stuurgroep stuurt de samenwerking tussen Malle en Zoersel strategisch aan. Ze wordt belast met de strategische uitwerking van de verschillende fasen zoals omschreven in artikel 1.
Door de Stuurgroep kunnen projectteams worden samengesteld die zich zullen bezig houden met de operationele uitwerking van de samenwerking.
De stuurgroep vergadert naargelang de noodwendigheid en elk van de partijen heeft het recht om deze stuurgroep samen te roepen.
Van de vergaderingen van de stuurgroep wordt een verslag gemaakt,
De stuurgroep kan alle personen wiens aanwezigheid hij nuttig oordeelt, uitnodigen tot het bijwonen van zijn vergaderingen.
2.3. Na de afronding van een fase en alvorens een nieuwe fase aan te vatten, bezorgt de stuurgroep een evaluatie van de voorbije fase en haar advies over het aanvatten van een nieuwe fase aan het college van burgemeester van schepenen. Voor het aanvatten van een nieuwe fase is er een goedkeuring van het college van burgemeester en schepenen nodig.
2.4. Het college van burgemeester en schepenen beslist – na advies van de stuurgroep – over de eventuele vroegtijdige stopzetting van een bepaalde fase.
3.1. Beide partijen treffen alle passende technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen die nodig zijn om de persoonsgegevens te beveiligen, rekening houdend met de stand van de techniek en de kost voor beveiliging, alsook met de aard, de omvang, de context en de verwerkingsdoeleinden en de qua waarschijnlijkheid en ernst uiteenlopende risico's voor de rechten en vrijheden van personen. Beide partijen zullen persoonsgegevens beveiligen tegen vernietiging, verlies, vervalsing, niet toegelaten verspreiding of toegang en elke andere vorm van onwettige verwerking.
3.2. Beide partijen duiden een functionaris voor gegevensbescherming aan en hebben een actueel informatieveiligheidsbeleid en informatieveiligheidsplan.
Beide partijen verbinden zich er uitdrukkelijk toe het vertrouwelijk karakter en de veiligheid van de persoonsgegevens die in het kader van de overeenkomst verwerkt worden, te waarborgen. Alle personeelsleden of aangestelden die toegang hebben tot de persoonsgegevens zullen het vertrouwelijk karakter en de veiligheid van deze persoonsgegevens respecteren. Beide partijen zullen erop toezien dat personeelsleden of aangestelden enkel toegang verkrijgen tot persoonsgegevens nadat ze behoorlijk gebonden zijn door een wettelijke of contractuele vertrouwelijkheidsverplichting.
5.1. Beide partijen zullen elkaar alle informatie verstrekken en alle bijstand verlenen die noodzakelijk is zodat de verplichtingen van de Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) na kunnen gekomen worden.
5.2. In het geval van een datalek en andere ernstige pogingen tot onrechtmatige of ongeautoriseerde verwerkingen zullen beide partijen elkaar zo veel mogelijk bijstaan om de procedure bij het ontdekken van een gegevenslek te volgen. Men zal alle maatregelen treffen die redelijkerwijs nodig zijn om (verdere) schending van de beveiligingsmaatregelen en eventuele schade te voorkomen of te beperken.
5.3. Rekening houdend met de aard van de verwerking en beschikbare informatie, verlenen beide partijen bijstand aan de functionaris voor gegevensbescherming bij het nakomen van volgende verplichtingen:
● het melden van een datalek aan de toezichthoudende autoriteit conform artikel 33 van de AVG;
● het mededelen van een datalek aan de betrokkene conform artikel 34 van de AVG.
Het is enkel de functionaris voor gegevensbescherming toegestaan om een datalek te melden aan de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).
De gezamenlijke kosten die voortvloeien uit deze overeenkomst (bvb. gemeenschappelijke servers, clouddiensten, beveiliging… ) worden volgens een gelijke verdeelsleutel door elk van de partijen gedragen. Waar mogelijk zal dit gebeuren door middel van een gescheiden facturatie.
Deze overeenkomst gaat in vanaf 1 oktober 2022 en geldt in principe voor onbepaalde duur tenzij ze in onderling overleg ontbondenwordt.
Bij conflicten dient steeds verplicht binnen de stuurgroep te worden gezocht naar een minnelijke oplossing. Een vordering in rechte is pas mogelijk als geen minnelijk akkoord kan worden bereikt.
Bij gebrek aan minnelijke regeling tussen de partijen, zal elk geschil beslecht worden voor de bevoegde rechtbank van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Deze overeenkomst valt onder de toepassing van de Belgische wetgeving.
Gedaan te [plaats] op [datum] in 2 originele exemplaren waarvan elke partij erkent een exemplaar ontvangen te hebben.
Gelezen en goedgekeurd,
Voor Zoersel, Voor Malle,
LiesbethVerstreken Jolien Vrints
burgemeester voorzitter gemeenteraad
KristofJanssens Sven Brabants
algemeendirecteur algemeen directeur
GR van 29 september 2022
Beleids- en beheerscyclus - opvolgingsrapportering over het meerjarenplan 2020-2025 - kennisneming
Toelichting
Aanleiding en context
De beleids- en beheerscyclus voorziet een opvolgingsrapportering over het meerjarenplan voor het einde van het derde kwartaal.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2018, artikel 263
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2018, artikel 171, § 4, artikel 176
Motivering
Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de opvolgingsrapportering over het eerste semester minstens voor het einde van het derde kwartaal wordt voorgelegd.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit
Artikel 1 - kennis te nemen van de opvolgingsrapportering van de periode 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022 over het meerjarenplan.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Dries De Vry Mieke Vermeyen Dirk Gerinckx Gert Peeters Wim Jordens Elisabeth Joris Ingrid Vrints Sanne Van Looy Wouter Patho Dominique Defossez Yannis Leirs Peter Lacante Jolien Vrints Alain De Laet Katleen Mintjens Kris Mintjens Eddy Krijnen Paul Van Ham Alex Van Loon Tom Lauryssen Lennert Vorsselmans Wim Vervloet aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 4 , aantal tegenstanders: 5 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Meerjarenplan - subsidies op naam 2022 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 bevat een aantal subsidies op naam.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 23°
Motivering
De gemeenteraad wenst een aantal subsidies op naam aan te passen in het meerjarenplan en toe te kennen voor het jaar 2022.
Beraadslaging
Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat de subsidie van 30.000 euro voor een tent er los over is. Hij vraagt of het niet beter is dat Muzika per avond voor de tent zou betalen. Bovendien zou er nagedacht kunnen worden of het niet beter is om een tent aan te kopen. Raadslid Paul Van Ham stelt dat de KLJ zelf hun tent moet betalen, de boeren voor de landbouwfeesten ook, enzovoort.
Schepen Wim Jordens stelt dat er een evaluatie zal komen. Er is ondertussen een nieuwe cultuurfunctionaris die onder andere als taak heeft een samenwerkingsovereenkomst op te maken. Schepen Wim Jordens wijst er ook nog op dat het de bedoeling is om de tent open te stellen voor alle verenigingen.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat misschien ook bekeken moet worden wat Zoersel of Lierse sponsort.
Raadslid Kris Mintjens stelt dat activiteiten die zelfbedruipend zijn of winst maken niet gesubsidieerd zouden moeten worden door de gemeente. Dat zou de uitgangspositie moeten zijn.
Raadslid Eddy Krynen stelt dat normaal iets gesubsidieerd of gesponsord wordt voor de burgers van Malle. Voor sportclubs is er een regel dat er een percentage van de leden van Malle moet zijn. Bij de parkavonden ken je niet veel volk meer. Er zou over nagedacht moeten worden in hoeverre dit dan nog gesponsord moet worden.
Raadslid Alex Van Loon stelt dat een gelijke toegang voor de verschillende verenigingen essentieel is en stelt begrepen te hebben dat het college van burgemeester en schepenen hier naar wil evolueren.
De gemeenteraad besluit bij 13 ja stemmen en 5 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen) en 4 onthoudingen (Alexander Van Loon, Wim Vervloet, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans)
Artikel 1 - de volgende subsidies op naam toe te kennen voor het jaar 2022:
Volgnummer | Omschrijving | 2022 | AMJP | 2022 |
MJP000813 | Dotatie - politiezone Voorkempen | € 2.227.668,00 |
| € 2.227.668,00 |
MJP000817 | Investeringssubsidie - brandweerzone Rand | € 183.690,00 | + € 4.807,00 | € 188.497,00 |
MJP000816 | Dotatie - brandweerzone Rand | € 513.504,00 | - € 91.080,00 | € 422.424,00 |
MJP001796 | Investeringssubsidie - politiezone Voorkempen | € 83.672,00 |
| € 83.672,00 |
MJP001038 | Subsidie - Muzika - tent | € 17.500,00 | + € 12.500,00 | € 30.000,00 |
MJP001605 | Investeringssubsidie - Sint-Pauluskerk | € 15.467,80 |
| € 15.467,80 |
MJP000944 | Subsidie - kerkfabriek Sint-Paulus - tekort exploitatie en huurtoelage | € 11.267,00 |
| € 11.267,00 |
MJP001996 | Subsidie - Pop in Malle | € 10.000,00 |
| € 10.000,00 |
MJP001196 | Subsidie - Renessound | € 6.500,00 |
| € 6.500,00 |
MJP001216 | Subsidie - KVK Westmalle | € 5.130,00 |
| € 5.130,00 |
MJP001219 | Subsidie - KVC Oostmalle Sport | € 5.130,00 |
| € 5.130,00 |
MJP002984 | Subsidie - Bosgroep Kempen Noord vzw | € 5.000,00 |
| € 5.000,00 |
MJP001106 | Subsidie - Muzika - programmatie | € 5.000,00 |
| € 5.000,00 |
MJP001213 | Subsidie - verbroedering Europese gemeenten | € 4.100,00 |
| € 4.100,00 |
MJP002954 | Subsidie - Kempens Landschap - aankoop bos | € 81.650,00 |
| € 81.650,00 |
MJP002326 | Subsidie - zomeractie middenstandsverenigingen | € 3.000,00 |
| € 3.000,00 |
MJP002605 | Subsidie - piste mariagaarde | € 5.400,00 |
| € 5.400,00 |
MJP002565 | Subsidie - braderijcomité Westmalle | € 2.500,00 |
| € 2.500,00 |
MJP000204 | Subsidie - jeugdraad | € 1.860,00 |
| € 1.860,00 |
MJP000317 | Subsidie - milieuraad | € 1.764,00 |
| € 1.764,00 |
MJP001211 | Subsidie - heemkundige kring | € 1.000,00 |
| € 1.000,00 |
MJP000951 | Subsidie - de schakel | € 1.200,00 |
| € 1.200,00 |
MJP000205 | Subsidie - sportraad | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP000655 | Subsidie - mobiliteitsraad | € 868,00 | - € 868,00 |
|
MJP000871 | Subsidie - oudercomité De Horizon | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP001250 | Subsidie - adviesraad lok | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP000206 | Subsidie - curama | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP000209 | Subsidie - gecoro | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP002902 | Subsidie - seniorenraad | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP000207 | Subsidie - toerismeraad | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP001251 | Subsidie - adviesraad voor mensen met een handicap | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP002580 | Subsidie - lokale economieraad | € 868,00 |
| € 868,00 |
MJP001195 | Subsidie - vriendenkring brandweer oost en west | € 740,00 |
| € 740,00 |
MJP001239 | Subsidie - orthopedagogisch centrum Clara Fey | € 725,00 |
| € 725,00 |
MJP001241 | Subsidie - rode kruis | € 620,00 |
| € 620,00 |
MJP001210 | Subsidie - Den Grooten Buurt | € 618,00 |
| € 618,00 |
MJP001224 | Subsidie - oudercomité GIBLO Beerse | € 600,00 |
| € 600,00 |
MJP001234 | Subsidie - dienstverleningscentrum Zwart Goor | € 575,00 |
| € 575,00 |
MJP001246 | Subsidie - ziekenzorg | € 558,00 |
| € 558,00 |
MJP000415 | Subsidie - kringloopwinkel de Cirkel - De Enter - klimaatplan | € 500,00 |
| € 500,00 |
MJP001226 | Subsidie - ouderverenigingen scholen Malle | € 434,00 |
| € 434,00 |
MJP001198 | Subsidie - kerkfabrieken | € 375,00 |
| € 375,00 |
MJP001244 | Subsidie - thuisbegeleiding autisme Raster | € 350,00 |
| € 350,00 |
MJP001215 | Subsidie - gordel Den Grooten Buurt | € 250,00 |
| € 250,00 |
MJP001229 | Subsidie - AA Malle | € 250,00 |
| € 250,00 |
MJP001237 | Subsidie - katholieke vereniging gehandicapten | € 250,00 |
| € 250,00 |
MJP001217 | Subsidie - triatlon Lollepotters | € 250,00 |
| € 250,00 |
MJP001218 | Subsidie - SVG Oostmalle | € 250,00 |
| € 250,00 |
MJP002714 | Subsidie - Heder | € 225,00 | + € 25,00 | € 250,00 |
MJP001225 | Subsidie - oudercomité VIBO | € 175,00 | + € 150,00 | € 325,00 |
MJP001242 | Subsidie - sociaal-cultureel centrum spreek- en gehoorgestoorden Piramime | € 150,00 | + € 25,00 | € 175,00 |
MJP001245 | Subsidie - wit-geel kruis | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001230 | Subsidie - brailleliga | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001247 | Subsidie - werkplaats Monikkenheide | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001207 | Subsidie - 11 november Sint-Laurentius | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001231 | Subsidie - Belgische MS liga | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001206 | Subsidie - 11 november Muzalliek | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001236 | Subsidie - kankerfonds | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001233 | Subsidie - dienst opvanggezinnen | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001243 | Subsidie - tele-onthaal | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001238 | Subsidie - kinderwelzijn | € 125,00 |
| € 125,00 |
MJP001208 | Subsidie - Oud-strijders | € 1.275,00 |
| € 1.275,00 |
MJP001202 | Subsidie - onderlinge bedrijfshulp landbouw | € 124,00 |
| € 124,00 |
MJP001842 | Subsidie - gebuurt Schrobbershoek | € 124,00 |
| € 124,00 |
MJP001203 | Subsidie - provinciale fokveedag | € 124,00 |
| € 124,00 |
MJP001214 | Subsidie - vriendenkring Hoogstraatsebaan | € 124,00 |
| € 124,00 |
MJP001212 | Subsidie - Sinterklaasvrienden | € 124,00 |
| € 124,00 |
MJP002716 | Subsidie - VOC Kapellen | € 100,00 |
| € 100,00 |
MJP002715 | Subsidie - GO! Nautica | € 100,00 |
| € 100,00 |
MJP001240 | Subsidie - revalidatiecentrum Noorderkempen Wuustwezel | € 100,00 |
| € 100,00 |
MJP001222 | Subsidie - Buso Zonnebos | € 75,00 |
| € 75,00 |
MJP001232 | Subsidie - de 3 master | € 75,00 | + € 25,00 | € 100,00 |
MJP001201 | Subsidie - landbouwcommissie | € 62,00 |
| € 62,00 |
MJP000320 | Subsidie - Kempens landschap | € 3.200,00 |
| € 3.200,00 |
MJP001200 | Subsidie - gewestelijke fokveedag | € 50,00 |
| € 50,00 |
MJP001252 | Subsidie - bijdrage in de financiële kosten NMVB | € 40,00 |
| € 40,00 |
MJP001199 | Subsidie - bedrijfsgilde rundveehouders | € 37,00 |
| € 37,00 |
MJP001235 | Subsidie - Ganspoel centrum voor begeleiding | € 25,00 |
| € 25,00 |
MJP001227 | Subsidie - de Mast Kasterlee | € 25,00 | + € 50,00 | € 75,00 |
MJP001204 | Subsidie - Sint-Ambrosiusgilde | € 25,00 |
| € 25,00 |
MJP000319 | Subsidie - Regionaal landschap De Voorkempen | € 4.800,00 |
| € 4.800,00 |
MJP000623 | Subsidie - sportregio Vlaanderen | € 1.610,00 |
| € 1.610,00 |
MJP001197 | Subsidie - jeugdraad - organisatie Dag van de Jeugd | € 1.240,00 |
| € 1.240,00 |
MJP000537 | Subsidie - feestcomité | € 7.768,00 |
| € 7.768,00 |
MJP001248 | Subsidie - dwaallicht | € 850,00 |
| € 850,00 |
MJP002972 | Subsidie - OKRA - onderhouden kapelletjes | € 1.000,00 |
| € 1.000,00 |
MJP000654 | Subsidie - schoolzwemmen | € 84.444,00 |
| € 84.444,00 |
MJP002928 | Investeringssubsidie - domein de Renesse | € 250.000,00 |
| € 250.000,00 |
MJP000318 | Subsidie - milieuverenigingen - reglement - klimaatplan | € 1.875,00 |
| € 1.875,00 |
MJP001769 | Subsidie - feestvarken vzw | € 1.561,00 |
| € 1.561,00 |
MJP000519 | Subsidie - PIH-intercommunale milieudienst | € 1.144,47 |
| € 1.144,47 |
MJP000635 | Subsidie - sportregio Vlaanderen - g-sport | € 1.133,08 |
| € 1.133,08 |
Artikel 2 - de dienst financiën te machtigen om, indien nodig, bewijsstukken op te vragen om de subsidies te verantwoorden.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Gert Peeters Yannis Leirs Dries De Vry Sanne Van Looy Ingrid Vrints Elisabeth Joris Mieke Vermeyen Jolien Vrints Wim Jordens Wouter Patho Dominique Defossez Peter Lacante Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Paul Van Ham Alex Van Loon Alain De Laet Kris Mintjens Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Tom Lauryssen Wim Vervloet aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Meerjarenplan - aanpassing 2022/03 aan het meerjarenplan 2020-2025 - deel gemeente - vaststelling
Toelichting
Aanleiding en context
Het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel gemeente, wordt aan de gemeenteraad voorgelegd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 171 §4 en 176, 249 tot en met 256
Besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van 30 maart 2018
Ministerieel besluit over de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018
Omzendbrief KB/ABB 2019/4 inzake strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen van 3 mei 2019
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 - aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Motivering
Het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan werd bezorgd aan de gemeenteraadsleden op 15 september 2022.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 13 ja stemmen en 7 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Lennert Vorsselmans) en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)
Artikel 1 - de kredieten voor het boekjaar 2022 als volgt te wijzigen:
● Exploitatie - uitgaven: 19.400.076 euro
● Exploitatie - ontvangsten: 20.949.279 euro
● Investeringen - uitgaven: 4.920.939 euro
● Investeringen - ontvangsten: 604.000 euro
● Financiering - uitgaven: 728.686 euro
● Financiering - ontvangsten: 3.535.719 euro
Artikel 2 - de kredieten voor het boekjaar 2023 als volgt vast te stellen:
● Exploitatie - uitgaven: 17.596.798 euro
● Exploitatie - ontvangsten: 20.949.689 euro
● Investeringen - uitgaven: 3.493.205 euro
● Investeringen - ontvangsten: 170.000 euro
● Financiering - uitgaven: 763.991 euro
● Financiering - ontvangsten: 4.025.000 euro
Artikel 3 - de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel gemeente, vast te stellen.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Wouter Patho Dries De Vry Yannis Leirs Sanne Van Looy Mieke Vermeyen Wim Jordens Dirk Gerinckx Dominique Defossez Gert Peeters Jolien Vrints Elisabeth Joris Ingrid Vrints Kris Mintjens Eddy Krijnen Lennert Vorsselmans Alain De Laet Alex Van Loon Paul Van Ham Katleen Mintjens Wim Vervloet Tom Lauryssen aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 7 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Meerjarenplan - aanpassing 2022/3 aan het meerjarenplan 2020-2025 - deel OCMW - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De raad voor maatschappelijk welzijn stelde de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW vast.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 171 §4 en 176, 249 tot en met 256
Besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van 30 maart 2018
Ministerieel besluit over de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018
Omzendbrief KB/ABB 2019/4 inzake strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen van 3 mei 2019
Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 - aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen
Motivering
De raad voor maatschappelijk welzijn stelde de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW vast.
De gemeenteraad is bevoegd om de aanpassing van het meerjarenplan, deel OCMW, goed te keuren.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 13 ja stemmen en 7 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Lennert Vorsselmans) en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)
Artikel 1 - de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW, dat door de raad voor maatschappelijk welzijn werd vastgesteld, goed te keuren.
Artikel 2 - vast te stellen dat door deze goedkeuring de volledige aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 is vastgesteld.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Katleen Mintjens Wim Vervloet Kris Mintjens Lennert Vorsselmans Yannis Leirs Sanne Van Looy Wim Jordens Ingrid Vrints Alex Van Loon Eddy Krijnen Mieke Vermeyen Dries De Vry Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alain De Laet Peter Lacante Elisabeth Joris Paul Van Ham Jolien Vrints Gert Peeters Wouter Patho Tom Lauryssen aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Reglement voor het verkrijgen van een terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken op het openbaar domein - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De voorbije jaren werden aanvragen ontvangen van horeca-uitbaters binnen gemeente Malle die een terras wensten te plaatsen op openbaar domein.
Het gemeentebestuur wil de aanvragers een duidelijk kader aanbieden, volgens hetwelk terrassen op een veilige manier geplaatst kunnen worden.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 40 en 41
Motivering
Het is de bedoeling van dit nieuwe terrasreglement om uitbaters van een horecazaak de kans te geven gedurende een langere periode een deel van het openbaar domein in te nemen voor de plaatsing van een terras, ook buiten de openingsuren van de horecazaak.
Het reglement werd in ontwerp overgemaakt aan het Agentschap Wegen en Verkeer, Brandweer Zone Rand en de middenstandsraad van gemeente Malle.
Van het Agentschap Wegen en Verkeer werden geen opmerkingen ontvangen.
De door de Brandweer Zone Rand aangeleverde opmerkingen werden verwerkt in het ontwerp. Brandweer Zone Rand zal geen advies formuleren op de aanvragen in het kader van dit terrasreglement, maar laat verwijzen naar de evenementenfiche zoals ze terug te vinden is op de website van Brandweer Zone Rand.
De middenstandsraad heeft zich zonder opmerkingen akkoord verklaard.
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Alain De Laet vraagt of het besproken is met de horeca uitbaters.
Schepen Dirk Gerinckx stelt dat het niet met de horeca uitbaters is doorgesproken. Het reglement werd wel informeel afgetoetst met de uitbater van café Xtra.
Raadslid Paul Van Ham licht toe dat hij denkt dat café Xtra de enige gebruiker zal zijn.
Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat de middenstandsraad akkoord ging met het reglement. Niettemin kan er altijd bijgestuurd worden na een evaluatie waaruit er knelpunten naar boven zouden komen.
Raadslid Wim Vervloet stelt dat het reglement positief is, maar dat het misschien beter eerst was afgetoetst.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - het 'reglement voor het verkrijgen van een terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken op het openbaar domein' goed te keuren:
Artikel 1 – Terminologie
Horecazaak: commercieel bedrijf dat logies en/of spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse verstrekt (NACE code: 55110, 55120, 55301, 55302, 55401, 55402 of 55510).
Vergund: zowel in het bezit van een, conform het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en het besluit van de Vlaamse regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, afgeleverde omgevingsvergunning als een door de gemeente afgeleverde drankvergunning.
Terras: algemene benaming voor de ruimte in open lucht, al dan niet gedeeltelijk overdekt, waar, bij een horecazaak, drank en/of bereide voedingswaren genuttigd worden.
Terraszone: de maximaal in te nemen oppervlakte voor de uitbreiding van de horecazaak op het openbaar domein door middel van een terras.
Voetgangerszone: de zone die zich bevindt tussen de terraszone en de rand van de rijweg of het fietspad, of tussen de gevel en de terraszone. Deze zone is obstakelvrij en moet minstens 1,5 meter breed en 2,2 meter hoog zijn.
Gevelterras: terras dat opgesteld is direct aansluitend aan de gevel van de horecazaak.
Eilandterras: terras dat niet tegen de gevel van een horecazaak is gesitueerd, maar in de onmiddellijke nabijheid van de horecazaak.
Langsparkeerstrook/dwarsparkeerstrook/schuinparkeerstrook: parkeerstrook of -plaatsen aanliggend aan en evenwijdig/haaks/onder hoek met de rijweg.
Maaiveld: het grondondervlak inclusief bestrating, maar exclusief vegetatie of bouwwerken.
Terrasvergunning: vergunning afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen van de gemeente Malle.
Windscherm: verticale constructie of wand die bescherming moet bieden tegen wind, lawaai en dergelijke, en die een terras afbakent.
Zonneluifel: zonnewering die volledig verankerd wordt aan een gevelvlak, zonder steun op het grondvlak.
Constructie: een gebouw, een bouwwerk, een vaste inrichting, een verharding, al dan niet bestaande uit duurzame materialen, in de grond ingebouwd, aan de grond bevestigd of op de grond steunend omwille van de stabiliteit, en bestemd om ter plaatse te blijven staan of liggen, ook al kan het goed uit elkaar genomen worden, verplaatst worden, of is het goed volledig ondergronds.
Reclame: elke mededeling die rechtstreeks of onrechtstreeks tot doel heeft de verkoop van producten en diensten te bevorderen.
Artikel 2 – Toepassingsgebied
2.1. Materie
Dit reglement heeft betrekking op een tijdelijke en duidelijk begrensde privatisering van het openbaar domein met het oog op het uitbaten van een terras, waarbij het openbaar domein ook ingenomen wordt buiten de openingsuren van de horecazaak.
Terrassen op privaat domein vallen buiten dit reglement en zijn onderhevig aan de regelgeving inzake ruimtelijke ordening.
Terrassen op openbaar domein, waarbij het openbaar domein enkel ingenomen wordt tijdens de openingsuren van de horecazaak en volledig vrijgemaakt wordt buiten de openingsuren van de horecazaak, vallen buiten dit reglement maar vallen onder het reglement inname openbaar domein.
Terrassen op openbaar domein worden enkel toegelaten bij vergunde horecazaken die bereide voedingswaren en/of dranken, bestemd om ter plaatse te consumeren, te koop aanbieden.
2.2. Locatie
Dit reglement is van toepassing op het volledige grondgebied van gemeente Malle.
Een terras kan geplaatst worden langs gemeentewegen en gewestwegen. In dit laatste geval zal het gemeentebestuur Malle de aanvraag doorsturen aan het Vlaamse Gewest, afdeling Wegen en Verkeer, district Brecht. Het Vlaamse Gewest levert een vergunning af, het gemeentebestuur ontvangt een kopie van de afgeleverde vergunning en kan pas dan op haar beurt, na beoordeling, een gemeentelijke terrasvergunning afleveren. Terrassen gelegen langs gewestwegen zijn onderhevig aan de bepalingen van het terrasreglement van het Vlaamse Gewest, opgemaakt overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering van 29 maart 2002 gewijzigd door het besluit van 25 juni 2004 (B.S. 31 augustus 2004) en latere wijzigingen.
Artikel 3 – Begrenzing van de opgestelde terrassen
Voor de opstelling van een terras op het openbaar domein dient met de volgende afstanden rekening te worden gehouden:
3.1. Gevelterrassen
De breedte van het terras mag, onder voorbehoud van artikel 3.3., de perceelsbreedte van het pand waarvoor het terras geplaatst wordt niet overschrijden. In- en uitritten moeten altijd vrij blijven. Iedere toegang naar woningen en kantoren e.d. die boven de horecazaak gelegen zijn, moeten steeds over de volle breedte van deze toegang en over de volledige diepte van het gevelterras vrij blijven.
Het pand moet altijd ongehinderd betreden kunnen worden. De doorgang op het terras naar de toegang tot het gebouw moet minstens 1,5 meter zijn.
Het is slechts toegelaten een terras te plaatsen indien de kortste afstand tussen de gevel van de horecazaak en de rand van het voetpad groter is dan 2 meter. Er dient steeds rekening gehouden te worden met een voetgangerszone van minimum 1,5 meter. Windschermen, zonneluifels en parasols zijn toegelaten, maar mogen niet buiten de terraszone uitsteken. Artikel 4 omtrent de vormgeving is hier van toepassing.
3.2. Eilandterrassen
Bij terrassen aansluitend tegen een voetpad moet steeds een obstakelvrije voetgangerszone van minimum 1,5 meter gevrijwaard blijven.
Parasols worden enkel toegelaten op voorwaarde dat de parasols de begrenzing van het terras niet overschrijden en indien de plaatsing van de parasols geen verkeershinder van welke aard dan ook veroorzaakt.
De breedte van het terras mag, onder voorbehoud van artikel 3.3., de perceelsbreedte van het pand waarvoor het terras geplaatst wordt, niet overschrijden. In- en uitritten moeten altijd vrij blijven.
Een terras kan nooit geplaatst worden op die delen van de rijweg die ingericht zijn als verkeersgeleider, middenberm of rotonde.
Een terras kan nooit geplaatst worden op die delen van het openbaar domein die ingericht zijn als rijbaan of rijweg voor voertuigen en/of fietsers.
3.2.1. Eilandterrassen op langsparkeerstroken
Het gemeentebestuur van Malle kan de plaatsing van een eilandterras op een langsparkeerstrook toestaan indien voldaan is aan volgende voorwaarden: het terras bevindt zich langs een gemeenteweg, de maximumsnelheid bedraagt hoogstens 50 km/uur, er is een voetgangerszone aanwezig met een minimale breedte van 1,5 meter en er wordt een minimale vrije ruimte van 0,2 meter tussen de zijde van het terras en de zijkant van de rijbaan voorzien.
3.2.2. Eilandterrassen op dwarsparkeerstroken en schuinparkeerstroken
Eilandterrassen op parkeerstroken voor dwars- of schuinparkeren zijn enkel toegelaten langs gemeentewegen.
Er dient een vrije ruimte van 0,5 meter tussen het fietspad en de dichtstbijzijnde wand van het terras gelaten te worden, en eveneens minimum 0,2 meter tussen de dichtstbijzijnde wand van het terras en de rand van de rijbaan.
3.2.3. Eilandterrassen op een verbreed voetpad of een pleinvormige verruiming
Er dient een minimum vrije ruimte van 0,5 meter tussen het fietspad en de dichtstbijzijnde wand van het terras gelaten te worden, en eveneens minimum 0,2 meter tussen de dichtstbijzijnde wand van het terras en de rand van de rijbaan.
3.3. Afwijkingen
Indien de aanvrager het terras breder wil voorzien dan het perceel waar de uitbating gelegen is, dan kan hij daarvoor een aanvraag indienen op voorwaarde dat:
● de plaatsing van het terras op die manier de toegang tot belendende percelen, gebouwen, wegen of paden niet hindert
● de plaatsing geen verkeershinder van welke aard dan ook veroorzaakt
● de eigenaar(s) van de betrokken percelen schriftelijk akkoord gaan met de plaatsing van het terras deels voor hun eigendom. De nodige bewijsstukken (inclusief schets met voldoende maatvoering) moeten bij de aanvraag gevoegd worden.
Het college van burgemeester en schepenen zal elke afwijkende aanvraag individueel bekijken en beoordelen.
Artikel 4 – Inrichting van de terrassen
4.1. Terraszone
De afmeting en plaatsing/ligging van de terraszones is omschreven in artikel 3.
Het is verboden constructies binnen de terraszone aan te brengen.
Alle terrassen moeten vlot toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Er moet een doorgang van minimum 1,5 meter voorzien worden op de terrassen naar de toegang van het gebouw.
Brandhydranten, gasafsluiters e.d. dienen altijd onmiddellijk bereikbaar te blijven.
Ook inspectieputten, regenwaterkolken, opvangputten e.d. moeten bereikbaar blijven.
De afvloeiing van het oppervlaktewater moet steeds verzekerd blijven door o.a. het vrijhouden van greppels en regenwaterkolken.
4.2. Windschermen
De zijden van de terraszone grenzend aan de rijweg en/of parkeerplaats moeten verplicht afgeboord worden met windschermen.
De zijden grenzend aan een fietspad moeten verplicht afgeboord worden met windschermen. In deze zijde mag één toegang tot het terras voorzien worden met een breedte tussen 1,5 meter en 1,75 meter.
In geen geval mag een toegang tot het terras rechtstreeks op de rijweg en/of parkeerplaats voorzien worden.
De windschermen mogen niet uitsteken buiten de terraszone en moeten zonder schade aan het openbaar domein verwijderd kunnen worden.
Verankering in de ondergrond is niet toegestaan.
De windschermen moeten doorzichtig zijn vanaf 0,75 meter boven het maaiveld.
De totale hoogte van de windschermen mag maximaal 1,6 meter bedragen.
Het is niet toegelaten reclame aan te brengen op de windschermen.
4.3. Plantenbakken
Plantenbakken zijn enkel toegelaten op voorwaarde dat zowel de bakken als de planten volledig gelegen zijn binnen de terraszone. De uitvoering van de bakken zal sober zijn en wordt uitgevoerd in duurzame materialen. Het is alleen toegelaten levende planten aan te brengen. De totale hoogte van de bakken met planten moet beperkt blijven tot 0,75 meter boven het maaiveld.
4.4. Vloeren
Het is verboden om vloeren of andere verhardingen aan te brengen. Het door de terraszone ingenomen openbaar domein dient behouden te worden in de staat zoals het zich bevindt.
4.5. Zonneluifels en parasols
De houder van een terrasvergunning kan voor een overdekking van zijn terraszone kiezen uit zonneluifels, parasols of beide.
Bij de aanvraag moet met een attest worden aangetoond dat de zonneluifels en parasols vervaardigd zijn uit moeilijk ontvlambaar materiaal.
Er worden geen kleurbeperkingen opgelegd, er mogen evenwel geen fluorescerende kleuren en materialen gebruikt worden.
De vrije hoogte onder de zonneluifel moet minstens 2,2 meter zijn.
De zonneluifels en/of parasols mogen niet buiten de terraszone uitsteken.
Reclame op de parasols is niet toegelaten.
4.6. Verwarming
Het aanbrengen van verwarmingsbronnen is toegestaan, mits men hiervoor in het bezit is van een geldig keuringsattest afgeleverd door een erkend controleorganisme. Dit keuringsattest moet jaarlijks aan het gemeentebestuur voorgelegd worden. De verwarmingstoestellen moeten stabiel binnen de terraszone opgesteld worden.
Het plaatsen van verwarmingsbronnen met open vuur zoals bijvoorbeeld vuurkorven, barbecues,… op terrassen wordt niet toegelaten.
4.7. Verlichting
De terraszone mag bij valavond verlicht worden onder volgende voorwaarden:
● De te gebruiken verlichting mag geen hinder, verblinding of rustverstoring veroorzaken voor de belendende percelen en/of bovenliggende appartementen of voor passerende voertuigen en hun gebruikers
● De te gebruiken armaturen moeten discreet opgesteld worden binnen de terraszone zonder de voorbijgangers op welke wijze dan ook te hinderen
● Alle kabels en leidingen moeten op een veilige manier weggewerkt worden (door middel van kabelgoten), zodat deze op geen enkele manier hinderend zijn voor bezoekers van het terras
● De armaturen dienen naar beneden gericht te zijn en afgeschermd te zijn naar de bovenzijde
● De verlichting mag enkel branden tijdens de openingsuren van de zaak.
Bij de aanvraag voor de plaatsing van het terras zal een voorstel gevoegd worden voor de verlichting van het terras, waarbij duidelijk aangegeven wordt waar de verlichting geplaatst wordt, hoeveel armaturen en welk uitzicht en eigenschappen deze hebben.
4.8. Reinheid en stevigheid
De houder van de terrasvergunning moet dagelijks aandacht besteden aan het degelijk onderhoud van de bevloering van het openbaar domein dat door zijn terras wordt ingenomen.
Artikel 5 – Procedure voor de opstelling van een terras
5.1. De aanvraag
Bij een eerste aanvraag tot terrasvergunning dient het standaardformulier dat kan teruggevonden worden op de website van gemeente Malle, voorzien van alle nodige bijlagen, ingevuld en ingediend te worden.
Iedere daaropvolgende aanvraag tot hernieuwing kan via hetzelfde standaardformulier, mits aanvinken van de hernieuwingsoptie.
Indien dit vereist is, moet, ingevolge de Vlaamse Codex Ruimtelijke ordening van 15 mei 2009, Titel IV Vergunningenbeleid, een omgevingsvergunning worden aangevraagd.
Iedere aanvraag moet in overeenstemming zijn met de richtlijnen van Brandweer Zone Rand, terug te vinden in de door Brandweer Zone Rand opgestelde evenementenfiche terrassen, terug te vinden op de website van Brandweer Zone Rand.
Voor terrassen geplaatst langs gewestwegen zal het gemeentebestuur van Malle de aanvraag doorsturen aan het Vlaamse Gewest, afdeling Wegen en Verkeer, district Brecht. Het Vlaamse Gewest levert een terrasvergunning af, het gemeentebestuur ontvangt een kopie van de afgeleverde vergunning en kan pas dan op haar beurt, na beoordeling, een gemeentelijke terrasvergunning afleveren. Terrassen gelegen langs gewestwegen zijn onderhevig aan de bepalingen van het terrasreglement van het Vlaamse Gewest, opgemaakt overeenkomstig het besluit van de Vlaamse regering van 29 maart 2002 gewijzigd door het besluit van 25 juni 2004 (B.S. 31 augustus 2004) en latere wijzigingen.
De terrasvergunning moet opnieuw aangevraagd worden bij iedere verandering van houder van de terrasvergunning en bij elke wijziging van een vergund terras.
Iedere wijziging of vervanging van een terras maakt steeds het voorwerp uit van een afzonderlijke en schriftelijke terrasvergunning.
Iedere terrasvergunning wordt verstrekt voor de maximale duur van 1 jaar.
De aanvragen moeten worden ingediend minstens 60 kalenderdagen voor de datum waarop de aanvrager effectief met de uitbating van het terras wil beginnen.
5.2. De terrasvergunning
Het terras mag pas opgesteld worden nadat een terrasvergunning werd bekomen en onverminderd de bepalingen van dit reglement.
Het college van burgemeester en schepenen levert bij de terrasvergunning een plan af met de afmetingen van de terraszone.
De terrasvergunning kan worden ingetrokken of gewijzigd door het college van burgemeester en schepenen om redenen van openbare orde, zij het openbare rust, openbare veiligheid, openbare gezondheid of openbare zindelijkheid.
Ook het Vlaamse Gewest kan als wegbeheerder een terrasvergunning intrekken of wijzigen van een terras gelegen langs een gewestweg.
Zowel de intrekking van de terrasvergunning als het tijdelijk moeten verwijderen van het terras om redenen van openbare veiligheid of openbaar nut, brengen voor de houder van de terrasvergunning geen recht op schadevergoeding, onder welke vorm ook, met zich mee.
5.3. De weigering
De terrasvergunning kan worden geweigerd om redenen van openbare orde of om redenen die te maken hebben met de ligging van het terras en de aard van het gebouw.
Artikel 6 – Bepalingen met betrekking tot de openbare veiligheid
Om de doortocht van voetgangers en andere gebruikers op het voetpad of op de verhoogde of gelijkgrondse berm te verzekeren, moet er een ruimte van minstens 1,5 meter breedte vrij blijven. Deze breedte wordt gemeten ten opzichte van elke hindernis.
Iedere aanvraag moet in overeenstemming zijn met de richtlijnen van Brandweer Zone Rand, terug te vinden in de door Brandweer Zone Rand opgestelde evenementenfiche terrassen, terug te vinden op de website van Brandweer Zone Rand.
Artikel 7 – Bepalingen met betrekking tot de openbare rust en orde
Het is uitdrukkelijk verboden om het even welke vorm van geluidsdrager op het terras aan te brengen. De houder van de terrasvergunning moet het geluidsvolume van muziek of andere in zijn horecazaak beperken overeenkomstig de wettelijke bepalingen ter zake, zodat de openbare rust in de omgeving van het terras niet wordt verstoord.
De houder van de terrasvergunning is altijd verplicht alle eventuele afval te verwijderen op het wegdek of voetpad alsook in de onmiddellijke omgeving van het terras.
Het sluitingsuur van de terrassen wordt op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag vastgelegd op 23 uur. Op vrijdag en zaterdag mogen de terrassen uiterlijk geopend blijven tot 1 uur. Een uitzondering kan gemaakt worden voor feestdagen en gemeentelijke festiviteiten.
Het is niet toegestaan om etenswaren te bereiden of tapinstallaties te plaatsen op het terras.
Artikel 8 – Bepalingen met betrekking tot de verantwoordelijkheid
8.1. Van de houder van de terrasvergunning:
De houder van de terrasvergunning dient er op toe te zien dat de begrenzing van de terraszone, zoals bepaald in artikel 3, steeds gerespecteerd wordt.
Hij draagt er zorg voor dat het terras niet wordt opgesteld buiten de in de terrasvergunning en in dit reglement toegewezen terraszone en dat de doorgangen rondom en op het terras altijd vrij blijven.
De houder van de terrasvergunning blijft verantwoordelijk voor alle ongevallen en schade veroorzaakt aan derden of het openbaar domein, die het gevolg zou zijn van het plaatsen van het terras. Gemeente Malle gaat ervan uit dat het openbaar domein op de plaats van de vergunde terraszone in een goede staat verkeert. Wanneer de houder van de terrasvergunning hier niet mee akkoord gaat, dient hij tenminste 10 dagen voor de plaatsing van het terras een plaatsbeschrijving op tegenspraak op te stellen. De plaatsing van het terras mag pas beginnen nadat beide partijen de plaatsbeschrijving hebben goedgekeurd.
De houder van de terrasvergunning en zijn personeel moeten steeds het verkeersreglement naleven.
De houder van de terrasvergunning blijft verantwoordelijk voor het naleven van dit reglement en hij zal er op toezien dat de in de terrasvergunning vermelde vrije ruimte niet wordt ingenomen door cliënteel, fietsen, bromfietsen en obstakels en dat de klanten en verbruikers de voorbijgangers niet hinderen of lastigvallen.
De houder van de terrasvergunning blijft altijd als een goede huisvader verantwoordelijk voor de geplaatste windschermen, het meubilair, de parasols, …
8.2. Van de gemeente
Onder geen beding kan het gemeentebestuur van Malle verantwoordelijk gesteld worden voor schade of letsels, veroorzaakt door de terrasconstructies, -meubelen of -aanhorigheden.
De verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het terras berust volledig bij de houder van de terrasvergunning.
Artikel 9 – Bijzondere bepalingen
In de terrasvergunning wordt melding gemaakt van de specifieke voorschriften die noodzakelijk zijn om de veiligheid van de weggebruikers en de buurtbewoners te waarborgen.
Het behoort tot de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen om bij uitzonderlijke aangelegenheden de inname van het openbaar domein toe te staan voor een uitbreiding van de terraszone volgens dit reglement.
Terrassen opgesteld ter gelegenheid van éénmalige, meestal jaarlijkse activiteiten, die één of meer dagen duren, en die niet noodzakelijk bij een uitbating horen, vallen niet onder deze regelgeving.
Wel moet er altijd zorg voor worden gedragen dat er voor de voetgangers en voor de veiligheidskorpsen voldoende vrije doorgang wordt gelaten. Hiertoe zal de terrasvergunning telkens de precieze oppervlakte, die met de uitbreiding van het terras mag worden ingenomen, vermelden en is de houder van de terrasvergunning verplicht zich strikt te houden aan deze afmetingen.
Artikel 10 – Maatregelen
10.1 De terrasvergunning moet altijd door de houder van de terrasvergunning of zijn aangestelde kunnen worden voorgelegd op eenvoudig verzoek van alle bevoegde personen. Deze terrasvergunning moet als dusdanig steeds aanwezig zijn in de horecazaak.
10.2. Indien bij de oprichting van het terras mocht blijken dat dit niet wordt uitgevoerd in overeenstemming met de bepalingen van dit reglement, dan moet de oprichting onmiddellijk worden stopgezet. De houder van de terrasvergunning wordt hiervan op de hoogte gebracht door de gemeente. Als daaraan geen gevolg wordt gegeven, wordt de houder van de terrasvergunning schriftelijk in gebreke gesteld.
Als ook daaraan geen gevolg wordt gegeven, vervalt, bij collegebesluit, de terrasvergunning tot het gebruik van het openbaar domein en moet het terras binnen de 24 uur geheel verwijderd worden.
Als ook aan dit laatste geen gevolg wordt gegeven, zullen de constructie en alle terrasonderdelen door de gemeentelijke diensten of door de daartoe aangestelde aannemer verwijderd worden op kosten van de houder van de terrasvergunning zonder dat deze eventuele schade of winstverderving kan verhalen, conform het gemeentelijk retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden van 19 december 2019.
10.3. Indien er tijdens de duur van de opstelling van het terras inbreuken tegen de bepalingen van dit reglement worden vastgesteld, zal hiervan een schriftelijke bevestiging van de vaststelling worden overgemaakt aan de houder van de terrasvergunning.
Bij de derde schriftelijke waarschuwing vervalt de terrasvergunning tot het gebruik van het openbaar domein en moet het terras binnen de 24 uur geheel verwijderd worden.
Als aan dit laatste geen gevolg wordt gegeven, zullen, na ingebrekestelling bij aangetekende brief, de constructie en alle terrasonderdelen door de gemeentelijke diensten of door de daartoe aangestelde aannemer verwijderd worden op kosten van de houder van de terrasvergunning zonder dat deze eventuele schade of winstverderving kan verhalen, conform het gemeentelijk retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden van 19 december 2019.
10.4. Als het terras op de einddatum, zoals bepaald in de terrasvergunning, niet tijdig verwijderd wordt, zal, na schriftelijke ingebrekestelling bij aangetekende brief, het terras door de gemeentelijke diensten of door de daartoe aangestelde aannemer verwijderd worden op kosten van de houder van de terrasvergunning zonder dat deze eventuele schade of winstverderving kan verhalen, conform het gemeentelijk retributiereglement op het uitvoeren van werken voor derden van 19 december 2019.
Artikel 11 – Retributie
Voor het plaatsen van terrassen, bedoeld in dit reglement, wordt door de bevoegde wegbeheerder(s) het betalen van een retributie opgelegd. Voor de gemeentelijke retributie wordt de grootte van deze bedragen vastgelegd in een afzonderlijk reglement.
Artikel 12 - Controle
Er zullen gerichte controles uitgevoerd worden met betrekking tot de naleving van dit reglement.
Artikel 13 – Inwerkingtreding
13.1 Het reglement treedt in werking op 1 april 2023.
13.2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Sanne Van Looy Dominique Defossez Dries De Vry Yannis Leirs Paul Van Ham Jolien Vrints Ingrid Vrints Alain De Laet Dirk Gerinckx Kris Mintjens Eddy Krijnen Wim Jordens Gert Peeters Tom Lauryssen Wim Vervloet Lennert Vorsselmans Mieke Vermeyen Wouter Patho Alex Van Loon Peter Lacante Elisabeth Joris Katleen Mintjens aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Financieel beleid - gemeentelijk retributiereglement op de terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken op het openbaar domein - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeenteraad keurde op 29 september 2022 het reglement voor het verkrijgen van een terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken goed.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40, § 3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt
Grondwet, artikel 173
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Reglement voor het verkrijgen van een terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken
Motivering
De financiële toestand van de gemeente vereist de heffing van verschillende retributies voor de prestaties die het gemeentebestuur levert.
Financiële gevolgen
Volgnummer | MJP003109 |
Omschrijving | Retributie - terrasvergunning |
Verwachte ontvangst | 1.000 euro |
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - het volgende retributiereglement goed te keuren:
Gemeentelijk retributiereglement op de terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken op het openbaar domein
Artikel 1 - algemeen
Vanaf 1 april 2023 tot en met 31 december 2025 heft de gemeente Malle een retributie voor het afleveren van een terrasvergunning.
Artikel 2 - gebruikers
De retributie is verschuldigd door de aanvrager van de terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken op het openbaar domein zoals bepaald in het reglement voor het verkrijgen van een terrasvergunning voor het plaatsen van semi-permanente terrassen bij horecazaken op het openbaar domein, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 29 september 2022.
Artikel 3 - tarief en berekening
§1 De gemeente Malle hanteert de volgende tarieven:
● 25 euro administratiekosten per aanvraag
● 0,10 euro per m² per dag, van een periode langer dan 7 dagen.
Artikel 4 - invordering
§1 De financieel directeur vordert de retributie in.
§2 De gebruiker betaalt de retributie binnen de dertig dagen na verzending van de factuur.
§3 Als de gebruiker de retributie niet binnen de dertig dagen betaalt, zal de financieel directeur de retributie invorderen volgende de volgende regels:
○ Voor het betwiste gedeelte gelden de regels van de burgerlijke rechtspleging
○ Voor het niet-betwiste gedeelte kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen conform artikel 177 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 5 - bezwaren
De gebruiker kan binnen de dertig dagen na de verzending van de factuur bezwaar aantekenen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet, op straffe van nietigheid, schriftelijk worden ingediend en gemotiveerd.
Artikel 6 - inwerkingtreding
§1 Het reglement treedt in werking op 1 april 2023.
§2 Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Wim Jordens Dirk Gerinckx Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Paul Van Ham Mieke Vermeyen Yannis Leirs Jolien Vrints Katleen Mintjens Dominique Defossez Peter Lacante Tom Lauryssen Wouter Patho Dries De Vry Wim Vervloet Gert Peeters Elisabeth Joris Kris Mintjens Sanne Van Looy Alain De Laet Alex Van Loon Ingrid Vrints aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Evenementen - subsidiereglement ondersteuning metaaldetectie op fuiven - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De gemeente wil jeugdverenigingen ondersteunen bij het vrijwaren van de veiligheid op fuiven die ze organiseren.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Motivering
De gemeente wil jeugdverenigingen financieel ondersteunen wanneer zij metaaldetectie inzetten op fuiven. Door middel van een subsidiereglement kan deze ondersteuning geboden worden.
Het bestuur van de jeugdraad adviseerde het ontwerp van het subsidiereglement gunstig op 1 september 2022.
Beraadslaging
Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er enkel een subsidie gegeven wordt als er externe security wordt aangesteld.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat er in het verleden altijd security was op de jeugdfuiven en het is de security firma die de detector hanteert.
Raadslid Tom Lauryssen vraagt hoe het zit als er toch geen security is.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat de gemeente de jeugdverenigingen zo goed als mogelijk probeert te ondersteunen om security te vinden.
Raadslid Wim Vervloet vraagt of security dan verplicht is.
Schepen Elisabeth Joris verwijst naar de leidraad waarin het aantal personen omschreven staat.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat het reglement bepaalt dat de subsidie gegeven wordt wanneer externe security met metaaldetectie werkt.
Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er niet veel volk aanwezig moet zijn om iets uit de hand te laten lopen. Hij vraagt zich af of de gemeente niet beter tot aankoop kan overgaan.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat externe security met het meest recente materiaal werkt.
Raadslid Wim Vervloet vraagt of dan niet opgenomen moet worden dat vanaf een bepaald aantal aanwezige personen security verplicht is.
Burgemeester Sanne Van Looy verwijst naar de leidraad. Als het mogelijk is om de veiligheid op een andere manier te garanderen dan met externe security, moet dat ook mogelijk zijn.
Raadslid Gert Peeters licht toe dat de Chiro en de KSA van Oostmalle hun security al in orde heeft voor hun fuiven.
Raadslid Lennert Vorsselmans licht toe dat hij de tussenkomst toejuicht en vraagt waarom juist voor metaaldetectie gekozen wordt.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat de externe security dit zelf naar voor schoof op de laatste fuif.
Raadslid Lennert Vorsselmans licht toe dat er ook wel eens gefoefeld wordt met de toestellen voor metaaldetectie. Hoe bewaakt de gemeente de kwaliteit?
Schepen Elisabeth Joris stelt dat met erkende bewakingsfirma's wordt gewerkt. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat het in orde is.
Raadslid Paul Van Ham stelt dat de definitie misschien moet aangepast worden naar 'met behulp van een erkende metaaldetectie'.
Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat er steekproeven op bewakingsfirma's gebeuren.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - goedkeuring te hechten aan navolgend subsidiereglement:
Subsidiereglement ondersteuning metaaldetectie op fuiven
Artikel 1 - definities
Fuif: bijeenkomst georganiseerd om een heuglijke gebeurtenis te vieren of om plezier te maken; feest
Metaaldetectie: een onderzoeksmethode voor de opsporing van metalen voorwerpen met behulp van een metaaldetector
Jeugdvereniging: erkende jeugdvereniging van Malle
Artikel 2 - doel
De gemeente Malle voorziet een subsidie voor het organiseren van metaaldetectie tijdens fuiven, georganiseerd door jeugdverenigingen van Malle, en die doorgaan op het grondgebied van Malle. Dit om de veiligheid op de fuiven op het grondgebied van de gemeente proberen te verhogen.
Artikel 3 - toepassingsgebied
Om recht te hebben op deze subsidie moet de jeugdvereniging een erkende jeugdvereniging zijn volgens het subsidiereglement jeugdwerk Malle. Bovendien moet het evenement goedgekeurd zijn door het college van burgemeester en schepenen en moet de inzet van metaaldetectie door een erkende externe bewakingsfirma op voorhand zijn afgesproken tijdens een veiligheidsoverleg met de betrokken gemeentelijke diensten. De nodige formulieren voor de inzet van de erkende externe bewakingsfirma moeten ook in orde zijn, dit wil zeggen dat zij werden nagekeken door de politie en werden gehandtekend door de burgemeester.
Artikel 4 - subsidiebedrag
De organisator kan voor elke fuif die voldoet aan de voorwaarden uit artikel 3 een subsidie aanvragen voor een maximum bedrag van 150 euro. Kosten die gemaakt worden voor de huur van een metaaldetectiesysteem tijdens de fuif komen in aanmerking op voorwaarde dat er een betaalbewijs van aangeleverd wordt. Kosten voor personen om het metaaldetectiesysteem te bedienen worden niet in aanmerking genomen.
Artikel 5 - aanvraagprocedure
De aanvraag voor het verkrijgen van de subsidie gebeurt via het E-loket op www.malle.be door de verantwoordelijke organisator van de fuif uiterlijk binnen twee maanden na de datum waarop de fuif plaats vond. Betalingsbewijzen moeten verplicht worden bijgevoegd, anders is de aanvraag niet volledig.
Artikel 6 - beoordeling van de aanvraag
De gemeenteraad delegeert de bevoegdheid om te beoordelen of de aanvrager aan de voorwaarden vermeld in artikel 3 voldoet aan het college van burgemeester en schepenen, die die bevoegdheid op haar beurt ook kan delegeren.
Artikel 7 - uitbetaling
De uitbetaling van de subsidie gebeurt binnen een termijn van twee maanden na het indienen van de aanvraag op het rekeningnummer dat door de verantwoordelijke organisator die de aanvraag deed werd opgegeven.
Artikel 8 - betwistingen
Betwistingen in verband met de toepassing en uitvoering van dit reglement worden voorgelegd aan en beoordeeld door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 9 - bekendmaking en inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 oktober 2022 en wordt bekend gemaakt via de gemeentelijke website www.malle.be in toepassing van artikelen 286 en 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Gert Peeters Ingrid Vrints Dominique Defossez Elisabeth Joris Sanne Van Looy Yannis Leirs Wim Jordens Dries De Vry Wouter Patho Peter Lacante Mieke Vermeyen Jolien Vrints Dirk Gerinckx Katleen Mintjens Eddy Krijnen Kris Mintjens Tom Lauryssen Paul Van Ham Alain De Laet Wim Vervloet Alex Van Loon Lennert Vorsselmans aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 9 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Woonbeleid - vorming eengemaakte woonmaatschappij in het werkingsgebied Noord-Midden Antwerpen - advies - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
In de brief van 3 juni 2022 die de gemeente ontving van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen wordt gevraagd om een advies uit te brengen over het traject dat zij willen doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar onze gemeente deel van uitmaakt, zal worden gevormd.
Juridische gronden
Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel 40
Decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd
Besluit van de Vlaamse regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen
Vlaamse Codex Wonen van 2021 (VCW)
Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021 (BVCW)
Motivering
In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen, die er pas tegen 30 juni 2023 zullen in slagen om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen, ofwel door zich zelf om te vormen tot woonmaatschappij, ofwel door een herstructurering (fusie, splitsing) door te voeren met een andere woonmaatschappij of met een sociale huisvestingsmaatschappij, die kan aantonen dat die zich kan omvormen tot woonmaatschappij, een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moet zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen. Daarbij moet de aanvragende sociale huisvestingsmaatschappij aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 zal kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied (art 223, 82, 2de lid van het BVR van 17 december 2022 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen).
Omdat op korte termijn ook een erkenningsaanvraag als woonmaatschappij zal moeten worden ingediend, waarbij eveneens een advies is vereist van de gemeenteraad omtrent de lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering (art. 4.98 81 3°, punt k van het BVCW van 2021), en op basis van het stappenplan al geheel duidelijk kan zijn welke SHM's uit het werkingsgebied zich zullen omvormen tot de unieke woonmaatschappij, kan ontworpen artikel 3 van deze beslissing meteen ook dienstig zijn voor het verplichte advies van de gemeenteraad bij de erkenningsaanvraag als woonmaatschappij, die binnen enkele maanden kan worden verwacht.
De gemeenteraad heeft op 25 augustus 2022 de besluitvorming uitgesteld. De vraag van de sociale woonmaatschappij De Voorkempen werd op 30 augustus 2022 voorgelegd aan de stuurgroep wonen (stuurgroep in de schoot van Igean met de schepenen van wonen en de verschillende woonactoren). De stuurgroep is van mening dat de sociale huisvestingsmaatschappijen alles op alles moeten zetten om aan alle voorwaarden tot erkenning als woonmaatschappij te voldoen binnen de opgelegde termijn.
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Paul Van Ham vraagt wat de motivering is van De Voorkempen waarom ze niet klaar is.
Schepen Dirk Gerinckx licht toe dat De Voorkempen klaar is, maar dat men zekerheid wil voor de situatie als de eengemaakte woonmaatschappij toch niet van start zou kunnen gaan.
Raadslid Alain De Laet stelt dat de goede leerling dan een negatief advies krijgt. Hij vraagt of dat niet raar is.
Raadslid Alex Van Loon stelt dat De Ideale Woning heeft aangegeven het moeilijk te hebben met de timing en vraagt of het geen risico is als er geen uitstel mogelijk is.
Schepen Dirk Gerinckx stelt dat het belangrijk is dat De Ideale Woning verder werkt. Zij moeten opsplitsen in vier delen. Dat is niet zo evident voor De Ideale Woning. Het is een moeilijk proces voor hen. Er zijn ook verschillende medewerkers vertrokken.
De gemeenteraad besluit bij 13 ja stemmen en 9 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen, Lennert Vorsselmans)
Artikel 1 - kennis te nemen van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen tot en met 30 juni 2023.
Artikel 2 - een ongunstig advies uit te brengen over het traject dat de sociale huisvestingsmaatschappij De Voorkempen wil doorlopen om tegen uiterlijk 30 juni 2023 deel uit te maken van de woonmaatschappij die in het werkingsgebied, waar onze gemeente deel van uitmaakt, zal worden gevormd.
Artikel 3 - indien de opgelegde tijdspanne tot vorming van een woonmaatschappij, te weten 1 januari 2023, wordt gerespecteerd kan in het kader van de procedure vermeld in artikel 4.98 §1 tweede lid, 2°, punt k van het BVCW van 2021 worden vastgesteld dat de aldus te vormen woonmaatschappij zal zorgen voor voldoende lokale netwerkvorming, lokale inbedding en verankering.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Elisabeth Joris Paul Van Ham Wouter Patho Ingrid Vrints Wim Jordens Mieke Vermeyen Dries De Vry Sanne Van Looy Kris Mintjens Katleen Mintjens Gert Peeters Tom Lauryssen Dirk Gerinckx Wim Vervloet Alex Van Loon Dominique Defossez Alain De Laet Lennert Vorsselmans Peter Lacante Yannis Leirs Eddy Krijnen Jolien Vrints aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Interlokale vereniging - Sportregio Noorderkempen - werkingsverslag 2021 - kennisneming - jaarrekening 2021 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De samenwerkingsovereenkomst van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen voor de periode 2020 - 2025 werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2019.
Volgens artikel 11 van de samenwerkingsovereenkomst moeten de respectievelijke gemeenteraden van de aangesloten gemeenten jaarlijks de rekening van de interlokale vereniging goedkeuren.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 395
Gemeenteraadsbeslissing van 19 december 2019 betreffende de goedkeuring van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen voor de periode 2020 - 2025
Overeenkomst van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen voor de periode 2020 - 2025, artikel 11
Collegebeslissing van 5 september 2022 betreffende de kennisneming van het werkingsverslag 2021 en de doorverwijzing naar de gemeenteraad van de goedkeuring van de jaarrekening 2021
Motivering
Het financieel en werkingsverslag 2021 werd goedgekeurd door de algemene vergadering van Sportregio Noorderkempen op 21 april 2022.
Het college van burgemeester en schepenen formuleerde geen opmerkingen op het werkingsverslag en de jaarrekening 2021 in zitting van 5 september 2022.
Beraadslaging
Schepen Elisabeth Joris geeft toelichting bij onderhavig punt.
Raadslid Alain De Laet vraagt wat er juist verwacht mag worden van het bovenlokale masterplan sportinfrastructuur.
Schepen Elisabeth Joris stelt dat alle sportinfrastructuur in kaart wordt gebracht. Er zal bekeken worden voor welke sporten er een tekort is en waar er eventueel bovenlokaal kan ingezet worden. Er is op dit moment een zicht op de aanwezige sportinfrastructuur. De volgende stappen zullen nu gezet moeten worden. Het dossier wordt sterk opgevolgd door enkele schepenen van sport, waaronder die van Malle.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1 - kennis te nemen van het werkingsverslag 2021 van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen.
Artikel 2 - goedkeuring te hechten aan de jaarrekening 2021 van de interlokale vereniging Sportregio Noorderkempen.
Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Sven Brabants Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Peter Lacante Lennert Vorsselmans Eddy Krijnen Ingrid Vrints Wim Vervloet Yannis Leirs Wouter Patho Alain De Laet Dirk Gerinckx Dominique Defossez Alex Van Loon Dries De Vry Tom Lauryssen Wim Jordens Jolien Vrints Kris Mintjens Sanne Van Looy Katleen Mintjens Gert Peeters Paul Van Ham Mieke Vermeyen Elisabeth Joris Eddy Krijnen Ingrid Vrints Tom Lauryssen Sanne Van Looy Alain De Laet Katleen Mintjens Kris Mintjens Gert Peeters Wim Jordens Wim Vervloet Paul Van Ham Dirk Gerinckx Lennert Vorsselmans Elisabeth Joris Yannis Leirs Peter Lacante Dominique Defossez Mieke Vermeyen Dries De Vry Alex Van Loon Jolien Vrints Wouter Patho aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
GR van 29 september 2022
Overheidsopdracht - 2022027 - toetreding tot de aankoopcentrale van de gemeente Aalter 'project LB365' - perceel 8 (softwarelicenties en beheer) - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
Het huidige licentiecontract (Microsoft Office) op basis van het raamcontract van de aankoopcentrale van de stad Brugge loopt af op 31 oktober 2022. De gemeente Malle was hierbij aangesloten.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad
Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht
Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen
Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36 en artikel 43
Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen
Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen
Motivering
De gemeenteraad van Aalter keurde op 21 december 2020 de selectievereisten, de raming en de plaatsingsprocedure goed van de opdracht aankoopcentrale - Project LB365 vervolgtraject Generieke componenten voor Vlaamse gemeenten, met name de mededingingsprocedure met onderhandeling met de aankondiging van opdracht 2021/S 001-001070 op 4 januari 2021 gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie en de aankondiging van de opdracht 2020-546825 op 30 december 2020 gepubliceerd op nationaal niveau.
Gemeentebestuur Aalter treedt op als aankoopcentrale voor alle Vlaamse lokale (gemeente en OCMW) en provinciale besturen, intercommunales en verenigingen onderworpen aan de wetgeving overheidsopdrachten.
Het college van burgemeester en schepenen van Aalter keurde op 15 februari 2021
● de kwalitatieve selectie voor deze opdracht goed
● het verslag van nazicht van de kandidaturen van 10 februari 2021 voor de opdracht aankoopcentrale - Project LB365 vervolgtraject Generieke componenten voor Vlaamse gemeenten, opgesteld door V-ICT-OR vzw, goed
● het bestek met nr. 281.03-20d0215 voor deze opdracht, opgesteld door V-ICT-OR vzw, goed te keuren; de raming van 62.727.216 euro inclusief btw over een periode van 4 jaar, inclusief 2x mogelijke verlenging van 1 jaar goed, het bestek voorziet in de mogelijkheid
● de vijf geselecteerde kandidaten goed om uit te nodigen een offerte in te dienen:
○ Belfinity, Kaardeloodstraat 21 bus 4, 9400 Ninove
○ C-Clear Partners, Jacob van Arteveldestraat 30, 2640 Mortsel
○ RealDolmen, A. Vaucampslaan 42, 1654 Huizingen
○ Synergics, Auguste Reyerslaan 80, 1030 BrusselTobius (Tobania), Romeinsesteenweg 564/4, 1853 Strombeek-Bever.
De opdracht is als volgt opgedeeld:
● perceel 1):(3.1) beheer en regie servicebus
● perceel 2):(3.2) beheer en regie masterdatamanagement
● perceel 3:(3.3) ondersteuning ontwikkelingen servicebus, technische en systeem support
● perceel 4:(3.4) ondersteuning software -en digitaliseringsprojecten
● perceel 5: (3.5) ondersteuning en opzet M O365 EN M365
● perceel 6:(3.6) ondersteuning en opleidingen gebruikte omgevingen
● perceel 7:(3.7) ondersteuning en begeleiding change management
● perceel 8:(3.8) softwarelicenties en beheer.
De gemeente Malle wil van perceel 8 (softwarelicenties en beheer) afnemen.
Voor perceel 8 werd één offerte ontvangen: RealDolmen, A. Vaucampslaan 42, 1654 Huizingen, tevens de enige geselecteerde kandidaat voor perceel 8.
Het college van burgemeester en schepenen van Aalter gunde de opdracht, perceel 8 (softwarelicenties en beheer) op 8 maart 2021 aan RealDolmen, A. Vaucampslaan 42, 1654 Huizingen voor een looptijd van drie jaar.
Beraadslaging
Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 22 ja stemmen
Artikel 1- de toetreding tot de aankoopcentrale - Project LB365 vervolgtraject Generieke componenten voor Vlaamse gemeenten van de gemeente Aalter (bestek met nr. 281.03-20d0215) goed te keuren.
GR van 29 september 2022
Vragen en mededelingen
● Raadslid Wim Vervloet merkt op dat Kalmthout, Ranst en enkele andere gemeenten zijn aangesloten bij Kina voor een structurele samenwerking met de VDAB. Malle stond niet in de lijst. Schepen Wouter Patho licht toe dat hij veronderstelt dat Malle hiervoor met Selab samenwerkt.
● Raadslid Wim Vervloet wijst erop dat aan de Brechtsesteenweg, komende van Brecht er drie borden onder elkaar hangen, waarbij je dan de lichten niet meer ziet hangen. Hij vraagt om dit te bekijken.
● Raadslid Kris Mintjens licht toe dat het dit weekend compleet uit de hand is gelopen in het dorp van Westmalle.
● Schepen Elisabeth Joris stelt dat een delegatie van de gemeente Malle de portfolio voor het label kindvriendelijke gemeente gisteren is gaan verdedigen. De uitslag volgt in november.
● Schepen Wim Jordens stelt dat hij op het einde van dit jaar met politiek zal stoppen omwille van een nieuwe professionele uitdaging.
GR van 29 september 2022
Interpellatie over de verkoop van het kasteel van Westmalle
Raadslid Paul Van Ham licht onderhavig punt toe en stelt:
"Burgemeester,
Collega’s,
Aansluitend op ons debat tijdens de vorige gemeenteraad mbt de verkoop van het kasteel van
Westmalle, willen we dit onderwerp niet ‘koud laten worden’
Ons inziens is dit een unieke kans die we niet mogen missen."
Raadslid Paul Van Ham stelt volgende vragen:
● "Is een overname van de aandelen van de vennootschap waarin het kasteel werd ondergebracht een transactie welke mogelijk is voor een gemeentebestuur
● Werd er al contact opgenomen met de familie van der Straten om duidelijk te maken dat de gemeente interesse heeft om aan te kopen
● Werd er een optie tot aankoop gevraagd en zo ja voor welke periode
● Welke zijn de subsidiemogelijkheden waarop de gemeente aanspraak kan maken zowel voor wat de aankoop als voor wat de renovatie betreft
● Werd er al nagedacht over de mogelijke bestemming van dit kasteel"
Schepen Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:
● Het college van burgemeester en schepenen heeft begrip dat iedereen op hete kolen zit.
● Met het Kempens Landschap wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn.
● Er is geen principieel verbod om een vennootschap op te richten of er in deel te nemen. Er zou kunnen gezocht worden naar een juridisch sluitende constructie, maar veel hangt af van de interpretatie van de wetgeving. Het decreet lokaal bestuur biedt mogelijkheden, maar ook beperkingen.
● Op 5 maart 2022 is er een eerste bezoek geweest aan het kasteel. Toen was een eventuele verkoop nog verre toekomst. Na het overlijden van de barones, is alles wat in een versnelling gekomen. Op 30 mei 2022 heeft het college van burgemeester en schepenen een bezoek gebracht aan een ander kasteel bij een andere gemeente. In juni heeft het college van burgemeester en schepenen het kasteel in Westmalle bezocht.
● Er werd nog geen optie afgesloten. Een minimumkader zou moeten vaststaan vooraleer er sprake kan zijn van een optie. De gemeente zal niet zomaar onvoorwaardelijk engagementen aangaan.
● Het Kempens Landschap ontgint mogelijkheden voor subsidiëring.
● Het is te voorbarig om uitspraken te doen over een eventuele mogelijke bestemming.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.