Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 25 februari 2021

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadsleden:

Paul Van Ham, Wim Vervloet

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 25 februari 2021.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 21.50 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 25 februari 2021

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 28 januari 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 28 januari 2021. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 28 januari 2021 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 januari 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 31/03/2021
Overzicht punten

RMW van 25 februari 2021

 

OCMW-personeel - proefproject structureel thuiswerk na afloop van de coronamaatregelen - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In het meerjarenplan 2020-2025 staat dat de gemeente plaats- en tijdsonafhankelijk werk mogelijk wil maken. Omwille van de coronamaatregelen kwam deze actie in een stroomversnelling.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 77 en 78

 

Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 2010 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het OCMW-personeel

 

Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 7 november 2018 betreffende de wijziging van de rechtspositieregeling voor het OCMW-personeel categorie 1, 2 en 3

 

Protocolakkoord van het hoog overlegcomité van 14 december 2020 in verband met het proefproject rond structureel thuiswerk

 

Motivering

 

Na afloop van de coronamaatregelen wil de gemeente graag de mogelijkheid tot structureel thuiswerk verder uitwerken binnen de organisatie, in eerste instantie via een proefproject van zes maanden. Hiervoor werd een reglement opgemaakt.

Beraadslaging

 

Burgemeester Harry Hendrickx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen

 

Artikel 1 - structureel thuiswerk in te voeren aan de hand van een proefproject van zes maanden, volgens de volgende afspraken:

         De startdatum van het proefproject wordt vastgesteld door het college van burgemeester en schepenen, na afloop van de opgelegde verplichtingen rond thuiswerk in het kader van de coronamaatregelen.

         Na afloop van het proefproject volgt er een evaluatie bij de doelgroep van administratieve medewerkers en de leidinggevenden.

         De regels rond het structureel thuiswerk worden vastgelegd in het volgende reglement:

 

"Algemene principes

 

         Thuiswerk kan alleen na akkoord van je leidinggevende, gebeurt steeds op vrijwillige basis en wordt je in vertrouwen toegestaan. Dit wil zeggen dat het gebaseerd is op wederzijds vertrouwen tussen jou en je leidinggevende.

         Het vereist flexibiliteit in functie van de dienstnoodwendigheden. Het is belangrijk om na te denken over de impact van je thuiswerk op de rest van het team.

         Thuiswerk is geen verworven recht. In het kader van een nieuwe situatie kan je leidinggevende dus een einde stellen aan je mogelijkheid tot thuiswerk.

         Bij het vaststellen van misbruik kan de algemeen directeur je toestemming intrekken.

 

Voor welke medewerkers

 

Als het uitvoeren van je taken niet onlosmakelijk verbonden is met de aanwezigheid op de werkvloer, kan je in aanmerking komen voor thuiswerk. Je prestatie moet meetbaar zijn of een finaliteit hebben. Je doet een gemotiveerde aanvraag bij de dienst personeel. De dienst personeel zal samen met je leidinggevende beslissen of je toestemming krijgt om thuis te werken. Een weigering zal steeds gemotiveerd zijn.

 

Structureel of occasioneel thuiswerk

 

Er zijn twee mogelijkheden om thuis te werken: ofwel occasioneel waarbij je een bepaald werk thuis kan afwerken, ofwel structureel waarbij je wekelijks maximum twee dagen thuis mag werken als je voltijds werkt, maximum één dag als je deeltijds werkt. Bij structureel thuiswerk werk je bij voorkeur steeds op dezelfde dag thuis.

 

Voor contractuele personeelsleden die structureel thuiswerken, wordt er een addendum aan de individuele arbeidsovereenkomst opgemaakt met de afspraken uit dit reglement.

 

Registratie werktijden

 

Je krijgt een laptop ter beschikking. Via de VPN-verbinding kan je intikken. Vrijwillige prestaties buiten je werkrooster worden aan 100 % toegekend. Dat wil zeggen dat je geen supplementen krijgt als je er zelf voor kiest om buiten je werkrooster te werken.

 

Kosten

 

Als je mag thuiswerken, krijg je een laptop met VPN-verbinding. De kosten van de internetverbinding moet je zelf voorzien. Je krijgt toegang tot je vaste telefoonlijn via je computer zodat je zelf geen telefoonkosten moet maken.

 

In de voorziening van kantoormeubilair op je thuiswerkplek komt de werkgever niet tussen.

 

Er wordt geen thuiswerkvergoeding voorzien.

 

Arbeidsongevallen

 

Op thuiswerkdagen ben je verzekerd door de arbeidsongevallenverzekering, voor zover het gaat over normaal werkgedrag thuis. Een arbeidsongeval kan enkel in overweging genomen worden als je dit overkomt op de overeengekomen plaats van tewerkstelling. De verzekeraar zal je dossier onderzoeken.

 

Bescherming van de gezondheid en veiligheid

 

Wij blijven verantwoordelijk voor je veiligheid en je gezondheid op de arbeidsplaats. Interne preventiediensten kunnen daarom toegang krijgen tot je werkplek om te controleren of de verplichtingen inzake gezondheid en veiligheid correct worden toegepast.

 

Het bezoek wordt op voorhand aangekondigd. Je moet akkoord gaan met dit bezoek. Je kan ook zelf een inspectiebezoek aanvragen.

 

Informatieveiligheid

 

Je dient de regels rond informatieveiligheid te respecteren in de thuissituatie. Je mag daarom thuis geen fysieke dossiers en documenten klasseren of weggooien.

 

Afsprakennota

 

Als je structureel thuiswerkt, moet je een afsprakennota ondertekenen waarin je verklaart dit reglement rond thuiswerken te kennen. In deze nota zullen de frequentie alsook de plaats van het thuiswerk en de momenten van verplichte bereikbaarheid worden opgenomen."

 

Publicatiedatum: 31/03/2021
Overzicht punten

RMW van 25 februari 2021

 

Vragen en mededelingen

 

De raad neemt kennis van de volgende vragen en mededelingen:

         Raadslid Alex Van Loon vraagt of er al een reactie is gekomen op de brief die werd gestuurd naar verbroederingsgemeente Zakrzówek. Voorzitter Dirk Gerinckx licht toe dat er nog geen reactie is gekomen en dat de brief ook nog eens per e-mail werd verstuurd.

 

 

Publicatiedatum: 31/03/2021