Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 28 september 2023

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Lennert Vorsselmans, Tinne Simons

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Kim Geys

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 28 september 2023.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 21.56 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 31 augustus 2023 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 31 augustus 2023. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 31 augustus 2023 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 23 ja stemmen en 1 onthouding (Mieke Vermeyen)

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 augustus 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Beleids- en beheerscyclus - opvolgingsrapportering over het meerjarenplan 2020-2025 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De beleids- en beheerscylus voorziet een opvolgingsrapportering over het meerjarenplan voor het einde van het derde kwartaal.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2018, artikel 263

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2018, artikel 171, § 4, artikel 176

 

Motivering

 

Het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de opvolgingsrapportering over het eerste semester minstens voor het einde van het derde kwartaal wordt voorgelegd.

 

De opvolgingsrapportering is als bijlage aan dit punt toegevoegd.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de opvolgingsrapportering van de periode 1 januari 2023 tot en met 30 juni 2023 over het meerjarenplan.

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Organisatiebeheersing - definitie van het begrip dagelijks bestuur - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 stelde de definitie voor het begrip 'dagelijks bestuur' vast. De grensbedragen, opgenomen in het begrip dagelijks bestuur, werden sindsdien niet meer aangepast.

 

De huidige grensbedragen (exclusief btw) zijn de volgende:

         < 2.500 euro - bestelbon - goedkeuring door medewerker (beperkte lijst) en CBS - geen visum

         2.500 - 10.000 euro - bestelbon - gunning CBS/VB (lijst) - visum

         10.000 - 30.000 euro - opdracht zonder bestek - gunning CBS/VB - visum

         30.000 - 85.000 euro - opdracht met bestek (onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking) - goedkeuring bestek en gunning door CBS/VB - visum

         boven 85.000 euro - opdracht met bestek - goedkeuring bestek GR/RMW - gunning door CBS/VB - visum

 

De dienst secretariaat & aankoop en de dienst financiën stellen voor om de grensbedragen voor aankopen aan te passen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78 lid 2, 9°: 'De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het vast bureau worden toevertrouwd: [...] 9° het vaststellen van wat onder het begrip `dagelijks bestuur' moet worden verstaan.'

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 84 §3, 5°: 'Het vast bureau is bevoegd voor: [...] 5° de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip `dagelijks bestuur', vermeld in artikel 78, tweede lid, 9°.'

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 84 §3, 6°: 'Het vast bureau is bevoegd voor: [...] 6° de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten voor de opdrachten waarvoor de raad voor maatschappelijk welzijn dat nominatief aan het vast bureau heeft toevertrouwd.'

 

Wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016

 

Koninklijk besluit plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren van 18 april 2017

 

De beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 ‘Organisatiebeheersing - definitie van het begrip dagelijks bestuur – goedkeuring’

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd om een definitie van het begrip dagelijks bestuur vast te stellen.

 

Er is een beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 waarin de definitie van dit begrip bepaald wordt.

 

Er is geen noodzaak om aan die definitie wijzigingen aan te brengen aangezien in het verleden gebleken is dat voormelde raad voor maatschappelijk welzijnsbeslissing een goed evenwicht vormt in de bevoegdheidsverdeling tussen de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau. Ter verduidelijking is het wel aangewezen om artikel 2 en 3 uit de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 te herschrijven.

 

Er werd destijds besloten om het drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking te behouden voor de bevoegdheidsverdeling tussen de raad voor maatschappelijk welzijn en het vast bureau, destijds 85.000 euro.

 

De grensbedragen staan onder druk door de hogere prijzen. Hierdoor vallen meer aankopen onder zwaardere procedures. De wetgeving overheidsopdrachten voorziet hier een jaarlijkse indexering, maar dit is niet voorzien in de raad voor maatschappelijk welzijnsbeslissing.

 

Het grensbedrag voor dagelijks bestuur (85.000 euro) is niet meer aangepast sinds 2014. Dit besluit voorzag een jaarlijkse aanpassing aan de bedragen voorzien in de wet overheidsopdrachten. Sinds 2019 is deze aanpassing niet meer voorzien. De grensbedragen liggen vast op basis van een bedrag, niet op basis van de procedure. De wetgeving voorziet per procedure verschillende grensbedragen.

 

Het drempelbedrag wordt jaarlijks geïndexeerd, voor de periode 2022 - 2023 ligt het drempelbedrag op 140.000 euro.

 

De dienst secretariaat & aankoop stelt voor om, het ’drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking’ (Art. 42, §1, 1°, a) wet overheidsopdrachten en art. 90 KB Plaatsing) exclusief btw, steeds te hanteren als basis voor het begrip dagelijks bestuur.

 

Het past dan ook om voormelde beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn op te heffen en een nieuw besluit aan te nemen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 -  het besluit van 31 januari 2019 ‘Organisatiebeheersing - definitie van het begrip dagelijks bestuur – goedkeuring’ op te heffen.

 

Artikel 2 - overheidsopdrachten met een maximaal geraamde waarde van het ’drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking’ (Art. 42, §1, 1°, a) wet overheidsopdrachten en art. 90 KB Plaatsing) exclusief btw, van het exploitatiebudget te beschouwen als dagelijks bestuur. Voor de berekening van de waarde van jaaroverschrijdende opdrachten wordt de opdrachtwaarde berekend over de volledige opdrachtduur. Voor overeenkomsten van onbepaalde duur wordt de totale opdrachtwaarde berekend over 48 maanden.

 

Artikel 3 - overheidsopdrachten met een geraamde waarde tot en met het ’drempelbedrag van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking’ (Art. 42, §1, 1°, a) Wet Overheidsopdrachten en art. 90 KB Plaatsing) exclusief btw, van het investeringsbudget te beschouwen als dagelijks bestuur.

 

Artikel 4 - de toelagen die nominatief opgenomen zijn in het budget of meerjarenplan, voor zover deze niet onderhevig zijn aan een reglement, te beschouwen als dagelijks bestuur.

 

Artikel 5 - opdrachten voor meer- en minwerken tijdens de uitvoeringsfase van gegunde opdrachten waarvan de lastvoorwaarden door de raad voor maatschappelijk welzijn werden vastgesteld, voor zover de totaliteit van de goedgekeurde meer- en minwerken niet leidt tot bijkomende uitgaven van meer dan 10% van het gunningsbedrag én in zoverre het voorwerp van de opdracht niet wijzigt, te beschouwen als dagelijks bestuur.

 

Artikel 6 - opdrachten die het gevolg zijn van gevallen van dringende spoed die voortvloeien uit niet te voorziene omstandigheden, te beschouwen als dagelijks bestuur.

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Organisatiebeheersing - toepassing van het visum en uitzonderingen op het verplichte visum door de financieel directeur - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 legde de voorwaarden vast voor het visum van de financieel directeur.

 

Door de wijziging in het begrip 'dagelijks bestuur', aanpassing van de grensbedragen voor de aankopen, is het nuttig om opnieuw de voorwaarden voor het visum van de financieel directeur vast te leggen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 266 en 273 bepalen dat de raad voor maatschappelijk welzijn de voorwaarden voor het toepassen van het visum vastlegt. Artikel 78 bepaalt dat de raad deze bevoegdheid niet kan delegeren aan het vast bureau.

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 266 en 273: 'De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan.

 

De financieel directeur onderzoekt de wettigheid en regelmatigheid van die voorgenomen verbintenissen in het kader van zijn opdracht vermeld in artikel 177, eerste lid, 1°. Hij verleent zijn visum, als uit dat onderzoek de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt. Hij kan voorwaarden koppelen aan zijn visum. Als de financieel directeur weigert zijn visum te verlenen, of als hij er voorwaarden aan koppelt, motiveert hij dat.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt, na advies van de financieel directeur, de nadere voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle, vermeld in het tweede lid, uitoefent. De raad voor maatschappelijk welzijn kan binnen de perken die vastgelegd zijn door de Vlaamse Regering, en na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.

 

Het organisatiebeheersingssysteem bepaalt de voorwaarden die gelden om advies te kunnen vragen aan de financieel directeur over de wettigheid en regelmatigheid van verrichtingen die van de visumverplichting zijn uitgesloten.'

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 267 en 273: 'Als de financieel directeur weigert om een visum te verlenen aan een voorgenomen verbintenis, kan het vast bureau op eigen verantwoordelijkheid viseren. In dat geval brengt het vast bureau de gemotiveerde beslissing van de financieel directeur, samen met zijn eigen beslissing, ter kennis van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

De verbintenis kan pas worden aangegaan nadat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft kunnen kennisnemen van die beslissing van het vast bureau.

 

In afwijking van het eerste lid kan de raad voor maatschappelijk welzijn in de situatie, vermeld in artikel 265, tweede lid, viseren als de financieel directeur weigert om een visum te verlenen aan een voorgenomen verbintenis.'

 

Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, artikel 121: 'De raad kan de volgende categorieën van verrichtingen niet uitsluiten van de visumverplichting:

 1° de aanstelling van statutaire personeelsleden;

 2° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur;

 3° de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer;

 4° de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan het bedrag, bepaald door de minister;

 5° de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan het bedrag, bepaald door de minister;

 6° de investeringssubsidies.'

 

Ministerieel besluit van 1 oktober 2010 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten en de toelichting ervan, en van de rekeningstelsels van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, artikel 19: 'De raad kan de volgende categorieën van verrichtingen niet uitsluiten van de visumverplichting:

 1° de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan vijftigduizend euro;

 2° de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan vijfentwintigduizend euro.'

 

Raad voor maatschappelijk welzijnsbeslissing van 31 januari 2019 'Organisatiebeheersing - toepassing van het visum en uitzonderingen op het verplichte visum door de financieel directeur - goedkeuring'

 

Motivering

 

Het visum geldt nu vanaf 2.500 euro, exclusief btw. De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan. Dit impliceert dat aanvaarde facturen niet onder het visum vallen.

 

De financieel directeur adviseert dezelfde regels vast te leggen voor gemeente en OCMW.

 

De financieel directeur adviseert de volgende voorwaarden vast te leggen:

         De volgende verbintenissen zijn uitgesloten van de voorafgaande visumverplichting:

         verbintenissen waarvan het geraamde bedrag niet hoger is dan 10.000 euro, exclusief btw

         aanvaarde facturen

         aanstellingen van personeel waarvan de duur niet meer dan 1 jaar bedraagt

         de tewerkstelling met toepassing van artikel 60, §7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

         de tewerkstelling in het kader van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden voor maximum 4 jaar in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in hoofdstuk IV, afdeling 1 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn of in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in artikel 8, 9 of 13 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie

         dotaties aan politiezone, brandweerzone, kerkfabriek en andere toelagen die nominatief zijn opgenomen in het budget

         schulduitgaven die voortvloeien uit regelmatig aangegane verbintenissen, uitgaven voor steun die het gevolg zijn van een beslissing van het bijzonder comité voor de sociale dienst of van een hoogdringende beslissing van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

         De financieel directeur hanteert de volgende voorwaarden:

         voor verbintenissen van onbepaalde duur houdt de financieel directeur rekening met een forfaitaire looptijd van 48 maanden

         bij opeenvolgende contracten voor dezelfde functie houdt de financieel directeur rekening met de totale duur.

 

De tewerkstelling met toepassing van artikel 60, §7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn of in het kader van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden voor maximum 4 jaar in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in hoofdstuk IV, afdeling 1 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn of in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in artikel 8, 9 of 13 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, zijn nieuwe bepalingen omwille van de gelijkvormigheid tussen de regels van gemeente en OCMW.

 

De berekening voor verbintenissen van onbepaalde duur is veranderd van 12 maanden naar 48 maanden omwille van de gelijkvormigheid met de beslissing over het dagelijks bestuur.

 

De financieel directeur adviseert in het organisatiebeheersingssysteem vast te leggen dat enkel de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau de financieel directeur kunnen vragen om een visum af te leveren voor een uitgave die onder de uitzonderingen valt.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 januari 2019 'Organisatiebeheersing - toepassing van het visum en uitzonderingen op het verplichte visum door de financieel directeur - goedkeuring' op te heffen.

 

Artikel 2 - de financieel directeur de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom, te laten controleren onder de volgende voorwaarden:

         De volgende verbintenissen zijn uitgesloten van de voorafgaande visumverplichting:

         verbintenissen waarvan het geraamde bedrag niet hoger is dan 10.000 euro exclusief btw

         aanstellingen van personeel waarvan de duur niet meer dan 1 jaar bedraagt

         de tewerkstelling met toepassing van artikel 60, §7 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

         de tewerkstelling in het kader van andere werkgelegenheidsmaatregelen van hogere overheden voor maximum 4 jaar in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in hoofdstuk IV, afdeling 1 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn of in het kader van de opdracht van het OCMW vermeld in artikel 8, 9 of 13 van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie

         dotaties aan OCMW, politiezone, brandweerzone, kerkfabriek en andere toelagen die nominatief zijn opgenomen in het budget

         schulduitgaven die voortvloeien uit regelmatig aangegane verbintenissen, uitgaven voor steun die het gevolg zijn van een beslissing van het bijzonder comité voor de sociale dienst of van een hoogdringende beslissing van de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

         De financieel directeur hanteert de volgende voorwaarden:

         Voor verbintenissen van onbepaalde duur houdt de financieel directeur rekening met een forfaitaire looptijd van 4 jaar

         Bij opeenvolgende contracten voor dezelfde functie houdt de financieel directeur rekening met de totale duur.

 

Artikel 3 - in het organisatiebeheersingssysteem vast te leggen dat enkel de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen en het vast bureau de financieel directeur kunnen vragen om een visum af te leveren voor een uitgave die onder de uitzonderingen valt.

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Uitleen- en retributiereglement Digibank - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De Vlaamse overheid wil kwetsbare groepen meenemen in de digitaliseringsgolf door onder andere de oprichting van 'digibanken'. 

 

Het project 'digibanken' wil diverse partners, zoals overheden, bedrijven, kennisinstellingen en het middenveld, in lokale samenwerkingsverbanden verenigen. Om dit te realiseren werden projectoproepen uitgeschreven waarbij samenwerkingsverbanden zich kandidaat konden stellen om samen een ‘digibank’ op te richten.

 

De gemeente en het OCMW Malle sloot een samenwerkingsovereenkomst met projectvereniging Selab voor de oprichting van een digibank. 

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77

 

Motivering

 

In het kader van het project 'digibanken' zal Malle laptops ter beschikking stellen. Hiervoor werd een uitleen- en retributiereglement opgemaakt door Selab. Na goedkeuring van het reglement kan met de 'digibank' gestart worden.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - onderstaand uitleen- en retributiereglement goed te keuren:

 

Uitleen- en retributiereglement digibanken

 

Artikel 1

 

Met ingang van 1 oktober 2023 worden via de bib laptops ter beschikking gesteld voor gratis uitleen. Dit reglement is van onbepaalde duur (tot aanpassing nodig is).

 

Artikel 2

 

Je gaat akkoord met dit reglement voor het ontlenen van een laptop via de bib. De laptop is eigendom van de sociale diensten van het OCMW.

 

Artikel 3

 

De laptop wordt enkel uitgeleend op basis van een doorverwijsbrief (van o.a. de sociale diensten van het OCMW). Je hebt ook een lidmaatschap bij de bib nodig. Met je eID kan je je inschrijven.

 

Artikel 4

A: Je kan de laptop ontlenen voor 6 maanden. Tijdens deze periode wordt met jou een moment ingepland: hoe gaat het met het gebruik van de laptop? Daarnaast wordt het aangeraden deel te nemen aan relevante opleidingen. De laptop ophalen in de bib doe je op afspraak. Terugbrengen kan wanneer de bib open is (Sint Jozeflei 26 of Lierselei 15, 2390 Malle).

B: Het is mogelijk om de ontlening van de laptop één keer te verlengen.

Artikel 5

 

Het is verboden de laptop te gebruiken om strafbare feiten te plegen.

 

Artikel 6

 

Je mag de laptop niet aan iemand anders uitlenen.

 

Artikel 7

 

De sociale diensten van het OCMW kunnen jou verbieden opnieuw een laptop te ontlenen, bijvoorbeeld wanneer je de laptop niet op tijd hebt teruggebracht naar de bib of er negatieve wijzigingen zijn aangebracht aan de software of hardware van de laptop.  Als de laptop kapot is, mag je zelf geen herstellingen uitvoeren. Je meldt dit binnen de 48u aan de bib.

 

Artikel 8

 

A: Draag zorg voor de laptop. Diefstal of verlies van de laptop meld je bij de politie. Het proces-verbaal laat je zien aan de sociale diensten van het OCMW.

B: Bij diefstal, verlies, beschadiging of niet volledig inleveren van de laptop en de accessoires moet je betalen (met bankkaart):

         100 euro bij diefstal, verlies of een kapotte laptop (soft- en/of hardware kunnen niet meer gebruikt worden of met hinder)

         10 euro bij schade aan de laptop (soft- en hardware kunnen nog zonder hinder gebruikt worden)

         10 euro bij schade of verlies accessoires

C: Wanneer je de laptop met de accessoires terugbrengt, wordt gekeken of deze in orde zijn. Als je iets moet betalen, laten de sociale diensten van het OCMW jou dit gauw weten.

 

Artikel 9

 

De sociale diensten van het OCMW kunnen vragen dat jij de laptop meteen terugbrengt, wanneer jij:

- de laptop verwaarloost

- de laptop misbruikt

- de laptop gebruikt voor een ander doel dan waarvoor deze bestemd is

- op eender welke wijze in strijd handelt met dit reglement.

 

Artikel 10

 

Het gebruik van de laptop is op eigen risico. Het lokaal bestuur (waaronder de sociale diensten van het OCMW en de bib) is  niet aansprakelijk voor schade van welke aard dan ook.

 

Artikel 11

 

De retributies worden jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Deze indexering gebeurt via de

gezondheidsindex van de maand november voorafgaand aan het nieuwe jaar, met afronding tot 1

cijfer na de komma. Als basis van de bovenstaande tarieven wordt de gezondheidsindex van

november 2022 gebruikt.

 

Artikel 12

 

Het reglement treedt in werking op 1 oktober 2023. Het reglement zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 en artikel 287 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Vragen en mededelingen

 

Er worden geen vragen gesteld of mededelingen gedaan.

 

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Interpellatie over het afschaffen van het bezorgen van warme maaltijden aan huis

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Op 3 juli 2023 besliste het vast bureau om het bezorgen van warme maaltijden aan huis af te schaffen met ingang van 1 september 2023. Het gaat om een onderdeel van het contract met Compass Group. Deze firma zorgt voor de maaltijden in het woonzorgcentrum en tot voor kort dus ook voor het bezorgen van warme maaltijden aan huis voor mensen die dit bestelden via het OCMW.

 

Het vast bureau motiveert deze beslissing door te stellen dat het niet langer de taak zou zijn van het OCMW om maaltijden aan huis te bezorgen. Er is volgens het vast bureau voldoende aanbod op de privémarkt. Het OCMW wil liever dat mensen samen een maaltijd gebruiken in De Ring of in het Gemeenschapscentrum Alice Forceville.

 

Voornamelijk oudere, minder mobiele inwoners en inwoners die omwille van medische redenen niet zelf willen koken, worden getroffen door deze beslissing. Ook worden mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming getroffen: zij betaalden 4,50 EUR per maaltijd, terwijl andere mensen 11,90 EUR betaalden. Die korting wordt afgeschaft voor wie een maaltijd aan huis laat bezorgen.

 

Want dat is het vreemde aan deze beslissing: de korting voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming geldt nog wel voor wie in De Ring of in het gemeenschapscentrum komt eten. Is dat geen discriminatie?

 

Progressief Malle is van mening dat het bezorgen van warme maaltijden aan huis wel een belangrijke dienstverlening is van het OCMW. Er zijn heel wat oudere inwoners die minder mobiel zijn en zich niet kunnen verplaatsen naar De Ring of het gemeenschapscentrum. Bovendien is er in het gemeenschapscentrum in Westmalle maar 1 warme maaltijd per week voorzien. En waarom zouden mensen niet mogen beslissen om thuis te eten? Bijvoorbeeld wie chemotherapie volgt, is niet altijd geneigd om zich te verplaatsen. Wij vrezen dat heel wat kwetsbare Mallenaren geen warme maaltijden meer zullen nuttigen."

 

Raadslid Alex Van Loon stelt volgende vragen:

         "Hoeveel Mallenaren maakten gebruik van warme maaltijden aan huis?

         Hoeveel van hen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming?

         Op 20/9/2023 stond op https://www.malle.be/warme-maaltijden-aan-huis nog steeds dat er maaltijden aan huis kunnen worden besteld via het OCMW: klopt dat nog?

         Is het afschaffen van de korting op een warme maaltijd aan huis bezorgd voor personen die recht hebben een verhoogde tegemoetkoming een discriminatie? Want wie naar De Ring of het gemeenschapscentrum komt krijgt die korting wel.

         Zullen mensen die toch een warme maaltijd aan huis willen, worden geholpen of geïnformeerd door de gemeente of het OCMW?

         Zullen er geen mensen uit de boot vallen om langer thuis te kunnen blijven wonen?

         Vinden alle raadsleden van de meerderheid dat het geen taak is van het OCMW om warme maaltijden aan huis te bezorgen?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Tot 2016 werden de maaltijden in de keuken van het WZC ter Bleeke bereid. De vraag naar maaltijden nam evenwel af en het OCMW stond voor heel wat kosten. De infrastructuur voor het aanbieden van warme maaltijden aan huis volstond niet meer. De markt werd toen bevraagd. Een partner verzorgde vervolgens de maaltijden aan huis. Wie er klant was, daar had het OCMW geen zicht op. Enkel wanneer er een kortingstarief was, was het OCMW op de hoogte.

        Sinds eind vorig jaar was er een nieuw contract.

        Er werd beslist om extra in te zetten op het samen eten in het dienstencentrum, het voorzien van een extra maaltijd in Westmalle en het onderzoeken van de mogelijkheden om een maaltijd voor kwetsbare gezinnen te voorzien. Voor mensen die om medische redenen de verplaatsing niet kunnen maken, zal het OCMW steun verlenen.

        Er waren 29 mensen die recht hadden op een sociaal tarief. Zij zijn allemaal gebeld geweest.

        De website werd ondertussen aangepast.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat men in vele gemeenten nog wel een aanbod heeft en stelt dat de mensen nu los gelaten worden.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt of er sprake is van een prijsstijging.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat als er financiële moeilijkheden zijn om een maaltijd te betalen, er waarschijnlijk ook nog andere problemen zijn. Er zal dan een sociaal onderzoek gebeuren waarna er gericht steun kan volgen. Het sociaal tarief blijft gehanteerd in het dienstencentrum.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat hij raadslid Alex Van Loon volgt en stelt dat het een taak is van het OCMW.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat er vandaag de dag eigenlijk weinig verandert ten opzichte van vroeger.

 

 

Publicatiedatum: 03/11/2023
Overzicht punten

RMW van 28 september 2023

 

Interpellatie over de asielopvang in Drieboomkensberg

 

Raadslid Wim Vervloet licht onderhavig punt toe:

"Onze burgemeester was net als ons verrast toen ze hoorde van de mogelijke asielopvang van een honderdtal asielzoekers in Drieboomkensberg te Westmalle.

 

Ze stelde zichzelf vragen die inderdaad ook veel van onze inwoners stellen, want dit heeft toch wel een hele impact op een gemeente."

 

Raadslid Wim Vervloet stelt volgende vragen:

         "Graag een stand van zaken."

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt gisteren de staatssecretaris zelf te hebben gesproken en stelt dat er nog niets meer geweten is.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er vanuit de burgemeester veel argwaan was, terwijl het hier nog altijd wel over mensen gaat. Oekraïners werden met open armen ontvangen, maar nu kijkt de gemeente er precies anders naar.

 

Burgemeester Sanne Van Looy licht toe dat ze inderdaad verontwaardigd was. Ze stelt zich ernstige vragen bij het gebrek aan communicatie dat er was, los nog van de inhoud van het dossier. Er werd niet gecommuniceerd met de burgemeester terwijl die wel bevoegd is voor de openbare ordehandhaving.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat het raar is dat de ene groep anders behandeld wordt ten opzichte van de andere groep.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat de situaties anders zijn.

 

 

Publicatiedatum: 03/11/2023