Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 24 juni 2021

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Gert Peeters

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 24 juni 2021.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 21.40 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 27 mei 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 27 mei 2021. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 27 mei 2021 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 mei 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Organisatiebeheersing - rapportage over het organisatiebeheersingssysteem in 2020 - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De algemeen directeur moet jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau en de raden rapporteren over het organisatiebeheersingssysteem.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 219, lid 2

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 217 tot en met 220 die de invulling van de organisatiebeheersing bepalen

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 176, 180, 181, 188, 193, 266, 272 en 303 die concrete bepalingen bevatten over het organisatiebeheersingssysteem

 

Motivering

 

De rapportage moet jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar gebeuren.

 

De rapportage voor het jaar 2020 is beschikbaar.

 

De algemeen directeur bezorgde de raadsleden voor de zitting de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem. De rapportage werd op 22 juni 2021 tijdens een digitale sessie toegelicht aan de raadsleden. De algemeen directeur was beschikbaar voor de raadsleden die daarover vragen hadden.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de rapportage over het organisatiebeheersingssysteem in 2020.

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Organisatiebeheersing - aanpassing van het kader voor organisatiebeheersing - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Organisatiebeheersing is volgens het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

1° de vastgelegde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst

2° wetgeving en procedures naleeft

3° over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt

4° op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet

5° de activa beschermt en fraude voorkomt.

 

De algemeen directeur stelt, na overleg met het managementteam, het algemene kader voor het organisatiebeheersingssysteem vast.

 

De gemeenteraad keurde op 27 juni 2019 het kader voor organisatiebeheersing versie 3.0 goed.

 

Ten opzichte van die versie van het kader voor organisatiebeheersing werden enkele wijzigingen aangebracht.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 219, lid 1 dat stelt dat het kader voor organisatiebeheersing onderworpen is aan de goedkeuring van de gemeenteraad

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 217 tot en met 220 die de invulling van de organisatiebeheersing bepalen

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 176, 180, 181, 188, 193, 266, 272 en 303 die concrete bepalingen bevatten over het organisatiebeheersingssysteem

 

Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 juni 2019 'Organisatiebeheersing - aanpassing van het kader voor organisatiebeheersing - goedkeuring'

 

Motivering

 

De wijzigingen zijn de volgende:

         Het visueel overzicht van de beheerscyclus werd aangepast aan de terminologie van de beleids- en beheerscyclus (BBC) 2020.

         In 2020 startte de administratie met een periodiek dienstenoverleg met teamverantwoordelijken, experten en deskundigen. Deze overlegvorm werd ingepast in het kader van de overlegstructuur. De werkgroepen veranderden van naam naar beleidsgroepen en werden ook in het kader toegevoegd.

         Het proces rond de aanpassing van het personeelsplan werd aangepast.

         Het proces rond de dienstnota's werd aangepast.

         Bij het stuk over de beleidsevaluatie werd de verplichting rond de opvolgingsrapportering toegevoegd.

 

Het managementteam adviseerde deze wijzigingen positief.

 

Het ontwerp van het aangepaste kader voor organisatiebeheersing werd door de algemeen directeur aan de raadsleden bezorgd. De aanpassingen aan het kader voor organisatiebeheersing werden toegelicht aan de raadsleden tijdens een digitale sessie op 22 juni 2021. De algemeen directeur was ter beschikking voor de raadsleden die daarover vragen hadden.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - het kader voor organisatiebeheersing versie 4.0 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Initiatief buitenschoolse opvang Pinkeltje - opheffing van het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 december 2018 - huishoudelijk reglement - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 5 december 2018 het huishoudelijk reglement voor het initiatief buitenschoolse opvang (IBO) Pinkeltje goed.

 

Uit de praktijk blijkt dat het huishoudelijk reglement in haar huidige vorm op een aantal punten opnieuw aangepast moet worden.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78

 

Besluit van de Vlaamse regering van 16 mei 2014 (BS 17 september 2014) houdende de voorwaarden voor erkenning en attest van toezicht en het kwaliteitsbeleid voor buitenschoolse gezinsopvang en groepsopvang

 

Besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 december 2018 'Huishoudelijk reglement en privacyverklaring Pinkeltje - goedkeuring'

 

Besluit van het vast bureau van 25 mei 2021 'Initiatief buitenschoolse opvang Pinkeltje - huishoudelijk reglement - doorverwijzing naar de raad voor maatschappelijk welzijn'

 

Motivering

 

Op 25 mei 2021 verwees het vast bureau het ontwerp van het reglement met volgende aanpassingen door voor goedkeuring naar de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Vooreerst blijkt het boetesysteem aan herziening toe.

 

Momenteel geldt het boetesysteem voor het laattijdig of niet annuleren enkel voor vakantiedagen. Uit de praktijk blijkt dat ouders de gereserveerde opvang voor pedagogische studiedagen ook regelmatig vergeten te annuleren of laattijdig annuleren. Om die reden zou het boetesysteem beter uitgebreid worden naar de pedagogische studiedagen. Deze schoolvrije dagen zijn immers extra vakantiedagen waarop Pinkeltje opvang voorziet en waarvoor dus ook voldoende personeel moet kunnen worden voorzien.

 

Ouders reserveren, maar vaak komen de kinderen niet opdagen. Het is wenselijk om de boete aan te rekenen als er geen doktersbriefje is.

 

Het gebeurt regelmatig dat ouders hun kinderen te laat komen afhalen. Ook hiervoor is het wenselijk een boete aan te rekenen als ouders meer dan een kwartier te laat zijn.

 

Ten tweede blijkt dat veel jonge kindjes die met de opvang starten nog niet helemaal zindelijk zijn. In de aanpassingen aan het reglement is voorzien dat ouders pampers mee moeten geven van thuis omdat deze niet voorzien zijn in Pinkeltje.

 

Tot slot is een beleid rond luizen aan de orde. De aanpassingen dienaangaande zoals voorzien in het ontwerp van het reglement zijn gebaseerd op de adviezen van Kind en Gezin.

 

Het Agentschap Opgroeien stelt sjablonen ter beschikking om het huishoudelijk reglement overzichtelijker te maken voor de ouders. Het ontwerp van het reglement is op die sjablonen gebaseerd. Bovendien was het ook nodig om de lay-out van het huishoudelijk reglement aantrekkelijker te maken. Het is de bedoeling om het reglement uit te brengen in de vorm van een brochure, opgemaakt volgens de huisstijl van gemeente Malle.

 

Ouders moeten minimaal twee maanden op voorhand in kennis worden gesteld van de wijzigingen. Het huishoudelijk reglement zal daarom in werking treden op 1 september 2021. Het huishoudelijk reglement dat werd goedgekeurd op 5 december 2018 zal daarom vanaf die datum opgeheven worden.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Mieke Laenen verwijst naar de uitbreiding van het boetesysteem. Ze stelt er enigszins begrip voor te hebben, maar dat in gesprek gaan met de mensen toch veel belangrijker is. Bovendien kan men er ook niet altijd aan doen dat men bijvoorbeeld te laat is. Het OCMW zou ook met een systeem van respijtdagen kunnen werken.

 

Schepen Wouter Patho wijst erop dat het boetesysteem vooral sensibiliserend bedoeld is. Het gesprek wordt sowieso altijd aangegaan.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen en 3 onthoudingen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen)

 

Artikel 1 - het besluit van de raad voor maatschappelijk welzijn van 5 december 2018 'Huishoudelijk reglement en privacyverklaring Pinkeltje - goedkeuring' op te heffen vanaf 1 september 2021.

 

Artikel 2 - het huishoudelijk reglement voor initiatief buitenschoolse opvang (IBO) Pinkeltje als volgt goed te keuren:

 

"Buitenschoolse kinderopvang Pinkeltje: huishoudelijk reglement"

 

Inhoud

 

Inleiding     3

Wat is Pinkeltje?    3

Voor wie?     3

Wat is onze missie?    3

Waar vind je Pinkeltje?    4

Wanneer zijn we open en bereikbaar?  4

Hoe schrijf je je kind in?   4

Welke opvang is er en hoe geef je dat door? 5

Hoe worden aanwezigheden geregistreerd? 7

Hoe gaan we van en naar school?  7

Wat doen we in Pinkeltje?   8

Wat geef je mee?    8

Wat als mijn kind ziek is?   9

Hoe zijn we verzekerd?    10

Hoeveel kost dit allemaal?   10

Hoe communiceren we?   11

Wat als je niet tevreden bent?   11

Privacy      11

Kwaliteitshandboek    12

Wijzigingen in het huishoudelijk reglement 12

Bijlage 1: procedure voor reserveren en annuleren van vakantieopvang 13

Bijlage 2: Help, er zijn luizen in onze opvang 14

 

 

Inleiding

 

 Een huishoudelijk reglement wordt opgemaakt door de organisator van de buitenschoolse opvang en geeft verduidelijking over de werking, de werkwijze en de rechten en plichten van de organisator en het gezin. Het huishoudelijk reglement geldt voor alle opgevangen kinderen en gezinnen.

 Het huishoudelijk reglement is overzichtelijk samen gevat in een afsprakennota; ouders ontvangen beide documenten bij de inschrijving van hun kinderen.

 De organisator van de buitenschoolse kinderopvang Pinkeltje is OCMW Malle, Blijkerijstraat 53, 2390 Malle.

 Pinkeltje wordt in opdracht van het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn gecoördineerd door een coördinator.

 Pinkeltje staat onder toezicht van en is erkend door Kind en Gezin, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel (Agentschap Opgroeien, tel. 078-150 100).

 

Wat is Pinkeltje?

 

 Buitenschoolse kinderopvang Pinkeltje organiseert buiten de schooluren extra opvang voor kinderen die naar een kleuter- of lagere school gaan in Malle.

 De begeleiding brengt de kinderen naar school en halen ze ook terug op.

 Op vakantiedagen en schoolvrije dagen kunnen kinderen ook naar Pinkeltje komen.

 

Voor wie?

 

 Alle kinderen vanaf 2,5 jaar tot het einde van het zesde leerjaar (inclusief de zomervakantie na het zesde leerjaar) die in Malle wonen of die in Malle naar school gaan, zijn welkom in Pinkeltje.

 Kinderen met een extra zorgbehoefte zijn ook welkom, als de werking het toelaat.

 

Wat is onze missie?

 

 Kinderen kunnen in Pinkeltje komen spelen voor en na school, op schoolvrije dagen en op vakantiedagen.

 De nadruk ligt op vrije tijd. Pinkeltje wil een tussenthuis zijn voor de kinderen.

 We creëren een knusse opvang. Ervaren en deskundige begeleid(st)ers vangen de kinderen op in een huiselijke sfeer.

 Elk kind krijgt individuele aandacht en mag vrij kiezen aan welke activiteiten hij of zij deelneemt.

 Alle kinderen zijn welkom, ongeacht hun afkomst, geloofs- of levensovertuiging, nationaliteit of geslacht.

 We besteden extra aandacht aan kwetsbare gezinnen en kinderen.

 We werken samen met het Huis van het Kind Malle.

 We doen aan ouderparticipatie: ouders hebben toegang tot alle lokalen van de opvang en worden betrokken bij de opvang via een gesloten facebookpagina voor ouders.

 We doen aan kinderparticipatie: kinderen hebben inspraak in de activiteiten en de thema’s via kringgesprekken, kinderen mogen zelf kiezen aan welke activiteiten ze deelnemen, kinderen worden betrokken bij de aankoop van spelmateriaal.

 

Waar vind je Pinkeltje?

 

 Pinkeltje oost, Lierselei 17 in Malle, tel. 03 311 53 09, pinkeltje.oost@malle.be

 Pinkeltje west, Berckhovenstraat 53 in Malle, tel. 03 309 96 69, pinkeltje.west@malle.be

 Coördinator: Ann Don Porto Carero, Blijkerijstraat 53 in Malle (sociaal huis), tel. 03 320 98 56, ann.dpc@malle.be (voor inschrijvingen, vragen, problemen of klachten)

 

Wanneer zijn we open en bereikbaar?

 

 Openingsuren Pinkeltje

 Schooldagen: van 7 tot 9 uur en van 15.30 tot 18.30 uur, op woensdagnamiddag van 11.30 tot 18.30 uur

 Schoolvrije dagen en vakantiedagen: van 7 tot 18.30 uur

 Tijdens deze openingsuren is Pinkeltje telefonisch en via e-mail bereikbaar

 Coördinator

 Dagelijks van 9 tot 12 uur en op maandag en dinsdag van 13 tot 15 uur

 Bij aanwezigheid is de coördinator telefonisch en via e-mail bereikbaar op deze momenten

 Bij afwezigheid kan je contact opnemen met het onthaal van het sociaal huis tijdens de openingsuren, tel. 03 312 49 61

 Openingsuren sociaal huis

 Maandag: 9 tot 12 uur en 13 tot 15.30 uur

 Dinsdag: 9 tot 12 uur en 17.30 tot 20 uur

 Woensdag: 9 tot 12 uur en 13 tot 15.30 uur

 Donderdag: 9 tot 12 uur en 13 tot 15.30 uur

 Vrijdag: 9 tot 12 uur

 Op deze manier is Pinkeltje telefonisch of via e-mail bereikbaar van 7 tot 18.30 uur.

 Pinkeltje is gesloten op officiële feestdagen en heeft drie algemene sluitingsweken (een week juli, een week in augustus en een weektussen kerstmis en nieuwjaar).

 Jaarlijks krijgen ouders een kalender.

 De jaarkalender staat ook op www.malle.be/bko-pinkeltje en in de gesloten facebookgroep voor ouders (Pinkeltje Malle).

 Ouders worden tijdig op hoogte gebracht van afwijkingen op de openingsuren of dagen,  via verschillende kanalen (website, mailing, facebook, schriftelijk)

 

Hoe schrijf je je kind in?

 

 Maak een afspraak bij de coördinator om je kind in te schrijven.

 De inschrijving is pas finaal als de schriftelijke overeenkomst (SO) ingevuld en ondertekend bij de coördinator toekomt.

 De SO staat op www.malle.be/bko-pinkeltje. Een papieren exemplaar vind je bij de coördinator,  het onthaal van het sociaal huis of in de opvanglocaties zelf.

 Er worden gegevens gevraagd om een vlotte werking te garanderen (adres, telefoonnummers, huisarts, medische gegevens, medicatie, noodgegevens, wie mag het kind afhalen…).

 Bij afwezigheid van de coördinator kan ook het onthaal van het sociaal huis de SO in ontvangst nemen.

 De coördinator licht de werking van Pinkeltje toe aan de ouders met een afsprakennota. Ouders ontvangen het huishoudelijk reglement, de afsprakennota en een kopie van de ondertekende SO.

 Tijdens de inschrijving ontvangen ouders een kindcode. Deze code is nodig om online vakantiedagen te reserveren. De kindcode bestaat uit je klantnummer (vijf cijfers) en 01, 02, 03 per kind van het gezin dat ingeschreven is. Je vindt je klantnummer steeds terug op de facturen.

 Pas als het dossier volledig is, kan de opvang starten.

 De coördinator maakt op basis van de SO een inlichtingenfiche van het kind op en bezorgt deze aan de opvanglocatie.

 Voor gezinnen die niet in Malle wonen, bezorgen de ouders een bewijs van gezinssamenstelling aan de coördinator. Voor Malse gezinnen vraagt de coördinator het bewijs zelf op bij de dienst burgerzaken.

 Ouders zijn verantwoordelijk voor de  info in de inlichtingenfiche en geven wijzigingen eerlijk en correct door.

 Ouders verklaren zich akkoord met het huishoudelijk reglement door de ondertekening van de SO.

 Een kind blijft actief ingeschreven tot het einde van het zesde leerjaar als het minstens een keer per jaar naar de opvang komt.

 Van zodra het kind het zesde leerjaar beëindigd heeft of het kind gaat niet meer in Malle naar school en woont er ook niet meer, wordt het kind op non-actief gezet en stopt de opvang.

 Als ouders vroegtijdig de opvang willen stopzetten, volstaat het om de coördinator in te lichten.

 

Welke opvang is er en hoe geef je dat door?

 

 Voor- en naschoolse opvang

 Je reserveert minstens 24 uur op voorhand een plaats in Pinkeltje (telefonisch of via e-mail).

 Wisselende dagen kan je per week of per dag doorgeven aan de begeleiding in Pinkeltje.

 Vaste dagen zet je best op de vaste lijst. Je verwittigt dan alleen als de opvang niet nodig is.

 Je verwittigt zelf de school als je kind mee naar Pinkeltje gaat.

 Er zijn kaartjes om aan de boekentas te hangen als je dat wil.

 Heb je gereserveerd, maar moet je kind niet komen of is het ziek? Verwittig dan tijdig (liefst 24 uur op voorhand).

 Bij gewone voor- en naschoolse opvang is een doktersattest niet nodig bij afwezigheid.

 In geval van nood kan je opvang op de dag zelf aanvragen via e-mail naar de opvanglocatie of naar de coördinator.

 Voor de vooropvang moeten kinderen ten laatste om 7.50 uur in de opvang zodat we het busvervoer goed kunnen plannen.

 

 Schoolvrije/pedagogische studiedagen

 Je reserveert tijdig een plaats in Pinkeltje zelf, liefst minstens een week op voorhand (telefonisch of via e-mail)

 Het overzicht van schoolvrije dagen wordt in het begin van het schooljaar uitgehangen in de opvang en bekendgemaakt via de website en de facebookgroep voor ouders.

 Op schoolvrije dagen moeten er minstens drie kinderen zijn, anders gaat de opvang niet open.

 De capaciteit op schoolvrije dagen is beperkt, omdat niet alle scholen op dezelfde dagen schoolvrije dagen hebben.

 Heb je gereserveerd, maar moet je kind niet komen of is het ziek? Verwittig dan minstens 24 uur op voorhand (e-mail of telefoon)

 Annuleer je minder dan 24 uur op voorhand, dan krijg je een boete van 5,60 euro.

 Bij een afwezigheid op schoolvrije dagen is er een doktersattest nodig. Als er geen doktersattest is, krijg je een boete van 5,60 euro.

 In geval van nood kan je ’s ochtends naar de opvang bellen om te vragen of er nog plaats vrij is op de dag zelf.

 Kinderen moeten niet op een bepaald uur in Pinkeltje zijn of naar huis gaan, zolang het binnen de openingsuren of reservatie valt.

 

 Vakantiedagen

 Reserveren voor opvang tijdens een schoolvakantie gebeurt online via www.malle.be/reserveer-je-vakantieopvang-bij-pinkeltje

 Maak voor elk kind een aparte reservatie.

 Voor elke schoolvakantie kan je vanaf een bepaalde datum online reserveren. Deze data vind je op de jaarkalender.

 Om opvang te reserveren, heb je de kindcode nodig die je kreeg van de coördinator tijdens de inschrijving.

 De inschrijvingen worden verwerkt door de coördinator.

 Je krijgt altijd een bevestigingsmail van de coördinator. Kijk zeker je spam of reclamefolder in je mailbox na.

 Je kan reserveren voor een voormiddag, namiddag of hele dag:

 voormiddag: van begin tot maximaal 13 uur

 namiddag: van ten vroegste 12 uur tot einde

 hele dag: als de opvangvraag heel de middagperiode overspant

 kinderen moeten niet op een bepaald uur in Pinkeltje zijn of naar huis gaan, zolang het binnen de openingsuren of reservatie valt

 Annuleren van opvang tijdens vakantiedagen kan gratis tot vijf werkdagen op voorhand (een kalenderweek).

 Annuleren doe je bij de coördinator tot een week voor de vakantie start. Daarna kan je enkel nog in de opvanglocatie zelf annuleren (telefonisch of ter plaatse).

 Online reserveren kan ook tot een week voor de vakantie. Daarna kan je enkel nog in de opvanglocatie zelf reserveren (telefonisch of ter plaatse).

 Tijdens de sluitingsweken kan je niet reserveren. Annuleren kan dan enkel via e-mail. Als je minder dan vijf werkdagen op voorhand annuleert, krijg je een boete van 5,60 euro per dag.

 Heb je gereserveerd, maar is je kind ziek? Bezorg ons een doktersattest. Als je geen attest hebt, krijg je een boete van  5,60 euro per dag.

 In bijlage 1 van het huishoudelijk reglement lees je meer gedetailleerde informatie.

 

Hoe worden aanwezigheden geregistreerd?

 

 De begeleid(st)ers noteren de aanwezigheden op aanwezigheidslijsten en op individuele kindformulieren:

 ’s ochtends: aankomstuur en effectief vertrekuur op aanwezigheidslijsten omwille van veiligheid; aankomstuur en 8 uur als vertrekuur op kindformulieren omwille van facturatie

 ’s avonds: aankomstuur na school en vertrekuur naar huis

 Ouders tekenen het kindformulier dagelijks af en controleren de aanwezigheden.

 Als iemand anders dan de ouders het kind komt afhalen, meld je dit op voorhand via de SO of aan de begeleiding. Deze persoon tekent dan het kindformulier af. Bij twijfel contacteren we eerst de ouders  vooraleer een kind met iemand anders meegaat. Als een ouder op een schooldag aanwezig is in de opvang op het moment dat het kind aankomt, noteren we een minuut aanwezigheid. Er wordt dan een half uur aangerekend voor het vervoer van het kind.

 Aan het einde van de maand gaan alle kindformulieren naar de coördinator. Zij geeft de aanwezigheden en eventuele boetes in in een digitaal systeem en van daaruit worden de facturen automatisch aangemaakt (zie verder).

 Als je je kind te laat afhaalt, rekenen we voor het eerste kwartier (18.30 tot 18.45 uur) aan als half uur. Als je je kind na 18.45 uur ophaalt, krijg je een boete van 2 euro per begonnen kwartier.

 

Hoe gaan we van en naar school?

 

 De kinderen worden ’s ochtends naar school gebracht met een busje van de gemeente of te voet, onder begeleiding van de begeleid(st)ers van Pinkeltje.

 ’s Avonds worden de kinderen afgehaald met het busje of gaan ze te voet, afhankelijk van de drukte en het weer. Kleuters worden altijd met het busje afgehaald.

 De begeleiding en de chauffeur volgen de verkeersregels stipt. Onze begeleid(st)ers zijn ook allemaal gemachtigd opzichters.

 De verplaatsingen van en naar school vallen onder de verantwoordelijkheid van Pinkeltje.

 De verplaatsingen van en naar huis vallen onder de verantwoordelijkheid van de ouders

 Kinderen die de opvang mogen verlaten voor hobby’’s brengen altijd een schriftelijke toestemming van de ouders mee. De verplaatsing valt niet onder de verantwoordelijkheid van Pinkeltje.

 Kinderen die ’s avonds alleen naar huis mogen, brengen een schriftelijke toestemming van de ouders mee. De verplaatsing naar huis is de verantwoordelijkheid van de ouders.

 Pinkeltje haalt dagelijks kinderen van verschillende scholen op en we kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Soms moeten kinderen nog even wachten in de nabewaking van de school. Het kan zijn dat de school dit aanrekent. We proberen dit tot een absoluut minimum te beperken. De aanwezigheden bij Pinkeltje beginnen ook pas te tellen als de kinderen binnen zijn.

 Alleen kinderen die in Malle naar school gaan, worden weggebracht en opgehaald door Pinkeltje. Voor kinderen die in Malle wonen, maar buiten Malle naar school gaan, regelen de ouders zelf vervoer (bijvoorbeeld de bus van het buitengewoon onderwijs).

 

Wat doen we in Pinkeltje?

 

 Voor en na school kunnen de kinderen vrij spelen en zelf kiezen wat ze doen.

 Op woensdagnamiddag bieden we verschillende activiteiten aan, meestal tussen 13.30 en 15 uur.

 In schoolvakanties werken we rond thema’s en wisselen we af  tussen vrij spel en activiteiten.

 We moedigen kinderen aan om mee te doen aan de activiteiten, maar we laten ze zelf kiezen.

 Meer info over de dagindeling vind je op www.malle.be/bko-pinkeltje of in de facebookgroep voor ouders.

 Na school kunnen kinderen huiswerk maken, maar er is geen huiswerkbegeleiding. We verplichten kinderen ook niet om huiswerk te maken.

 

Wat geef je mee?

 

 Eten en drinken

 Kinderen brengen zelf alle versnaperingen, lunch en drinken mee van thuis.

 Kraantjeswater is gratis en altijd beschikbaar voor de kinderen.

 Drinkbusjes vullen we doorheen de dag aan.

 Voor school: kinderen mogen eventueel nog hun boterhammetjes opeten, maar moeten dan wel zeker op tijd aanwezig zijn.

 Na school: een extra koek of drankje is vaak welkom.

 Woensdagmiddag: lunchpakket en vieruurtje.

 Vakantiedagen en schoolvrije dagen: tienuurtje, lunchpakket en vieruurtje.

 Wij houden van een gezonde brooddoos.

 Warme dranken zijn alleen toegelaten voor kinderen van de lagere school.

 In Pinkeltje zijn er regelmatig gratis kookactiviteiten voor de kinderen. Heeft je kind allergieën? Laat het ons weten.

 In de zomervakantie trakteren we regelmatig met gratis versnaperingen in het kader van de verschillende thema’s.

 Speelgoed

 In de opvang is meer dan voldoende speelgoed. Kinderen moeten niets van thuis meebrengen.

 Een tutje of knuffel voor de allerkleinsten mag wel.

 Gsm’s, tablets en dergelijke blijven in de boekentas en vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de opvang.

 Kinderen ruimen altijd zelf op met wat ze gespeeld hebben voor ze iets anders te nemen.

 Zichtbaar speelgoed mogen kinderen vrij nemen. Speelgoed dat niet zichtbaar staat, vragen ze aan de  begeleiding.

 Al het speelgoed is eigendom van Pinkeltje.

 Kledij en hygiëne

 Is je kindje nog niet helemaal zindelijk? Geef dan zeker reservekledij mee in een zakje met de naam van je kind op.

 Draagt je kindje nog een pamper? Geef dan ook een voorraad aan de begeleiding in een zakje met de naam op of steek voldoende pampers in de boekentas.

 Als je kindje een ongelukje heeft in de opvang, dan hebben wij reservekledij. Bezorg deze kledij nadien netjes en gewassen aan ons terug.

 Teken zoveel mogelijk kledij (jassen, mutsen, sjaals, fluovestjes,…) met de naam van je kind.

 Verloren of vergeten spullen vind je  in de opvang en op de facebookpagina.

 Tijdens vakanties draagt je kind best speelkledij. We spelen immers graag buiten.

 Handen wassen, neusjes afvegen en toiletbezoekjes worden allemaal begeleid door de begeleid(st)ers. We stimuleren zelfredzaamheid.

 

Wat als je kind ziek is?

 

 Als je kind te ziek is om naar school te gaan of om deel te nemen aan normale activiteiten, kan hij of zij ook niet naar Pinkeltje komen.

 Met deze symptomen mag je kind niet naar de opvang komen: diarree, braken, koorts, zeer zware hoest of besmettelijke kinderziektes (zoals bijvoorbeeld de windpokken).

 Als een kind ziek wordt in de opvang of ziek van school komt, dan verwittigen we de ouders. Kom je kind zo snel mogelijk ophalen. Als dat niet lukt, bestaat de kans dat we een huisarts inschakelen. Eventuele kosten zijn te laste van de ouders.

 Als er een ongeval gebeurt in de opvang en er is (vermoedelijk) een ernstig letsel, dan verwittigen we de ouders. Kom je kind zo snel mogelijk ophalen om naar de huisarts te gaan. Als dat niet lukt, contacteren wij de huisarts (van het kind of de dichtstbijzijnde) en wordt er al een behandeling opgestart. Eventuele kosten worden verrekend via de verzekering van Pinkeltje.

 Bij een ernstig letsel of ziekte kan het nodig zijn om de hulpdiensten te verwittigen. We contacteren altijd eerst de ouders.

 Onze begeleiding geeft enkel medicatie op doktersvoorschrift en alleen voor medicatie die je thuis niet kan geven. Geef altijd een attest van de dokter of de apotheek mee waarop staat hoe we de medicatie moeten toedienen.

 Koortswerende middelen geven we volgens de richtlijnen van Kind en Gezin (maximaal een dosis paracetamol, na toestemming van de ouders).

 In elke opvanglocatie is er EHBO-materiaal. Dit materiaal wordt jaarlijks nagekeken en aangevuld.

 Kleine verzorgingen voeren de begeleid(st)ers zelf uit (pleisters, muggenbeten, zonnecrème, …).

 Er is een apart beleid rond luizen. Je leest er meer over in bijlage 2.

 

Hoe zijn we verzekerd?

 

 Alle kinderen in Pinkeltje zijn verzekerd tegen ongevallen via een verzekeringsmaatschappij. De polis ligt ter inzage in het sociaal huis van Malle.

 Bij een ongeval geeft de begeleiding een ingevuld aangifteformulier aan de ouders. De behandelende geneesheer en de ouders vullen een deel in en de ouders bezorgen dit terug aan Pinkeltje.

 De coördinator bezorgt het formulier aan de verzekeringsmaatschappij. Zij nemen contact op met de ouders om het dossier verder te behandelen.

 Ouders betalen eerst alle kosten. De verzekeringsmaatschappij betaalt nadien alle kosten terug die in aanmerking komen. Hou goed alle bewijsstukken bij van kosten die je hebt gemaakt.

 

Hoeveel kost dit allemaal?

 

 De tarieven worden vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn.

 De tarieven worden vermeld op de schriftelijke overeenkomst en niet in het huishoudelijk reglement, omdat ze regelmatig wijzigen in functie van de gezondheidsindex.

 Pinkeltje werkt met een sociaal tarief (-50 procent) voor ouders die het financiële moeilijk hebben. Dit sociaal tarief vraag je aan via de sociale dienst van het OCMW en wordt goedgekeurd door het bijzonder comité voor de sociale dienst. Ouders kunnen contact opnemen met het onthaal van het sociaal huis voor meer informatie of een afspraak (tel. 03 312 49 61).

 Gezinnen waarvan meerdere kinderen tegelijk aanwezig zijn in de opvang, genieten een korting van 25 procent per kind.

 Jaarlijks ontvangen de ouders een fiscaal attest voor de belastingaangifte voor kinderen tot 14 jaar. Dit attest wordt enkel uitgereikt als alle facturen van het betreffende jaar betaald zijn.

 Als je je kind te laat afhaalt, krijg je een boete van 2 euro per kwartier na 18:45 uur.

 Als je te laat of niet annuleert voor  schoolvrije dagen of vakantiedagen, krijg je een boete van 5,60 euro.

 Ouders ontvangen maandelijks een detailfactuur van de vorige maand,  met alle dagen en uren van opvang.

 Ouders krijgen 30 dagen om deze factuur te betalen via overschrijving of via domiciliering.

 Een domiciliering vraag je aan bij de coördinator.

 Aarzel niet om bij financiële problemen contact op te nemen met de coördinator of de sociale dienst van het OCMW. Samen zoeken we een oplossing.

 

Hoe communiceren we?

 

 Mailings: algemene berichten voor alle ouders (bijvoorbeeld wijzigingen in de werking, wijzigingen in het huishoudelijk reglement, bevragingen,…)

 Facebookgroep Pinkeltje: er is een gesloten facebookgroep voor ouders met foto’s van activiteiten, maar ook met laatste nieuwtjes, aankondigingen, …

 Website van de gemeente: op www.malle.be/bko-pinkeltje vind je alle algemene info zoals de jaarkalender, schoolvrije dagen, aankondiging van reservaties, schriftelijke overeenkomst, huishoudelijk reglement, …

 Post: facturen ontvang je via de post

 Facebook gemeente Malle en Huis van het Kind Malle: algemene info voor iedereen

 Informatieborden in de kinderopvang zelf: aankondigingen, foto’s van de begeleiding, knutselwerkjes van de kinderen

 

Wat als je niet tevreden bent?

 

 Ben je niet tevreden? Heb je een vraag, een opmerking of een echte klacht? Neem contact op met de coördinator van Pinkeltje (via e-mail of telefoon) of meld het in de kinderopvang zelf.

 De coördinator onderzoekt de klacht, opmerking, vraag, samen met de begeleid(st)ers en met de ouder (s). Samen proberen we een oplossing te vinden.

 Wanneer het gaat om een echte klacht, kan je er ook voor kiezen om het klachtenformulier in te vullen via de website van de gemeente. Ook deze klachten komen bij de coördinator terecht en worden dan grondig onderzocht.

 De ouder krijgt altijd feedback van de coördinator of de begeleiding.

 Als we geen oplossing vinden, legt de coördinator je vraag/opmerking/klacht voor aan de coördinator van het departement welzijn & leven en aan de algemeen directeur.

 Kind en Gezin heeft ook een klachtendienst, te bereiken op het nummer 02 533 14 14 of klachtendienst@kindengezin.be.

 

Privacy

 

 De coördinator en begeleid(st)ers respecteren de wetten ter bescherming van de privacy en zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

 Pinkeltje heeft verschillende persoonsgegevens van het gezin en het kind nodig voor de opvangactiviteiten.

 Deze persoonsgegevens worden gebruikt voor de klantenadministratie, de facturatie, de naleving van de vergunningsvoorwaarden, de ontwikkeling van het beleid en de naleving van de subsidievoorwaarden.

 We verwerken jouw persoonsgegevens in het kader van het decreet van 30 april 2004 tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Kind en Gezin en de uitvoeringsbesluiten ervan. Hierin staat welke gegevens we nodig hebben.

 Je kan de gegevens van jou en je kind op elk moment inkijken, verbeteren, laten verwijderen of de verwerking ervan laten beperken. Je kan een kopie van je persoonsgegevens opvragen via e-mail: ann.dpc@malle.be

 Je gegevens worden vernietigd wanneer ze niet meer noodzakelijk zijn voor de naleving van de toepasselijke wetgeving.

 We verbinden ons ertoe om de veiligheid en het vertrouwelijke karakter van de persoonsgegevens te waarborgen. Deze verwerking gebeurt conform de Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming van 25 mei 2016. Dit geldt zowel voor de verwerking door onze opvang als door onze mogelijke onderaannemers (IT bedrijf) die deze persoonsgegevens verwerken. Ook onze medewerkers zijn op de hoogte van de privacyregels.

 Als het nodig is voor de hoger vermelde doelen, geven we je persoonsgegevens door aan Kind en Gezin en de Zorginspectie.

 Meer info over het privacybeleid van de gemeente Malle vind je op https://www.malle.be/producten/detail/163/proclaimer

 

Kwaliteitshandboek

 

 De volledige visie en werking van Pinkeltje is uitgeschreven in een kwaliteitshandboek. Dit handboek vind je in elke opvanglocatie.

 

Wijzigingen in het huishoudelijk reglement

 

 Als het huishoudelijk reglement wijzigt in het nadeel van de ouders, dan kan je de schriftelijke overeenkomst opzeggen. De opvang stopt dan zonder opzegtermijn of vergoeding.

 Wijzigingen in het nadeel van de ouders worden altijd schriftelijk meegedeeld, ten minste twee maanden de wijziging ingaat.

 

 

Bijlage 1: procedure voor reserveren en annuleren van vakantieopvang.

Hoe ga je te werk voor een reservatie?

 Vanaf een bepaalde datum is er een reservatieformulier beschikbaar op www.malle.be/reserveer-je-vakantieopvang-bij-pinkeltje of via www.malle.be/bko-pinkeltje.

 Op de pagina die verschijnt, vind je helemaal onderaan in het e-loket een online formulier om opvang aan te vragen.

 Om een reservatie te plaatsen, open je het formulier voor het aanvragen van opvang. Je vult de naam van jouw kind en de kindcode in. Deze kindcode bestaat uit zeven cijfers en is uniek per kind. Je krijgt de kindcodes van de coördinator. Je moet voor elk kind een aparte reservatie doen. Je kan per dag aangeven of en welke opvang je nodig hebt (voormiddag, namiddag, hele dag of geen opvang).

 Is jouw aanvraag volledig, dan druk je op de knop verstuur gegevens. Jouw aanvraag komt terecht bij de coördinator van Pinkeltje. De reservatie is dan nog niet definitief.

 De coördinator kijkt na of jouw aanvraag mogelijk is en stuurt een  bevestigingsmail.

 

Als je gereserveerd hebt en de opvang niet meer nodig hebt, annuleer dan tijdig. Je kan kosteloos annuleren tot vijf werkdagen op voorhand. Tijdens de online reservatieperiode kan je annuleren via e-mail bij de coördinator. Na de online reservatieperiode en tijdens de vakantie zelf kan je enkel annuleren in Pinkeltje. Tijdens de openingsuren kan dit telefonisch of per mail, na de openingsuren kan dit via e-mail naar pinkeltje.oost@malle.be of pinkeltje.west@malle.be. Als je te laat annuleert, krijg je een boete van 5,60 euro per dag. Bij ziekte vragen we een ziektebriefje.

Als je geen computer hebt of je kan niet online reserveren, dan kan je terecht bij de coördinator of bij het onthaal van het sociaal huis. Zij maken jouw reservatie in orde. Let op: breng zeker de kindcodes mee!

 

Voorbeeld: ik annuleer mijn gereserveerde vakantieopvang

Je hebt gereserveerd voor de eerste week van de zomervakantie, van maandag 1 tot vrijdag 5 juli.

 Je kan de hele week kosteloos annuleren tot ten laatste vijf werkdagen op voorhand, dat wil zeggen tot maandag 24 juni.

 Als je op dinsdag 25 juni pas de hele week annuleert, dan rekenen we maandag aan want dat is te laat. De rest van de week wordt niet aangerekend want dat is op tijd geannuleerd.

 Als je pas op 1 juli de hele week annuleert, dan rekenen we voor elke dag een boete aan.

 Je kan ook een dag in die week annuleren, maar ook dat doe je steeds vijf werkdagen op voorhand.

 

Bijlage 2: Help, er zijn luizen in onze opvang

Wat zijn luizen?

 Luizen zijn een onschuldig, maar hardnekkig probleem. Ze hebben niets te maken met een slechte verzorging. Iedereen kan ze krijgen.

 Luizen komen vooral voor bij kinderen tussen 3 en 12 jaar, maar ook jongere kinderen en volwassenen kunnen ze krijgen.

 Luizen zijn kleine, vleugelloze insecten die leven in het haar van de mens. Door middel van kleine prikjes zuigen ze mensenbloed op. Ze zijn 3 à 4 mm groot en lichtgrijs of bruin van kleur.

 De neten (de eitjes van de luizen) kleven vast aan het haar. Ze zijn meestal heel talrijk en zien eruit als roos. Ze komen vooral voor op de warmste plekken van het hoofd: in de nek en achter de oren.

 Voor zover bekend dragen luizen geen ziektes over. Door te krabben kunnen er korstjes op de hoofdhuid ontstaan. Langs die weg kunnen er wel infecties optreden.

Symptomen

 Luizen veroorzaken normaal alleen kriebels en jeuk. Soms is er zelfs helemaal geen jeuk of verdwijnt die na een tijd, ook al zijn de luizen er nog wel.

 Als je goed kijkt, kan je de luizen en de neten zien.

 

Besmetting

 Luizen kunnen alleen kruipen en lopen, niet vliegen.

 Als kinderen vaak met de hoofden dicht bij elkaar zitten, lopen luizen makkelijk van het ene hoofd naar het andere.

 Je kan ook besmet raken door een muts of sjaal aan te doen van iemand met luizen.

 Besmetting via andere voorwerpen zoals een kam, borstel of beddengoed komt weinig voor, maar is mogelijk.

 

Verzorging en aanpak

 Vermijd gemeenschappelijk gebruik van muts, sjaal, borstel of kam.

 Hang jassen en sjaals niet te dicht bij elkaar.

 Maak kammen en borstels schoon in warm water.

 Was mutsen, sjaals, knuffels, enzovoort op 60°C. Wat je niet (warm) kan wassen, gebruik je gedurende één week niet. Steek het in een afgesloten plastic zak, dan zijn de luizen in elk geval dood. Kleine voorwerpen kunnen ook voor een dag in de diepvriezer

 Een behandeling met een speciale hoofdlotion heeft alleen zin bij besmetting, niet als preventiemaatregel.

 Luizen bestrijd je met:

o een hoofdlotion (apotheek) en een speciale luizenkam. Na een week herhaal je de behandeling. Nadien controleer je het hoofd nog minstens veertien dagen. Sommige middelen mag je niet gebruiken bij baby's, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

o de natkammethode: met een conditioner maak je het haar zeer soepel en glad. Door het haar nadien (zonder spoelen) zorgvuldig te kammen met een luizenkam, verwijder je luizen en neten. Herhaal het kammen gedurende minstens twee weken om de drie à vier dagen, tot je geen enkele luis meer vindt.

 Het is belangrijk dat meerdere personen tegelijkertijd een behandeling starten, anders blijven de luizen verhuizen en kan je altijd weer besmet raken.

 Meer informatie over luizen en hoe je ze het best kan bestrijden, vind je op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Daar kan je ook informatiemateriaal en folders opvragen.

 

In de opvang

 

Kinderen met luizen mogen in principe naar de opvang komen, maar enkel als ouders de verantwoordelijkheid nemen om de luizen te bestrijden.

 

Het is de taak van de ouders om:

 de opvang onmiddellijk te waarschuwen.

 de luizen te verwijderen met een speciale luizenkam of een daartoe bestemde hoofdlotion.

 de haren van de kinderen regelmatig te controleren.

 ook de andere huisgenoten te controleren op luizen.

 de behandeling na een week nog eens te herhalen en na de behandeling de haren gedurende veertien dagen te controleren.

 een bewijs mee naar de opvang te brengen van behandeling (bijvoorbeeld een aankoopbewijs van een product of luizenkam).

 

Het is de taak van de opvang om:

 alle ouders op de hoogte te brengen zodra er luizen zijn gesignaleerd. Zo kunnen zij ook alert zijn op symptomen bij hun kind. Ouders moeten hun kinderen niet onmiddellijk ophalen, we melden het probleem bij het vertrek.

 aan de ouders van besmette kinderen een bewijs te vragen van de start van een behandeling.

 sjaals, mutsen en jassen apart te houden.

 

 

Artikel 3 - dat het huishoudelijk reglement zoals vermeld in artikel 2 in werking treedt op 1 september 2021.

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Samenwerkingsovereenkomst VDAB-OCMW-Selab 2020-2025 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen de VDAB  en de lokale besturen naar voor geschoven als één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie.

 

Onder coördinatie van Selab zijn de partners op structurele wijze bij elkaar gebracht om vorm te geven aan de samenwerkingsovereenkomst die nu ter goedkeuring aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgelegd. Dit maakt dat het partnerschap en de gekozen acties gedragen zijn door de medewerkers van zowel de lokale besturen (sociale diensten, arbeidstrajectbegeleiders) als VDAB. Binnen dit kader hebben we specifiek aandacht voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt én sociaal ondernemerschap. Verschillende actoren actief in onze regio zullen dan ook betrokken worden bij de uitvoering van de actieplanning.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de lokale besturen en VDAB. Hiermee worden drie centrale ambities beoogd:

- Meer mensen aan de slag

- Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt

- Sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat

 

Selab werd aangesteld om het samenwerkingsproces te coördineren en te evalueren. Door de

samenwerking meetbaar te maken, krijgen we zicht op de impact van de acties. Dit zorgt voor

bijkomende stimulansen en ambities om de samenwerking te blijven versterken met het oog op

antwoorden en oplossingen waar zowel de partners zelf als het doelpubliek baat bij hebben.

 

De bestuursraad van Selab keurde op 19/03/2021 de samenwerkingsovereenkomst én de

actieplanning met VDAB goed.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77

 

Motivering

 

Tewerkstelling is in het kader van de preventie en de strijd tegen kansarmoede een belangrijke pijler. Dit werd ook vertaald in het meerjarenplan 2021-2025 in actie 000065: we organiseren trajecten die leiden naar tewerkstelling. Als lokaal bestuur vinden we het belangrijk dat er met alle betrokken partners hier rond samengewerkt wordt.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon stelt dat de samenwerkingsovereenkomst niet zo ambitieus is en dat hij er meer van verwacht had. Er worden veel intenties geformuleerd, maar wat wil men bereiken? Mogelijk wordt dit nog in actieplannen uitgewerkt. Raadslid Alex Van Loon merkt op dat de doelstellingen op zich wel goed zijn. Niettemin, geeft hij aan, in het verleden ook kritiek geuit te hebben omdat de VDAB hier zijn rol in zou moeten opnemen. De gemeente en Selab doen nu voor een stuk het werk van de VDAB.

 

Schepen Wouter Patho wijst op enkele projecten waar wel een resultaatsverbintenis aan vast hangt. Hij geeft aan blij te zijn met het engagement dat de VDAB opneemt, omdat het toch extra deuren opent.

 

Schepen Sanne Van Looy geeft aan dat ook in de raad van bestuur van Selab werd gesteld dat met concrete acties gewerkt moet worden. Dat wordt nog opgenomen.

 

Raadslid Alex Van Loon licht toe dat zijn fractie zich zal onthouden.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 5 onthoudingen (Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Mieke Laenen, Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - navolgende samenwerkingsovereenkomst tussen VDAB, Selab en de lokale besturen van Malle, Brasschaat, Kapellen, Schoten, Stabroek en Wuustwezel goed te keuren:

 

Partnerschapsovereenkomst tussen Selab,

de lokale besturen van Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten,

Stabroek en Wuustwezel en VDAB

Samen sterk voor lokaal werk in 2020 - 2025:

Maatschappelijke uitdagingen vragen

sterke en verbindende lokale netwerken.

 

Tussen

 

Lokaal bestuur Brasschaat, Verhoevenlei 11, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door het college

van burgemeester en schepenen voor wie handelen:

Mijnheer Philip Cools – Waarnemend Burgemeester en Mijnheer Ward Schevernels – Algemeen

Directeur

 

en

 

Lokaal bestuur Kapellen, Antwerpsesteenweg 130, 2950 Kapellen, vertegenwoordigd door het

college van burgemeester en schepenen voor wie handelen:

Mijnheer Dirk Van Mechelen – Burgemeester en Mijnheer Danny Van Tiggelen – Algemeen Directeur

 

en

 

Lokaal bestuur Malle, Antwerpsesteenweg 246, 2390 Malle, vertegenwoordigd door het college van

burgemeester en schepenen voor wie handelen:

Mijnheer Harry Hendrickx – Burgemeester en Mijnheer Sven Brabants – Algemeen Directeur

 

en

 

Lokaal bestuur Schoten, Verbertstraat 3, 2900 Schoten, vertegenwoordigd door het college van

burgemeester en schepenen voor wie handelen:

Mijnheer Maarten De Veuster – Burgemeester en Mijnheer Rony Lejaeghere – Algemeen Directeur

 

en

 

Lokaal bestuur Stabroek, Dorpsstraat 99, 2940 Stabroek, vertegenwoordigd door het college van

burgemeester en schepenen voor wie handelen:

Mijnheer Rik Frans – Burgemeester en Mevrouw Sandra Denis - Algemeen directeur

 

en

 

Lokaal bestuur Wuustwezel, Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel, vertegenwoordigd door het

college van burgemeester en schepenen voor wie handelen:

Mijnheer Dieter Wouters – Burgemeester en Mijnheer Luc Loos – Algemeen Directeur

 

en

 

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), met zetel in

Keizerslaan 11, 1000 Brussel, vertegenwoordigd door:

Mijnheer Bjorn Cuyt, Provinciaal directeur VDAB Antwerpen

 

en

 

Sociaal Ecomisch Labo ( SELAB), Verhoevenlei 50, 2930 Brasschaat, vertegenwoordigd door:

Mevrouw Greet Patho - Algemeen Coördinator

 

wordt een partnerschapsovereenkomst gesloten.

 

Deel I. Algemene doelstelling

Het Vlaamse Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren minstens 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. In dat Vlaams Regeerakkoord wordt een versterkte samenwerking tussen VDAB met Lokale Besturen naar voor geschoven als één van dehefbomen in het bereiken van die ambitie.

De opdracht van VDAB wordt door het Vlaamse Regeerakkoord uitgebreid tot de centrale

datagedreven en resultaatsgerichte werkzaamheids- en loopbaanregisseur van het volledige

activeringsbeleid in Vlaanderen, en de samenwerking met lokale besturen en bedrijven wordt versterkt.

De opdracht van de Lokale Besturen in het kader van het werkgelegenheidsbeleid kan als volgt

geformuleerd worden: het beleid van lokale besturen, of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden dat, aanvullend aan het Vlaamse beleid, inzet op een duurzame tewerkstelling van zoveel mogelijk burgers, met betrokkenheid van lokale partners en beleidsdomeinen (onderwijs, welzijn, jeugd, lokale economie, sociale economie,...), op maat van de lokale realiteit.

 

Deze samenwerkingsovereenkomst beoogt een gezamenlijke arbeidsmarktstrategie tussen de

lokale besturen en VDAB. Samen worden actiedomeinen vastgelegd en acties vastgelegd in het

actieplan. Hiermee worden drie centrale ambities beoogd:

1. Meer mensen aan de slag

2. Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt

3. Sterkere loopbanen binnen een stimulerend leerklimaat

Pagina 4 van 14

 

Deel II. Principes voor een operationele werking

 

Deze 10 samenwerkingsprincipes werden in overleg tussen VDAB, VVSG en afgevaardigden uit

de centrale werkgroep Lokale Besturen in november 2019 vastgelegd. Ze worden als

toetsingskader gehanteerd bij de opmaak van acties die VDAB ism het Lokaal Bestuur in het

kader van de SO vastlegt.

 

We plaatsen de klant van de dienstverlening consequent centraal in ons gezamenlijk handelen en

geven ruimte om talenten en passies te ontwikkelen in functie van een duurzame match met de

behoeftes op de arbeidsmarkt. Werkgevers creëren werk en burgers zitten aan het stuur van hun

loopbaan. Daarom krijgen ze een prominente plaats, zowel in het inventariseren van wat moet

veranderen als bij het formuleren van antwoorden en oplossingen voor de vastgestelde verbeterpunten. Het betrekken van de klantengroepen in het genereren van oplossingen is een noodzaak;

 

We werken aan meer eigenaarschap bij de organisaties en hun medewerkers bij de onderlinge

samenwerking. We nemen alle nodige initiatieven om de betrokkenheid van medewerkers bij de

samenwerking te verhogen en betrekken hen actief bij de daarvoor georganiseerde verbetertrajecten. We creëren de omstandigheden waarin medewerkers meer handelingsvrijheid krijgen in een resultaat-en doelgericht kader;

 

We bouwen onze samenwerking uit tot een solide organisatienetwerk. Dit is een samenwerkingsvorm waarin elke partner zijn eigenheid bewaart en waarin we informatie, middelen, activiteiten en competenties verbinden en delen om samen resultaten te boeken die organisaties afzonderlijk niet kunnen realiseren. We leggen daarbij ook verbinding met andere partners in het netwerk op vlak van werk en welzijn. We werken vanuit een holistische visie op de ‘klant’ met bewegingsruimte voor nietberoepsactieven in het zetten van stappen naar de arbeidsmarkt. De gelijkwaardigheid van de partners vormt het uitgangspunt voor samenwerking.

 

Differentiatie in de samenwerking is een sleutel tot oplossingen op maat van doelgroepen en

werkingsgebieden (sociale groep, gemeenschap, wijk, gemeente, regio). Afhankelijk van de

problematiek en de aanwezige bestuurskracht, kunnen vorm en inhoud van de

samenwerkingsverbanden (sterk) van mekaar verschillen;

 

Door clustering van kleinere samenwerkende OCMW’s zorgen we voor verdere professionalisering

van de activeringsrol van de OCMW’s en vergemakkelijken we de samenwerking met de VDAB.

Tegelijkertijd bevorderen we de intergemeentelijke samenwerking, in het bijzonder voor kleinere steden en gemeenten om gezamenlijk de samenwerking met VDAB vorm te geven rond het bredere lokale werkgelegenheidsbeleid. We breiden daartoe de regie van de lokale besturen inzake lokale sociale economie uit tot een regie lokaal werkgelegenheidsbeleid.

De VDAB en de lokale besturen (wijk-werkorganisaties, regisseurs lokale sociale economie en de

OCMW’s) respecteren en rekenen op elkaars expertise; ze vertrouwen op elkaars inschattingen van

de noden van de klanten en werken erop verder;

 

We werken aan betere gegevensdeling en –uitwisseling zodat we de gebundelde informatie kunnen

inzetten ten bate van de dienstverlening aan onze cliënten (gebruikers) en de (lokale) samenleving als geheel;

 

We maken elkaars dienstverlening meer toegankelijk voor elkaars klanten, en passen een

‘inclusie-toets’ toe zodat een begeleidingsaanbod dat nu al door de andere partner(s) wordt geboden, beschikbaar komt voor doelgroepen die daarvan vandaag nog geen gebruik kunnen van maken.

 

We maken de meerwaarde van de samenwerking zichtbaar voor gebruikers en medewerkers. Door

ook achterliggende processen tastbaar te maken, tonen we de voordelen van samenwerking voor de kwaliteit van de dienstverlening en verhogen we zowel de effectiviteit ervan als de tevredenheid bij het doelpubliek;

Door de samenwerking ook meetbaar te maken, krijgen we zicht op de impact van de samenwerking. Dit zorgt voor een bijkomende stimulansen en ambitie om de samenwerking te blijven versterken met het oog op antwoorden en oplossingen waar zowel de partners zelf als het doelpubliek (eindgebruikers en samenleving) baat bij hebben.

 

Deel III. Streven naar zichtbare resultaten

 

De lokale besturen en VDAB hebben gezamenlijke actiedomeinen bepaald waar men met deze

samenwerkingsovereenkomst het verschil in wil maken. Deze actiedomeinen die we als netwerk

aanpakken moeten zichtbare resultaten kennen voor onze klanten (werkzoekenden, werkgevers,

werknemers, burgers,...). De verschillende acties zijn opgenomen in het actieplan.

 

Thema “Meer mensen aan de slag”

Actiedomein 1 - Het terugdringen van werkloosheid bij kansengroepen.

De partners werken aan acties die de werkloosheid in de regio aanpakken. Specifieke aandacht gaat

hierbij naar:

- jeugdwerkloosheid: kwetsbare jongeren in VDAB en/of OCMW begeleiding, Neet jongeren,

jongeren in de overgang van onderwijs (middelbaar en hogeschool) naar arbeidsmarkt. Ook

jongeren met diploma middelbaar onderwijs die verder studeren maar afhaken in het hoger

onderwijs, dreigen langer in de werkloosheid te zitten.

- 55+: De weg naar de arbeidsmarkt voor mensen boven de 55 is in onze regio moeilijker. Deze

doelgroep maakt ook meer kans om langer in de werkloosheidscijfers te belanden.

Pagina 6 van 14

- Laaggeschoolde vrouwen: De regio telt in vergelijking met naburige regio’s meer vrouwen in

de werkloosheid.

Een bijkomend aandachtspunt is de duur van de werkloosheid in onze regio. Het valt op dat er een

hoog aantal langdurig werklozen terug te vinden zijn in de werkloosheidscijfers.

De partners willen dan ook gerichte acties opzetten op zowel lokaal als bovenlokaal niveau afhankelijk van de noden die er zijn op de arbeidsmarkt en de drempels die men ervaart. We nemen binnen ons lokaal partnerschap deze ambities mee en hebben bijzondere aandacht voor volgende lokale noden: Mobiliteit, laaggeschooldheid, beperkte financiële mogelijkheden, noden arbeidsmarkt, sociale huisvesting, kinderopvang, anderstaligheid, e-inclusie en digitalisering …

 

Actiedomein 2 - Samenwerken aan het activeren van burgers richting arbeidsmarkt

- VDAB en Lokale besturen werken samen aan het activeren van niet-beroepsactieven

VDAB krijgt van de Vlaamse regering een bijgestuurde rol. Het takenpakket van de VDAB wordt met drie taken uitgebreid: activeringsregisseur, loopbaanregisseur en dataregisseur. Op die manier wordt VDAB de centrale regisseur van de arbeidsmarkt. Vanuit de rol van activeringsregisseur tracht VDAB in de eerste plaats het arbeidsmarktpotentieel in kaart brengen. Zo is het de bedoeling om doelgroepen (bv. huismannen- en vrouwen) in kaart te brengen en vervolgens zoveel mogelijk mensen activeren om op die manier bij te dragen aan de ambitie om 120.000 extra mensen aan de slag te krijgen.

Voor het activeren van inwoners die leefloongerechtigd zijn werkt VDAB nauw samen met het Lokale Bestuur en OCMW. Het OCMW is regisseur over het traject van een leefloongerechtigde. Indien een persoon met een leefloon wordt ingeschreven bij VDAB en het OCMW nog geen concrete begeleiding naar werk verwacht (bv. omdat de welzijnsproblematiek dit nog niet meteen toelaat/OCMW zet zelf stappen naar werk met de werkzoekende) laat het OCMW dit via de afgesproken kanalen weten aan VDAB. Wanneer het OCMW van oordeel is dat het aanbod en de begeleiding van VDAB een meerwaarde is voor de cliënt, wordt er via een warme overdracht zoveel mogelijk relevante informatie in functie van de zoektocht naar werk gedeeld met VDAB en start VDAB met het bemiddelingstraject. Indien het OCMW voor een cliënt advies wenst van VDAB in functie van het bepalen van de meest aangewezen weg naar werk, kan de vraag ten alle tijden gesteld worden.

Daarnaast bekijken VDAB en de lokale besturen samen of en welke andere acties mogelijks bijkomend kunnen opgezet worden om andere niet-actieve doelgroepen te bereiken. Vanuit Selab wordt onder andere ingezet op het vinden en bereiken van huisvrouwen (met een migratieachtergrond).

- Versterkte communicatie tussen OCMW en VDAB

Het OCMW en VDAB blijven inzetten op een versterkte communicatie tussen de verschillende partners. Enerzijds door een efficiënte afstemming op cliëntniveau, zoals de onderlinge communicatie op vlak van hulpverlenings- en trajectplannen en een klantvriendelijke overdracht van cliënten van de ene organisatie naar de andere afhankelijk van de focus in het traject. Anderzijds door te zorgen voor veel informatie en kennisuitwisseling tussen de verschillende betrokken consulenten/bemiddelaars.

We voorzien op regelmatige tijdstippen infomomenten en ontmoetingsmomenten. Zowel VDAB als de OCMW’s nemen hiervoor het initiatief.

We trachten elkaar zo snel mogelijk te vinden indien er projecten opgestart worden die een impact

hebben op de partners. We betrekken elkaar, indien mogelijk, vanaf de conceptfase. Deze

partnerschapsovereenkomst laat ruimte voor het opstarten van projecten en samenwerkingen die de realiteit van ons vraagt.

- OCMW en VDAB werken samen om het traject van een leefloongerechtigde zo

arbeidsmarktgericht te laten verlopen

De maatregel TWE-OCMW (Tijdelijke werkervaring) vraagt een intensieve samenwerking tussen het OCMW en VDAB. Door het maximaal uitwisselen van expertise en door te experimenteren met nieuwe samenwerkingsvormen zetten we ons samen in om de meest effectieve begeleiding voor de

werkzoekende/leefloongerechtigde te realiseren.

- Uitwisseling van trajectgerelateerde informatie tussen het lokale bestuur (OCMW) en

VDAB

VDAB en OCMW werken samen aan het activeren van leefloongerechtigden en krijgen hiervoor

toegang tot Mijn Loopbaan voor partners (MLP). De leefloongerechtigden worden geïnformeerd doorhet OCMW over deze informatie-uitwisseling. Maatschappelijk assistenten die niet registreren in functie van TWE maar wel mee stappen naar werk zetten met hun cliënt, kunnen toegang krijgen tot MLP door het volgen van een beperkte opleiding. Wanneer men zal registeren in functie van TWE OCMW is het wel noodzakelijk om de uitgebreide opleidingen te volgen.

- Gericht welzijnsbeleid voor alle werkzoekenden

Sommige werkzoekenden (en/of medewerkers uit sociale tewerkstellingsprojecten) kampen met

welzijnsproblematieken die hun succesvolle tewerkstelling verhinderen. De OCMW’s engageren zich

om hen te helpen bij het vinden van de meest gepaste hulpverlening voor deze welzijnsproblematieken.

- Ter beschikking stellen van gespreksruimten

In het wegwerken van drempels stellen de gemeenten Schoten en Brasschaat gespreksruimten ter

beschikking aan VDAB. Zo kunnen VDAB cliënten met een beperkte mobiliteit die niet in de werkwinkel in Kapellen geraken, lokaal verder worden geholpen. Deze gesprekken gebeuren op afspraak.

- Wegwerken van drempels die activeren van kwetsbare niet-beroepsactieve inwoners

bemoeilijken

Lokale besturen en VDAB onderzoeken welke drempels niet-beroepsactieve inwoners ervaren om de arbeidsmarkt te betreden. Indien deze mensen interesse hebben om de arbeidsmarkt te betreden, maar dit niet doen omwille van specifieke drempels zoeken we samen uit wat we kunnen doen ifv het verlagen van deze drempel(s).

 

Actiedomein 3 - Ondersteunen en creëren kansen voor de inclusieve economie

- Sociale economie

De Vlaamse decreten (ondersteuningsdecreet, maatwerkdecreet, LDE-decreet) beïnvloeden het

werkveld sterk. De partners volgen deze nieuwe regelgeving op de voet en stemmen hun eigen werking en samenwerking hier permanent op af. Een ruim en gevarieerd aanbod aan sociale economie is voor de arbeidsmarktcontext en de economie van de regio zeer belangrijk. De gemeenten hebben een decretale opdracht als lokaal regisseur van sociale economie. Ze willen werken aan meer sociale economie (opdrachten, tewerkstellingsplaatsen), versterken op vlak van duurzaamheid van de ondernemingen, professionalisering van de bedrijfsvoering, een verbreding van het aanbod zonder de plaats in te nemen van reguliere tewerkstelling en de verbetering van de doorstroming naar reguliere tewerkstelling. VDAB is verantwoordelijk voor de toeleiding van geïndiceerde werkzoekenden naar sociale economie-initiatieven.

De partners werken samen om hindernissen in de toeleiding naar sociale economie maximaal weg te werken. We verduidelijken de richtlijnen en en intensiveren samenwerking tussen de OCMW’s en

VDAB in functie van toeleiding van sociale economie zodat alle werkzoekenden de nodige

omkadering kunnen krijgen die ze nodig hebben. VDAB werkt aan het zo kort mogelijk houden van de wachttijden om iemand te indiceren.

Selab neemt, op verzoek van de lokale besturen, de rol op als regisseur sociale economie voor de

regio. De partners nemen deel aan overleg tussen lokale besturen, VDAB, sociale economiebedrijven ea.

- Wijkwerken

Wijk-werken wil werkzoekenden met een grote afstand tot de reguliere arbeidsmarkt werkervaring

laten opdoen, minstens gericht op het behoud van reeds verworven competenties. Dit gebeurt door

het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten binnen een reële arbeidsmarktomgeving door middel van werkplekken op lokaal niveau. We werken actief en intens samen om wijk-werken tot een succes te maken. Selab organiseert wijkwerken voor de lokale besturen.

- Jobcreatie kansengroepen

Tewerkstelling van kansengroepen verhogen is een grote uitdaging voor onze regio. Het aanbod van sociale economie diversifiëren waardoor een breder en grotere doelgroep aangesproken kan worden is hierin een eerste stap. Een sociale tewerkstelling die kan resulteren naar een reguliere job is enkel mogelijk door concrete samenwerking met reguliere bedrijven. We wensen binnen deze samenwerking kansen te grijpen om doorstroomverhalen te realiseren. Opportuniteiten zijn er binnen de sectoren: zorg, horeca, bouw en onderwijs.

 

Thema “Veerkrachtige ondernemingen in een toekomstbestendige arbeidsmarkt”

Actiedomein 4 - Dienstverlening aan bedrijven

In de samenwerking willen we meer ondersteuning bieden aan de bedrijven in de regio.

Het zoeken naar én begeleiden van arbeidspotentieel mag niet het enige uitgangspunt zijn van het

lokaal professioneel activeringsbeleid. We hebben ook aandacht voor de vraagzijde van de werkgevers, wervings- en selectieverantwoordelijken. Vele vacatures geraken moeilijk ingevuld. Bedrijven doen er goed aan om het eigen HR beleid te herbekijken en af te stemmen op de lokale realiteit die vandaag ook in (landelijke) gemeenten steeds diverser wordt.

We zetten gerichte acties op om de nodige informatie aan de lokale handelaars en bedrijven over te maken zoals netwerkmomenten gekoppeld aan jobbeurzen, aanwezigheid binnen bestaande zakelijke netwerken (open coffees, BNI, …). Hierbij hebben we aandacht voor sectoren in onze regio die handen tekort komen zoals de bouw-, zorg- en horecasector en onderwijsinstellingen.

Actiedomein 5: Verhogen arbeidsmobiliteit met Nederland

De Selab regio bevindt zich deels in de grensstreek tussen België en Nederland. De grensinfopunten (GIP) om burgers en bedrijven bij te staan op gebied van grensoverschrijdende tewerkstelling, zijn vooral bedoeld om de arbeidsmarktwerking tussen Vlaanderen en Nederland te faciliteren. Selab neemt het initiatief om de werking van de diverse GIP’s breder bekend te maken bij lokale besturen, onderwijs, werkgevers, … Op die manier vergroten we mee de ‘vijver’ van potentiële vacatures én werknemers.

Verder kan de uitwisseling met de noorderburen ook verruimend werken mbt visieontwikkeling sociale tewerkstelling.

In het actieplan lees je per thema de verschillende acties. Het actieplan wordt jaarlijks

geëvalueerd op de stuurgroep. De dashboardgegevens tonen de evolutie van verschillende

indicatoren.

 

Deel IV. Overlegstructuur

 

Beleidsgroep

Jaarlijks evalueert de bestuursraad van Selab het partnerschap met VDAB. Op dit beleidsoverleg

georganiseerd met de raadsleden, de algemeen coördinator van Selab, de provinciaal directeur en/of de manager Intensieve dienstverlening en de netwerkmanager van VDAB. Het doel van het

beleidsoverleg is onder meer de evaluatie en bijsturing van de afspraken uit de partnerschapsovereenkomst en de opvolging ervan. De stuurgroep zorgt voor de voorbereiding van dit beleidsoverleg.

Stuurgroep samenwerkingsovereenkomst

De stuurgroep is verantwoordelijk voor de opvolging van de samenwerkingsovereenkomst en voor de realisatie van het actieplan. Er worden onderling afspraken gemaakt wat betreft de inbreng en

verantwoordelijkheid van elke partner. De stuurgroep komt hiervoor minstens 1 keer per jaar samen.

VDAB nodigt uit.

Voor VDAB: clustermanager, teamleider intensieve dienstverlening, netwerkmanager lokale besturen, accountmanager

Voor het lokaal bestuur:

Brasschaat: Nika Dangez

Kapellen: Sandra Bruynseraede

Malle: Wendy Verheyen

Schoten: Inge Ledoux

Stabroek: Valérie Beyst

Wuustwezel: Frank Remy

 

Overleg Arbeidstrajectbegeleiders

Om de samenwerking voldoende te kunnen laten groeien en opvolgen is er minimaal 3 keer per jaar een operationeel overleg. Zo worden er snel en gericht operationele afspraken gemaakt. Ook is er ruimte om van elkaar te leren en tot de meest optimale begeleiding van onze gezamenlijke klanten te komen.

Voor VDAB: teamleider intensieve dienstverlening of andere sectorale teamleider, afhankelijk van de agenda kunnen experten, bemiddelaars, … aansluiten

Voor het lokaal bestuur:

Brasschaat: Pimmi De Lange en Iris Van Rompay

Kapellen: Judith Sponselee

Malle: Ingrid Verstappen

Schoten: Nic Van Els en Kris Faes

Stabroek: Petra Hackethal en Sofie Monnoyeur

Wuustwezel: Julie Vermeiren

 

Werkgroepen

Een werkgroep komt samen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamenlijk

resultaatgericht proberen uit te voeren. Onder deze samenwerkingsovereenkomst vallen volgende

werkgroepen:

1. Jobcrafting laaggeschoolde jobs

2. Netwerk Jongerenparticipatie

3. Stuurgroep sociale economie

 

Deel IV. Duur

 

Deze overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van de legislatuur met als uiterste einddatum 31 december 2025. Elk van de partijen heeft het recht de overeenkomst op te zeggen zonder dat dit in hoofde van de andere contractant eender welk recht doet ontstaan. Betwistingen die voortvloeien uit deze overeenkomst worden in onderling overleg afgehandeld en indien dit niet zou lukken, voorgelegd aan een door de partners aanvaarde bemiddelende instantie.

 

Deze overeenkomst gaat in op 18 juni 2021.

 

Voor de besturen:

Gemeente Brasschaat:

Mijnheer Philip Cools – Waarnemend Burgemeester en Mijnheer Ward Schevernels – Algemeen

Directeur

Gemeente Kapellen:

Mijnheer Dirk Van Mechelen – Burgemeester en Mijnheer Danny Van Tiggelen – Algemeen Directeur

 

Gemeente Malle:

Mijnheer Harry Hendrickx – Burgemeester en Mijnheer Sven Brabants – Algemeen Directeur

 

Gemeente Schoten:

Mijnheer Maarten De Veuster – Burgemeester en Mijnheer Rony Lejaeghere – Algemeen Directeur

 

Gemeente Stabroek:

Mijnheer Rik Frans – Burgemeester en Mevrouw Sandra Denis - Algemeen directeur

Gemeente Wuustwezel:

Mijnheer Dieter Wouters – Burgemeester en Mijnheer Luc Loos – Algemeen Directeur

 

Voor Selab:

Mevrouw Greet Patho - Algemeen Coördinator

 

Voor VDAB:

Mijnheer Bjorn Cuyt - Provinciaal directeur

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Overheidsopdracht - raamovereenkomst dranken gemeente en OCMW - lastvoorwaarden en gunningswijze - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Gemeente Malle en OCMW Malle beschikken over verschillende gebouwen. Deze infrastructuur doet dienst als verzamelplaats waar Mallenaren, verenigingen en cultuurbeoefenaars elkaar kunnen treffen en voor de administratieve dienstverlening.

Het lokaal bestuur wenst over te gaan tot de aanstelling van een drankenhandel voor het leveren van drank en de noodzakelijke standaard toebehoren voor permanent gebruik alsook voor het leveren van bruikleenmaterialen bij evenementen.

 

In het kader van de opdracht ‘raamovereenkomst dranken gemeente en OCMW’ werd een bestek met nr. 2021092 opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop.

 

Deze opdracht is als volgt opgedeeld:

  • perceel 1 (raamovereenkomst levering dranken gemeente ), raming: 47.169,81 euro + 2.830,19 euro btw = 50.000 euro inclusief btw
  • verlenging 1 (raamovereenkomst levering dranken gemeente ), raming: 47.169,81 euro + 2.830,19 euro btw = 50.000 euro inclusief btw
  • verlenging 2 (raamovereenkomst levering dranken gemeente ), raming: 47.169,81 euro + 2.830,19 euro btw = 50.000 euro inclusief btw
  • verlenging 3 (raamovereenkomst levering dranken gemeente ), raming: 47.169,81 euro + 2.830,19 euro btw = 50.000 euro inclusief btw
  • perceel 2 (raamovereenkomst levering dranken OCMW Malle), raming: 28.301,89 euro + 1.698,11 euro btw = 30.000 euro inclusief btw
  • verlenging 1 (raamovereenkomst levering dranken OCMW Malle), raming: 28.301,89 euro + 1.698,11 euro btw = 30.000 euro inclusief btw
  • verlenging 2 (raamovereenkomst levering dranken OCMW Malle), raming: 28.301,89 euro + 1.698,11 euro btw = 30.000 euro inclusief btw
  • verlenging 3 (raamovereenkomst levering dranken OCMW Malle), raming: 28.301,89 euro + 1.698,11 euro btw = 30.000 euro inclusief btw.

 

De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 301.886,80 euro + 18.113,20 euro btw = 320.000 euro inclusief btw.

 

Percelen 1 en 2 zullen aan eenzelfde aanbieder gegund worden omwille van praktische en organisatorische redenen en zullen worden afgesloten voor een duur van twaalf maanden, drie maal stilzwijgend verlengbaar.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 77 en 78

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 92

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017, plaatsing overheidsopdrachten in de klassieke sectoren

 

Motivering

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.

 

Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.

 

Financiële gevolgen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder de acties:

OCMW

         AC000046 'We organiseren diensten en activiteiten om thuiswonende ouderen te ondersteunen' (MJP000090)

         AC000025 'We zorgen voor een aangename en veilige werkomgeving' (MJP000720)

         AC000052 'We zorgen voor verse, gezonde, aangepaste en smakelijke voeding' (MJP002732).

 

Gemeente

         AC000081 'We bieden kwalitatieve socio-culturele infrastructuur aan' (MJP001900)

         AC000171 'We investeren in een kwaliteitsvol leerkrachtenteam en pedagogische middelen' (MJP000975)

         AC000003 'We ondersteunen een participatieve en transparante politieke besluitvorming' (MJP000211)

 

De uitgaven voor het gemeente Malle worden hier enkel informatief weergegeven.

Beraadslaging

 

Schepen Wim Jordens geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 10 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - het bestek met nr. 2021092 en de raming voor de opdracht ‘raamovereenkomst dranken gemeente en OCMW’, opgesteld door de dienst secretariaat & aankoop goed te keuren. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 301.886,80 euro + 18.113,20 euro btw = 320.000 euro inclusief btw.

 

Artikel 2 - bovengenoemde opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.

 

Artikel 3 - dat de opdracht Europees bekend gemaakt wordt.

 

Artikel 4 - dat de aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Mededeling - huisvesting medewerkers eerstelijnszone Voorkempen in het sociaal huis

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat de eerstelijnszone Voorkempen een ruimte huurt in het sociaal huis voor hun betaalde krachten.

 

 

Publicatiedatum: 15/09/2021
Overzicht punten

RMW van 24 juni 2021

 

Vragen en mededelingen

 

De raad neemt kennis van de volgende vragen en mededelingen:

         Burgemeester Harry Hendrickx licht toe dat het afscheid van raadslid Walter Vermeylen niet zomaar voorbij mag gaan, net als het afscheid van raadslid Thierry van der Straten Waillet. Hij licht toe dat in het najaar, wanneer de coronamaatregelen hopelijk meer toelaten, nog een moment georganiseerd zal worden.

         Raadslid Walter Vermeylen geeft een afscheidsspeech.

         Voorzitter Dirk Gerinckx dankt raadslid Walter Vermeylen voor zijn mooie bijdrage.

 

 

Publicatiedatum: 15/09/2021