Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 21 december 2023

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Lennert Vorsselmans, Tinne Simons

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Raadslid:

Mieke Vermeyen

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 21 december 2023.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 20.03 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 30 november 2023 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 30 november 2023. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 30 november 2023 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat de meerderheid er op het einde van het jaar precies alles snel wil doorjagen. Op de gemeenteraad staan 29 punten geagendeerd die inhoudelijk heel wat voorbereiding vragen en waarvan er sommige al eerder geagendeerd hadden kunnen worden. Bovendien hadden sommige punten in een commissie besproken kunnen worden. Raadslid Paul Van Ham stelt dan ook dat zijn fractie zich op al de punten zal onthouden met hier en daar een uitzondering waarbij tegen gestemd zal worden.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 8 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 november 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

Bijzonder comité voor de sociale dienst - ontslag lid - kennisname

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn verklaarde Eddy Smits op 2 januari 2019 als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst verkozen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 98

 

Motivering

 

Eddy Smits diende per e-mail op 13 oktober 2023 zijn ontslag in als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst:

 

"Langs deze weg wens ik met ingang van 01 januari 2024 ontslag te nemen als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst namens N-VA.

 

Ik ben mijn collega's van het Bijzonder Comité allemaal dankbaar voor de fijne en constructieve medewerking: het was een evenwichtig samengestelde groep waar ervaring, motivatie en interesse in voldoende mate aanwezig waren.

 

Rekening houdende met mijn gevorderde leeftijd wens ik nog voor het einde van de lopende legislatuur te stoppen."

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van het ontslag van Eddy Smits als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

Bijzonder comité voor de sociale dienst - verkiezing nieuw lid naar aanleiding van de ontslagname van een lid - goedkeuring geloofsbrieven - verkozen verklaring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Naar aanleiding van de ontslagname van Eddy Smits als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst, diende de verbonden lijst N-VA, DBM en CD&V Malle een voordrachtsakte in waarin mevrouw Sonia Van Hoof wordt voorgedragen als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 95

 

Motivering

 

De voordrachtsakte van mevrouw Sonia Van Hoof werd op 11 december 2023 aan de algemeen directeur bezorgd. De voordrachtsakte werd bijgevolg tijdig bezorgd. Een afschrift van de voordrachtsakte werd bezorgd aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Uit nazicht van de voordrachtsakte door de voorzitter blijkt dat de akte van voordracht ondertekend is door de meerderheid van de verkozenen van de verbonden lijst.

 

Uit nazicht door de voorzitter blijkt dat de voordracht voldoet aan de voorwaarden.

 

De ingediende akte van voordracht is ontvankelijk en de kandidaat kan dus verkozen verklaard worden.

 

Uit onderzoek van de geloofsbrieven blijkt dat het te installeren kandidaat-lid van het bijzonder

comité voor de sociale dienst voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden en zich niet in een situatie van onverenigbaarheid bevindt.

 

Het verkozen lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst van wie de geloofsbrieven door de raad voor maatschappelijk welzijn zijn goedgekeurd, legt, voor het haar mandaat aanvaardt, de volgende eed af in handen van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen.". De eedaflegging gebeurt conform artikel 96 van het decreet lokaal bestuur alleen ten overstaan van de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en in aanwezigheid van de algemeen directeur. Daarvan wordt een proces-verbaal opgemaakt dat ondertekend wordt door de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en door de algemeen directeur en dat aan de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt bezorgd.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 8 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - de geloofsbrieven van mevrouw Sonia Van Hoof goed te keuren.

 

Artikel 2 - mevrouw Sonia Van Hoof verkozen te verklaren als lid van het bijzonder comité voor de sociale dienst.

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

OCMW-personeel - proefproject wijziging feestdagenregeling - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het managementteam wenst te onderzoeken of het zinvol is om feestdagen die samenvallen met een weekenddag niet te verplaatsen naar de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar (de huidige regeling), maar toe te voegen aan het vakantiesaldo.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77 en 78

 

Arbeidsreglementen OCMW-personeel categorieën 1, 2 en 3, hoofdstuk IV artikel 2 in verband met de feestdagen

 

Protocolakkoord van het Hoog Overlegcomité van 11 december 2023

 

Motivering

 

Artikel IV.2 van het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel categorie 1 & 2 stelt:

"Naast de bovengenoemde inactiviteitsdagen moet het personeelslid niet werken op volgende feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, O.H. Hemelvaart, pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december en 26 december.

 

Het personeelslid heeft bovendien verlof van 27 december tot en met 31 december ter compensatie van de feestdagen die samenvallen met een weekenddag.

 

Personeelsleden die toch werken in de periode van 26 december tot en met 31 december, kunnen deze uren op een vrij te kiezen dag, in samenspraak met de functioneel verantwoordelijke, recupereren."

 

Artikel IV.2 van het arbeidsreglement voor het OCMW-personeel categorie 3 stelt:

"Naast de bovengenoemde inactiviteitsdagen moet het personeel niet werken op volgende feestdagen: 1 januari, paasmaandag, 1 mei, O.H. Hemelvaart, pinkstermaandag, 11 juli, 21 juli, 15 augustus, 1 november, 11 november, 25 december.

 

Het personeelslid heeft bovendien verlof van 26 december tot en met 31 december ter compensatie van de feestdagen die samenvallen met een inactiviteitsdag.

 

Personeelsleden die toch werken in de periode van 26 december tot en met 31 december, kunnen deze uren in samenspraak met de functioneel verantwoordelijke recupereren.

 

Voor medewerkers in dienst vóór 1 januari 2011 zijn, naast de eerder genoemde feestdagen ook 2 en 15 november bijkomende feestdagen. De te werken uren van die dag worden toegevoegd aan het vakantietegoed / feestdagentegoed en kunnen volgens de regels van dit tegoed opgenomen worden."

 

Deze regeling is eveneens van toepassing op het OCMW-personeel.

 

Volgens de huidige feestdagenregeling worden feestdagen die samenvallen met een weekenddag verplaatst naar de dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar. De feestdag zelf verliest het karakter van feestdag en de dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar nemen deze rol over, ongeacht het aantal feestdagen die samenvallen met een weekenddag.

 

Deze regeling is niet logisch: 

         Een personeelslid met een tijdelijke tewerkstelling in het voorjaar geniet geen vervangingsfeestdagen. Een personeelslid dat in dienst komt in december daarentegen geniet van de vrije dagen tussen Kerstmis en Nieuwjaar zonder geconfronteerd geweest te zijn met een feestdag in het weekend.

         Een collega uit het woonzorgcentrum die werkt op een feestdag krijgt de gewerkte uren toegevoegd aan zijn feestdagteller en kan deze op een later moment compenseren. Omdat een feestdag in het weekend het karakter van feestdag verliest, wordt het werken op deze feestdag echter niet beloond. Als deze collega dan niet wordt ingepland in de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar, is er geen enkele compensatie voor het werken op een feestdag.

 

Het is wenselijk om deze regeling binnen de hele organisatie bij te sturen. Er wordt voorgesteld dat een feestdag die samenvalt met een weekenddag niet meer verschuift naar de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar, maar wordt toegevoegd aan het vakantietegoed van het personeelslid. Deze kan dan op een later moment opgenomen worden in overleg met de leidinggevende.

 

Er wordt voorgesteld om de nieuwe feestdagenregeling in 2024 als proefproject in te voeren en te evalueren in januari 2025 met het oog op een eventuele aanpassing van het arbeidsreglement.

Beraadslaging

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 8 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Eddy Krijnen, Lennert Vorsselmans)

 

Artikel 1 - het proefproject goed te keuren waarbij in 2024 feestdagen die samenvallen met een weekenddag worden toegevoegd aan het vakantietegoed van het personeelslid, en niet verplaatst worden naar de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Het vakantietegoed van feestdagen in december die samenvallen met een weekenddag mag overgedragen worden naar het volgende kalenderjaar.

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

Beleids- en beheerscyclus - aanpassing 2023/5 van het meerjarenplan 2020-2025 - vaststelling

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het ontwerp van de aanpassing 2023/5 van het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW, wordt aan de raad voor maatschappelijk welzijn voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 171 §4 en 176, 249 tot en met 256

 

Besluit van de Vlaamse regering over de beleids- en beheerscyclus van 30 maart 2018

 

Ministerieel besluit over de beleids- en beheerscyclus van 26 juni 2018

 

Omzendbrief KB/ABB 2019/4 inzake strategische meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen van 3 mei 2019

 

Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 - aanpassing meerjarenplannen 2020-2025 lokale en provinciale besturen

 

Motivering

 

Het ontwerp van de aanpassing van het meerjarenplan werd bezorgd aan de raadsleden op 7 december 2023.

Beraadslaging

 

Schepen Yannis Leirs geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Alex Van Loon wijst op de substantiële verhoging van de personeelskosten. Personeelsleden zijn het belangrijkste kapitaal van een gemeente, niettemin zal het een belangrijk aandachtspunt zijn in de volgende legislatuur om de kosten binnen de perken te houden. Raadslid Alex Van Loon stelt eveneens dat de budgetten voor de dorpskernhernieuwing geschrapt zijn. Hij licht toe dat zijn fractie dan ook tegen zal stemmen.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat zijn fractie ook zal tegen stemmen. De personeelskost ligt beduidend hoger dan bij vergelijkbare gemeenten. Dat is een belangrijk aandachtspunt. Er wordt bovendien weinig geïnvesteerd. Er gaat heel veel geld naar de organisatie zelf.

 

Schepen Dirk Gerinckx geeft aan de hand van een powerpoint toelichting bij de personeelskosten in vergelijking met de personeelskosten van de gemeenten van de zogenaamde Belfius cluster waar Malle bij is ingedeeld.

 

Raadslid Paul Van Ham stelt dat op basis van cijfers alles bewezen kan worden wat je wil bewijzen. Hij stelt dat het zinvoller is om een vergelijking te maken met de omliggende gemeenten.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt dat de gemeenten waarmee vergeleken werd geen lukraak gekozen gemeenten zijn, maar de gemeenten zijn waar Malle bij is ingedeeld volgens de Belfius indeling.

 

Raadslid Paul Van Ham licht toe dat de essentie is dat de personeelskost in Malle ten opzichte van het totaalbudget te hoog is. N-VA hamerde destijds op een kerntakendebat. Dat is er niet geweest. Op heel wat punten loopt de gemeente Malle bovendien achter.

 

Schepen Dirk Gerinckx stelt achter een goede dienstverlening te staan en stelt dat de kosten echt nodig zijn.

 

Raadslid Kris Mintjens stelt dat er een tegenstrijdigheid lijkt te zitten in de cijfers die gepresenteerd werden en de cijfers uit de Tijd.

 

Burgemeester Sanne Van Looy geeft een toelichting. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Er wordt wel gewerkt aan de dorpskernhernieuwing; het beleidsplan is hiervoor bijvoorbeeld ook een heel belangrijke schakel

        Er wordt meer dan 5.000.000 euro geïnvesteerd. Denk maar aan de Slachterijstraat en het kasteel als grote investeringen. Maar er gebeuren ook heel wat kleinere investeringen. Bovendien gaat dit alles gepaard met een lage belastingsgraad in Malle.

        Elke week wordt er in het college van burgemeester en schepenen een kerntakendebat gevoerd waarvan de uitkomst in het meerjarenplan staat. Over de prioriteiten kunnen de verschillende fracties uiteraard van mening verschillen.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt liever trots te zijn op een mooie gemeente dan op een lage belastingsgraad. Hij vraagt zich af hoeveel procent er naar herstellingen gaat die eigenlijk al hadden gebeurd moeten zijn. Hoeveel is daar de laatste 10 jaar naartoe gegaan, vraagt hij.

 

Burgemeester Sanne Van Looy stelt dat ze dit met de financieel directeur moet bekijken.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat er in het WZC ook sterk geïnvesteerd wordt.

 

Raadslid Gert Peeters stelt dat de fractie de aanpassing van het meerjarenplan zal goedkeuren, maar geeft aan dat zijn fractie het geld voor het kasteel anders had willen besteden.

 

Raadslid Alain De Laet vraagt of de ingang aan de bibliotheek terug wordt aangepakt. Hij stelt dat er in de aanpassing van het meerjarenplan middelen voor voorzien lijken.

 

Schepen Yannis Leirs stelt dat het inderdaad het geval is.

 

De gemeenteraad besluit bij 14 ja stemmen en 9 neen stemmen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Lennert Vorsselmans) en 1 onthouding (Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - de kredieten voor het boekjaar 2023 als volgt te wijzigen:

         Exploitatie - uitgaven: 9.974.320 euro

         Exploitatie - ontvangsten: 7.263.174 euro

         Investeringen - uitgaven: 104.951 euro

         Investeringen - ontvangsten: 346.726 euro

         Financiering - uitgaven: 629.414 euro

         Financiering - ontvangsten: 0 euro

 

Artikel 2 - de kredieten voor het boekjaar 2024 als volgt vast te stellen:

         Exploitatie - uitgaven: 10.237.771 euro

         Exploitatie - ontvangsten: 7.051.590 euro

         Investeringen - uitgaven: 603.450 euro

         Investeringen - ontvangsten: 396.725 euro

         Financiering - uitgaven: 813.231 euro

         Financiering - ontvangsten: 0 euro

 

Artikel 3 - het meerjarenplan 2020-2025, deel OCMW, vast te stellen.

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

Beleids- en beheerscyclus - goedkeuring van de jaarrekening 2022 door de gouverneur van de provincie Antwerpen - kennisneming

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelde op 29 juni 2023 de jaarrekening van 2022 vast.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn formuleerde geen bezwaren tegen bepaalde verrichtingen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 332, § 1, derde lid

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 260 tot en met 262

 

Besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus

 

Ministerieel besluit van 1 oktober tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen

 

Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 juni 2023 betreffende de vaststelling van de jaarrekening 2022

 

Motivering

 

Het Agentschap Binnenlands Bestuur onderzocht de jaarrekening. Uit dit onderzoek blijkt niet dat de jaarrekening onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de goedkeuring van de jaarrekening 2022 door de gouverneur van Antwerpen.

 

Publicatiedatum: 30/01/2024
Overzicht punten

RMW van 21 december 2023

 

Vragen en mededelingen

 

De raad neemt kennis van de volgende vragen en mededelingen:

        Raadslid Alain De Laet verwijst naar de opzeggingen van de huurovereenkomsten van Oekraïners. Hij vraagt of deze mensen zelf al iets gevonden hebben. Schepen Wouter Patho licht toe dat er voor een vijf adressen een opzeg is gebeurd. Er werd aan tafel gezeten met iedereen. Vorig jaar was dit reeds afgesproken. In drie van de vijf gevallen lijkt dit alvast snel in orde te komen. Het OCMW blijft niettemin mee zoeken naar oplossingen. Schepen Wouter Patho licht toe dat hij één keer op de 14 dagen met de Oekraïners samen zit. Raadslid Alain De Laet vraagt of de mensen geïntegreerd zijn geraakt en of zij werk hebben. Schepen Wouter Patho stelt dat ze allemaal Nederlands aan het leren zijn, maar dat het verschilt van persoon tot persoon.

 

 

Publicatiedatum: 30/01/2024