Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 25 mei 2023

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Jolien Vrints

Burgemeester:

Sanne Van Looy

Schepenen:

Dirk Gerinckx, Dries Van Dyck, Yannis Leirs, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Mieke Laenen, Wim Vervloet, Gert Peeters, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Dominique Defossez, Lennert Vorsselmans, Tinne Simons

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Elisabeth Joris

Raadsleden:

Peter Lacante, Kris Mintjens, Eddy Krijnen

 

Vanaf punt 8 verlaat Mieke Laenen, raadslid de vergadering.

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 25 mei 2023.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 22.08 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 27 april 2023 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 27 april 2023. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 27 april 2023 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 27 april 2023 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

OCMW-personeel - samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Zoersel voor het uitlenen van een intergemeentelijke arbeidstrajectbegeleider - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De OCMW-besturen van Malle en Zoersel wensen in het kader van de functie ‘arbeidstrajectbegeleider’ in te zetten op een schaalvergroting in de vorm van een intergemeentelijke functie. Malle en Zoersel willen op deze manier investeren in expertise en ervaring op het vlak van arbeidstrajectbegeleiding en deze zaken op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier laten verlopen.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 41, 196 en 387

 

Besluit van de Vlaamse regering van 20 januari 2023 betreffende de rechtspositieregeling van lokale en provinciale besturen

 

Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, meer in het bijzonder artikel 31, §1, tweede en derde lid

 

Motivering

 

Zoersel en Malle vonden elkaar in dezelfde zoektocht naar een optimale invulling van een dergelijke gedeelde functie. Door het bundelen van de krachten beogen beide besturen onder meer:

         een zo uniform mogelijke werkwijze na te streven

         een deling van kennis en goede praktijken

         een verdeling van de kosten en een verhoging van de efficiëntie.

 

Een dergelijke samenwerking is mogelijk op basis van een geschreven overeenkomst steunend op de artikelen 196 en 387 van het decreet over het lokaal bestuur en artikel 31, §1 tweede en derde lid van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd om een dergelijke samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

 

In voorliggend ontwerp zal OCMW Zoersel, als gebruiker, een beroep doen op OCMW Malle, als juridische werkgever, en worden hiervoor de nodige afspraken gemaakt. Momenteel wordt de functie van arbeidstrajectbegeleider voor het OCMW van Malle uitgevoerd door een medewerker van KINA p.v. OCMW Malle zal in overleg gaan met KINA om deze samenwerkingsovereenkomst te beëindigen.

 

De overeenkomst zal ter goedkeuring voorliggen op de raad voor maatschappelijk welzijn in Zoersel van 23 mei 2023.

 

Financiële gevolgen

De jaarlijkse reële bruto kost van een voltijdse, contractuele tewerkstelling op niveau B2 trap 12, inclusief patronale bijdragen bedraagt 69.275,71 euro.

 

De kost van de samenwerking met KINA, die 29.000 euro per jaar bedraagt, valt weg bij het beëindigen van de samenwerkingsovereenkomst.

 

De uitgaven voor de aanwerving zullen voor 2023 via een kredietverschuiving voorzien worden. In de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan moeten de uitgaven van 2024 worden voorzien. De andere helft van de loonkost wordt door gefactureerd aan de gemeente Zoersel. Deze ontvangsten zullen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan worden ingeschreven.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Dominique Defossez vraagt of de 69.000 euro door Malle betaald moet worden.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat de helft voor Malle is.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans merkt op dat Zoersel iets groter is dan Malle. Heeft Malle de inzet dan iets ruimer geschat?

 

Schepen Wouter Patho stelt dat het OCMW extra wil inzetten op arbeidstrajectbegeleiding en meent hiervoor 2,5 dag voor nodig te hebben.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans vraagt of het doel is om meer outreachend te werken.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat het OCMW daar zal op blijven inzetten.

 

De gemeenteraad besluit bij 21 ja stemmen

 

Artikel 1 - de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Zoersel met als titel 'Samenwerkingsovereenkomst Malle-Zoersel uitlenen intergemeentelijke arbeidstrajectbegeleider' bestaande uit 5 pagina's als volgt goed te keuren:

 

"SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MALLE -ZOERSEL

UITLENEN INTERGEMEENTELIJKE ARBEIDSTRAJECTBEGELEIDER

 

TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN:

 

OCMW ZOERSEL, Handelslei 167, 2980 Zoersel, vertegenwoordigd door Marcel De Vos, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, en Kristof Janssens, algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 23 mei 2023, 

hierna genoemd de “Gebruiker

 

en

 

OCMW MALLE, Blijkerijstraat 53, 2390 Malle,vertegenwoordigd door Jolien Vrints, voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn en Sven Brabants, algemeen directeur, in uitvoering van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 25 mei 2023,

hierna genoemd de “Juridische Werkgever

 

Hierna gezamenlijk genoemd de “Partijen” en elk afzonderlijk de “Partij”.

 

WORDT OVEREENGEKOMEN:

 

1. DOEL EN VOORWERP

In het kader van de functie ‘Arbeidstrajectbegeleider’ wensen Malle en Zoersel samen te werken om een personeelsnood die beide besturen hebben samen in te vullen.

 

Arbeidstrajectbegeleiding vergt immers de nodige aandacht, vakkennis, ervaring en tijdsinvestering om voldoende kwalitatief te kunnen zijn. Door te opteren voor een schaalvergroting door middel van een intergemeentelijke functie, wensen beide gemeenten te investeren in expertise, ervaring en zekerheid op het vlak van arbeidstrajectbegeleiding. Door hierop maximaal in te zetten kunnen beide OCMW’s deze zaken op een zo efficiënt en effectief mogelijke manier laten verlopen.

 

Zoersel en Malle vonden elkaar in dezelfde zoektocht naar een invulling van deze gedeelde functie. Door het bundelen van de krachten beogen beide besturen onder meer:

- een zo uniform mogelijke werkwijze na te streven;

- kennis en goede praktijken te delen;

- kosten te verdelen en de efficiëntie te verhogen.

 

Het OCMW-bestuur Zoersel zal, als Gebruiker, hiervoor een beroep doen op het OCMW-bestuur Malle als Juridische Werkgever. Zij doen daartoe een beroep op de artikelen 196 en 387 van het decreet over het lokaal bestuur en artikel 31, §1 tweede en derde lid van de Wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers.

 

2. TAKENPAKKET

 

2.1. De Arbeidstrajectbegeleider wordt gedeeld door OCMW Zoersel en OCMW Malle. Dit houdt in dat hij/zij halftijds voor elk van beide besturen zal werken. Daarnaast zal de trajectbegeleider rapporteren aan een gezamenlijke stuurgroep. De Arbeidstrajectbegeleider zal hiervoor zowel een werkplek bij zowel OCMW Zoersel als OCMW Malle hebben.

 

2.2. De Arbeidstrajectbegeleider zal hierbij instaan en verantwoordelijk zijn voor de volgende taken, op gelijkwaardige wijze uit te voeren voor OCMW Zoersel en OCMW Malle conform de richtlijnen en accenten van de stuurgroep en zoals gespecifieerd in de functiebeschrijving:

 

Werken aan de arbeidsmatige activering met en van cliënten:

         Informeren en helpen van de cliënten met het oog op een correcte, warme dienstverlening en/of doorverwijzing.

         Begeleiden van de cliënt op een professionele manier met voldoende aandacht voor de eigenheid van de cliënt,  hulp bieden op maat van de cliënt en streven naar het verhogen van zelfredzaamheid en het wegnemen van drempels op het vlak van arbeidsparticipatie.

         Correct beheer/afhandeling van dossiers in het kader van arbeidstrajectbegeleiding.

 

Samenwerking met andere instanties en organisaties:

Uitbouwen en onderhouden van samenwerkingsrelaties met externe hulpverleners, potentiële werkgevers in reguliere en sociale economie, werkgelegenheidsactoren,…

 

Samenwerking met collega’s:

Meebouwen aan een goede teamwerking en communiceren met de collega’s van beide OCMW’s met als doel een kwaliteitsvolle dienstverlening te organiseren.

 

Samenwerken met de leidinggevenden:

Vanuit dagelijkse werkervaring en deskundigheid mee vorm geven aan het beleid door bepaalde knelpunten te signaleren en adviezen te formuleren.

 

3. UITVOERINGSMODALITEITEN

 

3.1. Het juridisch werkgeverschap ligt bij OCMW Malle. Voor de Opdracht zal Malle overgaan tot aanwerving van de Arbeidstrajectbegeleider. De aansturing zal gebeuren door de teamverantwoordelijke sociale dienst van OCMW Malle en hij/zij zal in het departement welzijn & leven ondergebracht worden. De Arbeidstrajectbegeleider staat geenszins onder gezag, leiding of toezicht van OCMW Zoersel en er bestaat geen band van ondergeschiktheid tussen de Arbeidstrajectbegeleider en de Gebruiker.

 

3.2. De Juridische Werkgever en de Arbeidstrajectbegeleider voeren naar best vermogen, volgens de regels van de kunst en rekening houdend met de reglementen en voorschriften, het in artikel 2.2. vermelde takenpakket uit. De volgende elementen komen hiervoor exclusief toe aan OCMW Malle en maken in geen geval deel uit van het instructierecht van OCMW Zoersel:

      aanwervingsbeleid (interviews, selectie- en aanwervingscriteria, etc.) en functiebepaling;

      vaststelling en beleid m.b.t. loons- en arbeidsvoorwaarden;

      vakantieplanning;

      vorming, training en opleiding;

      evaluatie- en functioneringsgesprekken;

      beleid inzake disciplinaire sancties;

      afwezigheden (ziekte, vakantie, omstandigheidsverlof,…).

 

3.3. OCMW Zoersel kan, als Gebruiker, volgende instructies geven aan de Arbeidstrajectbegeleider, zonder het werkgeversgezag uit te hollen:

         de instructies die verband houden met het welzijn op het werk;

         de planning van de uit te voeren opdrachten en tussentijdse resultaten;

         de toegang tot de locaties en/of faciliteiten van de Gebruiker die in aanmerking moeten worden genomen voor de uitvoering van de opdracht (bv. badge, registratiesysteem, etc.);

         de tussentijdse wijzigingen in verband met de uitvoering van het in artikel 2.2. vermelde takenpakket en het leggen van lokale accenten op het vlak van activeringsbeleid;

         de omstandigheden, voorschriften, procedures, afspraken en handelswijzen van de Gebruiker waarmee rekening moet worden gehouden bij de uitvoering van de Opdracht;

         de technische aanwijzingen om veilig en correct te werken;

         het deelnemen aan teamvergaderingen en werkoverleg.

 

4. SOCIALE WETGEVING

 

OCMW Malle waakt, als Juridische Werkgever, over de toepassing van de sociale wetgeving en de arbeidsreglementering ten opzichte van de Uitvoerder(s), voor zover en in de mate dat deze van toepassing is.

 

5. AANSPRAKELIJKHEID

 

Op het OCMW-bestuur van Malle rust de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid als Juridische Werkgever.  Het OCMW-bestuur van Zoersel vrijwaart de Juridische Werkgever en de Arbeidstrajectbegeleider evenwel tegen schade en aansprakelijkheid jegens derden veroorzaakt in uitvoering van het voor haar in artikel 2.2. uitgevoerde takenpakket. OCMW Zoersel is ook verantwoordelijk voor schade aan eigendommen, personen en verlies of diefstal van bezittingen van de Juridische Werkgever of de Arbeidstrajectbegeleider veroorzaakt in het kader van deze overeenkomst.

 

6. INFORMATIE-UITWISSELING EN CONFIDENTIALITEIT

 

De Partijen bewaken het confidentiële karakter van de informatie, gegevens en documenten en zullen deze niet aan derden bekend maken zonder akkoord van de andere Partij.

 

7. VERGOEDING EN VERDELING VAN KOSTEN

 

7.1. De Juridische Werkgever heeft recht op een vergoeding door de Gebruiker. Deze vergoeding bestaat uit de helft van alle kosten gedragen door de Juridische Werkgever voor de uitvoering van het in artikel 2.2. vermelde takenpakket.

 

7.2. Beide partijen komen overeen dat deze kosten omvatten:

         Kosten voor de selectieprocedure

         Loonkost

         Mobiliteitskosten

         ICT- en telefonie-kosten

         Opleidingskosten

         Andere kosten verbonden aan de functie (vb. aankoop boeken, abonnementskosten,…).

 

7.3. Voor de vergoeding zal de Juridische Werkgever jaarlijks een factuur opmaken gericht aan de Gebruiker. Eventuele prestatiestaten en onkostennota’s worden daaraan aangehecht.

 

8.     AANVANG, DUUR EN BEËINDIGING VAN DEZE OVEREENKOMST

 

8.1. Deze overeenkomst gaat in zodra de raden voor maatschappelijk welzijn van beide besturen zich hiermee akkoord verklaard hebben en geldt voor onbepaalde duur tenzij ze in onderling overleg beëindigd wordt.

 

9.  SAMENWERKINGSVERPLICHTING

 

9.1. Partijen verbinden zich er wederzijds toe deze overeenkomst in al haar onderdelen te goeder trouw uit te voeren.

 

9.2. Beide besturen richten samen een Stuurgroep op, bestaande uit:

         voor OCMW Malle:

         Teamverantwoordelijke sociale dienst

         Coördinator welzijn en leven

         De algemeen directeur.

         voor OCMW Zoersel:

         Diensthoofd maatschappelijk welzijn

         Het afdelingshoofd mens en welzijn

         De algemeen directeur.

 

Deze Stuurgroep wordt belast met het verder uitwerken van het in artikel 2 vermelde takenpakket en opvolging van de in artikel 3 vermelde uitvoeringsmodaliteiten. Zowel OCMW Malle als OCMW Zoersel hebben het recht om deze Stuurgroep samen te roepen.

 

9.3. Hiernaast duiden beide partijen een contactpersoon aan als rechtstreeks aanspreekpunt

         contactpersoon Gebruiker: Kristof Janssens

         contactpersoon Juridische Werkgever: Wendy Verheyen.

 

10. GESCHILLEN

 

10.1. Bij conflicten dient steeds binnen de Stuurgroep te worden gezocht naar een minnelijke oplossing. Een vordering in rechte is pas mogelijk als geen minnelijk akkoord kan worden bereikt.

 

10.2. Elk geschil dat niet minnelijk geregeld kan worden zal beslecht worden voor de bevoegde rechtbank van het gerechtelijk arrondissement van de Juridische Werkgever.  Deze overeenkomst valt onder de toepassing van de Belgische wetgeving.  

                      

Gedaan te Zoersel op 25 mei 2023 in twee originele exemplaren waarvan elke partij erkent een exemplaar ontvangen te hebben.

 

Gelezen en goedgekeurd 

    

Voor de Gebruiker            Voor de juridische Werkgever

     

 

Marcel De Vos  Jolien Vrints

Voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn Voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn

     

 

Kristof Janssens     Sven Brabants 

Algemeen directeur     Algemeen directeur"

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Intercommunales - IGEAN dienstverlening - agenda van de algemene vergadering van 22 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25 juni 2021 werd een statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Het OCMW is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN dienstverlening.

 

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

 

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Met de brief van IGEAN dienstverlening van 27 april 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 471ste raad van bestuur van 26 april 2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN dienstverlening

 

Raadsbeslissing van 28 februari 2019 'IGEAN dienstverlening - aanduiding van de vertegenwoordigers van het OCMW voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Raadsbeslissing van 29 april 2021 'IGEAN dienstverlening - plaatsvervanger voor de algemene vergadering in vervanging van Thierry van der Straten Waillet - aanduiding'

 

Raadsbeslissing van 26 januari 2023 'IGEAN dienstverlening - plaatsvervangend vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen in vervanging van Yannis Leirs - aanduiding'

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan het OCMW overgemaakt.

 

De raad duidde op 28 februari 2019 mevrouw Ingrid Vrints, raadslid, wonende

Aardekensweg 23 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde op 26 januari 2023 mevrouw Tinne Simons, gemeenteraadslid, wonende Haard 11 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Artikel 2 - dat ingevolge de raadsbeslissing van 28 februari 2019 mevrouw Ingrid Vrints, raadslid, wonende Aardekensweg 23 te 2390 Malle zal optreden als vertegenwoordiger en ingevolge de raadsbeslissing van 26 januari 2023 mevrouw Tinne Simons, raadslid, wonende Haard 11 te 2390 Malle zal optreden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - dat de vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Intercommunales - IGEAN milieu & veiligheid - agenda van de algemene vergadering van 22 juni 2023 en standpuntbepaling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

1. Relevante voorgeschiedenis, feiten en context

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 25 juni 2021 werd een statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd in functie van het digitaal vergaderen. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 november 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Het OCMW is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2022 evenals aan de jaarrekening 2022. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

 

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

 

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

 

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

 

De heer Karel Van Elshocht werd als schepen van leefmilieu in de gemeente Kontich vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans en maakt in die functie deel uit van het adviescomité milieu.

 

De heer Karel Van Elshocht werd als lid van het adviescomité veiligheid voor de gemeente Kontich, het OCMW Kontich en het AGB Kontich eveneens vervangen door mevrouw Sophie Baeckelmans.

Mevrouw Brigitte Vermeulen-Goris wordt door het WoonZorgNetwerk Edegem voorgedragen als lid van het adviescomité veiligheid.

 

De benoeming van deze leden wordt voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering.

 

Aanvaarden toetreding WoonZorgNetwerk Edegem en OCMW Boom

Met het besluit van de raad van bestuur van het WoonZorgNetwerk Edegem van 8 juni 2022 en met het besluit van de raad van het OCMW Boom van 16 maart 2023 wordt ingestemd met de toetreding tot IGEAN milieu & veiligheid.

 

In uitvoering van artikel 420 van het decreet lokaal bestuur en artikel 7 van de statuten van IGEAN wordt de vraag tot toetreding ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Art. 11 van de statuten van IGEAN stelt dat de algemene vergadering de bedragen bepaalt die moeten geplaatst worden door de deelnemers. De algemene vergadering bepaalt tenslotte het aantal maatschappelijke aandelen welke aan de deelnemers toegekend worden en bepaalt welk bedrag moet gestort worden.

 

Naar analogie met de andere “niet-gemeentelijke” deelnemers, worden er aan het WoonZorgNetwerk Edegem én aan het OCMW Boom 5 aandelen toegekend, elk met een waarde van 12,50 euro of een totaal bedrag van 62,50 euro per deelnemer. 

 

Dit bedrag moet volledig geplaatst en volstort worden.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 26 april 2023 heeft beslist om de jaarvergadering van 22 juni 2023 om 18.30 uur te organiseren in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Met de brief van IGEAN milieu & veiligheid van 27 april 2023 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 22 juni 2023 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

  1. uittreksels uit de beslissingen van de 171ste raad van bestuur van 26 april 2023
  2. het jaarverslag 2022 met de jaarrekening 2022.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN milieu en veiligheid

 

Raadsbeslissing van 28 februari 2019 'IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding van de vertegenwoordigers van het OCMW voor de algemene vergaderingen tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn dient zijn goedkeuring te verlenen aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan het OCMW overgemaakt.

 

De raad duidde op 28 februari 2019 de heer Wouter Patho, raadslid, wonende

Sint-Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en mevrouw Mieke Vermeyen, raadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 19 ja stemmen en 2 onthoudingen (Wim Vervloet, Tom Lauryssen)

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die zal gehouden worden in de burelen van IGEAN, Doornaardstraat 60 te 2160 Wommelgem op donderdag 22 juni 2023 om 18.30 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2022

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2022

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2022

5. Benoemen van leden adviescomités

6. Toetreding aanvaarden van WoonZorgNetwerk Edegem en van OCMW Boom.

 

Artikel 2 - dat ingevolge de raadsbeslissing van 28 februari 2019 de heer Wouter Patho, raadslid, wonende Sint-Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle zal optreden als vertegenwoordiger en mevrouw Mieke Vermeyen, raadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle zal optreden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Artikel 3 - dat de vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 22 juni 2023 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing aan IGEAN milieu & veiligheid te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Overheidsopdracht - instap 'raamovereenkomst voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post' - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De gemeente en het OCMW wensen in te stappen in de raamovereenkomst voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post van CREAT.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikel 56

 

Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

 

Bestuursdecreet van 7 december 2018

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341

 

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies

 

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, artikel 2, 6° en 47 § 2 die de aanbestedende overheid vrijstelt van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren wanneer ze een beroep doen op een aankoopcentrale

 

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten

 

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°

 

Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 30 maart 2023 ‘intergemeentelijke samenwerking – toetreding TMVS voor het gebruik van Creat als aankoopcentrale – goedkeuring’

 

Motivering

 

De gemeente en het OCMW wil de fysiek uitgaande post laten verwerken bij één firma.

 

Een aanbestedende overheid die een beroep doet op een aankoopcentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

 

Creat is de aankoopdienst van de Tussengemeentelijke Maatschappij voor Services (TMVS), een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging opgericht in 2017. Creat treedt op als aankoopcentrale voor de gemeente Malle bij de gunning van de opdracht. Dit werd door de gemeenteraad beslist in de zitting van 31 januari 2019.

 

Creat sloot een raamovereenkomst 'raamovereenkomst voor de behandeling van fysiek aangeleverde uitgaande (rest)post’ met Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen, onder de merknaam EasyPost.

 

De overeenkomst loopt van 1 februari 2023 tot en met 31 januari 2027. Er kan ingestapt en besteld worden gedurende de volledige looptijd van de overeenkomst.

 

De dienst secretariaat & aankoop stelt voor om de verwerking van de fysiek aangeleverde post te laten gebeuren via de raamovereenkomst van Creat ‘raamovereenkomst voor de behandeling van fysiek aangeleverde uitgaande (rest)post’, gegund aan Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen.

 

Financiële gevolgen

 

Het krediet voor deze kosten is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder actie AC000008 'De ondersteunende diensten zorgen dat alle randvoorwaarden voor een goede werking van onze organisatie' met nummer MJP00212 (gemeente) en MJP00269 (OCMW) 'post en frankeringskosten'. De kosten worden geregeld via de aankoopprocedure.

Beraadslaging

 

Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 20 ja stemmen en 1 onthouding (Wim Vervloet)

 

Artikel 1 - in te stappen op de 'raamovereenkomst voor het ophalen en verwerken van uitgaande fysieke post' die CREAT heeft gegund aan Postalia Belgium NV – Drève Gustave Fache 1, 7700 Moeskroen. De overeenkomst loopt tot 31 januari 2027.

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Vragen en mededelingen

 

De raad neemt kennis van de volgende vragen en mededelingen:

         Raadslid Tom Lauryssen verwijst naar het maaien van de pleintjes aan het Klaverveld. Schepen Wouter Patho meent dat deze net werden overgedragen aan de gemeente en dat de gemeente er vanaf nu voor zal instaan.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Interpellatie over de verplichte invoering van gemeenschapsdienst voor langdurige werklozen

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe:

"Afgelopen dagen mochten we via de pers vernemen dat Malle de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen gaat invoeren.

 

Op het 1ste zicht een goede zaak dat men tracht werklozen op gang te helpen maar de wijze waarop roept toch wat vragen op.

 

Wat ik ook betreurenswaardig vind is dat zulk punt niet eerst op de OCMW-raad komt, die de laatste tijd weinig of geen punten op de agenda heeft."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:

         Hoe is dit besproken geweest in het CBS college?

         Over hoeveel personen hebben we het in Malle op 4,5 % werklozen onder de bevolking?

         Verplichte gemeenschapsdienst is positief indien er voldoende begeleiding en opvolging is. Hoe gaat dit in zijn werk gaan?

         Gaan de uiteindelijke kosten niet voor de gemeente zelf zijn? (studies hebben dit reeds aangetoond)

         Waar gaat de lijn liggen tussen vrijwilligerswerk en gedwongen gemeenschapsdienst?

 

Voorzitter Jolien Vrints stelt voor om ineens over te gaan tot de behandeling van het volgende punt dat over hetzelfde onderwerp gaat, waarna vervolgens op beide punten geantwoord kan worden.

 

De gemeenteraadsleden maken geen bezwaar.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Interpellatie over de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen

 

Raadslid Lennert Vorsselmans licht onderhavig punt toe:

"Vorige week kwam in de pers (ATV en VRT) dat Malle de verplichte gemeenschapsdienst gaat invoeren voor mensen die langer dan twee jaar werkloos zijn.

 

Progressief Malle steunt arbeidstrajectbegeleiding voor langdurig werklozen: toen Lowie Van Doninck voorzitter van het OCMW was, is het OCMW begonnen met arbeidstrajectbegeleiding. Maar verplichte gemeenschapsdienst lijkt ons niet zinvol. Je stigmatiseert langdurig werklozen. En het verschil tussen werken en niet werken bedraagt maar 1,30 EUR per uur en max. 83,20 EUR per maand."

 

Raadslid Lennert Vorsselmans stelt volgende vragen:

         "Over hoeveel mensen gaat het?

         Welke begeleiding hebben deze mensen al gekregen? Was die begeleiding niet succesvol?

         Zijn er onder hen mensen die in het stelsel van SWT zitten?

         Waarom worden de mensen niet begeleid naar een job met een volwaardig loon, bijvoorbeeld in de sociale economie?

         Heeft de gemeente een screening gedaan van de vacatures in Malle en is er een match tussen de vacatures en de mensen waarover het gaat?

         Worden hun competenties in kaart gebracht vooraleer zij een job in verplichte gemeenschapsdienst aanvatten?

         Hoeveel zal Selab hieraan verdienen?

         Wat gebeurt er na 6 maanden gemeenschapsdienst?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

        Het is een onderwerp dat leeft.

        Na de beslissing in het college van burgemeester en schepenen van 8 mei 2023 werd initiatief genomen om te communiceren.

        Het is de uitvoering van Vlaams beleid dat in voege is sinds 1 januari 2023.

        Na een traject dat niet geslaagd is, kan er verwacht worden om iets te doen. De VDAB schat in of dit nodig is of niet.

        Vandaag werken er ook in de organisatie medewerkers die trajecten uitvoeren. Er zijn ook mensen die een werkstraf doen. Er staat op die mensen geen stempel. Het stigmatiseren lijkt geen groot issue te moeten worden.

        Vanuit VDAB zijn er op dit moment geen signalen dat mensen in SWT via gemeenschapsdienst gestimuleerd zouden worden.

        Er wordt 7.300 euro aan Selab betaald voor drie leerwerkplekken met begeleiding voor een periode van zes maanden.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt zich af of het ook niet te gemakkelijk is om in werkloosheid te blijven.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het iets is om op een ander niveau te bekijken.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans vraagt of de gemeente een screening gedaan heeft van de vacatures.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat de arbeidstrajectbegeleider daar voor dient en dat deze linken zal proberen te leggen. Dat is niet eenvoudig, want een traject start dikwijls in eerste instantie met het proberen op tijd te komen.

 

Raadslid Lennert Vorsselmans licht toe dat hij niet inziet hoe dit systeem resultaat kan hebben, zonder een volwaardig loon te krijgen.

 

Raadslid Alex Van Loon vraagt of er al gemeenten zijn met positieve ervaringen.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat gemeenten nog tijd hebben om tot einde juni in te schrijven. Hij stelt dat hij meent dat Genk positieve ervaringen had, maar dat dit dan een eigen initiatief was en niet een initiatief in het kader van de nieuwe gemeenschapsdienst.

 

Raadslid Tinne Simons licht toe dat de kans op doorstroming er wel degelijk is. Ze verwijst naar haar professionele ervaring. Door werkplekleren, heb je de kans om ook nog fouten te maken en kleine stapjes naar voor te zetten, maar ook stapjes achteruit te zetten.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat de VDAB zal beslissen wie in het traject van gemeenschapsdienst terecht komt.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023
Overzicht punten

RMW van 25 mei 2023

 

Interpellatie over de panne met warm water in de appartementen van het Klaverveld

 

Raadslid Alex Van Loon licht onderhavig punt toe:

"Men heeft mij gecontacteerd omwille van de zoveelste panne met het warme water deze maand, om precies te zijn zou dit reeds de derde keer zijn. De eerste keer waren de verschillende gezinnen getroffen voor 4 dagen, de tweede keer ging het om 3 dagen en nu omdat het donderdag een feestdag was en de brug werd gemaakt bij de Ideale Woning, zou er weer pas maandag een technieker kunnen komen waardoor deze mensen weer 4 dagen moeten stellen zonder warm water.

Ik begrijp dat jullie als bestuur niet kunnen ingrijpen omdat de uitvoering van deze herstellingen bij de Ideale Woning ligt maar deze burger, toch ook Mallenaren, schreeuwen om hulp zij hebben het idee dat er niet naar hen geluisterd word. Volgens hen ligt het probleem dus echter ook meer centraal dan natuurlijk hun eigen boiler installaties. Daarom kunnen zij ook niet zelf een technieker verwittigen omdat deze kosten veel te hoog zijn.

De Ideale Woning is toch een samenwerkingspartner met Malle.

Ik weet dat bij deze vraagstelling het euvel reeds zal zijn opgelost maar voor hoelang?"

 

Raadslid Mieke Laenen stelde volgende vragen:

         "Kan het bestuur er op drukken het probleem grondiger te onderzoeken?

         De getroffen gezinnen toch hun verhaal te laten doen aan jullie en de Ideale Woning ermee confronteren?"

 

Schepen Wouter Patho stelt dat een technisch probleem aan de oorzaak zou liggen, aldus De Ideale Woning. Vanuit De Ideale Woning is er permanentie, volgens De Ideale Woning. Er is een wachtdienst, maar enkel voor zaken met grote urgentie. Schepen Wouter Patho licht nog toe dat er elke dag iemand is langs geweest om een reservoir te vullen, maar dat dit tegen 's avonds meestal al leeg was. Schepen Wouter Patho besluit met de hoop dat de hervormingen die nu plaatsvinden ook ineens de problemen rond dienstverlening mee oplossen.

 

Raadslid Wim Vervloet vraagt of er een overleg geweest is over de bescheiden woningen, waarvan de huurprijs ondertussen ook hoog ligt.

 

Schepen Wouter Patho meent dat hij in een vorige zitting verwees naar een overleg in verband met de hervorming van Huize Walden. Hij geeft nog mee dat ook in het kader van bescheiden wonen een index mag worden toegepast. Dat zal mee één van de redenen zijn waarom het bedrag ondertussen verhoogd is.

 

 

Publicatiedatum: 04/07/2023