Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 26 november 2020

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Dries Van Dyck, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Thierry van der Straten Waillet, Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 26 november 2020.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 23.29 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 26 november 2020

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 29 oktober 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 29 oktober 2020. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 29 oktober 2020 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 16 ja stemmen en 9 onthoudingen (Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Paul Van Ham, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen)

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 oktober 2020 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

RMW van 26 november 2020

 

Subsidiereglement mantelzorgpremie - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Het meerjarenplan 2020-2025 bepaalt dat gemeente Malle vanaf 2021 start met een gemeentelijke mantelzorgpremie.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77

 

Beslissing van het vast bureau van 16 november 2020 'Subsidiereglement mantelzorgpremie – adviezen van de seniorenraad en adviesraad voor personen met een handicap – kennisneming – doorverwijzing naar de raad voor maatschappelijk welzijn'

 

Motivering

 

Gemeente Malle wil haar waardering voor de mantelzorgers uitdrukken, onder meer in de vorm van een subsidie voor deze mantelzorgers. De middelen hiervoor zijn voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder actie AC000047. Er werd gewerkt aan een reglement dat de voorwaarden voor de toekenning, het bedrag, de wijze van uitbetaling en de duur van de premie bepaalt.

 

Het ontwerp van dit subsidiereglement werd voor advies voorgelegd aan de seniorenraad en de adviesraad voor personen met een handicap (AVPH).

 

Beide adviesraden juichen het toe dat er vanaf 2021 in Malle een gemeentelijke mantelzorgpremie zal zijn.

 

De adviesraden formuleerden verder volgende opmerkingen:

         De seniorenraad geeft als advies dat de zorgbehoevende wel in Malle moet wonen, de AVPH geeft als advies dat hij/zij niet in Malle moet wonen.

         De eerste voorwaarde voor wat de betreft de mantelzorger moet zijn dat de mantelzorger als mantelzorger geregistreerd moet zijn bij de Vlaamse zorgverzekering.

         Beide adviesraden geven het advies om 'hulp en zorg op frequente basis' te concretiseren naar 'meerdere malen per week'

         De seniorenraad geeft als advies dat de mantelzorger ook in een andere gemeente dan Malle kan gedomicilieerd zijn. De AVPH adviseert daarentegen dat de mantelzorger een inwoner van Malle moet zijn.

         De seniorenraad geeft het advies om in plaats van maandelijks 20 euro toe te kennen, te kiezen voor een jaarlijkse toelage van 100 euro omdat dit administratief eenvoudiger lijkt en als er meer dan één zorgdrager is voor een zorgbehoevende, deze hier dan iets samen mee zouden kunnen doen.

 

Het vast bureau heeft kennis genomen van de adviezen en suggesties van beide adviesraden.

 

Het gemeentebestuur wil haar waardering voor de mantelzorgers van gemeente Malle uitdrukken. Om die reden moet de mantelzorger in Malle gedomicilieerd zijn. Het maakt niet uit in welke gemeente de zorgbehoevende woont of verblijft. Wel mag de zorgbehoevende niet permanent in een instelling verblijven.

 

In het ontwerpreglement wordt het bedrag van de subsidie op 20 euro per maand bepaald omdat de aanvraag voor het bekomen van een toelage doorheen het volledige jaar kan gebeuren en een maandelijkse uitbetaling om die reden het meest correct is ten aanzien van de mantelzorger.

 

Het vast bureau heeft het ontwerpreglement op die wijze voor goedkeuring doorverwezen naar de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Financiële gevolgen

 

Het krediet van 24.000 euro voor de uitbetaling van de mantelzorgpremie is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025 onder actie AC000047 'We ondersteunen mantelzorgers' vanaf 2021 tot en met 2025.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat 20 euro een begin is. Hij vraagt zich af of er niet beter een variabel bedrag voorzien zou worden. De ene mantelzorger zorgt misschien een uur per dag voor iemand, de andere enkele uren per dag in bijvoorbeeld een palliatieve situatie. Raadslid Tom Lauryssen besluit dat 20 euro echt wel een minimum is.

 

Raadslid Kris Mintjens licht toe dat mantelzorg echt wel intensief kan zijn en stelt dat de vergoeding bijzonder weinig is in vergelijking met wat de gemeente uitgeeft aan andere doelen en verenigingen.

 

Schepen Wouter Patho licht toe dat het geen vergoeding is. Het bedrag is niet de essentie an sich. Schepen Wouter Patho wijst erop dat er in de buurgemeenten ofwel niets is ofwel een gelijkaardig bedrag.

 

Raadslid Mieke Vermeyen komt terug op het voorstel van raadslid Tom Lauryssen met betrekking tot het variabel bedrag en wijst erop dat je als mantelzorger geregistreerd moet zijn om in aanmerking te komen volgens het voorgestelde reglement. Voor zo'n registratie kom je maar in aanmerking wanneer er zwaardere zorgen zijn.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - het reglement voor de mantelzorgpremie goed te keuren:

 

Reglement voor de mantelzorgpremie

 

Artikel 1 - doel

 

Deze premie is bedoeld als een uiting van waardering voor de belangrijke inzet van een mantelzorger. Een mantelzorger biedt op zeer regelmatige basis (meerdere keren per week) niet-medische hulp- en dienstverlening aan een zorgbehoevende.

 

Artikel 2 - rechthebbenden

 

De mantelzorgpremie wordt uitbetaald aan de mantelzorger, niet aan de zorgbehoevende.

 

Je bent een mantelzorger wanneer je voldoet aan al deze voorwaarden:

         Je biedt zorg aan iemand die omwille van ziekte, handicap, ouderdom een psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek ondersteuning nodig heeft.

         Je hebt een affectieve band met de persoon voor wie je zorgt. Je moet dus geen familie zijn om mantelzorger te zijn. Je zorgt bijvoorbeeld voor je buur, je partner, je kind, je ouder, je vriend, …

         Je verleent jouw hulp en zorg aan die zorgvrager op zeer regelmatige basis (meerdere keren per week).

 

Per zorgbehoevende kan één mantelzorger de premie aanvragen.

 

Artikel 3 - voorwaarden

 

Om als mantelzorger een mantelzorgpremie te kunnen ontvangen, moet voldaan worden aan al deze voorwaarden:

1)      De zorgbehoevende

         ontvangt het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden (zorgverzekering) en

         mag niet permanent in een instelling verblijven.

2)      De mantelzorger

         moet geregistreerd zijn als mantelzorger bij de Vlaamse zorgverzekering en

         moet gedomicilieerd zijn in Malle.

 

Artikel 4 – bedrag en uitbetaling

 

De mantelzorgpremie bedraagt 20 euro per maand vanaf de eerste maand volgend op de datum van de aanvraag.

 

De premie wordt maandelijks uitbetaald op het rekeningnummer van de mantelzorger.

 

De mantelzorger kan één mantelzorgpremie aanvragen.

 

Artikel 5 - aanvraag

 

De mantelzorger kan de premie aanvragen via het aanvraagformulier dat OCMW Malle daarvoor ter beschikking stelt.

 

De mantelzorger vult het aanvraagformulier in en bezorgt het na voorafgaande afspraak aan de sociale dienst van OCMW Malle samen met volgende bewijsstukken:

         het attest van registratie als mantelzorger bij de Vlaamse Zorgverzekering

         het bewijs dat zorgbehoevende in aanmerking komt voor het zorgbudget

         een bewijs van woonst van zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende.

 

Artikel 6 - duur

 

De mantelzorgpremie wordt voor de duur van 1 jaar toegekend.

 

De mantelzorger moet na verloop van 1 jaar dus opnieuw een aanvraag indienen bij de sociale dienst van OCMW Malle. Artikels 3, 4 en 5 blijven van toepassing bij zo’n nieuwe aanvraag.

 

De mantelzorger is verplicht om elke wijziging die zich voordoet in verband met de gestelde voorwaarden (vermeld in artikel 3) onmiddellijk te melden aan de sociale dienst van OCMW Malle. Indien dit niet gebeurt en er zou geen recht meer zijn op de premie, zal de ten onrechte uitbetaalde mantelzorgpremie van de mantelzorger worden teruggevorderd door OCMW Malle. Het vast bureau neemt hiertoe initiatief. 

 

De uitbetaling van de mantelzorgpremie wordt stopgezet vanaf de eerste dag van de maand die volgt op:

         de definitieve opname in een zorginstelling van de zorgbehoevende

         de stopzetting van de registratie als mantelzorger

         het overlijden van de zorgbehoevende en/of de mantelzorger.

 

Artikel 7 – betwistingen

 

Betwistingen over de toepassing van dit reglement moeten worden voorgelegd worden behandeld door het vast bureau.

 

Artikel 8 – bekendmaking en inwerkingtreding

 

OCMW Malle maakt dit reglement bekend op haar webtoepassing overeenkomstig artikel 286 van het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

 

Het reglement treedt in werking op 1 januari 2021.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

RMW van 26 november 2020

 

IGEAN dienstverlening - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

IGEAN dienstverlening heeft met de brief van 26 oktober 2019 de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1.de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2.de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21 oktober 2020

3.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4.de begroting 2021.

 

De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 uur met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Alle documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld aan de deelnemers.

 

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de jaarvergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, in het kader van de oprichting van een zelfstandige groepering.

 

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 35 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

Artikel 44 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

De raad heeft met een afzonderlijke beslissing de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening benoemd.

Met onderstaande beslissing wordt het mandaat van deze vertegenwoordiger bepaald.

 

Het is noodzakelijk dat het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Juridische gronden

 

Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

 

De statuten van IGEAN dienstverlening

 

Raadsbeslissing van 28 februari 2019 houdende  aanstelling vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening voor de resterende duur van de legislatuur 2019-2024

 

Motivering

 

OCMW Malle is lid van IGEAN dienstverlening.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn dient zijn goedkeuring te verlenen bij de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen  van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021.

 

Artikel 2 -neemt kennis van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2019 waarin mevrouw Ingrid Vrints, OCMW-raadslid, wonende te Aardekensweg 23 werd aangeduid als vertegenwoordiger en de heer Thierry van der Straten Waillet, OCMW-raadslid, wonende Kleistraat 1 te 2390 Malle werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 3 - de vertegenwoordiger van het OCMW te mandateren om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN dienstverlening van 11 december 2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - een uittreksel van onderhavige raadsbeslissing te bezorgen aan IGEAN dienstverlening via info@igean.be.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

RMW van 26 november 2020

 

IGEAN milieu en veiligheid - vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW over de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 26 oktober 2019 werd de uitnodiging en de dagorde voor de buitengewone algemene vergadering van 16 december 2020 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers.

1.de cijfergegevens over de inwoners en het kapitaal

2.de uittreksels uit de beslissingen van de raad van bestuur van 21 oktober 2020

3.de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

4.de begroting 2021

5.de nota over het innovatiefonds.

 

De raad van bestuur van 21 oktober 2020 heeft beslist om de buitengewone algemene vergadering digitaal te organiseren op woensdag 16 december 2020 om 19 uur met volgende dagorde:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021

3.innovatiefonds – bepalen bijdrage.

In diezelfde zitting heeft de raad van bestuur haar goedkeuring gehecht aan de bijhorende documenten.

 

Alle documenten werden via het infonet ter beschikking gesteld aan de deelnemers.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu &veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de jaarvergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur en artikel 36 van de statuten bepalen dat er afgezien van de jaarvergadering nog minstens één buitengewone algemene vergadering moet worden georganiseerd in de loop van het laatste trimester van elk jaar.

Op deze buitengewone algemene vergadering worden de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar besproken, alsook wordt een door de raad van bestuur opgestelde begroting voorgelegd.

 

De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergaderingen van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid.

Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Juridische gronden

 

Decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001, zoals gewijzigd

 

Omzendbrief BA 2002/01 betreffende de toepassing van het decreet van 6 juli 2001 houdende de intergemeentelijke samenwerking

 

De statuten van IGEAN milieu en veiligheid

 

Raadsbeslissing van 28 februari 2019, aanstelling vertegenwoordiger voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid voor de resterende duur van de legislatuur 2019 - 2024

 

Motivering

 

OCMW Malle is lid van IGEAN milieu en veiligheid.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn dient zijn goedkeuring te verlenen bij de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordiger vast te stellen.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal georganiseerd worden op woensdag 16 december 2020 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1.goedkeuren van de nota met de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor 2021

2.goedkeuren van de begroting 2021

3.innovatiefonds - bepalen bijdrage.

 

Artikel 2 - kennis te nemen van de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2019 waarin de heer Wouter Patho, schepen, wonende te Sint-Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle werd aangeduid als vertegenwoordiger van het OCMW en mevrouw Mieke Vermeyen, OCMW-raadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle werd aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

 

Artikel 3 - de vertegenwoordiger van het OCMW te mandateren om op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 11 december 2019 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 4 - een uittreksel van onderhavige raadsbeslissing te bezorgen aan IGEAN milieu & veiligheid via info@igean.be.

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

RMW van 26 november 2020

 

Vragen en mededelingen: stand van zaken COVID-19 WZC ter Bleeke

 

Schepen Wouter Patho geeft een toelichting over de stand van zaken met betrekking tot Covid-19 in het WZC ter Bleeke. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         Sinds 14 dagen zijn er besmettingen in ter Bleeke.

         Voorlopig enkel besmettingen in Clivia. Na de eerste testing waren er een 8 positieve gevallen bij de bewoners vastgesteld. Na een tweede testing zijn er ongeveer 8 bewoners extra met een besmetting vastgesteld.

         Bewoners en personeelsleden worden wekelijks getest.

         Zaken evolueren van dag tot dag en worden dan ook van dag tot dag geëvalueerd.

         Aanvankelijk waren er weinig symptomen. Dit lijkt bij sommige bewoners wat te veranderen.

         Een 16tal personeelsleden zijn uitgevallen waarvan sommige een zwaarder ziektebeeld hebben.

         Tot nu toe kon alle zorg gegarandeerd worden.

         Volgende week maandag volgt een nieuwe test.

         In Sanseveria is beslist in samenspraak met de arts dat bewoners van hun kamer mogen en dat externe zorgverleners terug welkom zijn.

         Er is dagelijks contact met de familie van de bewoners die positief getest zijn. Per mail wordt de familie van alle bewoners ook op de hoogte gehouden.

         Er is een telefoonlijn opgezet waar familieleden met vragen terecht kunnen.

         Er is samenwerking met de eerstelijnszone en met andere overheden.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat er een ernstig tekort aan personeel en vrijwilligers is want personeelsleden werden gevraagd om zelf mensen te contacteren om mee te komen helpen.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat elke dat de puzzel van het personeel wordt gelegd. De puzzel is nu alvast gelegd tot na het weekend. Personeelsleden zijn wel aangesproken om hun netwerk te raadplegen om zo mensen achter de hand te hebben. Hulp vanuit het Rode Kruis zou zo ook een piste kunnen zijn.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021
Overzicht punten

RMW van 26 november 2020

 

Vragen en mededelingen

 

Er worden geen vragen gesteld of mededelingen gedaan.

 

 

Publicatiedatum: 05/01/2021