Dominique Defossez Dirk Gerinckx Dries De Vry Gert Peeters Ingrid Vrints Jolien Vrints Dries Van Dyck Katleen Mintjens Mieke Laenen Wouter Patho Elisabeth Joris Kim Geys Eddy Krijnen Mieke Vermeyen Kris Mintjens Paul Van Ham Peter Lacante Sanne Van Looy Alex Van Loon Tom Lauryssen Wim Jordens Wim Vervloet Sven Brabants Yannis Leirs Kirsten Dewaelheyns Alain De Laet Dominique Defossez Dirk Gerinckx Dries De Vry Gert Peeters Ingrid Vrints Jolien Vrints Dries Van Dyck Katleen Mintjens Mieke Laenen Wouter Patho Elisabeth Joris Kim Geys Eddy Krijnen Mieke Vermeyen Kris Mintjens Paul Van Ham Peter Lacante Sanne Van Looy Alex Van Loon Tom Lauryssen Wim Jordens Wim Vervloet Yannis Leirs Kirsten Dewaelheyns Alain De Laet Dries De Vry Gert Peeters Dominique Defossez Yannis Leirs Eddy Krijnen Wim Jordens Paul Van Ham Kim Geys Mieke Vermeyen Alex Van Loon Sanne Van Looy Elisabeth Joris Alain De Laet Kris Mintjens Peter Lacante Dries Van Dyck Jolien Vrints Kirsten Dewaelheyns Tom Lauryssen Wouter Patho Dirk Gerinckx Wim Vervloet Mieke Laenen Katleen Mintjens Ingrid Vrints aantal voorstanders: 25 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
RMW van 28 april 2022
Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 31 maart 2022 - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 31 maart 2022. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen
Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32
Motivering
De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 31 maart 2022 correct en volledig werden opgesteld.
Beraadslaging
Voorzitter Jolien Vrints geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit bij 25 ja stemmen
Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 31 maart 2022 goed te keuren.
RMW van 28 april 2022
OCMW-personeel - aansluiting bij pensioenfonds OFP Prolocus - goedkeuring
Toelichting
Aanleiding en context
OCMW Malle voorziet in een tweede pensioenpijler voor het contractuele personeel om de pensioenkloof tussen het statutair en contractueel personeel te verkleinen. Tot op heden was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die, na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance. Echter hebben deze verzekeraars in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst per 1 januari 2022 opgezegd.
Het bestuur wil graag eenzelfde tweede pensioenpijler blijven aanbieden. Enerzijds is het aanbieden van een tweede pensioenpijler verplicht op basis van een sectoraal akkoord uit 2020. Anderzijds is het percentage een vrije keuze van het bestuur en geeft een tweede pensioenpijler van minimum 3% recht op een korting op de responsabiliseringsbijdrage.
Juridische gronden
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 78
Besluit van de Vlaamse regering van 12 november 2010 en latere wijzigingen betreffende de rechtspositieregeling van het gemeente- en het provinciepersoneel
Verklaring inzake beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het kaderreglement en de beheersovereenkomst van OFP Prolocus
Protocol van het onderhandelingscomité C1
Protocol van het bijzonder onderhandelingscomité van 20 april 2022
Motivering
Het bestuur heeft voor het voorzien in een tweede pensioenpijler de keuze tussen enerzijds het voeren van een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioen-voorziening (pensioenfonds).
Na onderhandelingen met de VVSG, werd OFP Provant omgevormd tot OFP Prolocus (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537.155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden. Door de toetreding bij dergelijk pensioenfonds is het bestuur meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering, door middel van een afvaardiging in de algemene vergadering. Bovendien streeft OFP Prolocus geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na, in tegenstelling tot een groepsverzekering.
OFP Prolocus heeft ruime beleggingsmogelijkheden, zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, echter zonder enige garantie. Het bestuur moet de vastgestelde minimumbijdrage betalen. Wanneer het wettelijk minimumrendement echter niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen zodat in elk geval voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) behaald wordt.
Als bijkomende veiligheid zal het bestuur de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, voorzien in een extra prefinanciering van 5% om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen. Deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.
De kosten voor de werking van OFP Prolocus voor 2022 worden forfaitair vastgelegd op 1.000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene en deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024. Nadien wordt een meer stabiel systeem van kostenvergoeding uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.
Het bestuur kan toetreden tot OFP Prolocus zonder overheidsopdracht vermits aan de voorwaarden van een inhouse-opdracht voldaan is, gezien het bestuur lid wordt van de algemene vergadering en zo toezicht uitoefent op de werking van OFP Prolocus. Ten tweede behelst meer dan 80% van de activiteiten van de OFP Prolocus de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende overheden, namelijk het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen. Ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in de OFP Prolocus en ten vierde is OFP Prolocus zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.
OFP Prolocus zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.
Het aanbod van OFP Prolocus vereist, net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance, geen werknemersbijdragen en voorziet in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering.
De voorgestelde formule van OFP Prolocus is een vastebijdragenplan, waarin de werkgever belooft een bepaalde bijdrage (een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement. De behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement.
Alle deelnemende besturen van een 'MIPS-groep' zijn elk voor zich lid van de algemene vergadering van OFP Prolocus, met dus elk een eigen stem. Ze kunnen uiteraard wel een gezamenlijke permanente vertegenwoordiger aanstellen, die dan over verschillende stemmen beschikt, op voorwaarde dat de vertegenwoordiger met elk van de entiteit(en) een juridische band heeft.
De vertegenwoordiger en plaatsvervanger moeten nog aangeduid worden.
Stemming
Volgend raadslid is kandidaat om als vertegenwoordiger voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus te zetelen:
● Dirk Gerinckx.
Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de verkiezing.
De stemming gebeurt schriftelijk en de raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden.
Het volgende resultaat wordt bekomen:
● 24 raadsleden nemen deel aan de stemming
● 21 ja stemmen
● 3 nee stemmen
● 0 onthoudingen
● 0 ongeldig stembiljet.
Volgend raadslid is kandidaat om als plaatsvervanger voor de algemene vergaderingen van OFP Prolocus te zetelen:
● Dries De Vry.
Vervolgens gaat men in openbare zitting en bij geheime stemming over tot de verkiezing.
De stemming gebeurt schriftelijk en de raadsleden hebben de mogelijkheid om ja, neen of onthouding aan te duiden.
Het volgende resultaat wordt bekomen:
● 24 raadsleden nemen deel aan de stemming
● 24 ja stemmen
● 0 nee
● 0 onthoudingen
● 0 ongeldig stembiljet.
Financiële gevolgen
De tweede pensioenpijler via de OFP Prolocus vereist een jaarlijkse bijdrage van het bestuur van 3% van het pensioengevend jaarloon van elk contractueel personeelslid dat onder de toepassing van de rechtspositieregeling valt.
De eerste vijf jaren vraagt de OFP Prolocus een bijkomende prefinanciering 5% van de jaarlijkse bijdrage om voldoende kapitaal te kunnen opbouwen.
De werkingskosten van de OFP Prolocus bedragen 1.000 euro per jaar per werkgever, en 10 euro per jaar per aangeslotene.
Als het minimumrendement niet behaald wordt, moet het bestuur bijkomende bijdragen betalen.
De nodige kredieten zullen voorzien worden bij de aanpassing van het meerjarenplan.
De financieel directeur leverde een visum af op 19 april 2022, onder voorbehoud van de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan.
Beraadslaging
Schepen Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.
De gemeenteraad besluit eenparig
Artikel 1 - kennis te nemen van en in te stemmen met:
● de beheersovereenkomst en het financieringsplan via de toetredingsakte van OFP Prolocus
● het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement
● de verklaring inzake beleggingsbeginselen en de statuten.
Artikel 2 - om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP Prolocus, en hiertoe een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP Prolocus.
Artikel 3 - in te stemmen met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP Prolocus zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP Prolocus.
Artikel 4 - de pensioentoezegging vast te leggen op 3% van het pensioengevend loon.
Artikel 5 - een MIPS-groep te vormen met het gemeentebestuur van Malle, om de interne mobiliteit tussen beide entiteiten te bevorderen.
Artikel 6 - de heer Dirk Gerinckx, schepen, af te vaardigen als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus.
De heer Dries De Vry aan te duiden als vervanger indien hij niet aanwezig kan zijn.
RMW van 28 april 2022
Vragen en mededelingen
De raad neemt kennis van de volgende vragen en mededelingen:
● Raadslid Alex Van Loon stelt dat er nog terug gekomen zou worden op het dossier van de steunnormen. Schepen Wouter Patho antwoordt dat hij er zeker nog op terug zal komen, maar nog niet op dit moment en waarschijnlijk ook niet de komende weken gelet op de druk op de sociale dienst. Schepen Wouter Patho stelt dat hij de medewerkers van de sociale dienst nu niet wil vragen om de avond mee te organiseren. Schepen Wouter Patho antwoordt dat hij de medewerkers van de sociale dienst wel zeker wil betrekken om de avond kwaliteitsvol te maken.
● Raadslid Kirsten Dewaelheyns vraagt naar de stand van zaken met de vluchtelingen uit Oekraïne. Schepen Wouter Patho antwoordt dat de eerste dossiers op het bijzonder comité voor de sociale dienst komen. Voorlopig lijkt de toestroom even gestopt.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.