Raad voor maatschappelijk welzijn

Donderdag 27 mei 2021

 

Aanwezig

 

Voorzitter:

Dirk Gerinckx

Burgemeester:

Harry Hendrickx

Schepenen:

Sanne Van Looy, Elisabeth Joris, Wim Jordens, Wouter Patho

Raadsleden:

Katleen Mintjens, Alain De Laet, Alexander Van Loon, Walter Vermeylen, Ingrid Vrints, Paul Van Ham, Kim Geys, Mieke Vermeyen, Peter Lacante, Mieke Laenen, Kris Mintjens, Wim Vervloet, Eddy Krijnen, Gert Peeters, Jolien Vrints, Dries De Vry, Tom Lauryssen, Yannis Leirs

Algemeen directeur:

Sven Brabants

 

Verontschuldigd

 

Schepen:

Dries Van Dyck

 

 

De gemeenteraad, regelmatig bijeengeroepen door de voorzitter overeenkomstig artikel 22 van het gemeentedecreet, vergadert in het gemeentehuis op 27 mei 2021.

 

De voorzitter stelt vast dat de raad wettelijk is samengesteld.

 

De voorzitter verklaart de vergadering om 22.39 uur voor geopend voor de behandeling van de volgende punten:

 

OPENBARE ZITTING

Overzicht punten

RMW van 27 mei 2021

 

Raad voor maatschappelijk welzijn - notulen en zittingsverslag 29 april 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

De vorige raad voor maatschappelijk welzijn vond plaats op 29 april 2021. De ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag die er betrekking op hebben, worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 32, volgens artikel 74

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikels 277 en 278 betreffende de opmaak van de notulen

 

Huishoudelijk reglement van de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd in zitting van 31 januari 2019, artikels 31 en 32

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn stelt vast dat de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van 29 april 2021 correct en volledig werden opgesteld.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - de ontwerpnotulen en het ontwerpzittingsverslag van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 29 april 2021 goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 14/07/2021
Overzicht punten

RMW van 27 mei 2021

 

Project 'Bouwen aan de buurt' - samenwerkingsovereenkomsten met CEBUD - Thomas More Kempen vzw - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

In 2019 diende OCMW Malle het project 'Bouwen aan de buurt', een LEADER-project in de bloemenwijk in deelgemeente Oostmalle, in maar dit werd toen niet weerhouden.

 

OCMW Malle kreeg het advies van de jury om het project opnieuw in te dienen in 2020 en rekening te houden met haar aanbevelingen. Eén van de aanbevelingen was om te zorgen voor duurzaamheid door het project mee op te nemen in het meerjarenplan, wat het geval is en door een samenwerking aan te gaan met een partner in de academische-/onderzoekswereld. Om die reden gingen we een samenwerking aan met CEBUD, het centrum voor budgetadvies- en onderzoek van Thomas More Kempen vzw. 

 

Voor 2 oktober 2020 moest het project inclusief de samenwerkingsovereenkomst opgeladen zijn in het plattelandsloket. Deze samenwerkingsovereenkomst werd goedgekeurd door het vast bureau op 28 september 2020. Het vast bureau besliste toen dat na de goedkeuring van dit project, de samenwerkingsovereenkomst formeel ter goedkeuring diende voorgelegd te worden aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

Op 12 november 2020 ontvingen we de goedkeuringsbrief van het project. 

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 77

 

Besluit van het vast bureau van 28 september 2020 - goedkeuring van de samenwerkingsovereenkomst met CEBUD, Thomas More Kempen vzw

 

Motivering

 

Naast de algemene samenwerkingsovereenkomst die OCMW Malle diende af te sluiten in het kader van het aanvraagdossier voor het project, maakte OCMW Malle de voorbije maanden ook afspraken met CEBUD over de concrete manier van samenwerken binnen het project 'Bouwen aan de buurt'. Deze afspraken werden opgenomen in een samenwerkingsovereenkomst waarin onder andere hun opdracht in het kader van de impactmeting beschreven staat. Deze overeenkomst wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Financiële gevolgen

 

Volgnummer

MJP002727

Omschrijving

vergoeding CEBUD

Beschikbaar krediet

2021: 8.131 euro

2022: 7.318 euro

Raming (inclusief btw)

2021: 8.131 euro

2022: 7.318 euro

 

De uitgaven voor 2021 en 2022 kunnen gebeuren via een bestelbonprocedure.

Beraadslaging

 

Schepen Wouter Patho geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - navolgende samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Malle en CEBUD, die op 28 september 2020 werd goedgekeurd door het vast bureau in het kader van het indienen van het projectdossier 'Bouwen aan de Buurt', formeel goed te keuren:

 

"Overeenkomst tussen OCMW Malle en CEBUD voor het project 'Bouwen aan de Buurt' dat werd opgemaakt binnen PDPO III Maatregel ‘Uitvoering lokale ontwikkelingsstrategieën (LEADER)’

 

Tussen de ondergetekenden,

 

OCMW MALLE

Blijkerijstraat 53

2390 Malle

 

vertegenwoordigd door burgemeester Harry Hendrickx,

hierna de promotor genoemd,

 

enerzijds,

en

 

CEBUD

Thomas More

Kleinhoefstraat 4

2440 Geel

 

vertegenwoordigd door Bérénice Storms, onderzoeksmanager

hierna de copromotor genoemd,

 

anderzijds,

wordt overeengekomen wat volgt:

 

Artikel 1. Voorwerp van de overeenkomst

 

De promotor dient bij de Plaatselijke Groep van het Leadergebied MAK+ het volgende project in: 'Bouwen aan Buurten'

 

Artikel 2. Uitvoering en financiering van het project

 

Bij goedkeuring van het project door de Plaatselijke Groep, zullen OCMW Malle, Samenlevingsopbouw Antwerpen en Thomas More Kempen (CEBUD) samen het project uitvoeren conform de omschrijvingen en intenties in de projectaanvraag. Ze worden daarbij ondersteund door een breed partnerschap van De Ideale Woning, Malubimpa en Malle-Zoersel Inclusief.

De overeenkomst vangt aan na de goedkeuring van het project door de Plaatselijke Groep en loopt tot het einde van het project. De promotor bevestigt dat hij een declaratiedossier opmaakt volgens de richtlijnen van de beheersdienst. De promotor maakt één dossier op en vraagt de nodige kosten- en betaalbewijzen aan de copromotor op.

 

Artikel 3. Verdeling van de cofinanciering

De volledige cofinanciering wordt gestort op het rekeningnummer van de promotor. Hierbij bevestigt de promotor, na het ontvangen van de cofinanciering, dat hij uiterlijk binnen 15 dagen de copromotor hetzelfde percentage aan cofinanciering doorstort.

(Als de promotor 65% cofinanciering krijgt, moet hij ook 65% cofinanciering uitbetalen op de ingediende facturen van de copromotor, de promotor kan eventueel een bepaald bedrag vragen voor de administratieve lasten via een factuur aan de copromotor maar de cofinanciering mag niet verminderd worden).

 

Deze overeenkomst wordt in twee exemplaren opgemaakt, voor elke partij 1, in Malle op 24 september 2019.

 

Voor de promotor      Voor de copromotor

 

 

Harry Hendrickx      Bérénice Storms

burgemeester       onderzoeksmanager"

 

Artikel 2 - goedkeuring te verlenen aan navolgende samenwerkingsovereenkomst tussen OCMW Malle en CEBUD waarin de concrete afspraken met betrekking tot de uitvoering van het project 'Bouwen aan de Buurt' werden vastgelegd:

 

"BOUWEN AAN DE BUURT

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST IMPACTMETING

 

PROJECTBESCHRIJVING

Het lokaal bestuur van de gemeente Malle wil met het project ‘Bouwen aan de buurt’ proactief en participatief ingrijpen op situaties van onderbescherming, eenzaamheid en kansarmoede bij de bewoners van de Bloemenwijk in Malle. Om de concrete impact en de mogelijke meerwaarde van dit project in kaart te brengen organiseert CEBUD een pre- en postmeting over de levensstandaard en het welzijn van de buurtbewoners, de tevredenheid over de buurt en de sociale cohesie in de buurt.

De bevraging zal gebeuren via een vragenlijst die schriftelijk, en waar nodig mondeling, zal worden afgenomen. Hierbij wordt zoveel als mogelijk een beroep gedaan op gevalideerde vragen die worden gebruikt in ander lokaal en bovenlokaal surveyonderzoek, zodat de resultaten van de buurtbevraging kunnen worden gecontextualiseerd en vergeleken met deze van de gemeente Malle of met Vlaanderen en België.

Voorafgaand aan de bevraging zal CEBUD een voorstel tot vragenlijst ter discussie voorleggen alsook een gedetailleerd tijdspad uitwerken voor iedere bevragingsperiode. Hierin wordt beschreven wat van iedere partner in welke periode en tegen welke deadline wordt verwacht. Naast het organiseren van de bevraging (nulmeting en evaluatiemeting) neemt CEBUD volgende taken voor haar rekening: het opvolgen van de respons tijdens de bevraging, het construeren van een datamatrix in spss, het invoeren van de enquêtes, het cleanen van de data, het analyseren van de non-respons, het wegen van de data indien nodig, het analyseren van de data, het maken van tabellenrapport met een korte bespreking van de resultaten en een mondelinge presentatie van de resultaten. Het bezorgen van de vragenlijsten aan de bewoners neemt CEBUD niet voor haar rekening.

 

Daarnaast zullen de CEBUD-onderzoekers ook constructief meewerken in de projectgroep en in de stuurgroep door feedback te geven en, waar kan en gewenst, materiaal aan te reiken om andere taken in het project tot een goed einde te brengen. Van de CEBUD-onderzoekers wordt niet verwacht dat zij een impactmeting met betrekking tot het uitputten van rechten bij de gezinnen in de buurt uitvoeren. CEBUD wil hierbij ondersteuning bieden door een voorbeeld van registratiesysteem (Excel sheet) aan te bieden dat nuttig kan zijn voor de maatschappelijk werkers en de opbouwwerker bij de registratie en de opvolging van taken die in dit kader worden uitgevoerd. Cruciaal om een goede impactmeting te kunnen realiseren, is een goede opvolging en controle van de registratie. Het sociaal huis zal deze taak op zich nemen, alsook de verwerking van de registratieresultaten.

Daarnaast wil CEBUD zich ook engageren voor het aanleveren van informatie om een goede flyer voor de bewoners te maken over mogelijke rechten en het becommentariëren van de rechtenbrochure die door de opbouwwerker zal worden opgemaakt.

 

DELIVERABLES

De resultaten van beide bevragingen worden gegoten in een tabellenrapport en worden mondeling toegelicht aan de hand van een PPT-voorstelling.

 

BUDGET

Het benodigde budget om dit project uit te voeren bedraagt 15.449 euro. Deze kost omvat de personeelskosten, de overheadskosten die door Thomas More aan CEBUD worden aangerekend en de btw. In deze kostprijs zijn niet inbegrepen: de verplaatsingskosten (van Geel naar Malle en terug) van de onderzoekers. Deze bedragen 31*2*0.3564= 22,10 euro per keer. Ook de drukkosten van de vragenlijsten zijn niet inbegrepen in deze kostprijs.

 

 

Uren

Loonkost

Overhead

Btw

Totaal

Voorbereiden, bijwonen en opvolgen van 12

vergaderingen, waarvan:

8 vergaderingen in 2021

4 vergaderingen in 2022

 

Impactmeting: pre- en postmeting

premeting 2021

postmeting 2022

 

36

 

 

 

 

 

24

12

 

 

 

192

 

96

96

1.800 euro

 

 

 

 

 

1.200 euro

600 euro

 

 

 

9.600 euro

 

4.800 euro

4.800 euro

216 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.152 euro

423 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.258 euro

2.439 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.010 euro

 

 

                                                                     Totaal                2021                2022

Wedde onderzoekers                                        11.400 euro      6.000 euro        5.400 euro

Centrale overheidskosten (12%)                         1.368 euro         720 euro           648 euro

 

Totale kost (excl. btw)                                      12.768 euro      6.720 euro        6.048 euro

Btw                                                                  2.681 euro      1.411 euro        1.270 euro

Totale kost (incl. btw)                                       15.449 euro      8.131 euro        7.318 euro

   

TIJD

Dit contract start op 1 januari 2021 en eindigt op 30 juni 2022. Er zal tweemaal worden gefactureerd: 8.131 euro in juni 2021 en 7.318 euro in juli 2022.

 

Opdrachtgever: OCMW Malle

Contactpersoon: Wendy Verheyen

Verantwoordelijke Thomas More Kempen vzw: Lieven De Maesschalck

Verantwoordelijke CEBUD: Bérénice Storms

Contactpersonen Thomas More Kempen/CEBUD: Leen Van Thielen en Tess Penne 

   

Datum: 6 april 2021    

 

Voor akkoord:

Voor gemeente Malle       

 

 

Sven Brabants     Harry Hendrickx

Algemeen directeur     burgemeester

 

Voor Thomas More Kempen vzw

 

 

Lieven de Maeschalck

Unit Manager Onderzoek"

 

Publicatiedatum: 14/07/2021
Overzicht punten

RMW van 27 mei 2021

 

IGEAN dienstverlening - statutenwijziging, agenda en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Met het K.B. van 3 januari 1969 werd overgegaan tot de oprichting van de coöperatieve vennootschap Intercommunale Grondbeleid en Expansie Antwerpen, verder IGEAN cv genoemd, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 8 juli 1969.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 8 november 2003 werd IGEAN cv omgevormd tot een dienstverlenende vereniging IGEAN dienstverlening, gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 19 december 2003.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werden de wijzigingen van de statuten en de omvorming van IGEAN cv in een dienstverlenende vereniging goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN dienstverlening tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 19 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 23 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Op de algemene vergadering van 19 juni 2020 werd de statutenwijziging van IGEAN dienstverlening in het kader van de zelfstandige groepering goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 25 januari 2021 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Het OCMW is lid bij IGEAN dienstverlening.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

 

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

 

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

 

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

 

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

 

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17 maart 2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN dienstverlening dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25 juni 2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1. Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2. Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3. Verdere timing en werkwijze.

 

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

 

De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN dienstverlening goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1. een uittreksel uit de beslissing van de 450ste raad van bestuur van 17 maart 2021

2. het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

 

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19 maart 2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 35 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 5 mei 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 31 van de statuten van IGEAN dienstverlening bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

 

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

 

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5 mei 2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN dienstverlening voor een forfaitair bedrag van 4.798,30 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25 juni 2021.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25 juni 2021 om 19 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 19 maart 2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN dienstverlening van 6 mei 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1. uittreksels uit de beslissingen van de 451ste raad van bestuur van 28 april 2021 en van de 452ste raad van bestuur van 5 mei 2021

2. het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020

3. zelfstandige groepering – inwendig reglement.

 

Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de raad van mei – juni 2021.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 33§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021.

 

Goedkeuring van het inwendig reglement in het kader van de zelfstandige groepering op de raad van bestuur van 28 april 2021.

 

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN dienstverlening

 

Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2019 'IGEAN dienstverlening - aanduiding van de vertegenwoordigers van het OCMW tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn duidde op 28 februari 2019 mevrouw Ingrid Vrints, raadslid, wonende Aardekensweg 23 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en duidde op 29 april 2021 de heer Yannis Leirs, raadslid, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle aan als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25 juni 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Zelfstandige groepering – kennisname inwendig reglement.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3 - ingevolge de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2019 mevrouw Ingrid Vrints, raadslid, wonende Aardekensweg 23 te 2390 Malle aan te duiden als vertegenwoordiger en ingevolge de beslissing van 29 april 2021 de heer Yannis Leirs, raadslid, wonende Klaverveld 6 te 2390 Malle aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 14/07/2021
Overzicht punten

RMW van 27 mei 2021

 

IGEAN milieu en veiligheid - statutenwijziging, agenda en vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger van het OCMW voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 - goedkeuring

 

Toelichting

 

Aanleiding en context

 

Algemeen

Op de buitengewone algemene vergadering van IGEAN cv van 8 november 2003 werd de oprichtingsakte van de opdrachthoudende vereniging IGEAN milieu & veiligheid verleden.

 

Op 19 december 2003 verscheen de publicatie van de oprichtingsakte en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

 

Met de beslissing van de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken van 1 april 2004 werd de oprichting en de statuten van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 15 juni 2007 werd de statutenwijziging van IGEAN

milieu & veiligheid goedgekeurd en gepubliceerd in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad op 13 augustus 2007 onder nr. 07120366.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 18 december 2013 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 10 april 2014 van de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Binnenlands bestuur, Inburgering, Toerisme en Vlaamse rand.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 17 juni 2016 werd de statutenwijziging en verlenging van IGEAN milieu & veiligheid tot 21 juni 2034 goedgekeurd. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 3 oktober 2016 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2018 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 27 maart 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding.

 

Op de algemene vergadering van 28 juni 2019 werd de statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd, rekening houdend met het nieuwe decreet lokaal bestuur. Dit werd bevestigd bij het Ministerieel Besluit van 17 oktober 2019 van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.

 

Het OCMW is lid bij IGEAN milieu & veiligheid.

 

Statutenwijziging

Om ook na de coronacrisis het digitaal vergaderen mogelijk te maken, roept het Agentschap Binnenlands Bestuur op om deze vergaderwijze te verankeren in de statuten, zoals art. 426, 6° van het decreet lokaal bestuur voorschrijft.

 

De ervaring die intussen opgedaan werd m.b.t. het digitaal vergaderen en de tools die hiervoor ontwikkeld werden, bieden voldoende garantie op een democratisch verloop van de vergadering.

 

Bovendien blijkt uit de aanwezigheden op de verschillende vergaderingen dat de deelnamegraad bijzonder hoog is en gemiddeld zelfs hoger dan bij een fysieke bijeenkomst.

 

Met voorliggend ontwerp van statutenwijziging wordt de mogelijkheid om digitaal of op een hybride wijze te vergaderen uitdrukkelijk voorzien, zij het minstens voor een aantal vergaderingen.

 

Hierbij wordt zowel gedacht aan de raden van bestuur als aan de algemene vergaderingen, maar ook aan de bijeenkomsten van de adviescomités en het algemeen comité.

 

IGEAN maakt van deze gelegenheid eveneens gebruik om de voorzitter van de vereniging van rechtswege deel te laten uitmaken van de adviescomités en het algemeen comité.

 

In een aparte nota van 17 maart 2021 wordt toelichting gegeven bij het ontwerp van statutenwijziging van IGEAN milieu & veiligheid dat ter goedkeuring voorgelegd wordt aan de algemene vergadering van 25 juni 2021. Deze nota bestaat uit volgende onderdelen:

1. Voorbereiding van het ontwerp - besluitvorming

2. Toelichting bij het ontwerp van statutenwijziging

3. Verdere timing en werkwijze.

 

In uitvoering van artikel 427 van het decreet lokaal bestuur worden de wijzigingen aan de statuten artikelsgewijs aangebracht.

 

De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft het ontwerp van statutenwijziging voor IGEAN milieu & veiligheid goedgekeurd. Onmiddellijk daarna werden volgende documenten ter beschikking gesteld van alle deelnemers via het infonet:

1. een uittreksel uit de beslissing van de 153ste raad van bestuur van 17 maart 2021

2. het ontwerp statutenwijziging met bijhorende nota.

 

Artikel 427 van het decreet lokaal bestuur bepaalt immers dat een statutenwijziging uiterlijk 90 dagen voor de algemene vergadering aan alle deelnemers moet worden bezorgd.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19 maart 2021 werden alle deelnemers hierover geïnformeerd.

 

Jaarverslag en jaarrekening

Artikel 36 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de jaarvergadering elk jaar in de loop van het tweede kwartaal verplicht bijeenkomt. Op deze vergadering wordt de jaarrekening vastgesteld aan de hand van het verslag van de raad van bestuur en het verslag van de revisor.

 

De raad van bestuur van 5 mei 2021 heeft haar goedkeuring gehecht aan het jaarverslag 2020 evenals aan de jaarrekening 2020. De jaarvergadering verleent kwijting aan de leden van de raad van bestuur en de revisor.

 

Bedrijfsrevisor

Artikel 32 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat de bedrijfsrevisor benoemd wordt door de algemene vergadering onder de leden van het Instituut der Bedrijfsrevisoren. Zij zijn onderworpen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen die hun ambt en hun bevoegdheid regelen.

 

De duur van het mandaat bedraagt maximum drie (3) jaar.

 

Aangezien het mandaat van de huidige bedrijfsrevisor ten einde loopt, heeft de raad van bestuur van 5 mei 2021 kennis genomen van het voorstel om HLB Dodémont - Van Impe uit Berchem, vertegenwoordigd door Guy Cox, bedrijfsrevisor, voor de periode 2021-2023 aan te stellen als bedrijfsrevisor voor IGEAN milieu & veiligheid voor een forfaitair bedrag van 5.864,58 euro per jaar en dit voorstel ter goedkeuring voor te leggen aan de algemene vergadering van 25 juni 2021.

 

Benoemen bestuurder met raadgevende stem - raad van bestuur

Artikel 431 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat IGEAN milieu & veiligheid naast een algemene vergadering over een raad van bestuur beschikt. Artikel 434 van het decreet lokaal bestuur stelt dat het aantal leden van deze raad van bestuur maximaal 15 bedraagt.

 

Overeenkomstig artikel 440 van het decreet lokaal bestuur kunnen aan de vergaderingen van de raad van bestuur eveneens worden deelgenomen door rechtstreeks door verschillende gemeenten aangewezen afgevaardigden die lid zijn met raadgevende stem.

 

De statuten vermelden de criteria die bepalend zijn voor de wijze van aanwijzing van die afgevaardigden, die altijd raadsleden zijn die in de betrokken gemeenten verkozen zijn op een lijst waarvan geen enkele verkozene deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen, en die in dalende volgorde de volgende zijn:

1. het geslacht dat het minst vertegenwoordigd is in de raad van bestuur

2. de eenparigheid van stemmen waarmee de betrokkene werd aangeduid door de gemeenteraad

3. de jongste kandidaat.

 

Alle door de gemeenten voorgedragen kandidaat-bestuurders met raadgevende stem worden op basis van voormelde criteria per regio gerangschikt. In uitvoering van artikel 16§2 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid heeft de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 akte genomen van de per regio best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem en deze effectief aangeduid.

 

Intussen heeft Lisa Buysse, gemeente Brasschaat – regio noord, ontslag genomen als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem. In dat geval wordt de initiële rangschikking voor deze regio hernomen op basis waarvan Guy Van den Broek, gemeente Essen, de best gerangschikte kandidaat-bestuurder met raadgevende stem is.

 

De raad van bestuur heeft in zitting van 28 april 2021 beslist de aanduiding van Guy Van den Broek, gemeente Essen – regio noord, als lid van de raad van bestuur met raadgevende stem voor te leggen aan de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid van 25 juni 2021.

 

Benoemen leden adviescomités

Artikel 28 van de statuten van IGEAN milieu & veiligheid bepaalt dat er een adviescomité “milieu” en een adviescomité “veiligheid” opgericht wordt.

 

Een adviescomité wordt opgericht op grond van de meervoudige doelstellingen van de vereniging en blijft in aantal beperkt tot het aantal doelstellingen. Enkel de gemeenten die belang hebben bij de betrokken doelstelling zijn vertegenwoordigd in dit adviescomité, dat bestaat uit uitvoerende mandatarissen die bevoegd zijn voor de betrokken doelstelling.

 

Het adviescomité “milieu” bestaat uit de schepenen van leefmilieu van de betrokken deelnemers.

 

Het adviescomité “veiligheid” bestaat uit één (1) vertegenwoordiger van elke betrokken deelnemer als vertegenwoordigers van de werkgevers, evenals uit maximum zeven (7) vertegenwoordigers van de werknemers en de vertegenwoordigers van de arbeidsinspectie die van rechtswege deel uitmaken van dit comité.

 

Gelet op de toetreding van de politiezone Hekla wordt de benoeming van de aangestelde vertegenwoordigers voorgelegd aan de algemene vergadering.

 

Uitnodiging algemene vergadering - dagorde

De raad van bestuur van 17 maart 2021 heeft beslist om de jaarvergadering van 25 juni 2021 om 19 uur te organiseren op een digitale wijze gelet op uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19.

 

De dagorde werd als volgt vastgelegd:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 19 maart 2021 werden de deelnemers geïnformeerd over de statutenwijziging.

 

Met het schrijven van IGEAN milieu & veiligheid van 6 mei 2021 werd de uitnodiging en de dagorde voor de jaarvergadering van 25 juni 2021 aan alle deelnemers bezorgd.

 

Volgende documenten werden op dat ogenblik via het infonet ter beschikking gesteld van de deelnemers:

1. uittreksels uit de beslissingen van de 154ste raad van bestuur van 28 april 2021 en van de 155ste raad van bestuur van 5 mei 2021

2. het jaarverslag 2020 met de jaarrekening 2020.

 

Gelet op het voorstel om alle agendapunten samen te behandelen op de raad van mei – juni 2021.

 

Vertegenwoordiger en mandaat algemene vergadering

De raad heeft met een afzonderlijk besluit de vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid reeds aangeduid. Artikel 432 van het decreet en artikel 34§1 van de statuten bepalen dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Met onderstaande beslissing wordt aan deze vertegenwoordiger een mandaat gegeven.

 

Voorafgaande bespreking en adviezen

Toelichting en bespreking bij het ontwerp statutenwijziging op de raad van bestuur van 17 maart 2021.

 

Goedkeuring van het voorstel tot aanduiden van een bestuurder met raadgevende stem op de raad van bestuur van 28 april 2021.

 

Toelichting en bespreking van het jaarverslag 2020 en de jaarrekening 2020 en kennisname van de aanstelling van de bedrijfsrevisor op de raad van bestuur van 5 mei 2021.

 

Juridische gronden

 

Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017

 

Statuten van IGEAN milieu & veiligheid

 

Beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2019 'IGEAN milieu & veiligheid - aanduiding van de vertegenwoordigers van het OCMW tijdens de legislatuur 2019-2024 - goedkeuring'

 

Motivering

 

De raad voor maatschappelijk welzijn moet zijn goedkeuring geven aan de agendapunten van de algemene vergadering en het mandaat van de vertegenwoordigers vaststellen.

 

Het dossier met documentatiestukken werd aan de gemeente overgemaakt.

 

De raad voor maatschappelijk welzijn duidde op 28 februari 2019 de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint-Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle aan als vertegenwoordiger en mevrouw Mieke Vermeyen, raadslid, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle als plaatsvervangend vertegenwoordiger van het OCMW voor de algemene vergadering van IGEAN milieu & veiligheid.

Beraadslaging

 

Voorzitter Dirk Gerinckx geeft toelichting bij onderhavig punt.

 

De gemeenteraad besluit bij 24 ja stemmen

 

Artikel 1 - kennis te nemen van de volledige dagorde van de jaarvergadering van IGEAN milieu & veiligheid die digitaal zal gehouden worden gelet op de uitzonderlijke situatie en op de stand van zaken van de maatregelen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het Coronavirus COVID-19 op 25 juni 2021 om 19 uur evenals van alle daarbij horende documenten en neemt op basis hiervan volgende beslissingen:

1. Goedkeuren van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2020

2. Goedkeuren van het verslag van de revisor over het boekjaar 2020

3. Goedkeuren van de jaarrekening 2020

4. Kwijting verlenen aan de bestuurders en aan de revisor over het boekjaar 2020

5. Goedkeuren van de statutenwijziging

6. Benoemen van de bedrijfsrevisor en het bepalen van de vergoeding

7. Toetreding aanvaarden van PZ Hekla

8. Benoemen van een bestuurder en leden adviescomités.

 

Artikel 2 - de vertegenwoordiger van het OCMW, die met een afzonderlijk besluit werd benoemd, wordt gemandateerd om op de jaarvergadering van IGEAN dienstverlening van 25 juni 2021 deel te nemen aan de bespreking over de in artikel 1 vermelde agendapunten en te beraadslagen en te beslissen overeenkomstig dit besluit en verder al het nodige te doen om de volledige agenda af te werken.

 

Artikel 3 - ingevolge de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn van 28 februari 2019 de heer Wouter Patho, schepen, wonende Sint-Lenaartsebaan 32 te 2390 Malle aan te duiden als vertegenwoordiger en mevrouw Mieke Vermeyen, wonende Bosdreef 8 te 2390 Malle aan te duiden als plaatsvervangend vertegenwoordiger om het OCMW te vertegenwoordigen op de algemene vergadering van IGEAN dienstverlening.

 

Artikel 4 - twee uittreksels van onderhavige raadsbeslissing aan IGEAN dienstverlening te bezorgen.

 

Publicatiedatum: 14/07/2021
Overzicht punten

RMW van 27 mei 2021

 

Vragen en mededelingen

 

Er worden geen vragen gesteld of mededelingen gedaan.

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2021
Overzicht punten

RMW van 27 mei 2021

 

Interpellatie over sociaal verhuur

 

Raadslid Tom Lauryssen licht onderhavig punt toe en stelt:

"De gemeente Malle spoort zijn sociaal verhuurkantoren aan op onderzoek naar buitenlandse eigendommen onder zijn sociale huurders."

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt volgende vragen:

         "Hoeveel sociale huurwoningen zijn er in onze gemeente?

         Hoeveel personen / gezinnen staan er op de wachtlijst voor een sociale huurwoning in onze gemeente?

         Wat is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in onze gemeente?

         Wat is de huidige verhouding tussen het aantal personen met Belgische nationaliteit / niet Belg maar EU-burger / niet EU-burger, die een sociale woning in onze gemeente huren?

         Voert onze gemeente / sociale huisvestingsmaatschappij onderzoek omtrent het bezitten van eigendom door de sociale huurders? Het gaat dan zowel om een eigendom in België als in het buitenland.

         Voert onze gemeente / sociale huisvestingsmaatschappij onderzoek specifiek omtrent onroerend goed in eigendom van sociale huurders? Zo ja, graag ook toelichting hoe dit onderzoek verloopt ten aanzien van allochtone sociale huurders met betrekking tot het bezit van onroerend goed in het thuisland.

         Welke maatregelen worden genomen wanneer wordt vastgesteld dat een sociale huurder in overtreding is met de regelgeving omtrent sociale verhuring?

         Hoe wordt het uitvoeren van die maatregelen opgevolgd?

         Wat bij het niet vrijgeven van gegevens in het land van herkomst?"

 

Schepen Wouter Patho geeft een antwoord. Volgende elementen komen onder andere aan bod:

         De gemeente wil actief toezien op eerlijk gebruik van sociale woningen. Daarom dat het college van burgemeester en schepenen een beslissing heeft genomen om het op de raad van bestuur van de woonmaatschappijen aan te kaarten. De Ideale Woning was al mee in dit verhaal en had al ingetekend op het aanbod van minister Diependaele. SVK Het Sas gaat er ook mee aan de slag gaan.

         Het aantal sociale huurwoningen van De Ideale Woning op 31 december 2020 was 260 (exclusief de 70 bescheiden huurwoningen). Voor SVK waren het 22 woningen.

         Voor De Ideale Woning zijn er 248 mensen op de wachtlijst die een lokale binding met Malle hebben en 4.412 zonder een lokale binding. Voor SVK zijn er 954 kandidaat huurders waarvan er op dit moment al 168 in Malle wonen.

         De gemiddelde wachttijd voor kandidaten bij De Ideale Woning is 1 tot 2 jaar voor appartementen met 1 of 2 slaapkamers; een 4 jaar voor appartementen met 3 slaapkamers; een 2 tot 3 jaar voor eengezinswoningen met 3 slaapkamers; een 4 jaar voor eengezinswoningen met 4 slaapkamers.

         Bij De Ideale Woning is 88% van de huurders Belg, 7% EU burger en 5% niet EU burger. Bij het SVK is 72% Belg, 14% EU burger en 14% niet EU burger.

         De eigendom in het binnenland kan worden opgevraagd via de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Eigendom in het buitenland kan ook onderzocht worden in 41 landen.

         Indien er een ernstig vermoeden is van eigendom in het buitenland, dan geeft De Ideale Woning het dossier door voor onderzoek.

         De Ideale Woning en SVK Het Sas geven aan weinig dossiers te hebben.

 

Raadslid Tom Lauryssen vraagt wat er gebeurd wanneer het over landen gaat die niets van hun onderdanen vrij geven.

 

Schepen Wouter Patho antwoordt dat er voor 41 landen een onderzoek mogelijk is. Buiten die 41 landen heeft men weinig in de hand.

 

Raadslid Tom Lauryssen stelt dat je bij aanvang van de huur geen eigendom mag hebben. Hij vraagt of dit na twee jaar dan wel mag.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat inderdaad standaard wordt opgenomen dat je bij aanvang van de huur geen eigendom mag hebben. Dat is ook zo na bijvoorbeeld 2 jaar.

 

Raadslid Alex Van Loon wijst er op dat naast gevallen van sociale fraude er ook mensen getroffen worden die geen fraudeur zijn. Zo zijn er gevallen bekend waarbij iemand hier in een woning woont en in het buitenland erft, waardoor ze op straat komen te staan. Raadslid Alex Van Loon pleit voor enige clementie en voor juridische begeleiding.

 

Schepen Wouter Patho stelt dat het nieuwe en recente wetgeving is en dat het mogelijk is dat in de toekomst correcties nodig zijn.

 

 

Publicatiedatum: 14/07/2021